# ATM
A feladat összefoglaló leírása
Ebben a feladatban egy bankrendszer leegyszerűsített működését fogjuk szimulálni. A szimulációban szerepelnek bankok és személyek és egy bankjegykiadó automata, amiből az emberek pénzt tudnak felvenni, vagy pénzt tudnak betenni oda.

A részfeladatok megoldása során ügyeljünk arra, hogy a megadottakon kívül egyetlen osztály se tartalmazzon más publikus metódust vagy adattagot, illetve egyik csomag se tartalmazzon más osztályokat! Ha az implementáció megköveteli, akkor az osztályok rejtett adattagokkal és metódusokkal szabadon bővíthetők. A megoldást egyetlen .zip állományként kell feltölteni, amely tartalmazza a csomagnak megfelelő könyvtárszerkezetben az összes forráskódot. A fordítás során keletkező .class állományokat viszont már nem szabad mellékelni! A fordításhoz legalább a Java Standard Edition 8 használata kötelező.

A feladathoz tartozik egy letölthető segédlet, ahol találunk egy minta bemeneti fájlt és egy ahhoz tartozó kimeneti fájlt, továbbá egyéb segítséget a teszteléshez.

A feladat megoldása során be kell tartani a kódolási konvenciókat.
A kódolási konvenciók közül külön kiemelendő, hogy ha valamilyen feladat vagy ellenőrzés elvégzésére valamelyik osztály már tartalmaz megfelelő metódust, akkor azt kell használni, nem pedig újra leprogramozni (vagy átmásolni) az adott részt. (Bizonyos helyeken ezt a feladat külön ki is emeli, de erre külön figyelmeztetés nélkül is ügyelni kell.)

A feladat részletes ismertetése
financial.bank.Bank
Hozzuk létre a financial.bank csomagban a Bank osztályt, ami egy felsorolási típus, az egyes bankok rövidített neveit tartalmazza.

Az osztály lehetséges értékei legyenek a következők: BB, OTP, Erste, CIB, Raiffeisen, Citibank, FHB, MKB és UniCredit.

financial.person.Customer
Hozzuk létre a financial.person csomagban a Customer osztályt, ami egy folyószámlával rendelkező személyt valósít meg. A feladatban egy embernek pontosan egy banknál van folyószámlája.

Az osztálynak legyen négy rejtett adattagja:

name: szöveges típusú, a személy nevét tárolja

birthYear: egész szám, a személy születési éve

bank: Bank típusú, azt tárolja, hogy melyik banknál van a személy (egyetlen) folyószámlája

amount: egész szám, a személy aktuális egyenlege a folyószámláján

Készítsük el a következő metódusokat:

Az osztálynak legyen egy rejtett konstruktora: Customer(String name, int birthYear, Bank bank), amely ellenőrzés nélkül beállítja az adattagokat a megadott értékekre, a kezdeti egyenleg legyen 0.

Legyen egy publikus osztályszintű Customer visszatérési értékű metódus: makeCustomer(String name, int birthYear, String bankName), ami ellenőrzi a paramétereket, és ha azok megfelelőek, akkor létrehozza a paramétereknek megfelelő Customer objektumot és visszaadja. Ha a paraméterek nem megfelelőek, akkor a metódus adjon vissza null referenciát. A metódusnak ellenőrzéskor a következőket kell megvizsgálnia:

A név csak az angol abc betűiből és szóközből állhat. A név egyes részeit (vezetéknevek, keresztnevek) pontosan egy szóköz választja el egymástól. A név legalább 2, legfeljebb 4 részből áll, melyben minden rész legalább három karakter hosszú, nagybetűvel kezdődik, utána viszont csak kisbetűből állhat.
(segítség: használhatod a String osztály split és charAt metódusát, illetve a Character osztály isUpperCase és isLowerCase metódusát)

A születési évnek 1918 és 1998 közöttinek kell lennie (az 1918 és az 1998 értéket is felveheti).

A bankName-nek a Bank típus egyik lehetséges értékével kell egyeznie.
(segítség: szöveges típusból egy adott felsorolási típusba tartozó objektummá konvertáláshoz használhatod az adott felsorolási típus ("automatikusan" létező) osztályszintű valueOf metódusát, amely IllegalArgumentException kivételt dob, ha a szöveg nem egyezik meg a felsorolási típus egyetlen lehetséges értékével sem)

Az osztály tartalmazza a következő publikus "getter" metódusokat: getName, getBank, getAmount, amelyek visszaadják az adott értékeket

Legyen egy publikus void visszatérési értékű, egész paraméterű decreaseAmount metódus, amely az adott értékkel csökkenti az egyenleget. Semmiféle ellenőrzést nem kell végezni.

Legyen egy publikus void visszatérési értékű, egész paraméterű increaseAmount metódus, amely az adott értékkel növeli az egyenleget.

Legyen egy publikus szöveges visszatérési értékű, paraméter nélküli toString metódus, ami a következő formában adja vissza a személy szöveges reprezentációját: Név: egyenleg

financial.bank.ATM
Hozzuk létre a financial.bank csomagban az ATM osztályt, ami egy pénzkiadó automatát valósít meg.

Az osztálynak legyen két rejtett adattagja:

bank: Bank típusú érték, azt tárolja, hogy melyik bankhoz tartozik az automata (az automatából más bank ügyfelei is kivehetnek pénzt, csak ők magasabb költséggel)

amount: egész típusú érték, azt tárolja, hogy aktuálisan mennyi pénz van az automatában

Készítsük el a következő metódusokat:

Az osztálynak legyen egy rejtett konstruktora: ATM(Bank bank, int amount), amely a megadott adatokkal - ellenőrzés nélkül - létrehozza az objektumot.

Legyen egy publikus osztályszintű, ATM visszatérési értékű metódus: makeATM(String bankName, int amount), ami ellenőrzi a paramétereket, és amennyiben azok megfelelőek, akkor létrehozza és visszaadja az ATM objektumot. Ha a paraméterek nem megfelelőek, akkor a metódus adjon vissza null referenciát. Az ellenőrzéskor a következőket kell megvizsgálni:

A bankName-nek a Bank típus egyik lehetséges értékével kell egyeznie.

Az egyenlegnek pozitívnak kell lennie.

Legyen egy publikus egész visszatérési értékű, paraméter nélküli getAmount metódus, amely visszaadja az automatában lévő pénz mennyiségét.

Legyen egy publikus void visszatérési értékű, egész paraméterű decreaseAmount metódus, amely az adott értékkel csökkenti az egyenleget (semmiféle ellenőrzést nem kell végezni).

Legyen egy publikus void visszatérési értékű, egész paraméterű increaseAmount metódus, az adott értékkel növeli az egyenleget.

Legyen egy publikus egész visszatérési értékű calculateFee(Bank bank, int value) metódus, amely kiszámolja a pénzfelvételi díjat annak függvényében, hogy a felvevő folyószámlája melyik banknál van (bank paraméter) és mekkora összeget szeretne felvenni (value paraméter). A díjat a következőképpen kell számolni:

ha az automata a pénzfelvevő saját bankjának automatája, akkor a díj az összeg 1%-a (felfelé kerekítve), de legalább 200 Ft.

idegen bank esetén a díj az összeg 3%-a (felfelé kerekítve), de legalább 500 Ft.

(segítség: kerekítéshez használhatod a Math osztály ceil metódusát)

financial.Simulator
Hozzuk létre a financial csomagban az Simulator osztályt, ami a bankvilág szimulációját végzi.

Az osztálynak legyen három rejtett adattagja:

atm: ATM típusú (a szimulációban egyetlen automata szerepel)

customers: olyan adatszerkezet, amiben Customer típusú objektumokat lehet tárolni (ez lehet például tömb, ArrayList vagy LinkedList; tömb esetén felhasználhatjuk, hogy maximum 50 felhasználó lehet a szimulációban)

pwLog: PrintWriter típusú objektum, amelyet logfájl vezetéséhez használunk

Készítsük el a következő metódusokat:

Az osztálynak legyen egy publikus konstruktora: Simulator(String bankName, int initAmount, String outputFileName)

Ha a paraméterek megfelelőek (lásd a makeATM metódusnál írtakat), akkor a konstruktor a hozza létre a megadott bankhoz tartozó automatát a megadott kezdeti összeggel. Ha az adatok nem megfelelőek, akkor a metódus dobjon IllegalArgumentException kivételt.
(segítség: egy ATM objektum paramétereinek ellenőrzésére és helyes paraméterek esetén létrehozására már van megfelelő metódus az ATM osztályban, így kód-duplikáció helyett azt kell meghívni)

A Customer objektumokat tartalmazó adatszerkezet kezdetben ne tartalmazzon egyetlen objektumot sem.

A PrintWriter objektumot hozzuk létre a megadott fájlnévhez (ha a fájl nem hozható létre, vagy nem nyitható meg íráshoz, akkor a metódus engedje ki a keletkező kivételt).

Legyen egy rejtett Customer visszatérési értékű szöveges paraméterű getCustomerByName metódus, amely visszaadja a customers adatszerkezetből annak a Customer objektumnak a referenciáját, amelynek a neve megegyezik a paraméterben megadott szöveggel. Feltételezhetjük, hogy egy név csak egyszer szerepel (ezt az insertCustomer metódus fogja biztosítani). Ha az adatszerkezetben nincs megfelelő objektum, akkor a metódus adjon vissza null referenciát.
Az objektumot nem kell lemásolni, csak a referenciáját kell visszaadni.

Legyen egy publikus void visszatérési értékű insertCustomer(String customerName, int birthYear, String bankName) metódus, amellyel egy Customer objektumot lehet felvinni a nyilvántartásba. A személy akkor vehető fel, ha ilyen nevű még nem szerepel az adatszerkezetben, továbbá ha a személy adatai megfelelőek (lásd a makeCustomer metódusnál írtakat). Ha a személy már szerepel a nyilvántartásban, vagy valamelyik paraméter nem megfelelő, akkor a Customer objektumokat tároló adatszerkezet maradjon változatlan.
(segítség: használd a makeCustomer és getCustomerByName metódusokat)

Legyen egy publikus void visszatérési értékű withdrawCash(String customerName, int amount) metódus, amellyel készpénzt lehet felvenni az automatából.

Ha ilyen nevű személy nem szerepel a nyilvántartásban (használd a getCustomerByName metódust), vagy ha az automatában nincs elég készpénz, vagy a felvenni kívánt összeg 0 vagy negatív, akkor a metódus nem csinál semmit.

Ha ilyen nevű személy szerepel a megfelelő adatszerkezetben és az automatában is van elég pénz, akkor a metódus kiszámítja a pénzfelvétel díját, majd ellenőrzi, hogy az adott személy folyószámláján van-e legalább akkora fedezet, mint amennyi a felvenni kívánt összeg és a pénzfelvételi díj együttesen. Ha a személy egyenlege nem elég nagy, akkor a metódus nem csinál semmit.

Ha minden ellenőrzés sikeres, akkor a metódus az adott személy folyószámlájának egyenlegét az összeggel és a készpénzfelvételi díjjal csökkenti (mert a személynek a felvétel díját is meg kell fizetnie), az automatában lévő pénzösszeget viszont csak a felvenni kívánt összeggel csökkenti (mert az automata ténylegesen csak annyit ad ki).

Ha történt készpénzfelvétel, akkor a metódus a logfájlba írja ki a felvevő szöveges reprezentációját. Ha nem történt készpénzfelvétel, akkor semmit se írjon a logfájlba.

Legyen egy publikus void visszatérési értékű depositCash(String customerName, int amount) metódus, amellyel pénzt lehet betenni az automatába. Ha ilyen nevű személy nem szerepel a nyilvántartásban, vagy az összeg 0 vagy negatív, akkor a metódus ne csináljon semmit. Ellenkező esetben mind az automatában lévő pénzösszeget, mind az adott személy folyószámláján lévő egyenleget növelje meg az adott értékkel (a pénz betételének nincs díja). Ha történt készpénz betét, akkor a metódus a logfájlba írja ki a betevő személy szöveges reprezentációját. Ellenkező esetben semmit se írjon a logfájlba.

Legyen egy publikus void visszatérési értékű simulate(String inputFileName) metódus, amely a megadott nevű inputfájl alapján szimulációt hajt végre a bank-világban.

A metódus nyissa meg olvasásra a megadott inputfájlt (ha a fájl nem létezik, vagy nem nyitható meg olvasáshoz, akkor a metódus engedje ki a keletkező kivételt).

Ha sikerült megnyitni a fájlt, akkor a metódus feladata, hogy azt feldolgozza.

Az inputfájl minden sora egy műveletet tartalmaz.

A művelet két részből áll, a részeket kettőspont választja el egymástól.

A művelet első része 3 értéket vehet fel:

REG: ebben az esetben a művelet egy személy felvétele a nyilvántartásba. Ekkor a művelet második fele a személy adatait tartalmazza vesszővel elválasztva: név,születésiév,banknév sorrendben. Ha a személy adatai megfelelőek, és még nem szerepel a nyilvántartásban, akkor vegyük fel.
(segítség: az ellenőrzéshez és a felvitelhez használd az insertCustomer metódust)

GET: ebben az esetben a művelet a készpénzfelvétel. A művelet második része a felvevő nevét és a felvenni kívánt összeget tartalmazza vesszővel elválasztva. Ha az adatok megfelelőek, akkor történjen meg a készpénz felvétel.
(segítség: használd a withdrawCash metódust)

PUT: ebben az esetben a művelet a készpénz betétele az automatába. Ekkor a művelet második része a betevő személy nevét és a betenni kívánt összeget tartalmazza vesszővel elválasztva. Ha az adatok megfelelőek, akkor történjen meg a készpénz betétel.
(segítség: használd a depositCash metódust)

Ha bármelyik input-sor hibás, tehát nem a megfelelő tartalmú és/vagy mennyiségű adatot tartalmazza, akkor a sort figyelmen kívül kell hagyni, és a feldolgozás folytatódjon a következő sorral. Rossz lehet például az a sor, amelyik nem pontosan egy kettőspontot tartalmaz, vagy aminél a kettőspont előtt nem a három megadott parancs egyike szerepel, vagy amelyik nem számot tartalmaz ott, ahol számot várunk, vagy ahol nincs meg az összes szükséges adat (például a felvételnél hiányzik az összeg), stb.

Ha az inputfájl feldolgozása során olvasási hiba történik, akkor a metódus engedje ki a keletkező kivételt.

Legyen egy publikus void visszatérési értékű, paraméter nélküli close metódus, amely lezárja a logfájlhoz létrehozott PrintWriter objektumot.

main.Main
Az eddigi osztályokból most már össze tudunk állítani egy parancssorból is önállóan futtatható programot, amely a parancssori paramétereknek megfelelően elkészíti a szimuláció kezdeti világát, majd egy megadott inputfájlnak megfelelően végrehajtja a szimulációt. Az eredményeket egy megadott outputfájlba menti.

Hozzuk létre a main csomagban a Main osztályt, amelyben legyen egy főprogram! A következőképpen kell viselkednie:

A főprogram három paramétert vár: banknév inputfájl outputfájl

Ha nincs megfelelő számú paraméter, akkor írjon ki egy hibaüzenetet és fejeződjön be.

Ha három paramétert kapott, akkor a banknévvel, 1 000 000 Ft kezdeti egyenleggel és az outputfájl nevével hozza létre a Simulator objektumot. Ha létrehozáskor kivétel keletkezett, akkor a program egy megfelelő hibaüzenet kiírása után szabályosan fejeződön be.

Ha létrejött a Simulator objektum, akkor hívja meg annak simulate metódusát (átadva neki az inputfájlt). Végül hívja meg az objektum close metódusát.
Ha a metódusok végrehajtása során kivétel keletkezik, akkor a program egy megfelelő hibaüzenet kiírása után szabályosan fejeződön be.

Tesztelés
A feladathoz tartozó letölthető segédlet-ben található input.txt-t másoljuk a megfelelő helyre. Fordítsuk le a programot és indítsuk el a következő paraméterezéssel:
java main.Main BB input.txt output.txt

Ezután a keletkező output.txt fájlt vessük össze a becsomagolt állományban lévővel, hogy lássuk, hogy a várt eredmény jött-e ki.

A tömörített állományban található magyarazat.txt nevű fájl is, ami az input.txt sorait tartalmazza magyarázatokkal kiegészítve: minden sornál szerepel a program elvárt viselkedése.

Figyelem: a helyes kimeneti fájl még nem feltétlenül jelenti azt, hogy a megoldás helyes.

Jó munkát!

