\documentclass{beamer}

\PassOptionsToPackage{misc}{ifsym}

\usepackage{tikzsymbols}

\usepackage{tikz}
\usetikzlibrary{intersections,positioning,patterns,decorations.pathreplacing,decorations.markings,decorations.pathmorphing,shapes,calc}
\usepackage{pgfplots}
\pgfplotsset{compat=1.11}

\usepackage[utf8]{inputenc}

\usepackage{lmodern}

\usepackage{amsmath}
\usepackage{amssymb}
\usepackage{mathtools}

\let\Fire\undefined
\usepackage[misc]{ifsym}

\usepackage{parskip}

\usepackage{hyperref}

\PassOptionsToPackage{activate={true,nocompatibility},final,tracking=true,kerning=true,spacing=true,factor=1100,stretch=10,shrink=10}{microtype}

\usepackage{xcolor}

\usepackage[swedish]{babel}

\setbeamertemplate{footline}[frame number]
\beamertemplatenavigationsymbolsempty

\newcommand{\dice}[1]{\mbox{\scriptsize\Cube{#1}}}
\newcommand{\sdice}[1]{\mbox{\tiny\Cube{#1}}}

\usepackage{graphicx}

\title{Block 2: Deskriptiv Statistik \\ \small Grafik (Del 1)}
\author{Tilo Wiklund {$\langle$}\url{tilo.wiklund@math.uu.se}{$\rangle$}}
\date{Anonym feedback: \url{http://sayat.me/wiklund}}

\begin{document}

\begin{frame}
  \maketitle
\end{frame}

\begin{frame}
  \begin{center}
    \begin{tikzpicture}
      %\pgfmathsetseed{7583}
      \pgfmathsetseed{476437}
      \draw [decoration={random steps, segment length=0.6cm,
        amplitude=0.6cm,pre=lineto,post=lineto,pre length=0.25cm, post
        length=0.25cm},decorate,rounded corners=0.04cm] (0, 0.2) ellipse (1.9cm and 1.5cm);
      \node at (0, 2.5) {Beslut (gissa vem vinner?)};
      \pgfmathsetseed{821421}
      \node (discblue)  [font=\scriptsize] at (0.1*rand,  0.6) {Gissa Röd-Grön};
      \node (discgreen) [font=\scriptsize] at (0.1*rand,  0.2) {Gissa Borgligt};
      \node (discnone)  [font=\scriptsize] at (0.1*rand, -0.2) {Ingen Gissning};
      \pgfmathsetseed{8271}
      \draw [decoration={random steps, segment length=0.6cm,
        amplitude=0.6cm,pre=lineto,post=lineto,pre length=0.25cm, post
        length=0.25cm},decorate,rounded corners=0.04cm] (6, 0.5*rand + 1.7) ellipse (1.8cm and 1.3cm);
      \node at (4.3, 2.7) {Hypoteser};
      \node (nocheat)   [font=\scriptsize] at (6.2+0.1*rand, 2.0) {Lika många väljare};
      \node (blueminor) [font=\scriptsize] at (6.2+0.1*rand, 1.6) {Röd-Grön lite fler väljare};
      \node (bluemajor) [font=\scriptsize] at (6.2+0.1*rand, 1.2) {RG mycket fler väljare};
      \node [font=\scriptsize] at (6.2+0.1*rand, 0.8) {\ldots};
      \pgfmathsetseed{649113}
      \draw [decoration={random steps, segment length=0.6cm,
        amplitude=0.6cm,pre=lineto,post=lineto,pre length=0.25cm, post
        length=0.25cm},decorate,rounded corners=0.04cm] (5, -2.3) ellipse (1.5cm and 1cm);
      \node at (4.2, -0.7) {Händelser (enkät)};
      \pgfmathsetseed{748923}
      \node (threesix) [font=\scriptsize] at (4.8+0.1*rand, -2.1) {minst 900 svarar RG};
      \node (bluewin)  [font=\scriptsize] at (4.8+0.1*rand, -2.5) {Flest svarar RG};
      \node (etc) [font=\scriptsize] at (4.8+0.1*rand, -2.9) {\ldots};
      \draw [|-|] (-2, -4) node [above left,font=\scriptsize] {$0$} -- (2, -4) node [above right,font=\scriptsize] {$1$};
      %%
      \only<1>{
      \draw[-,opacity=0] (bluemajor.east) to[out=0,in=10,looseness=0.8] (threesix.east);
      \draw[-,opacity=0] (bluemajor.east) to[out=0,in=5,looseness=1] (bluewin.east);
      \draw[-,opacity=0] (bluemajor.east) to[out=0,in=0,looseness=1.2] (etc.east);
      }
      \only<2>{
        \draw[->,red] (nocheat.west) to[out=180,in=20] node[above left,pos=0.5,font=\scriptsize] {Dåligt} (discblue.east); 
        \draw[->,red] (nocheat.west) to[out=180,in=20] (discgreen.east); 
        \draw[->,blue] (nocheat.west) to[out=190,in=0] node[below right,pos=0.5,font=\scriptsize] {Bra} (discnone.east); 
        %%
        \draw[-] (nocheat.east) to[out=0,in=10,looseness=0.8] (threesix.east);
        \draw[-] (nocheat.east) to[out=0,in=5,looseness=1] (bluewin.east);
        \draw[-] (nocheat.east) to[out=0,in=0,looseness=1.2] (etc.east);
        %%
        \draw[->] (threesix.west) to[out=180,in=90] (-1.99,-4);
        \draw[->] (bluewin.west) to[out=180,in=90] (-0.15,-4);
      }
      \only<3>{
        \draw[->,blue] (blueminor.west) to[out=180,in=20] node[above left,pos=0.5,font=\scriptsize] {Bra} (discblue.east); 
        \draw[->,red] (blueminor.west) to[out=190,in=10] (discgreen.east); 
        \node[font=\tiny,red] at (2.2, 0.45) {Dåligt};
        \draw[->,orange] (blueminor.west) to[out=200,in=0] node[below right,pos=0.5,font=\scriptsize] {Sådär} (discnone.east); 
        %%
        \draw[-] (blueminor.east) to[out=0,in=10,looseness=0.8] (threesix.east);
        \draw[-] (blueminor.east) to[out=0,in=5,looseness=1] (bluewin.east);
        \draw[-] (blueminor.east) to[out=0,in=0,looseness=1.2] (etc.east);
        %%
        \draw[->] (threesix.west) to[out=180,in=90] (-1.6,-4);
        \draw[->] (bluewin.west) to[out=180,in=90] (0.4,-4);
      }
      \only<4>{
        \draw[->,blue] (bluemajor.west) to[out=180,in=20] node[above left,pos=0.5,font=\scriptsize] {Bra} (discblue.east); 
        \draw[->,red] (bluemajor.west) to[out=190,in=20] (discgreen.east); 
        \draw[->,red] (bluemajor.west) to[out=190,in=20] node[below right,pos=0.5,font=\scriptsize] {Dåligt} (discnone.east); 
        %%
        \draw[-] (bluemajor.east) to[out=0,in=10,looseness=0.8] (threesix.east);
        \draw[-] (bluemajor.east) to[out=0,in=5,looseness=1] (bluewin.east);
        \draw[-] (bluemajor.east) to[out=0,in=0,looseness=1.2] (etc.east);
        %%
        \draw[->] (threesix.west) to[out=180,in=90] (1,-4);
        \draw[->] (bluewin.west) to[out=180,in=90] (1.85,-4);
      }
    \end{tikzpicture}
  \end{center}
\end{frame}

\begin{frame}
  \frametitle{Stapeldiagram}

  Uppsättning saker man jämför längst horisontella axeln, för en vertikal stapel
  som säger hur stort/mycket

  \only<1>{
    \begin{center}
      \input{pics2/BoilingPoint1.tex}
    \end{center}
  } \only<2>{
    \begin{center}
      \input{pics2/BoilingPoint2.tex}
    \end{center}}

  Vanligtvis antal eller proportioner
\end{frame}

\begin{frame}
  \frametitle{Stapeldiagram för fördelningar}

  Horisontell axel ger fördelningens värden, vertikal axel sannolikheten för
  respektive värde.

  OBS! Funkar bara om fördelningen är över ändligt många värden!

  \only<1>{
    \begin{center}
      \input{pics2/binom1.tex}
    \end{center}
    Binomial parametrar 10 och $0.2$
  } \only<2>{
    \begin{center}
      \input{pics2/binom2.tex}
    \end{center}
    Binomial parametrar 10 och $0.5$
  } \only<3>{
    \begin{center}
      \input{pics2/binom3.tex}
    \end{center}
    Binomial parametrar 10 och $0.8$
  }
\end{frame}

\begin{frame}
  \frametitle{Stapeldiagram för datamaterial}

  Horisontell axel ger fördelningens värden, vertikal axel
  \only<1>{\alert<1>{sannolikheten för respektive
      värde}.}\only<2->{\alert<2>{andel/antal av varje värde i datamaterialet}.}

  \uncover<3->{
    \only<1-3>{5 3 5 5 6 3 6 2 5 6 5 6 4 5 4 1 2 1 1 5}
    \only<4>{5 3 5 5 6 3 6 2 5 6 5 6 4 5 4 {\color{red} 1} 2 {\color{red} 1} {\color{red} 1} 5}
    \only<5>{5 3 5 5 6 3 6 {\color{red} 2} 5 6 5 6 4 5 4 1 {\color{red} 2} 1 1 5}
    \only<6>{5 {\color{red} 3} 5 5 6 {\color{red} 3} 6 2 5 6 5 6 4 5 4 1 2 1 1 5}
    \only<7>{5 3 5 5 6 3 6 2 5 6 5 6 {\color{red} 4} 5 {\color{red} 4} 1 2 1 1 5}
    \only<8>{{\color{red} 5} 3 {\color{red} 5} {\color{red} 5} 6 3 6 2 {\color{red} 5} 6 {\color{red} 5} 6 4 {\color{red} 5} 4 1 2 1 1 {\color{red} 5}}
    \only<9>{5 3 5 5 {\color{red} 6} 3 {\color{red} 6} 2 5 {\color{red} 6} 5 {\color{red} 6} 4 5 4 1 2 1 1 5}
  }
  
  \only<1-3>{
    \begin{center}
      \input{pics2/barchartdata0.tex}
    \end{center}
  } \only<4>{
    \begin{center}
      \input{pics2/barchartdata1.tex}
    \end{center}
  } \only<5>{
    \begin{center}
      \input{pics2/barchartdata2.tex}
    \end{center}
  } \only<6>{
    \begin{center}
      \input{pics2/barchartdata3.tex}
    \end{center}
  } \only<7>{
    \begin{center}
      \input{pics2/barchartdata4.tex}
    \end{center}
  } \only<8>{
    \begin{center}
      \input{pics2/barchartdata5.tex}
    \end{center}
  } \only<9>{
    \begin{center}
      \input{pics2/barchartdata6.tex}
    \end{center}
  }
\end{frame}

\begin{frame}
  \frametitle{Koppling mellan fördelning och data}

  Många oberoende slumpvariabler med samma fördelning
  
  \only<1>{\begin{center}\input{pics2/barconvergence0.tex}\end{center}}
  \only<2>{\begin{center}\input{pics2/barconvergence1.tex}\end{center}}
  \only<3>{\begin{center}\input{pics2/barconvergence2.tex}\end{center}}
  \only<4>{\begin{center}\input{pics2/barconvergence3.tex}\end{center}}
  \only<5>{\begin{center}\input{pics2/barconvergence4.tex}\end{center}}
  \only<6>{\begin{center}\input{pics2/barconvergence5.tex}\end{center}}
  \only<7>{\begin{center}\input{pics2/barconvergence6.tex}\end{center}}
  \only<8>{\begin{center}\input{pics2/barconvergence7.tex}\end{center}}
  \only<9>{\begin{center}\input{pics2/barconvergence8.tex}\end{center}}
\end{frame}

\begin{frame}
  Detta låter oss se skillnad på/utvärdera olika hypoteser
\end{frame}

\begin{frame}
  \frametitle{Horisontell axel}

  \only<1>{ \begin{center} \input{pics2/chartissuesx1.tex} \end{center} }
  \only<2>{ \begin{center} \input{pics2/chartissuesx2.tex} \end{center} }
  \only<3>{ \begin{center} \input{pics2/chartissuesx3.tex} \end{center} }
  \only<4>{ \begin{center} \input{pics2/chartissuesx4.tex} \end{center} }
  \only<5>{ \begin{center} \input{pics2/chartissuesx5.tex} \end{center} }
  \only<6>{ \begin{center} \input{pics2/chartissuesx6.tex} \end{center} }
  \only<7>{ \begin{center} \input{pics2/chartissuesx7.tex} \end{center} }

  \only<1-2>{Opinionsundersökning}
  \only<3>{Ingen naturlig ordning på partierna}
  \only<4-6>{Naturlig gruppering om man vill studera riksdagsval}
  \only<7>{Vad som fokuseras beror på fråga}
\end{frame}

\begin{frame}
  Fundera på vilken fråga/vilka frågor bilden ska besvara!
\end{frame}

\begin{frame}
  \frametitle{Tårtdiagram}

  \alert<1>{Bör nästan alltid undvikas}
  \only<1>{ \begin{center} \input{pics2/chartissuesx8.tex} \end{center} }
  \only<2>{ \begin{center} \input{pics2/chartissuesx9.tex} \end{center} }
  \only<3>{ \begin{center} \input{pics2/chartissuesx10.tex} \end{center} }
\end{frame}

\begin{frame}
  \frametitle{Tårtdiagram}
  \alert<2>{``The only thing worse than a pie chart is several of them.''}

  \only<1>{ \begin{center} \input{pics2/chartissuesx10.tex} \end{center} }
  \only<2>{ \begin{center} \input{pics2/chartissuesx_nightmare.tex} \end{center} }
\end{frame}

\begin{frame}
  \frametitle{Horisontell axel}  

  \only<1>{ \begin{center} \input{pics2/chartissues_ord1.tex} \end{center} }
  \only<2>{ \begin{center} \input{pics2/chartissues_ord2.tex} \end{center} }
  \only<3>{ \begin{center} \input{pics2/chartissues_ord3.tex} \end{center} }
  \only<4>{ \begin{center} \input{pics2/chartissues_ord4.tex} \end{center} }
  \only<5>{ \begin{center} \input{pics2/chartissues_ord5.tex} \end{center} }
  \only<6>{ \begin{center} \input{pics2/chartissues_ord6.tex} \end{center} }
\end{frame}

\begin{frame}
  \frametitle{Histogram}  

  Uppmätt diameter på skruvar med specifikation 4mm.\\ Naturlig ordning, testar
  som tidigare
  
  \only<1>{ \begin{center} \input{pics2/chartissue_cont_stupid1.tex} \end{center} }
  \only<2>{ \begin{center} \input{pics2/chartissue_cont_stupid2.tex} \end{center} }
  \only<3>{ \begin{center} \input{pics2/chartissue_cont_stupid3.tex} \end{center} }
  \only<4>{ \begin{center} \input{pics2/chartissue_cont_stupid4.tex} \end{center} }
  \only<5>{ \begin{center} \input{pics2/chartissue_cont_stupid5.tex} \end{center} }
\end{frame}

\begin{frame}
  \frametitle{Histogram}  

  Uppmätt diameter på skruvar med specifikation 4mm. \\ Inte bara en ordning!
  
  \only<1>{ \begin{center} \input{pics2/chartissue_cont_silly1.tex} \end{center} }
  \only<2>{ \begin{center} \input{pics2/chartissue_cont_silly2.tex} \end{center} }
  \only<3>{ \begin{center} \input{pics2/chartissue_cont_silly3.tex} \end{center} }
  \only<4>{ \begin{center} \input{pics2/chartissue_cont_silly4.tex} \end{center} }
  \only<5>{ \begin{center} \input{pics2/chartissue_cont_silly5.tex} \end{center} }
\end{frame}

\begin{frame}
  \frametitle{Histogram}  

  Uppmätt diameter på skruvar med specifikation 4mm. \\ Klumpa ihop närliggande
  
  \only<1>{ \begin{center} \input{pics2/chartissue_cont_hist1.tex} \end{center} }
  \only<2>{ \begin{center} \input{pics2/chartissue_cont_hist2.tex} \end{center} }
  \only<3>{ \begin{center} \input{pics2/chartissue_cont_hist3.tex} \end{center} }
  \only<4>{ \begin{center} \input{pics2/chartissue_cont_hist4.tex} \end{center} }
  \only<5>{ \begin{center} \input{pics2/chartissue_cont_hist5.tex} \end{center} }
\end{frame}

\begin{frame}
  \frametitle{Sambands-, Spridnings- eller Punktdiagram} 

  Se förhållande mellan två saker\\ Varje punkt motsvarar en observation
  
  \uncover<2->{Se till att välja rätt axlar!}
  \only<1>{ \begin{center} \input{pics2/scatterplot1.tex} \end{center} }
  \only<2>{ \begin{center} \input{pics2/scatterplot2.tex} \end{center} }
  \only<3>{ \begin{center} \input{pics2/scatterplot3.tex} \end{center} }
  \only<4>{ \begin{center} \input{pics2/scatterplot4.tex} \end{center} }
\end{frame}

\begin{frame}
  \frametitle{Linediagram}

  Koppla ihop sekvenser av observationer

  \only<1>{\begin{center}\input{pics2/linediagram1.tex}\end{center}}
  \only<2>{\begin{center}\input{pics2/linediagram2.tex}\end{center}}
  \only<3>{\begin{center}\input{pics2/linediagram3.tex}\end{center}}
  \only<4>{\begin{center}\input{pics2/linediagram4.tex}\end{center}}
  \only<5>{\begin{center}\input{pics2/linediagram5.tex}\end{center}}
  \only<6>{\begin{center}\input{pics2/linediagram6.tex}\end{center}}
  \only<7>{\begin{center}\input{pics2/linediagram7.tex}\end{center}}
  \only<8>{\begin{center}\input{pics2/linediagram8.tex}\end{center}}
  \only<9>{\begin{center}\input{pics2/linediagram9.tex}\end{center}}
  \only<10>{\begin{center}\input{pics2/linediagram10.tex}\end{center}}

  \only<1-5>{Vanligtvis, men inte nödvändigtvis, över tid}
  \only<6->{Inte uppenbar vilka gränser man väljer på vertikal axel}
\end{frame}

\begin{frame}
  \frametitle{Gränser för vertikal axel}

  \only<1-2>{Dåligt val ger missvisande data/dåliga beslut}
  \only<3-4>{Men beror på vilket beslut/fråga!}
  
  \only<1>{\begin{center}\input{pics2/yaxisissues1.tex}\end{center}}
  \only<2>{\begin{center}\input{pics2/yaxisissues2.tex}\end{center}}
  \only<3>{\begin{center}\input{pics2/yaxisissues3.tex}\end{center}}
  \only<4>{\begin{center}\input{pics2/yaxisissues4.tex}\end{center}}
\end{frame}

\begin{frame}
  \frametitle{Flera dimensioner}

  Mätningar för flera arter av irissläktet (blomma), gissa antalet arter
  
%  \only<1>{\begin{center}\input{pics2/final1.tex}\end{center}}
  \only<1>{\begin{center}\includegraphics{pics2/final1.pdf}\end{center}}
  \only<2>{\begin{center}\includegraphics{pics2/final2.pdf}\end{center}}
  \only<3>{\begin{center}\includegraphics[scale=0.33, trim={2cm 2cm 2cm 2cm}, clip]{pics2/final3.pdf}\end{center}}
  %\only<2>{\begin{center}\input{pics2/final2.tex}\end{center}}
  %\only<3>{\begin{center}\input{pics2/final3.tex}\end{center}}
  %\only<3>{\begin{center}\input{pics2/final3.tex}\end{center}}
\end{frame}

\end{document}

%%% Local Variables:
%%% mode: latex
%%% TeX-master: t
%%% End: