\chapter{Sistemi linearnih enačb}

\begin{naloga}{1819 v10 n1}
 Zapiši naslednje sisteme v matrični obliki in z uporabo Gaussove eliminacije poi"s"ci vse re"sitve:
  \begin{multicols}{3}
  \begin{enumerate}
  \item
  $\begin{array}{ccccccc}
  x & + & y & + & 2z & = & 3\\
  2x & - & y & + & 4z & = & 0 \\
  3x & - & y & + & z & = & 1
  \end{array}$
  \item $\begin{array}{ccccccc}
  2x & + & y & - & z & = & 0\\
  x &  & & + & z & = & 5 \\
  x & + & y & - & 2z & = & -5 \end{array}
  $
  \item $\begin{array}{ccccccc}
  & & 2y & + & z & = & 5\\
  x & - & y & + & 2z & = & 2 \\
  x & + & y & + & 3z & = & 1 \end{array}
  $
  
  \end{enumerate}
  \end{multicols}
  Odgovor: (a) $x=1,y=2,z=0$; (b) $x=5-t, y=3t-10, z=t$, $t\in {\mathbb R}$; (c) ni re"sitev.
  
\end{naloga}
\begin{naloga}{1819 v10 n2}
 Poi"s"ci vse vektorje v $\RR^3$, ki so pravokotni na vektor $[1,-1,3]^\mathsf{T}$.
  
\end{naloga}
\begin{naloga}{1819 v10 n3}
 Poi"s"ci predpis za kvadratno funkcijo $f(x) = ax^2+ bx + c$, katere graf gre skozi to"cke $A(-1,6)$, $B(1,0)$ in $C(2,3)$.
  
\end{naloga}
\begin{naloga}{1819 v10 n4}
 Dolo"ci polmer in sredi"s"ce kro"znice, ki gre skozi to"cke $A(-1,1)$, $B(0,2)$ in $C(6,-6)$.
  
\end{naloga}
\begin{naloga}{1819 v10 n5}

  Poi"s"ci vse vrednosti parametra $a$, za katere je naslednji sistem re"sljiv:
  %\begin{multicols}{3}
  \begin{enumerate}
  \item
  $\begin{array}{ccccccc}
  2x & + & 3y & + & z & = & 7\\
  3x & + & 7y & - & 6z & = & -2 \\
  5x & + & 8y & + & z & = & a
  \end{array}$
  \item
  $\begin{array}{ccccccc}
  4x & + & 7y & + & 4z & = & 5\\
  4x & + & 2y & + & z & = & 9\\
  3x & + & y & + & 6z & = & a
  \end{array}$
  \item
  $\begin{array}{ccccccc}
  3x & + & 2y & + & 5z & = & 1\\
  2x & + & 4y & + & 6z & = & 3\\
  5x & + & 7y & + & az & = & 5
  \end{array}$
  \end{enumerate}
  % \end{multicols}
  % (a) 665 (b) 666
  Odgovor: (a) $a=15$; (b) $a \in {\mathbb R}$; (c) $a\neq 12$.
  
  
  
  
\end{naloga}
\begin{naloga}{1819 v10 n6}
  Z uporabo Gaussove eliminacije poi"s"ci vse re"sitve naslednjih sistemov ena"cb:
  
  %\begin{multicols}{2}
  \begin{enumerate}
  \item
  $$\begin{array}{ccccccccc}
  2x_1 & + & 2x_2 & - & x_3 & + & x_4 & = & 4\\
  4x_1 & + & 3x_2 & - & x_3 & + & 2x_4 & = & 6\\
  8x_1 & + & 5x_2 & - & 3x_3 & + & 4x_4 & = & 12\\
  3x_1 & + & 3x_2 & - & 2x_3 & + & 2x_4 & = & 6
  \end{array}$$
  %\item 
  %$\begin{array}{ccccccccc}
  %2x_1 & + & 3x_2 & + & 11x_3 & + & 5x_4 & = & 2\\
  %x_1 & + & x_2 & + & 5x_3 & + & 2x_4 & = & 1\\
  %2x_1 & + & x_2 & + & 3x_3 & + & 2x_4 & = & -3\\
  %x_1 & + & x_2 & + & 3x_3 & + & 4x_4 & = & -3
  %\end{array}$
  \item 
  $$\begin{array}{ccccccccc}
  2x_1 & + & 7x_2 & + & 3x_3 & + & x_4 & = & 5\\
  x_1 & + & 3x_2 & + & 5x_3 & - & 2x_4 & = & 3\\
  x_1 & + & 5x_2 & - & 9x_3 & + & 8x_4 & = & 1\\
  5x_1 & + & 18x_2 & + & 4x_3 & + & 5x_4 & = & 12
  \end{array}$$
  \item 
  $$\begin{array}{ccccccccc}
  4x_1 & - & 3x_2 & + & 2x_3 & - & x_4 & = & 8\\
  3x_1 & - & 2x_2 & + & x_3 & - & 3x_4 & = & 7\\
  2x_1 & - & x_2 &  &  & - & 5x_4 & = & 6\\
  5x_1 & - & 3x_2 & + & x_3 & - & 8x_4 & = & 1
  \end{array}$$
  \item 
  $$\begin{array}{ccccccccc}
  3x_1 & + & 4x_2 & + & x_3 & + & 2x_4 & = & 3\\
  6x_1 & + & 8x_2 & + & 2x_3 & + & 5x_4 & = & 7\\
  9x_1 & + & 12x_2 & + & 3x_3 & + & 10x_4 & = & 13
  \end{array}$$
  \end{enumerate}
  %\end{multicols}
  Odgovor: (a) $x_1=1, x_2=1, x_3=-1, x_4=-1$;  %(b) $x_1=-2, x_2=0, x_3=1$, $x_4=-1$; 
  (b) $x_1=6-26s+17t$, $x_2=-1+7s-5t$, $x_3=s$, $x_4=t$, $t,s\in {\mathbb R}$; (c) ni re"sitev; (d) $x_1=s, x_2=t, x_3=1-3s-4t, x_4=1, s,t\in {\mathbb R}$.
  % Proskurjakov (a) 554, 555 (b) 578 (c) 580 (d) 691.
\end{naloga}
\begin{naloga}{1819 v10 n7}
  Ravnina $\Sigma_1$ ima normalni vektor $\vec{n}_1 = [1,0,-3]^\mathsf{T}$ in
  vsebuje točko $T_1(1,2,3)$, ravnina $\Sigma_2$ pa normalni vektor
  $\vec{n}_2=[2,2,0]^\mathsf{T}$ in vsebuje točko $T_2(0,-2,1)$. Ravnina $\Sigma_3$
  ima enačbo $z=1$. Poišči točko, v kateri se te tri ravnine sekajo.
\end{naloga}
\begin{naloga}{1819 v10 n8}
 Poišči koeficiente kubičnega polinoma $p(x)=a_3x^3+a_2x^2+a_1x+a_0$, ki
    interpolira tabelo 
    \begin{center}
    \begin{tabular}{c|cccc}
      $x$&-1&0&1&2\\
      \hline
      $p(x)$&-4 &1 & 2 & 5.
    \end{tabular}
  \end{center}
  Isti polinom poišči še v Newtonovi obliki
  \[ p(x) = n_0 + n_1(x+1) + n_2(x+1)x + n_3(x+1)x(x-1).\]
\end{naloga}
\begin{naloga}{1819 v10 n9}
 Racionalno funkcijo
    \[r(x)=\frac{x^2-2x-2}{x^3-x}\]
    zapiši kot vsoto parcialnih ulomkov
    \[r(x)=\frac{A}{x-1}+\frac{B}{x}+\frac{C}{x+1}.\]
    Premisli, kako bi dobil čim bolj enostaven sistem enačb za $A$, $B$ in $C$.
\end{naloga}
\begin{naloga}{1819 v10 n10}
 Poišči matriko $X$, da bo veljalo
    $$
    \begin{bmatrix}-2 & 3 \\ 2 & -1 \end{bmatrix}X + X \begin{bmatrix}1 & -2 \\ 0
      &1 \end{bmatrix} =  \begin{bmatrix} 8 & 8 \\ 2 &-2 \end{bmatrix}.$$
\end{naloga}
