\chapter{Vrste}

\begin{naloga}{1819 v4 n1}
 Naj bo $(a_n)$ zaporedje
		\(
			a_n = \frac{1}{n(n+1)} \textrm{. }
		\)
		\begin{enumerate}
			\item Poi"s"ci $\lim_{n \to \infty} a_n$. 
			\item S formulo izrazi $N$-to delno vsoto vrste
				\[
					\sum_{n=1}^\infty a_n = \sum_{n=1}^\infty \frac{1}{n(n+1)} \textrm{, }
				\]
				tj. $S_N = a_1 + a_2 + \cdots + a_N$. ({\sl Namig:} Zapi"si $\frac{1}{n(n+1)}$ kot vsoto parcialnih ulomkov.)
			\item Se"stej zgornjo vrsto; izra"cunaj limito delnih vsot $\lim_{N\to\infty} S_N = \sum_{n=1}^\infty \frac{1}{n(n+1)}$.
		\end{enumerate}
\end{naloga}
\begin{naloga}{1819 v4 n1}
 Izra"cunaj vsote naslednjih geometrijskih vrst:
		\begin{multicols}{2}
		\begin{enumerate}
			\item $\displaystyle\sum_{n=0}^\infty \frac{1}{4^n}$
			\item $\displaystyle\sum_{n=1}^\infty \frac{10}{3^n}$
			\item $\displaystyle\sum_{n=2}^\infty\frac{2^n}{3^{2n-1}}$
			\item $\displaystyle \frac{3}{2}+1+\frac{2}{3}+\frac{4}{9}+\frac{8}{27}+\ldots$
			\item $\displaystyle\sum_{n=1}^\infty \frac{(-2)^n}{3\cdot 2^{3n-2}}$
			\item $\displaystyle\sum_{n=1}^\infty \left(\frac{x}{2}\right)^{3n}$, za tiste $x\in\RR$, za katere vrsta konvergira.
		\end{enumerate}
		\end{multicols}
\end{naloga}
\begin{naloga}{1819 v4 n1}
 Kateri racionalni ulomek ima decimalni zapis $0.\overline{12} = 0.121212\ldots\,$? Pomagaj si s primerno geometrijsko vrsto.
\end{naloga}
\begin{naloga}{1819 v4 n1}
 Kochova sne"zinka je fraktal, ki ga dobimo z zaporedjem iteracij kot na spodnji sliki. 
		\begin{center}
		\begin{tikzpicture}
			\draw[l-system={rule set={F -> F-F++F-F}, step=81*0.8pt, angle=60,
 				  axiom=F++F++F, order=0}] lindenmayer system -- cycle;
			\node at (81/2*0.8pt,-25pt) {$n = 0$};
		\end{tikzpicture} \hspace{1mm} 
		\begin{tikzpicture}
			\draw[l-system={rule set={F -> F-F++F-F}, step=27*0.8pt, angle=60,
 				  axiom=F++F++F, order=1}] lindenmayer system -- cycle;
			\node at (81/2*0.8pt,-25pt) {$n = 1$};
		\end{tikzpicture} \hspace{1mm}
		\begin{tikzpicture}
			\draw[l-system={rule set={F -> F-F++F-F}, step=9*0.8pt, angle=60,
 				  axiom=F++F++F, order=2}] lindenmayer system -- cycle;
			\node at (81/2*0.8pt,-25pt) {$n = 2$};
		\end{tikzpicture} \hspace{1mm}
		\begin{tikzpicture}
			\draw[l-system={rule set={F -> F-F++F-F}, step=3*0.8pt, angle=60,
 				  axiom=F++F++F, order=3}] lindenmayer system -- cycle;
			\node at (81/2*0.8pt,-25pt) {$n = 3$};
		\end{tikzpicture} \hspace{1mm}
		\begin{tikzpicture}
			\draw[l-system={rule set={F -> F-F++F-F}, step=0.8pt, angle=60,
 				  axiom=F++F++F, order=4}] lindenmayer system -- cycle;
			\node at (81/2*0.8pt,-25pt) {$n = 4$};
		\end{tikzpicture}
		\end{center}
		Recimo, da za"cnemo z enakostrani"cnim trikotnikom (pri $n=0$) s stranico dol"zine $a$. Poi"s"ci geometrijski vrsti, ki dolo"cata plo"s"cino in 
		obseg Kochove sne"zinke. Se"stej ti dve vrsti! Kolik"sni sta plo"s"cina in obseg izra"zeni z $a$?
\end{naloga}
