# Методика Авто-тестування еТТН

## Логіка системи авто-тестування

![Логічна схема сценарію авто-тестування](./img/autotesting.png)

1. Автоматичне тестування впроваджується в два кроки (CI Steps)
2. Client CI Step виконується на середовищі провайдера (окремий Runner) і виконує функції
   1. Рандомізації порцій Payload (у випадку транзакції документу еТТН) і порції actors (у випадку транзакцій документу типу act)
   2. Виклик окремих методів , що імплементують тестовий сценарій (така імплементація виконується провайдером ЕДО)
   3. Зерігає набір фінальних значень (згенерований payload, actors, і дані створених документів ettn.id, act.id )
3. Server CI Step виконується на стороні ettn staging середовища
   1. Отримує вхідні дані від client CI step (крок 2.с)
   2. Отримує XML документ від провайдера (через функції інспекції документа)
   3. Регресійне тестування 1: перевірка XML структури відповідно до XSD спеки
   4. Регресійне тестування 2: перевірка накладання підписів
   5. Регресійне тестування 3: перевірка відповідності записів в payload <-> дані в XML VS <-> дані в ЦБДта інші варіанти регресійних тестів і перевірок, які специфічні до кожного окремого сценарію

## План імплементації

1. Провайдер ЕДО робить заявку на автотестування через запит в [ServiceDesk](https://gitlab.com/wldd/ettn/ettn.servicedesk)
   В запиті мають бути вказані всі співробітники, які мають мати доступ до репозиторію авто-тестування.
2. Адміністратор еТТН створює приватний форк цього репозиторію і додає всіх вказаних розробників до команди таким чином, щоб всі учасники отримали доступ до внесення змін в програмний код своєї частини тестування
3. Адміністратор надає token підключення gitlab-runner
4. Провайдер ЕДО встановлює і конфігурує gitlab-runner таким чином, щоб мати можливість виконувати тестовий план в своєму середовищі розробки. Увага! Необхідно присвоїти визначений tag для такого gitlab-runner (напр. ettn-autotest-client)
5. Адміністратор еТТН перевіряє і підтверджує статус підключеного gitlab-runner, а також вносить необхідні зміни в [CI специфікацію](./.gitlab-ci.yml)
6. Провайдер ЕДО виконує у окремій гілці(branch) [імплементацію тестових методів](https://gitlab.com/wldd/ettn/at/ettn.at.client#%D0%BD%D0%B5%D0%BE%D0%B1%D1%85%D1%96%D0%B4%D0%BD%D1%96-%D1%96%D0%BC%D0%BF%D0%BB%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B0%D1%86%D1%96%D1%97) таким чином, щоб довести успішність виконнання тестів. При імплементації тестів, провайдер зобовʼязаний використовувати порції запитів payload і actors, які згенеровані даним клієнтом.
7. Провайдер ЕДО по закінченню розробки створює Merge Request з зазначенням деталей імплементації
8. Провайдер ЕДО додає запланований періодичний запуск програми авто-тестування засобами (Scheduled Pipilines)[https://gitlab.com/wldd/ettn/at/ettn.at.client/-/pipeline_schedules]
9. Адміністратор еТТН переглядає імплементацію і тестовий звіт. За умови успішної імплементації - MR зливається в гілку main
10. Провайдер ЕДО зобовʼязаний підтримувати актуальну програму авто-тестування і успішність виконання запланованих запусків протягом життя проекту, навіть після успішної імплементації
11. Адміністратор еТТН залишає за собою право незапланованих ручних запусків програми і реакції на неуспішне проходження програми згідно чинного регламенту Системи.


## Технологічний стек

1. Gitlab CI Runner
2. Python 3.8
3. Allure 2.8.13 (використовується тільки на стороні ЦДБ еТТН)

## Налаштування середовища запуску
1. Встановити Python (3.8.6+).
2. Встановити необхідні Python модулі:
   ```sh
   $ python -m pip install -r requirements.txt
     ```
3. Встановити значення PYTHONPATH:
   ```sh
   $ export PYTHONPATH=<repo_root_path>
   ```

## ETTN Generator
Скрипт, що генерує та реєструє в ЦБД згенеровані документи на основі згенерованого payload

### Необхідні імплементації
EttnGenerator містить методи, які потрібно імплементувати провайдеру ЕДО:

* generate_01_01_data - [UC.01.01](https://ettn.atlassian.net/wiki/spaces/ETTN/pages/1440514077/UC.01.01+-), Перевезення з використанням ЕТТН, що не потребує додаткових актів
* generate_01_02_data - [UC.01.02](https://ettn.atlassian.net/wiki/spaces/TTNTZ/pages/1499431120), Примусове завершення перевезення за допомогою акту
* generate_01_03_data - [UC.01.03](https://ettn.atlassian.net/wiki/spaces/ETTN/pages/1441464321/UC.01.03+-), Процес реєстрації еТТН, розвантаження на проміжному складі
* generate_01_04_data - [UC.01.04](https://ettn.atlassian.net/wiki/spaces/ETTN/pages/1441431569/UC.01.04+-), Процес реєстрації еТТН, завантаження на проміжному складі
* generate_01_08_data - [UC.01.08](https://ettn.atlassian.net/wiki/spaces/TTNTZ/pages/1499431266/UC.01.08+-), Процес реєстрації в еТТН факту відмови від завантаження
* generate_01_09_data - [UC.01.09](https://ettn.atlassian.net/wiki/spaces/ETTN/pages/1442545733/UC.01.09+-), Реєстрація акту перепломбування

Кожен метод повинен:
* згенерувати необхідні документи, використовуючи payload
* зареєструвати згенеровані документ в ЦБД
* повернути ID зареєстрованих документів

### Аргументи для запуску
Аргумент | Опис                                                                                                         | Обов'язковий | Стандартне значення
------------ |--------------------------------------------------------------------------------------------------------------|--------------| ------------
--output-dir=OUTPUT_DIR_PATH | Шлях до директорії, яка буде містити вихідні файли.                                                          | Так          |

### Приклад запуску
   ```sh
   $ python ./generators/ettn/ettn_generator.py --output-dir ./output_dir
   ```
