---
date: 2023-07-20
title: Kwalifikowany znacznik czasu - pewność i skuteczność w świecie cyfrowym
categories:
  - wiedza
author_staff_member: pawel
---

W dzisiejszym świecie cyfrowym, gdzie większość działań przeniosła się do przestrzeni internetowej, bezpieczeństwo danych i transakcji online stało się niezwykle istotne. W celu zapewnienia autentyczności, integralności i wiarygodności dokumentów elektronicznych oraz umożliwienia rozstrzygania sporów związanych z datami i czasami, powstało pojęcie **kwalifikowanego znacznika czasu**.

## Czym jest kwalifikowany znacznik czasu?

**Kwalifikowany znacznik czasu** to elektroniczny mechanizm, który potwierdza, że określony dokument lub dane istniały w konkretnym stanie w określonym czasie. Jest to rodzaj cyfrowego "pieczęcia czasowego", który gwarantuje, że dokument nie został zmieniony od momentu jego oznaczenia znacznikiem czasowym.

Kwalifikowane znaczniki czasu są szczególnie ważne w sytuacjach, gdzie konieczne jest ustalenie, że dana informacja istniała w danym czasie, na przykład w przypadku podpisów elektronicznych, umów, ofert handlowych, transakcji finansowych czy innych dokumentów prawnie wiążących.

## Skutki prawne elektronicznych znaczników czasu

Wprowadzenie kwalifikowanego znacznika czasu przyniosło zaawansowane możliwości w zakresie prawnego uznawania dokumentów elektronicznych. Zgodnie z przepisami rozporządzenia (UE) nr 910/2014, znane również jako *[eIDAS]({{ site.baseurl }}/wiedza/2023/07/15/rozporzadzenie-eidas-ue-nr-910-2014/)* (ang. *electronic identification, authentication and trust services*), kwalifikowany znacznik czasu ma takie same skutki prawne co podpis elektroniczny oparty na certyfikacie kwalifikowanym. Oznacza to, że dokumenty opatrzone kwalifikowanym znacznikiem czasu są uznawane jako:

1. **Pewne i wiarygodne:** Dzięki zastosowaniu kryptografii i protokołów bezpieczeństwa, kwalifikowany znacznik czasu zapewnia wysoki stopień pewności co do autentyczności dokumentu w określonym czasie.

2. **Integralne:** Zmiany w dokumencie po oznaczeniu go kwalifikowanym znacznikiem czasu są wykrywane, co umożliwia rozpoznanie wszelkich prób fałszerstwa lub manipulacji.

3. **Niezbywalne:** Kwalifikowany znacznik czasu jest powiązany z tożsamością osoby lub podmiotu, który go wygenerował, co utrudnia zaprzeczanie autentyczności.

## Wymogi dla kwalifikowanych elektronicznych znaczników czasu z eIDAS

Rozporządzenie eIDAS określa szczegółowe wymogi, jakie muszą spełniać kwalifikowane znaczniki czasu, aby być uznawanymi na terenie Unii Europejskiej. Niektóre z tych wymogów to:

- **Certyfikat kwalifikowanego znacznika czasu:** Kwalifikowany znacznik czasu musi być wydany przez dostawcę usług zaufanych, który uzyskał akredytację jako dostawca certyfikatów kwalifikowanych.

- **Dokładność czasowa:** Znacznik czasu powinien być zsynchronizowany z międzynarodowym standardem czasu, co zapewnia jednolitość i spójność.

- **Niezależność:** Dostawcy kwalifikowanych znaczników czasu muszą działać niezależnie i bezstronnie, aby uniknąć konfliktów interesów.

Kwalifikowane znaczniki czasu odgrywają kluczową rolę w zapewnianiu bezpieczeństwa, zaufania i skuteczności transakcji elektronicznych w erze cyfrowej. Dzięki nim możliwe jest śledzenie historii dokumentów oraz potwierdzenie autentyczności danych w sposób prawnie wiążący.

Takie zaawansowane technologie przyczyniają się do rozwoju cyfryzacji, pozwalając nam korzystać z dobrodziejstw nowoczesnych rozwiązań, jednocześnie dbając o wysoki poziom bezpieczeństwa w sferze elektronicznej.

## Dokumentacja

- [ROZPORZĄDZENIE  PARLAMENTU  EUROPEJSKIEGO  I  RADY  (UE)  NR  910/2014 z  dnia  23  lipca  2014  r. w  sprawie  identyfikacji  elektronicznej  i  usług  zaufania  w  odniesieniu  do  transakcji  elektronicznych na  rynku  wewnętrznym  oraz  uchylające  dyrektywę  1999/93/WE]({{ site.baseurl }}/dokumenty/ROZPORZADZENIE_PARLAMENTU_EUROPEJSKIEGO_I_RADY_UE_NR_910_2014.pdf)
