# algorithms

# Класи складності алгоритмів

При оцінці алгоритмів важливо знати, як швидко час виконання збільшується зі зростанням розміру вхідних даних. Нижче наведено класи складності в порядку від найбільш ефективного до найменш ефективного:


1. O(log n) - Логарифмічна складність: час виконання збільшується логарифмічно в залежності від розміру вхідних даних. Приклад: бінарний пошук.

2. O(√n) - Складність пропорційна квадратному кореню з розміру вхідних даних. Приклади алгоритмів з такою складністю зустрічаються рідше, але вони ефективні для певних задач, наприклад, в деяких алгоритмах факторизації чисел.

3. O(n) - Лінійна складність: час виконання збільшується пропорційно розміру вхідних даних. Приклад: простий перебір масиву.

4. O(n log n) - Лінійно-логарифмічна складність: час виконання збільшується пропорційно розміру вхідних даних, помноженому на логарифм розміру вхідних даних. Приклади: швидке сортування, сортування злиттям.

5. O(n²) - Квадратична складність: час виконання зростає пропорційно квадрату розміру вхідних даних. Приклади: сортування бульбашкою, сортування вставками.

6. O(n³) - Кубічна складність: час виконання зростає пропорційно кубу розміру вхідних даних. Приклад: наївний алгоритм множення матриць.

7. O(2<sup>n</sup>) - Експоненціальна складність: час виконання зростає експоненціально відносно розміру вхідних даних. Приклад: багато алгоритмів розв'язання задачі комівояжера.

8. O(n!) - Факторіальна складність: час виконання зростає факторіально відносно розміру вхідних даних. Це найменш ефективна складність для алгоритму. Приклад: задача про перестановки.


| Algorithm \ Language | Java | Python | Class of Complexity | Complexity |
|----------------------|------|--------|---------------------|------------|
| Сортування вставками | [example](https://gitlab.com/yourhostel.ua/algorithms/-/blob/main/java/src/main/java/org/example/insertion_sort/java/InsertionSort.java) | [example](https://gitlab.com/yourhostel.ua/algorithms/-/blob/main/python/insertion_sort/insertion_sort.py) | O(n<sup>2</sup>) | Квадратична |
| Сортування злиттям | [example](https://gitlab.com/yourhostel.ua/algorithms/-/blob/main/java/src/main/java/org/example/merge_sort/java/MergeSort.java) | [example](https://gitlab.com/yourhostel.ua/algorithms/-/blob/main/python/merge_sort/merge_sort.py) | O(n log n) | Лінійно-логарифмічна |


