\message{ !name(lecture2pres.tex)}\documentclass{beamer}

\PassOptionsToPackage{misc}{ifsym}

\usepackage{tikzsymbols}

\usepackage{tikz}
\usetikzlibrary{intersections,positioning,patterns,decorations.pathreplacing,decorations.markings,decorations.pathmorphing,shapes,calc}
\usepackage{pgfplots}
\pgfplotsset{compat=1.11}

\usepackage[utf8]{inputenc}

\usepackage{lmodern}

\usepackage{amsmath}
\usepackage{amssymb}
\usepackage{mathtools}

\let\Fire\undefined
\usepackage[misc]{ifsym}

\usepackage{parskip}

\usepackage{hyperref}

\PassOptionsToPackage{activate={true,nocompatibility},final,tracking=true,kerning=true,spacing=true,factor=1100,stretch=10,shrink=10}{microtype}

\usepackage{xcolor}

\usepackage[swedish]{babel}

\setbeamertemplate{footline}[frame number]
\beamertemplatenavigationsymbolsempty

\newcommand{\dice}[1]{\mbox{\scriptsize\Cube{#1}}}
\newcommand{\sdice}[1]{\mbox{\tiny\Cube{#1}}}

\usepackage{graphicx}

\title{Block 2: Deskriptiv Statistik}
\author{Tilo Wiklund {$\langle$}\url{tilo.wiklund@math.uu.se}{$\rangle$}}
\date{Anonym feedback: \url{http://sayat.me/wiklund}}

\begin{document}

\message{ !name(lecture2pres.tex) !offset(-3) }


\begin{frame}
  \maketitle
\end{frame}

% \begin{frame}
%   \begin{center}
%     \begin{tikzpicture}
%       %\pgfmathsetseed{7583}
%       \pgfmathsetseed{476437}
%       \draw [decoration={random steps, segment length=0.6cm,
%         amplitude=0.6cm,pre=lineto,post=lineto,pre length=0.25cm, post
%         length=0.25cm},decorate,rounded corners=0.04cm] (0, 0.2) ellipse (1.9cm and 1.5cm);
%       \node at (0, 2.5) {Beslut (gissa vem vinner?)};
%       \pgfmathsetseed{821421}
%       \node (discblue)  [font=\scriptsize] at (0.1*rand,  0.6) {Gissa Röd-Grön};
%       \node (discgreen) [font=\scriptsize] at (0.1*rand,  0.2) {Gissa Borgligt};
%       \node (discnone)  [font=\scriptsize] at (0.1*rand, -0.2) {Ingen Gissning};
%       \pgfmathsetseed{8271}
%       \draw [decoration={random steps, segment length=0.6cm,
%         amplitude=0.6cm,pre=lineto,post=lineto,pre length=0.25cm, post
%         length=0.25cm},decorate,rounded corners=0.04cm] (6, 0.5*rand + 1.7) ellipse (1.8cm and 1.3cm);
%       \node at (4.3, 2.7) {Hypoteser};
%       \node (nocheat)   [font=\scriptsize] at (6.2+0.1*rand, 2.0) {Lika många väljare};
%       \node (blueminor) [font=\scriptsize] at (6.2+0.1*rand, 1.6) {Röd-Grön lite fler väljare};
%       \node (bluemajor) [font=\scriptsize] at (6.2+0.1*rand, 1.2) {RG mycket fler väljare};
%       \node [font=\scriptsize] at (6.2+0.1*rand, 0.8) {\ldots};
%       \pgfmathsetseed{649113}
%       \draw [decoration={random steps, segment length=0.6cm,
%         amplitude=0.6cm,pre=lineto,post=lineto,pre length=0.25cm, post
%         length=0.25cm},decorate,rounded corners=0.04cm] (5, -2.3) ellipse (1.5cm and 1cm);
%       \node at (4.2, -0.7) {Händelser (enkät)};
%       \pgfmathsetseed{748923}
%       \node (threesix) [font=\scriptsize] at (4.8+0.1*rand, -2.1) {minst 900 svarar RG};
%       \node (bluewin)  [font=\scriptsize] at (4.8+0.1*rand, -2.5) {Flest svarar RG};
%       \node (etc) [font=\scriptsize] at (4.8+0.1*rand, -2.9) {\ldots};
%       \draw [|-|] (-2, -4) node [above left,font=\scriptsize] {$0$} -- (2, -4) node [above right,font=\scriptsize] {$1$};
%       %%
%       \only<1>{
%       \draw[-,opacity=0] (bluemajor.east) to[out=0,in=10,looseness=0.8] (threesix.east);
%       \draw[-,opacity=0] (bluemajor.east) to[out=0,in=5,looseness=1] (bluewin.east);
%       \draw[-,opacity=0] (bluemajor.east) to[out=0,in=0,looseness=1.2] (etc.east);
%       }
%       \only<2>{
%         \draw[->,red] (nocheat.west) to[out=180,in=20] node[above left,pos=0.5,font=\scriptsize] {Dåligt} (discblue.east); 
%         \draw[->,red] (nocheat.west) to[out=180,in=20] (discgreen.east); 
%         \draw[->,blue] (nocheat.west) to[out=190,in=0] node[below right,pos=0.5,font=\scriptsize] {Bra} (discnone.east); 
%         %%
%         \draw[-] (nocheat.east) to[out=0,in=10,looseness=0.8] (threesix.east);
%         \draw[-] (nocheat.east) to[out=0,in=5,looseness=1] (bluewin.east);
%         \draw[-] (nocheat.east) to[out=0,in=0,looseness=1.2] (etc.east);
%         %%
%         \draw[->] (threesix.west) to[out=180,in=90] (-1.99,-4);
%         \draw[->] (bluewin.west) to[out=180,in=90] (-0.15,-4);
%       }
%       \only<3>{
%         \draw[->,blue] (blueminor.west) to[out=180,in=20] node[above left,pos=0.5,font=\scriptsize] {Bra} (discblue.east); 
%         \draw[->,red] (blueminor.west) to[out=190,in=10] (discgreen.east); 
%         \node[font=\tiny,red] at (2.2, 0.45) {Dåligt};
%         \draw[->,orange] (blueminor.west) to[out=200,in=0] node[below right,pos=0.5,font=\scriptsize] {Sådär} (discnone.east); 
%         %%
%         \draw[-] (blueminor.east) to[out=0,in=10,looseness=0.8] (threesix.east);
%         \draw[-] (blueminor.east) to[out=0,in=5,looseness=1] (bluewin.east);
%         \draw[-] (blueminor.east) to[out=0,in=0,looseness=1.2] (etc.east);
%         %%
%         \draw[->] (threesix.west) to[out=180,in=90] (-1.6,-4);
%         \draw[->] (bluewin.west) to[out=180,in=90] (0.4,-4);
%       }
%       \only<4>{
%         \draw[->,blue] (bluemajor.west) to[out=180,in=20] node[above left,pos=0.5,font=\scriptsize] {Bra} (discblue.east); 
%         \draw[->,red] (bluemajor.west) to[out=190,in=20] (discgreen.east); 
%         \draw[->,red] (bluemajor.west) to[out=190,in=20] node[below right,pos=0.5,font=\scriptsize] {Dåligt} (discnone.east); 
%         %%
%         \draw[-] (bluemajor.east) to[out=0,in=10,looseness=0.8] (threesix.east);
%         \draw[-] (bluemajor.east) to[out=0,in=5,looseness=1] (bluewin.east);
%         \draw[-] (bluemajor.east) to[out=0,in=0,looseness=1.2] (etc.east);
%         %%
%         \draw[->] (threesix.west) to[out=180,in=90] (1,-4);
%         \draw[->] (bluewin.west) to[out=180,in=90] (1.85,-4);
%       }
%     \end{tikzpicture}
%   \end{center}
% \end{frame}

% \begin{frame}
%   \frametitle{?}

%   Fördelning (hur sannolikheten är fördelad), data, och oberoende likafördelad
% \end{frame}

% \begin{frame}
%   \frametitle{Stapeldiagram}

%   Uppsättning saker man jämför längst horisontella axeln, för en vertikal stapel
%   som säger hur stort/mycket

%   \only<1>{
%     \begin{center}
%       \input{pics2/BoilingPoint1.tex}
%     \end{center}
%   } \only<2>{
%     \begin{center}
%       \input{pics2/BoilingPoint2.tex}
%     \end{center}}

%   Vanligtvis antal eller proportioner
% \end{frame}

% \begin{frame}
%   \frametitle{Stapeldiagram för fördelningar}

%   Horisontell axel ger fördelningens värden, vertikal axel sannolikheten för
%   respektive värde.

%   OBS! Funkar bara om fördelningen är över ändligt många värden!

%   \only<1>{
%     \begin{center}
%       \input{pics2/binom1.tex}
%     \end{center}
%     Binomial parametrar 10 och $0.2$
%   } \only<2>{
%     \begin{center}
%       \input{pics2/binom2.tex}
%     \end{center}
%     Binomial parametrar 10 och $0.5$
%   } \only<3>{
%     \begin{center}
%       \input{pics2/binom3.tex}
%     \end{center}
%     Binomial parametrar 10 och $0.8$
%   }
% \end{frame}

% \begin{frame}
%   \frametitle{Stapeldiagram för datamaterial}

%   Horisontell axel ger fördelningens värden, vertikal axel
%   \only<1>{\alert<1>{sannolikheten för respektive
%       värde}.}\only<2->{\alert<2>{andel/antal av varje värde i datamaterialet}.}

%   \uncover<3->{
%     \only<1-3>{5 3 5 5 6 3 6 2 5 6 5 6 4 5 4 1 2 1 1 5}
%     \only<4>{5 3 5 5 6 3 6 2 5 6 5 6 4 5 4 {\color{red} 1} 2 {\color{red} 1} {\color{red} 1} 5}
%     \only<5>{5 3 5 5 6 3 6 {\color{red} 2} 5 6 5 6 4 5 4 1 {\color{red} 2} 1 1 5}
%     \only<6>{5 {\color{red} 3} 5 5 6 {\color{red} 3} 6 2 5 6 5 6 4 5 4 1 2 1 1 5}
%     \only<7>{5 3 5 5 6 3 6 2 5 6 5 6 {\color{red} 4} 5 {\color{red} 4} 1 2 1 1 5}
%     \only<8>{{\color{red} 5} 3 {\color{red} 5} {\color{red} 5} 6 3 6 2 {\color{red} 5} 6 {\color{red} 5} 6 4 {\color{red} 5} 4 1 2 1 1 {\color{red} 5}}
%     \only<9>{5 3 5 5 {\color{red} 6} 3 {\color{red} 6} 2 5 {\color{red} 6} 5 {\color{red} 6} 4 5 4 1 2 1 1 5}
%   }
  
%   \only<1-3>{
%     \begin{center}
%       \input{pics2/barchartdata0.tex}
%     \end{center}
%   } \only<4>{
%     \begin{center}
%       \input{pics2/barchartdata1.tex}
%     \end{center}
%   } \only<5>{
%     \begin{center}
%       \input{pics2/barchartdata2.tex}
%     \end{center}
%   } \only<6>{
%     \begin{center}
%       \input{pics2/barchartdata3.tex}
%     \end{center}
%   } \only<7>{
%     \begin{center}
%       \input{pics2/barchartdata4.tex}
%     \end{center}
%   } \only<8>{
%     \begin{center}
%       \input{pics2/barchartdata5.tex}
%     \end{center}
%   } \only<9>{
%     \begin{center}
%       \input{pics2/barchartdata6.tex}
%     \end{center}
%   }
% \end{frame}

\begin{frame}
  \frametitle{Koppling mellan fördelning och data}

  Många oberoende slumpvariabler med samma fördelning
  
  \only<1>{\begin{center}\input{pics2/barconvergence0.tex}\end{center}}
  \only<1>{\begin{center}\input{pics2/barconvergence1.tex}\end{center}}
  \only<1>{\begin{center}\input{pics2/barconvergence2.tex}\end{center}}
  \only<1>{\begin{center}\input{pics2/barconvergence3.tex}\end{center}}
  \only<1>{\begin{center}\input{pics2/barconvergence4.tex}\end{center}}
  \only<1>{\begin{center}\input{pics2/barconvergence5.tex}\end{center}}
  \only<1>{\begin{center}\input{pics2/barconvergence6.tex}\end{center}}
\end{frame}

\end{document}

%%% Local Variables:
%%% mode: latex
%%% TeX-master: t
%%% End:
\message{ !name(lecture2pres.tex) !offset(-251) }
