\chapter{Kompleksna števila}

\begin{naloga}{1819 v2 n1}
	Kompleksno "stevilo $z = \frac{1+5i}{1-i}$ zapi"si v obliki $z = x + iy$ in izra"cunaj $|z|$.
	\begin{rezultat}
		$|z|=\sqrt{13}$
	\end{rezultat}
\end{naloga}

\begin{naloga}{1819 v2 n2}
	Poi"s"ci vse kompleksne re"sitve spodnjih (ne)ena"cb, tj. opi"si ali skiciraj
	mno"zico re"sitev v $\mathbb{C}$.
		\begin{enumerate}
			\item $2\bar{z}-z^2=0$,
			\item ${\rm Im}  \left(\frac{1}{z}\right)=1$,
			\item ${\rm Re}\, z + {\rm Im} \, z^2=2$,
			\item $2z^2-3{\overline{z}}^2 = 10 i$,
				\item $z^2+(3-1)z=2i-2$,
			\item $\overline{z} - iz^2=0$,
			\item $|z-3+2i|=4$,
			\item $|z+i|<|z-1|$,
			\item $|z-1|+|z+1|=4$.
		\end{enumerate}
			\begin{rezultat}
				\begin{enumerate}
					\item $z=$
				\end{enumerate}
			\end{rezultat}
\end{naloga}


\begin{naloga}{1819 v2 n3}
	V kompleksni ravnini skiciraj mno"zice re"sitev spodnjih neena"cb:
		\begin{enumerate}
			\item $|\overline{z} + 2 - i| \le 2$,
			\item $\mathrm{Re}(\overline{z} + 2 - i) \le 2$,
			\item $\mathrm{Im}(\overline{z} + 2 - i) \le 2$.
		\end{enumerate}
		\begin{rezultat}
			\begin{enumerate}
				\item notranjost kroga $(x+2)^2+(y+1)^2\le 4$
				\item polravnina $x\le 0$
				\item polravnina $y\ge 1$
			\end{enumerate}
		\end{rezultat}
\end{naloga}

\begin{naloga}{1819 v2 n6}
Kaj naj velja za "stevilo $a \in \mathbb{R}$, da bo imela ena"cba
  $z^2+2z-3+a=0$ vsaj eno kompleksno re"sitev?
\begin{rezultat}
$a>4$
\end{rezultat}
\end{naloga}

\begin{naloga}{1819 v2 n8}
Poi"s"ci vsaj eno ena"cbo, ki ima za re"sitev "stevila $5+i$, $5-i$, $3+i$ ter $3-2i$ in nima drugih re"sitev. 
\begin{rezultat}
\end{rezultat}
\end{naloga}
\begin{naloga}{1819 v2 n10}
Prevedi v polarno obliko, nato pa z uporabo Eulerjeve formule izra"cunaj
	\begin{enumerate}
		\item $\left (-\frac{1}{2}+\frac{i}{2}\right )^8$,
		\item $\left (1+i\sqrt{3}\right )^{20}$,
		\item $\left (1-i\right )^{20}$,
		\item $\left (\frac{1+i\sqrt{3}}{1-i} \right )^{20}$.
	\end{enumerate}
\begin{rezultat}
\end{rezultat}
\end{naloga}
\begin{naloga}{1819 v2 n11}
Naj bo $v = 1+i\sqrt{3}$ in $w = 1-i$. V kompleksni ravnini $\CC$ opazujemo kvadrat z ogli"s"ci $1$, $3$, $3+2i$ in $1+2i$.
	\begin{enumerate}
		\item V kaj se ta kvadrat preslika s transformacijo $z \mapsto vz + w$?
		\item V kaj se kvadrat preslika s transformacijo $z \mapsto v\overline{z} + w$ oz. $z\mapsto \overline{vz + w}\,$?
		\item Poi"s"ci kompleksno "stevilo $t$, da bo transformacija $z \mapsto tz$ zasukala kvadrat za kot $\pi/4$ okrog 
			izhodi"s"ca $0 \in \CC$.
		\item Poi"s"ci transformacijo $z \mapsto tz + u$, s katero se bo kvadrat zasukal za kot $\pi/4$ okrog svojega te"zi"s"ca.
  \end{enumerate}
\begin{rezultat}
\end{rezultat}
\end{naloga}
\begin{naloga}{1819 v2 n12}
Re"si ena"cbo $z^4+4=0$, nato pa razstavi polinom $z^4+4$ na dva kvadratna faktorja z realnimi koeficienti.
\begin{rezultat}
\end{rezultat}
\end{naloga}
\begin{naloga}{1819 v2 n13}
Poišči naslednja števila:
	\begin{enumerate}
		\item   $\sqrt{1+i}$,
		\item   $\sqrt[3]{-27+27i}$,
		\item   $\sqrt[5]{-32i}$, 
		\item   $\sqrt[3]{-1+i\sqrt{3}}$. 
  \end{enumerate} 
\begin{rezultat}
\begin{enumerate}
  \item $\displaystyle \sqrt[4]{2}(e^{i\frac{\pi}{8}})$
\end{enumerate}
\end{rezultat}
\end{naloga}