\chapter{Centralni limitni izrek}

% =======
% TEORIJA
% =======
%\begin{center}
%    \begin{fminipage}{14cm}
%\textbf{Centralni limitni izrek:} Naj bodo $X_1,\ldots,X_n$ neodvisne in enako (ne nujno normalno) porazdeljene slučajne spremenljivke z $E(X_i)\!=\!\mu\!<\!\infty$ in $\sigma(X_i)\!=\!\sigma\!<\!\infty$. Potem sta vsota $S \!=\! X_1\!+\!\ldots\!+\!X_n$ in povprečje $\overline{X}=\frac{ X_1+\ldots+X_n}{n}$ porazdeljena približno normalno (za $n\!\gg\!30$):\vspace{-2mm} $$S \overset{.}{\sim} N(n\mu,\sqrt{n}\sigma)\text{\;\; in \;\;}\overline{X} \overset{.}{\sim} N(\mu,\textstyle{\frac{\sigma}{\sqrt{n}}}).$$
%    \end{fminipage}
%\end{center}


% Najprej pridejo naloge iz normalne porazdelitve.

%\begin{naloga}{cli_1}
%Na matematičnem seminarju poslušalci v povprečju ne sledijo več predavani snovi po $40$min z odklonom $20$min.
%\begin{enumerate}
%\item Če se seminarja udeleži $25$ poslušalcev, kolikšna je verjetnost, da bodo po $60$ minutnem seminarju vsi sledili do konca predavanja?
%%a) Verjetnost je enaka 0.1587^25, kar je skoraj 0.
%%$X_i \!~\! N(40,20)$ (predpostavka)
%%P(Xi > 60) = 0.5 - \Fi((60-40)/20) = 0.5 - phi(1) = 0.5 - 0.3413 = 0.1587
%%P(Xi > 60)^25 = 0.1587^25 = 0
%\item Kako dolg seminar naj pripravi predavatelj, da bo z verjetnostjo $80$\% vseh $25$ poslušalcev zdržalo do konca?
%% Vaša rešitev je napačna. Pravi odgovor je, da predavatelj tega ne more doseči, saj bi njegov seminar moral biti dolg -7.4 minute.
%%Xi ~ N(40, 20) (predpostavka)
%%P(Xi > m)^25 = 0.8
%%P(Xi > m) = 0.9911 = 0.5 - phi((m-40)/20)
%%phi((m-40)/20) = -0.4911
%%(m-40)/20 = -2.37
%%m-40 = -47.4
%%m = -7.4
%\end{enumerate}
%%\begin{rezultat}
%%\begin{enumerate} 
%%\item
%%\item
%%\end{enumerate}
%%\end{rezultat}
%\begin{resitev}
%\end{resitev}
%\end{naloga}


\begin{naloga}{cli_1}
Upokojeni profesor matematike redno hodi na predavanja na matematičnih seminarjih. V zadnjih letih je trajanje njegove koncentracije
normalno porazdeljeno s pričakovano vrednostjo 40 minut in standardnim odklonom 20 minut. Kolikšna je verjetnost, da bo profesor pri 60 minutnem seminarju sledil predavanju do konca?
\begin{rezultat}
$X\sim N(40,20)$, $P(X>60)=1-\Fi(1)=0.1587$.
\end{rezultat}
\begin{resitev}
\end{resitev}
\end{naloga}


\begin{naloga}{cli_2}
Vojska poroča, da je porazdelitev obsega glav vojakov približno normalna s pričakovano vrednostjo $\mu = 56$~cm in standardnim odklonom $\sigma = 2$~cm.
\begin{enumerate}
\item Kolikšen delež vojakov ima obseg glave večji od $64$~cm?
\item Vojska želi čelade pripraviti vnaprej in hoče, da bi se prilegale sredinskim $95$ odstotkom vojakov. Preostalim vojakom bodo izdelali čelade posebej. Kateri obsegi so dovolj majhni ali pa dovolj veliki, da bodo dobili čelade po naročilu?
\end{enumerate}
\begin{rezultat} 
a. $X\sim N(56,2)$, $P(X > 64)=1-\Fi(4)=0$,
b. $X<52$~cm ali $X>60$~cm.
\end{rezultat}
\begin{resitev}
\end{resitev}
\end{naloga}


\begin{naloga}[vaje]{cli_3}[resena]
Telesna višina neke populacije je porazdeljena normalno s pričakovano vrednostjo $\mu$ in standardnim odklonom $\sigma$.
\begin{enumerate}
\item Kolikšen delež populacije ima višino na intervalu $[\mu - \sigma, \mu + \sigma]$?
\item Določi $\delta$ tako, da bo $50$\% populacije imelo višino na intervalu $[\mu -\delta, \mu +\delta]$.
\item Kakšna je zveza med $\delta$ in kvartili?
\item Podobno določi interval okrog $\mu$ v katerem bo $90$\% populacije. Kateri kvantili ga določajo?
\end{enumerate}
\begin{rezultat}
a. $68.3\%$,
b. $P(\mu-\delta\leq X\leq \mu + \delta)=0.5$, $\delta=0.67 \sigma$,
c. $\mu - \delta$ je prvi kvartil, $\mu + \delta$ pa tretji kvartil,
d. $P(\mu-q\leq X\leq \mu + q)=0.9$,  $q = 1.645 \sigma$. Interval $[\mu -q, \mu + q]$ določata $5.$ in $95.$ percentil.
\end{rezultat}
\begin{resitev}
Naj bo slučajna spremenljivka $X$ telesna višina, $X\sim N(\mu, \sigma)$.	
\begin{enumerate}
\item Za normalno porazdelitev velja, da se $68.3\%$ vrednosti nahaja na razdalji $\pm \sigma$ od pričakovane vrednosti $\mu$. V tem primeru to pomeni, da ima $68.3\%$ populacije višino na intervalu $[\mu-\sigma, \mu+\sigma]$.	
\item Dobimo 
\begin{align*}
&0.5=P(\mu-\delta\leq X\leq \mu+\delta)=\Fi\left(\frac{\mu+\delta-\mu}{\sigma}\right)-\Fi\left(\frac{\mu-\delta-\mu}{\sigma}\right)=\\
&=\Fi\left(\frac{\delta}{\sigma}\right)-\Fi\left(-\frac{\delta}{\sigma}\right)=2\Fi\left(\frac{\delta}{\sigma}\right)-1.
\end{align*} 
Izkoristili smo dejstvo, da je $\Fi(-x)=1-\Fi(x)$. Tako je $\Fi\left(\frac{\delta}{\sigma}\right)=\frac{3}{4}$, oziroma 
\begin{equation*}
\frac{\delta}{\sigma}=\Fi^{-1}(0.75)=0.67.
\end{equation*}
Vrednost inverzne funkcije $\Fi^{-1}$ najdemo v tabeli standardne normalne porazdelitve: to je tisti $x$, za katerega je $\Fi(x)=0.75$. 
Torej je $\delta=0.67\sigma$.
\item Iz prejšnje točke je $P(\mu-\delta\leq X\leq \mu+\delta)=0.5$, ali ekvivalentno
\begin{align*}
&P(X\leq \mu-\delta)=0.25,\\
&P(X\leq \mu+\delta)=0.75.
\end{align*}
Torej, $\mu-\delta$ je 1.\ kvartil in $\mu+\delta$ 3.\ kvartil.
\item Dano je $P(\mu-q\leq X\leq \mu+q)=0.9$, ali ekvivalentno
\begin{align*}
&P(X\leq \mu-q)=0.05,\\
&P(X\leq \mu+q)=0.95.
\end{align*}
Torej je $\mu-q$ 5.\ percentil, $\mu+q$ pa 95.\ percentil porazdelitve. Določimo $q$.
\begin{align*}
&0.9 = P(\mu-q\leq X\leq \mu+q) = \Fi\left(\frac{\mu+q-\mu}{\sigma}\right)-\Fi\left(\frac{\mu-q-\mu}{\sigma}\right) = \\
&= \Fi\left(\frac{q}{\sigma}\right)-\Fi\left(-\frac{q}{\sigma}\right) = 2\Fi\left(\frac{q}{\sigma}\right)-1,
\end{align*}
oziroma $\frac{q}{\sigma} = \Fi^{-1}(0.95) = 1.645$. Torej je $q = 1.645\sigma$. 
\end{enumerate}	
\end{resitev}
\end{naloga}


\begin{naloga}{cli_4}
Zaradi slabe kalibracije avtomatski merilnik pri merjenju razdalje $100$~m naredi sistemsko napako $+2$~m. Poleg tega avtomatski merilnik naredi naključno napako, ki je normalno porazdeljena s pričakovano vrednostjo $0$~m in standardnim odklonom $0.3$~m. 
\begin{enumerate}
\item Določi porazdelitev napake pri merjenju.
\item Določi verjetnost, da je pri merjenju nastala napaka (po absolutni vrednosti) manjša od $3$~m.
\end{enumerate}
\begin{rezultat}
a. $Y=X+2 \sim N(2, 0.3)$,
b. $P(|Y|<3) = 0.9996$.
\end{rezultat}
\begin{resitev}
\end{resitev}
\end{naloga}


\begin{naloga}{cli_5}
Starost prebivalcev neke pokrajine je normalno porazdeljena slučajna spremenljivka s pričakovano vrednostjo $40$ let in standardnim odklonom $25$ let.
\begin{enumerate}
\item Kolikšna je verjetnost, da je je naključno izbran prebivalec mlajši od $14$ let?
\item Kolikšna je verjetnost, da je je naključno izbran prebivalec starejši od $77$ let?
\item Kolikšna je verjetnost, da je je naključno izbran prebivalec star med $25$ in $55$ let?
\end{enumerate}
\begin{rezultat}
a.$X\sim N(40, 25)$, $P(X<14)=1-\Fi(1.04)=0.1492$,
b.$P(X>77)=1-\Fi(1.48)=0.0694$,
c.$P(25<X<55)=\Fi(0.6)-\Fi(-0.6)=2\Fi(0.6)-1=0.4514$.
\end{rezultat}
\begin{resitev}
\end{resitev}
\end{naloga}


\begin{naloga}{cli_6}
Dolžina vezalk, ki jih izdelujejo v neki tovarni, je porazdeljena normalno s pričakovano vrednostjo $100$~cm in standardnim odklonom $0.5$~cm. 
Kupci so z vezalko zadovoljni če se njena dolžina od pričakovane razlikuje za največ $8$~mm.
\begin{enumerate}
\item Kupec vezalko zavrže, če je prekratka za več kot $8$ milimetrov. Kolikšna je verjetnost, da bo kupljeno vezalko obdržal?
\item Kolikšna je verjetnost, da bo kupec zadovoljen z vezalko, ki jo kupi (tj. ne bo niti predolga niti prekratka)?
\end{enumerate}
\begin{rezultat}
a. $X \sim N(100, 0.5)$, $P(X\geq 99.2) = 0.9452$,
b. $P(99.2\leq X\leq 100.8) = 0.8904$.
\end{rezultat}
\begin{resitev}
\end{resitev}
\end{naloga}


\begin{naloga}{cli_7}
Električni tok v bakreni žici je porazdeljen normalno s pričakovano vrednostjo $10~\textrm{mA}$ in varianco $4~(\textrm{mA})^2$.
\begin{enumerate}
\item Kolikšna je verjetnost, da izmerimo več kot $13~\textrm{mA}$?
\item Kolikšna je verjetnost, da izmerimo tok med $9$ in $11~\textrm{mA}$?
\end{enumerate}
\begin{rezultat}
a. $X \sim N(10, 2)$, $P(X > 13) = 0.0668$,
b. $P(9<X<11) = 0.383$.
\end{rezultat}
\begin{resitev}
\end{resitev}
\end{naloga}


\begin{naloga}{cli_8}[resena]
Zgornji krvni pritisk pri ženskah v starosti $18$ do $25$ let je porazdeljen normalno s pričakovano vrednostjo $115$ in standardnim odklonom $14$.
\begin{enumerate}
\item Kolikšen odstotek žensk v tej starosti ima zgornji krvni pritisk nižji od $90$?
\item Kje postavimo mejo, če hočemo najti $5$\% žensk z najvišjim zgornjim krvnim pritiskom?
\end{enumerate}
\begin{rezultat}
a. $X \sim N(115, 14)$, $P(X<90) = 1-\Fi(1.79)=0.0367$,
b. $P(X\geq a) = 0.05$, $a = 1.645\cdot 14+115\approx 138$.
\end{rezultat}
\begin{resitev}
Naj bo $X$ zgornji krvni pritisk pri ženskah starosti $18$ do $25$ let, 
$X\sim N(115,14)$.\\
\begin{enumerate}
\item Verjetnost, da ima ženska v tej starosti zgornji krvni pritisk nižji od $90$ je enaka
$$P(X < 90)=\Fi\left(\frac{90-115}{14}\right)=\Fi(-1.79)=1-\Fi(1.79)=0.0367.$$
\item Želimo izračunati mejo $a$, za katero ima $5$\% žensk zgornji krvni pritisk $a$ ali več:
$$0.05 = P(X\geq a) = 1 - P(X<a) = 1-\Fi\left(\frac{a-115}{14}\right),$$
oziroma $\Fi\left(\frac{a-115}{14}\right) = 0.95$. Dobimo
$$\frac{a-115}{14} = \Fi^{-1}(0.95) = 1.645.$$
Vrednost inverzne funkcije $\Fi^{-1}$ smo našli v tabeli standardne normalne porazdelitve: to je tisti $x$, za katerega je $\Fi(x)=0.95$. Torej je meja $a$ za zgornji krvni pritisk enaka
$$a=1.645\cdot 14+115\approx 138.$$
\end{enumerate}
\end{resitev}
\end{naloga}


\begin{naloga}{cli_9}
Uspeh dijakov na spomladanskem roku mature pri slovenščini je bil porazdeljen normalno s pričakovano vrednostjo $65.7$ točk in standardnim odklonom $11.9$ točk.
\begin{enumerate}
\item Kolikšna je verjetnost, da je naključno izbran maturant pisal pozitivno, tj. zbral vsaj $48$ točk?
\item Kolikšna je verjetnost, da je naključno izbran maturant dosegel med $60$ in $70$ točk?
\item Koliko točk je moral maturant zbrati pri slovenščini, da ga to uvršča med zgornjih $5$\% generacije?
\end{enumerate}
\begin{rezultat}
a. $X \sim N(65.7, 11.9)$, $P(X\geq 48) = 0.9319$,
b. $P(60<X<70) = 0.325$,
c. $P(X\geq a) = 0.05$, $a = 1.645\cdot 11.9+65.7\approx 85.3$.
\end{rezultat}
\begin{resitev}
\end{resitev}
\end{naloga}


\begin{naloga}{cli_10}
Trajanje nosečnosti v dnevih lahko aproksimiramo z normalno porazdelitvijo s pričakovano vrednostjo $266$ dni in standardnim odklonom $16$ dni.
\begin{enumerate}
\item Kolikšna je verjetnost, da nosečnost traja manj kot $250$ dni?
\item Kolikšna je verjetnost, da nosečnost traja med $241$ in $286$ dnevi?
\item Poišči mejo za zgornja $2$\% trajanja nosečnosti. To je zadnja meja, pri kateri zdravniki sprožijo porod.
\end{enumerate}
\begin{rezultat}
a. $X\sim N(266, 16)$, $P(X<250)=1-\Fi(1)=0.1587$,
b. $P(241<X <286) = 0.835$,
c. $P(X\geq a) = 0.02$, $a=\Fi^{-1}(0.98)\cdot 16+266=298.8\approx 299$.
\end{rezultat}
\begin{resitev}
\end{resitev}
\end{naloga}


\begin{naloga}{cli_11}
Telesni višini (v centimetrih) žensk in moških v neki populaciji sta porazdeljeni zaporedoma z $N(165,7.5)$ in $N(178,9.2)$.
\begin{enumerate}
\item Kolikšen delež žensk je višjih od povprečne višine moških?
\item Kolikšen delež moških je nižji od povprečne višine žensk?
\item Kakšno je razmerje med številom moških, ki so visoki vsaj $185$~cm in številom žensk, ki so vsaj toliko visoke (če predpostavimo, da je število vseh moških in žensk približno enako)?
\end{enumerate}
\begin{rezultat}
a. $X$ - višina žensk, $X\sim N(165,7.5)$, $Y$ - višina moških, $Y\sim N(178,9.2)$, $P(X>178)=0.0418$,
b. $P(Y<165)=0.0793$,
c. $\frac{P(Y\geq 185)}{P(X\geq 185)}=58.96$.
\end{rezultat}
\begin{resitev}
\end{resitev}
\end{naloga}


\begin{center}\begin{fminipage}{14cm}
\textbf{Normalne spremenljivke:} Naj bosta $X\sim N(\mu_1,\sigma_1)$, $Y\sim N(\mu_2,\sigma_2)$ neodvisni. Potem je \vspace{-2mm}
$$X+Y\sim N(\mu_1+\mu_2,\sqrt{\sigma_1^2+\sigma_2^2}).$$
\noindent\textbf{Posledica:} 
Naj bodo 
$$X_1\sim N(\mu_1,\sigma_1),\; X_2\sim N(\mu_2,\sigma_2),\; \ldots,\; X_n\sim N(\mu_n,\sigma_n)$$ 
neodvisne, normalno porazdeljene slučajne spremenljivke. Potem velja
$$X_1+X_2\ldots + X_n\sim N\left( \sum_{i=1}^n \mu_i, \sqrt{\sum_{i=1}^n \sigma_i^2}\right).$$
\end{fminipage}\end{center}


\begin{naloga}{cli_12}
Teža jabolka $X$ je porazdeljena normalno z $\mu_X=180$~g in $\sigma_X=15$~g, teža pomaranče $Y$ pa normalno z $\mu_Y=160$~g in $\sigma_Y=12$~g. Kupimo $6$ pomaranč in $6$ jabolk. Kolikšna je verjetnost, da smo kupili manj kot $2$~kg sadja?
\begin{rezultat}
$X_i$ - teža $i$-tega jabolka, $X_i\sim N(180,15)$, $Y_i$ - teža $i$-te pomaranče, $Y_i\sim N(160,12)$, $1\!\leq\! i\!\leq\! 6$, $Z=\sum\limits_{i=1}^6 (X_i+Y_i)\sim N(2040,\sqrt{6(15^2+12^2)})$, $P(Z<2000)=0.1977$.
\end{rezultat}
\begin{resitev}
\end{resitev}
\end{naloga}



\begin{naloga}{cli_13}
V trgovini prodajajo vrvi dolžine $10$~m in vrvi dolžine $3$~m. Dolžina vrvi z oznako $10$~m je porazdeljena normalno s pričakovano vrednostjo $10$~m in standardnim odklonom $2$~cm, dolžina vrvi z oznako $3$~m pa normalno s pričakovano vrednostjo $3$~m in standardnim odklonom $1$~cm. Kupimo eno vrv z oznako $10$~m in eno vrv z oznako $3$~m. Kolikšna je verjetnost, da bomo skupaj imeli manj kot $12.9$~m vrvi?
\begin{rezultat}
$X$ - dolžina vrvi z oznako 10~m, $X\sim N(10,0.02)$, $Y$ - dolžina vrvi z oznako 3~m, $Y\sim N(3,0.01)$,
$V=X+Y\sim N(13,\sqrt{0.0005})$, $P(V<12.9)=\Fi(-4.47)=0$.	
\end{rezultat}
\begin{resitev}
\end{resitev}
\end{naloga}

\begin{naloga}[vaje]{cli_14}[resena]
Prestrašeni kenguru skače v ravni črti proti cesti širine $4$~m, od katere je oddaljen $1760$~m. Dolžina skoka je normalna slučajna spremenljivka s pričakovano vrednostjo $3.5$~m in standardnim odklonom $0.5$~m. Skoki so medseboj neodvisni. Kako verjetno se po $500$ skokih ustavi ravno na cesti?
\begin{rezultat}
$X_i$ - dolžina $i$-tega skoka, $X_i\sim N(3.5,0.5)$, $1\leq i\leq 500$, $S=\sum\limits_{i=1}^{500}X_i \sim N(1750,5\sqrt{5})$,\\ $P(1760\leq S\leq 1764)=0.0811$.
\end{rezultat}
\begin{resitev}
Označimo z $X_i$ dolžino $i$-tega skoka, $X_i\sim N(3.5,0.5)$, $i=1,2,\ldots 500$. Vsota $500$ skokov je slučajna spremenljivka $S = X_1+X_2+\cdots+X_{500}$, ki je normalno porazdeljena. Velja 
\begin{align*}
&E(S)=E(X_1)+E(X_2)+\ldots E(X_{500})=500\cdot 3.5=1750,\\
&D(S)=D(X_1)+D(X_2)+\ldots D(X_{500})=500\cdot 0.5^2=125,
\end{align*}
od koder dobimo še $\sigma(S)=\sqrt{125}=5\sqrt{5}$. Zato je $S\sim N(1750,5\sqrt{5})$. Kenguru se bo ustavil na cesti, če bo $1760\leq S\leq 1764$. Izračunamo
\begin{align*}
&P(1760\leq S\leq 1764)=\Fi\left(\frac{1764-1750}{5\sqrt{5}}\right)-\Fi\left(\frac{1760-1750}{5\sqrt{5}}\right)=\Fi(1.25)-\Fi(0.89)=\\
&=0.8944-0.8133=0.0811.
\end{align*}
\end{resitev}
\end{naloga}


% =======
% TEORIJA
% =======


\begin{center}\begin{fminipage}{14cm}
{\bf Centralni limitni izrek.}
Naj bodo $X_1,\dots,X_n$ neodvisne in enako porazdeljene slučajne spremenljivke s pričakovano vrednostjo $\mu$ in končno disperzijo $\sigma^2$. Potem za dovolj velik $n$ velja, da je porazdelitev vsote $S=X_1+X_2+\ldots X_n$ približno normalna,
\begin{equation*}
S\sim N(n\mu, \sigma\sqrt {n}).
\end{equation*}

Za večino porazdelitev slučajnih spremenljivk $X_i$, $i=1,2,\ldots n$ velja, da je aproksimacija porazdelitve vsote z normalno porazdelitvijo dobra že za $n\geq 30$. \\[1.2\baselineskip]
\textbf{Primer diskretne porazdelitve}. Naj bo porazdelitev slučajnih spremenljivk $X_i$, $i=1,2,\ldots n$, diskretna in $Y\sim N(n\mu, \sigma\sqrt{n})$. Pri aproksimaciji diskretne porazdelitve vsote $S = X_1+X_2+\ldots X_n$ z normalno porazdelitvijo uporabljamo popravek za zveznost (vrednost 0.5).
\begin{equation*}
P(a\leq S\leq b)\approx P\left(a-0.5\leq Y\leq b+0.5\right)=\Fi\left(\frac{b+0.5-n\mu}{\sigma\sqrt{n}}\right)-
\Fi\left(\frac{a-0.5-n\mu}{\sigma\sqrt{n}}\right).
\end{equation*}
\end{fminipage}\end{center}


\begin{naloga}[vaje]{cli_15}[resena]
\item Diskretne slučajne spremenljivke $X_1,\ldots,X_{100}$ so neodvisne in porazdeljene takole:
$$X_i\sim\left(\begin{array}{cccc}1 & 2 & 3 & 4\\0.4 & 0.3 & 0.2 & 0.1\end{array}\right).$$
Naj bo $S=X_1+\dots+X_{100}$. Oceni $P(170\leq S\leq 210)$.
\begin{rezultat}
$S\sim N(200, 10)$, $P(170\leq S\leq 210)=\Fi\left(\frac{210.5-200}{10}\right)-\Fi\left(\frac{169.5-200}{10}\right)=0.852$.
\end{rezultat}
\begin{resitev}
Najprej izračunajmo pričakovano vrednost in disperzijo slučajne spremenljivke $X_i$, $1\leq i\leq 100$
\begin{align*}
&E(X_i)=1\cdot 0.4+2\cdot 0.3+3\cdot 0.2+4\cdot 0.1=2,\\
&E(X_i^2)=1\cdot 0.4+4\cdot 0.3+9\cdot 0.2+16\cdot 0.1=5.
\end{align*}
Dobimo $D(X_i)=E(X_i^2)-(E(X_i))^2=1$. Potem sta pričakovana vrednost in disperzija vsote $S$ enaki 
\begin{equation*}
E(S)=100\cdot E(X_i)=200, D(S)=100\cdot D(X_i)=100.
\end{equation*}
Standardni odklon vsote je enak $\sigma(S)=\sqrt{D(S)}=10$. Centralni limitni izrek nam pove, da je vsota $S$ približno normalno porazdeljena, $S\sim N(200,10)$. Potem je
\begin{align*}
&P(170\leq S\leq 210)=\Fi\left(\frac{210+0.5-200}{10}\right)-\Fi\left(\frac{170-0.5-200}{10}\right)=\Fi(1.05)-\Fi(-3.05)=\\
&=\Fi(1.05)-\left(1-\Fi(3.05)\right)=\Fi(1.05)+\Fi(3.05)-1=0.8531+0.9989-1=0.852.\;
\end{align*}
\end{resitev}
\end{naloga}

\begin{naloga}{cli_16}
Slučajne spremenljivke $X_1, \ldots, X_{100}$ so neodvisne s porazdelitvijo $X_i\sim\left(\begin{smallmatrix}-1&0&1\\ 0.2&0.2&0.6 \end{smallmatrix}\right)$. Oceni 
$P(50<X_1+\ldots+X_{100})$.
\begin{rezultat}
$S=X_1+\ldots+X_{100}\sim N(40,8)$, $P(S>50)=0.0951$.
\end{rezultat}
\begin{resitev}
\end{resitev}
\end{naloga}

\begin{naloga}[vaje]{cli_17}[resena]
Pošteno kocko vržemo $100$-krat. Označimo z $X_i$ število pik v $i$-tem metu, $i=1,\ldots,100$ in s $S=X_1+\ldots+X_{100}$ vsoto vseh pik po 100 metih.
\begin{enumerate}
\item Izračunaj pričakovano vrednost $E(X_i)$ in disperzijo $D(X_i)$.
\item S pomočjo centralnega limitnega izreka oceni porazdelitev sločajne spremenljivke $S$.
\item Kako verjetno je, da bo $S$ manjša od $320$ ali večja od $370$?
\end{enumerate}
\begin{rezultat}
a. $E(X_i)\!=\!\frac{7}{2}$, $D(X_i)\!=\!\frac{35}{12}$,
b. $S\!\sim\! N\left(350, 5\sqrt{\frac{35}{3}}\right)$,
c. $P(S\!<\!320~\mbox{ali}~S\!>\!370)\!=\!1\!-\!P(320\!\leq \!S\!\leq\! 370)=0.1518$.
\end{rezultat}
\begin{resitev}
\begin{enumerate}
\item Pričakovani vrednosti $X_i$ in $X_i^2$, $i=1,2,\ldots 100$, sta enaki
\begin{align*}
&E(X_i)=\frac{1}{6}\cdot\left(1+2+3+4+5+6\right)=\frac{21}{6}=\frac{7}{2},\\
&E(X_i^2)=\frac{1}{6}\cdot\left(1^2+2^2+3^2+4^2+5^2+6^2\right)=\frac{91}{6}.
\end{align*}
Dobimo $D(X_i)=E(X^2_i)-(E(X_i))^2=\frac{91}{6}-\frac{49}{4}=\frac{35}{12}$.
\item Pričakovana vrednost in disperzija vsote $S$ sta enaki
\begin{align*}
&E(S)=100\cdot E(X_i)=100\cdot \frac{7}{2}=350,\\
&D(S)=100\cdot D(X_i)=100\cdot\frac{35}{12}=\frac{875}{3}.
\end{align*}
Standardni odklon vsote je enak $\sigma(S)=\sqrt{\frac{875}{3}}=5\sqrt{\frac{35}{3}}$. Po centralnem limitnem izreku je slučajna spremenljivka $S$ približno normalno podazdeljena, $S\sim N\left(350, 5\sqrt{\frac{35}{3}}\right)$.
\item Pri računanju verjetnosti, da je $S$ manjša od $320$ ali večja od $370$, bomo uporabili popravek za zveznost (vrednost 0.5) pri aproksimaciji njene porazdelitve z normalno porazdelitvijo.
\begin{align*}
&P(S<320~\mbox{ali}~S>370)=1-P(320\leq S\leq 370)=\\
&=1-\left(\Fi\left(\frac{370+0.5-350}{5\sqrt{\frac{35}{3}}}\right)-\Fi\left(\frac{320-0.5-350}{5\sqrt{\frac{35}{3}}}\right)\right)=1-\Fi(1.20)+\Fi(-1.79)=\\
&=1-\Fi(1.20)+1-\Fi(1.79)=2-\Fi(1.20)-\Fi(1.79)=2-0.8849-0.9633=0.1518.
\end{align*}
\end{enumerate}
\end{resitev}
\end{naloga}


\begin{naloga}[vaje]{cli_18}[resena]
\item Potapljač se potaplja, dokler ne nabere $80$ biserov. Pri vsakem potopu nabere največ en biser, pa še tega le z verjetnostjo $20$\%. Potopi so med seboj neodvisni.
\begin{enumerate}
\item Izračunaj pričakovano vrednost števila potopov. 
\item Oceni verjetnost, da se bo moral potopiti več kot $450$-krat. Možni sta dve uporabi centralnega limitnega izreka.
\end{enumerate}
\begin{rezultat}
a. $X\sim P(80,0.2)$, $E(X)=400$.
b. Aproksimacija Pascalove porazdelitve števila potopov: $0.1038$,  aproksimacija binomske porazdelitve števila biserov: $0.1075$.
\end{rezultat}
\begin{resitev}
\begin{enumerate}
\item Označimo z $X$ število potopov, ki so potrebni, da potapljač nabere $80$ biserov. Slučajna spremenljivka $X$ ima Pascalovo (negativno binomsko) porazdelitev, $X\sim P(80,0.2)$ ($r=80, p=0.2$).
Pričakovana vrednost slučajne spremenljivke $X$ je enaka 
$$E(X)=\frac{r}{p}=\frac{80}{0.2}=400.$$
\item Disperzija slučajne spremenljivke $X$ je enaka 
\begin{equation*}
D(X)=\frac{r(1-p)}{p^2}=\frac{80\cdot 0.8}{0.04}=1600, 
\end{equation*}
in standardni odklon je $\sigma(X)=\sqrt{1600}=40$. 

Slučajno spremenljivko $X$ lahko zapišemo kot vsoto geometrijsko porazdeljenih slučajnih spremenljivk, $X=U_1+U_2+\ldots U_{80}$, $U_i\sim G(0.2)$. Tu je $U_i$ je število potopov, potrebnih, da potapljač najde $i$-ti biser. 

Po centralnem limitnem izreku je vsota $X$ približno normalno porazdeljena, $X\sim N(400,40)$. Verjetnost, da je skupno število potopov večje od 450, je enaka
\begin{align*}
&P(X>450)=1-P(X\leq 450)=1-\Fi\left(\frac{450+0.5-400}{40}\right)=1-\Fi(1.26)=\\
&=1-0.8962=0.1038.
\end{align*}
Ocenimo iskano verjetnost še na en način. Pri vsakem potopu potapljač nabere največ 1 biser. Označimo z $Y_i$ število biserov v $i$-tem potopu. To je indikatorska slučajna spremenljivka z zakonom porazdelitve
$$Y_i\sim\left(\begin{array}{cc}
0 & 1 \cr
0.8 & 0.2\end{array}\right).$$ 
Naj bo $S=Y_1+Y_2+\ldots Y_{450}$ število biserov po $450$ potopih. Slučajna spremenljivka $S$ ima binomsko porazdelitev,
$S\sim B(450,0.2)$. Pričakovana vrednost in disperzija slučajne spremenljivke $S$ sta enaki
\begin{align*}
E(S)=np=450\cdot 0.2=90,\\
D(S)=np(1-p)=450\cdot 0.2\cdot 0.8=72.
\end{align*}
Standardni odklon vsote $S$ je torej enak $\sigma(S)=\sqrt{72}=6\sqrt{2}$.\\ 
Centralni limitni izrek nam pove, da je slučajna spremenljivka $S$ približno normalno porazdeljena,
$S\sim N(90,6\sqrt{2})$. Ker se potapljač za $80$ biserov potopi več kot $450$-krat, velja, da najde v $450$ potopih manj kot $80$ biserov,
zato je iskana verjetnost približno enaka
\begin{align*}
&P(S<80)=P(S\leq 79)=\Fi\left(\frac{79+0.5-90}{6\sqrt{2}}\right)=\Fi(-1.24)=1-\Fi(1.24)=\\
&=1-0.8925=0.1075.
\end{align*}
\end{enumerate}
\end{resitev}
\end{naloga}

\begin{naloga}{cli_19}
Smrtnost piščancev na piščančji farmi je 5\%. S smrtjo vsakega piščanca ima farma 5 evrov izgube.
\begin{enumerate}
\item Kako verjetno je, da bodo imeli v skupini 200 piščancev zaradi smrti živali manj kot 30 evrov izgube?
\item Kolikšna je ta verjetnost, če jim uspe smrtnost zmanjšati za 1\%?
\item Na koliko morajo zmanjšati smrtnost, če želijo imeti z verjetnostjo 90\% manj kot 30 evrov izgube?
\end{enumerate}
\begin{rezultat}
a. $X_i$ - indikator smrtnosti, $S=X_1+X_2+\ldots X_{200}$ število umrlih piščancev, $S\sim B(200, 0.05)$, $U=5S$ - izguba, CLI: $U\sim N(50,5\sqrt{9.5})$, $P(U<30)=0.0918$,
b. $p=0.04$, CLI: $U\sim N(40,5\sqrt{7.68})$, $P(U<30)=0.2236$,
c. CLI: $U\sim N(1000p,50\sqrt{2p(1-p)})$, $P(U<30)=0.9$, $p=0.018$.
\end{rezultat}
\begin{resitev}
\end{resitev}
\end{naloga}

\begin{naloga}{cli_20}
Pri metu goljufive igralne kocke pade 6 pik z verjetnostjo 0.4. Kocko vržemo 10000-krat in z $S$ označimo število šestic v teh metih.
\begin{enumerate}
\item Kolikšna je pričakovana vrednost $S$?
\item Kako verjetno bo padlo za več kot 100 šestic več kot je pričakovano?
\item Kako verjetno bo $S$ med (vključno) 3900 in 4500?
\end{enumerate}
\begin{rezultat}
a. $S\sim B(10000,0.4)$, $E(S)=4000$,
b. CLI: $S\sim N(4000,20\sqrt{6})$, $P(S>4100)=0.0202$,
c. $P(3900\leq S\leq 4500)=0.9798$.
\end{rezultat}
\begin{resitev}
\end{resitev}
\end{naloga}

\begin{naloga}[vaje]{cli_21}[resena]
Pri francoski ruleti je dobiček igralnice v eni stavi enak $X_i\!\sim\! \Big(\!\begin{smallmatrix}-1&1\\ 18\!/\!37&19\!/\!37\end{smallmatrix}\!\Big)$.
\begin{enumerate}
\item Oceni verjetnost, da pri $20$ in $10^4$ stavah dobimo več, kot vložimo.
\item Oceni razpon dobitka igralca pri 20 stavah, ki se zgodi z 90\% verjetnostjo.
%\item razpon povprečnega dobitka igralnice v 10\,000 stavah, ki se zgodi z 99\% verjetnostjo. !CLI za povprecje
\end{enumerate}
\begin{rezultat}
a. $S_{n}$  - dobitek igralnice po $n$ stavah, CLI: $S_n\sim N\left(\frac{n}{37},\frac{6\sqrt{38n}}{37}\right)$, $P(S_{20}<0)=0.409$, $P(S_{10000}<0)=0.0034$,
b. $U_{20}$ - dobitek igralca po $20$ stavah, $P\left(-\frac{20}{37}-a\leq U_{20}\leq -\frac{20}{37}+a\right)=0.9$, $I=[-7.39, 6.31]$.
\end{rezultat}
\begin{resitev}
\begin{enumerate}
\item Pričakovani vrednosti $X_i$ in $X_i^2$ sta enaki
\begin{align*}
&E(X_i)=-1\cdot\frac{18}{37}+1\cdot\frac{19}{37}=\frac{1}{37},\\
&E(X_i^2)=(-1)^2\cdot\frac{18}{37}+1\cdot\frac{19}{37}=1.
\end{align*}
Potem je disperzija enaka $D(X_i)=E(X_i^2)-(E(X_i))^2=1-\frac{1}{37^2}=\frac{1368}{1369}$.

Vsota $S_{n}=X_1+X_2+\ldots +X_{n}$ predstavlja dobitek igralnice po $n$ stavah s pričakovano
vrednostjo in disperzijo
\begin{align*}
&E(S_{n})=n\cdot E(X_i)=\frac{n}{37},\\
&D(S_{n})=n\cdot D(X_i)=\frac{1368n}{1369},
\end{align*}
Standardni odklon vsote je enak $\sigma(S_n)=\frac{6\sqrt{38n}}{37}$. Centralni limitni izrek nam pove, da je vsota $S_{n}$ normalno porazdeljena, $S_n\sim N\left(\frac{n}{37},\frac{6\sqrt{38n}}{37}\right)$. \\
Vsota $S_{20}=X_1+X_2+\ldots +X_{20}$ predstavlja dobitek igralnice po $20$ stavah. Izračunajmo verjetnost, da dobimo več denarja, kot vložimo v $20$ stavah, oziroma, da je igralnica izgubila denar. Za $n=20$ dobimo, da je $S_{20}\sim N\left(\frac{20}{37},\frac{12\sqrt{190}}{37}\right)$
in
\begin{align*}
&P(S_{20} < 0) = P(S_{20}\leq -1) = \Fi\left(\frac{-1+0.5-\frac{20}{37}}{\frac{12\sqrt{190}}{37}}\right)=\Fi(-0.23)=\\
&=1-\Fi(0.23)=1-0.591=0.409.
\end{align*}
Vsota $S_{10000}=X_1+X_2+\ldots +X_{10000}$ predstavlja dobitek igralnice po $10000$ stavah.
Izračunajmo verjetnost, da dobimo več denarja, kot vložimo v $10000$ stavah, oziroma, da je igralnica izgubila denar. Za $n=10000$ dobimo, da je $S_{10000}\sim N\left(\frac{10000}{37},\frac{600\sqrt{38}}{37}\right)$
in
\begin{align*}
&P(S_{10000}<0)=P(S_{10000}\leq -1)=\Fi\left(\frac{-1+0.5-\frac{10000}{37}}{\frac{600\sqrt{38}}{37}}\right)=\Fi(-2.71)=\\
&=1-\Fi(2.71)=1-0.9966=0.0034.
\end{align*}
\item Naj bo $U_{20}=-S_{20}$ dobitek igralca v $20$ stavah. Na osnovi centralnega limitnega
izreka je $U_{20}$ porazdeljena približno normalno, $U_{20}\sim N\left(-\frac{20}{37},\frac{12\sqrt{190}}{37}\right)$. Upoštevali smo, da je $E(U_{20})=-E(S_{20})$ in $D(U_{20})=D(S_{20})$.
Razpon dobitka igralca računamo okoli povprečnega dobitka, oziroma kot interval $I=\left[-\frac{20}{37}-a,-\frac{20}{37}+a\right]$. 
Iščemo tisto vrednost $a$, za katero je
\begin{align*}
&P\left(-\frac{20}{37}-a\leq U_{20}\leq -\frac{20}{37}+a\right)=0.9\\
\implies &\Fi\left(\frac{ -\frac{20}{37}+a+0.5-\left(-\frac{20}{37}\right)}{\frac{12\sqrt{190}}{37}}\right)-\Fi\left(\frac{ -\frac{20}{37}-a-0.5-\left(-\frac{20}{37}\right)}{\frac{12\sqrt{190}}{37}}\right)=0.9\\
\implies &\Fi\left(\frac{37(a+0.5)}{12\sqrt{190}}\right)-\Fi\left(\frac{-37(a+0.5)}{12\sqrt{190}}\right)=0.9\\
\implies&\Fi\left(\frac{37(a+0.5)}{12\sqrt{190}}\right)-\left(1-\Fi\left(\frac{37(a+0.5)}{12\sqrt{190}}\right)\right)=0.9\\
\implies&2\Fi\left(\frac{37(a+0.5)}{12\sqrt{190}}\right)-1=0.9\\
\implies&\Fi\left(\frac{37(a+0.5)}{12\sqrt{190}}\right)=0.95\\
\implies&\frac{37(a+0.5)}{12\sqrt{190}}=\Fi^{-1}(0.95)=1.645\\
\implies&a=6.85.
\end{align*}
Razpon dobitka igralca je torej enak 
\begin{equation*}
I=\left[-\frac{20}{37}-6.85,-\frac{20}{37}+6.85\right]=[-7.39, 6.31].
\end{equation*}
\end{enumerate}
\end{resitev}
\end{naloga}


\begin{naloga}[vaje]{cli_22}[resena]
Na dobrodelno prireditev je bilo povabljenih $100$ gostov. Vsak od njih donira $20$ evrov z verjetnostjo $25$\%, $50$ evrov z verjetnostjo $60$\% in $100$ evrov z verjetnostjo $15$\%. Dobrodelni prispevki gostov so med seboj neodvisni.
\begin{enumerate}
\item Kolikšna je pričakovana vrednost vsote doniranih sredstev?
\item Kolikšna je verjetnost, da bodo gostje skupaj donirali med (vključno) $4500$ in $5500$ evrov?
\item Najmanj koliko gostov bi morali povabiti, da z verjetnostjo vsaj $95$\% zberejo več kot $6000$ evrov?
\end{enumerate}
\begin{rezultat}
a. $E(S)=5000$.
b. $S\sim N(5000, 100\sqrt{6})$, $P(4500\!\leq\!S\!\leq\!5500)=0.9586$,
c. $P(S>6000)\leq 0.95$, $n=130$.
\end{rezultat}
\begin{resitev}
\begin{enumerate}
\item Označimo z $X_i$ znesek $i$-te donacije, $i=1,2,\ldots, 100$, ki ima porazdelitveni zakon 
$$X_i\sim\left(\begin{array}{ccc}
20 & 50&100 \cr
0.25 & 0.6&0.15\end{array}\right).$$ 
Pričakovani vrednosti $X_i$ in $X_i^2$ sta enaki
\begin{align*}
&E(X_i)=20\cdot 0.25+50\cdot 0.6+100\cdot 0.15=50,\\
&E(X_i^2)=400\cdot 0.25+2500\cdot 0.6+10000\cdot 0.15=3100.
\end{align*}
Disperzija je torej enaka $D(X_i)=E(X_i^2)-(E(X_i))^2=3100-2500=600$. Označimo vsoto doniranih sredstev s $S=X_1+X_2+\ldots X_{100}$. Pričakovana vrednost in disperzija vsote $S$ sta enaki
\begin{align*}
E(S)&=100\cdot E(X_i)=100\cdot 50=5000,\\
D(S)&=100\cdot D(X_i)=100\cdot 600=60 000.
\end{align*}
Standardni odklon vsote je enak $\sigma(S)=\sqrt{60000}=100\sqrt{6}$.\\ 
Po centralnem limitnem izreku je vsota $S$ približno normalno
porazdeljena, $S\sim N(5000,100\sqrt{6})$, zato je verjetnost, da bo vsota doniranih sredstev med 4500 in 5500 evrov, enaka
\begin{align*}
&P(4500\leq S\leq 5500)=\Fi\left(\frac{5500+0.5-5000}{100\sqrt{6}}\right)-\Fi\left(\frac{4500-0.5-5000}{100\sqrt{6}}\right)=\\
&=\Fi(2.04)-\Fi(-2.04)=\Fi(2.04)-(1-\Fi(2.04))=2\Fi(2.04)-1=\\
&=2\cdot 0.9793-1=0.9586.
\end{align*}
\item Naj bo $S_n$ skupna vrednost donacij $n$ gostov. Pričakovana vrednost in disperzija slučajne spremenljivke $S_n$ sta enaki
\begin{equation*}
E(S_n)=50n, ~ D(S_n)=600n,
\end{equation*}
Standardni odklon vsote je enak $\sigma(S_n)=10\sqrt{6n}$.\\
Iz centralnega limitnega izreka sledi, da je $S_n\sim N(50n,10\sqrt{6n})$. Iz $P(S_n>6000)\geq 0.95$ dobimo
\begin{align*}
&1-P(S_n\leq 6000)\geq 0.95\\
\implies &1-\Fi\left(\frac{6000+0.5-50n}{10\sqrt{6n}}\right)\geq 0.95\\
\implies &\Fi\left(\frac{6000.5-50n}{10\sqrt{6n}}\right)\leq 0.05\\
\implies &\frac{600.05-5n}{\sqrt{6n}}\leq \Fi^{-1}(0.05)=-1.645.
\end{align*}
Zaradi simetričnosti normalne porazdelitve velja $\Fi^{-1}(0.05)=-\Fi^{-1}(0.95)=-1.645$. Vpeljemo novo spremenljivko $t=\sqrt{n}$ in
dobimo kvadratno neenačbo
\begin{equation*}
5t^2-1.645\sqrt{6}t-600.05\geq 0.
\end{equation*}
Kvadratna enačba $5t^2-1.645\sqrt{6}t-600.05=0$ ima dve rešitvi $t_{1,2}=\frac{4.03\pm 109.66}{10}$. Mi potrebujemo pozitivno rešitev, $t=11.369$. Kvadratna neenačba je nenegativna za $t\geq 11.369$. Za $n=t^2$ dobimo $n\geq 129.25$. Najmanjše število gostov je torej $n=130$.
\end{enumerate}
\end{resitev}
\end{naloga}


\begin{naloga}[vaje]{cli_23}[resena]
Letalski prevoznik prodaja vozovnice za let na letalu, ki ima 200 sedežev. Vemo, da v povprečju 4\% ljudi, ki kupi letalsko vozovnico, v zadnjem hipu odpove let.
\begin{enumerate}
\item Recimo, da letalski prevoznik proda 200 vozovnic. Kolikšna je verjetnost, da bo vsaj 5 sedežev na letalu praznih?
\item Letalska družba hoče čim manj praznih sedežev na letalu, zato se odloči prodati več kot 200 vozovnic. Seveda pa noče, da bi potniki prišli na letališče in ne bi imeli prostora na letalu. Največ koliko vozovnic lahko prodajo, da bo z verjetnostjo vsaj 95\% dovolj sedežev za potnike?
\end{enumerate}
\begin{rezultat}
a. $S$ - število praznih sedežev, CLI: $S\sim N(8,\sqrt{7.68})$, $P(S\geq 5)=0.8962$,
b. $Q_n$ - število potrebnih sedežev, CLI: $Q_n\sim N(0.96n,0.08\sqrt{6n})$, $P(Q_n\leq 200)\geq 0.95$, $n=204$.
\end{rezultat}
\begin{resitev}
\begin{enumerate}
\item Označimo z $A$ dogodek, da je sedež prazen (tj. potnik je odpovedal let). Pri tem je $p = P(A) = 0.04$. Slučajna spremenljivka $X_i$ s porazdelitvenim zakonom 
$$X_i\sim\left(\begin{array}{cc}
0 & 1\cr
0.96 & 0.04\end{array}\right)$$ 
je indikator dogodka $A$, $i=1,2,\ldots 200$. Število praznih sedežev je $S=X_1+X_2+\ldots X_{200}$. To je binomsko porazdeljena slučajna spremenljivka, $S\sim B(200,0.04)$
s pričakovano vrednostjo in disperzijo
\begin{align*}
&E(S)=n\cdot p=200\cdot 0.04=8,\\
&D(S)=n\cdot p\cdot (1-p)=200\cdot 0.04\cdot 0.96=7.68.
\end{align*}
Centralni limitni izrek pove, da ima vsota $S$ približno normalno porazdelitev, $S\sim N(8,\sqrt{7.68})$. Verjetnost, da je na letalu vsaj 5 praznih sedežev, je zato enaka
\begin{align*}
&P(S\geq 5)=1-P(S<5)=1-P(S\leq 4)=1-\Fi\left(\frac{4+0.5-8}{\sqrt{7.68}}\right)=\\
&=1-\Fi(-1.26)=\Fi(1.26)=0.8962.
\end{align*}
\item  Označimo z $B$ dogodek, da je sedež zaseden, $P(B)=0.96$. Slučajna spremenljivka $Y_i$ s porazdelitvenim zakonom 
$$Y_i\sim\left(\begin{array}{cc}
0 & 1\cr
0.04 & 0.96\end{array}\right)$$ 
je indikator dogodka $B$. Letalska družba je prodala $n$ letalskih kart. Število zasedenih sedežev je $Q_n = Y_1 + Y_2 + \ldots Y_{n}$. To je binomsko porazdeljena slučajna spremenljivka, $Q_n\sim B(n,0.96)$
s pričakovano vrednostjo in disperzijo
\begin{align*}
&E(Q_n)=n\cdot p=0.96n,\\
&D(Q_n)=n\cdot p\cdot (1-p)=0.0384n,
\end{align*}
Standardni odklon vsote je enak $\sigma(Q_n)=\sqrt{0.0384n}=0.08\sqrt{6n}$.

Centralni limitni izrek nam pove, da ima vsota $Q_n$ približno normalno porazdelitev, $Q_n\sim N(0.96n,0.08\sqrt{6n})$. Iščemo takšen $n$, tako da je $Q_n\leq 200$, z verjetnostjo
vsaj $0.95$
\begin{align*}
&P(Q_n\leq 200)\geq 0.95\\
\implies&\Fi\left(\frac{200+0.5-0.96n}{0.08\sqrt{6n}}\right)\geq 0.95\\
\implies&\frac{200.5-0.96n}{0.08\sqrt{6n}}\geq \Fi^{-1}(0.95)=1.645.
\end{align*}
Vpeljemo novo spremenljivko $t=\sqrt{n}$ in dobimo kvadratno neenačbo
\begin{equation*}
0.96t^2+0.32t-200.5\leq 0.
\end{equation*}
Kvadratna enačba $0.96t^2+0.32t-200.5=0$ ima dve rešitvi $t_{1,2}=\frac{-0.32\pm 27.75}{1.92}$. Mi potrebujemo pozitivno rešitev, $t=14.29$. Kvadratna neenačba je nepozitivna za $0\leq t\leq 14.29$. Za $n=t^2$ dobimo $n\leq 204.20$. Največje število vozovnic, ki lahko prodajo je $n=204$.
\end{enumerate}
\end{resitev}
\end{naloga}


\begin{naloga}{cli_24}
Zavarovalnica ima $n$ strank. Verjetnost, da stranka uveljavi zavarovanje, je $2\%$, višina zahtevka pa je normalno porazdeljena slučajna spremenljivka s pričakovano vrednostjo 2000 in standardnim odklonom 
400 evrov. Naj bo $X_i$ enak 1, če $i$-ti zavarovanec uveljavi zavarovanje, in 0 sicer, ter $Y_i$ - višina zahtevka.
\begin{enumerate}
\item Strošek, ki ga ima zavarovalnica zaradi $i$-te stranke zapišemo kot $Z_i\!=\!X_iY_i$. Izračunaj $E(Z_i)$ in $\sigma(Z_i)$. Pri tem upoštevaj neodvisnost $X_i$ in $Y_i$.
\item Naj bo $n\!=\!10\,000$ in višina zavarovalne premije 45 evrov. Koliko je verjetnost, da bodo premije pokrile stroške zaradi izplačil?
\item Zavarovalnica hoče ponuditi premijo višine 43 evrov. Najmanj koliko zavarovancev bi morala imeti, da z verjetnostjo vsaj 95\% lahko pokrije stroške?
\end{enumerate}
\begin{rezultat}
a. $E(Z_i)=40$, $\sigma(Z_i)=40\sqrt{51}$, $1\leq i \leq n$,
b. $S$ - vsota stroškov, CLI: $S\sim N(400000,4000\sqrt{51})$, $P(S\leq 450000)=0.9599$,
c. $P(S_n\leq 43n)\geq 0.95$, CLI: $S_n\sim N(40n,40\sqrt{51n})$, $n=24535$.
\end{rezultat}
\begin{resitev}
\end{resitev}
\end{naloga}


\begin{naloga}[vaje]{cli_25}[resena]
Banka bo 100 podjetjem ponudila po 10 milijonov evrov kredita. Podjetja se strinjajo, da bodo v danem časovnem obdobju z obrestmi vred vrnila po $x$ evrov (seveda je $x\!>\!10^7$). Vendar pa se banka zaveda, da bodo lahko podjetja v tem času imela finančne težave in ne bodo mogla vrniti celotnega dolga temveč le (neznan) delež dogovorjenega zneska $x$.
Dejanski znesek, ki ga bo lahko banka na koncu izterjala od $i$-tega podjetja oz. stečajnega upravitelja, opišemo s slučajno spremenljivko $Z_i=xY_i$, kjer je $Y_i$ slučajna spremenljivka z $0\le Y_i\le 1$ in $i=1,\ldots,100$. Predpostavimo, da so $Y_i$ neodvisne z gostoto verjetnosti
$p_{Y_i}(y)= 2y$ za $y \in [0,1]$ (ter 0 sicer).
\begin{enumerate}
\item Izračunaj $E(Z_i)$ in $\sigma(Z_i)$.
\item Približno kako je porazdeljen celotni znesek $S=Z_1+\ldots+ Z_{100}$, ki ga bo banka dobila od vseh podjetij, izraženo z $x$?
\item Če je $x\!=\!14$ milijonov, koliko verjetno banka nima izgube?
\item Koliko naj bo $x$, da ima banka z verjetnostjo $99\%$ dobiček?
\end{enumerate}%naša s.s. ni niti diskretna niti zvezna
\begin{rezultat}
a. $E(Z_i)=\frac{2}{3}x$, $\sigma(Z_i)=\frac{x}{3\sqrt{2}}$, $i=1,\ldots,100$,
b. $S\sim N\left(\frac{200}{3}x,\frac{5\sqrt{2}}{3}x\right)$,
c. $S\sim N\left(\frac{2800}{3},\frac{70\sqrt{2}}{3}\right)$, $P(S>1000)=0.0217$,
d. $P(S>1000)=0.99$, $x=16.35$ milijonov.
\end{rezultat}
\begin{resitev}
\begin{enumerate}
\item Pričakovani vrednosti $Z_i$ in $Z^2_i$ sta enaki
\begin{align*}
&E(Z_i)=x\cdot E(Y_i)=x\int_{0}^1 y\cdot 2y \mathrm{d}y=x\cdot\frac{2}{3}\left. y^3\right\vert_{0}^{1}=\frac{2}{3}x,\\
&E(Z_i^2)=x^2\cdot E(Y_i^2)=x^2\int_{0}^1 y^2\cdot 2y\mathrm{d}y=x^2\cdot\frac{2}{4}\left. y^4\right\vert_{0}^{1}=\frac{x^2}{2}.
\end{align*}
Potem sta disperzija in standardni odklon enaki
\begin{align*}
&D(Z_i)=E(Z_i^2)-(E(Z_i))^2=\frac{x^2}{2}-\left(\frac{2}{3}x\right)^2=\frac{x^2}{18},\\
&\sigma(Z_i)=\sqrt{D(Z_i)}=\frac{x}{3\sqrt{2}}.
\end{align*}
\item Pričakovana vrednost in disperzija slučajne spremenljivke $S$ sta enaki
\begin{align*}
&E(S)=100\cdot E(Z_i)=\frac{200}{3}x,\\
&D(S)=100\cdot D(Z_i)=\frac{50}{9}x^2,
\end{align*}
Standardni odklon vsote je enak $\sigma(S)=\frac{5\sqrt{2}}{3}x$. Na osnovi centralnega limitnega izreka je vsota $S$ približno normalno porazdeljena, 
$S\sim N\left(\frac{200}{3}x,\frac{5\sqrt{2}}{3}x\right)$. 
\item Banka nima izgube, če dobi več kot $10$ milijonov od $100$ podjetij. Za $x=14$ je 
$S\sim N\left(\frac{2800}{3},\frac{70\sqrt{2}}{3}\right)$. Dobimo
\begin{align*}
&P(S>100\cdot 10)=1-\Fi\left(\frac{1000-\frac{2800}{3}}{\frac{70\sqrt{2}}{3}}\right)=1-\Fi(2.02)=\\
&=1-0.9783=0.0217.
\end{align*}
\item Iščemo $x$, pri katerem banka dobi več kot $1000$ milijonov, z verjetnostjo $99\%$:
\begin{align*}
P(S>1000) &= 0.99,\\
1-\Fi\left(\frac{1000-\frac{200}{3}x}{\frac{5\sqrt{2}}{3}x}\right) &= 0.99,\\
\Fi\left(\frac{\frac{200}{3}x-1000}{\frac{5\sqrt{2}}{3}x}\right) &= 0.99,\\
\frac{200x-3000}{5\sqrt{2}x} &= \Fi^{-1}(0.99)=2.33,\\
x & =16.35~\mbox{milijonov}.
\end{align*}
\end{enumerate}
\end{resitev}
\end{naloga}


\begin{naloga}{cli_26}
Za $X\sim\chi^2(100)$ oceni $P(90<X<110)$.
\begin{rezultat}
$X\sim N(100,10\sqrt{2})$, $P(90<X<110)=0.5222$.
\end{rezultat}
\begin{resitev}
\end{resitev}
\end{naloga}


\begin{naloga}{cli_27}
Jasna in Marko imata hčerko Živo, ki hodi na gimnastiko v vrtcu dvakrat tedensko. Gimnastika se začne ob 16.00 in traja eno uro. Ker sta Jasna in Marko precej zaposlena, prideta pogosto do vrtca prepozno. 
Učiteljica gimnastike uveljavlja strogo politiko točnosti tako, da zaračunava za zamudo, sorazmerno z dolžino zamude in sicer 1 EUR na minuto. Predpostavimo, da zamuda v minutah za vsako uro gimnastike sledi eksponentni porazdelitvi s pričakovano vrednostjo 6 (tj. $\text{Exp}\left(\frac{1}{6}\right)$). 
Živa je prijavljena na gimnastiko 50 tednov v naslednjem letu. Oceni verjetnost, da bodo njeni starši za zamude plačali več kot 630 EUR.
\begin{rezultat}
$X_i$ - dolžina zamude staršev, $X_i\sim \left(\frac{1}{6}\right)$, $S=X_1+X_2+\ldots +X_{100}$-vsota zamud v letu, CLI: $S\sim\mathcal{N}\left(600,60\right)$, $P(S > 630)=0.3085$.
\end{rezultat}
\begin{resitev}
\end{resitev}
\end{naloga}


\begin{naloga}{cli_28}
Policisti vsak dan ustavijo nekaj pijanih voznikov. Njihova statistika kaže, da je en od $20$ ustavljenih voznikov pijan. Policija je imela veliko tedensko akcijo, v kateri je poostreno nadzirala psihofizično stanje voznikov na slovenskih cestah. V akciji so ustavili 10000 voznikov. Kolikšna je verjetnost, da je pijanih več kot pričakovano število?
\begin{rezultat}
$S$ - število pijanih voznikov, $S\sim B(10000,0.05)$, CLI: $S\sim N(500,5\sqrt{19})$, $P(S>500) = 0.492$.
\end{rezultat}
\begin{resitev}
\end{resitev}
\end{naloga}

\begin{naloga}{cli_29}
Majhen trajekt odpelje, ko se nabere $30$ potnikov. V povprečju pride en potnik na minuto, neodvisno od ostalih potnikov, čas med prihodi potnikov pa je porazdeljen eksponentno. Kolikšna je verjetnost, da bo trajekt čakal več kot $40$ minut preden odpelje?
\begin{rezultat}
$X_i$ - čas med prihodoma $i-1$ in $i$-tega potnika, $X_i\sim Exp(1)$, $S=X_1+X_2+\ldots X_{30}$ - čas dokler se nabere $30$ potnikov, CLI: $S\sim N(30,\sqrt{30})$, $P(S>40)=0.0336$.
\end{rezultat}
\begin{resitev}
\end{resitev}
\end{naloga}


% =======
% TEORIJA
% =======
\begin{center}
\begin{fminipage}{14cm}
{\bf Enostavni slučajni vzorec.}
Naj bo $X$ slučajna spremenljivka. Enostavni slučajni vzorec je slučajni vektor $(X_1, X_2,\ldots, X_n)$, za katerega velja
\begin{itemize}
\item vsi členi vektorja $X_i$ imajo isto porazdelitev kot spremenljivka $X$ in
\item členi $X_i$ so med seboj neodvisni.
\end{itemize}
\end{fminipage}
\end{center}

%\begin{center}
%\begin{fminipage}{14cm}
%{\bf Vzorčno povprečje.}
%\begin{equation*}
%\overline{X}=\frac{X_1+X_2+\ldots X_n}{n}=\frac{1}{n}\sum_{i=1}^n X_i.
%\end{equation*}
%\end{fminipage}
%\end{center}

\begin{center}
\begin{fminipage}{14cm}
{\bf Vzorčno povprečje normalno porazdeljenega vzorca.}
Naj bo $(X_1,X_2,\ldots X_n)$ normalno porazdeljen enostavni slučajni vzorec, $X_i\sim N(\mu,\sigma)$.
Potem je porazdelitev vzorčnega povprečja $\overline{X}=\frac{1}{n}\sum_{i=1}^n X_i$ tudi normalna:
\begin{equation*}
\overline{X}\sim N(\mu,\frac{\sigma}{\sqrt{n}}).
\end{equation*}
\end{fminipage}
\end{center}

\begin{naloga}[vaje]{cli_30}[resena]
Uspeh dijakov na spomladanskem roku mature pri matematiki je bil porazdeljen normalno s pričakovano
vrednostjo 59.1 in standardnim odklonom 19.1. Iz te populacije vzamemo naključni vzorec velikosti $n=80$.
\begin{enumerate}
\item Zapiši porazdelitev za vzorčno povprečje $\overline{X}$.
\item Kolikšna je verjetnost, da je vzorčno povprečje manjše od 60?
\item Kolikšna je verjetnost, da je vzorčno povprečje med 50 in 65?
\item Kolikšna je verjetnost, da se vzorčno povprečje od povprečja celotne mature razlikuje za največ 3 točke?
\end{enumerate}
\begin{rezultat}
a. $\overline{X}\sim N\left(59.1, \frac{19.1}{\sqrt{80}}\right)$, 
b. $P(\overline{X}<60)=0.6628$,
c. $P(50<\overline{X}<65)=0.9971$,
d. $P(59.1-3\leq\overline{X}\leq 59.1+3)=0.8384$.
\end{rezultat}
\begin{resitev}
\begin{enumerate}
\item Označimo z $X$ uspeh dijakov na spomladanskem roku mature pri matematiki, ki je normalno porazdeljena slučajna spremenljivka,
$X\sim N(59.1,19.1)$. Vzorčno povprečje normalno porazdeljenih slučajnih spremenljivk je tudi normalno porazdeljeno, 
$\overline{X}\sim N\left(59.1,\frac{19.1}{\sqrt{80}}\right)$.
\item Verjetnost, da je vzorčno povprečje manj kot 60, je enaka
\begin{equation*}
P(\overline{X}<60)=\Fi\left(\frac{60-59.1}{\frac{19.1}{\sqrt{80}}}\right)=\Fi(0.42)=0.6628.
\end{equation*}
\item Verjetnost, da je vzorčno povprečje med 50 in 65, je enaka
\begin{align*}
&P(50<\overline{X}<65)=\Fi\left(\frac{65-59.1}{\frac{19.1}{\sqrt{80}}}\right)-\Fi\left(\frac{50-59.1}{\frac{19.1}{\sqrt{80}}}\right)=\Fi(2.76)-\Fi(-4.26)=\\
&=0.9971-0=0.9971.
\end{align*}
\item Verjetnost, da se vzorčno povprečje razlikuje od povprečja cele mature za največ 3 točke, je enaka
\begin{align*}
&P(59.1-3\leq\overline{X}\leq 59.1+3)=\Fi\left(\frac{3\sqrt{80}}{19.1}\right)-\Fi\left(\frac{-3\sqrt{80}}{19.1}\right)=\Fi(1.4)-\Fi(-1.4)=\\
&=\Fi(1.4)-(1-\Fi(1.4))=2\Fi(1.4)-1=2\cdot 0.9192-1=0.8384.
\end{align*}
\end{enumerate}
\end{resitev}
\end{naloga}


%\begin{naloga}{cli_32}
%Slučajna spremenljivka $X$ je porazdeljena normalno $X \sim N(60, 20)$. Iz te populacije vzamemo naključni vzorec velikosti $n=30$.
%\begin{enumerate}
%\item Zapiši porazdelitev za vzorčno povprečje $\overline{X}$.
%\item Kolikšna je verjetnost, da je vzorčno povprečje manjše od 50?
%\item Kolikšna je verjetnost, da leži vzorčno povprečje med 57 in 69?
%\end{enumerate}
%\begin{rezultat}
%a. $\overline{X}\sim\mathcal{N}(60,\frac{20}{\sqrt{30}})$,
%b. $P(\overline{X}<50) = 0.0031$,
%c. $P(57<\overline{X}<69) = 0.787$.
%\end{rezultat}
%\begin{resitev}
%\end{resitev}
%\end{naloga}


\begin{naloga}[vaje]{cli_31}[resena]
Populacija šteje 3000 študentov (moških). Telesna višina študentov je porazdeljena normalno s pričakovano vrednostjo 175~cm in standardnim odklonom 7~cm. Naključno izberemo vzorec 49 študentov.
\begin{enumerate}
\item Izračunaj pričakovano vrednost in standardni odklon vzorčnega povprečja višin. 
\item Oceni verjetnost, da je vzorčno povprečje višin
\begin{itemize}
\item med 173~cm in 177~cm,
\item več kot 178~cm,
\item manj kot 170~cm.
\end{itemize}
\end{enumerate}
\begin{rezultat}
a. $E(\overline{X})=175$, $\sigma(\overline{X})=1$,
b. $\overline{X}\!\sim\! N(175,1)$, $P(173\!<\!\overline{X}\!<\!177)=0.95$, $P(\overline{X}\!>\!178)=0.0015$, $P(\overline{X}\!<\!170)=0$.
\end{rezultat}
\begin{resitev}
\begin{enumerate}
\item Označimo z $X$ višino študentov. Potem je $E(X)=175$ in $\sigma(X)=7$. Pričakovana vrednost in disperzija vzorčnega povprečja sta enaki
\begin{align*}
E(\overline{X})&=E\left(\frac{X_1\!+\!X_2\!+\!\ldots \!+\!X_{49}}{49}\right)=\frac{E(X_1)\!+\!E(X_2)\!+\!\ldots \!+\!E(X_{49})}{49}=\frac{49 E(X)}{49}=175,\\
D(\overline{X})&=D\left(\frac{X_1\!+\!X_2\!+\!\ldots \!+\!X_{49}}{49}\right)=\frac{D(X_1)\!+\!D(X_2)\!+\!\ldots \!+\!D(X_{49})}{2401}=\frac{49 D(X)}{2401}=1.
\end{align*}
Standardni odklon vzorčnega povprečja je $\sigma(\overline{X})=1$.
\item Vzorčno povprečje normalno porazdeljenih slučajnih spremenljivk je normalno porazdeljeno, $\overline{X}\!\sim\! N(175,1)$. Spomnimo se značilnosti normalne porazdelitve ($\sigma\!=\!\sigma(\overline{X})\!=\!1$): 
\begin{enumerate}
\item $2\sigma$ pravilo: v intervalu $[175-2\cdot 1, 175+2\cdot 1]=[173,177]$ je $95\%$ povprečne višine $49$ študentov, oziroma $P(173\leq \overline{X}\leq 177)=0.95$.
\item $3\sigma$ pravilo: v intervalu $[175-3\cdot 1, 175+3\cdot 1]=[172,178]$ je $99.7\%$ povprečne višine $49$ študentov, oziroma $0.3\%$ povprečne višine $49$ študentov je višje od $178$~cm ali nižje od $172$~cm. Ker nas zanima samo verjetnost, da je povprečje $49$ višin nad $178$~cm, je to polovica od $0.003$, $P(\overline{X}>178)=0.0015$.
\item  Verjetnost, da so vrednosti normalne porazdelitve na razdalji več kot $4\sigma$ od povprečja, je približno 0, oziroma $P(\overline{X}<170)=0$ (višina $170$ je na razdalji $5\sigma$ od povprečja 175~cm).
\end{enumerate}
\end{enumerate}
\end{resitev}
\end{naloga}


\begin{naloga}[vaje]{cli_32}[resena]
Vrtnar je zgodaj spomladi v 1000 lončkov posadil semena paprike. Babica se je odločila, da bo nakupila sadike paprike zase in za svoje tri prijateljice. V začetku junija, ko se babica odpravi k vrtnarju, so sadike v povprečju visoke 40~cm s standardnim odklonom 4~cm in njihova višina je normalno porazdeljena.
\begin{enumerate}
\item Babica naključno izbere eno sadiko. Če je le-ta nižja od 35~cm, bo paprike kupila pri drugem vrtnarju. Kolikšna je verjetnost, da bo babica zadovoljna, in sadike kupila tukaj?
\item Babica je s sadiko zadovoljna, zato zase in za svoje prijateljice nakupi 50 (naključno izbranih) sadik. Kolikšna je verjetnost, da bo povprečna višina tega vzorca večja od 38~cm in manjša od 41~cm?
\item Kolikšna je verjetnost, da se bo višina naključno izbrane sadike od povprečja razlikovala za kvečjemu 2~cm?
\end{enumerate}
\begin{rezultat}
a. $X\sim N(40,4)$, $P(X\geq 35)=0.8944$,
b. $\overline{X}\sim N\left(40,\frac{4}{\sqrt{50}}\right)$, $P(38<\overline{X}<41)=0.9614$,
c. $P(40-2\leq X\leq 40+2)=0.383$.
\end{rezultat}
\begin{resitev}
\begin{enumerate}
\item Naj bo $X$ višina sadike paprike, ki je normalno porazdeljena, $X\sim N(40,4)$. Verjetnost, da je sadika paprike višine vsaj $35$~cm, je enaka
\begin{equation*}
P(X\geq 35)=1-P(X<35)=1-\Fi\left(\frac{35-40}{4}\right)=1-\Fi(-1.25)=\Fi(1.25)=0.8944.
\end{equation*}
\item Vzorčno povprečje normalno porazdeljenih slučajnih spremenljivk je tudi normalno porazdeljeno, $\overline{X}\sim N\left(40,\frac{4}{\sqrt{50}}\right)$. Verjetnost, da je povprečna višina tega vzorca med 38~cm in 41~cm, je enaka
\begin{align*}
&P(38<\overline{X}<41)=\Fi\left(\frac{41-40}{\frac{4}{\sqrt{50}}}\right)-\Fi\left(\frac{38-40}{\frac{4}{\sqrt{50}}}\right)=\Fi(1.77)-\Fi(-3.54)=\\
&=\Fi(1.77)+1-\Fi(3.54)=0.9616+1-0.9998=0.9614.
\end{align*}
\item Verjetnost, da se višina sadike razlikuje od povprečja za največ 2~cm, je enaka
\begin{align*}
&P(40-2\leq X\leq  40+2)=\Fi\left(\frac{42-40}{4}\right)-\Fi\left(\frac{38-40}{4}\right)=\Fi(0.5)-\Fi(-0.5)=\\
&=\Fi(0.5)-(1-\Fi(0.5))=2\Fi(0.5)-1=2\cdot 0.6915-1=0.383.
\end{align*}
\end{enumerate}
\end{resitev}
\end{naloga}

\begin{center}
\begin{fminipage}{14cm}
{\bf Centralni limitni izrek za vzorčno povprečje.}
Naj bo $(X_1,X_2,\ldots X_n)$ enostavni slučajni vzorec in
\begin{equation*}
E(X_i)=\mu, ~D(X_i)=\sigma^2<\infty.
\end{equation*}
Za dovolj veliki vzorec ($n\geq 30$) je porazdelitev vzorčnega povprečja $\overline{X}=\frac{1}{n}\sum_{i=1}^n X_i$
približno normalna
\begin{equation*}
\overline{X}\sim N\left(\mu,\frac{\sigma}{\sqrt{n}}\right).
\end{equation*}
\end{fminipage}
\end{center}

%\begin{center}
%\begin{fminipage}{14cm}
%{\bf Centralni limitni izrek za vzorčenje.}
%Na neki populaciji nas zanima lastnost, ki jo spremlja slučajna spremenljivka $X$ s končnima parametroma $E(X)=\mu$ in $D(X)=\sigma^2$.
%
%Iz te populacije zberemo naključni slučajni vzorec $(x_1,\dots,x_n)$. Če so $X_1,\dots,X_n$ slučajne spremenljivke, ki spremljajo elemente tega vzorca po koordinatah, potem so neodvisne in zanje velja $$E(X_i) \approx \mu \quad \text{in} \quad D(X_i) \approx \sigma^2 \quad (1 \le i \le n).$$
%Če je $n \ge 30$, potem je slučajna spremenljivka $\bar{X}={1\over n}(X_1+\dots +X_n)$, ki predstavlja vzorčno povprečje, porazdeljena približno normalno: $$\bar{X} \overset{.}{\sim} N({\mu}_{\bar{X}}, {\sigma}_{\bar{X}}),$$
%za njena parametra pa velja ${\mu}_{\bar{X}} =\mu $ in ${\sigma}_{\bar{X}} =\sigma/\sqrt{n}$.
%\bigskip
%Uporaba: $$P(a \leq \bar{X} \leq b) \approx \Fi\left(\frac{b-\mu}{\sigma/\sqrt{n}} \right)- \Fi\left(\frac{a - {\mu}}{\sigma/\sqrt{n}}\right).$$
%\end{fminipage}
%\end{center}


\begin{naloga}{cli_33}
Pričakovana vrednost napake laserskega merilca je $\mu=0$~cm, standardni odklon pa je $\sigma=1$~cm.
\begin{enumerate}
\item Meritev ponovimo 30 krat. Kolikšna je verjetnost, da je vzorčno povprečje napake manjše od 0.5~cm.
\item Koliko meritev bi morali izvesti, da bi bila verjetnost, da je vzorčno povprečje napake manjše od 1~mm, vsaj 90\%?
\end{enumerate}
\begin{rezultat}
a. CLI: $\overline{X}\sim N\left(0,\frac{1}{\sqrt{30}}\right)$, $P(\overline{X}<0.5)=0.9969$,
b. CLI: $\overline{X}\sim N\left(0,\frac{1}{\sqrt{n}}\right)$, $P(\overline{X}<0.1)\geq 0.9$, $n=164$.
\end{rezultat}
\begin{resitev}
\end{resitev}
\end{naloga}




\begin{naloga}{cli_34}
Pričakovana vrednost vsebine nikotina v cigaretah nekega proizvajalca je
$\mu=2.4$~mg, standardni odklon pa je $\sigma=0.2$~mg. Vzamemo naključni vzorec $n=100$ cigaret. 
\begin{enumerate}
\item Zapiši porazdelitev za vzorčno povprečje $\overline{X}$.
\item Kolikšna je verjetnost, da je vzorčno povprečje večje od 2.5~mg?
\item Kolikšna je verjetnost, da je vzorčno povprečje manjše od 2.25~mg?
\end{enumerate}
\begin{rezultat}
a. CLI: $\overline{X}\sim N(2.4,0.02)$,
b. $P(\overline{X}>2.5) = 0$,
c. $P(\overline{X}<2.25) = 0$.
\end{rezultat}
\begin{resitev}
\end{resitev}
\end{naloga}




\begin{naloga}[vaje]{cli_35}[resena]
Pričakovana vrednost upornosti 100-ohmskih uporov nekega proizvajalca je $\mu=100~\Omega$, standardni odklon pa je $\sigma=10~\Omega$. Naključno izberemo vzorec 60 uporov.
\begin{enumerate}
\item Koliko verjetno bo povprečna upornost vzorca manjša od $97~\Omega$?
\item Koliko verjetno se bo povprečna upornost vzorca od pričakovane upornosti $\mu$ razlikovala za kvečjemu $1~\Omega$? 
\end{enumerate}
\begin{rezultat}
a. CLI: $\overline{X}\sim N\left(100,\frac{10}{\sqrt{60}}\right)$, $P(\overline{X}<97)=0.0102$,
b. $P(100-1\leq\overline{X}\leq 100+1) = 0.5588$.
\end{rezultat}
\begin{resitev}
\begin{enumerate}
\item Označimo z $X$ upornost 100-ohmskih uporov s pričakovano vrednostjo $\mu=100~\Omega$ in standardnim odklonom $\sigma=10~\Omega$. Centralni limitni
izrek pravi, da je vzorčno povprečje normalno porazdeljeno, $\overline{X}\sim N\left(100,\frac{10}{\sqrt{60}}\right)$. Verjetnost, da je povprečna upornost vzorca manjša od $97~\Omega$, je enaka
\begin{equation*}
P(\overline{X}<97) = \Fi\left(\frac{97-100}{\frac{10}{\sqrt{60}}}\right) = \Fi(-2.32) = 1-\Fi(2.32) = 1-0.9898 = 0.0102.
\end{equation*}
\item Verjetnost, da se vzorčno povprečje razlikuje od povprečja $\mu$ za največ $1~\Omega$, je enaka
\begin{align*}
&P(100-1<\overline{X}<100+1) = \Fi\left(\frac{1\sqrt{60}}{10}\right)-\Fi\left(\frac{-1\sqrt{60}}{10}\right) = \Fi(0.77)-\Fi(-0.77) = \\
&=\Fi(0.77)-(1-\Fi(0.77)) = 2\Fi(0.77)-1 = 2\cdot 0.7794-1 = 0.5588.
\end{align*}
\end{enumerate}
\end{resitev}
\end{naloga}


\begin{naloga}{cli_36}
Z računalnikom naključno generiramo kvadrate tako, da je dolžina stranice $X$ enakomerno porazdeljena na intervalu $\lbrack 0, 1\rbrack$.
\begin{enumerate}
\item Kolikšna sta pričakovana vrednost $\mu$ in standardni odklon $\sigma$ obsega takih kvadratov? 
\item Recimo, da generiramo $n=10000$ takih kvadratov. Kolikšna je verjetnost, da se povprečni obseg na tem vzorcu razlikuje od pričakovane vrednosti $\mu$ za manj kot $0.01$?
\end{enumerate}
\begin{rezultat}
a. $Y=4X$ - obseg kvadrata, $Y\sim U(0,4)$, $E(Y)=2$, $\sigma(Y)=\frac{2}{\sqrt{3}}$,
b. CLI: $\overline{Y}\sim N\left(2,\frac{1}{50\sqrt{3}}\right)$, $P(2-0.01<\overline{Y}<2+0.01)=0.6158.$
\end{rezultat}
\begin{resitev}
\end{resitev}
\end{naloga}


%Prej smo življenjske dobe žarnic modelirali z Exp. Morali bi tudi tu napisati, da je Xi porazdeljen Exp(mu), pa da je nekdo izmeril sigma = 60 na vzorcu 100. Potem pa dobljen rezultat za vzorec primerjati z verjetnostjo, da ena žarnica živi dlje kot 510 ur, ki je seveda primerno večja.
\begin{naloga}{cli_37}
Pričakovana vrednost življenjske dobe ene vrste električnih žarnic je $\mu=500$~ur, standardni odklon
pa je $\sigma=60$~ur.  Naključno izberemo vzorec 100 žarnic. Kolikšna je verjetnost, da je
vzorčno povprečje življenjske dobe večje od 510~ur?
\begin{rezultat}
CLI: $\overline{X}\sim N(500,6)$, $P(\overline{X}>510)=0.0475$.
\end{rezultat}
\begin{resitev}
\end{resitev}
\end{naloga}


