# еТТН Сервіс Деск

Цей репозиторій створено для обміну матеріалами по проекту еТТН

Будь-які проблеми і питання можна задавати в категорії Issues даного репозиторію

# **Якщо звернення не буде відповідати пунктам, наведеним нижче, розробник не надає гарантій та зобов'язань на терміни обробки звернення.**

У разі проблеми з виконанням запиту до API, прохання включити:

- **у заголовок:**

	- короткий опис проблеми ("XML-документ не проходить валідацію підпису", "Операція створення акту повертає незрозумілу помилку" і т.д.)
ім'я провайдеру ЕДО, котрого ви представляєте


- **у тіло запиту:**

	- текст помилки - за наявності
	- кроки для відтворення проблеми (логи запитів і т.д.)
	- очікуваний результат (у конкретних термінах, відповідно до кроків)
	- taskId - за наявності
	- тіло документу (.xml) - у разі виникнення проблем з перевіркою підпису, схеми і т.ін.
	- переконайтесь, що процес підписання документів відповідає [специфікації](https://gitlab.com/wldd/ettn/ettn.format/-/tree/master/format/uncefact#%D0%BE%D1%81%D0%BE%D0%B1%D0%BB%D0%B8%D0%B2%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%96-%D1%81%D0%B5%D1%80%D1%96%D0%B0%D0%BB%D1%96%D0%B7%D0%B0%D1%86%D1%96%D1%97-%D1%96-%D0%B7%D0%B1%D0%B5%D1%80%D0%B5%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D1%8F-%D0%B4%D0%BE%D0%BA%D1%83%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%82%D1%96%D0%B2-%D0%BF%D0%B5%D1%80%D0%B5%D0%B4-%D0%BD%D0%B0%D0%BA%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D0%BD%D1%8F%D0%BC-%D1%86%D0%B8%D1%84%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D0%B3%D0%BE-%D0%BF%D1%96%D0%B4%D0%BF%D0%B8%D1%81%D1%83) 
	- переконайтесь, що документ [доступний для отримання сервісами ЦБД](https://gitlab.com/wldd/ettn/ettn.format/-/issues/86#note_1149861217)


_У разі нерелевантності певних пунктів цього списку, відповідних пунктів можна не дотримуватись._


# Специфікація API і статус розробки


Специфікація в пілотному середовищі (pilot): https://gitlab.com/wldd/ettn/ettn.format/-/blob/master/spec/ett99-ettn-1.0.5-oas3-swagger.json 

Специфікація в тестуванні (staging): https://gitlab.com/wldd/ettn/ettn.format/-/blob/master/spec/ett99-ettn-1.0.5-oas3-swagger.json 

# Середовище для тестування

Базовий staging сервіс: https://stage.ettn.wilded.io:443/api
Для авторзації в API використовується HTTP заголовок apikey.

# Пілотне середовище

Базовий пілотний сервіс: https://control.e-transport.gov.ua:443/api
Для авторзації в API використовується HTTP заголовок apikey.

# Як отримати тестовий доступ, або як задати питання
Відкрийте Issue в даному репозиторії і розкажіть про компанію, цілі і задачі Вашого бізнесу
https://gitlab.com/wldd/ettn/ettn.servicedesk/issues

Обовʼязково вкажіть
- Список IP адрес з яких буде відбуватись доступ
- Контактну особу, її телефон і адресу скриньки електронної пошти
- Бажано поставити в запиті атрибути  приватності, щоб ця інформація була доступна тільки Вам і Сервіс-деску

Нажаль, ми не надаємо підтримку в чатах, телефонах і мессенджарах, віддаючи перевагу асинхронному спілкуванню


# Приклад запиту до сервісу

```
curl --location --request POST '{{ETTN_URL}}/ettn' \
--header 'Content-Type: application/json' \
--data-raw '{
	"status": "originatorSigned",
	"payload": {"places": [{"koatuu": "0000011111", "role": "LOAD"}],"driver": "foo bar baz","internalId": "foo/123:abc","date": "2100-01-01T00:00:00",
		"transports": [ { "tn": "АА1234ББ", "tonnage": 20012, "type": "TRUCK"} ],
		"subtype": "generic"
	,"actors": [{"role": "ORIGINATOR", "edrpou":"38377143"}]},
	"document": {
		"mimeType": "application/pdf",
		"size": 32321,
		"url": "https://shared.storage.tis.ioio/QWERTY",
		"signature": "NmMxYzUyZjA1YzQzMWFkY2YxYzkyMGE2NGVhYTRiZTgxZTYxYmFlYTM3OWYzNjllZWFmMGRmMzM0YzA0MTNiZiAgLQo=",
		"type": "ttn"
	}
}'
```

# 1.0.5 Release notes (2020-06-01)

* доопрацьована секція transports в eTTN. Попереднє значення - обʼєкт, поточне - список. Додана можливість конфігурарації декілької транспортних засобів, в тому числі додано поле тип, enum який відповідає
TRUCK -вантажівка,
TRAILER -причеп
SEMI-TRAILER - напів-причеп
SPECIAL - спеціальний транспорт

* додана група кінцевих точок API /events/ettn - використовується для монтіорингу подій докуменнтів в ЦБД (конвеєр подій). Подробиці реалізації надано в заголовку специфікації, секція (4)
* додана кінцева точка, яка публікує публічний RSA ключ - використовується для валідації токенів JWT в робочих процесах обміну документами (діаграма 4.2)
* всі кінцеві точки, які використовували метод DELETE в версії 1.0.4, тепер використовують метод PATCH


# 1.0.4 Release notes (2019-12-11)

* Прибрано поле signatureUrl в моделі document
* Додано обʼєкт places в моделі ettnPayloadData, який вказує місця завантаження і розвантаження. Використовуються коди довідника КОАТУУ для адміністративних пунктів України 
(Опис enum load, LOAD=Місце навантаження, UNLOAD=Місце розвантаження)
* Додано обʼєкт actors, який вказує учасників процесу (Опис enum ORIGINATOR=Відправник, TRANSPORTER=Перевізник, RECEPIENT=Отримувач, CUSTOMER=Замовник)
* Додано додаткові поля: driver=ПІБ водія, date=Дата документу, internalId=внутрішній номер документу на підприємстві)
