\documentclass{SMA1cviceni}

%\newcommand{\tab}{^{\color{blue}{\leftarrow\mathsf{C}}}}
\newcommand{\tab}[1]{{\color{red}{#1}}}

\begin{document}
    
\maketitle{11}{Průřezové charakteristiky složených průřezů I}

\Petiminutovka{0.25}

\Navod{% 
Výpočet průřezových charakteristik složených průřezů provádíme pomocí tabulek průřezových hodnot dostupných na~\cite{jirasek_prurezove_charakteristiky}~(v dalším textu označené \tab{červeně}). Postup výpočtu je pak následující:
%
\begin{itemize}\noitemsep
    \item průřez rozdělíme na $n$ částí, uvedených v tabulce~\cite{jirasek_prurezove_charakteristiky}, které očíslujeme indexem $i = 1, 2, \ldots, n$
    
    \item plocha $A$ složeného průřezu
    %
    \begin{align*}
        A 
        = 
        \sum_{i=1}^n \tab{A_i} 
        \quad
        [\mathrm{m}^2] 
    \end{align*}

    \item statické momenty $S_y$ a $S_z$ k daným osám $(y, z)$ 
    %
    \begin{align*}
        S_y 
        = 
        \sum_{i=1}^n \tab{A_i} z_i 
        &&
        S_z 
        = 
        \sum_{i=1}^n \tab{A_i} y_i
        \quad
        [\mathrm{m}^3]
    \end{align*}
    %
    kde $y_i$ a $z_i$ označují souřadnice \tab{těžiště $i$-té části} v systému souřadnic $(y, z)$. 

    \item axiální momenty $I_y$ a $I_z$ a deviační moment $D_{yz}$ setrvačnosti k daným osám $y$ a $z$
    %
    \begin{align*}
        I_y 
        = 
        \sum_{i=1}^n 
        \tab{I_{y_i}}
        +
        \tab{A_i} z^2_i 
        &&
        I_z 
        = 
        \sum_{i=1}^n 
        \tab{I_{z_i}}
        +
        \tab{A_i} y^2_i
        &&
        D_{yz} 
        = 
        \sum_{i=1}^n 
        \tab{D_{y_i z_i}}
        +
        \tab{A_i} y_i z_i
        \quad
        [\mathrm{m}^4]
    \end{align*}
    %
    kde $\tab{I_{y_i}}$, $\tab{I_{z_i}}$ a $\tab{D_{y_i z_i}}$ označují axiální a deviační momenty setrvačnosti k osám procházejícím \tab{těžištěm $i$-té části} a rovnoběžným s osami $y$ a $z$ a další členy jsou tzv. Steinerovy doplňky. $D_{yz} = 0$~m$^4$ pokud je průřez symetrický vzhledem k ose $y$ nebo $z$.

    \item souřadnice těžiště $y_C$ a $z_C$ složeného obrazce v systému souřadnic $(y, z)$
    %
    \begin{align*}
        y_C = \frac{S_z}{A} &&
        z_C = \frac{S_y}{A} \quad
        [\mathrm{m}]
    \end{align*} 
    %
    (průřez symetrický vzhledem k ose $o \Rightarrow C \in o$, průřez symetrický vzhledem k středu $S \Rightarrow C \equiv S$)

\end{itemize}
}

\Samostudium{%
%
\begin{itemize}\noitemsep
    \item \href{http://bit.ly/2s1m5Xa}{Příklad 4.1.1} na straně 106 Sbírky příkladů~\cite{jira_sbirka_2017}~(po výpočet $D_{y_C z_C}$)
    \item \href{http://bit.ly/2s1m5Xa}{Příklad 4.1.2} na straně 108 Sbírky příkladů~\cite{jira_sbirka_2017}~(po výpočet $D_{y_C z_C}$)
\end{itemize}
}

\Reference

\Prosba

\Priklad{%
Určete axiální a deviační momenty setrvačnosti daných průřezů k osám rovnoběžným s hranami průřezu.
%
\begin{center}   
    \includegraphics[width=.8\textwidth]{cviceni11-priklad1}
\end{center}
}{%
levý průřez: 
$I_{y_C} = 4,4 \cdot 10^5$~mm$^4$, 
$I_{z_C} = 7,48 \cdot 10^6$~mm$^4$, 
$D_{y_C z_C} = -9.6 \cdot 10^5$~mm$^4$;
pravý průřez:
$I_{y_C} = 3,4 \cdot 10^6$~mm$^4$, 
$I_{z_C} = 1,62 \cdot 10^7$~mm$^4$, 
$D_{y_C z_C} = 0$~m$^4$.
}

\Priklad{%
Pro daný složený průřez určete
%
\begin{itemize}\noitemsep
    \item plochu průřezu,
    \item souřadnice těžiště v systému souřadnic $(y,z)$,
    \item axiální a deviační momenty setrvačnosti k osám $y$ a $z$,
    \item axiální a deviační momenty setrvačnosti k osám $y_C$ a $z_C$,
    \item hodnoty z předchozích dvou bodů zkontrolujte pomocí Steinerových vět.$^\ast$
\end{itemize}

\begin{center}   
    \includegraphics[width=.5\textwidth]{cviceni11-priklad2}
\end{center}
}{%
$A = 352,5$~cm$^2$, 
$y_C \doteq 16,92$~cm, 
$z_C \doteq 7,77$~cm,
$I_y \doteq 2,65 \cdot 10^4$~cm$^{4}$,
$I_z \doteq 1,23 \cdot 10^4$~cm$^{4}$,
$D_{yz} \doteq 4,33 \cdot 10^4$~cm$^{4}$,
$I_{y_C} \doteq 5,27 \cdot 10^3$~cm$^{4}$,
$I_{z_C} \doteq 2,26 \cdot 10^4$~cm$^{4}$,
$D_{y_C z_C} \doteq -2,96 \cdot 10^3$~cm$^{4}$ 
}

\vfill

\paragraph{Domácí úkol} Určete polohu těžiště a axiální a deviační momenty k těžišťovým osám.

\DomaciUkol{%
\includepdf{cviceni11-domaci_ukol}
}

\end{document}
