# 2021 Cinema Programming Amsterdam Antwerp
In dit repository documenteren we de scripts en data voor de filmprogrammering in Amsterdam in 1952-1962-1972. Dit is de basis voor het hoofdstuk dat Thunnis en Julia schrijven met Daniel Biltereyst, Philippe Meers en Kathleen Lotze voor het Comparing New Cinema History boek.

Proces data cleaning programmering Amsterdam (1952, 1962, 1972)

1. Resultaten DIGIFIL: automatische extractie uit kranten Delpher leverden lijsten op van filmvoorstellingen in Amsterdamse bioscopen. Deze bevatten nog veel fouten (bioscopen die foutief als Amsterdamse waren aangemerkt; filmvoorstellingen die per abuis bij een verkeerde speelweek waren ingedeeld; ontbrekende bioscopen/filmvoorstellingen; enz.)
2. Deze digifil data zijn gebruikt als uitgangspunt bij een Digifil datasprint (zie voor meer informatie: https://gitlab.com/uvacreate/cinema-context/datasprint-digifil-2020). Deelnemers hebben tijdens die bijeenkomst een deel van de data helpen schoonmaken en hebben ook in sommige gevallen verrijkt door IMDBs toe te voegen. Deze bestanden zijn te vinden in de map 'digifil datasprint'.
3. Eén van de conclusies voortkomende uit die datasprint was dat de grafische filmladders soms beter werken voor het handmatig verzamelen van data dan de filmlijsten in de krant. Voor de geselecteerde jaren zijn die ladders uit Delpher verzameld (zie map 'filmladders')
4. Uiteindelijk zijn op basis van de Digifil & datasprint bestanden nog veel handmatige aanvullingen en correcties gedaan, adhv. de grafische filmladders, maar ook door handmatig zoeken op Delpher, omdat bleek dat in 1952 en vooral in 1962 veel van de kleinere (buurt)bioscopen niét voorkwamen in de ladders en alleen in sommige listings. Met name 1962 bleek veel extra werk omdat sommige listings wel alle bioscopen opnamen, maar niet alle films van de week, maar bijvoorbeeld slechts 1 film die in die week in die bioscoop draaide, terwijl in deze periode veel bioscopen twee, drie of zelfs vier films per week programmeerden: meestal wel 1 (maar soms ook 2) hoofdfilms, die vaker dan 6x per week draaiden (meer dan 6x per week hebben we als cutoff point gehanteerd), maar dan ook nog vaak een donderdagcyclus (vaak een reprise van een oudere film), een kinder- of jeugdfilm die op woensdagen en/of weekends in de middag draaide, en soms ook een nachtfilm die 1 of 2x in het weekend draaide. Omdat het van belang was om vast te stellen welke film nu daadwerkelijk de 'hoofdfilm' was, is steeds een label aangebracht bij films waarvan kon worden vastgesteld dat het géén hoofdfilm was. De bestanden, zowel de uitgangsbestanden als de uiteindelijk gecleande bestanden, staan in de map 'ams_programs_cleaning'.
5. In deze fase was bekend welke film in welke Amsterdamse bioscoop draaide in welke week. Volgende stap is het identificeren van de titels door ze te matchen met titels in bestaande databases, zoals IMDB en Cinema Context. Omdat in IMDB niet altijd de (Nederlandse) titel bekend is, waaronder de film in Nederland was uitgebracht, en in Cinema Context het titelbestand slechts tot 1960 loopt, was het eerst wenselijk om het titelbestand uit te breiden, dat de koppeling bevat tussen originele titel (en IMDB ID) en de voor Nederlandse release gehanteerde titel. Dit is overigens niet alleen van belang voor dit project, maar ook een verrijking van de Cinema Context dataset. Voor dit doel zijn enkele bestanden gebruikt. Ten eerste een export van titelcatalogus van EYE. (zie: 'matching_EYE). Deze uitdraai bevatte een kleine 15.000 titels (waar zoveel mogelijk korte films uit waren weggefilterd (voor de programmeringsdata beperken we ons tot films langer dan 1800 meter of 50 minuten)). Deze titels zijn automatisch gematched met IMDB (en dan alleen titels gelabeled als 'movie'-- televisieafleveringen zijn buiten beschouwing gelaten omdat dat teveel valse positieven opleverde, al is het in theorie mogelijk dat tv producties in de bioscoop werden vertoond). Wanneer de match ratio minder dan 100% was, zijn de gematchte titels handmatig beoordeeld (oa. op hoeveel verschil tussen jaartal in EYE catalogus en IMDB database). Wanneer de match ratio 100% was én de jaartallen van EYE en IMDB overeenkwamen, zijn we er van uitgegaan dat de identificatie juist was. Afgekeurde titels zijn niet meer handmatig geprobeerd te matchen, we hebben ons geconcenteerde op het laaghangende fruit: titels die wél zijn goedgekeurd. (Bijkomend voordeel van deze exercitie is overigens dat we in toekomst gemakkelijker kunnen linken tussen Cinema Context en EYE.)
6. Een tweede bestand dat ons helpt aan de koppeling tussen Nederlandse release titels en IMDB IDs zijn de klappers van de Film Informatiedienst, enige tijd geleden aan CREATE geschonken door Egbert Barten. De FID was de opvolger van de Katholieke filmkeuring, die in 1967 werd afgeschaft. Ze werd opgevolgd door een niet langer religieus geaffilieerde informatiedienst die ieder jaar een klapper uitbracht met een korte beschrijving van alle in Nederland uitgebrachte films. We hebben van ieder jaar de index ingescand: deze bevatte namelijk de originele en de in Nederland gebruikte filmtitel, beide verwijzend naar een paginanummer. Ieder film in de klapper had een uniek paginanummer, dat dus de verschillende titelvarianten met elkaar verbindt. De scans zijn met OCR ingelezen (zie map 'matching_FID/scans'). De geOCRde tekst is handmatig gecorrigeerd (zie map 'matching_FID' met zowel de oorspronkelijk OCR bestanden als de uiteindelijk gecleande bestanden). Vervolgens zijn deze bestanden weer gematched met IMDB én de EYE lijsten. [NOG TE DEPONEREN]

7. [volgende stap: het matchen van de Amsterdamse programmering met de inmiddels gecreëerde titelbestanden; deze matches moeten dan weer handmatig gecontroleerd worden.] Het script gather_titles_52-62_72.py [https://gitlab.com/uvacreate/cinema-context/2021-cinema-programming-amsterdam-antwerp/-/blob/master/gather_titles_52-62_72.py] is gebruikt om alle EYE, Cinema Context en IMDb titelgegevens op te halen. Dan wordt daarna match.py [https://gitlab.com/uvacreate/cinema-context/2021-cinema-programming-amsterdam-antwerp/-/blob/master/match.py] gebruikt om de filmprogrammeringsdata van Amsterdam met die titellijsten te melden. 

8. [volgende stap: integreren van de Amsterdamse met de Antwerpse bestanden]
