\documentclass{amsart}

\usepackage[margin=2cm]{geometry}
\usepackage{amsmath}
\usepackage[utf8]{inputenc}
\usepackage[czech]{babel}
\usepackage{color}
\usepackage{hyperref}
\usepackage{graphicx}

\title{Domácí úkol č. 4}
\author{K132~YNMI}
\date{Letní semestr 2023/2024}

\begin{document}

\maketitle

\noindent
Uvažujte tažený-tlačený prut s konstantním modulem pružnosti $E$, lineárně proměnnou průřezovou plochou $A(x)$ zatížený spojitým zatížením s konstantní intenzitou $f$ a podepřený na obou koncích (viz následující obrázek). 

\begin{center}
 \def\svgwidth{.55\textwidth}
 \input{./figure1.pdf_tex}
\end{center}
%
Při řešení můžete uvažovat konkrétní hodnoty $E = 20$~GPa, $A_0 = 4 \cdot 10^{-2}$~m$^2$ a $f = 2$~MNm$^{-1}$, ale jakékoliv fyzikálně přípustné hodny jsou též možné. Při řešení úlohy využijte příklad, který byl probraný na přednášce.

Pro tuto konstrukci a zatížení
%
\begin{enumerate}
  \item určete rozložení posunů $u_\mathrm{ex}$,
  \item konstrukci diskretizujte \emph{lineárními} konečnými prvky o stejné délce
  $h = \frac{L}{2}, \frac{L}{4}, \frac{L}{8}, \frac{L}{16}$, a
  pro každou síť
  \begin{enumerate}
    \item určete přibližné řešení metodou konečných prvků $u_h$,
    \item vykreslete rozložení chyby $e_h = u_\mathrm{ex} - u_h$, 

    \item změřte chyby řešení pomocí norem 
    %
    \begin{align*}
      \| e_h \|^2_{L^2(0,1)}
      =
      \int_0^1 e_h( x )^2 \mathrm{d} x, 
      &&
      \| e_h \|^2_{H^1_0(0,1)}
      =
      \int_0^1 
      e^2_h( x ) 
      +
      e^\prime_h ( x )^2 
      \mathrm{d} x
    \end{align*}
  
  \end{enumerate}


    \item ověřte, že platí následující odhady
    %
    \begin{align*}
      \| e_h \|_{H^1(0,1)} \leq c h, &&
      \| e_h \|_{L^2(0,1)} \leq c h^2,
    \end{align*}
    %
    kde konstanta $c > 0$ nezáleží na $h$. 
  
  \item Zopakujte body (2) a (3) pro \emph{kvadratické} prvky a z grafů zkuste odhadnout, jak se změní předchozí odhady.

\end{enumerate}

\section*{Nápověda}
%%%%%%%%%%%%%%%%%%%

Při řešení bodu (d) je vhodné vynést výsledky do grafu, kde na vodorovné ose vynesete $h$ a na svislé ose příslušnou normu $\| e_h \|_\bullet$ v \emph{logaritmickém měřítku}. Exponent pak lze odečíst jako sklon příslušné úsečky, která odpovídá mocninnému zákonu.

\end{document}
