\documentclass{beamer}

\PassOptionsToPackage{misc}{ifsym}

\usepackage{tikzsymbols}

\usepackage{tikz}
\usetikzlibrary{intersections,positioning,patterns,decorations.pathreplacing,decorations.markings,decorations.pathmorphing,shapes,calc}
\usepackage{pgfplots}
\pgfplotsset{compat=1.11}

\usepackage[utf8]{inputenc}

\usepackage{lmodern}

\usepackage{amsmath}
\usepackage{amssymb}
\usepackage{mathtools}

\let\Fire\undefined
\usepackage[misc]{ifsym}

\usepackage{parskip}

\usepackage{hyperref}

\PassOptionsToPackage{activate={true,nocompatibility},final,tracking=true,kerning=true,spacing=true,factor=1100,stretch=10,shrink=10}{microtype}

\usepackage{xcolor}

\usepackage[swedish]{babel}

\setbeamertemplate{footline}[frame number]
\beamertemplatenavigationsymbolsempty

\newcommand{\dice}[1]{\mbox{\scriptsize\Cube{#1}}}
\newcommand{\sdice}[1]{\mbox{\tiny\Cube{#1}}}

\usepackage{graphicx}

\title{Block 3: Inferens \\ \small Hypotesprövning för väntevärden (Del 2)}
\author{Tilo Wiklund {$\langle$}\url{tilo.wiklund@math.uu.se}{$\rangle$}}
\date{Anonym feedback: \url{http://sayat.me/wiklund}}

\begin{document}

\begin{frame}
  \maketitle
\end{frame}

\begin{frame}
  \frametitle{Hypotesprövning för väntevärde}
  
  Erinra: Väntevärde/medelvärde ''tyngdpunkt''

  Ofta intresserad av att pröva hypoteser om väntevärde

  \begin{enumerate}
  \item Motbevisa att maskinen uppfyller specifikationer om vi vill felanmäla
  \item Motbevisa att det inte är någon förändring före/efter behandling
  \item Motbevisa att förändringen är densamma som för en kontrollgrupp
  \end{enumerate}
\end{frame}

\begin{frame}
  \frametitle{Test baserat på medelvärde}

  Givet oberoende observationer med samma väntevärde

  \begin{itemize}
  \item Enheter producerade av maskinen
  \item Förändringen hos (slumpmässigt valda) patienter  
  \end{itemize}

  Om vi vill förkasta hypotesen att väntevärdet är, säg, 1 i första exemplet,
  vad kan vi titta på?

  \uncover<2->{Medelvärdet av observationerna, \uncover<3->{är det orimligt stort/litet?}}
  
  \uncover<4->{Hur stort/litet är \emph{orimligt}?}
\end{frame}

\begin{frame}
  \vfill \begin{center}Vad vet vi om fördelningen på medelvärden?
  \end{center}
  \vfill
\end{frame}

\begin{frame}
  \frametitle{Normalfördelning}  

  Erinra: Uppstår (approximativt) när vi tar medelvärden(/summor)! 

  Beskrivs av tätheten:
  \only<1>{
  \begin{center}
    \input{pics2/normaldensity1.tex}
  \end{center}
  }
  \only<2>{
  \begin{center}
    \input{pics2/normaldensity2.tex}
  \end{center}
  }
  \only<3>{
  \begin{center}
    \input{pics2/normaldensity3.tex}
  \end{center}
  }
  \only<4>{
  \begin{center}
    \input{pics2/normaldensity4.tex}
  \end{center}
  }
  \only<5>{
  \begin{center}
    \input{pics2/normaldensity5.tex}
  \end{center}
  }
  \only<6>{
  \begin{center}
    \input{pics2/normaldensity6.tex}
  \end{center}
  }
  \only<7>{
  \begin{center}
    \input{pics2/normaldensity7.tex}
  \end{center}
  }
  \only<8>{
  \begin{center}
    \input{pics2/normaldensity8.tex}
  \end{center}
  }

  \begin{overprint}
    \onslide<2> Sannolikheten för små intervall är intervallets bredd gånger
    höjden på kurvan vid intervallet.
    \onslide<3> Sannolikheten för små intervall är intervallets bredd gånger
    höjden på kurvan vid intervallet. Ex.\ $(2.1 - 1.9) \cdot 0.24 = 0.048$
    \onslide<4> Dela upp i många små intervall
    \onslide<5,6> Dela upp i många små intervall, större intervall genom att räkna
    ihop små staplar
    \onslide<7> Sannolikhet för intervall ges av ytan under kurvan
    \onslide<8> Sannolikhet för intervall ges av ytan under kurvan, samma
    princip vid randen, observera låg kurva innebär låg sannolikhet
  \end{overprint}
\end{frame}

\begin{frame}
  \frametitle{Normalfördelning}  

  Erinra: Uppstår (approximativt) när vi tar medelvärden(/summor)! 

  Men är det rimligt att alla dessa har samma fördelning:
  \begin{enumerate}
  \item Medelvärdet på containervikter för last till lastfartyg 
  \item Medelvärdet på vikter av slumpmässigt valda personer i landet
  \item Medelvärdet~på~vikter~av~slumpmässigt~valda~personer~i~världen
  \end{enumerate}
\end{frame}

\begin{frame}
  \frametitle{Normalfördelningsparametrar}  

  Precis som med binomialfördelning är normalfördelningen en hel familj av
  fördelningar.

  \begin{overprint}
    \onslide<1> En parameter bestämmer väntevärde (här även mittpunkt!)
    \onslide<2-3> En annan bestämmer standardavikelse (utspriddhet)
    \onslide<4> Två parametrar, mittpunkt och utspriddhet
    \onslide<5> Två parametrar, väntevärde och standardavikelse
  \end{overprint}
  
  \only<1>{
  \begin{center}
    \input{pics2/normaldensities1.tex}
  \end{center}
  }
  \only<2>{
  \begin{center}
    \input{pics2/normaldensities2.tex}
  \end{center}
  }
  \only<3>{
  \begin{center}
    \input{pics2/normaldensities3.tex}
  \end{center}
  }
  \only<4,5>{
  \begin{center}
    \input{pics2/normaldensities4.tex}
  \end{center}
  }
\end{frame}

\begin{frame}
  \frametitle{Fördelning av medelvärden}

  Så vilka parametrar får vi för ett medelvärde?

  Väntevärde (mittpunkten) är samma som individuellt väntevärde

  Standardavikelsen (utspriddheten) är samma som samma som individuell
  standardavikelse \alert<3>{delat på kvadratroten av antalet observationer}.

  \only<2>{
    \centerline{\input{pics2/binomial_convergence3.tex}}
  } \only<3>{
    \centerline{\input{pics2/binomial_convergence3b.tex}}
  }
\end{frame}

\begin{frame}
  \frametitle{Test vid känd standardavikelse}

  \only<1>{Om vi vet standardavikelse (eller har bra gissning) kan vi alltså
  (approximativt) räkna på sannolikheter!}

  Ex.\ Maskin enlig spec.\ standardavik.\ 9, tar medelvärde av 100 enheter, medelvärdet
  har standardavikelse $9/\sqrt{100} = 0.9$.\\ Vill motbevisa att väntevärde är 1. 

  \only<2>{
    \begin{center}
      \input{pics2/normalhypothesis1a.tex}
    \end{center}
  }
  \only<3>{
    \begin{center}
      \input{pics2/normalhypothesis1b.tex}
    \end{center}
  }
  \only<4>{
    \begin{center}
      \input{pics2/normalhypothesis1c.tex}
    \end{center}
  }
  \only<5>{
    \begin{center}
      \input{pics2/normalhypothesis1d.tex}
    \end{center}
  }
  \only<6>{
    \begin{center}
      \input{pics2/normalhypothesis1e.tex}
    \end{center}
  }
  \only<7>{
    \begin{center}
      \input{pics2/normalhypothesis1f.tex}
    \end{center}
  }
  \only<8>{
    \begin{center}
      \input{pics2/normalhypothesis1g.tex}
    \end{center}
  }
  \only<9>{
    \begin{center}
      \input{pics2/normalhypothesis1h.tex}
    \end{center}
  }
  \only<10>{
    \begin{center}
      \input{pics2/normalhypothesis1i.tex}
    \end{center}
  }
  \only<11>{
    \begin{center}
      \input{pics2/normalhypothesis1j.tex}
    \end{center}
  }

  \begin{overprint}
    \onslide<3> Rimlig test? (har signifikans 5\%!)
    \onslide<4> Beror på alternativhypotesen! Signifikans 5\%, Styrka $\approx$5\%
    \onslide<5> Beror på alternativhypotesen! Signifikans 5\%, Styrka $\approx$50\%
    \onslide<6> Beror på alternativhypotesen! Signifikans 5\%, Styrka $\approx$22.5\%
    \onslide<7> Beror på alternativhypotesen! Signifikans 5\%, Styrka $\approx$9.5\%
    \onslide<8> Beror på alternativhypotesen! Signifikans 5\%, Styrka $\approx$0.3\%
    \onslide<9> Beror på alternativhypotesen! Signifikans 5\%, Styrka $\approx$30\%
    \onslide<10> Beror på alternativhypotesen! Signifikans 5\%, Styrka
    \textcolor{red}{$\approx$30\%}/\textcolor{blue}{$\approx$0.3\%}
    \onslide<11> Beror på alternativhypotesen! Signifikans 5\%, Styrka
    \textcolor{red}{$\approx$20\%}/\textcolor{blue}{$\approx$20\%}
  \end{overprint}
\end{frame}

\begin{frame}
  \frametitle{Med okänd standardavikelse}

  Ovanstående beräkningar byggde på att vi visste (eller hade bra gissning) på
  standardavikelse sedan tidigare.

  Om standardavikelse okänd kan den estimeras baserat på datan. \alert<2>{Men
    man måste då kompensera för det faktum att standardavikelsen vi använder i
    sig beräknas från data!}

  Så~kallat~t-test.~Mer~eller~mindre~samma~princip,~dock~mer~invecklad.
\end{frame}

\begin{frame}
  \frametitle{Jämföra medelvärden}
  
  Erinra: ''Motbevisa att förändringen är densamma som för en kontrollgrupp''

  Jämföra två olika väntevärden (ett väntevärde per grupp).

  Samma princip fungerar då summan/differensen av normalfördelade slumpvariabler
  är normalfördelade. Använda samma typ av analys som ovan på skillnaden mellan
  gruppernas medelvärden.
\end{frame}

\begin{frame}
  \frametitle{Slutligen}

  Liknande principer kan användas för att bygga konfidensintervall för
  medelvärden.

  Normalfördelning ofta användbar approximation även om man inte uttryckligen
  tar medelvärden/summor, samma metoder fungerar generellt för
  normalfördelningen!

  \uncover<2->{
  \begin{center}
    \huge Tack för er uppmärksamhet!
  \end{center}
  }
\end{frame}

\end{document}

%%% Local Variables:
%%% mode: latex
%%% TeX-master: t
%%% End: