---
data-version: 2
uid: ivan.bartos
name:     Ivan Bartoš      # běžně používáné jméno
fullname: PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.  # jméno s tituly etc.
category:                  # kategorie: rp, praha, vary, hradec, jmk, senat
- rp
- ga
- carousel
- psp
- vlada
- mmr
img: people/ivan-bartos.jpg # 165 x 220
description: předseda Pirátů, poslanec PSP ČR za Ústecký kraj, ministr, vicepremiér
direct-contact: true
mail:
- ivan.bartos@pirati.cz
mob:			   +420 603 415 378
office: 
  - address: 
    opening: 
profiles:
  github:
  facebook:    https://www.facebook.com/ivan.bartos.37
  twitter:		 https://twitter.com/pirativanbartos
  flickr:      https://www.flickr.com/search/?user_id=68741528%40N03&view_all=1&text=ivan%20barto%C5%A1

asistenti:
   - name: Anna Urbanová
     mail: anna.urbanova@pirati.cz

ordrp: 1
ordcar: 1
ordga: 3
ordpsp: 3
ordvlada: 1
report: 1Vm9V6BS0Yaeop1W09jSeLsBoFaWEGpJ_
redmine: 157
mpv: 157
carousel:
  img: ivan-bartos.jpg
  text: |
    <p><strong>Předseda strany</strong>, celostátní lídr a garant volebního programu Pirátů v oblasti obrany a kyberbezpečnosti</p>
    <p>PhDr. Ivan Bartoš vystudoval informační vědu a knihovnictví. Profesí je systémový a databázový architekt. Vystupuje jako DJ a hudebník, angažuje se v aktivitách souvisejících s DIY kulturou. </p>
calendar:

---

Ivan Bartoš (* 20. března 1980) je dlouholetým předsedou České pirátské strany, stál už u jejího vzniku v roce 2009. Na podzim 2017 byl zvolen poslancem za Středočeský kraj, od té doby působí rovněž jako předseda sněmovního Výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj. Jako celostátní lídr koalice Pirátů a STAN kandidoval v podzimních volbách do Poslanceké sněmovny 2021 za Ústecký kraj, ve kterých byl znovu zvolen poslancem PSP. Ve vládě zformované na konci roku 2021 zaujal post ministra pro místní rozvoj a zároveň se stal vicepremiérem ve vládě Petra Fialy.

Ivan se narodil v severočeském Jablonci nad Nisou, kde také prožil celé svoje dětství. V sedmnácti letech vyjel na zkušenou do Spojených států amerických, zde i úspěšně odmaturoval.  Následně složil rovněž českou maturitní zkoušku v rodném městě na Gymnáziu U Balvanu. V devatenácti letech začal studovat v Praze na dvou vysokých školách: teologii na Husitské teologické fakultě a informační studia a knihovnictví na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Nakonec se rozhodl více zaměřit na informační studia, v nichž získal v roce 2013 velký doktorát. Během studií se také ještě jednou vrátil do Ameriky, kde absolvoval jeden semestr na Fakultě počítačových věd na University of New Orleans. Profesně působil v několika českých a nadnárodních společnostech v oboru informačních technologií, pracoval například pro Newton IT, Monster Worldwide, T-Mobile či startoval pracovní portál Air Jobs. 

Od mládí ho zajímala sociální témata, pomoc lidem v těžké životní situaci a boj proti omezování svobody. Proto se angažoval v oblastech blízkých neziskovému sektoru či občanské společnosti a následně se i rozhodl vstoupit do politiky, kterou vnímá jako možný prostředek ke zlepšení životní úrovně obyvatel České republiky a jejich ochraně.   

Rodiče ho už od dětství vedli k lásce k hudbě, ta ho doprovází i do dospělosti. Hraje na akordeon, jako DJ mixuje psychedelic trance a zpíval v kapele. Je vášnivý čtenář a filmový nadšenec, baví ho karetní i deskové hry a pravidelně ho také lze zastihnout při sportování v pražských parcích, kam si chodí pročistit hlavu.  

Je ženatý s Lydií Frankou, členkou České pirátské strany, s kterou vychovávají dceru Amálku. V létě 2020 se jim narodil syn Bertram. 

Jeho největšími hodnotami jsou svoboda a vzájemná tolerance, které se snaží prosazovat jak v osobním, tak i politickém životě.
 
