\documentclass{beamer}

\PassOptionsToPackage{misc}{ifsym}

\usepackage{tikzsymbols}

\usepackage{tikz}
\usetikzlibrary{intersections,positioning,patterns,decorations.pathreplacing,decorations.markings,decorations.pathmorphing,shapes,calc}
\usepackage{pgfplots}
\pgfplotsset{compat=1.11}

\usepackage[utf8]{inputenc}

\usepackage{lmodern}

\usepackage{amsmath}
\usepackage{amssymb}
\usepackage{mathtools}

\let\Fire\undefined
\usepackage[misc]{ifsym}

\usepackage{parskip}

\usepackage{hyperref}

\PassOptionsToPackage{activate={true,nocompatibility},final,tracking=true,kerning=true,spacing=true,factor=1100,stretch=10,shrink=10}{microtype}

\usepackage{xcolor}

\usepackage[swedish]{babel}

\setbeamertemplate{footline}[frame number]
\beamertemplatenavigationsymbolsempty

\newcommand{\dice}[1]{\mbox{\scriptsize\Cube{#1}}}
\newcommand{\sdice}[1]{\mbox{\tiny\Cube{#1}}}

\usepackage{graphicx}

\title{Block 2: Deskriptiv Statistik \\ \small Läges- \& Spridningsmått (Del 2)}
\author{Tilo Wiklund {$\langle$}\url{tilo.wiklund@math.uu.se}{$\rangle$}}
\date{Anonym feedback: \url{http://sayat.me/wiklund}}

\begin{document}

\begin{frame}
  \maketitle
\end{frame}

\begin{frame}
  Använde olika grafiker för att lyfta fram olika egenskaper

  Beror på fråga och hur det man studerar är strukturerat!
\end{frame}

\begin{frame}
  \frametitle{Enklaste exemplen}

  \begin{enumerate}
  \item Frekvens (antal)
  \item Proportion
  \end{enumerate}
\end{frame}

\begin{frame}
  Ofta som ett första steg, erinra opinionsundersökningen

  \only<1>{\begin{center} \input{pics2/chartissuesx4.tex} \end{center}}
  \only<2>{\begin{center} \includegraphics[scale=0.33]{Riksdagsvalet_2014_V.png} \end{center}}

  \only<1>{Proportioner uträknade för varje parti innan man ritar grafik}

  \only<2>{\tiny By Avopeas (Own work) [CC BY-SA 4.0], via Wikimedia Commons \\ \url{https://commons.wikimedia.org/wiki/File\%3ARiksdagsvalet_2014_(V).png}}
\end{frame}

\begin{frame}
  \frametitle{Lägesmått} 

  \begin{enumerate}
  \item Typvärde
  \item Median
  \item Medelvärde
  \end{enumerate}
\end{frame}

\begin{frame}
  \frametitle{Typvärde (fördelning)}

  Det värde som har högst sannolikhet

  \only<1>{
  \begin{center}
    \input{pics2/mode_dist1.tex}
  \end{center}
  } \only<2>{
  \begin{center}
    \input{pics2/mode_dist2.tex}
  \end{center}
  }
  
  \only<1>{Typiskt användbar om man saknar naturlig ordning, storlek, \ldots}
  \only<2>{{\color{red} Inte alltid unikt definierat!}}
\end{frame}

\begin{frame}
  \frametitle{Typvärde (data)}

  \emph{Vanligaste} värdet i en datamängd

  \only<1>{ \begin{center} \input{pics2/mode_data1.tex} \end{center} }
  \only<2>{ \begin{center} \input{pics2/mode_data2.tex} \end{center} }
  \only<3>{ \begin{center} \input{pics2/mode_data3.tex} \end{center} }
  \only<4>{ \begin{center} \input{pics2/mode_data4.tex} \end{center} }
  \only<5>{ \begin{center} \input{pics2/mode_data5.tex} \end{center} }
\end{frame}

\begin{frame}
  Användbar för att sammanfatta ''ojämförbara'' klasser eller om man vill hitta
  en ''vinnare''

  \only<1>{\begin{center} \input{pics2/chartissuesx5.tex} \end{center}}
\end{frame}

\begin{frame}
\begin{center}
  Också som ett försa steg i mer komplex sammanfattning

   \includegraphics[scale=0.33]{uselec.png}

  Typvärde för varje region (mer eller mindre i alla fall)
 \end{center}
\end{frame}

\begin{frame}
  \frametitle{Median}

  Ibland är ordningen på saker av intresse, 
  \only<1>{
  \begin{center}
    \input{pics2/median_dist1.tex}
  \end{center}
  }
  \only<1>{Typvärdet är ''Jättedålig'', men är det ett typiskt svar?}
\end{frame}

\begin{frame}
  \frametitle{Median (data)}

  Värdet som ligger i mitten
  
  \only<1>{ \begin{center} \input{pics2/median_data1.tex} \end{center} }
  \only<2>{ \begin{center} \input{pics2/median_data2.tex} \end{center} }
  \only<3>{ \begin{center} \input{pics2/median_data3.tex} \end{center} }
  \only<4>{ \begin{center} \input{pics2/median_data4.tex} \end{center} }
  \only<5>{ \begin{center} \input{pics2/median_data5.tex} \end{center} }

  \only<1>{Här ''Jättebra''}
  \only<2>{Här ''Bra''}
  \only<3>{Här ''Bra''}
  \only<4>{Här ''Mellan''}
  \only<5>{Här ''Mellan''}
\end{frame}

\begin{frame}
  \frametitle{Väntevärde (fördelning)}

  Ibland är storleken på saker av intresse, 
  \only<1>{
  \begin{center}
    \input{pics2/mean_dist1.tex}
  \end{center}
  }
  \only<2>{
  \begin{center}
    \input{pics2/mean_dist2.tex}
  \end{center}
  }
  \only<3>{
  \begin{center}
    \input{pics2/mean_dist3.tex}
  \end{center}
  }
  \only<2>{Medianen är 3, bra gissning om vi ska välja transportmedel?}
  \only<3>{Väntevärde viktar storlekar, $0.5 \cdot 1 + 0.25 \cdot 2 + 0.2 \cdot
    15 + 0.05 \cdot 100 = 9$}
\end{frame}

\begin{frame}
  \frametitle{Medelvärde (data)}

  \only<1>{Motsvarande för data är medelvärdet}
  \only<2-4>{Kollar på medelvärdet för flera lass}
  \only<5-6>{Ta histogram, känner vi igen formen?}
  
  \only<1>{ \begin{center} \input{pics2/mean_data1.tex} \end{center} }
  \only<2>{ \begin{center} \input{pics2/mean_data2.tex} \end{center} }
  \only<3>{ \begin{center} \input{pics2/mean_data3.tex} \end{center} }
  \only<4>{ \begin{center} \input{pics2/mean_data4.tex} \end{center} }
  \only<5>{ \begin{center} \input{pics2/mean_data5.tex} \end{center} }
  \only<6>{ \begin{center} \input{pics2/mean_data6.tex} \end{center} }
\end{frame}

\begin{frame}
  \frametitle{Medelvärde eller median?}

  \begin{itemize}
  \item Medellön eller medianlön?
  \item Medelvikt eller medianvikt?
  \item Medelålder eller medianålder?
  \end{itemize}
\end{frame}

\begin{frame}
  \frametitle{Spridningsmått} 

  \begin{enumerate}
  \item Absolutavikelse
  \item Standardavikelse (Varians)
  \item Kvantiler och kvantilavstånd
  \end{enumerate}
\end{frame}

\begin{frame}
  \frametitle{Absolutavikelse}

  Utspriddhet som avstånd till väntevärdet
  
  \only<1>{ \begin{center} \input{pics2/absdiv_dist1.tex} \end{center} }
  \only<2>{ \begin{center} \input{pics2/absdiv_dist2.tex} \end{center} }
  \only<3>{ \begin{center} \input{pics2/absdiv_dist3.tex} \end{center} }
  \only<4>{ \begin{center} \input{pics2/absdiv_dist4.tex} \end{center} }

  \uncover<3->{
    \only<1-3>{
      $1.8 \cdot 0.5 + 0.8 \cdot 0.25 + 3.2 \cdot 0.2 + 9.2 \cdot 0.05 = 2.2$
    } \only<4->{
      $1.2 \cdot 0.5 + 0.2 \cdot 0.25 + 1.8 \cdot 0.2 + 5.8 \cdot 0.05 = 1.3$
    }
  }
\end{frame}

\begin{frame}
  \frametitle{Standardavikelse (Varians)}

  Visar sig ofta vara bättre att ta avstånd i kvadrat (Varians)
  \uncover<4->{Kvadratrot bevarar originalenhet (här kg), kallas standardavikelse}
  
  \only<1,2,4>{ \begin{center} \input{pics2/absdiv_dist3.tex} \end{center} }
  \only<3,5>{ \begin{center} \input{pics2/absdiv_dist4.tex} \end{center} }

  \uncover<2->{
    \only<1,2,4>{
      $1.8^2 \cdot 0.5 + 0.8^2 \cdot 0.25 + 3.2^2 \cdot 0.2 + 9.2^2 \cdot 0.05 =
      8.06$, \uncover<4>{$\sqrt{8.06} \approx 2.84$}
    } \only<3,5>{
      $1.2^2 \cdot 0.5 + 0.2^2 \cdot 0.25 + 1.8^2 \cdot 0.2 + 5.8^2 \cdot 0.05 =
      3.06$, \uncover<5>{$\sqrt{3.06} \approx 1.75$}
    }
  }
\end{frame}

\begin{frame}
  \frametitle{Absolutavikelse och standardavikelse för data}

  Samma princip för data, ta medelavståndet (alt.\ medelkvadratavståndet) till
  medelvärdet
\end{frame}

\begin{frame}
  \frametitle{Kvantiler och kvantilavstånd}

  {\small
  Median är ''värdet som ligger i mitten'', lika mycket på båda sidor, median är
  0.5-kvantilen, samma idé för 0.75-kvantil, 0.25-kvantil, \ldots}
  
  \only<1>{\begin{center} \input{pics2/median_data5.tex} \end{center}}
  \only<2->{\begin{center} \input{pics2/median_data5num.tex} \end{center}}
  \vspace{-3ex}
  \only<1>{0.25-kvantil är ''dålig'', 0.75-kvantil är ''bra''}
  \only<2->{0.25-kvantil är 3, 0.75-kvantil är 20}
  \uncover<3>{0.25-0.75-kvantilavstånd $20 - 3 = 17$}
\end{frame}

\begin{frame}
  \frametitle{Kort om Kovarians/Korrelation}

  Liknande varians/standardavikelse, men mäter om två saker stora/små samtidigt
  \only<2->{ofta standardiserar man till mellan $-1$ och $1$, kallas då korrelation}

  \only<1-2>{\begin{center} \input{pics2/scatterplot_corr1.tex} \end{center}}
  \only<3>{\begin{center} \input{pics2/scatterplot_corr2.tex} \end{center}}

  \only<1-2>{Kovarians $\approx 0.001515$ \only<2>{korrelation $\approx 0.53$}}
  \only<3>{Kovarians $\approx -38.4$ \only<3>{korrelation $\approx -0.89$}}
\end{frame}

\end{document}

%%% Local Variables:
%%% mode: latex
%%% TeX-master: t
%%% End: