\input{_vub_article.tex}

\title{Standard pisanja C koda}
\author{Veleučilište u Bjelovaru}
\date{28.02.2019., v1.0}
 
\begin{document}
 
\maketitle

\section{Uvod}

Ovaj dokument služi kao predložak pisanja koda u C programskom jeziku na Veleučilištu u Bjelovaru. Kod je pisan VUB stilom ukoliko koristi dolje navedena pravila.

\section{Datoteke izvornog koda}

\subsection{Naziv datoteke}

Naziv datoteke se sastoji isklučivo od svih znakova engleske abacede, brojeva i podvlake. Ne koriste se dijakritički znakovi u nazivu datoteke.

\subsection{Kodiranje}

Kodiranje znakova je u UTF-8.

\subsection{Znakovi razmaka}

Osim za znak za novi red, u dokumentu se za znakove razmaka koristi isključivo ASCII znak razmaka (\code{0x20}). Tab znakovi se \bb{ne koriste} za uvlaku.

\section{Struktura datoteka}

Izvorna datoteka se sastoji od (u sljedećem poretku):
\begin{enumerate}
\item Licenca.
\item \code{\#define} naredbe.
\item \code{\#include} naredbe.
\item Deklaracija točno jedne klase.
\end{enumerate}

Svaki od navedenih dijelova je odjeljen točno jednim praznim retkom.

\section{Formatiranje}

\subsection{Zagrade}

Vitičaste zagrade se uvijek koriste kod \code{if}, \code{else}, \code{for}, \code{do} i \code{while} bloka naredbi, bez obzira da li blok ne sadrži naredbe, sadrži jednu ili sadrži više naredbi.

\subsection{Blokovi koji sadrže kod}

Koristi se Kernighan i Ritchie style za blokove koji sadrže kod:

\begin{itemize}
\item Nema znaka novog reda prije otvarajuće zagrade.
\item Znak novog reda nakon otvarajuće zagrade.
\item Znak novog reda prije zatvarajuće zagrade.
\item Znak novog reda nakon zatvarajuće zagrade, ali samo ako ona zatvara blok metode/funkcije. Na primjer, nema znaka novog reda nakon zatvarajuće zagrade ukoliko slijedi \code{else} dio ili zarez.
\end{itemize}

Primjeri:

\begin{lstlisting}
void metoda2() {
	naredba;
}
\end{lstlisting}

\begin{lstlisting}
int main(void) {
	if (uvjetPrvi()) {
		naredba1;
		for (int i = 0; i < n; i++) {
			naredba2;
		}
	} else if (uvjetDrugi()) {
		naredba3;
	} else {
		naredba4;
	}
}
\end{lstlisting}

\subsection{Prazni blokovi}

Prazni blokovi ne moraju imati znak novog reda nakon otvarajuće zagrade.

\begin{lstlisting}
void metoda1() {} // ok

void metoda2() {  // ok
}

void metoda3() { naredba; } // nije ok
\end{lstlisting}

\subsection{Naredbe}

Svaka naredba mora biti u zasebnom (novom) redu.

\subsection{Razmaci}

\begin{enumerate}
\item Razdvojiti jednim razmakom sve ključne riječi poput \code{if}, \code{for} i sl. od zagrada koje za njima slijede (\code{ ( }) u toj liniji.
\item Razdvojiti jednim razmakom sve ključne riječi poput \code{else} i \code{catch} od zatvarajuće zagrade bloka (\code{ \} }) koje se nalaze prije njih u toj liniji.
\item Razdvojiti jednim razmakom prije svake otvarajuće vitičaste zagrade (\code{ \{ }).
\item Razdvojiti jednim razmakom svaki binarni i ternarni operator s obje strane. Iznimke su \code{::} i \code{.} (\ii{dot} operator).
\item Razdvojiti jednim razmakom nakon znakova \code{,}, \code{:}, \code{;} te nakon zatvarajuće oble zagrade \ii{casta} (\code{ ) })
\item Razdvojiti jednim razmakom s obje strane znakove koje označavaju početak komentara (\code{ // })
\item Razdvojiti jednim razmakom vitičaste zagrade za inicijalizaciju. Na primjer \code{int a[] = \{ 2, 3 \}};
\end{enumerate}

\subsection{Zagrade}

Koristiti zagrade u slučaju kada je moguće da se kod pogrešno protumači i zbog lakše čitljivosti koda.

\begin{lstlisting}
if (((a < 3) && (b > 0)) || (c < 0)) {
	naredba;
}
\end{lstlisting}

\subsection{Varijable}

Varijable se deklariraju u zasebnim linijama (osim u zaglavlju \code{for} naredbe).

\begin{lstlisting}
int a; // ok
int b;

int c, d; // nije ok
\end{lstlisting}

Lokalne varijable se ne deklariraju na početku bloka odnosno funkcije koja ju koristi već se preporuča da se varijable deklariraju što bliže mjesta na kojem se koriste. Lokalne varijable se uglavnom odmah inicijaliziraju, ili njihova inicijalizacija slijedi odmah nakon deklaracije.

\begin{lstlisting}
int a = 3; // ok

int b;     // ok
b = 4;
\end{lstlisting}

\section{Imenovanje}

\subsection{Pravila za sve identifikatore}

Identifikatori koriste ASCII znakove (brojke i slova) i u rijetkom slučaju podvlaku (\code{\_}). Ne koriste se specijalni prefiksi i sufiksi poput \code{intBroj}, \code{iBroj}, \code{i\_Broj} i sl.

\subsection{Klase}

Naziv klasa se pišu u \ii{UpperCamelCaseu}.

Primjeri naziva klasa su: \code{Knjiga}, \code{TehnickaKnjiga}, \code{KnjiznaOznaka} i sl.

\subsection{Funkcije i metode}

Nazivi funkcija i metoda se pišu u \ii{lowerCamelCaseu}. Nazivi metoda i funkcija obično zadrže glagol.

Primjeri naziva funkcija i metoda su: \code{dohvatiKod}, \code{pohraniUBazu}, \code{pretvoriOznaku} i sl.

\subsection{Konstante}

Konstante se pišu kao \ii{CONSTANT\_CASE}, velikim slovima razdvojenim podvlakom ukoliko sadrže više riječi.

\subsection{Podatkovni članovi}

Podatkovni članovi klase se pišu u \ii{lowerCamelCaseu}. Obično su podatkovni članovi imenice.

\subsection{Lokalne varijable}

Lokalne varijable se pišu u \ii{lowerCamelCaseu}.

\section{Primjer VUB C koda}

\code{main.c}

\begin{lstlisting}
#include <stdio.h>

int main() {
	int tocka1;
	int tocka2;
	double udaljenost;
	printf(``%d'', tocka1);

	udaljenost = udaljenostDo(tocka1, tocka2);

	if (udaljenost > 5) {
		cout << "Udaljenost je velika!";
	} else {
		cout << "Udaljenost nije velika!";
	}
}
\end{lstlisting}

\end{document}