\chapter{Integral}
\begin{naloga}{1819 v7 n1}
  Izra"cunaj naslednje nedolo"cene integrale:
\begin{multicols}{2}
  \begin{enumerate}
  \item
  $\int(3x^2-5x-\frac{1}{\sqrt{1-x^2}}+1-\cos{x})dx$
  \item
  $\int(\sin{x}+\frac{2}{x^2}-\frac{1}{x})dx$
  \item
  $\int(x^6-2)^2\, dx$
  \item
  $\int(\frac{1}{\cos^2{x}}-\frac{1}{1+x^2}+5e^x)dx$
  \item
  $\int\sin(3x)dx$
  \item
  $\int\frac{dx}{5x-2}$
  \item
  $\int\frac{dx}{e^{2x}}$
  \item
  $\int\sin^4x\cos{x}\, dx$
  \item
  $\int\frac{\arcsin{x}}{\sqrt{1-x^2}}\, dx$
  \item
  $\int\frac{dx}{x\log^2(x)}$
  \item
  $\int(x^2-1)^9x\, dx$
  \item
  $\int\tan{x}\, dx$
  \item
  $\int\frac{e^x}{e^x-1}\, dx$
  \item
  $\int xe^{-(x^2+1)}dx$
  \item
  $\int \frac{x}{\cos^2(x^2)}\, dx$
  \item
  $\int\frac{e^{\sqrt{x}}}{\sqrt{x}}\, dx$
  \end{enumerate}
  \end{multicols}
\end{naloga}
\begin{naloga}{1819 v7 n2}
  Izra"cunaj naslednje nedolo"cene integrale z uporabo metode \textit{per partes}:
  \begin{multicols}{2}
  \begin{enumerate}
  \item
  $\int x\log{x}\, dx$
  \item
  $\int (2x-1)\sin{x}\, dx$
   \item
  $\int\arctan(x)\, dx$
  \item
  $\int\arcsin(2x)\, dx$
  \end{enumerate}
\end{multicols}
\end{naloga}
\begin{naloga}{1819 v7 n3}

  Izra"cunaj nedolo"cene integrale naslednjih racionalnih funkcij.
  \begin{multicols}{2}
  \begin{enumerate}
  \item
  $\int\frac{x+6}{(x-1)(x-8)}\, dx$
  \item
  $\int\frac{x^2}{x+1}\, dx$
  \item
  $\int\frac{x+3}{x-3}\, dx$
  \item
  $\int\frac{x^2-1}{x^2+1}\, dx$
  \item
  $\int\frac{x^3+1}{x^2+4}\, dx$
  \item
  $\int\frac{2x^3+5x}{x^4+5x^2-1}\, dx$
  \item
  $\int\frac{dx}{1-x^2}$
  \end{enumerate}
\end{multicols}
  \begin{resitev}
    \begin{enumerate}
    \item Ulomek v integralu najprej razstavimo na \emph{parcialne ulomke}.
      Uporabimo nastavek
      $$\frac{x+6}{(x-1)(x-8)} = \frac{A}{x-1}+\frac{B}{x-8}.$$
      Če damo desno stran na skupni imenovalec
      $$\frac{x+6}{(x-1)(x-8)} = \frac{A}{x-1}+\frac{B}{x-8} =
      \frac{A(x-8)+B(x-1)}{(x-1)(x-8)},$$
      se morata števca ujemati
      $$x+6 = Ax - 8A + Bx - B.$$
      Dva polinoma sta enaka, natanko tedaj, ko so vsi koeficienti enaki, to
      pomeni, da se morata koeficienta pri $x$ na levi in desni strani enačbe
      ujemati, prav tako tudi prosta člene. Tako dobimo 2 enačbi
      \begin{eqnarray*}      
        1 & =& A+B\\
        6 & =& -8A -B
      \end{eqnarray*}
      
      Rešitev teh dveh enačb dobimo na primer z eliminacijo $A=-1$ in $B = 2$.
      Če rezultat uporabimo v integralu, dobimo
      $$\int\frac{x+6}{(x-1)(x-8)}dx = \int\frac{A}{x-1}+\int\frac{B}{x-8}.$$
      Prvi integral izračunamo z vpeljavo nove spremenljivke $t=x-1$, $dt = dx$
      $$\int\frac{A}{x-1}dx = A\int\frac{1}{t}dt = A\log|t|+C = A\log|x-1|+C.$$
      Podobno izračunamo tudi drugi integral.
    \end{enumerate}
  \end{resitev}
\end{naloga}
\begin{naloga}{1819 v7 n4}
 Izra"cunaj dolo"cene integrale
      \begin{multicols}{2}
      \begin{enumerate}
      \item $\displaystyle \int\limits_1^22x(x^2+1)^2\:dx$ %(odgovor: $39$),
               \item $\displaystyle \int\limits_0^{\pi/3}\tan(x)\:dx$ %(odgovor: $\log 2$),
                \item $\displaystyle \int\limits_0^{\pi/3}\frac{x}{\cos^2(x)}\:dx$ %(odgovor: $\frac{\pi}{\sqrt{3}}+\log 2$),
        \item $\displaystyle \int\limits_1^e\frac{1+\log x}{x}\:dx$,
        \item $\displaystyle \int\limits_0^3\frac{x}{\sqrt{x+1}}\:dx$ %(odgovor: $8/3$),
        \item $\displaystyle \int\limits_{-\pi}^{\pi}x\sin{x}\:dx$,  
      \end{enumerate}
      \end{multicols}
      
      
\end{naloga}
\begin{naloga}{1819 v7 n5}
 Izra"cunaj $$
  \int\limits_{-1}^2 f(x)\:dx, \quad
  \text{ kjer je } \quad
   f(x) = \left \{
  \begin{array}{rl}
    x^2 + 1, & \textrm{"ce } x \geq 1,\\
    - 2x + 4, & \textrm{"ce } x < 1.
   \end{array}
   \right. 
  $$
\end{naloga}
\begin{naloga}{1819 v7 n6}
 Naj bo $f(x) = \int\limits_0^x 3\sin(2t)\:dt$. 
  \begin{multicols}{2}\begin{enumerate}
   \item Izra"cunaj $f(2)$.
   \item Dolo"ci $f'(\frac{\pi}{8})$. 
  \end{enumerate}
  \end{multicols}
  \item Izra"cunaj plo"s"cino obmo"cja, ki ga omejujejo krivulje $y=2/x$, $y=x+1$,  $x=3$ in os $x$. %Odgovor: $2+2\log 3$.
  \begin{center}\begin{tikzpicture}[xscale=1, yscale=0.85, domain=0.4:4] \draw[color=gray] (-1.1,-0.1) grid (4,3);
  \draw[->] (-1.2,0) -- (4.2,0) node[right] (axex) {$x$}; \
  \draw[->] (0,-0.1) -- (0,3.2) node[above] {$y$};     
  \foreach \x in {-1,1,2,3,4}
  \draw[shift={(\x,0)}] (0pt,2pt) -- (0pt,-2pt) node[below] {\footnotesize $\x$};
  %y axis
  \foreach \y in {1,2,3}
  \draw[shift={(0,\y)}] (2pt,0pt) -- (-2pt,0pt) node[left=0.1cm,above] {\footnotesize $\y$};
  \node[below left] at (0,0) {\footnotesize $0$};
  \draw[samples=100,domain=0.67:1]    plot (\x,2/\x);
  \draw[domain=1:3,very thick]    plot (\x,2/\x);
  \draw[samples=100,domain=3:4]    plot (\x,2/\x)  node[right] {\footnotesize $y =\frac{2}{x}$};
  \draw[domain=-1.0:1,very thick]    plot (\x,\x+1);
  \draw[domain=1:2]    plot (\x,\x+1)  node[above] {\footnotesize $y =x+1$};
  \draw[very thick] (3,0)--(3,2/3);
  \path[clip] (-1,0) rectangle (3,2);    
  \path[fill=gray!50,opacity=.5] (-1,0)-- (0,1)--(1,2)--plot (\x,2/\x)--(3,0)--cycle;
  %\node at (1.2,0.13) {$1$};
  \end{tikzpicture}
  \end{center}
\end{naloga}
\begin{naloga}{1819 v7 n7}
 Izra"cunaj plo"s"cino obmo"cja, ki ga omejujeta krivulji $y=4x-x^2$ in $y=x$. %Odgovor: $27/6$.
  \begin{center}\begin{tikzpicture}[xscale=1, yscale=0.85,domain=0.4:4] \draw[color=gray] (-0.1,-0.1) grid (4,4);
  \draw[->] (-0.2,0) -- (4.2,0) node[right] (axex) {$x$}; \
  \draw[->] (0,-0.1) -- (0,4.2) node[above] {$y$};     
  \foreach \x in {1,2,3,4}
  \draw[shift={(\x,0)}] (0pt,2pt) -- (0pt,-2pt) node[below] {\footnotesize $\x$};
  %y axis
  \foreach \y in {1,2,3,4}
  \draw[shift={(0,\y)}] (2pt,0pt) -- (-2pt,0pt) node[left=0.1cm, above] {\scriptsize $\y$};
  \node[below left] at (0,0) {\footnotesize $0$};
  \draw[domain=0:3,very thick]    plot (\x,4*\x-\x^2);
  \draw[domain=3:4]    plot (\x,4*\x-\x^2) node[above right] {\footnotesize $y =4x-x^2$};
  \draw[domain=0:3,very thick]    plot (\x,\x);
  \draw[domain=3:4]    plot (\x,\x)  node[above] {\footnotesize $y=x$};
  \path[clip] (0,0) -- (3,3) -- (3,4) -- (0,4) -- (0,0);    
  \path[fill=gray!50,opacity=.5] (0,0)--plot (\x,4*\x-\x^2);
  \end{tikzpicture}
  \end{center}
\end{naloga}
\begin{naloga}{1819 v7 n8}
 Izra"cunaj plo"s"cino obmo"cja, ki ga omejujejo parabola $y=x^2-2x+2$, tangenta k njej v to"cki $(3,5)$ in os $y$. %Odgovor: $9$.
  \begin{center}\begin{tikzpicture}[xscale=1.2,yscale=0.45,domain=0.4:4] \draw[color=gray] (-0.1,-7.1) grid (3,5);
  \draw[->] (-0.2,0) -- (3.2,0) node[right] (axex) {$x$}; \
  \draw[->] (0,-7.1) -- (0,5.2) node[above] {$y$};     
  \foreach \x in {1,2,3}
  \draw[shift={(\x,0)}] (0pt,2pt) -- (0pt,-2pt) node[below right] {\footnotesize $\x$};
  \foreach \y in {-7,...,-1}
  \draw[shift={(0,\y)}] (2pt,0pt) -- (-2pt,0pt) node[left=0.25cm,above] {\footnotesize $\y$};
  \foreach \y in {0,...,5}
  \draw[shift={(0,\y)}] (2pt,0pt) -- (-2pt,0pt) node[left=0.15cm,above] {\footnotesize $\y$};
  \draw[domain=0:2.6,very thick]    plot (\x,\x^2-2*\x+2) node[left=0.15cm] {\footnotesize $y =x^2-2x+2$};
  \draw[domain=2.6:3,very thick]    plot (\x,\x^2-2*\x+2);
  \draw[domain=0:3,very thick]    plot (\x,4*\x-7);
  \draw[domain=0:3,samples=50,fill=gray!50,opacity=.5]  (0,-7) -- plot (\x,\x^2-2*\x+2) -- plot (\x,4*\x-7);
  \end{tikzpicture}
  \end{center}
\end{naloga}
\begin{naloga}{1819 v7 n9}
  Izra"cunaj plo"s"cino lika, ki ga omejujeta krivulji $y=2\sin(x)$ in $y=\tan(x)$ od $x=0$ do $x=\pi/2$. %Odgovor: $1-\log(2)$.
\end{naloga}
\begin{naloga}{1819 v7 n10}
 Izra"cunaj dol"zino loka krivulje $y=\frac{1}{4}x^2-\frac{1}{2}\log(x)$ med to"ckama, kjer je $x=1$ in $x=2$. Uporabi formulo $l=\int\limits_{x_1}^{x_2}\sqrt{1+(y'(x))^2}\:dx$. %Odgovor: $3/4+1/2\log(2)$. 
  \begin{center}\begin{tikzpicture}[xscale=2.8,yscale=2.2,domain=0.8:2.2] \draw[step=0.25,color=gray] (-0.1,-0.1) grid (2.5,1);
  \draw[->] (0,0) -- (2.6,0) node[right] (axex) {$x$}; \
  \draw[->] (0,-0.1) -- (0,1.1) node[above] {$y$};     
  \foreach \x in {0.5,1,1.5,2, 2.5}
  \draw[shift={(\x,0)}] (0pt,2pt) -- (0pt,-2pt) node[below] {\footnotesize $\x$};
  %y axis
  \foreach \y in {0.25,0.5,0.75,1}
  \draw[shift={(0,\y)}] (2pt,0pt) -- (-2pt,0pt) node[left=0.1cm,above] {\scriptsize $\y$};
  \node[below left] at (0,0) {\footnotesize $0$};
  \draw [thin] plot [domain=0.7:1]  (\x, {1/4*(\x^2)-1/2*ln(\x)});
  \draw[ultra thick] plot [domain=1:2]  (\x, {1/4*(\x^2)-1/2*ln(\x)});
  \draw [thin] plot [domain=2:2.3]  (\x, {1/4*(\x^2)-1/2*ln(\x)})   node[right=0.1cm] {\footnotesize $y=\frac{1}{4}x^2-\frac{1}{2}\log(x)$};
  \end{tikzpicture}
  \end{center}
  
  
\end{naloga}
\begin{naloga}{1819 v7 n11}
 Izra"cunaj lo"cno dol"zino polkubne parabole z ena"cbo $y^2 = x^3$ med to"ckama z $x$-koordinatama $0$ in $5$.
\end{naloga}
\begin{naloga}{1819 v7 n1}
 Izra"cunaj prostornine vrtenin, ki jih dobi"s, "ce:
      \begin{enumerate}
        \item parabolo $y = 1-x^2$ zavrti"s okrog $x$-osi med obema ni"clama, %(odgovor: $16\pi/15$; $\pi/2$),
        \item graf funkcije $\cos x$ zavrti"s okrog $x$-osi med $-\frac{\pi}{2}$ in $\frac{\pi}{2}$. %(odgovor: $\pi^2/2$; $\pi(\pi-2)$).
      \end{enumerate}
      Pomagaj si s formulo 
      \[
        V_x = \pi \int_a^b \left(f(x)\right)^2 \, dx.
      \]
\end{naloga}
\begin{naloga}{1819 v7 n12}
 Izra"cunaj povr"sine vrtenin, ki jih dobi"s, "ce:
      \begin{enumerate}
        \item krivuljo $y = \sqrt{4-x^2}$ zavrti"s okrog $x$-osi med  $-2$ in $2$ in med $-1$ in $1$. %(odgovor: (A) $16\pi$, $8\pi$; (B) $8\pi$, $4\pi(2-\sqrt{3})$).
        \item parabolo $y = x^2/2$ zavrti"s okrog $x$-osi med $0$ in $1$.
      \end{enumerate}
      Pomagaj si s formulo
      \[
        P_x = 2 \pi \int_a^b f(x) \sqrt{1+\left(f'(x)\right)^2} \, dx.
      \]
\end{naloga}
\begin{naloga}{1819 v7 n13}
 Izpelji formuli za povr"sino in prostornino krogle s polmerom $r$.  \\ {\sl Namig:} Graf funkcije 
      $f(x) = \sqrt{r^2 -x^2}$ zavrti okrog primerne osi in poi"s"ci povr"sino in prostornino dobljene vrtenine. 
\end{naloga}
\begin{naloga}{1819 v7 n1}
 Elipsa s polosema $a$ in $b$ ima ena"cbo
      \[
        \frac{x^2}{a^2} + \frac{y^2}{b^2} = 1.
      \]
      Kolik"sna je povr"sina {\em rotacijskega elipsoida} -- telesa, ki ga dobimo, "ce elipso zavrtimo okrog $x$-osi?
\end{naloga}
\begin{naloga}{1819 v7 n14}
 Izpelji formuli za povr"sino in prostornino {\em torusa} (ali svitka) z velikim polmerom $R$ in malim polmerom $r$. Torus je telo, ki 
      ga dobimo, ko krog s polmerom $r$ s sredi"s"cem v $(0,R)$ zavrtimo okrog $x$-osi.
\end{naloga}
