\chapter{Zvezne slučajne spremenljivke in porazdelitve}

%\chapter{Binomska in normalna porazdelitev}
%\begin{fminipage}{14cm}
%Za $p\!\in\![0,1]$ označimo $q\!=\!1\!-\!p$. Naj bo $X\!\sim\!B(n,p)$, $n\!\rightarrow\!\infty$ in $k\!\in\!\mathbb{N}_0$. Če je\vspace{3mm}
%\begin{itemize}
%\item $p\!\ll\!\tfrac{1}{\sqrt{n}}$ in $k\!\ll\!\!\sqrt{n}$, velja \textbf{Poissonov obrazec} $B(n,p)\,\dot\sim\,P(np)$ oziroma \vspace{-3mm}
%$$P(X\!=\!k) \approx \tfrac{(np)^k}{k!} e^{-np}.\vspace{-3mm}$$
%\item $p,q\gg\!\tfrac{1}{n}$, velja \textbf{Laplaceova lokalna formula}\vspace{-2mm}
%$$P(X\!=\!k) \approx \tfrac{e^{-(k-np)^2/(2npq)}}{\sqrt{2\pi npq}}.$$
%\end{itemize}
%\end{fminipage}
%
%\begin{fminipage}{14cm}
%Če je $X\!\sim\!\textrm{B}(n, p)$, $a \leq b$, in $p,q\gg\!\tfrac{1}{n}$, velja \textbf{Laplaceova integralska formula}\vspace{-2mm}
%$$\textrm{B}(n,p) \:\dot\sim\: \textrm{N}(np,\sqrt{npq}).\vspace{-2mm}$$
%\begin{center}\includegraphics[width=0.5\textwidth]{bin-gauss.png}\end{center}
%Torej za velike $n$ in za $p$, ki ni preblizu 0 ali 1, velja $P(a\!\le\!X\!\le\!b) \approx \Phi\left(\tfrac{b-np}{\sqrt{npq}}\right) - \Phi\left(\tfrac{a-np}{\sqrt{npq}}\right)$.
%Tu je $\Phi$ \textbf{funkcija napake}\footnote{V literaturi so definicije funkcije $\Phi$ različne, zato je treba paziti!
%% Naprimer, \textsc{Mathematica} ima $\texttt{Erf[}x\texttt{]}=\tfrac{2}{\sqrt{\pi}}\int_0^x\!e^{-t^2}\mathrm{d}t$, torej je $\Phi(x)\!=\!\texttt{Erf[}\tfrac{x}{\sqrt{2}}\texttt{]}/2$.
%}
%(Gaussov verjetnostni integral)\vspace{-2mm} $$\Phi(x) =\tfrac{1}{\sqrt{2 \pi}} \int_0^x e^{-t^2/2} \, \mathrm{d}t\vspace{-2mm}$$ ki je strogo naraščajoča in $\Phi(-x)\!=\!-\Phi(x)$ ter $\lim_{x \rightarrow \infty}\Phi(x)\!=\!\tfrac{1}{2}$.
%\begin{center}
%\includegraphics[width=0.47\textwidth]{vaje06-pic1.png}
%\includegraphics[width=0.47\textwidth]{gauss.png}
%\end{center}
%\end{fminipage}

%\begin{naloga}
%V tovarni vsak dan proizvedejo 1600 izdelkov. Za vsakega je verjetnost okvare 10\%. Pokvarjene izdelke zjutraj dajo v servis, zvečer pa so popravljeni in gredo nazaj na police.
%\begin{enumerate}
%\item Kolikšna je verjetnost, da bo okvarjenih natanko 175 izdelkov?\hfill \odgovor{$0.0149$}
%\item Kolikšna je verjetnost, da bo okvarjenih več kot 175 izdelkov?\hfill \odgovor{ $0.0994$}
%\item Kako velik mora biti servis, da se ravno napolni z verjetnostjo $0.03$?\hfill \odgovor{ $155,165$}
%\item Vsaj kako velik mora biti servis, če naj bo verjetnost, da bo premajhen, največ $0.05$?\hfill \odgovor{$\geq\!180$}
%\end{enumerate}
%\end{naloga}

%=======
%TEORIJA
%=======
\begin{center}\begin{fminipage}{14cm}
\textbf{Zvezna slučajna spremenljivka} $X$ je realna funkcija, za katero obstaja integrabilna funkcija
$p_X:\mathbb{R}\to [0,\infty)$, tako da za vsak $x\in\mathbb{R}$ velja
$$F_X(x)\! :=\! P(X\leq x)\!=\! \int_{-\infty}^x p_X(t)\mathrm{d}t.$$
Funkciji $p_X$ pravimo \textbf{gostota verjetnosti}, funkciji $F_X$ pa \textbf{porazdelitvena funkcija}.
Mno\v zici vrednosti, ki jih zavzame spremenljivka $X$, pravimo \textbf{zaloga vrednosti} in jo ozna\v zimo z $Z_X$.
Velja \v se
\begin{itemize} 
	\item $\displaystyle P(a\!<\!X\!<\!b)\!=\! \int_a^b p_X(x) dx=
		F_X(b)-F_X(a)$,
	\item $\displaystyle \int_{-\infty}^{\infty}p_X(x)dx\!=\!1$,
	\item če je $p_X$ zvezna v $x$, potem je $\displaystyle F'(x)=p(x)$.
\end{itemize}
\end{fminipage}\end{center}


\begin{naloga}[vaje]{zs1}[resena]
%tags{gostota verjetnosti, porazdelitvena funkcija}
Zvezna slučajna spremenljivka $X$ ima zalogo vrednosti $[0,1]$ in gostoto $p_X(x)\!=\!cx(1\!-\!x)$. Določi:
\begin{enumerate}
\item $c\!\in\!\mathbb{R}$,
\item $F_X(x)$,
\item $P(0\!<\!X\!<\! \tfrac{1}{4})$,
\item $P(\tfrac{1}{4}\!<\!X\!<\!3)$.
\end{enumerate}
\begin{rezultat}
a. $6$, 
b. $F_X(x)=\left\{\begin{array}{ll}
	0,	&	x\leq 0,\\
	3x^2-2x^3,	&	x\in(0,1],\\
	1,	&	1<x,
	\end{array}\right.$
c. $\tfrac{5}{32}$,
d. $\tfrac{27}{32}$
\end{rezultat}
\begin{resitev}
\begin{enumerate}
\item Veljati mora
$$\int_0^1 p_X(x)dx\!=\!1.$$
Ker je
\begin{eqnarray*}
1 &=& \int_0^1 p_X(x)\ dx = \int_0^1 cx(1-x)\ dx = c\int_0^1 x-x^2\ dx =\\
  &=& c\left(\tfrac{x^2}{2}-\tfrac{x^3}{3}\right)\Big|_{0}^{1}
  = c\left(\tfrac{1}{2}-\tfrac{1}{3}\right)-c\left(\tfrac{0}{2}-\tfrac{0}{3}\right) = \tfrac{c}{6},
\end{eqnarray*}
mora biti $c=6$.
\item Porazdelitvena funkcija je za $x\in[0,1]$ enaka
$$F_X(x) = \int_0^x p_X(t)\ dt = 6\left(\tfrac{t^2}{2}-\tfrac{t^3}{3}\right)\Big|_{0}^{x}= 3x^2-2x^3.$$
Torej je
$$F_X(x) = \left\{\begin{array}{ll}0, & x<0,\\ 3x^2-2x^3, & 0\leq x \leq 1,\\ 1,& 1<x.\end{array}\right.$$
\item Z uporabo prejšnje točke dobimo
$$P(0 < X < \tfrac{1}{4}) = P(X<\tfrac{1}{4}) - P(X\leq 0) = F_X(\tfrac{1}{4})-F_X(0) = \tfrac{3}{16}-\tfrac{2}{64}-0 = \tfrac{5}{32}.$$
\item Nazadnje je še
$$P(\tfrac{1}{4} < X < 3) = P(X<3)-P(X\leq\tfrac{1}{4}) = F_X(3)-F_X(\tfrac{1}{4}) = 1-\tfrac{5}{32} = \tfrac{27}{32}.$$
\end{enumerate}
\end{resitev}
\end{naloga}


\begin{naloga}[vaje]{zs11}[resena]
%tags{gostota verjetnosti, porazdelitvena funkcija}
Vsaka paleta paketov riža vsebuje $100$kg. Slučajna spremenljivka, ki šteje količino prodanih palet riža, ima gostoto 
$$p_X(x)\!=\!
\left\{\begin{array}{ll}
	\tfrac{2x}{3},	&	x\in [0,1),\\
	-\tfrac{x}{3}+1,	&	x\in [1,3],\\
	0	&	x\notin [0,3].
	\end{array}\right.$$
S kakšno verjetnostjo bodo na naključni dan prodali več kot $0.5$ in manj kot $1.5$ palet riža?\\
\begin{rezultat}
$\tfrac{13}{24}=0.5417$
\end{rezultat}
\begin{resitev}
Najprej poiščimo porazdelitveno funkcijo $F_X$. Za $x\in[0,1)$ velja
$$F_X(x) = \int_{0}^{x}\tfrac{2t}{3}\ dt = \tfrac{t^2}{3}\Big|_{0}^{x} = \tfrac{x^2}{3}.$$
Posebej je še $F_X(1) = \tfrac{1}{3}$. Za $x\in[1,3]$ je
$$F_X(x) = F_X(1) + \int_{1}^{x}\left(-\tfrac{t}{3}+1\right)\ dt = \tfrac{1}{3} + \left(t-\tfrac{t^2}{6}\right)\Big|_{1}^{x} = \tfrac{1}{3} + x-\tfrac{x^2}{6}-1+\tfrac{1}{6} = x-\tfrac{x^2}{6}-\tfrac{1}{2}.$$
Zdaj ko poznamo porazdelitveno funkcijo $F_X$, lahko izračunamo
$$P(0.5<X<1.5) = P(X<1.5) - P(X\leq 0.5) = F_X(1.5) - F_X(0.5) = $$
$$= 1.5-\tfrac{(1.5)^2}{6}-\tfrac{1}{2} - \tfrac{(0.5)^2}{3} = \tfrac{3}{2}-\tfrac{9}{24}-\tfrac{1}{2}-\tfrac{1}{12} = \tfrac{36-9-12-2}{24} = \tfrac{13}{24} = 0.5417.$$
Računanju integralov se lahko izognemo, če narišemo graf gostote $p_X$, ki je odsekoma linearna, in porazdelitveno funkcijo izračunamo kot ploščino pod grafom s pomočjo formule za ploščino trikotnika.
\begin{center}\begin{tikzpicture}[outer sep=2pt, scale=0.8]\def\l{0.5}
\path (0,   0) coordinate (A)
	  (7,   0) coordinate (B)
	  (0, 3.5) coordinate (C)
	  (2,   2) coordinate (D)
	  (0,   1) coordinate (v1)
	  (0,   2) coordinate (v2)
	  (0,   3) coordinate (v3)
	  (2,   0) coordinate (t1)
	  (4,   0) coordinate (t2)
	  (6,   0) coordinate (t3);
% lines
\draw[color=white, fill=modra!20] (1.5,0) -- (1.5,1.5) -- (0,0) -- cycle;
\draw (-0.1,1) -- (0.1,1);
\draw (-0.1,2) -- (0.1,2);
\draw (-0.1,3) -- (0.1,3);
\draw (2,-0.1) -- (2,0.1);
\draw (4,-0.1) -- (4,0.1);
\draw (6,-0.1) -- (6,0.1);
\draw[thick,black,-stealth] (A) -- (B);
\draw[thick,black,-stealth] (A) -- (C);
\draw[thick, dotted] (2,0) -- (D);
\draw[thick, dotted] (1.5,0) -- (1.5,1.5);
\draw (1.5,-0.1) -- (1.5,0.1);
\draw[thick,modra] (A) -- (D) -- (6,0);
% labels
\node at ($(v1)+(180:\l)$) {\scalebox{0.8}{$1/3$}};
\node at ($(v2)+(180:\l)$) {\scalebox{0.8}{$2/3$}};
\node at ($(v3)+(180:\l)$) {\scalebox{0.8}{$1$}};
\node at ($(t1)+(-90:\l)$) {\scalebox{0.8}{$1$}};
\node at ($(t2)+(-90:\l)$) {\scalebox{0.8}{$2$}};
\node at ($(t3)+(-90:\l)$) {\scalebox{0.8}{$3$}};
\node at ($(1.5,0)+(-90:\l)$) {\scalebox{0.8}{$x$}};
\node at ($(6,3)+(180:\l)$) {\scalebox{0.8}{$x\in[0,1)$}};
\end{tikzpicture}\quad\begin{tikzpicture}[outer sep=2pt, scale=0.8]\def\l{0.5}
\path (0,   0) coordinate (A)
	  (7,   0) coordinate (B)
	  (0, 3.5) coordinate (C)
	  (2,   2) coordinate (D)
	  (0,   1) coordinate (v1)
	  (0,   2) coordinate (v2)
	  (0,   3) coordinate (v3)
	  (2,   0) coordinate (t1)
	  (4,   0) coordinate (t2)
	  (6,   0) coordinate (t3);
% lines
\draw[color=white, fill=modra!20] (2,0) -- (D) -- (3,1.5) -- (3,0) -- cycle;
\draw[color=white, fill=modra!20] (2,0) -- (D) -- (0,0) -- cycle;
\draw (-0.1,1) -- (0.1,1);
\draw (-0.1,2) -- (0.1,2);
\draw (-0.1,3) -- (0.1,3);
\draw (2,-0.1) -- (2,0.1);
\draw (4,-0.1) -- (4,0.1);
\draw (6,-0.1) -- (6,0.1);
\draw[thick,black,-stealth] (A) -- (B);
\draw[thick,black,-stealth] (A) -- (C);
\draw[thick, dotted] (2,0) -- (D);
\draw[thick, dotted] (3,0) -- (3,1.5);
\draw (1.5,-0.1) -- (1.5,0.1);
\draw[thick,modra] (A) -- (D) -- (6,0);
% labels
\node at ($(v1)+(180:\l)$) {\scalebox{0.8}{$1/3$}};
\node at ($(v2)+(180:\l)$) {\scalebox{0.8}{$2/3$}};
\node at ($(v3)+(180:\l)$) {\scalebox{0.8}{$1$}};
\node at ($(t1)+(-90:\l)$) {\scalebox{0.8}{$1$}};
\node at ($(t2)+(-90:\l)$) {\scalebox{0.8}{$2$}};
\node at ($(t3)+(-90:\l)$) {\scalebox{0.8}{$3$}};
\node at ($(3,0)+(-90:\l)$) {\scalebox{0.8}{$x$}};
\node at ($(6,3)+(180:\l)$) {\scalebox{0.8}{$x\in[1,3]$}};
\end{tikzpicture}\end{center}
\end{resitev}
\end{naloga}


\begin{naloga}{zs6} 
%tags{gostota verjetnosti, porazdelitvena funkcija}
Naj bo $X$ zvezna slučajna spremenljivka na intervalu $[-1,1]$ z gostoto $p_X(x)\!=\!c(1\!-\!x^2)$. Določi konstanto $c\!\in\!\mathbb{R}$, da bo $p_X$ res gostota, in izračunaj $P(|X|\!>\!\tfrac{1}{2})$.
\begin{rezultat}
$c=\tfrac{3}{4}$, $P(|X|\!>\!\tfrac{1}{2})=0.3125$
\end{rezultat}
\begin{resitev}

\end{resitev}
\end{naloga}


\begin{naloga}{zs10} 
%tags{gostota verjetnosti, porazdelitvena funkcija}
Naj bo $X$ zvezna slučajna spremenljivka z zalogo vrednosti $[0,\pi]$ in gostoto $p_X(x)\!=\!c\sin x$.
Dolo\v ci
\begin{enumerate}
\item $c\!\in\!\mathbb{R}$,
\item $F_X(x)$,
\item $P(0\!<\!X\!<\!\tfrac{\pi}{4})$.
\end{enumerate}
\begin{rezultat}
a. $\tfrac{1}{2}$,
b. $F_X(x)=\left\{\begin{array}{ll}
0,	&	x<0,\\
\tfrac{1-\cos{x}}{2},	&	x\in [0,\pi],\\
1	&	x>\pi,
\end{array}\right.$
c. $0.1464$
\end{rezultat}
\begin{resitev}

\end{resitev}
\end{naloga}


\begin{naloga}{zs13} 
%tags{gostota verjetnosti, porazdelitvena funkcija}
Zvezna slučajna spremenljivka $X$ na intervalu $[-1,1]$ ima gostoto $p_X(x)\!=\!c|x|$. 
\begin{enumerate}
\item Določi $c\!\in\!\mathbb{R}$ in skiciraj graf za $p_X$.
\item Izračunaj $P(|X|\!>\!\tfrac{1}{2})$.
\end{enumerate}
\begin{rezultat}
a. $c = 1$, 
b. $\tfrac{3}{4}$
\end{rezultat}
\begin{resitev}

\end{resitev}
\end{naloga}


\begin{naloga}{zs8}  
Zvezna slučajna spremenljivka $X$ ima gostoto 
$$p_X(x)=\left\{\begin{array}{ll}
	cx,	&	x\in (0,\sqrt{2}),\\
	0,	&	\text{sicer}.
	\end{array}\right.$$
Poišči $c\!\in\!\mathbb{R}$ in $F_X(x)$ ter izračunaj $P(X\!>\!1)$.\\
\begin{rezultat}
$c = 1$, 	
$F_X(x) = \left\{\begin{array}{ll}
0,				& x\leq 0, \\
\tfrac{x^2}{2}	& x\in(0,\sqrt{2}], \\
1,				& \sqrt{2}<x,
\end{array}\right.$
$P(X\!>\!1) = 0.5$
\end{rezultat}
\begin{resitev}

\end{resitev}
\end{naloga}


\begin{naloga}{zs12} 
%tags{gostota verjetnosti, porazdelitvena funkcija}
Zvezna slučajna spremenljivka $X$ ima gostoto 
$$p_X(x)\!=\! 
\left\{\begin{array}{ll}
	c-\tfrac{x}{2},	&	x\in(0,2],\\
	0,	&	\text{sicer.}
\end{array}\right.$$
Dolo\v ci
\begin{enumerate}
\item $c\!\in\!\mathbb{R}$,
\item $F_X(x)$,
\item $P(\tfrac{1}{2}\!\leq\!X\!\leq\!\tfrac{3}{2})$.
\end{enumerate}
\begin{rezultat}
a. $c = 1$, 
b. $F_X(x)\!=\! 
\left\{\begin{array}{ll}
0,				&	x<0, \\
x-\tfrac{x^2}{4}	& x\in [0,2], \\
1				&	x>2,
\end{array}\right.$
c. $\tfrac{1}{2}$
\end{rezultat}
\begin{resitev}

\end{resitev}
\end{naloga}


\begin{naloga}[vaje]{zs9}[resena]
%tags{gostota verjetnosti, porazdelitvena funkcija}
Na bencinski črpalki je količina goriva v litrih, ki ga natočijo vozniki v enem dnevu, 
zvezna slučajna spremenljivka $X$ z zalogo vrednosti $[250,1250]$ in
porazdelitveno funkcijo
$$F_X(x)=\tfrac{x}{1000}\!-\!\tfrac{1}{4}.$$
\begin{enumerate}
\item Koliko verjetno bo dostavljenih 950 litrov goriva pošlo do konca dneva?
\item Določi gostoto verjetnosti $p_X$.
\end{enumerate}
\begin{rezultat}
a. $0.3$,
b. $p_X(x)=\left\{\begin{array}{ll}
\tfrac{1}{1000},	&	x\in [250,1250],\\
0,	&	\text{sicer.}
\end{array}\right.$
\end{rezultat}
\begin{resitev}
\begin{enumerate}
\item Dostavljenega goriva bo zmanjkalo, če bo $X>950$. S pomočjo porazdelitvene funkcije izračunamo
\begin{eqnarray*}
P(X>950) &=& 1-P(X\leq 950) = 1-F_X(950) = \\
 &=& 1-\tfrac{950}{1000}+\tfrac{1}{4} = \tfrac{100-95+25}{100} = \tfrac{30}{100} = 0.3.
\end{eqnarray*}
\item Gostoto verjetnosti $p_X$ dobimo z odvajanjem porazdelitvene funkcije $F_X$, torej je
$$p_X(x) = \left\{\begin{array}{ll}\tfrac{1}{1000}, & 250\leq x \leq 1250,\\0, & \textrm{sicer.}\end{array}\right.$$
\end{enumerate}
\end{resitev}
\end{naloga}


\begin{naloga}[vaje]{zs11.2}[resena]
%tags{gostota verjetnosti, porazdelitvena funkcija}
Zvezna slučajna spremenljivka $X$ ima porazdelitveno funkcijo
$$F_X(x)\!=\! 
\left\{\begin{array}{ll}
0,	&	x<0,\\
cx,	&	x\in [0,2],\\
1,	&	x>2.
\end{array}\right.$$
Dolo\v ci
\begin{enumerate}
\item $c\!\in\!\mathbb{R}$,
\item $p_X(x)$,
\item $P(|X|\!<\!1)$.
\end{enumerate}
\begin{rezultat}
a. $\tfrac{1}{2}$, 
b. $p_X(x)\!=\! 
\left\{\begin{array}{ll}
\tfrac{1}{2},	&	x\in [0,2],\\
0,	&	x\notin [0,2],
\end{array}\right.$
c.  $\tfrac{1}{2}$
\end{rezultat}
\begin{resitev}
\begin{enumerate}
\item Pri $x = 2$ mora veljati $F_X(2) = 1$, zato je $2c = 1$ oziroma $c=\tfrac{1}{2}$.
\item Gostoto $p_X$ dobimo z odvajanjem porazdelitvene funkcije $F_X$. Torej je
$$p_X(x) = \left\{\begin{array}{ll}\tfrac{1}{2}, & 0\leq x \leq 2,\\0, & \textrm{sicer.}\end{array}\right.$$
\item Izračunamo
\begin{eqnarray*}
P(|X|<1) &=& P(-1<X<1) = P(X<1)-P(X\leq -1) =\\
 &=& F_X(1)-F_X(-1) = \tfrac{1}{2}-0 = \tfrac{1}{2}.
\end{eqnarray*}
\end{enumerate}
\end{resitev}
\end{naloga}


\begin{naloga}[vaje]{zs2}[resena]
%tags{gostota verjetnosti, porazdelitvena funkcija}
V kvadratu s stranico dolžine $2$ slučajno izberemo točko. Naj bo $X$ oddaljenost do najbližje stranice. Določi
\begin{enumerate}
\item $F_X(x)$,
\item $p_X(x)$,
\item $P(X<\tfrac{1}{2})$.
\end{enumerate}
\begin{rezultat}
a. $F_X(x)=\left\{\begin{array}{ll}
0,		&	x\leq 0, \\
2x-x^2,	&	x\in(0,1], \\
1,		&	1<x,
\end{array}\right.$
b. $p_X(x)=\left\{\begin{array}{ll}
2-2x,	&	x\in [0,1], \\
0,	&	\text{sicer,}
\end{array}\right.$
c. $\tfrac{3}{4}$
\end{rezultat}
\begin{resitev}
\begin{enumerate}
\item Najprej narišimo skico. Izbrana točka bo od stranice kvadrata oddaljena manj kot $x$, če se bo nahajala v pobarvanem območju.
\begin{center}\begin{tikzpicture}[outer sep=2pt, scale=1]\def\l{0.3}
\path (0,0) coordinate (A)
	  (4,0) coordinate (B)
	  (4,4) coordinate (C)
	  (0,4) coordinate (D)
	  ($(A)!0.5!(B)$) coordinate (a)
	  ($(B)!0.5!(C)$) coordinate (b)
	  (1,1) coordinate (A')
	  (3,1) coordinate (B')
	  (3,3) coordinate (C')
	  (1,3) coordinate (D');
% lines
\draw[thick, fill=modra!20] (A) -- (B) -- (C) -- (D) -- cycle;
\draw[thick, dotted] (2.7,0) -- (2.7,4);
\draw[thick, dotted] (0,2.7) -- (4,2.7);
\draw[thick, dashed, fill=modra!0] (A') -- (B') -- (C') -- (D') -- cycle;
% labels
\node at ($(a)+(-90:\l)$) {\scalebox{0.8}{$2$}};
\node at ($(b)+(0:\l)$) {\scalebox{0.8}{$2$}};
\node at ($(2.7,0.5)+(0:\l)$) {\scalebox{0.8}{$x$}};
\node at ($(2.7,3.5)+(0:\l)$) {\scalebox{0.8}{$x$}};
\node at ($(0.5,2.7)+(-90:\l)$) {\scalebox{0.8}{$x$}};
\node at ($(3.5,2.7)+(-90:\l)$) {\scalebox{0.8}{$x$}};
\end{tikzpicture}\end{center}
Verjetnost, da je točka od stranice oddaljena manj kot $x$, je enaka razmerju ploščin osenčenega dela in celotnega kvadrata,
$$P(X<x) = \tfrac{4-(2-2x)^2}{4} = \tfrac{4-(4-8x+4x^2)}{4} = \tfrac{8x-4x^2}{4} = 2x-x^2.$$
Torej je
$$F_X(x) = \left\{\begin{array}{ll}0, & x<0,\\ 2x-x^2,& 0\leq x\leq 1,\\1,& 1<x.\end{array}\right.$$
\item Gostoto verjetnosti $p_X$ dobimo tako, da porazdelitveno funkcijo $F_X$ odvajamo. Torej je
$$p_X(x) = \left\{\begin{array}{ll}2-2x,& 0\leq x\leq 1,\\ 0,& \textrm{sicer.}\end{array}\right.$$
\item S pomočjo porazdelitvene funkcije lahko izračunamo
$$P(X<\tfrac{1}{2}) = F_X(\tfrac{1}{2}) = 2\cdot\tfrac{1}{2}-(\tfrac{1}{2})^2 = 1-\tfrac{1}{4}=\tfrac{3}{4}.$$
\end{enumerate}
\end{resitev}
\end{naloga}


% =======
% TEORIJA
% =======
\begin{center}\begin{fminipage}{14cm}
\textbf{Enakomerna zvezna} slučajna spremenljivka $X\sim U[a,b]$
\begin{itemize}
\item V poskusu so vsi izidi na intervalu $[a,b]$ enako verjetni.
\item $\displaystyle p_X(x)=
\left\{\begin{array}{ll} 
\tfrac{1}{b-a},  &	x\in [a,b],\\
0,				&	\text{sicer},
\end{array}\right.$
$\displaystyle 	F_X(x)=
\left\{\begin{array}{ll} 
0,				&	x<a,\\
\tfrac{x-a}{b-a},  &	x\in [a,b],\\
1,				&	x>b.
\end{array}\right.$
\item R: $p_X(x)=\text{dunif}(x,a,b), F_X(x)=\text{punif}(x,a,b)$.
\end{itemize}
\end{fminipage}


\begin{fminipage}{14cm}
\textbf{Eksponentna} slučajna spremenljivka $X\sim \text{Exp}(\lambda)$
\begin{itemize}
\item V povpre\v cju imamo na \v casovno enoto $\lambda$ ponovitev dogodka $A$, $X$ pa je \v cas med dvema zaporednima dogodkoma.
\item $\displaystyle p_X(x)=\left\{\begin{array}{ll} 
0,	&	x < 0, \\
\lambda\cdot e^{-\lambda x}, & x\geq 0,
\end{array}\right.$
\item $\displaystyle F_X(x)=
\left\{\begin{array}{ll} 
0,	&	x < 0, \\
1- e^{-\lambda x}, & x\geq 0.
\end{array}\right.$
\item R: $p_X(x)=\text{dexp}(x,\lambda), F_X(x)=\text{pexp}(x,\lambda)$.
\end{itemize}
\end{fminipage}


\begin{fminipage}{14cm}
\textbf{Normalna} slučajna spremenljivka $X\sim N(\mu,\sigma)$
\begin{itemize}
\item Je najpomembnej\v sa zvezna porazdelitev v statistiki, saj sta vsota in povpre\v cje veliko (ponavadi zado\v s\v ca 30) neodvisnih, enako porazdeljenih slu\v cajnih spremenljivk, normalno porazdeljeni (centralni limitni izrek).
\item $\displaystyle p_X(x)=\tfrac{1}{\sigma\sqrt{2\pi}}\cdot
e^{-\tfrac{(x-\mu)^2}{2\sigma^2}}$ za $x\in \mathbb{R}$.
\item V primeru $\mu=0$ in $\sigma=1$ dobimo \textit{standardno normalno porazdelitev}.
\item Za $F_X(x)$ ne obstaja eksplicitna formula. Vrednost preberemo iz porazdelitvenih tabel.
\item R: $p_X(x)=\text{dnorm}(x,\mu,\sigma), F_X(x)=\text{pnorm}(x,\mu,\sigma)$.
\end{itemize}
\end{fminipage}


\begin{fminipage}{14cm}
\textbf{Gamma} slučajna spremenljivka $X\sim \Gamma(n,\lambda)$
\begin{itemize}
\item  V povpre\v cju imamo na \v casovno enoto $\lambda$ ponovitev dogodka $A$, $X$ pa je \v cas med prvo in $(n+1)$. ponovitvijo dogodka $A$.
\item $\displaystyle p_X(x)=
\left\{\begin{array}{ll} 
0,	&	x\leq 0,\\
\tfrac{\lambda^n x^{n-1} e^{-\lambda x}}{\Gamma(n)}, & x>0.
\end{array}\right.$
\item R: $p_X(x)=\text{dgamma}(x,n,\lambda), F_X(x)=\text{pgamma}(x,n,\lambda)$.
\end{itemize}
\end{fminipage}


\begin{fminipage}{14cm}
\textbf{Hi kvadrat} slučajna spremenljivka $X\sim \chi^2(n)=\Gamma\left(\tfrac{n}{2},\tfrac{1}{2}\right)$
\begin{itemize}
\item Je vsota kvadratov $n$ neodvisnih standardnih normalnih slu\v cajnih spremenljivk.
\item $\displaystyle p_X(x)=
\left\{\begin{array}{ll} 
0,	&	x\leq 0,\\
\tfrac{x^{\tfrac{n}{2}-1} 
e^{-\tfrac{x}{2}}}{2^{\tfrac{n}{2}}
\cdot\Gamma\left(\tfrac{n}{2}\right)},
	& x>0.
\end{array}\right.$
\item R: $p_X(x)=\text{dchisq}(x,n), F_X(x)=\text{pchisq}(x,n)$.
\end{itemize}
\end{fminipage}\end{center}


\begin{naloga}[vaje]{zs3}[resena]
%tags{enakomerna zvezna porazdelitev}
Predavanja iz verjetnosti so ob 12:15. Profesor prispe med 12:00 in 12:15. 
Naj $X$ predstavlja, koliko časa (v minutah) pred začetkom predavanj je profesor prišel na fakulteto. 
Določi gostoto $p_X(x)$ in porazdelitev $F_X(x)$ ter nariši njuna grafa.\\
\begin{rezultat}
$\displaystyle{p_X(x)=\left\{\begin{array}{ll} 
\tfrac{1}{15}, & x\in [0,15], \\
0,			  &	\mathrm{sicer},
\end{array}\right.}$
$\displaystyle{F_X(x)=\left\{\begin{array}{ll} 
0, 				& x < 0,		\\
\tfrac{x}{15},	& x\in [0,15],  \\
1,				& x > 15.
\end{array}\right.}$
\end{rezultat}
\begin{resitev}
Profesor lahko na fakulteto pride od $0$ do $15$ minut pred začetkom predavanj, zato je zaloga vrednosti slučajne spremenljivke $X$ interval $[0,15]$. Ker so vse vrednosti na tem intervalu enako verjetne, je $X\sim U[0,15]$. Gostota verjetnosti je zato funkcija
$$p_X(x) = \left\{\begin{array}{ll}\tfrac{1}{15},& 0\leq x\leq 15,\\ 0,& \textrm{sicer.}\end{array}\right.$$
Za $x\in[0,15]$ je
$$F_X(x) = \int_0^x p_X(t)\ dt = \int_0^x \tfrac{1}{15}\ dt = \tfrac{t}{15}\Big|_{0}^{x} = \tfrac{x}{15}.$$
Porazdelitvena funkcija je torej enaka
$$F_X(x)=\left\{\begin{array}{ll} 
0, 				& x < 0,		\\
\tfrac{x}{15},	& x\in [0,15],  \\
1,				& x > 15.
\end{array}\right.$$
\begin{center}
\begin{tikzpicture}[outer sep=2pt, scale=0.8]\def\l{0.3}
\path (0,0) coordinate (A);
% lines
\draw[thick, black, -stealth] (-1,0) -- (7,0);
\draw[thick,black, -stealth] (0,-1) -- (0,3);
\draw[thick] (0.4,-0.1) -- (0.4,0.1);
\draw[thick] (2.0,-0.1) -- (2.0,0.1);
\draw[thick] (4.0,-0.1) -- (4.0,0.1);
\draw[thick] (6.0,-0.1) -- (6.0,0.1);
\draw[thick] (-0.1,2) -- (0.1,2);
\draw[thick, dotted] (6,0) -- (6,2);
\draw[very thick, modra] (0,2) -- (6,2);
\draw[very thick, modra] (6.8,0) -- (6,0);
\draw[very thick, modra] (0,0) -- (-0.8,0);
% labels
\node at ($(0.4,0)+(-90:\l)$) {\scalebox{0.8}{$1$}};
\node at ($(2.0,0)+(-90:\l)$) {\scalebox{0.8}{$5$}};
\node at ($(4.0,0)+(-90:\l)$) {\scalebox{0.8}{$10$}};
\node at ($(6.0,0)+(-90:\l)$) {\scalebox{0.8}{$15$}};
\node at ($(0,2)+(180:\l)$) {\scalebox{0.8}{$\tfrac{1}{15}$}};
\node at ($(6,2)+(0:\l)$) {\color{modra}\scalebox{0.8}{$p_X$}};
\end{tikzpicture}\quad\begin{tikzpicture}[outer sep=2pt, scale=0.8]\def\l{0.3}
\path (0,0) coordinate (A);
% lines
\draw[thick, black, -stealth] (-1,0) -- (7,0);
\draw[thick,black, -stealth] (0,-1) -- (0,3);
\draw[thick] (0.4,-0.1) -- (0.4,0.1);
\draw[thick] (2.0,-0.1) -- (2.0,0.1);
\draw[thick] (4.0,-0.1) -- (4.0,0.1);
\draw[thick] (6.0,-0.1) -- (6.0,0.1);
\draw[thick] (-0.1,2) -- (0.1,2);
\draw[thick, dotted] (6,0) -- (6,2);
\draw[very thick, modra] (0,0) -- (6,2);
\draw[very thick, modra] (6.8,2) -- (6,2);
\draw[very thick, modra] (0,0) -- (-0.8,0);
% labels
\node at ($(0.4,0)+(-90:\l)$) {\scalebox{0.8}{$1$}};
\node at ($(2.0,0)+(-90:\l)$) {\scalebox{0.8}{$5$}};
\node at ($(4.0,0)+(-90:\l)$) {\scalebox{0.8}{$10$}};
\node at ($(6.0,0)+(-90:\l)$) {\scalebox{0.8}{$15$}};
\node at ($(0,2)+(180:\l)$) {\scalebox{0.8}{$1$}};
\node at ($(6,2)+(90:\l)$) {\color{modra}\scalebox{0.8}{$F_X$}};
\end{tikzpicture}
\end{center}
\end{resitev}
\end{naloga}


\begin{naloga}{zs14} 
%tags{eksponentna porazdelitev}
Navadna žarnica v povprečju sveti eno leto. Denimo, da je njena življenjska doba (merjena v letih) eksponentno porazdeljena slučajna spremenljivka s parametrom $1$. V hiši je $20$ takih žarnic.
\begin{enumerate}
\item Koliko verjetno bo ena nova žarnica svetila vsaj $1$ leto?
\item Koliko verjetno bo žarnica, ki sveti že $1$ leto, svetila vsaj še $1$ leto?
\item  Naj bo $X$ število žarnic, ki pregorijo v enem letu. Kako je porazdeljen $X$.
\item Naj bo $T$ čas med trenutkom, ko odpove ena žarnica in trenutkom, ko odpove naslednja žarnica. Kako je porazdeljen $T$? Kako verjetno je, da vsaj en mesec ne bo potrebno zamenjati žarnice?
\end{enumerate}
\begin{rezultat}
a. $e^{-1} = 0.3679$, 
b. $e^{-1} = 0.3679$, 
c. $X\sim P(20)$, 
d. $T\sim \mathrm{Exp}(\tfrac{20}{12})$, $P(T>1) = 0.1889$.
\end{rezultat}
\begin{resitev}

\end{resitev}
\end{naloga}


\begin{naloga}[vaje]{zs4}[resena]
%tags{enakomerna zvezna porazdelitev}
Anže in Brina sta zmenjena na določenem mestu ob 18:00, prideta pa enkrat med 18:00 in 18:10, z enakomerno porazdelitvijo neodvisno drug od drugega. Ljubosumni Maks vse od 18:00 opreza za vogalom, dokler ne prideta oba. Slučajna spremenljivka $M$ predstavlja, koliko časa je čakal Maks. Določi porazdelitev $F_M(x)$ in gostoto $p_M(x)$.
\begin{rezultat}
$\displaystyle F_M(x)=
\left\{\begin{array}{ll} 
0,   	    	 & x < 0, \\
\tfrac{x^2}{100}, & x\in [0,10], \\
1,				 & 10 < x,
\end{array}\right.$
$\displaystyle p_M(x)=
\left\{\begin{array}{ll} 
\tfrac{x}{50},	& x\in [0,10], \\
0, 				& \mathrm{sicer}.
\end{array}\right.$
\end{rezultat}
\begin{resitev}
Naj bo slučajna spremenljivka $A\in[0,10]$ Anžetov čas prihoda, merjen v minutah po 18h. Podobno naj bo slučajna spremenljivka $B\in[0,10]$ Brinin čas prihoda. Potem je $M=\max\{A,B\}$. Narišimo skico. Za poljuben $x\in[0,10]$ je verjetnost, da je $M<x$, enaka razmerju ploščine osenčenega območja in plošine celotnega kvadrata.
\begin{center}
\begin{tikzpicture}[outer sep=2pt, scale=0.8]\def\l{0.4}\def\a{4}\def\m{2.7}
\path ( 0, 0) coordinate (A)
	  (\a, 0) coordinate (B)
	  (\a,\a) coordinate (C)
	  ( 0,\a) coordinate (D)
	  ($(A)!0.5!(B)$) coordinate (a)
	  ($(A)!0.5!(D)$) coordinate (d)
	  (\m,\m) coordinate (M);
% lines
\draw[thick, color=white, fill=modra!20] (A) -- (\m,0) -- (M) -- (0,\m) -- cycle;
\draw[thick, dashed] (\m,0) -- (M) -- (0,\m);
\draw[thick] (A) -- (B) -- (C) -- (D) -- cycle;
% labels
\node at ($(A)+(-90:\l)$) {\scalebox{0.8}{$0$}};
\node at ($(B)+(-90:\l)$) {\scalebox{0.8}{$10$}};
\node at ($(A)+(180:\l)$) {\scalebox{0.8}{$0$}};
\node at ($(D)+(180:\l)$) {\scalebox{0.8}{$10$}};
\node at ($(a)+(-90:\l)$) {\scalebox{0.9}{$A$}};
\node at ($(d)+(180:\l)$) {\scalebox{0.9}{$B$}};
\node at ($(\m,0)+(-90:0.9*\l)$) {\scalebox{0.9}{$x$}};
\node at ($(0,\m)+(180:0.9*\l)$) {\scalebox{0.9}{$x$}};
\end{tikzpicture}
\end{center}
Torej je
$F_M(x) = P(M<x) = \tfrac{x^2}{100}$. Gostoto verjetnosti $p_M$ dobimo tako, da $F_M$ odvajamo, zato je $p_M(x) = \tfrac{x}{50}$. Natančneje,
$$F_M(x)=\left\{\begin{array}{ll} 
0, 				& x < 0,		\\
\tfrac{x^2}{100},	& x\in [0,10],  \\
1,				& x > 10.
\end{array}\right.\quad\textrm{ in }\;\quad p_M(x) = \left\{\begin{array}{ll}\tfrac{x}{50},& 0\leq x\leq 10,\\ 0,& \textrm{sicer.}\end{array}\right.$$

\end{resitev}
\end{naloga}


\begin{naloga}{zs5}
%tags{enakomerna zvezna porazdelitev}
Avtobus vozi na 10 minut, na postajo pridemo naključno. Naj bo $X$ čas čakanja na avtobus.
\begin{enumerate}
\item Določi $Z_X$, $F_X(x)$, $p_X(x)$.
\item Koliko verjetno bomo čakali manj kot 5 minut?
\item Koliko verjetno bomo čakali več  kot 7 minut?
\end{enumerate}
\begin{rezultat}
a. $Z_X=[0,10]$
$\displaystyle F_X(x)=
\left\{\begin{array}{ll} 
0,   	   	  & x < 0,\\
\tfrac{x}{10}, & x\in [0,10],\\
1,			  & 10 < x,
\end{array}\right.$
$\displaystyle p_X(x)=
\left\{\begin{array}{ll} 
\tfrac{1}{10},	& x\in [0,10], \\
0, 				& \mathrm{sicer},
\end{array}\right.$
b. $P(X\!<\!5)\!=\!0.5$,
c. $P(X\!>\!7)\!=\!0.3$
\end{rezultat}
\begin{resitev}

\end{resitev}
\end{naloga}


\begin{naloga}{zs7}
%tags{enakomerna zvezna porazdelitev} 
Na štoparici imamo oznake za natančnost $0.2$ sekunde. Pri merjenju čas zaokrožimo na najbližjo oznako. Naj bo $X$ absolutna napaka izmerjenega časa v sekundah.
\begin{enumerate}
\item Določi porazdelitev $F_X(x)$.
\item Koliko verjetno bomo naredili napako vsaj $0.05$ sekund?
\end{enumerate}
\begin{rezultat}
a.  $\displaystyle F_X(x)=
	\left\{\begin{array}{ll} 
	0,   & x < 0, \\
	10x, & x\in [0,0.1], \\
	1,	 & 0.1 < x,
	\end{array}\right.$
b. $P(X\!>\!0.05)\!=\!0.5$
\end{rezultat}
\begin{resitev}

\end{resitev}
\end{naloga}


\begin{naloga}[vaje]{zs7.1}[resena]
%tags{eksponentna porazdelitev} 
Na bankomatu dvigne denar v povprečju $15$ ljudi na uro.
\begin{enumerate}
\item Kako je porazdeljen čas med dvema zaporednima dvigoma?
\item Koliko verjetno med zaporednima dvigoma preteče manj kot $2$ minuti?
\item Kako dolg je interval, da z verjetnostjo $75$\% ni dviga v tem času?
\item V času razprodaj povprečno število dvigov na uro naraste na $40$. Koliko verjetno bo med dvema zaporednima dvigoma preteklo manj kot $2$ minuti?
\end{enumerate}
\begin{rezultat}
a. $X\!\sim\!\mathrm{Exp}(\tfrac{15}{60})$,
b. $0.3935$,
c. $1.15$ minute,
d. $0.7364$
\end{rezultat}
\begin{resitev}
\begin{enumerate}
\item Če bankomat na uro v povprečju obišče $15$ ljudi, to pomeni v povprečju en obisk na $4$ minute oziroma $\tfrac{1}{4}$ obiska na minuto. Naj slučajna spremenljivka $X$ meri čas med dvema zaporednima dvigoma. Potem je $X$ porazdeljena eksponentno s parametrom $\lambda = \tfrac{1}{4}$, $X\sim \text{Exp}(\tfrac{1}{4})$.
\item S pomočjo porazdelitvene funkcije eksponentne slučajne spremenljivke $F_X(x) = 1- e^{-\lambda x}$ izračunamo
$$P(X<2) = F_X(2) = 1- e^{-\tfrac{1}{4}\cdot 2} = 1-e^{-\tfrac{1}{2}} = 0.3935.$$
\item Označimo iskano dolžino intervala z $d$. Za ta $d$ mora veljati $P(X>d) = 0.75$. Ker je
$$P(X>d) = 1-P(X<d) = 1- F_X(d) = e^{-\tfrac{d}{4}},$$
dobimo enačbo $e^{-\tfrac{d}{4}} = 0.75$.
Enačbo preoblikujemo,
\begin{eqnarray*}
e^{-\tfrac{d}{4}} &=& 0.75,\\
-\tfrac{d}{4} &=& \mathrm{ln}(0.75),\\
d &=& -4\ \mathrm{ln}(0.75),\\
d &=& 1.1507.
\end{eqnarray*}
V času $1.15$ minute torej z verjetnostjo $75$ odstotkov ne bo nobenega dviga.
\item Naj bo $Y$ slučajna spremenljivka, ki meri čas med dvema zaporednima dvigoma v času razprodaj. Ker je $\tfrac{40}{60} = \tfrac{2}{3}$, je $Y\sim\text{Exp}(\tfrac{2}{3})$. Iščemo $P(Y<2)$. Tokrat dobimo
$$P(Y<2) = F_Y(2) = 1- e^{-\tfrac{2}{3}\cdot 2} = 1-e^{-\tfrac{4}{3}} = 0.7364.$$
\end{enumerate}
\end{resitev}
\end{naloga}


\begin{naloga}[vaje]{zs7.2}[resena]
%tags{eksponentna porazdelitev} 
Življenjska doba nekega avtomobilskega motorja znaša v povprečju $15$ let. Naj bo slučajna spremenljivka $X$ življenjska doba motorja, ki je porazdeljena eksponentno.
\begin{enumerate}
\item Koliko verjetno motor deluje vsaj $10$ let?
\item Kako dolgo deluje $80$\% teh motorjev?
\item Koliko verjetno motor deluje med $15$ in $20$ let?
\end{enumerate}
\begin{rezultat}
a. $X\!\sim\!\mathrm{Exp}(\tfrac{1}{15})$, $P(X\!>\!10)\!=\!0.513$,
b. $P(X\!<\!t)\!=\!0.2$, $t\!=\!3.35$,
c. $P(15\!<\!X\!<\!20)\!=\!0.1043$
\end{rezultat}
\begin{resitev}
\begin{enumerate}
\item Ker ima motor povprečno življenjsko dobo $15$ let, je frekvenca okvar $1$ na $15$ let oziroma $\lambda=\tfrac{1}{15}$. Spremenljivka $X\sim\text{Exp}(\tfrac{1}{15})$ ima porazdelitveno funkcijo $F_X(x) = 1-e^{-\tfrac{x}{15}}$, torej je
$$P(X>10) = 1-P(X\leq 10) = 1-F_X(10) = 1-(1-e^{-\tfrac{10}{15}}) = e^{-\tfrac{2}{3}} = 0.5134.$$
\item Če želimo oceniti, kako dolgo deluje 80 odstotkov vseh motorjev, moramo določiti interval, na katerem se z verjetnostjo 80 odstotkov naključno izbrani motor ne bo pokvaril. Iščemo torej $d$, za katerega velja $P(X>d) = 0.8$. Ker je
$$P(X>d) = 1-P(X\leq d) = 1-F_X(d) = 1-(1-e^{-\tfrac{d}{15}}) = e^{-\tfrac{d}{15}},$$
dobimo enačbo $e^{-\tfrac{d}{15}} = 0.8$ oziroma $d = -15\ \text{ln}(0.8)$. Rešitev je torej $d=3.35$.
\item V tem primeru je
\begin{eqnarray*}
P(15<X<20) &=& P(X<20)-P(X\leq15) =
     F_X(20)-F_X(15) =\\
 &=& 1-e^{-\tfrac{20}{15}} - (1-e^{-\tfrac{15}{15}})=
     -e^{-\tfrac{4}{3}} + e^{-1}=\\
 &=& 0.3679 - 0.2636 = 0.1043.
\end{eqnarray*}

\end{enumerate}
\end{resitev}
\end{naloga}


\begin{naloga}{zs7.3} 
%tags{eksponentna porazdelitev} 
Stranka v povprečju ostane v trgovini $25$ minut. Koliko verjetno stranka ostane v trgovini več kot $30$ minut?
\begin{rezultat}
$X\!\sim\!\mathrm{Exp}(\tfrac{1}{25})$, $P(X\!>\!30)\!=\!0.301$
\end{rezultat}
\begin{resitev}

\end{resitev}
\end{naloga}

%
%\begin{fminipage}{14cm}
%\textbf{Normalne spremenljivke:} Naj bosta $X\!\sim\! N(\mu_1,\sigma_1)$, $Y\!\sim\! N(\mu_2,\sigma_2)$ neodvisni. Potem je \vspace{-2mm}
%$$\textstyle{X\!+\!Y\!\sim\! N(\mu_1\!+\!\mu_2,\sqrt{\sigma_1^2\!+\!\sigma_2^2})}.\vspace{-2mm}$$
%Posledica: Naj bodo $X_1,\ldots,X_n$ neodvisne in $X_i\sim N(\mu,\sigma)$. Potem velja\vspace{-2mm}
%$$X_1 \!+\! \ldots \!+\! X_n\sim N(n\mu, \sqrt{n}\sigma).$$
%\end{fminipage}
%
%\begin{naloga} Prestrašeni kenguru skače v ravni črti proti cesti širine 4m, od katere je oddaljen 1760m. Dolžina skoka je normalna s.s. s povprečjem 3.5m in odklonom 0.5m. Kako verjetno se po 500 skokih ustavi ravno na cesti?\hfill \odgovor{ $0.081$}
%\end{naloga}
%
%
%
%\item Telesna višina žensk v neki populacji je porazdeljena normalno s povprečjem 165cm in odklonom 7cm, za moške pa je povprečna višina 178cm z odklonom 9cm.
%\begin{enumerate}
%\item Kolikšen delež moških je višjih od 190cm?
%\item Kolikšen delež žensk je višjih od povprečnega moškega in kolikšen delež moških je nižjih od povprečne ženske?
%\item Kakšno je razmerje med številom moških, ki so visoki vsaj 185cm in številom žensk, ki so vsaj toliko visoke (če predpostavimo, da je število vseh moških in žensk približno enako)?
%\end{enumerate}
%
%{\footnotesize
%\textbf{Rezultati:} (a) 0.0918\; (b) 0.0314; 0.0749 \; (c) 104}
%
%\item V trgovini prodajajo vrvi dolžine 10m in vrvi dolžine 3m. V resnici je
%  dolžina vrvi z oznako 10m porazdeljena normalno s povprečjem 10m in
%  standardnim odklonom 4~cm, dolžina vrvi z oznako 3m pa normalno s povprečjem
%  3m in standardnim odklonom 3~cm. Kupimo eno vrv z oznako 10m in eno vrv z
%  oznako 3m. Kakšna je verjetnost, da bomo skupaj imeli manj kot 12.9m vrvi?
% \odgovor{$\Phi\left(\tfrac{12.9-13}{\sqrt{0.03^2+0.04^2}}\right)=
%   0.0227501$}
%\item Prestrašeni kenguru skače v ravni črti proti cesti širine 4m. Ko je od
%  ceste oddaljen 1760 metrov bo naredil še 500 skokov in se ustavil. Dolžina
%  vsakega skoka je slučajna spremenljivka s povprečjem 3.5m in standardnim
%  odklonom 0.5m. Kako verjetno je, da se bo 500 skokih ustavil ravno na cesti?
%  \odgovor{$\Phi\left(\tfrac{1764-1750}{\sqrt{125}}\right)-\Phi\left(\tfrac{1760-1750}{\sqrt{125}}\right)=0.0802978$}
