\chapter{Diskretne slučajne spremenljivke in porazdelitve}


% =======
% TEORIJA
% =======
\begin{center}\begin{fminipage}{14cm}
\textbf{Diskretna slučajna spremenljivka} $X$ je realna funkcija s končno ali števno zalogo vrednosti $\left\{a_1,a_2,a_3,\ldots\right\}$.
Verjetnost, da $X$ zavzame vrednost $a_i\in \mathbb{R}$, označimo s $P(X\!=\!a_i)\!=\!p_i$.
Porazdelitev $X$ lahko podamo na dva enakovredna načina, in sicer
\begin{itemize}
\item s \textbf{porazdelitveno shemo}
\[X \sim
\begin{pmatrix}
 a_1 & a_2 & a_3 & \ldots \\
p_1 & p_2 & p_3 & \ldots
\end{pmatrix},\vspace{-1mm}\]
pri čemer je $0\leq p_i\leq 1$ in $p_1+p_2+p_3+\cdots =1$ ali
\item s \textbf{porazdelitveno funkcijo} 
$$F_X(x):=P(X\!\leq\!x).$$
Velja
$$\displaystyle F_X(x)=p_1 \cdot I_{[a_1,\infty)}(x) + p_2 \cdot I_{[a_2,\infty)}(x)+p_3 \cdot I_{[a_3,\infty)}(x)+\cdots,$$
kjer je
$$I_{[a_i,\infty)}(x)=\left\{\begin{array}{ll}1, & a_i\leq x, \\ 0, & \text{sicer.}\end{array}\right.$$
\end{itemize}
\end{fminipage}\end{center}


\begin{naloga}[vaje]{ds1}[resena]
%\tags{porazdelitvena shema, porazdelitvena funkcija}
Pri metu dveh kock naj bo $X$ vsota padlih pik. Zapiši porazdelitveno shemo in nariši $F_X$.\\
\begin{rezultat}
$\left(\!\begin{smallmatrix}
2           &3           &4           &5           &6           & 7          & 8          & 9          & 10         & 11          & 12\\
\frac{1}{36}&\frac{2}{36}&\frac{3}{36}&\frac{4}{36}&\frac{5}{36}&\frac{6}{36}&\frac{5}{36}&\frac{4}{36}&\frac{3}{36}&\frac{2}{36}&\frac{1}{36}
\end{smallmatrix}\!\right)$
\end{rezultat}
\begin{resitev}
Pri metu dveh kock je vsota pik celo število med $2$ in $12$. Možne vsote najlažje ponazorimo s tabelo:
\begin{center}\begin{tikzpicture}[outer sep=2pt, scale=0.3]\def\l{1.2}
\draw[thick] (0,0) -- (0,12) -- (12,12) -- (12,0) -- cycle;
\draw[thick] (2,0) -- (2,12);\draw[thick] (4,0) -- (4,12);\draw[thick] (6,0) -- (6,12);
\draw[thick] (8,0) -- (8,12);\draw[thick] (10,0) -- (10,12);
\draw[thick] (0,2) -- (12,2);\draw[thick] (0,4) -- (12,4);\draw[thick] (0,6) -- (12,6);
\draw[thick] (0,8) -- (12,8);\draw[thick] (0,10) -- (12,10);
\node at ($( 1,12)+(90:1.3*\l)$) {\scalebox{0.95}{$\die{1}$}};
\node at ($( 3,12)+(90:1.3*\l)$) {\scalebox{0.95}{$\die{2}$}};
\node at ($( 5,12)+(90:1.3*\l)$) {\scalebox{0.95}{$\die{3}$}};
\node at ($( 7,12)+(90:1.3*\l)$) {\scalebox{0.95}{$\die{4}$}};
\node at ($( 9,12)+(90:1.3*\l)$) {\scalebox{0.95}{$\die{5}$}};
\node at ($(11,12)+(90:1.3*\l)$) {\scalebox{0.95}{$\die{6}$}};
\node at ($(0,11.35)+(180:\l)$) {\scalebox{0.95}{$\die{1}$}};
\node at ($(0, 9.35)+(180:\l)$) {\scalebox{0.95}{$\die{2}$}};
\node at ($(0, 7.35)+(180:\l)$) {\scalebox{0.95}{$\die{3}$}};
\node at ($(0, 5.35)+(180:\l)$) {\scalebox{0.95}{$\die{4}$}};
\node at ($(0, 3.35)+(180:\l)$) {\scalebox{0.95}{$\die{5}$}};
\node at ($(0, 1.35)+(180:\l)$) {\scalebox{0.95}{$\die{6}$}};
\node at ($( 1,11)$) {\scalebox{0.95}{$2$}};
\node at ($( 3,11)$) {\scalebox{0.95}{$3$}};
\node at ($( 5,11)$) {\scalebox{0.95}{$4$}};
\node at ($( 7,11)$) {\scalebox{0.95}{$5$}};
\node at ($( 9,11)$) {\scalebox{0.95}{$6$}};
\node at ($(11,11)$) {\scalebox{0.95}{$7$}};
\node at ($( 1,9)$) {\scalebox{0.95}{$3$}};
\node at ($( 3,9)$) {\scalebox{0.95}{$4$}};
\node at ($( 5,9)$) {\scalebox{0.95}{$5$}};
\node at ($( 7,9)$) {\scalebox{0.95}{$6$}};
\node at ($( 9,9)$) {\scalebox{0.95}{$7$}};
\node at ($(11,9)$) {\scalebox{0.95}{$8$}};
\node at ($( 1,7)$) {\scalebox{0.95}{$4$}};
\node at ($( 3,7)$) {\scalebox{0.95}{$5$}};
\node at ($( 5,7)$) {\scalebox{0.95}{$6$}};
\node at ($( 7,7)$) {\scalebox{0.95}{$7$}};
\node at ($( 9,7)$) {\scalebox{0.95}{$8$}};
\node at ($(11,7)$) {\scalebox{0.95}{$9$}};
\node at ($( 1,5)$) {\scalebox{0.95}{$5$}};
\node at ($( 3,5)$) {\scalebox{0.95}{$6$}};
\node at ($( 5,5)$) {\scalebox{0.95}{$7$}};
\node at ($( 7,5)$) {\scalebox{0.95}{$8$}};
\node at ($( 9,5)$) {\scalebox{0.95}{$9$}};
\node at ($(11,5)$) {\scalebox{0.95}{$10$}};
\node at ($( 1,3)$) {\scalebox{0.95}{$6$}};
\node at ($( 3,3)$) {\scalebox{0.95}{$7$}};
\node at ($( 5,3)$) {\scalebox{0.95}{$8$}};
\node at ($( 7,3)$) {\scalebox{0.95}{$9$}};
\node at ($( 9,3)$) {\scalebox{0.95}{$10$}};
\node at ($(11,3)$) {\scalebox{0.95}{$11$}};
\node at ($( 1,1)$) {\scalebox{0.95}{$7$}};
\node at ($( 3,1)$) {\scalebox{0.95}{$8$}};
\node at ($( 5,1)$) {\scalebox{0.95}{$9$}};
\node at ($( 7,1)$) {\scalebox{0.95}{$10$}};
\node at ($( 9,1)$) {\scalebox{0.95}{$11$}};
\node at ($(11,1)$) {\scalebox{0.95}{$12$}};
\end{tikzpicture}\end{center}
Za vsakega od možnih izidov pogledamo, kolikokrat se v zgornji tabeli pojavi. Če se pojavi $k$-krat, potem je ustrezna verjetnost $\frac{k}{36}$. Porazdelitev spremenljivke $X$ je torej enaka
$$X\sim\begin{pmatrix}
  2 & 3 & 4 & 5 & 6 & 7 & 8 & 9 & 10 & 11 & 12\\
 \frac{1}{36} & \frac{2}{36} & \frac{3}{36} & \frac{4}{36} & \frac{5}{36} & \frac{6}{36} & \frac{5}{36} & \frac{4}{36} & \frac{3}{36} & \frac{2}{36} & \frac{1}{36}
 \end{pmatrix}.$$
Porazdelitveno funkcijo $F_X(x) = P(X\leq x)$ dobimo tako, da seštejemo verjetnosti vseh izidov, ki so manjši ali enaki $x$. Torej je
$$F_X(x) = \left\{
\begin{array}{ll}
            0, & x < 2,\\
 \frac{1}{36}, & 2\leq x < 3,\\
 \frac{3}{36}, & 3\leq x < 4,\\
 \frac{6}{36}, & 4\leq x < 5,\\
\frac{10}{36}, & 5\leq x < 6,\\
\frac{15}{36}, & 6\leq x < 7,\\ 
\frac{21}{36}, & 7\leq x < 8,\\
\frac{26}{36}, & 8\leq x < 9,\\
\frac{30}{36}, & 9\leq x < 10,\\
\frac{33}{36}, & 10\leq x < 11,\\
\frac{35}{36}, & 11\leq x < 12,\\
            1, & 12\leq x.\\
\end{array}
\right.$$
\begin{tikzpicture}[scale=1, graph1/.style={thick, color=modra}]	
    % Axis
    \draw[->] (0,-0.5) -- (0,8) node[above] {$\mathit{F_X}$};
    \draw[->] (-0.5,0) -- (13.5,0) node[right] {$\mathit{x}$};	
    % x-axis
    \draw[-] ( 1, 0.1) -- ( 1,-0.1) node[below] {\scriptsize 1};
    \draw[-] ( 2, 0.1) -- ( 2,-0.1) node[below] {\scriptsize 2};
    \draw[-] ( 3, 0.1) -- ( 3,-0.1) node[below] {\scriptsize 3};
    \draw[-] ( 4, 0.1) -- ( 4,-0.1) node[below] {\scriptsize 4};
    \draw[-] ( 5, 0.1) -- ( 5,-0.1) node[below] {\scriptsize 5};
    \draw[-] ( 6, 0.1) -- ( 6,-0.1) node[below] {\scriptsize 6};
    \draw[-] ( 7, 0.1) -- ( 7,-0.1) node[below] {\scriptsize 7};
    \draw[-] ( 8, 0.1) -- ( 8,-0.1) node[below] {\scriptsize 8};
    \draw[-] ( 9, 0.1) -- ( 9,-0.1) node[below] {\scriptsize 9};
    \draw[-] (10, 0.1) -- (10,-0.1) node[below] {\scriptsize 10};
    \draw[-] (11, 0.1) -- (11,-0.1) node[below] {\scriptsize 11};
    \draw[-] (12, 0.1) -- (12,-0.1) node[below] {\scriptsize 12};
    % y-axis
    \draw[-] (-0.1,0.2) -- (0.1,0.2) (-0.1,0.2) node[left] {\scriptsize $1/36$};
    \draw[-] (-0.1,0.6) -- (0.1,0.6) (-0.1,0.6) node[left] {\scriptsize $3/36$};
    \draw[-] (-0.1,1.2) -- (0.1,1.2) (-0.1,1.2) node[left] {\scriptsize $6/36$};
    \draw[-] (-0.1,2.0) -- (0.1,2.0) (-0.1,2.0) node[left] {\scriptsize $10/36$};
    \draw[-] (-0.1,3.0) -- (0.1,3.0) (-0.1,3.0) node[left] {\scriptsize $15/36$};
    \draw[-] (-0.1,4.2) -- (0.1,4.2) (-0.1,4.2) node[left] {\scriptsize $21/36$};
    \draw[-] (-0.1,5.2) -- (0.1,5.2) (-0.1,5.2) node[left] {\scriptsize $26/36$};
    \draw[-] (-0.1,6.0) -- (0.1,6.0) (-0.1,6.0) node[left] {\scriptsize $30/36$};
    \draw[-] (-0.1,6.6) -- (0.1,6.6) (-0.1,6.6) node[left] {\scriptsize $33/36$};
    \draw[-] (-0.1,7.0) -- (0.1,7.0) ( 0.1,7.0) node[right] {\scriptsize $35/36$};
    \draw[-] (-0.1,7.2) -- (0.1,7.2) (-0.1,7.2) node[left] {\scriptsize $36/36$};
    % Let us define some coordinates
     \draw[->,graph1] (-0.5,   0) -- ( 2,   0) node[right] {};
     \draw[->,graph1] (   2, 0.2) -- ( 3, 0.2) node[right] {};
     \draw[->,graph1] (   3, 0.6) -- ( 4, 0.6) node[right] {};
     \draw[->,graph1] (   4, 1.2) -- ( 5, 1.2) node[right] {};
     \draw[->,graph1] (   5, 2.0) -- ( 6, 2.0) node[right] {};
     \draw[->,graph1]  (   6, 3.0) -- ( 7, 3.0) node[right] {};
     \draw[->,graph1] (   7, 4.2) -- ( 8, 4.2) node[right] {};
     \draw[->,graph1] (   8, 5.2) -- ( 9, 5.2) node[right] {};
     \draw[->,graph1] (   9, 6.0) -- (10, 6.0) node[right] {};
     \draw[->,graph1] (  10, 6.6) -- (11, 6.6) node[right] {};
     \draw[->,graph1]  (  11, 7.0) -- (12, 7.0) node[right] {};
     \draw[-,graph1] (  12, 7.2) -- (13.5, 7.2) node[right] {};
\end{tikzpicture}
\end{resitev}
\end{naloga}


\begin{naloga}[vaje]{ds2}[resena]
%\tags{porazdelitvena shema, porazdelitvena funkcija}
Na spodnji sliki so prikazani štirje grafi funkcije $F_X(x)$.
\begin{enumerate}
\item Kateri graf predstavlja porazdelitveno funkcijo za nek $X$?
\item Zapiši porazdelitveno shemo slučajne spremenljivke $X$.
\item Izračunaj verjetnosti $P(X\!\leq\!2)$, $P(-3\!<\!X\!<\!4)$, $P(2.3\!\leq\!X\!\leq\!10)$.
\end{enumerate}
\begin{center}
\begin{tabular}{cc}
\begin{tikzpicture}[scale=0.8, graph1/.style={thick, color=modra}]	
    % Axis
    \draw[<-] (0,3)   -- (0,-0.5);
    \draw[->] (-0.5,0)-- (7,0) node[right] {$\mathit{x}$};	
    % x-axis
    \draw[-] (1, 0.1) -- (1,-0.1) node[below] {\scriptsize 1};
    \draw[-] (2, 0.1) -- (2,-0.1) node[below] {\scriptsize 2};
    \draw[-] (3, 0.1) -- (3,-0.1) node[below] {\scriptsize 3};
    \draw[-] (4, 0.1) -- (4,-0.1) node[below] {\scriptsize 4};
    \draw[-] (5, 0.1) -- (5,-0.1) node[below] {\scriptsize 5};
    \draw[-] (6, 0.1) -- (6,-0.1) node[below] {\scriptsize 6};
    % y-axis
    \draw[-] (-0.1,0.5) -- (0.1,0.5) (-0.1,0.5) node[left] {\scriptsize $0.2$};
    \draw[-] (-0.1,1) -- (0.1,1) (-0.1,1) node[left] {\scriptsize $0.4$};
    \draw[-] (-0.1,1.5) -- (0.1,1.5) (-0.1,1.5) node[left] {\scriptsize $0.6$};
    \draw[-] (-0.1,2) -- (0.1,2) (-0.1,2) node[left] {\scriptsize $0.8$};
    \draw[-] (0.1,2.5) -- (-0.1,2.5)  (-0.1,2.5)node[left] {\scriptsize $1$} node[right]{\;\;$(1)$};
    % Let us define some coordinates
     \draw[->,graph1] (-0.5,0) -- (1,0) node[right] {};
     \draw[->,graph1] (1,0.5) -- (2,0.5) node[right] {};
     \draw[->,graph1] (2,1) -- (3,1) node[right] {};
     \draw[->,graph1] (3,1.5) -- (4,1.5) node[right] {};
     \draw[->,graph1] (4,2) -- (5,2) node[right] {};
     \draw[-,graph1] (5,2.5) -- (6.5,2.5) node[right] {};
\end{tikzpicture} &
\begin{tikzpicture}[scale=0.8, graph2/.style={thick, color=modra}]	
    % Axis
    \draw[<-] (0,3)   -- (0,-0.5);
    \draw[->] (-0.5,0)-- (7,0) node[right] {$\mathit{x}$};	
    % x-axis
    \draw[-] (1, 0.1) -- (1,-0.1) node[below] {\scriptsize 1};
    \draw[-] (2, 0.1) -- (2,-0.1) node[below] {\scriptsize 2};
    \draw[-] (3, 0.1) -- (3,-0.1) node[below] {\scriptsize 3};
    \draw[-] (4, 0.1) -- (4,-0.1) node[below] {\scriptsize 4};
    \draw[-] (5, 0.1) -- (5,-0.1) node[below] {\scriptsize 5};
    \draw[-] (6, 0.1) -- (6,-0.1) node[below] {\scriptsize 6};
    % y-axis
    \draw[-] (-0.1,0.5) -- (0.1,0.5) (-0.1,0.5) node[left] {\scriptsize $0.2$};
    \draw[-] (-0.1,1) -- (0.1,1) (-0.1,1) node[left] {\scriptsize $0.4$};
    \draw[-] (-0.1,1.5) -- (0.1,1.5) (-0.1,1.5) node[left] {\scriptsize $0.6$};
    \draw[-] (-0.1,2) -- (0.1,2) (-0.1,2) node[left] {\scriptsize $0.8$};
    \draw[-] (0.1,2.5) -- (-0.1,2.5)  (-0.1,2.5)node[left] {\scriptsize $1$} node[right]{\;\;$(2)$};
    % Let us define some coordinates
     \draw[->,graph2] (-0.5,0) -- (1,0) node[right] {};
     \draw[->,graph2] (1,0.5) -- (2,0.5) node[right] {};
     \draw[->,graph2] (2,1) -- (3,1) node[right] {};
     \draw[->,graph2] (3,1.5) -- (4,1.5) node[right] {};
     \draw[->,graph2] (4,1) -- (5,1) node[right] {};
     \draw[->,graph2] (5,0.5) -- (6,0.5) node[right] {};
     \draw[-,graph2] (6,0) -- (7,0) node[right] {};
\end{tikzpicture} \\
\begin{tikzpicture}[scale=0.8, graph3/.style={thick, color=modra}]	
    % Axis
    \draw[<-] (0,3)   -- (0,-0.5);
    \draw[->] (-0.5,0)-- (7,0) node[right] {$\mathit{x}$};	
    % x-axis
    \draw[-] (1, 0.1) -- (1,-0.1) node[below] {\scriptsize 1};
    \draw[-] (2, 0.1) -- (2,-0.1) node[below] {\scriptsize 2};
    \draw[-] (3, 0.1) -- (3,-0.1) node[below] {\scriptsize 3};
    \draw[-] (4, 0.1) -- (4,-0.1) node[below] {\scriptsize 4};
    \draw[-] (5, 0.1) -- (5,-0.1) node[below] {\scriptsize 5};
    \draw[-] (6, 0.1) -- (6,-0.1) node[below] {\scriptsize 6};
    % y-axis
    \draw[-] (-0.1,0.5) -- (0.1,0.5) (-0.1,0.5) node[left] {\scriptsize $0.2$};
    \draw[-] (-0.1,1) -- (0.1,1) (-0.1,1) node[left] {\scriptsize $0.4$};
    \draw[-] (-0.1,1.5) -- (0.1,1.5) (-0.1,1.5) node[left] {\scriptsize $0.6$};
    \draw[-] (-0.1,2) -- (0.1,2) (-0.1,2) node[left] {\scriptsize $0.8$};
    \draw[-] (0.1,2.5) -- (-0.1,2.5)  (-0.1,2.5)node[left] {\scriptsize $1$} node[right]{\;\;$(3)$};
    % Let us define some coordinates
     \draw[-,graph3] (-0.5,0) -- (1,0) node[right] {};
     \draw[<-,graph3] (1,0.25) -- (1.5,0.25) node[right] {};
     \draw[<-,graph3] (1.5,0.5) -- (2,0.5) node[right] {};
     \draw[<-,graph3] (2,1) -- (3,1) node[right] {};
     \draw[<-,graph3] (3,1.25) -- (3.5,1.25) node[right] {};
     \draw[<-,graph3] (3.5,1.5) -- (4,1.5) node[right] {};
     \draw[<-,graph3] (4,2.5) -- (6.5,2.5) node[right] {};
\end{tikzpicture} &
\begin{tikzpicture}[scale=0.8, graph4/.style={thick, color=modra}]	
    % Axis
    \draw[<-] (0,3)   -- (0,-0.5);
    \draw[->] (-0.5,0)-- (7,0) node[right] {$\mathit{x}$};	
    % x-axis
    \draw[-] (1, 0.1) -- (1,-0.1) node[below] {\scriptsize 1};
    \draw[-] (2, 0.1) -- (2,-0.1) node[below] {\scriptsize 2};
    \draw[-] (3, 0.1) -- (3,-0.1) node[below] {\scriptsize 3};
    \draw[-] (4, 0.1) -- (4,-0.1) node[below] {\scriptsize 4};
    \draw[-] (5, 0.1) -- (5,-0.1) node[below] {\scriptsize 5};
    \draw[-] (6, 0.1) -- (6,-0.1) node[below] {\scriptsize 6};
    % y-axis
    \draw[-] (-0.1,0.5) -- (0.1,0.5) (-0.1,0.5) node[left] {\scriptsize 1};
    \draw[-] (-0.1,1) -- (0.1,1) (-0.1,1) node[left] {\scriptsize 2};
    \draw[-] (-0.1,1.5) -- (0.1,1.5) (-0.1,1.5) node[left] {\scriptsize 3};
    \draw[-] (-0.1,2) -- (0.1,2) (-0.1,2) node[left] {\scriptsize 4};
    \draw[-] (0.1,2.5) -- (-0.1,2.5)  (-0.1,2.5)node[left] {\scriptsize 5} node[right]{\;\;$(4)$};
    % Let us define some coordinates
     \draw[->,graph4] (-0.5,0) -- (1,0) node[right] {};
     \draw[->,graph4] (1,0.5) -- (2,0.5) node[right] {};
     \draw[->,graph4] (2,1) -- (3,1) node[right] {};
     \draw[->,graph4] (3,1.5) -- (4,1.5) node[right] {};
     \draw[->,graph4] (4,2) -- (5,2) node[right] {};
     \draw[-,graph4] (5,2.5) -- (6.5,2.5) node[right] {};
\end{tikzpicture}
\end{tabular}
\end{center}
\begin{rezultat}
a. $(1)$, 
b. $\left(\!\begin{smallmatrix}
  1  &2  &3  &4  &5\\
  0.2&0.2&0.2&0.2&0.2
\end{smallmatrix}\!\right)$,
c. $0.4, 0.6, 0.6$
\end{rezultat}
\begin{resitev}
\begin{enumerate}
\item Graf porazdelitvene funkcije je na prvi sliki. Funkcija z druge slike ni naraščajoča, funkcija na tretji sliki ni z leve zvezna, funkcija na četrti sliki pa zavzame vrednosti, večje od $1$.
\item Vrednosti koordinate $x$, pri katerih ima graf porazdelitvene funkcije skok, so vrednosti, ki jih spremenljivka $X$ lahko zavzame, velikosti skokov pa verjetnosti, s katero se posamezna vrednost pojavi. Torej je
$$X\sim\begin{pmatrix}
  1   & 2   & 3   & 4   & 5 \\
  0.2 & 0.2 & 0.2 & 0.2 & 0.2
\end{pmatrix}.$$
\item Dogodek $X\leq 2$ je unija nezdružljivih dogodkov $X=1$ in $X=2$, zato je
$$P(X\leq 2) = P(X=1)+P(X=2) = 0.2+0.2 = 0.4.$$
Seveda pa bi lahko odgovor prebrali kar iz grafa, ker je
$$P(X\leq 2) = F_X(2) = 0.4.$$
Če upoštevamo, da je $P(a<X<b)=P(X<b)-P(X\leq a)$, dobimo
\begin{eqnarray*}
P(-3<X<4) &=& P(X<4)-P(X\leq-3) =\\
 &=& P(X\leq 3)-P(X\leq-3) =\\
 &=& F_X(3)-F_X(-3) =\\
 &=& 0.6.
\end{eqnarray*}
Podobno je
\begin{eqnarray*}
P(2.3\leq X \leq 10) &=& P(X\geq 2.3) =\\
 &=& 1-P(X<2.3) =\\
 &=& 1-P(X\leq 2) =\\
 &=& 1-0.4 =\\
 &=& 0.6.
\end{eqnarray*}
\end{enumerate}
\end{resitev}
\end{naloga}

%\begin{naloga}[vaje]{} Slučajna spremenljivka $X$ ima diskretno porazdelitev $P(X\!=\!k)\!=\!ck$ za $k\!=\!1,2,\ldots,10$ (in $P(X\!=\!k)\!=\!0$ za $k\!\notin\!\{1,\ldots,10\}$). Izračunaj $c\!\in\!\mathbb{R}$ in $P(X\!>\!3)$.\hfill\odgovor{$\frac{1}{55}$, $\frac{49}{55}$}[resena]
%\end{naloga}

\begin{naloga}{ds3} 
%\tags{porazdelitvena shema, porazdelitvena funkcija}
Neodvisno vržemo dva poštena kovanca in standardno kocko. Za vsako piko dobimo $1$ evro, za vsako padlo cifro pa $2$ evra. 
Slučajna spremenljivka $S$ naj predstavlja skupni znesek. Zapiši njeno porazdelitev.
\begin{rezultat}
$S\sim
\left(\!\!\begin{smallmatrix}
1 & 2 & 3 & 4 & 5 & 6 & 7 & 8 & 9 & 10\\
\frac{1}{24}&\frac{1}{24}&\frac{3}{24}&\frac{3}{24}&\frac{4}{24}&\frac{4}{24}&\frac{3}{24}&\frac{3}{24}&\frac{1}{24}&\frac{1}{24}\end{smallmatrix}\!\!\right)$
\end{rezultat}
\begin{resitev}

\end{resitev}
\end{naloga}

\begin{naloga}[vaje]{ds23}[resena]
%\tags{porazdelitvena shema, porazdelitvena funkcija}
Za diskretno slučajno spremenljivko $X$ z zalogo vrednosti $\{1, 2, 3, 4\}$ velja $P(X\!=\!k)\!=\!c k^2$. 
Določi
\begin{enumerate} 
\item konstanto $c\!\in\!\mathbb{R}$,
\item verjetnost $P(X\!>\!2)$,
\item funkcijo $F_X(x)\!=\!P(X\!\leq\!x)$.
\end{enumerate}
\begin{rezultat}
a. $c\!=\!\frac{1}{30}$, 
b. $P(X\!>\!2)\!=\!\frac{25}{30}$,
c.
$F_X(x)\!=\!\left\{\!\!
\begin{array}{ll}
0,				& x<1,       \\
\frac{1}{30},	& 1\leq x<2, \\
\frac{5}{30},	& 2\leq x<3, \\
\frac{14}{30},	& 3\leq x<4, \\
1,				& 4\leq x.
\end{array}\right.$
\end{rezultat}
\begin{resitev}
\begin{enumerate}
\item Spremenljivka $X$ ima porazdelitev
$$X\sim\begin{pmatrix}
 1 &  2 &  3 &   4\\
 c & 4c & 9c & 16c
\end{pmatrix}.$$
Iz pogoja $c+4c+9c+16c = 1$ dobimo $c = \frac{1}{30}.$ Porazdelitev je torej
$$X\sim\begin{pmatrix}
 1 &  2 &  3 &   4\\
 \frac{1}{30} & \frac{4}{30} & \frac{9}{30} & \frac{16}{30}
\end{pmatrix}.$$
\item S pomočjo porazdelitvene tabele za $X$ dobimo
\begin{eqnarray*}
P(X>2) &=& 1-P(X\leq 2) =\\
 &=& 1-P(X=1)-P(X=2) =\\
 &=& 1-\frac{1}{30}-\frac{4}{30} =\\
 &=& \frac{25}{30}
\end{eqnarray*}
ali pa
\begin{eqnarray*}
P(X>2) &=& P(X=3)+P(X=4) =\\
 &=& \frac{9}{30}+\frac{16}{30} =\\
 &=& \frac{25}{30}.
\end{eqnarray*}
\item Vrednost $F_X(x)$ dobimo tako, da seštejemo vrednosti $\frac{k}{30}$ za vse $k\in\{1,2,3,4\}$, ki so manjši ali enaki $x$. Torej je 
$$F_X(x) = \left\{
\begin{array}{ll}
             0, & x < 1,\\
 \frac{ 1}{30}, & 1\leq x < 2,\\
 \frac{ 5}{30}, & 2\leq x < 3,\\
 \frac{14}{30}, & 3\leq x < 4,\\
             1, & 4\leq x.\\
\end{array}
\right.$$
\end{enumerate}
\end{resitev}
\end{naloga}


\begin{naloga}{ds53}
%tags{porazdelitvena shema}
V posodi je  6 rdečih, 4 bele in 5 črnih kroglic. Na slepo izvlečemo dve kroglici in z $X$ označimo število izvlečenih črnih kroglic. 
Določite porazdelitveno shemo slučajne spremenljivke $X$.
$$\begin{array}{|cccccc|}\hline
\fankr{red} & \fankr{red} & \fankr{red} & \fankr{red} & \fankr{red}  & \fankr{red} \\
\fanwkr & \fanwkr & \fanwkr & \fanwkr &  & \\
\fankr{black} & \fankr{black} & \fankr{black} & \fankr{black} & \fankr{black}  &  \\ \hline
\end{array}$$
\begin{rezultat}
$X\sim\left(\begin{array}{ccc}0 & 1 & 2\\\frac{9}{21}&\frac{10}{21}& \frac{2}{21}\end{array}\right)$
\end{rezultat}
\begin{resitev}

\end{resitev}
\end{naloga}


% =======
% TEORIJA
% =======
\begin{center}
\begin{fminipage}{15cm}
\textbf{Bernoullijeva} slučajna spremenljivka $X\sim B(p)$
\begin{itemize}
\item V vsakem poskusu ima dogodek $A$ verjetnost $p$, $X$ pa ima vrednost $1$, če se je zgodil dogodek $A$, in $0$ sicer.
\item $\displaystyle P(X=1)=p, P(X=0)=1-p$.
\end{itemize}
\end{fminipage}

\begin{fminipage}{15cm}
\textbf{Binomska} slučajna spremenljivka $X\sim B(n,p)$
\begin{itemize}
\item $X$ je \v stevilo pojavitev izida $A$ v $n$ ponovitvah poskusa\footnote{\label{definicija-p}Pri vsaki ponovitvi poskusa ima izid $A$ verjetnost $p$}.
\item $\displaystyle P(X=k)=\binom{n}{k}p^k (1-p)^{n-k}$ za $k=0,1,\ldots,n$.
\item R: $P(X=k)=\text{dbinom}(k,n,p), F_X(k)=\text{pbinom}(k,n,p)$.
\end{itemize}
\end{fminipage}

\begin{fminipage}{15cm}
\textbf{Geometrijska} slučajna spremenljivka $X\sim G(p)$
\begin{itemize}
\item $X$ je število ponovitev poskusa do (vključno) prve pojavitve izida $A$.\textsuperscript{\ref{definicija-p}}
\item $\displaystyle P(X=k)=(1-p)^{k-1}p$ in $\displaystyle P(X\le k) = 1 - (1-p)^k$ za $k=1,2,\ldots$
\item R: $P(X=k)=\text{dgeom}(k-1,p), F_X(k)=\text{pgeom}(k-1,p)$.
\end{itemize}
\end{fminipage}

\begin{fminipage}{15cm}
\textbf{Pascalova} oziroma \textbf{negativna binomska} slučajna spremenljivka $X\sim P(n,p)$
\begin{itemize}
\item $X$ je število ponovitev poskusa do (vključno) $n$-te pojavitve izida $A$.\textsuperscript{\ref{definicija-p}}
\item $\displaystyle  P(X=k)=\binom{k-1}{n-1}(1-p)^{k-n}p^n$ za $k=n,n+1,n+2,\ldots$
\item R: $P(X=k)=\text{dnbinom}(k-n,n,p), F_X(k)=\text{pnbinom}(k-n,n,p)$.
\end{itemize}
\end{fminipage}

\begin{fminipage}{15cm}
\textbf{Hipergeometrijska} slučajna spremenljivka $X\sim H(R,B,n)$
\begin{itemize}
\item $X$ je število rdečih kroglic med izbranimi $n$ kroglicami\footnote{V posodi imamo $R$ rdečih in $B$ belih kroglic. Iz posode izvlečemo $n$ kroglic}.
\item $\displaystyle  P(X=k)=\frac{\binom{R}{k}\binom{B}{n-k}}{\binom{R+B}{n}}$ za $k=0,1,2,\ldots,\min\{n,R\}$.
\item R: $P(X=k)=\text{dhyper}(k,R,B,n), F_X(k)=\text{phyper}(k,R,B,n)$.
\end{itemize}
\end{fminipage}

\begin{fminipage}{15cm}
\textbf{Poissonova} slučajna spremenljivka $X\sim P(\lambda)$
\begin{itemize}
\item $X$ pa je število ponovitev dogodka $A$ na danem intervalu\footnote{V povprečju imamo na nekem intervalu $\lambda$ ponovitev dogodka $A$. 
  Če interval spremenimo, moramo ustrezno popraviti tudi $\lambda$}
\item $\displaystyle  P(X=k)=\frac{\lambda^k}{k!}\cdot e^{-\lambda}$ za $k=0,1,2,\ldots$
\item R: $P(X=k)=\text{dpois}(k,\lambda), F_X(k)=\text{ppois}(k,\lambda)$.
\end{itemize}
\end{fminipage}
\end{center}


\begin{naloga}[vaje]{ds00}[resena]
%\tags{binomska porazdelitev, geometrijska, negativna binomska, hipergeometrijska}
Poimenuj porazdelitve in zapiši porazdelitvene sheme naslednjih slučajnih spremenljivk:
\begin{enumerate}
\item $X_1$ pove, kolikokrat v $4$ metih kocke pade liho mnogo pik, 
\item $X_2$ pove, koliko metov standardne kocke je potrebnih do prve šestice (pri tem so meti so med seboj neodvisni),
\item $X_3$ pove, koliko metov kocke je potrebnih, dokler šestica ne pade desetkrat (meti so med seboj neodvisni),
\item $X_4$ pove število pikov med $7$ kartami, ki smo jih izbrali na slepo izmed $16$ kart, kjer so bili štirje piki. 
\end{enumerate}
\begin{rezultat}
a. $X_1\sim B(4,\frac{1}{2})$, 
	$X_1\!\sim\! \left(\!\!\begin{smallmatrix}
	0&1&2&3&4\\ 
	\frac{1}{16}&\frac{4}{16}&\frac{6}{16}&\frac{4}{16}&\frac{1}{16}
\end{smallmatrix}\!\!\right)$,
b. $X_2\sim G(\frac{1}{6})$,
$X_2\!\sim\! \left(\!\!\begin{smallmatrix}
	1&2&3&\ldots\\ 
	\frac{1}{6}&\frac{5}{36}&\frac{25}{216}&\ldots
\end{smallmatrix}\!\!\right)$,
c. $X_3\sim P(10,\frac{1}{6})$, 
$X_3\!\sim\! \left(\!\!\begin{smallmatrix}
	10&11&\ldots\\ \frac{1}{6^{10}}&\frac{50}{6^{11}}&\ldots
\end{smallmatrix}\!\!\right)$,
d. $X_4\sim H(4,12,7)$, 
$X_4\!\sim\! \left(\!\!\begin{smallmatrix}
	0&1&2&3&4\\ \frac{9}{130}&\frac{21}{65}&\frac{27}{65}&\frac{9}{52}&\frac{1}{52}&
\end{smallmatrix}\!\!\right)$
\end{rezultat}
\begin{resitev}
\begin{enumerate}
\item Naj bo $A$ dogodek, da pri metu kocke pade liho pik. Potem je $P(A)=\frac{1}{2}$ in slučajna spremenljivka $X_1$ šteje, kolikokrat se v štirih ponovitvah poskusa zgodi dogodek $A$. Zato je $X_1\sim B(4,\frac{1}{2})$. Verjetnosti izračunamo po formuli
$$P(X_1=k) = \binom{4}{k}p^k (1-p)^{4-k}$$
za $k=0,1,2,3,4$. Na primer, pri $k=2$ dobimo
$$P(X_1=2) = \binom{4}{2}\left(\frac{1}{2}\right)^2 \left(\frac{1}{2}\right)^{4-2} = 6\cdot \frac{1}{4}\cdot\frac{1}{4} = \frac{6}{16}.$$
Porazdelitev spremenljivke $X_1$ je zato
$$X_1\sim\begin{pmatrix}
 0 & 1 & 2 & 3 & 4\\
\frac{1}{16} & \frac{4}{16} & \frac{6}{16} & \frac{4}{16} & \frac{1}{16}
\end{pmatrix}.$$
\item Naj bo $A$ dogodek, da pri metu standardne kocke pade šestica. Potem je $P(A)=\frac{1}{6}$ in slučajna spremenljivka $X_2$ šteje število ponovitev poskusa, dokler se ne zgodi $A$. Zato je $X_2\sim G(\frac{1}{6})$. Verjetnosti izračunamo po formuli
$$P(X_2=k)=(1-p)^{k-1}p,$$
kjer je $k=1,2,\ldots$.
Dobimo
\begin{eqnarray*}
P(X_2=1) &=& \frac{1}{6},\\
P(X_2=2) &=& \frac{5}{6}\cdot\frac{1}{6} = \frac{5}{36},\\
P(X_2=3) &=& \left(\frac{5}{6}\right)^2\cdot\frac{1}{6} = \frac{25}{216},\\
 &\vdots&
\end{eqnarray*}
Porazdelitev slučajne spremenljivke $X_2$ je zato
$$X_2\sim\begin{pmatrix}
  1 & 2 & 3 & \cdots\\
\frac{1}{6} & \frac{5}{36} & \frac{25}{216} & \cdots
\end{pmatrix}.$$
\item Za razliko od prejšnjega primera tu poskus ponavljamo, dokler šestica ne pade desetkrat, zato je $X_3$ negativno binomsko porazdeljena kot $X_3\sim P(10,\frac{1}{6})$. Verjetnosti izračunamo po formuli
$$P(X=k) = \binom{k-1}{n-1}(1-p)^{k-n}p^n$$
za $k=10,11,\ldots$, pri čemer je $n=10$. Dobimo
\begin{eqnarray*}
P(X_3=10) &=& \binom{9}{9}\left(\frac{5}{6}\right)^{0}\left(\frac{1}{6}\right)^{10} = \frac{1}{6^{10}},\\
P(X_3=11) &=& \binom{10}{9}\left(\frac{5}{6}\right)^{1}\left(\frac{1}{6}\right)^{10} = \frac{50}{6^{11}},\\
P(X_3=12) &=& \binom{11}{9}\left(\frac{5}{6}\right)^{2}\left(\frac{1}{6}\right)^{10} = \frac{1375}{6^{12}},\\
 &\vdots&
\end{eqnarray*}
Porazdelitev slučajne spremenljivke $X_3$ je zato
$$\displaystyle X_3\sim\begin{pmatrix}
  10 & 11 & 12 & \cdots\\
\frac{1}{6^{10}} & \frac{50}{6^{11}} & \frac{1375}{6^{12}} & \cdots
\end{pmatrix}.$$
\item Slučajna spremenljivka $X_4$ šteje število pikov med $n=7$ kartami, ki jih izvlečemo iz kupčka $R+B=16$ kart z $R=4$ piki in $B=12$ ostalimi kartami, zato je porazdeljena hipergeometrijsko, $X_4\sim H(4,12,7)$. Verjetnosti izračunamo po formuli
$$P(X=k)=\frac{\binom{R}{k}\binom{B}{n-k}}{\binom{R+B}{n}}$$
za $k = 0,1,2,3,4$. Dobimo
\begin{eqnarray*}
P(X=0) &=& \frac{\binom{4}{0}\binom{12}{7}}{\binom{16}{7}} = \frac{792}{11440},\\
P(X=1) &=& \frac{\binom{4}{1}\binom{12}{6}}{\binom{16}{7}} = \frac{3696}{11440},\\
P(X=2) &=& \frac{\binom{4}{2}\binom{12}{5}}{\binom{16}{7}} = \frac{4752}{11440},\\
P(X=3) &=& \frac{\binom{4}{3}\binom{12}{4}}{\binom{16}{7}} = \frac{1980}{11440},\\
P(X=4) &=& \frac{\binom{4}{4}\binom{12}{3}}{\binom{16}{7}} = \frac{220}{11440}.\\
\end{eqnarray*}
Porazdelitev slučajne spremenljivke $X_4$ je torej
$$\displaystyle X_3\sim\begin{pmatrix}
  0 & 1 & 2 & 3 & 4 \\
\frac{792}{11440} & \frac{3696}{11440} & \frac{4752}{11440} & \frac{1980}{11440} & \frac{220}{11440}
\end{pmatrix}.$$
\end{enumerate}
\end{resitev}
\end{naloga}

%\begin{naloga}[vaje]{ds4}[resena]
%%\tags{binomska porazdelitev}
%Naj bo $X$ slučajna spremenljivka, ki pove kolikokrat v 4 metih kocke pade liho mnogo pik. 
%Zapiši in poimenuj porazdelitev za $X$.\\
%\begin{rezultat}
%$X\sim B(4,\frac{1}{2})$, tj.\ 
%$X\!\sim\! \left(\!\!\begin{smallmatrix}
%	0&1&2&3&4\\ 
%	\frac{1}{16}&\frac{4}{16}&\frac{6}{16}&\frac{4}{16}&\frac{1}{16}
%\end{smallmatrix}\!\!\right)$
%\end{rezultat}\begin{resitev}\end{resitev}
%\end{naloga}

%\begin{naloga}[vaje]{ds5}[resena]
%%\tags{geometrijska porazdelitev}
%Naj bo $X$ število metov standardne kocke, ki jo mečemo, dokler ne pade šestica. 
%Meti so med seboj neodvisni. Zapiši in poimenuj porazdelitev za $X$.
%\begin{rezultat}
%$X\sim G(\frac{1}{6})$, tj.\ 
%$X\!\sim\! \left(\!\!\begin{smallmatrix}
%	1&2&3&\ldots\\ 
%	\frac{1}{6}&\frac{5}{36}&\frac{25}{216}&\ldots
%\end{smallmatrix}\!\!\right)$
%\end{rezultat}\begin{resitev}\end{resitev}
%\end{naloga}

%\begin{naloga}[vaje]{ds6}[resena]
%%\tags{Pascalova porazdelitev}
%Naj bo $X$ število metov kocke, ki jo mečemo, dokler šestica ne pade desetkrat. 
%Meti so med seboj neodvisni. Zapiši in poimenuj porazdelitev za $X$.
%\begin{rezultat}
%$X\sim P(10,\frac{1}{6})$, tj.\
%$X\!\sim\! \left(\!\!\begin{smallmatrix}
%	10&11&\ldots\\ \frac{1}{6^{10}}&\frac{25}{6^{11}}&\ldots
%\end{smallmatrix}\!\!\right)$.
%\end{rezultat}\begin{resitev}\end{resitev}
%\end{naloga}

%\begin{naloga}[vaje]{ds7}[resena]
%%\tags{hipergeometrijska porazdelitev}
%Med 16 kartami so štirje piki. Na slepo in brez vračanja izvlečemo sedem kart. 
%Naj bo $X$ število pikov med njimi. Zapiši in poimenuj porazdelitev za $X$.
%\begin{rezultat}
%$X\sim H(16,4,7)$, tj.\
%$X\!\sim\! \left(\!\!\begin{smallmatrix}
%	0&1&2&3&4\\ \frac{9}{130}&\frac{21}{65}&\frac{27}{65}&\frac{9}{52}&\frac{1}{52}&
%\end{smallmatrix}\!\!\right)$
%\end{rezultat}\begin{resitev}\end{resitev}
%\end{naloga}

\begin{naloga}[vaje]{ds8}[resena]
%\tags{Poissonova porazdelitev}
Cesto pred vrtcem v povprečju prevozi $100$ avtomobilov na uro.
\begin{enumerate}
\item Koliko verjetno v treh minutah cesto prevozita manj kot $2$ avtomobila?
\item Koliko verjetno v treh minutah cesto prevozi več kot $5$ avtomobilov.
\item Skupina iz vrtca potrebuje eno minuto, da prečka cesto. Koliko verjetno v času, ko ta skupina prečka cesto, mimo ne pripelje noben avtomobil?
\end{enumerate}
\begin{rezultat}
a. $0.0404$, 
b. $0.3840$, 
c. $0.1889$
\end{rezultat}
\begin{resitev}
\begin{enumerate}
\item Naj bo $X$ slučajna spremenljivka, ki šteje število avtomobilov, ki pripeljejo mimo v treh minutah. Potem je $X$ Poissonova slučajna spremenljivka $P(\lambda)$ s parametrom
$$\lambda = \frac{100}{60}\cdot 3 = 5.$$
Iščemo verjetnost dogodka $X<2$, ki je enaka
\begin{eqnarray*}
P(X<2) &=& P(X=0) + P(X=1) = \\
   &=& \frac{\lambda^0}{0!}e^{-\lambda} + \frac{\lambda^1}{1!}e^{-\lambda} =\\
   &=& e^{-5} + 5e^{-5}=\\
   &=& 6e^{-5} =\\
   &=& 0.0404.
\end{eqnarray*}
\item Iščemo verjetnost dogodka $X>5$. Najprej izračunajmo
$$P(X\leq 5) = P(X=0)+P(X=1)+\ldots+P(X=4)+P(X=5).$$
Ker je $P(X=2) = \frac{25}{2}e^{-5}$, $P(X=3) = \frac{125}{6}e^{-5}$, $P(X=4) = \frac{625}{24}e^{-5}$ in $P(X=5) = \frac{3125}{120}e^{-5}$, dobimo
$$P(X\leq 5) = \frac{10970}{120}e^{-5} = 0.6160.$$
Od tu lahko sklepamo, da je $P(X>5) = 1-P(X\leq 5) = 0.3840$.
\item Naj slučajna spremenljivka $Y$ šteje število avtomobilov, ki pripeljejo mimo v eni minuti. Potem je $Y\sim P(\frac{5}{3})$ in izračunamo
$$P(Y=0) = \frac{\lambda^0}{0!}e^{-\lambda} = e^{-\frac{5}{3}} = 0.1889.$$
\end{enumerate}
\end{resitev}
\end{naloga}


\begin{naloga}{ds9} 
%tags{Pascalova porazdelitev}
Naj bo $X$ število metov poštenega kovanca, ki ga mečemo, dokler ne pade cifra in takoj nato grb. Meti so med seboj neodvisni. Zapiši in poimenuj porazdelitev za $X$.
\begin{rezultat}
$X\sim P(2,\frac{1}{2})$
\end{rezultat}
\begin{resitev}

\end{resitev}
\end{naloga}


\begin{naloga}{ds10} 
%tags{nestandardna diskretna porazdelitev}
Naj bo $X$ število metov poštenega kovanca, ki ga mečemo, dokler ne pade tako cifra kot tudi grb. Meti so med seboj neodvisni. Zapiši in prepoznaj porazdelitev za $X$.
\begin{rezultat}
$P(X=k)\!=\!2\left(\frac{1}{2}\right)^k$
\end{rezultat}
\begin{resitev}

\end{resitev}
\end{naloga}


\begin{naloga}{ds11} 
%tags{hipergeometrijska porazdelitev}
V ribniku je $N$ rib. Ribič prvi dan ulovi $R$ rib, jih označi in vrne v ribnik. 
Drugi dan ulovi $n$ rib. Naj bo $X$ število označenih med njimi. 
Kako je porazdeljen $X$?
\begin{rezultat}
$X\sim H(R\!,N-R\!,n)$
\end{rezultat}
\begin{resitev}

\end{resitev}
\end{naloga}


\begin{naloga}{ds12} 
%tags{binomska porazdelitev}
Izbruhnila je neka nova bolezen, za katero smo ugotovili, 
da je verjetnost okužbe enaka $0.15$. V razredu je 20 učencev. 
Kolikšna je verjetnost, da
\begin{enumerate}
\item se ni okužil noben učenec?
\item so okuženi natanko trije učenci?
\item so okuženi manj kot trije učenci?
\item so okuženi vsaj trije učenci?
\end{enumerate}
\begin{rezultat}
a. $P(X\!=\!0)\!=\!0.0388$, 
b. $P(X\!=\!3)\!=\! 0.2428$, 
c. $P(X\!<\!3)\!=\!0.4049$, 
d. $P(X\!>\!2)\!=\!0.5951$
\end{rezultat}
\begin{resitev}

\end{resitev}
\end{naloga}


\begin{naloga}{ds13} 
%tags{binomska porazdelitev}
V posodi imamo 5 rdečih in 7 črnih kroglic. Naključno izvlečemo eno kroglico, 
zapišemo njeno barvo in jo vrnemo. Ta poskus ponovimo 20 krat. 
Kolikšna je verjetnost, da smo rdečo kroglico izvlekli v največ petih poskusih?
$$\begin{array}{|ccccccc|}\hline
\fankr{black} & \fankr{black} & \fankr{black} & \fankr{black} & \fankr{black} & \fankr{black} & \fankr{black} \\
\fankr{red} & \fankr{red} & \fankr{red} & \fankr{red} & \fankr{red} &  &  \\ \hline
\end{array}$$
\begin{rezultat}
$X\!\sim\!B(20, 5/12), P(X\!\leq\!5)\!=\!0.0972$
\end{rezultat}
\begin{resitev}

\end{resitev}
\end{naloga}


\begin{naloga}{ds14} 
%tags{binomska porazdelitev}
%tags2{hipergeometrijska porazdelitev}
V nekem podjetju imajo 500 računalnikov. Verjetnost okvare posameznega računalnika je 0.08. 
Naključno izberemo 10 računalnikov. Kolikšna je verjetnost, da
\begin{enumerate}
\item so trije izbrani računalniki pokvarjeni?
\item bodo vsi izbrani računalniki delujoči?
\end{enumerate}
\begin{rezultat}
$P(X\!=\!3)\!=\!0.034$, $P(X\!=\!0)\!=\!0.434$
\end{rezultat}
\begin{resitev}

\end{resitev}
\end{naloga}


\begin{naloga}{ds15} 
%tags{geometrijska porazdelitev}
Proizvajalec mikročipov razpošilja čipe v ogromnih škatlah. V povprečju je 5\% mikročipov v škatli defektnih. 
Prejemnik jemlje čipe enega iz škatle enega za drugim in jih testira. 
\begin{enumerate}
\item Kolikšna je verjetnost, da bo prvi defektni čip med prvimi desetimi testiranimi?
\item Vsaj koliko čipov moramo izbrati, da bo z verjetnostjo $90\%$ vsaj en defekten?
\end{enumerate}
\begin{rezultat}
  \begin{enumerate}
    \item $X\!\sim\!G(0.05)$, $P(X\!\leq\!10)\!=\!0.401$ ali $X\!\sim\!B(10, 0.05)$, $P(X\!\geq\!1)\!=\!1\!-\!P(X\!=\!0)\!=\!0.401$
    \item $X\sim G(0.05)$, $P(X\ge k) = 0.9$ in izbrati moramo vsaj 45 čipov.     
  \end{enumerate}
\end{rezultat}
\begin{resitev}

\end{resitev}
\end{naloga}


\begin{naloga}{ds16} 
%tags{geometrijska porazdelitev}
Telefonske linije pri neki službi za pomoč uporabnikom so 20\% časa zasedene. 
Predpostavimo, da kličemo to službo, in da so klici med seboj neodvisni. 
\begin{enumerate}
\item Kolikšna je verjetnost, da dobimo operaterja šele, ko kličemo desetič? 
\item Kolikšna je verjetnost, da bomo morali klicati več kot petkrat?
\end{enumerate}
\begin{rezultat}
a. $X\!\sim\!G(0.8)$, $P(X\!=\!10)\!=\!4.096 \cdot 10^{-7}$, 
b. $P(X\!>\!5)\!=\!0.00032$
\end{rezultat}
\begin{resitev}

\end{resitev}
\end{naloga}


\begin{naloga}{ds17} 
%tags{Pascalova porazdelitev}
Raziskovalci so ugotovili, da je pri neki vrsti ovc verjetnost okužbe z nekim parazitom enaka 0.2. 
Za testiranje novega cepiva morajo iz črede poiskati 5 okuženih ovc. 
Kolikšna je verjetnost, da morajo pregledati vsaj 10 ovc preden najdejo 5 okuženih?
\begin{rezultat}
$X\!\sim\!P(5, 0.2), P(X\!\geq\!10)\!=\!0.9804$
\end{rezultat}
\begin{resitev}

\end{resitev}
\end{naloga}


\begin{naloga}{ds18} 
%tags{Pascalova porazdelitev}
Nek igralec košarke zadane prosti met z verjetnostjo 0.85. Kolikšna je verjetnost, 
da bo na eni tekmi zadel svoj peti prosti met v sedmem poskusu?
\begin{rezultat}
$X\!\sim\!P(5, 0.85), P(X\!=\!7)\!=\!0.1498$
\end{rezultat}
\begin{resitev}

\end{resitev}
\end{naloga}


\begin{naloga}{ds19}
%tags{hipergeometrijska porazdelitev}
Iz kupa 52 kart jih naključno izberemo 5 brez vračanja.
\begin{enumerate}
\item Koliko verjetno so med njimi tri karte črne barve?
\item Koliko verjetno sta med njimi dve kraljevski (fant, dama, kralj)?
\item Koliko verjetno so med njimi štirje piki?
\end{enumerate}
\begin{rezultat}
a. $X\!\sim\!H(26, 26, 5)$, $P(X\!=\!3)\!=\!0.325$, 
b. $X\!\sim\!H(12, 40, 5)$, $P(X\!=\!2)\!=\!0.251$, 
c. $X\!\sim\!H(13, 39, 5)$, $P(X\!=\!4)\!=\!0.011$
\end{rezultat}
\begin{resitev}

\end{resitev}
\end{naloga}


\begin{naloga}{ds20} 
%tags{binomska porazdelitev}
%tags2{hipergeometrijska porazdelitev}
V nekem podjetju je zaposlenih $800$ ljudi, od tega je $240$ vegetarijancev. Naključno izberemo $10$ ljudi. Kolikšna je verjetnost, da je med njimi
\begin{enumerate}
\item natanko en vegetarijanec? 
\item več kot en vegetarijanec?
\end{enumerate}
\begin{rezultat}
$X\!\sim\!H(240, 560, 10)$, 
a. $P(X\!=\!1)\!=\!0.1201$, 
b. $P(X\!\geq\!2)\!=\!1-P(X\!\leq\!1)\!=\!0.8524$
\end{rezultat}
\begin{resitev}

\end{resitev}
\end{naloga}


% Poisson 
%\begin{naloga}{cli_13} Na traku imamo vrezane oznake, v povprečju eno oznako na centimeter. Premikamo se po traku in merimo razdalje med zaporednima oznakama.
%\begin{enumerate}
%\item Določi verjetnost, da bo med prvimi desetimi oznakami vsaj med dvema zaporednima oznakama razdalja večja od 2~cm.
%\item Premikamo se po traku, dokler ne pridemo do oznake, ki je do naslednje oddaljena vsaj 2~cm. Kolikšna je verjetnost, da bomo morali pregledati vsaj 5 oznak?
%\end{enumerate}
%\end{naloga}


\begin{naloga}{ds21} 
%tags{Poissonova porazdelitev}
Število strank, ki vstopijo v eni uri, lahko modeliramo s Poissonovo porazdelitvijo.
\begin{enumerate}
\item Določi $\lambda$, če veš, da je $P(X\!=\!0)\!=\!0.05$.
\item Koliko verjetno imamo v eni uri vsaj dve stranki?
\item Prišlo je do nepričakovanega izpada elektrike, ki je trajal $20$ minut. Koliko verjetno v tem času ni bilo nobene stranke?
\end{enumerate}
\begin{rezultat}
 a. $\lambda\!=\!3$, 
 b. $P(X\!\geq\!2)\!=\!0.801$
 c. $X\!\sim\!P(1), P(X\!=\!0)\!=\!0.368$
\end{rezultat}
\begin{resitev}

\end{resitev}
\end{naloga}


\begin{naloga}[vaje]{ds22}[resena]
%tags{nestandardna diskretna porazdelitev}
Trije lokostrelci streljajo na tarčo. Verjetnost, da jo zadene prvi, je $\frac{1}{2}$, verjetnost, 
da jo zadene drugi, je $\frac{1}{4}$ in verjetnost, da jo zadene zadnji, je $\frac{1}{6}$. 
Z $X$ označimo število zadetkov tarče po tem, ko vsi sprožijo svoj strel. 
Določi 
\begin{enumerate}
\item porazdelitev slučajne spremenljivke $X$, 
\item verjetnost dogodka,  da bosta tarčo zadela vsaj dva strela.
\end{enumerate}
\begin{rezultat}
a. $X \sim \begin{pmatrix}
	0 & 1 & 2 & 3\\
	\frac{15}{48} & \frac{23}{48} & \frac{9}{48} & \frac{1}{48}\end{pmatrix}$,
b. $P(X\!\geq\!2)\!=\!\frac{10}{48}$
\end{rezultat}
\begin{resitev}
\begin{enumerate}
\item Označimo z $L_i$ dogodek, da $i$-ti lokostrelec zadene tarčo. Potem je $P(L_1) = \frac{1}{2}$, $P(L_2) = \frac{1}{4}$ in $P(L_3) = \frac{1}{6}$. Seveda velja tudi $P(\overline{L}_1) = \frac{1}{2}$, $P(\overline{L}_2) = \frac{3}{4}$ in $P(\overline{L}_3) = \frac{5}{6}$.
Slučajna spremenljivka $X$ lahko zavzame vrednosti iz množice $\{0,1,2,3\}$. Za dogodke $X=k$ velja
\begin{eqnarray*}
(X = 0) &=& \overline{L_1}\overline{L_2}\overline{L_3},\\
(X = 1) &=& L_1\overline{L_2}\overline{L_3} \cup \overline{L_1}L_2\overline{L_3} \cup \overline{L_1}\overline{L_2}L_3,\\
(X = 2) &=& \overline{L_1}L_2L_3 \cup  L_1\overline{L_2}L_3 \cup L_1L_2\overline{L_3},\\
(X = 3) &=& L_1L_2L_3,\\
\end{eqnarray*}
Ker so dogodki $L_1$, $L_2$ in $L_3$ neodvisni (in enako velja, če katerega od njih zamenjamo z nasprotnim dogodkom), lahko verjetnosti množimo. Ker so zgornji produkti dogodkov paroma nezdružljivi, lahko posamezne verjetnosti seštevamo. Dobimo
\begin{eqnarray*}
P(X=0) &=& \frac{1}{2}\cdot\frac{3}{4}\cdot\frac{5}{6} = \frac{15}{48},\\
P(X=1) &=& \frac{1}{2}\cdot\frac{3}{4}\cdot\frac{5}{6} + \frac{1}{2}\cdot\frac{1}{4}\cdot\frac{5}{6} + \frac{1}{2}\cdot\frac{3}{4}\cdot\frac{1}{6} = \frac{23}{48},\\
P(X=2) &=& \frac{1}{2}\cdot\frac{1}{4}\cdot\frac{1}{6} + \frac{1}{2}\cdot\frac{3}{4}\cdot\frac{1}{6} + \frac{1}{2}\cdot\frac{1}{4}\cdot\frac{5}{6} = \frac{9}{48},\\
P(X=3) &=& \frac{1}{2}\cdot\frac{1}{4}\cdot\frac{1}{6} = \frac{1}{48}.
\end{eqnarray*}
Porazdelitev slučajne spremenljivke $X$ je torej
$$X\sim\begin{pmatrix}
	0 & 1 & 2 & 3\\
	\frac{15}{48} & \frac{23}{48} & \frac{9}{48} & \frac{1}{48}\end{pmatrix}.$$
\item Verjetnost dogodka $X\geq 2$ lahko izračunamo kot
$$P(X\geq 2) = P(X=2)+P(X=3) = \frac{9}{48} + \frac{1}{48} = \frac{10}{48} = \frac{5}{24}=0.2083.$$
\end{enumerate}
\end{resitev}
\end{naloga}


\begin{naloga}{ds24} 
%tags{geometrijska porazdelitev}
Dve kocki mečemo, dokler skupaj ne vržemo vsaj $10$ pik. 
Kolikšna je verjetnost, da bomo
\begin{enumerate}
\item vsaj $10$ pik vrgli prej kot v $4$ metih?
\item potrebovali vsaj $6$ metov?
\item Vsaj koliko metov moramo vreči, da bomo z $99$ procentno verjetnostjo končali?
\end{enumerate}
Pri tem upoštevajte, da opravimo dva meta, ko hkrati vržemo dve kocki.
\begin{rezultat}
$X\!\sim\!G(\frac{1}{6})$, 
a. $P(X\!<\!4)\!=\!0.4213$, 
b. $P(X\!\geq\!6)\!=\!0.4019$, c. vsaj $26$.
\end{rezultat}
\begin{resitev}

\end{resitev}
\end{naloga}


\begin{naloga}{ds25} 
%tags{Poissonova porazdelitev}
Na avtocestnem odseku se v povprečju zgodi ena nesreča na dan. Kolikšna je verjetnost, da
\begin{enumerate}
\item se bodo v $7$ dneh zgodile manj kot $3$ nesreče?
\item se bo zgodilo vsaj $10$ nesreč?
\end{enumerate}
Kaj je potrebno pri izračunih predpostaviti?
\begin{rezultat}
Privzeti je treba, da je število nesreč na dan porazdeljeno po Poissonu.\\
a. $X\!\sim\!P(7)$, $P(X\!<\!3)\!=\!0.0296$, 
b. $P(X\!\geq\!10)\!=\!0.1695$ 
\end{rezultat}
\begin{resitev}

\end{resitev}
\end{naloga}


\begin{naloga}{ds26}
%tags{nestandardna diskretna porazdelitev}
Med dvajsetimi izdelki v zaboju je pet pokvarjenih. Iz zaboja naključno izbiramo izdelke, 
dokler ne izberemo delujočega. Pri tem početju izbranih izdelkov ne vračamo nazaj v zaboj. 
Označimo z $X$ število potrebnih izbiranj, dokler v rokah ne držimo izpravnega izdelka. 
Zapiši porazdelitveno shemo slučajne spremenljivke $X$.
\begin{rezultat}
    $X \sim\begin{pmatrix}
    1 & 2 & 3 & 4 & 5 & 6\\
    \frac{15}{20} & \frac{5 \cdot 15}{20 \cdot 19} & \frac{5 \cdot 4 \cdot 15}{20 \cdot 19 \cdot 18} & 
    \frac{5 \cdot 4 \cdot 3 \cdot 15}{20 \cdot 19 \cdot 18 \cdot 17} & 
    \frac{5 \cdot 4 \cdot 3 \cdot 2 \cdot 15}{20 \cdot 19 \cdot 18 \cdot 17 \cdot 16} & 
    \frac{5 \cdot 4 \cdot 3 \cdot 2 \cdot 1 \cdot 15}{20 \cdot 19 \cdot 18 \cdot 17 \cdot 16 \cdot 15}
    \end{pmatrix}$
\end{rezultat}
\begin{resitev}

\end{resitev}
\end{naloga}

%
%\begin{naloga}{ds27} 
%%tags{nestandardna diskretna porazdelitev}
%Naj bo $X$ število metov poštenega kovanca, ki ga mečemo, dokler ne padeta dva grba zapored. 
%Meti so med seboj neodvisni. Zapiši porazdelitev za $X$.
%\begin{rezultat}
%	$P(X=k)\!=\!\frac{5+\sqrt{5}}{10}(\!\frac{1-\sqrt{5}}{4}\!)^k \!+\! \frac{5-\sqrt{5}}{10}(\!\frac{1+	
%	\sqrt{5}}{4}\!)^k$
%\end{rezultat}\begin{resitev}\end{resitev}
%\end{naloga}


\begin{naloga}[vaje]{ds28}[resena]
%tags{nestandardna diskretna porazdelitev}
Vržemo dve igralni kocki. Naj bo $X_1$ število pik na prvi kocki in $X_2$ število pik na drugi kocki. 
Označimo z $Y$ maksimalno videno število pik na obeh kockah, torej $Y\!=\!\max\{X_1, X_2\}$. 
Zapiši porazdelitveno shemo slučajne spremenljivke $Y$.\\
\begin{rezultat}
$Y \sim
\begin{pmatrix}
1 & 2 & 3 & 4 & 5 & 6\\
\frac{1}{36} & \frac{3}{36} & \frac{5}{36} & \frac{7}{36} & \frac{9}{36} & \frac{11}{36}
\end{pmatrix}$
\end{rezultat}
\begin{resitev}
Vse možne izide pri metu dveh kock lahko zberemo v tabeli. V vsakem polju tabele zapišemo, kakšno vrednost ima pri tem spremenljivka $Y\!=\!\max\{X_1, X_2\}$.
\begin{center}\begin{tikzpicture}[outer sep=2pt, scale=0.3]\def\l{1.2}
\draw[thick] (0,0) -- (0,12) -- (12,12) -- (12,0) -- cycle;
\draw[thick] (2,0) -- (2,12);\draw[thick] (4,0) -- (4,12);\draw[thick] (6,0) -- (6,12);
\draw[thick] (8,0) -- (8,12);\draw[thick] (10,0) -- (10,12);
\draw[thick] (0,2) -- (12,2);\draw[thick] (0,4) -- (12,4);\draw[thick] (0,6) -- (12,6);
\draw[thick] (0,8) -- (12,8);\draw[thick] (0,10) -- (12,10);
\node at ($( 1,12)+(90:1.3*\l)$) {\scalebox{0.95}{$\die{1}$}};
\node at ($( 3,12)+(90:1.3*\l)$) {\scalebox{0.95}{$\die{2}$}};
\node at ($( 5,12)+(90:1.3*\l)$) {\scalebox{0.95}{$\die{3}$}};
\node at ($( 7,12)+(90:1.3*\l)$) {\scalebox{0.95}{$\die{4}$}};
\node at ($( 9,12)+(90:1.3*\l)$) {\scalebox{0.95}{$\die{5}$}};
\node at ($(11,12)+(90:1.3*\l)$) {\scalebox{0.95}{$\die{6}$}};
\node at ($(0,11.35)+(180:\l)$) {\scalebox{0.95}{$\die{1}$}};
\node at ($(0, 9.35)+(180:\l)$) {\scalebox{0.95}{$\die{2}$}};
\node at ($(0, 7.35)+(180:\l)$) {\scalebox{0.95}{$\die{3}$}};
\node at ($(0, 5.35)+(180:\l)$) {\scalebox{0.95}{$\die{4}$}};
\node at ($(0, 3.35)+(180:\l)$) {\scalebox{0.95}{$\die{5}$}};
\node at ($(0, 1.35)+(180:\l)$) {\scalebox{0.95}{$\die{6}$}};
\node at ($( 1,11)$) {\scalebox{0.95}{$1$}};
\node at ($( 3,11)$) {\scalebox{0.95}{$2$}};
\node at ($( 5,11)$) {\scalebox{0.95}{$3$}};
\node at ($( 7,11)$) {\scalebox{0.95}{$4$}};
\node at ($( 9,11)$) {\scalebox{0.95}{$5$}};
\node at ($(11,11)$) {\scalebox{0.95}{$6$}};
\node at ($( 1,9)$) {\scalebox{0.95}{$2$}};
\node at ($( 3,9)$) {\scalebox{0.95}{$2$}};
\node at ($( 5,9)$) {\scalebox{0.95}{$3$}};
\node at ($( 7,9)$) {\scalebox{0.95}{$4$}};
\node at ($( 9,9)$) {\scalebox{0.95}{$5$}};
\node at ($(11,9)$) {\scalebox{0.95}{$6$}};
\node at ($( 1,7)$) {\scalebox{0.95}{$3$}};
\node at ($( 3,7)$) {\scalebox{0.95}{$3$}};
\node at ($( 5,7)$) {\scalebox{0.95}{$3$}};
\node at ($( 7,7)$) {\scalebox{0.95}{$4$}};
\node at ($( 9,7)$) {\scalebox{0.95}{$5$}};
\node at ($(11,7)$) {\scalebox{0.95}{$6$}};
\node at ($( 1,5)$) {\scalebox{0.95}{$4$}};
\node at ($( 3,5)$) {\scalebox{0.95}{$4$}};
\node at ($( 5,5)$) {\scalebox{0.95}{$4$}};
\node at ($( 7,5)$) {\scalebox{0.95}{$4$}};
\node at ($( 9,5)$) {\scalebox{0.95}{$5$}};
\node at ($(11,5)$) {\scalebox{0.95}{$6$}};
\node at ($( 1,3)$) {\scalebox{0.95}{$5$}};
\node at ($( 3,3)$) {\scalebox{0.95}{$5$}};
\node at ($( 5,3)$) {\scalebox{0.95}{$5$}};
\node at ($( 7,3)$) {\scalebox{0.95}{$5$}};
\node at ($( 9,3)$) {\scalebox{0.95}{$5$}};
\node at ($(11,3)$) {\scalebox{0.95}{$6$}};
\node at ($( 1,1)$) {\scalebox{0.95}{$6$}};
\node at ($( 3,1)$) {\scalebox{0.95}{$6$}};
\node at ($( 5,1)$) {\scalebox{0.95}{$6$}};
\node at ($( 7,1)$) {\scalebox{0.95}{$6$}};
\node at ($( 9,1)$) {\scalebox{0.95}{$6$}};
\node at ($(11,1)$) {\scalebox{0.95}{$6$}};
\end{tikzpicture}\end{center}
Za vsakega od možnih izidov pogledamo, kolikokrat se v zgornji tabeli pojavi. Če se pojavi $k$-krat, potem je ustrezna verjetnost $\frac{k}{36}$. Porazdelitev spremenljivke $X$ je torej enaka
$$Y \sim
\begin{pmatrix}
1 & 2 & 3 & 4 & 5 & 6\\
\frac{1}{36} & \frac{3}{36} & \frac{5}{36} & \frac{7}{36} & \frac{9}{36} & \frac{11}{36}
\end{pmatrix}.$$


\end{resitev}
\end{naloga}


\begin{naloga}{ds29}
%tags{Poissonova porazdelitev}
Računalniški hrošč programu zagode v povprečju vsake pol ure. Kolikšna je verjetnost, da
\begin{enumerate}
\item ne bo napake po eni uri?
\item ne bo napake po dveh urah?
\item bo v uri in pol več kot ena napaka?
\end{enumerate}
Kaj je potrebno pri izračunih predpostaviti?
\begin{rezultat}
Predpostaviti je treba, da je število zagod na uro porazdeljeno po Poissonu.\\
a. $X_{1h}\!\sim\!P(2)$, $P(X_{1h}\!=\!0)\!=\!0.1353$,
b. $X_{2h}\!\sim\!P(4)$, $P(X_{2h}\!=\!0)\!=\!0.0183$,
c. $X_{1.5h}\!\sim\!P(3)$, $P(X_{1.5h}\!>\!1)\!=\!0.8009$
\end{rezultat}
\begin{resitev}

\end{resitev}
\end{naloga}


\begin{naloga}{ds30} 
%tags{Poissonova porazdelitev}
Na avtobusno postajo v povprečju vsako minuto pride en potnik. Vsakih 6 minut pripelje avtobus. Tedaj vsi čakajoči vstopijo nanj in postaja se izprazni. 
Kolikšna je verjetnost, da
\begin{enumerate}
\item je ob prihodu avtobusa postaja prazna?
\item na avtobus vstopijo vsaj trije potniki?
\end{enumerate}
Kaj je potrebno pri izračunih predpostaviti?
\begin{rezultat}
Predpostaviti je treba, da je število potnikov na minuto porazdeljeno po Poissonu.\\
a. $X\!\sim\!P(6)$, $P(X\!=\!0)\!=\!0.0025$,
b.$X\!\sim\!P(6)$, $P(X\!\geq\!3)\!=\!0.9380$
\end{rezultat}
\begin{resitev}

\end{resitev}
\end{naloga}


\begin{naloga}{ds39}
%tags{Poissonova porazdelitev}
V galaksiji kot je naša je v povprečju $5$ supernov na stoletje. Zadnjo, za katero obstajajo zgodovinski dokazi, je leta $1604$ opazoval Kepler.
\begin{enumerate}
\item Kolikšna je verjetnost, da od Keplerjevega opažanja dalje v Rimski cesti res ni bilo nobene eksplozije supernove?
\item Kolikšna je verjetnost, da bomo pojav supernove znotraj Rimske ceste dočakali v naslednjih $30$ letih?
\end{enumerate}
\begin{rezultat}
a. $X\!\sim\! P(\lambda)$, kjer je $\lambda=\frac{L-1604}{100}\cdot 5$ in $L$ leto, v katerem smo, $P(X\!=\! 0)\!=\! e^{-\lambda}$,
b. $X\!\sim\! P(1.5)$, $P(X\!>\!0)=0.7769$
\end{rezultat}
\begin{resitev}

\end{resitev}
\end{naloga}


\begin{naloga}{ds41}
%tags{Poissonova porazdelitev}
Neka rokometna ekipa da v povprečju $30$ golov na tekmo (tekma traja $60$ minut).
\begin{enumerate}
\item Koliko verjetno ekipa na naslednji tekmi v prvi minuti doseže vsaj en gol?
\item Koliko verjetno ekipa v zadnjih 3min tekme doseže natanko dva gola?
\end{enumerate}
\begin{rezultat}
a. $X\!\sim\! P(0.5)$, $P(X\!>\!0)=0.393$,
b. $X\!\sim\! P(1.5)$, $P(X\!=\!2)=0.251$
\end{rezultat}
\begin{resitev}

\end{resitev}
\end{naloga}


\begin{naloga}{ds44}
%tags{binomska porazdelitev}
%tags2{hipergeometrijska porazdelitev}
Na vaškem sejmu imajo stojnico s srečkami, verjetnost posameznega dobitka je $p$.
\begin{enumerate}
\item Kupimo $10$ srečk. Pri katerih vrednostih $p$ je verjetnost, da je med temi $10$ srečkami vsaj ena dobitna, večja od $90$\%?
\item Proti koncu dne Janko izve, da imajo v prodajalni samo še 6 srečk, od teh pa je $k$ dobitnih. Izračuna, da mora kupiti samo $2$ srečki, pa bo imel $60$\% možnosti za natanko en dobitek. Določi $k$!
\end{enumerate}
 \begin{rezultat}
	a. $X\!\sim\! B(10,p)$, $p>1-0.1^{0.1}=0.206$,
	b. $X\!\sim\! H(k,6-k,2)$, $k=3$
\end{rezultat}
\begin{resitev}

\end{resitev}
\end{naloga}


\begin{naloga}{ds50}
%tags{binomska porazdelitev}
Petkrat vržemo pošteno kocko. Označimo s $S$ število šestic, ki padejo. Določi
\begin{enumerate}
\item porazdelitev slučajne spremenljivke S,
\item $P(S \text{ sodo})$,
\item $P(S \geq 3)$,
\item $P(S \text{ sodo} \mid S \geq 3)$.
\end{enumerate}
\begin{rezultat}
a. $S\!\sim\! B(5,\frac{1}{6})$, b. $0.566$, c. $0.0355$, d. $0.0906$
\end{rezultat}
\begin{resitev}

\end{resitev}
\end{naloga}


\begin{naloga}{ds51}
%tags{Pascalova porazdelitev}
Kocko mečemo, dokler trikrat ne pade 6 pik. Izračunaj verjetnost, da
\begin{enumerate}
\item bomo morali kocko vreči vsaj $15$ krat.
\item bomo morali kocko vreči med $10$ in $20$ krat (vključno).
\end{enumerate}
\begin{rezultat}
a. $0.5794$, b. $0.493$
\end{rezultat}
\begin{resitev}

\end{resitev}
\end{naloga}


\begin{naloga}{ds52}
%tags{Poissonova porazdelitev}
Naj bo $X$ število avtomobilov, ki v nekem časovnem intervalu na prehodu prečkajo železniško progo. Progo v povprečju prečka en avto na $10$ minut. Kolikšna je verjetnost, da
\begin{enumerate}
\item v $10$ minutah prečkajo vsaj $3$ avtomobili?
\item v $2$ minutah, ko se zapornice spustijo, ne pripelje noben avtomobil?
\end{enumerate}
\begin{rezultat}
a. $X\!\sim\!P(1), P(X\!\geq\!3)\!=\!0.080$, 
b. $X\!\sim\!P(\frac{1}{5}), P(X\!\!=\!0)\!=\!0.819$
\end{rezultat}
\begin{resitev}

\end{resitev}
\end{naloga}
