\documentclass{beamer}

\usepackage{tikzsymbols}

\usepackage{tikz}
\usetikzlibrary{intersections,positioning,patterns,decorations.pathreplacing,decorations.markings,decorations.pathmorphing,shapes,calc}
\usepackage{pgfplots}
\pgfplotsset{compat=1.11}

\usepackage[utf8]{inputenc}

\usepackage{lmodern}

\usepackage{amsmath}
\usepackage{amssymb}
\usepackage{mathtools}

\PassOptionsToPackage{activate={true,nocompatibility},final,tracking=true,kerning=true,spacing=true,factor=1100,stretch=10,shrink=10}{microtype}

\usepackage{xcolor}

\usepackage[swedish]{babel}

\newcommand{\Hom}{\mathrm{Hom}}
\newcommand{\id}{\mathrm{id}}

\usepackage{graphicx}

\begin{document}

\begin{frame}
  \frametitle{Sannolikheter}
  \begin{enumerate}
  \item Tolkning som andel

    \begin{center}
    \begin{tikzpicture}
    \pgfmathsetseed{23841}
    \only<5,6>{\begin{scope}[xshift=2.2cm]
    \begin{scope}
      \clip [decoration={random steps, segment length=0.2cm,
        amplitude=0.1cm,pre=lineto,post=lineto,pre length=0.25cm, post
        length=0.25cm},decorate,rounded corners=0.04cm] (0, 0) ellipse (2cm and 1.5cm);
      \fill[opacity=0.2] (0, 0) ellipse (3cm and 2cm);
      \fill[opacity=0.8,decoration={random steps, segment length=0.2cm,
        amplitude=0.1cm,pre=lineto,post=lineto,pre length=0.25cm, post
        length=0.25cm},decorate,rounded corners=0.04cm] (2, 1) circle (2cm);
    \end{scope}
    \pgfmathsetseed{23841}
      \draw [decoration={random steps, segment length=0.2cm,
        amplitude=0.1cm,pre=lineto,post=lineto,pre length=0.25cm, post
        length=0.25cm},decorate,rounded corners=0.04cm] (0, 0) ellipse (2cm and 1.5cm);
      \only<6>{\draw [red] (1, 0.35) circle (1.5cm);
      \node[anchor = west, red] at (2.55, 0.35) {$\approx 33\%$};}
      \only<5>{\draw [red,opacity=0] (1, 0.35) circle (1.5cm);
      \node[anchor = west, red,opacity=0] at (2.55, 0.35) {$\approx 33\%$};}
    \end{scope}}
    \only<1-4,7->{\begin{scope}[xshift=2.2cm,scale=0.33]
    \begin{scope}
      \clip [decoration={random steps, segment length=0.2cm,
        amplitude=0.1cm,pre=lineto,post=lineto,pre length=0.25cm, post
        length=0.25cm},decorate,rounded corners=0.04cm] (0, 0) ellipse (2cm and 1.5cm);
      \fill[opacity=0.2] (0, 0) ellipse (3cm and 2cm);
      \fill[opacity=0.8,decoration={random steps, segment length=0.2cm,
        amplitude=0.1cm,pre=lineto,post=lineto,pre length=0.25cm, post
        length=0.25cm},decorate,rounded corners=0.04cm] (2, 1) circle (2cm);
    \end{scope}
    \pgfmathsetseed{23841}
      \draw [decoration={random steps, segment length=0.2cm,
        amplitude=0.1cm,pre=lineto,post=lineto,pre length=0.25cm, post
        length=0.25cm},decorate,rounded corners=0.04cm] (0, 0) ellipse (2cm and 1.5cm);
      \draw [red,opacity=0] (1, 0.35) circle (1.5cm);
      \node[anchor = west, red,opacity=0] at (2.55, 0.35) {$\approx 33\%$};
    \end{scope}}
    \pgfmathsetseed{2871}
    \only<2,3>{\begin{scope}[xshift=-2.2cm]
    \foreach \x in {1,2,...,84}{ 
      \node[scale=0.33] at (2*rand, 1.5*rand) {\Smiley};
    }
    \foreach \x in {1,2,...,16}{ 
      \node[red,scale=0.33] at (2*rand, 1.5*rand) {\Sadey};
    }
    \only<2>{\node[anchor = west, red, opacity=0] at (1.6, 0.35) {$= 16\%$ \Sadey};}
    \only<3>{\node[anchor = west, red] at (1.6, 0.35) {$= 16\%$ \Sadey};}
     \end{scope}}
    \only<1,4->{\begin{scope}[xshift=-2.2cm,scale=0.33]
    \foreach \x in {1,2,...,84}{ 
      \node[scale=0.33] at (2*rand, 1.5*rand) {\Smiley};
    }
    \foreach \x in {1,2,...,16}{ 
      \node[red,scale=0.33] at (2*rand, 1.5*rand) {\Sadey};
    }
    \node[anchor = west, red, opacity=0] at (1.6, 0.35) {$= 16\%$ \Sadey};
     \end{scope}}
    \end{tikzpicture}
    \end{center}

  \item Tolkning som frekvens
    
    \begin{center}
    \begin{tikzpicture}
    \only<7-12>{\begin{scope}[xshift=-2.2cm,yshift=-0.75cm]
      \node at (0, 0) {\includegraphics[scale=0.15]{coin1.png}};
      \only<1-7>{\node at (1.5, 1) {$1/1 = 1$};}
      \only<8->{\node at (0.75, 0) {\includegraphics[scale=0.15]{coin1.png}};}
      \only<8>{\node at (1.5, 1) {$2/2 = 1$};}
      \only<9->{\node at (1.5, 0) {\includegraphics[scale=0.15]{coin2.png}};}
      \only<9>{\node at (1.5, 1) {$2/3 \approx 0.66$};}
      \only<10->{\node at (2.25, 0) {\includegraphics[scale=0.15]{coin1.png}};}
      \only<10>{\node at (1.5, 1) {$3/5 = 0.75$};}
      \only<11->{\node at (3, 0) {\includegraphics[scale=0.15]{coin2.png}};}
      \only<11>{\node at (1.5, 1) {$3/5 = 0.6$};}
      \only<12->{\node at (3.75, 0) {$\cdots$};}
      \node[opacity=0] at (3.75, 0) {$\cdots$};
      \only<12->{\node at (1.5, 1) {$\approx 0.5$};}
    \end{scope}}
    \only<1-6,13->{\begin{scope}[xshift=-2.2cm,yshift=-0.5cm,scale=0.33]
      \node at (0, 0) {\includegraphics[scale=0.05]{coin1.png}};
      \only<1-7>{\node[scale=0.33] at (1.5, 1) {$1/1 = 1$};}
      \only<8->{\node at (0.75, 0) {\includegraphics[scale=0.05]{coin1.png}};}
      \only<9->{\node at (1.5, 0) {\includegraphics[scale=0.05]{coin2.png}};}
      \only<10->{\node at (2.25, 0) {\includegraphics[scale=0.05]{coin1.png}};}
      \only<11->{\node at (3, 0) {\includegraphics[scale=0.05]{coin2.png}};}
      \only<12->{\node[scale=0.33] at (3.75, 0) {$\cdots$};}
      \node[opacity=0,scale=0.33] at (3.75, 0) {$\cdots$};
      \only<12->{\node[scale=0.33] at (1.5, 1) {$\approx 0.5$};}
    \end{scope}}
  \only<13-17>{
    \begin{scope}[xshift=2.2cm]
    \pgfmathsetseed{2871}
    \begin{scope}[red]
    \foreach \x in {1,2,...,20}{ 
      \node (a-\x) [black,scale=0.33] at (2*rand, rand) {\Smiley};
    }
    \end{scope}
    \begin{scope}[red]
    \foreach \x in {1,2,...,12}{ 
      \node (s-\x) [red,scale=0.33] at (2*rand, rand) {\Neutrey};
    }
    \end{scope}
    \begin{scope}[red]
    \foreach \x in {1,2,...,8}{ 
      \node (l-\x) [blue,scale=0.33] at (2*rand, rand) {\Sadey};
    }
    \end{scope}

    \only<13->{
    \begin{scope}[red]
    \node (p-1) [black,scale=0.33] at (-1.5, -1.6) {\Smiley};
    \end{scope}
    \only<13>{\draw[->] (a-4) -- (p-1);}
    \only<14->{\draw[opacity=0.2,->] (a-4) -- (p-1);}
    }
    \only<14->{
    \begin{scope}[red]
    \node (p-2) [purple,scale=0.33] at (-0.5, -1.6) {\Sadey};
    \end{scope}
    \only<14>{\draw[->] (l-4) -- (p-2);}
    \only<15->{\draw[opacity=0.2,->] (l-4) -- (p-2);}
    }
    \only<15->{
    \begin{scope}[red]
    \node (p-3) [red,scale=0.33] at (0.5, -1.6) {\Neutrey};
    \end{scope}
    \only<15>{\draw[->] (s-4) -- (p-3);}
    \only<16->{\draw[opacity=0.2,->] (s-4) -- (p-3);}
    }
    \only<16->{
    \begin{scope}[red]
    \node (p-4) [black,scale=0.33] at (1.5, -1.6) {\Smiley};
    \end{scope}
    \only<16>{\draw[->] (a-7) -- (p-4);}
    \only<17->{\draw[opacity=0.2,->] (a-7) -- (p-4);}
    }
    \only<17->{
    \node[black,scale=0.33] at (2.5, -1.6) {$\cdots$};
    }
    \node[black,opacity=0] at (2.5, -1.6) {$\cdots$};
    \end{scope}
    }
  \only<1-12,18->{
    \begin{scope}[xshift=2.8cm,scale=0.33,yshift=-0.75cm]
    \pgfmathsetseed{2871}
    \foreach \x in {1,2,...,20}{ 
    \begin{scope}[red]
      \node (a-\x) [black,scale=0.33] at (2*rand, rand) {\Smiley};
    \end{scope}
    }
    \foreach \x in {1,2,...,12}{ 
    \begin{scope}[red]
      \node (s-\x) [red,scale=0.33] at (2*rand, rand) {\Neutrey};
    \end{scope}
    }
    \foreach \x in {1,2,...,8}{ 
    \begin{scope}[red]
      \node (l-\x) [blue,scale=0.33] at (2*rand, rand) {\Sadey};
    \end{scope}
    }

    \only<13->{
    \begin{scope}[red]
    \node (p-1) [black,scale=0.33] at (-1.5, -1.6) {\Smiley};
    \end{scope}
    \only<13>{\draw[->] (a-4) -- (p-1);}
    \only<14->{\draw[opacity=0.2,->] (a-4) -- (p-1);}
    }
    \only<14->{
    \begin{scope}[red]
    \node (p-2) [blue,scale=0.33] at (-0.5, -1.6) {\Sadey};
    \end{scope}
    \only<14>{\draw[->] (l-4) -- (p-2);}
    \only<15->{\draw[opacity=0.2,->] (l-4) -- (p-2);}
    }
    \only<15->{
    \begin{scope}[red]
    \node (p-3) [red,scale=0.33] at (0.5, -1.6) {\Neutrey};
    \end{scope}
    \only<15>{\draw[->] (s-4) -- (p-3);}
    \only<16->{\draw[opacity=0.2,->] (s-4) -- (p-3);}
    }
    \only<16->{
    \begin{scope}[red]
    \node (p-4) [black,scale=0.33] at (1.5, -1.6) {\Smiley};
    \end{scope}
    \only<16>{\draw[->] (a-7) -- (p-4);}
    \only<17->{\draw[opacity=0.2,->] (a-7) -- (p-4);}
    }
    \only<17->{
    \node[black,scale=0.33] at (2.5, -1.6) {$\cdots$};
    }
    \node[black,opacity=0] at (2.5, -1.6) {$\cdots$};
    \end{scope}
    }
    \end{tikzpicture}
  \end{center}
  \item Tolkning som övertygelse (''subjektiva odds'')
  \item Förväntar sig att se saker som har hög sannolikhet
  \end{enumerate}
\end{frame}

\begin{frame}
  \frametitle{Sannolikheter (Matematik)}
  \begin{enumerate}
  \item Samma formalism för alla tolkningar
  \item Rent formellt ett tal mellan $0$ (säkert inte) och $1$ (säkert)
    \begin{center}
    \begin{tikzpicture}
      \draw[|-|] (0, 0) node[font=\tiny,above] {$0$} -- (6, 0) node[font=\tiny,above] {$1$};
      \only<2->{\node (lotto) [font=\tiny] at (-1, -1) {Vinna på lotteri};}
      \only<3->{\draw[->] (lotto) -> (0.001, 0);}
      \only<4->{\node (coin) [font=\tiny, anchor=west] at (lotto.east) {Krona på mynt};
      \draw[->] (coin) -> (3, 0);}
      \only<5->{\node (die) [font=\tiny, anchor=west] at (coin.east) {minst $3$ på tärning};
      \draw[->] (die) -> (4, 0);}
      \only<6->{\node (corbyn) [font=\tiny, anchor=west] at (die.east) {Corbyn vinner};}
      \only<7->{\draw[->] (corbyn) -> (5, 0);}
      \node [font=\tiny, opacity=0] at (-1, -1) {Vinna på lotteri};
      \node [font=\tiny, opacity=0] at (6.5, -1) {Vinna på lotteri};
    \end{tikzpicture}
    \end{center}
  \item Men sannolikheten för/av vad och hur avgörs den?
  \end{enumerate}
\end{frame}

\begin{frame}
  \frametitle{Modeller}
  \begin{enumerate}
  \item Alltid sannolikhet \alert<1>{för händelser}
    \alert<2>{med avseende på en hypotes}!
  \item System av händelser som beskriver scenario
  \item Hypoteser olika tilldelningar av sannolikhet till händelser
  \end{enumerate}
    Grön \tikz{\begin{scope}[purple]\node[green,inner sep=0]{\Smiley};\end{scope}} och
    Blå \tikz{\begin{scope}[yellow]\node[blue,inner sep=0]{\Smiley};\end{scope}}
    slår tre tärningar var. Högst totalt vinner.
    \begin{tikzpicture}
      \node (head) [font=\small] at (-1, -1) {Händelser: };
      \node (greenlarge) [font=\small, anchor=west] at (head.east) {Blå slår 3 sexor};
      \node (somelarge) [font=\small, anchor=west] at (greenlarge.east) {Någon slår 3 sexor};
      \node (greenwin) [font=\small, anchor=west] at (somelarge.east) {Blå vinner};
      \node [font=\small, anchor=west] at (greenwin.east) {$\cdots$};
    \end{tikzpicture}
\end{frame}

\begin{frame}
  \frametitle{Modeller}
  \begin{enumerate}
  \item Alltid sannolikhet för händelser med avseende på en hypotes!
  \item System av händelser som beskriver scenario
  \item Hypoteser olika tilldelningar av sannolikhet till händelser

    \begin{tikzpicture}
      \draw[|-|] (0, 0) node[font=\tiny,above] {$0$} -- (6, 0) node[font=\tiny,above] {$1$};
      \node (head) [font=\tiny] at (-1, -1) {Händelser: };
      \node (tie) [font=\tiny, anchor=west] at (head.east) {Oavgjort};
      \node (greenlarge) [font=\tiny, anchor=west] at (tie.east) {Blå slår 3 sexor};
      \node (somelarge) [font=\tiny, anchor=west] at (greenlarge.east) {Någon slår 3 sexor};
      \node (greenwin) [font=\tiny, anchor=west] at (somelarge.east) {Blå vinner};
      \node [font=\tiny, anchor=west] at (greenwin.east) {$\cdots$};
      \only<2,6,10,14>{
        \draw[->] (tie) -- (0.55, 0);
        \draw[->] (greenlarge) -- (0, 0);
        \draw[->] (somelarge) -- (0, 0);
        \draw[->] (greenwin) -- (2.7, 0);
      }
      \only<3>{
        \draw[->] (tie) -- (0.512, 0);
        \draw[->] (greenlarge) -- (0.16, 0);
        \draw[->] (somelarge) -- (0.16, 0);
        \draw[->] (greenwin) -- (3.4, 0);
      }
      \only<4>{
        \draw[->] (tie) -- (0.2, 0);
        \draw[->] (greenlarge) -- (3, 0);
        \draw[->] (somelarge) -- (3, 0);
        \draw[->] (greenwin) -- (5.45, 0);
      }
      \only<5>{
        \draw[->] (tie) -- (0, 0);
        \draw[->] (greenlarge) -- (6, 0);
        \draw[->] (somelarge) -- (6, 0);
        \draw[->] (greenwin) -- (6, 0);
      }
      \only<7>{
        \draw[->] (tie) -- (0.512, 0);
        \draw[->] (greenlarge) -- (0, 0);
        \draw[->] (somelarge) -- (0.16, 0);
        \draw[->] (greenwin) -- (2, 0);
      }
      \only<8>{
        \draw[->] (tie) -- (0.2, 0);
        \draw[->] (greenlarge) -- (0, 0);
        \draw[->] (somelarge) -- (3, 0);
        \draw[->] (greenwin) -- (0.34, 0);
      }
      \only<9>{
        \draw[->] (tie) -- (0, 0);
        \draw[->] (greenlarge) -- (0, 0);
        \draw[->] (somelarge) -- (6, 0);
        \draw[->] (greenwin) -- (0, 0);
      }
      \only<11>{

        \draw[->] (tie) -- (0.52, 0);
        \draw[->] (greenlarge) -- (0.16, 0);
        \draw[->] (somelarge) -- (0.32, 0);
        \draw[->] (greenwin) -- (2.74, 0);
      }
      \only<12>{
        \draw[->] (tie) -- (1.8, 0);
        \draw[->] (greenlarge) -- (3, 0);
        \draw[->] (somelarge) -- (4.57, 0);
        \draw[->] (greenwin) -- (2.1, 0);
      }
      \only<13>{
        \draw[->] (tie) -- (0, 0);
        \draw[->] (greenlarge) -- (6, 0);
        \draw[->] (somelarge) -- (6, 0);
        \draw[->] (greenwin) -- (0, 0);
      }
      \only<15>{
        \draw[->] (tie) -- (0.33, 0);
        \draw[->] (greenlarge) -- (1, 0);
        \draw[->] (somelarge) -- (1, 0);
        \draw[->] (greenwin) -- (2.8, 0);
      }
    \end{tikzpicture}
    \begin{tikzpicture}
      \begin{scope}[black]
        \node[green] at (0,0) (fair1) { \wInnocey }; \node[green] (cheat1)
        [below=2cm of fair1] { \Cooley };
      \end{scope}
      \begin{scope}[red]
        \only<1-15>{\node[blue] at (0.5,0) (fair2) { \wInnocey }; \node[blue] (cheat2) [below=2cm of fair2] { \Cooley };}
        \only<1>{\draw[black] (fair1) -- (cheat1);
        \draw[black] (fair2) -- (cheat2);}
        \only<2,6,10,14-15>{\draw[black] (fair1) -- (cheat1) node[pos=0.02] {--};
        \draw[black] (fair2) -- (cheat2) node[pos=0.02] {--};}
        \only<3>{\draw[black] (fair1) -- (cheat1) node[pos=0.02] {--};
        \draw[black] (fair2) -- (cheat2) node[pos=0.3] {--};}
        \only<4>{\draw[black] (fair1) -- (cheat1) node[pos=0.02] {--};
        \draw[black] (fair2) -- (cheat2) node[pos=0.8] {--};}
        \only<5>{\draw[black] (fair1) -- (cheat1) node[pos=0.02] {--};
        \draw[black] (fair2) -- (cheat2) node[pos=1.02] {--};}
        \only<7>{\draw[black] (fair1) -- (cheat1) node[pos=0.3] {--};
        \draw[black] (fair2) -- (cheat2) node[pos=0.02] {--};}
        \only<8>{\draw[black] (fair1) -- (cheat1) node[pos=0.8] {--};
        \draw[black] (fair2) -- (cheat2) node[pos=0.02] {--};}
        \only<9>{\draw[black] (fair1) -- (cheat1) node[pos=1.02] {--};
        \draw[black] (fair2) -- (cheat2) node[pos=0.02] {--};}
        \only<11>{\draw[black] (fair1) -- (cheat1) node[pos=0.3] {--};
        \draw[black] (fair2) -- (cheat2) node[pos=0.3] {--};}
        \only<12>{\draw[black] (fair1) -- (cheat1) node[pos=0.8] {--};
        \draw[black] (fair2) -- (cheat2) node[pos=0.8] {--};}
        \only<13>{\draw[black] (fair1) -- (cheat1) node[pos=1.02] {--};
        \draw[black] (fair2) -- (cheat2) node[pos=1.02] {--};}
      \end{scope}
    \end{tikzpicture}
    \only<1>{\phantom{Hypotes: Tärningslag oberoende, varje jämnt}}
    \only<2,6,10,14>{Hypotes: Tärningslag oberoende, varje jämnt mellan 1 och 6}
    \only<3-5>{Hypotes: Tärningslag oberoende, blå fuskar}
    \only<7-9>{Hypotes: Tärningslag oberoende, grön fuskar}
    \only<11-13>{Hypotes: Tärningslag oberoende, båda fuskar}
    \only<15>{Hypotes: Blå återanvänder tärning, jämnt mellan 1 och 6}
  \end{enumerate}
\end{frame}

\begin{frame}
  \frametitle{Hypoteser och Beslut}

  \begin{enumerate}
  \item Hypoteser motsvarar idé om hur världen fungerar
  \item Ofta olika möjligheter för något okänt (vem fuskar?)
  \item Ta beslut baserat på detta okända
    \begin{enumerate}
    \item Diskvalificera spelare?
    \item Vilken spelare ska vi satsa på i framtiden?
    \end{enumerate}
  \end{enumerate}
\end{frame}

\begin{frame}
  \frametitle{Hypoteser och Beslut}
  
  \begin{enumerate}
  \item Förväntar sig att se händelser som har hög sannolikhet
  \item Ta beslut som är bra under de hypoteser som ger det man observerar hög
    sannolikhet
  \end{enumerate}
\end{frame}

\begin{frame}
  \frametitle{Experiment(design)}

  \begin{enumerate}
  \item Olika modeller med samma uppsättning hypoteser
  \item Kan vara olika bra som underlag för beslut
  \end{enumerate}
\end{frame}

\end{document}

%%% Local Variables:
%%% mode: latex
%%% TeX-master: t
%%% End: