1. wczytaj liczbę x
2. zdefiniuj funkcję 'silnia', która przyjmuje argument x:
2.1 zainicjuj zmienną pomocniczą s o wartości 1
2.2 dla i w zakresie od dwóch do x + 1, wykonuj:
2.2.1 wymnóż s samą przez siebie tak wiele razy, ile aktualnie wynosi i
2.3 zwróć wynik funkcji 'silnia' / zwróć s
3. zainicjuj zmienną wynik
4. wykonaj fukncję silnia na zmiennej x i ją przechowaj w wynik
5. wydrukuj wynik

=

3. wykonaj funkcję silnia na zmiennej x i wydrukuj wynik

...
funkcja silnia

for - dla i w zakresie od dwóch do x + 1, wykonuj:
while - dla , wykonuj:
... dopóki


1. wczytaj liczbę x
2. zdefiniuj funkcję 'silnia', która przyjmuje argument x:
2.1 zainicjuj zmienną pomocniczą s o wartości 1
2.2 dla i w zakresie od dwóch do x + 1, wykonuj:
2.2.1 wymnóż s samą przez siebie tak wiele razy, ile aktualnie wynosi i
2.3 zwróć wynik funkcji 'silnia' / zwróć s
3. zainicjuj zmienną wynik = 0
4. dla n w zakresie od 0 do ilości cyfr w liczbie:
4.1 zainicjuj zmienną dzialanie o wartości silnia(i+1)*liczba[-(i+1)]
4.2. dodaj wartosc dzialania do wyniku
5. wydrukuj wynik
