\documentclass{SMA1cviceni}

\begin{document}
    
\maketitle{1}{Statika hmotného bodu v rovině}

\Navod{% 
%
\begin{itemize}
    \item Vektor $\vec{V} = ( V_x , V_y )$, jeho složky $V_x$ a $V_y$ a velikost $\| \vec{V} \|^2 = V_x^2 + V_y^2$
    \item Výslednice vektorů $\vec{V} = \vec{A} + \vec{B}$ o složkách $V_x = A_x + B_x$ a $V_y = A_y + B_y$
\end{itemize}

\par\noindent%
Výpočet reakcí
%
\begin{enumerate}\noitemsep
    \item Ověření statické určitosti ($s = m - r = 0$)
    \item Uvolnění vazeb
    \item Nahrazení vazeb $r$ reakcemi (předpokládáme směr působení)
    \item Sestavení $m$ podmínek rovnováhy (nulová výslednice vnějších sil a reakcí)
    \item Vyřešení soustavy lineárních rovnic
    \item Vykreslení skutečného působení reakcí 
\end{enumerate}
}

\Samostudium{%
%
\begin{itemize}\noitemsep
    \item \href{https://mech.fsv.cvut.cz/homeworks/student/SMA1/slides/01/predn01.htm}{Základní pojmy a zákony mechaniky}~(nutno povolit Flash Player)
    \item \href[page=6]{http://bit.ly/2s1m5Xa}{Příklad 1.1.1} na straně 4 Sbírky příkladů~\cite{jira_sbirka_2017}
    \item \href[page=20]{http://bit.ly/2s1m5Xa}{Příklad 2.2.1} na straně 18 Sbírky příkladů~\cite{jira_sbirka_2017}
    \item \href[page=8]{http://bit.ly/2s1m5Xa}{Příklad 1.1.3} na straně 6 Sbírky příkladů~\cite{jira_sbirka_2017}
\end{itemize}
}

\Priklad{%
Určete výslednici $\vec{V}$ vektorů $\vec{A}$, $\vec{B}$ a $\vec{C}$ a její velikost.
%
\begin{center}   
    \includegraphics[width=.36\textwidth]{cviceni01-priklad1.pdf}
\end{center}
}{%
$V_x \doteq 9.362$~m, $V_y \doteq 1.232$~m, $\| \vec{V}\| = 9.443$~m
}

\Priklad{%
Určete reakce ve všech vazbách.

\begin{center}
    \includegraphics[width=.31\textwidth]{cviceni01-priklad2.pdf}
\end{center}
}{
$|R_1| \doteq 45.981$~kN, $| R_2 | \doteq 43.301$~kN
}

\PrikladVolitelny{%
Určete reakce ve všech vazbách. Tíhové zrychlení uvažujte hodnotou $g = 10$~ms$^{-2}$.
%
\begin{center}
    \includegraphics[width=.32\textwidth]{cviceni01-priklad3.pdf}
\end{center}
}{
    $|R_1| \doteq 258.819$~N, $| R_2 | \doteq 366.025$~N
}

\Prosba%

\Reference

\DomaciUkol{%
\begin{center}
    \includegraphics[width=\textwidth]{cviceni01-domaci_ukol}
\end{center}
}

\end{document}