\chapter{Aproksimacija binomske porazdelitve}


% =======
% TEORIJA
% =======
\begin{center}
\begin{fminipage}{14cm}
Naj bo dano zaporedje števil $p_n\!\in\!(0,1)$, ki zadošča
$\displaystyle\lim_{n\to\infty} np_n= \lambda\in (0,\infty)$.
Naj bo $X_n\sim B(n,p_n)$ zaporedje binomsko porazdeljenih slučajnih spremenljivk in
$X_P\sim P(\lambda)$ Poissonovo porazdeljena slučajna spremenljivka. 
Za $k\in \mathbb{N}$ velja
	$$\lim_{n\to \infty} P(X_n=k)=P(X_P=k).$$
\textbf{Poissonov približek.}
Naj bo
$$X\sim B(n,p)\quad\textrm{in}\quad X_P\sim P(np).$$
Če je
\begin{itemize}
\item $n\geq 20$ in $p\in (0,0.05)$ ali pa
\item $n\geq 100$ in $np\in (0,10]$, 
\end{itemize}
ponavadi velja
$$P(X=k)\approx P(X_P=k)= \frac{(np)^k}{k!} e^{-np}.$$
\end{fminipage}

\begin{fminipage}{14cm}
Naj bo $X\sim B(n,p)$ in naj bo
$$X_N\sim N(np,\sqrt{np(1-p)})$$
normalno porazdeljena slučajna spremenljivka. 
Za velike $n$ velja
$$P(X=k)\approx P(X_N=k).$$
\begin{center}\includegraphics[width=0.4\textwidth]{slike/bin-gauss.png}\end{center}
\textbf{Laplaceov približek.} 
Naj bo
$$X\sim B(n,p)\quad\textrm{in}\quad X_N\sim N(np,\sqrt{np(1-p)}).$$
Če je $np \geq 10$ in $n(1-p) \geq 10$, potem za $k$ dovolj blizu $np$ velja
$$P(X\!=\!k) \approx P(X_N=k) = \frac{e^{-(k-np)^2/(2np(1-p))}}{\sqrt{2\pi np(1-p)}}.$$
%ter za $a,b$ dovolj blizu $np$ še
%$$P(a\leq X\!\leq \!b) \approx P\left(a-\tfrac{1}{2}\leq X_N\leq b+\tfrac{1}{2}\right).$$
\end{fminipage}
\end{center}


% 233
\begin{naloga}[vaje]{bn04}[resena]
%tags{binomska porazdelitev, Poisson, Laplace} 
Nepošten kovanec, pri katerem je verjetnost grba $0.4$, vržemo $50$-krat. Meti so neodvisni. Koliko verjetno je, da pade natanko $20$ grbov? Primerjaj točen rezultat s Poissonovom in Laplaceovim 
približkom ter komentiraj približke.\\
\begin{rezultat}
$0.1146$ (točno), $0.0888$ (Poisson), $0.1152$ (Laplace)
\end{rezultat}
\begin{resitev}
Naj bo $X$ slučajna spremenljivka, ki šteje število grbov v $50$ metih kovanca. Potem je $X\sim B(50,0.4)$ (torej $n=20$ in $p=0.4$) in je
$$P(X\!=\!20) = \binom{50}{20}(0.4)^{20}(0.6)^{30} = 0.1146.$$
Ker je $np = 20$, bomo Poissonov približek dobili s pomočjo Poissonove slučajne spremenljivke $X_P \sim P(20)$. Velja
$$P(X\!=\!20)\approx P(X_Pe\!=\!20) = \frac{(20)^{20}}{20!} e^{-20} = 0.0888.$$
Vidimo, da približek ni preveč dober, kar je razumljivo. Res je namreč $n\geq 20$ vendar $p\not\in(0,0.05)$, hkrati pa tudi ni $n\geq 100$ in zato nismo v nobenem ob primerov, ko bi lahko pričakovali dober približek. Oglejmo si še Laplaceov pristop. Očitno velja $np = 20 \geq 10$ in $n(1-p) = 30 \geq 10$. Ker je $np(1-p) = 20\cdot 0.6 = 12$, si tu ogledamo slučajno spremenljivko $X_L\sim N(20,\sqrt{12})$. Velja
$$P(X\!=\!20)\approx  P(X_L\!=\!20) = \frac{e^{-(20-20)^2/(24)}}{\sqrt{24\pi}}=\frac{1}{\sqrt{24\pi}} = 0.1152.$$
Kot smo pričakovali, je ta približek veliko boljši.
\end{resitev}
\end{naloga}


% 234
\begin{naloga}[vaje]{bn05}[resena]
%tags{binomska porazdelitev, Poisson, Laplace} 
Verjetnost, da pri odhodu od doma zaklenemo stanovanje, je $0.99$. 
Koliko verjetno pri $1000$ odhodih zaklenemo stanovanje $990$-krat?
Kaj pa, če je verjetnost, da zaklenemo, enaka $0.98$?\\
\begin{rezultat}
$p=0.99:$ $0.1257$ (točno), $0.1251$ (Poisson), $0.1268$ (Laplace),
$p=0.98:$ $0.0056$ (točno), $0.0058$ (Poisson), $0.0070$ (Laplace)
\end{rezultat}
\begin{resitev}
Naj slučajna spremenljivka $X$ šteje, kolikokrat smo zaklenili stanovanje pri $1000$ odhodih. Potem je $X\sim B(n,p)$, kjer je $n=1000$, $p = 0.99$ in
$$P(X\!=\!990) = \binom{1000}{990}(0.99)^{990}(0.01)^{10} = \textrm{dbinom}(990,1000,0.99) = 0.1257.$$
Ker je $np = 990$, bomo za Poissonov približek uporabili slučajno spremenljivko $X_P\sim P(990)$. Dobimo
$$P(X\!=\!990) \approx P(X_P\!=\!990) = \frac{990^{990}}{990!} e^{-990} = \textrm{dpois}(990,990) = 0.0127.$$
Približek je razumljivo slab, ker ni izpolnjen noben od pogojev $p\in (0,0.05)$ in $np\in (0,10]$. Če namesto tega uporabimo slučajno spremenljivko $X'$, ki šteje kolikokrat smo pozabili zakleniti stanovanje, pa je $X'\sim B(1000,0.01)$, $X_P'\sim P(10)$ in dogodek $X\!=\!990$ je seveda enak dogodku $X'\!=\!10$, torej je
$$P(X\!=\!990) = P(X'\!=\!10) = P(X_P'\!=\!10) = \frac{10^{10}}{10!} e^{-10} = 0.1251.$$
Vidimo, da smo dobili dober približek, poleg tega pa smo ga lahko izračunali s kalkulatorjem, medtem ko smo za prejšnja računa morali uporabiti R. Prepričaj se, da sta v tem primeru izpolnjena oba pogoja, pri katerih je uporaben Poissonov približek.\\
Nazadnje si oglejmo še Laplaceov pristop. Očitno je $np = 990 \geq 10$ in $n(1-p) = 10 \geq 10$. Ker je $np(1-p) = 9.9$, si pomagamo z normalno porazdeljeno slučajno spremenljivko $X_N\sim N(990,\sqrt{9.9})$. Dobimo
$$P(X\!=\!990)\approx P(X_N\!=\!990) = \frac{e^{-(990-990)^2/19.8}}{\sqrt{19.8\pi}} = \frac{1}{\sqrt{19.8\pi}} = 0.1268.$$
Če je $p=0.98$, potem je $X\sim B(1000,0.98)$, $X_P'\sim P(20)$, $X_N\sim N(980,\sqrt{19.6})$ in
\begin{eqnarray*}
P(X\!=\!990) &=& \binom{1000}{990}(0.98)^{990}(0.02)^{10} \,\;=\;\, \textrm{dbinom}(990,1000,0.98) \,\;=\;\, 0.0056,\\
P(X\!=\!990) &=& P(X'\!=\!10) \,\;\approx\;\, P(X_P'\!=\!10) \,\;=\;\, \frac{(20)^{10}}{10!} e^{-20} \,\;=\;\, 0.0058,\\
P(X\!=\!990) &\approx& P(X_N\!=\!990) \,\;=\;\, \frac{e^{-(990-980)^2/39.2}}{\sqrt{39.2\pi}} \,\;=\;\, \frac{e^{-2.55}}{\sqrt{39.2\pi}} \,\;=\;\, 0.0070.
\end{eqnarray*}
\end{resitev}
\end{naloga}


%235
\begin{naloga}{bn02}
%tags{binomska porazdelitev, Poisson, Laplace} 
Zavarovalnica je nezgodno zavarovala $1000$ oseb. Vsako od njih doleti nezgoda z verjetnostjo $0.0015$ in ti dogodki so med seboj neodvisni. 
\begin{enumerate}
\item Kolikšna je verjetnost, da se noben ne ponesreči? Primerjaj točen rezultat s Poissonovim in Laplaceovim približkom ter komentiraj približke.
\item Kolikšna je verjetnost, da se ponesrečita več kot dva? Primerjaj točen rezultat s smiselnim približkom glede na prejšnje vprašanje.
\end{enumerate}
Primerjaj točen rezultat s Poissonovim in Laplaceovim približkom ter komentiraj približke.\\
\begin{rezultat}
a. $0.2229$ (točno), $0.2231$ (Poisson), $0.1538$ (Laplace),
b. $0.1911$ (točno), $0.1912$ (Poisson)
\end{rezultat}
\begin{resitev}
\end{resitev}
\end{naloga}


% =======
% TEORIJA
% =======
\begin{center}\begin{fminipage}{14cm}
Naj bo $X\sim N(\mu,\sigma)$ normalno porazdeljena slučajna spremenljivka. \textbf{Standardizacija} spremenljivke $X$
je slučajna spremenljivka\
$$Z=\frac{X-\mu}{\sigma}\sim N(0,1).$$
Porazdelitvena funkcija $\Fi$ standardne normalne porazdelitve je enaka
$$\Fi(x) =\frac{1}{\sqrt{2 \pi}} \int_{-\infty}^x e^{-t^2/2} \, \mathrm{d}t.$$
in zato je
$$P(a\leq Z\leq b)=\Fi(b)-\Fi(a).$$
\noindent Za nestandardizirano normalno porazdeljeno slučajno spremenljivko $X_N$, ki aproksimira binomsko porazdelitev $X_B\sim B(n,p)$, velja $\mu = np$, $\sigma = \sqrt{np(1-p)}$,
$$P(a\leq X_B\leq  b)\approx P(a-\tfrac{1}{2}\leq X_N\leq b+\tfrac{1}{2})=\Fi\left(\frac{b+\tfrac{1}{2}-\mu}{\sigma}\right)-\Fi\left(\frac{a-\tfrac{1}{2}-\mu}{\sigma}\right)$$
in posebej
$$P(X_B\leq  b)\approx P(X_N\leq b+\tfrac{1}{2})=\Fi\left(\frac{b+\tfrac{1}{2}-\mu}{\sigma}\right).$$
Pri ostalih dogodkih si pomagamo z
\begin{itemize}
\item $P(X_B < k) = P(X_B\leq k-1)$ in
\item $P(X_B > k) = P(X_B \geq k+1) = 1 - P(X_B\leq k)$.
\end{itemize}
\end{fminipage}\end{center}
\begin{center}\begin{fminipage}{14cm}
\noindent\textbf{Opomba:} V rezultatih spodnjih nalog so vrednosti $\Fi(x)$ pridobljene iz tabele za standardno normalno porazdelitev, vrednost $x$ pa je zaokrožena na dve decimalni mesti. Zato se lahko rezultati malo razlikujejo od tistih, ki jih dobimo, če računamo v programu $R$.
\end{fminipage}\end{center}


% 236
\begin{naloga}[vaje]{bn09}[resena]
%tags{binomska porazdelitev, Laplace} 
Čarovniku se trik posreči z verjetnostjo $90$\%. Naj bo $X$ število uspešnih poskusov.
S pomočjo Laplaceovega približka oceni verjetnost, da čarovniku v $800$ poskusih trik uspe vsaj $700$-krat.\\
\begin{rezultat}
$0.9922$
\end{rezultat}
\begin{resitev}
Naj bo $X_B$ število uspešnih poskusov. Potem je $X_B\sim B(n,p)$, kjer je $n=800$ in $p=0.9$. Zanima nas $P(X_B\!\geq\!700)$. Spremenljivko $X_B$ lahko aproksimiramo z normalno porazdeljeno spremenljivko $X_N\sim N(np,\sqrt{np(1-p)})$, kjer je $np = 800\cdot 0.9 = 720$ in $np(1-p) = 72$. Zato je
\begin{eqnarray*}
P(X_B\!\geq\!700) &=& 1-P(X_B\!\leq\!699) \;\,=\,\; 1-P(X_N\!\leq\!699.5) \;\,=\,\; 1-\Fi\left(\frac{699.5-720}{\sqrt{72}}\right) \;\,=\\
 &=& 1-\Fi(-2.42) \;\,=\,\; 1-(1-\Fi(2.42)) \;\,=\,\; \Fi(2.42) \;\,=\,\; 0.9922.
\end{eqnarray*}
\end{resitev}
\end{naloga}


% 237
\begin{naloga}[vaje]{bn08}[resena]
%tags{binomska porazdelitev, Laplace} 
Podjetje Sam Šum je izdelalo serijo integriranih vezij, za katere se je izkazalo, da $5$\% čipov vsebuje napako. Distributer proda $200$ procesorjev, ki vsebujejo omenjene čipe. S pomočjo Laplaceovega približka oceni verjetnost, da je distributer prodal manj kot $4$\% procesorjev z napako.\\
\begin{rezultat}
$0.2090$
\end{rezultat}
\begin{resitev}
Naj slučajna spremenljivka $X_B$ šteje število procesorjev z napako med $200$ prodanimi procesorji. Potem je $X_B\sim B(n,p)$, kjer je $n=200$ in $p=0.05$. Zanima nas $P(X_B\!<\!k)$, kjer je $k = 0.04\cdot 200 = 8$. Naj bo $X_N\sim N(\mu,\sigma)$ za $\mu = np = 10$ in $\sigma = \sqrt{np(1-p)} = \sqrt{9.5}$.
Potem je
\begin{eqnarray*}
P(X_B\!<\!8) &=& P(X_B\!\leq\!7) \;\,=\,\; P(X_N\!\leq\!7.5) \;\,=\,\; \Fi\left(\frac{7.5-10}{\sqrt{9.5}}\right) \;\,=\\
&=& \Fi(-0.81) \;\,=\,\; 1-\Fi(0.81) \;\,=\,\; 1-0.7910 \;\,=\,\; 0.2090.
\end{eqnarray*}
\end{resitev}
\end{naloga}
%$X\!\sim\!B(200,0.05)$, $P(X\!<\!200\!\cdot\!0.04)\approx
%\Fi\left(\frac{7.5-200\cdot0.05}{\sqrt{200\cdot0.05\cdot0.95}}\right)\!+\!\frac{1}{2}\approx0.2090$


% 238
\begin{naloga}{bn01}
%tags{binomska porazdelitev, Laplace} 
V tovarni vsak dan proizvedejo $1750$ izdelkov. Za vsakega je verjetnost okvare $10$\%. Pokvarjene izdelke zjutraj dajo v servis, zvečer pa so popravljeni in gredo nazaj na police. S primernim obrazcem oceni naslednje verjetnosti. 
\begin{enumerate}
\item Verjetnost, da bo okvarjenih natanko $175$ izdelkov.
\item Verjetnost, da bo okvarjenih več kot $180$ izdelkov.
\item Velikost servisa (tj.\ največje število izdelkov, ki so hkrati na popravilu), pri kateri je verjetnost maksimalne obremenjenosti servisa brez izdelkov v čakalni vrsti najbližje $0.03$?
\item Najmanjšo velikost servisa, pri kateri je verjetnost, da bodo nekateri izdelki v čakalni vrsti, največ $0.05$?
\end{enumerate}
\begin{rezultat}
a. $0.0318$ (Laplace), 
b. $0.33$ (Laplace), 
c. $171$ in $179$, 
d. $196$
\end{rezultat}
\begin{resitev}
\end{resitev}
\end{naloga}


% 239
\begin{naloga}[vaje]{bn06}[resena]
%tags{binomska porazdelitev, Laplace} 
Verjetnost, da je izdelek prvovrsten, je $10$\%. S pomočjo Laplaceovega približka
oceni najmanjše število izdelkov, ki jih moramo naročiti, tako da bo med njimi z
verjetnostjo najmanj $0.95$ vsaj $100$ prvovrstnih.\\
\begin{rezultat}
$1164$ (uporabimo $\Fi(1.645) = 0.95$)
\end{rezultat}
\begin{resitev}
Naj slučajna spremenljivka $X_B$ šteje število prvovrstnih izdelkov med $n$ naročenimi. Potem je $X_B\sim B(n,p)$ za $p=0.1$. Zanima nas verjetnost dogodka $X_B\!\geq\!100$, ki jo lahko ocenimo s pomočjo normalno porazdeljene slučajne spremenljivke $X_N\sim N(\mu,\sigma)$, pri čemer je $\mu = np = \tfrac{n}{10}$ in
$$\sigma = \sqrt{np(1-p)} = \sqrt{\tfrac{9n}{100}}=\tfrac{3}{10}\sqrt{n}.$$
Iz ocene
\begin{eqnarray*}
P(X_B\!\geq\!100) &=& 1-P(X_B\!\leq\!99) \approx 1-P(X_N\!\leq\!99.5) \;\,=\,\; 1-\Fi\left(\frac{99.5-\tfrac{n}{10}}{\tfrac{3}{10}\sqrt{n}}\right) \;\,=\\
&=& 1-\Fi\left(\frac{995-n}{3\sqrt{n}}\right) \;\,=\,\; 1-\Fi\left(-\frac{n-995}{3\sqrt{n}}\right) \;\,=\\
&=& 1-\left(1-\Fi\left(\frac{n-995}{3\sqrt{n}}\right)\right) \;\,=\,\; \Fi\left(\frac{n-995}{3\sqrt{n}}\right)
\end{eqnarray*}
in pogoja $P(X_B\!\geq\!100) \geq 0.95$ dobimo neenačbo
$$\Fi\left(\frac{n-995}{3\sqrt{n}}\right)\geq 0.95.$$
Upoštevamo, da je $\Fi(1.645) = 0.95$, pa dobimo
$$\frac{n-995}{3\sqrt{n}} \geq 1.645$$
oziroma $n-995 \geq 4.935\sqrt{n}$. Če pripadajočo enakost $n-995 = 4.935\sqrt{n}$ kvadriramo in preuredimo, dobimo kvadratno enačbo
$$n^2 - 2014.35n + 990025 = 0,$$
ki ima rešitvi $n_1=851.045$ in $n_2=1163.3$. Hitro se lahko prepričamo, da je pri $n=1163$ iskana verjetnost enaka
$$P(X_B\!\geq\!100)\approx\Fi\left(\frac{n-995}{3\sqrt{n}}\right) = \Fi\left(\frac{1163-995}{3\sqrt{1163}}\right) = \Fi(1.64) = 0.9495$$
in pri $n=1164$
$$P(X_B\!\geq\!100)\approx\Fi\left(\frac{n-995}{3\sqrt{n}}\right) = \Fi\left(\frac{1164-995}{3\sqrt{1164}}\right) = \Fi(1.65) = 0.9515.$$
Najmanjši $n$ z iskano lastnostjo je torej $n=1164$.
\end{resitev}
\end{naloga}


\begin{naloga}[vaje]{bn07}
%tags{binomska porazdelitev, Laplace} 
Verjetnost, da je izdelek prvovrsten, je $60\%$. S pomočjo Laplaceovega približka
oceni najmanjše število izdelkov, ki jih moramo naročiti, tako da bo med njimi v
verjetnostjo najmanj 0.99 vsaj $59\%$ prvovrstnih?\\
\begin{rezultat}
%$X \,\dot\sim\, N(n,\sqrt{n\!\cdot\!0.6\!\cdot\!0.4})$, $P(0.59n\!\leq\!X)\!\geq\!0.99$, $n\!\geq\!
$12930$ (uporabimo $\Fi(2.33)=0.99$),
točen rezultat je $n\!=\!12901$, $P(X\!\geq\!0.59\!\cdot\!12900)\!=\!0.98996$,
$P((X\!\geq\!0.59\!\cdot\!12901)\!=\!0.99024$
\end{rezultat}
%\begin{resitev}
%\end{resitev}
\end{naloga}


\begin{naloga}{bn10} 
%tags{binomska porazdelitev, Poisson, Laplace}  
Standardni kocki vržemo $500$-krat in opazujemo, kolikokrat vržemo dve šestici. 
S pomočjo Laplaceovega približka 
oceni verjetnost, da se to zgodi med (vključno) $10$-krat in $20$-krat.\\
\begin{rezultat} 
$0.849$
\end{rezultat}
\begin{resitev}
\end{resitev}
\end{naloga}
%$X\!\sim\!B(500, \frac{1}{36})$, $P(10 \leq X \leq 20) \approx \Fi\left(\frac{20.5 - 500 \cdot 
%\frac{1}{36}}{\sqrt{500 \cdot \frac{1}{36} \cdot \frac{35}{36}}}\right) \!-\! 
%\Fi\left(\frac{9.5 - 500 \cdot \frac{1}{36}}{\sqrt{500 \cdot \frac{1}{36} \cdot \frac{35}{36}}}\right)
%\approx


\begin{naloga}{bn11} 
%tags{binomska porazdelitev, Laplace}
Verjetnost, da bo pri vezavi knjige prišlo do napake je $2$\%. S pomočjo Laplaceovega približka oceni verjetnosti, da
\begin{enumerate}
\item bo med $5000$ knjigami več kot $90$ knjig z napako,
\item bo vsaka izmed $5$ pošiljk po $5000$ knjig vsebovala manj kot $105$ knjig z napako,
\item bomo v $5$ pošiljkah po $5000$ knjig skupaj imeli manj kot $525$ knjig z napako.
\end{enumerate}
\begin{rezultat}
a. $0.8315$, b. $0.1387$, c. $0.8665$
\end{rezultat}
\begin{resitev}
\end{resitev}
\end{naloga}

%$X\!\sim\!B(5000,0.02)$, $P(X\!>\!90) \approx \frac{1}{2}\!-\!
%\Fi\left(\frac{90.5-5000\cdot0.2}{\sqrt{5000\cdot0.02\cdot0.98}}\right) \approx 
		%$0.8315$,
	%$X_i\!\sim\!B(5000, 0.02)$, $P(\forall i\!:X_i\!<\!105) \approx 
	%\left(\Fi(\frac{104.5-5000\cdot0.2}{\sqrt{5000\cdot0.02\cdot0.98}})\!-\!(\!-\!\frac{1}{2})\right)^5=
	%0.139$,	
	%$X\!\sim\!B(25000,0.02)$, $P(X\!<\!525) \approx 
		%\Fi\left(\frac{524.5-25000\cdot0.2}{\sqrt{25000\cdot0.02\cdot0.98}}\right) \!-\! 
		%\left(\!-\!\frac{1}{2}\right) \approx $0.867$
		
		
\begin{naloga}{bn12} 
%tags{binomska porazdelitev, Laplace}
Delež levičarjev v populaciji je $\frac{1}{8}$.
Na šoli je $900$ učencev. S pomočjo Laplaceovega približka oceni verjetnost, da je več kot petina levičarjev.\\
\begin{rezultat}
$0$
\end{rezultat}
\begin{resitev}
\end{resitev}
\end{naloga}


\begin{naloga}{bn13} 
%tags{binomska porazdelitev, Poisson, Laplace}
V filmu \emph{Rosenkrantz in Guildenstern sta mrtva} eden od junakov meče kovanec in v $100$ zaporednih metih vedno pade glava. 
\begin{enumerate}
\item Koliko je verjetnost, da se to zgodi?
\item S pomočjo Laplaceovega približka oceni verjetnost, da bo glava padla natanko $75$-krat.
\item S pomočjo Laplaceovega približka oceni verjetnost, da glava pade manj ali enako $70$ krat.
\item Pri katerem številu $q_{0,25}$, bo verjetnost, da pade glava najve\v c $q_{0,25}$-krat, vsaj 25\%?
\end{enumerate}
\begin{rezultat}
a. $2^{-100}\approx 8\cdot 10^{-31}$,
b. $3\cdot 10^{-7}$,
c. $1$,
d. $47$
%d. ${\rm pbinom}(46,100,0.5) = 0.2421$, ${\rm pbinom}(47,100,0.5) = 0.3086$, $q_{0.25}$ = 47
\end{rezultat}
\begin{resitev}
\end{resitev}
\end{naloga}


%\begin{naloga}[vaje]{bn14}[resena]
%%tags{binomska porazdelitev, Poisson, Laplace}
%V Pythonu naredi eksperiment, ki simulira binomsko porazdelitev.
%\begin{enumerate}
%	\item Napiši funkcijo, ki generira $n$ metov ne nujno poštenega kovanca z verjetnostjo $p$ in vrne število cifer.
%	\item Funkcijo poženi $100$, $1000$, $10000$ krat in zberi rezultate. Iz zbranih rezultatov generiraj frekvence in nariši histogram.
%	\item Frekvence normiraj, da bo vsota enaka 1. Na isti graf nariši stolpčni diagram normiranih frekvenc in približke za verjetnosti z Laplaceovim točkovnim obrazcem.
%	\item Poskus ponovi za različne vrednosti $n$ in $p$.
%\end{enumerate}
%\end{naloga}


% =================== OD TU CLI


%\begin{fminipage}{14cm}
%\textbf{Normalne spremenljivke:} Naj bosta $X\!\sim\! N(\mu_1,\sigma_1)$, $Y\!\sim\! N(\mu_2,\sigma_2)$ neodvisni. Potem je \vspace{-2mm}
%$$X\!+\!Y\!\sim\! N(\mu_1\!+\!\mu_2,\sqrt{\sigma_1^2\!+\!\sigma_2^2}).$$
%\noindent\textbf{Posledica:} 
%Naj bodo 
%$$X_1\sim N(\mu_1,\sigma_1),\; X_2\sim N(\mu_2,\sigma_2),\; \ldots,\; X_n\sim N(\mu_n,\sigma_n)$$ 
%neodvisne, normalno porazdeljene slučajne spremenljivke. Potem velja
%$$X_1 \!+\! \ldots \!+\! X_n\sim N\left( \sum_{i=1}^n \mu_i, \sqrt{\sum_{i=1}^n \sigma_i^2}\right).$$
%\end{fminipage}


%CLI
%\begin{naloga}[vaje]{bn15}[resena]
%tags{normalna porazdelitev}
%Prestrašeni kenguru skače v ravni črti proti cesti širine $4$m, od katere je oddaljen $1760$m. Dolžina %skoka je normalna slučajna spremenljivka s povprečjem $3.5$m in odklonom $0.5$m. Kako verjetno se po 
%$500$ skokih ustavi ravno na cesti?\\
%\begin{rezultat}
%$0.0811$ % Preveri!
%\end{rezultat}
%\begin{resitev}
%Naj slučajna spremenljivka $X_i$ označuje dolžino $i$-tega skoka. Potem je $X_i\sim N(3.5,0.5)$. %Oglejmo si slučajno spremenljivko
%$$S = X_1+X_2+\cdots+X_{500}.$$
%Spremenljivka $S$ je porazdeljena kot $N(\mu,\sigma)$, pri čemer je
%$$\mu = \mu_1+\cdots+\mu_{500} = 500\cdot 3.5 = 1750$$
%in
%$$\sigma = \sqrt{\sigma_1^2+\cdots+\sigma_{500}^2} = \sqrt{500\cdot 0.5} = \sqrt{250}.$$
%Kenguru se bo ustavil na cestišču, če bo $1760\leq S\leq 1764$. Izračunamo
%\begin{eqnarray*}
%P(1760\leq S\leq 1764) &=& \Fi\left(\frac{1764-1750}{\sqrt{250}}\right)-\Fi\left(\frac{1760-1750}%{\sqrt{250}}\right) \;\,=\\
% &=& \Fi(0.89)-\Fi(0.63) \;\,=\,\; 0.8133 - 0.7357 \;\,=\,\; 0.0776. % Preveri!
%\end{eqnarray*}

%\end{resitev}
%\end{naloga}

%CLI
%\begin{naloga}{bn16} 
%tags{normalna porazdelitev}
%Telesna višina žensk v neki populacji je porazdeljena normalno s povprečjem $165$cm in odklonom $7$cm, %za moške pa je povprečna višina $178$cm z odklonom $9$cm.
%\begin{enumerate}
%\item Kolikšen delež moških je višjih od $190$cm?
%\item Kolikšen delež žensk je višjih od povprečnega moškega in kolikšen delež moških je nižjih od %povprečne ženske?
%\item Kakšno je razmerje med številom moških, ki so visoki vsaj $185$cm in številom žensk, ki so vsaj %toliko visoke (če predpostavimo, da je število vseh moških in žensk približno enako)?
%\end{enumerate}
%\begin{rezultat}
%a. $0.0918$, b. $0.0314$, c. $0.0749$ 
%\end{rezultat}
%\begin{resitev}
%\end{resitev} 
%\end{naloga}

%CLI
%\begin{naloga}[vaje]{bn17}[resena]
%tags{normalna porazdelitev}
%V trgovini prodajajo vrvi dolžine $10$m in vrvi dolžine $3$m. V resnici je
%dolžina vrvi z oznako $10$m porazdeljena normalno s povprečjem $10$m in
%standardnim odklonom $4$~cm, dolžina vrvi z oznako $3$m pa normalno s povprečjem
%$3$m in standardnim odklonom $3$~cm. Kupimo eno vrv z oznako $10$m in eno vrv z
%oznako $3$m. Kakšna je verjetnost, da bomo skupaj imeli manj kot $12.9$m vrvi?\\
%\begin{rezultat}
%$0.0227$
%\end{rezultat}
%\begin{resitev}
%\end{resitev} 
%\end{naloga}

%\begin{fminipage}{14cm}
%\textbf{Standardizacija:} Če za slučajno spremenljivko $X$ velja $E(X)\!=\!\mu$, $\sigma(X)\!=\!\sigma$, potem za $X_s\!:=\!\tfrac{X-\mu}{\sigma}$ velja $E(X_s)\!=\!0$, $\sigma(X_s)\!=\!1$. Za normalno slučajno spremenljivko $X\!\sim\!\mathrm{N}(\mu,\sigma)$ je 
%$$P(a\!\leq\!X\!\leq\!b)\!=\! \Fi(\tfrac{b-\mu}{\sigma})\!-\!\Fi(\tfrac{a-\mu}{\sigma}).$$
%\end{fminipage}

%\begin{naloga} Za $X\!\sim\!N(0,1)$ izračunaj $P(X \!<\!\tfrac{3}{2})$. Za $Y\!\sim\!N(9,5)$ izračunaj $P(Y\!<\!0)$. \\\odgovor{ $0.93$, $0.036$}
%\end{naloga}