AJAX – це термін, який описує як можна використовуючи існуючі технології отримувати дані із сервера у фоновому режимі та використовувати їх для оновлення сторінки (без перезавантаження).
Основні переваги використання AJAX:
* зниження трафіку (через зменшення обсягу переданих даних між клієнтом та сервером);
* зменшення навантаження на сервер (не потрібно генерувати всю сторінку, лише ту частину, яку потрібно оновити);
* збільшення швидкодії та чуйності (немає необхідності у повному перезавантаженні сторінки, достатньо оновити вміст лише окремих блоків);
* підвищення інтерактивності (за допомогою AJAX можна відразу відображати результати та зробити ресурс зручнішим для користування).