\chapter{Zaporedja}
\begin{naloga}{1819 v3 n1} 
Zaporedje je dano s predpisom
\[
  a_n = \frac{2n -1}{n+3}.
\]
\begin{enumerate}
  \item Izračunaj nekaj členov in nariši graf zaporedja. Pomagaj si z grafom
  funkcije $y=\frac{2x-1}{x+3}$.
  \item Ali je zaporedje naraščajoče, padajoče? Prepričaj se z računom.
  \item  Prepričaj se, da je zaporedje konvergentno in izračunaj njegovo
  limito $a$. Od katerega $n$ dalje le"zijo vsi "cleni tega zaporedja znotraj intervala 
$\left(a-\frac{1}{4},a+\frac{1}{4}\right)$
\end{enumerate}
\end{naloga}
\begin{naloga}{1819 v3 n1}
 Zaporedje $(a_n)$ je dano rekurzivno
\[
  a_0 = 3 \textrm{, } a_{n+1} = \sqrt{2+a_n} \textrm{. }
\]
\begin{enumerate}
  \item Preveri, da je zaporedje $(a_n)$ padajoče in velja $a_n \ge 2$ za vsako naravno število $n$.
  \item Koliko je $\lim\limits_{n\to \infty} a_n$?
\end{enumerate}
\end{naloga}
\begin{naloga}{1819 v3 n1}
 Rekurzivno zaporedje $(a_n)$ je dano z 
\[
  a_0 = 2 \textrm{, } a_{n+1} = \frac{1}{2+a_n} \textrm{. }
\]
\begin{enumerate}
  \item Zapi"si prve 3 "clene tega zaporedja; $a_0$, $a_1$ in $a_2$.
  \item Prepri"caj se, da je zaporedje "clenov z lihimi indeksi $(a_{2k+1})$ nara"s"cajo"ce.
  \item Poi"s"ci limito zaporedja $(a_n)$. 
  \end{enumerate}
\end{naloga}
\begin{naloga}{1819 v3 n1}
 Približke za korene pozitivnih števil lahko računamo z zaporedjem podanim z
 rekurzivno formulo
 \[
   a_{n+1} = \frac{1}{2}\left( a_n+\frac{x}{a_n} \right).
 \]
 Prepričaj se, da je $\lim_{n\to\infty}a_n=\pm\sqrt{x}$, če je zaporedje
 $\{a_n\}$ konvergentno in izračunaj 3 decimalke natančen približek za $\sqrt{2}$.
\end{naloga}
\begin{naloga}{1819 v3 n1}
 Izra"cunaj spodnje limite:
\begin{multicols}{2}
\begin{enumerate}
  \item $\displaystyle \lim_{n\to\infty}\frac{n+1}{2n-1}$,
  \item $\displaystyle \lim_{n\to\infty}\frac{n^{2}+2n+2}{1-2n^{2}}$,
  \item $\displaystyle \lim_{n\to\infty}\left(\sqrt{n+1}-\sqrt{n}\right)$,
  \item $\displaystyle \lim_{n\to\infty} \frac{2^{n+1}+3^n}{2^n-3^{n-1}}$,
  \item $\displaystyle \lim_{n\to \infty} \frac{\sqrt{2^n+2}}{2^n+1}$,
  \item $\displaystyle \lim_{n\to\infty} \frac{\sqrt{4^n+4}}{2^n+1}$.
\end{enumerate}
\end{multicols}
\end{naloga}