\documentclass[handout]{beamer}
%\documentclass{beamer}
%\setlength{\textheight}{96mm}
%\setlength{\paperheight}{96mm}
\usepackage[utf8]{inputenc}
\usepackage{tikz}
\usepackage[slovene]{babel}
\usepackage{pgfpages}
\usepackage{graphicx}
\usepackage{ifthen}
\usepackage{amsmath}
\usepackage{eurosym}

%\setlength{\pageheight}{96mm}

% Vary the color applet  (try out your own if you like)
%\colorlet{structure}{red!65!black}

%\beamertemplateshadingbackground{yellow!100}{black}

\date{23.--26. september 2019}

\newcommand{\handouts}{0} %presentation
%\newcommand{\handouts}{1} %handouts

\newcommand{\presentationonly}[1]{\ifthenelse{\equal{\handouts}{0}}{#1}{}}
%\newcommand{\presentationonly}[1]{#1}
\newcommand{\mydef}[1]{\textcolor{blue}{\emph{#1}}}
\newcommand{\mathdef}[1]{\textcolor{blue}{#1}}

%\usebackgroundtemplate{
%\includegraphics[width=\paperwidth, height=\paperheight]{whiteblack.pdf}
%}

\usetheme{default}
\setbeamertemplate{navigation symbols}{}

%\setbeamercolor{background canvas}{bg=black}
%\setbeamercolor{main background}{bg=black}

%\setbeamercolor{normal text}{bg=black}
%\setbeamercolor{backgroung canvas}{black}


%\ifthenelse{\equal{\handouts}{1}}{
%\usetheme{default}% tema za izrocke
%%\pgfpagesuselayout{4 on 1}[a4paper, landscape, border shrink=5mm]
%\pgfpagesuselayout{2 on 1}[a4paper, border shrink=5mm]
%}{
%\usetheme{split} % tema za prosojnice
%}

%\setlength{\paperheight}{30mm}
%\pgfpagesuselayout{4 on 1}[a4paper, border shrink=5mm]

\usepackage{graphics}
\usepackage{graphicx}
\usepackage{hyperref}

\newcommand{\st}{\mathrel{;}}
\newcommand{\then}{\Rightarrow}
\newcommand{\lxor}{\veebar}
\newcommand{\NN}{\mathbb{N}}
\newcommand{\ZZ}{\mathbb{Z}}
\newcommand{\RR}{\mathbb{R}}

\renewcommand{\iff}{\Leftrightarrow}
\newcommand{\liff}{\Longleftrightarrow}
\newcommand{\lthen}{\Longrightarrow}
\newcommand{\sbs}{\subseteq}
\newcommand{\id}{\mbox{\rm id}}
\newcommand{\ra}{\rightarrow}

\newcommand{\xx}{\mathbf{x}}
\newcommand{\yy}{\mathbf{y}}
\newcommand{\zz}{\mathbf{z}}
\newcommand{\ww}{\mathbf{w}}
\newcommand{\cc}{\mathbf{c}}
\newcommand{\bb}{\mathbf{b}}



\newtheorem{thm}{Izrek}
\newtheorem{prp}{Trditev}
\newtheorem{trditev}{Trditev}
\newtheorem{lema}{Lema}


\title[LP]{Matematika --- Uvod v računalništvo}
\author{Matematiki FRI}
\institute[FRI]{
  UL-FRI}

\subject{uvajalni te\v{c}aj}

\begin{document}

\maketitle

\begin{frame}
%\frametitle{Kako se naučiti matematike?}
\begin{quote}
    V vseh stvareh je uspeh odvisen od predhodne priprave in 
    brez takšne priprave, zagotovo pride do neuspeha.

    \hfill Konfucij
\end{quote}
\end{frame}


\begin{frame}
\frametitle{Zakaj se učiti matematiko?}

\begin{itemize}
\item ker je zanimiva\pause
\item ker je uporabna\pause
\item ker spodbuja logično in analitično mišljenje\pause
\item da opravim izpit\pause
\end{itemize}

\end{frame}


\begin{frame}
\frametitle{Kdo?}
\begin{itemize}
\item \textbf{študent}
\begin{itemize}
    \item žrtvuje svoj čas in napor
    \item dobi znanje in veščine
    \item (opravi izpit)
\end{itemize}
\pause
\item \emph{profesorji in asistenti}
\begin{itemize}
    \item pomagamo študentu dobiti znanje in veščine
    \item smo dolžni preveriti znanje študenta
\end{itemize}
\item \emph{študenti tutorji}  
\end{itemize}
\pause
\begin{block}{Izpit ni cilj}
    Izpit naj bi bil formalnost, če je študent pridobil 
    zahtevano znanje in veščine.
\end{block}
%\vspace{5cm}
\end{frame}

\begin{frame}
\frametitle{Kaj je matematika?}

\begin{itemize}
\item \textbf{matematični jezik}
\begin{itemize}
    \item formalni jezik, ki ne dopušča dvoumnosti in zahteva \textbf{natančnost}
\end{itemize}
\pause
\item \textbf{teorija}
\begin{itemize}
    \item \textbf{definicije}, izreki, (dokazi)
\end{itemize}\pause
\item \textbf{veščine in postopki} npr.\pause
\begin{itemize}
    \item krajšanje ulomkov $\displaystyle \frac{x(x-1)}{x(x+2)}=\frac{x-1}{x-2}$
    \item razcep na faktorje $\displaystyle x^2+x-2=(x+2)(x-1)$
    \item ...
\end{itemize}
\end{itemize}
%\vspace{5cm}
\end{frame}

\begin{frame}
\frametitle{Kako se učiti matematiko?}
Recept, ki deluje za vse matematične predmete
\vspace{0.5cm}
\begin{itemize}
\item obiskujte predavanja
\begin{itemize}
    \item pišite zapiske, sprašujte, „težite“ profesorju
\end{itemize}
\item obiskujte vaje
\begin{itemize}
    \item sodelujte, sprašujte, „težite“ asistentu
\end{itemize}
\item ponavljajte teorijo in rešujte naloge
\end{itemize}\pause
\end{frame}

\begin{frame}
    \frametitle{Kako matematiko zares obvladati?}
    \begin{itemize}
        \item razmišljaj o matematiki pri drugih predmetih
        \item razmišljaj o drugih predmetih pri matematiki
    \end{itemize}\pause
\vspace{1cm}
\begin{block}{Portali za trening malih sivih celic}
    \begin{itemize}
        \item Projekt Euler (\texttt{projecteuler.net})
        \item Brilliant (\texttt{brilliant.org})
        \item AoPS (\texttt{artofproblemsolving.com/community/c13\_contests})
    \end{itemize}
\end{block}
\end{frame}


\begin{frame}
\frametitle{Najpogostejše težave in rešitve zanje}
\begin{block}{Mankajoče predznanje} \pause
\begin{itemize}
    \item spletni viri: astra.si, Khan academy, wikipedia, \dots
\end{itemize}
\end{block}
\begin{block}{Nepoznavanje matematičnih pojmov, definicij}\pause
\begin{itemize}
    \item izpiski iz predavanj, učbenika
    \item kartice z definicijami, izreki (flashcards)
\end{itemize}
\end{block}\pause
\begin{block}{Pomankanje veščin}
\begin{itemize}
\item reševanje nalog, veliko nalog
\end{itemize}
\end{block}\pause

\begin{block}{Vse mogoče težave vključno z zgornjimi}
    \begin{itemize}
        \item pomoč kolegov, študentskih tutorjev in učiteljev
    \end{itemize}
    \end{block}

\end{frame}

\begin{frame}
\frametitle{Primer: kaj je kaj}
Označi vse stvari, ki nastopajo v nalogi in določi njihov tip 
(število, funkcija, točka, ...)
\begin{block}{Naloga}
Poišči presečišča premice $y = x + 2$ in parabole $y = x^2$. 
\end{block}
\end{frame}


\begin{frame}
\frametitle{Primer: katero predznanje potrebuješ?}
Za posamezno nalogo ugotovi, katero predznanje potrebuješ in 
poišči ustrezno poglavje na portalu Khan academy.
\begin{block}{Naloge}
\begin{itemize}
\item Poišči ničle in pole funkcije 
$\displaystyle\frac{1}{x+1}-\frac{1}{x^2}$\pause
\item $\displaystyle{\int \sqrt{2x+1}dx}$ \pause
\item $\displaystyle{\int x\sin(x)dx}$\pause
\end{itemize}
\end{block}
Rezultate preveri z Wolfram Alpha
%\vspace{5cm}
\end{frame}



\begin{frame}
\frametitle{Primer: pripravi plonk listek za odvod}
Preglej
\href{http://matematika.fri.uni-lj.si/mat/matvsp2019.pdf\#chapter.3}{poglavje o odvodu}
v učbeniku za matematiko \texttt{http://matematika.fri.uni-lj.si/mat/matvsp2019.pdf} 
\begin{itemize}
\item pripravi izpiske \pause
\end{itemize}
\begin{block}{Reši nalogi}
Izračunaj odvod in približno oceni spremembo
\begin{itemize}
\item $y=x(4-x)$, $x_0=0, 1, 3$ in $x-x_0=0.01$
\item $f(x)=x e^{-x}$, $x=0$, $dx=0.05$
\end{itemize}
\end{block}
%\vspace{5cm}
\end{frame}

\begin{frame}
    \frametitle{Odvod: tangente}
    \begin{itemize}
    \item Tangenta in normala na $y=x^2-1$ v presečišču z $x$ osjo.\pause
    \item Pod kakšnim kotom seka $y=1$ parabolo $y=\sqrt{x}$?\pause
    \end{itemize}
    \vspace{5cm}
\end{frame}
    
\begin{frame}
    \frametitle{Odvod: ekstremi}
    Reši optimizacijske naloge. Poišči
    \begin{itemize}
    \item enakokraki trikotnik z dolžino kraka $a=1$, ki ima največjo ploščino \pause
    \item točko na $y=x^2-1$, ki je najbližje izhodišču
    \end{itemize}
    \vspace{5cm}
\end{frame}

\begin{frame}
\frametitle{Zaključek}

\begin{itemize}
\item vsak ima možnost, da obvlada matematiko, če se tega prav loti \pause
\item tutorji, profesorji in asistenti smo vam na voljo za pomoč \pause
\item naša pomoč bolj zaleže, če študent opravi svoj del posla 
\end{itemize}
%\vspace{5cm}
\end{frame}



\end{document}





%%% Local Variables:
%%% mode: latex
%%% TeX-master: t
%%% End:
