\chapter{Ena\v cbe in neena\v cbe}

\begin{naloga}{1819 v1 n1}
%<commoncode>
\pyc{mesecna_inflacija_procenti=79600000000}
%</commoncode>
Novembra 2008 je v Zimbabveju hiperinflacija dosegla višek, ko je bila
mesečna stopnja inflacije kar $\py{int2str(mesecna_inflacija_procenti)}\%$. Za koliko procentov je dnevno padla
  vrednost valute? Za koliko procentov je padla vrednost valute vsako uro?
\begin{rezultat}
\begin{pycode}
mesecna_inflacija = mesecna_inflacija_procenti / 100
dnevna_inflacija = (mesecna_inflacija**(1/30) - 1) * 100
urna_inflacija = (mesecna_inflacija**(1/(30*24)) - 1) * 100
\end{pycode}
    Dnevna inflacija je bila $\py{float2str(dnevna_inflacija)}\%$.
    Urna inflacija je bila $\py{float2str(urna_inflacija)}\%$.
\end{rezultat}
\end{naloga}
  
\begin{naloga}{1819 v1 n2}  
%<commoncode>
\begin{sympycode}
bdp_slo = 20000
bdp_kit = 8000
bdp_slo_rast = 0.015
bdp_kit_rast = 0.06
\end{sympycode}
%</commoncode>
  Višina BDP na Kitajskem naj bi v prihodnjih letih rastla  $\sympy{float2str(bdp_kit_rast*100)}\%$ na leto,
  medtem ko je predvidena letna rast GDP Slovenije $\sympy{float2str(bdp_slo_rast*100)}\%$. Po kolikih letih bo
  Kitajska dosegla enako vrednost BDP na prebivalca kot Slovenija. V letu
  2015 je vrednost GDP na prebivalca za Slovenijo znašala približno $\sympy{int2str(bdp_slo)}\$$, 
  za Kitajsko pa $\sympy{int2str(bdp_kit)}\$$.
\begin{rezultat}
\begin{sympycode}
n = symbols('n')
bdp_slo_fut = bdp_slo * (1 + bdp_slo_rast)**n
bdp_kit_fut = bdp_kit * (1 + bdp_kit_rast)**n
ans = solve(Eq(bdp_slo_fut, bdp_kit_fut))[0]
\end{sympycode}
    Kitajska bo Slovenijo po BDP ujela čez $\sympy{"{0:,.2f}".format(ans)}$ leta.
\end{rezultat}
\end{naloga}

\begin{naloga}{1819 v1 n3}
    Poi"s"ci vse (!) re"sitve naslednjih ena"cb: 
	\begin{enumerate}
		\item ${\displaystyle x + \frac{1}{x} = 2}$, 
		\item $x^{3}+x^{2}-x-1=0$,
		\item ${\displaystyle |x+1|=\frac{1}{2}x+1}$.
	\end{enumerate}
\begin{rezultat}
\begin{sympycode}
x = symbols('x', real=True)
eq1 = x + 1/x - 2
eq2 = x**3 + x**2 - x - 1
eq3 = functions.Abs(x+1) - Rational(1,2)*x - 1
ans1 = solve(eq1, x)
ans2 = solve(eq2, x)
ans3 = solve(eq3, x)
\end{sympycode}
\begin{enumerate}
    \item $\sympy{",".join(str(e) for e in ans1)}$
    \item $\sympy{",".join(str(e) for e in ans2)}$
    \item $\sympy{",".join(latex(e) for e in ans3)}$
\end{enumerate}
\end{rezultat}
\end{naloga}

\begin{naloga}{1819 v1 n4}
\begin{sympycode}
x = symbols('x', real=True)
eq1 = x > 1 / x
eq2 = x**2 <= 3*x-2
eq3 = sin(x) > Rational(1,2)
eq4 = functions.Abs(x-1) < 1
eq5 = functions.Abs(1-x) > functions.Abs(x) - 2
anss1 = solve(eq1)
anss2 = solve(eq2)
anss3 = solve(eq3)
anss4 = solve(eq4)
anss5 = solve(eq5)
\end{sympycode}
    Re"si naslednje neena"cbe:
	\begin{enumerate}
		% \item ${\displaystyle x>\frac{1}{x}}$, 
		\item $\displaystyle\sympy{eq1}$
		% \item $x^{2}\le3x-2$,
		\item $\sympy{eq2}$, 
		%\item ${\displaystyle \sin(x)>\frac{1}{2}}$ za $x\in[0,2\pi)$,
		\item ${\displaystyle \sympy{eq3}}$ za $x\in[0,2\pi)$, 
		% \item $|x-1|<1$, 
		\item $\sympy{eq4}$, 
		% \item $|1-x|>|x|-2$.
		\item $\sympy{eq5}$, 
	\end{enumerate}
\begin{rezultat}
\begin{enumerate}
    \item $\sympy{anss1}$
    \item $\sympy{anss2}$
    \item $\sympy{anss3}$
    \item $\sympy{anss4}$
    \item $\sympy{anss5}$
\end{enumerate}
\end{rezultat}
\end{naloga}

\begin{naloga}{1819 v1 n5}
\begin{sympycode}
a, b, x, y = symbols('a b x y', real=True)
eq1 = Eq(a-b, 2)
eq2 = Eq(a*b, 1)
eq3 = Eq(x**2 + y**2, 1)
eq4 = Eq(x**2 - y**2, 2*x)
nal7_odg1 = solve([eq1, eq2])
nal7_odg2 = solve([eq3, eq4])
\end{sympycode}
    Reši naslednje sisteme enačb
    \begin{enumerate}
        % \item $a-b=2$, $ab=1$
        \item $\sympy{eq1}$, $\sympy{eq2}$
        % \item $x^2+y^2=1$, $x^2-y^2 = 2x$
        \item $\sympy{eq3}$, $\sympy{eq4}$
    \end{enumerate}
\begin{rezultat}
\begin{enumerate}
    \item $\sympy{",".join("{}".format(latex(e)) for e in nal7_odg1)}$
    \item $\sympy{",".join("{}".format(latex(e)) for e in nal7_odg2)}$
\end{enumerate}
\end{rezultat}
\end{naloga}


\begin{naloga}{1819 v1 n6}
\begin{sympycode}
from math import pi
tan_kota = 2
a = atan(tan_kota)
if a < 0:
    a += pi
nal8_odg1 = sin(a)
nal8_odg2 = cos(a)
\end{sympycode}
    Za ostri kot $\alpha$ je $\tan{\alpha}=\sympy{tan_kota}$. Izračunaj $\sin(\alpha)$ in $\cos(\alpha)$. 
\begin{rezultat}
$\sin(\alpha) = \sympy{nal8_odg1}$
$\cos(\alpha) = \sympy{nal8_odg2}$
\end{rezultat}    
\end{naloga}

\begin{naloga}{1819 v1 n7}
\begin{sympycode}
c = symbols('c', real=True, positive=True)
min_zasluzek = 500
kupilo = 1500 / ( 2+c**2 )
zasluzek = kupilo * c
nal9_odg = solve(zasluzek >= 500)
\end{sympycode}
    Študent Marko bo začel prodajati aplikacijo za mobilni telefon in bi rad
    zaslužil vsaj $\sympy{min_zasluzek}$EUR. Ocenjuje, da bo število uporabnikov, ki bi aplikacijo
    kupilo za določeno ceno $c$ približno enako
    % $$\frac{1500}{2+c^2}.$$
    $$\sympy{kupilo}.$$
    Določi razpon cene, pri kateri bo Marko dosegel svoj cilj.
\begin{rezultat}
$\sympy{nal9_odg}$
\end{rezultat}    
\end{naloga}
