\chapter{Odvod}

\begin{naloga}{1819 v6 n1}
 Uporabi definicijo odvoda funkcije $f$ v to"cki $x$:
		\[
			f'(x) = \lim_{h\to 0} \frac{f(x+h) - f(x)}{h}
		\]
		in s pomo"cjo le-te izra"cunaj odvod funkcije $f(x) = x^2$. 
\end{naloga}
\begin{naloga}{1819 v6 n2}
 S pomo"cjo pravil za odvajanje izra"cunaj odvode naslednjih funkcij spremenljivke $x$:
		\begin{multicols}{2}
		\begin{enumerate}
			\item $\displaystyle x^3 + 5x^2 -3x + 1$,
			\item $\displaystyle \frac{2x^2 - 3}{5x+1}$, 
			\item $\displaystyle \frac{x}{\sqrt{x^2+x}}$,
			\item $\displaystyle e^{x^2}$, 
			\item $\displaystyle \sin(5x)$, 
			\item $\displaystyle \tan(x)$, 
			\item $\displaystyle \frac{\sin(x)+\cos(x)}{\sin(x)-\cos(x)}$,
			\item $\displaystyle x^3 \log(-3x)$, 
			\item $\displaystyle \log(\log(x))$, 
			\item $\displaystyle \arcsin(\cos(x))$, 
			\item $\displaystyle \frac{5^x}{3^{x^2}}$, 
			\item $\displaystyle \sin^2(-3x)$, 
			\item $\displaystyle \tan\left(\frac{1}{2x^2}\right)$.
	\end{enumerate}
	\end{multicols}
\end{naloga}
\begin{naloga}{1819 v6 n3}
 Poi"s"ci odvode naslednjih funkcij spremenljivke $x$:
		\begin{multicols}{2}
		\begin{enumerate}
			\item $\displaystyle \frac{x^3-x^2}{x^4}$,
			\item $\displaystyle \frac{(1-x)^p}{(1+x)^q}$,
			\item $\displaystyle \frac{\sin(x)+\cos(x)}{\sin(x)-\cos(x)}$,
			\item $\displaystyle x\sqrt{x+x^2}$,
			\item $\displaystyle \sqrt{x+\sqrt{x+\sqrt{x}}}$,
			\item $\displaystyle \frac{\tan(x)}{x}$,
			\item $\displaystyle \frac{x}{\sin^2\left(\frac{1}{x}\right)}$,
			\item $\displaystyle \frac{1+\log(x)}{1-\log(x)}$,
			\item $\displaystyle x^2 e^{\frac{1}{x}}$,
			\item $\displaystyle \frac{\log(\sin(x))}{\log(\cos(x))}$,
			\item $\displaystyle \log(\log^2(\log^3(x)))$,
			\item $x\cdot\arcsin \sqrt{\frac{x^2}{1+x}}$,
			\item $\arctan\left( \frac{2x-1}{\sqrt[3]{x+e^{2x}}} \right)$.
		\end{enumerate}
		\end{multicols}
\end{naloga}
\begin{naloga}{1819 v6 n4}
 Funkcija $f$ ima predpis
  \[ f(x) = x^3 - 2x^2 + 3 \textrm{. } \]
        Poi"s"ci ena"cbo tangente na graf te funkcije v to"cki $(1,f(1))$ ter 
        ena"cbo normale na graf v to"cki $(2,f(2))$. (Normala je premica, ki je 
        pravokotna na tangento v dani to"cki.) V kateri to"cki se ti dve premici sekata?
\end{naloga}
\begin{naloga}{1819 v6 n5}
 Poi"s"ci tangento na graf funkcije $f$ v to"cki $(x_0, f(x_0))$ za:
		\begin{multicols}{2}
		\begin{enumerate}
			\item $\displaystyle f(x)=x^3-x+1,\:x_0=0$,
%			\item $\displaystyle f(x)=\sqrt{\log(x)},\:x_0=e$,
			\item $\displaystyle f(x)=\log\left(\frac{1}{1+x^2}\right),\:x_0=1$.
		\end{enumerate}
		\end{multicols}
\end{naloga}
\begin{naloga}{1819 v6 n6}
 Poi"s"ci tisto normalo na graf funkcije $y=x\log(x)$, ki je pravokotna na premico z ena"cbo $y = x - 3$.
\end{naloga}
\begin{naloga}{1819 v6 n7}
 Na krivulji z ena"cbo $y=x^2+1$ poi"s"ci prese"ci"s"ce med tangento v to"cki $x_0=1$ in normalo v to"cki $x_0=2$.
\end{naloga}
\begin{naloga}{1819 v6 n8}
 V katerih to"ckah je tangenta na graf spodnjih funkcij vzporedna z $x$-osjo?
    	\begin{multicols}{2}
		\begin{enumerate}
  			  \item $\displaystyle f(x)=x^3-2x^2-x+2$,
%			  \item $\displaystyle x^3-6x^2+12x$,
			  \item $\displaystyle g(x)=\frac{x}{1+x^2}$.
		\end{enumerate}
		\end{multicols}
\end{naloga}
\begin{naloga}{1819 v6 n9}
 Z uporabo totalnega diferenciala dolo"ci pribli"zno vrednost spodnjih izrazov:
		\begin{multicols}{2}
		\begin{enumerate}
  			  \item $\arctan(0.03)$,
			  \item $\sqrt{4.1}$,
			  \item $\sqrt[3]{25}$,
			  \item $\log(0.9)$.
		\end{enumerate}
  \end{multicols}
\end{naloga}
\begin{naloga}{1819 v6 n10}
 Izbolj"saj natan"cnost izra"cuna $\log(0.9)$ iz prej"snje naloge z uporabo Taylorjevega polinoma 2., 3. in 4. reda. 
		Za koliko se izbolj"sa natan"cnost rezultata?
\end{naloga}
\begin{naloga}{1819 v6 n11}
 Poi"s"ci stacionarne to"cke spodnjih funkcij spremenljivke $x$. Na katerih intervalih funkciji nara"s"cata?
    	\begin{multicols}{2}
		\begin{enumerate}
  			  \item $\displaystyle f(x)=x^3-2x^2+x+2$,
%			  \item $\displaystyle x^3-6x^2+12x$,
			  \item $\displaystyle g(x)=\frac{x}{1+x^2}$.
		\end{enumerate}
		\end{multicols}
\end{naloga}
\begin{naloga}{1819 v6 n12}
 Za naslednje funkcije dolo"ci lokalne ekstreme ter intervale nara"s"canja in padanja in "cimbolj natan"cno 
	skiciraj njihove grafe.
		\begin{multicols}{2}
		\begin{enumerate}
  			  \item $\displaystyle h(x) = \frac{x}{1+x^2}$,
			  \item $k(x) = x-2\arctan(x)$,
			  \item $p(x) = x^2e^{-x^2}$,
			  \item $\displaystyle q(x) = \frac{e^{-2/x^2}}{x}$.
		\end{enumerate}
		\end{multicols}
\end{naloga}
\begin{naloga}{1819 v6 n13}
 Poi"s"ci to"cko na grafu funkcije $f(x)=\sqrt{x^2+4x+7}$, ki je najbli"zja koordinatnemu izhodi"s"cu $(0,0)$.
\end{naloga}
\begin{naloga}{1819 v6 n14}
 Med vsemi enakokrakimi trikotniki z danim obsegom $O$, poi"s"ci tistega, ki ima najve"cjo plo"s"cino. 
\end{naloga}
\begin{naloga}{1819 v6 n15}
 Poi"s"ci to"cko na krivulji $y=\sqrt{x^2+3x+4}$, ki je najbli"zja koordinatnemu izhodi"s"cu $(0,0)$.
\end{naloga}
\begin{naloga}{1819 v6 n16}
 Iz lesene krogle s polmerom $R$ "zelimo izrezkati valj z najve"cno mo"zno prostornino. Kolik"sen bo polmer tega valja?
\end{naloga}
\begin{naloga}{1819 v6 n17}
 Izdelati "zelimo {\em optimalno} valjasto plo"cevinko. 
		\begin{enumerate}
			\item {\em Optimalno} naj za nas pomeni, da "zelimo pri dani prostornini $V$ 
				porabiti "cimmanj plo"cevine. Kolik"sno naj bo razmerje med vi"sino in premerom osnovne ploskve valja, da bomo to dosegli?
			\item Valjasto plo"cevinko "zelimo utrditi. V ta namen bomo pla"s"c izdelali iz ene plasti plo"cevine, 
			obe osnovni ploskvi pa iz dveh plasti plo"cevine. Kolik"sno naj bo v tem primeru razmerje med vi"sino in premerom osnovne ploskve, da bomo 
			pri dani prostornini $V$ porabili "cimmanj plo"cevine?
		\end{enumerate}
\end{naloga}
\begin{naloga}{1819 v6 n18}
 Poi"s"ci najve"cjo in najmanj"so vrednost, ki jo zavzame funkcija $f(x) = 3x^5 -5x^3$ na intervalu $[-\frac{4}{3},2]$.
\end{naloga}
\begin{naloga}{1819 v6 n19}
 Poi"s"ci najve"cjo in najmanj"so vrednost, ki jo zavzame funkcija  $f(x) = x^3 -3x +3$ na intervalu $[-\frac{3}{2},\frac{5}{2}]$.
\end{naloga}
\begin{naloga}{1819 v6 n20}
  Z uporabo l'Hopitalovega pravila izra"cunaj naslednje limite:
		\begin{multicols}{2}
		\begin{enumerate}
  			  \item $\displaystyle  \lim_{x\to\infty} \frac{\log(x)}{x}$,
			  \item $\displaystyle\lim_{x \to 0}  \frac{e^x-e^{-x}}{\sin(x)}$,
			  \item $\displaystyle\lim_{x\to 0+} \sin(x)\log(x)$,
			  \item $\displaystyle\lim_{x\to \infty} x\sin\left(\frac{3}{x}\right)$.
		\end{enumerate}
		\end{multicols}
\end{naloga}
