\documentclass{beamer}

\PassOptionsToPackage{misc}{ifsym}

\usepackage{tikzsymbols}

\usepackage{tikz}
\usetikzlibrary{intersections,positioning,patterns,decorations.pathreplacing,decorations.markings,decorations.pathmorphing,shapes,calc}
\usepackage{pgfplots}
\pgfplotsset{compat=1.11}

\usepackage[utf8]{inputenc}

\usepackage{lmodern}

\usepackage{amsmath}
\usepackage{amssymb}
\usepackage{mathtools}

\let\Fire\undefined
\usepackage[misc]{ifsym}

\usepackage{parskip}

\usepackage{hyperref}

\PassOptionsToPackage{activate={true,nocompatibility},final,tracking=true,kerning=true,spacing=true,factor=1100,stretch=10,shrink=10}{microtype}

\usepackage{xcolor}

\usepackage[swedish]{babel}

\setbeamertemplate{footline}[frame number]
\beamertemplatenavigationsymbolsempty

\newcommand{\dice}[1]{\mbox{\scriptsize\Cube{#1}}}
\newcommand{\sdice}[1]{\mbox{\tiny\Cube{#1}}}

\usepackage{graphicx}

\title{Block 3: Inferens \\ \small Estimering och Hypotesprövning (Del 1)}
\author{Tilo Wiklund {$\langle$}\url{tilo.wiklund@math.uu.se}{$\rangle$}}
\date{Anonym feedback: \url{http://sayat.me/wiklund}}

\begin{document}

\begin{frame}
  \maketitle
\end{frame}

% \begin{frame}
%   \begin{center}
%     \begin{tikzpicture}
%       %\pgfmathsetseed{7583}
%       \pgfmathsetseed{373810}
%       \draw [decoration={random steps, segment length=0.6cm,
%         amplitude=0.6cm,pre=lineto,post=lineto,pre length=0.25cm, post
%         length=0.25cm},decorate,rounded corners=0.04cm] (0, 0.2) ellipse (1.9cm and 1.1cm);
%       \node at (0, 2.5) {Beslut (börja sälja Fairphone 2?)};
%       \pgfmathsetseed{821421}
%       \node (nosell)  [font=\scriptsize] at (0.1*rand,  0.7) {Nej,};
%       \node (sellplusmarket) [font=\scriptsize] at (0.1*rand,  0.3) {Ja + extra marknadsföring};
%       \node (sellnomarket)  [font=\scriptsize] at (0.1*rand, -0.1) {Ja + utan extra marknads.};
%       \pgfmathsetseed{8271}
%       \draw [decoration={random steps, segment length=0.6cm,
%         amplitude=0.6cm,pre=lineto,post=lineto,pre length=0.25cm, post
%         length=0.25cm},decorate,rounded corners=0.04cm] (6, 0.5*rand + 1.7) ellipse (1.8cm and 1.3cm);
%       \node at (4.3, 2.7) {Hypoteser};
%       \node (famous)   [font=\scriptsize] at (6.2+0.1*rand, 2.0) {Känd, och nöjda};
%       \node (liked) [font=\scriptsize] at (6.2+0.1*rand, 1.6) {Okänd, men nöjda};
%       \node (infamous) [font=\scriptsize] at (6.2+0.1*rand, 1.2) {Många missnöjda};
%       \node [font=\scriptsize] at (6.2+0.1*rand, 0.8) {\ldots};
%       \pgfmathsetseed{649113}
%       \draw [decoration={random steps, segment length=0.6cm,
%         amplitude=0.6cm,pre=lineto,post=lineto,pre length=0.25cm, post
%         length=0.25cm},decorate,rounded corners=0.04cm] (5, -2.3) ellipse (1.5cm and 1cm);
%       \node at (4.2, -0.7) {Händelser (Meddelanden)};
%       \pgfmathsetseed{748923}
%       \node (mostlypositive) [font=\scriptsize] at (4.8+0.1*rand, -2.1) {Över $3/4$ positiva texter};
%       \node (fewtexts)  [font=\scriptsize] at (4.8+0.1*rand, -2.5) {Under 500 texter dag 3};
%       \node (etc) [font=\scriptsize] at (4.8+0.1*rand, -2.9) {\ldots};
%       \draw[|-|] (-2, -4) node [above left,font=\scriptsize] {$0$} -- (2, -4) node [above right,font=\scriptsize] {$1$};
%       %%
%       \only<1>{
%       \draw[-,opacity=0] (infamous.east) to[out=0,in=10,looseness=0.8] (mostlypositive.east);
%       \draw[-,opacity=0] (infamous.east) to[out=0,in=5,looseness=1] (fewtexts.east);
%       \draw[-,opacity=0] (infamous.east) to[out=0,in=0,looseness=1.2] (etc.east);
%       }
%       \only<2>{
%         \draw[->,red] (famous.west) to[out=180,in=20] node[above left,pos=0.5,font=\scriptsize] {Dåligt} (nosell.east); 
%         \draw[->,orange] (famous.west) to[out=180,in=20] node[above left,pos=0.7,font=\scriptsize] {Sådär} (sellplusmarket.east); 
%         \draw[->,blue] (famous.west) to[out=190,in=0] node[below right,pos=0.5,font=\scriptsize] {Bra} (sellnomarket.east); 
%         %%
%         \draw[-] (famous.east) to[out=0,in=10,looseness=0.8] (mostlypositive.east);
%         \draw[-] (famous.east) to[out=0,in=5,looseness=1] (fewtexts.east);
%         \draw[-] (famous.east) to[out=0,in=0,looseness=1.6] (etc.east);
%         %%
%         \draw[->] (mostlypositive.west) to[out=180,in=90] (1.7,-4);
%         \draw[->] (fewtexts.west) to[out=180,in=90] (-1.85,-4);
%       }
%       \only<3>{
%         \draw[->,orange] (liked.west) to[out=180,in=20] node[above left,pos=0.5,font=\scriptsize] {Sådär} (nosell.east); 
%         \draw[->,blue] (liked.west) to[out=190,in=10] node[above left,pos=0.7,font=\scriptsize] {Bra} (sellplusmarket.east); 
%         \draw[->,orange] (liked.west) to[out=200,in=0] node[below right,pos=0.5,font=\scriptsize] {Sådär} (sellnomarket.east); 
%         %%
%         \draw[-] (liked.east) to[out=0,in=10,looseness=0.8] (mostlypositive.east);
%         \draw[-] (liked.east) to[out=0,in=5,looseness=1] (fewtexts.east);
%         \draw[-] (liked.east) to[out=0,in=0,looseness=1.6] (etc.east);
%         %%
%         \draw[->] (mostlypositive.west) to[out=180,in=90] (1.7,-4);
%         \draw[->] (fewtexts.west) to[out=180,in=90] (1.5,-4);
%       }
%       \only<4>{
%         \draw[->,blue] (infamous.west) to[out=180,in=20] node[above left,pos=0.5,font=\scriptsize] {Bra} (nosell.east); 
%         \draw[->,red] (infamous.west) to[out=190,in=20] (sellplusmarket.east); 
%         \draw[->,red] (infamous.west) to[out=190,in=20] node[below right,pos=0.5,font=\scriptsize] {Dåligt} (sellnomarket.east); 
%         %%
%         \draw[-] (infamous.east) to[out=0,in=10,looseness=0.8] (mostlypositive.east);
%         \draw[-] (infamous.east) to[out=0,in=5,looseness=1] (fewtexts.east);
%         \draw[-] (infamous.east) to[out=0,in=0,looseness=1.6] (etc.east);
%         %%
%         \draw[->] (mostlypositive.west) to[out=180,in=90] (-1.6,-4);
%         \draw[->] (fewtexts.west) to[out=180,in=90] (-1.85,-4);
%       }
%     \end{tikzpicture}
%   \end{center}
% \end{frame}

% \begin{frame}
%   \vspace{0.25em}
%   \begin{center}
%     \begin{tikzpicture}
%       %\pgfmathsetseed{7583}
%       \pgfmathsetseed{373810}
%       \draw [decoration={random steps, segment length=0.6cm,
%         amplitude=0.6cm,pre=lineto,post=lineto,pre length=0.25cm, post
%         length=0.25cm},decorate,rounded corners=0.04cm] (0, 0.2) ellipse (1.9cm and 1.1cm);
%       \node at (0, 2.5) {Beslut (börja sälja Fairphone 2?)};
%       \pgfmathsetseed{821421}
%       \node (nosell)  [font=\scriptsize] at (0.1*rand,  0.7) {Nej,};
%       \node (sellplusmarket) [font=\scriptsize] at (0.1*rand,  0.3) {Ja + extra marknadsföring};
%       \node (sellnomarket)  [font=\scriptsize] at (0.1*rand, -0.1) {Ja + utan extra marknads.};
%       \pgfmathsetseed{8271}
%       \draw [decoration={random steps, segment length=0.6cm,
%         amplitude=0.6cm,pre=lineto,post=lineto,pre length=0.25cm, post
%         length=0.25cm},decorate,rounded corners=0.04cm] (6, 0.5*rand + 1.7) ellipse (1.8cm and 1.3cm);
%       \node at (4.3, 2.7) {Hypoteser};
%       \node (famous)   [font=\scriptsize] at (6.2+0.1*rand, 2.0) {Känd, och nöjda};
%       \node (liked) [font=\scriptsize] at (6.2+0.1*rand, 1.6) {Okänd, men nöjda};
%       \node (infamous) [font=\scriptsize] at (6.2+0.1*rand, 1.2) {Många missnöjda};
%       \node [font=\scriptsize] at (6.2+0.1*rand, 0.8) {\ldots};
%       \pgfmathsetseed{649113}
%       \draw [decoration={random steps, segment length=0.6cm,
%         amplitude=0.6cm,pre=lineto,post=lineto,pre length=0.25cm, post
%         length=0.25cm},decorate,rounded corners=0.04cm] (5, -2.3) ellipse (1.5cm and 1cm);
%       \node at (4.5, -0.7) {Slumpvariabler (Meddelanden)};
%       \pgfmathsetseed{748923}
%       \node (mostlypositive) [font=\scriptsize] at (4.8+0.1*rand, -2.1) {Uppfattning text nr.\ 34};
%       \node (fewtexts)  [font=\scriptsize] at (4.8+0.1*rand, -2.5) {Antal texter dag 3};
%       \node (etc) [font=\scriptsize] at (4.8+0.1*rand, -2.9) {\ldots};
%       %%
%       \only<1>{
%         \begin{scope}[opacity=0]
%           \draw[-] (infamous.east) to[out=0,in=10,looseness=0.8] (mostlypositive.east);
%           \draw[-] (infamous.east) to[out=0,in=5,looseness=1] (fewtexts.east);
%           \draw[-] (infamous.east) to[out=0,in=0,looseness=1.2] (etc.east);
%           \node[inner sep=0] (sentiment) at (-0.7, -2.1) {\scalebox{0.45}{\input{pics2/positive_messages.tex}}};
%           \node[inner sep=0] (nummessages) at (0.7, -3.4) {\scalebox{0.45}{\input{pics2/number_messages_small.tex}}};
%         \end{scope}
%   }
%       \only<2>{
%         \draw[->,red] (famous.west) to[out=180,in=20] node[above left,pos=0.5,font=\scriptsize] {Dåligt} (nosell.east); 
%         \draw[->,orange] (famous.west) to[out=180,in=20] node[above left,pos=0.7,font=\scriptsize] {Sådär} (sellplusmarket.east); 
%         \draw[->,blue] (famous.west) to[out=190,in=0] node[below right,pos=0.5,font=\scriptsize] {Bra} (sellnomarket.east); 
%         %%
%         \draw[-] (famous.east) to[out=0,in=10,looseness=0.8] (mostlypositive.east);
%         \draw[-] (famous.east) to[out=0,in=5,looseness=1] (fewtexts.east);
%         \draw[-] (famous.east) to[out=0,in=0,looseness=1.6] (etc.east);
%         %%
%         \node[inner sep=0] (sentiment) at (-0.7, -2.1) {\scalebox{0.45}{\input{pics2/positive_messages.tex}}};
%         \node[inner sep=0] (nummessages) at (0.7, -3.4) {\scalebox{0.45}{\input{pics2/number_messages_large.tex}}};
%         \draw[->] (mostlypositive.west) to[out=180,in=0] (sentiment.east);
%         \draw[->] (fewtexts.west) to[out=180,in=20] (nummessages.north east);
%       }
%       \only<3>{
%         \draw[->,orange] (liked.west) to[out=180,in=20] node[above left,pos=0.5,font=\scriptsize] {Sådär} (nosell.east); 
%         \draw[->,blue] (liked.west) to[out=190,in=10] node[above left,pos=0.7,font=\scriptsize] {Bra} (sellplusmarket.east); 
%         \draw[->,orange] (liked.west) to[out=200,in=0] node[below right,pos=0.5,font=\scriptsize] {Sådär} (sellnomarket.east); 
%         %%
%         \draw[-] (liked.east) to[out=0,in=10,looseness=0.8] (mostlypositive.east);
%         \draw[-] (liked.east) to[out=0,in=5,looseness=1] (fewtexts.east);
%         \draw[-] (liked.east) to[out=0,in=0,looseness=1.6] (etc.east);
%         %%
%         \node[inner sep=0] (sentiment) at (-0.7, -2.1) {\scalebox{0.45}{\input{pics2/positive_messages.tex}}};
%         \node[inner sep=0] (nummessages) at (0.7, -3.4) {\scalebox{0.45}{\input{pics2/number_messages_small.tex}}};
%         \draw[->] (mostlypositive.west) to[out=180,in=0] (sentiment.east);
%         \draw[->] (fewtexts.west) to[out=180,in=20] (nummessages.north east);
%       }
%       \only<4>{
%         \draw[->,blue] (infamous.west) to[out=180,in=20] node[above left,pos=0.5,font=\scriptsize] {Bra} (nosell.east); 
%         \draw[->,red] (infamous.west) to[out=190,in=20] (sellplusmarket.east); 
%         \draw[->,red] (infamous.west) to[out=190,in=20] node[below right,pos=0.5,font=\scriptsize] {Dåligt} (sellnomarket.east); 
%         %%
%         \draw[-] (infamous.east) to[out=0,in=10,looseness=0.8] (mostlypositive.east);
%         \draw[-] (infamous.east) to[out=0,in=5,looseness=1] (fewtexts.east);
%         \draw[-] (infamous.east) to[out=0,in=0,looseness=1.6] (etc.east);
%         %%
%         \node[inner sep=0] (sentiment) at (-0.7, -2.1) {\scalebox{0.45}{\input{pics2/negative_messages.tex}}};
%         \node[inner sep=0] (nummessages) at (0.7, -3.4) {\scalebox{0.45}{\input{pics2/number_messages_large.tex}}};
%         \draw[->] (mostlypositive.west) to[out=180,in=0] (sentiment.east);
%         \draw[->] (fewtexts.west) to[out=180,in=20] (nummessages.north east);
%       }
%     \end{tikzpicture}
%   \end{center}
% \end{frame}

\begin{frame}
  \frametitle{Estimering}

  ''Gissa'' okänt värde baserat på data
  \begin{enumerate}
  \item Partiet med störst antal väljare baserat på opinionsundersökning
  \item Koordinaten en telefon befinner sig baserat på GPS-signaler
  \item Släktträdet för ett antal djurarter baserat på alleler i genomet
  \item Minsta mängden material som behövs för att 99\% av alla enheter (med en
    bestämd säkerhet) ska fungera i minst två år, baserat på testexemplar.
  \end{enumerate}
\end{frame}

\begin{frame}
  \frametitle{Korkat exempel}

  Hur många sabotörer?
  \newline
  \uncover<2->{Om 2 maskiner gått sönder?}
  \uncover<3->{Om 6 maskiner gått sönder?}
  
  \vfill
  \only<1-3>{
    \begin{center}
      \input{pics2/hyptest_stupid1.tex}
    \end{center}
  }
  \only<4->{
    \begin{center}
      \input{pics2/hyptest_stupid2.tex}
    \end{center}
  }
\end{frame}

\begin{frame}
  \frametitle{Vilken estimator?}

  Gissning i sig slumpmässig (den beror på slumpmässiga värden!)

  Men hur väljer vi hur vi ska gissa?
  \begin{itemize}
  \item Försöka gissa precis rätt med störst sannolikhet?
  \item Försöka gissa (i medelvärde) så nära som möjligt?
  \item Bättre att gissa lite för stort/lite för litet?
  \end{itemize}
\end{frame}

\begin{frame}
  \frametitle{Binomialfördelning}

  Slumpvariabler som räknar antalet av ett antal oberoende händelser som alla
  har samma sannolikhet

  \only<1>{
    \begin{columns}
      \column{\linewidth}{
        \begin{center}
          \scalebox{0.9}{\input{pics2/binom1.tex}}
          \\
          {\small Binomialförd.\ parametrar 10 och $0.2$}
        \end{center}
      }
    \end{columns}
  }
  \only<2->{
    \begin{columns}
      \column{0.35\linewidth}{
        \hspace{1em}
        \begin{center}
          \scalebox{0.5}{\input{pics2/binom1.tex}}
          \\
          {\tiny Binomialförd.\ parametrar 10 och $0.2$}
        \end{center}
      }
      \column{0.65\linewidth}{
        \hspace{-1em}
        \begin{itemize}
        \item Frågor 200 helt slumpmässigt valda personer, hur många svarar
          ''ja''?

        \item Binomialförd.\ parametrar 200 och ???

        \item Om 43 svarar ''ja'', gissa ???

        \item<3> $\frac{43}{200} = 0.215$ (sant värde var $0.2$)
        \end{itemize}
      }
    \end{columns}
  }
\end{frame}

\begin{frame}
  \frametitle{Binomialfördelning}

  Bättre att fråga 1000 personer (binomial med parametrar 1000 och ???) än 200
  (binomial med parametrar 200 och ???)?

  \hfill
  \only<1>{
    \centerline{\input{pics2/binomial_convergence0.tex}}
  }
  \only<2>{
    \centerline{\input{pics2/binomial_convergence1.tex}}
  }
  \only<3>{
    \centerline{\input{pics2/binomial_convergence2.tex}}
  }
  \only<4>{
    \centerline{\input{pics2/binomial_convergence3.tex}}
  }
\end{frame}

\begin{frame}
  \frametitle{Konfidensregioner/Konfidensinterval}

  Ofta omöjligt att få precis rätt (med meningsfullt stor sannolikhet)

  Men ofta kan man istället gissa på flera värden samtidigt, så att (med stor
  sannolikhet) något värde stämmer
  
  \vfill
  \only<1>{
    \centerline{\input{pics2/binomial_convergence0.tex}}
  }
  \only<2>{
    \centerline{\input{pics2/binomial_convergence4.tex}}
  }
  \only<3>{
    \centerline{\input{pics2/binomial_convergence4b.tex}}
  }
  \only<4>{
    \centerline{\input{pics2/binomial_convergence5.tex}}
  }
  \only<5>{
    \centerline{\input{pics2/binomial_convergence6.tex}}
  }
  \uncover<2->{\only<1,2,4->{95\% sannolikhet korrekta konfidensintervall för binomialförd.}\only<3>{66\% sannolikhet korrekta konfidensintervall för binomialförd.}}
\end{frame}

\begin{frame}
  \frametitle{Hypotesprövning}

  Ofta intresserad av att \alert<2-5>{\emph{motbevisa}} en hypotes (kallas testa/pröva)

  \begin{itemize}
  \item \alert<2>{\emph{Motbevisa}} att det \textcolor<7>{green}{\alert<2>{\emph{inte}} är någon
    skillnad före/efter behandling}
  \item \alert<3>{\emph{Motbevisa}} att \textcolor<8>{green}{en matvara \alert<3>{\emph{inte}}
    inehåller en viss substans}
  \item \alert<4>{\emph{Motbevisa}} att \textcolor<9>{green}{någon spelar med en just tärning}
  \item \alert<5>{\emph{Motbevisa}} att \textcolor<10>{green}{växthusgasutsläpp är
    \alert<5>{orelaterade} till temperaturförändring}
  \end{itemize}

  \textcolor<6->{green}{Hypotesen man försöker motbevisa brukar kallas nollhypotesen}
\end{frame}

\begin{frame}
  \frametitle{Hypotesprovövning (princip)}

  Klura ut en händelse som har låg sannolikhet under hypotesen och säg att du
  har motbevis om händelsen inträffar

  \begin{itemize}
  \item En slumpvariabel är orimligt stor/liten
  \item En slumpvariabel ligger orimligt nära något värde
  \item Två slumpvariabler är orimligt lika/olika
  \end{itemize}

  Vanligtvis säger man att man vill \emph{förkastar} hypotesen.
\end{frame}

\begin{frame}
  \frametitle{Korkat exempel}

  \emph{Motbevisa} att det \textcolor<2->{green}{\emph{inte} finns några sabotörer}

  \vfill
  \only<1>{
  \begin{center}
    \input{pics2/hyptest_stupid1.tex}
  \end{center}
  }
  \only<2>{
  \begin{center}
    \input{pics2/hyptest_stupid1b.tex}
  \end{center}
  }
  \only<3->{
  \begin{center}
    \input{pics2/hyptest_stupid1c.tex}
  \end{center}
  }

  \uncover<3->{Förslag: Tre eller fler maskiner trasiga (\textcolor{red}{endast 3.5\%
    sannolikhet} under \textcolor{green}{nollhypotesen})}
\end{frame}

\begin{frame}
  \frametitle{Tärningar (inte igen!)}

  Spelare som kanske fuskar slår 4 fyrsidiga tärningar

  \only<1>{\centerline{\includegraphics[scale=0.5]{D4.jpg}}}
  \only<2>{\centerline{\input{pics2/die_hypotheses1.tex}}}
  \only<3>{\centerline{\input{pics2/die_hypotheses2.tex}}}
  \only<4>{\centerline{\input{pics2/die_hypotheses3.tex}}}
  \only<5>{\centerline{\input{pics2/die_hypotheses4.tex}}}
  \only<6>{\centerline{\input{pics2/die_hypotheses5.tex}}}
  \only<7>{\centerline{\input{pics2/die_hypotheses6.tex}}}
  
  \only<1>{\tiny Photo by Fantasy [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons \\ \url{https://commons.wikimedia.org/wiki/File:4-sided_dice_250.jpg}}

  \begin{overprint}
    \onslide<2>
    Oviktad tärning (nollhypotesen)
    \onslide<3>
    Oviktad tärning (nollhypotesen), test: totalt större än 15 (ca. \textcolor{red}{2\%})?
    \onslide<4>
    Oviktad tärning (nollhypotesen), test: totalt större än 15 (ca. 2\%)? Varför
    inte kolla mindre än 5 (också ca. \textcolor{red}{2\%})?
    \onslide<5->
    Beror på vad vi tänker oss alternativet är!
  \end{overprint}
\end{frame}

\begin{frame}
  \frametitle{Korkat exempel}

  \emph{Motbevisa} att det \textcolor{green}{\emph{inte} finns några sabotörer}

  \only<1>{
  \begin{center}
    \input{pics2/hyptest_stupid1c.tex}
  \end{center}
  }
  \only<2>{
  \begin{center}
    \input{pics2/hyptest_stupid1d.tex}
  \end{center}
  }

  \begin{overprint}
    \onslide<1>
    Förslag: Tre eller fler maskiner trasiga (\textcolor{red}{endast 9\%
      sannolikhet} under \textcolor{green}{nollhypotesen})
    \onslide<2>
    Förslag: Tre eller fler maskiner trasiga (\textcolor{red}{endast 9\%
      sannolikhet} under \textcolor{green}{nollhypotesen}), stor sannolikhet
    under alternativen! \phantom{\\djilwadla}
  \end{overprint}
\end{frame}


\begin{frame}
  \frametitle{Signifikansnivå och Styrka}

  \vspace{3.3ex}
  
  \emph{Motbevisa} att det \textcolor{green}{\emph{inte} finns några sabotörer}

  \only<1,2>{
  \begin{center}
    \input{pics2/hyptest_stupid1c.tex}
  \end{center}
  }
  \only<3,4>{
  \begin{center}
    \input{pics2/hyptest_stupid3c.tex}
  \end{center}
  }
  \only<5>{
  \begin{center}
    \input{pics2/hyptest_stupid3b.tex}
  \end{center}
  }
  \only<6,7>{
  \begin{center}
    \input{pics2/hyptest_stupid3a.tex}
  \end{center}
  }
  \only<8>{
  \begin{center}
    \input{pics2/hyptest_stupid4a.tex}
  \end{center}
  }
  \only<9,10>{
  \begin{center}
    \input{pics2/hyptest_stupid4b.tex}
  \end{center}
  }

  \begin{overprint}
    \onslide<1>
    Sannolikheten att händelsen \alert{inträffar} under
    \textcolor{green}{nollhypotesen} (\textcolor{red}{9}
    procent) kallas signifikansnivå
    \onslide<2>
    Signifikansnivå: 9\%
    \onslide<3>
    Signifikansnivå: 9\%
    \\
    Sannolikheten att händelsen \alert{inträffar} under en
    \alert{alternativhypotes} (här \alert{ca.\ 58.6\%}) kallas styrkan (relativt
    till alternativhypotesen)
    \onslide<4>
    \begin{align*}
      \begin{matrix*}[r]
    \mbox{Signifikansnivå: 9.0\%}
    \\
    \mbox{\hfill Styrka: 58.6\%}
    \end{matrix*}
    \end{align*}
    \onslide<5>
    \begin{align*}
      \begin{matrix*}[r]
    \mbox{Signifikansnivå: 9.0\%}
    \\
    \mbox{\hfill Styrka: 55.6\%}
    \end{matrix*}
    \end{align*}
    \onslide<6>
    \begin{align*}
      \begin{matrix*}[r]
    \mbox{Signifikansnivå: 9.0\%}
    \\
    \mbox{\hfill Styrka: 37.8\%}
    \end{matrix*}
    \end{align*}
    \onslide<7>
    \begin{align*}
      \left.
      \begin{matrix*}[r]
        \mbox{Signifikansnivå: 9.0\%}
        \\
        \mbox{\hfill Styrka: 37.8\%}
      \end{matrix*}
      \right\} \mbox{Vill ha både hög signifikansnivå och styrka!}
    \end{align*}
    \onslide<8>
    \begin{align*}
      \left.
      \begin{matrix*}[r]
        \mbox{Signifikansnivå: 2.5\%}
        \\
        \mbox{\hfill Styrka: 20\%}
      \end{matrix*}
      \right\} \mbox{Vill ha både hög signifikansnivå och styrka!}
    \end{align*}
    \onslide<9>
    \begin{align*}
      \left.
      \begin{matrix*}[r]
        \mbox{Signifikansnivå: 0.5\%}
        \\
        \mbox{\hfill Styrka: 10\%}
      \end{matrix*}
      \right\} \mbox{Vill ha låg signifikansnivå och hög styrka!}
    \end{align*}
    \onslide<10>
    Vanligtvis bestämmer man sig för en signifikansnivå och försöker hitta bästa
    möjliga styrka (gentemot ett förbestämt alternativ).
  \end{overprint}
\end{frame}

\begin{frame}[c]
  \begin{center}
    Om händelsen inte inträffar (\emph{vi inte förkastar nollhypotesen}) betyder
    det \alert{inte} att alternativhypotesen stämmer!
  \end{center}
\end{frame}

\begin{frame}
  \frametitle{Multipla test}

  Tillbaka till tärningsfusket (\emph{inte ännu en gång\ldots})
  
  \centerline{\scalebox{0.9}{\input{pics2/die_hypotheses5.tex}}}
  \vspace{-5ex}
  \begin{align*}
    \begin{matrix*}[r]
      \mbox{Signifikansnivå: 2\%}
      \\
      \mbox{\hfill Styrka: 10\%}
    \end{matrix*}
  \end{align*}
\end{frame}

\begin{frame}
  \frametitle{Multipla test}

  \vfill
  \begin{overprint}
    \onslide<1>
    Spelar tärning varje dag, dag 10 slår motståndaren 15\\ borde vi anklaga för
    fusk?

    \onslide<2->
    Sannolikheten att man råkar slå 15 \emph{någon} av 10 dagarna mycket högre än
    att slå det en specifik dag!
  \end{overprint}

  \vspace{3ex}

  \begin{overprint}
    \onslide<1>\centerline{\scalebox{0.9}{\input{pics2/die_hypotheses5.tex}}}
    \onslide<2>\centerline{\scalebox{0.9}{\input{pics2/die_hypotheses7a.tex}}}
    \onslide<3>\centerline{\scalebox{0.9}{\input{pics2/die_hypotheses7b.tex}}}
    Om man gör många testar ändras den faktiska signifikansnivån!
  \end{overprint}

\end{frame}

\begin{frame}
  \frametitle{Multipla test}

  Kan verkar som ett uppenbart fel, men görs endå hela tiden!
  
  Gör test för på 1000 olika matvaror (för varje är nollhypotes ''hjälper mot
  förkylning'') och rapporterar de som blir signifikanta.

  Tittar på brottsdata från en massa orter, ser en som sticker ut och
  hypotesprövar om den har orimligt hög kriminalitet.
\end{frame}

\begin{frame}
  \frametitle{Testa rätt hypotes!}

  Tittar på data för fall av manetattacker.

  Förkastar nollhypotesen att manetattackoffer lika nyligen ätit glass som
  resten av befolkningen.

  \begin{overprint}
    \onslide<1> Slutsats: Maneter gillar glass
    \onslide<2> Slutsats: Offer för manetattacker har ofta nyligen ätit glass
    \onslide<3> Folk badar när det är varmt\ldots
  \end{overprint}
\end{frame}

\begin{frame}
  \frametitle{Sammansatta hypoteser}

  Ofta söker man inte motbevis mot bara \emph{en} (noll)hypotes. Det vill säga
  inte entydigt bestämda sannolikheter.
  
  Exempelvis: 
  \begin{itemize}
  \item Nollhypotes: proportion mindre eller lika 0.5
  \item Nollhypotes: maskin är inom 1\% av specifikationen
  \item Nollhypotes: Högst 3 sabotörer
  \end{itemize}

  Principen densamma, men behöver nu söka \emph{en} händelse som är osannolik i
  \emph{alla individuella hypoteser samtidigt}
\end{frame}

\begin{frame}
  \frametitle{A priori-kunskap}

  Ibland vet vi något om sannolikheter för okända värden vi vill estimera eller
  hypoteser vi vill pröva.
  \begin{itemize}
  \item De uppstår som del av ett större slumpförsök. Exempelvis: Vi vet att en
    av 100 personer fuskar och vi har valt en slumpmässig person att testa. 
  \item Vi har en subjektiv uppfattning om sannolikheten. Exempelvis: Vi tycker
    det verkar orimligt att någon kommer och saboterar, så vi säger att
    nollhypotesen har en sannolikhet på 99\%
  \item Baserat på tidigare insamlad data. Exempelvis: CSB samlar data och
    upptäcker att 5\% av alla glasstillverkare får sina maskiner saboterade
  \end{itemize}

  I så fall ha i åtanke när man väljer estimat och test!
\end{frame}

\begin{frame}
  \frametitle{Bayes sats}

  Observera att 2\% signifikans inte betyder ''98\% säkert''!

  Sannolikheten att slå 15 eller högre är 2\% om man inte fuskar

  Om 1 av 1000 personer fuskar, vi väljer en slumpmässig person och denne slår
  15 eller högre så är sannolikheten att vi valt den fuskande personen bara 33\%!
\end{frame}

\end{document}

%%% Local Variables:
%%% mode: latex
%%% TeX-master: t
%%% End: