\documentclass{SMA1cviceni}

\begin{document}
    
\maketitle{3}{Výpočet reakcí složených soustav}

\Navod{% 
%
\begin{itemize}
    \item Vnější vs vnitřní vazby
    \item Hmotný bod~($m=2$) $\rightarrow$ vnitřní kloub spolující $n$ desek~($r=2(n-1)$) 
    \item Nezatížená přímá deska ukončená klouby~$(m=3$) $\rightarrow$ vnitřní kyvný prut ($r=1$)
\end{itemize}

\par\noindent%
Výpočet reakcí
%
\begin{enumerate}\noitemsep
    \item Ověření statické určitosti ($s = m - r = 0$)
    \item Uvolnění vazeb
    \item Nahrazení vazeb $r$ reakcemi (předpokládáme směr působení)
    \item Sestavení $m$ podmínek rovnováhy (nulová silová a momentová výslednice vnějšího zatížení a reakcí)
    \item Vyřešení soustavy lineárních rovnic
    \item Kontrola reakcí
    \item Vykreslení skutečného působení reakcí 
\end{enumerate}

\par\noindent%
Kroky (2. a 3.) a (4. a 5.) se často spojují.
}

\Samostudium{%
%
\begin{itemize}\noitemsep
    \item \href{https://mech.fsv.cvut.cz/homeworks/student/SMA1/slides/05/predn01.htm}{Výpočet reakcí na deskách spojených kloubem a na rámu s kloubem.}~(nutno povolit Flash Player)
    \item \href{http://bit.ly/2s1m5Xa}{Příklad 2.5.1} na straně 30 Sbírky příkladů~\cite{jira_sbirka_2017}
    \item \href{http://bit.ly/2s1m5Xa}{Příklad 2.5.2} na straně 32 Sbírky příkladů~\cite{jira_sbirka_2017}
\end{itemize}
}

\Priklad{%
Určete reakce ve všech vnitřních a vnějších vazbách. Výsledky zkontrolujte.
%
\begin{center}   
    \includegraphics[width=.475\textwidth]{cviceni03-priklad1}
\end{center}
}{%
$|C_\mathrm{V}| = 3$~kN, $|M^b| = 28$~kNm}

\Priklad{%
Určete reakce ve všech vnitřních a vnějších vazbách. Výsledky zkontrolujte.

\begin{center}
    \includegraphics[width=.55\textwidth]{cviceni03-priklad2}
\end{center}
}{
$|A_\mathrm{H}| = 30$~kN, $| B | = 15$~kN, $| D | = 7.5$~kN
}

\PrikladVolitelny{%
Určete reakce ve všech vnitřních a vnějších vazbách. Výsledky zkontrolujte.

\begin{center}
    \includegraphics[width=.55\textwidth]{cviceni03-priklad3}
\end{center}
}{%
$| A_\mathrm{H} | \doteq 6.80$~kN,
$| B_\mathrm{V} | \doteq 12.63$~kN, 
$| C_\mathrm{V} | \doteq 0.73$~kN.  
}

\Prosba

\Reference
%
\vspace*{-5mm}
%
\DomaciUkol{%
\centering
\includegraphics[width=.89\textwidth]{cviceni03-domaci_ukol.pdf}
}

\end{document}