\documentclass{SMA1cviceni}

\begin{document}
    
\maketitle{7}{Vnitřní síly na prostorové konzole}

\Petiminutovka{.1}

\Navod{%
Výpočet vnitřních sil v průřezu $p$~(pro pravotočivý souřadný systém $(x,y,z)$ s osou $x$ rovnoběžnou se středicí prutu)
%
\begin{itemize}\noitemsep
    \item Myšleným řezem rozdělím konstrukci na dvě části
    \item Jednu část prohlásím za odňatou
    \item Na průřezu neodňaté části konstrukce  
    %
    \begin{itemize}
        \item určím znaménko vzniklé plošky: $+$ normála $n$ míří ve směru osy $x$, $-$ normála $n$ míří proti ose $x$
        \item zavedu normálovou a posouvající síly $(N_x^p, V_y^p, V_z^p)$, kroutící a ohybové momenty $(M_x^p, M_y^p, M_z^p)$: působiště v těžišti průřezu, orientace ve směru souřadných os pro plošku $+$, proti souřadným osám pro plošku $-$ 
    \end{itemize}
    %
    \item Šestice vnitřních síl $(N_x^p, V_y^p, V_z^p, M_x^p, M_y^p, M_z^p)$ je výslednicí zatížení a reakcí, které působí na odňaté části konstrukce     
\end{itemize}

\noindent Analytické vyjádření průběhu vnitřních sil
%
\begin{itemize}\noitemsep
    \item Polohu myšleného řezu parametrizuji pomocí $s$
    \item Postupem z předchozí části sestavím funkce vnitřních sil 
\end{itemize}

\noindent Vykreslení (funkcí) vnitřních sil
%
\begin{itemize}\noitemsep
    \item Do roviny působení~($V_z$ a $M_y$ do roviny $xz$, $V_y$ a $M_z$ do roviny $xy$)
    \item $M_{y} > 0$~Nm: ve směru osy $z$, $M_{y} < 0$~Nm: proti směru osy $z$
    \item $M_{z} > 0$~Nm: proti směru osy $y$, $M_z < 0$~Nm: ve směru osy $y$  
\end{itemize}
}

\Samostudium{%
%
\begin{itemize}\noitemsep
    \item \href{http://bit.ly/2s1m5Xa}{Příklad 3.7.1} na straně 101 Sbírky příkladů~\cite{jira_sbirka_2017}
    \item \href{http://bit.ly/2s1m5Xa}{Příklad 3.7.2} na straně 103 Sbírky příkladů~\cite{jira_sbirka_2017}
\end{itemize}
}

\Prosba

\Reference

\Priklad{%
Pro danou konstrukci vyjádřete analyticky průběh vnitřních sil $N_x$, $V_y$, $V_z$, $M_x$, $M_y$ a $M_z$ a vykreslete jejich průběh.
%
\begin{center}   
    \includegraphics[width=.35\textwidth]{cviceni07-priklad1}
\end{center}
}{%
Vnitřní síly ve vetknutí: $N_x = -100$~kN, $V_y = 0$~N, $V_z = 40$~kN, $M_x = 4$~kNm,\\ $M_y = -100$~kNm, $M_z = -10$~kNm.
}

\noindent\hrulefill

\DomaciUkol{%
\centering
\includegraphics[width=.96\textwidth]{cviceni07-domaci_ukol.pdf}
}

\end{document}