\documentclass{beamer}

\PassOptionsToPackage{misc}{ifsym}

\usepackage{tikzsymbols}

\usepackage{tikz}
\usetikzlibrary{intersections,positioning,patterns,decorations.pathreplacing,decorations.markings,decorations.pathmorphing,shapes,calc}
\usepackage{pgfplots}
\pgfplotsset{compat=1.11}

\usepackage[utf8]{inputenc}

\usepackage{lmodern}

\usepackage{amsmath}
\usepackage{amssymb}
\usepackage{mathtools}

\let\Fire\undefined
\usepackage[misc]{ifsym}

\usepackage{parskip}

\usepackage{hyperref}

\PassOptionsToPackage{activate={true,nocompatibility},final,tracking=true,kerning=true,spacing=true,factor=1100,stretch=10,shrink=10}{microtype}

\usepackage{xcolor}

\usepackage[swedish]{babel}

\setbeamertemplate{footline}[frame number]
\beamertemplatenavigationsymbolsempty

\newcommand{\dice}[1]{\mbox{\scriptsize\Cube{#1}}}
\newcommand{\sdice}[1]{\mbox{\tiny\Cube{#1}}}

\usepackage{graphicx}

\title{Block 1: Sannolikhet}
\author{Tilo Wiklund {$\langle$}\url{tilo.wiklund@math.uu.se}{$\rangle$}}
\date{Anonym feedback: \url{http://sayat.me/wiklund}}

\begin{document}

\begin{frame}
  \maketitle
\end{frame}

\begin{frame}
  \frametitle{Förra gången}
  \begin{center}
    \begin{tikzpicture}
      %\pgfmathsetseed{7583}
      \pgfmathsetseed{476437}
      \draw [decoration={random steps, segment length=0.6cm,
        amplitude=0.6cm,pre=lineto,post=lineto,pre length=0.25cm, post
        length=0.25cm},decorate,rounded corners=0.04cm] (0, 0.2) ellipse (1.8cm and 1.75cm);
      \node at (0, 2.5) {Beslut};
      \pgfmathsetseed{821421}
      \node (discblue)  [font=\scriptsize] at (0.1*rand,  0.8) {Diskvalificera Blå};
      \node (discgreen) [font=\scriptsize] at (0.1*rand,  0.4) {Diskvalificera Grön};
      \node (discboth)  [font=\scriptsize] at (0.1*rand,  0.0) {Diskvalificera Båda};
      \node (discnone)  [font=\scriptsize] at (0.1*rand, -0.4) {Diskvalificera Ingen};
      \pgfmathsetseed{8271}
      \draw [decoration={random steps, segment length=0.6cm,
        amplitude=0.6cm,pre=lineto,post=lineto,pre length=0.25cm, post
        length=0.25cm},decorate,rounded corners=0.04cm] (6, 0.5*rand + 1.5) ellipse (1.75cm and 1.2cm);
      \node at (4.5, 2.7) {Hypoteser};
      \node (nocheat)   [font=\scriptsize] at (6.2+0.1*rand, 2.0) {Ingen fuskar};
      \node (blueminor) [font=\scriptsize] at (6.2+0.1*rand, 1.6) {Blå fuskar lite};
      \node (bluemajor) [font=\scriptsize] at (6.2+0.1*rand, 1.2) {Blå fuskar mycket};
      \node [font=\scriptsize] at (6.2+0.1*rand, 0.8) {\ldots};
      \pgfmathsetseed{649113}
      \draw [decoration={random steps, segment length=0.6cm,
        amplitude=0.6cm,pre=lineto,post=lineto,pre length=0.25cm, post
        length=0.25cm},decorate,rounded corners=0.04cm] (5, -2.3) ellipse (1.5cm and 1cm);
      \node at (4.2, -0.7) {Händelser};
      \pgfmathsetseed{748923}
      \node (threesix) [font=\scriptsize] at (4.8+0.1*rand, -2.1) {Blå slår tre sexor};
      \node (bluewin)  [font=\scriptsize] at (4.8+0.1*rand, -2.5) {Blå vinner};
      \node (etc) [font=\scriptsize] at (4.8+0.1*rand, -2.9) {\ldots};
      \draw [|-|] (-2, -4) node [above left,font=\scriptsize] {$0$} -- (2, -4) node [above right,font=\scriptsize] {$1$};
      %%
      \only<1>{
      \draw[-,opacity=0] (bluemajor.east) to[out=0,in=10,looseness=0.8] (threesix.east);
      \draw[-,opacity=0] (bluemajor.east) to[out=0,in=5,looseness=1] (bluewin.east);
      \draw[-,opacity=0] (bluemajor.east) to[out=0,in=0,looseness=1.2] (etc.east);
      }
      \only<2>{
        \draw[->,red] (nocheat.west) to[out=180,in=20] node[above left,pos=0.5,font=\scriptsize] {Dåligt} (discblue.east); 
        \draw[->,red] (nocheat.west) to[out=180,in=20] (discgreen.east); 
        \draw[->,red] (nocheat.west) to[out=180,in=20] (discboth.east); 
        \draw[->,blue] (nocheat.west) to[out=190,in=0] node[below right,pos=0.5,font=\scriptsize] {Bra} (discnone.east); 
        %%
        \draw[-] (nocheat.east) to[out=0,in=10,looseness=0.8] (threesix.east);
        \draw[-] (nocheat.east) to[out=0,in=5,looseness=1] (bluewin.east);
        \draw[-] (nocheat.east) to[out=0,in=0,looseness=1.2] (etc.east);
        %%
        \draw[->] (threesix.west) to[out=180,in=90] (-1.99,-4);
        \draw[->] (bluewin.west) to[out=180,in=90] (-0.15,-4);
      }
      \only<3>{
        \draw[->,blue] (blueminor.west) to[out=180,in=20] node[above left,pos=0.5,font=\scriptsize] {Bra} (discblue.east); 
        \draw[->,red] (blueminor.west) to[out=190,in=10] (discgreen.east); 
        \draw[->,red] (blueminor.west) to[out=190,in=10] (discboth.east); 
        \node[font=\tiny,red] at (2.2, 0.45) {Dåligt};
        \draw[->,orange] (blueminor.west) to[out=200,in=0] node[below right,pos=0.5,font=\scriptsize] {Sådär} (discnone.east); 
        %%
        \draw[-] (blueminor.east) to[out=0,in=10,looseness=0.8] (threesix.east);
        \draw[-] (blueminor.east) to[out=0,in=5,looseness=1] (bluewin.east);
        \draw[-] (blueminor.east) to[out=0,in=0,looseness=1.2] (etc.east);
        %%
        \draw[->] (threesix.west) to[out=180,in=90] (-1.6,-4);
        \draw[->] (bluewin.west) to[out=180,in=90] (0.4,-4);
      }
      \only<4>{
        \draw[->,blue] (bluemajor.west) to[out=180,in=20] node[above left,pos=0.5,font=\scriptsize] {Bra} (discblue.east); 
        \draw[->,red] (bluemajor.west) to[out=190,in=20] (discgreen.east); 
        \draw[->,red] (bluemajor.west) to[out=190,in=20] (discboth.east); 
        \draw[->,red] (bluemajor.west) to[out=190,in=20] node[below right,pos=0.5,font=\scriptsize] {Dåligt} (discnone.east); 
        %%
        \draw[-] (bluemajor.east) to[out=0,in=10,looseness=0.8] (threesix.east);
        \draw[-] (bluemajor.east) to[out=0,in=5,looseness=1] (bluewin.east);
        \draw[-] (bluemajor.east) to[out=0,in=0,looseness=1.2] (etc.east);
        %%
        \draw[->] (threesix.west) to[out=180,in=90] (1,-4);
        \draw[->] (bluewin.west) to[out=180,in=90] (1.85,-4);
      }
    \end{tikzpicture}
  \end{center}
\end{frame}

\begin{frame}
  \frametitle{Slumpvariabler}
  \only<1-5>{Handlar alla om värdet på tärningsslag, där varje tärningslag har ett
  (slump)värde mellan 1 och 6.}
  \begin{center}
    \begin{tikzpicture}
      \pgfmathsetseed{7498}
      \draw [decoration={random steps, segment length=0.3cm,
        amplitude=0.15cm,pre=lineto,post=lineto,pre length=0.1cm, post
        length=0.25cm},decorate,rounded corners=0.1cm] (0, -2.3) ellipse (1.6cm and 1.9cm);
      \node at (1, 0) {Händelser};
      \pgfmathsetseed{748923}
      \node (bluesix) [font=\scriptsize] at (-0.09+0.1*rand, -1.5) {Blå slår tre sexor};
      \node (somesix) [font=\scriptsize] at (-0.09+0.1*rand, -2.0) {Någon slår tre sexor};
      \node (bluewin) [font=\scriptsize] at (-0.09+0.1*rand, -2.5) {Blå vinner};
      \node (tie)     [font=\scriptsize] at (-0.09+0.1*rand, -3.0) {Oavgjort};
      \node (etc)     [font=\scriptsize] at (-0.09+0.1*rand, -3.5) {\ldots};
      %%
      \only<2->{
        \only<2-6>{\node[anchor=west] (bluesixT) at (2.6, -0.8) {''Blås tärningar är alla sexor.''};}
        \only<7->{\node[anchor=west] (bluesixT) at (2.6, -0.8) {$B_1 = 6$ och $B_2 = 6$ och $B_3 = 6$};}
        \draw[<-] (bluesix.east) to (bluesixT.west);
      }
      % 
      \only<3->{
        \only<3-7>{\node[anchor=west,text width=7cm] (somesixT) at (2.6, -1.8) {''Blå eller Gröns alla tärningar är sexor.''};}
        \only<8->{\node[anchor=west,text width=7cm] (somesixT) at (2.6, -1.8) {($B_1 = 6$ och $B_2 = 6$ och $B_3 = 6$) eller ($G_1 = 6$ och $G_2 = 6$ och $G_3 = 6$)};
        }
        \draw[<-] (somesix.east) to (somesixT.west);
      }
      \node[opacity=0,anchor=west,text width=7cm] (somesixT) at (2.6, -1.8) {($B_1 = 6$ och $B_2 = 6$ och $B_3 = 6$) eller ($G_1 = 6$ och $G_2 = 6$ och $G_3 = 6$)};
      \only<4->{
        \only<4-8>{\node[anchor=west] (bluewinT) at (2.6, -2.8) {''Blå vinner''};}
        \only<9->{\node[anchor=west] (bluewinT) at (2.6, -2.8) {$B_{\mathrm{tot}} > G_{\mathrm{tot}}$};}
        \draw[<-] (bluewin.east) to (bluewinT.west);
      }
      \only<5->{
        \only<5-9>{\node[anchor=west] (tieT) at (2.6, -3.8) {''Blås totalvärde är lika med Gröns''};}
        \only<10->{\node[anchor=west] (tieT) at (2.6, -3.8) {$B_{\mathrm{tot}} = G_{\mathrm{tot}}$};}
        \draw[<-] (tie.east) to (tieT.west);
      }
      %%
    \end{tikzpicture}
  \end{center}
  \only<6->{Ge dessa namn: $B_1$, $B_2$, $B_3$ och $B_{\mathit{tot}}$ för Blås
    första, andra, tredje tärningslag och totalvärde. Liknande med $G_1$, $G_2$,
    $G_3$, och $G_{\mathit{tot}}$.}
\end{frame}

\begin{frame}
  \frametitle{Slumpvariabler}
  Kallar dessa ''slumpsaker'' slumpvariabler. Slumpvariabler alltid av
  specificerad ''typ'': tärningslag är heltal mellan 1 och 6, totalvärde av tre
  tärningslag är heltal mellan 1 och 18, \ldots

  Ex: Kastar två pilar på karta. 
  \begin{center}
    \begin{tikzpicture}
      \node {\includegraphics[scale=0.15]{worldmap.png}};
      \only<2->{
      \node[inner sep=0] (dart1) at (0.96,-0.05) {\includegraphics[scale=0.05]{dart.png}};
      \node[inner sep=0] (dart2) at (-0.46,-0.3) {\includegraphics[scale=0.05]{dart.png}};
      }
      %%
      \only<1,2>{
      \node[anchor=west,font=\tiny,opacity=0] (longlat1) at ( 2, 1) {$P_1 = (-19.23,  46.48)$};
      \node[anchor=east,font=\tiny,opacity=0] (longlat2) at (-2, 1) {$P_2 = (-33.80, -64.79)$};
      }
      \only<3->{
      \node[anchor=west,font=\tiny] (longlat1) at ( 2, 1) {$P_1 = (-19.23,  46.48)$};
      \node[anchor=east,font=\tiny] (longlat2) at (-2, 1) {$P_2 = (-33.80, -64.79)$};
      \draw (longlat1) to (dart1.south west);
      \draw (longlat2) to (dart2.south west);
      }
      \only<4->{
      \node[anchor=west,font=\tiny] (country1) at ( 2, -1) {$L_1 = \mbox{Madagaskar}$};
      \node[anchor=east,font=\tiny] (country2) at (-2, -1) {$L_2 = \mbox{Argentina}$};
      \draw (country1) to (dart1.south west);
      \draw (country2) to (dart2.south west);
      }
    \end{tikzpicture}
  \end{center}

    \uncover<3->{$P_1$ och $P_2$ koordinater i longitud/latitud}
    \uncover<4->{\newline $L_1$ och $L_2$ en av Brasilien, Danmark, Kina, \ldots}
\end{frame}

\begin{frame}
  \frametitle{Händelser från slumpvariabler}

  \begin{enumerate}
  \item Om en slumpvariabel, säg $X$, är ett heltal får vi ''automatiskt''
    händelser som: $X$ är positivt, $X$ är jämnt, $X < 10$, \ldots

  \item För (slump)landet $L_1$ får man händelser som: $L_1$ hade 2004 en BNP (PPP per
    capita) över USD 40k, Spanska är ett officielt språk i $L_1$, \ldots
  
  \item För (slump)koordinaten $P_2$: $P_2$ ligger norr om ekvatorn, $P_2$
    ligger i tidszon UTC+7, $P_2$ är i en sjö, \ldots 
  \end{enumerate}
\end{frame}

\begin{frame}
  \frametitle{Modeller}

  Central fråga i modellering: Vilka slumpvariabler är relevanta?

  \begin{enumerate}
  \item Gruppövning Grupp A (labbstudie): $A_1$, $A_2$, \ldots, $A_{100}$ är person
    1 till person 100s valt för svarsalternativ (mellan, säg, 1 och 5) på fråga
    ''gick betalningsprocessen felfritt''. \alert<2>{Varje slumpvariabel ett av
    alternativen 1, 2, 3, 4 eller 5}.
  \item Grupp D (finansiell data från andra organisation): $D_1$, $D_2$, \ldots
    $D_{7}$ förändringen i kostnader kopplade till hantering av betalningar för 7
    andra organisationer man tittat på. \alert<4>{Varje är ett (potentiellt negativt)
    antal kronor och ören}. \only<5>{\mbox{}}
  \end{enumerate}
\end{frame}

\begin{frame}
  \frametitle{Funktioner}

  \begin{columns}
    \column{0.34\textwidth}{
      \begin{center}
        \begin{tikzpicture}
          \clip (0, -2) rectangle (6, 2); 
          \node {\includegraphics[scale=0.15]{worldmap.png}};
          \node[inner sep=0] (dart1) at (0.96,-0.05) {\includegraphics[scale=0.05]{dart.png}};
          % \node[inner sep=0] (dart2) at (-0.46,-0.3) {\includegraphics[scale=0.05]{dart.png}};
          %% 
          \node[anchor=west,font=\tiny] (longlat1) at ( 2, 1) {$P_1 = (-19.23,  46.48)$};
          % \node[anchor=east,font=\tiny] (longlat2) at (-2, 1) {$P_2 = (-33.80, -64.79)$};
          \draw (longlat1) to (dart1.south west);
          % \draw (longlat2) to (dart2.south west);
          %% 
          \node[anchor=west,font=\tiny] (country1) at ( 2, -1) {$L_1 = \mbox{Madagaskar}$};
          % \node[anchor=east,font=\tiny] (country2) at (-2, -1) {$L_2 = \mbox{Argentina}$};
          \draw (country1) to (dart1.south west);
          % \draw (country2) to (dart2.south west);
        \end{tikzpicture}
      \end{center}
    }
    \column{0.6\textwidth}{
      
      Vilken av $P_1$ och $L_1$ säger mest?

      \uncover<2->{Om man vet $P_1$ så vet man $L_1$!}

      \uncover<3->{Men $L_1$ räcker inte för att avgöra $P_1$.}
    }
  \end{columns}

  \uncover<4->{ Om en slumpvariabel bestäms av en/flera andra sägs den
    vara en \emph{funktion av den/dem}. $L_1$ är alltså en
    funktion av $P_1$.}

  \uncover<5->{
    Ex: Blås tärningslags totala värde ($B_{\mathit{tot}}$) är en funktion av de
    tre individuella tärningslagen $B_1$, $B_2$, $B_3$ eftersom
    $B_{\mathit{tot}} = B_1 + B_2 + B_3$.  
  }
\end{frame}

\begin{frame}
  \frametitle{Hypoteser och tilldelning av sannolikheter}

  \only<1>{Kom ihåg: vill tilldela händelser sannolikheter (tal mellan 0 och 1)}

  Kan denna tilldelning gå till hur som helst? Kan vi bestämma att

  \begin{enumerate}
  \item<2-> sannolikheten att ''Corbyn vinner'' är $0.85$ medan den för
    ''Corbyn vinner med minst minst 7 procentenheter'' är $0.95$?
  \item<3-> sannolikheten för ''$B_1 = \dice{3}$'' är $0.3$, sannolikheten ''$B_1
    = \dice{5}$'' är $0.4$ och sannolikheten för ''$B_1 = \dice{3}$ eller
    $B_1 = \dice{5}$'' är $0.9$?
  \item<4-> sannolikheten för ''$B_1$ är jämnt eller $B_1$ är udda'' är $0.8$?
  \item<5-> sannolikheten ''$B_1 = \dice{4}$'' är $0.2$ och ''$B_1$, $B_2$,
    $B_3$ alla är $\dice{4}$'' också är $0.2$?
  \item<6-> både ''$B_1$ jämn'' och ''$B_1$ udda'' har sannolikhet 0.4?
  \end{enumerate}
\end{frame}

\begin{frame}
  \frametitle{Kolmogorov's Axiom (mer eller mindre)}

  Visar sig att alla dessa ''fel'' kan uteslutas genom att kräva
  \begin{enumerate}
  \item Sannolikheten för en \alert<2>{händelse som (logiskt) måste inträffa}
    måste \alert<2>{vara $1$}.
  \item Sannolikheten att \alert<3>{minst en av} en uppsättning
    \alert<3>{\emph{ömsesidigt uteslutande händelser}} inträffar måste vara
    \alert<3>{summan händelsernas sannolikheter}.
  \end{enumerate}

  Modellera sannolikheter för tillräckligt många händelser, beräkna resterande
  med dessa regler.\only<4>{\mbox{}}
\end{frame}

\begin{frame}
  \frametitle{Notation}

  Ger ofta hypoteser (tilldelningar av sannolikheter) korta namn, vanligaste
  namnet är $P$, och skriver $P(\cdots)$ för den sannolikhet som $P$ tilldelar
  händelsen ''$\cdots$''.

  \uncover<2->{
  Ex: Slumpvariabel $X$ ett tärningslag (en av $\dice{1}, \dice{2}, \dotsc,
  \dice{6}$), $P$ vara hypotesen att tärningen är oviktad och $Q$ vara hypotesen
  att tärningen är viktad så att man får sexor med 50\% sannolikhet (och hämnt
  utspritt mellan resterande värden). Då
  \begin{enumerate}
  \item $P(X = \dice{6}) = \frac{1}{6}$ men $Q(X = \dice{6}) = \frac{1}{2}$
  \item $P(X = \dice{2}) = \frac{1}{6}$ men $Q(X = \dice{2}) = \frac{1}{12}$
  \item $P(\mbox{$X$ jämn}) = \frac{1}{2}$ men $Q(\mbox{$X$ jämn}) =
    \frac{2}{3}$
  \end{enumerate}}
\end{frame}

\begin{frame}
  \frametitle{Exempel på räkning}

  Slumpvariabler $X$ och $Y$ två tärningslag ($\dice{1}, \dice{2}, \dotsc,
  \dice{6}$), $T$ hypotesen att de är oviktade och inte påverkar varandra, så
  att varje händelse av typ ''$X = \dice{2}$ och $Y =\dice{5}$'' har samma
  sannolikhet med avseende på $T$. 

  \begin{enumerate}
  \item<2->
    \only<4-9>{$T(\mbox{$X \!=\! \dice{2}$ och $\!\!Y \!\!=\! \dice{5}$}) = \,?$}
    \only<10->{$T(\mbox{$X \!=\! \dice{2}$ och $\!\!Y \!\!=\! \dice{5}$}) = 1/36$}
    \only<5-9>{\begin{align*}
                 T\left(\begin{smallmatrix}
                     \mbox{\scriptsize ($X \!=\! \sdice{1}$ och $\!\!Y \!\!=\! \sdice{1}$) eller}
                     \\
                     \mbox{\scriptsize ($X \!=\! \sdice{1}$ och $\!\!Y \!\!=\! \sdice{2}$) eller}
                     \\
                     \cdots\end{smallmatrix}\right) = \only<5>{?}\only<6->{1}\end{align*}}
             \only<7-9>{
               \begin{align*}
                 T\left(\begin{smallmatrix}
                     \mbox{\scriptsize ($X \!=\! \sdice{1}$ och $\!\!Y \!\!=\! \sdice{1}$) eller}
                     \\
                     \mbox{\scriptsize ($X \!=\! \sdice{1}$ och $\!\!Y \!\!=\! \sdice{2}$) eller}
                     \\
                     \cdots\end{smallmatrix}\right)
              &=
                \begin{smallmatrix}
                  T(\mbox{\scriptsize ($X \!=\! \sdice{1}$ och $\!\!Y \!\!=\! \sdice{1}$)}) +
                  \\
                  T(\mbox{\scriptsize ($X \!=\! \sdice{1}$ och $\!\!Y \!\!=\! \sdice{2}$)}) +
                  \\
                  \cdots\end{smallmatrix}
                 \only<8,9>{
                 \\ &=
                      \only<8>{?}\only<9>{36} \cdot T(\mbox{$X \!=\! \dice{2}$ och $\!\!Y \!\!=\! \dice{5}$})}
               \end{align*}
  }
\item<2-> \only<3-13>{$T(X + Y \leq 3) = \,?$}
  \only<14->{$T(X + Y \leq 3) = 3/36 = 1/12$}
  \only<11-13>{
  \begin{align*}
    T(X + Y \leq 3) &= \only<8>{?}
    \uncover<11->{
      T\left(\begin{smallmatrix}
        \mbox{\scriptsize $X \!=\! \dice{1}$ och $\!\!Y \!\!=\! \dice{1}$ eller}
        \\
        \mbox{\scriptsize $X \!=\! \dice{2}$ och $\!\!Y \!\!=\! \dice{1}$ eller}
        \\
        \mbox{\scriptsize $X \!=\! \dice{1}$ och $\!\!Y \!\!=\! \dice{2}$ \phantom{eller}}
      \end{smallmatrix}\right)
    }
    \uncover<12->{
    \\&=
      \begin{smallmatrix}
        T(\mbox{\scriptsize $X \!=\! \dice{1}$ och $\!\!Y \!\!=\! \dice{1}$}) +
        \\
        T(\mbox{\scriptsize $X \!=\! \dice{2}$ och $\!\!Y \!\!=\! \dice{1}$}) +
        \\
        T(\mbox{\scriptsize $X \!=\! \dice{1}$ och $\!\!Y \!\!=\! \dice{2}$}) \phantom{+}
      \end{smallmatrix}
    }
    \uncover<13->{
    \\&=
      \begin{smallmatrix}
        1/36
        \\
        1/36
        \\
        1/36
      \end{smallmatrix}
    }
  \end{align*}}
\item<2-> \only<2-18>{$T(X + Y \geq 4) = \,?$}
  \only<19->{$T(X + Y \geq 4) = 11/12$}
  \only<15-18>{
    \begin{align*}
      T(X + Y \geq 4) &=
      \uncover<16->{T(\mbox{inte $X + Y \leq 3$})}
      \\\uncover<17->{&= 1 - T(X + Y \leq 3)}
      \\\uncover<18->{&= 1 - 1/12}
    \end{align*}
  }
  \end{enumerate}
\end{frame}

\begin{frame}
  \frametitle{Modellering}

  Specificera slumpvariabler/händelser för det ''scenario man studerar''.

  För varje hypotes specificera sannolikheter för tillräckligt många händelser
  för att sannolikheten för alla händelser av intresse ska kunna beräknas.
\end{frame}

\begin{frame}
  \frametitle{Verktyg}

  \begin{enumerate}
  \item \only<1>{Slumpvariabler}\only<2>{{\color{fg!30}Slumpvariabler}}
  \item \only<1>{Funktionsberoenden}\only<2>{{\color{fg!30} Funktionsberoenden}}
  \item<2-> Betingning
  \item<2-> Oberoende
  \item<2-> Fördelningar
  \end{enumerate}
\end{frame}

\begin{frame}
  \frametitle{Betingning}

  Ex: Vi vill fråga en slumpmässigt vald medlem i en organisation huruvida de
  trivs. Säg att vi tänker oss veta att medlemmar som trivs svarar ärligt i 95\%
  av fallen och medlemmar som inte trivs brukar ljuga och svarar ärligt endast i
  30\% av fallen.

  Tänk att vi har en hypotes att personen väljes helt slumpmässigt (det vill
  säga varje medlem har samma sannolikhet) och att bara 10\% av organisationen trivs.
  Vad är sannolikheten att personen vi frågar säger att de trivs?

  För enkelhets skull säg att alla antingen trivs eller inte trivs och att de
  svarar entydigt.
\end{frame}

\begin{frame}
  \frametitle{Betingning}

  $P$ en hypotes, $A$ och $B$ med sannolikheter $P(A)$ och $P(B)$. Sannolikheten
  med avseende på P för $A$ \emph{givet att $B$ inträffat} skrivs $P(A \mid B)$.

  \only<1>{{\color{fg!20}
  Ex: $Q$ hypotesen om slumpmässigt valda medarbetaren

  $Q(\mbox{väljer som trivs}) = 0.1$

  $Q(\mbox{väljer som inte trivs}) = 0.9$

  $Q(\mbox{får svar att de trivs} \mid \mbox{väljer som trivs}) = \only<1,2>{?}\only<3-4>{0.95}$
  
  $Q(\mbox{får svar att de trivs} \mid \mbox{väljer som inte trivs}) = \only<1-4>{?}\only<4>{0.7}$}
  }
  \only<2->{
  Ex: $Q$ hypotesen om slumpmässigt valda medarbetaren

  $Q(\mbox{väljer som trivs}) = 0.1$

  $Q(\mbox{väljer som inte trivs}) = 0.9$

  $Q(\mbox{får svar att de trivs} \mid \mbox{väljer som trivs}) = \only<1,2>{?}\only<3-4>{0.95}$
  
  $Q(\mbox{får svar att de trivs} \mid \mbox{väljer som inte trivs}) = \only<1-3>{?}\only<4>{0.7}$
  }
\end{frame}

\begin{frame}
  \frametitle{Betingning}

  Rätt definition visar sig vara
  \begin{align*}
    P(A \mid B) = \frac{P(\mbox{$A$ och $B$})}{P(B)}.
  \end{align*}

  Från denna formel följer det att
  \begin{align*}
    &Q(\mbox{får svar att de trivs})
    \\&\quad=
    \begin{smallmatrix}Q(\mbox{\scriptsize får svar att de trivs} \mid \mbox{\scriptsize väljer som trivs})
    Q(\mbox{\scriptsize väljer som trivs})
    \\+\\
    Q(\mbox{\scriptsize får svar att de trivs} \mid \mbox{\scriptsize väljer som inte trivs})
    Q(\mbox{\scriptsize väljer som inte trivs})
    \end{smallmatrix}
    \\&\quad=
        0.95 \cdot 0.1 + 0.7 \cdot 0.9
    \\&\quad=
        0.725
  \end{align*}

  \only<2->{
    PS:
    $Q(\mbox{\scriptsize väljer som trivs} \mid \mbox{\scriptsize får svar att de trivs}) \only<2>{= \,?}\only<3->{\approx 0.25}$
  }
\end{frame}

\begin{frame}
  \frametitle{Oberoende}

  Om $L$ är en hypotes och $A$ och $B$ uppfyller $L(A \mid B) = L(A)$ och/eller
  $L(B \mid A) = L(B)$ så sägs \alert<2>{$A$ och $B$ vara oberoende med avseende
    på $L$}.

  \uncover<3->{
    Det vill säga, information om $A$ ger oss ingen information om $B$ och vise
    versa! Formaliserar det man heuristiskt tänker sig oberoende betyder.
  
    Kan även skrivas som $L(\mbox{$A$ och $B$}) = L(A) \cdot L(B)$.}
\end{frame}

\begin{frame}
  \frametitle{Modellering oberoende}

    Oberoende vanligtvis något man antar (när det verkar rimligt)

    Ex: Hypotes där man plockar med återläggning från en population. Per design
    påverkas inte sannolikheten att en specifik sorts individ (ex.\ personal som
    trivs) väljs nästa gång om den valdes första gången.
    
    Ex: Gör samma fysikexperiment flera gånger. Händelsen att experimentet får
    ett utfall första gången borde inte påverka händelsens utfall andra gången? 
\end{frame}

\begin{frame}
  \frametitle{Oberoende slumpvariabler}

  Två slumpvariabler $X$ och $Y$ oberoende med avseende på $L$ om alla händelser
  som bara handlar om $X$ är oberoende (med avseende på $L$) av alla händelser
  som bara handlar om $Y$.

  Ex: $X$ är resultat när jag kastar en tärning, $Y$ när du kastar en tärning.
  Borde $X$ och $Y$ vara oberoende?
\end{frame}

\begin{frame}
  \frametitle{Fördelningar}

  Om $P$ är en hypotes och $X$ en slumpvariabel, så kallas de sannolikheter $P$
  tilldelar händelser som handlar \alert<1>{bara om $X$} för \alert<1>{$X$
    fördelning med avseende på $P$}.

  \uncover<2>{Obs: Ibland bara om $X$ är en slumpvariabel med numeriska värden!}
\end{frame}

\begin{frame}
  \frametitle{Fördelningar modellering}

  Varför intressant?

  Färdig ''katalog'' av vanligt förekommande fördelningar
  \begin{enumerate}
  \item Binomial
  \item Normal
  \item \color{fg!20} Exponential
  \item Poisson
  \item \color{fg!5} Gamma
  \item Beta
  \end{enumerate}
\end{frame}

\begin{frame}
  \frametitle{Binomial}

  Om $X$ är en slumpvariabel och $Q$ en hypotes så att \alert<2>{$X$ kan
    beskrivas som att räkna hur många av $K$ oberoende} (med avseende på $Q$)
  \alert<2>{händelser, alla med samma sannolikhet $a$} (med avseende på $Q$), så
  är den \alert<3>{binomialfördelad med parametrar $K$ och $a$} (med avseende på
  $Q$).

  \uncover<4->{
  Ex: Spelar rent tur-baserat tärningspel 10 gånger i rad och låter $X$ räkna
  hur många gånger man vinner. Under hypotesen att tärningarna är oberoende är
  $X$ binomialfördelad med parametrar 10 och $p$, där $p$ är sannolikheten att
  vinna under hypotesen.

  Ex(?): Spelar spel som involverar skicklighet 10 gånger i rad \ldots
  }
\end{frame}

\begin{frame}
  \frametitle{Normal}

  Uppstår vanligtvis som approximation!

  $X$ blir \emph{approximativt} normalfördelad (med parametrar som vi kommer
  tala om nästa gång) med avseende på en hypotes $P$ om:\newline $X$ kan skrivas
  som en summa eller ett medelvärde av många oberoende (m.a.p.\ $P$)
  slumpvariabler som alla har ''liknande'' fördelning (m.a.p.\ $P$).

  \uncover<2>{Ex: Tar många mätningar med ett mätinstrument och tar medelvärde
    av mätningar.}
\end{frame}

\pgfmathdeclarefunction{gauss}{2}{%
  \pgfmathparse{1/(#2*sqrt(2*pi))*exp(-((x-#1)^2)/(2*#2^2))}%
}

\begin{frame}
  \frametitle{Normal (täthet)}

  Beskrivs vanligtvis via sin \emph{täthetsfunktion}. Om $X$ är normalfördelad
  med avseende på $P$ så är sannolikheten att $X$ hamnar i ett litet intervall
  runt, säg, 2 ungefär tätheten vid 2 gånger intervallets bredd.
   
  \only<1>{
  \begin{tikzpicture}[scale=0.666]
    \begin{axis}
      [every axis plot post/.append style={
        mark=none,domain=-2:4,samples=50,smooth},
      axis x line*=bottom,
      axis y line*=left,
      enlargelimits=upper]
      \addplot {gauss(1,0.9)};
      \node at (axis cs: 2,0.2391) {$\bullet$};
      \draw (axis cs: 2,0) -- (axis cs: 2, 0.2391);
    \end{axis}
  \end{tikzpicture}
  }
  \only<2->{
  \begin{tikzpicture}[scale=0.666]
    \begin{axis}
      [every axis plot post/.append style={
        mark=none,domain=-2:4,samples=50,smooth},
      axis x line*=bottom,
      axis y line*=left,
      enlargelimits=upper]
      \addplot {gauss(1,0.9)};
      \node at (axis cs: 2,0.2391) {$\bullet$};
      \draw (axis cs: 2,0) -- (axis cs: 2, 0.2391);
      \draw (axis cs: 1.8, 0.2391) -- (axis cs: 2.2, 0.2391);
      \draw[dashed] (axis cs: 1.8,0) -- (axis cs: 1.8, 0.2391);
      \draw[dashed] (axis cs: 2.2,0) -- (axis cs: 2.2, 0.2391);
    \end{axis}
  \end{tikzpicture}
  }
  \only<4>{
    \begin{tikzpicture}[scale=0.666]
      \begin{axis}
        [every axis plot post/.append style={
          mark=none,domain=-2:4,samples=50,smooth},
        axis x line*=bottom,
        axis y line*=left,
        enlargelimits=upper]
        \addplot {gauss(1,0.9)};
        % 
        \node[label={45:{$\mu = 1$}}] at (axis cs: 1,0) {};
        \draw (axis cs: 1,0) -- (axis cs: 1, 0.44326);
        \draw (axis cs: 1,0.26886) -- (axis cs: 1.9,0.26886);
        \node[label={45:{$\sigma = 0.9$}}] at (axis cs: 1,0.26886) {};
      \end{axis}
    \end{tikzpicture}
  }
  \only<5->{
    \begin{tikzpicture}[scale=0.666]
      \begin{axis}
        [every axis plot post/.append style={
          mark=none,domain=-2:4,samples=50,smooth},
        axis x line*=bottom,
        axis y line*=left,
        enlargelimits=upper]
        \addplot {gauss(1,0.9)};
        \addplot {gauss(0,0.5)};
        % 
        \node[label={45:{$\mu = 1$}}] at (axis cs: 1,0) {};
        \draw (axis cs: 1,0) -- (axis cs: 1, 0.44326);
        \draw (axis cs: 1,0.26886) -- (axis cs: 1.9,0.26886);
        \node[label={45:{$\sigma = 0.9$}}] at (axis cs: 1,0.26886) {};
        % 
        \node[label={100:{$\mu = 0$}}] at (axis cs: 0,0) {};
        \draw (axis cs: 0,0) -- (axis cs: 0, 0.79788);
        \draw (axis cs: 0,0.48394) -- (axis cs: 0.5,0.48394);
        \node[label={45:{$\sigma = 0.5$}}] at (axis cs: 0,0.48394) {};
      \end{axis}
    \end{tikzpicture}
  }

  \uncover<2->{$P(1.9 < X < 2.1) \approx 0.2 \cdot 0.24$}
\end{frame}

\end{document}

%%% Local Variables:
%%% mode: latex
%%% TeX-master: t
%%% End: