# Proč v Golemio nepoužíváme SPARQL?

Krátké výsvětlení v issue [#106](https://gitlab.com/operator-ict/golemio/lkod/lkod-general/-/issues/106).

Na začátku jsme se rozhodli použít SPARQL, protože jsme předpokládali, že je to jediná podporovaná možnost pro nahrávání dat do NKOD. Jakmile jsme ale začali řešit vysoké provozní náklady SPARQLu a potřebu nahrávání dat do NKOD z jednoho LKOD, ale pod více organizacemi ([#39](https://gitlab.com/operator-ict/golemio/lkod/lkod-general/-/issues/39), [#100](https://gitlab.com/operator-ict/golemio/lkod/lkod-general/-/issues/100)), kterou SPARQL neumožňuje, jsme museli najít jiné řešení. Po konzultaci s DIA jsme byli ubezpečeni, že další možný způsob nahrávání dat do NKOD je pomocí JSON-LD dokumentů. Rozhodli jsme se, že pokud nepoužijeme SPARQL pro nahrání dat do NKOD, tak ho dál nepotřebujeme, a celou jeho funkcionalitu (pro LKOD Katalog) jsme přepsali do JSON-LD. Řešení se SPARQLem jsme úplně nezavrhli, ale je stále možné si vybrat, zda ho daná organizace provozující LKOD chce používat nebo ne. Hlavně z provozních důvodů je naše doporučení používat variantu bez SPARQLu.
