---
title: Kwalifikowane usługi elektroniczne
heading: Kwalifikowane usługi elektroniczne
description: Czym są kwalifikowane usługi elektroniczne
---

## Czym jest podpis kwalifikowany

**[Elektroniczny podpis kwalifikowany]({{ site.baseurl }}/wiedza/2023/07/13/czym-jest-podpis-kwalifikowany/)** to specyficzny rodzaj podpisu elektronicznego, który spełnia określone wymagania prawne i techniczne, zapewniające mu wysoki stopień **legalności i wiarygodności**. Jest to forma podpisu cyfrowego, która posiada szczególne cechy i spełnia określone standardy, takie jak te określone przez europejską regulację eIDAS (Regulacja eIDAS - Regulation (EU) No 910/2014).

Oto kluczowe cechy i zalety elektronicznego podpisu kwalifikowanego:

* **Autentyczność i integralność**: Elektroniczny podpis kwalifikowany zapewnia dowód autentyczności dokumentu oraz integralności jego zawartości. To oznacza, że po podpisaniu dokumentu cyfrowo nie można go zmienić bez śladów manipulacji.
* **Identyfikacja podpisującego**: Elektroniczny podpis kwalifikowany jest powiązany z tożsamością podpisującej osoby. Podczas procesu tworzenia podpisu są wykorzystywane specjalne urządzenia, takie jak karty chipowe lub tokeny, które potwierdzają tożsamość i autentyczność podpisującego.
* **Wykorzystanie certyfikatów kwalifikowanych**: Elektroniczny podpis kwalifikowany opiera się na certyfikatach kwalifikowanych, które są wydawane przez zaufane podmioty - tzw. kwalifikowanych dostawców usług zaufania. Certyfikat potwierdza zgodność podpisu z wymaganiami prawno-technicznymi i przypisuje go konkretnemu podmiotowi.
* **Posiada moc prawną podpisu odręcznego**: Podpis, dzięki wykorzystaniu kwalifikowanego certyfikatu, posiada moc prawną podpisu własnoręcznego w obrocie dokumentów cyfrowych na terenie całej Unii Europejskiej. Podpis jest wydawany dla osoby fizycznej na bezpiecznym urządzeniu, składającym się z czytnika i karty.
* **Wymiana międzynarodowa**: Elektroniczny podpis kwalifikowany, wydany zgodnie z regulacją eIDAS, jest uznawany we wszystkich krajach Unii Europejskiej. Umożliwia to korzystanie z takiego podpisu w transakcjach międzynarodowych, upraszczając komunikację i zapewniając pewność prawną.

### Realne oszczędności

Podpis kwalifikowany przynosi szereg realnych oszczędności i korzyści dla firm oraz osób indywidualnych. Oto krótki opis potencjalnych oszczędności związanych z wykorzystaniem podpisu kwalifikowanego:

1. **Redukcja kosztów papierowych i czasu**: Podpis kwalifikowany eliminuje potrzebę drukowania, wysyłania i przechowywania dokumentów papierowych. To prowadzi do oszczędności związanych z zakupem papieru, atramentu, kosztami wysyłki i archiwizacją dokumentów. Ponadto, podpis elektroniczny przyspiesza proces podpisywania i wymiany dokumentów, co skraca czas i usprawnia działanie.

2. **Eliminacja kosztów związanych z koniecznością dostarczenia fizycznego podpisu**: W przypadku transakcji międzynarodowych, gdzie wymagane są fizyczne podróże w celu dostarczenia podpisów, podpis kwalifikowany eliminuje takie wydatki. Można łatwo i bezpiecznie podpisywać dokumenty cyfrowo, oszczędzając czas i pieniądze.

3. **Zwiększenie efektywności procesów**: Podpis kwalifikowany umożliwia przepływ dokumentów elektronicznych bez potrzeby drukowania, skanowania i przetwarzania papierowych kopii. To prowadzi do bardziej efektywnych i zautomatyzowanych procesów, redukując błędy, opóźnienia i koszty związane z ręcznym przetwarzaniem dokumentów.

4. **Wyeliminowanie potrzeby przechowywania i archiwizacji dokumentów papierowych**: Podpis kwalifikowany umożliwia przechowywanie i archiwizację dokumentów elektronicznych, co eliminuje konieczność fizycznego przechowywania i zarządzania papierowymi dokumentami. To prowadzi do oszczędności związanych z przestrzenią magazynową i kosztami archiwizacji.

5. **Zwiększenie bezpieczeństwa i pewności prawnej**: Podpis kwalifikowany zapewnia wysoki poziom bezpieczeństwa i pewności prawnej. Używając go, strony mogą uniknąć fałszerstw, manipulacji lub nieuprawnionego dostępu do dokumentów. To prowadzi do oszczędności związanych z potencjalnymi stratami finansowymi i ryzykiem reputacyjnym.

6. **Wprowadzenie podpisu kwalifikowanego może przynieść znaczne oszczędności**, zarówno w kontekście kosztów operacyjnych, jak i efektywności procesów. Dodatkowo, podpis kwalifikowany przyczynia się do zwiększenia bezpieczeństwa, ograniczenia ryzyka i zapewnienia pewności prawnej.

**Elektroniczny podpis kwalifikowany** ma na celu stworzenie bezpiecznego i wiarygodnego środowiska dla transakcji elektronicznych. Umożliwia on prawnie wiążące podpisywanie dokumentów cyfrowych, redukując potrzebę korzystania z tradycyjnych, papierowych podpisów. Jest szczególnie przydatny w przypadku transakcji elektronicznych, które wymagają wysokiego poziomu autentyczności, integralności i ochrony danych.

## Czym jest elektroniczna pieczęć kwalifikowana

**Kwalifikowana pieczęć elektroniczna** to specjalny rodzaj cyfrowej pieczęci, która jest oparta na certyfikacie kwalifikowanym i spełnia określone wymagania prawne i techniczne. Podobnie jak elektroniczny podpis kwalifikowany, kwalifikowana pieczęć jest uregulowana przez europejską regulację eIDAS (Regulacja eIDAS - Regulation (EU) No 910/2014) i jest wykorzystywana w celu zapewnienia autentyczności, integralności i wiarygodności dokumentów elektronicznych.

Oto kluczowe cechy kwalifikowanej pieczęci elektronicznej:

1. **Autentyczność i integralność**: Kwalifikowana pieczęć elektroniczna potwierdza autentyczność dokumentu oraz integralność jego zawartości. Po zastosowaniu pieczęci cyfrowej nie można wprowadzać zmian w dokumencie bez wykrycia śladów manipulacji.

2. **Identyfikacja podmiotu**: Kwalifikowana pieczęć elektroniczna jest powiązana z tożsamością i uprawnieniami podmiotu, który ją tworzy. Używając specjalnych urządzeń, takich jak karty chipowe lub tokeny, podmiot potwierdza swoją tożsamość i upoważnienie do używania kwalifikowanej pieczęci.

3. **Certyfikat kwalifikowany**: Kwalifikowana pieczęć elektroniczna jest oparta na certyfikacie kwalifikowanym, który jest wydawany przez zaufane podmioty, tzw. kwalifikowanych dostawców usług zaufania. Certyfikat potwierdza zgodność pieczęci z wymaganiami prawno-technicznymi i przypisuje ją konkretnemu podmiotowi.

4. **Przestrzeń transgraniczna**: Kwalifikowana pieczęć elektroniczna, wydana zgodnie z regulacją eIDAS, jest uznawana we wszystkich krajach Unii Europejskiej. To umożliwia stosowanie pieczęci w międzynarodowych transakcjach elektronicznych, zapewniając pewność prawna i ułatwiając komunikację.

**Kwalifikowana pieczęć elektroniczna** ma na celu zastąpienie tradycyjnych pieczęci papierowych w środowisku elektronicznym. Jest wykorzystywana do oznaczania dokumentów cyfrowych, potwierdzając ich pochodzenie, autentyczność i integralność. Kwalifikowana pieczęć jest szczególnie przydatna w przypadku transakcji elektronicznych, które wymagają uwierzytelnienia i ochrony danych, takich jak umowy, faktury, dokumenty urzędowe itp.

## Czym jest kwalifikowany znaczniki czasu

**Zalety kwalifikowanego znacznika czasu z rozporządzenia eIDAS:**

1. **Prawna wiarygodność:** Kwalifikowany znacznik czasu, zgodnie z eIDAS, zapewnia prawną wiarygodność dokumentów elektronicznych. Potwierdza on nieodwołalnie moment powstania lub przyjęcia danego dokumentu, co ma kluczowe znaczenie w przypadku sporów prawnych lub audytów.

2. **Niezaprzeczalność:** Kwalifikowany znacznik czasu jest niezaprzeczalnym dowodem czasu, który nie może zostać sfałszowany lub zmieniony. Zapewnia to niezawodność i autentyczność dokumentów elektronicznych, eliminując ryzyko manipulacji lub sporów dotyczących kolejności zdarzeń.

3. **Wysoki poziom bezpieczeństwa:** Kwalifikowane znaczniki czasu są oparte na zaawansowanych technologiach kryptograficznych, które gwarantują wysoki poziom bezpieczeństwa. Zapewniają one poufność, integralność i niezmienność informacji związanych z czasem, chroniąc je przed nieautoryzowanym dostępem lub zmianami.

4. **Akceptacja na poziomie międzynarodowym:** Kwalifikowane znaczniki czasu, zgodne z eIDAS, są akceptowane na poziomie międzynarodowym w Unii Europejskiej. Dzięki temu możesz mieć pewność, że Twoje dokumenty będą honorowane i uznawane przez instytucje i organy prawne w różnych krajach członkowskich UE.

5. **Prostota i łatwość użycia:** Pomimo swojej zaawansowanej technologii, kwalifikowane znaczniki czasu są zaprojektowane w sposób intuicyjny i łatwy w obsłudze. Możesz łatwo i szybko stosować znaczniki czasu do swoich dokumentów elektronicznych bez konieczności posiadania zaawansowanej wiedzy technicznej.

Kwalifikowany znacznik czasu zgodny z rozporządzeniem eIDAS stanowi nieodłączny element bezpiecznej i wiarygodnej komunikacji elektronicznej. Zapewnia prawne potwierdzenie czasu zdarzeń, ochronę dokumentów i eliminację ryzyka sporów prawnych. Wykorzystując kwalifikowane znaczniki czasu, możesz mieć pełne zaufanie do autentyczności i niezmienności swoich dokumentów elektronicznych.

Technicznie rzecz biorąc, kwalifikowany znacznik czasu (**Qualified Timestamp**) to cyfrowy podpis, który potwierdza, że dany dokument elektroniczny **został podpisany w określonym czasie**. Kwalifikowany znacznik czasu składa się z trzech głównych elementów:

* pieczęci czasowej,
* certyfikatu kwalifikowanego dostawcy usług czasowych (QTSP)
* oraz prywatnego klucza podpisującego.

1. **Pieczęć czasowa:** Jest to wartość czasowa, zwykle w formacie UTC, która precyzyjnie określa moment, w którym dokument został opieczętowany. Pieczęć czasowa jest dodawana do dokumentu jako zabezpieczenie przed późniejszą manipulacją i jest trudna do zmienienia bez wykrycia.

2. **Certyfikat kwalifikowanego dostawcy usług czasowych (QTSP):** Kwalifikowany znacznik czasu musi być oparty na certyfikacie dostawcy usług czasowych, który jest uznawany przez właściwe organy nadzoru. Certyfikat ten potwierdza tożsamość i wiarygodność dostawcy usług czasowych oraz upoważnienie do wystawiania kwalifikowanych znaczników czasu.

3. **Prywatny klucz podpisujący:** Kwalifikowany znacznik czasu musi być podpisany cyfrowo przez prywatny klucz podpisujący dostawcy usług czasowych. Ten klucz jest odpowiedzialny za uwierzytelnienie znacznika czasu i potwierdzenie jego integralności.

Cały proces wystawiania kwalifikowanego znacznika czasu jest oparty na algorytmach kryptograficznych, takich jak RSA czy SHA, które zapewniają bezpieczeństwo i integralność znacznika czasu. Technicznie rzecz biorąc, kwalifikowany znacznik czasu jest jednym ze składników niezbędnych do stworzenia solidnej struktury dla dokumentów elektronicznych i ich autentycznego datowania w ramach przepisów eIDAS.

## Ekosystem eIDAS

![Ekosystem eIDAS]({{ site.baseurl }}/images/eidas-ecosystem-en-1024x822.jpg)

## Dokumentacja

- [ROZPORZĄDZENIE  PARLAMENTU  EUROPEJSKIEGO  I  RADY  (UE)  NR  910/2014 z  dnia  23  lipca  2014  r. w  sprawie  identyfikacji  elektronicznej  i  usług  zaufania  w  odniesieniu  do  transakcji  elektronicznych na  rynku  wewnętrznym  oraz  uchylające  dyrektywę  1999/93/WE]({{ site.baseurl }}/dokumenty/ROZPORZADZENIE_PARLAMENTU_EUROPEJSKIEGO_I_RADY_UE_NR_910_2014.pdf)
