\newcommand{\getTitle}
{Chaotic processes and their applications in complex dynamical systems}

\newcommand{\getTitleLT}
{Chaotiniai procesai ir jų tyrimas sudėtingose sistemose}

\newcommand{\getTags}
{dynamical systems, chaos, attractors, fractal dimension, Wada property}

\newcommand{\getTagsLT}
{dinaminės sistemos, chaosas, atraktoriai, fraktalinė dimensija, Wada savybė}

\newcommand{\getProgram}
{M4026M21 Applied Mathematics (621G10003)}

\newcommand{\getDate}
{2016 06 06}

\newcommand{\getSummary}
{
Chaotic processes are analyzed in this thesis using multiple techniques.
A relaxed Newton's discrete dynamical system with a complex control parameter is chosen and simulated numerically.
Different set-ups of attracting basins are obtained along with their boundaries.
The fractal dimensions of basin boundaries are measured using the box counting algorithm.
The Wada qualities of basins are evaluated using a novel proposed algorithm.
Both characteristics are compared in a two-dimensional parameter plane, non-trivial relations between them are emphasized.
Examples of a complex transient behavior under certain conditions are provided.
Finally, advantages and disadvantages of a proposed Wada characteristic are discussed, and recommendations are made regarding further research.
}

\newcommand{\getSummaryLT}
{
Šiame darbe, panaudojant kelias skirtingas metodikas, atliekama chaotinių procesų analizė.
Apibendrinta diskreti Niutono dinaminė sistema su kompleksiniu valdymo parametru modeliuojama kompiuterinėmis priemonėmis.
Išgaunami skirtingi pritraukiančiųjų sričių išsidėstymo scenarijai, randamos šių sričių kraštų aibės.
Kraštų fraktalinės dimensijos vertinamos naudojant "dėžučių" skaičiavimo algoritmą.
Pritraukiančiųjų sričių Wada savybės vertinamos naudojant naują pasiūlytą skaičiavimo algoritmą.
Abi charakteristikos lyginamos parametrų plokštumoje, kurioje stebimos netrivialios jų tarpusavio sąsajos.
Prie tam tikrų fiksuotų pradinių sąlygų pateikiami sudėtingo trajektorijų elgesio pavyzdžiai.
Pabaigoje aptariami pasiūlytos Wada charakteristikos privalumai bei trūkumai, pateikiamos tolimesnių tyrimų rekomendacijos.
}

\theoremstyle{definition}
\newtheorem{mydef}{Definition}[chapter]
\newtheorem{mythm}{Theorem}[chapter]
\newtheorem{myex}{Example}[chapter]
