\documentclass[11pt]{article}

\usepackage[a4paper,margin=2cm]{geometry}
\usepackage[czech]{babel}
\usepackage[utf8]{inputenc}
\usepackage[T1]{fontenc}
\usepackage{lmodern} 
\usepackage[numbers]{natbib}
\usepackage{graphicx}
\usepackage[colorlinks=true,linkcolor=black,citecolor=blue,urlcolor=blue]{hyperref}
\usepackage{fancyhdr}
\usepackage{pdfpages}
\usepackage{amsmath}
\usepackage{amsfonts}

%% Facyhdr setup
\pagestyle{fancy}%
\fancyhf{}%
\chead{Stavební mechanika 1A - 132SMA1 | Informace ke zkoušce}%
\rfoot{\thepage}%

% New commands
\newcommand{\point}[1]{{\small \framebox{$#1$b}\,}}
\newcommand{\hodnoceni}[1]{%
\par\smallskip\noindent\emph{Hodnocení.} #1}
\newcommand{\noitemsep}{\itemsep=0pt}

\begin{document}

\paragraph{Forma zkoušky.} V letním semestru 2020/21 budou zkoušky probíhat \emph{prezenčním způsobem}~\cite[\S II.1.c, \S II.2]{PR-2020/09} dle informací uvedených v sekci~\ref{sec:prez} tohoto dokumentu. V odůvodněných případech může student požádat děkana o individuální změnu způsobu konání zkoušky na \emph{distanční}~\cite[\S II.1.a]{PR-2020/09}, jak je dále upraveno v sekci~\ref{sec:dist}. Prezenční a distanční zkoušky budou mít stejnou obtížnost~\cite[\S II.4]{PR-2020/09} a budou probíhat současně.

\paragraph{Zápočet} je v tomto semestru podmíněn (i)~získáním alespoň 10 bodů ze zápočtového testu a (ii)~odevzdáním všech domácích úkolů dle instrukcích cvičícího. Konání náhradního zápočtového testu je upraveno v sekci~\ref{sec:nahradni_test}.

\paragraph{Forma zkoušky a povolené pomůcky}


\begin{itemize}\noitemsep
\item Zkouška bude probíhat pouze \emph{písemnou formou} 
\item Zkouška je rozdělena na \emph{dvě} části. První se skládá z \emph{devíti} kratších příkladů specifikovaných v sekci~\ref{sec:castI}, druhá pak ze \emph{tří} větších příkladů specifikovaných v sekci~\ref{sec:castII}.
\item Na první část je vyhrazeno \emph{80 minut}, na druhou \emph{75 minut}.
\item Povolené pomůcky:
\begin{itemize}
\item čisté papíry na počítání, psací a rýsovací potřeby 
\item kalkulačka, \href{https://mech.fsv.cvut.cz/homeworks/student/SMA1/pomucka.pdf}{oficiální tahák}~(s rucně dopsanými drobnými komentáři) a \href{https://mech.fsv.cvut.cz/download/prurezove-charakteristiky.pdf}{tabulka průřezových charakteristik}

\end{itemize}

\end{itemize}

\section{Prezenční zkouška}\label{sec:prez}

\paragraph{Přihlášení} Studentka nebo student se přihlásí do systému KOS na příslušný termín a do příslušné místnosti, po udělení zápočtu v systému KOS. Svým přihlášením studentka nebo student vyjadřuje souhlas s prezenčním způsobem konání zkoušky~\cite[\S II.11]{PR-2020/09}. 

\paragraph{Účast na zkoušce}

\begin{itemize}

\item Studentky a studenti se musí prokázat jednou z následujících možností~\cite[\S II.4--\S II.8]{PR-2020/21}, \cite{Peskova:2021}

\begin{itemize}\noitemsep
    \item negativním testem na COVID-19 ne starším než 7 dní,
    \item proděláním COVID-19 v posledních 180 dnech
    \item očkováním proti onemocnění COVID-19 minimálně před 22 dni a maximálně před 90 dni~(jedna dávka) nebo 9 měsíci~(obě dávky).
\end{itemize}
%
a nesmí v den zkoušky vykazovat příznaky onemocnění.

\item Informaci o splnění výše uvedeného jsou studenti povinni vložit do \href{https://www.cvut.cz/informace-cvut-ke-koronaviru?update=20200402}{aplikace}, která eviduje výsledky na COVID-19~\cite{Peskova:2021}, což je považováno za čestné prohlášení studenta~\cite[\S II.9]{PR-2020/21}. Pokud bude mít student s vložením dat do aplikace problém, využije \href{https://www.fsv.cvut.cz/aktual/vir/navody/cp-test.docx}{formuláře čestného prohlášení}, který předá vyučujícímu~\cite{Peskova:2021}.

\item Vyučující nejsou povinni kontrolovat, zda studenti výsledky do aplikace vložili~\cite{Peskova:2021}. 

\item Za účelem testování studentů je možné využít
%
\begin{itemize}
    \item jakékoliv oficiální testovací místo (nejlépe v místě vašeho bydliště nebo cesty na fakultu)~\cite{Peskova:2021},
    \item \href{https://www.cvut.cz/informace-cvut-ke-koronaviru?update=20200402}{testovací místo} ve Studentském domě vedle fakulty.
\end{itemize}
%
 V případě, že ani jednu z výše zmíněných možností nebude moci student využít (zejména jde o studenty ze zahraničí včetně Slovenska), fakulta poskytne samotestovací sadu. Vzhledem k nebezpečí neodborné aplikace a možné kumulaci osob při vstupu do fakulty doporučujeme tuto řešení využívat až jako poslední možnost. V případě, že ji však budete potřebovat využít, test vám bude vydán na hlavní vrátnici fakulty na základě prokázání vašim studentským průkazem a potvrzení převzetí. Na fakultě byla vyčleněna místnost B~500B (B-167), do které budete v puštěni a kde budete moci samotest provést. V případě, že kapacita místnosti nebude stačit, budou vyčleňovány místnosti další. Berte prosím na zřetel, že provedení testu trvá cca 20 minut, tedy zohledněte toto při plánování (např. z hlediska termínů zkoušek atd.) Snažte se v maximální možné míře předejít kumulaci osob (tedy při čekání na výsledek testu raději jděte ven na čerstvý vzduch apod.)

\end{itemize}

\paragraph{Organizace}

\begin{itemize}\noitemsep

    \item V místnosti může být přítomno nejvýš tolik účastníků, kolik je kapacita termínu v KOSu. Studentky a studenti budou usazeni minimálně ob 2 sedadla a vynechána jedna řada mezi studenty.
    
    \item V prostorách fakulty je nutné mít účinně nasazen ochranný prostředek dýchacích cest dle právě účinných mimořádných opatření a při vstupu provést dezinfekci rukou~\cite[\S II.17]{PR-2020/21}
    
    \item Platí \emph{zákaz} používání mobilních telefonů, tabletů a počítačů při řešení zkoušky.

\end{itemize}

\paragraph{Doporučení~\cite{Peskova:2021}}

\begin{itemize}\noitemsep
    \item Nepohybujte se v místech s vyšší koncentrací osob~\cite[\S II.19]{PR-2020/09}.
    \item Věnujte zvláštní pozornost ochraně rizikových skupin.
    \item V maximální možné míře dodržujte rozestupy. 
    \item Dbejte zvýšené hygieny rukou.
    \item Dbejte zvýšené ostražitosti a odpovědnosti v případě nakažení jinou nemocí, zejména v případě kapénkových infekcí.
\end{itemize}

\paragraph{Průběh zkoušky~(pro termín zkoušky 8:00--11:00)}

\begin{itemize}\noitemsep
\item Student nebo studentka se na zkoušku dostaví v \emph{minimálním předstihu}, aby se minimalizovalo riziko přenosu případné infekce~\cite[\S II.4]{PR-2020/09}.

\item 8:00 -- 8:05: příchod, rozdání zadání první části zkoušky
\item 8:05 -- 9:25: řešení první části zkoušky
\item 9:25 -- 9:35: uložení řešení do mobilního telefonu, tabletu nebo počítače (doporučené),  odevzdání řešení vyučujícímu, přestávka, rozdání zadání druhé části zkoušky
\item 9:35 -- 10:50: řešení druhé části zkoušky
\item 10:50 -- 11:00: uložení řešení do mobilního telefonu, tabletu nebo počítače (doporučené), odevzdání řešení vyučujícímu, \emph{odchod mimo prostory fakulty}

\end{itemize}
%
Pro studentky a studenty se specifickými studijními potřebami budou časy upravené dle individuální dohody.

\paragraph{Náhledy zkoušek}

\begin{itemize}\noitemsep
    \item Současně se zadáním hodnocení zkoušky do IS KOS bude na \href{https://owncloud.cesnet.cz/index.php/s/hNDcPBAtJDokH0r}{tomto odkazu} zveřejněno řešení první a druhé části~(odkaz je též dostupný v systému Student).
    \item Náhledy písemek budou probíhat v platformě MS Teams~\cite[\S II.11]{PR-2020/09} formou \emph{individuálních on-line konzultací} s Janem Zemanem. V případě zájmu
    %
    \begin{itemize}
        \item si studentka nebo student rezervuje termín náhledu nejpozději \emph{48 hodin} po vložení klasifikace do IS KOS, s využitím odkazu uvedeného v emailu s výsledkem zkoušky.
        \item před termínem náhledu mu v prostředí MS Teams pošle vyfocené řešení, které chce diskutovat, \emph{ideálně} ve formátu PDF a s názvem souboru \emph{SMA1-dd.mm.yy-jmeno-prijmeni.pdf}, kde \emph{dd}, \emph{mm} a \emph{yy} jsou den, měsíc a rok zkoušky a \emph{jmeno} a \emph{prijmeni} označují jméno a příjmení studentky nebo studenta bez diakritiky.  
    \end{itemize}
    
    \item Náhled druhé části zkoušky je možný pouze při získání alespoň 20 bodů z první části.
\end{itemize}

\section{Distanční zkouška}\label{sec:dist}

\paragraph{Změna způsobu konání zkoušky.} Za objektivní důvody je považováno~\cite[\S 3.9]{OD-2021/09}
%
\begin{itemize}\noitemsep
    \item Student je v rizikové skupině (zejména chronicky nemocní, osoby s oslabenou imunitou, těhotné ženy);
    \item Student by ohrozil osobu blízkou, která patří do rizikové skupiny (zejména senioři, vážně nemocní, chronicky nemocní, osoby s oslabenou imunitou, těhotné ženy, novorozenci a kojenci žijící ve společné domácnosti se studentem);
    \item Student, který se nachází mimo ČR. Neplatí pro země přímo sousedící s ČR, které umožňují překročení hranic za účelem studia.
    \item Další specifické případy, které budou vyhodnoceny proděkankou pro pedagogickou činnost jako relevantní.
\end{itemize}

\paragraph{Žádost o změnu zkoušky} 
%
\begin{itemize}\noitemsep
    \item Lze podat formou \href{https://campuscvut-my.sharepoint.com/:w:/g/personal/zemanjan_cvut_cz/EXoUjDT9pHJJoOYv20ZU1S8BSgukVeYxRAphEi0FNUB-Mg?e=WosNVc}{obecné žádosti}
    \item Se podává prostřednictvím Studijního oddělení~\cite[\S 3.9]{OD-2021/09} v systému \href{https://helpdesk.cvut.cz}{HelpDesk} dle \href{https://www.fsv.cvut.cz/hlavni/educat/helpdesk_student.pdf}{tohoto návodu}  
    \item Musí obsahovat doložení důvodů~\cite[\S 3.9]{OD-2021/09}
    %
    \begin{itemize}\noitemsep
        \item pokud se student odvolává na zdravotní důvody (své nebo osoby blízké), je nutné doložit lékařské vyjádření.
        \item pokud je důvodem problematická cesta do ČR, musí student doložit, že nyní není na území ČR – lze i čestným prohlášením s ověřeným podpisem.
        \item proděkanka pro pedagogickou činnost si může vyžádat doložení všech skutečností, na které se student ve své žádosti odvolává.        
    \end{itemize}
\end{itemize}
%
O umožnění změny způsobu zkoušky rozhoduje proděkanka pro pedagogickou činnost, studijní referentka informuje studenta a příslušné vyučující emailem~\cite[\S 3.9]{OD-2021/09}. Studentka nebo student se pak přihlásí na vhodný termín (v KOSu označené jako ``On-line zkouška'').

\paragraph{Platforma a software~\cite[\S II.12 a \S II.14]{PR-2020/09}} 
%
\begin{itemize}\noitemsep
\item MS Teams + email v případě komplikací s MS Teams
\item Software pro snadné skenování a konverzi do formátu vícestránkového PDF, např. \href{https://www.camscanner.com}{CamScanner} nebo \href{https://www.dropbox.com/}{Dropbox}
\end{itemize}

\paragraph{Hardware~\cite[\S II.12]{PR-2020/09}}

\begin{itemize}\noitemsep
    \item \emph{kamera} musí být zapnuta po celou dobu účasti na zkoušce a snímat pracovní plochu studenta, tak, aby bylo vidět:
    %
    \begin{itemize}\noitemsep
        \item povolené pomůcky ke zkoušce,
        \item obě ruce studenta,
        \item studentský či jiný průkaz totožnosti s fotografií,
        \item obličej jen krátkodobě na vyžádání pedagoga pro účely kontroly identity~\cite[\S 3.6]{MP-3/2020}.         
    \end{itemize}
    %
    Po dobu řešení první či druhé části zkoušky je zakázáno vzít do ruky jakýkoliv jiný předmět než výše uvedené, obdobně jako je tomu u prezenční zkoušky. Výjimku může udělit pouze pedagog po zvážení konkrétní situace. Zkouškové zadání bude upravené do jednostránkové podoby ve formátu A4 na šířku, aby bylo možné si ho zobrazit na obrazovce počítače celé, bez nutnosti následného posouvání. Zadání je také možné si vytisknout. Sahat na myš či klávesnici v době řešení první či druhé části zkoušky je tedy zakázáno a považováno za porušení pravidel či pokus o podvod s následnou možností vyloučení studenta ze studia~\cite[\S II.19]{PR-2020/09}.
    
    \item \emph{mikrofon} musí být zapnutý během řešení první a druhé části zkoušky, řešení obou částí musí probíhat v naprosté tichosti, stejně jako u prezenční zkoušky. Během ostatních “administrativních” částí zkoušky je možné mikrofon vypnout.
    \item \emph{zařízení pro skenování} řešení zkoušky a jeho odeslání prostřednictvím MS Teams (chat či MS Forms - bude upřesněno při zahájení zkoušky), případně emailem při náhlých komplikacích
\end{itemize}

\paragraph{Účast na zkoušce}

\begin{itemize}\noitemsep

\item Zkouška bude probíhat v MS Teams na speciálním kanálu našeho předmětu SMA1, který bude vždy označen "Zkouska XX\_XX\_XXXX", kde XX\_XX\_XXXX je datum (např. 21\_05\_2021). Kanál bude v MS Teams založen nejpozději v den zkoušky.
\item Schůzka bude otevřena krátce před zahájením zkoušky v 7:50 a od počátku řešení první části do konce řešení druhé části bude nahrávána~\cite[\S II.13]{PR-2020/09}.
\item V čase zahájení řešení první a druhé se v kanálu objeví zadání příslušné části zkoušky, které si můžete vytisknout či jen zobrazit na obrazovce počítače.

\end{itemize}

\paragraph{Formální náležitosti odevzdávané písemky} 

\begin{itemize}\noitemsep

\item Alespoň na jeden list papíru s řešením je třeba při skenování/focení položit průkaz totožnosti, aby byla viditelná fotografie~\cite[\S 6.2.3]{MP-3/2020},
\item Ofocené listy řešení je třeba odeslat ve formátu vícestránkového PDF,
\item Čestné prohlášení s těmito náležitostmi:

\begin{itemize}\noitemsep

\item psané ručně na listu papíru, na kterém bude následovat řešení první části zkoušky
\item znění: 

\begin{quotation}
    Prohlašuji, že jsem řešení obou částí zkoušky vypracoval(a) samostatně při dodržení všech předem daných podmínek.
    \\[-.25em]
    \flushright Jméno a příjmení, datum, podpis    
\end{quotation}

\end{itemize}
%
Je doporučeno mít list s napsaným čestným prohlášením nachystaný již před zkouškou.

\end{itemize}

\paragraph{Výpadky} 

\begin{itemize}
\item V úvodu zkoušky bude sděleno telefonní číslo, kam musí student neprodleně v případě výpadku zatelefonovat. Dále bude postupováno individuálně dle Sekce~4 Metodického pokynu prorektorky~\cite{MP-3/2020}.
\end{itemize}

\paragraph{Časový průběh zkoušky}

\begin{itemize}\noitemsep
\item 7:50 -- 8:05: kontrola funkčnosti připojení a identity přítomných studentů
\item 8:05 -- 9:25: řešení první části zkoušky
\item 9:25 -- 9:30: odeslání řešení
\item 9:30 -- 9:35: přestávka
\item 9:35 -- 10:50: řešení druhé části zkoušky
\item 10:50 -- 10:55: odeslání řešení
\end{itemize}
%
Pro studentky a studenty se specifickými studijními potřebami budou časy upravené dle individuální dohody.

\paragraph{Náhledy a vyhlášení výsledků}

\begin{itemize}\noitemsep

\item Opravená písemka vám bude zaslána prostřednictvím MS Teams (chat či MS Forms)
\item Náhledy budou ohlášeny po ukončení zkoušky s ohledem na počet přítomných studentů, pravděpodobně proběhnou už tentýž den v odpoledních hodinách.

\end{itemize}

\section{Náhradní zápočtový test}\label{sec:nahradni_test}

\begin{itemize}
    \item Bude probíhat v prvních dvou zkouškových termínech v MS Teams, v kanálu s názvem "Zkouska XX\_XX\_XXXX", kde XX\_XX\_XXXX je datum (např. 21\_05\_2021), \emph{současně} s distanční zkouškou. Kanál bude v MS Teams založen nejpozději v den náhradního zápočtového testu.
    \item Začátek testu je v {\bf 8:15}, kdy se zadání objeví jako formulář MS Teams v příslušném kanálu. Termín vypracování~(včetně odevzdání řešení) je v {\bf 9:10} (v {\bf 9:25} pro studentky a studenty se specifickými potřebami)
    \item Na náhradní zápočtový test není třeba se nikam hlásit, stačí se pouze připojit ve správný čas do správného kanálu a schůzky v MS Teams.
    \item Výsledky testu se objeví do {\bf 5 dnů} v systému Student.
\end{itemize}
%
Ostatní parametry jsou stejné jako u \href{https://gitlab.com/jan.zeman4/132sma1-zapoctovy-test/-/blob/master/organizace_zapoctoveho_testu.pdf}{řádného zápočtového testu}.

\section{Hodnocení zkoušky}

\begin{itemize}\noitemsep
    \item Zkouška bude hodnocena jinou známkou než F~(nedostatečně) pokud
    \begin{itemize}\noitemsep
        \item se student nebo studentka dostaví na zkoušku
        \item v \emph{první} části nejsou \emph{dva a více příkladů} hodnoceny \emph{0 a méně body} a celkový výsledek je alespoň \emph{20 bodů} ze \emph{40 možných}
        \item ve \emph{druhé části} není \emph{žádný} příklad hodnocen \emph{0 body} a celkový výsledek je alespoň \emph{20 bodů} ze \emph{40 možných}
        \item studentka nebo student nebyla přistižena nebo nebyl přistižen při \emph{opisování} nebo využívání \emph{nepovolených pomůcek}
    \end{itemize}
    \item Při zisku alespoň \emph{30 bodů} z první části zkoušky je možné si výsledek schovat na další termín
    \item Celkové hodnocení je určeno součtem~($\Sigma$) bodů z první a druhé části zkoušky a řídí se následující tabulkou 
    %
    \begin{center}
        \begin{tabular}{ccl}
            \hline
            \bf součet & \bf známka & \bf hodnocení \\
            \hline
            $72 \leq \Sigma \leq 80$ & A & výborně \\
            $64 \leq \Sigma < 72$ & B & velmi dobře \\
            $56 \leq \Sigma < 64$ & C & dobře \\
            $48 \leq \Sigma < 56$ & D & uspokojivě \\
            $40 \leq \Sigma < 48$ & E & dostatečně \\
            \hline
        \end{tabular}
    \end{center}
    
\item Hodnocení zkoušky vloží Jan Zeman do \emph{48 hodin} od jejího konce do IS KOS a účastníci zkoušky o tom budou informováni emailem, ve kterém bude uvedené hodnocení jednotlivých příkladů. Pokud studentka nebo student se známkou nebudou souhlasit, musí mu tento nesouhlas sdělit emailem do \emph{24 hodin} po zapsání klasifikace do IS KOS~\cite[\S II.21]{PR-2020/09}.   

\end{itemize}

\begin{thebibliography}{2}\noitemsep

\bibitem{PR-2020/09}
Petráček, V., 2020.
3. úplné znění příkazu rektora č. 9/2020 k
  zajištění studia a realizaci zkoušek na ČVUT v souvislosti s
  opatřeními ke snížení rizika nákazy koronavirem. URL: 
  \url{https://www.cvut.cz/sites/default/files/content/33d50aa3-800f-4482-9938-bd3f8fff7b95/cs/20210322-3-uplne-zneni-pr-202009.pdf}.
  [Cit. 6.5.2021].

\bibitem{PR-2020/21}
Petráček, V., 2021.
8. úplné znění příkazu rektora č. 21/2020 ke snížení rizika nákazy koronaviem, URL: \url{https://www.cvut.cz/sites/default/files/content/33d50aa3-800f-4482-9938-bd3f8fff7b95/cs/20210526-8-uplne-zneni-pr-212020-ucinne-od-25-5-2021.pdf}. [Cit.~27.5.2021]


\bibitem{MP-3/2020}
Achtenová, G., 2020.
Metodický pokyn č. 3/2020 k distančnímu ověřování znalostí v předmětech bakalářského a magisterského studia, URL:~\url{https://www.cvut.cz/sites/default/files/content/d1dc93cd-5894-4521-b799-c7e715d3c59e/cs/20210308-metodicky-pokyn-c-32020.pdf} [Cit. 6.5.2021] 

\bibitem{OD-2021/09}
Máca, J., 2021, Opatření děkna~č. 9/2021
o průběhu zkouškového období v bakalářských a magisterských studijních
programech uskutečňovaných na Fakultě stavební ČVUT v Praze, URL: \url{https://www.fsv.cvut.cz/legislat/od092021.pdf} [Cit. 6.5.2021]

\bibitem{Peskova:2021}
Pešková, Z., 2021.
Omezení ve výuce od 10.5. / Limitations in instruction applicable from May 10 (posta z FSv), email z 4.5.2021
[Cit 6.5.2021]

\end{thebibliography}

\clearpage

\section{První část zkoušky a její hodnocení}\label{sec:castI}

\paragraph{Příklad 1} vykreslení nenulových vnitřních sil na prostém nosníku nebo rovinné konzole.
%
\hodnoceni{Celý příklad dobře \point{0,1}, jakákoliv chyba \point{-5}.}

\paragraph{Příklad 2} stupeň statické určitosti složené soustavy a zavedení reakcí.
%
\hodnoceni{%
Určení statické určitosti \point{1}; 
zavedení reakcí: maximálně \point{3}, každá špatně zavedená reakce \point{-0,5}, minimálně \point{0}.}

\paragraph{Příklad 3} určení nulových prutů na příhradové konstrukci, výpočet normálové síly ve vybraném prutu průsečnou metodou, výpočet normálového napětí.
%
\hodnoceni{Nulové pruty: správně určený prut \point{0,5}, chybně určený prut \point{-0,5}, maximálně \point{2}, minimálně \point{0}; správná hodnota normálové síly \point{1}; správná hodnota normálového napětí \point{1}.}

\paragraph{Příklad 4} určení průběhu posouvajících sil a zatížení konstrukce z daného průběhu ohybových momentů.
%
\hodnoceni{Posouvající síly: jedna hodnota \point{0,5}; jedna hodnota zatížení/reakce \point{0,5}.}

\paragraph{Příklad 5} analytické vyjádření a vykreslení průběhu vnitřních sil na prostorové konzole.
%
\hodnoceni{Vnitřní síly $N_x$, $V_y$ a $V_z$: rovnice \point{0,5}, vykreslení \point{0,5}; vnitřní síly $M_x$, $M_y$ a $M_z$: rovnice \point{1}, vykreslení \point{1}.}

\paragraph{Příklad 6} lomený nosník se šikmým prutem, analytické vyjádření průběhu vnitřních sil na šikmém prutu, vykreslení průběhu vnitřních sil.
%
\hodnoceni{Špatně určené reakce \point{-50\%} z dalšího postupu; analytické vyjádření normálové síly \point{1}, posouvající síly \point{1} a ohybového momentu \point{0,5}; vykreslení normálové síly na vodorovném \point{0,5} a šikmém \point{0,5} prutu; vykreslení posouvající síly na vodorovném \point{0,5} a šikmém \point{1} prutu~(z toho případná poloha extrémního momentu \point{0,5}), vykreslení momentu na vodorovném \point{0,5} a šikmém prutu \point{1,5}~(z toho případná hodnota extrémního momentu \point{0,5}).}

\paragraph{Příklad 7} vykreslení průběhu vnitřních sil na lomeném nosníku a třech intervalech.
%
\hodnoceni{Maximálně \point{5}, chybný průběh libovolné vnitřní síly na jednom intervalu \point{-1}, minimálně \point{0}.}

\paragraph{Příklad 8} určení axiálních a deviačních momentů setrvačnosti pro dvojose nebo středově symetrický průřez.
%
\hodnoceni{%
%
\begin{itemize}\noitemsep
    \item dvojose symetrický průřez: axiální moment setrvačnosti se Steinerovým doplňkem: postup \point{1,5}, hodnota \point{0,5}; axiální moment bez Steinerova doplňku: postup \point{1}, hodnota \point{0,5}; deviační moment setrvačnosti: \point{0,5} hodnota.
    \item středově symetrický průřez: axiální moment: postup \point{1}, hodnota \point{0,5}; deviační moment postup \point{0,5}, hodnota \point{0,5}.
\end{itemize}}

\paragraph{Příklad 9} Určení znaménka deviačního momentu setrvačnosti k daným osám a náčrt elipsy setrvačnosti průřezu.
%
\hodnoceni{Znaménka deviačního momentu: dobře \point{0,5}, špatně \point{-0.5}, minimum \point{0}; odhad elipsy setrvačnosti \point{0,5} za jednu elipsu.}

\newpage

\section{Druhá část zkoušky a její hodnocení}\label{sec:castII}

\paragraph{Příklad 1} určení vnitřních sil a reakcí na příhradové konstrukci s 12 stupni volnosti.
%
\hodnoceni{Jedna reakce/vnitřní síla: rovnice \point{0,5}, hodnota \point{0,5}.}

\paragraph{Příklad 2} analýza vnitřních sil na složené soustavě s devíti stupni volnosti.
%
\hodnoceni{Chybně zavedené reakce: \point{0} z celého příkladu; jedna reakce: \point{0,5}, jakákoliv chyba v reakcích \point{-50\%} bodů z dalšího postupu; analytické vyjádření normálové síly \point{0,5}, posouvající síly \point{0,5} a momentu \point{0,5}, poloha extrémního ohybového momentu \point{0,5}, hodnota extrémního ohybového momentu \point{1}; vykreslení normálových sil: maximálně \point{3}, chybný interval \point{-1}, minimálně \point{0}, posouvajících sil: maximálně \point{3,5}, chybný interval \point{-1}, minimálně \point{0} a ohybových momentů: maximálně \point{5}, chybný interval \point{-1}, minimálně \point{0}; silová \point{0,5} a momentová \point{0,5} styčníková kontrola rovnováhy.}  

\paragraph{Příklad 3} Poloha těžiště, momenty setrvačnosti a tvar elipsy setrvačnosti složeného průřezu.
%
\hodnoceni{Plocha průřezu \point{0,5}, $y$~souřadnice těžiště \point{0,5}, $z$ souřadnice těžiště \point{0,5}; axiálními momenty setrvačnosti: výpočet ke špatné ose \point{0}, postup \point{1,5}, hodnota \point{0,5}; deviační moment setrvačnosti: výpočet ke špatným osám \point{0}, postup \point{1}, hodnota \point{0,5}; načrtnutí elipsy setrvačnosti \point{1}.}

\end{document}