\usepackage[T1]{fontenc}
\usepackage[utf8]{inputenc}
\usepackage{lmodern}
\usepackage{pgfplots}
\usepackage{amsmath}
\usetikzlibrary{angles}
\pgfplotsset{compat=1.14}

\title{Összetett mozgások}
\author{Lezsák Domonkos}
\institute{Békásmegyeri Veres Péter Gimnázium}
\date{2018 szeptember}

\begin{document}

    \begin{frame}
        \titlepage
    \end{frame}

    \begin{frame}{Összefoglalás}
        \tableofcontents
    \end{frame}

    \section{Egyenes vonalú mozgások}\label{sec:egyenesVonalúMozgások}

    \begin{frame}
        \subsection{Egyenes vonalú egyenletes mozgás}\label{subsec:egyenesVonalúEgyenletesMozgás}

        \begin{block}{Egyenes vonalú egyenletes mozgás}
            ~

            \begin{columns}[T,onlytextwidth]%
                \begin{column}{0.7\textwidth}
                    \begin{itemize}
                        \item $ F = 0 $
                        \item $ \vec v = \frac{\vec{\Delta r}}{\Delta t} $
                        \item $ \vec v = \vec v_x + \vec v_y $
                    \end{itemize}
                \end{column}%
                \begin{column}{0.3\textwidth}%
                    \begin{tikzpicture}
                        \begin{axis}[scale=0.2, ylabel=$v$, xlabel=$t$, xtick={0}, xmin=0, ytick={0}, ymin=0, axis lines=left]
                            \addplot[domain=0:1, color=blue]{1};
                            \addplot[domain=0:1, color=green]{2};
                            \addplot[domain=0:1, color=red]{3};
                        \end{axis}
                    \end{tikzpicture}
                    %
                \end{column}
            \end{columns}
        \end{block}

        \subsection{Változó mozgások}\label{subsec:változóMozgások}

        \begin{block}{Változó mozgások}
            ~

            \begin{columns}[T,onlytextwidth]%
                \begin{column}{0.7\textwidth}
                    \begin{itemize}
                        \item $ v_\text{átl} = \frac{s_\text{ö}}{t_\text{ö}} $
                        \item $ \vec{v} = \frac{\Delta s}{\Delta t} = \frac{s_2 - s_1}{t_2 - t_1} $
                        \item $ v_\text{átl} \neq \frac{v_1 + v_2}{2} $
                    \end{itemize}
                \end{column}%
                \begin{column}{0.3\textwidth}%
                    \begin{tikzpicture}
                        \begin{axis}[scale=0.2, ylabel=$v$, xlabel=$t$, xtick={0}, xmin=0, ytick={0}, ymin=0, axis lines=left]
                            \addplot[domain=0:10, color=blue]{sin(x*10)+1};
                            \addplot[domain=0:10, color=green]{tan(5*x)};
                            \addplot[domain=0:10, color=red]{sqrt(x)};
                        \end{axis}
                    \end{tikzpicture}
                    %
                \end{column}
            \end{columns}

            \begin{description}
                \item[pillanatnyi sebesség] Egy nagyon rövid időtartamhoz tartozó átlagsebesség

                Jele: $ v_\text{p} $

                \item[pillanatnyi sebességvektor] Iránya a mozgás pályájának érintőjébe esik
            \end{description}
        \end{block}
    \end{frame}

    \subsection{Egyenes vonalú egyenletesen változó mozgás}\label{subsec:egyenesVonalúEgyenletesenVáltozóMozgás}

    \begin{frame}{Egyenes vonalú egyenletesen változó mozgás}
        \begin{itemize}
            \item $ \Delta s \sim \Delta t^2 $
            \item $v_\text{átl} = \frac{v_0 + v}{2}$
        \end{itemize}

        \begin{description}
            \item[gyorsulás] $\vec a = \frac{\vec{\Delta v}}{\Delta t}$

            \item[] $ [a] = \frac{\text m}{\text s^2} $

            \item[egyenes vonalú egyenletesen változó mozgás] A mozgás pályája egyenes vonal és a mozgás folyamán a test sebessége egyenlő időtartamok alatt egyenlő mértékben változik
        \end{description}
    \end{frame}

    \begin{frame}
        \transdissolve

        \begin{columns}%
            \begin{column}{0.3\textwidth}%
                \begin{tikzpicture}
                    \begin{axis}[scale=0.3, ylabel=$s$, xlabel=$t$, xtick={0}, xmin=0, ytick={0}, axis lines=left]
                        \addplot[domain=0:8, color=blue]{(x/2)^2};
                        \addplot[domain=0:8, color=green]{x^2};
                        \addplot[domain=0:8, color=red]{(2*x)^2};
                    \end{axis}
                \end{tikzpicture}
                %
            \end{column}%
            \begin{column}{0.3\textwidth}%
                \begin{tikzpicture}
                    \begin{axis}[scale=0.3, ylabel=$v$, xlabel=$t$, xtick={0}, xmin=0, ytick={0}, axis lines=left]
                        \addplot[domain=0:8, color=blue]{x/2};
                        \addplot[domain=0:8, color=green]{x};
                        \addplot[domain=0:8, color=red]{2*x};
                    \end{axis}
                \end{tikzpicture}
                %
            \end{column}%
            \begin{column}{0.3\textwidth}%
                \begin{tikzpicture}
                    \begin{axis}[scale=0.3, ylabel=$a$, xlabel=$t$, xtick={0}, ymin=0, ytick={0}, axis lines=left]
                        \addplot[domain=0:8, color=blue]{0.5};
                        \addplot[domain=0:8, color=green]{1};
                        \addplot[domain=0:8, color=red]{2};
                    \end{axis}
                \end{tikzpicture}
                %
            \end{column}
            %
        \end{columns}

        \begin{itemize}
            \item Ha a $v-t$ grafikon meredekebb, akkor a gyorsulás nagysága is nagyobb
        \end{itemize}
    \end{frame}

    \begin{frame}{Pillanatnyi sebesség és megtett út kiszámítása}
        \begin{description}
            \item[pillanatnyi sebesség] $\vec{v_\text p} = \vec{v_0} + \vec{a}\cdot t$ \\
            \begin{tikzpicture}[scale=0.5]
                \begin{axis}[ylabel=$v$, xlabel=$t$, xmin=0, xmax=10, ymin=0, ymax=10]
                    \addplot[domain=2:8]{x};
                    \addplot[mark=o]coordinates{(4,4)};
                \end{axis}
            \end{tikzpicture}
            \item[négyzetes úttörvény] $s=v_0\cdot t+\frac{a}{2}\cdot t^2$
            \item[grafikon alatti terület] $s=\frac{\Delta v\cdot t}{2} + v_{0}t$ \\
            \begin{tikzpicture}[scale=0.5]
                \begin{axis}[ylabel=$v$, xlabel=$t$, xmin=0, xmax=10, ymin=0, ymax=10]
                    \addplot[domain=2:8, fill=blue, fill opacity=0.4]{x}\closedcycle;
                    \addplot[domain=2:8, fill=blue!50, fill opacity=0.4]{2}\closedcycle;
                    \node at (axis cs: 5.8,3.2) {$\frac{a}{2}\cdot t^2=\frac{t\cdot (v-v_0)}{2}$};
                    \node at (axis cs: 5,1) {$v_0\cdot t$};
                \end{axis}
            \end{tikzpicture}
        \end{description}
    \end{frame}

    \section{Szabadesés}\label{sec:szabadesés}

    \begin{frame}{Szabadesés}
        \begin{itemize}
            \item Magyarországon $g=9.81\frac{\text{m}}{\text{s}^2}$
            \item $h=\frac{g}2\cdot t^2$
            \item $v=g\cdot t$
            \item $t=\sqrt{\frac{2h}{g}}$
            \item $g=10\frac{\text{m}}{\text{s}^2}$
            \item Egyszerűen csak egyenes vonalú egyenletesen gyorsuló ($\vec{a}=\vec{g}$) mozgás
        \end{itemize}
    \end{frame}

    \section{Összetett mozgások}\label{sec:összetettMozgások}

    \begin{frame}{Egymásra merőleges mozgások}
        \begin{block}{Hatások függetlenségének elve}
            \begin{center}
                $ \vec v = \vec v_x + \vec v_y $

                $ \alpha = \tan\frac{v_x}{v_y} $, $ v = \sqrt{v_x^2+v_y^2} $
            \end{center}
        \end{block}

        \begin{tikzpicture}
            \draw[<->, draw=blue] (0,0) -- (1,0) node[above]{$v_x$};
            \draw[<->, draw=blue] (0,0) -- (0,1) node[above]{$v_y$};
            \draw[<->, draw=red] (0,0) -- (1,1) node[anchor=north east]{$v$};
            \draw[style=dashed] (1,0) -- (1,1);
            \draw[style=dashed] (0,1) -- (1,1);
            %\pic[-]{ angle = (1,1) -- (0,0) -- (1,0) };
        \end{tikzpicture}
    \end{frame}

    \subsection{Hajítások}\label{subsec:hajítások}

    \begin{frame}{Hajítások}
        \begin{block}{Hajítás}
            A hajítás egy olyan egyenletesen gyorsuló mozgás, ahol
            \begin{itemize}
                \item $\vec{a}=\vec{g}$
                \item $\vec{v_0}$ iránya megegyezik valamelyik koordináta-rendszer-beli tengellyel.
            \end{itemize}
        \end{block}

        \subsubsection{Függőleges hajítás}

        \begin{block}{Függőleges hajítás}
            $\vec{v_0}~||~\vec{g}$
            \begin{itemize}
                \item $h=v_0\cdot t+\frac12\cdot g\cdot t^2=v_0+g\cdot t$
                \item Függőlegesen felfelé dobott test esetén $v_0 < 0$, de többször érdemes $g$-t negálni.
            \end{itemize}
        \end{block}

        \subsubsection{Vízszintes hajítás}

        \begin{block}{Vízszintes hajítás}
            Egy szabadesés és egy egyenes vonalú egyenletesen változó mozgás összege.

            A két hatás egymástól függetlenül érvényesül.
        \end{block}
    \end{frame}

    \begin{frame}{Vízszintes hajítás}
        \begin{tikzpicture}
            \begin{axis}[
            xlabel=$t$, xmin=0, xtick={0},
            ylabel=$v$, ymin=0, ytick={0},
            legend style=none,
            axis lines=left]
                \addplot[samples=100, color=green]{5};
                \label{plot_vx}
                \addlegendentry{$v_x=v_0$}

                \addplot[samples=100, color=red]{10*x};
                \label{plot_vy}
                \addlegendentry{$v_y=g\cdot t$}

                \addplot[samples=100, color=blue]{sqrt(5^2+(10*x)^2)};
                \label{plot_ve}
                \addlegendentry{$v_\text{e}=\sqrt{v_0^2+\left(g\cdot t\right)^2}$}

                \legend{};
            \end{axis}

            \begin{axis}[
            xlabel=$t$, xmin=0, xtick={0},
            ylabel=$s$, ymin=0, ymax=50, ytick={0},
            legend style={
            fill=none, draw=gray,
            %font=\fontsize{5}{6}\selectfont,
            anchor=north west, at={(axis cs: 5.1,50)}
            },
            axis lines=right, axis x line*=none]
                \addlegendimage{/pgfplots/refstyle=plot_vx}
                \addlegendentry{$v_x=v_0$}

                \addlegendimage{/pgfplots/refstyle=plot_vy}
                \addlegendentry{$v_y=g\cdot t$}

                \addlegendimage{/pgfplots/refstyle=plot_ve}
                \addlegendentry{$v_\text{e}=\sqrt{v_0^2+\left(g\cdot t\right)^2}$}

                \addplot[samples=100, color=yellow]{5*x};
                \addlegendentry{$s_x=v_0\cdot t$}

                \addplot[samples=100, color=pink]{1/2*10*x^2};
                \addlegendentry{$s_y=\frac12g\cdot t^2$}
            \end{axis}
        \end{tikzpicture}
        %
    \end{frame}

    \subsubsection{Ferde hajítás}

    \begin{frame}{Ferde hajítás}
        \begin{equation*}
            v_\text{p} = \vec{v_x} + \vec{v_y} + \vec{g}\cdot t
        \end{equation*}
    \end{frame}

    \mode<presentation>{
    \begin{frame}[standout]
        Kérdések?
    \end{frame}
    }

\end{document}
