Commit 1df342ab authored by Björn Lindström's avatar Björn Lindström

Bytte ut diverse HTTP-länkar till HTTPS

parent c2342e7a
Pipeline #62118448 passed with stage
in 52 seconds
......@@ -13,6 +13,6 @@ Jag måste få slå ett slag för en sf-kongress jag är med och arrangerar: [Å
Det är den andra Åcon, det hölls en i fjol också. Då var hedersgästen Hal Duncan, en intressant ung skotsk författare. Det var en succé, ett 70-tal fans från framför allt Finland men även från Sverige umgicks, lekte, lyssnade på föredrag och drack öl i tre dygn. Det var kul att få lära känna de finska fansen och det var roligt att vara på Åland.
Det finns bilder här: [Åcon på Flickr](http://www.flickr.com/search/?q=%C3%85con&w=all)
Det finns bilder här: [Åcon på Flickr](https://www.flickr.com/search/?q=%C3%85con&w=all)
Årets hedersgäst är Ian McDonald som är aktuell med romanen Brasyl som kom i fjol: en av de roligaste tidsreseböcker jag har läst. Kom och lyssna på honom under en Ålandssemester du med!
......@@ -9,7 +9,7 @@ kategorier = ["Nyheter"]
taggar = ["Alcocon 3", "Aplakonen", "Fantasticon 2009", "Finncon 2009", "Imagicon 2", "Norcon 2009", "Swecon 2009", "Åcon 3"]
+++
Årets första sf-kongress i Norden har redan ägt rum, det var [Alcocon 3 i Göteborg](http://www.clubcosmos.net/Alcocon3), som avhölls 24-26 april. Bilder en masse därifrån finns på [Flickr](http://www.flickr.com/photos/tags/alcocon3). Resten av årets kongresser är:
Årets första sf-kongress i Norden har redan ägt rum, det var [Alcocon 3 i Göteborg](http://www.clubcosmos.net/Alcocon3), som avhölls 24-26 april. Bilder en masse därifrån finns på [Flickr](https://www.flickr.com/photos/tags/alcocon3). Resten av årets kongresser är:
* [Åcon 3 i Mariehamn](http://acon3.wordpress.com), 21-24 maj. Författarhedersgäst: Steph Swainston.
* [Aplakonen i Bredaryd](http://www.norensoversattningar.se/Aplakonen), 12-14 juni.
......
......@@ -15,7 +15,7 @@ Innan jag skriver har jag naturligtvis funderat på VAD jag ska skriva om. Jag k
(Här skulle jag då lägga in en häftig bild från teknade filmskriptet med en bil på om jag begrep hur man får in bilder)
(Och här var det en bild på [Milla Jovovich](http://www.imdb.com/name/nm0000170) när hon ser grym ut...)
(Och här var det en bild på [Milla Jovovich](https://www.imdb.com/name/nm0000170) när hon ser grym ut...)
Nåväl, då skriver jag väl om filmerna då när nu jag inte lyckas alls med biluppslaget.
......@@ -29,11 +29,11 @@ Jag var sugen på att se SF på film och gick till Akademibokhandeln här i Upps
Ett slagsmål med en vampyr som slåss med en sax och flippar in och ut ur dimensionerna så att han inte syns mesta delen av slagsmålet? Jag tordes inte titta!
Efter att ha suttit och kikat på filmen genom springor mellan fingrarna så sjönk gradvis händerna ned i knät och jag var fångad. Vilken värld som målas upp, intelligent, rolig, spännande, skitig, fantasisk och helt annorlunda än vad jag någonsin sett. Så långt ifrån The Matrix som man kan komma? Filmerna heter "[Night watch](http://en.wikipedia.org/wiki/Night_Watch_%282004_film%29)" och "[Day watch](http://en.wikipedia.org/wiki/Day_Watch)" och baseras på böcker av författaren [Sergei Lukyanenko](http://en.wikipedia.org/wiki/Sergey_Lukyanenko). Jag såg bägge filmerna i ett sträck och hade det inte varit så sent efter jag var färdig med "Day watch" skulle jag ha sett om dem bägge två på en gång. Men HUR kunde försäljaren tro att det var SF? En gåta! På många av sidorna jag läst såhär i efterhand om filmerna så är de klassade som "Horror movies", och hade jag vetat DET skulle jag aldrig ha köpt dem. En värre mes än jag när det blir lite otäckt på film kan man svårligen finna. Jag är glad att jag inte visste det innan för filmerna var en upplevelse av stora mått att se och jag kan varmt rekommendera dem.
Efter att ha suttit och kikat på filmen genom springor mellan fingrarna så sjönk gradvis händerna ned i knät och jag var fångad. Vilken värld som målas upp, intelligent, rolig, spännande, skitig, fantasisk och helt annorlunda än vad jag någonsin sett. Så långt ifrån The Matrix som man kan komma? Filmerna heter "[Night watch](https://en.wikipedia.org/wiki/Night_Watch_%282004_film%29)" och "[Day watch](https://en.wikipedia.org/wiki/Day_Watch)" och baseras på böcker av författaren [Sergei Lukyanenko](https://en.wikipedia.org/wiki/Sergey_Lukyanenko). Jag såg bägge filmerna i ett sträck och hade det inte varit så sent efter jag var färdig med "Day watch" skulle jag ha sett om dem bägge två på en gång. Men HUR kunde försäljaren tro att det var SF? En gåta! På många av sidorna jag läst såhär i efterhand om filmerna så är de klassade som "Horror movies", och hade jag vetat DET skulle jag aldrig ha köpt dem. En värre mes än jag när det blir lite otäckt på film kan man svårligen finna. Jag är glad att jag inte visste det innan för filmerna var en upplevelse av stora mått att se och jag kan varmt rekommendera dem.
Och så lite om bokrean... Jag har ju fuskat och suttit och beställt böcker på nätet från årets bokrea. Bokus hade nämligen ett erbjudande att man fick "dubbla poäng på allt" och "gratis frakt" som var omöjligt för mig att motstå. Så när jag gick ned till bokrean (på rätt dag nu) hade jag bara tänkt "titta lite".
Jag läste häromdagen i ett [blogginlägg](./blogg/favoritforfattare.md) av [Johan Anglemark](/forfattare/anglemark) att han läste allt av [Susanna Clarke](http://en.wikipedia.org/wiki/Susanna_Clarke) och när jag Googlade för att ta reda på mer om henne fann jag boken [Jonathan Strange and Mr Norrell](http://en.wikipedia.org/wiki/Jonathan_Strange_%26_Mr_Norrell) som genast intresserade mig. Döm om min glädje när jag ser den boken på bokrean när jag lite planlöst irrade omkring på Akademibokhandeln här i Uppsala. Jag tog det genast som en fingervisning att DEN boken måste jag köpa, glöm att jag går och väntar på ett stort paket från Bokia. Först skriver Johan Anglemark att författaren är en av de som han "läser allt när det kommer ut" av, sen ramlar jag på den på bokrean, och om inte DET är ett "tecken" får du kalla mig blind. Eftersom jag läser mina böcker på Engelska letade jag upp den Engelska versionen av boken för att köpa den. Den var inte på bokrean men ett tecken ÄR ett tecken. Men vilken bedrövelse. Boken är snudd på en decimeter tjock! Jag har tyvärr små händer som dessutom alltid är "onda" av artrit så jag kan inte hålla i böcker av den formidabla digniteten. Jag får vänta på en nyutgåva då de av sympati med mig kapar upp boken i en trilogi.
Jag läste häromdagen i ett [blogginlägg](./blogg/favoritforfattare.md) av [Johan Anglemark](/forfattare/anglemark) att han läste allt av [Susanna Clarke](https://en.wikipedia.org/wiki/Susanna_Clarke) och när jag Googlade för att ta reda på mer om henne fann jag boken [Jonathan Strange and Mr Norrell](https://en.wikipedia.org/wiki/Jonathan_Strange_%26_Mr_Norrell) som genast intresserade mig. Döm om min glädje när jag ser den boken på bokrean när jag lite planlöst irrade omkring på Akademibokhandeln här i Uppsala. Jag tog det genast som en fingervisning att DEN boken måste jag köpa, glöm att jag går och väntar på ett stort paket från Bokia. Först skriver Johan Anglemark att författaren är en av de som han "läser allt när det kommer ut" av, sen ramlar jag på den på bokrean, och om inte DET är ett "tecken" får du kalla mig blind. Eftersom jag läser mina böcker på Engelska letade jag upp den Engelska versionen av boken för att köpa den. Den var inte på bokrean men ett tecken ÄR ett tecken. Men vilken bedrövelse. Boken är snudd på en decimeter tjock! Jag har tyvärr små händer som dessutom alltid är "onda" av artrit så jag kan inte hålla i böcker av den formidabla digniteten. Jag får vänta på en nyutgåva då de av sympati med mig kapar upp boken i en trilogi.
Så, det var mitt bloggiinlägg. Hur jag velade runt bland bilar, filmer och Jonathan Strange and Mr Norrell för att komma på vad jag skulle skriva om...
......
......@@ -12,7 +12,7 @@ taggar = ["Catahya", "bokprat", "böcker"]
Jag kan inte låta bli att tycka att det är lite roligt, på ett ironiskt vis,
att diskussionen kring Upsalafandoms bokprat har (som Björn Lindström
påpekade på [listan](./sidor/epostlista.md)) flyttat från Upsalafandom till
[Catahya](http://www.catahya.net/forum/svar.asp?tid=9260&forumid=13).
[Catahya](https://catahya.net//forum/svar.asp?tid=9260&forumid=13).
Inte för att det inte finns en stor poäng med det. De aktiva, som i alla fall
har försökt att läsa varje bok och dyka upp på varje bokpratsmöte (Björn,
Jesper, Johan Anglemark, jag) finns där allihop och sett till erfarenheten av
......
......@@ -10,7 +10,7 @@ taggar = ["Camp Concentration", "Thomas M. Disch", "bokprat", "science fiction"]
+++
I onsdags träffades vi hemma hos Björn Lindström för att diskutera [Camp
Concentration](http://en.wikipedia.org/wiki/Camp_Concentration) av Thomas M.
Concentration](https://en.wikipedia.org/wiki/Camp_Concentration) av Thomas M.
Disch. Närvarande var jag, Björn och George Berger. Jag hade precis läst ut
boken och Björn likaså, men han hävdade att han varit för trött när han läste
den och hade därför inte riktigt kunnat ta sig till den. George hade läst den
......
......@@ -9,7 +9,7 @@ kategorier = ["Kåserier"]
taggar = []
+++
Härom veckan blev jag rekommenderad att läsa böcker av författarinnan [S. L. Viehl](http://en.wikipedia.org/wiki/S._L._Viehl). Snabb som jag är beställde jag 10 st böcker från SF-bokhandeln som alla verkade lockande, bland annat en serie med 8 st böcker om Dr Cherijo. Rymdresor, nya världar, aliens och en kvinnlig läkare mitt uppe i smeten var något att sätta tänderna i. I början av [den första boken](http://www.sfbok.se/asp/artikel.asp?VolumeID=43217) blev jag lite rädd över att jag redan hade funderat ut hela intrigen (vilket ju är ganska vanligt...) men ack vad jag bedrog mig! Historien tar nya vändningar hela tiden och karaktärerna utvecklas åt nya håll som inte ens jag med min fantasi kan fundera ut på förhand. KUL!
Härom veckan blev jag rekommenderad att läsa böcker av författarinnan [S. L. Viehl](https://en.wikipedia.org/wiki/S._L._Viehl). Snabb som jag är beställde jag 10 st böcker från SF-bokhandeln som alla verkade lockande, bland annat en serie med 8 st böcker om Dr Cherijo. Rymdresor, nya världar, aliens och en kvinnlig läkare mitt uppe i smeten var något att sätta tänderna i. I början av [den första boken](http://www.sfbok.se/asp/artikel.asp?VolumeID=43217) blev jag lite rädd över att jag redan hade funderat ut hela intrigen (vilket ju är ganska vanligt...) men ack vad jag bedrog mig! Historien tar nya vändningar hela tiden och karaktärerna utvecklas åt nya håll som inte ens jag med min fantasi kan fundera ut på förhand. KUL!
Visst, det är ingen djupare SF men ibland behöver jag bara bra och underhållande läsning, speciellt när jag som nu har det jobbigt med familjemedlemmar och vänner som alla råkar ut för svåra och tunga saker och när mitt arbete dessutom är extra krävande. Då orkar jag inte med att läsa böcker med allt för stort allvar och tyngd.
......
......@@ -24,4 +24,4 @@ andra morbiditeter_. Juryns motivering:
> skräckblandad förtjusning följer man Theorin när han stänker blod på deras
> livspussel.
Läs mer [här](http://www.catahya.net/nyhet.asp?id=2735).
Läs mer [här](https://catahya.net//nyhet.asp?id=2735).
......@@ -11,12 +11,12 @@ taggar = ["Conan", "Robert E Howard", "film", "serietidningar"]
Många gånger händer det att jag träffar människor som skiner upp när man
nämner namnet Conan. Nästan utan undantag är nästa namn de nämner [Arnold
Schwarzenegger](http://en.wikipedia.org/wiki/Arnold_Schwarzenegger). Han är
Schwarzenegger](https://en.wikipedia.org/wiki/Arnold_Schwarzenegger). Han är
för många synonymt med Conan. Personligen tycker jag att hans insats, i
filmen som alla omedelbart tänker på, är ganska hyggligt. Filmen har samma
känsla av rak äventyrsberättelse, med lite blandade stänk av olika
ingredienser för att göra det exotiskt, som kännetecknar [Robert E. Howards
noveller.](http://en.wikipedia.org/wiki/Robert_E_Howard) Skulle det vara så
noveller.](https://en.wikipedia.org/wiki/Robert_E_Howard) Skulle det vara så
att personen nu visat sig uppskattat filmen i fråga händer det sig också
ganska ofta att de har kommit i kontakt med Conan i serietidningsform.
......@@ -73,9 +73,9 @@ död. Skulle det nu vara så att den hypotetiske samtalspartner jag skrivit om
till och med kommer så långt som att nämna "gubben i lådan", kommer det något
plågat över mitt ansiktsuttryck innan jag biter mig i tungan. Detta för att
inte börja föreläsa som en annan
[besserwisser](http://en.wikipedia.org/wiki/Messerschmidt) om serhjältarnas
[besserwisser](https://en.wikipedia.org/wiki/Messerschmidt) om serhjältarnas
inflytande på amerikansk serietidningsmarkad, och [lindrigt
begåvade](http://en.wikipedia.org/wiki/Robert_Jordan) pastichförfattare.
begåvade](https://en.wikipedia.org/wiki/Robert_Jordan) pastichförfattare.
Istället kan man förstås glatt hålla med om hur underhållande filmen var och
sedan fortast möjligt ta sig hem och sätta sig i läsfåtöljen. Lämpligen då
med _The Phoenix on the Sword_ eller kanske ännu hellre den mästerliga _The
......
......@@ -24,7 +24,7 @@ många fler dubletter som vi inte visste om.
I övrigt fylls kvällarna av kommittémöten inför kongresser jag är med att
arrangera - [Kontext](http://kontext2008.se) och [Imagicon
2](http://www.imagicon.se) -, pubmöten samt
[Angel](http://en.wikipedia.org/wiki/Angel_%28TV_series%29). Vi har aldrig
[Angel](https://en.wikipedia.org/wiki/Angel_%28TV_series%29). Vi har aldrig
varit särskilt förtjusta i Angel-figuren i Buffy, men tänkte att vi till slut
skulle ge serien en chans, och det har den väl på det hela taget visat sig
värd än så länge, även om den är ruskigt ojämn.
......@@ -24,6 +24,6 @@ ibland, men den här boken verkade hålla en ganska rak stil.
Nu har jag läst de två första berättelserna, och det är onekligen de gamla vanliga figurerna från Moorcocks Multiversum, fast i gammaldags deckarberättelsestil. Ganska trevligt, fast jag är inte säker på att jag tycker att det är mer än pastisch kombinerat med omtuggande av samma saker som de här personerna alltid gör.
Ante släpade hem [Shadows over Baker Street](http://en.wikipedia.org/wiki/Shadows_Over_Baker_Street), som är en antologi där olika kända författare har skrivit Sherlock Homes-berättelser i lovecraftiansk miljö. Jag som aldrig begripit mig på Lovecraft har lite svårt att förstå grejen, men konceptet verkar ändå lite kul på något sätt. Och omslagsbilden är lite cool.
Ante släpade hem [Shadows over Baker Street](https://en.wikipedia.org/wiki/Shadows_Over_Baker_Street), som är en antologi där olika kända författare har skrivit Sherlock Homes-berättelser i lovecraftiansk miljö. Jag som aldrig begripit mig på Lovecraft har lite svårt att förstå grejen, men konceptet verkar ändå lite kul på något sätt. Och omslagsbilden är lite cool.
![Omslag till Shadows Over Baker Street](shadows_over_baker_street.jpeg)
......@@ -19,4 +19,4 @@ något som närmast motsvarar våld mot tjänsteman.
[Nyhetsartikel om händelsen](http://www.cbc.ca/canada/toronto/story/2010/03/19/watts-convicted.html).
Bakgrunden finns på [http://en.wikipedia.org/wiki/Peter_Watts](http://en.wikipedia.org/wiki/Peter_Watts).
Bakgrunden finns på [https://en.wikipedia.org/wiki/Peter_Watts](https://en.wikipedia.org/wiki/Peter_Watts).
......@@ -9,6 +9,6 @@ kategorier = ["Nyheter"]
taggar = ["Catahya", "noveller", "skräck"]
+++
För ett par veckor sedan [påpekade](./blogg/catahyapriset_for_2007.md) jag att [Catahya](http://www.catahya.net) delat ut sitt årliga novellpris, som gått till Johan Theorins novell "Endast jag är vaken" – som trycktes i en antologi som är i princip omöjlig att få tag på längre (själv läste jag den en natt hemma hemma hos [en av jurymedlemmarna](http://www.vildvittra.se) efter att ha firat hennes fördelsedag, till exempel).
För ett par veckor sedan [påpekade](./blogg/catahyapriset_for_2007.md) jag att [Catahya](https://catahya.net/) delat ut sitt årliga novellpris, som gått till Johan Theorins novell "Endast jag är vaken" – som trycktes i en antologi som är i princip omöjlig att få tag på längre (själv läste jag den en natt hemma hemma hos [en av jurymedlemmarna](http://www.vildvittra.se) efter att ha firat hennes fördelsedag, till exempel).
Nu har novellen lagts upp på [Catahyas hemsida](http://www.catahya.net/litteratur/endastjagarvaken.html), så att de som vill kan läsa den.
Nu har novellen lagts upp på [Catahyas hemsida](https://catahya.net//litteratur/endastjagarvaken.html), så att de som vill kan läsa den.
......@@ -9,7 +9,7 @@ kategorier = ["Recensioner"]
taggar = ["David Weber"]
+++
Jag har med oändligt tålamod snart läst alla [David Webers böcker](http://en.wikipedia.org/wiki/David_Weber). Jag är ju en sådan... En sådan "kuf" som skaffar alla böcker av en författare och sedan läser dem i kronologisk ordning och nu är jag inne på DWs näst senaste bok av totalt ett tjugotal (?). (Ni må tro att min man gillar mitt sätt att vara totalt borta under några veckor) (inte).
Jag har med oändligt tålamod snart läst alla [David Webers böcker](https://en.wikipedia.org/wiki/David_Weber). Jag är ju en sådan... En sådan "kuf" som skaffar alla böcker av en författare och sedan läser dem i kronologisk ordning och nu är jag inne på DWs näst senaste bok av totalt ett tjugotal (?). (Ni må tro att min man gillar mitt sätt att vara totalt borta under några veckor) (inte).
David Weber skriver ganska speciellt. Han börjar på A, sen tar han B, sen C och så i rak ordning "äter" han sig fram till Ö. Längst denna raka väg tuggar han fram som en ångvält. Allt löser sig relativt enkelt och inte många komplikationer antyds ens. Med andra ord skulle man kunna tro att hans böcker är tråkiga och fantasilösa. Av någon väldigt knepig (och av mig obegriplig) anledning är böckerna ändå läsvärda. De blir gedigna av alla historiska referenser han saxar in, och av hans politiska kunnande. Dessutom är ingenting svart eller vitt utan alla lever i en "verklig" värld bland alla rymdskeppen och alla olika planeter. Personerna i böckerna blir trovärdiga och inte allt för stereotypa. Jag kan inte säga att jag VARMT rekommenderar hans böcker, inte som jag utan tvekan kan göra med Tanya Huffs böcker. TH har det där lilla extra, knorren, saltet, innerligheten... David Weber Är underhållande och trivsam men när jag läst ut hans senaste kommer de att få ligga i bokhyllan Väldigt Lång Tid innan jag ens ska tänka på att läsa om alla...
......
......@@ -14,7 +14,7 @@ försöka hitta lämpliga julklappar till diverse personer. En del med
fantasyanknytning: min bror skall få första delarna i Joe Abercrombies (obs!
Spoilervarning på länken) _[The First Law](http://vetsaga.se/?p=37)_ och
Naomi Noviks
_[Temeraire](http://www.catahya.net/litteratur/recensioner.asp?id=586)_. Jag
_[Temeraire](https://catahya.net//litteratur/recensioner.asp?id=586)_. Jag
är inte överväldigad av någondera, men båda har sina poänger (Novik skriver
ytlig underhållning, men är rätt bra på vad hon gör, och Abercrombie för en
rätt intressant dialog med fantasygenren). Min syster skall bland annat få
......
......@@ -11,4 +11,4 @@ taggar = ["Dewey", "SAB", "klassifikationssystem"]
Tim Spalding, LibraryThings grundare, har länge gått i tankar och funderat på ett klassifikationssystem för att ersätta det proprietära, föråldrade och ganska krångliga Deweysystemet. Efter årets American Library Association-konferens har han fått för sig att sjösätta tanken: [Open Shelves Classification](http://www.librarything.com/thingology/2008/07/build-open-shelves-classification.php), ett opensourceprojekt som LibraryThing nu söker frivilliga att driva.
Nu använder vi i och för sig [SAB-systemet](http://sv.wikipedia.org/wiki/SAB) hemma men det skulle ändå vara kul att betatesta det system som de kommer fram till, även om en ständig omsortering av alla böcker skulle kunna tänkas sluka enorma mängder tid.
Nu använder vi i och för sig [SAB-systemet](https://sv.wikipedia.org/wiki/SAB) hemma men det skulle ändå vara kul att betatesta det system som de kommer fram till, även om en ständig omsortering av alla böcker skulle kunna tänkas sluka enorma mängder tid.
......@@ -21,14 +21,14 @@ mer eller mindre stora namn i genren. Det verkar som om The Science Fiction
Bookclub gett ut en hel del sådana. Flera av dessa var intressanta, och jag
kanske kommer att skriva mer om dem senare, men en som speciellt fångade min
blick var den som samlade berättelser av [Lester del
Rey.](http://en.wikipedia.org/wiki/Lester_Del_Rey)
Rey.](https://en.wikipedia.org/wiki/Lester_Del_Rey)
<!-- more -->
Vilka av läsarna har hört talas om namnet del Rey? Är det via Del Rey Books,
månne? Själv hörde jag talas om namnet på det viset, och då fick jag även
veta att det var Lesters fru [Judy
Lynn](http://en.wikipedia.org/wiki/Judy-Lynn_del_Rey) som namngett Del Rey
Lynn](https://en.wikipedia.org/wiki/Judy-Lynn_del_Rey) som namngett Del Rey
Books. Lite efterforskningar (på Wikipedia, som man gör nu för tiden) gav vid
handa att han åstadkommit en hel del, och även fått fina priser för sina
insatser. Så, är det bara jag som har dålig koll, eller är han inte så känd
......
......@@ -9,4 +9,4 @@ kategorier = ["Nyheter"]
taggar = ["Swecon", "kongresser"]
+++
Idag åker jag till [ConFuse/Swecon](http://www.lysator.liu.se/confuse) i Linköping. Riktigt intressanta val av hedersgäster, [kul program](http://www.lysator.liu.se/confuse/program.pdf) och bra människor. Det här skall bli roligt.
Idag åker jag till [ConFuse/Swecon](https://www.lysator.liu.se/confuse) i Linköping. Riktigt intressanta val av hedersgäster, [kul program](https://www.lysator.liu.se/confuse/program.pdf) och bra människor. Det här skall bli roligt.
......@@ -13,7 +13,7 @@ Det här är mitt första bidrag till Upsalafandoms blogg och jag tänkte använ
![Omslag till Last Dragon](last_dragon.jpeg)
Den första är _[Last Dragon](http://www.amazon.com/Last-Dragon-Discoveries-J-M-Mcdermott/dp/0786948574)_ av J. M. McDermott. McDermotts första roman är utgiven på Wizard of the Coasts nya etikett _Discoveries_, som är ämnad för ny fantasylitteratur som inte hör ihop med deras rollspelsvärldar. Han hade turen, eller oturen, att bli jämförd med både Gabriel Garcia Marquez och Gene Wolfe i press-releasen som förlaget skickade ut, vilket visserligen gjorde att jag fick upp ögonen för boken, men samtidigt skapade förväntningar som är ytterst svåra att leva upp till.
Den första är _[Last Dragon](https://www.amazon.com/Last-Dragon-Discoveries-J-M-Mcdermott/dp/0786948574)_ av J. M. McDermott. McDermotts första roman är utgiven på Wizard of the Coasts nya etikett _Discoveries_, som är ämnad för ny fantasylitteratur som inte hör ihop med deras rollspelsvärldar. Han hade turen, eller oturen, att bli jämförd med både Gabriel Garcia Marquez och Gene Wolfe i press-releasen som förlaget skickade ut, vilket visserligen gjorde att jag fick upp ögonen för boken, men samtidigt skapade förväntningar som är ytterst svåra att leva upp till.
McDermott har [sagt](http://charles-tan.blogspot.com/2008/01/feature-interview-with-jm-mcdermott.html) att hans mål med _Last Dragon_ var att skriva en stor episk fantasyserie i en en enda volym, genom att använda olika "litterära och postmoderna tekniker", något som tydligast verkar göra sig gällande i att han avstår från ett linjärt berättande och istället låter världen och berättelse träda fram i brottstycken och vinjetter. Detta låter som ett väldigt ambitiös och vågat projekt som antingen skulle kunna bli mycket intressant eller alldeles oläsligt, men utifrån de flesta recensioner jag stött på låter det som om McDermott faktiskt har lyckats. Jeff VanderMeer [frågar sig](http://www.jeffvandermeer.com/2008/01/21/last-dragon-by-jm-mcdermott-best-first-novel-of-the-year-or-just-one-of-the-best-period) om vi i denna bok redan har fått årets bästa debutroman, Paul Witcover [prisar](http://www.scifi.com/sfw/books/sfw18134.html) McDermotts skickliga hantlag och originalitet och [OF Blog of the Fallen](http://ofblog.blogspot.com/2008/02/jm-mcdermott-last-dragon.html) framhäver författarens ekonomiska berättarstil.
......@@ -21,7 +21,7 @@ Personligen tycker jag detta låter som en av de mest intressanta fantasyböcker
![Omslag till Shadowbridge](shadowbridge.jpeg)
Den andra boken jag hade tänkt skriva om är Gregory Frosts _[Shadowbridge](http://www.amazon.com/Shadowbridge-Gregory-Frost/dp/0345497589)_. Denna bok är del ett av två i en serie och utspelar sig på ett oändligt nät av broar, som korsar en ocean utan stränder. Huvudpersonen är en dockmakare och historieberättare och tillhör ett resande dockteatersällskap. Världen skildras genom deras resor och de berättelser och skådespel de framför, vilket verkar skapa en Tusen och en natt-liknande väv av berättelser, myter och skådespel.
Den andra boken jag hade tänkt skriva om är Gregory Frosts _[Shadowbridge](https://www.amazon.com/Shadowbridge-Gregory-Frost/dp/0345497589)_. Denna bok är del ett av två i en serie och utspelar sig på ett oändligt nät av broar, som korsar en ocean utan stränder. Huvudpersonen är en dockmakare och historieberättare och tillhör ett resande dockteatersällskap. Världen skildras genom deras resor och de berättelser och skådespel de framför, vilket verkar skapa en Tusen och en natt-liknande väv av berättelser, myter och skådespel.
Även denna bok har lyckats samla på sig en mängd positiva recensioner. [FantasyBookSpot](http://www.fantasybookspot.com/node/2233) gillar den och även [OF Blog of the Fallen](http://ofblog.blogspot.com/2008/01/gregory-frost-shadowbridge.html) är positiv och framhåller bokens komplexa berättarstil. Dock nöjde sig inte [John Clute](http://www.scifi.com/sfw/books/column/sfw17975.html) med att såga den, utan valde att [ge sig på alla ungdomsböcker](http://antickmusings.blogspot.com/2008/01/great-whomping-load-of-condescension.html) när han ändå var i farten.
......@@ -29,7 +29,7 @@ Det kan också påpekas att både _Shadowbridge _och _Last Dragon_ är paperback
![Omslag till Thunderer](thunderer.jpeg)
Den sista boken för idag är också den en debutroman: _[Thunderer](http://www.amazon.com/Thunderer-Felix-Gilman/dp/0553806769)_ av Felix Gilman. _Thunderer _verkar ansluta sig till New Weird-genren, där författare som China Mièville och Jeff VanderMeer är de stora namnen och i likhet med dessa herrars böcker utspelar sig Gilmans roman i en stor stad fylld med bisarra företeelser och varelser. Här blir en ung musiker indragen i en maktkamp mellan några av staden Ararats oändliga gudar.
Den sista boken för idag är också den en debutroman: _[Thunderer](https://www.amazon.com/Thunderer-Felix-Gilman/dp/0553806769)_ av Felix Gilman. _Thunderer _verkar ansluta sig till New Weird-genren, där författare som China Mièville och Jeff VanderMeer är de stora namnen och i likhet med dessa herrars böcker utspelar sig Gilmans roman i en stor stad fylld med bisarra företeelser och varelser. Här blir en ung musiker indragen i en maktkamp mellan några av staden Ararats oändliga gudar.
Går man efter vad som skrivits på nätet om boken verkar Gilman vara en skicklig författare och en god stilist. [Paul Di Filippo](http://www.scifi.com/sfw/books/sfw18034.html) berömmer honom för hans fantasi och jämför boken med Mark Helprins ypperliga _Winter's Tale_ och [Fantasy Book Critic](http://fantasybookcritic.blogspot.com/2007/12/thunderer-by-felix-gilman.html) håller i stort sett med. Författaren har själv samlat en mängd recensioner på sin egen [hemsida](http://felixgilman.com/books.html).
......
......@@ -9,6 +9,6 @@ kategorier = ["Länkar", "Nyheter"]
taggar = ["Isaac Asimov", "Paul Krugman", "nobelpriset", "psykohistoria"]
+++
Om nu någon har missat det: [Paul Krugman](http://en.wikipedia.org/wiki/Paul_Krugman), som får Nobelpriset i ekonomi i år, kom in på denna bana för att han [ville bli psykohistoriker](http://krugman.blogs.nytimes.com/2008/05/04/economic-science-fiction). (Om du -- liksom en kille jag pratade med häromdagen -- inte förstår vad jag syftar på har du läst för lite Isaac Asimov. Särskilt böckerna om Stiftelsen.)
Om nu någon har missat det: [Paul Krugman](https://en.wikipedia.org/wiki/Paul_Krugman), som får Nobelpriset i ekonomi i år, kom in på denna bana för att han [ville bli psykohistoriker](http://krugman.blogs.nytimes.com/2008/05/04/economic-science-fiction). (Om du -- liksom en kille jag pratade med häromdagen -- inte förstår vad jag syftar på har du läst för lite Isaac Asimov. Särskilt böckerna om Stiftelsen.)
[Via Making Light](http://nielsenhayden.com/makinglight/archives/010673.html)
......@@ -9,6 +9,6 @@ kategorier = ["Kåserier"]
taggar = ["Honor Harrington", "Weber", "rymdkrig"]
+++
Nu har stackaren blivit en "prisoner of war", hon som bara själv har tagit POWar ska nu vara en själv. Deprimerad är hon också… Tänk, [Honor Harrington](http://en.wikipedia.org/wiki/Honor_Harrington) räddade "bara" ca 100 000 andra människor genom att försätta sig i den knipa som ledde till att hon blev tillfångatagen. Då måste man naturligtvis lägga hela skulden på sig själv och deppa ihop… Jag ser fram emot den dag som [David Weber](http://www.davidweber.net) avslutar serien om Honor Harrington. För läsa klart alla 17 böckerna MÅSTE jag ju! De har massor av bra delar också, och bra innehåll, och bra story, och… Speciellt alla stycken om [Honor's katt Nimitz](http://en.wikipedia.org/wiki/Treecats) gör att böckerna skiljer sig från mängden.
Nu har stackaren blivit en "prisoner of war", hon som bara själv har tagit POWar ska nu vara en själv. Deprimerad är hon också… Tänk, [Honor Harrington](https://en.wikipedia.org/wiki/Honor_Harrington) räddade "bara" ca 100 000 andra människor genom att försätta sig i den knipa som ledde till att hon blev tillfångatagen. Då måste man naturligtvis lägga hela skulden på sig själv och deppa ihop… Jag ser fram emot den dag som [David Weber](http://www.davidweber.net) avslutar serien om Honor Harrington. För läsa klart alla 17 böckerna MÅSTE jag ju! De har massor av bra delar också, och bra innehåll, och bra story, och… Speciellt alla stycken om [Honor's katt Nimitz](https://en.wikipedia.org/wiki/Treecats) gör att böckerna skiljer sig från mängden.
Eller hur?
......@@ -14,7 +14,7 @@ att servern har brutit samman just när man gått ut och meddelat världen att
de kan komma och titta på den nya skapelsen.
Murphy är den engelska formen av det gäliska efternamnet
[Surnames](http://en.wikipedia.org/wiki/Surnames) _Ó Murchadha_ eller _Mac
[Surnames](https://en.wikipedia.org/wiki/Surnames) _Ó Murchadha_ eller _Mac
Murchaidh_ - ättling eller son till _Murchadh_ (som betyder sjökrigare - man
undrar om det ursprungligen var vikingar som åsyftades? I så fall är Murphy
en av oss, och det är ju passande i sammanhanget.)
......
......@@ -11,7 +11,7 @@ taggar = ["noveller", "singulariteten"]
Jag läste just ett referat av novellen "The Microcosmic God" av Theodore Sturgeon, publicerad 1941. Den handlar tydligen om en man som skapar en sorts mikroskopiska varelser som lever mycket snabbare än människor, och låter dem evolvera under kontrollerade former. Meningen är att de ska passera människans utveckling så att man kan dra nytta av upptäckter och uppfinningar som de gör. Det går enligt planen först, men ganska snart drar de ifrån människorna så mycket att de inte går att förstå över huvud taget, än mindre kontrollera eller dra nytta av.
Det verkar lite [bekant](http://sv.wikipedia.org/wiki/Singulariteten) på något sätt.
Det verkar lite [bekant](https://sv.wikipedia.org/wiki/Singulariteten) på något sätt.
Det finns många sf-idéer som har funnits längre än man tror.
......
......@@ -24,7 +24,7 @@ drömmen om Bra Saker trots allt är giltig.
Doctor Steel är musiker, artist, designer, kulturpersonlighet. Han lever på
samma populärkulturella metanivå som till exempel [den maskerade
proggaren](http://sv.wikipedia.org/wiki/Den_Maskerade_Proggaren) (och allt
proggaren](https://sv.wikipedia.org/wiki/Den_Maskerade_Proggaren) (och allt
annat som förekommer i [Kapten Stofils
tidning](http://www.kaptenstofil.net)), fast är mer multimedial. Definitivt
[befriad från gullighet.](http://www.youtube.com/watch?v=QBrQ9Hkd6h0)
......
......@@ -10,7 +10,7 @@ taggar = ["Williams", "pubmöten", "tisdag"]
+++
Det var Tisdag, och som det lätt blir på Tisdagar samlades diverse löst folk
på Williams för att umgås. Ett gäng [catahyaner](http://www.catahya.net)
på Williams för att umgås. Ett gäng [catahyaner](https://catahya.net/)
(Therese, Christian, Mats, Cecilia och Peter) passade på att lysa upp
tillställningen med sin närvaro, och någonstans runt två dussin personer bör
ha närvarat under kvällen.
......
......@@ -15,12 +15,12 @@ Nu tänkte jag göra samma sak igen, fast med teve.
<!-- more -->
[Firefly](http://www.imdb.com/title/tt0303461) (2002)
[Firefly](https://www.imdb.com/title/tt0303461) (2002)
Det här är den enda USA-producerade serien i listan.
_Firefly_ är en rymdopera skapad av upphovsmannen till
[Buffy](http://www.imdb.com/title/tt0118276). En cynisk men karismatisk
[Buffy](https://www.imdb.com/title/tt0118276). En cynisk men karismatisk
krigsveteran, från ett inbördeskrig inte helt olikt det amerikanska, åker
runt i ett vilda västern-liknande solsystems utkanter, skrapande ihop sitt
levebröd genom att utföra olika skumma uppdrag. Inte ett helt obekant koncept
......@@ -30,7 +30,7 @@ Styrkan i serien ligger i dramat inom besättningen, och i den lätt
humoristiska dialogen. Efter att serien lades ner gjordes en biofilm också,
som blev en rejäl flopp (i min mening välförtjänt).
[Charlie Jade](http://www.imdb.com/title/tt0408378) (2005)
[Charlie Jade](https://www.imdb.com/title/tt0408378) (2005)
En privatdetektiv från en värld som tagen från en roman av Philip K. Dick finner sig fångad i en parallellvärld liknande vår egen. Gradvis uppdagas att ett företag från huvudpersonens hemvärld är inblandade i ohämmad resursöverföring från andra världar.
......@@ -39,14 +39,14 @@ personlig moral i relation till makt och exploatering.
Förutom sina filmiska kvaliteter har serien utmärkt musik.
[Doctor Who](http://www.imdb.com/title/tt0436992) (2005–)
[Doctor Who](https://www.imdb.com/title/tt0436992) (2005–)
Alla känner väl till BBC:s sf-flaggskepp _Doctor Who_. Den nya serien har
måhända lite högre budget än när det begav sig, men fortfarande ligger
tonvikten på en intressant historia. Sedan spelar det inte så stor roll om
det syns att utomjordlingarna är gjorda av gamla rengöringsmedelsflaskor.
[Life on Mars](http://www.imdb.com/title/tt0478942) (2006–2007)
[Life on Mars](https://www.imdb.com/title/tt0478942) (2006–2007)
I denna BBC-serie vaknar en polis i Manchester vaknar efter en trafikolycka
upp på 70-talet, där han fortsätter sitt arbete trots psykedeliska
......
......@@ -9,7 +9,7 @@ kategorier = ["Kåserier"]
taggar = ["fandom", "rollspel", "sword &amp; sorcery", "tunnels &amp; trolls"]
+++
De som känner mig vet att jag samlar på rollspel, och att jag är rätt aktiv på en del epostlistor/webbforum och andra ställen. Nu har jag hittat ett nytt sätt att lägga tid på min hobby! Först lite bagrund innan jag berättar vad jag fastnat för den här gången. Om man inte vet så mycket om rollspelshobbyn kanske man inte hört talas om så mycket mer än namnet Dungeons &amp; Dragons. Eftersom det spelet för många blivit synonymt med hobbyn är det för en del nästan förvånande att det finns fler spel! Själv har jag nu snöat in på Tunnels &amp; Trolls. Nej, innan någon frågar, det måste inte heta Bla &amp; Bla, men det var lite populärt ett tag på sjuttiotalet. T&amp;T skapades av [Ken St. Andre](http://en.wikipedia.org/wiki/Ken_St_Andre) som ett alternativ till det i hans tycke trevliga konceptet i D&amp;D, men utan de mycket förbryllande och invecklade reglerna. För de som gillade tanken på Sword &amp; Sorcery-äventyr hemma i vardagsrummet var T&amp;T enklare och inte lika seriöst menat.
De som känner mig vet att jag samlar på rollspel, och att jag är rätt aktiv på en del epostlistor/webbforum och andra ställen. Nu har jag hittat ett nytt sätt att lägga tid på min hobby! Först lite bagrund innan jag berättar vad jag fastnat för den här gången. Om man inte vet så mycket om rollspelshobbyn kanske man inte hört talas om så mycket mer än namnet Dungeons &amp; Dragons. Eftersom det spelet för många blivit synonymt med hobbyn är det för en del nästan förvånande att det finns fler spel! Själv har jag nu snöat in på Tunnels &amp; Trolls. Nej, innan någon frågar, det måste inte heta Bla &amp; Bla, men det var lite populärt ett tag på sjuttiotalet. T&amp;T skapades av [Ken St. Andre](https://en.wikipedia.org/wiki/Ken_St_Andre) som ett alternativ till det i hans tycke trevliga konceptet i D&amp;D, men utan de mycket förbryllande och invecklade reglerna. För de som gillade tanken på Sword &amp; Sorcery-äventyr hemma i vardagsrummet var T&amp;T enklare och inte lika seriöst menat.
Ken har en liten klubb online som kallas [Trollhalla](http://www.trollhalla.com), och där har jag nu anslutit mig till de trogna skarorna kring "The Trollgod" som Ken är känd som. Man bygger sig en online-persona, inte olik den man spelar i T&amp;T. Sedan småpratar man om allt mellan himmel och jord samt kämpar om "trollish victory points" genom att dela med sig av skämt, anekdoter, hemmagjorda scenarier och illustrationer eller berättelser till fanzines. Jajamen! Det publiceras två fanzines om T&amp;T för tillfället, förutom en massa annat lustigt som novellsamlingar och blyertspennor som t.o.m. har ett anfallsvärde enligt T&amp;T reglerna.
......
......@@ -17,7 +17,7 @@ Det är ungefär tio år sedan den där galna tiden när jag umgicks med vänner
Upsalafandom fortsatte ändå vara andningshålet i vardagen.
Här har jag inget sådant liv som väntar på mig på fritiden. Jag trivs jobbet och kollegorna, men jag saknar den där sortens samtal som spinner av i oväntade riktningar och som handlar om saker som rymdhissar och döda forskare och möjliga katastrofer och knasiga måttsystem och gamla fanzines och böcker och datorer och antenner och konspirationsteorier och andra _saker_. Sånt där som fans i största allmänhet ofta brukar vara bra på. Och så saknar jag att ha mer folk inpå mig som har gemensamma referensramar i form sf- och fantasylitteratur. Tur att jag har Ante med mig åtminstone, som förstår att uppskatta att jag släpar hem sånt som [Dangerous Visions](http://en.wikipedia.org/wiki/Dangerous_Visions) från Book Market (hela boken i stället för de delar vi hade förut, och med originalomslaget -- fast bokklubbsutgåvan, så den var inte dyr) och som uppmuntrar mig att köpa Joe Haldeman (en gul bok, faktiskt!) på bokhandelns reabord.
Här har jag inget sådant liv som väntar på mig på fritiden. Jag trivs jobbet och kollegorna, men jag saknar den där sortens samtal som spinner av i oväntade riktningar och som handlar om saker som rymdhissar och döda forskare och möjliga katastrofer och knasiga måttsystem och gamla fanzines och böcker och datorer och antenner och konspirationsteorier och andra _saker_. Sånt där som fans i största allmänhet ofta brukar vara bra på. Och så saknar jag att ha mer folk inpå mig som har gemensamma referensramar i form sf- och fantasylitteratur. Tur att jag har Ante med mig åtminstone, som förstår att uppskatta att jag släpar hem sånt som [Dangerous Visions](https://en.wikipedia.org/wiki/Dangerous_Visions) från Book Market (hela boken i stället för de delar vi hade förut, och med originalomslaget -- fast bokklubbsutgåvan, så den var inte dyr) och som uppmuntrar mig att köpa Joe Haldeman (en gul bok, faktiskt!) på bokhandelns reabord.
Men jag traskar kring Kingston och sätter upp reklamlappar för vår lilla [fantasygrupp](http://fearlessfantasy.wordpress.com), och hoppas litegrann att det ska kunna växa till något lite mer vilt och obändigt än våra civiliserade entimmesmöten en gång i månaden. Och så dagdrömmer jag om fanzines, som jag inte riktigt kommer åt att få klart.
......
......@@ -15,9 +15,9 @@ sig för ögonblicket oförmögna att närvara, men nya hjältar har tagit deras
platser. Kampen går vidare.
Under morgondagen kommer rapport att avges från [Åcon
2](http://acon2.wordpress.com), som avhölls i Mariehamn i helgen. Kom och hör
2](https://acon2.wordpress.com), som avhölls i Mariehamn i helgen. Kom och hör
berättas om hur [Ilja målades
chockrosa](http://www.flickr.com/photos/jophan/sets/72157604891888270) och om
chockrosa](https://www.flickr.com/photos/jophan/sets/72157604891888270) och om
Ahrvids våldsamma magsjuka, om festen som slutade klockan åtta på morgonen
och om Saris extremt ovetenskapliga och påstridiga litania om vad som är rätt
och riktigt, för att inte tala om fel och korkat med sf och fandom.
......@@ -25,9 +25,9 @@ och riktigt, för att inte tala om fel och korkat med sf och fandom.
![Ilja](ilja.jpeg)
J. Jönsson kommer att förklara hur man beter sig för att bli medlem av [Åcon
3](http://acon3.wordpress.com) som går av stapeln nästa år och ta emot
3](https://acon3.wordpress.com) som går av stapeln nästa år och ta emot
nomineringar till NoFF. Han kan även förklara vad NoFF är, för den som inte
vet det. Vidare kommer besök på [Swecon](http://www.lysator.liu.se/confuse) i
vet det. Vidare kommer besök på [Swecon](https://www.lysator.liu.se/confuse) i
Linköping och [Finncon](http://2008.finncon.org/en/index.htm) i Tammerfors
att diskuteras.
......
......@@ -17,7 +17,7 @@ Hur är då aliens i regel beskrivna? Det finns massor av SF film som tyvärr ä
Jag anser att de mest spännande aliens är de som mest skiljer sig från humanoider. [Fred Hoyle](http://www.nyteknik.se/efter_jobbet/kaianders/article15702.ece?service=print)s "Det svarta molnet" är ett bra exempel. I denna bok anländer ett kosmiskt stoftmoln till vårt solsystem och parkerar sig mellan jorden och solen. En ny istid hotar och allt görs för att avlägsna molnet. Det visar sig att molnet är en välvillig, intelligent alien och kontakt etableras och jag minns speciellt molnets reaktion när det får musik "uppladdat".
I de böcker av [S.L Viehl](http://en.wikipedia.org/wiki/S._L._Viehl) som jag läser nu (jag är tyvärr inne på den 10 boken av 10) behandlar författaren aliens både bra och dåligt. Dåligt är att många är _för _humanoida, människor med blå hud, 6 fingrar och helt vita ögon... Precis som om det bara är de olika små detaljerna, tex annan färg, som gör aliens annorlunda. Det som är bra i hennes böcker är att Terraner beskrivs som bigotta "rasister" som slänger ut aliens från jorden så fort det bara går, som anser att jordens befolkning ska hållas "ren" och som predikar om jordmänniskornas överlägsenhet. Inte för att jag själv skulle stå för en sådan separatistisk åsikt (tror jag) utan mer för att författaren visar vad denna politik leder till för jorden och för de Terraner som beger sig ut i rymden... Vissa av huvudpersonerna är Terraner (en liten minoritet) och de drabbas av en slags "omvänd rasism" på ett ofta väldigt dråpligt vis. När aliens diskuterar Terranernas fula ovana att ejakulera kroppsvätska full med otäcka bakterier överallt (spotta), och oroar sig för att gå för nära en Terran, lugnas de av upplysningen att Terranen i fråga inte har fått en rödfärgad panna (ett tydligt och säkert tecken på att spottloskan strax ska följa) och ... ja då skrattar jag högt. I S.L. Viehls böcker är de aliens som är huvudpersoner ibland väldigt annorlunda och _det _uppskattar jag.
I de böcker av [S.L Viehl](https://en.wikipedia.org/wiki/S._L._Viehl) som jag läser nu (jag är tyvärr inne på den 10 boken av 10) behandlar författaren aliens både bra och dåligt. Dåligt är att många är _för _humanoida, människor med blå hud, 6 fingrar och helt vita ögon... Precis som om det bara är de olika små detaljerna, tex annan färg, som gör aliens annorlunda. Det som är bra i hennes böcker är att Terraner beskrivs som bigotta "rasister" som slänger ut aliens från jorden så fort det bara går, som anser att jordens befolkning ska hållas "ren" och som predikar om jordmänniskornas överlägsenhet. Inte för att jag själv skulle stå för en sådan separatistisk åsikt (tror jag) utan mer för att författaren visar vad denna politik leder till för jorden och för de Terraner som beger sig ut i rymden... Vissa av huvudpersonerna är Terraner (en liten minoritet) och de drabbas av en slags "omvänd rasism" på ett ofta väldigt dråpligt vis. När aliens diskuterar Terranernas fula ovana att ejakulera kroppsvätska full med otäcka bakterier överallt (spotta), och oroar sig för att gå för nära en Terran, lugnas de av upplysningen att Terranen i fråga inte har fått en rödfärgad panna (ett tydligt och säkert tecken på att spottloskan strax ska följa) och ... ja då skrattar jag högt. I S.L. Viehls böcker är de aliens som är huvudpersoner ibland väldigt annorlunda och _det _uppskattar jag.
Jag kommer fortfarande ihåg den "sense of wonder" jag kände när jag läste en SF-bok om kärleken mellan en alien (en stor puma-liknande kattvarelse) och en människa på en planet som mest bestod av en djungel i vilken katten hörde hemma. Tyvärr kommer jag inte ihåg vad boken hette, det är säkert 30 år sedan jag läste den, men den var verkligt annorlunda. I den Viehl bok jag nu läser får jag samma känsla av glädje när en Terran skapar sig ett liv tillsammans med en väldigt stor, vattenlevande varelse och om hur deras kärlek överbygger skillnader som verkar oöverstigliga...
......
......@@ -22,7 +22,7 @@ Följande beskrivning är till exempel tämligen… fantastisk.
> att han är ens favoritförfattare - då måste man ju hålla tassarna från honom!
> Om man äter honom kan han ju inte skriva mer…
(från [SF-Bokhandeln i Malmö](http://sfbokhandelnmalmo.blogspot.com/2008/09/who-would-you-not-kick-out-of-bed-1-mn.html))
(från [SF-Bokhandeln i Malmö](https://sfbokhandelnmalmo.blogspot.com/2008/09/who-would-you-not-kick-out-of-bed-1-mn.html))
Jag kan inte bestämma mig för om jag tycker att det här låter jättetöntigt
eller ganska kul. En bok om böcker och attraktiva författare. Det är förstås
......
......@@ -25,4 +25,4 @@ Man kan ju säkert vrida på det hela ganska mycket, men jag vet hur det känns
Kanske är jag helt vilse, eller så är jag nåt på spåret. I alla fall är det klart att böcker om vampyrer som lika gärna kunde handlat om folkskollärare är nåt som tråkar ut mig, och det som jag gillar handlar om helt andra saker. Det vore kul att veta om någon annan tänkt nåt liknande.
Nu ska jag bara säga åt er att läsa [Borderlands](http://www.amazon.com/Borderlands-1-No/dp/1565041070/ref=sr_1_7?ie=UTF8&amp;s=books&amp;qid=1209670097&amp;sr=8-7) som ett ypperligt exempel på när skräck inte är genrekonventioner utan bara riktigt skruvande, välskrivna berättelser som inte ger dig en känsla av avslappnat behag. Utan en mer svårbeskrivlig känsla av obehag. Njut.
Nu ska jag bara säga åt er att läsa [Borderlands](https://www.amazon.com/Borderlands-1-No/dp/1565041070/ref=sr_1_7?ie=UTF8&amp;s=books&amp;qid=1209670097&amp;sr=8-7) som ett ypperligt exempel på när skräck inte är genrekonventioner utan bara riktigt skruvande, välskrivna berättelser som inte ger dig en känsla av avslappnat behag. Utan en mer svårbeskrivlig känsla av obehag. Njut.
......@@ -27,4 +27,4 @@ Nu till min undran. Finns det någon som vet mer om detta? Om varför det sista
;o)
Vonda har ju vunnit "Nebulapriset" för "Of Mist, and Grass, and Sand," och samma pris plus "Hugopriset" för "Dreamsnake" där ju "Of Mist, and Grass, and Sand," är en del och om detta kan man läsa "[överallt](http://en.wikipedia.org/wiki/Vonda_McIntyre)". Men att sista kapitlet skulle saknas i den Svenska översättningen står ingenstans, vaffördådå?
Vonda har ju vunnit "Nebulapriset" för "Of Mist, and Grass, and Sand," och samma pris plus "Hugopriset" för "Dreamsnake" där ju "Of Mist, and Grass, and Sand," är en del och om detta kan man läsa "[överallt](https://en.wikipedia.org/wiki/Vonda_McIntyre)". Men att sista kapitlet skulle saknas i den Svenska översättningen står ingenstans, vaffördådå?
......@@ -17,7 +17,7 @@ Hur som helst var ett tiotal fantaster av den vetenskapliga vitterheten på plat
Jag ska dock rapportera att innan jag kom hade Jolkkonen förklarat för Jesper hur man bygger en vätebomb, och August hade avlöjat sina fördomar mot medelålders new age-tanter.
Efter att jag fått detta berättat för mig gled konversationen naturligt in på kopplingarna mellan Marxismen och Darwinismen. Jolkkonen förklarade hur han låtit historiematerialismen genomsyra sin undervisning på den kurs om kärnbränslen han ger för kemistudenter. Närmare bestämt handlade det om hur tekniska uppfinningar driver fram vetenskapliga framsteg. [L. J. Henderson](http://en.wikipedia.org/wiki/Lawrence_Joseph_Henderson) citerades: "Science owes more to the steam engine than the steam engine owes to Science".
Efter att jag fått detta berättat för mig gled konversationen naturligt in på kopplingarna mellan Marxismen och Darwinismen. Jolkkonen förklarade hur han låtit historiematerialismen genomsyra sin undervisning på den kurs om kärnbränslen han ger för kemistudenter. Närmare bestämt handlade det om hur tekniska uppfinningar driver fram vetenskapliga framsteg. [L. J. Henderson](https://en.wikipedia.org/wiki/Lawrence_Joseph_Henderson) citerades: "Science owes more to the steam engine than the steam engine owes to Science".
Ungefär här försvann jag och Biörn X in i en egen konversation rörande storleken, papperskvaliteten och användbarheten hos olika slags registerkort.
......@@ -25,4 +25,4 @@ När vi återanslöt oss till huvudsamtalet handlade det om det tyska språkets
Jolkkonen efterfrågade nyskriven opera och teater, istället för "dövhomotransversioner av King Lear". Tyvärr kan vi inte vänta oss något sådant, då vi befinner oss i en dekadent fas av den västerländska kulturen.
Torbjörn planerar att anordna bokmat (alltså bokprat parat med lagande och ätande av god mat) igen. Möjligheten att få tag på råvaror för att göra kalvdans diskuterades. Frågan är dock om Torbjörn är mannen att hålla i detta – han vet ju inte ens vem [Fritz Leiber](http://en.wikipedia.org/wiki/Fritz_Leiber) är.
Torbjörn planerar att anordna bokmat (alltså bokprat parat med lagande och ätande av god mat) igen. Möjligheten att få tag på råvaror för att göra kalvdans diskuterades. Frågan är dock om Torbjörn är mannen att hålla i detta – han vet ju inte ens vem [Fritz Leiber](https://en.wikipedia.org/wiki/Fritz_Leiber) är.
Markdown is supported
0%
or
You are about to add 0 people to the discussion. Proceed with caution.
Finish editing this message first!
Please register or to comment