\chapter{Linearna regresija}




% =======
% TEORIJA
% =======
\begin{center}\begin{fminipage}{0.95\textwidth}
{\bf Vzorčni koeficient korelacije.}
Naj bodo podatki zbrani v parih $(X_1, Y_1), (X_2, Y_2),\ldots, (X_n, Y_n)$,
kjer sta $(X_1, X_2,\ldots X_n)$ in $(Y_1, Y_2,\ldots Y_n)$ vzorca vrednosti
slučajnih spremenljivk $X$ in $Y$. 
	
Pearsonov koeficient korelacije je ocena populacijskega koeficienta korelacije med 
spremenljivkama $X$ in $Y$ in je enak
\[
r_{X,Y}=\frac{\sum_{i=1}^n (X_i-\overline{X})(Y_i-\overline{Y})}{\sqrt{\sum_{i=1}^{n} (X_i-\overline{X})^2}\sqrt{\sum_{i=1}^{n} (Y_i-\overline{Y})^2}},
\]
kjer sta $\overline{X}=\frac{1}{n}\sum_{i=1}^{n}X_i$ in $\overline{Y}=\frac{1}{n}\sum_{i=1}^{n}Y_j$ vzorčni povprečji.
\end{fminipage}\end{center}


\begin{naloga}{reg_1}
V naslednjih parih stavkov izberi pravilen stavek.
\begin{enumerate}
\item 1. Pearsonov koeficient korelacije meri povezanost med numeričnima spremenljivkama.\\
      2. Pearsonov koeficient korelacije meri linearno povezanost med numeričnima spremenljivkama.
\item 1. Čim bližje je Pearsonov koeficient korelacije +1, tem močnejša je linearna zveza med $X$ in $Y$.\\
      2. Čim bližje je Pearsonov koeficient korelacije -1 ali +1, tem močnejša je linearna zveza med $X$ in $Y$.
\item 1. Če je Pearsonov koeficient korelacije blizu 0, sta $X$ in $Y$ nepovezana. \\
      2. Če je Pearsonov koeficient korelacije blizu 0, sta $X$ in $Y$ linearno nepovezana. 
\item 1. Vrednost Pearsonovega koeficienta korelacije se spremeni, ko spremenimo mersko enoto.\\
	  2. Vrednost Pearsonovega koeficienta korelacije se ne spremeni, ko spremenimo mersko enoto.	
\end{enumerate}
\begin{rezultat}
Za vse ponujene pare stavkov, je pravilen odgovor 2.
\end{rezultat}
\begin{resitev}

\end{resitev}
\end{naloga}




\begin{naloga}[vaje]{reg_2}[resena]
Babico je zanimala povezanost med starostjo otrok in številom izgovorjenih besed. V sosedstvu je izbrala 6 otrok starosti od enega do dveh let. Dobljeni podatki so
predstavljeni v naslednji tabeli.
\begin{center}
\begin{tabular}{|c|c|c|c|c|c|c|}
\hline
\text{starost (v mesecih)}  &  13  &  14  &  15  &  16  &  16  &  18\\\hline
\text{št. besed}  &  8  &  10  &  15  &  20  &  27  &  30\\ \hline
\end{tabular}
\end{center}
Izračunaj Pearsonov koeficient korelacije med starostjo otrok in številom besed.
\begin{rezultat}
Pearsonov koeficient korelacije $r=0.948$.
\end{rezultat}
\begin{resitev}
Označimo z $X$ starost otrok v mesecih in z $Y$ število izgovorjenih besed. Izračunajmo vsoto dobljenih vrednosti teh spremenljivk.
$$\begin{array}{|c|c|c|c|c|c|c|c|}
\hline
\text{Meritev}  &  1  &  2  &  3  &  4  &  5  &  6  & \text{Vsota}\\\hline
x   &   13  &   14  &   15  &   16  &   16  &   18  &  92  \\\hline
y   &    8  &   10  &   15  &   20  &   27  &   30  &  110 \\\hline
\end{array}$$
Potem sta vzorčni povprečji enaki $\overline{x}=\frac{92}{6}=15.33$ mesecev in $\overline{y}=\frac{110}{6}=18.33$ izgovorjenih besed.
Potrebno je še izračunati odstopanja vsake vrednosti od vzorčnega povprečja
$$\begin{array}{|c|c|c|c|c|c|c|c|}
\hline
\text{Meritev}  &  1  &  2  &  3  &  4  &  5  &  6  & \text{Vsota}\\\hline
x  &  13  &  14  &  15  &  16  &  16  &  18  &  92\\\hline
y  & 8 & 10 & 15 & 20 & 27 & 30 & 110\\\hline
(x-\overline{x})&  -2.33 &-1.33&-0.33&0.67&0.67&2.67& 0.02\\\hline
(y-\overline{y})& -10.33 &-8.33&-3.33&1.67&8.67&11.67&0.02\\\hline
(x-\overline{x})(y-\overline{y})& 24.0689&11.0789&1.0989&1.1189&5.8089&31.1589& 74.3334
\\\hline
(x-\overline{x})^2 &   5.4289 & 1.7689 & 0.1089 & 0.4489 & 0.4489 & 7.1289 & 15.3334\\\hline
(y-\overline{y})^2 &  106.7089 & 69.3889 & 11.0889 & 2.7889 & 75.1689 & 136.1889 &  455.4534\\\hline
\end{array}$$
Pearsonov koeficient korelacije je enak
\[
r=\frac{\sum_{i=1}^6 (x_i-\overline{x})(y_i-\overline{y})}{\sqrt{\sum_{i=1}^{6} (y-\overline{y})^2}\sqrt{\sum_{i=1}^{6} (y_i-\overline{y})^2}}=\frac{74.3334}{\sqrt{15.3334\cdot 455.4534}}=0.948.
\]
Na osnovi babičinega priročnega vzorca, smo ugotovli, da med starostjo otroka in številom izgovorjenih besed obstaja močna pozitivna korelacija.
\end{resitev}
\end{naloga}


\begin{naloga}{reg_3}
V naslednji tabeli so dani podatki o starosti mladoporočencev ob poroki na slučajnem vzorcu 6 oseb.
\begin{center}
\begin{tabular}{|c|c|c|c|c|c|c|}
\hline
\text{starost žene}  & 18 & 24 & 40 & 33 & 30 & 25\\\hline
\text{starost moža}  & 21 & 29 & 51 & 30 & 36 & 25\\ \hline
\end{tabular}
\end{center}
Izračunaj Pearsonov koeficient korelacije med starostjo moža in žene.
\begin{rezultat}
Pearsonov koeficient korelacije $r=0.904$.
\end{rezultat}
\begin{resitev}

\end{resitev}
\end{naloga}


\begin{center}\begin{fminipage}{0.95\textwidth}
{\bf Enostavna linearna regresija.}
Med spremenljivkama obstaja linearna zveza		
$$Y=a+b X +e,$$
kjer je $e$ naključna napaka, ki je normalno porazdeljena, $e\sim N(0,\sigma^2)$.
		
Slučajna spremenljivka $X$ se imenuje \emph{neodvisna spremenljivka}
ali \emph{prediktor}, slučajna spremenljivka $Y$ pa \emph{odvisna spremenljivka}. Vrednosti spremenljivke $X$ lahko raziskovalec izbere, 
oziroma vnaprej fiksira ali kontrolira. 

\vspace{0.35cm}

{\bf Ocenjevanje parametrov $a$ in $b$.}
Naj bodo podatki zbrani v parih $(X_1, Y_1), (X_2, Y_2),\ldots, (X_n, Y_n)$,
kjer sta $(X_1, X_2,\ldots X_n)$ in $(Y_1, Y_2,\ldots Y_n)$ vzorca vrednosti
slučajnih spremenljivk $X$ in $Y$. Če je zveza med spremenljivkama $Y$ in $X$ 
linearna, potem lahko slučajno spremenljivko $Y_i$, $i=1,2,\ldots n$ zapišemo kot
\begin{equation*}
Y_i=E(Y_i)+e_i=a+b X_i +e_i,
\end{equation*}
kjer sta parametra $a$ in $b$ neznana in predstavljata odsek in naklon premice, $e_i$ pa predstavlja naključno napako, ki ni odvisna od $X$. 

Parametra $a$ in $b$ ocenjujemo z metodo najmanjših kvadratov. 
\begin{align*}
 & \hat{a}=\overline{Y}-\hat{b}\overline{X},\\
 & \hat{b}=r_{X,Y}\frac{S_Y}{S_X},
\end{align*}
kjer sta $S_X=\sqrt{\frac{1}{n-1}\sum_{i=1}^{n}(X_i-\overline{X})^2}$ in $S_Y=\sqrt{\frac{1}{n-1}\sum_{i=1}^{n}(Y_i-\overline{Y})^2}$ popravljena
vzorčna standardna odklona.
Dobili smo enačbo $\hat{Y}=\hat{a} + \hat{b}$ vzorčne linearne regresijske premice z najboljšim prileganjem 
podatkom. 

Za določeno vrednost $X=x^*$ najdemo \emph{predvideno vrednost} $\hat{Y} = \hat{a} +\hat{b}x^*$.

Vrednosti $\hat{e}_i=Y_i-\hat{Y}_i$ se imenujejo \emph{ostanki} (reziduali).
\vspace{0.35cm}

{\bf Predpostavke linearnega regresijskega modela}
\begin{enumerate}
\item Med spremenljivkama $X$ in $Y$ obstaja linearna zveza, 
\[
Y_i = a + b X_i + e_i, ~i = 1,2,\ldots, n,~\mbox{oziroma}, E(Y_i)=a+ b X_i,
\]
\item Napake $e_1,e_2,\ldots, e_n$ so neodvisne,
\item Napake $e_1,e_2,\ldots, e_n$ imajo konstantno varianco (homogenost variance),
\item Napake so normalno porazdeljene, $e\sim\mathcal{N}(0,\sigma)$.
\end{enumerate}

\end{fminipage}\end{center}



\begin{naloga}[vaje]{reg_4}[resena]
Pri 10 ženskah je merjena višina (v centimetrih) pri 2 letih starosti ($X$) in višina (v centimetrih) pri 20 letih starosti ($Y$).
\begin{center}\begin{tabular}{|c|c|c|c|c|c|c|c|c|c|c|}\hline
x  & 79.5 & 80.5 & 82.5 & 85.1 & 87.4 & 89.4 & 90.9 & 83.1 & 85.3 & 88.4\\\hline
y  & 154.2 & 154.9 & 160.3 & 163.1 & 167.4 & 173.2 & 171.7 & 158.2 & 164.8 & 169.7\\\hline
\end{tabular}\end{center}
\begin{enumerate}
\item Nariši dobljene podatke na razsevnem diagramu.
\item Izračunaj Pearsonov koeficient korelacije.
\item Izračunaj oceni $a$ in $b$ in določi enačbo vzorčne linearne regresijske premice.
\end{enumerate}
\begin{rezultat}
b. Pearsonov koeficient korelacije $r=0.9813$,
c. ocena naklona $\hat{b}=1.7432$, ocena odseka $\hat{a}=15.2119$, vzorčna linearna regresijska premica $\hat{y}=15.2119+1.7432x$.
\end{rezultat}
\begin{resitev}
\begin{enumerate}
\item Narišimo razsevni diagram dobljenih vrednosti višine žensk pri 2 in 20 letih starosti.
\input{slike/razsevni_reg_4.tex}
\item Izračunajmo vsoto dobljenih vrednosti teh spremenljivk.
{\small
\[\setlength{\arraycolsep}{1.5pt}
\begin{array}{|c|c|c|c|c|c|c|c|c|c|c|c|}
\hline
\text{Meritev}&1&2&3&4&5&6&7&8&9&10& \text{Vsota}\\\hline
x  & 79.5 & 80.5 & 82.5 & 85.1 & 87.4 & 89.4 & 90.9 & 83.1 & 85.3 & 88.4&852.1\\\hline
y  & 154.2 & 154.9 & 160.3 & 163.1 & 167.4 & 173.2 & 171.7 & 158.2 & 164.8 & 169.7&1637.5\\\hline
\end{array}
\]}
Potem sta vzorčni povprečji enaki $\overline{x}=\frac{852.1}{10}=85.21$ centimetrov in $\overline{y}=\frac{1637.5}{10}=163.75$ centrimetrov.
Potrebno je še izračunati odstopanja vsake vrednosti od vzorčnega povprečja
{\small
\[\setlength{\arraycolsep}{1.5pt}
\begin{array}{|c|c|c|c|c|c|c|c|c|c|c|c|}
\hline
\text{Meritev}&1&2&3&4&5&6&7&8&9&10& \text{Vsota}\\\hline
x  & 79.5 & 80.5 & 82.5 & 85.1 & 87.4 & 89.4 & 90.9 & 83.1 & 85.3 & 88.4&852.1\\\hline
y  & 154.2 & 154.9 & 160.3 & 163.1 & 167.4 & 173.2 & 171.7 & 158.2 & 164.8 & 169.7&1637.5\\\hline
(x-\overline{x})  &-5.71&-4.71&-2.71&-0.11&2.19&4.19&5.69&-2.11&0.09&3.19&0
\\\hline
(y-\overline{y})  &-9.55&-8.85&-3.45&-0.65&3.65&9.45&7.95&-5.55&1.05&5.95&0\\\hline
(x-\overline{x})(y-\overline{y})& 54.5305&41.6835&9.3495&0.0715&7.9935&39.5955&45.2355&11.7105&0.0945
&18.9805&229.245\\\hline
(x-\overline{x})^2 & 32.6041&22.1841&7.3441&0.0121&4.7961&17.5561&32.3761&4.4521&0.0081
&10.1761&131.509\\\hline
(y-\overline{y})^2 &91.2025&78.3225&11.9025&0.4225&13.3225&89.3025&63.2025&30.8025&1.1025
&35.4025&414.985\\\hline
\end{array}
\]}
Pearsonov koeficient korelacije je enak
\[
r=\frac{\sum_{i=1}^{10} (x_i-\overline{x})(y_i-\overline{y})}{\sqrt{\sum_{i=1}^{10} (y-\overline{y})^2}\sqrt{\sum_{i=1}^{10} (y_i-\overline{y})^2}}=\frac{229.245}{\sqrt{131.509\cdot 414.985}}=0.9813.
\]
Med višino žensk pri 2 in 20 letih obstaja močna pozitivna korelacija.
\item Popravljena vzorčna standardna odklona sta enaka
\begin{align*}
s_X&=\sqrt{\frac{1}{9}\sum_{i=1}^{10}(x_i-\overline{x})^2}=\sqrt{\frac{131.509}{9}}=3.8226,\\
s_Y&=\sqrt{\frac{1}{9}\sum_{i=1}^{10}(y_i-\overline{y})^2}=\sqrt{\frac{414.985}{9}}=6.7904.
\end{align*}
Ocena naklona regresijske premice je
\[
\hat{b}=r\frac{s_Y}{s_X}=0.9813\cdot\frac{6.7904}{3.8226}=1.7432.
\]
Potem je ocena odseka regresijske premice enaka
\[
\hat{a}=\overline{y}-\hat{b}\cdot\overline{x}=163.75-1.7432\cdot 85.21=15.2119.
\]
Dobimo enačbo vzorčne linearne regresijske premice $\hat{y}=15.2119+1.7432x$.
\end{enumerate}
\end{resitev}
\end{naloga}



\begin{naloga}{reg_5}
V naslednji tabeli sta prikazana kadilski staž (v letih) in kapaciteta pljuč (v litrih) 10 slučajno izbranih kadilcev, starih 30 let.
\begin{center}\begin{tabular}{|c|c|c|c|c|c|c|c|c|c|c|}\hline
kadilski staž  & 1 & 3 & 6 & 4 & 10 & 3 & 15 & 10 & 8 & 10\\\hline
kapaciteta pljuč  & 4.9 & 5.3 & 4.4 & 5.1 & 4.1 & 4.8 & 4.0 & 4.2 & 4.2 & 4.1\\\hline
\end{tabular}\end{center}
\begin{enumerate}
\item Nariši dobljene podatke na razsevnem diagramu.
\item Izračunaj Pearsonov koeficient korelacije.
\item Izračunaj oceni $a$ in $b$ in določi enačbo vzorčne linearne regresijske premice.
\end{enumerate}
\begin{rezultat}
b. Pearsonov koeficient korelacije $r=-0.8719$,
c. ocena naklona $\hat{b}=-0.0947$, ocena odseka $\hat{a}=5.1729$, vzorčna linearna regresijska premica $\hat{y}=5.1729-0.0947x$.
\end{rezultat}
\begin{resitev}

\end{resitev}
\end{naloga}


\begin{naloga}{reg_6}
Zanima nas, ali obstaja linearna zveza med številom ur, uporabljenih za pripravo na izpit in številom točk na izpitu iz statistike. 
Izbrali smo slučajni vzorec 10 študentov in v naslednji tabeli predstavili podatke.
\begin{center}\begin{tabular}{|c|c|c|c|c|c|c|c|c|c|c|}\hline
število ur  & 12 & 31 & 22 & 7 & 11 & 25 & 16 & 26 & 17 & 14\\\hline
število točk  & 45 & 70 & 88 & 25 & 42 & 85 & 51 & 80 & 60 & 53\\\hline
\end{tabular}\end{center}
\begin{enumerate}
\item Nariši dobljene podatke na razsevnem diagramu.
\item Izračunaj Pearsonov koeficient korelacije.
\item Izračunaj oceni $a$ in $b$ in določi enačbo vzorčne linearne regresijske premice.
\item Kolikšno je napovedano število točk na izpitu za študenta, ki se je pripravljal 24 ur?
\end{enumerate}
\begin{rezultat}
b. Pearsonov koeficient korelacije $r=0.8653$,
c. ocena naklona $\hat{b}=2.3321$, ocena odseka $\hat{a}=17.689$, vzorčna linearna regresijska premica $\hat{y}=17.689+2.3321x$,
d. napovedano število točk pri $24$-urni pripravi $\hat{y}=73.4194\approx 73$.
\end{rezultat}
\begin{resitev}

\end{resitev}
\end{naloga}


\begin{naloga}[vaje]{reg_7}[resena]
V naslednji tabeli sta prikazana razdalja (v kilometrih) in potreben čas potovanja (v urah) avtobusa od avtobusne postaje do 10 slučajno izbranih mest.
\begin{center}\begin{tabular}{|c|c|c|c|c|c|c|c|c|c|c|}\hline
razdalja  & 200 & 120 & 175 & 150 & 300 & 320 & 240 & 180 & 210 & 260\\\hline
čas potovanja  & 3.2 & 2.0 & 3.0 & 2.0 & 4.7 & 5.5 & 3.8 & 2.8 & 3.4 & 4.5\\\hline
\end{tabular}\end{center}
\begin{enumerate}
\item Nariši dobljene podatke na razsevnem diagramu.
\item Izračunaj Pearsonov koeficient korelacije.
\item Izračunaj oceni $a$ in $b$ in določi enačbo vzorčne linearne regresijske premice.
\item Kolikšen je napovedan čas potovanja do mesta, oddaljenega 250~km od avtobusne postaje?
\end{enumerate}
\begin{rezultat}
b. Pearsonov koeficient korelacije $r=0.984$,
c. ocena naklona $\hat{b}=0.01757$, ocena odseka $\hat{a}=-0.29633$, vzorčna linearna regresijska premica $\hat{y}=-0.29633+0.01757x$,
d. napovadan čas potovanja odaljenega 250~km $\hat{y}=4.09617\approx 4.1$~ur.
\end{rezultat}
\begin{resitev}
\begin{enumerate}
\item Označimo z $X$ razdaljo mesta od avtobusne postaje in z $Y$ čas potovanja avtobusa. Narišimo razsevni diagram dobljenih vrednosti teh spremenljivk.
\input{slike/razsevni_reg_7.tex}
\item Vzorčni povprečji sta enaki $\overline{x}=215.5$ in $\overline{y}=3.49$. Vsota produkta odstopanj in vsoti kvadratnih odstopanj od vzorčnih povprečij so enake
\begin{align*}
&\sum_{i=1}^{10}(x_i-\overline{x})(y_i-\overline{x})=654.05,\\
&\sum_{i=1}^{10}(x_i-\overline{x})^2=37222.5,\\
&\sum_{i=1}^{10}(y_i-\overline{y})^2=11.869.
\end{align*}

Zdaj lahko izračunamo Pearsonov koeficient korelacije 
\[
r=\frac{\sum_{i=1}^{10} (x_i-\overline{x})(y_i-\overline{y})}{\sqrt{\sum_{i=1}^{10} (y-\overline{y})^2}\sqrt{\sum_{i=1}^{10} (y_i-\overline{y})^2}}=\frac{654.05}{\sqrt{37222.5\cdot 11.869}}=0.9840.
\]
Med razdaljo mesta od avtobusne postaje in časom potovanja avtobusa obstaja močna pozitivna korelacija.
\item \item Popravljena vzorčna standardna odklona sta enaka
\begin{align*}
s_X&=\sqrt{\frac{1}{9}\sum_{i=1}^{10}(x_i-\overline{x})^2}=\sqrt{\frac{37222.5}{9}}=64.3104,\\
s_Y&=\sqrt{\frac{1}{9}\sum_{i=1}^{10}(y_i-\overline{y})^2}=\sqrt{\frac{11.869}{9}}=1.1484.
\end{align*}
Ocena naklona regresijske premice je
\[
\hat{b}=r\frac{s_Y}{s_X}=0.984\cdot\frac{1.1484}{64.3104}=0.01757.
\]
Potem je ocena odseka regresijske premice enaka
\[
\hat{a}=\overline{y}-\hat{b}\cdot\overline{x}=3.49-0.01757\cdot 215.5=-0.29633.
\]
Dobimo enačbo vzorčne linearne regresijske premice $\hat{y}=-0.29633+0.01757x$.
\item Predviden čas potovanja avtobusa do mesta, oddaljenega $250$~km od avtobusne postaje, je
\[
\hat{y}=-0.29633+0.01757\cdot 250=4.09617\approx 4.1\text{ur}.
\]
\end{enumerate}
\end{resitev}
\end{naloga}


\begin{naloga}[vaje]{reg_8}[resena]
Banka želi uvesti za svoje tajnice nov pisarniški program za urejanje besedil.
Vodstvo je zanimal odnos števila ur treninga in potrebnega števila ur, da se naredi določeni
projekt. Izbrali so 8 tajnic približno istih sposobnosti. Dobljeni podatki so predstavljeni v
naslednji tabeli.
\begin{center}\begin{tabular}{|c|c|c|c|c|c|c|c|c|c|c|}\hline
št. ur treninga  & 22 & 18 & 30 & 16 & 25 & 20 & 10 & 14\\\hline
št. ur za projekt  & 18.4 & 19.2 & 14.5 & 19 & 16.6 & 17.7 & 24.4 & 21\\\hline
\end{tabular}\end{center}
\begin{enumerate}
\item Nariši dobljene podatke na razsevnem diagramu.
\item Izračunaj Pearsonov koeficient korelacije.
\item Izračunaj oceni $a$ in $b$ in določi enačbo vzorčne linearne regresijske premice.
\item Kolikšno je napovedano število ur za dokončanje projekta pri 15 urah treninga?
\end{enumerate}
\begin{rezultat}
b. Personov koeficient korelacije $r=-0.9553$,
c. ocena naklona $\hat{b}=-0.4447$, ocena odseka $\hat{a}=27.4661$, vzorčna linearna regresijska premica $\hat{y}=27.4661-0.4447x$,
d. napovedano število ur pri 15~h treninga $\hat{y}=20.7956\approx 20.8$~ur.
\end{rezultat}
\begin{resitev}
\begin{enumerate}
\item Označimo z $X$ število ur treninga in z $Y$ število ur, potrebnih za projekt. Narišimo razsevni diagram dobljenih vrednosti teh spremenljivk.
\input{slike/razsevni_reg_8.tex}
\item Vzorčni povprečji sta enaki $\overline{x}=19.375$ in $\overline{y}=18.85$. Vsota produkta odstopanj in vsoti kvadratnih odstopanj od vzorčnih povprečij so enake
\begin{align*}
&\sum_{i=1}^{8}(x_i-\overline{x})(y_i-\overline{x})=-125.35,\\
&\sum_{i=1}^{8}(x_i-\overline{x})^2=281.875,\\
&\sum_{i=1}^{8}(y_i-\overline{y})^2=61.08.
\end{align*}
Zdaj lahko izračunamo Pearsonov koeficient korelacije 
\[
r=\frac{\sum_{i=1}^{8} (x_i-\overline{x})(y_i-\overline{y})}{\sqrt{\sum_{i=1}^{8} (y-\overline{y})^2}\sqrt{\sum_{i=1}^{8} (y_i-\overline{y})^2}}=\frac{-125.35}{\sqrt{281.875\cdot 61.08}}=-0.9553.
\]
Med številom  ur treninga in številom ur, potrebnih za projekt, obstaja močna negativna korelacija.
\item \item Popravljena vzorčna standardna odklona sta enaka
\begin{align*}
s_X&=\sqrt{\frac{1}{7}\sum_{i=1}^{8}(x_i-\overline{x})^2}=\sqrt{\frac{281.875}{7}}=6.3457,\\
s_Y&=\sqrt{\frac{1}{7}\sum_{i=1}^{8}(y_i-\overline{y})^2}=\sqrt{\frac{61.08}{7}}= 2.9539.
\end{align*}
Ocena naklona regresijske premice je
\[
\hat{b}=r\frac{s_Y}{s_X}=-0.9553\cdot\frac{2.9539}{6.3457}=-0.4447.
\]
Potem je ocena odseka regresijske premice enaka
\[
\hat{a}=\overline{y}-\hat{b}\cdot\overline{x}=18.85+0.4447\cdot 19.375=27.4661.
\]
Dobimo enačbo vzorčne linearne regresijske premice $\hat{y}=27.4661-0.4447x$.
\item Predviden čas, potreben za končanje projekta pri $15$ urah treninga je
$$\hat{y}=27.4661-0.4447\cdot 15=20.7956\approx 20.8\text{ur}.$$
\end{enumerate}
\end{resitev}
\end{naloga}


\begin{naloga}{reg_9}
Agencijo za prodajo nepremičnin zanima, kakšna je zveza med površino hiš s tremi spalnicami v določeni soseski in njihovo prodajno ceno. 
Zbrali so podatke o površini v kvadratnih metrih in prodajno ceno v tisočih dolarjev za 7 hiš.
\begin{center}\begin{tabular}{|c|c|c|c|c|c|c|c|}\hline
površina  & 214 & 167 & 242 & 279 & 222 & 214 & 251\\\hline
prodajna cena  &  240 & 210 & 254 & 280 & 248 & 230 & 260\\\hline
\end{tabular}\end{center}
\begin{enumerate}
\item Nariši dobljene podatke na razsevnem diagramu.
\item Izračunaj Pearsonov koeficient korelacije.
\item Izračunaj oceni $a$ in $b$ in določi enačbo vzorčne linearne regresijske premice.
\item Kolikšna je napovedana prodajna cena za hišo površine 200 kvadratnih metrov?
\end{enumerate}
\begin{rezultat}
b. Pearsonov koeficient korelacije $r=0.9832$,
c. ocena naklona $\hat{b}=0.624$, ocena odseka $\hat{a}=104.352$, vzorčna linearna regresijska premica $\hat{y}=104.352+0.624x$,
d. napovedana prodajna cena za površino 200 $m^2$ $\hat{y}=229.152\approx 229$ tisoč dolarjev.
\end{rezultat}
\begin{resitev}

\end{resitev}
\end{naloga}



\begin{center}\begin{fminipage}{0.95\textwidth}
{\bf Testiranje linearne zveze med spremenljivkama}
Testiramo ničelno domnevo $H_0\!:\!b=0$ proti alternativni domnevi $H_1\!:\!b\neq 0$. Testna statistika je
\[T=\frac{\hat{b}}{\frac{S}{\sqrt{n-1}S_X}},
\]

kjer je $S^2=\frac{1}{n-2}\sum_{i=1}^n \hat{e}_i^2$ ocena variance naključnih napak-

Testna statistika ima Studentovo porazdelitev z $n-2$ prostostnimi stopnjami. 
Ničelno domnevo zavrnemo, če je
\[
|T|\geq t_{n-2;1-\frac{\alpha}{2}},
\]
kjer je $t_{n-2;1-\frac{\alpha}{2}}$ kvantil Studentove porazdelitve.	
\end{fminipage}\end{center}


\begin{naloga}[vaje]{reg_10}[resena]
V naslednji tabeli so predstavljene meritve temperature (v stopinjah Celzija) in velikosti razpoke (v milimetrih)
vzorca 6 eksperimentalnih ploščic
\begin{center}\begin{tabular}{|c|c|c|c|c|c|c|}\hline
temperatura  &  -1.5 & -1 & -0.5 & 0 & 1 & 2\\\hline
velikost razpoke  & 0.2 & 0.4 & 0.5 & 0.8 & 1 & 1.3\\\hline
\end{tabular}\end{center}
\begin{enumerate}
\item Izračunaj Pearsonov koeficient korelacije.
\item Izračunaj oceni $a$ in $b$ in določi enačbo vzorčne regresijske premice.
\item Testiraj validnost linearnega regresijskega modela, pri stopnji značilnosti.
$\alpha=0.05$.
\end{enumerate}
\begin{rezultat}
a. Pearsonov koeficient korelacije $r=0.9917$,
b. ocena naklona $\hat{b}=0.3118$, ocena odseka $\hat{a}=0.7$, vzorčna linearna regresijska premica $\hat{y}=0.7+0.3118x$.
c. Testiramo $H_0: b=0$ proti $H_1:b\neq 0$, vrednost testne statistike $t=15.459$, kritična vrednost $c=t_{4;0.975}=2.78$, kritično območje $K=(-\infty,-2.78]\cup [2.78,\infty)$. Ker $t\in K$, 
zavrnemo ničelno domnevo in sprejememo alternativno domnevo. Linearni regresijski model je validen.
\end{rezultat}
\begin{resitev}
\begin{enumerate}
\item Označimo z $X$ temperaturo in z $Y$ velikost razpoke eksperimentalne ploščice.
Vzorčni povprečji sta enaki $\overline{x}=0$ in $\overline{y}=0.7$. Vsota produkta odstopanj in vsoti kvadratnih odstopanj od vzorčnih povprečij so enake
\begin{align*}
&\sum_{i=1}^{6}(x_i-\overline{x})(y_i-\overline{x})=2.65,\\
&\sum_{i=1}^{6}(x_i-\overline{x})^2=8.5,\\
&\sum_{i=1}^{6}(y_i-\overline{y})^2=0.84.
\end{align*}
Zdaj lahko izračunamo Pearsonov koeficient korelacije 
\[
r=\frac{\sum_{i=1}^{6} (x_i-\overline{x})(y_i-\overline{y})}{\sqrt{\sum_{i=1}^{6} (y-\overline{y})^2}\sqrt{\sum_{i=1}^{6} (y_i-\overline{y})^2}}=\frac{2.65}{\sqrt{8.5\cdot 0.84}}=0.9917.
\]
Med temperaturo in velikostjo razpoke eksperimentalne ploščice obstaja močna pozitivna korelacija.
\item \item Popravljena vzorčna standardna odklona sta enaka
\begin{align*}
s_X&=\sqrt{\frac{1}{5}\sum_{i=1}^{6}(x_i-\overline{x})^2}=\sqrt{\frac{8.5}{5}}=1.3038,\\
s_Y&=\sqrt{\frac{1}{5}\sum_{i=1}^{6}(y_i-\overline{y})^2}=\sqrt{\frac{0.84}{5}}=0.4099.
\end{align*}
Ocena naklona regresijske premice je
\[
\hat{b}=r\frac{s_Y}{s_X}=0.9917\cdot\frac{0.4099}{1.3038}=0.3118.
\]
Potem je ocena odseka regresijske premice enaka
\[
\hat{a}=\overline{y}-\hat{b}\cdot\overline{x}=0.7+0.3118\cdot 0=0.7.
\]
Dobimo enačbo vzorčne linearne regresijske premice $\hat{y}=0.7+0.3118x$.
\item Testiramo ničelno domnevo $H_0: b=0$ proti alternativni domnevi $H_1:b\neq 0$. Izbrali smo stopnjo značilnosti
$\alpha=0.05$. Najprej bomo izračunali predvidene vrednosti, ostanke in standardni odklon ostankov.
$$\begin{array}{|c|c|c|c|c|c|c|}\hline
\text{Meritev}&1&2&3&4&5&6\\\hline
x  & -1.5 & -1 & -0.5 & 0 & 1 & 2\\\hline
y & -1.5 & -1 & -0.5 & 0 & 1 & 2\\\hline
\hat{y} &  0.2323 & 0.3882 & 0.5441 & 0.7000 & 1.0118 & 1.3236\\\hline
y-\hat{y} & -0.0323 & 0.0118 & -0.0441 & 0.1000 & -0.0118 & -0.0236\\\hline
(y-\hat{y})^2 & 0.00104 & 0.00014 & 0.00194 & 0.01000 & 0.00014 & 0.00056\\\hline
\end{array}$$
Potem je standardni odklon ostankov enak
\[
s=\sqrt{\frac{\sum_{i=1}^n (y_i-\hat{y}_i)^2}{n-2}}=\sqrt{\frac{0.01382}{4}}=0.0588.
\]

Testna statistika $T=\frac{\hat{b}}{\frac{S}{\sqrt{n-1}S_X}}=\frac{\hat{b}}{S}\sqrt{n-1}S_X$ ima Studentovo porazdelitev z $n-2=4$ prostostnimi stopnjami. Vrednost testne statistike je enaka
\[
t=\frac{\hat{b}}{s}\sqrt{n-1}s_X=\frac{0.3118}{0.0588}\sqrt{5}\cdot 1.3038=15.459.
\]

Konstruiramo kritično območje $K:|T|\geq c$, oziroma $K=(-\infty, c]\cup [c, \infty)$.
Kritično vrednost $c$ bomo prebrali iz tabele Studentove porazdelitve. Dobimo $c=t_{4;0.975}=2.78$.

Kritično območje je enako $K=(-\infty, -2.78]\cup [2.78, \infty)$. Vrednost testne statistike $t=15.459$ pade v kritično območje, zato zavrnemo ničelno domnevo
in sprejmemo alternativno domnevo. Linearni regresijski model je validen.
\end{enumerate}
\end{resitev}
\end{naloga}


\begin{naloga}[vaje]{reg_11}[resena]
Splošno mnenje je, da večji kot je pri osebi nivo alkohola v krvi, počasnejši je njen čas reakcije.
Da bi testirali, ali v resnici obstaja takšna zveza, so 
7 prostovoljcem dali različne količine alkohola. Nivo alkohola v krvi je
izmerjen kod odtisoček njihove telesne teže. Potem so testirali njihov čas reakcije v milisekundah
na določeni stimulus. Dobljeni so naslednji podatki.
\begin{center}\begin{tabular}{|c|c|c|c|c|c|c|c|}\hline
nivo alkohola  & 0.8 & 1 & 1.2 & 1.4 & 1.5 & 1.6 & 1.8\\\hline
čas reakcije & 320 & 380 & 440 & 420 & 470 & 510 & 630\\\hline
\end{tabular}\end{center}
\begin{enumerate}
\item Izračunaj Pearsonov koeficient korelacije.
\item Izračunaj oceni $a$ in $b$ in določi enačbo vzorčne linearne regresijske premice.
\item Testiraj validnost linearnega regresijskega modela, pri stopnji značilnosti
$\alpha=0.05$.
\end{enumerate}
\begin{rezultat}
a. Pearsonov koeficient korelacije $r=0.9374$,
b. ocena naklona $\hat{b}=266.1457$, ocena odseka $\hat{a}=99.2559$, vzorčna linearna regresijska premica $\hat{y}=99.2559+266.1457x$.
c. Testiramo $H_0: b=0$ proti $H_1:b\neq 0$, vrednost testne statistike $t=6.039$, kritična vrednost $c=t_{5;0.975}=2.57$, kritično območje $K=(-\infty,-2.57]\cup [2.57,\infty)$. Ker $t\in K$, 
zavrnemo ničelno domnevo in sprejememo alternativno domnevo. Linearni regresijski model je validen.
\end{rezultat}
\begin{resitev}
\begin{enumerate}
\item Označimo z $X$ nivo alkohola v krvi in z $Y$ čas reakcije na stimulus. Vzorčni povprečji sta enaki $\overline{x}=1.3286$ in 
$\overline{y}=452.8571$. Vsota produkta odstopanj in vsoti kvadratnih odstopanj od vzorčnih povprečij so enake
(vzorčna povprečja smo zaokrožili na dve decimalki)
\begin{align*}
&\sum_{i=1}^{7}(x_i-1.33)(y_i-452.86)=195.4286,\\
&\sum_{i=1}^{7}(x_i-1.33)^2=0.7343,\\
&\sum_{i=1}^{7}(y_i-452.86)^2=59142.86.
\end{align*}
Zdaj lahko izračunamo Pearsonov koeficient korelacije 
\[
r=\frac{\sum_{i=1}^{7} (x_i-\overline{x})(y_i-\overline{y})}{\sqrt{\sum_{i=1}^{7} (y-\overline{y})^2}\sqrt{\sum_{i=1}^{7} (y_i-\overline{y})^2}}=\frac{195.4286}{\sqrt{0.7343\cdot 59142.86}}=0.93778.
\]
Med nivojem alkohola v krvi in časom reakcije na stimulus obstaja močna pozitivna korelacija.
\item \item Popravljena vzorčna standardna odklona sta enaka
\begin{align*}
s_X&=\sqrt{\frac{1}{6}\sum_{i=1}^{7}(x_i-1.33)^2}=\sqrt{\frac{0.7343}{6}}=0.34983,\\
s_Y&=\sqrt{\frac{1}{6}\sum_{i=1}^{7}(y_i-452.86)^2}=\sqrt{\frac{59142.86}{6}}=99.28315.
\end{align*}
Ocena naklona regresijske premice je
\[
\hat{b}=r\frac{s_Y}{s_X}=0.93778\cdot\frac{99.28315}{0.34983}=266.1457.
\]
Potem je ocena odseka regresijske premice enaka
\[
\hat{a}=\overline{y}-\hat{b}\cdot\overline{x}=452.8571-266.1457\cdot 1.3286=99.2559.
\]
Dobimo enačbo vzorčne linearne regresijske premice $\hat{y}=99.2559+266.1457x$.
\item Testiramo ničelno domnevo $H_0: b=0$ proti alternativni domnevi $H_1:b\neq 0$. Izbrali smo stopnjo značilnosti
$\alpha=0.05$. Najprej bomo izračunali predvidene vrednosti, ostanke in standardni odklon ostankov.
$$\begin{array}{|c|c|c|c|c|c|c|c|}\hline
\text{Meritev}&1&2&3&4&5&6&7\\\hline
x  & 0.8 & 1 & 1.2 & 1.4 & 1.5 & 1.6 & 1.8\\\hline
y & 320 & 380 & 440 & 420 & 470 & 510 & 630\\\hline
\hat{y} &  312.1725&365.4016&418.6307&471.8599&498.4744&525.0890&578.3182\\\hline
y-\hat{y} & 7.82754&14.59840&21.36926&-51.85988&-28.47445&-15.08902&51.68184\\\hline
(y-\hat{y})^2 &61.27038&213.11328&456.64527&2689.44715&810.79430&227.67852&2671.01259\\\hline
\end{array}$$
Potem je standardni odklon ostankov enak
\[
s=\sqrt{\frac{\sum_{i=1}^n (y_i-\hat{y}_i)^2}{n-2}}=\sqrt{\frac{7129.962}{5}}=37.76231.
\]

Testna statistika $T=\frac{\hat{b}}{\frac{S}{\sqrt{n-1}S_X}}=\frac{\hat{b}}{S}\sqrt{n-1}S_X$ ima Studentovo porazdelitev z $n-2=5$ prostostnimi stopnjami. Vrednost testne statistike je enaka
\[
t=\frac{\hat{b}}{s}\sqrt{n-1}s_X=\frac{266.1457}{37.76231}\sqrt{6}\cdot 0.34983=6.039.
\]

Konstruiramo kritično območje $K:|T|\geq c$, oziroma $K=(-\infty, c]\cup [c, \infty)$.
Kritično vrednost $c$ bomo prebrali iz tabele Studentove porazdelitve. Dobimo $c=t_{5;0.975}=2.57$.

Kritično območje je enako $K=(-\infty, -2.57]\cup [2.57, \infty)$. Vrednost testne statistike $t=6.039$ pade v kritično območje, zato zavrnemo ničelno domnevo
in sprejmemo alternativno domnevo. Linearni regresijski model je validen.
\end{enumerate}
\end{resitev}
\end{naloga}


\begin{naloga}{reg_12}
V naslednji tabeli so prikazane meritve deleža najlona in lomne trdnosti vrvi (v kilogramih).
\begin{center}\begin{tabular}{|c|c|c|c|c|c|c|c|c|}\hline
delež najlona  & 0 & 10 & 20 & 20 & 30 & 40 & 50 & 50\\\hline
lomna trdnost  &  73 & 109 & 148 & 154 & 179 & 204 & 232 & 236\\\hline
\end{tabular}\end{center}
\begin{enumerate}
\item Izračunaj Pearsonov koeficient korelacije.
\item Izračunaj oceni $a$ in $b$ in določi enačbo vzorčne linearne regresijske premice.
\item Testiraj validnost linearnega regresijskega modela, pri stopnji značilnosti
$\alpha=0.05$.
\end{enumerate}
\begin{rezultat}
a. Pearsonov koeficient korelacije $r=0.9945$,
b. ocena naklona $\hat{b}=3.1267$, ocena odseka $\hat{a}=80.8907$, vzorčna linearna regresijska premica $\hat{y}=80.8907+3.1267x$.
c. Testiramo $H_0: b=0$ proti $H_1:b\neq 0$, vrednost testne statistike $t=23.195$, kritična vrednost $c=t_{6;0.975}=2.45$, kritično območje $K=(-\infty,-2.45]\cup [2.45,\infty)$. Ker $t\in K$, 
zavrnemo ničelno domnevo in sprejememo alternativno domnevo. Linearni regresijski model je validen.
\end{rezultat}
\begin{resitev}

\end{resitev}
\end{naloga}


\begin{naloga}{reg_13}
V naslednji tabeli so prikazane meritve indeksa telesne mase (BMI) in sistoličnega krvnega tlaka 8 slučajno izbranih moških, ki ne jemljejo zdravil za krvni tlak.
\begin{center}\begin{tabular}{|c|c|c|c|c|c|c|c|c|}\hline
BMI  & 20.3 & 22.0 & 26.4 & 28.2 & 31 & 32.6 & 17.6 & 19.4\\\hline
krvni tlak  & 116 & 110 & 131 & 136 & 144 & 138 & 122 & 115\\\hline
\end{tabular}\end{center}
\begin{enumerate}
\item Izračunaj Pearsonov koeficient korelacije.
\item Izračunaj oceni $a$ in $b$ in določi enačbo vzorčne linearne regresijske premice.
\item Testiraj validnost linearnega regresijskega modela, pri stopnji značilnosti.
$\alpha=0.05$.
\end{enumerate}
\begin{rezultat}
a. Pearsonov koeficient korelacije $r=0.8669$,
b. ocena naklona $\hat{b}=1.9139$, ocena odseka $\hat{a}=79.2506$, vzorčna linearna regresijska premica $\hat{y}=79.2506+1.9139x$.
c. Testiramo $H_0: b=0$ proti $H_1:b\neq 0$, vrednost testne statistike $t=4.260$, kritična vrednost $c=t_{6;0.975}=2.45$, kritično območje $K=(-\infty,-2.45]\cup [2.45,\infty)$. Ker $t\in K$, 
zavrnemo ničelno domnevo in sprejememo alternativno domnevo. Linearni regresijski model je validen.
\end{rezultat}
\begin{resitev}

\end{resitev}
\end{naloga}







            

    

     

                      
