\chapter{Geometrija v prostoru}

\begin{naloga}{1819 v9 n1}
 Dane so točke $A(3,2,0)$, $B(2,1,2)$ in $C(4,1,6)$.
  \begin{enumerate}
  \item
  Določi premico $p$ skozi točki $A$ in $B$. Premico zapiši v parametrični in implicitni obliki.
  \item
  Ali so točke $A$, $B$ in $C$ kolinearne?
  \item
  Poišči točko $D$ na premici $p$, tako da bo vektor $\overrightarrow{CD}$ pravokoten na $p$.
  Nato določi razdaljo med točko $C$ in premico $p$.
  \item
  Poišči zrcalno sliko $C'$ pri zrcaljenju točke $C$ čez premico $p$.
  \item Poišči točki $P,Q$ na premici $p$, tako da bo $CPC'Q$ kvadrat.
  \end{enumerate}
\end{naloga}
\begin{naloga}{1819 v9 n2}
 Dane so točke $A(2,-3,6)$, $B(-4,-1,6)$, $C(2,-1,9)$ in $D(1,2,-1)$
    \begin{enumerate}
    \item Poišči enačbo ravnine $\Sigma$, ki gre skozi točke $A$, $B$ in $C$.
      % Odgovor: $x+3y-2z=-19$
    \item Poišči enačbo premice $p$, ki gre skozi $D$ in je pravokotna na ravnino
      $\Sigma$. % Odgovor: $\vec{x}=[1,2,-1]^T+t[1,3,-2]$
    \item Izračunaj presečišče premice $p$ in ravnine $\Sigma$.
      % Odgovor: $P(-1,-4,3)$.  
    \end{enumerate}
  
\end{naloga}
\begin{naloga}{1819 v9 n3}

  Dane so točke $A(1,0,-3)$, $B(-1,0,1)$, $C(3,2,0)$ in $D(4,2,-2)$.
  \begin{enumerate}
  \item
  Prepričaj se, da vse štiri ležijo na isti ravnini. Poišči enačbo te ravnine.
  \item
  Naj bo $p$ premica, ki gre skozi $A$ in $C$, $q$ pa premica, ki
  gre skozi $B$ in $D$. Ali se ti dve premici sekata? Kolikšen je kot med njima?
  \end{enumerate}
\end{naloga}
\begin{naloga}{1819 v9 n4}

  Dane so točke $A(2,3,1)$ $B(1,-1,1)$, $C(2,1,3)$ in $D(9,0,-4)$.
  \begin{enumerate}
  \item
  Določi enačbo ravnine $\Sigma$, ki gre skozi točke $A$, $B$ in $C$.
  \item
  Poišči ravnino skozi točko $D$, ki je vzporedna ravnini $\Sigma$.
  \item
  Določi razdaljo med ravnino $\Sigma$ in točko $D$. Poišči še zrcalno sliko $D'$ pri zrcaljenju točke $D$ čez $\Sigma$.
  \end{enumerate}
\end{naloga}
\begin{naloga}{1819 v9 n5}

  Ravnina $\Sigma_1$ ima normalni vektor $\vec{n}_1 = [1,0,-3]^\mathsf{T}$ in
  vsebuje točko $T_1(1,2,3)$, ravnina $\Sigma_2$ pa normalni vektor
  $\vec{n}_2=[2,2,0]^\mathsf{T}$ in vsebuje točko $T_2(0,-2,1)$. Ravnina $\Sigma_3$
  ima enačbo $z=1$. Poišči točko, v kateri se te tri ravnine sekajo.
\end{naloga}
\begin{naloga}{1819 v9 n6}

  Dane so točke $A(1,0,0)$, $B(2,1,1)$, $C(1,-2,1)$ in $D(2,1,2)$.
  Poišči točko $P$ na premici $AB$ in točko $Q$ na premici $CD$, tako da bo vektor $\overrightarrow{PQ}$
  pravokoten tako na premico $AB$ kot na premico $CD$. Nato določi razdaljo med premicama $AB$ in $CD$.
\end{naloga}
\begin{naloga}{1819 v9 n7}
 (Raytracing) Dane so točke $A(1,0,6)$, $B(1,2,5)$, $C(0,5,4)$, $T_0(1,1,-2)$ in $T(2,0,1)$. Ali poltrak
     $T_0T$ preseka ravnino skozi točke $A$, $B$ in $C$? Če poltrak
     predstavlja svetlobni žarek, kam se odbije od ravnine?
\end{naloga}
\begin{naloga}{1819 v9 n8}
 Ali točka $T(0,1,-1)$ leži znotraj trikotnika $\triangle ABC$ z oglišči
     $A(1,0,1)$, $B(2,-1,1)$ in $C(-2,3,-4)$?
     \begin{enumerate}
       \item Poišči ravnino trikotnika $\triangle ABC$. Ali točka $T$ leži na tej
         ravnini? 
     \item Poišči ravnino $\Sigma_{AB}$, ki gre skozi točki $A$ in $B$ in je
       pravokotna na ravnino trikotnika $\triangle ABC$.
     \item Ali sta točki $T$ in $C$ na isti strani ravnine $\Sigma_{AB}$.
     \item Ponovi zgornje za para točk $A,C$ in $B,C$.
     \end{enumerate}
\end{naloga}
\begin{naloga}{1819 v9 n9}
 Ravnina $R$ je dana z enačbo $x+y-z=2$.
     \begin{enumerate}
     \item 
       S čim manj računanja ugotovi ali
       daljica $AB$ s krajišči $A(2,1,-1)$ in $B(-2,1,1)$ seka ravnino $R$?
     \item Zapiši premico skozi točki $A$ in $B$ v parametrični obliki in
       izračunaj presečišče premice z ravnino $R$.
     \item Kako lahko ugotoviš, ali je presečišče na daljici $AB$?
     \end{enumerate}
\end{naloga}
  