\documentclass[polish]{beamer}
\usepackage{babel}
\usepackage[utf8]{inputenc}
\usepackage{polski}
\usepackage{amsmath}
\usepackage{amsthm}
\usepackage{amssymb}
\usepackage{enumitem}
\usepackage{bibentry}

\usepackage{utopia} %font utopia imported

\usetheme{Madrid}
\usecolortheme{default}

%------------------------------------------------------------
%This block of code defines the information to appear in the
%Title page
\title[Modele kolejkowe] %optional
{Modele kolejkowe ze skończonym
buforem i mechanizmem aktywnego
zarządzania kolejką (AQM)}

\author[Wojciech Waniek] % (optional)
{Wojciech Waniek}

\institute[Politechnika Śląska] % (optional)
{
  Politechnika Śląska\\
Wydział Matematyki Stosowanej
}

\date[Praca dyplomowa] % (optional)
{Praca dyplomowa, 
Maj 2019}

%End of title page configuration block
%------------------------------------------------------------



%------------------------------------------------------------
%The next block of commands puts the table of contents at the 
%beginning of each section and highlights the current section:

\AtBeginSection[]
{
  \begin{frame}[allowframebreaks]{Outline}
    \frametitle{Spis treści}
    \tableofcontents[currentsection]
  \end{frame}
}
%------------------------------------------------------------


\begin{document}

%The next statement creates the title page.
\frame{\titlepage}


%---------------------------------------------------------
%This block of code is for the table of contents after
%the title page
\begin{frame}
\frametitle{Spis treści}
\tableofcontents
\end{frame}
%---------------------------------------------------------


\section{Wstęp}

%---------------------------------------------------------
%Changing visivility of the text
\begin{frame}
\frametitle{Wstęp}

W internecie pakiety między komputerami są przesyłane ze skończoną przepustowością, ponieważ rutery i inne elementy sieci mają ograniczone możliwości. Każdy ruter musi posiadać bufor, który przechowuje pewną ilość pakietów w razie spiętrzenia ruchu przychodzącego. W razie przepełnienia bufora pakiety są masowo tracone.

\end{frame}

%---------------------------------------------------------

\section{Podstawowe informacje i pojęcia}

%---------------------------------------------------------
%Changing visivility of the text
\begin{frame}
\frametitle{Podstawowe informacje i pojęcia}

Omówmy podstawowe informacje i pojęcia z teorii prawdopodobieństwa i procesów stochastycznych niezbędne w merytorycznej części pracy.


\end{frame}

%---------------------------------------------------------

\subsection{Metody analityczne w rachunku prawdopodobieństwa}

%---------------------------------------------------------
%Changing visivility of the text
\begin{frame}
\frametitle{Metody analityczne w rachunku prawdopodobieństwa}

\subsubsection{Funkcja charakterystyczna}

\begin{definition} \cite{IntroductiontoProbabilityModels}
	(Funkcja charakterystyczna zmiennej losowej $X$)
	
	Niech $X$ będzie ciągłą zmienną losową i niech oznacza $E$ wartością oczekiwaną. Wtedy funkcja charakterystyczna zmiennej losowej $X$ jest zdefiniowana następująco:
	$$
	\phi(t)=E\left[e^{t X}\right]
	$$
\end{definition}
Dla dyskretnej zmiennej losowej mamy:

$$
\phi(t)=\sum_{x} e^{t x} p(x)
$$

Dla ciągłej zmiennej losowej: 

$$
\phi(t)=\int_{-\infty}^{\infty} e^{t x} f(x) d x
$$





\end{frame}

%---------------------------------------------------------

\subsubsection{Funkcja tworząca prawdopodobieństwa}

%---------------------------------------------------------
%Example of the \pause command
\begin{frame}


\begin{definition} \cite{cambridgeProbability}
	(Funkcja tworząca prawdopodobieństwa $X$)
	
	Niech $X$ będzie ciągłą zmienną losową i niech oznacza $E$ wartością oczekiwaną. Wtedy funkcja tworząca zmiennej losowej $X$ jest zdefiniowana następująco:
	
$$
G(z)=\mathrm{E}\left(z^{X}\right)
$$
\end{definition}

Dla dyskretnej zmiennej losowej mamy:

$$
G(z)=\sum_{x=0}^{\infty} p(x) z^{x}
$$

Dla ciągłej zmiennej losowej: 

$$
G(z)=\int_{-\infty}^{\infty} z^{ x} f(x) d x
$$
\end{frame}
%---------------------------------------------------------

\subsection{Proces Poissona}

%---------------------------------------------------------
\begin{frame}
\frametitle{Rozkład wykładniczy i Erlanga}
\begin{definition}{Definicja} \cite{pietnascie} 
	(Rozkład wykładniczy)	
	
	Jeśli zmienna losowa $\xi$ ma dystrybuantę postaci  $F(x)= P(\xi \leq x)= 1- e^{- \lambda x} , x \geq 0$ i $F(x)=0, x < 0$, gdzie $\lambda>0$, to mówimy, że zmienna losowa $\xi$ ma rozkład wykładniczy z parametrem $\lambda$. 	
\end{definition}

\begin{theorem} \cite{pietnascie} 
	(Rozkład Erlanga z parametrami $n, \lambda$)
	
	Dystrybuanta oraz gęstość rozkładu Erlanga mają następującą postać:
	
	\begin{itemize}
		\item $E_n(\lambda, x)= P(S_n \leq x) = 1- e^{- \lambda x}(1+\frac{\lambda x}{1!}+ ... + \frac{(\lambda x)^{n-1}}{(n-1)!}) , \medspace x \geq 0$
		\item $e_n(\lambda , x) = \frac{dE_n(\lambda,x)}{dx}= \lambda \frac{(\lambda x)^{n-1}}{(n-1)!} e^{- \lambda x}, \medspace x \geq 0$
	\end{itemize}
\end{theorem}
\end{frame}
%---------------------------------------------------------
\begin{frame}
\frametitle{Proces Poissona}
\begin{definition} \cite{pietnascie}	
	(Proces Poissona)
	
	Proces Poissona $\xi(t)$ z parametrem $\lambda$ jest zdefiniowany następująco:
	$$ \xi(t) = \xi(0) + \max{ \{ n \geq 0 : S_n  \leq t \} } 	$$
\end{definition}

Standardowo najczęściej przyjmuje się, że $\xi(0)=0$.
\end{frame}

%---------------------------------------------------------
\subsubsection{Złożony proces Poissona}
%---------------------------------------------------------
\begin{frame}
\frametitle{Złożony proces Poissona}
\begin{definition}	\cite{pietnascie}
	(Złożony proces Poissona) 
	
	Załóżmy, że $\xi_1, \xi_2 , ...$ są niezależnymi zmiennymi losowymi o jednakowym rozkładzie z dystrybuantą $F(x)$, $N(t)$ prostym procesem Poissona z parametrem $\lambda$, niezależnym od $\xi_1, \xi_2 , ...$.
	
	Uogólniony proces Poissona $\xi(t)$ to proces zdefiniowany w następujący sposób:
	$$\xi(t)=ct + \sum_{i=1}^{N(t)}\xi_i$$
	
    Parametr $c$ nazywany jest współczynnikiem przesunięcia.
\end{definition}
\end{frame}
%---------------------------------------------------------

\subsection{Łańcuchy Markowa}

%---------------------------------------------------------
\begin{frame}
\frametitle{Dyskretne łańcuchy Markowa}
Niech $\xi_n, n \geq 0$ będzie ciągiem zmiennych losowych określonych na przestrzeni probabilistycznej $( \boldsymbol{\Omega}, \mathcal{B}, \boldsymbol{P}  )$  i przyjmujących wartości w $E= \{ 0, \pm 1, \pm 2, ... \}$

\begin{definition}	 \cite{pietnascie}
Ciąg $\xi_n , n \geq 0$ jest łańcuchem Markowa, jeśli zachodzi następująca równość:
\begin{equation}
	P (\xi_{n+1}= j | \xi_0=i_0, \xi_1=i_i,  ... , \xi_{n-1}= i_{n-1}, \xi_n=i ) =
	P (\xi_{n+1}= j | \xi_n=i )
	\label{eq:wlasnoscmarkowa}
\end{equation}

dla dowolnych naturalnych $n \geq 0 , i,j,i_0,...,i_{n-1} \in E$.

\end{definition} 

Własność \eqref{eq:wlasnoscmarkowa} nazywana jest własnością Markowa. Ta własność oznacza, że zaczynając od chwili $n$ ewolucja tego procesu zależy tylko od stanu w chwili $n$, a nie od wcześniejszych stanów.
\end{frame}
%---------------------------------------------------------

\subsection{Łańcuch Markowa z czasem ciągłym}

%---------------------------------------------------------
\begin{frame}
\frametitle{Łańcuch Markowa z czasem ciągłym}
Niech proces  $\xi(t), t \geq 0$ będzie określony na przestrzeni probabilistycznej $( \boldsymbol{\Omega}, \mathcal{B}, \boldsymbol{P}  )$  i niech przyjmuje wartości w $E= \{ 0, \pm 1, \pm 2, ... \}$

\begin{definition}	\cite{pietnascie}
	Proces $\xi(t) , t \geq 0$ nazywa się procesem Markowa, jeśli jest spełniona równość 
	\begin{multline}
	P (\xi(t+s)= j | \xi(t_0)=i_0, \xi(t_1)=i_i,  ... , \xi(t_{n-1})= i_{n-1}, \xi(s)=i ) = \\
	P (\xi(t+s)= j | \xi(s)=i )
	\label{eq:ciaglawlasnoscmarkowa}
	\end{multline}
	
	dla dowolnego naturalnego $n \geq 0, t, s \geqslant 0, i, j, i_{0}, \ldots, i_{n-1} \in E, 0 \leqslant t_{1}<t_{2}<\ldots<t_{n-1}<s$.
	
\end{definition}

Własność \eqref{eq:ciaglawlasnoscmarkowa} nazywana jest własnością Markowa; $s$ w powyższym równaniu oznacza aktualną chwilę, a $t+s$ dowolny moment w przyszłości. Własność ta mówi, że stan łańcucha w przyszłości zależy tylko od stanu w aktualnej chwili $s$, a nie od tego, co było wcześniej.
\end{frame}
%---------------------------------------------------------

\section{Ogólna charakterystyka modeli kolejkowych}
\subsection{Klasyfikacja Kendalla modeli kolejkowych}

%---------------------------------------------------------
\begin{frame}
\frametitle{Klasyfikacja Kendalla modeli kolejkowych}
Jest to standardowa notacja służąca do klasyfikacji modelu kolejkowego. Została zaproponowana w 1953 w \cite{kendall1953}. W swojej podstawowej formie opisuje trzy charakterystyki: rozkład czasu między nadejściami kolejnych klientów / rozkład czasu obsługi / liczba równoległych serwerów. Najczęściej używane symbole to:




\end{frame}
%---------------------------------------------------------
\begin{frame}
\frametitle{Klasyfikacja Kendalla modeli kolejkowych}


\begin{description}
	
	\item[M] Wykładniczy rozkład czasu między nadejściami i czasu obsługi. (Proces Poissona). Skrót od "Markovian" albo "Memoryless"
	
	\item[$ \boldsymbol E_k$] Rozkład Erlanga rzędu k
	
	\item[G] Rozkład dowolny. Skrót od "General"
	
\end{description}

Możemy dodać kolejne człony:

\begin{description}
	
	\item[K] Maksymalna liczba klientów w systemie. Długość kolejki przed serwerem (lub serwerami - wtedy mamy jedną kolejkę dla wszystkich) plus klient w trakcie obsługi. Domyśla wartość to $\infty$.
	
	\item[N] Rozmiar źródła wysyłającego zgłoszenia (klientów). 
	
\end{description}


\end{frame}
%---------------------------------------------------------

\subsection{Model kolejkowy typu M/M/1}

%---------------------------------------------------------
\begin{frame}
\frametitle{Model kolejkowy typu M/M/1}


Układ równań równowagi dla systemu M/M/1 wygląda następująco:

\begin{equation}
\begin{array}{cc}
\text{Stan (liczba klientów  w systemie)} & \text{intensywność wychodzenia ze stanu=} \\ 
& \text{ = intensywność  wchodzenia do stanu} \\
0 & \lambda \pi_0 = \mu \pi_1 \\ 
1 \leq n  & (\lambda +\mu) \pi_n = \lambda \pi _{n-1}+ \mu \pi_{n+1} \\
	
& 
\end{array} 
\label{eq:MM1Balance}
\end{equation}


\end{frame}
% %---------------------------------------------------------

% \section{Model kolejkowy typu M/M/1/N z funkcją odrzucającą zgłoszenia}{\label{sssec:mm1n}}

% %---------------------------------------------------------
% %Two columns
% \begin{frame}
% \frametitle{Model kolejkowy typu M/M/1/N z funkcją odrzucającą zgłoszenia}

% Na poprzedniej prezentacji

% \end{frame}
% %---------------------------------------------------------


% \section{Rozkład  M/G/1/N z funkcją odrzucającą zgłoszenia}{\label{sssec:mg1n}}
% %---------------------------------------------------------
% %Two columns
% \begin{frame}
% \frametitle{Rozkład  M/G/1/N z funkcją odrzucającą zgłoszenia}

% Na poprzedniej prezentacji

% \end{frame}
% %---------------------------------------------------------


% \section{Przegląd algorytmów AQM}

% %---------------------------------------------------------

% \begin{frame}
% \frametitle{Przegląd algorytmów AQM}

% Na poprzedniej prezentacji

% \end{frame}
% %---------------------------------------------------------

\section{Obliczenia numeryczne}

%---------------------------------------------------------

\begin{frame}
\frametitle{Obliczenia numeryczne}

\begin{figure}[H]
	\centering
	\includegraphics[width=0.65\textwidth]{obliczenia_numeryczne_rysunek.png}
\end{figure}

\end{frame}
%---------------------------------------------------------

\section{Symulacje}
\subsection{M/M/1/N REM}

%---------------------------------------------------------

\begin{frame}
\frametitle{Symulacja - M/M/1/N REM - Rozkład długości}

Wyniki symulacji i obliczeń numerycznych dla rozkładu stacjonarnego długości kolejki zgadzają się z dobrym przybliżeniem. Błąd  wynosi:

$$
\frac{1}{n} \sum_{k=0}^{n} (p_k-\tilde{p_k})^2=6.8532*10^{-6}
$$

\begin{figure}[H]
	\centering
	\includegraphics[width=60mm]{queue_length_exponential.jpg}
	\caption{Długość kolejki z symulacji (źródło: opracowanie własne)\label{overflow}}
\end{figure}


\end{frame}

%---------------------------------------------------------



\begin{frame}
\frametitle{Rozkład liczby kolejno (seryjnie) traconych zgłoszeń}

Tutaj również wyniki symulacji i obliczeń numerycznych zgadzają się dobrze. Błąd średniokwadratowy  wynosi:

$$
\frac{1}{n} \sum_{k=0}^{n} (p_k-\tilde{p_k})^2=0.0000192217
$$

\end{frame}

%---------------------------------------------------------

\subsection{M/G/1/N REM}

%---------------------------------------------------------



\begin{frame}
\frametitle{M/G/1/N REM - Rozkład stacjonarny długości}

Błąd średniokwadratowy  wynosi:

$$
\frac{1}{n} \sum_{k=0}^{n} (p_k-\tilde{p_k})^2=0.0000192217
$$

Rozkład stacjonarny:

\begin{figure}[H]
	\centering
	\includegraphics[width=40mm]{MG1Ndataframe.PNG}
	\caption{Długość kolejki z symulacji (źródło: opracowanie własne)\label{overflow}}
\end{figure}

\end{frame}

%---------------------------------------------------------

\section{Podsumowanie}

%---------------------------------------------------------

\begin{frame}
\frametitle{Podsumowanie}

Praca prezentuje różne modele kolejkowe dla systemów z aktywnym zarządzaniem kolejką.


Największą ilość pracy własnej zawiera część symulacyjna. Udało się zaimplementować symulację i obliczenia numeryczne dla różnych modeli. Ich wyniki dobrze się zgadzają.

\end{frame}

%---------------------------------------------------------


\begin{frame}[allowframebreaks]{Bibliografia}
\bibliographystyle{plain}
\bibliography{references}

\end{frame}

\end{document}