\chapter{Slučajni vektorji in kovarianca}

% =======
% TEORIJA
% =======
\begin{center}\begin{fminipage}{14cm}
Diskretni slučajni spremenljivki $X$ in $Y$, ki izpolnjujeta določene pogoje,
določata \textbf{(dvorazse\v zni) diskretni slučajni vektor} $(X,Y)$.
Verjetnost, da $(X,Y)$ zavzame vrednost $(x_i,y_j)\in \mathbb{R}$, označimo s 
$P(X\!=\!x_i, Y\!=\!y_j)\!=\!p_{ij}$.
Porazdelitev $(X,Y)$ lahko podamo na dva enakovredna načina, in sicer
\begin{itemize}
\item s \textbf{porazdelitveno tabelo}
$$(X,Y)\sim\begin{array}{|c|ccccc|c|}
\hline X\backslash Y& y_1	& y_2 & \ldots & y_m& \ldots& X	\\[-2pt]\hline
x_1	&     p_{11}& p_{12}& \ldots & p_{1m}& \ldots&p_1\\[-2pt]
x_2	&     p_{21}& p_{22}& \ldots & p_{2m}& \ldots&p_2\\[-2pt]
\vdots & 	\vdots   & \vdots & \vdots & \vdots & \vdots&\vdots \\[-2pt]
x_n	&     p_{n1}&   p_{n2}&  \ldots & p_{nm} & \ldots&p_n\\[-2pt]
\vdots & 	\vdots   & \vdots & \vdots & \vdots & \vdots&\vdots \\[-2pt]
\hline
Y & q_1 & q_2 & \ldots & q_m &\ldots& 1\\[-2pt]
\hline
\end{array}$$
pri čemer je
$0\!\leq\!p_{ij}\!\leq\!1$, 
$\displaystyle\sum_{i=1}^{\infty}\sum_{j=1}^{\infty} p_{ij}\!=\!1$,
$\displaystyle\sum_{j=1}^\infty p_{ij}=p_i$ za vsak $i\in \mathbb{N}$
in 
$\displaystyle\sum_{i=1}^\infty p_{ij}=q_j$ za vsak $j\in \mathbb{N}$,
 ali
\item s \textbf{porazdelitveno funkcijo} 
$$F_{X,Y}(x,y) = P(X\!\leq\!x, Y\!\leq\!y).$$
Velja $\displaystyle F_X(x,y) = \sum_{i=1}^{\infty}\sum_{j=1}^{\infty} p_{ij} \cdot I_{[x_i,\infty)}(x) I_{[y_j,\infty)}(y)$, 
kjer je 
$$I_{[x_i,\infty)}(x)=\left\{\begin{array}{ll}1, & x_i\leq x, \\ 0, & \text{sicer,}\end{array}\right.\quad
I_{[y_j,\infty)}(y)=\left\{\begin{array}{ll}1, & y_j\leq y, \\ 0, & \text{sicer.}\end{array}\right.$$
\end{itemize}

\textbf{Robne porazdelitve} so porazdelitve komponent 
$$p_i = P(X\!=\!x_i) = \sum_{j=1}^{\infty} p_{ij}\quad\text{ in }\quad\; q_j = P(Y\!=\!y) = \sum_{i=1}^{\infty} p_{ij}.$$
\end{fminipage}
\end{center}


% =======
% TEORIJA
% =======
\begin{center}\begin{fminipage}{14cm}
Pravimo, da sta slučajni spremenljivki $X$ in $Y$ \textbf{neodvisni},
če za poljubni \v stevili $x,y\!\in\!\mathbb{R}$ velja, da sta
dogodka $X\!=\!x$ in $Y\!=\!y$ neodvisna. 
To pa je ekvivalentno dejstvu, da za poljubni \v stevili $x,y\!\in\!\mathbb{R}$
velja 
$$P(X\!=\!x,Y\!=\!y) = P(X\!=\!x) P(Y\!=\!y).$$
\end{fminipage}\end{center}


% 208
\begin{naloga}{v07} 
Iz
$$\begin{array}{|c|ccc|}
\hline	Y \backslash X & 1 & 2 & 3 \\
\hline -1 & 0 & 0 & 1/6 \\
0 & \frac{1}{4} & c & \frac{1}{12} \\
1 & \frac{1}{12} & \frac{1}{12}& \frac{1}{12} \\\hline
\end{array}$$
določi $c$. Ali sta $X$ in $Y$ neodvisni?\\
\begin{rezultat}
$c\!=\!\frac{1}{4}$. Ne, 
	$P(X\!=\!1,Y\!=\!-1)\!=\!0 \!\neq\! \frac{1}{3}\frac{1}{6}\!=\!P(X\!=\!1)P(Y\!=\!-1)$.
\end{rezultat}
\begin{resitev}
\end{resitev}
\end{naloga}


% 209
\begin{naloga}[vaje]{v01}[resena]
Slučajni vektor $(X,Y)$ je porazdeljen po shemi\vspace{-2mm}
$$\begin{array}{|c|ccc|}\hline X\backslash Y & 0 & 1 & 2 \\[-2pt]\hline
0 & 0.04 & 0.04 & 0.02 \\[-2pt]
1 & 0.12 &    d &    e \\[-2pt]
2 &    a &    b &    c \\\hline
\end{array}\ .$$
\begin{enumerate}
\item Dopolni tabelo tako, da bosta $X$ in $Y$ neodvisni in določi obe robni porazdelitvi.
\item Določi porazdelitvi za $Z\!=\!X^2$ in $W\!=\!X\!+\!Y$.
\item Izračunaj $F_{X\!,Y}(1,1)$. 
\end{enumerate}
\begin{rezultat}
a. $a = 0.24$, $b = 0.24$, $c = 0.12$, $d = 0.12$, $e = 0.06$,
$X \sim \begin{pmatrix} 0 & 1 & 2 \\ 0.1 & 0.3 & 0.6 \end{pmatrix}$, 
$Y \sim \begin{pmatrix}0 & 1 & 2 \\ 0.4 & 0.4 & 0.2 \end{pmatrix}$,
b.
$\begin{pmatrix} 0 & 1 & 4 \\ 0.1 & 0.3 & 0.6 \end{pmatrix}$,
$\begin{pmatrix} 0 & 1 & 2 & 3 & 4 \\ 0.04 & 0.16 & 0.38 & 0.30 & 0.12 \end{pmatrix}$,
c. $0.32$.
\end{rezultat}
\begin{resitev}
\begin{enumerate}
\item Ker sta $X$ in $Y$ neodvisni, morajo biti vrednosti v vseh poljih tabele produkti vrednosti z roba tabele, tj. $P(X\!=\!x,Y\!=\!y) = P(X\!=\!x)P(Y\!=\!y)$. Ker je $P(X\!=\!0) = 0.1$ in $P(X\!=\!0,Y\!=\!0) = 0.04$, mora biti $P(Y\!=\!0) = 0.4$. Podobno dobimo še $P(Y\!=\!1) = 0.4$ in $P(Y\!=\!2) = 0.2$. Ker je po drugi strani $0.4 = P(Y\!=\!0) = 0.04+0.12+a$, dobimo $a = 0.24$. Ker je $P(Y\!=\!0) = 0.4$ in $P(X\!=\!1,Y\!=\!0) = 0.12$, mora biti $P(X\!=\!1) = 0.3$. Podobno dobimo še $P(X\!=\!2) = 0.6$. Zdaj pa lahko izračunamo še
\begin{eqnarray*}
d &=& P(X\!=\!1,Y\!=\!1) \;\,=\,\; P(X\!=\!1)P(Y\!=\!1) \;\,=\,\; 0.3\cdot 0.4 \;\,=\,\; 0.12,\\
e &=& P(X\!=\!1,Y\!=\!2) \;\,=\,\; P(X\!=\!1)P(Y\!=\!2) \;\,=\,\; 0.3\cdot 0.2 \;\,=\,\; 0.06,\\
b &=& P(X\!=\!2,Y\!=\!1) \;\,=\,\; P(X\!=\!2)P(Y\!=\!1) \;\,=\,\; 0.6\cdot 0.4 \;\,=\,\; 0.24,\\
c &=& P(X\!=\!2,Y\!=\!2) \;\,=\,\; P(X\!=\!2)P(Y\!=\!2) \;\,=\,\; 0.6\cdot 0.2 \;\,=\,\; 0.12.
\end{eqnarray*}
Slučajni spremenljivki $X$ in $Y$ imata porazdelitvi
$$X \sim \begin{pmatrix} 0 & 1 & 2 \\ 0.1 & 0.3 & 0.6 \end{pmatrix}\quad\textrm{ in }\quad\,Y \sim \begin{pmatrix}0 & 1 & 2 \\ 0.4 & 0.4 & 0.2 \end{pmatrix}\!.$$
\item Slučajna spremenljivka $Z=X^2$ ima iste verjetnosti kot $X$, ustrezne vrednosti pa so kvadrirane. Torej
$$Z \sim \begin{pmatrix} 0 & 1 & 4 \\ 0.1 & 0.3 & 0.6 \end{pmatrix}\!.$$
Slučajna spremenljivka $W = X+Y$ ima zalogo vrednosti $\{0,1,2,3,4\}$. Izračunamo
\begin{eqnarray*}
P(W\!=\!0) &=& P(X\!=\!0,Y\!=\!0) \;\,=\,\; 0.04,\\
P(W\!=\!1) &=& P(X\!=\!0,Y\!=\!1) +  P(X\!=\!1,Y\!=\!0)\;\,=\,\; 0.04 + 0.12 \;\,=\,\; 0.16,\\
P(W\!=\!2) &=& P(X\!=\!0,Y\!=\!2) + P(X\!=\!1,Y\!=\!1) + P(X\!=\!2,Y\!=\!0)\,=\\
 &=& 0.02 + 0.12 + 0.24 \;\,=\,\; 0.38,\\
P(W\!=\!3) &=& P(X\!=\!1,Y\!=\!2) + P(X\!=\!2,Y\!=\!1) \;\,=\,\; 0.06 + 0.24 \;\,=\,\; 0.30,\\
P(W\!=\!4) &=& P(X\!=\!2,Y\!=\!2) \;\,=\,\; 0.12.
\end{eqnarray*}
Torej je
$$W\sim\begin{pmatrix} 0 & 1 & 2 & 3 & 4 \\ 0.04 & 0.16 & 0.38 & 0.30 & 0.12 \end{pmatrix}\!.$$
\item Izračunamo
\begin{eqnarray*}
F_{X\!,Y}(1,1) &=& P(X\!\leq\! 1,Y\!\leq\! 1) =\\
 &=& P(X\!=\!0,Y\!=\!0) + P(X\!=\!0,Y\!=\!1) + P(X\!=\!1,Y\!=\!1) + P(X\!=\!1,Y\!=\!0) =\\
 &=& 0.04 + 0.04 + 0.12 + 0.12 =\\
 &=& 0.32.
\end{eqnarray*}
\end{enumerate}
\end{resitev}
\end{naloga}

\begin{naloga}[vaje]{v07a}
Iz kupa 16 kart izberemo 2 karti. Naj bo $X$ slučajna spremenljivka, ki je 
enaka številu pikov in $Y$ slučajna spremenljivka, ki je enaka 
številu črnih kart (pikov ali križev).
\begin{enumerate}
	\item Določi porazdelitev vektorja $(X,Y)$. Izračunaj $P(X\le 1,Y\ge 1)$.
	\item Določi robni porazdelitvi.
	\item Ali sta slučajni spremenljivki $X$ in $Y$ neodvisni?
\end{enumerate} 
\begin{rezultat}
	\begin{enumerate}
		\item 
		$$\begin{array}{|c|ccc|}
			\hline X\backslash Y& 0		& 1	   & 2	          \\\hline
			0	& \frac{7}{30}	& \frac{4}{15} & \frac{1}{20} \\
			1	& 0	            & \frac{4}{15} & \frac{2}{15} \\
			2	& 0	            & 0		       & \frac{1}{20} \\\hline
			\end{array}.$$
		\item $X\sim H(4, 12, 2)$ in $Y\sim H(8, 8, 2)$.
		\item ne, saj je $P(X=1, Y=0)=0$ in $P(X=1)P(Y=0)\not=0$.
	\end{enumerate}
\end{rezultat}

\begin{resitev}		
\end{resitev}

\end{naloga}

% 210
\begin{naloga}{v08} 
Slučajni spremenljivki $X$ in $Y$ sta podani s porazdelitveno shemo
$$\begin{array}{|c|ccc|}
\hline X\backslash Y& 0		& 1		& 3	\\\hline
0	& \frac{4}{15}	& \frac{2}{15}	& 0		\\
2	& \frac{1}{10}	& \frac{2}{5}		& c		\\\hline
\end{array}\ .$$
\begin{enumerate}
\item Določi konstanto $c$.
\item Določi porazdelitvi za $X$ in $Y$.
\item Ali sta $X$ in $Y$ neodvisni?
\item Izračunaj $P(Y>X)$.
\end{enumerate}
%\item Izračunaj $\Cov(X,Y)$.\hfill \odgovor{ $E(X)\!=\!\frac{6}{5}$, $E(Y)\!=\!\frac{19}{30}$, $E(XY)\!=\!\frac{7}{5}$, $\Cov(X,Y)\!=\!\frac{16}{25}$}
%\ITEM DOLOČI PORAZDELITEV ZA  $X|(Y\!=\!1)$.\HFILL\ODGOVOR{ $\BIG(\BEGIN{pmatrix}0&2\\1\!/\!4 & 3\!/\!4\END{pmatrix}\BIG)$}
\begin{rezultat}
a.\ $\frac{1}{10}$,
b.\ $X\sim\begin{pmatrix}0&2\\2\!/\!5 & 3\!/\!5\end{pmatrix}$,
$Y\sim\begin{pmatrix}0&1&3\\11\!/\!30 & 8\!/\!15 & 1\!/\!10\end{pmatrix}$.
c.\ ne,
d.\ $\frac{7}{30}$
\end{rezultat}
\begin{resitev}
\end{resitev}
\end{naloga}


% 211
\begin{naloga}{v09} 
Slučajni vektor $(X,Y)$ je porazdeljen po shemi
$$\begin{array}{|c|cc|}\hline X\backslash Y & $1$ & $2$ \\\hline
1 & \frac{5}{6}\!-\!\frac{a}{6}\!-\!\frac{a^2}{3} & \frac{a^2}{3} \\
2 & \frac{a}{6} & \frac{1}{6} \\\hline
\end{array}\ .$$
\begin{enumerate}
\item Določi, katere vrednosti lahko zavzame $a$.
\item Za katere $a$ sta $X$ in $Y$ enako porazdeljeni?
\item Za katere $a$ sta $X$ in $Y$ neodvisni?
\end{enumerate}
\begin{rezultat}
a.\ $0\!\leq\!a\!\leq\!\frac{-1+\sqrt{41}}{4}\!\doteq\!1.351$,
b.\ $0$ ali $\frac{1}{2}$,
c.\ 1.
\end{rezultat}
\begin{resitev}
\begin{enumerate}
\item Vsi elementi tabele so verjetnosti, zato mora veljati
$$0\leq \frac{5}{6}\!-\!\frac{a}{6}\!-\!\frac{a^2}{3} \leq 1,\quad 0\leq \frac{a^2}{3} \leq 1,\quad 0\leq \frac{a}{6} \leq 1\quad\textrm{ in }\quad\; 0\leq \frac{1}{6} \leq 1.$$
Zadnji par pogojev je vedno izpolnjen, iz drugega in tretjega para pogojev pa dobimo
$$0\leq a \leq \sqrt{3}\quad\textrm{ in }\quad\; 0\leq a \leq 6.$$
Seveda je $a\leq 6$, če je $a\leq \sqrt{3}$, torej si moramo od teh dveh zapomniti samo prvi par pogojev,
$$0\leq a \leq \sqrt{3}.$$  
Oglejmo si še pogoja
$$0\leq \frac{5}{6}\!-\!\frac{a}{6}\!-\!\frac{a^2}{3} \leq 1.$$
Najprej vse skupaj pomnožimo s $6$:
$$0\leq 5\!-\!a\!-\!2a^2 \leq 6.$$
Iz desne strani dobimo $5\!-\!a\!-\!2a^2 \leq 6$ oziroma
$$2a^2+a+1 \geq 0,$$
kar je vedno res, ker je vodilni koeficient pozitiven, diskriminanta $D = 1-4\cdot 2\cdot 1$ pa negativna.
Iz leve strani dobimo $0 \leq 5\!-\!a\!-\!2a^2$ oziroma
$$2a^2+a-5\leq 0.$$
Ker je $D = 1^2-4\cdot 2\cdot 5 = 41$, sta rešitvi kvadratne enačbe $2a^2+a-5$ števili $a_{1,2} = \frac{-1\pm\sqrt{41}}{4}$, in ker je vodilni koeficient negativen, ustrezajo neenačbi števila $a$, za katera je
$$a_1 = \frac{-1-\sqrt{41}}{4}\leq a\leq \frac{-1+\sqrt{41}}{4} = a_2.$$
Ker je $a_1 < 0$ in $a_2 < \sqrt{3}$, dobimo v kombinaciji z zgoraj izpeljanimi pogoji nov pogoj,
$$0\leq a \leq \frac{-1+\sqrt{41}}{4}.$$
Zlahka se prepričamo, da so za števila $a$, ki zadoščajo temu pogoju, tudi vse robne verjetnosti,
$$\frac{5-a}{6}, \frac{a+1}{6}, \frac{5-2a^2}{6}\quad\textrm{ in }\quad\; \frac{2a^2+1}{6},$$
med $0$ in $1$.
Rešitve so torej $a\in[0,\frac{-1+\sqrt{41}}{4}]$.
\item Porazdelitvi slučajnih spremenljivk $X$ in $Y$ sta
$$X \sim \begin{pmatrix} 1 & 2 \\ \frac{5-a}{6} & \frac{a+1}{6} \end{pmatrix}\quad\textrm{ in }\quad\;Y \sim \begin{pmatrix} 1 & 2 \\ \frac{5-2a^2}{6} & \frac{2a^2+1}{6} \end{pmatrix}\!.$$
Seveda bosta $X$ in $Y$ enako porazdeljeni natanko takrat, ko bo $P(X\!=\!1) = P(Y\!=\!1)$. Drugi dve verjetnosti bosta v tem primeru avtomatično enaki, ker je vsota verjetnosti v obeh tabelah $1$. Torej
\begin{eqnarray*}
\frac{5-a}{6} &=& \frac{5-2a^2}{6},\\
5-a &=& 5-2a^2,\\
2a^2 &=& a,\\
2a^2-a &=& 0,\\
a(2a-1) &=& 0.
\end{eqnarray*}
Slučajni spremenljivki $X$ in $Y$ bosta torej enako porazdeljeni pri $a = 0$ in $a = \frac{1}{2}$.
\item Slučajni spremenljivki bosta neodvisni natanko tedaj, ko bo veljalo
$$P(X\!=\!x,Y\!=\!y) = P(X\!=\!x)P(Y\!=\!y)$$
za vse $x,y\in\{1,2\}$. Pri $x = y = 2$ dobimo pogoj
$$\frac{2a^2+1}{6}\cdot \frac{a+1}{6} = \frac{1}{6}.$$
Pomnožimo s $36$, odpravimo oklepaje in preoblikujemo, pa dobimo
\begin{eqnarray*}
(2a^2+1)(a+1) &=& 6,\\
2a^3+2a^2+a+1 &=& 6,\\
2a^3+2a^2+a-5 &=& 0.
\end{eqnarray*}
Opazimo, da je $a = 1$ ničla tega polinoma tretje stopnje, z uporabo Hornerjevega algoritma pa brez težav poiščemo tudi kvocient, ki je polinom druge stopnje:
$$\begin{array}{r|r|r|r|r}
  & 2 & 2 & 1 & -5\\\hline
1 &   & 2 & 4 &  5\\\hline
  & 2 & 4 & 5 &  0
\end{array}$$
Kvocient je torej $2a^2+4a+5$. Ker je diskriminanta tega kvadratnega polinoma $D = 16-40 < 0$, drugih realnih ničel ni. Edina možnost je $a = 1$. Pri tej vrednosti $a$ še preverimo, da je tudi
\begin{eqnarray*}
P(X\!=\!1,Y\!=\!1) \,\;=\;\, \frac{1}{3} &=& \frac{2}{3}\cdot\frac{1}{2} \,\;=\;\, P(X\!=\!1)P(Y\!=\!1),\\
P(X\!=\!1,Y\!=\!2) \,\;=\;\, \frac{1}{3} &=& \frac{2}{3}\cdot\frac{1}{2} \,\;=\;\, P(X\!=\!1)P(Y\!=\!2),\\
P(X\!=\!2,Y\!=\!1) \,\;=\;\, \frac{1}{6} &=& \frac{1}{3}\cdot\frac{1}{2} \,\;=\;\, P(X\!=\!2)P(Y\!=\!1).
\end{eqnarray*}
Slučajni spremenljivki $X$ in $Y$ sta torej neodvisni pri $a=1$.
\end{enumerate}
\end{resitev}
\end{naloga}


% =======
% TEORIJA
% =======
\begin{center}\begin{fminipage}{14cm}
Naj bosta $X, Y$ zvezni slučajni spremenljivki. Par $(X,Y)$ je \textbf{zvezni slučajni vektor}, če obstaja integrabilna funkcija $p_{X\!,Y}:\mathbb{R}^2\to \mathbb{R}$, tako da za vsak par $(x,y)\in \mathbb{R}^2$ velja
	$$F_{X,Y}(x,y) = P(X\leq x, Y\leq y)= \int_{-\infty}^y \biggl(\int_{-\infty}^x 
		p_{X\!,Y}(u,v)\, \mathrm{d}u\,\biggr) \mathrm{d}v.$$
Funkciji $p_{X,Y}$ pravimo \textbf{(dvorazse\v zna) gostota verjetnosti},
funkciji $F_{X,Y}$ pa \textbf{porazdelitvena funkcija}.
Velja 
	$$\int_{-\infty}^{\infty}\int_{-\infty}^{\infty}p_{X,Y}(x,y)
		\text{d}x\text{d}y\!=\!1.$$
\textbf{Robni gostoti} sta
	$$p_X(x) = \int_{-\infty}^{\infty} p_{X\!,Y}(x,y)\, \mathrm{d}y \text{ \;\;in\;\; } 
	p_Y(y) = \int_{-\infty}^{\infty} p_{X\!,Y} (x,y)\, \mathrm{d}x.$$
\end{fminipage}
\end{center}

\begin{center}
\begin{fminipage}{14cm}
Zvezni slučajni spremenljivki $X$ in $Y$ sta \textbf{neodvisni}, če sta za
vsaki realni \v stevili $x,y\!\in\!\mathbb{R}$ dogodka $X\!\leq\!x$ in $Y\!\leq\!y$
neodvisna. To je ekvivalentno dejstvu, da za vsaki realni \v stevili 
$x,y\!\in\!\mathbb{R}$ velja
	$$p_{X\!,Y}(x,y)=p_X(x)p_Y(y).$$
\end{fminipage}\end{center}


% =======
% TEORIJA
% =======
%\begin{fminipage}{14cm}
%\textbf{Pogojna porazdelitev:} $p_{X|Y}(x|y)=\frac{p_{X,Y}(x,y)}{p_Y(y)}$.
%\end{fminipage}


% 212
\begin{naloga}[vaje]{v31}[resena]
Naj bosta $X$ in $Y$ zvezni slučajni spremenljivki, obe z zalogo vrednosti $[0,2]$. Naj bo
$$p_{X,Y}(x,y) = \frac{1}{4}.$$
Izračunaj
\begin{enumerate}
\item $P(X\!>\!1)$,
\item $P(X\!\leq\!\frac{1}{2}, Y\!>\!\frac{3}{4})$,
\item $P(X\!+\!Y\!>\!2)$.
\end{enumerate}
\begin{rezultat}
a.\ $\frac{1}{2}$, 
b.\ $\frac{5}{32}$, 
c.\ $\frac{1}{2}$
\end{rezultat}
\begin{resitev}
\begin{enumerate}
\item Slučajni vektor $(X,Y)$ ima vrednosti na kvadratu $[0,2]^2$. Narišimo skico.
\begin{center}\begin{tikzpicture}[outer sep=2pt, scale=0.8]\def\l{0.35}
\path (0,0) coordinate (A)
	  (4,0) coordinate (B)
	  (5,0) coordinate (B')
	  (4,4) coordinate (C)
	  (0,4) coordinate (D)
	  (0,5) coordinate (D')
	  ($(A)!0.5!(B)$) coordinate (AB)
	  ($(A)!0.5!(D)$) coordinate (AD)
	  ($(C)!0.5!(D)$) coordinate (CD);
% lines
\draw[thick, fill=modra!20] (B) -- (AB) -- (CD) -- (C) -- cycle;
\draw[thick, black, -stealth] (A) -- (B');
\draw[thick, black, -stealth] (A) -- (D');
\draw[thick] (AB) -- (CD);
\draw[thick] (A) -- (B) -- (C) -- (D) -- cycle;
% labels
\node at ($ (A)+(-90:\l)$) {\scalebox{0.9}{$0$}};
\node at ($(AB)+(-90:\l)$) {\scalebox{0.9}{$1$}};
\node at ($ (B)+(-90:\l)$) {\scalebox{0.9}{$2$}};
\node at ($ (A)+(180:\l)$) {\scalebox{0.9}{$0$}};
\node at ($(AD)+(180:\l)$) {\scalebox{0.9}{$1$}};
\node at ($ (D)+(180:\l)$) {\scalebox{0.9}{$2$}};
\node at ($(B')+(-90:\l)$) {\scalebox{0.9}{$X$}};
\node at ($(D')+(180:\l)$) {\scalebox{0.9}{$Y$}};
\end{tikzpicture}\end{center}
Ker je gostota verjetnosti konstantna, so vse točke v kvadratu enako verjetne, zato je $P(X\!>\!1)=\frac{1}{2}$. Seveda pa lahko do rezultata pridemo tudi računsko.
\begin{eqnarray*}
P(X\!>\!1) &=& \int_{1}^{2}\left(\int_{0}^{2}p_{X,Y}(x,y)\ dy \right)\ dx \,\;=\\
 &=& \int_{1}^{2}\left(\int_{0}^{2}\frac{1}{4}\ dy \right)\ dx \,\;=\;\,
     \int_{1}^{2}\left(\frac{y}{4}\right) \Big|_{0}^{2}\ dx \,\;=\\
 &=& \int_{1}^{2}\frac{1}{2}\ dx \,\;=\;\,
     \left(\frac{x}{2}\right)\Big|_{1}^{2} \,\;=\\
 &=& \left(\frac{2}{2}-\frac{1}{2}\right) \,\;=\;\,
     \frac{1}{2}.
\end{eqnarray*}
\item Tudi v tem primeru bi lahko nalogo rešili geometrijsko.
\begin{center}\begin{tikzpicture}[outer sep=2pt, scale=0.8]\def\l{0.35}
\path (0,0) coordinate (A)
	  (4,0) coordinate (B)
	  (5,0) coordinate (B')
	  (4,4) coordinate (C)
	  (0,4) coordinate (D)
	  (0,5) coordinate (D')
	  ($(A)!0.25!(B)$) coordinate (AB)
	  ($(A)!0.375!(D)$) coordinate (AD)
	  (1,1.5) coordinate (AD')
	  ($(C)!0.75!(D)$) coordinate (CD);
% lines
\draw[thick, fill=modra!20] (AD) -- (AD') -- (CD) -- (D) -- cycle;
\draw[thick, black, -stealth] (A) -- (B');
\draw[thick, black, -stealth] (A) -- (D');
\draw[thick, dashed] (AB) -- (CD);
\draw[thick] (A) -- (B) -- (C) -- (D) -- cycle;
% labels
\node at ($ (A)+(-90:\l)$) {\scalebox{0.9}{$0$}};
\node at ($(AB)+(-90:\l)$) {\scalebox{0.9}{$\frac{1}{2}$}};
\node at ($ (B)+(-90:\l)$) {\scalebox{0.9}{$2$}};
\node at ($ (A)+(180:\l)$) {\scalebox{0.9}{$0$}};
\node at ($(AD)+(180:\l)$) {\scalebox{0.9}{$\frac{3}{4}$}};
\node at ($ (D)+(180:\l)$) {\scalebox{0.9}{$2$}};
\node at ($(B')+(-90:\l)$) {\scalebox{0.9}{$X$}};
\node at ($(D')+(180:\l)$) {\scalebox{0.9}{$Y$}};
\end{tikzpicture}\end{center}
Pogojem ustreza pravokotno območje s stranicama $\frac{1}{2}$ in $\frac{5}{4}$, in ker so vse točke v kvadratu enako verjetne, je iskana verjetnost razmerje ploščine tega območja in ploščine celotnega kvadrata, torej
$$P(X\!\leq\!\frac{1}{2}, Y\!>\!\frac{3}{4}) = \frac{\frac{5}{8}}{4} = \frac{5}{32}.$$
Lahko pa izračunamo
\begin{eqnarray*}
P(X\!\leq\!\frac{1}{2}, Y\!>\!\frac{3}{4}) &=& \int_{0}^{\frac{1}{2}}\left(\int_{\frac{3}{4}}^{2}\frac{1}{4}\ dy \right)\ dx \,\;=\;\, 
     \int_{0}^{\frac{1}{2}}\left(\frac{y}{4}\right)\Big|_{\frac{3}{4}}^{2}\ dx \,\;=\\
 &=& \int_{0}^{\frac{1}{2}}\left(\frac{1}{2} - \frac{3}{16}\right)\ dx \,\;=\;\,
     \int_{0}^{\frac{1}{2}}\frac{5}{16}\ dx \,\;=\\
 &=& \frac{5x}{16}\Big|_{0}^{\frac{1}{2}} \,\;=\;\,\frac{5}{32}.
\end{eqnarray*}
\item Točke, ki ustrezajo pogoju $X\!+\!Y\!>\!2$ ležijo v kvadratu nad diagonalo, ki ima enačbo $X+Y=2$ oziroma $Y = 2-X$, zato je $P(X\!+\!Y\!>\!2)=\frac{1}{2}$.
\begin{center}\begin{tikzpicture}[outer sep=2pt, scale=0.8]\def\l{0.35}
\path (0,0) coordinate (A)
	  (4,0) coordinate (B)
	  (5,0) coordinate (B')
	  (4,4) coordinate (C)
	  (0,4) coordinate (D)
	  (0,5) coordinate (D');
% lines
\draw[thick, fill=modra!20] (B) -- (C) -- (D) -- cycle;
\draw[thick, black, -stealth] (A) -- (B');
\draw[thick, black, -stealth] (A) -- (D');
\draw[thick] (A) -- (B) -- (C) -- (D) -- cycle;
% labels
\node at ($ (A)+(-90:\l)$) {\scalebox{0.9}{$0$}};
\node at ($ (B)+(-90:\l)$) {\scalebox{0.9}{$2$}};
\node at ($ (A)+(180:\l)$) {\scalebox{0.9}{$0$}};
\node at ($ (D)+(180:\l)$) {\scalebox{0.9}{$2$}};
\node at ($(B')+(-90:\l)$) {\scalebox{0.9}{$X$}};
\node at ($(D')+(180:\l)$) {\scalebox{0.9}{$Y$}};
\end{tikzpicture}\end{center}
Če se odločimo za računsko pot, pa moramo po spremenljivki $x$ integrirati od $0$ do $2$ in pri vsakem od teh $x$ še po spremenljivki $y$ od premice $y=x-2$ do premice $y=2$, zato dobimo
\begin{eqnarray*}
P(X\!+\!Y\!>\!2) &=& \int_{0}^{2}\left(\int_{2-x}^{2} \frac{1}{4}\ dy\right)\ dx \;\,=\;\,
	    \int_{0}^{2}\left(\frac{y}{4}\right)\Big|_{2-x}^{2}\ dx \;\,=\\
	&=& \int_{0}^{2}\left(\frac{1}{2} - \frac{2-x}{4}\right)\ dx \;\,=\;\,
	    \int_{0}^{2}\frac{x}{4}\ dx \;\,=\\
	&=& \frac{x^2}{8}\Big|_{0}^{2} \;\,=\;\,
	    \frac{1}{2}.
\end{eqnarray*}
\end{enumerate}
\end{resitev}
\end{naloga}


% 213
\begin{naloga}[vaje]{v30}[resena]
Za zvezni slučajni spremenljivki $X\in[0,2]$ in $Y\in[0,1]$ je porazdelitvena funkcija enaka
$$F_{X,Y}(x,y)=\frac{x^2y}{4}.$$ 
Izračunaj
\begin{enumerate}
\item $P(X\!<\!1)$,
\item $P(Y\!>\!\tfrac{1}{2})$, 
\item $P(X\!<\!1,Y\!>\!\tfrac{1}{2})$,
\item $P(X\!>\!1,Y\!>\!\tfrac{1}{2})$.
\end{enumerate}
\begin{rezultat}
a.\ $\frac{1}{4}$, 
b.\ $\frac{1}{2}$,
c.\ $\frac{1}{8}$,
d.\ $\frac{3}{8}$
\end{rezultat}
\begin{resitev}
\begin{enumerate}
% a
\item Točke $(X,Y)$ ležijo v pravokotniku s stranicama $2$ in $1$. Vrednost $F_{X,Y}(x,y)$ nam pove, kako verjetno je, da točka $(X,Y)$ leži levo in pod točko $(x,y)$. S ploščinami si ne moremo pomagati, ker gostota verjetnosti ni konstantna in zato niso vse točke v pravokotniku enako verjetne.
\begin{center}\begin{tikzpicture}[outer sep=2pt, scale=0.8]\def\l{0.35}
\path (0,0) coordinate (A)
	  (6,0) coordinate (B)
	  (7,0) coordinate (B')
	  (6,3) coordinate (C)
	  (0,3) coordinate (D)
	  (0,4) coordinate (D')
	  ($(A)!0.5!(B)$) coordinate (AB)
	  ($(C)!0.5!(D)$) coordinate (CD)
	  ($(A)!0.5!(D)$) coordinate (AD)
	  ($(B)!0.5!(C)$) coordinate (BC)
	  ($(AD)!0.5!(BC)$) coordinate (M);
% lines
\draw[thick, fill=modra!20] (A) -- (AB) -- (CD) -- (D) -- cycle;
\draw[thick, black, -stealth] (A) -- (B');
\draw[thick, black, -stealth] (A) -- (D');
\draw[thick] (A) -- (B) -- (C) -- (D) -- cycle;
% labels
\node at ($ (A)+(-90:\l)$) {\scalebox{0.9}{$0$}};
\node at ($ (B)+(-90:\l)$) {\scalebox{0.9}{$2$}};
\node at ($ (A)+(180:\l)$) {\scalebox{0.9}{$0$}};
\node at ($ (D)+(180:\l)$) {\scalebox{0.9}{$1$}};
\node at ($(B')+(-90:\l)$) {\scalebox{0.9}{$X$}};
\node at ($(D')+(180:\l)$) {\scalebox{0.9}{$Y$}};
\node at ($(CD)+(30:2*\l)$) {\scalebox{0.9}{$(1,1)$}};
\node[circle, thick, draw, fill=black!0, inner sep=0pt, minimum width=3pt] at (CD) {};
\end{tikzpicture}\end{center}
Upoštevamo, da ima pri pogoju $X\!<\!1$ spremenljivka $Y$ poljubno vrednost, torej je $Y\!\leq\!1$. Zato velja
$$P(X\!<\!1) = P(X\!\leq\!1,Y\!\leq\!1) = F_{X,Y}(1,1) = \frac{1^2\cdot 1}{4} = \frac{1}{4}.$$
% b
\item Podoben trik uporabimo v tem primeru, hkrati pa uporabimo še formulo za verjetnost nasprotnega dogodka. Dobimo
\begin{eqnarray*}
P(Y\!>\!\tfrac{1}{2}) &=& 1-P(Y\!\leq\!\tfrac{1}{2}) \;\,=\,\; 1-P(X\!\leq\!2,Y\!\leq\!\tfrac{1}{2}) \;\,=\,\; 1-F_{X,Y}(2,\tfrac{1}{2}) \;\,=\\
 &=& 1-\frac{2^2\cdot \tfrac{1}{2}}{4} \;\,=\,\; 1-\frac{1}{2} \;\,=\,\; \frac{1}{2}.
\end{eqnarray*}
\begin{center}\begin{tikzpicture}[outer sep=2pt, scale=0.8]\def\l{0.35}
\path (0,0) coordinate (A)
	  (6,0) coordinate (B)
	  (7,0) coordinate (B')
	  (6,3) coordinate (C)
	  (0,3) coordinate (D)
	  (0,4) coordinate (D')
	  ($(A)!0.5!(B)$) coordinate (AB)
	  ($(C)!0.5!(D)$) coordinate (CD)
	  ($(A)!0.5!(D)$) coordinate (AD)
	  ($(B)!0.5!(C)$) coordinate (BC)
	  ($(AD)!0.5!(BC)$) coordinate (M);
% lines
\draw[thick, fill=modra!20] (AD) -- (BC) -- (C) -- (D) -- cycle;
\draw[thick, black, -stealth] (A) -- (B');
\draw[thick, black, -stealth] (A) -- (D');
\draw[thick] (A) -- (B) -- (C) -- (D) -- cycle;
% labels
\node at ($ (A)+(-90:\l)$) {\scalebox{0.9}{$0$}};
\node at ($ (B)+(-90:\l)$) {\scalebox{0.9}{$2$}};
\node at ($ (A)+(180:\l)$) {\scalebox{0.9}{$0$}};
\node at ($ (D)+(180:\l)$) {\scalebox{0.9}{$1$}};
\node at ($(B')+(-90:\l)$) {\scalebox{0.9}{$X$}};
\node at ($(D')+(180:\l)$) {\scalebox{0.9}{$Y$}};
\node at ($ (C)+( 30:2*\l)$) {\scalebox{0.9}{$(2,1)$}};
\node at ($(BC)+(-30:2*\l)$) {\scalebox{0.9}{$(2,\tfrac{1}{2})$}};
\node[circle, thick, draw, fill=black!0, inner sep=0pt, minimum width=3pt] at (C) {};
\node[circle, thick, draw, fill=black!0, inner sep=0pt, minimum width=3pt] at (BC) {};
\end{tikzpicture}\end{center}
% c
\item Tokrat je
\begin{eqnarray*}
P(X\!<\!1,Y\!>\!\tfrac{1}{2}) &=& P(X\!\leq\!1,Y\!\leq\!1)-P(X\!\leq\!1,Y\!\leq\!\tfrac{1}{2}) \;\,=\\
 &=& F_{X,Y}(1,1)-F_{X,Y}(1,\tfrac{1}{2}) \;\,=\,\; \tfrac{1}{4}-\tfrac{1}{8} \;\,=\,\; \tfrac{1}{8}.
\end{eqnarray*}
\begin{center}\begin{tikzpicture}[outer sep=2pt, scale=0.8]\def\l{0.35}
\path (0,0) coordinate (A)
	  (6,0) coordinate (B)
	  (7,0) coordinate (B')
	  (6,3) coordinate (C)
	  (0,3) coordinate (D)
	  (0,4) coordinate (D')
	  ($(A)!0.5!(B)$) coordinate (AB)
	  ($(C)!0.5!(D)$) coordinate (CD)
	  ($(A)!0.5!(D)$) coordinate (AD)
	  ($(B)!0.5!(C)$) coordinate (BC)
	  ($(AD)!0.5!(BC)$) coordinate (M);
% lines
\draw[thick, fill=modra!20] (AD) -- (M) -- (CD) -- (D) -- cycle;
\draw[thick, black, -stealth] (A) -- (B');
\draw[thick, black, -stealth] (A) -- (D');
\draw[thick] (A) -- (B) -- (C) -- (D) -- cycle;
\draw[thick, dashed] (AB) -- (M) -- (BC);
% labels
\node at ($ (A)+(-90:\l)$) {\scalebox{0.9}{$0$}};
\node at ($ (B)+(-90:\l)$) {\scalebox{0.9}{$2$}};
\node at ($ (A)+(180:\l)$) {\scalebox{0.9}{$0$}};
\node at ($ (D)+(180:\l)$) {\scalebox{0.9}{$1$}};
\node at ($(B')+(-90:\l)$) {\scalebox{0.9}{$X$}};
\node at ($(D')+(180:\l)$) {\scalebox{0.9}{$Y$}};
\node at ($(CD)+(30:2*\l)$) {\scalebox{0.9}{$(1,1)$}};
\node at ($ (M)+(-30:2*\l)$) {\scalebox{0.9}{$(1,\tfrac{1}{2})$}};
\node at ($(AB)+(-90:\l)$) {\scalebox{0.9}{$1$}};
\node at ($(BC)+(-30:2*\l)$) {\scalebox{0.9}{$(2,\tfrac{1}{2})$}};
\node[circle, thick, draw, fill=black!0, inner sep=0pt, minimum width=3pt] at (CD) {};
\node[circle, thick, draw, fill=black!0, inner sep=0pt, minimum width=3pt] at (M) {};
\node[circle, thick, draw, fill=black!0, inner sep=0pt, minimum width=3pt] at (BC) {};
\end{tikzpicture}\end{center}
% d
\item V tem primeru moramo celotnemu območju odšteti pravokotnika, ki imata desno zgornje oglišče v $(1,1)$ oziroma $(2,\tfrac{1}{2})$, vendar smo s tem območje, ki ima desno zgornje krajišče v $(1,\tfrac{1}{2})$ odšteli dvakrat. Če ga enkrat prištejemo nazaj, bomo dobili pravilni rezultat. Torej
\begin{eqnarray*}
P(X\!>\!1,Y\!>\!\tfrac{1}{2}) &=& F_{X,Y}(2,1)-F_{X,Y}(1,1)-F_{X,Y}(2,\tfrac{1}{2})+F_{X,Y}(1,\tfrac{1}{2}) \;\,=\\
 &=& 1-\tfrac{1}{4}-\tfrac{1}{2} + \tfrac{1}{8} \;\,=\;\, \tfrac{3}{8}.
\end{eqnarray*}
\begin{center}\begin{tikzpicture}[outer sep=2pt, scale=0.8]\def\l{0.35}
\path (0,0) coordinate (A)
	  (6,0) coordinate (B)
	  (7,0) coordinate (B')
	  (6,3) coordinate (C)
	  (0,3) coordinate (D)
	  (0,4) coordinate (D')
	  ($(A)!0.5!(B)$) coordinate (AB)
	  ($(C)!0.5!(D)$) coordinate (CD)
	  ($(A)!0.5!(D)$) coordinate (AD)
	  ($(B)!0.5!(C)$) coordinate (BC)
	  ($(AD)!0.5!(BC)$) coordinate (M);
% lines
\draw[thick, fill=modra!20] (M) -- (BC) -- (C) -- (CD) -- cycle;
\draw[thick, black, -stealth] (A) -- (B');
\draw[thick, black, -stealth] (A) -- (D');
\draw[thick] (A) -- (B) -- (C) -- (D) -- cycle;
\draw[thick, dashed] (AB) -- (M) -- (BC);
% labels
\node at ($ (A)+(-90:\l)$) {\scalebox{0.9}{$0$}};
\node at ($ (B)+(-90:\l)$) {\scalebox{0.9}{$2$}};
\node at ($ (A)+(180:\l)$) {\scalebox{0.9}{$0$}};
\node at ($ (D)+(180:\l)$) {\scalebox{0.9}{$1$}};
\node at ($(B')+(-90:\l)$) {\scalebox{0.9}{$X$}};
\node at ($(D')+(180:\l)$) {\scalebox{0.9}{$Y$}};
\node at ($(CD)+(30:2*\l)$) {\scalebox{0.9}{$(1,1)$}};
\node at ($ (M)+(-30:2*\l)$) {\scalebox{0.9}{$(1,\tfrac{1}{2})$}};
\node at ($(AB)+(-90:\l)$) {\scalebox{0.9}{$1$}};
\node at ($(BC)+(-30:2*\l)$) {\scalebox{0.9}{$(2,\tfrac{1}{2})$}};
\node at ($ (C)+(30:2*\l)$) {\scalebox{0.9}{$(2,1)$}};
\node[circle, thick, draw, fill=black!0, inner sep=0pt, minimum width=3pt] at (CD) {};
\node[circle, thick, draw, fill=black!0, inner sep=0pt, minimum width=3pt] at (M) {};
\node[circle, thick, draw, fill=black!0, inner sep=0pt, minimum width=3pt] at (BC) {};
\node[circle, thick, draw, fill=black!0, inner sep=0pt, minimum width=3pt] at (C) {};
\end{tikzpicture}\end{center}
\end{enumerate}
\end{resitev}
\end{naloga}


% 214
\begin{naloga}{v03} 
Slučajni vektor $(X,Y)$ je porazdeljen zvezno z gostoto 
	$$p_{X\!,Y}(x,y)\!=\! \left\{
		\begin{array}{cc}
c,&	x^2+y^2\leq1,\\
0,&	x^2+y^2>1.
		\end{array}
		\right.$$
\begin{enumerate}
\item Poišči $c\!\in\!\mathbb{R}$ ter robni gostoti.
\item Sta $X$ in $Y$ neodvisni?
\item Izračunaj $P(Y\!<\!1\!-\!X)$.
\end{enumerate}
\begin{rezultat}
a.\ $\frac{1}{\pi}$, 
	$p_X(x)=\left\{\begin{array}{cc}
\frac{2}{\pi}\sqrt{1-x^2},&	x\in[-1,1],\\
0,&	x\notin[-1,1].
		\end{array}
		\right.,$
	$p_Y(y)=\left\{\begin{array}{cc}
\frac{2}{\pi}\sqrt{1-y^2},&	y\in[-1,1],\\
0,&	y\notin[-1,1].
		\end{array}
		\right.,$
b.\ ne,
c.\ $\frac{3}{4}\!+\! \frac{1}{2\pi}$.
\end{rezultat}
\begin{resitev}
\end{resitev}
\end{naloga}


%\begin{naloga}{v11}
%Naj bosta $X$ in $Y$ zvezni s.s., obe z zalogo vrednosti $[0,2]$, ter $p_{X,Y}(x,y)\!=\!\frac{1}{4}$. Izračunaj $P(X\!>\!1)$, $P(X\!<\!\frac{1}{2},Y\!>\!\frac{3}{4})$, $P(X\!+\!Y\!>\!2)$, $P(XY\!<\!1)$.\\
%\begin{rezultat}
%$\frac{1}{2}$, $\frac{5}{32}$, $\frac{1}{2}$,
%$\displaystyle 1\!-\!\int_{0.5}^{2}\!\int_{1\!/\!x}^{2}\!\frac{1}{4}\mathrm{d}y\mathrm{d}x \!=\! 0.597$.
%\end{rezultat}
%\begin{resitev}
%\end{resitev}
%\end{naloga}


% =======
% TEORIJA
% =======
\begin{center}
\begin{fminipage}{14cm}
\textbf{Matematično upanje} funkcije $f\!:\mathbb{R}^2\!\rightarrow\!\mathbb{R}$ dvorazsežnega slučajnega vektorja $(X,Y)$ je za diskretni slučajni vektor definirano s predpisom
$$\displaystyle{E(f(X,Y)) = \sum_{i=1}^\infty \sum_{j=1}^{\infty} f(x_i,y_j) \ P(X\!=\!x_i, Y\!=\!y_j)},$$
za zvezni slučajni vektor pa s predpisom
$$\displaystyle{E(f(X,Y)) = \int_{-\infty}^\infty  \int_{-\infty}^\infty f(x,y) \ p_{X,Y}(x,y) \, \mathrm{d}x\, \mathrm{d}y}.$$
Če sta $X$ in $Y$ neodvisni, je $E(XY)\!=\!E(X)E(Y)$.
%\textbf{Disperzija/varianca} $D(X)\! = \!E(X^2)\!-\!E(X)^2$, \textbf{kovarianca} $\Cov(X,Y)\! = \!E\big((X\!-\!E(X))(Y\!-\!E(Y))\big)\!=\! E(XY)\!-\!E(X)E(Y)$, \textbf{korelacijski koeficient} $\rho(X,Y)\! = \!\frac{\Cov(X,Y)}{\sqrt{D(X)}\sqrt{D(Y)}}$.
\end{fminipage}
\end{center}


% 215
\begin{naloga}[vaje]{v02}[resena]
Iz posode, v kateri so 4 rdeče, 2 črni in 5 belih kroglic, na slepo in brez vračanja izvlečemo tri kroglice. Naj bo $X$ število rdečih, $Y$ pa število črnih med njimi.
\begin{enumerate}
\item Določi porazdelitev za $(X,Y)$ in robni porazdelitvi.
\item Sta $X$ in $Y$ neodvisni?
\item Določi porazdelitev za $X\!+\!Y$.
\item Koliko je $F_{X,Y}(1,2)$?
\item Izračunaj $E(X+Y)$ in $E(XY)$.
\end{enumerate}
$$\begin{array}{|cccccc|}\hline
\fankr{red} & \fankr{red} & \fankr{red} & \fankr{red} & \fankr{black}  & \fankr{black} \\
\fanwkr  & \fanwkr  & \fanwkr  & \fanwkr  & \fanwkr &  \\ \hline
\end{array}$$
\begin{rezultat}
a. $\begin{array}{|c|ccc|}
\hline X\backslash Y& 0	& 1	& 2	\\\hline
0 & \frac{10}{165} & \frac{20}{165} & \frac{5}{165} \\
1 & \frac{40}{165} & \frac{40}{165} & \frac{4}{165} \\
2 & \frac{30}{165} & \frac{12}{165} & 0				\\[-1pt]
3 & \frac{ 4}{165} & 0				& 0				\\\hline
\end{array}$, $X\sim\mathrm{H}(4,7,3)$, $Y\sim\mathrm{H}(2,9,3)$,
b. ne,
c. $\mathrm{H}(6,5,3)$,
d. $\frac{119}{165} = 0.7212$,
e. $\frac{270}{165} = 1.6364$, $\frac{72}{165} = 0.4364$.
\end{rezultat}
\begin{resitev}
\begin{enumerate}
\item Slučajna spremenljivka $X$ ima zalogo vrednosti $\{0,1,2,3\}$, slučajna spremenljivka $Y$ pa $\{0,1,2\}$. Dogodek $(X\!=\!0,Y\!=\!0)$ je dogodek, da izvlečemo tri bele kroglice (nič rdečih in nič črnih), zato je
$$P(X\!=\!0,Y\!=\!0) = \frac{5\cdot 4\cdot 3}{11\cdot 10\cdot 9} = \frac{60}{990} = \frac{10}{165}.$$
Podobno izračunamo še
\begin{eqnarray*}
P(X\!=\!0,Y\!=\!1) &=& \frac{\binom{3}{1}\cdot 2\cdot 5\cdot 4}{11\cdot 10\cdot 9} \;\,=\;\, \frac{120}{990} \;\,=\;\, \frac{20}{165},\\
P(X\!=\!0,Y\!=\!2) &=& \frac{\binom{3}{2}\cdot 2\cdot 1\cdot 5}{11\cdot 10\cdot 9} \;\,=\;\, \frac{ 30}{990} \;\,=\;\, \frac{ 5}{165},\\
P(X\!=\!1,Y\!=\!0) &=& \frac{\binom{3}{1}\cdot 4\cdot 5\cdot 4}{11\cdot 10\cdot 9} \;\,=\;\, \frac{240}{990} \;\,=\;\, \frac{40}{165},\\
P(X\!=\!1,Y\!=\!1) &=& \frac{3!\cdot 4\cdot 2\cdot 5}{11\cdot 10\cdot 9}           \;\,=\;\, \frac{240}{990} \;\,=\;\, \frac{40}{165},\\
P(X\!=\!1,Y\!=\!2) &=& \frac{\binom{3}{1}\cdot4\cdot 2\cdot 1}{11\cdot 10\cdot 9}  \;\,=\;\, \frac{ 24}{990} \;\,=\;\, \frac{ 4}{165},\\
P(X\!=\!2,Y\!=\!0) &=& \frac{\binom{3}{2}\cdot4\cdot 3\cdot 5}{11\cdot 10\cdot 9}  \;\,=\;\, \frac{180}{990} \;\,=\;\, \frac{30}{165},\\
P(X\!=\!2,Y\!=\!1) &=& \frac{\binom{3}{2}\cdot4\cdot 3\cdot 2}{11\cdot 10\cdot 9}  \;\,=\;\, \frac{ 72}{990} \;\,=\;\, \frac{12}{165},\\
P(X\!=\!2,Y\!=\!0) &=& \frac{4\cdot 3\cdot 2}{11\cdot 10\cdot 9} 				   \;\,=\;\, \frac{ 24}{990} \;\,=\;\, \frac{ 4}{165}.
\end{eqnarray*}
Dobljene verjetnosti zberemo v tabelo.
$$\begin{array}{|c|ccc|}
\hline X\backslash Y& 0	& 1	& 2	\\\hline
0 & \frac{10}{165} & \frac{20}{165} & \frac{5}{165} \\
1 & \frac{40}{165} & \frac{40}{165} & \frac{4}{165} \\
2 & \frac{30}{165} & \frac{12}{165} & 0				\\[-1pt]
3 & \frac{ 4}{165} & 0				& 0				\\\hline
\end{array}$$
Robni porazdelitvi sta
$$X\sim\begin{pmatrix} 0 & 1 & 2 & 3\\ \frac{35}{165} & \frac{84}{165} & \frac{42}{165} & \frac{4}{165} \end{pmatrix}\quad\textrm{ in }\quad\; Y\sim\begin{pmatrix} 0 & 1 & 2 \\ \frac{28}{55} & \frac{24}{55} & \frac{3}{55} \end{pmatrix}.$$
Lahko pa bi seveda tudi opazili, da gre za hipergeometrijski porazdelitvi, in sicer je $X\sim H(4,7,3)$ ter $Y\sim H(2,9,3)$.
\item Slučajni spremenljivki $X$ in $Y$ bi bili neodvisni, če bi za vse $x\in\{0,1,2,3\}$ in vse $y\in\{0,1,2\}$ veljalo
$$P(X\!=\!x,Y\!=\!y) = P(X\!=\!x)P(Y\!=\!y).$$
Ampak pri $x=3$ in $y=2$ (na primer) dobimo
$$0 \;\,=\;\, P(X\!=\!3,Y\!=\!2) \;\,\neq\;\, P(X\!=\!3)P(Y\!=\!2) \;\,=\;\, \frac{4}{165}\cdot\frac{3}{55},$$
zato $X$ in $Y$ nista neodvisni.
\item Vsota $X+Y$ ima zalogo vrednosti $\{0,1,2,3,4,5\}$. Izračunamo
\begin{eqnarray*}
P(X+Y\!=\!0) &=& \frac{10}{165},\\
P(X+Y\!=\!1) &=& \frac{40}{165}+\frac{20}{165} \;\,=\;\, \frac{60}{165},\\
P(X+Y\!=\!2) &=& \frac{30}{165}+\frac{40}{165}+\frac{5}{165} \;\,=\;\, \frac{75}{165},\\
P(X+Y\!=\!3) &=& \frac{4}{165}+\frac{12}{165}+\frac{4}{165} \;\,=\;\, \frac{20}{165},\\ 
P(X+Y\!=\!4) &=& 0 + 0 \;\,=\;\, 0,\\
P(X+Y\!=\!5) &=& 0.
\end{eqnarray*}
Torej je
$$X+Y\sim\begin{pmatrix} 0 & 1 & 2 & 3 & 4 & 5\\ \frac{10}{165} & \frac{60}{165} & \frac{75}{165} & \frac{20}{165} & 0 & 0\end{pmatrix}.$$
Nalogo lahko rešimo tudi hitreje, če opazimo, da slučajna spremenljivka $X+Y$ šteje skupno število rdečih in črnih kroglic. Ker je teh kroglic skupaj $6$, belih pa $5$, je $X+Y\sim H(6,5,3)$.
\item Za izračun $F_{X,Y}(1,2)$ moramo sešteti verjetnosti vseh elementarnih dogodkov, pri katerih je $X\!\leq\! 1$ ter $Y\!\leq\!2$. Za $Y$ torej nimamo nobenih omejitev, saj je $Y\!\leq\!2$ vedno res. Tako dobimo
$$F_{X,Y}(1,2) = P(X\!\leq\!1) = P(X\!=\!0) + P(X\!=\!1) = \frac{35}{165} + \frac{84}{165} = \frac{119}{165} = 0.7212.$$
\item Ker porazdelitev slučajne spremenljivke $X+Y$ že poznamo, ni težko izračunati
$$E(X+Y) = 1\cdot\frac{60}{165} + 2\cdot\frac{75}{165} + 3\cdot\frac{20}{165} = \frac{270}{165} = 1.6364.$$
Poiščimo še porazdelitev slučajne spremenljivke $XY$. Hitro se lahko prepričamo, da je njena zaloga vrednosti enaka $\{0,1,2,3,4,6\}$. Nato pa izračunamo
\vskip.1cm
\begin{eqnarray*}
P(XY\!=\!0) &=& \frac{10}{165} + \frac{40}{165} + \frac{30}{165} + \frac{4}{165} + \frac{20}{165} + \frac{5}{165}  \;\,=\;\, \frac{109}{165},\\
P(XY\!=\!1) &=& \frac{40}{165},\\
P(XY\!=\!2) &=& \frac{12}{165} + \frac{4}{165} \;\,=\;\, \frac{16}{165},\\
P(XY\!=\!3) &=& 0,\\
P(XY\!=\!4) &=& 0,\\
P(XY\!=\!6) &=& 0.
\end{eqnarray*}
\vskip.1cm
Tako je
$$E(XY) = 1\cdot \frac{40}{165} + 2\cdot \frac{16}{165} = \frac{72}{165} = 0.4364.$$
\end{enumerate}
\end{resitev}
\end{naloga}


%\begin{naloga}{v04} 
%Slučajni vektor $(X,Y)$ je porazdeljen zvezno z gostoto 
%	$$p_{X,Y}(x,y)\!=\! \left\{\begin{array}{cc}	
%	ce^{-x},&	x>y>0,\\
%	0,&	{\text{sicer}}\end{array}\right.$$
%\begin{enumerate}
%\item Poišči $c\!\in\!\mathbb{R}$ ter robni gostoti.
%\item Sta $X$ in $Y$ neodvisni?
%\item Izračunaj $P(2\!<\!Y\!<\!3)$, $P(Y\!<\!X)$, $P(2Y\!<\!X)$.
%%\item Zapiši porazdelitev slučajne spremenljivke $Z = X + Y$.
%%\item Določi porazdelitev za $X|Y$ in $Y|X$.
%\item Izračunaj $E(X)$, $E(Y)$, $E(X\!+\!Y)$, $E(e^{Y\!-\!X})$.\end{enumerate}
%\begin{rezultat}
%a.\ $1$,
%	$p_{X}(x)\!=\! \left\{\begin{array}{cc}	
%	xe^{-x},&	x>0,\\
%	0,&	{\text{sicer}}\end{array}\right.$,
%	$p_{Y}(y)\!=\! \left\{\begin{array}{cc}	
%	e^{-y},&	y>0,\\
%	0,&	{\text{sicer}}\end{array}\right.$
%b.\ ne,
%c.\ $e^{-2}\!-\!e^{-3}$, $1$, $\frac{1}{2}$,
%%d.\    $p_{XY}(x,)\!=\! \left\{\begin{array}{cc}	
%%	xe^{-x},&	x>0,\\
%%	0,&	{\text{sicer}}\end{array}\right.$ 
%%	$\icases{e^{y-x}}{x>y>0}{0}{\text{sicer}}{\!\!}{1pt}{\Big}$, $\icases{1/x}{x>y>0}{0}{\text{sicer}}{\!\!}{1pt}{\Big}$},
%d.\ $2$, $1$, $3$, $\frac{1}{2}$
%\end{rezultat}
%\begin{resitev}
%\end{resitev}
%\end{naloga}


%\begin{fminipage}{14cm}
%Pozor! Če sta $X$ in $Y$ odvisni, samo iz njunih porazdelitev ne moremo določiti porazdelitve za $X\!+\!Y$ ali $XY$ ali $f(X,Y)$, saj ne poznamo vseh $P(X\!=\!x,Y\!=\!y)$. Potrebujemo celo porazdelitev za $(X,Y)$, robne porazdelitve ne zadostujejo.
%\end{fminipage}


% 216
\begin{naloga}{v05} 
Pošteno kocko vržemo dvakrat.  Naj $X$ pove, kolikokrat je padlo sodo število pik, in naj $Y$ pove, kolikokrat je padlo 6 pik.
\begin{enumerate}
\item Določi porazdelitveno shemo za $(X,Y)$ in robni porazdelitvi.
\item Sta $X$ in $Y$ neodvisni?
%\item Določi porazdelitev za $X|(Y\!=\!1)$ in $Y|(X\!=\!2)$.\hfill \odgovor{ $\big(\begin{pmatrix}0 & 1 & 2\\0 & 3\!/\!5 & 2\!/\!5\end{pmatrix}\big)$,
%$\big(\begin{pmatrix}0&1&2\\4\!/\!9&4\!/\!9&1\!/\!12\end{pmatrix}\big)$}
\item Izračunaj $E(XY^2)$.
%, $E(Y|X\!=\!2)$, $E(Y^2|X\!=\!2)$ in $E(XY^2|X\!=\!2)$.
\end{enumerate}
\begin{rezultat}
a.\ . $\begin{array}{|c|ccc|}
\hline X\backslash Y& 0	& 1	& 2	\\
\hline
0	& \frac{1}{4}& 0& 0\\[-1pt]
1	& \frac{1}{3}& \frac{1}{6}& 0\\
2	& \frac{1}{9}& \frac{1}{9}& \frac{1}{36}\\\hline
\end{array}$, 
$X\sim\begin{pmatrix}0&1&2\\\frac{1}{4}&\frac{1}{2}&\frac{1}{4}\end{pmatrix}$,
$Y\sim\begin{pmatrix}0&1&2\\\frac{25}{36}&\frac{5}{18}&\frac{1}{36}\end{pmatrix}$,
b.\ ne,
c.\, $\frac{11}{18}$.
\end{rezultat}
\begin{resitev}
\end{resitev}
\end{naloga}


% 217
\begin{naloga}{v06} 
Vržemo dve pošteni kocki. Naj $X$ šteje pike na tisti kocki, kjer je padlo več (ali enako) pik kot na drugi kocki, $Y$ pa naj bo vsota pik na obeh kockah.
\begin{enumerate}
\item Napiši porazdelitveno tabelo vektorja $(X,Y)$ ter robni porazdelitvi.
\item Izračunaj $P(X\!=\!6)$.
%\item Izračunaj $P(X\!=\!6|Y\!=\!7)$ in $P(Y\!=\!7|X\!=\!6)$.\hfill \odgovor{ $\frac{1}{3}$, $\frac{2}{11}$}
\item Izračunaj $E(X)$, $D(X)$, $E(Y)$, $D(Y)$, $E(XY)$, $E(2X^2Y)$.
%$\Cov(X,Y)$, $r(X,Y)$.\hfill
\end{enumerate}
\begin{rezultat}
a.\ \begin{tabular}{|c|ccccccccccc|}
\hline
$X \backslash Y$& $2$ & $3$ & $4$ & $5$ & $6$ & $7$	& $8$	& $9$ & $10$ & $11$ & $12$ 	\\\hline
$1$	& $1/36$& $0$ & $0$ & $0$ & $0$ & $0$ & $0$ & $0$ & $0$ & $0$ & $0$	 \\
$2$	& $0$	& $2/36$ & $1/36$ & $0$ & $0$ & $0$ & $0$ & $0$ & $0$ & $0$ & $0$	 \\
$3$	& $0$	& $0$	& $2/36$ & $2/36$ & $1/36$ & $0$ & $0$ & $0$ & $0$ & $0$ & $0$	 \\
$4$	& $0$	& $0$	& $0$	& $2/36$ & $2/36$ & $2/36$ & $1/36$ & $0$ & $0$ & $0$ & $0$	 \\
$5$	& $0$	& $0$	& $0$	& $0$	& $2/36$ & $2/36$ & $2/36$ & $2/36$ & $1/36$ & $0$ & $0$	 \\
$6$	& $0$	& $0$	& $0$	& $0$	& $0$	& $2/36$ & $2/36$ & $2/36$ & $2/36$ & $2/36$ & $1/36$	 \\\hline
\end{tabular},\\
$$X\!\sim\!\bigg(\begin{smallmatrix}
1 & 2 & 3 & 4 & 5 & 6 \\
1\!/\!36 & 3\!/\!36 & 5\!/\!36 & 7\!/\!36 & 9\!/\!36 & 11\!/\!36
\end{smallmatrix}\bigg),
Y\!\sim\!\bigg(\begin{smallmatrix}
2 & 3 & 4 & 5 & 6 & 7 & 8 & 9 & 10 & 11 & 12 \\
1\!/\!36 & 2\!/\!36 & 3\!/\!36 & 4\!/\!36 & 5\!/\!36 & 6\!/\!36 & 5\!/\!36 & 4\!/\!36 & 3\!/\!36 & 2\!/\!36 & 1\!/\!36
\end{smallmatrix}\bigg),$$
b.\ $1\!-\!P(X\!\leq\!5)\!=\!1\!-\!\left(\frac{5}{6}\right)^2\!=\!\frac{11}{36}$,
c.\ $E(X)\!=\!\frac{161}{36}$, $E(X^2)\!=\!\frac{791}{36}$, $D(X)\!=\!\frac{2555}{1296}$,
$E(Y)\!=\!\frac{252}{36}$, $E(Y^2)\!=\!\frac{1974}{36}$, $D(Y)\!=\!\frac{35}{6}$,
$E(2X^2Y)\!=\!\frac{12768}{36}$,
$E(XY)\!=\!\frac{1232}{36}$,
%$\Cov(X,Y)\!=\!\frac{35}{12}$,
%$r(X,Y)\!=\!0.86$
\end{rezultat}
\begin{resitev}
\end{resitev}
\end{naloga}


% 218
\begin{naloga}{v01.1} 
Slučajni spremenljivki $X$ in $Y$ sta podani s porazdelitveno shemo
$$\begin{array}{|c|cc|}
\hline
X\backslash Y& a & 4	\\\hline
-2  & p	& \frac{1}{8}		\\
2   & q	& \frac{2}{8}		\\\hline
\end{array}\ .$$
\begin{enumerate}
\item Določi $a$ tako, da bo $E(Y)\!=\!\frac{7}{8}$.
\item Določi $p,q$ tako, da bo $E(X)\!=\!0$.
\item Ali sta za $p,q$ iz prej\v snje točke $X$ in $Y$ neodvisni?
%\item Izračunaj $\Cov(X,Y)$.\hfill \odgovor{ $E(X)\!=\!0$, $E(Y)\!=\!\frac{7}{8}$, $E(XY)\!=\!\frac{5}{4}$, $\Cov(X,Y)\!=\!\frac{5}{4}$}
\end{enumerate}
\begin{rezultat}
a.\ $a=-1$, %$a\frac{5}{8}\!+\!4\frac{3}{8} \!=\! \frac{7}{8}$, $a\!=\!-1$,
b.\ $p=\frac{3}{8}, q=\frac{1}{4}$, 
%$-2(p\!+\!\frac{1}{8})\!+\!2(q\!+\!\frac{2}{8})\!=\!0$, $p\!+\!q\!=\!\frac{5}{8}$, $p,q\!=\!\frac{3}{8},\frac{1}{4}$,
c.\ ne. %$P(X\!=\!2,Y\!=\!4)\!=\!\frac{2}{8} \!\neq\! 
	%\frac{1}{2}\frac{3}{8}\!=\!P(X\!=\!2)P(Y\!=\!4)$
\end{rezultat}
\begin{resitev}
\end{resitev}
\end{naloga}


%\begin{naloga}[vaje]{v12}[resena]
%Za $X\!\sim\!\big(\begin{pmatrix}
%1 & 2 & 3 \\
%0.2 & 0.3 & ?
%\end{pmatrix}\big)$ določi $Y\!=\!2X\!-\!1$, $\Cov(X,Y)$, $r(X,Y)$.
%\odgovor{
%$Y\!\sim\!\big(\begin{pmatrix}
%1 & 3 & 5 \\
%0.2 & 0.3 & 0.5
%\end{pmatrix}\big)$,
%$E(X) = 2.3$, $E(X^2) = 5.9$, $D(X) = 0.61$, $D(Y) = 4D(X) = 2.44$, $\Cov(X,Y) = \Cov(X, 2X - 1) = 2D(X) = 1.22$, $r(X,Y) = \frac{1.22}{\sqrt{0.61}\sqrt{2.44}} = 1$.}
%\end{naloga}

%\begin{naloga}[vaje]{v13}[resena]
%V anteni pri prejetem bitu velja $P(\text{sprejemljiv})\!=\!0.8$, $P(\text{sumljiv})\!=\!0.15$, $P(\text{nesprejemljiv})\!=\!0.05$. Pri prejemu prvih 3 bitov sporočila naj bo $X$ število sprejemljivih in $Y$ število sumljivih.
%\begin{enumerate}
%\item Zapiši skupno porazdelitev $X$ in $Y$.\hfill \textbf{Rešitev:} {\small$\begin{array}{|c|cccc|}
%\hline X\backslash Y	& 0		& 1		& 2	& 3	\\\hline
%0	& 0.05^3\!=\!0.000125	& {3\choose1}\!\cdot\!0.15\!\cdot\!0.05^2\!=\!0.001125 & {3\choose2}\!\cdot\!0.15^2\!\cdot\!0.05\!=\!0.003375 & 0.15^3\!=\!0.003375\\
%1	& {3 \choose 1}\!\cdot\!0.8\!\cdot\!0.05^2\!=\!0.006 & {3 \choose 1}{2 \choose 1}\!\cdot\!0.8\!\cdot\!0.15\!\cdot\!0.05\!=\!0.036 & {3 \choose 1}\!\cdot\!0.8\!\cdot\!0.15^2\!=\!0.054 & 0\\
%2	& {3 \choose 2}\!\cdot\!0.8^2\!\cdot\!0.05\!=\!0.096 & {3 \choose 2}\!\cdot\!0.8^2\!\cdot\!0.15\!=\!0.288 & 0 & 0		\\
%3	& 0.8^3\!=\!0.512 & 0 & 0 & 0		\\\hline
%\end{array}$}
%\item Poišči $E(X)$, $D(X)$, $E(Y)$, $D(Y)$.\hfill \odgovor{ $2.4$, $0.48$, $0.45$, $0.3825$}
%\item Kolikšno je pričakovano število sumljivih bitov, če vemo, da je bil med tremi prejetimi biti natanko en sprejemljiv?\hfill \odgovor{ $E(Y|X\!=\!1)\!=\!1.5$}
%\item Poišči $\Cov(X,Y)$ in $r(X,Y)$.\hfill \odgovor{ $-0.36$, $-0.84$}
%\end{enumerate}
%\end{naloga}


%\begin{naloga}{v15} 
%Neodvisni s.s. $X$ in $Y$ imata gostoti
%$$p_X(x)\!=\!
%\left\{\begin{array}{cc}
%xe^{-x},&	x\in[0,\infty),\\
%0,&	x\notin[0,\infty).
%\end{array}\right.,\quad 
%p_Y(y)\!=\! 
%\left\{\begin{array}{cc}
%2y,&	y\in[0,1],\\
%0,&	y\notin[0,1].
%\end{array}\right..$$
%\begin{enumerate}
%\item Določi gostoto $p_{X,Y}(x,y)$.
%\item Določi zalogo vrednosti za $(X,Y)$.
%\item Izračunaj $P(X\!<\!2Y)$, $E(X^2Y^3)$.
%\end{enumerate}
%\begin{rezultat}
%a.\ $p_{X,Y}(x,y)\!=\!
%\left\{\begin{array}{cc}
%2xye^{-x},& 0\leq x,0\leq y\leq 1,\\
%0,&	\text{sicer}.
%\end{array}\right.,$
%b.\ $[0,\infty)\times [0,1]$,
%c.\ $\int_0^1\!\int_0^{2y}\! 2xye^{-x} \mathrm{d}x\mathrm{d}y \!=\! \frac{13e^{\!-\!2}-1}{2}$,\,
%$\int_0^\infty\!\!\int_0^1\! x^2y^32xye^{-x}\mathrm{d}y\mathrm{d}x \!=\! \frac{12}{5}$.
%\end{rezultat}
%\begin{resitev}
%\end{resitev}
%\end{naloga}

% =======
% TEORIJA
% =======
\begin{center}\begin{fminipage}{15cm}
{\bf Kovarianca} slučajnih spremenljivk $X$ in $Y$ je definirana kot
$$\Cov(X,Y) = E\big((X\!-\!E(X))(Y\!-\!E(Y))\big) = E(XY)-E(X)E(Y).$$
Za disperzijo velja $D(X) = \Cov(X,X)$.\\
Za slučajne spremenljivke $X,Y,Z$, ter $a,b\in \mathbb{R}$ velja:
\begin{itemize}
\item $\Cov(X+a,Y+b)= \Cov(X,Y)$,
\item $\Cov(aX+bY,Z) = a\Cov(X,Z)+b\Cov(Y\!,Z)$,
\item $\Cov(X,Y)=\Cov(Y,X)$,
\item $|\Cov(X,Y)|\leq \sqrt{D(X)D(Y)}$.
\end{itemize}
Poleg tega je
\begin{eqnarray*}
D(X+Y) &=& E((X+Y)^2)-E(X+Y)^2 \;\,=\\
	   &=& E(X^2+2XY+Y^2)-(E(X)^2+2E(X)E(Y)+E(Y)^2) \;\,=\\
	   &=& (E(X^2)-E(X)^2)+ (E(Y^2)-E(Y)^2)+2(E(XY)-E(X)E(Y)) \;\,=\\
	   &=& D(X)+D(Y)+2\Cov(X,Y).\\
\end{eqnarray*}
\end{fminipage}

\begin{fminipage}{15cm}
{\bf Korelacijski koeficient} izračunamo po formuli
$$\rho(X,Y)=\frac{\Cov(X,Y)}{\sigma(X) \; \sigma(Y)}\vspace{-1mm}$$
Vedno je $-1 \!\leq\! \rho(X,Y) \!\leq\! 1$. Za $a,b,c,d\!\in\!\mathbb{R}$ ter $a,c\!>\!0$ velja $\rho(aX\!+\!b,cY\!+\!d) \!=\! \rho(X,Y)$.\\
Pravimo, da sta $X$ in $Y$ \textbf{nekorelirani}, če velja $\rho(X,Y)\!=\!0$.\\
Če je $|\Cov(X,Y)|=\sqrt{D(X)D(Y)}$, tj. $\rho(X,Y) = \pm 1$, potem sta $X$ in $Y$ v \textbf{linearni zvezi}
$$Y\!=\!\pm\frac{D(Y)}{D(X)}(X-E(X))+E(Y).$$
Ker iz neodvisnosti sledi $E(XY) = E(X)E(Y)$, sta neodvisni slučajni spremenljivki tudi nekorelirani. Obratno pa ne velja.  
\end{fminipage}\end{center}


% 219
\begin{naloga}{v16}
Na kupu imamo vseh 16 kraljevskih kart (kralj, dama, fant, kaval). Na slepo in brez vračanja izberemo 2 karti. Naj bo $X$ število izbranih pikov in $Y$ število izbranih kraljev.\vspace{-2mm}
\begin{enumerate}
\item Zapiši porazdelitev za $(X,Y)$. 
\item Za $W\!=\!X\!-\!1$ izračunaj $D(W)$.
\item Ali sta $X$ in $Y$ neodvisni?
\item Izračunaj $E(X)$, $E(Y)$, $E(XY)$.
\item Izračunaj $\Cov(X,Y)$ in $\rho(X,Y)$.
%\item Za $Z\!=\!W^2Y$ izračunaj $\Cov(Z,X)$.\hfill \odgovor{ $E(XZ)\!=\!\frac{1}{20}$, $E(Z)\!=\!\frac{3}{10}$, $\Cov(Z,X)\!=\!-\frac{1}{10}$}
\end{enumerate}
\begin{rezultat}
a.\ $\begin{array}{|c|ccc|}\hline
X\backslash Y& 0	& 1	& 2	\\[-2pt]\hline
0	& 36/120 & 27/120 & 3/120 \\[-2pt]
1	& 27/120 & 18/120 & 3/120 \\[-2pt]
2	& 3/120  & 3/120  & 0 \\\hline
\end{array}$,
b.\ $E(W)\!=\!-\frac{1}{2}$, $E(W^2)\!=\!\frac{3}{5}$, $D(W)\!=\!\frac{7}{20}$,
c.\ ne,
d.\ $E(X)=E(Y)=\frac{1}{2}$, $E(XY)=\frac{1}{4}$,
e.\ $\Cov(X,Y)=0$, $\rho(X,Y)=0$.
\end{rezultat}
\begin{resitev}
\end{resitev}
\end{naloga}


% 220
\begin{naloga}{v17} 
Slučajni vektor $(X,Y)$ je porazdeljen po shemi
$$\begin{array}{|c|ccc|}\hline
X\backslash Y& -10	& 0	& 10\\\hline
1	& c		& 0.3	& 3c	\\
3	& 3c	& 0.2	& 0.15	\\\hline
\end{array}\ .$$
Določi $c\!\in\!\mathbb{R}$ in izračunaj $D(X)$, $E(XY^2)$.\\ %$\Cov(X,XY^2)$.
\begin{rezultat}
$0.05$, $1$, $110$. %$70$
\end{rezultat}
\begin{resitev}
\end{resitev}
\end{naloga}


%\begin{naloga}[vaje]{v18}[resena]
%Neodvisni diskretni slučajni spremenljivki $X$ in $Y$ sta porazdeljeni po predpisu:
%\[X\sim\begin{pmatrix}
%1 & 2 & 3 \\
%1/2 & 1/3 & 1/6
%\end{pmatrix}
%\ \ \ \ \ \ \ \ \ \
%Y\sim\begin{pmatrix}
%0 & 1 & 2 & 3 \\
%1/4 & 1/4 & 1/4 & 1/4
%\end{pmatrix}\]
%Poišči porazdelitveno shemo za $Z\!=\!X\!+\!Y$ in izračunaj $E(Z)$ ter $D(Z)$.
%\end{naloga}


% 221
\begin{naloga}[vaje]{v24}[resena]
Imamo slučajni spremenljivki $X\!\in\!\{1,2\}$ in $Y\!\in\!\{1,2,3\}$ z verjetnostno funkcijo
$$P(X\!=\!x,Y\!=\!y) = \frac{xy}{18}.$$
\begin{enumerate}
\item Določi porazdelitveno tabelo slučajnega vektorja $(X,Y)$.
\item Določi porazdelitveno shemo slučajne spremenljivke $X$.
\item Določi porazdelitveno shemo slučajne spremenljivke $Y$.
\item Izračunaj verjetnost $P(XY\!\geq\!4)$.
\item Ali sta $X$ in $Y$ neodvisni?
\item Izračunaj $E(X)$, $E(Y)$, $E(XY)$.
\item Izračunaj $\Cov(X,Y)$.
\end{enumerate}
\begin{rezultat}
a.\ $\begin{array}{|c|ccc|}\hline
X \backslash Y & 1			  & 2 			& 3			  \\\hline
			 1 & \frac{1}{18} & \frac{1}{9} & \frac{1}{6} \\
			 2 & \frac{1}{9}  & \frac{2}{9} & \frac{1}{3} \\\hline
\end{array}$,
b.\ $X\sim \begin{pmatrix} 1 & 2 \\ \frac{1}{3} & \frac{2}{3}  \end{pmatrix}$,
c.\ $Y\sim \begin{pmatrix} 1 & 2 & 3 \\ \frac{1}{6} & \frac{1}{3} & \frac{1}{2}  \end{pmatrix}$,
d.\ $\frac{5}{9}$,
e.\ da,	
f.\ $\frac{5}{3}$, $\frac{7}{3}$, $\frac{35}{9}$,
g.\ $0$
\end{rezultat}
\begin{resitev}
\begin{enumerate}
\item Verjetnostna funkcija nam pove, kaj moramo zapisati v polja tabele, zato brez težav dobimo
$$\begin{array}{|c|ccc|}\hline
X \backslash Y & 1			  & 2 			& 3			  \\\hline
			 1 & \frac{1}{18} & \frac{1}{9} & \frac{1}{6} \\
			 2 & \frac{1}{9}  & \frac{2}{9} & \frac{1}{3} \\\hline
\end{array}\ .$$
\item Za porazdelitveno shemo slučajne spremenljivke $X$ moramo sešteti vrednosti po vrsticah. Dobimo
$$X\sim\begin{pmatrix} 1 & 2 \\ \frac{1}{3} & \frac{2}{3}\end{pmatrix}.$$
\item Za porazdelitveno shemo slučajne spremenljivke $Y$ moramo sešteti vrednosti po stolpcih. Dobimo
$$Y\sim\begin{pmatrix} 1 & 2 & 3 \\ \frac{1}{6} & \frac{1}{3} & \frac{1}{2} \end{pmatrix}.$$
\item Najprej poiščimo porazdelitev slučajne spremenljivke $XY$. Njena zaloga vrednosti je enaka $\{1,2,3,4,6\}$, pripadajoče verjetnosti pa so
\begin{eqnarray*}
P(XY\!=\!1) &=& P(X\!=\!1,Y\!=\!1) \;\,=\,\; \frac{1}{18},\\
P(XY\!=\!2) &=& P(X\!=\!1,Y\!=\!2) + P(X\!=\!2,Y\!=\!1) \;\,=\,\; \frac{4}{18},\\
P(XY\!=\!3) &=& P(X\!=\!1,Y\!=\!3) \;\,=\,\; \frac{3}{18},\\
P(XY\!=\!4) &=& P(X\!=\!2,Y\!=\!2) \;\,=\,\; \frac{4}{18},\\
P(XY\!=\!6) &=& P(X\!=\!2,Y\!=\!3) \;\,=\,\; \frac{6}{18}.
\end{eqnarray*}
Torej je
$$XY\sim\begin{pmatrix} 1 & 2 & 3 & 4 & 6\\ \frac{1}{18} & \frac{4}{18} & \frac{3}{18} & \frac{4}{18} & \frac{6}{18}\end{pmatrix}$$
in
$$P(XY\!\geq\!4) = P(XY\!=\!4) + P(XY\!=\!6) = \frac{10}{18}.$$
\item Ker za vse $x\in\{1,2\}$ in vse $y\in\{1,2,3\}$ velja
$$P(X\!=\!x,Y\!=\!y) = P(X\!=\!x)P(Y\!=\!y),$$
sta spremenljivki $X$ in $Y$ neodvisni.
\item Porazdelitve slučajnih spremenljivk $X$, $Y$ in $XY$ že poznamo, zato zlahka izračunamo
\begin{eqnarray*}
E(X) &=& 1\cdot\frac{1}{3} + 2\cdot\frac{2}{3} \;\,=\,\; \frac{5}{3},\\
E(Y) &=& 1\cdot\frac{1}{6} + 2\cdot\frac{2}{6} + 3\cdot\frac{3}{6} \;\,=\,\; \frac{7}{3},\\
E(XY) &=& 1\cdot\frac{1}{18} + 2\cdot\frac{4}{18} + 3\cdot\frac{3}{18} + 4\cdot\frac{4}{18} + 6\cdot\frac{6}{18} \;\,=\,\; \frac{35}{9}.
\end{eqnarray*}
\item Nazadnje dobimo še
$$\Cov(X,Y) = E(XY)-E(X)E(Y) = \frac{35}{9}-\frac{5}{3}\cdot\frac{7}{3} = 0.$$
\end{enumerate}
\end{resitev}
\end{naloga}


%\begin{naloga}[vaje]{v25}[resena]
%Slučajni spremenljivki $X$ in $Y$ sta podani s skupno porazdelitvijo
%$$\begin{array}{c|cc}
%	_X \setminus ^Y & -1 & 1 \\
%	\hline
%	 0 & \frac{1}{6} & 0 \\
%	 1 & \frac{5}{6}\!-\!p & p\!-\!\frac{1}{3} \\
%	 a & p\!-\!\frac{1}{3} & p
%\end{array}$$
%\begin{enumerate}
%\item Določi $p$ tako, da bo tabela res skupna porazdelitev spremenljivk $X$ in $Y$.
%\item Ali sta spremenljivki $X$ in $Y$ neodvisni?
%\item Določi $a$ tako, da bo korelacijski koeficient $\rho(X,Y)\!=\!0$.
%\end{enumerate}
%\end{naloga}
%
%{\footnotesize
%\textbf{Rezultati:} (a) $\frac{1}{3}$\;	(b) ne\;	(c) $\frac{3}{4}$ }


% 222
\begin{naloga}{v26}
Neodvisni diskretni slučajni spremenljivki $X$ in $Y$ sta porazdeljeni po predpisu:
\[X \sim\begin{pmatrix}
1 & 2 & 3 \\
\frac{1}{2} & \frac{1}{3} & \frac{1}{6}
\end{pmatrix}
\ \ \ \ \ \ \ \ \ \
Y \sim\begin{pmatrix}
0 & 1 & 2  \\
\frac{1}{3} & \frac{1}{3} & \frac{1}{3}
\end{pmatrix}\]
\begin{enumerate}
\item Poišči porazdelitveno shemo za slučajni vektor $(Z,W)=(X\!+\!Y,XY)$. 
\item Ali sta spremenljivki $Z$ in $W$ neodvisni? 
\item Izračunaj $\mathrm{E}(Z), \mathrm{E}(W)$.
\end{enumerate}
\begin{rezultat}
a.\ $\begin{array}{c|cccccc}Z\backslash W & 0 & 1 & 2 & 3 & 4 & 6\\ \hline
1 & \frac{1}{6}  & 0           & 0 			  & 0 			 & 0 		   & 0 \\[1pt]
2 & \frac{1}{9}  & \frac{1}{6} & 0 			  & 0 			 & 0 		   & 0 \\
3 & \frac{1}{18} & 			 0 & \frac{5}{18} & 0 			 & 0 		   & 0 \\
4 &			   0 & 			 0 & 0 			  & \frac{1}{18} & \frac{1}{9} & 0 \\
5 &			   0 & 			 0 & 0 			  & 0 			 & 0 		   & \frac{1}{18} 
\end{array}$,\;
b.\ ne,\; c.\ $\frac{8}{3}$, $\frac{5}{3}$
\end{rezultat}
\begin{resitev}
\end{resitev}
\end{naloga}


%\begin{naloga}[vaje]{v28}[resena]
%Pri testiranju delovanja nekega sprejemnika označimo prejete bite kot sprejemljive (A), sumljive (S) in nesprejemljive (N) glede na kvaliteto prejetega signala. Izkaže se, da je $P(A) = 0.8$, $P(S) = 0.15$ in $P(N) = 0.05$. Opazujemo sprejem prvih treh bitov sporočila. Naj bo slučajna spremenljivka $X$ število sprejemljivih bitov in $Y$ število sumljivih bitov.
%\begin{enumerate}
%\item Zapiši skupno porazdelitev $X$ in $Y$.
%\item Poišči matematično upanje in disperzijo $X$ in $Y$.
%\item Kolikšno je pričakovano število sumljivih bitov, če vemo, da je bil med tremi sprejetimi biti natanko en sprejemljiv bit?
%\item Poišči $\\Cov(X,Y)$ in $\rho(X,Y)$.
%\end{enumerate}
%\end{naloga}
%\begin{rezultat} 
%(a) $\begin{array}{c|cccc}X\backslash Y& 0	& 1	& 2	& 3	\\ \hline
% 0 & 1.25\cdot 10^{-4} & 1.125\cdot 10^{-3} & 3.375\cdot 10^{-3} & 3.375\cdot 10^{-3} \\
% 1 & 0.006 			& 0.036 			 & 0.054 			  & 0 \\
% 2 & 0.096			    & 0.288 			 & 0 				  & 0 \\
% 3 & 0.512 		    & 0 				 & 0 				  & 0  \\
% \end{array}$,\;
%(b) $\!X\!: 2.4, 0.48$, \\ $\!Y\!: 0.45, 0.3825$,\; (c) 1.5;\; (d) $-0.36$, $-0.840168$
%\end{rezultat}




% 223
\begin{naloga}{v14} 
Božičkove sani vleče 9 jelenov. Na čelu je Rudolf, za njim pa so v dveh kolonah naključno razporejeni Tresko, Plesač, Skakač, Hudko, Komet, Kupid, Plamenko, Bliskač. Naj bo $X$ število jelenov na levi, katerih ime se začne s K, in $Y$ število jelenov na desni, katerih ime se začne s P.
\begin{enumerate}
\item Poišči porazdelitev za $(X,Y)$ in robni porazdelitvi.
\item Sta $X$ in $Y$ neodvisni?
\item Izračunaj $E(X)$, $E(Y)$, $E(XY)$, $\Cov(X,Y)$, $\rho(X,Y)$.
\end{enumerate}
\begin{rezultat}
a.\ $$\begin{array}{|c|ccc|}
\hline X\backslash Y& 0	& 1	& 2	\\\hline
0	& \binom{2}{0}\binom{2}{2}\binom{4}{2}/\binom{8}{4} \!=\! \frac{6}{70}
	& \binom{2}{0}\binom{2}{1}\binom{4}{3}/\binom{8}{4} \!=\! \frac{8}{70}
	& \binom{2}{0}\binom{2}{0}\binom{4}{4}/\binom{8}{4} \!=\! \frac{1}{70} \\[1pt]
1	& \binom{2}{1}\binom{2}{2}\binom{4}{1}/\binom{8}{4} \!=\! \frac{8}{70}
	& \binom{2}{1}\binom{2}{1}\binom{4}{2}/\binom{8}{4} \!=\!\frac{24}{70}
	& \binom{2}{1}\binom{2}{0}\binom{4}{3}/\binom{8}{4} \!=\! \frac{8}{70} \\[1pt]
2	& \binom{2}{2}\binom{2}{2}\binom{4}{0}/\binom{8}{4} \!=\! \frac{1}{70}
	& \binom{2}{2}\binom{2}{1}\binom{4}{1}/\binom{8}{4} \!=\! \frac{8}{70}
	& \binom{2}{2}\binom{2}{0}\binom{4}{2}/\binom{8}{4} \!=\! \frac{6}{70} \\\hline
\end{array},$$ 
$X\!\sim\!Y\!\sim\!\begin{pmatrix}0&1&2\\3\!/\!14 & 4\!/\!7 & 3\!/\!14\end{pmatrix}$,
b.\ ne, $P(X\!=\!0,Y\!=\!0)\! = \!\frac{6}{70} \!\neq\! \!=\!\frac{3}{14}\frac{3}{14} \!=\! P(X\!=\!0)P(Y\!=\!0)$,
c.\ $1$, $1$, $\frac{8}{7}$, $\frac{1}{7}$, $\frac{1}{3}$.
\end{rezultat}
\begin{resitev}
\end{resitev}
\end{naloga}


% 224
\begin{naloga}[vaje]{k01}[resena]
Naj ima $(X,Y)$ porazdelitev
$$\begin{array}{|c|ccc|}\hline
X\backslash Y & 0    & 1   & 3    \\\hline			
		    0 & 0.05 & 0.1 & 0.2  \\
		    1 & 0.15 & 0   & 0.15 \\
		    4 & 0.2	 & 0.1 & 0.05 \\\hline
\end{array}\ .$$
Izračunaj $\Cov(X,Y)$ in $\rho(X,Y)$.\\
\begin{rezultat}
$\Cov(X,Y) = -0.93$, $\rho(X,Y) = -0.395$
\end{rezultat}
\begin{resitev}
Ker je
$$X\sim\begin{pmatrix} 0 & 1 & 4\\ 0.35 & 0.3 & 0.35\end{pmatrix},$$
je
$$E(X) = 0\cdot 0.35 + 1\cdot 0.3 + 4\cdot 0.35 = 1.7.$$
Ker je
$$Y\sim\begin{pmatrix} 0 & 1 & 3\\ 0.4 & 0.2 & 0.4\end{pmatrix},$$
je
$$E(Y) = 0\cdot 0.4 + 1\cdot 0.2 + 3\cdot 0.4 = 1.4.$$
Slučajna spremenljivka $XY$ ima zalogo vrednosti $\{0,1,3,4,12\}$ s pripadajočimi verjetnostmi
%\begin{eqnarray*}
%P(XY\!=\!0) &=& P(X\!=\!0,Y\!=\!0) + P(X\!=\!0,Y\!=\!1) + P(X\!=\!0,Y\!=\!3) + P(X\!=\!1,Y\!=\!0) + P(X\!=\!4,Y\!=\!0) \;\,=\,\; 0.05+0.1+0.2+0.15+0.2 = 0.7,\\
%P(XY\!=\!1) &=& P(X\!=\!1,Y\!=\!1) \;\,=\,\; 0,\\
%P(XY\!=\!3) &=& P(X\!=\!1,Y\!=\!3) \;\,=\,\; 0.15,\\
%P(XY\!=\!4) &=& P(X\!=\!4,Y\!=\!1) \;\,=\,\; 0.1,\\
%P(XY\!=\!12) &=& P(X\!=\!4,Y\!=\!3) \;\,=\,\; 0.05.
%\end{eqnarray*}
\begin{eqnarray*}
P(XY\!=\!0) &=& 0.05+0.1+0.2+0.15+0.2 = 0.7,\\
P(XY\!=\!1) &=& 0,\\
P(XY\!=\!3) &=& 0.15,\\
P(XY\!=\!4) &=& 0.1,\\
P(XY\!=\!12) &=& 0.05.
\end{eqnarray*}
Zato je
$$XY\sim\begin{pmatrix} 0 & 1 & 3 & 4 & 12\\ 0.7 & 0 & 0.15 & 0.1 & 0.05\end{pmatrix}$$
in
$$E(XY) = 3\cdot 0.15 + 4\cdot 0.1 + 12\cdot 0.05 = 1.45.$$
S temi podatki pa že lahko izračunamo
$$\Cov(X,Y) = E(XY) - E(X)E(Y) = 1.45 - 1.7\cdot 1.4 = -0.93.$$
Za izračun korelacijskega koeficienta potrebujemo še $\sigma(X) = \sqrt{D(X)}$ in $\sigma(Y)=\sqrt{D(Y)}$. Ker je
$$X^2\sim\begin{pmatrix} 0 & 1 & 16\\ 0.35 & 0.3 & 0.35\end{pmatrix}\quad\textrm{ in }\quad\; Y^2\sim\begin{pmatrix} 0 & 1 & 9\\ 0.4 & 0.2 & 0.4\end{pmatrix},$$
je
$$E(X^2) = 0\cdot 0.35 + 1\cdot 0.3 + 16\cdot 0.35 = 5.9$$
in
$$E(Y^2) = 0\cdot 0.4 + 1\cdot 0.2 + 9\cdot 0.4 = 3.8.$$
Zato je
$$\sigma(X) = \sqrt{E(X^2)-E(X)^2} = \sqrt{5.9-1.7^2} = \sqrt{3.01} = 1.73$$
in
$$\sigma(Y) = \sqrt{E(Y^2)-E(Y)^2} = \sqrt{3.8-1.4^2} = \sqrt{1.84} = 1.36.$$
Nazadnje dobimo še
$$\rho(X,Y) = \frac{\Cov(X,Y)}{\sigma(X)\sigma(Y)} = \frac{-0.93}{1.73\cdot 1.36} = 0.40.$$
\end{resitev}
\end{naloga}


% 225
\begin{naloga}{k05}
Slučajni vektor $(X,Y)$ je porazdeljen diskretno z naslednjo 
porazdelitveno tabelo:
$$\begin{array}{|c|ccc|}
\hline
X\backslash Y & 0 & 1 & 2 \\ \hline
-1	& 0.2 & 0.2 & 0	  \\ 
 0	& 0   & 0.2 & 0.2 \\ 
 1	& 0.1 & 0.1	& 0   \\ \hline
\end{array}\ .$$ 
Izračunaj $\Cov(X,Y)$ in $\rho(X,Y)$.\\
\begin{rezultat}
$\Cov(X,Y) = 0.08$, $\rho(X,Y) = 0.15$
\end{rezultat}
\begin{resitev}
Ker je
$$X\sim\begin{pmatrix} -1 & 0 & 1\\ 0.4 & 0.4 & 0.2\end{pmatrix},\; Y\sim\begin{pmatrix} 0 & 1 & 2\\ 0.3 & 0.5 & 0.2\end{pmatrix},\; X^2\sim\begin{pmatrix} 0 & 1\\ 0.4 & 0.6\end{pmatrix},\; Y^2\sim\begin{pmatrix} 0 & 1 & 4\\ 0.3 & 0.5 & 0.2\end{pmatrix},$$
je
\begin{eqnarray*}
E(X) &=& -1\cdot 0.4 + 0\cdot 0.4 + 1\cdot 0.2 \;\,=\,\; -0.2,\\
E(Y) &=& 0\cdot 0.3 + 1\cdot 0.5 + 2\cdot 0.2 \;\,=\,\; 0.9,\\
E(X^2) &=& 0\cdot 0.4 + 1\cdot 0.6 \;\,=\,\; 0.6,\\
E(Y^2) &=& 0\cdot 0.3 + 1\cdot 0.5 + 4\cdot 0.2 \;\,=\,\; 1.3.
\end{eqnarray*}
Slučajna spremenljivka $XY$ lahko zavzame vrednosti $-1$, $0$ in $1$, vrednosti $2$ in $-2$ pa zavzame z verjetnostjo $0$, zato jih lahko ignoriramo. Njena porazdelitev je torej
$$XY\sim\begin{pmatrix} -1 & 0 & 1\\ 0.2 & 0.7 & 0.1\end{pmatrix}$$
in zato je
$$E(XY) = -1\cdot 0.2 + 0\cdot 0.7 + 1\cdot 0.1 = -0.1.$$
Zdaj lahko izračunamo
$$\Cov(X,Y) = E(XY)-E(X)E(Y) = -0.1-(-0.2)\cdot 0.9 = 0.08.$$
Potrebujemo še
$$\sigma(X) = \sqrt{E(X^2)-E(X)^2} = \sqrt{0.6-(-0.2)^2} = \sqrt{0.56} = 0.75$$
in
$$\sigma(Y) = \sqrt{E(Y^2)-E(Y)^2} = \sqrt{1.3-0.9^2} = \sqrt{0.49} = 0.7,$$
da nazadnje dobimo
$$\rho(X,Y) = \frac{\Cov(X,Y)}{\sigma(X)\sigma(Y)} = \frac{0.08}{0.75\cdot 0.7} = 0.15.$$
\end{resitev}
\end{naloga}


% 226
\begin{naloga}[vaje]{k02}[resena]
Naj velja
$$\Cov(X,Y)=4,\quad \Cov(X,Z)=1,\quad \Cov(Y,Z)=-\frac{9}{4},\quad \Cov(Y,Y)=\frac{1}{6}.$$
Določi $a$ tako, da bosta slučajni spremenljivki
$$U\!=\!aX\!+\!4Y\! \quad\textrm{ in }\quad\, V\!=\!3Y\!+\!aZ$$ 
nekorelirani.\\
\begin{rezultat}
$a=-1$ in $a=-2$
\end{rezultat}
\begin{resitev}
Najprej izračunamo
\begin{eqnarray*}
\Cov(U,V) &=& \Cov(aX+4Y,3Y+aZ)=\\
 &=& E((aX+4Y)(3Y+aZ)) - E(aX+4Y)E(3Y+aZ)=\\
 &=& E(3aXY+a^2XZ+12Y^2+4aYZ) - (aE(X)+4E(Y))(3E(Y)+aE(Z))=\\
 &=& 3aE(XY)+a^2E(XZ)+12E(Y^2)+4aE(YZ) \\
 &\phantom{=}& - 3aE(X)E(Y)-a^2E(X)E(Z)-12E(Y)^2-4aE(Y)E(Z)=\\
 &=& 3a\Cov(X,Y)+a^2\Cov(X,Z)+12\Cov(Y,Y)+4a\Cov(Y,Z)=\\
 &=& 3a\cdot 4 + a^2\cdot 1 + 12\cdot\frac{1}{6} + 4a\cdot(-\tfrac{9}{4})=\\
 &=& a^2+3a+2 =\\
 &=& (a+1)(a+2).
\end{eqnarray*}
Spremenljivki $U$ in $V$ bosta nekorelirani tedaj, ko bo $\Cov(U,V) = 0$. Takrat bo namreč tudi
$$\rho(X,Y) = \frac{\Cov(U,V)}{\sigma(X)\sigma(Y)} = \frac{0}{\sigma(X)\sigma(Y)} = 0.$$
Iz pogoja $\Cov(U,V) = 0$ dobimo kvadratno enačbo, katere rešitvi sta $a = -1$ ter $a = -2$.
\end{resitev}
\end{naloga}


% 227
\begin{naloga}{k03}
Slučajni spremenljivki $X, Y\sim U[0,1]$ sta porazdeljeni enakomerno zvezno 
na intervalu $[0, 1]$. Naj bo $\Cov(X, Y)=\frac{1}{24}$. Izračunaj $D(3X + 2Y)$.\\
\begin{rezultat}
$\frac{19}{12}$
\end{rezultat}
\begin{resitev}
%$D(3X)+D(2Y)+2\Cov(3X,2Y)=9D(X)+4D(Y)+12\Cov(X,Y)=\frac{13}{12}+\frac{12}{24}=
\end{resitev}
\end{naloga}


% 228
\begin{naloga}{k06}
Za slučajne spremenljivke $X, Y, Z$ velja
$$\Cov(X,Y)=1,\quad \Cov(X,Z)=4,\quad \Cov(Y,Z)=-2,$$
$$E(X)=0,\; D(X)=2,\quad E(Y)=-1,\; D(Y)=3, \quad E(Z)=5,\; D(Z)=9.$$
Naj bo 
$$L=\frac{1}{2}X-Y+2Z.$$ 
Izračunaj $E(L)$ in $D(L)$.\\
\begin{rezultat}
$11$, $54.5$
\end{rezultat}
\begin{resitev}
%$E(L)=\frac{1}{2}E(X)-E(Y)+2E(Z)=1+10=11$,
%$D(L)=D(\frac{1}{2}X-Y)+D(2Z)+2\Cov(\frac{1}{2}X-Y,2Z)=
%\frac{1}{4}D(X)+D(Y)-\Cov(X,Y)+4D(Z)+2\Cov(X,Z)-4\Cov(Y,Z)=
%\frac{2}{4}+3-1+36+8+8=54\frac{1}{2}
\end{resitev}
\end{naloga}


% 229
\begin{naloga}{k04}
Slučajni spremenljivki $X, Y\sim N(0,1)$ sta standardno normalno porazdeljeni in neodvisni. 
Izračunaj $\Cov(X+Y,X)$.\\
\begin{rezultat}
$1$
\end{rezultat}
\begin{resitev}
%$\Cov(X+Y,X)=\Cov(X,X)+\Cov(Y,X)=D(X)=1$
\end{resitev}
\end{naloga}


% 230
\begin{naloga}{k09}
Trikrat vržemo standardno pošteno kocko. Naj bo $X$ število lihih izidov, $Y$ pa število sodih izidov. Koliko je $\Cov(X,Y)$?\\
\begin{rezultat}
$-\frac{3}{4}$
\end{rezultat}
\begin{resitev}
\end{resitev}
\end{naloga}


% 231
\begin{naloga}[vaje]{k10}[resena]
Slučajni vektor $(X,Y)$ je porazdeljen po shemi
$$\begin{array}{|c|cc|}
\hline X\backslash Y & -1  &    1 \\\hline
				  -1 & 0   & 0.25 \\
				   0 & 0.5 &    0 \\
 				   1 & 0   & 0.25 \\\hline
\end{array}\ .$$
Prepričaj se, da sta $X$ in $Y$ nekorelirani, toda odvisni spremenljivki.
\begin{rezultat}
\end{rezultat}
\begin{resitev}
Robni porazdelitvi sta
$$X\sim\begin{pmatrix} -1 & 0 & 1\\ 0.25 & 0.5 & 0.25\end{pmatrix}\quad\textrm{ in }\quad\;Y\sim\begin{pmatrix} -1 & 1\\ 0.5 & 0.5\end{pmatrix}.$$
Zato je $E(X) = E(Y) = 0$. Slučajna spremenljivka $XY$ ima zalogo vrednosti $\{-1,0,1\}$ s pripadajočimi verjetnostmi
\begin{eqnarray*}
P(XY\!=\!-1) &=& 0.25,\\
P(XY\!=\! 0) &=& 0.5,\\
P(XY\!=\! 1) &=& 0.25,\\
\end{eqnarray*}
zato je tudi $E(XY) = 0$. Od tod sledi
$$\Cov(X,Y) = E(XY)-E(X)E(Y) = 0,$$
zato je tudi $\rho(X,Y) = 0$ in sta spremenljivki nekorelirani. Nista pa neodvisni, ker je
$$0.25 = P(X\!=\!1,Y\!=\!1) \neq P(X\!=\!1)P(Y\!=\!1) = 0.25\cdot 0.5.$$
\end{resitev}
\end{naloga}
