\chapter{Sredine}
\section*{Matematično upanje }


% =======
% TEORIJA
% =======
\begin{center}\begin{fminipage}{14cm}
{\bf Matematično upanje} diskretne slučajne spremenljivke $X\!\sim\!\begin{pmatrix}
x_0 & x_1 & x_2 & \ldots\\
p_0 & p_1 & p_2& \ldots
\end{pmatrix}$ oziroma zvezne slučajne spremenljivke\ z gostoto $p_X$ je
$$E(X)=\sum_{k=0}^\infty x_k\,p_k\text{ \;\;\; oziroma \;\;\;}
E(X)=\int_{-\infty}^\infty x\, p_X(x) \, \mathrm{d}x.$$

\textbf{Matematično upanje funkcije} $f\!:\mathbb{R}\!\rightarrow\!\mathbb{R}$ slučajne spremenljivke $X$ je
$$\displaystyle E(f(X))= \sum_{k=0}^\infty f(x_k)\, p_k\text{ \;\;\; oziroma \;\;\;}
\displaystyle E(f(X))= \int_{-\infty}^\infty  f(x) \ p_{X}(x) \, \mathrm{d}x.$$
\end{fminipage}\end{center}



\begin{naloga}{sr04}
%tags{nestandardna diskretna porazdelitev}
%tags2{matematicno upanje}
Neodvisno vržemo 2 kovanca in standardno kocko. Za vsako piko dobimo 1 evro, 
za vsako padlo cifro pa 2 evra. Slučajna spremenljivka $S$ naj predstavlja skupni dobljeni znesek v evrih. 
Izračunaj $E(S)$.\\
\begin{rezultat}
$S\sim \left(\begin{array}{cccccccccc}
1 & 2 & 3 & 4 & 5 & 6 & 7 & 8 & 9 & 10\\
\tfrac{1}{24} & \tfrac{1}{24} & \tfrac{3}{24} & \tfrac{3}{24} & \tfrac{4}{24} & \tfrac{4}{24} & \tfrac{3}{24} & \tfrac{3}{24} & \tfrac{1}{24}
& \tfrac{1}{24} 
\end{array}\right)$,
$E(S)=5.5$
\end{rezultat}
\begin{resitev}
\end{resitev}
\end{naloga}


\begin{naloga}[vaje]{sr00}[resena]
%tags{matematicno upanje}
Slučajna spremenljivka $X$ ima diskretno porazdelitev, podano s predpisom
$P(X\!=\!k)\!=\!\tfrac{k}{45}$ za $k\!=\!1,\ldots,9$. Izračunaj $E(X)$.\\
\begin{rezultat}
$E(X) = \tfrac{285}{45}$
\end{rezultat}
\begin{resitev}
Porazdelitev slučajne spremenljivke $X$ je
$$X\!\sim\!\begin{pmatrix}
 1 & 2 & 3 & 4 & 5 & 6 & 7 & 8 & 9\\
\tfrac{1}{45}&\tfrac{2}{45}&\tfrac{3}{45}&\tfrac{4}{45}&\tfrac{5}{45}&\tfrac{6}{45}&\tfrac{7}{45}&\tfrac{8}{45}&\tfrac{9}{45}\\
\end{pmatrix}.$$
Njeno matematično upanje je torej
\begin{eqnarray*}
E(X) &=& 1\cdot\tfrac{1}{45} + 2\cdot\tfrac{2}{45} + 3\cdot\tfrac{3}{45} + 4\cdot\tfrac{4}{45} + 5\cdot\tfrac{5}{45} + 6\cdot\tfrac{6}{45} + 7\cdot\tfrac{7}{45} + 8\cdot\tfrac{8}{45} + 9\cdot\tfrac{9}{45} =\\
 &=& \tfrac{1+4+9+16+25+36+49+64+81}{45}= \tfrac{285}{45} = \tfrac{19}{3}.
\end{eqnarray*}
\end{resitev}
\end{naloga}

\begin{naloga}{sr00.3}
%tags{matematicno upanje} 
Koliko je pričakovana oddaljenost naključne točke iz kvadrata s stranico $2$ do roba kvadrata?\\
\begin{rezultat}
$\tfrac{1}{3}$
\end{rezultat}
\begin{resitev}
\end{resitev}
\end{naloga}

\begin{naloga}[vaje]{sr00.1}[resena]
%tags{matematicno upanje}
Za $X\displaystyle\!\sim\!\begin{pmatrix}
-\pi & 0 & \pi\\
\tfrac{1}{2} & \tfrac{1}{3} & \tfrac{1}{6}
\end{pmatrix}$ 
izračunaj $E(\cos(X))$.\\\
\begin{rezultat}
$E(\cos(X)) = -\tfrac{1}{3}$
\end{rezultat}
\begin{resitev}
Ker je $\cos{(-\pi)} = \cos{(\pi)} = -1$ in $\cos{(0)} = 1$, lahko spremenljivka $\cos(X)$ zavzame vrednosti $-1$ in $1$. Pri tem je
$$P(\cos(X) = -1) = P(X = -\pi)+P(X=\pi) = \tfrac{1}{2}+\tfrac{1}{6} = \tfrac{4}{6} = \tfrac{2}{3}$$
in
$$P(\cos(X) = 1) = P(X = 0) = \tfrac{1}{3}.$$
Zato je
$$E(\cos(X)) = -1\cdot\tfrac{2}{3} + 1\cdot\tfrac{1}{3} = -\tfrac{2}{3} + \tfrac{1}{3} = -\tfrac{1}{3}.$$
\end{resitev}
\end{naloga}

\begin{naloga}[vaje]{sr00.2}[resena]
%tags{matematicno upanje}
Naj bo $X\!\sim\! U\lbrack -\pi/2,\pi/2\rbrack$. Izračunaj $E(X)$ in $E(\cos(X))$.\\
\begin{rezultat}
$E(X) = 0$, $E(\cos(X)) = \tfrac{2}{\pi}$
\end{rezultat}
\begin{resitev}
Ker je $X$ zvezna slučajna spremenljivka z gostoto verjetnosti
$$p_X(x)=\left\{\begin{array}{ll}
	\tfrac{1}{\pi},	&	x\in (-\tfrac{\pi}{2},\tfrac{\pi}{2}),\\
	0,	&	\text{sicer},
	\end{array}\right.$$
je
$$E(X) = \int_{-\tfrac{\pi}{2}}^{\tfrac{\pi}{2}} x\cdot \tfrac{1}{\pi} \ dx = \tfrac{1}{\pi}\cdot \tfrac{x^2}{2}\Big|_{-\tfrac{\pi}{2}}^{\tfrac{\pi}{2}} = \tfrac{1}{\pi}\cdot \tfrac{\pi^2}{8}-\tfrac{1}{\pi}\cdot \tfrac{\pi^2}{8} = 0.$$
Poleg tega je
$$E(\cos(X)) = \int_{-\tfrac{\pi}{2}}^{\tfrac{\pi}{2}} \cos(x)\cdot \tfrac{1}{\pi} \ dx = \tfrac{1}{\pi}\cdot \sin(x)\Big|_{-\tfrac{\pi}{2}}^{\tfrac{\pi}{2}} = \tfrac{1}{\pi}\cdot 1 - \tfrac{1}{\pi}\cdot (-1) = \tfrac{2}{\pi}.$$
\end{resitev}
\end{naloga}

\begin{naloga}{sr00.2.1} 
%tags{matematicno upanje}
Slučajna spremenljivka $X$ ima zalogo vrednosti $k\!\in\!\{0,1,2,3,4,5\}$, velja pa
$P(X\!=\!k)\!=\!\tfrac{1}{5^k}$ za $k\!\in\!\{1,2,3,4,5\}$.
\begin{enumerate}
\item Določi $P(X=0)$.
\item Izračunaj $E(X)$, $E(X^2)$, $E(X^3)$, $E(\cos(\tfrac{\pi X}{3}))$.
\end{enumerate}
\begin{rezultat}
a. $\tfrac{2344}{3125}$,
b. $\tfrac{39}{125}$, $\tfrac{291}{625}$, $\tfrac{549}{625}$, $\tfrac{2567}{3125}$
\end{rezultat}
\begin{resitev}
\end{resitev}
\end{naloga}


% =======
% TEORIJA
% =======
\begin{center}\begin{fminipage}{14cm}
Za vsaki slučajni spremenljivki $X$ in $Y$ (lahko sta odvisni, lahko je ena zvezna in druga diskretna) ter $a,b\!\in\!\mathbb{R}$ velja
$$E(aX\!+\!bY) = aE(X)+bE(Y).$$
\end{fminipage}
\end{center}


\begin{naloga}[vaje]{sr00.4}[resena]
%tags{linearnost matematicnega upanja}
V skupini $n$ ljudi vsak vrže igralno kocko. Naj bo $X$ število parov ljudi, ki so dobili enak izid. Koliko je $E(X)$?
$$\begin{array}{cccccc}
\drawdie{1} &\drawdie{2} &\drawdie{3} &\drawdie{4} &\drawdie{5} &\drawdie{6}
\end{array}$$
\begin{rezultat}
$E(X) = \binom{n}{2}\!\cdot\tfrac{1}{6}$
\end{rezultat}
\begin{resitev}
Naj bo $A$ dogodek, da ima nek par oseb enak izid. Verjetnost, da se to zgodi, je $\tfrac{6}{36} = \tfrac{1}{6}$. Vseh parov v množici $n$ ljudi je $\binom{n}{2}$. Spremenljivka $X$ je porazdeljena binomsko $B(\binom{n}{2},\tfrac{1}{6})$, zato je njeno matematično upanje enako $E(X) = \binom{n}{2}\!\cdot\tfrac{1}{6}$.
\vskip.2cm
Nalogo lahko rešimo tudi z uporabo indikatorskih (Bernoullijevih) slučajnih spremenljivk. Za $k=1,2,\ldots,\binom{n}{2}$ naj bo $X_k$ Bernoullijeva slučajna spremenljivka, ki ima vrednost $1$, če imata osebi iz $k$-tega para enaka izida, ter $0$, če se izida razlikujeta. Verjetnost, da sta izida enaka, je $\tfrac{1}{6}$, zato je
$$E(X_k) = 1\cdot\tfrac{1}{6} + 0\cdot\tfrac{5}{6} = \tfrac{1}{6}.$$
Ker je $X = X_1+X_2+\cdots+X_{\binom{n}{2}}$, je
$$E(X) = E(X_1)+E(X_2)+\cdots+E(X_{\binom{n}{2}}) = \tfrac{1}{6}+\tfrac{1}{6}+\cdots+\tfrac{1}{6}=\binom{n}{2}\!\cdot\tfrac{1}{6}.$$
\end{resitev}
\end{naloga}

\begin{naloga}[vaje]{sr00.5}[resena]
%tags{linearnost matematicnega upanja}
Stavba ima nivoje 1 do 8. V pritličju v dvigalo vstopi $n$ ljudi. Vsak si slučajno izbere nivo, neodvisno od ostalih. Kolikšno je pričakovano število postankov dvigala?
\begin{rezultat}
$8(1\!-\!\left(\tfrac{7}{8}\right)^n)$
\end{rezultat}
\begin{resitev}
Naj bo za $k=1,2,\ldots,8$ slučajna spremenljivka $X_k$ enaka $1$, če se dvigalo ustavi v $k$-tem nadstropju in $0$ sicer. Potem je
$$P(X_k = 0) = \left(\tfrac{7}{8}\right)^n,$$
saj je $X_k$ enak $0$ takrat, ko vsak od $n$ ljudi z verjetnostjo $\tfrac{7}{8}$ izbere nadstropje, različno od $k$. Ker je $P(X_k=1) = 1-P(X_k=0)$, dobimo porazdelitve
$$X_k\sim\begin{pmatrix}
 0 & 1 \\
 \left(\tfrac{7}{8}\right)^n & 1-\left(\tfrac{7}{8}\right)^n
\end{pmatrix}.$$
Matematično upanje teh spremenljivk je enako
$$E(X_k) = 0\cdot \left(\tfrac{7}{8}\right)^n + 1\cdot \left(1-\left(\tfrac{7}{8}\right)^n\right) = 1-\left(\tfrac{7}{8}\right)^n.$$
Naj bo slučajna spremenljivka $X$ število postankov dvigala. Potem je
$$X = X_1+X_2+\cdots+X_8$$
in je
$$E(X) = E(X_1+X_2+\cdots+X_8) = E(X_1)+E(X_2)+\cdots+E(X_8) = 8\cdot(1-(\tfrac{7}{8})^n).$$
\end{resitev}
\end{naloga}


%\begin{naloga}[vaje]{sr14.11.1}[resena]
%%tags{ekponentna porazdelitev}
%%tags2{matematicno upanje}
% V sobi hkrati prižgemo $n$ žarnic. Življenjska doba žarnice, merjena v 1000 urah, 
% je slučajna spremenljivka $X\!\sim\!\mathrm{Exp}(1)$. Za $X\!=($čas, ko je v sobi svetlo$)$ določi $F_X$, $E(X)$.
%\begin{rezultat}
% $\left\{\begin{array}{cc} 
% 	(1-e^{-x})^n, &	x \geq 0\\
%	0, &	x<0
%	\end{array}\right.$,
%$\sum_{i=1}^n\!\tfrac{1}{i}$
%\end{rezultat}
\begin{resitev}
\end{resitev}
%\end{naloga}


%\begin{naloga}[vaje]{sr00.6}[resena]
%%tags{linearnost matematicnega upanja}
%Za okroglo mizo sedi $n$ gostov. Vsak ima v rokah karto, razdeljeno s premešanega standardnega kupa 52 kart. Vsak vidi svojo karto ter karto svojega soseda na levi in desni. Vsak igralec stavi svojo ženo, če ima asa in njegova soseda nimata asa. Koliko je pričakovano število stav žena?
%\begin{rezultat}
%X\!=\!\sum_{i=1}^n\!X_i$, $X_i\!\sim\! \begin{pmatrix}0&1\\\overline{p}&p\end{pmatrix}$, $p\!=\!P(i\text{ ima asa,}\,i\!\pm\!1\text{ nimata asa}) \!=\!\tfrac{(48\cdot4\cdot47)49\cdot\ldots\cdot(52-n+1)}{52\cdot51\cdot50\cdot49\cdot\ldots\cdot(52-n+1)}\!=\!\tfrac{376}{5525}$, $E(X)\!=\!\tfrac{376n}{5525}$ za $n\!\leq\!52$
%\end{rezultat}
\begin{resitev}
\end{resitev}
%\end{naloga}


% =======
% TEORIJA
% =======
\begin{center}\begin{fminipage}{14cm}
Matematična upanja standardnih diskretnih in zveznih slučajnih spremenljivk so podana v naslednjih tabelah:

$$\begin{array}{|c|c|c|c|c|c|c|}
\hline
\text{porazdelitev} & B(p) & B(n,p) & G(p) & P(n,p) & H(R,B,n) & P(\lambda)  \\
\hline
E(X) & p & np & \tfrac{1}{p} & \tfrac{n}{p} & \tfrac{nR}{R+B} & \lambda\\
\hline
\end{array}$$
$$\begin{array}{|c|c|c|c|c|}
\hline
\text{porazdelitev} & E([a,b]) & \text{Exp}(\lambda)&  N(\mu,\sigma) & \chi^2(n)\\
\hline
E(X) & \tfrac{a+b}{2} & \tfrac{1}{\lambda} & \mu & n\\
\hline
\end{array}$$
\end{fminipage}
\end{center}



\begin{naloga}[vaje]{sr01}[resena]
%tags{geometrijska porazdelitev}
%tags2{matematicno upanje}
Janez in Meta igrata modificirano verzijo igre človek ne jezi se, pri kateri namesto ene igralne kocke mečeta dve. Janez lahko začne igro, če je vsota pik na obeh kockah pri njegovem metu enaka $6$, Metka pa, če je vsota pik pri njenem metu enaka $7$. Z $X$ označimo število metov, ki jih za začetek potrebuje Janez in z $Y$ število metov, 
ki jih potrebuje Metka. Izračunaj porazdelitvi teh dveh slučajnih spremenljivk in povej, 
koliko metov bo v povprečju za začetek igre potreboval Janez in koliko Metka.\\
$$\begin{array}{cccccc}
\drawdie{1}\;\drawdie{5} &\drawdie{2}\;\drawdie{4} &\drawdie{3}\;\drawdie{3} &\drawdie{4}\;\drawdie{2} &\drawdie{5}\;\drawdie{1} & \\
\drawdie{1}\;\drawdie{6} &\drawdie{2}\;\drawdie{5} &\drawdie{3}\;\drawdie{4} &\drawdie{4}\;\drawdie{3} &\drawdie{5}\;\drawdie{2} &\drawdie{6}\;\drawdie{1}
\end{array}$$
\begin{rezultat}
$X\!\sim\! G(\tfrac{5}{36})$, $E(X)=\tfrac{36}{5},$ 
$Y\sim G(\tfrac{1}{6})$, $E(Y)=6$
\end{rezultat}
\begin{resitev}
Pri metu dveh kock je vsota pik enaka $6$ z verjetnostjo $\tfrac{5}{36}$ in $7$ z verjetnostjo $\tfrac{6}{36} = \tfrac{1}{6}$. Zato je $X\!\sim\! G(\tfrac{5}{36})$ in $Y\sim G(\tfrac{1}{6})$. Ker je upanje geometrijske spremenljivke $G(p)$ enako $\tfrac{1}{p}$, je $E(X) = \tfrac{36}{5}$ in $E(Y) = \tfrac{6}{1} = 6$.
\end{resitev}
\end{naloga}



\begin{naloga}{sr02}
%tags{geometrijska porazdelitev}
%tags2{matematicno upanje}
Dve kocki mečemo, dokler ne vržemo skupaj več kot 9 pik.
\begin{enumerate}
\item Koliko je pričakovano število metov?
\item Kolikšna je verjetnost, da bomo potrebovali manj metov kot je pričakovano?
\item Kolikšna je verjetnost, da bomo kocki morali vreči vsaj dvakrat več od pričakovanega števila metov?
\end{enumerate}
$$\begin{array}{cccccc}
\drawdie{4}\;\drawdie{6} & \drawdie{5}\;\drawdie{5} & \drawdie{6}\;\drawdie{4} & \drawdie{5}\;\drawdie{6} & \drawdie{6}\;\drawdie{5} &\drawdie{6}\;\drawdie{6}
\end{array}$$
\begin{rezultat}
a. 6, b. $P(X<6)=0.5981$, c. $P(X\geq 12)=0.1346$ 
\end{rezultat}
\begin{resitev}
\end{resitev}
\end{naloga}


%\begin{naloga}[vaje]{sr03}[resena]
%%tags{hipergeometrijska porazdelitev}
%%tags2{matematicno upanje}
%Na Ljubljanskem maratonu sodeluje 500 žensk in 750 moških. Pred štartom novinar izbere 20 tekmovalcev za intervju.
%\begin{enumerate}
%\item Kolikšna je verjetnost, da bo izbranih več žensk kot moških?
%\item Koliko žensk pričakujemo, da bo izbranih za intervju?
%\item Kolikšna je verjetnost, da se dejansko število žensk od pričakovanega razlikuje za kvečjemu 2?
%\end{enumerate}
%\begin{rezultat}
%a.  $0.126$, b. $8$, c. $0.751$
%\end{rezultat}
\begin{resitev}
\end{resitev}
%\end{naloga}

\begin{naloga}[vaje]{sr04.1}[resena]
Tajnica dobi v $8$-urnem delavniku v povprečju $96$ klicev.
\begin{enumerate}
\item Kakšno porazdelitev ima čas $T$ med dvema klicema?
\item Koliko verjetno lahko zjutraj v miru spije kavo, če zanjo rabi 5 minut?
\item Predpostavimo, da je tajnici uspelo spiti kavo. Koliko verjetno lahko v miru poje še rogljiček, za katerega tudi potrebuje 5 minut?
\item Koliko zamujenih klicev lahko pričakuje, če si opoldne vzame pol ure za kosilo?
\end{enumerate}
\begin{rezultat}
a. $T\sim\mathrm{Exp}(0.2)$,
b. $e^{-1}$,
c. $e^{-1}$,
d. $6$
\end{rezultat}
\begin{resitev}
\begin{enumerate}
\item Čas med dvema zaporednima klicema je porazdeljen eksponentno s parametrom
$$\lambda = \frac{96 \textrm{ klicev}}{8\cdot 60 \textrm{ minut}} = \frac{1}{5} \frac{\textrm{ klica}}{\textrm{ minuto}}.$$
Torej $T\sim\mathrm{Exp}(\tfrac{1}{5})$.
\item Spomnimo se, da je za eksponentno porazdeljeno slučajno spremenljivko $T$ porazdelitvena funkcija enaka $F_T(x) = 1-e^{-\lambda x}$. Verjetnost, da je čas med dvema zaporednima klicema večji od $5$ minut, je torej enaka
$$P(T>5) = 1-P(T\leq 5) = 1-F_T(5) = 1-(1-e^{-\tfrac{1}{5}\cdot 5}) = e^{-1} = 0.3679.$$
\item Iščemo pogojno verjetnost, da v desetih minutah ne bo nobenega klica, če vemo, da v prvih petih minutah ni bilo nobenega klica. Torej
\begin{eqnarray*}
P(T>10|T>5) &=& \frac{P(T>10 \textrm{ in } T>5)}{P(T>5)} =\frac{P(T>10)}{P(T>5)} = \frac{1 - P(T<10)}{e^{-1}}=\\
 &=& \frac{1 - F_T(10)}{e^{-1}} = \frac{1 - (1-e^{-\tfrac{1}{5}\cdot 10})}{e^{-1}} = \frac{e^{-2}}{e^{-1}} = e^{-1}.
\end{eqnarray*}
\item Naj bo $Y$ število klicev v pol ure. Potem je $Y$ diskretna slučajna spremenljivka, ki je porazdeljena po Poissonu s parametrom
$$\lambda = \frac{96 \textrm{ klicev}}{8\cdot 60 \textrm{ minut}}\cdot 30 \textrm{minut} = 6 \textrm{ klicev}.$$
Upanje Poissonove slučajne spremenljivke $P(\lambda)$ je enako $\lambda$, torej je $E(Y) = 6$.
\end{enumerate}
\end{resitev}
\end{naloga}


\begin{naloga}[vaje]{sr05}[resena]
%tags{nestandardna diskretna porazdelitev}
%tags2{matematicno upanje}
Za stavo je treba plačati $a$ evrov. Pri njej vržemo kovanec. Če pade cifra, dobimo 4 evre, sicer pa 0 evrov. 
Koliko naj bo $a$, da bo pričakovan dobiček igralnice na igro 1 evro?\\
\begin{rezultat}
$X\!\sim\!\begin{pmatrix}
 a-4 & a \\
 \tfrac{1}{2} & \tfrac{1}{2}
\end{pmatrix}$, $a=3$
\end{rezultat}
\begin{resitev}
Naj bo slučajna spremenljivka $D$ dobiček igralnice po eni igri. Če pade cifra dobi igralec $4$ evre, plačal pa jih je $a$, zato je dobiček igralca $4-a$ evrov, dobiček igralnice pa $D = a-4$. Če pade grb, igralec ne dobi ničesar, plačal pa je $a$ evrov, zato ima igralnica dobiček $a$. Zato je
$$D\sim\begin{pmatrix}
 a-4 & a \\
 \tfrac{1}{2} & \tfrac{1}{2}
\end{pmatrix}.$$
Pričakovani dobiček igralnice je torej
$$E(D) = (a-4)\cdot\tfrac{1}{2} + a\cdot\tfrac{1}{2} = \tfrac{a}{2} - 2 + \tfrac{a}{2} = a-2.$$
Ker želimo, da je pričakovani dobiček enak $1$, mora biti $a=3$.
\end{resitev}
\end{naloga}

\begin{naloga}{sr06}
%tags{binomska porazdelitev}
%tags2{matematicno upanje}
Naj bo $X$ slučajna spremenljivka, ki nam pove, kolikokrat v štirih neodvisnih metih standardne kocke pade liho mnogo pik. Zapiši in poimenuj porazdelitev te slučajne spremenljivke. Koliko je $E(X)$?
$$\begin{array}{cccccc}
\drawdie{1} &\drawdie{2} &\drawdie{3} &\drawdie{4} &\drawdie{5} &\drawdie{6}
\end{array}$$
\begin{rezultat}
$X\!\sim\! B(4,\tfrac{1}{2})$, $E(X)=2$
\end{rezultat}
\begin{resitev}
\end{resitev}
\end{naloga}

\begin{naloga}{sr07}
%tags{hipergeometrijska porazdelitev}
%tags2{matematicno upanje}
Med 12 kartami so 4 piki. Na slepo in brez vračanja izvlečemo 3 karte. 
Naj bo $X$ število pikov med njimi. 
Zapiši in poimenuj porazdelitev slučajne spremenljivke $X$. 
Koliko je $E(X)$?
$$\begin{array}{cccccc}
\karta{\race}{\karo} & \karta{\rque}{\karo} & \karta{\rkin}{\karo} & \karta{\bace}{\kriz} & \karta{\bque}{\kriz} & \karta{\bkin}{\kriz}
\end{array}$$
$$\begin{array}{cccccc}
\karta{\bace}{\pik} & \karta{\bque}{\pik} & \karta{\bkin}{\pik} & \karta{\race}{\srce} & \karta{\rque}{\srce} & \karta{\rkin}{\srce}
\end{array}$$
\begin{rezultat}
$X\!\sim\! H(4,8,3)$, $E(X)=1$
\end{rezultat}
\begin{resitev}
\end{resitev}
\end{naloga}

\begin{naloga}{sr08}
%tags{hipergeometrijska porazdelitev}
%tags2{matematicno upanje}
Na prvem tradicionalnem FRI teku sodeluje 10 žensk in 15 moških. Pred štartom študentka izbere 3 tekmovalce za intervju.
\begin{enumerate}
 \item Kolikšna je verjetnost, da bo izbranih več žensk kot moških?
 \item Koliko žensk pričakujemo, da bo izbranih za intervju?
 \item Kolikšna je verjetnost, da se dejansko število žensk od pričakovanega razlikuje za kvečjemu 1?
 \end{enumerate}
 \begin{rezultat}
a. $X\!\sim\! H(10,15,3)$, $P(X>1)=0.346$,
b. $E(X)=1.2$, 
c. $0.75$
\end{rezultat}
\begin{resitev}
\end{resitev}
\end{naloga}

\begin{naloga}{sr09}
%tags{hipergeometrijska porazdelitev}
%tags2{matematicno upanje}
V ribniku plava 10 rib. Ribič prvi dan ulovi 2 ribi, ju označi in ju vrne nazaj v ribnik. 
Drugi dan se ribič zopet poda na lov, vendar tokrat ulovi 5 rib. 
Naj bo $X$ število označenih med njimi. 
\begin{enumerate}
 \item Kako je porazdeljena slučajna spremenljivka $X$? 
 \item Koliko označenih rib pričakujemo v ulovu drugega dne?
 \item Kolikšna je verjetnost, da jih bo več kot pričakovano?
 \end{enumerate}
\begin{rezultat}
a. $X\!\sim\! H(2,8,5)$,
b. $E(X)=1$,
c. $0.222$
\end{rezultat}
\begin{resitev}
\end{resitev}
\end{naloga}


\begin{naloga}{sr10}
%tags{geometrijska porazdelitev}
%tags2{matematicno upanje}
Mečemo pošteno kocko. Če pade šestica, končamo s poskusom, sicer pa vržemo še pošten kovanec. 
Če pade cifra, končamo s poskusom, sicer pa celoten postopek ponovimo. 
Naj bo $X$ slučajna spremenljivka, ki šteje, kolikokrat smo vrgli kocko.
\begin{enumerate}
\item Kako je porazdeljen $X$?
\item Izračunaj $P(X \le 2)$.
\item Izračunaj $E(X)$.
\end{enumerate}
\begin{rezultat}
a. $X\!\sim\! G(\tfrac{7}{12})$,
b. $0.8264$,
c. $\tfrac{12}{7}$
\end{rezultat}
\begin{resitev}
\end{resitev}
\end{naloga}

\begin{naloga}{sr11}
%tags{nestandardna diskretna porazdelitev porazdelitev}
%tags2{matematicno upanje}
Vržemo dve standardni kocki in z $X$ označimo skupno število pik.
\begin{enumerate}
\item Zapiši porazdelitveno shemo slučajne spremenljivke $X$.
\item Določi $E(X)$.
\item Določi verjetnost, da se $X$ od pričakovane vrednosti razlikuje za več kot 3.
\end{enumerate}
\begin{rezultat}
a. $\begin{pmatrix}
2           &3           &4           &5           &6           & 7          & 8          & 9          & 10         & 11          & 12\\
\tfrac{1}{36}&\tfrac{2}{36}&\tfrac{3}{36}&\tfrac{4}{36}&\tfrac{5}{36}&\tfrac{6}{36}&\tfrac{5}{36}&\tfrac{4}{36}&\tfrac{3}{36}&\tfrac{2}{36}&\tfrac{1}{36}
\end{pmatrix}$,
b. $E(X)=7$,
c. $\tfrac{1}{6}$
\end{rezultat}
\begin{resitev}
\end{resitev}
\end{naloga}



\begin{naloga}{sr12}
%tags{geometrijska porazdelitev}
%tags2{matematicno upanje}
Torpedo izstreljen iz podmornice zadene ladjo z verjetnostjo $\tfrac{1}{3}$. Ta se potopi že, ko jo zadene prvi torpedo. Naj bo $X$ število torpedov, ki jih podmornica izstreli dokler ne potopi ladje (tj. število izstreljenih torpedov do vključno prvega zadetka).
\begin{enumerate}
\item Določi porazdelitev slučajne spremenljivke $X$.
\item Kako verjetno podmornica ne potopi ladje, če ima na voljo $5$ torpedov.
\item Določi pričakovano število izstreljenih torpedov, potrebnih za potopitev ladje.
\end{enumerate}
\begin{rezultat}
a. $X\!\sim\! G(\tfrac{1}{3})$,
b. $0.1317$,
c. 3
\end{rezultat}
\begin{resitev}
\end{resitev}
\end{naloga}


\begin{naloga}{sr13}
%tags{hipergeometrijska porazdelitev}
%tags2{matematicno upanje}
V posodi je  6 rdečih, 4 bele in 5 črnih kroglic. Na slepo izvlečemo dve kroglici in z $X$ označimo število izvlečenih črnih kroglic. 
\begin{enumerate}
\item Določite porazdelitev slučajne spremenljivke $X$.
\item Koliko je $E(X)$?
\end{enumerate}
$$\begin{array}{|cccccc|}\hline
\fankr{red} & \fankr{red} & \fankr{red} & \fankr{red} & \fankr{red}  & \fankr{red} \\
\fanwkr  & \fanwkr  & \fanwkr  & \fanwkr  &  & \\
\fankr{black} & \fankr{black} & \fankr{black} & \fankr{black} & \fankr{black}  &  \\ \hline
\end{array}$$
\begin{rezultat}
a. $X\!\sim\! H(5,10,2)$,
b. $E(X)=\tfrac{2}{3}$ % nR/(R+B) = 2*5/(15) = 10/15 = 2/3
\end{rezultat}
\begin{resitev}
\end{resitev}
\end{naloga}


%\begin{naloga}[vaje]{sr14}[resena]
%%tags{binomska porazdelitev}
%%tags2{matematicno upanje}
%Dvestokrat vržemo pošten kovanec in gledamo, kolikokrat pade grb. 
%\begin{enumerate}
% \item Kolikšna je verjetnost, da pade grb stokrat?
% \item Za vse možne vrednosti $k$ poišči verjetnost, da pade grb $k$-krat. 
%       Verjetnosti predstavi tudi grafi"cno z ukazom {\tt plot}.
% \item Kolikšna je verjetnost, da bo padel grb vsaj stodesetkrat?
% \item Kolikšna je verjetnost, da bo padel grb vsaj petindevetdesetkrat in kvečjemu stodesetkrat?
% \item Kolikšna je verjetnost, da bo grb padel manjkrat kot cifra?
%% \item[(f)] Kolik"sno je pri"cakovano "stevilo grbov?
% \end{enumerate}
%%\begin{rezultat}
%%\begin{lstlisting}
%%> dbinom(100, 200, 0.5)
%%[1] 0.05634848
%%> dbinom(0:200, 200, 0.5)
%%...
%%> plot(x=0:200, y=dbinom(0:200, 200, 0.5), type="h")
%%> sum(dbinom(110:200, 200, 0.5))
%%[1] 0.08948202
%%> sum(dbinom(95:110, 200, 0.5))
%%[1] 0.71294
%%> sum(dbinom(0:99, 200, 0.5))
%%[1] 0.4718258
%%\end{lstlisting}
%%\end{rezultat}
\begin{resitev}
\end{resitev}
%\begin{rezultat}
%	TO DO.
%\end{rezultat}
\begin{resitev}
\end{resitev}
%\end{naloga}
%


\begin{naloga}[vaje]{sr14.1}[resena]
%tags{hipergeometrijska porazdelitev}
%tags2{matematicno upanje}
Na maratonu sodeluje 500 žensk in 750 moških. Novinar izbere 20 tekmovalcev za intervju. Koliko je pričakovano število izbranih žensk?\\
\begin{rezultat}
$X\!\sim\!\mathrm{H}(500,750,20)$, $E(X)\!=8$
\end{rezultat}
\begin{resitev}
Naj bo $X$ število žensk med izbranimi tekmovalci. Potem je $X\!\sim\! H(500,750,20)$. Matematično upanje hipergeometrijske slučajne spremenljivke $H(R,B,n)$ je enako $\tfrac{nR}{R+B}$, torej je
$$E(X) = \frac{20\cdot 500}{500+750} = \frac{10000}{1250} = \frac{1000}{125} = 8.$$
\end{resitev}
\end{naloga}


\begin{naloga}[vaje]{sr14.2}[resena]
%tags{binomska porazdelitev}
%tags2{matematicno upanje}
V posodi imamo 5 rdečih in 7 črnih kroglic. Naključno izvlečemo eno kroglico, zapišemo njeno barvo in jo vrnemo. Ta poskus ponovimo 20 krat. Izračunaj pričakovano število izvlečenih rdečih kroglic.
$$\begin{array}{|ccccccc|}\hline
\fankr{black} & \fankr{black} & \fankr{black} & \fankr{black} & \fankr{black}  & \fankr{black} & \fankr{black} \\
\fankr{red} & \fankr{red} & \fankr{red} & \fankr{red} & \fankr{red}  &  &  \\ \hline
\end{array}$$
\begin{rezultat}
$X\!\sim\!\mathrm{B}(20,\tfrac{5}{12})$, $E(X)\!=\!8.33$
\end{rezultat}
\begin{resitev}
Verjetnost dogodka $A$, da pri enem poskusu potegnemo rdečo kroglico, je enaka $p = \tfrac{5}{12}$. Ta poskus ponovimo dvajsetkrat ($n=20$). Naj bo $X$ slučajna spremenljivka, ki šteje število rdečih kroglic med $20$ izvlečenimi. Potem je $X\!\sim\! B(n,p)$ in je njeno matematično upanje enako
$$E(X) = np = 20\cdot\tfrac{5}{12} = \tfrac{100}{12} = \tfrac{25}{3} = 8.33.$$
\end{resitev}
\end{naloga}


\begin{naloga}{sr14.3} 
%tags{nestandardna porazdelitev}
%tags2{matematicno upanje}
Bankomat je deloma pokvarjen, saj pravilno PIN kodo sprejme le v 80\% primerov. Če kodo zavrne 3-krat, potem kartico zadrži. Bankomat na dan uporabi 100 ljudi. Koliko pritožb lahko pričakujejo na banki vsak dan?\\
\begin{rezultat}
$X\!\sim\! B(100,0.008)$, $E(X)=0.8$
\end{rezultat}
\begin{resitev}
\end{resitev}
\end{naloga}


\begin{naloga}{sr14.4}
%tags{nestandardna porazdelitev}
%tags2{matematicno upanje}
Med $20$ izdelki v zaboju je $5$ pokvarjenih. Iz zaboja naključno (brez vračanja) izbiramo izdelke, dokler ne izberemo delujočega. Označimo z $X$ število potrebnih izbiranj, dokler v rokah ne držimo izpravnega izdelka. Zapiši porazdelitev za $X$. Kolikokrat lahko pričakujemo, da bomo morali seči v zaboj?\\
\begin{rezultat}
$X\!\sim\!\left(
\begin{array}{cccccc}
1 & 2 & 3 & 4 & 5 & 6\\
\tfrac{15}{20} & \tfrac{5\cdot 15}{20\cdot 19} & \tfrac{5\cdot 4\cdot 15}{20\cdot 19\cdot 18} &  
\tfrac{5\cdot 4\cdot 3\cdot 15}{20\cdot 19\cdot 18\cdot 17}  &
 \tfrac{5\cdot 4\cdot 3\cdot 2\cdot 15}{20\cdot 19\cdot 18\cdot 17\cdot 16} & 
 \tfrac{5!\cdot 15}{20\cdot 19\cdot 18\cdot 17\cdot 16\cdot 15}  
\end{array}
\right)$, $E(X)=1.3125$
\end{rezultat}
\begin{resitev}
\end{resitev}
\end{naloga}

\begin{naloga}[vaje]{sr14.5}[resena]
%tags{nestandardna porazdelitev}
%tags2{matematicno upanje}
Igralec vrže tri poštene kovance. Za $3$ grbe dobi $10$ evrov, za $2$ grba $5$ evrov, za $1$ grb $3$ eure, če padejo $3$ cifre pa izgubi $2$ evra. Koliko mora plačati za igro, da bo le ta poštena?\\
\begin{rezultat}
$D\sim\begin{pmatrix}
 -2 & 3 & 5 & 10 \\
 \tfrac{1}{8} & \tfrac{3}{8} & \tfrac{3}{8} & \tfrac{1}{8}
\end{pmatrix}$, $E(D)=4$
\end{rezultat}
\begin{resitev}% CCC CCG CGC CGG GCC GCG GGC GGG
Naj bo $X$ slučajna spremenljivka, ki šteje število grbov pri metu treh kovancev. Verjetnost, da pade grb pri posameznem metu je $\tfrac{1}{2}$, zato je $X\!\sim\! B(3,\tfrac{1}{2})$ oziroma 
$$X\!\sim\!\begin{pmatrix}
 0 & 1 & 2 & 3 \\
 \tfrac{1}{8} & \tfrac{3}{8} & \tfrac{3}{8} & \tfrac{1}{8}
\end{pmatrix}.$$
Igralčev dobiček pri igri naj bo slučajna spremenljivka $D$. Njena porazdelitev je
$$D\sim\begin{pmatrix}
 -2 & 3 & 5 & 10 \\
 \tfrac{1}{8} & \tfrac{3}{8} & \tfrac{3}{8} & \tfrac{1}{8}
\end{pmatrix}.$$
Matematično upanje te spremenljivke je enako
$$E(D) = -2\cdot\tfrac{1}{8} + 3\cdot\tfrac{3}{8} + 5\cdot\tfrac{3}{8} + 10\cdot\tfrac{1}{8} = \tfrac{-2+9+15+10}{8} = \tfrac{32}{8} = 4.$$
Igra bo torej poštena, če igralec zanjo plača $4$ evre.
\end{resitev}
\end{naloga}

\begin{naloga}{sr14.6} 
%tags{nestandardna porazdelitev}
%tags2{matematicno upanje}
V igralnici je igra, pri kateri vsaka srečka stane $1$ evro. Polovica srečk je praznih, šestina pa jih prinese dobitek $3$ evre. Koliko srečk z dobitkom $1$ evro in koliko z dobitkom $6$ evrov naj natisnejo, da bo igra poštena?\\
\begin{rezultat}
$\tfrac{3}{10}$ srečk z dobitkom $1$ evro in $\tfrac{1}{30}$ z dobitkom $6$ evrov
%Sistem enačb $0\tfrac{1}{2}\!+\!3\tfrac{1}{6}\!+\!1p_1\!+\!6p_6\!=\!1$ in 
%$\tfrac{1}{2}\!+\!\tfrac{1}{6}\!+\!p_1\!+\!p_6\!=\!1$ ima rešitev 
%$p_1\!=\!\tfrac{3}{10}$ in $p_6\!=\!\tfrac{1}{30}$.
\end{rezultat}
\begin{resitev}
\end{resitev}
\end{naloga}


\begin{naloga}{sr14.7}
%tags{nestandardna porazdelitev}
%tags2{matematicno upanje}
Odpira se poštena igralnica. Njen cilj je narediti igre na srečo kar čimbolj poštene. Zato si želijo sestaviti takšne igre, pri katerih bi bil pričakovan dobiček enak $0$. Ena izmed takšnih iger je met igralne kocke. Pri njej igralec vloži $1$ evro in vrže igralno kocko. Igralec pri tej igri zmaga, če je število pik pri metu deljivo s $3$. Če zmaga, mu igralnica izplača $2$ evra.
\begin{enumerate}
\item Ali je ta igra poštena?
\item Za kocko, obteženo s 
$$p_k\!=\left\{\begin{array}{cc}
	\tfrac{5ak}{3}, & k \text{ lih},\\
	\tfrac{bk}{6}, & k \text{ sod},
	\end{array}\right.$$
določi $a$ in $b$, da bo igra poštena.
\end{enumerate}
\begin{rezultat}
a. $E(\text{dobiček})\!=\!-\tfrac{1}{3}\!\neq\!0$,
b. $a=0$,\! $b=\tfrac{1}{2}$
\end{rezultat}
\begin{resitev}
\end{resitev}
\end{naloga}


\begin{naloga}{sr14.8} 
%tags{nestandardna porazdelitev}
%tags2{matematicno upanje}
Igralnica ponudi naslednjo igro. Igralec trikrat vrže kocko, in če je zaporedje pik naraščajoče (npr. 1-5-6 ali 3-4-5 ali 2-3-5 ali $\ldots$), igralnica izplača toliko evrov, kot je vsota vseh pik v treh metih, sicer pa ne izplača nič. Kolikšen mora biti igralčev vložek, da bo igra poštena? Kolikšen mora biti igralčev vložek, da bo igralnica v povprečju zaslužila $\tfrac{1}{3}$ evra na igro?\\
\begin{rezultat}
$X\!\sim\!
\begin{pmatrix}
0 & 6 & 7 & 8 & 9 & 10 & 11 & 12 & 13 & 14 & 15 \\
\tfrac{196}{216} &\tfrac{1}{216} &\tfrac{1}{216} &\tfrac{2}{216} &\tfrac{3}{216} &\tfrac{3}{216} &\tfrac{3}{216} &\tfrac{3}{216} &\tfrac{2}{216} &\tfrac{1}{216} &\tfrac{1}{216}
\end{pmatrix}$,
$E(X)\!=\!\tfrac{35}{36}$, $Y\!=\!X\!-\!v$, $E(Y)\!=\!\tfrac{35}{36}\!-\!v\!=\!-\tfrac{1}{3}$, $v\!=\!\tfrac{35}{36}$ oz. $v\!=\!\tfrac{47}{36}$ evrov
\end{rezultat}
\begin{resitev}
\end{resitev}
\end{naloga}


\begin{naloga}{sr14.9}
%tags{geometrijska porazdelitev}
%tags2{matematicno upanje} 
Imamo $8$ nepoštenih kovancev s porazdelitvijo $\begin{pmatrix}
\text{G} & \text{C}\\
\tfrac{1}{3} &\tfrac{2}{3}
\end{pmatrix}$. Hkrati jih mečemo, dokler skupaj ne pade vsaj 5 grbov.
\begin{enumerate}
\item Koliko je pričakovano število metov?
\item Koliko verjetno rabimo manj metov od pričakovane vrednosti?
\item Koliko verjetno rabimo 2-krat več metov od pričakovane vrednosti?
\end{enumerate}
\begin{rezultat}
a. $X\!\sim\!\mathrm{G}\left(\!\sum_{i=5}^8\!\binom{8}{i}\!\tfrac{1}{3}^i\tfrac{2}{3}^{8-i}\right)\!=
\!\mathrm{G}(\!\tfrac{577}{6561}\!)$, $E(X)\!\doteq\!11.4$,
b. $P(X\!\leq\!11)\!=\!0.637$,
c. $P(X\!\geq\!23)\!=\!0.132$
\end{rezultat}
\begin{resitev}
\end{resitev}
\end{naloga}

\begin{naloga}[vaje]{sr14.10}[resena]
%tags{nestandardna porazdelitev}
%tags2{matematicno upanje}
Z avtomobilom se peljemo mimo štirih semaforjev. Na vsakem semaforju gori rdeča z verjetnostjo $\tfrac{1}{3}$. Brez postankov je do cilja 15 minut vožnje, vsak postanek pa pomeni minuto čakanja. Označimo z $X$ čas, ki ga potrebujemo za pot do cilja. Določi porazdelitev za $X$ ter njeno pričakovano vrednost.\\
\begin{rezultat}
$X\!\sim\!
\begin{pmatrix}
15 & 16 & 17 & 18 & 19 \\
\tfrac{16}{81} & \tfrac{32}{81} & \tfrac{24}{81} & \tfrac{8}{81} & \tfrac{1}{81}
\end{pmatrix}$, $E(X)\!=\!\tfrac{49}{3}$.
\end{rezultat}
\begin{resitev}
Če ne bomo čakali pri nobenem semaforju, bomo na cilj prispeli že v $15$ minutah, v najslabšem primeru pa bomo potrebovali $15+4 = 19$ minut. Zaloga vrednosti slučajne spremenljivke $X$ je torej enaka $\{15,16,17,18,19\}$. Za vsako od možnih vrednosti izračunajmo pripadajočo verjetnost:
\begin{eqnarray*}
P(X = 15) &=& \binom{4}{0}\left(\tfrac{2}{3}\right)^4\left(\tfrac{1}{3}\right)^0 = \tfrac{16}{81},\\
P(X = 16) &=& \binom{4}{1}\left(\tfrac{2}{3}\right)^3\left(\tfrac{1}{3}\right)^1 = \tfrac{32}{81},\\
P(X = 17) &=& \binom{4}{2}\left(\tfrac{2}{3}\right)^2\left(\tfrac{1}{3}\right)^2 = \tfrac{24}{81},\\
P(X = 18) &=& \binom{4}{3}\left(\tfrac{2}{3}\right)^1\left(\tfrac{1}{3}\right)^3 = \tfrac{8}{81},\\
P(X = 19) &=& \binom{4}{4}\left(\tfrac{2}{3}\right)^0\left(\tfrac{1}{3}\right)^4 = \tfrac{1}{81}.
\end{eqnarray*}
Porazdelitev za $X$ je torej
$$X\!\sim\!
\begin{pmatrix}
15 & 16 & 17 & 18 & 19 \\
\tfrac{16}{81} & \tfrac{32}{81} & \tfrac{24}{81} & \tfrac{8}{81} & \tfrac{1}{81}
\end{pmatrix}$$
in pričakovana vrednost je enaka
$$E(X) = 15\cdot\tfrac{16}{81} + 16\cdot\tfrac{32}{81} + 17\cdot\tfrac{24}{81} + 18\cdot\tfrac{8}{81} + 19\cdot\tfrac{1}{81} = \tfrac{240+512+408+144+19}{81} = \tfrac{1323}{81} = \tfrac{49}{3}.$$
\end{resitev}
\end{naloga}


\begin{naloga}{sr14.11} 
%tags{ekponentna porazdelitev}
%tags2{matematicno upanje}
Na malo obiskanem spletnem strežniku je v povprečju 5 obiskov na uro. Administrator se loti vzdrževalnih del.
\begin{enumerate}
\item Koliko je pričakovan čas do naslednjega obiska?
\item Največ koliko časa je lahko strežnik nedosegljiv, da z verjetnostjo več kot 90\% v tem času ne bo nobenega obiska?
\end{enumerate}
\begin{rezultat}
a. $12$ minut,
b. $0.021\mathrm{h}\approx 1.26\mathrm{min}\approx 1\mathrm{min}\; 16 \mathrm{s}$
\end{rezultat}
\begin{resitev}
\end{resitev}
\end{naloga}


\section*{Disperzija in standardni odklon}

\begin{center}\begin{fminipage}{14cm}
{\bf Disperzija} ali\ {\bf varianca} slučajne spremenljivke\ $X$ je definirana kot
$$D(X)\!=\!E\left((X\!-\!E(X))^2\right)\!=\!E(X^2)\!-\!E(X)^2.$$
Za $a,b\in \mathbb{R}$ velja
$$D(aX\!+\!b)\!=\!a^2D(X).$$
{\bf Standardni odklon} slučajne spremenljivke\ $X$ je enak $\sigma(X)\!=\!\sqrt{D(X)}$.\\

Če sta $X$ in $Y$ \textit{neodvisni}, je 
$$E(XY)\!=\!E(X)E(Y) \quad \text{ in } \quad D(X\!+\!Y)\!=\!D(X)\!+\!D(Y).$$
%Pozor! Zakaj ne velja $D(X\!+\!X)\!=\!D(X)\!+\!D(X)?$ Ker je $D(2X)\!=\! 4D(X)$.\\
\end{fminipage}
\end{center}

\begin{center}\begin{fminipage}{14cm}
Disperzije standardnih diskretnih oziroma zveznih slučajnih spremenljivk so podane v naslednjih tabelah:
$$\begin{array}{|c|c|c|c|c|c|c|}
\hline
\text{porazdelitev} & B(p) & B(n,p) & G(p) & P(n,p) & H(R,B,n) & P(\lambda)  \\
\hline
D(X) & p(1-p) & np(1-p) & \tfrac{1-p}{p^2} & \tfrac{n(1-p)}{p^2} & \tfrac{nRB(R+B-n)}{(R+B)^2(R+B-1)} & \lambda\\
\hline
\end{array}$$

$$\begin{array}{|c|c|c|c|c|}
\hline
\text{porazdelitev} & E[a,b] & \text{Exp}(\lambda)&  N(\mu,\sigma) & \chi^2(n) \\
\hline
D(X) & \tfrac{(b-a)^2}{12} & \tfrac{1}{\lambda^2} & \sigma^2 & 2n\\
\hline
\end{array}$$
\end{fminipage}
\end{center}


\begin{naloga}{sr15}
%tags{nestandardna diskretna porazdelitev}
%tags2{matematicno upanje}
%tags3{disperzija}
Slučajna spremenljivka $X$ ima zalogo vrednosti $\{1,\ldots,10\}$. Verjetnost, da $X$ zavzame vrednost $k$, je enaka $c\cdot k$.
\begin{enumerate}
 \item Izračunaj konstanto $c$.
 \item Izračunaj $P(X \leq 5)$.
 \item Izračunaj matematično upanje slučajne spremenljivke $X$.
 \item Izračunaj disperzijo $D(X)$ in standardni odklon $\sigma(X)$.
\end{enumerate}
\begin{rezultat}
a. $\tfrac{1}{55}$,
b. $\tfrac{3}{11}=0.273$,
c. $7$,
d. $6$, $\sqrt{6}$
\end{rezultat}
\begin{resitev}
\end{resitev}
\end{naloga}


%\begin{naloga}[vaje]{sr16}[resena]
%%tags{nestandardna diskretna porazdelitev}
%%tags2{matematicno upanje}
%%tags3{disperzija}
%Slu"cajna spremenljivka $X$ ima zalogo vrednosti $\{1, 2,\ldots, 100\}$. Verjetnost, da $X$ zavzame vrednost $k$, je enaka $\tfrac{c}{k}$.
%\begin{enumerate}
% \item Izra"cunaj konstanto $c$.
% \item Izra"cunaj $P(X \leq 10)$.
% \item Izra"cunaj matemati"cno upanje slu"cajne spremenljivke $X$.
% \item Izra"cunaj disperzijo $D(X)$ in standardni odklon $\sigma(X)$.
%\end{enumerate}
%\begin{rezultat}
%%\begin{lstlisting}
%%> Z=1:100
%%> c=1/sum(1/Z)
%%> c
%%[1] 0.1927756
%%> X=c*1/Z
%%> sum(X[1:20])
%%[1] 0.6935566
%%> E=sum(Z*Z)
%%> E
%%[1] 19.27756
%%> D=sum(Z^2*X)-E^2
%%> D
%%[1] 601.8925
%%> so=sqrt(D)
%%> so
%%[1] 24.5335
%%\end{lstlisting}
%\end{rezultat}
\begin{resitev}
\end{resitev}
%\end{naloga}


\begin{naloga}[vaje]{sr17}[resena]
%tags{nestandardna diskretna porazdelitev}
%tags2{matematicno upanje}
%tags3{disperzija}
Dana je slučajna spremenljivka
$$X \sim \begin{pmatrix}
  2 &   7 &   9 &  10 \\
0.1 & 0.3 & 0.2 & 0.4
\end{pmatrix}$$
\begin{enumerate}
    \item Izračunaj $E(X)$ in $D(X)$.
    \item Izračunaj $E(4X\!+\!2)$ in $D(4X\!+\!2)$.
\end{enumerate}
\begin{rezultat}
a. 8.1, 5.69,
b. 34.4, 91.04
\end{rezultat}
\begin{resitev}
\begin{enumerate}
\item Matematično upanje spremenljivke $X$ je
$$E(X) = 2\cdot 0.1 + 7\cdot 0.3 + 9\cdot 0.2 + 10\cdot 0.4 = 0.2 + 2.1 + 1.8 + 4 = 8.1.$$
Za izračun disperzije potrebujemo še porazdelitev spremenljivke $X^2$,
$$X^2 \sim \begin{pmatrix}
  4 &  49 &  81 & 100 \\
0.1 & 0.3 & 0.2 & 0.4
\end{pmatrix}.$$
Ker je
$$E(X^2) = 4\cdot 0.1 + 49\cdot 0.3 + 81\cdot 0.2 + 100\cdot 0.4 = 0.4 + 14.7 + 16.2 + 40 = 71.3,$$
je
$$D(X) = E(X^2)-E(X)^2 = 71.3-(8.1)^2 = 71.3 - 65.61 = 5.69.$$
\item Ker je matematično upanje linearno, je
$$E(4X+2) = 4E(X)+2 = 4\cdot 8.1+2 = 34.4,$$
za disperzijo pa velja $D(aX+b) = a^2D(X)$, torej je
$$D(4X+2) = 16D(X) = 91.04.$$
\end{enumerate}
\end{resitev}
\end{naloga}

\begin{naloga}[vaje]{sr18}[resena]
%tags{nestandardna porazdelitev}
%tags2{matematicno upanje}
%tags3{disperzija}
Naj bo 
$$F_X(x)\!=\! 
\left\{\begin{array}{ll}
0, & x<0,\\
3x^2+2x, & x\in[0,\tfrac{1}{3}],\\
1, & x>\tfrac{1}{3}.
\end{array}\right.$$
Izračunaj $E(X)$, $D(X)$, $\sigma(X)$.\\
\begin{rezultat}
$\tfrac{5}{27}$, $\tfrac{13}{1458}$, $\tfrac{\sqrt{13}}{27\sqrt{2}}$
\end{rezultat}
\begin{resitev}
V tem primeru za izračun upanja in disperzije zvezne slučajne spremenljivke potrebujemo njeno gostoto verjetnosti, ki jo dobimo z odvajanjem porazdelitvene funkcije,
$$p_X(x)\!=\! 
\left\{\begin{array}{ll}
6x+2, & x\in[0,\tfrac{1}{3}],\\
0, & \textrm{sicer}.
\end{array}\right.$$
Matematično upanje spremenljivke $X$ je torej
$$E(X) = \int_0^{\tfrac{1}{3}} x(6x+2)\ dx = \int_0^{\tfrac{1}{3}} 6x^2+2x\ dx = \left(2x^3+x^2\right)\Big|_{0}^{\tfrac{1}{3}} = \tfrac{2}{27}+\tfrac{1}{9} - (0+0) = \tfrac{5}{27}.$$
Izračunajmo še $E(X^2)$. Spremenljivka $X^2$ ima enako porazdelitveno funkcijo kot $X$, le vrednosti so kvadrati vrednosti spremenljivke $X$, zato je
\begin{eqnarray*}
E(X^2) &=& \int_0^{\tfrac{1}{3}} x^2(6x+2)\ dx \;=\; \int_0^{\tfrac{1}{3}} 6x^3+2x^2\ dx \;=\; \left(\tfrac{3}{2}x^4+\tfrac{2}{3}x^3\right)\Big|_{0}^{\tfrac{1}{3}} =\\
&=& \tfrac{3}{2}\cdot\tfrac{1}{81} + \tfrac{2}{3}\cdot\tfrac{1}{27} - (0+0) \;=\; \tfrac{3}{162} + \tfrac{4}{162} \;=\; \tfrac{7}{162}.
\end{eqnarray*}
Sledi, da je
$$D(X) = E(X^2)-E(X)^2 = \tfrac{7}{162} - \tfrac{25}{729} = \tfrac{13}{1458}.$$
Standardni odklon $\sigma(X)=\sqrt{D(X)}$ je enak
$$\sigma(X) = \sqrt{\tfrac{13}{1458}} = \tfrac{\sqrt{13}}{27\sqrt{2}} = 0.0944.$$
\end{resitev}
\end{naloga}


\begin{naloga}{sr21}
%tags{enakomerna zvezna porazdelitev}
%tags2{matematicno upanje}
%tags3{disperzija}
Naj bosta $X\!,Y\!\sim\!\mathrm{U}[0,\!1]$ neodvisni. Določi $D(3X)$,\! $D(X\!\!+\!\!Y)$,\! $E(\!(X\!\!+\!\!Y)^2)$.\\ 
\begin{rezultat}
$\tfrac{3}{4}$,\! $\tfrac{1}{6}$,\! $\tfrac{7}{6}$
\end{rezultat}
\begin{resitev}
\end{resitev}
\end{naloga}

\begin{naloga}{sr22} 
%tags{nestandardna porazdelitev}
%tags2{matematicno upanje}
%tags3{disperzija}
Naj bo $p_X(x)\!=\!\tfrac{2}{\pi(1+x^2)^2}$. Izračunaj $E(1\!+\!X^2)$ in $D(X)$.\\
\begin{rezultat}
$2$, $1$
\end{rezultat}
\begin{resitev}
\end{resitev}
\end{naloga}

\begin{naloga}{sr23} 
%tags{nestandardna porazdelitev}
%tags2{matematicno upanje}
%tags3{disperzija}
Naj bo 
$X\!\sim\!\begin{pmatrix}
-1 & 0 & 1 & 2 & 3 \\
0.1 & 0.2 & 0.2 & 0.2 & 0.3
\end{pmatrix}$.
Izračunaj $E(X)$, $D(X)$, $\sigma(X)$.\\
\begin{rezultat}
$1.4$, $1.84$, $1.36$
\end{rezultat}
\begin{resitev}
\end{resitev}
\end{naloga}

\begin{naloga}[vaje]{sr24}[resena]
%tags{hi kvadrat porazdelitev}
%tags2{matematicno upanje}
%tags3{disperzija}
Naj bosta $X\!\sim\!\chi^2(3)$ in $Y\!\sim\!\chi^2(5)$ neodvisni. 
Izračunaj $D(3X\!-\!Y)$ in $E((X\!+\!2Y)^2)$.\\
\begin{rezultat}
$64$, $215$
\end{rezultat}
\begin{resitev}
Vemo, da je disperzija zvezne spremenljivke s porazdelitvijo $\chi^2(n)$ enaka $2n$, matematično upanje pa $n$, torej je
$D(X) = 6$, $E(X) = 3$, $D(Y) = 10$ in $E(Y) = 5$. Ker sta $X$ in $Y$ neodvisni, sta tudi $3X$ in $-Y$ neodvisni. Sledi, da je
$$D(3X-Y) = D(3X)+D(-Y) = 9D(X)+D(Y) = 9\cdot 6+10 = 64$$
in
\begin{eqnarray*}
E((X+2Y)^2) &=& E(X^2+4XY+4Y^2) =\\
 &=& E(X^2)+4E(XY)+4E(Y^2) =\\
 &=& D(X)+E(X)^2+4E(X)E(Y)+4D(Y)+4E(Y)^2 =\\
 &=& 6+9+4\cdot 3\cdot 5+4\cdot 10 + 4\cdot 25 =\\
 &=& 15+60+40+100 =\\
 &=& 215.
\end{eqnarray*}
Tu smo upoštevali, da je $E(X^2) = D(X)+E(X)^2$ in $E(Y^2) = D(Y)+E(Y)^2$ ter da zaradi neodvisnosti $X$ in $Y$ velja $E(XY) = E(X)E(Y)$.
\end{resitev}
\end{naloga}

\begin{naloga}{sr25} 
%tags{nestandardna porazdelitev}
%tags2{disperzija}
Ko $n$ ljudi vrže kocko, naj bo $X$ število parov z istim izidom. Izračunaj $D(X)$.\\
\begin{rezultat}
$\binom{n}{2}\!\tfrac{5}{36}$
\end{rezultat}
\begin{resitev}
\end{resitev}
\end{naloga}


\begin{naloga}{sr26} 
%tags{nestandardna porazdelitev}
%tags2{matematicno upanje}
%tags3{disperzija}
V škatli imamo 6 kart (glej sliko). Izvlečemo dve karti (brez vračanja). Naj bo $X$ največje izmed izvlečenih števil. Izračunaj $E(X)$ in $D(X)$.
$$\begin{array}{cccccc}
\karta{\race}{\srce} & \karta{\race}{\karo} & \karta{\btwo}{\kriz} & \karta{\btwo}{\pik} & \karta{\rthr}{\srce} & \karta{\rfiv}{\karo}
\end{array}$$
\begin{rezultat}
$\tfrac{48}{15}$, $\tfrac{142}{75}$
\end{rezultat}
\begin{resitev}
\end{resitev}
\end{naloga}

\begin{naloga}{sr27} 
%tags{nestandardna porazdelitev}
%tags2{matematicno upanje}
%tags3{disperzija}
Na krožnici s polmerom $1$ naključno izberemo dve točki. Koliko sta pričakovana vrednost in disperzija za razdaljo med točkama?\\
\begin{rezultat}
$\tfrac{4}{\pi}$, $2\!-\!\tfrac{16}{\pi^2}$
\end{rezultat}
\begin{resitev}
\end{resitev}
\end{naloga}

\begin{naloga}{sr28} 
%tags{nestandardna porazdelitev}
%tags2{matematicno upanje}
%tags3{disperzija}
Koliko sta pričakovana vrednost in standardni odklon za oddaljenost $R$ naključne točke iz kvadrata s stranico $2$ do roba kvadrata?\\
\begin{rezultat}
$E(R)=\tfrac{1}{3}$, $\sigma(R)=\tfrac{\sqrt{2}}{6}$
\end{rezultat}
\begin{resitev}
\end{resitev}
\end{naloga}

\begin{naloga}{sr29} 
%tags{nestandardna porazdelitev}
%tags2{matematicno upanje}
%tags3{disperzija}
Dani sta neodvisni slučajni spremenljivki
	$$X \sim \begin{pmatrix}
		1 & 3 & 5  \\
		0.1 & 0.3 & 0.6 
		\end{pmatrix},\quad
	Y \sim \begin{pmatrix}
		1 & 2 & 3  \\
		0.4 & 0.1 & 0.5 
		\end{pmatrix}.
	$$
Izračunaj matematična upanja in disperzije naslednjih spremenljivk:
$$\quad \text{(a)}\; X, \quad \text{(b)}\; Y,\quad \text{(c)}\; 4X-2, \quad \text{(d)}\; -2X+3Y.$$
\begin{rezultat}
(a) $4; 1.8$\; 	(b) $2.1; 0.89$\;	(c) $14; 28.8$\;		(d) $-1.7; 15.21$ 
\end{rezultat}
\begin{resitev}
\end{resitev}
\end{naloga}

\begin{naloga}{sr30}
%tags{nestandardna porazdelitev}
%tags2{matematicno upanje}
%tags3{disperzija}
Na bencinski črpalki je količina goriva (v litrih), ki ga natočijo vozniki v enem dnevu, zvezna slučajna spremenljivka $X$ z zalogo vrednosti $[250,1250]$ in porazdelitveno funkcijo $F_X(x)\!=\! \tfrac{x}{1000}\! - \!\tfrac{1}{4}$.
\begin{enumerate}
\item Zjutraj dostavijo 950 litrov goriva. Koliko verjetno bo do večera pošlo?
\item Izračunaj $p_X(x)$.\item Bencinska črpalka ima v povprečju 50 kupcev goriva na dan. 
Koliko litrov goriva v povprečju natoči kupec?
\item Izračunaj $D(X)$ in $\sigma(X)$.
\end{enumerate}
\begin{rezultat}
a. $P(X\!>\!950)\!=\!0.3$
b. $\left\{\begin{array}{cc}
	\tfrac{1}{1000}, & x\in[250,1250]\\
	0 & x\notin[250,1250]
	\end{array}\right.$,
c. $E(X)\!=\! \int_{250}^{1250}\! x\tfrac{1}{1000}\mathrm{d}x\!=\!750$,\, $\tfrac{750}{50}\!=\!15$,
d. $83333$, $289$
\end{rezultat}
\begin{resitev}
\end{resitev}
\end{naloga}

\begin{naloga}{sr31}
%tags{nestandardna porazdelitev}
%tags2{matematicno upanje}
%tags3{disperzija}
Za $$p_X(x)\!=\! 
\left\{\begin{array}{cc}
c(1-x^2), & x\in[-1,1]\\
0, & x\notin[-1,1]
\end{array}\right.$$ 
določi $c$, $P(|X|\!>\!\tfrac{1}{2})$, $E(X)$, $D(X)$.\\
\begin{rezultat}
$\tfrac{3}{4}$, $0.3125$, $0$, $0.2$
\end{rezultat}
\begin{resitev}
\end{resitev}
\end{naloga}

\begin{naloga}{sr32}
%tags{nestandardna porazdelitev}
%tags2{matematicno upanje}
%tags3{disperzija}
Za 
$$\displaystyle  X\!\sim\!\begin{pmatrix}-1&0&1\\ 0.3&0.2&0.5\end{pmatrix}\quad\textrm{in}\quad Y\!=\!3X\!+\!2$$
izračunaj $E(Y)$ in $D(Y)$.\\
\begin{rezultat}
$2.6$, $6.84$
\end{rezultat}
\begin{resitev}
\end{resitev}
\end{naloga}

\begin{naloga}{sr33}
%tags{nestandardna porazdelitev}
%tags2{matematicno upanje}
%tags3{disperzija}
Za $$\displaystyle  X\!\sim\!\left(\begin{array}{ccccc}-2&0&8&48&98\\ 0.980&0.011&0.006&0.002&0.001\end{array}\right)$$
izračunaj $E(X)$, $D(X)$.\\
\begin{rezultat}
$-1.72$, $15.6$.
\end{rezultat}
\begin{resitev}
\end{resitev}
\end{naloga}

\begin{naloga}{sr34}
%tags{nestandardna porazdelitev}
%tags2{matematicno upanje}
%tags3{disperzija}
Za $\displaystyle X\!\sim\!\begin{pmatrix}1&2&5&10 \\0.2&0.3&0.4&0.1\end{pmatrix}$ na dva načina izračunaj $E(2X\!+\!3)$ in $D(2X\!+\!3)$.\\
\begin{rezultat}
$10.6$, $27.8$.
\end{rezultat}
\begin{resitev}
\end{resitev}
\end{naloga}

\begin{naloga}[vaje]{sr34.1}[resena]
%tags{nestandardna porazdelitev}
%tags2{matematicno upanje}
%tags3{disperzija}
Na tekmovanju streljajo v okroglo tarčo z radijem $r$. Recimo, da so koordinate zadetka porazdeljene enakomerno po celotni tarči. Slučajna spremenljivka $X$ naj meri razdaljo zadetka od središča tarče.
\begin{enumerate}
\item Izračunaj porazdelitveno funkcijo $F_X$ in gostoto verjetnosti $p_X$.
\item Naj bo $T=10(r-X)$ število točk, ki jih dobimo za vsak strel.  
  	Koliko je $E(T)$ in koliko $D(T)$?
\end{enumerate}
\begin{rezultat}
a. $F_X(x)=\left\{\begin{array}{ll}
0, &	x<0\\
\tfrac{x^2}{r^2}, & x\in [0,r]\\
1, & x>r
\end{array}\right.,$
$p_X(x)=\left\{
\begin{array}{ll}
0, &	x\notin [0,r]\\
\tfrac{2x}{r^2}, & x\in [0,r]
\end{array}\right.,$
b. $\tfrac{10}{3}r$, $\tfrac{50}{9}r^2$
\end{rezultat}
\begin{resitev}
\begin{enumerate}
\item Najprej narišimo skico.
\begin{center}
\begin{tikzpicture}[outer sep=2pt, scale=0.8]\def\l{0.3}\def\r{1.4}\def\R{3}
\path (0,0) coordinate (S)
      (\R,0) coordinate (A)
      (45:\r) coordinate (B)
      ($(S)!0.6!(A)$) coordinate (M)
      ($(S)!0.5!(B)$) coordinate (N);
\draw[thick] (S) circle (\R);
\draw[thick, fill=modra!20] (S) circle (\r);
% lines
%\draw[thick, fill=modra!20] (A) -- (B) -- (C) -- (D) -- cycle;
\draw[thick] (S) -- (A);
\draw[thick] (S) -- (B);
% labels
\node at ($(M)+(-90:\l)$) {\scalebox{0.9}{$r$}};
\node at ($(N)+(135:\l)$) {\scalebox{0.9}{$x$}};
\end{tikzpicture}
\end{center}
Ker je $F_X(x) = P(X\leq x)$, dobimo vrednosti porazdelitvene funkcije za $x\in[0,r]$ tako, da izračunamo razmerje ploščin kroga z radijem $x$ in kroga z radijem $r$. Torej je
$$F_X(x) = P(X\leq x) = \tfrac{\pi x^2}{\pi r^2} = \tfrac{x^2}{r^2}$$
in
$$F_X(x)=\left\{\begin{array}{ll}
0, & x < 0,\\
\tfrac{x^2}{r^2}, & x\in [0,r],\\
1, & x > r.
\end{array}\right.$$
Gostoto verjetnosti $p_X$ dobimo tako, da porazdelitveno funkcijo odvajamo po spremenljivki $x$. Torej
$$p_X(x)=\left\{\begin{array}{ll}
\tfrac{2x}{r^2}, & x\in [0,r],\\
0, & \textrm{sicer}.
\end{array}\right.$$
\item Ker je matematično upanje linearno, je
$$E(T) = E(10(r-X)) = 10E(r)-10E(X) = 10r-10E(X).$$
Izračunajmo torej najprej
$$E(X)=\int_{0}^{r}x\cdot\tfrac{2x}{r^2}\ dx = \int_{0}^{r}\tfrac{2x^2}{r^2}\ dx = \tfrac{2x^3}{3r^2}\Big|_{0}^{r} = \tfrac{2r^3}{3r^2} = \tfrac{2r}{3}.$$
Tako je $E(T) = 10r-\tfrac{20r}{3} = \tfrac{10r}{3}$.
Za disperzijo pa velja $D(T) = D(10(r-X)) = 100D(r-X) = 100D(X)$, torej moramo najprej izračunati $D(X)$. Za ta namen potrebujemo še
$$E(X^2)=\int_{0}^{r}x^2\cdot\tfrac{2x}{r^2}\ dx = \int_{0}^{r}\tfrac{2x^3}{r^2}\ dx = \tfrac{x^4}{2r^2}\Big|_{0}^{r} = \tfrac{r^4}{2r^2} = \tfrac{r^2}{2}.$$
Potem je
$$D(X) = E(X^2)-E(X)^2 = \tfrac{r^2}{2} - \tfrac{4r^2}{9} = \tfrac{9r^2-8r^2}{18} = \tfrac{r^2}{18}.$$
Sledi, da je $D(T) = \tfrac{100r^2}{18} = \tfrac{50r^2}{9}.$
\end{enumerate}
\end{resitev}
\end{naloga}

\begin{naloga}{sr35}
%tags{nestandardna porazdelitev}
%tags2{matematicno upanje}
%tags3{disperzija}
Za neodvisni slučajni spremenljivki
$$X\!\sim\!\begin{pmatrix}2&4&6\\ \tfrac{1}{3}&\tfrac{1}{2}&\tfrac{1}{6}\end{pmatrix}\quad\textrm{in}\quad Y\!\sim\!\begin{pmatrix}-5&-2&1&2\\ \tfrac{1}{4}&\tfrac{1}{8}&\tfrac{1}{2}&\tfrac{1}{8}\end{pmatrix}$$
izračunaj $E(X)$, $E(Y)$, $D(X)$, $D(Y)$.
\begin{rezultat}
$3.67$, $-0.75$, $1.89$, $7.19$
\end{rezultat}
\begin{resitev}
\end{resitev}
\end{naloga}

\begin{naloga}[vaje]{sr35.1}[resena]
%tags{nestandardna porazdelitev}
%tags2{matematicno upanje}
%tags3{disperzija}
Za neodvisni slučajni spremenljivki
$$X\!\sim\!\begin{pmatrix}0&1&2\\ \tfrac{1}{4}&\tfrac{1}{3}&\tfrac{5}{12}\end{pmatrix}\quad\textrm{in}\quad Y\!\sim\!\begin{pmatrix}0&1\\ \tfrac{1}{3}&\tfrac{2}{3}\end{pmatrix}$$
določi porazdelitev za $Z\!=\!X\!+\!Y$ in izračunaj $E(Z)$, $D(Z)$.\\
\begin{rezultat}
$\begin{pmatrix} 0 & 1 & 2 & 3\\ 
\tfrac{3}{36} & \tfrac{10}{36} & \tfrac{13}{36} & \tfrac{10}{36}\end{pmatrix}$,  $\tfrac{11}{6}$, $\tfrac{31}{36}$.
\end{rezultat}
\begin{resitev}
Ugotoviti moramo, kako je $Z$ porazdeljena, torej kakšne vrednosti lahko zavzame in s kakšnimi verjetnostmi. 
%$$\begin{array}{|c|ccc|ccc|ccc|}\hline
%  &   & 0 &   &   & 1 &   &   & 2 &   \\\hline
%0 & v &   &   & v &   &   & v &   &   \\
%  &   &   & v &   &   & v &   &   & v \\\hline
%1 & v &   &   & v &   &   & v &   &   \\
%  &   &   & v &   &   & v &   &   & v \\\hline
%\end{array}$$
Če je $Y=0$, je $Z\in\{0,1,2\}$, če je $Y=1$ pa je $Z\in\{1,2,3\}$. Zaloga vrednosti slučajne spremenljivke $Z$ je torej $\{0,1,2,3\}$. Upoštevamo še, da sta $X$ in $Y$ neodvisni in je zato $P(X=k,Y=l) = P(X=k)P(Y=l)$, pa dobimo
\begin{eqnarray*}
P(Z=0) &=& P(X=0,Y=0) \;=\; \tfrac{1}{4}\cdot\tfrac{1}{3} \;=\; \tfrac{1}{12} \;=\; \tfrac{3}{36},\\
P(Z=1) &=& P(X=0,Y=1) + P(X=1,Y=0) \;=\; \tfrac{1}{4}\cdot\tfrac{2}{3} + \tfrac{1}{3}\cdot\tfrac{1}{3} \;=\; \tfrac{1}{6} + \tfrac{1}{9} \;=\; \tfrac{5}{18} \;=\; \tfrac{10}{36},\\
P(Z=2) &=& P(X=1,Y=1) + P(X=2,Y=0) \;=\; \tfrac{1}{3}\cdot\tfrac{2}{3} + \tfrac{5}{12}\cdot\tfrac{1}{3} \;=\; \tfrac{2}{9} + \tfrac{5}{36} \;=\; \tfrac{13}{36},\\
P(Z=3) &=& P(X=2,Y=1) \;=\; \tfrac{5}{12}\cdot\tfrac{2}{3} \;=\; \tfrac{5}{18} \;=\; \tfrac{10}{36},\\
\end{eqnarray*}
Torej je
$$Z\;\sim\;\begin{pmatrix} 0 & 1 & 2 & 3\\ 
\tfrac{3}{36} & \tfrac{10}{36} & \tfrac{13}{36} & \tfrac{10}{36}\end{pmatrix}.$$
Matematično upanje je zato
$$E(Z) = 0\cdot\tfrac{3}{36} + 1\cdot\tfrac{10}{36} + 2\cdot\tfrac{13}{36} + 3\cdot\tfrac{10}{36} = \tfrac{0+10+26+30}{36} = \tfrac{66}{36} = \tfrac{11}{6}.$$
Ker je $D(Z) = E(Z^2)-E(Z)^2$, izračunajmo naprej še
$$E(Z^2) = 0\cdot\tfrac{3}{36} + 1\cdot\tfrac{10}{36} + 4\cdot\tfrac{13}{36} + 9\cdot\tfrac{10}{36} = \tfrac{0+10+52+90}{36} = \tfrac{152}{36}.$$
Nazadnje je
$$D(Z) = \tfrac{152}{36} - \tfrac{121}{36} = \tfrac{31}{36}.$$
\end{resitev}
\end{naloga}

\begin{naloga}{sr36}
%tags{nestandardna porazdelitev}
%tags2{matematicno upanje}
%tags3{disperzija}
Za
$$F_X(x)\!=\! 
\left\{\begin{array}{cc}
0, & x<0,\\
\tfrac{x^2}{4}, & x\in [0,2],\\
1, & 2<x,
\end{array}\right.$$
izračunaj $E(X)$ in $D(X)$.\\
\begin{rezultat}
$\tfrac{4}{3}$, $\tfrac{2}{9}$
\end{rezultat}
\begin{resitev}
\end{resitev}
\end{naloga}

\begin{naloga}{sr37}
%tags{nestandardna porazdelitev}
%tags2{matematicno upanje}
%tags3{disperzija}
Za $$p_X(x)\!=\! 
\left\{\begin{array}{cc}
x, & x\in [0,\sqrt{2}],\\
0, & x\notin[0,\sqrt{2}],
\end{array}\right.$$
določi $F_X(x)$, $E(X)$, $D(X)$.\\
\begin{rezultat}
$\left\{\begin{array}{cc}
0, & x<0\\
\tfrac{x^2}{2}, & x\in[0,\sqrt{2}]\\
1, & \sqrt{2}<x
\end{array}\right.$,
$\tfrac{2\sqrt{2}}{3}$, $\tfrac{1}{9}$
\end{rezultat}
\begin{resitev}
\end{resitev}
\end{naloga}

\begin{naloga}{sr38}
%tags{nestandardna porazdelitev}
%tags2{matematicno upanje}
%tags3{disperzija}
Za neodvisni slučajni spremenljivki $X$ in $Y$ velja
$$E(X)\!=\!2,\; D(X)\!=\!1,\; E(Y)\!=\!1,\; D(Y)\!=\!4.$$
Za $Z\!=\!2X\!-\!3Y\!+\!5$ izračunaj $E(Z)$ in $D(Z)$.\\
\begin{rezultat}
$6$, $40$
\end{rezultat}
\begin{resitev}
\end{resitev}
\end{naloga}

\begin{naloga}{sr39}
%tags{nestandardna porazdelitev}
%tags2{matematicno upanje}
%tags3{disperzija}
Vržemo dve igralni kocki. Naj bo $X$ število pik na prvi kocki, $Y$ število pik na drugi kocki ter $Z\!=\!\max(X,Y)$.
\begin{enumerate}
\item Izračunaj $E(Z)$ in $D(Z)$.
\item Izračunaj pričakovano število metov, dokler vsaj na eni ne pade šestica.
\end{enumerate}
\begin{rezultat}
a. $\tfrac{161}{36}$, $\tfrac{2555}{1296}$,
b. $\tfrac{36}{11}$
\end{rezultat}
\begin{resitev}
\end{resitev}
\end{naloga}

\begin{naloga}[vaje]{sr40}[resena]
%tags{nestandardna porazdelitev}
%tags2{matematicno upanje}
%tags3{disperzija}
V kvadratu $[0,1]^2$ naključno izberemo točko na spodnji stranici in točko na levi stranici. Naj bo $X$ razdalja med točkama. Za $t\!\in\![0,1]$ določi $F_X(t)$ in $p_X(t)$. Za $Y\!=\!X|(X\!\leq\!1)$, torej $P(Y\!\leq\!t)\!=\!P(X\!\leq\!t\,|\,X\!\leq\!1)$, izračunaj $E(Y)$ in $D(Y)$.\\
\begin{rezultat}
$F_X(t) = \tfrac{\pi t^2}{4}$, $p_X(t) = \tfrac{\pi t}{2}$, $E(Y) = \tfrac{2}{3}$, $D(Y) = \tfrac{1}{18}$
\end{rezultat}
\begin{resitev}
\begin{center}\begin{tikzpicture}[outer sep=2pt, scale=0.8]\def\l{0.35}
\path (0,0) coordinate (A) (4,0) coordinate (B) (4,4) coordinate (C) (0,4) coordinate (D) (2.5,0) coordinate (X) (0,1.5) coordinate (Y) ($(X)!0.5!(Y)$) coordinate (d);
\path (6,0) coordinate (A') (10,0) coordinate (B') (10,4) coordinate (C') (6,4) coordinate (D') (8.5,0) coordinate (X') (6,1.5) coordinate (Y');
% lines
\draw[very thick, blue!80!black] (X) -- (Y);
\draw[thick] (A) -- (B) -- (C) -- (D) -- cycle;
\draw[thick] (A') -- (B') -- (C') -- (D') -- cycle;
\draw[thick] (8.5,-0.1) -- (8.5,0.1);
\draw[thick] (5.9,1.5) -- (6.1,1.5);
% labels
\node at ($(d)+(30:\l)$) {\scalebox{0.8}{\color{blue!80!black}$X$}};
\node at ($(X)+(-90:\l)$) {\scalebox{0.8}{$(X_1,0)$}};
\node at ($(Y)+(180:2*\l)$) {\scalebox{0.8}{$(0,X_2)$}};
\node at ($(X')+(-90:\l)$) {\scalebox{0.8}{$(X_1,0)$}};
\node at ($(Y')+(180:2*\l)$) {\scalebox{0.8}{$(0,X_2)$}};
\end{tikzpicture}\end{center}
Denimo, da ima točka, ki smo jo izbrali na spodnji stranici koordinate $(X_1,0)$, točka na levi stranici pa $(0,X_2)$. Pri tem je $X_1,X_2\sim U[0,1]$. Dolžina daljice med točkama je
$$X = \sqrt{X_1^2+X_2^2}.$$
Minimalna možna vrednost slučajne spremenljivke $X$ je seveda $0$, največja pa $\sqrt{1^2+1^2} = \sqrt{2}$. Določimo porazdelitveno funkcijo $F_X(t)$ za $t\in[0,\sqrt{2}]$. Ker je
$$F_X(t) = P(X\leq t) = P\left(\sqrt{X_1^2+X_2^2}\leq t\right) = P\left(X_1^2+X_2^2\leq t^2\right),$$
mora pri fiksnem $t$ točka $(X_1,X_2)$ ležati znotraj kroga s središčem $(0,0)$ in radijem $t$, hkrati pa morata biti obe koordinati pozitivni, zato leži v pozitivnem kvadrantu (četrtini kroga). V splošnem leži točka $(X_1,X_2)$ nekje znotraj kvadrata $[0,1]^2$. Iskana verjetnost je enaka razmerju ploščin, torej
$$F_X(t) = \frac{\tfrac{1}{4}\pi t^2}{1^2} = \tfrac{1}{4}\pi t^2.$$
Natančneje,
$$F_X(t) = \left\{\begin{array}{ll}
0, & t\leq 0,\\
\tfrac{1}{4}\pi t^2, & t\in(0,\sqrt{2}],\\
1, & 1<t.
\end{array}\right.$$
Gostoto verjetnosti $p_X(t)$ dobimo tako, da $F_X(t)$ odvajamo, torej
$$p_X(t) = \left\{\begin{array}{ll}
\tfrac{1}{2}\pi t, & t\in(0,\sqrt{2}],\\
0, & \textrm{sicer}.
\end{array}\right.$$
Izračunajmo še porazdelitveno funkcijo $F_Y(t)$. Najprej je
$$F_Y(t) = P(Y\leq t) = P(X\!\leq\!t\,|\,X\!\leq\!1) = \frac{P(X\!\leq\!t\,,\,X\!\leq\!1)}{P(X\!\leq\!1)}.$$
Če je $t\leq 1$, potem je produkt dogodkov $X\leq t$ in $X\leq 1$ kar dogodek $X\leq t$, zato je v tem primeru
$$F_Y(t) = \frac{P(X\!\leq\!t)}{P(X\!\leq\!1)} = \frac{F_X(t)}{F_X(1)} = \frac{\tfrac{1}{4}\pi t^2}{\tfrac{1}{4}\pi 1^2} = t^2.$$
Če je $t>1$, potem je produkt dogodkov $X\leq t$ in $X\leq 1$ kar dogodek $X\leq 1$, zato je v tem primeru
$$F_Y(t) = \frac{P(X\!\leq\!1)}{P(X\!\leq\!1)} = 1.$$
Torej je
$$F_Y(t) = \left\{\begin{array}{ll}
0, & t\leq 0,\\
t^2, & t\in(0,1],\\
1, & 1<t.
\end{array}\right.$$
Od tu lahko spet z odvajanjem izračunamo gostoto verjetnosti
$$p_X(t) = \left\{\begin{array}{ll}
2t, & t\in(0,1],\\
0, & \textrm{sicer}.
\end{array}\right.$$
Ko poznamo gostoto verjetnosti, pa lahko izračunamo
$$E(Y) = \int_0^1 t\cdot 2t\ dt = \int_0^1 2t^2\ dt = \tfrac{2}{3}t^3 \Big|_{0}^{1} = \tfrac{2}{3},$$
$$E(Y^2) = \int_0^1 t^2\cdot 2t\ dt = \int_0^1 2t^3\ dt = \tfrac{1}{2}t^4 \Big|_{0}^{1} = \tfrac{1}{2}$$
in nazadnje
$$D(Y) = E(Y^2)-E(Y)^2 = \tfrac{1}{2} - \tfrac{4}{9} = \tfrac{9-8}{18} = \tfrac{1}{18}.$$
\end{resitev}
\end{naloga}



%\begin{naloga} Za neodvisni slučajni spremenljivki
%$$X\!\sim\!\begin{pmatrix}
%1 & 2 & 3 \\
%1\!/\!2 & 1\!/\!3 & 1\!/\!6
%\end{pmatrix}\quad\textrm{ in }\quad\; Y\!\sim\!\begin{pmatrix}
%0 & 1 & 2 & 3 \\
%1\!/\!10 & 2\!/\!10 & 3\!/\!10 & 4\!/\!10
%\end{pmatrix}$$
%poišči porazdelitev spremenljivke $Z\!=\!X\!+\!Y$.
%\odgovor{ $Z\!\sim\!\begin{pmatrix}
%1 & 2 & 3 & 4 & 5 & 6\\
%\tfrac{1}{20} &\tfrac{2}{15} &\tfrac{7}{30} &\tfrac{1}{3} &\tfrac{11}{60} &\tfrac{1}{15}
%\end{pmatrix}$.}
%\end{naloga}


%\begin{naloga} Naj bosta $X\!\sim\!\textrm{B}(m,p)$ in $Y\!\sim\!\textrm{B}(n,p)$ neodvisni. Kako je porazdeljena $Z\!=\!X\!+\!Y$?
%\odgovor{ $B(m\!+\!n,p)$}
%\end{naloga}


%\begin{naloga} Če sta $X\!\sim\!\mathrm{Exp}(\lambda)$ in $Y\!\sim\!\mathrm{Exp}(\lambda)$ neodvisni, kako je porazdeljena $X\!+\!Y$? Če sta $X\!\sim\!\mathrm{N}(0,a)$ in $Y\!\sim\!\mathrm{N}(0,b)$ neodvisni, kako je porazdeljena $X\!+\!Y$?
%\odgovor{ $\mathrm{Gama}(2,\lambda)$, $\mathrm{N}(0, \sqrt{a^2\!+\!b^2})$}
%\end{naloga}


%\begin{naloga} Naj bosta $X\!\sim\!\textrm{P}(\lambda)$ in $Y\!\sim\!\textrm{P}(\mu)$ neodvisni. Kako je porazdeljena $Z\!=\!X\!+\!Y$?
%\odgovor{$\mathrm{P}(\lambda\!+\!\mu)$}
%\end{naloga}


%\begin{naloga} Naj bo $X\!\sim\!\mathrm{N}(\mu,\sigma)$. Kako je porazdeljena $aX\!+\!b$?
%\odgovor{$\mathrm{N}(a\mu\!+\!b,|a|\sigma)$}
%\end{naloga}


%\begin{naloga}
%Izračunaj matematično upanje Bernoullijeve in binomske porazdelitve. Upoštevaj, da je binomska slučajna spremenljivka vsota $n$ neodvisnih Bernoullijevih slučajnih spremenljivk.
%\odgovor{ $p$, $np$}
%\end{naloga}


%\begin{naloga}
%Izračunaj matematično upanje geometrijske in negativne binomske porazdelitve. Upoštevaj, da je negativna binomska slučajna spremenljivka vsota $n$ neodvisnih geometrijskih slučajnih spremenljivk.
%\odgovor{ $\tfrac{1}{p}$, $\tfrac{n}{p}$}
%\end{naloga}


%\begin{naloga} Naključno izberemo $a$-elementno podmnožico in $b$-elementno podmnožico $A,B\!\subseteq\!\{1,\ldots,n\}$. Kolikšno je pričakovano število elementov v preseku?
%\odgovor{$X\!=\!\sum_{i=1}^n\!X_i$, $X_i\!\sim\! \begin{pmatrix}0&1\\\overline{p}&p\end{pmatrix}$, $p\!=\!P(i\!\in\!A\!\cap\!B)\!=\!P(i\in\!A)P(i\in\!b) \!=\!\tfrac{\binom{n-1}{a-1}}{\binom{n}{a}}\tfrac{\binom{n-1}{b-1}}{\binom{n}{b}}\!=\!\tfrac{ab}{n^2}$, $E(X)\!=\!\tfrac{ab}{n}$; splošneje, za naključne $A_1,\ldots,A_r\!\subseteq\!\{1,\ldots,n\}$ moči $a_1,\ldots,a_r$ je $E(|A_1\!\cap\!\ldots\!\cap\!A_r|)\!=\!\tfrac{a_1\cdots a_r}{n^{r-1}}$}
%\end{naloga}


%\begin{naloga}
%V vreči imamo $n$ kosov vrvi. Na slepo sežemo notri in zvežemo dva konca vrvi. To počnemo tako dolgo, da so vsi konci vrvi zvezani. Koliko je pričakovano število zank v vreči?
%\odgovor{pri vsakem vezanju imamo 1 vrv manj, dobimo pa 0 ali 1 zanko, $X\!=\!\sum_{i=1}^n\!X_i$, $X_i\!\sim\! \begin{pmatrix}0&1\\\overline{p}&p\end{pmatrix}$, $p\!=\!P(\text{ko imamo }i\text{ vrvi, pri vezanju dobimo zanko})\!=\! i\binom{2}{2}/\binom{2i}{i}\!=\!\tfrac{1}{2i-1}$, $E(X)\!=\!\sum_{i=1}^n\!\tfrac{1}{2i-1}$; vsako zaporedje vezav lahko identificiramo s permutacijo $\pi$, kjer zvežemo konca $i$-te in $\pi i$-te vrvi za $1\!\leq\!i\!\leq\!n$, torej smo izračunali pričakovano število ciklov naključne permutacije}
%\end{naloga}