txt=Ήταν κόρη του Δία και της Διώνης. Σύμφωνα με άλλη παράδοση γεννήθηκε από τον αφρό της θάλασσας. Ήταν η θεά της ομορφιάς, της γονιμότητας και του έρωτα. Μέλη της ακολουθίας της ήταν οι Χάριτες και οι Ώρες. Προκαλούσε τον έρωτα σε θεούς και ανθρώπους και όλοι ζητούσαν την εύνοιά της. Ο Πάρης σ' εκείνη πρόσφερε το μήλο της ομορφιάς που είχε ρίξει η Έριδα ανάμεσα στις θεές κι εκείνη με τη σειρά της, για να τον ανταμείψει, του παρέδωσε την Ωραία Ελένη και έτσι προκάλεσε τον Τρωικό πόλεμο. 
Αν και ήταν σύζυγος του Ήφαιστου χάρισε την αγάπη και τον έρωτά της στον Άρη, με τον οποίο είναι γνωστά τα επακόλουθα της περιπέτειά της. Η θεά θεωρούνταν και προστάτιδα των ναυτικών. Κύριο και αρχαιότερο σημείο της λατρείας της ήταν η Κύπρος (Κύπρις), στη συνέχεια τα Κύθηρα (Κυθέρεια), η Κνίδος, η Κόρινθος, η Θήβα, η Αττική κ.ά. Σύμβολά της είναι το περιστέρι, η μυρτιά και το ρόδο.
