\documentclass[times, utf8, zavrsni]{fer}
\newcommand\floor[1]{\lfloor#1\rfloor}
\usepackage{booktabs}
\usepackage{svg}
\usepackage[bottom]{footmisc}
\usepackage{float}
\usepackage{listings}
\usepackage{framed}
\usepackage{amsfonts}
\usepackage{mathtools}
\lstset{language=Java, tabsize=2}
\usepackage{amsmath}
\usepackage{fancyvrb}

	
\lstset{
	breaklines = true
}

\setcitestyle{square}


\begin{document}

% TODO: Navedite broj rada.
\thesisnumber{4775}

% TODO: Navedite naslov rada.
\title{Detekcija lica dubokim neuronskim mrežama}

% TODO: Navedite vaše ime i prezime.
\author{Vedran Ivanušić}

\maketitle

% Ispis stranice s napomenom o umetanju izvornika rada. Uklonite naredbu \izvornik ako želite izbaciti tu stranicu.
\izvornik

% Dodavanje zahvale ili prazne stranice. Ako ne želite dodati zahvalu, naredbu ostavite radi prazne stranice.
\zahvala{Zahvala svima u Visage Technologies lab-u na potpori.}

\tableofcontents

\chapter{Uvod}

Neuronske mreže danas se koriste u širokom području. Neke od primjena su prepoznavanje uzoraka, kompresija slika, detekcija lica i raznih objekata, predviđanje vrijednosti burze, riješavanje optimizacijskih problema, prepoznavanje moždanih aktivnosti.
\\
Postoje razne vrste neuronskih mreža. Neke od najpoznatijih su Feed-forward(FNN) mreže, 
konvolucijske (CNN) mreže, rekurzivne (RNN) mreže, dekonvolucijske (DNN) mreže, mreže s memorijom (LSTM).
\\
\emph{Feed-forward(FFNN)} je mreža u kojoj su izlazni neuroni jednog sloja spojeni sa svim neuronima idućeg sloja. Posebnost konvolucijskih mreža je korištenje konvolucijskih slojeva u kojima izlaz sloja i ulaz sljedećeg sloja nisu potpuno povezani(engl. \emph{Fully Connected layers, FC} ). Korištenje potpuno povezanih slojeva bilo bi nepraktično za ulaze velikih dimenzija (kao npr. slike veličine 3x1000x1000). Zbog ovoga razloga CNN mreže posebno su korisne kod obrade slika. 
\\
Ovaj rad usmjeren je na detekciju lica uporabom konvolucijskih neuronskih mreža.
U poglavlju 2 dan je pregled osnovnih karakteristika konvolucijskih mreža. U poglavlju 3 opisana je detekcija lica uporabom istih mreža. 

\chapter{Konvolucijska neuronska mreža}

\section{Motivacija}
Da bi shvatili praktičnu korist neuronskih mreža razmotrimo primjer linearne regresije
 [\emph{Slika} \ref{figure:lin-reg}].
Želimo za neku danu ulaznu vrijednost $x$ izračunati izlaznu vrijednost $y$ koja najbolje pristaje
uz skup već opaženih vrijednosti $(x,y)$. Odnosno, želimo naći generaliziranu funkciju $g(x,y)$ koja će najbolje opisivati ponašanje prikupljenog skupa podataka. Ovaj problem bi bilo teško riješiti 
klasičnim načinom riješavanja jednadžaba koje ovise o n nepoznatih varijabli.

Ovom problemu mogli bi pristupiti i na sljedeći način. Želimo osmisliti algoritam učenja koji će na temelju parova vrijednosti $(x, y)$ iz skupa ulaznih podataka $X(x1, x2, ..., x_n)$ i očekivanih vrijednosti iz skupa $Y(y1, y2, ..., y_n)$ izračunati funkciju koja će za proizvoljnu vrijednost $x$ dati izlaz $y$
takav da je razlika $y - y'$ minimalna, gdje je $y'$ ispravna vrijednost.
\\
Formalnije za hipotezu:
\begin{equation}
h_{\theta} = \theta_0 + \theta_1x  \label{eq:1} 
\end{equation}

želimo izračunati vrijednost parametara $\theta_0$ i $\theta_1$ za koje dana funkcija najbolje 
opisuje opaženi skup podataka. 

Izračunom tih parametara znamo izračunati izlaz i za bilo koju, dosad neopaženu vrijednost. 
Kako bi izračunali vrijednost parametara $\theta_0$ i $\theta_1$ uvodimo funkciju troška (\ref{eq:2})
(engl. \textit{Loss function}).
\begin{equation}
J(\theta_0,\theta_1) = \frac{1}{2m} \sum_{j=1}^{m} (h_{\theta}(x^{(i)}) - y^{(i)} )^2  \label{eq:2}
\end{equation}

Ovo je jednostavan slučaj, jer funkciju minimiziramo po samo dva parametra, odnosno u dvodimenzionalnom
prostoru. U nekim drugim slučajevima, broj dimenzija prostora porasti će znatno. Ako je broj dimenzija prostora n, tada ćemo za svaku od $j=1,..,n$ varijabli računati parcijalnu derivaciju varijable $j_i$
u n-dimenzionalnom prostoru. 
Rekurzivnim računanjem parcijalne derivacije po parametru $\theta_i$ sve se više približavamo se minimumu funkcije troška.
\begin{equation}
	\theta_j := \theta_j - \alpha \frac{\partial}{\partial\theta_j} J(\theta_0,\theta_1)
	\label{eq:grad-desc}
\end{equation}

\begin{figure}[h]
	\center
	\includegraphics[width=10cm]{lin.pdf}
	\caption{Linearna regresija}
	\label{figure:lin-reg}
\end{figure}



\begin{figure}[h]
	\center
	\includegraphics[width=10cm]{network.jpg}
	\caption{Jednostavna FFNN mreža}
	\label{figure:simple-net}
\end{figure}


\section{Slojevi konvolucijske neuronske mreže}
\subsection{Konvolucijski sloj}
\label{sec:conv}
Slika kao ulazni podatak može se promatrati kao trodimenzionalna matrica\footnote{Struktura podataka
organizirani u n-dimenzija još se nazivaju tensori, pa se u daljnem tekstu koristi ovaj termin.} koja poprima vrijednosti 0-255, gdje jedan element predstavlja jedan piksel slike. To znači da se slika dimenzija $1000\times800 px$ može prikazati kao tensor veličine $3\times1000\times800$ elemenata.
Potrebne su nam tri dimenzije zbog postojanja tri kanala za boju. 

Ono što prirodno želimo je da prilikom računanja izlaza svakog konvolucijskog sloja ne ovisi samo  o diskretnoj vrijednost jednog elementa. Drugim riječima, izlaz osim trenutnog ulaza mora ovisiti i o svojoj okolini. Potreba je jasna,ako razmotrimo da je zadatak detektirati lice na temelju međusobnog odnosa i blizine pojedinih karakteristika lica. Npr. na slici se nalazi lice, ako je su oči iznad nosa, a nos je iznad usta. Svaka od pojedinih karakteristika je i sama određena vezom između pojedinih piksela, odnosno tvori nekakvu krivulju. 

Da bi pokazali zašto je konvolucija prigodno sredstvo za spomenuti problem detekcije objekata na slici, uvodimo definiciju konvolucije. \ref{eq:conv1}. Normalno, slika se sastoji od niza diskretnih vrijednosti,
pa i koristimo standardnu definiciju konvolucije nad diskretnim elementima.

\begin{equation}
y[n] = x[n]*h[n] = \sum_k x[k]*h[n-k], \hspace{3pt} k\in[-\infty,+\infty]\label{eq:conv1}		
\end{equation}

Konvolucija ima mogućnost "gledanja" u prošlost. Ako primjenjujemo konvoluciju u dvodimenzionalnom svijetu,
onda konvolucija ima mogućnost "gledanja" u okolni prostor. To je upravo svojstvo koje nam je korisno.
Prepišimo gornju definiciju u s obzirom da je ulaz dvodimenzionalna slika i u skladu s komutativnosti konvolucije. S obzirom da je slika konačni tensor, prelazimo iz beskonačnog prostora u konačni.

\begin{equation}
M(i,j) = (K*I)(i,j) = \sum_m\sum_n I(i-m,j-n)K(m,n) \label{eq:conv2}		
\end{equation}

U terminologiji konvolucijske neuronske mreže, varijabla označena s $K$ još se zove \textit{kernel}
\footnote{Još se naziva filter}. Izlaz koji nastaje konvoluiranje kernela i ulazne slike označen je s M i naziva se aktivacijska mapa (engl. \textit{ activation map})\footnote{Još se naziva i feature map.}. 

Kerneli su tensori veličine manje od ulaza. Tipične veličine kernela su $7\times7$, $5\times5$, $3\times3$. Kerneli sadrže informaciju o karakteristici koju želimo detektirati u ulaznom volumenu. Kod treniranja neuronske mreže ulaznim podacima, vrijednosti kernela će se dinamički mjenjati. Više o tome 
bit će riječi u poglavlju \ref{sec:cost-fun} o funkciji troška.
Bitno je spomenuti da je svaki element aktivacijske mape potpuno povezan sa područjem ulaznog volumena koje
se još naziva \emph{receptivno područje}\footnote{engl. Receptive field}. Receptivno područje je iste dimenzije kao kernel. 

Za svako od ovih područja kernel sadržava težine ili parametre s kojima se elementi receptivnog
područja preslikavaju u jedan element aktivacijske mape. 
U ekstremnom slučaju, ako odredimo da je veličina kernela jednaka veličini najmanjeg elementa
(piksela), to znači da karakteristike jednog elementa ne utječu na susjedne elemente i da želimo primjeniti iste operacije na sve elemente. 
U drugom ekstremu, ako uzmemo veličinu kernela jednaku veličini ulaznog volumena, odričemo se pretpostavke
o lokalnosti karakteristika, te sada cijela slika postaje jedna karakteristika. Tada konvolucijska mreža prelazi u potpuno povezanu mrežu i gubi svoj smisao. 

\begin{table}
\begin{minipage}{.5\linewidth}
\centering
\begin{tabular}{ |l |c| r|}	
	\hline
	1 & 2 & 3  \\ \hline
    4 & 5 & 6  \\ \hline
    7 & 8 & 9 \\	
	\hline
\end{tabular}
\caption{Ulazni volumen}
\label{table:in-vol}
\end{minipage}%
\begin{minipage}{.5\linewidth}
\centering
\begin{tabular}{|l|r|}
	\hline
	1 & -1 \\ \hline
	0 & 2 \\
	\hline
\end{tabular}
\caption{Kernel veličine 3x3}
\label{table:kernel}
\end{minipage}
\end{table}

Slijedi primjer konvolucije ulaznog volumena \ref{table:in-vol} sa kernelom \ref{table:kernel}.
Kako bi izračunali dimenzije aktivacijske mape koristimo sljedeće formule.
Širina aktivacijske mape nakon konvolucije ulaznog volumena dimenzije \textit{iW} sa kernelom dimenzije \textit{kW} i korakom konvolucije\footnote{Korak konvolucije određuje pomak konvolucijskog prozora(kernela) u svakom smjeru} \textit{s}.
\begin{figure}[h]
	\[D = \floor{ \frac{iW - kW + 2*p}{s}} + 1 \]
	\caption{Dimenzija izlaza. Korak konvolucije(s), Obrub(p).}
	\label{conv-dim}
\end{figure}

Identična formula primjenjuje se za izračun visine aktivacijske mape. Obično su širina i visina konvolucijskog prozora jednake. 
U ovom slučaju širina aktivacijske mape je $ D = \floor{ \frac{3 - 2 + 2*0}{1}} + 1 = 2$ \\
Dobili smo aktivacijsku mapu dimenzije $2\times2=4$, jer postoji 4 načina na koja konvolucijski prozor dimenzija $2\times2$ može stati u ulazni volumen dimenzije $3\times3$.
\begin{center}
$y[0,0] = 1*1 + 2*(-1) + 4*0 + 5*2 = 9 $ \\
$y[0,1] = 1*2 + 3*(-1) + 5*0 + 6*2 = 11$ \\
$y[1,0] = 1*4 + 5*(-1) + 7*0 + 8*2 = 15$ \\
$y[1,1] = 1*5 + 6*(-1) + 8*0 + 9*2 = 17$ \\
\end{center}

Iz formule [\ref{conv-dim}] vidljivo je da se izlazni volumen smanjuje konvolucijom. 
Nekada je bitno da ulazni i izlazni volumen ostanu isti. U tom slučaju primjenjuje se obrub, tj. izlazni
prozor se u svaku stranu proširuje nulama. Faktor koji određuje veličinu obruba označen je varijablom p. 
Dodatno, još je potrebno normalizirati izlazni volumen, tj. aktivacijsku mapu kako bi se sadržao isti
intenzitet u ulaznom i izlaznom volumenu. 
Vrijednosti u ativacijskoj mapi dijelimo sa zbrojem vrijednosti u kernelu.
Neka je k normalizacijska konstanta. Onda je $k=2$. Konačne vrijednosti aktivacijske mape su: \\
\begin{center}
\begin{tabular}{|l|r|}
	\hline
	4.5 & 5.5 \\ \hline
	7.5 & 8.5 \\
	\hline
\end{tabular}
\end{center}

Bitno je spomenuti da kerneli imaju i treću dimenziju, odnosno protežu se u dubinu za istu mjeru dubine ulaznog volumena. Ako je ulazni volumen slika dimenzija $3\times500\times500$, onda je dimenzionalnost kernela npr. $3\times7\times7$. Pod "dubinom" se ovdje zapravo misli na r,g,b slojeve slike. 

Prema tome, konvolucijski sloj je zapravo trodimenzionalna struktura, koja se sastoji od kernela koji mapiraju ulaz na izlaz.
\\
\\
\begin{figure}[h]
	\centering
	\includegraphics[width=8cm, height=5cm, keepaspectratio]{./graphics/lena.jpg}
	\caption{Djelovanje konvolucije na sliku}
\end{figure}

\pagebreak

\subsection{Pooling sloj}

Tipični slijed operacija u neuronskoj mreži sastoji se od konvolucije sa ulaznom slikom, izračuna nelinearne aktivacijske funkcije i pooling operacije. 
Pooling sloj neuronske mreže radi preslikavanje iz više slikovnih elemenata u jedan izlazni element, odnosno zamjenjuje jedan element u ulaznom volumenu sa funkcijom okolnih elemenata.
Pooling operacija se može obaviti na različite načine. Najčešće metode koje se koriste su tzv. \textit{Max- pooling}, srednja vrijednost, suma elemenata. 
\\
Pooling operacija pospješuje invarijantnost na translaciju. To znači da će pomakom ulaza, izlaz i dalje detektirati istu karakteristiku, odnosno pooling operacija primjenjena na originalnu i pomaknutu sliku daje jednake vrijednosti. 
Ovo svojstvo je korisno ako nam je bitnije utvrditi da li ulaz sadrži neku karakteristiku, nego
gdje se točno nalazi ta karakteristika. 

\begin{equation}
	W_2 = \frac{W_1 - F}{S}+1 \label{eq:pwdim}
\end{equation}
\begin{equation}
	H_2 = \frac{H_1 - F}{S}+1 \label{eq:phdim}
\end{equation}
\\
Prilikom poolinga dimenzionalnost izlaza se smanjuje po gornjim formulama(\ref{eq:pwdim} i \ref{eq:phdim}).
W i H. U formuli (2.6) $W_1$ je širina ulaza, a $W_2$ širina izlaza nakon pooling operacije. Parametar F je 
broj elemenata u svakoj dimenziji na koju utječe operacija poolinga, tzv. \textit{spatial extent}.
Parametar S je korak s kojim se pomiče pooling prozor, tzv. \textit{stride}.
Najčešče se koriste pooling prozori s parametrima $F=2, S=2$ ili $F=3, S=3$.

Prednosti korištenja pooling sloja su smanjivanje dimenzionalnosti, te prema tome i ubrzanje mreže zbog
smanjenja potrebnih operacija. Pooling operacija povoljno utječe na tzv. \textit{overfitting}\footnote{Overfitting je karakteristika modela da jako dobro predviđa vrijednosti za već viđeni set ulaza, dok daje loše rezultate za nove ulaze, jer je model prenaučen za jedan određeni set ulaza. Odnosno,
model koji je preugođen, gubi svaku moć generalizacije.}.

\pagebreak
\subsection{Potpuno povezani sloj}
Potpuno povezani sloj se obično koristi na kraju kaskade konvolucijskih slojeva i pooling slojeva.
Za razliku od kovolucijskog sloja, gdje je svaki neuron povezan sa uskim receptivnim područjem ulaznog
volumena, svaki neuron u potpuno povezanom sloju je povezan sa svakim neuronom aktivacija prethodnog sloja.

Postavlja se pitanje zašto nam uopće treba potpuno povezani sloj. Svaki konvolucijski sloj služi za detektiranje karakteristika (engl. \textit{features}) određenih razina. Izlaz zadnjeg konvolucijskog sloja
sadrži karakteristike najniže razine, tzv. \textit{low-level features}. Kombiniranjem tih karakteristika
dolazimo do vjerojatnosti postojanja karakteristika viših razina.

Za potrebe izrade detektora lica, to znači da će izlaz zadnjeg sloja sadržavati dvije klase vjerojatnosti: postojanje lica i postojanje ne-lica. Također, karakteristikama čija pojava označava veću vjerojatnost 
pojave karakteristika više razine (lica) biti će dodijeljena veća težina. 

Prema tome, prilikom računanja vjerojatnosti pojave karakteristike više razine, trebamo uzeti u obzir 
sve karakteristike niže razine, iako one same imaju veću ili manju vjerojatnost određivanja lica. 

\pagebreak

\section{Aktivacijska funkcija}
Aktivacijska funkcija uvodi nelinearnost u mrežu. Upravo ova nelinearnost omogućuje dinamičku prilagodbu
mreže ulaznim podacima. Kada mreža ne bi sadržavala nelinearnost, onda bi konačni izlaz bio linearna kombinacija svih slojeva i takva mreža ne bi funkcionirala za skup podataka gdje ne postoji linearna ovisnost između vrijednosti. 

Postoji velik broj aktivacijskih funkcija koje se koriste. Ovdje ćemo nabrojati samo neke.
Sigma funkcija je jedna od prvih korištenih aktivacijskih funkcija, ali se danas rijetko upotrebaljava zbog mnogih nedostataka. Ukoliko se primjenom aktivacijske funkcije dobiju vrijednosti koje su blizu 0 ili 1 gradijenti će biti približno 0. Kod algoritma unazadne propagacije ovi gradijenti se množe s razlikom stvarne vrijednosti i izlaza. Zbog toga treba biti oprezan prilikom inicijalizacije početnih težina. Preveliki iznosi težina mogu zasititi
aktivacijsku funkciju i onemogućiti učenje pomoću gradijenta.

Drugi problem koji se javlja korištenjem sigmoidalnih aktivacijskih funkcija proilazi iz činjenice što $\sigma$ funkcija nije centrirana oko nule. Ovo predstavlja problem ako ulaz
u sloj čine isključivo pozitivne vrijednosti. Tada gradijenti mogu oscilirati između isključivo pozitivnih ili isključivo negativnih vrijednosti, što nije poželjno.

\begin{equation}
	\sigma(x) = \frac{1}{1+e^{-x}} 
	\end{equation}
\begin{figure}[h]
	\centering
	\includegraphics[width=8cm,height=8cm,keepaspectratio]{./graphics/sigma-fun}
	\caption{Funkcija $\sigma(x)$.}
\end{figure}
\\
\pagebreak
\\
Tangens hiperbolni preslikava ulazne vrijednosti u interval $\left<-1,1 \ \right>$. Iako aktivacija funkcije tanh zasićuje oko vrijednosti -1 i 1, za razliku od funkcije $\sigma(x)$ funkcija tangens hiperbolni je centrirana oko nule. Zbog ovoga tanh se preferira nad sigma funkcijom.

\begin{equation}
	tanh(x) = 2\sigma(2x) - 1
\end{equation}

\begin{figure}[h]
	\centering
	\includegraphics[width=10cm,height=10cm,keepaspectratio]{./graphics/tanh-fun}
	\caption{Funkcija tangens hiperbolni tanh(x).}
\end{figure}
	
\subsection{ReLU}
ReLU funkcija riješava problem zasićenosti koji se javlja kod $\sigma(x)$ i $tanh(x)$ funkcija. To je pojava da gradijenti takvih funkcija postanu približno 0 kad funkcija $sigma(x)$ poprima vrijednosti 0 i 1. Odnsno -1 i 1 kod funkcije $tanh(x)$. 
\\
Dodatna prednost korištenja $ReLU(x)$ funkcije je njena jednostavnost. Dok funkcije $\sigma(x)$ i $tanh(x)$
zahtijevaju računanje, ReLU funkcija se može realizirati jednostavnim postavljanjem praga u aktivacijskoj matrici, koji će pretvoriti sve negativne vrijednosti u 0.
\\
Rezultati korištenja $ReLU(x)$ funkcije umjesto $tanh(x)$ pokazuju 6 puta veće ubrzanje.
\citep{Krizhevski}

\begin{figure}[h]
	\centering
	\includegraphics[width=10cm, height=10cm,keepaspectratio]{./graphics/relu-fun}
	\caption{ReLU(x) = max(0,x).}
\end{figure}


\pagebreak

\subsection{SoftMax}
Softmax funkcija je normalizirana eksponencijalna funkcija i čini generalizaciju logističke funkcije. Za tensor dimenzije $K$ rezultat primjene 
\textit{softmax} funkcije je $K$ dimenzionalni vektor koji predstavlja vjerojatnosti pojavljivanja svake
od $K$ klasa, odnosno niz vrijednosti u intervalu $[0,1]$ za koje vrijedi $\sum_{j=1}^K \sigma(z)_j = 1 $. Stoga, možemo reći da je izlaz \textit{sotfmax} funkcije distribucija 
vjerojatnosti za svaku od pojedinih $j=1,...,k$ klasa.
\\
Ova funkcija se koristi na izlazu zadnjeg sloja mreže za klasifikaciju. Najčešće se koristi
uz \textit{Cross-entropy} kriterij.

\begin{equation}
	\sigma(z)_j = \frac{e^{z_j}}{\sum_{k=1}^{K}e^{z_k}} \label{eq:softmax}
\end{equation}

Vjerojatnost da je izlaz jednak nekoj klasi j, \ $j = 1,...,K $ dan je s:
\begin{equation}
P(y = j|x) = \frac{e^{x^{T}w_j}}{\sum_{k=1}^{K} e^{x^{T}w_k}}
\end{equation}

\label{sec:act-fun}
\pagebreak
\section{Kriterij pogreške}
Funkcija gubitka\footnote{U engl. literaturi naziva se \textit{Cost function, Loss function}}  je funkcija koja preslikava vrijednosti više varijabli u realni broj koji predstavlja "cijenu" ili trošak povezan s izborom te kombinacije vrijednosti za varijable. 
Funkcija gubitka koristi se u zadacima kao što su regresija ili klasifikacija. Intuitivno, funkcija troška je pokušaj kvantificiranja odstupanja predviđenih od stvarnih vrijednosti varijabli. Primjenjena na skup podataka za učenje trebala bi dati što manju razliku između predviđene i stvarne vrijednosti.
Zbog toga, cilj optimizacijskih problema je minimizacija funkcije troška. 
U klasifikacijskim problemima vrijednost funkcije troška se može shvatiti kao kazna za netočnu klasifikaciju primjera.

Formalno, ako definiramo $X$ kao vektorski prostor svih mogućih ulaza, želimo naći funkciju
$f:X\mapsto{\mathbb{R}}$ koja najbolje preslikava $\overrightarrow{X}$ u $Y$, $Y = {-1,1}$.
Cilj je minimizirati očekivani rizik. S obzirom da u procesu može postojati šum, ne očekujemo da će svaki puta za isti $\overrightarrow{X}$ poprimiti istu vrijednost $Y$. Zbog toga se koristi distribucija vjerojatnosti $p(\overrightarrow{x},y)$. 
$E[f]$ u statistici predstavlja empirički rizik.
\begin{equation}
E[f] = \int   L(f(\overrightarrow{x}),y) p(\overrightarrow{x},y) \mathrm{d}
\overrightarrow{x}\mathrm{d}y
\end{equation}

Gdje je $L(f(\overrightarrow{x}),y)$ funkcija gubitka, a $f(\overrightarrow{x})$ predviđena vrijednost.
U praksi, nije nam poznata vjerojatnost $p(\overrightarrow{x},y)$.
Za dani skup parova za učenje ${(\overrightarrow{x_1},y_1),...,(\overrightarrow{x_n},y)}$
možemo definirati funkciju koja će aproksimirati funkciju danu gore.
Zbog potrebe pojednostavljenja operacija na računalima, umjesto funkcije gubitka dvije varijable $L(f(\overrightarrow{x}),y)$ koristi se alternativna funkcija gubitka jedne varijable $\phi(-yf(\overrightarrow{x}))$, definirana kao funkcija umnoška stvarne vrijednosti(labele) i predviđene vrijednosti.
Funkcija pogreške je očekivanje funkcije gubitka. 
\begin{equation}
E_s[f] = \frac{1}{n}\sum_{i=1}^{n}V(-y_i f(\overrightarrow{x_i}))
\end{equation}
Funkcija $f_s$ ovisit će o odabiru funkcije gubitka. Funkcija gubitka također određuje brzinu konvergencije. Zahtjev koji se postavlja na funkciju gubitka je da ona bude konveksna. Konveksne funkcije imaju globalni minimum i stoga ih je moguće minimizirati metodama gradijentnog spusta i stohastičkog gradijentnog spusta.\footnote{engl. \textit{Stochastic gradient descent}}

\subsection{Srednji kvadrat pogreške (MSE)}
Srednja kvadratna pogreška je jedan od načina kvantifikacije pogreške. 
\begin{equation}
	J = \frac{1}{n}\sum_{i=1}^{n}(\hat{Y_i}-Y_i)^2
\end{equation}
\subsection{Cross-Entropy}
Za kvantificiranje pogreške podudaranja između stvarnih i predviđenih vrijednosti možemo koristiti i entropiju. Entropija slučajne varijable $X$ definirana je kao

\[H(x) = -\sum_{i=1}^n p(x_i) \log \ p(x_i).\] 
Za diskretne razdiobe vjerojatnosti p i q:
\[ H(p,q) = -\sum_x p_i \log \ q_i.\]
Gdje je $p_i$ stvarna vjerojatnost, a $q_i$ je vjerojatnost predviđena našim modelom. 
Za određivanje pogreške klasifikacije možemo koristiti mjeru entropije između p i q s oznakom H(p,q). Iako se notacija H(p,q) u teoriji informacije koristi za definiciju združene entropije, ovdje bi se H(p,q) interpretirao kao prosječan broj bitova po simbolu potreban za kodiranje nekog izvora. 
\[ H(p,q) = H(p) + D(p||q).\]
Gdje je $D(p||q)$ relativna entropija poznata još kao \textit{Kullback-Leiblerova} udaljenost između $p$ i $q$.
Vjerojatnosti $p_i$ i $q_i$ definirane su kao vrijednosti logističke funkcije. 
\\
Predviđene vjerojatnosti $q_i$ su dane kao:
\begin{equation}
\begin{cases}
q_{y=1} = \hat{y} = \sigma(wx),  \\
q_{y=0} = 1 - \hat{y}
\end{cases}
\end{equation}
Oznaka $w$,$w=\theta^T$ označava težine koje se podešavaju optimizacijom. 
Slično za vjerojatnosti labela, očekivane vjerojatnosti pišemo $p_{y=1} = y$, $p_{y=0} = 1-y$.
\\
Ono što bi htjeli postići je da vjerojatnost $Q(y=1|x) = h_{\theta}(x)$ bude velika kad $x$
pripada klasi 1 i jako mala kad $x$ pripada klasi 0. \\
\begin{equation}
H(p,q) = -\sum_{i}p_i \ \log{q_i} = -y\log\hat{y} - (1-y)\log{(1-\hat{y})}
\end{equation}
Ako je stvarna(očekivana) vrijednost izlaza $y=1$, onda drugi izraz u gornjoj jednadžbi nestaje. Ako smo dobili za izlaz $\hat{y}$ neku vrijednost koja je daleko od istine (npr. 0),
onda uzimanjem logaritma vrijednosti blizu 0 i negacijom dobijamo vrijednost koja je jako velika, odnosno dobijamo veliku pogrešku. U suprotnom, ako je predikcija ispravna i dobili smo vrijednost 1, onda je vrijednost funkcije pogreške nula.

U drugom slučaju, ako je stvarna(očekivana) vrijednost labele jednaka $y=0$, onda prvi izraz
nestaje. Ako je naša predikcija $\hat{y}$ blizu istine, izraz unutar logaritma poprima vrijednost $1$ i vrijednost funkcije pogreške je $0$. Za krivu predikciju, npr $\hat{y}=1$
izraz unutar logaritma poprima vrijednost blizu $0$ i funkcija pogreške daje jako veliku vrijednost.  

Tipična funkcija gubitka kao srednja vrijednost svih entropija u uzorku. Ako pretpostavimo
da imamo skup od N uzoraka: $x^{(i)},y^{(i)}: i=1,...,N$ sljedeća funkcija gubitka daje mjeru koliko dobro $\theta$ opisuje dani skup. 
\begin{equation}
L(\theta^{T}) = -\frac{1}{N} \sum_{i=1}^N H(p_n,q_n) = -\frac{1}{N} \sum_{n=1}^N 
\bigg[ -y\log\hat{y} - (1-y)\log{(1-\hat{y})} \ \bigg]
\end{equation}

Jednom kada smo minimizirali $L(\theta^T)$ i došli do najbolje procjene za $\theta$, 
možemo klasificirati proizvoljni uzorak.
\begin{equation}
\begin{cases}
1, & \text{ako } \ P(y=1|x) > P(y=0|x) \\
0, & \text{inače}
\end{cases}
\end{equation}

\pagebreak

\section{Algoritmi optimizacije }
Jedna od osnovnih komponenti svakog algoritma strojnog učenja jest minimizacija funkcije pogreške. Funkcije pogreške uglavnom su konveksne funkcije.  Takve funkcije imaju
globalni minimum. U nekim slučajevima, iako je konveksna, minimizacija nema rješenje u
zatvorenoj formi.  Tada koristimo iterativne optimizacijske postupke.
Najjednostavniji iterativan postupak (za optimizaciju bez ograničenja) jest
gradijentni spust.
Algoritam se ponavlja dok se ne postigne jedan od kriterija konvergencije:
\begin{enumerate}
\item Dosegnut je unaprijed zadan broj iteracija(epoha)
\item Postoji stagnacija u promjeni vrijednosti $ \left| \Delta f(x) \right| \leq \epsilon$
\end{enumerate}

Gradijentni spust radi korekciju vrijednosti na temelju cijelog skupa za učenje. 
Od gradijentnog spusta, stohastički gradijentni spust se razlikuje u tome što se za svaki primjer $x^{(i)}$ odmah računa gradijent i korigira vrijednost parametara.
Ovdje će biti obrađen samo Stohastički gradijentni spust, jer se on koristi u radu.

\subsection{SGD}
Stohastički gradijentni spust kao što je spomenuto, osvježava vrijednosti parametara za svaki
par $x^{(i)}$, \ $y^{(i)}$. Algoritam stohastičkog gradijentnog spusta možemo opisati jednadžbom.

\begin{equation}
\theta = \theta - \eta \nabla_\theta L(\theta,x^{(i)},y^{(i)})
\label{eq:sgd}
\end{equation}
 
Uporaba stohastičkog gradijentnog spusta u neuronskoj mreži motivirana je visokom cijenom gradijentnog spusta, koji za jednu promjenu parametra mora raditi izračun gradijenta koristeći cijeli skup učenja. Neznatno smanjenje preciznosti dobar je kompromis za znatno ubrzanje konvergencije algoritma stohastičkog gradijentnog spusta.

Još bolji kompromis je korištenje tzv. \textit{mini batch sgd} postupka. Razlika je u tomu što \textit{mini batch} koristi skup parova $x^{(i)}, y^{(i)}$. Veličina skupa puno je manja od veličine skupa za učenje. Tipične vrijednosti su 128 i 256, iako optimalna veličina može varirati za različite primjene i arhitekture mreže. Razlog za korištenje ovog postupka je dvojak: smanjenje varijance parametara koje može dovesti do stabilnije konvergencije te mogućnost iskorištenja računalnog paralelizma na razini podataka prilikom računanja gradijenata funkcije gubitka.

U jednadžbi \ref{eq:sgd} parametar $\eta$ se zove parametar učenja (engl. \textit{learning parameter}. Parametar $\eta$ treba odabrati prikladno. Općenito, za veći skup podataka treba odabrati manji parametar. Kod stohastičkog gradijentnog spusta uzima se manji parametar zbog veće varijance među podacima.

Odabir korektnog parametra učenja može biti težak zadatak. U praksi se koristi adaptivni $\eta$ koji je dovoljno mali da se postiže stabilna konvergencija u nekoliko početnih epoha, a zatim se postepeno smanjuje parametar kako konvergencija usporava.

\label{sec:cost-fun}

\section{Treniranje mreže}
Treniranje neuronske mreže sastoji se od: 
\begin{enumerate}
\item Izračuna izlaza iz mreže (engl. \textit{forward propagation}).
\item Izračuna pogreške koristeći dobivene i očekivane vrijednosti.
\item Unazadne propagacije pogrešaka pri kojoj se računaju gradijenti pogreške za svaki sloj (engl. \textit{backward propagation}).
\item Koristeći neki od optimizacijskih algoritama namještamo parametre mreže kako bi smanjili pogrešku.
\end{enumerate}
U prvom koraku, podaci na ulazu propuštaju se kroz svaki sloj mreže do zadnjeg. U zadnjem sloju \textit{Softmax} aktivacija vraća vjerojatnosti za svaku od $n$ klasa. 
U drugom koraku izračunate vrijednosti iz koraka $(1)$ predaju se funkciji kriteriju greške, npr. \textit{Cross-Entropy} kriteriju.
\\
Primjerice, da bi algoritam optimizacije mogao izračunati nove parametre težine, potrebno je prvo naći gradijent kriterija pogreške. 
\\
Algoritam propagacije unaprijed već je djelomično opisan u poglavlje \ref{sec:conv}. Sastoji se od konvolucije receptivnog područja ulaznog volumena sa kernelom. U početku u kernelu se nalaze
nasumične vrijednosti, ali svakom iteracijom vrijednosti se podešavaju. 

\begin{equation}
	\theta \rightarrow \theta - \mu \nabla E(\theta,x^{(i)},y^{(i)})
\end{equation}

\pagebreak

\chapter{Pregled praktičnog ostvarenja duboke CNN mreže}
Detekcija lica ključan je korak u algoritmima analize lica, poravnanja i prepoznavanja 
identiteta. Za danu proizvoljnu sliku, cilj detekcije lica je utvrditi da li se na slici nalazi lice, te vratiti lokaciju i prostornost lica na slici.

Ovo poglavlje daje pregled ostvarene duboke neuronske mreže.
Ponajprije, pregled metoda korištenih za pripremu ulaznog skupa podataka.
To se odnosi na pretvorbu ulaznog skupa u format pogodan za detekciju, normalizaciju ulaznih vrijednosti. Zatim se daje pregled korištene arhitekture, te rezultati detekcije. 



\subsection{Baza slika}
Za treniranje i testiranje neuronske mreže korištena je \textit{WIDER FACE}\footnote{http://mmlab.ie.cuhk.edu.hk/projects/WIDERFace/index.html} baza podataka. 
Skup podataka je zahtjevan zbog različitih varijacija u proporcijama, \ razini preklapanja \engl{occlusion} lica, pozama i pozadinskom šumu. Skup korišten u ovom radu se sastojao od 
$13000$ slika podijeljenih u 60 kategorija po tipu aktivnosti. 
Dio rada bavio se izvlačanjem lica iz dane baze na temelju labela. Konačan skup za treniranje 
sastojao se od $7000$ lica i pozadina. Za ulaz u mrežu korištene su slike veličine $32\times32 $piksela.

\subsection{YUV pretvorba}
Prvi korak pri detekciji je obrada ulaznih podataka kako bi mogli dobiti što bolje rezultate.
\textit{RGB} format kompresije koji se često koristi za pohranu slika nije posebito pogodan
za detekciju lica jer svaka od \textit{R,G,B} komponenti sadrži jednaku količinu korisnih informacija i informacija o boji (R,G,B kanali predstavljaju informacije o crvenoj, zelenoj i plavoj komponenti, respektivno). 
\\
\\
Za detekciju lica, pogodnije je koristiti \textit{YUV} format.
Y kanal \engl{Luminosity} sadrži sve informacije koje su potrebne za detekciju, dok U,V kanale
možemo ukloniti, jer se koriste za enkodiranje razlika u bojama.

\begin{figure}[H]
	\centering
	\includegraphics[width=10cm,height=10cm,keepaspectratio]{./graphics/wider_faces.png}
	\caption{Različite razine okluzije i poze skupa lica prije obrade.}	
	\label{fig:faces-1}
	\includegraphics[width=10cm, height=5cm, keepaspectratio]{./graphics/yuv.png}
	
	\caption{Y i U komponenta. V komponenta nije prikazana zbog slabog kontrasta.}
\end{figure}

\pagebreak

\subsection{Normalizacija}
\textbf{Normalizacija u globalnom području} \\
Cilj normalizacije u globalnom području je normalizirati ulazne podatke s obzirom na globalnu srednju vrijednost i standardnu devijaciju.
Slika se normalizira s obzirom na Y komponentu.
Sljedeći odsječak u programskom jeziku Lua i okviru Torch pokazuje kako se podaci mogu normalizirati u globalnom području.
\begin{figure}[h]
	\[y_i = \frac{y_i-\overline{y_g}}{\sigma}\]
	\caption{Globalna normalizacija.}
	\label{eq:global-norm}
\end{figure}

\begin{framed}
\begin{lstlisting}
		local channels = {'y'}
		local mean = {}
		local std = {}
		for i,channel in ipairs(channels) do
		   mean[i] = imagesAll[{ {},i,{},{} }]:mean()
		   std[i] =  imagesAll[{ {},i,{},{} }]:std()
		   imagesAll[{ {},i,{},{} }]:add(-mean[i])
		   imagesAll[{ {},i,{},{} }]:div(std[i])
\end{lstlisting}
\end{framed}

Normalizacija u globalnom području je korisna ako imamo homogeni ulazni set podataka. U sklopu ovog rada, ulazni set je sadržavao slike koje su sadržavale okluzije sa objektima na licu, te 
u različitim uvjetima osvjetljenja. Zbog toga je opaženo da su neznatno bolje performanse ostvarene uz normalizaciju samo u lokalnom području.
\pagebreak
\\
\textbf{Normalizacija u lokalnom području} \\
Normalizacija u lokalnom području provedena je na sljedeći način.

\begin{framed}
\begin{lstlisting}
local neighborhood = image.gaussian1D(5) 

local normalization = 
nn.SpatialContrastiveNormalization(1, neighborhood, 1)
:float()

for c in ipairs(channels) do
	for i = 1,imagesAll:size(1) do
		imagesAll[{ i,{c},{},{} }] = 
		normalization:forward(imagesAll[{ i,{c},{},{} }]:float())
	end
end
\end{lstlisting}
\end{framed}

Metoda \textit{gaussian1D} definira \textit{Gaussov} kernel veličine 5 koji primjenjuje zaglađivanje temeljeno na \textit{Gaussovoj} funkciji danoj u sljedećoj liniji. 

\[ G(x) = \frac{1}{\sqrt{2\pi} \sigma} e^{\frac{-x^2}{2{\sigma}^2}}\] 
\\
Gaussov filter primjenjuje zaglađivanje pixela s obzirom na težinsku sredinu (engl. \textit{weighted average}) okolnih pixela s većim težinama prema centralnim pikselima (prati oblik \textit{Gaussove krivulje}).
Stupanj zaglađivanja određen je standardnom devijacijom. Pošto je \textit{Gaussova} funkcija
na cijeloj domeni različita od nule, potrebno je prilagoditi (povećati) veličinu kernela za veći iznos standardne devijacije. 
\\
Prostorna normalizacija kontrasta dana je s:
\[v_{ijk} = x_{ijk} - \sum_{ipq} w_{pq} x_{i,j+p,k+q} \]
\[y_{ijk} = \frac{v_{ijk}}{max(c, \sigma_{jk})} \]
gdje je $\sigma_{jk}$:
\[ \sigma_{jk} = (\sum_{ipq} w_{pq} {v_{i,j+p,k+q}}^2)^{\frac{1}{2}}\]
Gdje je c je srednja standardna devijacija: $c = \overline{\sigma_{jk}}$, \
a $w_{pq}$ je prozor Gaussovog kernela.
Lokalna prostorna normalizacija prisiljava neku vrstu lokalne konkurencije između susjednih značajki u istoj aktivacijskoj mapi i značajki na istoj prostornoj lokaciji, ali u različitim
aktivacijskim mapama.
\\
Lokalna kontrastna normalizacija povezana je s pojmom lateralne inhibicije u neuroznanosti.
Lateralna inhibicija odnosi se na sljedeće svojstvo. Kada je neuron pobuđen, on može uzrokovati
smanjenje aktivnosti njemu susjednih neurona. To je posebno vidljivo kod \textit{Machovih} linija na granici dvije linije gdje tamnije linije izgledaju tamnije, a svijetlije još svijetlije.
\\
U \citep{LeCun} opisuju se korištenje nelinearnosti i lokalne kontrastne normalizacije kao presudni čimbenici u preciznosti n. mreža za detekciju objekata.
\\
\begin{figure}[h]
\centering
\includegraphics[width=0.5\textwidth]{./graphics/normalizacija2}
\caption{Original i slika na koju je primjenjena globalna i lokalna normalizacija.}
\label{img-gauss}
\end{figure}

\pagebreak

\subsection{Arhitektura mreže}
\begin{figure}[h]
	\includegraphics[width=15cm,height=10cm,keepaspectratio]{./graphics/net_framework}
	\caption{Skica mreže}
	\label{netnet}
\end{figure}

Neuronska mreža sastoji se od ulaznog sloja, tri skrivena konvolucijska sloja, te izlaznog sloja.
Ulazni sloj čini tensor slike veličine $3\times32\times32$. Prvi konvolucijski sloj sastoji
se od 16 kernela(filtera) veličine $5\times5$. Izlaz prvog sloja čini stoga 16 aktivacijskih
mapa veličine $28\times28$.
Nakon prvog konvolucijskog sloja slijedi \textit{max-pool} sloj sa dimenzijama prozora $4\times4$. Na izlaz se primjenjuje aktivacijska funkcija ReLU.
Drugi konvolucijski sloj zapravo je potpuno povezani sloj, jer obuhvaća cijeli ulazni
volumen. Ponovno primjenjujemo \textit{ReLU} aktivacijsku funkciju.
Treći konvolucijski sloj služi kako bi dobili 2 klase u izlaznom sloju. 
Konačno, primjenjuje se \textit{softmax} aktivacija čime dobivamo vjerojatnosti za pojedinu klasu.

\pagebreak

\subsection{Treniranje i testiranje}
Skup za učenje sastojao se od \textit{7000} slika. Od toga $10\%$ je iskorišteno za testiranje. Testiranje je provedeno nakon svake epohe treniranja. Optimizacije je provedena
algoritmom \textit{mini-batch} stohastičkog gradijentnog spusta, gdje se jedan \textit{minibatch} sastojao od 128 permutiranih parova slika i labela.
\\
Za optimizaciju je iskorišten paket \textit{optim} u \textit{Torch} okviru koji nudi mogućnost minimiziranja bilo koje funkcije s obzirom na skup parametara.
U ovom slučaju minimiziramo \textit{cross-entropy} funkciju pogreške, koju je u programskom okviru \textit{Torch} moguće pozvati sa \textit{nn.CrossEntropyCriterion()}.
\\
Kako bi pokrenuli optimizaciju, paketu optim potrebno je predati pokazivač na funkciju koja vraća vrijednost funkcije pogreške i gradijente pogreške nad jednim \textit{mini-batch} skupom. Također, potrebno je predati parametre mreže (težine) te stanje optimizatora. U stanju optimizatora spremljene su postavke kao što su parametar učenja (engl. \textit{learning rate}) i momenti (engl. \textit{momentum}).
Tada je moguće pokrenuti optimiziranje parametara sa: 
\\
\centerline{optim.sgd(feval, weights, optimState)}
\\
\textbf{Matrica konfuzije} \\
Matrica konfuzije se koristi za opisivanje performansa klasifikacijskog modela.

\begin{table}[h]

\centering
\begin{tabular}{ |l |c| r|}	
	\hline
	         &   y'= 1 	& y'=0    \\ \hline
    y=1      &   100    &   6  		\\ \hline
    y=0      &   8 	 	&	50			\\	
	\hline
\end{tabular}
\end{table}
   
U prvom retku gornje tablice nalaze se predviđene vrijednosti klasifikacije, $y'=1$ za lice
i $y'=0$ za pozadinu. U prvom stupcu nalaze se stvarne vrijednosti, $y=1$ za lice i $y=0$ za pozadinu. Značenje je: Postoji 100 primjeraka koji su ispravno klasificirani kao lice (\textit{true positives, TP}). 8 primjeraka pozadina je klasificirano kao lice (\textit{false positives, FP}), a 6 primjeraka lica je klasificirano kao pozadina (\textit{false negatives}, FN). 50 primjeraka pozadina je ispravno klasificirano kao pozadine (\textit{true negatives}, TN).
\\
Korištena je gotova implementacija matrice konfuzije u programskom okviru Torch koja se može dobiti sa optim.ConfusionMatrix(classes). Nakon toga, matrici konfuzije se predaju predviđene vrijednosti i vrijednosti labela sa confusion:add(predikcija[i], labela[i]).
Ispravnost predikcije se definira kao broj točnih predikcija kroz ukupan broj 
primjeraka ( $\frac{TP+TN}{ukupno}$ ).
\pagebreak
\\
\textbf{Testovi}
\\

\begin{figure}[h]
\centering
\includegraphics[width=.7\linewidth, keepaspectratio]{./graphics/learning_rate_1e_-2}
\caption{Ispravnost klasifikacije uz $\eta = 0.01$ nad setom za učenje.}
\label{fig:classfig-et2}
\end{figure} 
Krivulja ispravnosti klasifikacije kod seta za učenje pokazuje tendenciju monotonosti, dok
krivulja nad setom za ispitivanje oscilira.
\\
\begin{figure}[h]
\centering
\includegraphics[width=.7\linewidth, keepaspectratio]{./graphics/test-crossent}
\caption{Ispravnost klasifikacije uz $\eta = 0.01$ nad setom za ispitivanje.}
\label{fig:classfig-test}
\end{figure}

\pagebreak

\textbf{Utjecaj parametra učenja $\eta$ }

\begin{figure}[h]
\centering
\includegraphics[width=.7\linewidth, keepaspectratio]{./graphics/learning_rate_1e_-3}
\caption{Ispravnost klasifikacije uz $\eta = 0.001$ nad setom za učenje.}
\label{fig:classfig-et3}
\end{figure}

\begin{figure}[h]
\centering
\includegraphics[width=.7\linewidth, keepaspectratio]{./graphics/learning_rate_1e_-5}
\caption{Ispravnost klasifikacije uz $\eta = 0.00001$ nad setom za učenje.}
\label{fig:classfig-et5}
\end{figure}

U primjeru \ref{fig:classfig-et5} vidljivo je da za jako mali parametar učenja $\eta$
funkcija ima puno lokalnih minimuma i maksimuma. Razlog zbog kojeg funkcija za 100 epoha
konvergira tek oko vrijednosti $50.3$ je što za mali $\eta$ postoji mogućnost zaglavljivanja u nekom od lokalnih minimuma ili konvergira prema višoj vrijednosti ali za to treba duže zbog malog parametra $\eta$.
\pagebreak

\subsection{Rezultati}

Slika 3.10 prikazuje rezultate dobivene pomakom detekcijskog prozora po slici i ispitivanjem pripadnosti klasama lica i pozadine. 
Ispitivanje se provodi na sljedeći način: stavimo detekcijski prozor na ulaz mreže i pokrenemo propagaciju unaprijed kako bi dobili rezultat:
\\\\
\centerline{ \textit{pred = net:forward(frame)} }
\\\\
Specificiramo kriterij pogreške:\\
\centerline{ local crit = nn.CrossEntropyCriterion() }
Odredimo pogreške kada bi pretpostavili pripadnost ulaznog detekcijskog prozora pojedinim klasama:
\\\\
\centerline{\textit{local res\_ face = crit:forward(pred, 1)}}
\centerline{\textit{local res\_ bg = crit:forward(pred,2)}}
\\\\
Značenje labele "1" je pripadnost klasi "lice", a "2" označava pripadnost klasi "pozadina".
Očekujemo da će stvarna klasa minimizirati vrijednost kriterija pogreške. Idealno, dobit ćemo vrijednost nula kad detektiramo "1", a u detekcijskom prozoru se stvarno nalazi lice. 
U stvarnosti, vrijednosti su ležale negdje u intervalu $\left[10^{-8}, 10^{-4} \right] $.
Kriterij kojim su dobijeni najbolji rezultati određen je eksperimentalno. Zadovoljavajući rezultati postignuti su kombiniranjem zahtjeva za pripadnost klasi lice i nepripadnost klasi
ne-lice. \\
\centerline{ \textit{if ( res\_ face<1e-4 and res\_ bg>10 and res\_ bg<18) then return 1 end }}

\pagebreak
\textbf{Rezultati detekcije}

\begin{figure}[h]
\centering
\label{fig:det-1}
\includegraphics[width=.7\linewidth]{./graphics/crsent2}
\caption{Prozori detekcije.}
\label{fig:det-2}
\includegraphics[width=.7\linewidth]{./graphics/aaa2}
\caption{Detekcija pojedinačnih lica.}
\label{fig:det-3}
\includegraphics[width=.7\linewidth]{./graphics/aaa}
\caption{Interpolacija i uklanjanje suvišnih prozora.}
\end{figure}

\pagebreak
Sada ćemo pokazati neke aspekte računalne zahtjevnosti koje se odnose na broj neurona mreže
i broj operacija. Računalnu zahtjevnost prikazat ćemo pomoću broja \textit{MAC} opearacija (engl. \textit{Multiply-accumulate}) koje se sastoje od množenja i pribrajanja akumulatorskom registru: $a \leftarrow a + (b \times c)$.
\\
Testiranje je rađeno na računalu sa procesorom Intel(R) Core(TM) i7-3630QM CPU @ 2.40GHz,
sa 4GB radne memorije @ 1600Mhz\footnote{Za testiranje korišten je Torch7 \textit{ profiling tool} \ (https://github.com/e-lab/Torch7-profiling)} 

\begin{figure}[h]
\begin{BVerbatim}
			Tablica 1
+----------------------------------------------------------+
S.No. Module Name                Input Resolution   Neurons
===========================================================+
    1 nn.Sequential              1 x 1 x 32 x 32      1024 
    2 nn.SpatialConvolutionMM    1 x 1 x 32 x 32      1024 
    3 nn.SpatialMaxPooling       1 x 16 x 28 x 28     12544 
    4 nn.ReLU                    1 x 16 x 7 x 7       784
    5 nn.SpatialConvolutionMM    1 x 16 x 7 x 7       784
    6 nn.ReLU                    1 x 16 x 1 x 1        16
    7 nn.SpatialConvolutionMM    1 x 16 x 1 x 1        16 
    8 nn.SoftMax                 1 x 2 x 1 x 1         2 
+----------------------------------------------------------+

\end{BVerbatim}
\caption{Tablica 1 prikazuje broj neurona po slojevima, a Tablica 2 udio u operacijama.}
\end{figure}
\begin{figure}[h]
\begin{BVerbatim}
			Tablica 2
+------------------------------------------------------------+
S.No. Module Name                      Ops	  % Ops
+============================================================+
    1 nn.Sequential                     0	    0.0000
    2 nn.SpatialConvolutionMM           326144       92.6322
    3 nn.SpatialMaxPooling              12544	3.5628
    4 nn.ReLU                           784	  0.2227
    5 nn.SpatialConvolutionMM           12560	3.5673
    6 nn.ReLU                           16	   0.0045
\end{BVerbatim}
\end{figure}

\pagebreak
\begin{figure}[h]
\begin{BVerbatim}
    7 nn.SpatialConvolutionMM           34	   0.0097
    8 nn.SoftMax                        3	    0.0009
+------------------------------------------------------------+
\end{BVerbatim}
\end{figure} 
\textbf{MAC}
\\
Iz sljedeće tablice vidi se koji slojevi zahtjevaju najviše \textit{multiply-accumulate} operacija.
To je naravno konvolucijski sloj, jer se konvolucija odvija množenjem elemenata u kernelu 
sa receptivnim područjem ulaznog volumena i zbrajanjem svih vrijednosti. Na konvoluciju otpada $352,000$ \textit{MAC} operacija. Operacija poolinga je nešto manje zahtjevna jer se element \textit{pool} prozora ne množi sa svim elemntima u ulaznom volumenu. 
U mreži sudjeluje ukupno $16194$ neurona sa pridjeljenih $13010$ težina.
Već smo spomenuli da je prednost korištenja \textit{ReLU} funkcije njena brzina.
Iz gornje tablice može se vidjeti da \textit{ReLU} aktivacijska funkcija zauzima
samo 0.45 \% ukupnih operacija.

\begin{verbatim}
---------------------------------------------------------
   Total number of trainable parameters : 13010
   Total number of neurons              : 16194
---------------------------------------------------------
* Operations per common module *
   + nn.SpatialMaxPooling               : 1.2544e+04 MACs
   + nn.SoftMax                         : 3.0000e+00 MACs
   + nn.ReLU                            : 8.0000e+02 MACs
   + nn.SpatialConvolutionMM            : 3.3874e+05 MACs
     Total                              : 3.5208e+05 MACs
==========================================================
\end{verbatim}
Ukupno i prosječno vrijeme unaprijedne propagacije kroz $1000$ iteracija prikazano je u nastavku.
\begin{verbatim}
Profiling models/model.lua, 1000 iterations
+--------------------------------------------------+
	 885ms | Step: 0ms       
+--------------------------------------------------+
   Forward average time on THIS CPU : 0.83 ms	
   Performance for THIS CPU         : 0.43 G-Ops/s
+--------------------------------------------------+
\end{verbatim}

\pagebreak
Detekcija je postignuta posmakom detekcijskog prozora, gdje je veličina prozora u svakoj iteraciji skalirana na $scale \times min\{visina, sirina\} $. Kao što se može primjetiti, za male dimenzije posmačnog prozora izračun je veoma računalno zahtjevan. Problem koji se ovdje javlja nastaje zbog toga što ne znamo minimalne i maksimalne dimenzije lica koje se pokušavaju detektirati. Iako su korištenjem detekcije lica posmačnim prozorom postignuti dobri rezultati detekcije, nedostatak je vremenska složenost izračuna nad svim mogućim očekivanim dimenzijama lica. Velika vremenska složenost proizlazi iz toga što je ispitivanje provedeno na slici dimenzije $1024 \times 841$ piksel, sa ukupno 24 lica prisutno. Iako su lica bila približno jednakih dimenzija, bilo je potrebno skenirati sliku u svim mogućim dimenzijama.

\begin{verbatim}
+==========================================================+
        Detekcija - 1024 x 841 px, 24 lica.
+==========================================================+
 Scale       Veličina        Vrijeme [s]   
 ----------------------------------------------------------
 0,075       63  x  63       18,9600
 0.085       72  x  72       7,7752
 0.2         168 x 168       2,73
 0.45        378 x 378       0.5963

+==========================================================+
 Rezultat nad dimenzijama {0.075, 0.08, 0.085, 0.09, 0.095}
+==========================================================+
           Vremenska složenost operacija
 ----------------------------------------------------------
 Ukupno:              30, 71508 s
 Normalizacija slike: 284 ms 
 Interpolacija:       0, 104 ms

 
\end{verbatim}



\chapter{Zaključak}

Detekcija lica je poseban slučaj detekcije objekata. 
Detekcija lica može biti težak zadatak zbog pojave šuma u slikama, pojave okluzije, te varijacije u orjentaciji, veličini i iluminaciji lica. 
Iako se neuronske mreže široko koriste za detekciju lica, danas postoji raznovrstan spektar drugih metoda za detekciju lica. Neke druge metode koje se koriste uključuju tzv. \textit{Eigenface} detekciju, metodu potpornih vektora, naivni Bayesovi klasifikatori, SNoW (\textit{sparse network of windows}) i drugi. 

Za ispravnu detekciju potrebno je poznavati svojstva ulaznog skupa podataka kako bi se mogla primjeniti ispravna metoda. Važnu ulogu u kvaliteti detekcije igra i priprema samog skupa, odnosno uklanjanje šuma i normalizacija. Općenito, što je skup za učenje veći, to će rezultati detekcije biti bolji. Pri tome, treba izbjegavati prenaučenost (engl. \textit{overfitting}) kako model ne bi izgubio mogućnost generalizacije. 
Neuronske mreže koje se koriste u detekciji lica obično se sastoje od kaskadne kombinacije slojeva konvolucije, aktivacijske funkcije i \textit{pooling}-a. 
Postoje brojne uspješne arhitekture temeljene na konvolucijskih neuronskim mrežama. \textit{LeNet} je bila prva implementacija takvih mreža. \textit{AlexNet} je mreža koju su razvili znanstvenici Alex Krizhevsky, Ilya Sutskever i Geoff Hinton, a temeljila se na kaskadi
konvolucijskih slojeva. \textit{ZF Net}, \textit{GoogleNet}, \textit{VGGNet}, \textit{ResNet} su još neke popularne arhitekture temeljenje na konvolucijskim neuronskim mrežama.

U neuronskim mrežama koje se danas koriste broj parametara dostiže broj od $100*10^6$, a arhitekture koje se koriste imaju i po nekoliko desetaka slojeva. U nekim aspektima, neuronske mreže su nadmašile čak i ljudske sposobnosti. Velika preciznost (99.63 \% za FaceNet mrežu nad LFW skupom) ukazuje da suvremeni standardi za ocjenjivanje preciznosti kao što je LFW postaju sve manje zahtjevni u susretu sa najnovijim metodama detekcije.



\nocite{*}
\bibliography{literatura}
\bibliographystyle{fer}

\begin{sazetak}
Ovaj rad bavi se detekcijom lica uporabom dubokih neuronskih mreža. Rad opisuje način pripreme ulaznih podataka koja je od izrazite važnosti za ispravnost i kvalitetu detekcije. Navedeno uključuje normalizaciju ulaznih podataka, kao i predmeta koji je meta detekcije. Opisan je način rada konvolucijskih neuronskih mreža. Dan je pregled često korištenih aktivacijskih funkcija i kriterija pogreške. Kratko je opisan postupak učenja i optimizacije nad neuronskom mrežom. U završnom poglavlju, opisano je praktično ostvarenje detektora lica koristeći kaskadu konvolucijskih slojeva i koristeći detekciju pomoću posmačnog prozora.


\kljucnerijeci{Neuronske mreže, konvolucijska mreža, detekcija lica, Torch okvir. }
\end{sazetak}

% TODO: Navedite naslov na engleskom jeziku.
\engtitle{ Face detection using deep neural networks. }
\begin{abstract}
This paper deals with face detection using deep neural networks. Paper describes the method 
for preparation of the input data which is of significant importance for correct and quality detection. Aformentioned includes normalization of input data, as well as the object which is the target of detection. We describe the operation principles of convolutional neural networks. We make an overview of commonly used activation functions and error criteria. Shortly describing the learning method and optimization over neural network. In final chapter, we describe a practical implementation of a face detector using a cascade of neural network layers and a sliding window detection method.

\keywords{Neural networks, convolutional networks, face detection, Torch framework. }
\end{abstract}

\end{document}
