\chapter{Verjetnost}
% 17 resena od 28

% =======
% TEORIJA
% =======
\begin{center}\begin{fminipage}{0.95\textwidth}
{\bf Elementarna verjetnost:}\: Izid iz dane množice izidov je izbran {\bf na slepo}, če so vsi izidi iz te množice enako verjetni. Takrat se \textbf{dogodek} $A$ (podmnožica vseh izidov) zgodi z verjetnostjo
$$P(A) = \frac{\text{število izidov, ki so v } A}{\text{število vseh izidov}}\ .$$
\end{fminipage}\end{center}


\begin{naloga}[vaje]{ver1}[resena]
% \tags{elementarna verjetnost}
% \tags2{pravilo produkta}
Hkrati vržemo dve igralni kocki.
\begin{enumerate}
\item Kolikšna je verjetnost dogodka $A$, da na prvi kocki padejo $4$ pike?
\item Kolikšna je verjetnost dogodka $B$, da je vsota pik enaka $6$?
\item Kolikšna je verjetnost dogodka $C$, da je vsota pik manjša od $4$?
\end{enumerate}
$$\begin{array}{cccccc}
\drawdie{1}\;\drawdie{1} &\drawdie{1}\;\drawdie{2} &\drawdie{1}\;\drawdie{3} &\drawdie{1}\;\drawdie{4} &\drawdie{1}\;\drawdie{5} &\drawdie{1}\;\drawdie{6} \\
\drawdie{2}\;\drawdie{1} &\drawdie{2}\;\drawdie{2} &\drawdie{2}\;\drawdie{3} &\drawdie{2}\;\drawdie{4} &\drawdie{2}\;\drawdie{5} &\drawdie{2}\;\drawdie{6} \\
\drawdie{3}\;\drawdie{1} &\drawdie{3}\;\drawdie{2} &\drawdie{3}\;\drawdie{3} &\drawdie{3}\;\drawdie{4} &\drawdie{3}\;\drawdie{5} &\drawdie{3}\;\drawdie{6} \\
\drawdie{4}\;\drawdie{1} &\drawdie{4}\;\drawdie{2} &\drawdie{4}\;\drawdie{3} &\drawdie{4}\;\drawdie{4} &\drawdie{4}\;\drawdie{5} &\drawdie{4}\;\drawdie{6} \\
\drawdie{5}\;\drawdie{1} &\drawdie{5}\;\drawdie{2} &\drawdie{5}\;\drawdie{3} &\drawdie{5}\;\drawdie{4} &\drawdie{5}\;\drawdie{5} &\drawdie{5}\;\drawdie{6} \\
\drawdie{6}\;\drawdie{1} &\drawdie{6}\;\drawdie{2} &\drawdie{6}\;\drawdie{3} &\drawdie{6}\;\drawdie{4} &\drawdie{6}\;\drawdie{5} &\drawdie{6}\;\drawdie{6} \\
\end{array}$$
\begin{rezultat}
a. $\frac{1}{6} = 0.1667$, 
b. $\frac{5}{36} = 0.1389$, 
c. $\frac{1}{12} = 0.0833$
\end{rezultat}
\begin{resitev}
\begin{enumerate}
\item Pri metu dveh poštenih kock imamo $36$ enako verjetnih izidov. Pri tem na prvi kocki padejo $4$ pike v $6$ primerih, zato je
$$P(A) = \frac{6}{36} = \frac{1}{6} = 0.1667.$$
\item Vsota pik je enaka $6$ v $5$ primerih od $36$, saj je
$$6 = 1+5 = 2+4 = 3+3 = 4+2 = 5+1,$$
zato je
$$P(B) = \frac{5}{36} = 0.1389.$$
\item Vsota pik je manjša od $4$ v treh primerih od $36$, zato je
$$P(C) = \frac{3}{36} = \frac{1}{12} = 0.0833.$$
\end{enumerate}
\end{resitev}
\end{naloga}


\begin{naloga}[vaje]{ver2}[resena]
% \tags{elementarna verjetnost}
% \tags2{pravilo produkta}
V posodi je 5 belih, 4 črne in 3 rdeče kroglice. Iz posode potegnemo tri kroglice.
\begin{enumerate}
\item Kolikšna je verjetnost, da bo med njimi po ena kroglica vsake barve, če izvlečeno kroglico vsakič sproti vrnemo v posodo?
\item Kolikšna je verjetnost, da bo med njimi po ena kroglica vsake barve, če kroglic ne vračamo?
\end{enumerate}
$$\begin{array}{|cccccc|}\hline
\fanwkr  & \fanwkr  & \fanwkr  & \fanwkr  & \fanwkr & \fankr{red} \\ 
\fankr{black} & \fankr{black} & \fankr{black} & \fankr{black} & \fankr{red}  & \fankr{red} \\ \hline
\end{array}$$
\begin{rezultat}
a. $\frac{5}{24} = 0.2083$, 
b. $\frac{3}{11} = 0.2727$
\end{rezultat}
\begin{resitev}
\begin{enumerate}
\item Vseh možnosti, da iz posode z $12$ kroglicami izvlečemo tri kroglice, če pri tem kroglice vračamo, je $12\cdot 12\cdot 12$. Če mora biti po ena vsake barve, imamo $3$ izbire za rdečo, $4$ za črno in $5$ za belo, poleg tega pa še $3!$ različnih vrstnih redov teh treh barv. Iskana verjetnost je torej
$$\frac{3!\cdot 3\cdot 4\cdot 5}{12\cdot 12\cdot 12} = \frac{5}{24} = 0.2083.$$
\item Če kroglic ne vračamo je vseh izbir le $12\cdot 11\cdot 10$, zato je iskana verjetnost
$$\frac{3!\cdot 3\cdot 4\cdot 5}{12\cdot 11\cdot 10} = \frac{3}{11} = 0.2727.$$
Ker kroglic ne vračamo in zato nobene ne moremo izbrati večkrat, pa bi lahko uporabili tudi kombinacije. Vseh možnosti bi bilo v tem primeru $\binom{12}{3}$, tri različne barve pa bi dobili, če bi izbrali po eno kroglico vsake barve, torej bi bila iskana verjetnost
$$\frac{\binom{3}{1}\binom{4}{1}\binom{5}{1}}{\binom{12}{3}} = \frac{3\cdot 4\cdot 5}{220} = \frac{3}{11} = 0.2727.$$
Rezultat je seveda enak.
\end{enumerate}
\end{resitev}
\end{naloga}


\begin{naloga}{ver3}[resena]
% \tags{elementarna verjetnost}
% \tags2{variacije s ponavljanjem}
Zakonca načrtujeta štiri otroke. Kaj je verjetneje: da bosta oba spola enako zastopana (dogodek $A$) ali da bodo trije enega, eden pa nasprotnega spola (dogodek $B$)? Vsak otrok je z enako verjetnostjo deček ali deklica neodvisno od prejšnjih.
\begin{rezultat}
$P(A) = \frac{3}{8}, P(B) = \frac{1}{2}$, $P(A) < P(B)$
\end{rezultat}
\begin{resitev}
Ker je vsak od štirih otrok lahko deček ali deklica, je vseh možnosti $2^4 = 16$. Za dogodek $A$ moramo od štirih mest izbrati dve za deklici, preostali dve pa pripadata dečkoma, torej je vseh možnosti $\binom{4}{2}\binom{4-2}{2} = 6$ in je
$$P(A) = \frac{\binom{4}{2}\binom{4-2}{2}}{2^4} = \frac{6}{16} = \frac{3}{8}.$$
Pri dogodku $B$ ločimo dve možnosti. Par ima lahko tri deklice in enega dečka na $\binom{4}{3}\binom{4-3}{1} = 4$ načine ali pa eno deklico in tri dečke na $\binom{4}{1}\binom{4-1}{3} = 4$ načine. Skupaj je za dogodek $B$ torej 8 možnosti in je
$$P(B) = \frac{\binom{4}{3}\binom{4-3}{1}}{2^4} + \frac{\binom{4}{1}\binom{4-1}{3}}{2^4} = \frac{4}{16}+\frac{4}{16} = \frac{8}{16} = \frac{4}{8}.$$
Vidimo, da je $P(B)>P(A)$, torej je bolj verjetno, da bodo trije od štirih otrok istega spola. 
\end{resitev}
\end{naloga}


\begin{naloga}[vaje]{ver4}[resena]
% \tags{elementarna verjetnost}
% \tags2{pravilo produkta}
V posodi so 3 rdeče in 5 črnih kroglic. Iz posode na slepo izvlečemo dve kroglici. Definiramo dogodka
\begin{eqnarray*}
A &=& \textrm{obe izvlečeni kroglici sta črni},\\
B &=& \textrm{izvlečeni kroglici sta različnih barv}.
\end{eqnarray*}
\begin{enumerate}
\item Izračunaj $P(A)$ in $P(B)$, če kroglic ne vračamo.
\item Izračunaj $P(A)$ in $P(B)$, če kroglice vračamo.
\end{enumerate}
$$\begin{array}{|cccc|}\hline
\fankr{red} & \fankr{black} & \fankr{black} & \fankr{black} \\ 
\fankr{red} & \fankr{red}  & \fankr{black} & \fankr{black} \\ \hline
\end{array}$$
\begin{rezultat}
a. $P(A) = \frac{5}{14} = 0.3571$, $P(B) = \frac{15}{28} = 0.5357$, 
b. $P(A) = \frac{25}{64} = 0.3906$, $P(B) = \frac{15}{32} = 0.4688$
\end{rezultat}
\begin{resitev}
%
\begin{center}\begin{tikzpicture}[outer sep=2pt, scale=0.3]\def\l{1.2}
\draw[color=white, fill=black!50] (6,0) -- (6,10) -- (16,10) -- (16,0) -- cycle;
\draw[color=white, fill=black!20] (0,16) -- (2,16) -- (2,14) -- (0,14) -- cycle;
\draw[color=white, fill=black!20] (2,14) -- (4,14) -- (4,12) -- (2,12) -- cycle;
\draw[color=white, fill=black!20] (4,12) -- (6,12) -- (6,10) -- (4,10) -- cycle;
\draw[color=white, fill=black!20] (6,10) -- (8,10) -- (8,8) -- (6,8) -- cycle;
\draw[color=white, fill=black!20] (8,8) -- (10,8) -- (10,6) -- (8,6) -- cycle;
\draw[color=white, fill=black!20] (10,6) -- (12,6) -- (12,4) -- (10,4) -- cycle;
\draw[color=white, fill=black!20] (12,4) -- (14,4) -- (14,2) -- (12,2) -- cycle;
\draw[color=white, fill=black!20] (14,2) -- (16,2) -- (16,0) -- (14,0) -- cycle;
\draw[color=white, fill=rdeca!40] (0,0) -- (6,0) -- (6,10) -- (0,10) -- cycle;
\draw[color=white, fill=rdeca!40] (6,10) -- (16,10) -- (16,16) -- (6,16) -- cycle;
\draw[thick] (0,0) -- (0,16) -- (16,16) -- (16,0) -- cycle;
\draw[thick] (2,0) -- (2,16);\draw[thick] (4,0) -- (4,16);\draw[thick] (6,0) -- (6,16);
\draw[thick] (8,0) -- (8,16);\draw[thick] (10,0) -- (10,16);\draw[thick] (12,0) -- (12,16);
\draw[thick] (14,0) -- (14,16);
\draw[thick] (0,2) -- (16,2);\draw[thick] (0,4) -- (16,4);\draw[thick] (0,6) -- (16,6);
\draw[thick] (0,8) -- (16,8);\draw[thick] (0,10) -- (16,10);\draw[thick] (0,12) -- (16,12);
\draw[thick] (0,14) -- (16,14);
%\draw (0,16) -- (16,0);
%\draw ( 0,14) -- ( 2,16);\draw ( 2,12) -- ( 4,14);\draw ( 4,10) -- ( 6,12);
%\draw ( 6, 8) -- ( 8,10);\draw ( 8, 6) -- (10, 8);\draw (10, 4) -- (12, 6);
%\draw (12, 2) -- (14, 4);\draw (14, 0) -- (16, 2);
\node at ($(8,0)+(-90:\l)$) {\scalebox{1}{$a.$}};
\node at ($(16,5)+(0:\l)$) {\color{black!60}\scalebox{1}{$A$}};
\node at ($(16,13)+(0:\l)$) {\color{rdeca!50}\scalebox{1}{$B$}};
\node at ($(1,16)+(90:1.3*\l)$) {\scalebox{0.95}{$\fankr{red}$}};
\node at ($(3,16)+(90:1.3*\l)$) {\scalebox{0.95}{$\fankr{red}$}};
\node at ($(5,16)+(90:1.3*\l)$) {\scalebox{0.95}{$\fankr{red}$}};
\node at ($(7,16)+(90:1.3*\l)$) {\scalebox{0.95}{$\fankr{black}$}};
\node at ($(9,16)+(90:1.3*\l)$) {\scalebox{0.95}{$\fankr{black}$}};
\node at ($(11,16)+(90:1.3*\l)$) {\scalebox{0.95}{$\fankr{black}$}};
\node at ($(13,16)+(90:1.3*\l)$) {\scalebox{0.95}{$\fankr{black}$}};
\node at ($(15,16)+(90:1.3*\l)$) {\scalebox{0.95}{$\fankr{black}$}};
\node at ($(0,15.35)+(180:\l)$) {\scalebox{0.95}{$\fankr{red}$}};
\node at ($(0,13.35)+(180:\l)$) {\scalebox{0.95}{$\fankr{red}$}};
\node at ($(0,11.35)+(180:\l)$) {\scalebox{0.95}{$\fankr{red}$}};
\node at ($(0,9.35)+(180:\l)$) {\scalebox{0.95}{$\fankr{black}$}};
\node at ($(0,7.35)+(180:\l)$) {\scalebox{0.95}{$\fankr{black}$}};
\node at ($(0,5.35)+(180:\l)$) {\scalebox{0.95}{$\fankr{black}$}};
\node at ($(0,3.35)+(180:\l)$) {\scalebox{0.95}{$\fankr{black}$}};
\node at ($(0,1.35)+(180:\l)$) {\scalebox{0.95}{$\fankr{black}$}};
\end{tikzpicture}\quad
\begin{tikzpicture}[outer sep=2pt, scale=0.3]\def\l{1.2}
\draw[color=white, fill=black!50] (6,0) -- (6,10) -- (16,10) -- (16,0) -- cycle;
\draw[color=white, fill=rdeca!40] (0,0) -- (6,0) -- (6,10) -- (0,10) -- cycle;
\draw[color=white, fill=rdeca!40] (6,10) -- (16,10) -- (16,16) -- (6,16) -- cycle;
\draw[thick] (0,0) -- (0,16) -- (16,16) -- (16,0) -- cycle;
\draw[thick] (2,0) -- (2,16);\draw[thick] (4,0) -- (4,16);\draw[thick] (6,0) -- (6,16);
\draw[thick] (8,0) -- (8,16);\draw[thick] (10,0) -- (10,16);\draw[thick] (12,0) -- (12,16);
\draw[thick] (14,0) -- (14,16);
\draw[thick] (0,2) -- (16,2);\draw[thick] (0,4) -- (16,4);\draw[thick] (0,6) -- (16,6);
\draw[thick] (0,8) -- (16,8);\draw[thick] (0,10) -- (16,10);\draw[thick] (0,12) -- (16,12);
\draw[thick] (0,14) -- (16,14);
\node at ($(8,0)+(-90:\l)$) {\scalebox{1}{$b.$}};
\node at ($(16,5)+(0:\l)$) {\color{black!60}\scalebox{1}{$A$}};
\node at ($(16,13)+(0:\l)$) {\color{rdeca!50}\scalebox{1}{$B$}};
\node at ($(1,16)+(90:1.3*\l)$) {\scalebox{0.95}{$\fankr{red}$}};
\node at ($(3,16)+(90:1.3*\l)$) {\scalebox{0.95}{$\fankr{red}$}};
\node at ($(5,16)+(90:1.3*\l)$) {\scalebox{0.95}{$\fankr{red}$}};
\node at ($(7,16)+(90:1.3*\l)$) {\scalebox{0.95}{$\fankr{black}$}};
\node at ($(9,16)+(90:1.3*\l)$) {\scalebox{0.95}{$\fankr{black}$}};
\node at ($(11,16)+(90:1.3*\l)$) {\scalebox{0.95}{$\fankr{black}$}};
\node at ($(13,16)+(90:1.3*\l)$) {\scalebox{0.95}{$\fankr{black}$}};
\node at ($(15,16)+(90:1.3*\l)$) {\scalebox{0.95}{$\fankr{black}$}};
\node at ($(0,15.35)+(180:\l)$) {\scalebox{0.95}{$\fankr{red}$}};
\node at ($(0,13.35)+(180:\l)$) {\scalebox{0.95}{$\fankr{red}$}};
\node at ($(0,11.35)+(180:\l)$) {\scalebox{0.95}{$\fankr{red}$}};
\node at ($(0,9.35)+(180:\l)$) {\scalebox{0.95}{$\fankr{black}$}};
\node at ($(0,7.35)+(180:\l)$) {\scalebox{0.95}{$\fankr{black}$}};
\node at ($(0,5.35)+(180:\l)$) {\scalebox{0.95}{$\fankr{black}$}};
\node at ($(0,3.35)+(180:\l)$) {\scalebox{0.95}{$\fankr{black}$}};
\node at ($(0,1.35)+(180:\l)$) {\scalebox{0.95}{$\fankr{black}$}};
\end{tikzpicture}\end{center}
\begin{enumerate}
\item Če kroglic ne vračamo, lahko računamo s kombinacijami. Dve kroglici lahko izberemo na $\binom{8}{2}$ načinov. Če morata biti obe črni, je izbir $\binom{5}{2}$, če mora biti po ena vsake barve, pa je izbir $\binom{3}{1}\binom{5}{1}$. Torej je
$$P(A) = \frac{\binom{5}{2}}{\binom{8}{2}} = \frac{10}{28} = \frac{5}{14} = 0.3571$$
in
$$P(B) = \frac{\binom{3}{1}\binom{5}{1}}{\binom{8}{2}} = \frac{15}{28} = 0.5357.$$
\item Če kroglice vračamo, je lažje uporabiti variacije s ponavljanjem oziroma pravilo produkta. Vseh izbir je v tem primeru $8\cdot 8$. Če morata biti obe kroglici črni, je izbir $5\cdot 5$, če je po ena vsake barve, pa je izbir $2\cdot 5\cdot 3$, ker moramo upoštevati dva možna vrstna reda (prva rdeča in druga črna ter prva črna in druga rdeča). V tem primeru je torej
$$P(A) = \frac{5\cdot 5}{8\cdot 8} = \frac{25}{64} = 0.3906$$
in
$$P(B) = \frac{2\cdot 3\cdot 5}{8\cdot 8} = \frac{30}{64} = \frac{15}{32} = 0.4688.$$
\end{enumerate}
\end{resitev}
\end{naloga}


\begin{naloga}[vaje]{ver5}[resena]
% \tags{elementarna verjetnost}
% \tags2{kombinacije, pravilo produkta}
Dan je dobro premešan kup $16$ kart, med katerimi so štirje piki. Kolikšna je verjetnost, da sta med prvimi osmimi kartami natanko dva pika?
$$\begin{array}{cccccccc}
\karta{\bace}{\pik} & \karta{\bjac}{\pik} & \karta{\bque}{\pik} & \karta{\bkin}{\pik} & \karta{\race}{\srce} & \karta{\rjac}{\srce} & \karta{\rque}{\srce} & \karta{\rkin}{\srce}
\end{array}$$
$$\begin{array}{cccccccc}
\karta{\race}{\karo} & \karta{\rjac}{\karo} & \karta{\rque}{\karo} & \karta{\rkin}{\karo} & \karta{\bace}{\kriz} & \karta{\bjac}{\kriz} & \karta{\bque}{\kriz} & \karta{\bkin}{\kriz}
\end{array}$$
\begin{rezultat}
$\frac{28}{65} = 0.4308$
\end{rezultat}
\begin{resitev}
Naj bo $A$ dogodek, da sta med prvimi osmimi kartami natanko dva pika. Vseh načinov, da iz kupa $16$ kart izberemo $8$ kart, je $\binom{16}{8}$. Dogodek $A$ se bo zgodil, če bomo izbrali $2$ od $4$ pikov in $6$ kart izmed preostalih $12$. Takih izbir je torej $\binom{4}{2}\binom{12}{6}$. Zato je
$$P(A) = \frac{\binom{4}{2}\binom{12}{6}}{\binom{16}{8}} = \frac{28}{65} = 0.4308.$$
\end{resitev}
\end{naloga}


\begin{naloga}{ver6}
% \tags{elementarna verjetnost}
% \tags2{pravilo produkta, pravilo vsote}
Iz cifer 2,3,5 in 6 sestavljamo trimestna števila, pri čemer se cifre lahko ponavljajo.
\begin{enumerate}
\item Določi verjetnost, da je tako sestavljeno število manjše od 400.
\item Določi verjetnost, da je tako sestavljeno število manjše od 355.
\item Določi verjetnost, da je tako sestavljeno število sodo.
\end{enumerate}
\begin{rezultat}
a. $\frac{1}{2} = 0.5$, 
b. $\frac{13}{32} = 0.4063$, 
c. $\frac{1}{2} = 0.5$
\end{rezultat}
\begin{resitev}

\end{resitev}
\end{naloga}


\begin{naloga}{ver7}[resena]
% \tags{elementarna verjetnost}
% \tags2{pravilo produkta, kombinacije}
Pri Lotu imajo 39 številk, žrebajo pa jih sedem. Recimo, da izpolnimo en sam listek z eno samo kombinacijo sedmih številk. Kolikšna je verjetnost, da smo zadeli pravih sedem številk? Kaj pa šest? Pet? Štiri?
\begin{rezultat}
$\frac{1}{15380937}$, $\frac{224}{15380937}$, $\frac{10416}{15380937}$, $\frac{173600}{15380937}$
\end{rezultat}
\begin{resitev}
Vseh možnih listkov pri Lotu je $\binom{39}{7} = 15 380 937$. Samo v enem primeru smo izbrali vseh 7 pravilnih številk, zato je verjetnost, da zadenemo sedmico $\frac{1}{15 380 937} = 0.00000006502$. Načinov, da izberemo šest od sedmih pravilnih številk in eno od $39-7 = 32$ nepravilnih, je $\binom{7}{6}\binom{32}{1} = 7\cdot 32 = 224$, zato je verjetnost, da zadenemo šestico, enaka $\frac{224}{15 380 937} = 0.00001456$. Načinov, da izberemo pet od sedmih pravilnih številk in dve od $32$ nepravilnih, je $\binom{7}{5}\binom{32}{2} = 21\cdot 496 = 10 416$, zato je ta verjetnost enaka $\frac{10416}{15 380 937} = 0.0006772$. Načinov, da izberemo štiri od sedmih pravilnih številk in tri od $32$ nepravilnih, je $\binom{7}{4}\binom{32}{3} = 35\cdot 4960 = 173600$, zato je ta verjetnost enaka $\frac{173600}{15 380 937} = 0.01129$.
\end{resitev}
\end{naloga}


% =======
% TEORIJA
% =======
\begin{center}\begin{fminipage}{0.95\textwidth}
{\bf Verjetnost nasprotnega dogodka:}\: $P(\overline{A}) = 1 - P(A)$
\end{fminipage}\end{center}


\begin{naloga}{ver8}[resena]
% \tags{elementarna verjetnost, nasprotni dogodek}
% \tags2{pravilo produkta, variacije s ponavljanjem}
Vržemo pet neodvisnih standardnih kock. Kolikšna je verjetnost, da bo vsaj na eni kocki padla šestica?
$$\drawdie{1}\; \drawdie{2} \; \drawdie{3} \; \drawdie{4} \; \drawdie{5}$$
\begin{rezultat}
$\frac{4651}{7776} = 0.5981$
\end{rezultat}
\begin{resitev}
Za vsako kocko imamo 6 možnih izidov, zato je vseh možnosti pri metu petih neodvisnih kock $6^5 = 7776$. Naj bo $A$ dogodek, da na vsaj eni kocki pade šestica. Potem je $\overline{A}$ dogodek, da na nobeni kocki ne pade šestica. Ker imamo v tem primeru za vsako kocko le še 5 možnih izidov, je
$$P(\overline{A}) = \frac{5^5}{6^5} = \frac{3125}{7776}.$$
Po formuli za verjetnost nasprotnega dogodka je zato
$$P(A) = 1-P(\overline{A}) = 1-\frac{3125}{7776} = \frac{4651}{7776} = 0.5981.$$
\end{resitev}
\end{naloga}


\begin{naloga}{ver9}
% \tags{elementarna verjetnost, nasprotni dogodek}
% \tags2{pravilo produkta}
Pri igri `Človek ne jezi se' otroci na začetku mečejo kocko dokler ne pade šestica, a največ trikrat. Kolikšna je verjetnost uspešnega poskusa?
$$\drawdie{3} \; \drawdie{1} \; \drawdie{6}\quad\omark\quad\quad
  \drawdie{2} \; \drawdie{6} \quad\omark\quad\quad
  \drawdie{3} \; \drawdie{5} \; \drawdie{4} \quad\xmark\quad\quad
  \drawdie{6}\quad\omark$$
\begin{rezultat}
$\frac{91}{216}$
\end{rezultat}
\begin{resitev}

\end{resitev}
\end{naloga}


\begin{naloga}[vaje]{ver10}[resena]
% \notes{vaje}
% \tags{elementarna verjetnost, nasprotni dogodek}
% \tags2{kombinacije, variacije brez ponavljanja, pravilo produkta}
Iz kupa $32$ igralnih kart naključno izvlečemo $3$ karte. Kolikšna je verjetnost naslednjih dogodkov:
\begin{enumerate}
\item $A =$ vse tri karte so dame,
\item $B =$ natanko dve karti sta pika,
\item $C =$ vse tri karte so iste barve,
\item $D =$ vsaj ena karta je dama.
\end{enumerate}
$$\begin{array}{cccccccc}
\karta{\bace}{\pik} & \karta{\bsev}{\pik} & \karta{\beig}{\pik} & \karta{\bnin}{\pik} & \karta{\bten}{\pik} & \karta{\bjac}{\pik} & \karta{\bque}{\pik} & \karta{\bkin}{\pik}
\end{array}$$
$$\begin{array}{cccccccc}
\karta{\race}{\srce} & \karta{\rsev}{\srce} & \karta{\reig}{\srce} & \karta{\rnin}{\srce} & \karta{\rten}{\srce} & \karta{\rjac}{\srce} & \karta{\rque}{\srce} & \karta{\rkin}{\srce}
\end{array}$$
$$\begin{array}{cccccccc}
\karta{\race}{\karo} & \karta{\rsev}{\karo} & \karta{\reig}{\karo} & \karta{\rnin}{\karo} & \karta{\rten}{\karo} & \karta{\rjac}{\karo} & \karta{\rque}{\karo} & \karta{\rkin}{\karo}
\end{array}$$
$$\begin{array}{cccccccc}
\karta{\bace}{\kriz} & \karta{\bsev}{\kriz} & \karta{\beig}{\kriz} & \karta{\bnin}{\kriz} & \karta{\bten}{\kriz} & \karta{\bjac}{\kriz} & \karta{\bque}{\kriz} & \karta{\bkin}{\kriz}
\end{array}$$
\begin{rezultat}
a. $P(A) = \frac{1}{1240} = 0.0008$, 
b. $P(B) = \frac{168}{1240} = 0.1355$, 
c. $P(C) = \frac{280}{1240} = 0.2258$, 
d. $P(D) = \frac{421}{1240} = 0.3395$
\end{rezultat}
\begin{resitev}
\begin{enumerate}
\item Iz kupa $32$ kart lahko $3$ karte izberemo na $\binom{32}{3}$ načinov. Če želimo, da se bo zgodil dogodek $A$, moramo izbrati $3$ od $4$ dam, zato je
$$P(A) = \frac{\binom{4}{3}}{\binom{32}{3}} = \frac{\binom{4}{1}}{\binom{32}{3}} = \frac{4}{4960} = \frac{1}{1240} = 0.0008.$$
\item Če morata biti natanko dve karti pika, moramo izbrati $2$ pika od $8$ in $1$ od preostalih $24$ kart, kar lahko storimo na $\binom{8}{2}\binom{24}{1}$ načinov, zato je
$$P(B) = \frac{\binom{8}{2}\binom{24}{1}}{\binom{32}{3}} = \frac{672}{4960} = \frac{21}{155} = 0.1355.$$
\item Če morajo biti vse tri karte iste barve (torej vse črne ali vse rdeče), je izbir $2\cdot\binom{16}{3}$, zato je
$$P(C) = \frac{2\cdot\binom{16}{3}}{\binom{32}{3}} = \frac{560}{4960} = \frac{7}{31} = 0.2258.$$
\item Oglejmo si najprej nasprotni dogodek $\overline{D}$, da med izvlečenimi tremi kartami ni nobene dame. Izbrati moramo torej $3$ od preostalih $28$ kart, kar lahko storimo na $\binom{28}{3}$ načinov. Zato je
$$P(\overline{D}) = \frac{\binom{28}{3}}{\binom{32}{3}} = \frac{3276}{4960} = \frac{819}{1240}.$$
Iskana verjetnost je torej
$$P(D) = 1 - P(\overline{D}) = 1-\frac{819}{1240} = \frac{421}{1240} = 0.3395.$$
\end{enumerate}
\end{resitev}
\end{naloga}


\begin{naloga}{ver11}[resena]
% \tags{nasprotna verjetnost}
% \tags2{kombinacije, pravilo produkta, pravilo komplementa}
V kompletu $28$ domin naključno izberemo $6$ domin. Kolikšna je verjetnost, da je vsaj na eni $6$ pik?

Na vsaki domini sta označeni dve polovici, vsaka ima svoje število pik (0-6), 7 domin pa ima na obeh polovicah isto število pik. Torej domine ustrezajo parom
$$\{(i,j)\!\in\!\{0,1,\ldots,6\}^2;\, i\!\leq\!j\}$$
oziroma 2-elementnim podmnožicam s ponavljanjem.
\begin{center}
\domino{0}{0}\domino{0}{1}\domino{0}{2}\domino{0}{3}\domino{0}{4}\domino{0}{5}\domino{0}{6}\domino{1}{1}\domino{1}{2}\domino{1}{3}\domino{1}{4}\domino{1}{5}\domino{1}{6}\domino{2}{2}
\end{center}
\begin{center}
\domino{2}{3}\domino{2}{4}\domino{2}{5}\domino{2}{6}\domino{3}{3}\domino{3}{4}\domino{3}{5}\domino{3}{6}\domino{4}{4}\domino{4}{5}\domino{4}{6}\domino{5}{5}\domino{5}{6}\domino{6}{6}
\end{center}
\begin{rezultat}
$\frac{3839}{4485} = 0.8560$
\end{rezultat}
\begin{resitev}
Domine so dveh vrst. Prve imajo na obeh polovicah istega od sedmih možnih simbolov. Takih je 7. Druge imajo dva različna simbola, teh je $\binom{7}{2} = 21$. Vseh domin je torej $21+7 = 28$. Podobno je domin, ki nimajo na nobeni od obeh polovic 6 pik, $6 + \binom{6}{2} = 6+15 = 21$. Tistih, ki imajo na vsaj eni polovici 6 pik, je torej $28-21 = 7$.
\begin{center}
\domino{0}{6}\domino{1}{6}\domino{2}{6}\domino{3}{6}\domino{4}{6}\domino{5}{6}\domino{6}{6}
\end{center}
Naj bo $A$ dogodek, da je na vsaj eni od 6 izbranih domin 6 pik. Potem je $\overline{A}$ dogodek, da nismo izbrali nobene od 7 domin s 6 pikami in je
$$P(\overline{A}) = \frac{\binom{21}{6}}{\binom{28}{6}} = \frac{54264}{376740} = \frac{4522}{31395} = 0.1440$$
in je $P(A) = 1-P(\overline{A}) = 0.8560$.
\end{resitev}
\end{naloga}


\begin{naloga}{ver12}[resena]
% \tags{}
% \tags2{}
Loterija je dala v prodajo $1000$ srečk, od tega jih zadane $50$. Kolikšna je verjetnost, da
\begin{enumerate}
\item naključno izbrana srečka zadene?
\item zadenemo vsaj enkrat, če kupimo tri srečke?
% \item zadenemo vsaj petkrat, če kupimo $20$ srečk?
\end{enumerate}
\begin{rezultat}
a. $\frac{1}{20}=0{.}05$, 
b. $\frac{237221}{1661670}\doteq0{.}1428$, 
% c. $\doteq 0{.}00224$
\end{rezultat}
\begin{resitev}
\begin{enumerate}
\item Verjetnost, da je naključno izbrana srečka dobitna, je $\frac{50}{1000} = 0.05$.
\item Naj bo $A$ dogodek, da je med tremi kupljenimi srečkami vsaj ena dobitna. Potem je $\overline{A}$ dogodek, da med njimi ni nobene dobitne in je
$$P(\overline{A}) = \frac{950\cdot 949\cdot 948}{1000\cdot 999\cdot 998} = 0.8572,$$
zato je $P(A) = 1-P(\overline{A}) = 0.1428$.
\end{enumerate}
\end{resitev}
\end{naloga}


\begin{naloga}{ver13}
% \tags{elementarna verjetnost, nasprotni dogodek}
% \tags2{pravilo produkta, variacije, variacije s ponavljanjem}
Kolikšna je verjetnost, da v skupini $n$ ljudi obstajata dva, ki imata rojstni dan na isti dan? Prestopna leta zanemari.
\begin{rezultat}
$1 - \frac{365\cdot364\cdot363\cdot\ldots\cdot (365-n+1)}{365^n}$
\end{rezultat}
\begin{resitev}

\end{resitev}
\end{naloga}


\begin{naloga}{ver14}
% \notes{vaje}
% \tags{elementarna verjetnost, nasprotni dogodek}
% \tags2{permutacije, pravilo komplementa}
Mama napiše $n$ različnih pisem in pripravi $n$ kuvert za ta pisma s samimi različnimi naslovi. Mimo pride navihani Petrček in povsem slučajno vtakne pisma v kuverte, v vsako kuverto po eno pismo. Kolikšna je verjetnost, da je vsaj eno pismo v pravi kuverti, če je
\begin{enumerate}
\item $n = 4$?
\item $n = 5$?
\end{enumerate}
\begin{rezultat}
a. $\frac{5}{8} = 0.6250$, b. $\frac{19}{30} = 0.6333$
\end{rezultat}
\begin{resitev}

\end{resitev}
\end{naloga}


\begin{naloga}[vaje]{ver15}[resena]
% \tags{elementarna verjetnost, nasprotni dogodek}
% \tags2{kombinacije}
Na slepo izberemo 3 oglišča v pravilnem šestkotniku. Izračunaj verjetnost, da
\begin{enumerate}
\item izbrana oglišča določajo enakokrak trikotnik.
\item izbrana oglišča niso oglišča enakostraničnega trikotnika.
\end{enumerate}
\begin{center}\begin{tikzpicture}[x=1em, y=1em]
\tikzstyle{every node}=[circle, draw, fill=black!0, inner sep=0pt, minimum width=5pt]
\def\r{4};\def\kot{60};
\draw [thick] \foreach \x in {0, 60, ..., 300} {
		(\x:\r) -- (\x+60:\r)};
\draw [thick] \foreach \x in {0, 60, ..., 300} {
		(\x:\r) -- (\x+120:\r)};
\draw [thick] \foreach \x in {0, 60, ..., 180} {
		(\x:\r) -- (\x+180:\r)};
\draw [thick] \foreach \x in {0, 60, ..., 300} {
		(\x:\r) node{}};
\end{tikzpicture}\end{center}
\begin{rezultat}
a. $\frac{2}{5} = 0.4$, 
b. $\frac{9}{10} = 0.9$
\end{rezultat}
\begin{resitev}
\begin{center}\begin{tikzpicture}[x=1em, y=1em]
\def\r{4};\def\kot{60};\def\l{1.8};
\node at ($(-60:\r)+(0:\l)$) {\color{modra}\scalebox{0.9}{$\times 6$}};
\tikzstyle{every node}=[circle, draw, fill=black!0, inner sep=0pt, minimum width=5pt]
\draw [thick] \foreach \x in {0, 60, ..., 300} {
		(\x:\r) -- (\x+60:\r)};
\draw [thick] \foreach \x in {0, 60, ..., 300} {
		(\x:\r) -- (\x+120:\r)};
\draw [thick] \foreach \x in {0, 60, ..., 180} {
		(\x:\r) -- (\x+180:\r)};
\draw [very thick, color = blue] (0:\r) -- (60:\r) -- (120:\r) -- cycle;
\draw [thick] \foreach \x in {0, 60, ..., 300} {
		(\x:\r) node{}};
\end{tikzpicture}\quad
\begin{tikzpicture}[x=1em, y=1em]
\def\r{4};\def\kot{60};\def\l{1.8};
\node at ($(-60:\r)+(0:\l)$) {\color{modra}\scalebox{0.9}{$\times 2$}};
\tikzstyle{every node}=[circle, draw, fill=black!0, inner sep=0pt, minimum width=5pt]
\draw [thick] \foreach \x in {0, 60, ..., 300} {
		(\x:\r) -- (\x+60:\r)};
\draw [thick] \foreach \x in {0, 60, ..., 300} {
		(\x:\r) -- (\x+120:\r)};
\draw [thick] \foreach \x in {0, 60, ..., 180} {
		(\x:\r) -- (\x+180:\r)};
\draw [very thick, color = blue] (0:\r) -- (120:\r) -- (240:\r) -- cycle;
\draw [thick] \foreach \x in {0, 60, ..., 300} {
		(\x:\r) node{}};
\end{tikzpicture}\end{center}
\begin{enumerate}
\item Vseh trikotnikov je $\binom{6}{3} = 20$.  Enakokrakih je $8$, zato je iskana verjetnost enaka $\frac{8}{20} = \frac{2}{5} = 0.4$. 
\item Enakostranična trikotnika sta $2$, zato je iskana verjetnost, da trikotnik ni enakostraničen, enaka $1-\frac{2}{20} = \frac{9}{10} = 0.9$.
\end{enumerate}
\end{resitev}
\end{naloga}


% =======
% TEORIJA
% =======
\begin{center}\begin{fminipage}{0.95\textwidth}
{\bf Geometrijska verjetnost:}\: Točka je izbrana \textbf{na slepo} iz intervala, lika, telesa, ipd., če za vsak dogodek $A$ velja
$$P(A) = \frac{\text{mera izidov, ki so v } A}{\text{mera vseh izidov}}\ .$$
Pri tem je mera lahko dolžina, ploščina, volumen, itd.
\end{fminipage}\end{center}


\begin{naloga}{ver16}
% \notes{vaje}
% \tags{geometrijska verjetnost}
% \tags2{}
Do šole je 4 minute hoje, vmes pa je semafor, na katerem 2 minuti gori zelena, 2 minuti pa rdeča luč. Od doma se odpravim 5 minut pred začetkom pouka.
\begin{enumerate}
\item Kolikšna je verjetnost, da pridem še pravočasno, če se držim predpisov?
\item Kaj pa, če sta na poti dva semaforja?
\end{enumerate}
Pri tem predpostavi, da je ob našem prihodu vsak semafor v naključnem stanju in semaforji med seboj niso usklajeni.
\begin{rezultat}
a. $\frac{3}{4} = 0.75$, 
b. $\frac{17}{32} = 0.5313$
\end{rezultat}
\begin{resitev}

\end{resitev}
\end{naloga}


\begin{naloga}{ver17}
% \notes{vaje}
% \tags{geometrijska verjetnost}
% \tags2{}
Dekle in fant se želita srečati na določenem mestu med 20:00 in 21:00. Vsak od njiju je pripravljen čakati drugega 10 minut in nič dlje. Kolikšna je verjetnost, da se srečata, če vsak izmed njiju pride na dogovorjeno mesto slučajno med 20:00 in 21:00?
\begin{rezultat}
$\frac{11}{36} = 0.3056$
\end{rezultat}
\begin{resitev}

\end{resitev}
\end{naloga}


\begin{naloga}{ver18}
% \tags{geometrijska verjetnost}
% \tags2{}
Palico slučajno prelomimo na dveh mestih. Koliko verjetno lahko iz dobljenih kosov sestavimo trikotnik (tj. noben od kosov ni daljši od skupne dolžine preostalih dveh)?
\begin{rezultat}
$\frac{1}{4} = 0.25$
\end{rezultat}
\begin{resitev}

\end{resitev}
\end{naloga}


\begin{naloga}[vaje]{ver19}[resena]
% \tags{geometrijska verjetnost}
% \tags2{}
Starejši brat preteče $100$ metrov v $15$ sekundah, mlajši pa v $30$ sekundah. Vsak teče s konstantno hitrostjo. Na začetku si vsak na $100$ metrov dolgi stezi naključno izbere štartni položaj.
\begin{enumerate}
\item Kakšna je verjetnost, da bo mlajši do cilja potreboval več kot $15$ sekund?
\item Kakšna je verjetnost, da bo mlajši na cilj prišel za starejšim?
\end{enumerate}
\begin{rezultat}
a. $\frac{1}{2} = 0.5$, 
b. $\frac{3}{4} = 0.75$
\end{rezultat}
\begin{resitev}
\begin{enumerate}
\item Če mlajši brat začne kjerkoli na zadnjih $50$ metrih steze, bo prišel do cilja v $15$ sekundah ali manj, sicer pa bo potreboval več kot $15$ sekund.
\begin{center}\begin{tikzpicture}[outer sep=2pt, scale=1]\def\l{0.5}
\draw[very thick, blue] (2,0) -- (4,0);
\draw[thick] (2,0) -- (0,0);
\draw (0,-0.1) -- (0,0.1);
\draw (2,-0.1) -- (2,0.1);
\draw (4,-0.1) -- (4,0.1);
\node at ($(2,0)+( 90:\l)$) {\color{white}\scalebox{0.8}{m}};
\node at ($(0,0)+(-90:\l)$) {\scalebox{0.8}{$100\,\!$ m}};
\node at ($(2,0)+(-90:\l)$) {\scalebox{0.8}{$50\,\!$ m}};
\node at ($(4,0)+(-90:\l)$) {\scalebox{0.8}{$0\,\!$ m}};
\node at ($(2,0)+( 90:\l)$) {\color{modra}\scalebox{0.8}{razdalja do cilja}};
\end{tikzpicture}\end{center}
Iskana verjetnost je torej $\frac{50}{100} = \frac{1}{2} = 0.5$.
\item Ker je starejši brat dvakrat hitrejši od mlajšega, bo prišel na cilj prej, če bo njegova pot manj kot dvakrat daljša od poti mlajšega brata. Vse možne izbire začetnih položajev lahko predstavimo s točkami v kvadratu. Točke, ki predstavljajo istočasen prihod na cilj, ležijo na premici z enačbo $y = 2x$, ki poteka skozi točki $(0,0)$ in $(50,100)$.
\begin{center}\begin{tikzpicture}[outer sep=2pt, scale=1]\def\l{0.5}
\draw[color=white, fill=blue!30] (0,0) -- (4,0) -- (4,4) -- (0,4) -- cycle;
\draw[color=white, fill=white] (0,0) -- (2,4) -- (0,4) -- cycle;
\draw[thick] (0,0) -- (4,0) -- (4,4) -- (0,4) -- cycle;
\draw[thick, dotted] (2,4) -- (2,0) -- (4,4);
\draw[thick] (0,0) -- (2,4);
\draw (0,-0.1) -- (0,0.1);
\draw (2,-0.1) -- (2,0.1);
\draw (4,-0.1) -- (4,0.1);
\draw (-0.1,0) -- (0.1,0);
\draw (-0.1,2) -- (0.1,2);
\draw (-0.1,4) -- (0.1,4);
\node at ($(2,4)+( 90:\l)$) {\color{modra}\scalebox{0.8}{razdalja do cilja}};
\node at ($(2,0)+(-90:\l)$) {\color{modra}\scalebox{0.9}{mlajši}};
\node at ($(0,0)+(-90:\l)$) {\scalebox{0.8}{$0\,\!$ m}};
\node at ($(4,0)+(-90:\l)$) {\scalebox{0.8}{$100\,\!$ m}};
\node at ($(0,0)+(180:\l)$) {\scalebox{0.8}{$0\,\!$ m}};
\node at ($(0,4)+(180:1.2*\l)$) {\scalebox{0.8}{$100\,\!$ m}};
\node at ($(0,2)+(180:2*\l)$) {\color{modra}\scalebox{0.9}{starejši}};
\node at ($(4,2)+(  0:2*\l)$) {\color{white}\scalebox{0.9}{starejši}};
\end{tikzpicture}\end{center}
Izbire, pri katerih mlajši pride na cilj za starejšim, ustrezajo pogoju $y \leq 2x$ in se nahajajo pod premico $y=2x$. Vidimo, da to območje vključuje tri od štirih skladnih trikotnikov, zato je iskana verjetnost enaka $\frac{3}{4}$. Seveda pa lahko tudi izračunamo kvocient ploščine trapeza in ploščine kvadrata:
$$\frac{\frac{1}{2}(100+50)\cdot 100}{100^2} = \frac{75}{100} = \frac{3}{4} = 0.75.$$
\end{enumerate}
\end{resitev}
\end{naloga}


\begin{naloga}[vaje]{ver20}[resena]
% \tags{geometrijska verjetnost}
% \tags2{}
Avtobus se ustavi na postaji na slepo med 6:55 in 7:05. Študent pa je nagnjen k zamujanju in pride na postajo na slepo med 7:00 in 7:07, neodvisno od avtobusa.
\begin{enumerate}
\item Kolikšna je verjetnost, da ujame ta avtobus?
\item Če želi študent še pravočasno priti na predavanje, mora biti na tem avtobusu najkasneje ob 7:02. Kolikšna je verjetnost, da se to zgodi?
\end{enumerate}
\begin{rezultat}
a. $\frac{5}{28} = 0.1786$, 
b. $\frac{1}{35} = 0.0286$
\end{rezultat}
\begin{resitev}
\begin{center}\begin{tikzpicture}[outer sep=2pt, scale=0.8]\def\l{0.5}
\draw[color=white, fill=blue!30] (5,0) -- (10,0) -- (10,5) -- cycle;
\draw[color=white, fill=blue!50] (5,0) -- (7,0) -- (7,2) -- cycle;
\draw[thick] (0,0) -- (10,0) -- (10,7) -- (0,7) -- cycle;
\draw[thick] (1,0) -- (1,7);\draw[thick] (2,0) -- (2,7);\draw[thick] (3,0) -- (3,7);
\draw[thick] (4,0) -- (4,7);\draw[thick] (5,0) -- (5,7);\draw[thick] (6,0) -- (6,7);
\draw[thick] (7,0) -- (7,7);\draw[thick] (8,0) -- (8,7);\draw[thick] (9,0) -- (9,7);
\draw[thick] (0,1) -- (10,1);\draw[thick] (0,2) -- (10,2);\draw[thick] (0,3) -- (10,3);
\draw[thick] (0,4) -- (10,4);\draw[thick] (0,5) -- (10,5);\draw[thick] (0,6) -- (10,6);
\draw (0,-0.1) -- (0,0.1);
\draw (5,-0.1) -- (5,0.1);
\draw (7,-0.1) -- (7,0.1);
\draw (10,-0.1) -- (10,0.1);
\draw (-0.1,0) -- (0.1,0);
\draw (-0.1,2) -- (0.1,2);
\draw (-0.1,5) -- (0.1,5);
\draw (-0.1,7) -- (0.1,7);
\draw[very thick] (5,0) -- (10,5);
\draw[very thick, color=modra] (7,0) -- (7,2);
\node at ($(0,0)+(-90:\l)$) {\scalebox{0.8}{$6\!:\!55$}};
\node at ($(5,0)+(-90:\l)$) {\scalebox{0.8}{$7\!:\!00$}};
\node at ($(7,0)+(-90:\l)$) {\scalebox{0.8}{$7\!:\!02$}};
\node at ($(10,0)+(-90:\l)$) {\scalebox{0.8}{$7\!:\!05$}};
\node at ($(0,0)+(180:1.5*\l)$) {\scalebox{0.8}{$7\!:\!00$}};
\node at ($(0,2)+(180:1.5*\l)$) {\scalebox{0.8}{$7\!:\!02$}};
\node at ($(0,5)+(180:1.5*\l)$) {\scalebox{0.8}{$7\!:\!05$}};
\node at ($(0,7)+(180:1.5*\l)$) {\scalebox{0.8}{$7\!:\!07$}};
\node at ($(5,0)+(-90:2*\l)$) {\color{modra}\scalebox{0.9}{avtobus}};
\node at ($(0,3.5)+(180:2*\l)$) {\color{modra}\scalebox{0.9}{študent}};
\node at ($(10,3.5)+(  0:2*\l)$) {\color{white}\scalebox{0.9}{študent}};
\end{tikzpicture}\end{center}
\begin{enumerate}
\item Narišimo pravokotnik, ki ga dobimo kot produkt intervalov $[6\!:\!55, 7\!:\!05]$ in $[7\!:\!00, 7\!:\!07]$ ter premico skozi točki $(7\!:\!00, 7\!:\!00)$ ter $(7\!:\!05, 7\!:\!05)$. Točke v trikotnem območju pod premico ustrezajo dogodku, da študent ujame avtobus, zato je iskana verjetnost
$$\frac{\tfrac{1}{2}\cdot 5\cdot 5}{10\cdot 7} = \frac{25}{140} = \frac{5}{28} = 0.1786.$$
\item Dogodku, da bo študent ujel avtobus in se bo to zgodilo pred $7:02$, ustreza močneje senčeni trikotnik in verjetnost tega dogodka je
$$\frac{\tfrac{1}{2}\cdot 2\cdot 2}{10\cdot 7} = \frac{4}{140} = \frac{1}{35} = 0.0286.$$
\end{enumerate}
\end{resitev}
\end{naloga}


% =======
% TEORIJA
% =======
\begin{center}\begin{fminipage}{0.95\textwidth}
{\bf Načelo vključitev in izključitev:}\:
\begin{align*}
P(A_1 \cup \cdots \cup A_n)
	&=P(A_1) + \cdots + P(A_n) \\
	&-P(A_1A_2) -P(A_1A_3) -\cdots -P(A_{n\!-\!1}A_n) \\
    &+P(A_1A_2A_3)+P(A_1A_2A_4) + \ldots + P(A_{n\!-\!2}A_{n\!-\!1}A_n)\\
	&-\cdots\\
	&+(-1)^{n+1}P(A_1\cdots A_n)
\end{align*}
\end{fminipage}\end{center}


\begin{naloga}{ver21}
% \notes{vaje}
% \tags{načelo vključitev in izključitev}
% \tags2{pravilo produkta, variacije brez ponavljanja}
V posodi so 3 rdeče, 2 črni in 5 belih kroglic. Na slepo izvlečemo dve kroglici (ki jih ne vračamo). Kolikšna je verjetnost, da je prva kroglica rdeča ali pa druga črna?
$$\begin{array}{|ccccc|}\hline
\fanwkr & \fanwkr & \fanwkr & \fanwkr  & \fanwkr  \\ 
\fankr{red}  & \fankr{red}  & \fankr{red}  & \fankr{black} & \fankr{black} \\ \hline 
\end{array}$$
\begin{rezultat}
$\frac{13}{30} = 0.4333$
\end{rezultat}
\begin{resitev}

\end{resitev}
\end{naloga}


\begin{naloga}{ver22}
% \tags{načelo vključitev in izključitev}
% \tags2{}
Verjetnost, da študent opravi Diskretne strukture je $\frac{2}{3}$, verjetnost, da opravi Matematiko, pa $\frac{5}{9}$. Verjetnost, da opravi vsaj enega od obeh predmetov, je $\frac{4}{5}$. Kolikšna je verjetnost, da naredi oba?
\begin{rezultat}
$\frac{19}{45} = 0.4222$
\end{rezultat}
\begin{resitev}

\end{resitev}
\end{naloga}


\begin{naloga}{ver23}[resena]
% \notes{vaje}
% \tags{elementarna verjetnost, disjunktni izidi, načelo vključitev in izključitev}
% \tags2{pravilo vsote, pravilo produkta, kombinacije}
Na študentsko tekmovanje v programiranju se je prijavilo 5 matematikov, 7 fizikov in 11 ra\-ču\-nal\-ni\-čar\-jev. Med vsemi prijavljenimi kandidati je nato komisija slučajno izbrala skupino štirih tekmovalcev, ki bo Slovenijo zastopala na mednarodnem tekmovanju. Kolikšna je verjetnost, da skupino sestavljajo vsaj en matematik, vsaj en fizik in vsaj en računalničar?
\begin{rezultat}
$\frac{10}{23} = 0.4348$
\end{rezultat}
\begin{resitev}
Izmed 23 kandidatov lahko skupino 4 tekmovalcev sestavimo na $\binom{23}{4}$ načinov. Če ta skupina vsebuje dva matematika, enega fizika in enega računalničarja, jo lahko sestavimo na $\binom{5}{2}\binom{7}{1}\binom{11}{1}$ načinov. Podobno imamo za sestavljanje skupin z dvema fizikoma oziroma z dvema računal\-ni\-čar\-je\-ma $\binom{5}{1}\binom{7}{2}\binom{11}{1}$ oziroma $\binom{5}{1}\binom{7}{1}\binom{11}{2}$ možnosti. Verjetnost, da skupina vsebuje vsaj po enega matematika, fizika in računalničarja, je torej
$$\frac{\binom{5}{2}\binom{7}{1}\binom{11}{1}+\binom{5}{1}\binom{7}{2}\binom{11}{1}+\binom{5}{1}\binom{7}{1}\binom{11}{2}}{\binom{23}{4}} = \frac{770+1155+1925}{8855} = \frac{3850}{8855} = \frac{10}{23} = 0.4348.$$
\end{resitev}
\end{naloga}


\begin{naloga}[vaje]{ver24}[resena]
% \tags{načelo vključitev in izključitev}
% \tags2{pravilo vsote, pravilo produkta}
V posodi so listki, ki so oštevilčeni od $1$ do $1000$. Kolikšna je verjetnost, da pri izbiranju na slepo
\begin{enumerate}
\item izberemo listek, na katerem je število, deljivo s $3$ in $4$?
\item izberemo listek, na katerem je število, deljivo s $3$ ali $4$?
\item izberemo dva listka, na katerem sta števili z enakim številom števk?
\end{enumerate}
\begin{rezultat}
a. $\frac{83}{1000} = 0.083$, 
b. $\frac{1}{2} = 0.5$, 
c. $\frac{409}{500} = 0.818$
\end{rezultat}
\begin{resitev}
\begin{enumerate}
\item Naj bo $A$ dogodek, da je naključno izbrano število med $1$ in $1000$ deljivo $3$, $B$ pa dogodek, da je deljivo s $4$. Potem je $AB$ dogodek, da je deljivo z $12$ in je
$$P(AB) = \frac{\left\lfloor\tfrac{1000}{12}\right\rfloor}{1000} = \frac{83}{1000} = 0.083.$$
\item Ker je
$$P(A) = \frac{\left\lfloor\tfrac{1000}{3}\right\rfloor}{1000} = \frac{333}{1000}\quad\textrm{ in }\quad P(B) = \frac{\left\lfloor\tfrac{1000}{4}\right\rfloor}{1000} = \frac{250}{1000},$$
lahko z uporabo načela vključitev-izključitev izračunamo
$$P(A\cup B) = P(A) + P(B) - P(AB) = \frac{333}{1000}+\frac{250}{1000}-\frac{83}{1000} = \frac{500}{1000} = \frac{1}{2} = 0.5.$$
\item Za $k = 1, 2, 3$ naj bo $A_k$ dogodek, da sta obe izbrani števili $k$-mestni. Potem je
\begin{eqnarray*}
P(A_1) &=& \frac{9}{1000}\cdot\frac{8}{999} \;=\; \frac{8}{111000} \;=\; \frac{4}{55500},\\ 
P(A_2) &=& \frac{90}{1000}\cdot\frac{89}{999} \;=\; \frac{890}{111000} \;=\; \frac{445}{55500},\\ 
P(A_3) &=& \frac{900}{1000}\cdot\frac{899}{999} \;=\; \frac{89900}{111000} \;=\; \frac{44950}{55500}.\\ 
\end{eqnarray*}
Dogodki $A_k$ so nezdružljivi, zato je
\begin{eqnarray*}
P(A_1\cup A_2\cup A_3) &=& P(A_1) + P(A_2) + P(A_3) =\\
 &=& \frac{4}{55500} + \frac{445}{55500} + \frac{44950}{55500} =\\
 &=& \frac{45399}{55500} \;=\; \frac{409}{500} \;=\; 0.818.
\end{eqnarray*}
\end{enumerate}
\end{resitev}
\end{naloga}


\begin{naloga}{ver25}[resena]
% \tags{načelo vključitev in izključitev}
% \tags2{}
Koliko je verjetno, da je naključno število med 1 in 1000 deljivo z 2 ali 3 ali 5?
\begin{rezultat}
$\frac{367}{500} = 0.734$
\end{rezultat}
\begin{resitev}
Naj bo $A_k$ dogodek, da je naključno izbrano število med 1 in 1000 deljivo s $k$. Potem je
$$P(A_k) = \frac{\left\lfloor\frac{1000}{k}\right\rfloor}{1000},$$
pri čemer $\lfloor x\rfloor$ označuje najmanjše celo število, ki je manjše ali enako $x$. Iščemo $P(A_2\cup A_3\cup A_5)$. Upoštevamo še, da je $A_2A_3 = A_6$, $A_2A_5 = A_{10}$, $A_3A_5 = A_{15}$ ter $A_2A_3A_5 = A_{30}$, pa po načelu vključitev in izključitev dobimo
\begin{eqnarray*}
P(A_2\cup A_3\cup A_5) &=& P(A_2)+P(A_3)+P(A_5)-P(A_6)-P(A_{10})-P(A_{15})+P(A_{30}) \;\;= \\
 &=& \frac{\left\lfloor\frac{1000}{2}\right\rfloor}{1000} + \frac{\left\lfloor\frac{1000}{3}\right\rfloor}{1000} + \frac{\left\lfloor\frac{1000}{5}\right\rfloor}{1000} - \frac{\left\lfloor\frac{1000}{6}\right\rfloor}{1000} - \frac{\left\lfloor\frac{1000}{10}\right\rfloor}{1000} - \frac{\left\lfloor\frac{1000}{15}\right\rfloor}{1000} + \frac{\left\lfloor\frac{1000}{30}\right\rfloor}{1000} \;\; =\\
 &=& 
\frac{500}{1000} + \frac{333}{1000} + \frac{200}{1000} - \frac{166}{1000} - \frac{100}{1000} - \frac{66}{1000} + \frac{33}{1000} \;\; =\\
 &=& \frac{734}{1000} = 0.734.
\end{eqnarray*}
\end{resitev}
\end{naloga}


% =======
% TEORIJA
% =======
\begin{center}\begin{fminipage}{0.95\textwidth}
{\bf Neodvisni dogodki:}\: Dogodka $A$ in $B$ sta \textbf{neodvisna}, če velja
$$P(AB)=P(A)\,P(B).$$ 
%Velja: $A$ in $B$ sta neodvisna $\Leftrightarrow$ $P(AB)P(\overline{A}\overline{B}) \!=\! P(\overline{A}B)P(A\overline{B})$. 
Dogodki $A_1,A_2,A_3,\ldots$ so \textbf{neodvisni}, če za poljubne različne indekse $i_1,\ldots,i_k$ velja 
$$P(A_{i_1} \! \cdots  A_{i_k}) = P(A_{i_1}) \, \cdots \, P(A_{i_k}).$$
%Velja: Če so $A_1,A_2,A_3,\ldots$ neodvisni in je $B_i\!\in\!\{A_i,\overline{A_i}\}$, so tudi $B_1,B_2,B_3,\ldots$ neodvisni, torej poljubno negiranje ohranja neodvisnost dogodkov.
\end{fminipage}\end{center}


\begin{naloga}{ver26}
% \tags{neodvisni dogodki}
% \tags2{}
Vržemo standardno pošteno kocko. Naj bo $A$ dogodek, da je padlo liho število pik, $B$ dogodek, da padejo več kot tri pike in $C$ dogodek, da padejo več kot štiri pike.
\begin{enumerate}
\item Ali sta dogodka $A$ in $B$ neodvisna?
\item Ali sta dogodka $A$ in $C$ neodvisna?
\end{enumerate}
$$\begin{array}{cccccc}
\drawdie{1} &\drawdie{2} &\drawdie{3} &\drawdie{4} &\drawdie{5} &\drawdie{6}
\end{array}$$
\begin{rezultat}
a. ne, 
b. da
\end{rezultat}
\begin{resitev}
\end{resitev}
\end{naloga}


\begin{naloga}[vaje]{ver27}[resena]
% \tags{neodvisni dogodki}
% \tags2{}
Vržemo dve standardni kocki. Ali je dogodek, da pade skupaj liho mnogo pik, neodvisen od
\begin{enumerate}
\item dogodka, da na prvi kocki pade sodo pik?
\item dogodka, da na prvi kocki pade več pik kot na drugi?
\end{enumerate}
$$\begin{array}{cccccc}
\drawdie{1}\;\drawdie{1} &\drawdie{1}\;\drawdie{2} &\drawdie{1}\;\drawdie{3} &\drawdie{1}\;\drawdie{4} &\drawdie{1}\;\drawdie{5} &\drawdie{1}\;\drawdie{6} \\
\drawdie{2}\;\drawdie{1} &\drawdie{2}\;\drawdie{2} &\drawdie{2}\;\drawdie{3} &\drawdie{2}\;\drawdie{4} &\drawdie{2}\;\drawdie{5} &\drawdie{2}\;\drawdie{6} \\
\drawdie{3}\;\drawdie{1} &\drawdie{3}\;\drawdie{2} &\drawdie{3}\;\drawdie{3} &\drawdie{3}\;\drawdie{4} &\drawdie{3}\;\drawdie{5} &\drawdie{3}\;\drawdie{6} \\
\drawdie{4}\;\drawdie{1} &\drawdie{4}\;\drawdie{2} &\drawdie{4}\;\drawdie{3} &\drawdie{4}\;\drawdie{4} &\drawdie{4}\;\drawdie{5} &\drawdie{4}\;\drawdie{6} \\
\drawdie{5}\;\drawdie{1} &\drawdie{5}\;\drawdie{2} &\drawdie{5}\;\drawdie{3} &\drawdie{5}\;\drawdie{4} &\drawdie{5}\;\drawdie{5} &\drawdie{5}\;\drawdie{6} \\
\drawdie{6}\;\drawdie{1} &\drawdie{6}\;\drawdie{2} &\drawdie{6}\;\drawdie{3} &\drawdie{6}\;\drawdie{4} &\drawdie{6}\;\drawdie{5} &\drawdie{6}\;\drawdie{6} \\
\end{array}$$
\begin{rezultat}
a. da, 
b. ne
\end{rezultat}
\begin{resitev}
\begin{center}\begin{tikzpicture}[outer sep=2pt, scale=0.5]\def\l{0.5}
\draw[color=white, fill=modra, opacity=0.5] (0,0) -- (1,0) -- (1,1) -- (0,1) -- cycle;
\draw[color=white, fill=modra, opacity=0.5] (1,1) -- (2,1) -- (2,2) -- (1,2) -- cycle;
\draw[color=white, fill=modra, opacity=0.5] (2,2) -- (3,2) -- (3,3) -- (2,3) -- cycle;
\draw[color=white, fill=modra, opacity=0.5] (3,3) -- (4,3) -- (4,4) -- (3,4) -- cycle;
\draw[color=white, fill=modra, opacity=0.5] (4,4) -- (5,4) -- (5,5) -- (4,5) -- cycle;
\draw[color=white, fill=modra, opacity=0.5] (5,5) -- (6,5) -- (6,6) -- (5,6) -- cycle;
\draw[color=white, fill=modra, opacity=0.5] (2,0) -- (3,0) -- (3,1) -- (2,1) -- cycle;
\draw[color=white, fill=modra, opacity=0.5] (3,1) -- (4,1) -- (4,2) -- (3,2) -- cycle;
\draw[color=white, fill=modra, opacity=0.5] (4,2) -- (5,2) -- (5,3) -- (4,3) -- cycle;
\draw[color=white, fill=modra, opacity=0.5] (5,3) -- (6,3) -- (6,4) -- (5,4) -- cycle;
\draw[color=white, fill=modra, opacity=0.5] (4,0) -- (5,0) -- (5,1) -- (4,1) -- cycle;
\draw[color=white, fill=modra, opacity=0.5] (5,1) -- (6,1) -- (6,2) -- (5,2) -- cycle;
\draw[color=white, fill=modra, opacity=0.5] (0,2) -- (1,2) -- (1,3) -- (0,3) -- cycle;
\draw[color=white, fill=modra, opacity=0.5] (1,3) -- (2,3) -- (2,4) -- (1,4) -- cycle;
\draw[color=white, fill=modra, opacity=0.5] (2,4) -- (3,4) -- (3,5) -- (2,5) -- cycle;
\draw[color=white, fill=modra, opacity=0.5] (3,5) -- (4,5) -- (4,6) -- (3,6) -- cycle;
\draw[color=white, fill=modra, opacity=0.5] (0,4) -- (1,4) -- (1,5) -- (0,5) -- cycle;
\draw[color=white, fill=modra, opacity=0.5] (1,5) -- (2,5) -- (2,6) -- (1,6) -- cycle;
\draw[thick] (0,0) -- (0,6) -- (6,6) -- (6,0) -- cycle;
\draw[thick] (1,0) -- (1,6);\draw[thick] (2,0) -- (2,6);\draw[thick] (3,0) -- (3,6);
\draw[thick] (4,0) -- (4,6);\draw[thick] (5,0) -- (5,6);
\draw[thick] (0,1) -- (6,1);\draw[thick] (0,2) -- (6,2);\draw[thick] (0,3) -- (6,3);
\draw[thick] (0,4) -- (6,4);\draw[thick] (0,5) -- (6,5);
\node at ($(6,5.5)+(0:\l)$) {\color{modra}\scalebox{0.8}{$L$}};
\node at ($(3,0)+(-90:\l)$) {\color{white}\scalebox{1}{$a.$}};
\node at ($(0.5,6)+(90:\l)$) {\scalebox{0.95}{$1$}};
\node at ($(1.5,6)+(90:\l)$) {\scalebox{0.95}{$2$}};
\node at ($(2.5,6)+(90:\l)$) {\scalebox{0.95}{$3$}};
\node at ($(3.5,6)+(90:\l)$) {\scalebox{0.95}{$4$}};
\node at ($(4.5,6)+(90:\l)$) {\scalebox{0.95}{$5$}};
\node at ($(5.5,6)+(90:\l)$) {\scalebox{0.95}{$6$}};
\node at ($(0,0.5)+(180:\l)$) {\scalebox{0.95}{$1$}};
\node at ($(0,1.5)+(180:\l)$) {\scalebox{0.95}{$2$}};
\node at ($(0,2.5)+(180:\l)$) {\scalebox{0.95}{$3$}};
\node at ($(0,3.5)+(180:\l)$) {\scalebox{0.95}{$4$}};
\node at ($(0,4.5)+(180:\l)$) {\scalebox{0.95}{$5$}};
\node at ($(0,5.5)+(180:\l)$) {\scalebox{0.95}{$6$}};
\end{tikzpicture}\quad
\begin{tikzpicture}[outer sep=2pt, scale=0.5]\def\l{0.5}
\draw[color=white, fill=rdeca, opacity=0.5] (0,0) -- (6,0) -- (6,1) -- (0,1) -- cycle;
\draw[color=white, fill=rdeca, opacity=0.5] (0,2) -- (6,2) -- (6,3) -- (0,3) -- cycle;
\draw[color=white, fill=rdeca, opacity=0.5] (0,4) -- (6,4) -- (6,5) -- (0,5) -- cycle;
\draw[thick] (0,0) -- (0,6) -- (6,6) -- (6,0) -- cycle;
\draw[thick] (1,0) -- (1,6);\draw[thick] (2,0) -- (2,6);\draw[thick] (3,0) -- (3,6);
\draw[thick] (4,0) -- (4,6);\draw[thick] (5,0) -- (5,6);
\draw[thick] (0,1) -- (6,1);\draw[thick] (0,2) -- (6,2);\draw[thick] (0,3) -- (6,3);
\draw[thick] (0,4) -- (6,4);\draw[thick] (0,5) -- (6,5);
\node at ($(6,5.5)+(0:\l)$) {\color{rdeca}\scalebox{0.8}{$S$}};
\node at ($(3,0)+(-90:\l)$) {\scalebox{1}{$a.$}};
\node at ($(0.5,6)+(90:\l)$) {\scalebox{0.95}{$1$}};
\node at ($(1.5,6)+(90:\l)$) {\scalebox{0.95}{$2$}};
\node at ($(2.5,6)+(90:\l)$) {\scalebox{0.95}{$3$}};
\node at ($(3.5,6)+(90:\l)$) {\scalebox{0.95}{$4$}};
\node at ($(4.5,6)+(90:\l)$) {\scalebox{0.95}{$5$}};
\node at ($(5.5,6)+(90:\l)$) {\scalebox{0.95}{$6$}};
\node at ($(0,0.5)+(180:\l)$) {\scalebox{0.95}{$1$}};
\node at ($(0,1.5)+(180:\l)$) {\scalebox{0.95}{$2$}};
\node at ($(0,2.5)+(180:\l)$) {\scalebox{0.95}{$3$}};
\node at ($(0,3.5)+(180:\l)$) {\scalebox{0.95}{$4$}};
\node at ($(0,4.5)+(180:\l)$) {\scalebox{0.95}{$5$}};
\node at ($(0,5.5)+(180:\l)$) {\scalebox{0.95}{$6$}};
\end{tikzpicture}\quad
\begin{tikzpicture}[outer sep=2pt, scale=0.5]\def\l{0.5}
\draw[color=white, fill=modra!50!rdeca, opacity=0.5] (0,0) -- (1,0) -- (1,1) -- (0,1) -- cycle;
\draw[color=white, fill=modra!50!rdeca, opacity=0.5] (2,2) -- (3,2) -- (3,3) -- (2,3) -- cycle;
\draw[color=white, fill=modra!50!rdeca, opacity=0.5] (4,4) -- (5,4) -- (5,5) -- (4,5) -- cycle;
\draw[color=white, fill=modra!50!rdeca, opacity=0.5] (2,0) -- (3,0) -- (3,1) -- (2,1) -- cycle;
\draw[color=white, fill=modra!50!rdeca, opacity=0.5] (4,2) -- (5,2) -- (5,3) -- (4,3) -- cycle;
\draw[color=white, fill=modra!50!rdeca, opacity=0.5] (4,0) -- (5,0) -- (5,1) -- (4,1) -- cycle;
\draw[color=white, fill=modra!50!rdeca, opacity=0.5] (0,2) -- (1,2) -- (1,3) -- (0,3) -- cycle;
\draw[color=white, fill=modra!50!rdeca, opacity=0.5] (2,4) -- (3,4) -- (3,5) -- (2,5) -- cycle;
\draw[color=white, fill=modra!50!rdeca, opacity=0.5] (0,4) -- (1,4) -- (1,5) -- (0,5) -- cycle;
\draw[thick] (0,0) -- (0,6) -- (6,6) -- (6,0) -- cycle;
\draw[thick] (1,0) -- (1,6);\draw[thick] (2,0) -- (2,6);\draw[thick] (3,0) -- (3,6);
\draw[thick] (4,0) -- (4,6);\draw[thick] (5,0) -- (5,6);
\draw[thick] (0,1) -- (6,1);\draw[thick] (0,2) -- (6,2);\draw[thick] (0,3) -- (6,3);
\draw[thick] (0,4) -- (6,4);\draw[thick] (0,5) -- (6,5);
\node at ($(6,5.5)+(0:1.2*\l)$) {\color{modra!50!rdeca}\scalebox{0.8}{$LS$}};
\node at ($(3,0)+(-90:\l)$) {\color{white}\scalebox{1}{$a.$}};
\node at ($(0.5,6)+(90:\l)$) {\scalebox{0.95}{$1$}};
\node at ($(1.5,6)+(90:\l)$) {\scalebox{0.95}{$2$}};
\node at ($(2.5,6)+(90:\l)$) {\scalebox{0.95}{$3$}};
\node at ($(3.5,6)+(90:\l)$) {\scalebox{0.95}{$4$}};
\node at ($(4.5,6)+(90:\l)$) {\scalebox{0.95}{$5$}};
\node at ($(5.5,6)+(90:\l)$) {\scalebox{0.95}{$6$}};
\node at ($(0,0.5)+(180:\l)$) {\scalebox{0.95}{$1$}};
\node at ($(0,1.5)+(180:\l)$) {\scalebox{0.95}{$2$}};
\node at ($(0,2.5)+(180:\l)$) {\scalebox{0.95}{$3$}};
\node at ($(0,3.5)+(180:\l)$) {\scalebox{0.95}{$4$}};
\node at ($(0,4.5)+(180:\l)$) {\scalebox{0.95}{$5$}};
\node at ($(0,5.5)+(180:\l)$) {\scalebox{0.95}{$6$}};
\end{tikzpicture}
\end{center}
\begin{center}
\begin{tikzpicture}[outer sep=2pt, scale=0.5]\def\l{0.5}
\draw[color=white, fill=modra, opacity=0.5] (0,0) -- (1,0) -- (1,1) -- (0,1) -- cycle;
\draw[color=white, fill=modra, opacity=0.5] (1,1) -- (2,1) -- (2,2) -- (1,2) -- cycle;
\draw[color=white, fill=modra, opacity=0.5] (2,2) -- (3,2) -- (3,3) -- (2,3) -- cycle;
\draw[color=white, fill=modra, opacity=0.5] (3,3) -- (4,3) -- (4,4) -- (3,4) -- cycle;
\draw[color=white, fill=modra, opacity=0.5] (4,4) -- (5,4) -- (5,5) -- (4,5) -- cycle;
\draw[color=white, fill=modra, opacity=0.5] (5,5) -- (6,5) -- (6,6) -- (5,6) -- cycle;
\draw[color=white, fill=modra, opacity=0.5] (2,0) -- (3,0) -- (3,1) -- (2,1) -- cycle;
\draw[color=white, fill=modra, opacity=0.5] (3,1) -- (4,1) -- (4,2) -- (3,2) -- cycle;
\draw[color=white, fill=modra, opacity=0.5] (4,2) -- (5,2) -- (5,3) -- (4,3) -- cycle;
\draw[color=white, fill=modra, opacity=0.5] (5,3) -- (6,3) -- (6,4) -- (5,4) -- cycle;
\draw[color=white, fill=modra, opacity=0.5] (4,0) -- (5,0) -- (5,1) -- (4,1) -- cycle;
\draw[color=white, fill=modra, opacity=0.5] (5,1) -- (6,1) -- (6,2) -- (5,2) -- cycle;
\draw[color=white, fill=modra, opacity=0.5] (0,2) -- (1,2) -- (1,3) -- (0,3) -- cycle;
\draw[color=white, fill=modra, opacity=0.5] (1,3) -- (2,3) -- (2,4) -- (1,4) -- cycle;
\draw[color=white, fill=modra, opacity=0.5] (2,4) -- (3,4) -- (3,5) -- (2,5) -- cycle;
\draw[color=white, fill=modra, opacity=0.5] (3,5) -- (4,5) -- (4,6) -- (3,6) -- cycle;
\draw[color=white, fill=modra, opacity=0.5] (0,4) -- (1,4) -- (1,5) -- (0,5) -- cycle;
\draw[color=white, fill=modra, opacity=0.5] (1,5) -- (2,5) -- (2,6) -- (1,6) -- cycle;
\draw[thick] (0,0) -- (0,6) -- (6,6) -- (6,0) -- cycle;
\draw[thick] (1,0) -- (1,6);\draw[thick] (2,0) -- (2,6);\draw[thick] (3,0) -- (3,6);
\draw[thick] (4,0) -- (4,6);\draw[thick] (5,0) -- (5,6);
\draw[thick] (0,1) -- (6,1);\draw[thick] (0,2) -- (6,2);\draw[thick] (0,3) -- (6,3);
\draw[thick] (0,4) -- (6,4);\draw[thick] (0,5) -- (6,5);
\node at ($(6,5.5)+(0:\l)$) {\color{modra}\scalebox{0.8}{$L$}};
\node at ($(3,0)+(-90:\l)$) {\color{white}\scalebox{1}{$b.$}};
\node at ($(0.5,6)+(90:\l)$) {\scalebox{0.95}{$1$}};
\node at ($(1.5,6)+(90:\l)$) {\scalebox{0.95}{$2$}};
\node at ($(2.5,6)+(90:\l)$) {\scalebox{0.95}{$3$}};
\node at ($(3.5,6)+(90:\l)$) {\scalebox{0.95}{$4$}};
\node at ($(4.5,6)+(90:\l)$) {\scalebox{0.95}{$5$}};
\node at ($(5.5,6)+(90:\l)$) {\scalebox{0.95}{$6$}};
\node at ($(0,0.5)+(180:\l)$) {\scalebox{0.95}{$1$}};
\node at ($(0,1.5)+(180:\l)$) {\scalebox{0.95}{$2$}};
\node at ($(0,2.5)+(180:\l)$) {\scalebox{0.95}{$3$}};
\node at ($(0,3.5)+(180:\l)$) {\scalebox{0.95}{$4$}};
\node at ($(0,4.5)+(180:\l)$) {\scalebox{0.95}{$5$}};
\node at ($(0,5.5)+(180:\l)$) {\scalebox{0.95}{$6$}};
\end{tikzpicture}\quad
\begin{tikzpicture}[outer sep=2pt, scale=0.5]\def\l{0.5}
\draw[color=white, fill=rdeca, opacity=0.5] (0,0) -- (3,0) -- (3,3) -- (0,3) -- cycle;
\draw[color=white, fill=rdeca, opacity=0.5] (0,3) -- (2,3) -- (2,4) -- (0,4) -- cycle;
\draw[color=white, fill=rdeca, opacity=0.5] (3,0) -- (4,0) -- (4,2) -- (3,2) -- cycle;
\draw[color=white, fill=rdeca, opacity=0.5] (0,4) -- (1,4) -- (1,5) -- (0,5) -- cycle;
\draw[color=white, fill=rdeca, opacity=0.5] (4,0) -- (5,0) -- (5,1) -- (4,1) -- cycle;
\draw[thick] (0,0) -- (0,6) -- (6,6) -- (6,0) -- cycle;
\draw[thick] (1,0) -- (1,6);\draw[thick] (2,0) -- (2,6);\draw[thick] (3,0) -- (3,6);
\draw[thick] (4,0) -- (4,6);\draw[thick] (5,0) -- (5,6);
\draw[thick] (0,1) -- (6,1);\draw[thick] (0,2) -- (6,2);\draw[thick] (0,3) -- (6,3);
\draw[thick] (0,4) -- (6,4);\draw[thick] (0,5) -- (6,5);
\node at ($(6,5.5)+(0:\l)$) {\color{rdeca}\scalebox{0.8}{$A$}};
\node at ($(3,0)+(-90:\l)$) {\scalebox{1}{$b.$}};
\node at ($(0.5,6)+(90:\l)$) {\scalebox{0.95}{$1$}};
\node at ($(1.5,6)+(90:\l)$) {\scalebox{0.95}{$2$}};
\node at ($(2.5,6)+(90:\l)$) {\scalebox{0.95}{$3$}};
\node at ($(3.5,6)+(90:\l)$) {\scalebox{0.95}{$4$}};
\node at ($(4.5,6)+(90:\l)$) {\scalebox{0.95}{$5$}};
\node at ($(5.5,6)+(90:\l)$) {\scalebox{0.95}{$6$}};
\node at ($(0,0.5)+(180:\l)$) {\scalebox{0.95}{$1$}};
\node at ($(0,1.5)+(180:\l)$) {\scalebox{0.95}{$2$}};
\node at ($(0,2.5)+(180:\l)$) {\scalebox{0.95}{$3$}};
\node at ($(0,3.5)+(180:\l)$) {\scalebox{0.95}{$4$}};
\node at ($(0,4.5)+(180:\l)$) {\scalebox{0.95}{$5$}};
\node at ($(0,5.5)+(180:\l)$) {\scalebox{0.95}{$6$}};
\end{tikzpicture}\quad
\begin{tikzpicture}[outer sep=2pt, scale=0.5]\def\l{0.5}
\draw[color=white, fill=modra!50!rdeca, opacity=0.5] (0,0) -- (1,0) -- (1,1) -- (0,1) -- cycle;
\draw[color=white, fill=modra!50!rdeca, opacity=0.5] (1,1) -- (2,1) -- (2,2) -- (1,2) -- cycle;
\draw[color=white, fill=modra!50!rdeca, opacity=0.5] (2,2) -- (3,2) -- (3,3) -- (2,3) -- cycle;
\draw[color=white, fill=modra!50!rdeca, opacity=0.5] (2,0) -- (3,0) -- (3,1) -- (2,1) -- cycle;
\draw[color=white, fill=modra!50!rdeca, opacity=0.5] (3,1) -- (4,1) -- (4,2) -- (3,2) -- cycle;
\draw[color=white, fill=modra!50!rdeca, opacity=0.5] (4,0) -- (5,0) -- (5,1) -- (4,1) -- cycle;
\draw[color=white, fill=modra!50!rdeca, opacity=0.5] (0,2) -- (1,2) -- (1,3) -- (0,3) -- cycle;
\draw[color=white, fill=modra!50!rdeca, opacity=0.5] (1,3) -- (2,3) -- (2,4) -- (1,4) -- cycle;
\draw[color=white, fill=modra!50!rdeca, opacity=0.5] (0,4) -- (1,4) -- (1,5) -- (0,5) -- cycle;
\draw[thick] (0,0) -- (0,6) -- (6,6) -- (6,0) -- cycle;
\draw[thick] (1,0) -- (1,6);\draw[thick] (2,0) -- (2,6);\draw[thick] (3,0) -- (3,6);
\draw[thick] (4,0) -- (4,6);\draw[thick] (5,0) -- (5,6);
\draw[thick] (0,1) -- (6,1);\draw[thick] (0,2) -- (6,2);\draw[thick] (0,3) -- (6,3);
\draw[thick] (0,4) -- (6,4);\draw[thick] (0,5) -- (6,5);
\node at ($(6,5.5)+(0:1.2*\l)$) {\color{modra!50!rdeca}\scalebox{0.8}{$AL$}};
\node at ($(3,0)+(-90:\l)$) {\color{white}\scalebox{1}{$b.$}};
\node at ($(0.5,6)+(90:\l)$) {\scalebox{0.95}{$1$}};
\node at ($(1.5,6)+(90:\l)$) {\scalebox{0.95}{$2$}};
\node at ($(2.5,6)+(90:\l)$) {\scalebox{0.95}{$3$}};
\node at ($(3.5,6)+(90:\l)$) {\scalebox{0.95}{$4$}};
\node at ($(4.5,6)+(90:\l)$) {\scalebox{0.95}{$5$}};
\node at ($(5.5,6)+(90:\l)$) {\scalebox{0.95}{$6$}};
\node at ($(0,0.5)+(180:\l)$) {\scalebox{0.95}{$1$}};
\node at ($(0,1.5)+(180:\l)$) {\scalebox{0.95}{$2$}};
\node at ($(0,2.5)+(180:\l)$) {\scalebox{0.95}{$3$}};
\node at ($(0,3.5)+(180:\l)$) {\scalebox{0.95}{$4$}};
\node at ($(0,4.5)+(180:\l)$) {\scalebox{0.95}{$5$}};
\node at ($(0,5.5)+(180:\l)$) {\scalebox{0.95}{$6$}};
\end{tikzpicture}\end{center}
\begin{enumerate}
\item Naj bo $L$ dogodek, da pri metu dveh kock pade skupaj liho pik, $S$ pa dogodek, da na prvi kocki pade sodo pik. Potem je seveda $P(L) = P(S) = \frac{18}{36} = \frac{1}{2}$. Izračunati moramo še $P(LS)$. Ker se dogodek $LS$ zgodi v $9$ primerih od $36$, je $P(LS) = \frac{9}{36} = \frac{1}{4}$. Ker je
$$P(LS) = \frac{1}{4} = \frac{1}{2}\cdot\frac{1}{2} = P(L)\cdot P(S),$$
sta dogodka $L$ in $S$ neodvisna.
\item Naj bo $A$ dogodek, da na prvi kocki pade več pik kot na drugi. Potem je $P(A) = \frac{15}{36} = \frac{5}{12}$ in $P(AL) = \frac{9}{36} = \frac{1}{4}$. Ker je
$$P(AL) = \frac{1}{4} = \frac{6}{24} \neq \frac{5}{24} = \frac{5}{12}\cdot\frac{1}{2} = P(A)\cdot P(L),$$
dogodka $A$ in $L$ nista neodvisna.
\end{enumerate}
\end{resitev}
\end{naloga}


\begin{naloga}{ver28}
% \tags{neodvisni dogodki}
% \tags2{}
Na kupu so štiri karte: pikov kralj, pikova dama, srčev kralj in srčeva dama. Na slepo izvlečemo eno izmed kart. Definirajmo naslednje dogodke:\\
$$\begin{tabular}{r@{ \ldots } l}
$A$ & izvlekli smo pika,\\
$B$ & izvlekli smo damo,\\
$C$ & izvlekli smo srčevega kralja ali pikovo damo.
\end{tabular}$$
\begin{enumerate}
\item Sta dogodka $A$ in $B$ neodvisna?
\item Sta dogodka $A$ in $C$ neodvisna?
\item Sta dogodka $B$ in $C$ neodvisna?
\item So dogodki $A$, $B$, $C$ neodvisni?
\end{enumerate}
$$\begin{array}{cccc}
\karta{\bkin}{\pik} & \karta{\bque}{\pik} & \karta{\rkin}{\srce} & \karta{\rque}{\srce}
\end{array}$$
\begin{rezultat}
a. da, b. da, c. da, d. ne
\end{rezultat}
\begin{resitev}
\end{resitev}
\end{naloga}


\clearpage



