\documentclass[11pt]{article}
\usepackage[serbianc]{babel}
\usepackage{listingsutf8}
\usepackage[unicode]{hyperref}
\usepackage[margin=2cm]{geometry}

\lstdefinelanguage{makroscr}
                  {morecomment=[l]{@/},
                    moredelim=[s]{@[}{@]}
                    }

\lstdefinelanguage{makromac}
                  {morekeywords={DEKLARACIJE,MAKRO,RAZVOJ,MENJA},
                    morecomment=[l]{//}
                    }

\lstdefinelanguage{makrotem}
                  {morekeywords={@KORISTI,@RAZVIJ},
                    morecomment=[l]{@/}
                    }
                  
\begin{document}

\lstset{frame=single,numbers=left,numberstyle=\tiny}

\title{Програм за МАКРО - развијање\\упутство за употребу}
\author{ГВС Ко, Београд}
\date{Мај 2024}
\maketitle

\tableofcontents

\sloppy




\section{Уопште о МАКРО развојима}

МАКРО-развоји су алат направљен за потребе аутоматског генерисања
кода, превасходно Ц и Ц++ програма. Сам алат, међутим, није ограничен
само на ове језике и применљив је и за било које текстуалне датотеке.
Теоријски, бинарне датотеке такође могу да се праве, али то није
предвиђен начин употребе - \textit{уопште} није лако.

Сврха МАКРО-развоја јесте да се више датотека (изворног кода, документације,...)
изгенерише коришћењем малог броја информација. Показује се, наиме, да у
програмирању често постоји једноставан начин да се проблем опише, али да је у
најефикаснијој имплементацији решења проблема неопходно написати и одржавати
велики број програма, скриптова, заглавља, која морају бити међусобно усклађена.

Добар пример ове појаве је корисничкa спрега: у многим применама је
довољно само задати списак оператерских команди и типове њихових параметара, али
у програмирању треба дефинисати меније, дијалоге, константе за команде,
функције за постављање и очитавање вредности унетих у дијалог, функције за
проверу, обраду грешке итд. У случају да је кориснички интерфејс једнообразан,
знајући за полазни списак оператерских команди, могуће је аутоматски добити све
потребне датотеке и то је један од послова који се може поверити МАКРО-
развојима. Управо, из исте дефиниције може да се добије и текстуална спрега
(за командни ред).

МАКРО-развоји, иначе, обављају посао који се у својој суштини може да повери и Ц препроцесору.
Наиме, информације које служе за генерисање датотека могу се записати као позиви
Ц макроа и развити (ако је потребно – и на више начина) у жељени код. Наравно,
за ово је неопходно укључити ове макрое у неку ``шаблонску'' датотеку на онолико
места колико различитих делова зависних од ових макроа је потребно. Пре сваког
укључења, сви ови макрои треба да се дефинишу, а по укључењу – да се укине
њихова дефиниција, како би били поново искоришћени на други начин у следећем
укључењу. Ово је у ``Ц-свету'' познато као \textsf{XMacro}, види
\textsf{https://en.wikipedia.org/wiki/X\_Macro}. 

Описани начин коришћења Ц препроцесора и јесте био мотивација за
дизајн МАКРО развоја. МАКРО развоји имају одређене предности:

\begin{itemize}

\item Код који генерише Ц препроцесор је најчешће непрегледан.
  Прецизније, све што се добија позивом једног макроа бива преведено у
  исти ред текста, што отежава дебубовање добијеног кода. Са МАКРО
  развојима, корисник има пуну контролу над развијањем знакова за нови
  ред и белине.

\item Код који генерише Ц препроцесор не може имати преспроцесорске
  директиве. У коду који генеришу МАКРО развоји, Ц препроцесорске
  директиве немају значаја. На тај начин, код генерисан МАКРО
  развојима може да се даље обрађује и Ц препроцесором. Ово је пре
  свега корисно за \verb+#error+ и \verb+#pragma+ препроцесорске
  наредбе.

\item МАКРО развоји омогућавају прегледније дефинисање макроа и њихово
  позивање у односу на Ц препроцесор. То значи да корисник не мора да
  брине о укидању дефиниције макроа када се они искористе, о томе да
  ли су у сваком развоју дефинисани сви макрои, са истим параметрима
  итд.  МАКРО развоји обезбеђују и детаљнију пријаву грешке ако се
  корисник не придржава тих правила.

\item Од верзије 1.1, МАКРО развоји имају и могућност да један развој
  мења други развој, што подсећа на наслеђивање из ОО
  програмирања. Ово може значајно да смањи количину потребног кода,
  посебно ако имамо много макроа.

\item Од верзије 1.4, подржана је могућност да макро може да се посебно
  отвори а посебно затвори, слично СГМЛ/ХТМЛ таговима (зовемо их ``блок
  макрои'')

\item Од верзије 1.5, могуће је употреби параметар блок макроа у макроу
  који се налази у том блоку.

\item Од верзије 1.6, у макроу може да се ``развије'' функција која може
  да има највише један параметар.

\item По правилу, МАКРО развоји су бржи, јер је језик једноставнији
  од Ц препроцесора.

\end{itemize}




\section{Инсталирање}

МАКРО - развоји не захтевају посебно инсталирање. Састоје се од једног програма
који се може непосредно извршавати у било ком окружењу које може да извршава
ИСО Ц++ стандардне програме (Њиндоњс, Линукс, БСД, МацОС...).

Пошто користи обичне текст датотеке, оне се могу правити било којим текст
едитором. Засад није прављена подршка за едиторе и ИДЕ у сврху ``фарбања
у шарене боје'' и сличног.




\section{Улаз и излаз МАКРО-развоја}

\subsection{Опште}

За аутоматско генерисање, као улазне датотеке МАКРО-развоји користе три врсте
датотека од којих свака има свој формат:
\begin{itemize}
\item скрипт-датотека
\item шаблон-датотека
\item макро-датотека
\end{itemize}

У сва три случаја то су текстуалне датотеке. Излаз представља једну
датотеку која треба да задовољи одговарајуће потребе – то може бити
изворни код програмског језика, документација, помоћна датотека,
заглавље или било шта друго. Наравно, у случају аутоматског генерисања
више датотека, треба извршити МАКРО-развоје за сваку излазну датотеку
посебно.

Од верзије 1.3, улазне датотеке се тумаче као да су у УТФ-8 формату.
Ово је врло ограничено тумачење, у смислу да се неисправно кодиране
УТФ-8 датотеке врло вероватно неће да пријаве, већ обраде ``без
размишљања'' и тако вероватно добију неисправне датотеке на излазу.
Оно где постоји изричита подршка за УТФ-8 је препознавање
идентификатора - као слова идентификатора дозвољена су ћирилична слова
Јуникод опсега $400_{16}$ до $45F_{16}$. Дакле, то је ограничено на
ћирилична слова и то само тог опсега - мада наведени опсег садржи
велику већину свих слова живих ћириличних азбука.

МАКРО-развоји се извршавају са:

\begin{verbatim}
makro <скрипт-датотека> <шаблон-датотека> <излазна датотека>
\end{verbatim}

Притом, макро-датотека која се користи није наведена, већ је декларисана унутар
скрипт-датотеке како ће то већ бити објашњено.

У случају успешног превођења и генерисања излазне датотеке, бива
исписана порука о успеху, а у случају грешке – порука о првој грешци
(са информацијом о датотеци и броју реда у којој је дошло до грешке),
после чега се превођење прекида. МАКРО враћа (оперативном систему)
статус 0 у случају успелог извршавања и 1 у случају грешке, у сврхе
употребе у разним скриптовима.



\subsection{Скрипт-датотека}

Скрипт-датотека је текстуална датотека која садржи дефиницију
података. То је ``кратак опис'' који треба превести у (потенцијално)
дугачку изворну датотеку. На неки начин, скрипт-датотека је основна
улазна датотека МАКРО- развоја, док шаблон-датотека и макро-датотека,
заправо, задају начин превођења скрипт-датотеке у излазну датотеку.

Скрипт-датотека (или само ``скрипт'') се састоји превасходно од позива
макроа.  Макрои су декларације које ће се у излазној датотеци развити
у одређене низове симбола, према потреби. Макрои се у излазној
датотеци развијају један или више пута, сваки пут на други начин, што
је одређено шаблон-датотеком и макро-датотеком.

Сем позива макроа, у скрипту се може извршити укључивање друге скрипт
датотеке, слично као што се у Ц препроцесору може из једне датотеке
укључити друга.



\subsection{Шаблон-датотека}

Шаблон-датотека (или само ``шаблон'') садржи делове излазне датотеке
независне од скрипта. Другим речима, излазна датотека је шаблон
дорађен (пре свега употпуњен) помоћу декларација из скрипта. На
појединим местима унутар шаблона налазе се наредбе које одређују да се
на одговарајућем месту излазне датотеке мора појавити преведени
скрипт, после чега се наставља са садржајем из шаблона до следеће
такве наредбе.

И у шаблону је могуће укључивање друге датотеке, али овде се не
укључује друга шаблонска датотека, већ обична текстуална
датотека. Засад није уочена потреба укључивања друге шаблонске
датотеке.



\subsection{Макро-датотека}

Макро-датотека садржи дефиниције макроа. У њој морају бити декларисани
макрои који се користе у скрипту. Макрои су у макро-датотеци једном
декларисани, а дефинисани су онолико пута колико је различитих развоја
за те макрое потребно.  На сваком месту у шаблон-датотеци где се
налазе наредбе за укључење преведеног скрипта, прецизиран је један од
тих развоја унутар макро-датотеке који ће бити искоришћен да се
развију макрои из скрипта.

Сваки скуп дефиниција макроа представља један развој. Постоји
могућност да један развој мења неки постојећи развој, што подсећа на
наслеђивање из ОО програмирања. У таквом развоју, могуће је дефинисати
само оне макрое које хоћемо да мењамо, док се остали копирају из
основног развоја без измена. Ово може да буде велика олакшица ако
постоји много макроа и много развоја, од којих су неки врло слични.




\section{Синтакса}

У овом поглављу је дат опис синтаксе МАКРО развоја. Описани су општи
елементи синтаксе, као и синтакса појединих врста датотека.



\subsection{Идентификатори}

Идентификатори се у МАКРО развојима користе као називи макроа, називи
развоја и имена формалних параметара макроа. Идентификатор је низ
симбола (знакова) који могу бити: слова, цифре и црта за подвлачење
(\_), при чему цифра не може бити први симбол.  Слово може бити АСЦИИ
латинично слово или УТФ-8 ћирилично слово из опсега $400_{16}$ до
$45F_{16}$.  При издвајању идентификатора, из улазне датотеке се узима
најдужи низ симбола који представља идентификатор.  Идентификатор може
бити произвољне дужине, али само прва 32 симбола су значајна.  При
разликовању идентификатора значајна су велика/мала слова,
нпр. \verb+Makro+, \verb+MaKrO+ и \verb+MAKRO+ су различити
идентификатори.



\subsection{Синтакса скрипт-датотеке}

\subsubsection{Позиви макроа}

Скрипт се састоји од једног или више позива макроа. При томе,
укључивање друге скрипт датотеке можемо да схватимо само као једну
врсту нотационе олакшице.

Сваки позив макроа има један од следећих облика:

\begin{verbatim}
@@<име макроа>
\end{verbatim}

или:

\begin{verbatim}
@@<име макроа>(<листа параметара>)
\end{verbatim}

Први облик резервисан је за макрое без параметара. У другом облику,
листа параметара састоји се од параметара макроа раздвојених
зарезима. Она може бити и празна, у ком случају је овај облик
еквивалентан првом облику. Име макроа је идентификатор.

Што се тиче параметара макроа, они могу бити ма какве ниске знакова,
укључујући и знакове за нови ред, бланко и табулаторе, као и зарезе и
заграде, али не укључујући знак \verb+@+.

МАКРО развоји на основу макро-датотеке имају информацију о броју
параметара за сваки макро. Покушај коришћења макроа без параметара,
ако су они декларисани, или са параметрима ако нису декларисани, или
са неодговарајућим бројем параметара, као и покушај коришћења макроа
који није декларисан биће пријављени као грешке.

\subsubsection{Блок макрои}

Поједини макро може да подржи посебно отварање и посебно затварање,
слично као тагови у СГМЛ/ХТМЛ. Такве макрое зовемо \textbf{блок-макрои}.

Блок макро се отвара позивом како је горе описано. Затвара се са:

\begin{verbatim}
@.<име макроа>
\end{verbatim}

Дакле, уместо другог знака ``при'' стави се тачка. При затварању макроа
не могу да се задају параметри. Макро мора да заиста буде блок-макро,
односно, да има дефинисано развијање затварања.

Ако се затвори макро који није отворен или ако се на крају датотеке
деси да је неки блок-макро остао незатворен, биће пријављена грешка.

Блок макрое је могуће ``угњеждавати'', односно, није неопходно да се
затвори један блок макро да би се отворио нови, било да је истог или
различитог имена.

Блок макрои неретко могу да буду прегледније решење од угњеждених
макроа \ref{sec:ugnyezxdeni-pozivi-makroa}.


\subsubsection{Издвајање параметара макроа који садрже симболе ‘,’ и ‘)’}

У случају да параметар у себи не садржи симболе \verb+,+ (зарез) и
\verb+)+ (десна/затворена заграда), он се може писати на уобичајени
начин, а МАКРО развоји препознају крај параметра када наиђу на један
од ова два симбола.

У случају да се жели да унутар параметра буду симболи \verb+,+ и
\verb+)+, то је могуће извести коришћењем специјалних симбола
\verb+@[+ и \verb+@]+. Први од њих представља ``отворену заграду'',
унутар које се сви симболи укључују у параметар, све до другог -
``затворене заграде''. Сами симболи \verb+@[+ и \verb+@]+ се не укључују
у параметар. Они не могу бити угњеждени – иза симбола \verb+@[+ није
исправно поново имати симбол \verb+@[+ (сем у случају
описаном у одељку \ref{sec:ugnyezxdeni-pozivi-makroa}).


\subsubsection{Угњеждени позиви макроа}\label{sec:ugnyezxdeni-pozivi-makroa}

Унутар параметара једног позива макроа могу да се нађу нови позиви макроа. 
Када се одређују параметри макроа, ови макрои у параметрима бивају прикупљени
и развијени. Улога заграда и зареза у овим ``угњежденим'' макроима се
одређује као и за полазни макро, дакле могуће је у угњежденом макроу
употребити симболе \verb+,+ и \verb+)+, као и \verb+@[+ и \verb+@]+
како би се омеђили параметри. То, практично, доводи до тога да и
симболи \verb+@[+ и \verb+@]+, на неки начин, могу бити угњеждени, али
само тако да једна група симбола омеђује параметре за дати макро, а
друга група – за његове угњеждене макрое.

Ако се унутар неког параметра макроа налази угњежден позив другог
макроа, овај позив сачињавају, у случају да има параметре, сви симболи
до последње десне заграде у овом позиву, закључно. Ако тај угњеждени
позив нема параметре, њега сачињава само његово име, тј. први симбол
после краја имена угњежденог макроа улази у параметар спољног макроа.


\subsubsection{Коментари у скрипту}

Унутар скрипта, сваки симбол \verb+@/+ представља почетак коментара,
ма где се нашао (унутар макроа или ван). Сви симболи од тог симбола до
краја реда игноришу се, укључујући и сам крај реда. На тај начин,
стављањем симбола \verb+@/+ на крај реда могуће је, практично, спајање
редова скрипта при обради.


\subsubsection{Укључивање другог скрипта}

Укључивање другог скрипта се задаје навођењем датотеке између симбола
\verb+@"+ и \verb+"+.  Дакле, ако хоћемо да укључимо скрипт
\verb+123.scr+, треба да напишемо \verb+@"123.scr"+.

Укључени скрипт може даље укључивати трећи скрипт. Овде не постоје
ограничења у самом програму, већ оперативни системи углавном имају
ограничења на број отворених датотека у једном тренутку.


\subsubsection{Примери}

\begin{enumerate}

\item Позив: \textsf{@@Makro1(ABC,DEF,GHI)} представља позив макроа
Makro1 са три параметра: ABC, DEF и GHI.

\item Позив: \textsf{@@Makro2(@[ABC,DEF@],GHI)} представља позив макроа Makro2 са два
параметра: ABC, DEF и GHI.

\item Претходни позив макроа се може написати и само овако:
\textsf{@@Makro2(ABC@[,@]DEF,GHI)} (само зарез је омеђен симболима \textsf{@[} и \textsf{@]})

\item Позив: \textsf{@@Makro3()} представља позив макроа Makro3 без параметара

\item Претходни позив макроа се може написати и само овако: \textsf{@@Makro3}

\item Позив: \textsf{@@Makro4(AB@@Makro5(X,Y),@@Makro6(@[X,Y@]))}
  представља позив макроа \textsf{Makro4} са два параметра. Први
  настаје тако што се на \textsf{AB} надовеже резултат развијања
  макроа \textsf{Makro5} са два параметра: \textsf{X} и
  \textsf{Y}. Други је резултат развијања макроа \textsf{Makro6} са
  једним параметром: \textsf{X,Y}.

\item Унутар претходног позива постоје заграде, али су оне саставни
  део ``угњеждених'' макроа па није потребно наводити симболе
  \textsf{@[} и \textsf{@]} на нивоу макроа \textsf{Makro4}.  С друге
  стране, могу се навести и заграде на нивоу основног макроа.  Тако,
  позив: \textsf{@@Makro7(@[AB@@Makro5(X,Y),@@Makro6(@[X,Y@])@])}
  представља позив макроа \textsf{Makro7} са једним параметром, који
  се добија тако што се на \textsf{AB} надовежу: резултат развијања
  макроа \textsf{Makro5} са два параметра: \textsf{X} и \textsf{Y},
  један симбол \textsf{,} (зарез) и резултат развијања макроа
  \textsf{Makro6} са једним параметром: \textsf{X,Y}.

\item Позив:
\begin{verbatim}
@@Makro8(@/ Ovaj makro sluzi za primer 8
par1,@/ Prvi parametar
par2@/ Drugi parametar
)
\end{verbatim}
представља позив макроа Makro8 са два параметра: par1 и par2.

\item Позив:
\begin{verbatim}
@@Makro9(
   par1,@/ Prvi parametar
   par2@/ Drugi parametar
)
\end{verbatim}

(испред параметара су по три бланко-знака) представља позив макроа
Makro9 са два параметра: \textsf{<нр><б><б><б>par1} и
\textsf{<б><б><б>par2} (са \textsf{<б>} је означен бланко-знак, а са
\textsf{<нр>} – знак за нови ред).

\item Позив: \textsf{@@Makro10(@@Makro11ABC)} представља позив макроа
  Makro10 чији параметар је резултат развијања макроа Makro11ABC. Ако
  се, пак, жели да параметар позива макроа Makro10 буде резултат
  развијања макроа Makro11, на који се надовежу симболи ABC, може се
  позив написати овако: \textsf{@@Makro10(@@Makro11()ABC)} или
  \textsf{@@Makro10(@@Makro11@[@]ABC)} (симболи \textsf{@[} и
    \textsf{@]} не ограђују ништа, али одвајају идентификатор
  \textsf{Makro11} од симбола \textsf{ABC}.

\end{enumerate}



\subsection{Синтакса макро-датотеке}

Макро датотека се састоји од две одељка: декларација макроа и
дефиниција макроа. У одељку декларација макроа, наведена су њихова
имена и параметри. Одељак дефиниција макроа је подељен на
развоје. Сваки развој има своје име (које је идентификатор), и
представља низ дефиниција за све макрое који се појављују у одељку
декларација. Када се у шаблону захтева укључење преведеног скрипта, у
одговарајућој наредби шаблона се дефинише развој по коме ће се макрои
из скрипта развити.


\subsubsection{Одељак декларација макроа}

Одељак декларација макроа почиње кључном речи \textsf{DEKLARACIJE},
иза чега следи низ декларација макроа. Овај одељак завршава симболом
\verb+@@+. Свака декларација макроа је облика: <име макроа> или <име
макроа>(<листа формалних параметара>). Име макроа је идентификатор, а
листа формалних параметара је листа идентификатора раздвојених
зарезима. Овом декларацијом је одређен број параметар макроа: првим
обликом се декларише макро без параметара, а другим обликом – макро
који има онолико параметара колико је идентификатора наведено у листи.
Специјално, листа може бити и празна, што такође одређује макро без
параметара.  Исти макро не сме се два пута појавити у одељку
декларација, чак ни са различитим бројем параметара.

\subsubsection{Развоји}

Сваки развој почиње декларацијом развоја:

\begin{verbatim}
RAZVOJ <име развоја> [ MENJA <име развоја>]
\end{verbatim}

иза чега следи низ дефиниција макроа за тај развој. У оквиру развоја,
сваки од макроа декларисаних у одељку декларација мора бити дефинисан
тачно једном. При томе, ако развој мења неки постојећи, онда може да
дефинише само неке макрое (оне које мења).

Дефиниција макроа има следећи облик:

\begin{verbatim}
MAKRO <име макроа>(<листа формалних параметара>)<замена>@@
\end{verbatim}

или:

\begin{verbatim}
MAKRO <име макроа><замена>@@
\end{verbatim}

У првом облику, листа формалних параметара мора се дословно подударити
са листом формалних параметара у одељку декларација: број параметара и
њихова имена, редом како су наведени, морају бити иста. Други облик
означава да макро има онолико параметара (i са онаквим именима) како
је декларисано у одељку декларација. Први облик се најчешће користи
када одговарајућа замена садржи формалне параметре, ради прегледности,
и увек се може заменити другим обликом.

Замена представља низ симбола којима се макро при развијању, за дати
развој, замењује. Симболи \verb+@@+ означавају крај замене за дати
макро. Унутар замене се могу наћи ма какви симболи сем симбола
\verb+@+ – чак и белине, табулатори, знаци за нови ред и други
специјални знаци. Формални параметри могу да постоје, омеђени спреда и
страга симболима \verb+@+. При развијању се ови параметри замењују
стварним параметрима из скрипта, односно, ако не постоји такав параметар,
пробаће да се позове функција одговарајућег имена.

Симбол \verb+@+ на крају реда се унутар замене игнорише заједно са
знаком за нови ред иза њега. На тај начин је омогућено да
макро-датотека, ради прегледности, има и додатне знаке за нови ред
који не улазе у развој при замењивању. Ово је слично употреби \verb+\+
у Ц препроцесору.


\subsubsection{Блок макрои}

Блок макрои се не декларишу посебно. Да би неки макро постао блок
макро, потребно је дефинисати развијање његовог затварања (``краја'').
Слично позивању макроа из скрипта, ово се постиже стављањем тачке пре
имена макроа, попут:

\begin{verbatim}
MAKRO .<име макроа><замена>@@
\end{verbatim}

Развој затварања ће добити параметре који су задати при отварању макроа.
По правилу, ове параметре не наводимо, али, ако се жели, могу да се наведу.

\begin{verbatim}
MAKRO .<име макроа>(<листа формалних параметара>)<замена>@@
\end{verbatim}

Наравно, ако се наведу, морају да одговарају декларацији овог макроа.

Иако не постоји посебна провера, практично, ако је за дати  макро дефинисано
затварање, онда ће тај макро морати да буде блок макро у свим развојима који
се користе у истој шаблон-датотеци. У пракси то углавном значи у свим развојима
у макро датотеци.


\subsubsection{Употреба аргумената блок макроа у макроима унутар блока}

Макро који се позива унуатар неког блок макроа назовемо може да
користи аргументе (отварања) блок макроа у коме се налази.  У
дефиницији макроа се за замену наведе име блок-макроа, праћено тачком,
праћеном именом параметра блок макроа који хоћемо да искористимо.
Рецимо:

\begin{verbatim}
MAKRO EnumVal(sys,vr,opis) @Enum.ime@_@sym@ = vr, /* @opis@ */
\end{verbatim}

Да би наведена дефиниција била исправна:
\begin{enumerate}
  \item Макро \texttt{Enum} мора да постоји
  \item Макро \texttt{Enum} мора да буде блок макро у тренутном развоју
  \item Макро \texttt{Enum} мора да има параметар \texttt{ime}
\end{enumerate}

Посебно, у току развијања \texttt{EnumVal} у скрипту мора да буде
отворен (бар један) макро \texttt{Enum}.  Односно, овако нешто:

\begin{verbatim}
Enum(dan)
    EnumVal(pon,1,Ponedelyak)
.Enum
\end{verbatim}


\subsubsection{Функције уместо параметра}

Ако у дефиницији макроа уместо параметра у замени наведемо име функције,
онда ће током развијања бити позвана та функција и њен резултат ће бити
стављен на дато место. Очигледно, ако смо параметар макроа назвали исто као
функцију, параметар ће да има предност.

Функцијa може да има и један параметар. У дефиницији макроа, наводи се
име функције, онда тачка и онда параметар. Ако је то уједно и параметар
макроа, биће извршена замена. Ако није, биће прослеђен у виђеном стању.

Ове функције нису ``чисте'' математичке функције, већ могу да имају и
неко унутрашње стање, које настаје при прављењу нове ``инстанце'' функције.
Могло би да се каже да су то ``функцијски објекти'', који могу да приме
``поруку'' без или са једним параметром (који је ниска) а на поруку увек
одговарају ниском (која се онда примени при развијању макроа).

При томе, постоји и ``скривено'' текуће стање, које чини такође
функција. Свака функција може ово текуће стање да користи или не,
као и да га промени (постави нову функцију) или не. Ово је врло слично
монадама из Теорије Категорије и програмског језика Хаскел.

Овде је занимљиво да, пошто функција може да врати само једну вредност,
онда, ако је у текућем стању потребно да се чува више од једне вредности,
``извлачење'' тих вредности се врши са више узастопних позива, где сваки
позив ажурира текуће стање тако да из њега ``избаци'' оно што је враћено.

Неке функције имају и ``специјална овлашћења''. Рецимо, функција \textsf{uvedi}
дефинише корисничку функцију датог имена која је једнака тренутној текућој
функцији, што омогућава да се по том имену корисничка функција користи
равноправно са функцијама МАКРО ``библиотеке''.

За сваку функцију је документовано како се ово почетно стање формира,
као и како се односи спрам текућег стања и да ли има ``специјална
овлашћења'' и која.

Нова инстанца функције се прави на почетку сваког развоја. На почетку
развоја тренутно стање је ``ништава функција'', чији позив изазива
грешку.

Параметри функције су ниске и резултати су ниске. Али, зависно од функције,
ове ниске имају своје ``типове''. Тако математичке функције користе ниске
као представу бројева (целих или са децималном тачком), Булове као представу
тачног и нетачног и слично.

Код бројева, за децималну тачку се увек користи тачка.

За Булове вредности, све што није нетачно је тачно. Нетачни су:

\begin{itemize}
\item празна ниска
\item Јуникод знак за ``не-Те'' $\bot$ 
\item ниске: \textsf{не}, \textsf{ne} (латинично), \textsf{no} и \textsf{false} (енглеско)
  и \textsf{нет} (руско)
\end{itemize}

Када враћају тачно, враћају Јуникод знак за ``Те'' $\top$ , а за нетачно враћају
празну ниску.


\subsubsection{Расположиве функције}

Иако функције логички припадају различитим групама, засад не постоји
нека формална организација ових група.

\subsubsection{iota}

Позната математичка функција Јота која при сваком позиву враћа следећи
цео број.

Ако се ``позове'' без параметара враћа тренутни број а онда га увећа
(за 1).  Почетно стање бројача је $0$. Ако бројач дође до неког
великог броја (попут $2^{32}$) заврне се назад на нула.

Обратити пажњу да ће $iota$ да врати два различита резултата ако се искористи
два пута у истом макроу.

Ако се жели бројање од један, онда просто треба позвати $iota$ једном
``у празно'' и тај резултат ставити у неки коментар.

Како је понекад потребно да се у једном развоју води више бројача или да се
бројач понегде ``ресетује'', функција има могућност да прими параметар.

Ако је примљена вредност \texttt{nov}, онда ће бити направљен нови
бројач и текуће стање постављено на тај нови бројач. Биће враћена
празна ниска. Било која друга вредност се занемарује (као да је нема).

Практично, овај нови бројач треба запамтити и онда га позивати по потреби.

Следећи пример илуструје како се броје класе и чланови сваке класе у истом
развоју. Синтакса је за Ц++, али то је споредно, суштина је у употреби
\texttt{iota}, \texttt{iota.nov} и \texttt{uvedi}:

\begin{verbatim}
MAKRO Klasa(ime)constexpr unsigned klasa_@ime@_id = @iota@; @iota.nov@@uvedi._iota@
class @ime@ {@@
MAKRO Cxlan(ime)int @ime@;
static constexpr unsigned @ime@_id = @_iota@;@@
MAKRO .Klasa static constexpr unsigned @ime@_cxlanova = @_iota@;
};
\end{verbatim}


\subsubsection{jedini}

Омогућава проверу да ли у неком списку вредности нема понављања
(све вредности на списку су јединствене, односно свака ја једина
таква на списку).

Ако се ``позове'' без параметара прави нови списак за проверу
и поставља текуће стања на то. Списак је на почетку празан. 

Практично, овај нови ``проверавач'' треба запамтити и онда га позивати
по потреби.

Ако се позове са параметром, параметер се потражи на списку и ако га
већ има, поставља текуће стање на ``нетачно'' (није
једини/јединствен). Ако није на списку, дода се, текуће стање постава
на ``тачно''.

Увек враћа празну ниску.

Обратити пажњу да се овде прави разлика између малих и великих слова.

Следећи пример илуструје како се обезбеђује да класа, а и атрибути
у класи, имају јединствено име.

\begin{verbatim}
MAKRO Klasa(ime)@jedini.ime@@jedini@@uvedi._jedicxlan@@@
MAKRO Cxlan(ime)@_jedicxlan.ime@@osiguraj@@@
\end{verbatim}


\subsubsection{negiraj}

Позната математичка логичка функција која негира текуће стање.

Позива се текуће стање, тумачи резултат као логичка/Булова вредност,
онда се негира и такво поставља као текуће. Увек враћа празну ниску.


\subsubsection{regex}\label{sec:regex}

Формира регуларни израз или за тражење или за замену.

Параметер мора да почиње са косом цртом \textsf{/}. Након тога следи регуларни израз,
па још једна коса црта. Након тога може да се следи и замена која се опет завршава
косом цртом.

Функција увек враћа празну ниску, текуће стање поставља на функцију или за тражење
или за замену. Уколико је потребно да се ово изведе више пута, текуће стање треба
сачувати.

При тражењу, тражи се било који део параметра који задовољава израз и враћа се, односно,
ако је израз незадовољен, враћа се празна ниска.

При замени, користи семантика ПОСИКС програма \textsf{sed}. Увек се враћа резултат замене,
који је празна ниска ако регуларни израз није задовољен.

\begin{verbatim}
MAKRO Klasa(ime)@regex./k/Klasa/@@uvedi._rk@
class @ime@ {@@
MAKRO Cxlan(ime)int @_rk.ime@@ime@;@@
MAKRO .Klasa
};
\end{verbatim}

\subsubsection{uvedi}

Функција са специјалним овлашћењима. Параметер је име под којим
текуће стање треба сачувати а које онда може да се користи да се
позове као функције, равноправно са функцијама МАКРО библиотеке.
Зовемо их ``корисничке функције''.

Корисничке функције морају да почну ``подвлаком'' (\verb+_+).
Могуће је направити корисничку функцију и ако је текуће стање
``ништаво'', само такву корисничку функцију очигледно не треба
икад извршити. Ако корисничка функција истог имена већ постоји, биће замењена.

Увек враћа празну ниску. Текуће стање се не мења.

Треба приметити да ово не представља начин за прављење ``произвољних
функција'', јер нема икаквог почетка на који би се при позиву такве
функције вратило. Памти се само текуће стање. Практично, ово се
користи са функцијама замишљеним да праве корисничке функције, попут
\textsf{regex}, описане у \ref{sec:regex}, онда одлично.

\subsubsection{uvedi\_novu}

Једина разлика у односу на \textsf{uvedi} је што је задавање имена
корисничке функције која већ постоји грешка.

\subsubsection{izvrsxi}

Просто извршава текуће стање/функцију.

Рецимо, ако хоћемо само једном да извршимо регуларни израз,
можемо:

\begin{verbatim}
MAKRO Klasa(ime)@regex./k/Klasa/@@izvrsxi.ime@
@@
\end{verbatim}

\subsubsection{zovi}

Позива/извршава функцију задату аргументом, не прослеђујући параметар,
односно параметер је празна ниска. Очигледно корисно само за функције
за које такав позив има смисла и само ако је име функције која се
позива на неки начин ``формирано'' у току извршавања.

Покушај позива функције која не постоји је грешка.

Рецимо, ако имамо потпуно другачији развој зависно од
неког параметра:

\begin{verbatim}
MAKRO Vozilo(ime,vrsta)@zovi.vrsta@
@@
\end{verbatim}

При чему знамо да имамо уобичајене врсте возила ``бицикл'', ``мопед'', ``мотор'', ``аутомобил''... и за сваку од њих имамо посебну корисничку функцију коју смо дефинисали. Ово је много прегледније од вишеструког гранања по врсти.

\subsubsection{odbaci}

Одбацује текуће стање односно поставља га на ништаво.

Корисно за спречавање ``случајне'' употребе текућег стања
за које знамо да више не треба да се користи. Рецимо,
регуларни израз који је искоришћен и не желимо да се случајно
искористи тамо где не би требало.

\begin{verbatim}
MAKRO Klasa(ime)@regex./k/Klasa/@@izvrsxi.ime@@odbaci@
@@
\end{verbatim}

\subsubsection{zavrsxi}

Практично, комбинација \textsf{izvrsxi} i \textsf{odbaci}.

Текуће стање ће бити позвано и резултат истог враћен
(осим у случају грешке) а и само стање ће да буде
одбачено, односно постављено на ништаво. Омогућава
скраћено писање за чест случај, на примеру из описа
\textsf{odbaci}:

\begin{verbatim}
MAKRO Klasa(ime)@regex./k/Klasa/@@zavrsxi.ime@
@@
\end{verbatim}


\subsubsection{ako}

Омогућава гранање у односу на вредност параметра који се
посматра као Булова вредност. Враћа увек празну ниску.

Текућа вредност се поставља на функцију која враћа Булову
вредност параметра ове функције. Ово омогућава да се,
у сарадњи са функцијама \textsf{onda} и \textsf{inacxe} формира
нешто попут уобичајеног гранања у програмским језицима.

\begin{verbatim}
MAKRO Zxivotinya(vrsta,ptica)@ako.ptica@@onda.Лети@ @@
\end{verbatim}

Формално, не постоји ``крај'' једног гранања, али је могуће
одбацити текуће стање и тиме га практично завршити.


\subsubsection{onda}

Позива текуће стање, тумачећи резултат као Булову вредност. Уколико је
резултат ``тачан'', онда враћа параметер, иначе враћа празну ниску.

Текуће стање се не мења. Ово омогућава да се,
у сарадњи са функцијама \textsf{ako} и \textsf{inacxe} формира
нешто попут уобичајеног гранања у програмским језицима.
Могуће је надовезати неколико \textsf{onda}, али треба повести
рачуна да текуће стање може да се промени између два \textsf{onda}.

\begin{verbatim}
MAKRO Zxivotinya(vrsta,ptica)@ako.ptica@@onda.Лети@. @onda.Има крила@ @@
\end{verbatim}

\subsubsection{inacxe}

Позива текуће стање, тумачећи резултат као Булову вредност. Уколико је
резултат ``нетачан'', онда враћа параметер, иначе враћа празну ниску.

Практично истом што и \textsf{onda} само са изврнутим резултатом.

\begin{verbatim}
MAKRO Zxivotinya(vrsta,ptica)@ako.ptica@@onda.Лети@@inacxe.Приземна@ @@
\end{verbatim}

\subsubsection{spram}

Уписује параметар у текуће стање, омогућавајући неке сложеније
обраде. У текуће стање се такође уписује почетно стање ``да ли је
вредност нађена у гранању'', које је ``нетачно''. Увек враћа празну
ниску.

Основна примена је вишеструко гранање, уз помоћ \textsf{kad},
\textsf{onda} и \textsf{drukcxe}. Обратити пажњу да за ``неуспех''
грану није могуће користити \textsf{inacxe}.

\begin{verbatim}
MAKRO Zxivotinya(vrsta)@spram.vrsta@@kad.Orao@@onda.Лети@@kad.Soko@@onda.Лети@@drukcxe.Приземна@ @@
\end{verbatim}

\subsubsection{kad}

Концептуално, варијанта \textsf{ako} која пореди текуће стање са параметром
и поставља текуће стање на сложено, тако да при позиву враћа ``тачно'' ако су исти и обратно,
али и поставља текуће стање на параметар изворно задат \textsf{spram}. Ово омогућава да се
надовежу ова поређења, као у примеру за \textsf{spram}.

Ипак, ово је знатно сложеније обрада, јер се чува и изворна вредност
са којом се пореди (из \textsf{spram}) и текуће стање ``да ли је
вредност нађена у гранању''.

Ово се изводи тако што се позове текуће стање, које врати изворну
вредност и промени текуће стање на ``да ли је нађена'', па се онда
поновним позивом текућег стања дође до тог стања. Одради се поређење
изворне вредности са параметром и у текуће стање упише резултат
поређења, изворна вредност и ажурирано ``да ли је нађена''.

\subsubsection{drukcxe}

Концептуално, варијанта \textsf{inacxe} проверава стање ``да ли је
вредност нађена у гранању'', уместо да проверава последњи резултат
поређења.

Ово се изводи тако што се позове текуће стање при чему се разултат
занемари (то би требало да је изворна вредност), па се онда
поновним позивом текућег стања (које се очекује да је промењено
у претходном позиву= дође до тог стања ``да ли је нађена''. Ако
није нађена, враћа се примљени параметар иначе празна ниска.

Пошто се текуће стање мења, није могуће да се \textsf{drukcxe}
позове више пута са истим смислом, за разлику од \textsf{inacxe}.


\subsubsection{fako}

Параметар је име функције која ће бити позвана, а њен резултат
се надаље користи на исти начин као параметар за \textsf{ako}.

Показало се да често неко логичко (Булово) стање чувамо у
корисничкој функцији, а онда гранање по истом не може да се
изведе само са \textsf{zovi} јер ће тада резултат да буде
враћен.

\begin{verbatim}
MAKRO Okvir(vrsta,ptica)@spram.da@@uvedi._uokviren@@@
MAKRO .Okvir@spram.ne@@uvedi._uokviren@@@
MAKRO Slika(boja)@fako._uokviren@@onda.Уоквирена@@inacxe.Слободностојећа@@@
\end{verbatim}

Ако би имали \verb+MAKRO Slika(boja)@_uokviren@+ онда би у излазу
добили прво \textsf{da} односно \textsf{ne} па тек онда оно што
је задато \textsf{onda} односно \textsf{inacxe}.


\subsubsection{fonda}

Слично као \textsf{onda} с тим што се враћа резултат функције која је
дата параметром а не сам параметар.

Прецизније, текуће стање се позива и резултат тумачи као Булова вредност,
па ако је тачно, позива се функција задата параметром и враћа се то што
она врати а текуће стање се поставља на тачно (јер је функција задата
параметром могла да промени текуће стање). Ако је нетачно, само се
врати празна ниска.

Дакле, подразумева се да смо спремни да одбацимо промене у текућем
стању коју можда изврши функција задата параметром.

\subsubsection{fspram}

Слично као \textsf{spram} с тим што се Користи резултат функције која је
дата параметром а не сам параметар.

Може да се каже да се \textsf{fspram} према \textsf{spram} односи као
\textsf{fako} према \textsf{ako}.


\subsubsection{osiguraj}

Представља начин за проверу грешака у раду. Често служи за проверу
семантике скрипт датотеке која не може да се искаже у МАКРО језику.

Прецизније, текуће стање се позива и резултат тумачи као Булова вредност,
па ако је тачно, даља обрада се прекида и пријављује грешка. Иначе
се само врати празна ниска.

Ево како да се провери да у оквиру нема слика.

\begin{verbatim}
MAKRO Okvir(vrsta,ptica)@spram.da@@uvedi._uokviren@@@
MAKRO .Okvir@_uokviren@@osiguraj@@@
MAKRO Slika(boja)@spram.ne@@uvedi._uokviren@@@
\end{verbatim}


\subsubsection{Коментари}

Коментар почиње симболима \verb+//+ (као у C++-у) и ``траје'' до краја
тог реда.  Коментари се могу појавити у макро-датотеци, али само ван
декларација и дефиниција макроа и развоја. Коментар унутар декларације
макроа или развоја је недозвољен, као и међу параметрима у дефиницији
макроа, а у замени унутар дефиниције макроа се симбол \verb+//+
третира као и сваки други симбол, тј. укључује се у замену.


\subsubsection{Примери}

\begin{enumerate}

\item Ево комплетне минијатурне макро-датотеке, са два макроа и два
  развоја:
\begin{lstlisting}[language=makromac,basicstyle=\ttfamily\small,keywordstyle=\underline,showspaces=true]
DEKLARACIJE
    // Komentar u deklaraciji
    Makro1(param1,param2)
    Makro2
@@
// Prvi razvoj
RAZVOJ Raz1
MAKRO Makro1(param1,param2)Parametri makroa su: @param1@ i @param2@.@@
MAKRO Makro2()Ovo je makro 2@@

// Drugi razvoj
RAZVOJ Raz2
MAKRO Makro1@
I dalje imam parametre: @param1@ i @param2@.@@
MAKRO Makro2
Ovo je
makro2
sa novim redovima
@@
\end{lstlisting}

У одељку декларација декларисани су макрои: \textsf{Makro1} са два
параметра и \textsf{Makro2} без параметара. За развој \textsf{Raz1},
први макро је дефинисан као: \textsf{Parametri makroa su: <први
  параметар> i <други параметар>.}, а други као \textsf{Ovo je makro
  2}. За развој Raz2, први макро је дефинисан као: \textsf{I dalje
  imam parametre: <први параметар> i <други параметар>.}, а други као:
\textsf{<нр>Ovo je<нр>makro2<нр>sa novim redovima<нр>}, где је са
\textsf{<нр>} означен симбол за нови ред.

\item Уочимо да су, у претходном примеру, дефиниције макроа у развоју
  Raz1 у првом облику, а у развоју Raz2 – у другом.

\item У претходном примеру, други развој је могао да мења први развој,
  када је дозвољено да се не наведу сви макрои, већ само они који се
  мењају. Рецимо, могли смо да напишемо:

\begin{lstlisting}[language=makromac,basicstyle=\ttfamily\small,keywordstyle=\underline]
// Drugi razvoj
RAZVOJ Raz2 MENJA Raz1
// Menjamo samo Makro1
MAKRO Makro1@
Iako sam menjao, i dalje imam parametre: @param1@ i @param@.@@
\end{lstlisting}

У развоју Raz2 би први макро био дефинисан као: \textsf{Iako sam menjao, i dalje
imam parametre: <први параметар> i <други параметар>.}, а други исто као за
Raz1: \textsf{Ovo je makro 2}.

\item Приметимо да је у дефиницији макроа Makro2 у развоју Raz1 било
  нужно писати заграде, како би се раздвојио макро од замене (иначе би
  дефиниција гласила: \textsf{MAKRO Makro2Ovo je makro 2@@} што би
  било пријављено као грешка јер није декларисан макро
  Makro2Ovo). Дефиниција \textsf{MAKRO Makro2 Ovo je makro 2@@} се
  може употребити, али она дефинише макро Makro2 као
  \textsf{<б>Ovo<б>je<б>makro<б>2}, где је са \textsf{<б>} означена
  белина. Другим речима, прва белина иза имена \textsf{Makro2} улази у
  замену. Заграде су послужиле да се ова појава избегне. На сличан
  начин је у развоју \textsf{Raz2} искоришћен симбол \textsf{@}, који
  бива занемарен (јер је на крају реда) заједно са знаком новог реда
  иза њега.

\item Дефиниција:

\begin{lstlisting}[language=makromac,basicstyle=\ttfamily\small,keywordstyle=\underline]
MAKRO Makro1(param1,param2)//Ovo je makro 1
Imam parametre: // Fiksirani tekst
@param1@ i // Prvi parametar
@param2@. // Drugi parametar
@@
\end{lstlisting}

дефинише макро у коме су ``коментари'' (у формату излазне датотеке)
укључени у замену. Ово је корисно за каснију анализу добијеног
(``генерисаног'') кода и није изводљиво у Ц препроцесору.

\item Дефиниција \textsf{MAKRO Prazan@@} задаје празан макро – макро
  који се развија у празан низ симбола.

\end{enumerate}



\subsection{Синтакса шаблон-датотеке}

Шаблон у првом реду мора да има наредбу \textsf{@KORISTI <име
  датотеке>}, на пример: \textsf{@KORISTI makroi/makro.mac}, којом се
задаје макро-датотека. Иза ове наредбе се наставља сам шаблон. Име
макро-датотеке може укључивати и путању до датотеке, релативно у
односу на шаблон. У првој реду иза имена датотеке не сме бити ма какав
други текст.


\subsubsection{Позиви развоја у шаблону}

У оквиру шаблона, од значаја су наредбе \textsf{@RAZVIJ <име развоја>}
које се замењују скриптом развијеним користећи макрое из задате
макро-датотеке, и то из развоја који је задат у овој наредби. У самој
макро-датотеци мора да постоји тај развој, иначе се пријављује
грешка. Није грешка да се у макро-датотеци појави и неки
развој кога нема у шаблону. Исти развој се може појавити и више пута
у шаблону, иако за тиме ретко постоји потреба.

Наредба \verb+@RAZVIJ+ може бити ма где у шаблону и као њен завршетак
рачуна се први симбол иза идентификатора <име развоја>.


\subsubsection{Коментари}

Симбол \verb+@/+ одређује почетак коментара у шаблону. Коментар
``траје'' до краја тог реда текста. Коментар не сме да се нађе унутар
наредбе \verb+@RAZVIJ+ или \verb+@KORISTI+.

Цео коментар у излазној датотеци бива замењен једним знаком за нови ред.

\subsubsection{Укључивање текстуалних датотека}

Синтакса је иста као за укључивање ``другог скрипта у скрипту'' -
\textsf{@"<име датотеке>"}. За разлику од скрипта, у шаблону укључење
подразумева ``просто'' укључење текстуалне датотеке, а не укључење
другог шаблона. То је корисно ако постоје неки подаци који треба да се
појаве у више шаблона (рецимо, ознаке верзија и слично).


\subsubsection{Остали знаци}

Сви остали симболи из шаблона, који нису унутар коментара и нису нека
од наредби \verb+@RAZVIJ+ или \verb+@KORISTI+ или \verb+@"..."+,
преписују се дословно у излазну датотеку.

\subsubsection{Пример}

Следећи шаблон може да се користи са макро-датотеком из претходног
одељка:

\begin{lstlisting}[language=makrotem,basicstyle=\small\ttfamily,keywordstyle=\underline]
@KORISTI makro.mac
@/Pretpostavimo da se makro-datoteka zove makro.mac
Ovo se doslovno prepisuje, @/ovo je komentar
ovde -->>@RAZVIJ Raz1<<-- se ubacuje prvi razvoj,
a ovde -->>@RAZVIJ Raz2<<-- drugi!
\end{lstlisting}



\section{Пример: набројиви типови}

Проблем који решавамо је следећи: треба направити заглавље (.h
датотека) којим је декларисан одређен број енум-типова у прогамском језику Ц (са
одговарајућим вредностима за симболе), као и .c датотека у којој ће
бити дефинисане функције које за параметар који је дату вредност
враћају стринг са неким ``називом''. МАКРО развоји ће нам обезбедити да
списак вредности држимо у скрипту и да на тај начин не ажурирамо при
свакој промени независно датотеке заглавља и изворног кода.

Како имамо две излазне датотеке, то ће свака од њих имати свој шаблон,
скрипт ће бити јединствен, а довољна је једна макро-датотека.

Ево примера скрипта са два набројива типа:

\begin{lstlisting}[caption=enums.scr,language=makroscr,basicstyle=\ttfamily\small,keywordstyle=\underline]
@/ *************************************
@/ Skript-datoteka sa definicijama enumerika
@/ *************************************

@@Enumerik(EDanUNedelji,@[
    @@Vrednost(dnPonedeljak,0,"Ponedeljak")
    @@Vrednost(dnUtorak,1,"Utorak")
    @@Vrednost(dnSreda,2,"Sreda")
    @@Vrednost(dnCetvrtak,3,"Cetvrtak")
    @@Vrednost(dnPetak,4,"Petak")
    @@Vrednost(dnSubota,5,"Subota")
    @@Vrednost(dnNedelja,6,"Nedelja")
@])
@@Enumerik(EDuginaBoja,@[
    @@Vrednost(dbCrvena,0,"Crvena")
    @@Vrednost(dbNarandzasta,1,"Narandzasta")
    @@Vrednost(dbZuta,2,"Zuta")
    @@Vrednost(dbZelena,3,"Zelena")
    @@Vrednost(dbPlava,4,"Plava")
    @@Vrednost(dbIndigoPlava,5,"Indigo plava")
    @@Vrednost(dbLjubicasta,6,"Ljubicasta")
@])
\end{lstlisting}

Шаблон за заглавље изгледао би овако:

\begin{lstlisting}[caption=enumh.tem,language=makrotem,basicstyle=\ttfamily\small,keywordstyle=\underline]
@KORISTI enum.mac
/******************************************
 * Zaglavlje sa definisanim enumericima
 ******************************************/

#if !defined INC_ENUMS
#define INC_ENUMS

/* Definicije enumerika */
@RAZVIJ ENUMERICI

/* Deklaracije funkcija za konverziju enumerika u stringove */
@RAZVIJ DEKLFUN

#endif /* !defined INC_ENUMS */
\end{lstlisting}

Шаблон за изворни код изгледао би овако:

\begin{lstlisting}[caption=enumc.tem,language=makrotem,basicstyle=\ttfamily\small,keywordstyle=\underline]
@KORISTI enum.mac
/******************************************
 * Modul sa funkcijama za konverziju
 * enumerika u stringove
 ******************************************/

#include <assert.h>
#include "enum.h"

@RAZVIJ FUNKONV
\end{lstlisting}

Дефиниције макроа морају бити у датотеци која је декларисана унутар
шаблона и изгледала би овако:

\begin{lstlisting}[caption=enum.mac,language=makromac,basicstyle=\ttfamily\small,keywordstyle=\underline]
DEKLARACIJE
    Enumerik(Naziv, ListaVrednosti)
    Vrednost(Identifikator, Vrednost, Naziv)
@@

RAZVOJ ENUMERICI

MAKRO Enumerik(Naziv, ListaVrednosti)@
enum @Naziv@ {@
@ListaVrednosti@@
    @Naziv@_Max
};

@@

MAKRO Vrednost(Identifikator, Vrednost, Naziv)@
@Identifikator@ = @Vrednost@,@@

RAZVOJ DEKLFUN

MAKRO Enumerik(Naziv, ListaVrednosti)@
char *@Naziv@_String(enum @Naziv@ e);
@@

MAKRO Vrednost@@

RAZVOJ FUNKONV

MAKRO Enumerik(Naziv, ListaVrednosti)@
char *@Naziv@_String(enum @Naziv@ e)
{
    switch (e) {@
@ListaVrednosti@@
        default:
            assert(0);
    }
}

@@

MAKRO Vrednost(Identifikator, Vrednost, Naziv)@
    case @Identifikator@:
            return @Naziv@;@@
\end{lstlisting}

По извршавању МАКРО програма за заглавље
(\verb+makro enum.scr enumh.tem enum.h+) добија се:

\begin{lstlisting}[caption=enum.h,language=C,basicstyle=\small]
/******************************************
 * Zaglavlje sa definisanim enumericima
 ******************************************/

#if !defined INC_ENUMS
#define INC_ENUMS

/* Definicije enumerika */
enum EDanUNedelji {
    dnPonedeljak = 0,
    dnUtorak = 1,
    dnSreda = 2,
    dnCetvrtak = 3,
    dnPetak = 4,
    dnSubota = 5,
    dnNedelja = 6,
    EDanUNedelji_Max
};

enum EDuginaBoja {
    dbCrvena = 0,
    dbNarandzasta = 1,
    dbZuta = 2,
    dbZelena = 3,
    dbPlava = 4,
    dbIndigoPlava = 5,
    dbLjubicasta = 6,
    EDuginaBoja_Max
};


/* Deklaracije funkcija za konverziju enumerika u stringove */
char *EDanUNedelji_String(enum EDanUNedelji e);
char *EDuginaBoja_String(enum EDuginaBoja e);

#endif /* !defined INC_ENUMS */
\end{lstlisting}

По извршавању МАКРО програма за изворни код (\verb+makro enum.scr enmumc.tem enum.c+)
добијамо:

\begin{lstlisting}[caption=enum.c,language=C,basicstyle=\small]
/******************************************
 * Modul sa funkcijama za konverziju
 * enumerika u stringove
 ******************************************/

#include <assert.h>
#include "enum.h"

char *EDanUNedelji_String(enum EDanUNedelji e)
{
    switch (e) {
        case dnPonedeljak:
            return "Ponedeljak";
        case dnUtorak:
            return "Utorak";
        case dnSreda:
            return "Sreda";
        case dnCetvrtak:
            return "Cetvrtak";
        case dnPetak:
            return "Petak";
        case dnSubota:
            return "Subota";
        case dnNedelja:
            return "Nedelja";
        default:
            assert(0);
    }
}

char *EDuginaBoja_String(enum EDuginaBoja e)
{
    switch (e) {
        case dbCrvena:
            return "Crvena";
        case dbNarandzasta:
            return "Narandzasta";
        case dbZuta:
            return "Zuta";
        case dbZelena:
            return "Zelena";
        case dbPlava:
            return "Plava";
        case dbIndigoPlava:
            return "Indigo plava";
        case dbLjubicasta:
            return "Ljubicasta";
        default:
            assert(0);
    }
}
\end{lstlisting}



\section{Објашњење примера}

Покажимо сада како су излазне датотеке направљене на основу
скрипта. Пре свега, у скрипту се користе макрои \verb+Enumerik+ и
\verb+Vrednost+. Скрипт се два пута развија у заглављу и једном у
датотеци изворног кода. Читалац ће лако уочити да је заглавлље настало
заменама \textsf{@RAZVIJ ENUMERICI} и \textsf{@RAZVIJ DEKLFUN}, а
изворни код заменом \textsf{@RAZVIJ FUNKONV}. Иначе, у шаблонима је
задата макро-датотека наредбом \textsf{@KORISTI enum.mac} у првом
реду.

Параметри макроа \verb+Enumerik+ су: назив енумерика и ``све остало'' –
позиви макроа \verb+Vrednost+. Макро \verb+Vrednost+ је
угњежден. Параметри макроа \verb+Vrednost+ су: идентификатор
енумерика, његова вредност и ``назив''. Када се макро развија, прво се
развију његови параметри, а онда се и он сам развија.

У макро-датотеци постоји одељку декларација, у којој су декларисани
макрои који се користе. У нашем случају, то су \verb+Enumerik+ и
\verb+Vrednost+, при чему број формалних параметара у загради иза
имена одређује број параметара самих макроа у било ком развоју
(\verb+Enumerik+: 2 параметра, \verb+Vrednost+: 3 параметра).

Иза овог заглавља следе развоји макроа: \verb+ENUMERICI+,
\verb+DEKLFUN+ и \verb+FUNKONV+. За сваки од три развоја дате су
посебне дефиниције директивама \verb+MAKRO+. У овом примеру, имена
параметара су навођена само код оних дефиниција где се параметри
заиста користе, док су испуштена тамо где је одговарајући макро
дефинисан као празан (нпр. макро \verb+Vrednost+ у развоју
\verb+DEKLFUN+).

Погледајмо макрое за развој \verb+ENUMERICI+:

\begin{lstlisting}[showspaces=true,language=makromac,keywordstyle=\underline,basicstyle=\ttfamily]
RAZVOJ ENUMERICI
MAKRO Enumerik(Naziv, ListaVrednosti)@
enum @Naziv@ {@
@ListaVrednosti@@
    @Naziv@_Max
};

@@
MAKRO Vrednost(Identifikator, Vrednost, Naziv)@
@Identifikator@ = @Vrednost@,@@
\end{lstlisting}

Дефиниција сваког макроа почиње наредбом МАКРО, а завршава симболом
@@.  Параметри макроа се налазе омеђени симболима @
(нпр. \textsf{@Naziv@}). Симбол @ на крају реда означава да се тај
крај реда не узима у обзир при развијању. Са тим изузетком, у
дефиницију макроа улазе и све белине, табулатори и знаци новог реда
који се појаве у дефиницији макроа. То значи да је, практично, горњи
макро \verb+Enumerik+ дефинисан овако:

\begin{lstlisting}[showspaces=true,basicstyle=\ttfamily,keywordstyle=\underline]
enum @Naziv@ {@ListaVrednosti@    @Naziv@_Max
};

\end{lstlisting}

Макро \verb+Vrednost+ је дефинисан само као:

\begin{lstlisting}[showspaces=true,basicstyle=\ttfamily]
@Identifikator@ = @Vrednost@,
\end{lstlisting}

без знакова новог реда.

Погледајмо сада у шта се развија скрипт применом ових макроа. Унутар
скрипта, макрои су задати наредбом @@<име макроа>(<параметри>). У
горњем скрипту имамо на основном нивоу позив само макроа Enumerik два
пута, али при чему се као параметри користе позиви макроа
Vrednost. Између позива макроа, белине, табулатори и знаци за нови ред
се игноришу, али унутар параметара они су значајни. То значи да су у
позиву првог макроа \verb+Enumerik+ унутар скрипта, његови параметри следећи:

\begin{verbatim}
EDanUNedelji
\end{verbatim}

и:

\begin{lstlisting}[showspaces=true,basicstyle=\ttfamily]

    @@Vrednost(dnPonedeljak,0,"Ponedeljak")
    @@Vrednost(dnUtorak,1,"Utorak")
    @@Vrednost(dnSreda,2,"Sreda")
    @@Vrednost(dnCetvrtak,3,"Cetvrtak")
    @@Vrednost(dnPetak,4,"Petak")
    @@Vrednost(dnSubota,5,"Subota")
    @@Vrednost(dnNedelja,6,"Nedelja")
\end{lstlisting}

Симболи @[ и @], који ограничавају други параметар макроа \verb+Enumerik+ у
скрипту, заправо, нису неопходни, али ни штетни. Наиме, заграде и
зарези који се појављују унутар другог параметра су у угњежденим
позивима и око њиховог издвајања нема проблема без обзира да ли су
симболи @[ и @] коришћени или не.  Ипак, добра пракса је да се
симболима @[ и @] увек огради параметар који је иоле сложенији
(протеже се кроз више редова, садржи специјалне симболе итд.). Наиме,
на тај начин је прегледнији позив макроа, поједини едитори су у стању
да упарују (као заграде) симболе @[ и @], а обезбеђена је и заштита од
појаве симбола ',' и ')' у параметру (програмер не мора ни да размишља
да ли се они јављају у овој верзији, и да ли ће се јављати у некој од
будућих ревизија скрипта).

Сада је јасно на који начин се макро \verb+Enumerik+ развија. У првом пролазу
се развију горња два параметра макроа, при чему се први не развија
даље (јер не садржи нове макрое), а други се развија у:

\begin{lstlisting}[showspaces=true,basicstyle=\ttfamily]

    dnPonedeljak = 0,
    dnUtorak = 1,
    dnSreda = 2,
    dnCetvrtak = 3,
    dnPetak = 4,
    dnSubota = 5,
    dnNedelja = 6,
\end{lstlisting}

Потом се сам макро \verb+Enumerik+ развија и добија се:

\begin{lstlisting}[showspaces=true,basicstyle=\ttfamily]
enum EDanUNedelji {
    dnPonedeljak = 0,
    dnUtorak = 1,
    dnSreda = 2,
    dnCetvrtak = 3,
    dnPetak = 4,
    dnSubota = 5,
    dnNedelja = 6,
    EDanUNedelji_Max
};

\end{lstlisting}

што и јесте жељени резултат. На сличан начин се развијају и други
делови излазних датотека.


\subsection{Унапређења примера са блок макроима}

Употребом блок макроа могуће је извести исто што и у примеру са
``угњежденим'' макроима, али то није много занимљиво.  Занимљиво је да
можемо да користимо аргументе отварања макроа у развоју макроа унутар
блока.

Само скицирамо разлике у односу на дати пример, али, суштина је да уз
помоћ блок-макроа можемо да избегнемо потребу за ``измишљањем''
префикса за симболе:

\begin{lstlisting}[caption=enums.scr,language=makroscr,basicstyle=\ttfamily\small,keywordstyle=\underline]
@@Enumerik(EDanUNedelji)
    @@Vrednost(ponedeljak,0,"Ponedeljak")
    @@Vrednost(utorak,1,"Utorak")
@.Enumerik
\end{lstlisting}

Макро \texttt{Enumerik} постаје блок-макро, па му треба избацити параметар који је служио да ``скупи''
вредности, а дефиницију поделити на два дела.

У дефиницијама макроа \texttt{Vrednost} треба искористити аргумент
\texttt{Naziv} макроа \texttt{Enumerik}.

\begin{lstlisting}[caption=enum.mac,language=makromac,basicstyle=\ttfamily\small,keywordstyle=\underline]
DEKLARACIJE
    Enumerik(Naziv)
    Vrednost(Ident, Vred, Opis)
@@

RAZVOJ ENUMERICI

MAKRO Enumerik(Naziv)enum @Naziv@ {@@
MAKRO .Enumerik    @Naziv@_Max
};

@@
MAKRO Vrednost(Ident,Vred,Opis)@Enumerik.Naziv@_@Ident@ = @Vred@,@@
\end{lstlisting}

Наравно, потребно је одговарајућу измену направити и за друге развоје.

Развијањем после ових измена добија се (дајемо само ``занимљив'' део, ради илустрације):

\begin{lstlisting}[caption=enum.h,language=C,basicstyle=\small]
/* Definicije enumerika */
enum EDanUNedelji {
    EDanUNedelji_ponedeljak = 0,
    EDanUNedelji_utorak = 1,
    EDanUNedelji_Max
};
\end{lstlisting}

Mожда се неком не свиђа да добије овако ``дугачка'' имена појединим
симболичких константи, па ипак жели да ``измисли'' префикс.  Употребом
блок макроа може да се избегне понављање префикса за сваки симбол, већ
да се зада једном, за цео тип:

\begin{lstlisting}[caption=enums.scr,language=makroscr,basicstyle=\ttfamily\small,keywordstyle=\underline]
@@Enumerik(EDanUNedelji, dn)
    @@Vrednost(Ponedeljak,0,"Ponedeljak")
    @@Vrednost(Utorak,1,"Utorak")
@.Enumerik
\end{lstlisting}

Макро \texttt{Enumerik} добија нови параметар, префикс \texttt{Pref},
а у дефиницијама макроа \texttt{Vrednost} уместо аргумента
\texttt{Naziv} макроа \texttt{Enumerik} треба искористи тај нови
  аргумент \texttt{Pref}:

\begin{lstlisting}[caption=enum.mac,language=makromac,basicstyle=\ttfamily\small,keywordstyle=\underline]
DEKLARACIJE
    Enumerik(Naziv, Pref)
    Vrednost(Ident, Vred, Opis)
@@

RAZVOJ ENUMERICI

MAKRO Enumerik(Naziv,Pref)enum @Naziv@ {@@
MAKRO .Enumerik    @Naziv@_Max
};

@@
MAKRO Vrednost(Ident,Vred,Naziv)@Enumerik.Pref@@Ident@ = @Vred@,@@
\end{lstlisting}

Овако се добија исти излаз као у примеру без употребе блок макроа.
Предност је што смо осигурали да је префикс за сваки симбол исти и да
не морамо да га понављамо у свакој дефиницији.



\subsection{Употреба iota за аутоматску доделу вредности}

Употребом \texttt{iota} функције, можемо да избегнемо потребу да се
задају вредности.  Како ``мешање'' симбола којима се вредност додељује
ручно и којима се додељује аутоматски може да буде проблематична,
најбоље је имати независне парове ``Енумерик + Вредност'' са ручном и
са аутоматском доделом вредности.

Ово је само укратко илустровано у наставку:

\begin{lstlisting}[caption=enum.mac,language=makromac,basicstyle=\ttfamily\small,keywordstyle=\underline]
DEKLARACIJE
    Enumerik(Naziv, Pref)
    Vrednost(Ident, Opis)
@@

RAZVOJ ENUMERICI

MAKRO Enumerik(Naziv,Pref)enum @Naziv@ { @iota.nov@@@
MAKRO .Enumerik    @Naziv@_Max = @iota@ // @iota.star@
};

@@
MAKRO Vrednost(Ident,Naziv)@Enumerik.Pref@@Ident@ = @iota@,@@
\end{lstlisting}


\end{document}
