\documentclass{SMA1cviceni}

\begin{document}
    
\maketitle{2}{Výpočet reakcí tuhé desky a prostorové konzoly}

\Navod{% 
%
\begin{itemize}
    \item Moment síly k bodu $\vec{M} = \vec{r} \times \vec{F}$~($M_x = r_y F_z - r_z F_y$, $M_y = r_z F_x - r_x F_z$, $M_z = r_x F_y - r_y F_x$)
    \item $M = \pm \, F \cdot r$~(moment $=$ síla $\cdot$ rameno $+$ pravidlo pravé ruky)
\end{itemize}

\par\noindent%
Výpočet reakcí
%
\begin{enumerate}\noitemsep
    \item Ověření statické určitosti ($s = m - r = 0$)
    \item Uvolnění vazeb
    \item Nahrazení vazeb $r$ reakcemi (předpokládáme směr působení)
    \item Sestavení $m$ podmínek rovnováhy (nulová silová a momentová výslednice vnějšího zatížení a reakcí)
    \item Vyřešení soustavy lineárních rovnic
    \item Kontrola reakcí
    \item Vykreslení skutečného působení reakcí 
\end{enumerate}

\par\noindent%
Kroky (2. a 3.) a (4. a 5.) se často spojují.
}

%% ================================

\Samostudium{%
%
\begin{itemize}\noitemsep
    \item \href{https://mech.fsv.cvut.cz/homeworks/student/SMA1/slides/02/predn01.htm}{Skládání více sil, skládání rovnoběžných sil. Rozklad síly do tří směrů. Statický moment síly k bodu a k ose.}~(nutno povolit Flash Player)
    \item \href{https://mech.fsv.cvut.cz/homeworks/student/SMA1/slides/03/predn01.htm}{	Stupeň volnosti, vazby ve 2D prostoru, určení počtu stupňů volnosti.}~(nutno povolit Flash Player)
    \item \href{https://mech.fsv.cvut.cz/homeworks/student/SMA1/slides/04/predn01.htm}{	Podmínky rovnováhy, výpočet reakcí + příklad.}~(nutno povolit Flash Player)
    \item \href{http://bit.ly/2s1m5Xa}{Příklad 1.3.1} na straně 10 Sbírky příkladů~\cite{jira_sbirka_2017}
    \item \href{http://bit.ly/2s1m5Xa}{Příklad 2.2.1} na straně 21 Sbírky příkladů~\cite{jira_sbirka_2017}
    \item \href{http://bit.ly/2s1m5Xa}{Příklad 2.3.1} na straně 24 Sbírky příkladů~\cite{jira_sbirka_2017}
\end{itemize}
}

\Priklad{%
Určete silovou a momentovou výslednici dané soustavy sil.
%
\begin{center}   
    \includegraphics[width=.36\textwidth]{cviceni02-priklad1}
\end{center}
}{%
$V_x \doteq -22.30$~kN, $V_y \doteq 1.72$~kN, $M_z \doteq -222.06$~kNm}

\Priklad{%
Určete reakce ve všech vazbách. Výsledky zkontrolujte.

\begin{center}
    \includegraphics[width=.485\textwidth]{cviceni02-priklad2}
\end{center}
}{
$|A_\mathrm{H}| = 10$~kN, $| A_\mathrm{V} | \doteq 24.47$~kN, $| B | \doteq 67.96$~kN
}

\Priklad{%
Určete reakce ve všech vazbách. Výsledky zkontrolujte.
%
\begin{center}
    \includegraphics[width=.375\textwidth]{cviceni02-priklad3}
\end{center}
}{
    $|A| \doteq 30.79$~kN, $| B_\mathrm{H} | \doteq 9.61$~kN, $| B_
    \mathrm{V} | \doteq 36.64$~kN
}

\Priklad{%
Určete reakce ve všech vazbách.
%
\begin{center}
    \includegraphics[width=.475\textwidth]{cviceni02-priklad4}
\end{center}
}{
    $|R_x| \doteq 10$~kN, $|M_z| = 148.5$~kNm
}

\Prosba

\Reference

\newpage

\DomaciUkol{%
\includepdf{cviceni02-domaci_ukol}
}

\end{document}