\chapter{Matrike in determinante}

\begin{naloga}{1819 v11 n1}

  Imamo matrike 
  \[
    A = \begin{bmatrix} 1 & 0 & 2 \\ 2 & 3 & -1\end{bmatrix} \ \textrm{, } \ 
    B = \begin{bmatrix} 1 & 1 \\ 0 & 1\end{bmatrix} \ \textrm{ in } \
    C = \begin{bmatrix} 0 & 2 \\ 1 & 1\end{bmatrix} \textrm{. }
  \]
  \begin{enumerate}
    \item Izra"cunaj naslednje produkte matrik, "ce je to mogo"ce.
      \[
        AB, BA, BC, CB, (B+C)A, A^\mathsf{T} A \textrm{ in } AA^\mathsf{T}.
      \]
    \item Izra"cunaj $B^2$ in $B^3$.
    \item Naj bo $n$ naravno "stevilo. Kako se elementi matrike $B^n$ izra"zajo z
      $n$?
    \end{enumerate}
\end{naloga}
\begin{naloga}{1819 v11 n2}

  Imamo matriko
  \[
    A = \begin{bmatrix} 1 & 0 & 2 \\ 2 & 3 & -1\\ -1 & 0 & 1\end{bmatrix}
  \]
  in vektorje
  \[ a = \begin{bmatrix} 1  \\  3 \\ 1\end{bmatrix}\textrm{ in } b
    = \begin{bmatrix} -1  \\  1 \\ -2\end{bmatrix} \mathrm{.} \]
  Izra"cunaj naslednje produkte, "ce je to mogo"ce
      \[
        Aa, aA, a^{\mathsf{T}}A, A(a+b), ab, ab^{\mathsf{T}}, a^{\mathsf{T}}b, A^{\mathsf{T}}Aa.
      \]
  
\end{naloga}