\documentclass{SMA1cviceni}

\usepackage{stmaryrd} % Pro dvojitou závorku
\newcommand{\jump}[1]{\llbracket #1 \rrbracket}
\newcommand{\de}{\mathrm{d}\,}

\begin{document}
    
\maketitle{6}{Vnitřní síly na přímých nosnících II}

\Petiminutovka{.25}

\Navod{% 
Výpočet vnitřních sil v průřezu $p$~(pro pravotočivý souřadný systém $(x,y,z)$ s osou $x$ rovnoběžnou se středicí prutu)
%
\begin{itemize}\noitemsep
    \item Myšleným řezem rozdělím konstrukci na dvě části
    \item Jednu část prohlásím za odňatou
    \item Na průřezu neodňaté části konstrukce zavedu orientaci vnitřní sil dle znaménka plošky
    \item Trojice vnitřních síl $(N^p_{(x)}, V^p_{(z)}, M^p_{(y)})$ je výslednicí zatížení a reakcí, které působí na odňaté části konstrukce     
\end{itemize}

\noindent Schwedlerovy věty~(parametr $s$ je orientován stejně jako kladná osa $x$)

\begin{enumerate}\noitemsep
    \item pod osamělou silou o složkách $(F_x, F_z)$ a osamělým momentem $\overline{M}_y$
    %
    \begin{align*}
        \jump{N_x}( s ) = - F_x, && 
        \jump{V_z}( s ) = - F_z, &&
        \jump{M_y}( s ) = - \overline{M}_y 
        && | &&  
        \jump{f}( s ) = 
        \lim_{t \rightarrow s_+} f( t ) - 
        \lim_{t \rightarrow s_-} f( t )
        \text{ [skok] }
    \end{align*}
    
    \item pod působícím spojitým zatížením o intenzitě $( f_x(s), f_z (x) )$ a $m_y(s)$
    %
    \begin{align*}
        N_x'( s ) = - f_x ( s ), && 
        V_z'( s ) = - f_z ( s ), && 
        M_y'( s ) = - m_y ( s ) + V_z( s )
        && | &&  
        f'( s ) = \frac{\de f}{\de s}(s)
    \end{align*} 
\end{enumerate}

\noindent Strategie vykreslení vnitřní sil dle pana Schewedlera ($m_y = 0$~N a polynomiální intenzity $f_x$ a $f_z$)  
%
\begin{itemize}\noitemsep
    \item Konstrukci rozdělím na intervaly definované působištěm
    %
    \begin{itemize}
        \item osamělých sil, osamělých momentů a reakcí
        \item zatížení $f_x$ a $f_z$ o spojité intenzitě
    \end{itemize}
    
    \item Určím stupněm polynomu~($^\circ$) vnitřních sil na jednotlivých intervalech
    %
    \begin{align*}
        f_x \sim n^\circ \Rightarrow 
        N_x \sim (n + 1)^\circ 
        && | &&  
        f_z \sim n^\circ \Rightarrow 
        V_z \sim (n + 1)^\circ \Rightarrow 
        M_y \sim (n + 2)^\circ
    \end{align*}

    \item Určím jednotlivé polynomy $n^\circ$ pomocí $(n+1)$ hodnot ve vhodně zvolených průřezech $p$, využiji přitom spojitosti mezi intervaly
    \item Na vybraných intervalech určím analytické vyjádření průběhu vnitřních sil postupem z předchozího cvičení nebo integrací 
\end{itemize}
}

\Samostudium{%
%
\begin{itemize}\noitemsep
    \item \href{https://mech.fsv.cvut.cz/homeworks/student/SMA1/slides/06/predn01.htm}{Rovnováha na diferenciálním elementu}~(nutno povolit Flash Player, posouvající síla označena $Q$)
    \item \href{https://mech.fsv.cvut.cz/homeworks/student/SMA1/slides/07/predn01.htm}{Příklady vykreslování vnitřních sil}~(nutno povolit Flash Player, posouvající síla označena $Q$)
    \item \href{http://bit.ly/2s1m5Xa}{Příklad 3.2.4} na straně 62 Sbírky příkladů~\cite{jira_sbirka_2017}
\end{itemize}
}

\Priklad{%
Vykreslete průběh normálových a posouvajících sil na dané konstrukci. Uvažujte pravotočivý souřadný systém.~(autorka příkladu Adéla Hlobilová)
%
\begin{center}   
    \includegraphics[width=.65\textwidth]{cviceni06-priklad1}
\end{center}
}{%
$N_x^c = 7$~kN, $V_z^{cd} \doteq -0.833$~kN, $M_y^{dc} \doteq 24.169$~kN. 
}

\Priklad{%
Vykreslete průběh normálových a posouvajících sil na dané konstrukci. Na intervalu $(b,a)$ určete analytický průběh vnitřních sil. Uvažujte pravotočivý souřadný systém.~(autorka příkladu Adéla Hlobilová)
%
\begin{center}   
    \includegraphics[width=.44\textwidth]{cviceni06-priklad2}
\end{center}
}{%
$M_y^a = -109$~kNm, $V_z^{ba} = -28$~kN, $N_x^c = 5$~kN. 
}

\paragraph{Domácí úkol}

\DomaciUkol{%
\begin{center}
\includegraphics[width=.8\textwidth]{cviceni06-domaci_ukol}
\end{center}
}

\Prosba

\Reference

\end{document}
