\usepackage[slovene]{babel}
\usepackage{pythontex}
\usepackage[utf8]{inputenc}
\usepackage[all]{xy}
\usepackage{graphicx}
\usepackage{amsmath, amsfonts, amsthm, amssymb, fancyhdr}
\theoremstyle{break}
\usepackage[margin=2.5cm]{geometry}
\usepackage{indentfirst}
\usepackage[e]{esvect}
\usepackage{comment}
\usepackage{etoolbox}
\pagestyle{fancyplain}
\setlength{\headheight}{14pt}
\usepackage[dvipsnames]{xcolor}

\definecolor{modra}{HTML}{260099}

\lhead[\fancyplain{}{\thepage}]{\fancyplain{}{\rightmark}}
\rhead[\fancyplain{}{\leftmark}]{\fancyplain{}{\thepage}}
\cfoot{}
\lfoot[]{}
\rfoot[]{}
\renewcommand{\chaptermark}[1]{\markboth{#1}{}}
\renewcommand{\sectionmark}[1]{\markright{#1}{}}

% hiragana
\newcommand{\hiraro}{\text{\usefont{U}{min}{m}{n}\symbol{'215}}}
\newcommand{\hirare}{\text{\usefont{U}{min}{m}{n}\symbol{'214}}}
\newcommand{\hirana}{\text{\usefont{U}{min}{m}{n}\symbol{'152}}}

\DeclareFontFamily{U}{min}{}
\DeclareFontShape{U}{min}{m}{n}{<-> udmj30}{}

% for figures/tables
% numbered 2.1 for 1st in chapter 2, etc.
%\numberwithin{figure}{chapter}
%\numberwithin{table}{chapter}

% -------------------------------------------------------------------
% novi ukazi
\newcommand{\tr}{\mathsf{T}}
\newcommand{\NN}{\mathbb{N}}
\newcommand{\ZZ}{\mathbb{Z}}
\newcommand{\RR}{\mathbb{R}}
\newcommand{\CC}{\mathbb{C}}
\newcommand{\pl}{\mathord{\mathrm{S}}}
\newcommand{\vol}{\mathord{\mathrm{V}}}
\newcommand{\rank}{\mathord{\mathrm{rang}}}
\newcommand{\rang}{\mathord{\mathrm{rang}}}
\newcommand{\kv}[1]{\vv*{r}{#1}}
\newcommand{\im}{\mathop{\mathrm{im}}}
\newcommand{\vp}{\times}
\newcommand{\kd}{\frac{1}{\sqrt{2}}}

\newcommand{\bfa}{\vv{a}}
\newcommand{\bfb}{\vv{b}}
\newcommand{\bfc}{\vv{c}}
\newcommand{\bfd}{\vv{d}}
\newcommand{\bfe}{\vv{e}}
\newcommand{\bff}{\vv{f}}
\newcommand{\bfg}{\vv{g}}
\newcommand{\bfh}{\vv{h}}
\newcommand{\bfi}{\vv{i}}
\newcommand{\bfj}{\vv{j}}
\newcommand{\bfk}{\vv{k}}
\newcommand{\bfl}{\vv{l}}
\newcommand{\bfm}{\vv{m}}
\newcommand{\bfn}{\vv{n}}
\newcommand{\bfo}{\vv{o}}
\newcommand{\bfp}{\vv{p}}
\newcommand{\bfq}{\vv{q}}
\newcommand{\bfr}{\vv{r}}
\newcommand{\bfs}{\vv{s}}
\newcommand{\bft}{\vv{t}}
\newcommand{\bfu}{\vv{u}}
\newcommand{\bfv}{\vv{v}}
\newcommand{\bfw}{\vv{w}}
\newcommand{\bfx}{\vv{x}}
\newcommand{\bfy}{\vv{y}}
\newcommand{\bfz}{\vv{z}}


\renewcommand{\theenumi}{\alph{enumi}}
\renewcommand{\labelenumi}{\theenumi.}
% opcije
% {(\theenumi)} {\theenumi)} {\theenumi.} ...
%\alph{number}: lowercase letters
%\Alph{number}: uppercase letters
%\arabic{number}: numbers
%\roman{number}: lowercase roman numerals
%\Roman{number}: uppercase roman numerals

\def\nar#1{\guillemotright #1\guillemotleft}
\newcommand*{\longhookrightarrow}{\ensuremath{\lhook\joinrel\relbar\joinrel\rightarrow}}
\newcommand*{\verylongrightarrow}{\ensuremath{\relbar\joinrel\relbar\joinrel\rightarrow}}

\newtheorem{theorem}{Izrek}[chapter]
\newtheorem{prop}[theorem]{Trditev}
\theoremstyle{definition}\newtheorem{definition}[theorem]{Definicija}
\newenvironment{dokaz}{\noindent{Dokaz.}}{\qed\bigskip}

% vse naloge in rešitve se začnejo v novi vrstici
% ne deluje za tiste, ki se začnejo z \begin{enumerate}
% v tem primeru dodaj prej:
% \mbox{}\vspace*{-\parsep}\vspace*{-\baselineskip}
% vir: https://latex.org/forum/viewtopic.php?t=10848

%\newtheoremstyle{theorem}
%                 {10pt}
%                 {0pt}
%                 {}
%                 {}
%                 {\bfseries}
%                 {}
%                 {\newline}
%                 {}
%\theoremstyle{theorem}

\newcommand{\linko}{$\mathcal{O}$}
\newcommand{\linkr}{$\mathcal{R}$}
\newcommand{\linkn}{$\mathcal{N}$}
\setlength\parindent{0pt}
\newenvironment{naloga}[1]{\begin{nalogathm}\label{#1 N}
\hfill\hyperref[#1 O]{\linko}\hyperref[#1 R]{\linkr}\\%
}{\end{nalogathm}}

\newtheorem{nalogathm}{Naloga}
\newtheorem{rezultatvp}{Rezultati naloge}
\newtheorem{resitevp}{Rešitev naloge}
\excludecomment{rezultat}
\excludecomment{resitev}


% za normalen prikaz ulomkov v matrikah
% uporabi etoolbox
% https://tex.stackexchange.com/questions/19457/using-display-style-fraction-in-a-matrix-environment
\makeatletter
\newif\ifcenter@asb@\center@asb@false
\def\center@arstrutbox{%
    \setbox\@arstrutbox\hbox{$\vcenter{\box\@arstrutbox}$}%
    }
\newcommand*{\CenteredArraystretch}[1]{%
    \ifcenter@asb@\else
      \pretocmd{\@mkpream}{\center@arstrutbox}{}{}%
      \center@asb@true
    \fi
    \renewcommand{\arraystretch}{#1}%
    }
\makeatother

\CenteredArraystretch{1.4}

% ---------------------------------------------------------------
% oblike stevcev
%\renewcommand{\labelenumi}{(\theenumi)}
%\renewcommand{\theenumi}{\roman{enumi}}
%\renewcommand{\qedsymbol}{$\blacksquare$}

% ------------------------------------------------------------
%oblika literature
%\bibliographystyle{bookSLO}
%Tega ne sme biti, ce je ze v zadnjih straneh plain. Ampak plain vstavlja and, of, volume. To troje je popravljeno v plainslo in deluje ok za @book in @article.
%Pred prevajanjem z Bibtex ne pozabi MiKTeXu povedati, da plainslo obstaja!!! Programi->MiKTeX->Settings->Refresh FNDB

%\renewenvironment{thebibliography}[1]{%
%   \phantomsection
%   \addcontentsline{toc}{chapter}{Literatura}
%   \chapter*{\bibname
%      \@mkboth{\MakeUppercase\bibname}{\MakeUppercase\bibname}}%
%   \list{\@biblabel{\@arabic\c@enumiv}}%
%      {\settowidth\labelwidth{\@biblabel{#1}}%
%      \leftmargin\labelwidth
%      \advance\leftmargin\labelsep
%      \@openbib@code
%      \usecounter{enumiv}%
%      \let\p@enumiv\@empty
%      \renewcommand\theenumiv{\@arabic\c@enumiv}}%
%   \sloppy
%   \clubpenalty4000
%   \@clubpenalty \clubpenalty
%   \widowpenalty4000%
%   \sfcode`\.\@m}
%{\def\@noitemerr
%   {\@latex@warning{Empty `thebibliography' environment}}%
%\endlist}

% ----------------------------------------------------------------
% oblika indexa
%\providecommand*{\phantomsection}{}
%\makeindex
