# Заняття 7. Списки, словники та кортежі. Відображення, массиви і таблиці. Map/filter/reduce.

* [Списки, словники та кортежі](#lists)


## <a name="lists">Списки, словники та кортежі</a>

### Списки

Як і рядок, **список** - це послідовність значень. У рядку значеннями є символи, а у списку вони можуть бути будь-якого типу.
Значення у списку називаються елементами.

Існує кілька способів створити новий список; найпростіший - взяти елементи у квадратні дужки (`[` і `]`):

```
integer_list = [10, 20, 30, 40]
string_list = ["hi", "hello", "howdy", "bonjour"]
```

Перший приклад - список з чотирьох цілих чисел. Другий - список з чьотирьох рядків.
Елементи списку не обов'язково повинні бути одного типу.
Наступний список містить рядок, число з плаваючою комою, ціле число і (увага!) ще один список:

```
complex_list = ["spam", 3.5, 2, [10, 20]]
```

Список всередині іншого списку є вкладеним.
Список, який не містить елементів, називається порожнім. Його можна створити за допомогою порожніх дужок `[]`.

Списки є _змінними_ типами даних:
```
>>> numbers = [42, 123]
>>> numbers[1] = 5
>>> numbers
[42, 5]
```

Індекси списків працюють так само, як і індекси рядків:
  - Будь-який цілочисельний вираз може бути використаний як індекс.
  - Якщо ви спробуєте прочитати або записати елемент, якого не існує, ви отримаєте помилку `IndexError`.
  - Якщо індекс має від'ємне значення, він відраховується назад від кінця списку.

Оператор `in` також працює зі списками:

```
>>> cheeses = ['Cheddar', 'Edam', 'Gouda']
>>> 'Edam' in cheeses
True
>>> 'Brie' in cheeses
False
```

#### Операції над листами та їхні вбудовані методи

- Для обходу листів використовується цикл `for`, так само як і для строк. 
- Оператор `+` об'єднує списки:
  ```
  >>> a = [1, 2, 3]
  >>> b = [4, 5, 6]
  >>> c = a + b
  >>> c
  [1, 2, 3, 4, 5, 6]
  ```
- Оператор `*` повторює список задану кількість разів:
  ```
  >>> [0] * 4
  [0, 0, 0, 0]
  >>> [1, 2, 3] * 3
  [1, 2, 3, 1, 2, 3, 1, 2, 3]
  ```
- Оператор зрізу також працює зі списками:
  ```
  >> t = ['a', 'b', 'c', 'd', 'e', 'f']
  >>> t[1:3]
  ['b', 'c']
  >>> t[:4]
  ['a', 'b', 'c', 'd']
  >>> t[3:]
  ['d', 'e', 'f']
  ```
- Метод `append` додає новий елемент у кінець списку:
  ```
  >>> t = ['a', 'b', 'c']
  >>> t.append('d')
  >>> t
  ['a', 'b', 'c', 'd']
  ```
- `extend` приймає список як аргумент і додає всі елементи:
  ```
  >>> t1 = ['a', 'b', 'c']
  >>> t2 = ['d', 'e']
  >>> t1.extend(t2)
  >>> t1
  ['a', 'b', 'c', 'd', 'e']
  ```
Цей приклад залишає `t2` без змін.
- `sort` впорядковує елементи списку від меншого до більшого:
  ```
  >>> t = ['d', 'c', 'e', 'b', 'a']
  >>> t.sort()
  >>> t
  ['a', 'b', 'c', 'd', 'e']
  ```
- `pop` модифікує список і повертає елемент, який було видалено. Якщо ви не вказали індекс, видаляється і повертається останній елемент.
  ```
  >>> t = ['a', 'b', 'c']
  >>> x = t.pop(1)
  >>> t
  ['a', 'c']
  >>> x
  'b'
  ```
- Якщо вам не потрібне вилучене значення, ви можете використати оператор `del`:
  ```
  >>> t = ['a', 'b', 'c']
  >>> del t[1]
  >>> t
  ['a', 'c']
  ```
- Якщо ви знаєте елемент, який хочете вилучити (але не індекс), ви можете скористатися методом `remove`:
  ```
  >>> t = ['a', 'b', 'c']
  >>> t.remove('b')
  >>> t
  ['a', 'c']
  ```

Більшість методів роботи зі списками є `void`; вони модифікують список і повертають `None`.
Якщо ви випадково напишете `t = t.sort()`, ви будете розчаровані результатом.

### Словники

Словник схожий на список, але більш загальний. У списку індекси мають бути цілими, у словнику вони можуть бути (майже) будь-якого типу.
Словник містить набір індексів, які називаються ключами, і набір значень.
Кожен ключ асоціюється з одним значенням. Об'єднання ключа і значення називається парою ключ-значення або іноді елементом.

Математичною мовою словник являє собою відображення від ключів до значень, тому можна також сказати, що кожен ключ "відповідає" значенню.

Функція `dict` створює новий словник без елементів. Оскільки `dict` - це ім'я вбудованої функції, не варто використовувати його як ім'я змінної.
Також, словник можна створити за допомогою фігурних дужок:

```
>>> d = {'one': 'uno', 'two': 'dos', 'three': 'tres'}
```
Методи `keys` та `values` повертають ключи та значення словнику:

```
>>> d.keys()
dict_keys(['one', 'two', 'three'])
>>> d.values()
dict_values(['uno', 'dos', 'tres'])
```

Для обходу словнику можна використовувати різні способи:

```
>>> for k,v in d.items():
...     print(f'{k}:{v}')
...
one:uno
two:dos
three:tres
>>> for k in d:
...     print(f'{k}:{d[k]}')
...
one:uno
two:dos
three:tres
```

### Кортежі

Кортеж - це послідовність значень. Значення можуть бути будь-якого типу, і вони індексуються цілими числами,
тому в цьому відношенні кортежі дуже схожі на списки. Важливою відмінністю є те, що кортежі є незмінними.

Синтаксично кортеж - це список значень, розділених комами:
```
>>> t = 'a', 'b', 'c', 'd', 'e'
```
Хоча це не обов'язково, зазвичай кортежі беруть у круглі дужки:
```
>>> t = ('a', 'b', 'c', 'd', 'e')
```
Щоб створити кортеж з одним елементом, ви повинні додати кому в кінці:
```
>>> t1 = 'a',
>>> type(t1)
<class 'tuple'>
```
Просто значення в дужках _не є_ кортежом:
```
>>> t2 = ('a')
>>> type(t2)
<class 'str'>
```
Іншим способом створення кортежу є вбудована функція `tuple`. Без аргументів вона створює порожній кортеж:
```
>>> t = tuple()
>>> t
()
```
Якщо аргумент є послідовністю (рядком, списком або кортежем), результатом буде кортеж з елементами послідовності:
```
>>> t = tuple('banana')
>>> t
('b', 'a', 'n', 'a', 'n', 'a')
```

Більшість операторів списків також працюють з кортежами. Оператор дужок індексує елемент:
```
>>> t = ('a', 'b', 'c', 'd', 'e')
>>> t[0]
'a'
```
А оператор зрізу вибирає діапазон елементів.
```
>>> t[1:3]
('b', 'c')
```
Але якщо ви спробуєте змінити один з елементів кортежу, то отримаєте помилку:
```
>>> t[0] = 'A'
TypeError: object doesn't support item assignment
```
Оскільки кортежі є незмінними, ви не можете змінювати їхні елементи. Але ви можете замінити один кортеж іншим:
```
>>> t = ('A',) + t[1:]
>>> t
('A', 'b', 'c', 'd', 'e')
```
Цей оператор створює новий кортеж, а потім змушує `t` посилатися на нього.

Реляційні оператори працюють з кортежами та іншими послідовностями.
Python починає з порівняння першого елемента з кожної послідовності.
Якщо вони рівні, він переходить до наступних елементів і так далі, поки не знайде елементи, які відрізняються.
Наступні елементи не враховуються (навіть якщо вони дуже великі).

```
>>> (0, 1, 2) < (0, 3, 4)
True
>>> (0, 1, 2000000) < (0, 3, 4)
True
```

### Присвоєння кортежів

Часто буває корисно поміняти місцями значення двох змінних.
При звичайному присвоюванні вам доведеться використовувати тимчасову змінну.
Наприклад, щоб поміняти місцями `a` і `b`:
```
>>> temp = a
>>> a = b
>>> b = temp
```
Це рішення є громіздким; **присвоювання кортежу** є більш елегантним:
```
>>> a, b = b, a
```
Ліва частина - це кортеж змінних, права частина - кортеж виразів.
Кожне значення присвоюється відповідній змінній. Всі вирази у правій частині обчислюються перед будь-яким присвоюванням.

Кількість змінних у лівій частині та кількість значень у правій частині має бути однаковою:
```
>>> a, b = 1, 2, 3
ValueError: too many values to unpack
```
Загалом, права частина може бути будь-якою послідовністю (рядком, списком або кортежем).
Наприклад, щоб розділити адресу електронної пошти на ім'я користувача та домен, можна написати
```
>>> addr = 'monty@python.org'
>>> uname, domain = addr.split('@')
```
Значення, що повертається командою `split`, є списком з двох елементів.
Перший елемент присвоюється змінній `uname`, другий - `domain`.
```
>>> uname
'monty'
>>> domain
'python.org'
```

### Кортежі в якості значень, що повертаються

Строго кажучи, функція може повертати лише одне значення, але якщо це значення є кортежем,
ефект буде таким самим, як від повернення декількох значень.
Наприклад, якщо ви хочете розділити два цілих числа і обчислити частку і залишок,
неефективно обчислювати `x//y`, а потім `x%y`. Краще обчислити обидва значення одночасно.

Вбудована функція `divmod` приймає два аргументи і повертає кортеж з двох значень - частки і залишку.
Ви можете зберегти результат у вигляді кортежу:
```
>>> t = divmod(7, 3)
>>> t
(2, 1)
```
Або використовуйте присвоювання кортежів, щоб зберігати елементи окремо:
```
>>> quot, rem = divmod(7, 3)
>>> quot
2
>>> rem
1
```
Ось ще один приклад функції, яка повертає кортеж:
```
def min_max(t):
    return min(t), max(t)
```
`max` і `min` - вбудовані функції, які знаходять найбільший і найменший елементи послідовності.
`min_max` обчислює обидва і повертає кортеж з двох значень.

### Кортежі аргументів змінної довжини

Функції можуть приймати змінну кількість аргументів.
Ім'я параметра, що починається з *, **збирає аргументи у кортеж**.
Наприклад, `printall` приймає довільну кількість аргументів і виводить їх:
```
def printall(*args):
    print(args)
```
Доповненням збірки є **розкид**.
Якщо у вас є послідовність значень і ви хочете передати її у функцію у вигляді декількох аргументів, ви можете використовувати оператор `*`.
Наприклад, `divmod` приймає рівно два аргументи; вона не працює з кортежем:
```
>>> t = (7, 3)
>>> divmod(t)
TypeError: divmod expected 2 arguments, got 1
```
Але якщо ви розкидаєте кортеж, це працює:
```
>>> divmod(*t)
(2, 1)
```
Багато вбудованих функцій використовують кортежі аргументів змінної довжини.
Наприклад, `max` і `min` можуть приймати будь-яку кількість аргументів:
```
>>> max(1, 2, 3)
3
```
Але не `sum`:
```
>>> sum(1, 2, 3)
TypeError: sum expected at most 2 arguments, got 3
```

### Списки, словники та кортежі

`zip` - це вбудована функція, яка приймає дві або більше послідовностей і чергує їх.
Назва функції походить від `zipper` - застібки-блискавки, яка чергує два ряди зубців.

У цьому прикладі зшивається рядок і список:
```
>>> s = 'abc'
>>> t = [0, 1, 2]
>>> zip(s, t)
<zip object at 0x7f7d0a9e7c48>
```
Результатом є **zip-об'єкт**, який вміє ітераційно перебирати пари.
Найчастіше `zip` використовується у циклі `for`:
```
>>> for pair in zip(s, t):
...     print(pair)
...
('a', 0)
('b', 1)
('c', 2)
```

**zip-об'єкт** - це різновид **ітератора**, тобто будь-якого об'єкта, який обходить послідовність.
Ітератори дещо схожі на списки, але, на відміну від списків, ви не можете використовувати індекс для вибору елемента з ітератора.

Якщо ви хочете використовувати оператори та методи списків, ви можете створити список з zip-об'єкту:
```
>>> list(zip(s, t))
[('a', 0), ('b', 1), ('c', 2)]
```
Результатом є список кортежів; у цьому прикладі кожен кортеж містить символ з рядка і відповідний йому елемент зі списку.

Якщо послідовності не однакової довжини, результат має довжину коротшої з них.
```
>>> list(zip('Anne', 'Elk'))
[('A', 'E'), ('n', 'l'), ('n', 'k')]
```

Ви можете використовувати присвоювання кортежів у циклі `for` для обходу списку кортежів:
```
t = [('a', 0), ('b', 1), ('c', 2)]
for letter, number in t:
    print(number, letter)
```
Кожного разу при виконанні циклу `Python` вибирає наступний кортеж у списку і присвоює його елементи змінним `letter` і `number`.
Вихідний результат цього циклу буде наступним:
```
0 a
1 b
2 c
```

Якщо ви поєднаєте `zip`-присвоювання, `for` і кортеж, то отримаєте корисну ідіому для одночасного обходу двох (або більше) послідовностей.
Наприклад, `has_match` отримує дві послідовності, `t1` і `t2`, і повертає `True`, якщо існує індекс `i` такий, що `t1[i] == t2[i]`:
```
def has_match(t1, t2):
    for x, y in zip(t1, t2):
        if x == y:
            return True
    return False
```

Якщо вам потрібно перебрати елементи послідовності та їхні індекси, ви можете скористатися вбудованою функцією `enumerate`:
```
for index, element in enumerate('abc'):
    print(index, element)
```
Результатом роботи функції `enumerate` є об'єкт переліку, який перебирає послідовність пар.
Кожна пара містить індекс (починаючи з 0) та елемент із заданої послідовності.
У цьому прикладі результат буде наступним:
```
0 a
1 b
2 c
```

Словники мають метод `items`, який повертає послідовність кортежів, де кожен кортеж є парою ключ-значення.
```
>>> d = {'a':0, 'b':1, 'c':2}
>>> t = d.items()
>>> t
dict_items([('c', 2), ('a', 0), ('b', 1)])
```
Результатом є об'єкт `dict_items`, який є ітератором, що перебирає пари ключ-значення.
Ви можете використовувати його у циклі `for` ось так:
```
>>> for key, value in d.items():
...     print(key, value)
...
c 2
a 0
b 1
```

І навпаки, ви можете використовувати список кортежів для ініціалізації нового словника:
```
>>> t = [('a', 0), ('c', 2), ('b', 1)]
>>> d = dict(t)
>>> d
{'a': 0, 'c': 2, 'b': 1}
```
Поєднання `dict` і `zip` дає лаконічний спосіб створення словника:
```
>>> d = dict(zip('abc', range(3)))
>>> d
{'a': 0, 'c': 2, 'b': 1}
```
