\chapter{Vektorji}
\begin{naloga}{1718 v1 n1}
% naslov: vaje 1 1718 naloga 1
Naj bo $ABCD$ paralelogram, kjer je $A(1,-2)$, $B(2,1)$ in $C(-2,0)$. Poišči koordinate točke $D$ in izračunaj dolžini obeh diagonal v tem paralelogramu.
\begin{rezultat}
$D = (-3, -3)$, $\|AC\|=\sqrt{13}$, $\|BD\|=\sqrt{41}$.
\end{rezultat}
\begin{resitev}
Tule bo nekaj pisalo. $x = 3$.
\end{resitev}
\end{naloga}

\begin{naloga}{1718 v1 n2}
% naslov: vaje 1 1718 naloga 2
Naj bo $ABCD$ paralelogram. Razpolovišče stranice $CD$ označimo z $E$, $P$ pa naj bo točka, v kateri se sekata diagonala $AC$ in daljica $BE$.
\begin{enumerate}
	\item Označimo z $\bfa$ in $\bfb$ vektorja $\vv{AB}$ in $\vv{AD}$. Izrazi vektor $\vv{AP}$ kot linearno kombinacijo vektorjev $\bfa$ in $\bfb$, tj. poišči realni števili $s$ in $t$, da bo $\vv{AP} = s \bfa + t\bfb$.
	\item Kolikšno je razmerje med ploščinama trikotnikov $\triangle ABP$ in $\triangle BCP$?
	\item Recimo, da poznamo koordinate oglišč $A$, $B$ in $D$:
	$$A(1,0,1), B(4,-3,4), D(1,3,1).$$
	Določi koordinate oglišča $C$ in točke $P$. Kolikšna je v tem primeru ploščina trikotnika $\triangle ABP$?
	\item Ali je paralelogram iz prejšnje točke romb? Pravokotnik? Mogoče celo kvadrat?
\end{enumerate}
\begin{rezultat}
\begin{enumerate}
\item $\vv{AP}=\frac{2}{3}(\bfa+\bfb)$.
\item 2:1
\item $C(4,0,4)$, $P(3,0,3)$, $\pl(\triangle ABP)=3 \sqrt{2}$.
\item Nič od tega.
\end{enumerate}
\end{rezultat}
%\begin{resitev}
%\end{resitev}
\end{naloga}

%\begin{naloga}
%% naslov: vaje 1 1718 naloga 3
%Dana je kocka $ABCDEFGH$ z oglišči $A(1,0,2)$, $B(3,0,2)$, $C(3,2,2)$, $D(1,2,2)$, $E(1,0,4)$, $F(3,0,4)$, $G(3,2,4)$ in $H(1,2,4)$.
%\begin{enumerate}
%	\item Zapiši vektorje $\vv{AB}$, $\vv{AC}$, $\vv{DH}$ in $\vv{CB}$.
%	\item Naj bo točka $M$ razpolovišče roba $BF$, točka $S$ pa središče ploskve $ADHE$. Izrazi vektor $\vv{MS}$ z vektorji $\bfa = \vv{AB}$, $\bfb = \vv{AD}$ in $\bfc = \vv{AE}$.
%\end{enumerate}
%%\begin{rezultat}
%%\end{rezultat}
%\begin{resitev}
%Da vidimo, če dela tudi samo z rešitvijo.
%\end{resitev}
%\end{naloga}
%
%\begin{naloga}
%% naslov: vaje 1 1718 naloga 4
%Trapez $ABCD$ je določen z vektorji $\vv{AB} = \bfa$, $\vv{AD} = \bfb$ in $\vv{DC} = \frac{2}{3}\bfa$. Naj bo točka $M$ presečišče diagonal tega trapeza. Kolikšno je razmerje med dolžinama vektorjev $\vv{AM}$ in $\vv{MC}$?
%%\begin{rezultat}
%%\end{rezultat}
%%\begin{resitev}
%%\end{resitev}
%\end{naloga}
%
%\begin{naloga}
%% naslov: vaje 1 1718 naloga 5
%V pravilnem šestkotniku $ABCDEF$ označimo z $G$ razpolovišče stranice $AF$. V kakšnem razmerju deli daljica $GC$ diagonalo $BD$?
%%\begin{rezultat}
%%\end{rezultat}
%%\begin{resitev}
%%\end{resitev}
%\end{naloga}
%
%\begin{naloga}
%% naslov: vaje 1 1718 naloga 6
%Določi dolžine stranic in notranje kote trikotnika $\triangle ABC$ z oglišči $A(2,4,1)$, $B(-1,0,2)$ in $C(3,-1,-2)$.
%%\begin{rezultat}
%%\end{rezultat}
%%\begin{resitev}
%%\end{resitev}
%\end{naloga}
%
%\begin{naloga}
%% naslov: vaje 1 1718 naloga 7
%Izračunaj razdaljo med mimobežnima stranicama pravilnega tetraedra z robovi dolžine $a$.
%%\begin{rezultat}
%%\end{rezultat}
%%\begin{resitev}
%%\end{resitev}
%\end{naloga}
%
%\begin{naloga}
%% naslov: vaje 1 1718 naloga 8
%Utemelji, da za poljubna vektorja $\bfa$ in $\bfb$ velja neenakost $\|\bfb-\bfa\| \ge \|\bfb\|-\|\bfa\|$. 
%%\begin{rezultat}
%%\end{rezultat}
%%\begin{resitev}
%%\end{resitev}
%\end{naloga}
%
%\begin{naloga}
%% naslov: vaje 1 1718 naloga 9
%Dana sta vektorja
%$$
%\bfa = \begin{bmatrix}1 \\ 0 \\ 1\end{bmatrix} 
%\textrm{ in} \bfb = \begin{bmatrix}1 \\ 2 \\ 1\end{bmatrix} \textrm{. }
%$$
%\begin{enumerate}
%	\item Poišči vse take $\alpha, \beta \in \RR$, da bo vektor $\alpha\bfa+\beta\bfb$ pravokoten na $\bfa$.
%\item Poišči še tiste $\alpha, \beta \in \RR$, da bo vektor $\alpha\bfa + \beta\bfb$ pravokoten na $\bfa$ in dolžine $1$.
%\end{enumerate}
%%\begin{rezultat}
%%\end{rezultat}
%%\begin{resitev}
%%\end{resitev}
%\end{naloga}
%
%\begin{naloga}
%% naslov: vaje 1 1718 naloga 10
%Dani so vektorji
%$$
%\bfu = \begin{bmatrix}6 \\ 1 \\ 1\end{bmatrix} \textrm{, } \bfv = \begin{bmatrix}0 \\ 3 \\ -1\end{bmatrix}
%\textrm{ in } \bfw = \begin{bmatrix}-2 \\ 3 \\ 5\end{bmatrix} \textrm{. }
%$$
%\begin{enumerate}
%\item Določi $t \in \RR$ tako, da bosta vektorja $\bfu + t\bfv$ in $\bfw$ pravokotna.
%\item Poišči pravokotno projekcijo vektorja $\bfu$ na vektor $\bfv$.
%\end{enumerate}
%%\begin{rezultat}
%%\end{rezultat}
%%\begin{resitev}
%%\end{resitev}
%\end{naloga}
%
%\begin{naloga}
%% naslov: vaje 1 1718 naloga 11
%Premico $p$, ki gre skozi točki $A(1,0,1)$ in $B(4,-3,4)$, opiši v parametrični obliki in s kanonično enačbo. Poišči še enačbo premice $q$, ki je vzporedna s premico $p$ in gre skozi točko $C(1,1,1)$.
%%\begin{rezultat}
%%\end{rezultat}
%%\begin{resitev}
%%\end{resitev}
%\end{naloga}
%
%\begin{naloga}
%% naslov: vaje 1 1718 naloga 12
%\item Dani sta premici $p$ in $q$ z enačbama
%\begin{eqnarray*}
%p&:&\frac{x+2}{3}=-y-1=\frac{z-1}{2} \textrm{, }\\
%q&:&x-3=\frac{y-2}{2}=\frac{z-9}{3} \textrm{. }
%\end{eqnarray*}
%\begin{enumerate}
%	\item Poišči presečišče premic $p$ in $q$.
%	\item Pod kakšnim kotom se sekata premici $p$ in $q$?
%\end{enumerate}
%%\begin{rezultat}
%%\end{rezultat}
%%\begin{resitev}
%%\end{resitev}
%\end{naloga}
%
%\begin{naloga}
%% naslov: vaje 1 1718 naloga 13
%Točke $A(1,3,0)$, $B(2,-1,1)$ in $C(0,1,2)$ določajo trikotnik v $\RR^3$. Poišči enačbo premice $q$, ki je na ta trikotnik pravokotna in gre skozi njegovo težišče.
%%\begin{rezultat}
%%\end{rezultat}
%%\begin{resitev}
%%\end{resitev}
%\end{naloga}
%
%\begin{naloga}
%% naslov: vaje 1 1718 naloga 14
%\item Poišči enačbo premice $r$, ki gre skozi točko $T(0,-1,1)$ in seka premici 
%$$
%p : \frac{x+3}{2} =2-y=z \quad \textrm{in}\quad  q : \frac{x-1}{3} =\frac{y+3}{2} =z-1 \textrm{. }
%$$
%%\begin{rezultat}
%%\end{rezultat}
%%\begin{resitev}
%%\end{resitev}
%\end{naloga}
%
%% =================================
%%\begin{naloga}
%% naslov: vektorji v ravnini
%% besedilo naloge
%%\begin{rezultat}
%%\end{rezultat}
%%\begin{resitev}
%%\end{resitev}
%%\end{naloga}
%
\begin{naloga}{1819 v8 n3}
 Za vektorje $\vec{a},\vec{b}$ in $\vec{c}$ grafično predstavi naslednje
		enačbe.
		\begin{enumerate}
		\item $\vec{c}=\vec{a}+\vec{b}$
		\item $\vec{a}=\vec{c}-\vec{b}$
		\item $\vec{b}=\vec{c}-\vec{a}$
		\item $\vec{a}+\vec{b}+\vec{c}=0$
		\end{enumerate}
\end{naloga}
\begin{naloga}{1819 v8 n4}
 Za vektorje $\vec{AB}$, $\vec{r}_A$ in
		 $\vec{r}_B$  izpelji, kako se izražajo drug z drugim in dobljene enakosti grafično predstavi.
		 
\end{naloga}
\begin{naloga}{1819 v8 n5}
 V rombu z ogli"s"ci $ABCD$ ozna"cimo z $E$ to"cko na razpolovi"s"cu stranice $BC$ in z $F$ to"cko na razpolovi"s"cu stranice 
		$CD$. Naj bo $P$ to"cka, v kateri se sekata daljici $BF$ in $DE$. 
		\begin{enumerate}
			\item Kolik"sno je razmerje med dol"zinama daljic $DP$ in $PE$?
			\item Prepri"caj se, da to"cka $P$ le"zi na diagonali $AC$. V kolik"snem razmerju ta to"cka deli diagonalo?
		\end{enumerate}
		
\end{naloga}
\begin{naloga}{1819 v8 n6}
 Dana sta vektorja $\vec{a}=[1,1]^\mathsf{T}$ in $\vec{b}=[-\sqrt{3},1]^\mathsf{T}$. Dolo"ci kot med njima in poi"s"ci
	pravokotno projekcijo vektorja $\vec{a}$ na vektor $\vec{b}$.
	
		
\end{naloga}
\begin{naloga}{1819 v8 n7}
	Dan je paralelogram $ABCD$ z ogli"s"ci $A (-3, -2, 0)$,  $B (3, -3, 1)$, $C (5, 0, 2)$.
	\begin{enumerate}
	\item Dolo"ci ogli"s"ce $D$ in prese"ci"s"ce diagonal.
	\item Izra"cunaj dol"zini stranic paralelograma $ABCD$ in kot med njegovima diagonalama.% (odgovor: $\sqrt{38}$, $\sqrt{14}$, $\pi/3$). 
	\item Izra"cunaj plo"s"cino paralelograma $ABCD$.% (odgovor: $12\sqrt{3}$).
	\end{enumerate}
\end{naloga}
\begin{naloga}{1819 v8 n8}
 
	\begin {enumerate}
	\item Izračunaj kot med vektorjema $\vec{a}=[2,-2,4]^\mathsf{T}$ in
		$\vec{b}=[2,4,-2]^\mathsf{T}$. 
		\item Kolikšna je ploščina trikotnika, ki ga
		ta dva vektorja določata? 
		\item Poišči pravokotno projekcijo vektorja $\vec{b}$ na vektor $\vec{a}$ in "se vektor, ki v danem trikotniku
		predstavlja višino na $\vec{a}$.% (odgovor: $[-1,1,-2]^\mathsf{T}$). 
		\end{enumerate}
\end{naloga}
\begin{naloga}{1819 v8 n9}
 Poi"s"ci vektor $\vec{a}$, ki je pravokoten na vektorja $\vec{b}= [4, 1, 9]^\mathsf{T}$ in $\vec{c}=[-2, 2, 3]^\mathsf{T}$ in ima dol"zino $7$.% (odgovor:$(3,6,-2)^\mathsf{T}$ in $(-3,-6,2)^\mathsf{T}$). 
\end{naloga}
\begin{naloga}{1819 v8 n1}
 Dane so točke $A(1,0)$, $B(2,1)$ in $C(0,2)$. Izračunaj ploščino
		trikotnika $\triangle ABC$ na dva načina: s formulo $p = \frac{1}{2}a\cdot
		v_a$ in z vektorskim produktom.
		
\end{naloga}
\begin{naloga}{1819 v8 n10}
 Dane so to"cke $A (1, 1, 2)$,  $B (1, 4, -1)$, $C (3, 3, 2)$ in $D (4, -1, 4)$.
	\begin{enumerate} 
	\item Izračunaj četrto ogli"s"ce paralelograma, ki je napet na vektorja $AB$ in $AC$.
	\item Izra"cunaj prostornino paralelepipeda, ki je napet na vektorje $AB$, $AC$ in $AD$.% (odgovor: $18$). 
	\item Izra"cunaj prostornino piramide $ABCD$.% (odgovor: $3$).
	\end{enumerate}
	
\end{naloga}
\begin{naloga}{1819 v8 n11}
 Dolo"cite parameter $t$ tako, da vektorja $[t + 5, t,\sqrt{3}]^\mathsf{T}$
		in $[0, 1, 0]^\mathsf{T}$ oklepata kot $\pi/3$.
\end{naloga}
\begin{naloga}{1819 v8 n12}
 Dane so točke $A(2,-3)$, $B(9,1)$ in $C(5,6)$. Poišči točko $D$,
		 tako da bo $ABCD$ deltoid. Izračunaj ploščino tega deltoida. 
\end{naloga}
