# Заняття 5. Цикли for та while. Інструкції pass, break та continue.

* [Переприсвоєння та оновлення змінних](#reassignment-and-var-update)
* [Просте повторення (цикл `for`)](#for-loop)
* [Цикл `while`](#while-loop)
* [Інструкції `break` та `continue`](#extra-instructions)

**Ітерація** - це можливість багаторазового виконання блоку операторів.
Ми вже зустрічались з одним із видів ітерації за допомогою рекурсії.
Ітерації потрібні для того, щоб створювати більш компактний код, який не повторює себе і який легко читати.
Сьогодні ми розглянемо інші різновиди ітерації, за допомогою циклів `for` та `while`.

## <a name="reassignment-and-var-update">Переприсвоєння та оновлення змінних</a>

Як ви вже зрозуміли, можна робити більше одного присвоювання одній змінній.
Нове присвоювання змушує існуючу змінну посилатися на нове значення (і перестає посилатися на старе значення).

```
>>> x = 5
>>> x
5
>>> x = 7
>>> x
7
```

Перший раз, коли ми виводимо на екран `x`, його значення дорівнює 5, другий раз - 7.

_Важливо: не переплутайте оператор присвоювання (`=`) з оператором порівняння (`==`)!_

У математиці твердження про рівність є або істинним, або хибним назавжди.
Якщо зараз `a=b`, то `a` завжди буде дорівнювати `b`.
У `Python` оператор присвоювання може зробити дві змінні рівними, але вони не обов'язково мають залишатися такими:

```
>>> a = 5
>>> b = a    # a дорівнює b
>>> a = 3    # a більше не дорівнює b!
>>> b
5
```

Перепризначення змінних часто буває корисним, але використовувати його слід з обережністю.
Якщо значення змінних часто змінюються, це може ускладнити читання та відладку (дебаггінг) коду.

Поширеним типом перепризначення є **оновлення**, коли нове значення змінної залежить від старого.

```
>>> x = x + 1
```

Це означає "отримати поточне значення `x`, додати одиницю, а потім оновити x новим значенням".

Якщо ви спробуєте оновити неіснуючу змінну, ви отримаєте помилку,
оскільки `Python` обчислює праву частину перед тим, як присвоїти значення x:

```
>>> x = x + 1
NameError: name 'x' is not defined
```

Перш ніж оновлювати змінну, її потрібно ініціалізувати, зазвичай простим присвоюванням:

```
>>> x = 0
>>> x = x + 1
```

Оновлення змінної шляхом додавання 1 називається інкрементом; віднімання 1 називається декрементом.

## <a name="for-loop">Просте повторення</a>

Комп'ютери часто використовують для автоматизації повторюваних завдань.
Повторення ідентичних або схожих завдань без помилок - це те, що комп'ютери роблять добре, а люди - погано.

Для того, щоб поворити блок кода `N` раз, використовується оператор `for`. Наприклад:

```
for i in range(3):
    print('Слава Україні')
```

Синтаксис оператора `for` подібний до визначення функції.
Він має заголовок, який закінчується двокрапкою, і тіло з відступом.
Тіло може містити будь-яку кількість операторів.

Оператор `for` також називається **циклом** (loop), тому що потік виконання проходить через тіло,
а потім повертається до початку. У цьому випадку він виконує тіло три рази.
Цей приклад можна практично буквально читати англійською: 
"Поки `i` є в межах 3, виконай <тіло циклу>". В данному випадку ми використали оператор `in`,
який перевіряє чи перший операнд присутній в послідовності, заданій другим операндом.
Тут, `Python` автоматично створює для нас змінну `i` та проганяє її по значеннях `range(3)`, тобто від 0 до 2.
Ми також можемо використати змінну `i` в тілі циклу, яким обмежена її область видимості.

## <a name="while-loop">Цикл `while`</a>

Трохи інший варіант повторювання частини програми можливий за допомогою циклу `while`:

```
def countdown(n):
    while n > 0:
        print(n)
        n = n - 1
    print('Blastoff!')
```

Це означає: "Поки `n` більше 0, виведіть на екран значення `n`, а потім зменшуйте `n`.
Коли дійдете до 0, виведіть слово Blastoff!"

Більш формально, ось потік виконання оператора `while`:

- Визначити, чи умова є істинною або хибною.
- Якщо умова хибна, вийти з оператора `while` і продовжити виконання з наступного оператора.
- Якщо умова істинна, виконайте тіло програми, а потім поверніться до кроку 1.

Тіло циклу повинно змінювати значення однієї або декількох змінних так, щоб умова стала хибною і цикл завершився.
В іншому випадку цикл буде повторюватися вічно, що називається **нескінченним циклом**.

У випадку функції `countdown` ми можемо довести, що цикл завершується:
якщо `n` дорівнює нулю або від'ємному числу, то цикл ніколи не виконується.
З іншого боку, `n` стає меншим з кожним проходженням циклу, так що врешті-решт ми повинні дійти до 0.

Для деяких інших циклів це не так просто визначити. Наприклад:

```
def sequence(n):
    while n != 1:
        print(n)
        if n % 2 == 0:        # n is even
            n = n / 2
        else:                 # n is odd
            n = n*3 + 1
```

Умовою для цього циклу є `n != 1`, тому цикл буде продовжуватись до тих пір, поки `n` не стане рівним 1.

Кожного разу при проходженні циклу програма виводить значення `n`, а потім перевіряє, чи є воно парним або непарним.
Якщо воно парне, то `n` ділиться на 2, якщо непарне, то значення n замінюється на n*3 + 1.
Наприклад, якщо аргумент, переданий послідовності, дорівнює 3, то отримані значення `n` будуть 3, 10, 5, 16, 8, 4, 2, 1.

Оскільки `n` іноді збільшується, а іноді зменшується, не існує очевидного доказу того, що `n` коли-небудь досягне 1,
або що програма завершиться. Для деяких конкретних значень `n` ми можемо довести завершення.
Наприклад, якщо початкове значення є степенем двійки, то `n` буде парним при кожному проходженні циклу, поки не досягне 1.
Попередній приклад закінчується такою послідовністю, починаючи з 16.

Складне питання полягає у тому, чи можна довести, що ця програма завершується для всіх додатних значень `n`.
Поки що ніхто не зміг ні довести, ні спростувати це! (Див. http://en.wikipedia.org/wiki/Collatz_conjecture.)

## <a name="extra-instructions">Інструкції `break` та `continue`</a>

Іноді ви не знаєте, що потрібно завершити цикл, доки не пройдете половину його тіла.
У такому випадку ви можете скористатися оператором `break`, щоб вийти з циклу.

Наприклад, припустімо, що ви хочете отримати ввод від користувача, доки він не введе `done` на клавіатурі.
Ви можете написати:

```
while True:
    line = input('> ')
    if line == 'done':
        break
    print(line)

print('Done!')
```

Умовою циклу є `True`, що завжди є істиною, тому цикл виконується до тих пір, поки не досягне оператора `break`.

Ось приклад запуску:

```
> not done
not done
> done
Done!
```

Такий спосіб написання циклів є поширеним, оскільки ви можете перевіряти умову в будь-якому місці циклу
(а не тільки в його вершині), і ви можете виразити умову зупинки ствердно ("зупинитися, коли це станеться"),
а не заперечно ("продовжувати виконувати, поки це не станеться").

Інструкція `continue` діє схожим чином. Різницею є те, що інструкція `continue` не перериває цикл,
а миттєво переходить на виконання наступної ітерації.

## <a name="example-method-newton"> Приклад застосування циклу - метод Ньютона для обчислення квадратного кореня </a>

Цикли можна використовувати для обчислень певних виразів, починаючи з якоїсь початкової приблизної оцінки, та ітеративно покращуючи її значення.

Наприклад, одним із способів обчислення квадратних коренів є метод Ньютона. Припустимо, що ви хочете дізнатися квадратний корінь з числа `a`. Якщо ви почнете з довільного припущення `x`, ви можете обчислити кращу оцінку квадратного кореня за такою формулою:

$$
y = \frac{x + a/x}{2}
$$

Наприклад якщо `a = 4` та `x = 3`:

```
>>> a = 4
>>> x = 3
>>> y = (x + a/x) / 2
>>> y
2.16666666667
```

Результат одного виконання вже є ближчим до істинного значення (√4 = 2). Якщо ми повторимо цю процедуру, то ще більше наблизимося до значення кореня:
```
>>> x = y
>>> y = (x + a/x) / 2
>>> y
2.00641025641
```

Після ще кількох ітерацій, оцінка стає майже точною:

```
>>> x = y
>>> y = (x + a/x) / 2
>>> y
2.00001024003
>>> x = y
>>> y = (x + a/x) / 2
>>> y
2.00000000003
```

Загалом ми не знаємо наперед, скільки кроків потрібно зробити, щоб отримати правильну відповідь, але ми знаємо, коли ми її досягнемо, оскільки оцінка перестає змінюватися:


```
>>> x = y
>>> y = (x + a/x) / 2
>>> y
2.0
>>> x = y
>>> y = (x + a/x) / 2
>>> y
2.0
```

Коли `y == x`, ми можемо зупинитися. Ось цикл, який починається з початкової оцінки `x` і покращує її, поки вона не перестане змінюватися:

```
while True:
    print(x)
    y = (x + a/x) / 2
    if y == x:
        break
    x = y
```

Для більшості значень `a` це працює добре, але загалом перевіряти рівність `float` небезпечно. Значення з плаваючою комою є лише приблизно правильними: більшість раціональних чисел, як-от 1/3, та ірраціональних чисел, як-от √2, не можна точно представити за допомогою числа з плаваючою комою.
Замість того, щоб перевіряти рівність `x` і `y`, безпечніше використовувати вбудовану функцію `abs` для обчислення абсолютного значення або величини різниці між ними:

```
if abs(y-x) < epsilon:
        break
```


Де `epsilon` має значення на зразок 0,0000001, яке визначає, наскільки наша поточна оцінка є достатньо близькою.


## <a name="excersice"> Вправи </a>

### <a name="excersice-1"> Вправа 1 </a>

Вбудована функція `eval` приймає рядок (`string`) і обчислює його за допомогою інтерпретатора Python. Наприклад:

```
>>> eval('1 + 2 * 3')
7
>>> import math
>>> eval('math.sqrt(5)')
2.2360679774997898
>>> eval('type(math.pi)')
<class 'float'>
```

Напишіть функцію під назвою `eval_loop`, яка ітеративно запитує вхідні дані у користувача, приймає ці вхідні дані і оцінює їх за допомогою `eval`, і друкує результат.
Процес має тривати, доки користувач не введе "done", а потім повернути значення останнього виразу, який він оцінив.

### <a name="excersice-2"> Вправа 2 </a>


Математик Шрініваса Рамануджан знайшов нескінченний ряд, який можна використовувати для генерації числового наближення 1 / π:


$$
\frac{1}{\pi} = \frac{2 \sqrt{2}}{9801} \sum_{k=0}^{\infty} \frac{(4k)!(1103+26390k)}{(k!)^4396^{4k}}
$$

Напишіть функцію з назвою `estimate_pi`, яка використовує цю формулу для обчислення та повернення оцінки π. Ця функція повинна використовувати цикл `while` для обчислення членів підсумовування, поки останній член не буде меншим за $1e-15$ (що є нотацією Python для $10^{−15}$). Ви можете перевірити результат, порівнявши його з `math.pi`.
