\usepackage{graphicx}
\usepackage[T1]{fontenc}
\usepackage[utf8]{inputenc}
\usepackage{amsmath}
\graphicspath{ {./images/} }
\DeclareGraphicsExtensions{.svg,.pdf,.png}

\title{Newton és törvényei}
\subtitle{avagy a dinamika alapjai}
\date{2018. szeptember 14.}
\author{Lezsák Domonkos}
\institute{Békásmegyeri Veres Péter Gimnázium}
% \titlegraphic{\hfill\includegraphics[height=1.5cm]{logo.pdf}}

\begin{document}

    \maketitle

    \begin{frame}{Tartalomjegyzék}
        \setbeamertemplate{section in toc}[sections numbered]
        \tableofcontents
    \end{frame}

    \section{A dinamika alapjai}\label{sec:aDinamikaAlapjai}

    \begin{frame}{A tehetetlenség}
        \begin{description}
            \item[mozgásállapot]
            Fenntartásához semmilyen külső hatásra nincs szükség

            \item[súrlódás]
            A felületek egyenetlensége során fellépő erő

            \item[]
            $F_s \leq F_n \cdot \mu_0$
        \end{description}

        {\tiny Minden test megtartja nyugalmi állapotát vagy egyenes vonalú egyenletes mozgását mindaddig, míg egy másik test vagy mező által kifejtett hatás nem kényszeríti mozgásállapotának megváltoztatására}
    \end{frame}

    \begin{frame}{Az inerciarendszer}
        \begin{description}
            \item[vonatkoztatási rendszer]
            A hely és az idő megadását lehetővé tevő viszonyítási objektumok rendszere

            \item[inerciarendszer]
            Az a vonatkoztatási rendszer, amelyhez viszonyítva egy test mozgására érvényes Newton első törvénye

            {\tiny Ez egy körkörös referencia}
        \end{description}

        A testek egyenes vonalú egyenletes mozgást végeznek, amíg erővel nem hatunk rájuk.

        Az inerciarendszer egyenes vonalú egyenletes mozgást végez(het).

        $\Sigma\vec{I} = \text{állandó}$
    \end{frame}

    \begin{frame}{Az erő}
        \begin{description}
            \item[erő]
            Test és környezete közötti olyan kölcsönhatás, amely alak- vagy mozgásállapot-változást okoz

            \item[]
            Jele:
            $\vec{F}$\\
            $\left[\vec{F}\right] = \texttt{N} = \frac{\texttt{kg}\cdot \texttt{m}}{\texttt{s}^2}$\\
            $\vec{F} = \vec{m}\cdot \vec{a} \text{~~ha nincs alakváltozás}$

            {\tiny nagyság, irány, hatásvonal, támadáspont}

            \item[tömeg]
            Egy test tehetetlenségének mértéke

            \item
            $\left[m\right] = \texttt{kg}$

            \item[eredő erő]
            Egy testre ható összes erő összege\\
            $F_e = \Sigma F$
        \end{description}

        Egy erő felbontható két merőleges komponensre, amely segít ha egy új derékszögű koordináta-rendszer felállítására van szükség:\\
        $F_x = F \cdot \sin\left(\alpha\right)$, $F_y = F \cdot \cos\left(\alpha\right)$
    \end{frame}

    \section{Newton törvényei}\label{sec:newtonTörvényei}

    \begin{frame}{Newton törvényei}
        %TODO ne ez legyen az első frame
        \begin{enumerate}
            \item[I.] A törvények inerciarendszeren belül érvényesek
            \item[II.] $\vec{F}=\vec{m}\cdot \vec{a}$
            \item[III.] $\vec{F_a} = - \vec{F_b}$
        \end{enumerate}
    \end{frame}

    \section{Az impulzus}\label{sec:azImpulzus}

    \begin{frame}{Ütközések}
        \begin{description}
            \item[rugalmas ütközés] Nincs alakváltozás
            \item[rugalmatlan ütközés] A testek deformálódnak
            \item[tökéletesen rugalmalan ütközés] A testek összetapadnak
        \end{description}
    \end{frame}

    \begin{frame}{Impulzus}
        \begin{description}
            \item[impulzus]
            Egy test sebessége és tömege

            \item[]
            $\vec{I} = m \cdot \vec{a}$

            \item[lendület]
            Az inpulzus másik neve

            \item[erőlökés]
            Egy testre ható erő és annak hossza

            \item[]
            $\vec{F} \cdot \Delta t$
        \end{description}
        \metroset{block=fill}
        \begin{block}{A lendületmegmaradás törvénye}
            A kölcsönhatásban lévő testek lendületvektorainak összege állandó, ha a testekre ható külső erők eredője nulla.
        \end{block}
    \end{frame}

    \begin{frame}{Az impulzustörvény meghatározása Newton II. törvényéből}
        \transdissolve

        \textit{Két test ($A$ és $B$) ütközik\ldots}
        \[ \vec{F_A} = - \vec{F_B},~\vec{F} = m \cdot \vec{a},~\vec{a} = \frac{\Delta \vec{v}}{\Delta t} \]
        \begin{align*}
            m_A\frac{\Delta \vec{v_A}}{\Delta t} &= -m_B\frac{\Delta \vec{v_B}}{\Delta t} \\
            m_A\cdot \Delta \vec{v_A} &= -m_B\cdot \Delta\vec{v_B} \\
            m_A\cdot (\vec{v_{A_2}} - \vec{v_{A_1}}) &= -m_B\cdot (\vec{v_{B_2}} - \vec{v_{B_1}}) \\
            m_A\cdot \vec{v_{A_1}} + m_B\cdot \vec{v_{B_1}} &= m_A\cdot \vec{v_{A_2}} + m_B\cdot \vec{v_{B_2}} \\
            \mathbf{ I_{A_1} + I_{B_1} } &= \mathbf{ I_{A_2} + I_{B_2} }
        \end{align*}
    \end{frame}

    \section{Newton munkássága}\label{sec:newtonMunkássága}

    \begin{frame}{Isaac Newton}
        \framesubtitle{Született: 1642 karácsony, Meghalt: 1727}
        \begin{itemize}
            \item[1645] 3 éves korátol nagyanja nevelte
            \item[1661] Cambridge-ben tanult
            \item[1665] Négy évig birtokára visszavonul, ezzel elkezd felfedezgetni
            \item[1669] A Cambridge-i egyetemen professzor
            \item[1703] Az angol Királyi Társaság elnöke
            \item[1705] A királynő lovaggá üti
        \end{itemize}
    \end{frame}

    \begin{frame}{A differenciálszámítás elmélete}
        \begin{block}{}
            Egy $f$ egyváltozós valós függvény fluxiója $\dot{f}$.
        \end{block}

        \begin{block}{}
            $\dot{f}$ deriváltja $\ddot{f}$.
        \end{block}

        ~

        A differenciálszámítás alkalmazható Newton második törvényére.
    \end{frame}

    \begin{frame}{A színelmélet}
        \begin{itemize}
            \item[1866] A prízmával a fehér fény felbontható komponenseire
            \item[1704] Megjelenik az \textit{Optika}
        \end{itemize}

        \begin{block}{}
            A fény apró korpuszkulumokból áll, amik olyasféleképpen lövellnek ki a fényforrásból, mint golyók a puskából.
        \end{block}
    \end{frame}

    \begin{frame}{A dinamika alaptörvényei}
        \begin{enumerate}
            \item[I.] A törvények inerciarendszeren belül érvényesek
            \item[II.] $\vec{F}=\vec{m}\cdot \vec{a}$
            \item[III.] $\vec{F_a} = - \vec{F_b}$
        \end{enumerate}
    \end{frame}

    \begin{frame}{Az általános tömegvonzás törvénye}
        \begin{itemize}
            \item Gravitáció
            \item Bolygók közti gravitáció
        \end{itemize}
    \end{frame}

    \begin{frame}{Tükrös távcső}
        \includegraphics[width=\textwidth]{Newtonian_telescope.png}
        % GPL license
    \end{frame}

    \begin{frame}{A természetfilozófia matematikai alapelvei}
        \begin{itemize}
            \item[1686] Megjelenik a \textit{Philosophiae Naturalis Principia Mathematica}
        \end{itemize}
        Többek között tartalmazza az erőkre vonatkozó törvényeit és a mozgások matematikai leírását is.
    \end{frame}

\end{document}
