\documentclass{beamer}
%
% Choose how your presentation looks.
%
% For more themes, color themes and font themes, see:
% http://deic.uab.es/~iblanes/beamer_gallery/index_by_theme.html
%
\mode<presentation>
{
  \usetheme{default}      % or try Darmstadt, Madrid, Warsaw, ...
  \usecolortheme{default} % or try albatross, beaver, crane, ...
  \usefonttheme{default}  % or try serif, structurebold, ...
  \setbeamertemplate{navigation symbols}{}
  \setbeamertemplate{caption}[numbered]
} 

\usepackage[english]{babel}
\usepackage{polski}
\usepackage[utf8x]{inputenc}
\usepackage{breqn}
\usepackage{graphicx}
\usepackage{listings}
\usepackage{algpseudocode}
\usepackage{algorithm}
\lstdefinestyle{sharpc}{language=[Sharp]C, frame=lr, rulecolor=\color{blue!80!black}}

\title[]{Modele kolejkowe ze skończonym buforem i mechanizmem aktywnego zarządzania kolejką (AQM)}
\subtitle{Prezentacja 1}
\author{Wojciech Waniek}
\institute{}
\date{}

\begin{document}


\begin{frame}
  \titlepage
\end{frame}

\begin{frame}[fragile]{Wstęp }

W internecie pakiety między komputerami są przesyłane ze skończoną przepustowością, ponieważ rutery i inne elementy sieci mają ograniczone możliwości. Każdy ruter musi posiadać bufor, który przechowuje pewną ilość pakietów w razie spiętrzenia ruchu przychodzącego. W razie przepełnienia bufora pakiety są masowo tracone.

\end{frame}

\begin{frame}[fragile]{Model kolejkowy typu M/M/1/N }

Kolejka gdzie obsługa i napływ zgłoszeń ma rozkład wykładniczy. Bufor ma rozmiar $N$

\end{frame}

\begin{frame}[fragile]{Grupowy napływ klientów }

Do kolejki dochodzą całe grupy zgłoszeń, a czas między kolejnymi grupami ma rozkład wykładniczy. 

Dla napływu grupowego wyróżniamy dwie strategie akceptacji nadchodzących klientów:
\begin{itemize}  
	\item WBAS (Whole Batch Acceptance Strategy) - Cała partia jest tracona jeśli jej rozmiar przekracza liczbę wolnych miejsc w systemie 
	\item PBAS (Partial Batch Acceptance Strategy) - Partia może zostać częściowo zaakceptowana. O tym ile klientów zostanie zaakceptowanych decyduje funkcja odrzucająca. W tym wypadku zależy ona od ilości klientów w systemie i liczebności partii.
\end{itemize}

\end{frame}

\begin{frame}[fragile]{Funkcja odrzucająca zgłoszenia }

Zdefiniujmy funkcję odrzucającą zgłoszenia $d_k$. Dla pojedynczego napływu klientów $d_k$ oznacza prawdopodobieństwo, że nadchodzący klient zostanie odrzucony jeśli zastał $k$ klientów w systemie. Oczywiście $d_k=1$ dla $k>=N$. Jeśli nie używamy żadnej szczególnej funkcji odrzucającej i zgłoszenia są odrzucane tylko  w przypadku przepełnienia bufora to $d_k=0$ dla $k<N$.

\end{frame}

\begin{frame}[fragile]{Stacjonarny rozkład liczby klientów w systemie. Pojedynczy napływ klientów }

\begin{equation}
\begin{array}{cc}
\text{Stan (liczba klientów  w systemie)} & \text{intensywność wychodzenia=} \\ 
& \text{ = intensywność  wchodzenia} \\
0 & \lambda \pi_0 = \mu \pi_1 \\ 
1 \leq n \leq N-1 & (\lambda +\mu) \pi_n = \lambda \pi _{n-1}+ \mu \pi_{n+1} \\
N & \mu \pi_N = \lambda \pi_{N-1} \\	
& 
\end{array} 
\label{eq:MM1NBalance}
\end{equation}

Rozwiązanie:

\begin{equation}
	\pi_{k}=(\frac{\lambda}{\mu})^{k} \frac{1-\lambda/\mu}{1-(\lambda / \mu)^{N+1} } , k=0,1,...,N
	\label{eq:piK}
\end{equation}

\end{frame}

\begin{frame}[fragile]{Pojedynczy napływ klientów z funkcją odrzucającą zgłoszenia }

Załóżmy teraz, że zgłoszenie, które znajduje $k$ zgłoszeń w systemie jest odrzucane z prawdopodobieństwem $d_{k}, k = 0, 1, . . . , N$. Równania równowagi dla rozkładu długości kolejki w stanie stacjonarnym $\hat{\pi}_{k}$ przyjmują następującą postać:

$\left\{\begin{array}{l}
\lambda(1-d_{0})\hat{\pi}_{0}\ =\ \mu\hat{\pi}_{1},\\
{[}\lambda(1-d_{k})+\mu]\hat{\pi}_{k}\ =\ \lambda(1-d_{k-1})\hat{\pi}_{k-1}+\mu\hat{\pi}_{k+1},  1\leq k\leq N-1 \\
\mu\hat{\pi}_{N}\ =\ \lambda(1-d_{N-1})\hat{\pi}_{N-1}.
\end{array}\right.$

Rozwiąznie:

\begin{equation}
	\hat{\pi}_{k}= \displaystyle \frac{\rho^{k}\prod_{i=0}^{k-1}(1-d_{i})}{1+\sum_{j=1}^{N}\rho^{j}\prod_{i=0}^{j-1}(1-d_{i})}, k=0, 1, . . . , N	
	\label{eq:piHatKFinal}
\end{equation}

\end{frame}

\begin{frame}[fragile]{Grupowy napływ klientów  }

Analogiczne równania równowagi można zapisać dla grupowego napływu klientów. Te rozwiązania są bardziej skomplikowane.

\end{frame}

\begin{frame}[fragile]{ Inne analizowane parametry }

\begin{itemize}  
	\item Rozkład liczby kolejno (seryjnie) traconych zgłoszeń. Dla napływu pojedyńczego i grupowego. Dostajemy wzór rekurencyjny. 
	\item Czas pomiędzy dwoma kolejno zaakceptowanymi zgłoszeniami.
\end{itemize}

\end{frame}

\begin{frame}[fragile]{ Rozkład  M/G/1/N z funkcją odrzucającą zgłoszenia }

Rozkład czasu między kolejnymi nadejściami jest wykładniczy, a obsługa ma rozkład dowolny.

\end{frame}

\begin{frame}[fragile]{ Rozkład długości kolejki M/G/1/N w momencie wyjścia zgłoszenia z systemu}

Trzeba rozważyć taki przypadek żeby dostać rozkład w dowolnym momencie. Żeby uzeyskać ten rozkład trzeba obliczyć odwrotną transformatę Laplace'a

\end{frame}

\begin{frame}[fragile]{ Rozkład długości kolejki M/G/1/N w dowolnym momencie}

\begin{twa}
	W kolejce M/G/1/b z funkcją odrzucającą zgłoszenia rozkład długości kolejki w dowolnym momencie dany jest wzorem:
	
	$$
		P_{k}=\displaystyle \frac{\pi_{k}/(1-d_{k})}{\pi_{0}/(1-d_{0})+\rho}, 0\leq k\leq b-1
	$$
	$$P_{b}=1-\displaystyle \frac{\sum_{i=0}^{b-1}\pi_{i}/(1-d_{i})}{\pi_{0}/(1-d_{0})+\rho}$$
	
	Gdzie $\pi_{k}$ to rozkład stacjonarny po wyjściu zgłoszenia  z systemu.
\end{twa} 

\end{frame}

\begin{frame}[fragile]{ Przegląd algorytmów AQM}

Istnieje wiele algorytmów aktywnego zarządzania kolejką. Pierwszy algorytm AQM (Active Queue Management) nazywany RED (Random Early Detection) został zaproponowany w 1993 w \cite{251892}.

\end{frame}

\begin{frame}[fragile]{ RED}

$$d_{n}= \left\{\begin{array}{ll}
0 & \mathrm{i}\mathrm{f}\ 0\leq n\leq b_{0},\\
vn+w & \mathrm{i}\mathrm{f}\ b_{0}<n<b,\\
1 & \mathrm{i}\mathrm{f}\ n\geq b,
\end{array}\right.$$

gdzie $n$ jest aktualną długością kolejki oraz:

$$v=\displaystyle \frac{max_{p}}{max_{th}-min_{th}-1},\ w=-\frac{max_{p}min_{th}}{max_{th}-min_{th}-1}$$

\begin{figure}[!htbp]
	\centering
	\includegraphics[width=70mm]{RED.jpg}
	\caption{Przykład funkcji odrzucającej RED \label{overflow}}
\end{figure}

\end{frame}


\begin{frame}[fragile]{ GRED}

$$d_{n}= 
\left\{\begin{array}{ll} 0 & \text{jeśli} \ 0\leq n\leq a,\\
\frac{-p_1}{a-b} x+\frac{p_1 a}{a-b} & \text{jeśli}\ a \leq n<b,\\
\frac{p_1-p_2}{b-c} x+p_1-\frac{(p_1-p_2) b}{b-c} & \text{jeśli}\ b \leq n<c,\\
1 & \text{jeśli}\ n\geq c
\end{array}\right.$$

gdzie $p_1$ jest prawdopodobieństwem odrzucenia dla kolejki długości $b$, a $p_2$ dla długości $c$

\begin{figure}[!htbp]
	\centering
	\includegraphics[width=70mm]{GRED.jpg}
	\caption{Przykład funkcji odrzucającej GRED \label{overflow}}
\end{figure}

\end{frame}



\begin{frame}[fragile]{ REM}

$$d_{n}= \left\{\begin{array}{ll}
0 & \text{jeśli}\ 0\leq n\leq b_{0},\\
\frac{max_p}{e^{-max_{th}+1+min_{th}}} e^{-n+b_0} - \frac{max_p}{e^{-max_{th}+1+min_{th}}-1}
& \text{jeśli}\ b_{0}<n<b,\\
1 & \text{jeśli}\ n\geq b,
\end{array}\right.$$

\begin{figure}[!htbp]
	\centering
	\includegraphics[width=70mm]{REM.jpg}
	\caption{Przykład funkcji odrzucającej REM \label{overflow}}
\end{figure}

\end{frame}


\begin{frame}[fragile]{ Adaptive RED}

Największą wadą powyższych algorytmów jest konieczność ręcznego konfigurowania parametrów dla każdego scenariusza użycia.

Podstawowy pomysł algorytmu ARED polega na tym, że nie ustalamy $max_p$, ale w zależności od aktualnej długości kolejki zminiamy ten parametr tak żeby długość zawierała się pożądanym przedziale $target$ 

% spróbuj \begin{algorithm} żeby było na jednej stronie
\begin{algorithmic}
	\While{True}
	\State {sleep interval seconds}
	\If {$avg > target \ \text{and} \ max_p \leq 0.5$}
		\State $  max_p := max_p +\alpha$
	\ElsIf{$avg < target \ \text{and} \ max_p \geq 0.01$}		
			\State  $  max_p := max_p * \beta$	
	\EndIf
	\EndWhile
\end{algorithmic}

Gdzie $avg$ jest średnią długością kolejki.
\end{frame}

\begin{frame}[fragile]{ BLUE}

Powyższe algorytmu używają  długości kolejek jako indykatora natężenia ruchu. Algorytm BLUE swoje działanie opiera na obserwacji liczby traconych zgłoszeń oraz obciążeniu łącza. Nazwa BLUE nie jest skrótem, ale odniesieniem do nazwy RED.

Najprostsza wersja algorytmu BLUE jest następująca:
% spróbuj \begin{algorithm} żeby było na jednej stronie

\begin{algorithmic}
	\While{True}
		\State {sleep interval seconds}
		\If {$Q_{len}>L$}
			\State $  p_m := p_m + d_1$
		\EndIf
		\If{$L=0 $}		
			\State  $  p_m := p_m - d_2$	
		\EndIf
	\EndWhile
\end{algorithmic}

$p_m$ to prawdopodobieństwo odrzucenia paczki. Jeśli kolejka jest przepełniona i odrzuca zgłoszenia to zwiększamy to prawdopodobieństwo. 
\end{frame}

\begin{frame}[fragile]{ Co dalej }

\begin{itemize}  
    \item  podstawowe informacje i pojęcia z teorii prawdopodobieństwa i procesów stochastycznych niezbędne w merytorycznej części pracy
    \item  ogólna charakterystyka modeli kolejkowych
	\item Obliczenia numeryczne i symulacje
	\item Wrażliwość algorytmu RED i jego modyfikacji na zmiany parametrów
	\item RED/REM/GRED : długość kolejki, procent straconych zgłoszeń i prawdopodobieństwo utraty k kolejnych zgłoszeń
	\item Symulacja
\end{itemize}

\end{frame}

\end{document}
