\chapter{Funkcije}

\begin{naloga}{1818 v5 n1}
 Poi"s"ci predpise za inverze, $f^{-1}(x)$, spodnjih funkcij. Na katerih obmo"cjih v $\RR$ imajo ti predpisi smisel?
	\begin{multicols}{2}
		\begin{enumerate}
			\item $\displaystyle f(x) = \frac{x+1}{2x-3}$,
			\item $\displaystyle g(x) = \frac{2x}{x^2+1}$,
			\item $\displaystyle h(x) = \log(2x-1)$,
			\item $\displaystyle k(x) = \sqrt{x^2+1}$.
		\end{enumerate}
		\end{multicols}
\end{naloga}
\begin{naloga}{1818 v5 n2}
 Skiciraj grafe in poi"s"ci definicijska obmo"cja funkcij s spodnjimi predpisi. Katera od teh funkcij je soda oz. liha?
	Katera od funkcij je injektvna/surjektivna? Zakaj je oz. zakaj ni?
	\begin{multicols}{2}
		\begin{enumerate}
			\item $\displaystyle 3-2x^2$,
			\item $\displaystyle \mathrm{sign}(3-2x^2)$,
			\item $\displaystyle 6-5x+x^2$,
			\item $\displaystyle e^x+2$,
			\item $\displaystyle \log(x+2)$,
			\item $\sin(2x)$,
      \item $\log(\cos(x))$,
      \item $\arctan{\frac{x(x-2)}{x^2-1}}$.
		\end{enumerate}
	\end{multicols}
\end{naloga}
\begin{naloga}{1818 v5 n3}
 Ali predpisi $x$, $\sqrt{x^2}$ ter $(\sqrt{x})^2$ predstavljajo iste funkcije?
\end{naloga}
\begin{naloga}{1818 v5 n4}
 Recimo, da predpisa za {\em zvezno} funkcijo $f$ ne poznamo, poznamo pa vrednosti $f(t_i)$ pri $t_i$ iz spodnje tabele:
	\[
		\begin{array}{c|rrrrrr}
			t_i & -2 & -1 & 0 & \phantom{-}1 & \phantom{-}2 & \phantom{-}3 \\
			\hline
			f(t_i) & 4  & -1 &  -2  &  1  &  8 &  19
		\end{array}
	\]
	Kako bi (pribli"zno, vendar smiselno) poiskal ni"cle te funkcije, tj. poiskal
  tiste $t \in [-2,3]$, za katere velja $f(t) = 0$? Primerjaj dobljene približke
  z ničlami funkcije $2x^2+x-2$, ki interpolira dane podatke.

  \emph{Dodatno:} Nalogo reši v Pythonu (glej \href{https://www.projekt-tomo.si/problem_set/57/}{\texttt{https://www.projekt-tomo.si/problem\_set/57/}}).
\end{naloga}
\begin{naloga}{1818 v5 n5}
 Dolo"ci realni "stevili $a$ in $b$ tako, da bo funkcija s predpisom
	\[
		f(x) = \begin{cases} 2x + a, & x \le 1 \\ x^2 - ax + b, & 1 \le x \le 3 \\ ax, & x \ge 3 \end{cases}
	\]
	zvezna.
\end{naloga}
\begin{naloga}{1818 v5 n6}
 Določi konstanto $a$ tako, da bo $f$ zvezna funkcija.
  \[f(x)=\begin{cases}\frac{\sin{(3x)}(x-2)}{x},& x<0\\
      ax+b,& 0\le x\le 1,\\
      2e^{x-1}-\cos(\pi x).
    \end{cases}
  \]
\end{naloga}
  