\documentclass[draft]{scrartcl}

\usepackage[l2tabu,orthodox]{nag}

\usepackage[T1]{fontenc}
\usepackage[utf8]{inputenc}
\usepackage{lmodern}
\usepackage[activate={true,nocompatibility},final,tracking=true,kerning=true,spacing=true,factor=1100,stretch=10,shrink=10]{microtype}

\usepackage[shortlabels]{enumitem}

\usepackage{booktabs}
\usepackage{subcaption}

\usepackage{amsmath}
\usepackage{amssymb}
\usepackage{amsthm}
\usepackage{mathtools}

\newtheorem{ovning}{Övning}
\newtheorem{exempel}{Exempel}
\newtheorem*{notation}{Notation}

\usepackage{todonotes}

\usepackage{parskip}
\usepackage[swedish]{babel}

\let\originalleft\left
\let\originalright\right
\renewcommand{\left}{\mathopen{}\mathclose\bgroup\originalleft}
\renewcommand{\right}{\aftergroup\egroup\originalright}

\newcommand{\event}[1]{\ensuremath{\{\mbox{#1}\}}}

\title{Kort introduktion till\\sannolikhetsteori och statistik}
\author{}
\date{}

\setcounter{secnumdepth}{0}

\begin{document}

\maketitle

!!!! SOMETHING ABOUT STAT/MATH NOT BEING BLACK BOX !!!!

När man arbetar med statistik behöver man ofta tala om flera olika hypoteser om
hur ett fenomen fungerar trotts att beskrivningen av fenomenet förblir detsamma.
Om man skickar ut en enkät för att undersöka skillnader i uppfattning hos olika
grupper människor så kan man ha olika ideer om hur människor väljer att svara på
frågorna, men det observerade resultatet förblir en sekvens enkätsvar med mer
eller mindre förbestämda alternativ för svaren, om man vill studera
effektiviteten hos en maskin under olika förhållanden kan man ha olika ideer om
vad som påverkar effektiviteten och inverkan av de olika förhållanden man
testar, men resultatet förblir någon form av kvalitetsmått i termer av antalet
enheter producerade eller andelen enheter som uppnår någon slags tröskelvärde
för vad som anses vara acceptabel standard.

Denna dikotomi formuleras vanligtvis genom att separera beskrivningen av olika
olika utfall (minst fem av de personer som svarat att de biter på naglarna
tittar på skräckfilm mer än 3 gånger i veckan, minst hälften av de enheter
maskinen producerar vid låg temperatur var trasiga, \ldots) från tilldellningen
av sannolikheter till dessa utfall (om låg temperatur innebär sannolikheten att
producera en trasig enhet är 90\% så blir sannolikheten att minst hälften av
alla enheter är trasiga hög, om den är 5\% så blir den mycket låg, \ldots).

När data som följer den beskrivning vi gett sedan samlas in (enkätsvaren är
insammlade eller vi testkört maskinen och observerat vad den producerat) kan man
sedan jämföra hur rimligt det observerade resultatet är under de olika hypoteser
vi formulerat om hur fenomenet fungerar. Detta i sin tur säger något om hur bra
de olika hypoteserna verkar vara. Denna information kan sedan användas för att
ta bättre beslut i framtiden. Enkätsvaren kan hjälpa vid utvärderingen av olika
teorier eller hjälpa när man ska välja policy och det man uppmätt gällande
kvalitén på det maskinen producerat kan exempelvid hjälpa vid val av schema för
när och hur maskinen ska köras.

Vi kommer börja med att beskriva ''vad''-delen, det vill säga hur man beskriver
de potentiella utfall man är intresserad av, och sedan gå över till
''hur''-delen, där vi diskuterar hur man beskriver olika sätt att tilldela
sannolikheter till dessa utfall. 

\section{Innan slumpen (1.3-1.4)}

Innan man kan börja tala om sannolikheter (relaterade saker som fördelningar,
typvärde, väntevärde, \ldots) behöver man fråga sig: ''sannolikheten att vad?''

\begin{exempel} \label{ex:dice1}
  Vi vill studera vem, om någon, av ett antal olika personer som fuskar genom
  att använda en viktad (sextidig) tärning.

  Oavsett vad vi tror gällande de olika personernas tärningar och tärningsslag
  så kommer det vi observerar att vara något i stil med en sekvens tärningslag
  per person, där varje tärningsslag ger mellan 1 och 6 ögon (vi tänker oss att
  vi kan förenkla vår beskrivning och ignorera fall som ''landade aldrig'' eller
  ''landar mellan 2 och 3'').

  Givet en ide om hur tärningslag fungerar och vem som spelar med en viktat
  tärning kan vi alltså ställa frågor om sannolikheten för saker som: ''Person A
  slår, i genomsnitt, högre värden än de andra spelarna'', ''Mer än hälften av
  alla tärningsslag blir fem eller högre'', ''Person B är först med att slå en
  sexa'', \ldots
\end{exempel}

\begin{exempel} \label{ex:machine1}
  Man vill modellera en driften av en maskinpark som producerar en vara (till
  exempel för att utvärdera huruvida man vill byta ut maskinerna mot en annan
  modell eller för att välja ett bättre schema för när och hur längre maskinerna
  används). Oavsett vilka maskiner man använder och hur maskinerna fungerar kan
  man tala om storheter som hur många enheter som producerats vi varje datum.


  Givet en ide om hur en viss typ av maskin fungerar kan man alltså ställa
  frågor om sannolikheten att, givet att man använder den här typen av maskin,
  ''Fler än 120 enheter produceras innan årsskiftet'', ''Under ett år
  produceras, i genomsnitt, fler än 10 enheter per månad'', \ldots
\end{exempel}

Det tål att upprepas att vi här inte (än!) tillskriver några sannolikheter till
någonting, bara specificerar vad vi kommer vilja tillskriva sannolikheter till.
Denna uppdelning blir mycket viktig när vi börjar diskutera statistik och
statistiskt beslutstagande, eftersom man då behöver tala om flera olika
tilldelningar av sannolikheter som motsvarar olika hypoteser om världen
(sannolikheten att Person A vinner lär ju exempelvis vara högre om den, och
ingen av de andra spelarna, använder en fusktärning, jämfört situationen där
alla spelar med jämnt viktade tärningar).

Även utan att ta med sannolikheter finns givetvis inte bara ett ''korrekt'' sätt
att modellera det fenomen vi är intresserade av. Man kan generellt hitta ett
oändligt antal olika sätt att beskriva samma fenomen. Olika beskrivningar kan
vara ekvivalenta, i meningen att man kan utvinna samma data från dem, vara
strikt mer/mindre detaljrika, eller ha information om olika saker.

\begin{exempel}
  I Exempel~\ref{ex:machine1} hade man, exempelvis, istället kunna beskriva
  antalet enheter som produceras (i stället för \emph{producerats}) vid varje
  datum. Antalet enheter som \emph{producerats} vid varje datum kan då utvinnas
  genom att helt enkelt summera produktionen för tidigare datum. Givet antalet
  som producerats vid varje datum kan man utläsa produktionen för ett givet
  datum genom att subtrahera antalet producerade enheter efter datumet från
  antalet enheter innan datumet. De två beskrivningarna är alltså ekvivalenta.
\end{exempel}

\begin{exempel}
  I Exempel~\ref{ex:dice1} kunde man tänka sig att man bara är intresserad av
  högsta tärningsslaget i varje omgång. Denna information kan utvinnas ur den
  beskrivning vi gett ovan, men eftersom man då glömmer bort de andra
  tärningsslagen och vem som slagit det höga tärningslaget är denna beskrivning
  mindre informativ.
\end{exempel}

\begin{exempel}
  Man kan tänka sig att enheterna som produceras av maskinerna i
  Exempel~\ref{ex:machine1} ibland kan vara defekta. Det skulle i så fall kunna
  vara relevant att tala inte bara om antalet producerade enheter utan i stället
  tala om antalet enheter som producerats som är defekta och antalet som
  producerats som är defekta.

  Eftersom det totala antalet enheter som producerats vid varje datum kan
  rekonstrueras genom att summera antalet defekta och antalet icke-defekta, men
  (i alla generellt) inte vice versa, är denna beskrivning mer informativ än den
  i Exempel~\ref{ex:machine1}.
\end{exempel}

Att öka detaljnivån ger givetvis inte nödvändigvis en bättre modell om de saker
man lägger till inte är relevanta. Hur komplex modell man väljer styrs
exempelvis av vilka empiriska begränsningar man har, vilka teoretiska ramverk
man utgår från, beräkningstekniska frågor och i viss utsträckning matematisk
lämplighet.

De saker man tar med i sin modell behöver inte vara saker man kan observera
eller ens saker som i (någon strikt fysisk mening) existerar. Modeller kan
exempelvis innehålla (ofta grova) förenklingar av komplexa fenomen som ger
upphov till i någon mening rent artificiella värden som fortfarande kan vara
användbara.

\begin{exempel}
  Man samlar in enkätsvar från medlemmar i en organisation under en längre
  tidsperiod för att undersöka om hur positivt inställda medlemmarna är till hur
  organisationen styrs och till vad organisationen uppnår. Vad man faktiskt
  kommer se är en sekvens svar på enkätfrågor i stil med ''Tycker du
  organisationen styrs på ett bra sätt?'' och ''På en skala från 1 till 5 där 5
  alltid och 1 är aldrig hur ofta tycker du organisationen uppnår sina mål?''
  där svaren är från olika tidpunkter och olika personer (vi låter det vara
  osagt huruvida man kan se om två svar kommer från samma person eller inte).

  Man kan tänka sig en enkel modell där en persons svar styrs av tre
  endimensionella storheter (från $-\infty$ till $\infty$) som ändras över tid
  och i någon abstrakt mening ska motsvara: hur glad personen är, hur positiv
  bild personen har av hur organisationen styrs och hur positiv bild personen
  har av organisationen uppnått. Modellen säger sedan att personen svarar ''ja''
  på ''Tycker du organisationen styrs på ett bra sätt?'' om dessa tre värden
  (med fokus på det mittersta) är tillräckligt höga och ''nej'' annars. Liknande
  för den andra frågan.

  Även om dessa värden i någon mening är fullständigt artificiella kan vara
  användbara i en rad olika situationer. Om enkäten innehåller flera frågor som
  i någon mening frågar samma sak på olika sätt så kan en modell liknande den
  som beskrivs ovan fungera som ett sätt (approximativt) beskriva beroendet
  mellan dessa frågor. Man kan även tänka sig att man vill kompensera för
  diverse externa faktorer som påverkar medlemmarnas svar. Om man tänker sig att
  personalen är mindre glad under vissa årstider eller när det regnar kan man
  modellera detta som att årstid eller väder påverkar hur glad personen är,
  vilket i sin tur påverkar hur man besvarar frågor. Modellen har alltså låtit
  dig delvis förklara svaren med något externt, vilket kan lyfta fram mönster i
  svaren som annars varit dolda.
\end{exempel}

\subsection{Händelser och slumpvariabler (3.1-3.3, 4.1)}

När man arbetar med (matematisk) sannolikhets teori och statistik formulerar man
vanligtvis det scenario man tittar på i termer av (system av) slumpvariabler och
händelser och de relationer som antas hålla mellan dessa.

Händelserna är de saker man senare vill tillskriva sannolikheter, det vill säga
en uppsättning påståenden eller beskrivningar av situationer som i varje
faktiskt utfall kan sägas stämma eller inte stämma. Alla de beskrivningar som
ges mellan citationstecken i slutet av
Exempel~\ref{ex:dice1}~och~\ref{ex:machine1} skulle kunna vara lämpliga
beskrivningar av händelser.

Man kan ofta specificera många av de händelser man är intresserad av som
påståenden \emph{om} någonting. De exempel som gavs i Exempel~\ref{ex:dice1} är
alla formulerade som påståenden om spelarnas tärningsslag. I sådana fall är
oftast lättare att i stället specificera dessa saker och säga att man tar med
alla händelser som kan beskrivas i termer av dessa saker. Dessa ''saker'' som
händelser formuleras i termer av kallas slumpvariabler. Liknande händelserna är
slumpvariabler något som man i varje faktiskt utfall ska kunna säga ha ett
entydigt (om potentiellt okänt eller till och med inte observerbart) värde. 

\begin{notation}
  Matematiker (statistiker, ingenjörer, \ldots) är i regel lata och ger
  slumpvariabler och händelser korta namn. Man bör alltså vänja sig vid att läsa
  saker som
  \begin{quote}
    Låt $X_1, \dotsc, X_{10}$ vara person As tärningskast och $A_1, \dotsc,
    A_{10}$ vara händelserna att respektive tärningskast får ett värde högre än
    $4$ (\ldots)
  \end{quote}
  vilket ska utläsas som att $X_1$, $X_2$, $X_3$, $X_4$, $X_5$, $X_6$, $X_7$,
  $X_8$, $X_9$, $X_{10}$ alla är namn på slumpvariabler där $X_1$ är ett namn
  för värdet på person As första tärningskast, $X_2$ ett namn för värdet på det
  andra tärningskastet, och så vidare. På liknande vis är $A_1$, $A_2$, $A_3$,
  $A_4$, $A_5$, $A_6$, $A_7$, $A_8$, $A_9$, $A_{10}$ alla namn på händelser, där
  $A_1$ är händelsen att det första tärningskastet (det vill säga $X_1$) är
  större än $4$, $A_2$ att det andra tärningskastet (det vill säga $X_2$) är
  större än $4$, och så vidare.

  En nedsänkt siffra (ett så kallat index) används ofta om man har en sekvens av
  relaterade saker som man vill ska ha liknande namn.
\end{notation}

\begin{notation}
  !!!! SOMETHING ABOUT HOW TO SPECIFY EVENTS IN TERMS OF RANDOM VARIABLES AND
  SOME NOTATION FOR IT !!!!
\end{notation}

\begin{notation}
  !!!! SOMETHING ABOUT USING PARENTHESES !!!!
\end{notation}

Även om man principiellt alltid måste ange en uppsättning värden som en
slumpvariabel potentiellt ska kunna anta (värdet på tärningskastet skulle
antagligen ges som ett heltal mellan $1$ och $6$) så låter man det ofta vara
osagt om det är underförstått i beskrivningen. Det är i sig inget problem att
specificera en för stor mängd potentiella värden (det vill säga, slumpvariabeln
kommer inte behöva anta dessa värden med någon nollskild sannolikhet när vi
senare börjar tala om sannolikheter) men det är ofta av rent pedagogiska skäl
bra att inte ge en massa nonsens-alternativ. Även om vi det rent formellt
stämmer att värdet av ett tärningslag är ett heltal mellan 1 och 6 eller någon
av ''gris'', ''tiger'' och ''katt'', så är de senare tilläggen bara förvirrande
(om man inte har en konstig tärning). Om man bara säger slumpvariabel utan att
vidare specificera menar man vanligtvis ett slumpmässigt (reellt) tal.

\subsection{Likhet och oförenlighet}

Att bara specificera en massa händelser är relativt meningslöst om man inte
också säger något om hur de är relaterade till varandra. När vi senare börjar
tala om händelsers sannolikheter kommer det exempelvis bli viktigt att dela upp
händelser i mindre delar som kan analyseras separat.

Kanske mest grundläggande kommer vi att säga att två händelser är ''lika'' eller
''samma''\footnote{ibland säger man även ''ekvivalenta''} om de alltid inträffar
samtidigt. Det vill säga, den ena kan bara inträffa om även den andra inträffar
och vice versa. Om vi har tre tärningslag sä är händelserna ''alla tärningslagen
har värde 3'' samma som ''första tärningen har värde 3, andra tärningen har
värde 3, och tredje tärningen har värde 3''. Kortfattat skiljer vi alltså inte
på händelser som skrivs på olika sätt om de uttrycker samma utfall, på liknande
sätt som vi vanligtvis inte skiljer på $5$, $2 + 3$ och $2 + 2 + 1$.

\begin{notation}
  I symboler uttrycks detta vanligtvis med $=$. Det vill säga om $A$ och $B$ är
  två händelser som är samma så skriver vi $A = B$. Vilken symbol man använder
  varierar lite från ämne till ämne, se Tabell~\ref{tbl:notationrel} för
  alternativa symboler.
\end{notation}

\begin{ovning}
  Om $A$, $B$, och $C$ är händelser så att $A = B$ och $B = C$, måste då $A =
  C$? Om inte, kan de vara det?

  Om du tycker frågan är svår, testa att byta ut händelserna $A$, $B$ och $C$
  mot några konkreta händelser som uppfyller villkoren.
\end{ovning}

\begin{ovning}
  Motivera varför händelserna i slutet på Exempel~\ref{ex:dice1} inte är samma.
  Dito för händelserna i slutet på Exempel~\ref{ex:machine1}.

  I fall du har svårt att motivera varför så formulera ett par konkreta utfall
  och se om det i något av dem är så att endast en av händelserna har inträffat
  (i vilket fall de inte kan vara samma!).\footnote{Om man föredrar kan man på
    inlämningsuppgifter och tentamen skriva ut ''(\ldots) är samma som
    (\ldots)'' i stället för att använda $=$ om man tycker det är lättare. }

\end{ovning}

Om två händelser omöjligt båda kan inträffa kallas de för
oförenliga\footnote{kallas även att de är disjunkta}. Ett tärningslag kan
exempelvis omöjligt vara både udda och jämnt (en slumpvariabel måste i varje
faktiskt utfall ha ett entydigt värde). I Exempel~\ref{ex:dice1} blir alltså
händelserna ''första tärningsslaget har ett udda värde'' och ''första
tärningslaget har jämnt värde'' oförenliga. Man kan även tänka på oförenlighet
som att händelserna inte överlappar varandra.

\begin{ovning}
  Är några av händelserna i Exempel~\ref{ex:dice1} oförenliga? Dito för
  händelserna i Exempel~\ref{ex:machine1}.

  Om du har svårt att avgöra tå formulera ett par konkreta utfall. Inträffar i
  något av utfallen båda händelserna samtidigt (i vilket fall de inte kan vara
  oförenliga!)?
\end{ovning}

\begin{ovning}
  Om $A$, $B$ och $C$ är tre händelser så att $A$ och $B$ är oförenliga
  samtidigt som $B$ och $C$ är oförenliga, måste då $A$ och $C$ vara oförenliga?
  Om inte, kan de vara det?

  Om du tycker frågan är svår, testa att byta ut händelserna $A$, $B$ och $C$
  mot några konkreta händelser som uppfyller villkoren.
\end{ovning}

\subsection{Alltid och aldrig}

Man antas generellt inkludera händelserna ''alltid'' och ''aldrig''
\footnote{Inom logiken kallas dessa ofta ''verum'' och ''falsum''}, det vill
säga, en händelse som, per definition, alltid inträffar och en händelse som, per
definition, aldrig inträffar.
\begin{notation}
  Hur man betecknar dessa händelser varierar lite från ämne till ämne och
  beroende på vilken matematisk formalism man använder. När vi använder
  förkortningar kommer vi använda symbolen $\top$ för ''alltid'' och symbolen
  $\bot$ för ''aldrig''.\footnote{På inlämningsuppgifter och tentamen är det
    hlet acceptabelt att skriva ut ''alltid'' och ''aldrig'' om man vill, men
    observera att det fort blir otympligt!}

  Se Tabell~\ref{tbl:notationtop} för andra vanliga symboler.
\end{notation}

\begin{ovning}
  Om $A$ är någon händelse, vad betyder det att $A = \top$ (det vill säga
  händelsen $A$ är lika med händelsen ''alltid'') eller att $A = \bot$ (det vill
  säga att händelsen $A$ är lika med händelsen ''aldrig'')?
\end{ovning}

\begin{ovning}
  Kan du hitta några mer vardaliga beskrivningar av $\top$ och $\bot$ i
  Exempel~\ref{ex:dice1}~och~\ref{ex:machine1}? Med andra ord, kan du hitta
  händelser formulerade i termer av Exempel~\ref{ex:dice1}~och~\ref{ex:machine1}
  som är lika med $\top$ och $\bot$.

  I Exempel~\ref{ex:machine1} skulle man exempelvis kunna ta ''man producerar
  minst $0$ enheter'' som $\top$.
\end{ovning}

\begin{ovning}
  Är $\top$ och $\bot$ oförenliga?
\end{ovning}

\subsection{Att kombinera händelser}

Vi kommer senare vilja manipulera händelser för att skriva om dem i termer av
händelser som är lättare att analysera. Ofta görs dessa omskrivningar i termer
av tre logiska operationer: ''och'', ''eller'', samt ''inte''.\footnote{Dessa
  kallas även för ''konjunktion'', ''disjunktion'', ''negation'' eller
  ''snitt'', ''union'', och ''komplement''.} Dessa operationer har i princip
samma betydelse som de har ''till vardags''. Det vill säga, om $A$ och $B$ är
händelser, så är ''$A$ och $B$'' händelsen att de båda inträffar, ''$A$ eller
$B$'' händelsen att minst en av dem inträffar och ''inte $A$'' (respektive
''inte $B$'') är händelsen att $A$ (respektive $B$) inte inträffar. Observera
att ''$A$ eller $B$'' är händelsen att någon av $A$ och $B$ sker, inte att
precis en av dem sker (det vill säga man inkluderar även situationer där både
$A$ och $B$ inträffar).

Ta till exempel händelsen $A = \mbox{''det första tärningsslaget ger ett udda
  värde''}$. Om $X_1$ är värdet på första tärningsslaget kan vi skriva $A$ som
antingen ''$X_1$ är udda'' alternativt ''$X_1 = 1$ eller $X_1 = 3$ eller $X_1 =
5$''. Om värdet inte är udda måste det vara jämnt, så att ''inte $A$'' är samma
sak som händelsen ''först tärningsslaget ger ett jämnt värde''.

\begin{ovning}
  Låt $X_1$ vara ett sexsidigt tärningslag (exempelvis från
  Exempel~\ref{ex:dice1}), hitta enklare uttryck för
  \begin{enumerate}[i)]
  \item $X_1 \leq 3$ eller $X_1 \leq 5$
  \item $X_1 \leq 3$ och $X_1 \leq 5$
  \item $X_1 = 1$ eller $X_1 = 2$ eller $X_1 = 3$
  \item $X_1 = 3$ och $\top$
  \item $X_1 = 4$ eller $\top$
  \item $X_1 = 6$ och $\bot$
  \item $X_1 = 2$ eller $\bot$
  \item inte $X_1 \leq 3$
  \item inte $\top$
  \item inte $\bot$
  \end{enumerate}
\end{ovning}

\begin{notation}
  Som man kanske kan tänka sig blir det snabbt förvirrande att blanda ''inte'',
  ''och'', och ''eller'' som logiska operationer med text som redan innehåller
  dessa ord. Detta är en av motiveringarna till att använda symboler istället.
  Vi kommer här att använda $\land$ för ''och'', $\lor$ för ''eller'', och
  $\lnot$ för ''inte''. Andra vanliga symboler kan hittas i Tabell~\ref{tbl:notationop}.
  
  Man skriver alltså exempel $(\mbox{$X_1$ är udda}) = (X_1 = 1) \lor (X_1 = 3)
  \lor (X_1 = 5)$ och $\lnot (\mbox{$X_1$ är udda}) = (\mbox{$X_1$ är jämnt})$.
\end{notation}

\begin{ovning}
  Om $A$ och $B$ är två händelser, vad betyder det att $A \land B = \bot$ (det
  vill säga att händelsen att både $A$ och $B$ sker är samma händelse som
  ''aldrig''). I fall du tycker det är svårt så försök formulera $A \land B =
  \bot$ i mer vardagligt språk och skumma igenom de tidigare sektionerna igen.
\end{ovning}

\begin{ovning}\label{prob:excludedmiddle}
  Om $A$ är någon händelse, vad kan vi säga om $A \lor \lnot A$ (det vill säga
  händelsen att antingen $A$ sker eller $A$ inte sker)?
\end{ovning}

\subsection{Delhändelser}

Om en händelse är ett specialfall av en annan händelse, det vill säga om den
omöjligt kan ske utan att även den andra sker, så säger vi att den är en
delhändelse till den senare. I Exempel~\ref{ex:machine1} är händelsen ''fler än
100 enheter producerades första månaden'' ett specialfall av ''fler än 100
enheter producerades under första året'' eftersom om man hunnit producera 100
enheter under första månaden har man definitivt lyckats producera minst 100
enheter under första året (som månaden är del av). I Exempel~\ref{ex:dice1} är
händelsen ''första tärningsslaget är en trea'' en delhändelse till ''första
tärningslaget är udda'', eftersom tre är ett udda tal.

Vanligtvis tolkar man delhändelse så att varje händelse är en delhändelse till
sigsjälv, och säger i andra fall något i stil med ''delhändelse men inte samma''
eller ''strikt delhändelse''.

\begin{ovning}
  Om $A$, $B$, $C$ är tre händelser så att $A$ är en delhändelse till $B$ och
  $B$ är en delhändelse till $C$, är då nödvändigtvis $A$ en delhändelse till
  $C$? Om inte, kan den vara det?
\end{ovning}

\begin{ovning}
  Är några av händelserna i Exempel~\ref{ex:dice1} delhändelser till varandra
  (om inte, försök att motivera varför)? Dito för Exempel~\ref{ex:machine1}. 
\end{ovning}

\begin{notation}
  Som med tidigare sektioner blir det snabbt otympligt att skriva ut ''är en
  delhändelse till'' och ''är en delhändelse av''. För två händelser $A$ och $B$
  skriver man vanligtvis $A \subseteq B$ alternativt $B \supseteq A$ i stället
  för ''$A$ är en delhändelse till $B$''. Även här finns det olika notation
  beroende på vilket ämnesområde man arbetar inom och vilken formalism man
  använder, se Tabell~\ref{tbl:notationrel}.
\end{notation}

\begin{ovning}
  Låt $X_1$ och $X_2$ vara två tärningskasts värden. För varje punkt avgör om
  någon av händelserna är en delhändelse till den andra, och i så fall vilken
  som är en delhändelse till vilken.
  \begin{enumerate}[i)]
  \item
    \begin{align*}
    \mbox{''Inget tärningskasts har värdet 3''} \quad &? \quad \lnot(X_2 = 3)
    \intertext{\item \mbox{}}
    X_1 = 3 \quad &? \quad X_2 \leq 5
    \intertext{\item \mbox{}}
    X_1 = 2 \quad &? \quad (X_1 = 2) \land (X_2 = 5)
    \intertext{\item \mbox{}}
    (X_1 = 4) \lor (X_2 = 1) \quad &? \quad X_1 = 4
    \intertext{\item \mbox{}}
    X_1 \leq 5 \quad &? \quad X_1 \leq 3
    \intertext{\item \mbox{}}
    \bot \quad &? \quad X_1 = 4
    \intertext{\item \mbox{}}
    \top \quad &? \quad X_2 = 3
    \end{align*}
  \end{enumerate}
\end{ovning}

\begin{ovning}
  Om $A$ och $B$ är händelser så att $A \subseteq B$ (det vill säga $A$ är
  specialfall av $B$), vad säger detta om händelserna $A \land B$ (händelsen att
  både $A$ och $B$ sker) och $A \lor B$ (handelsen att minst en av $A$ och $B$
  sker)?
\end{ovning}

\begin{ovning}
  Givet att $A$ och $B$ är händelser så att $A \subseteq B$. Kan i så fall även
  $B \subseteq A$ och om så är fallet, vad säger detta om $A$ och $B$?
\end{ovning}

\begin{table}[h]
  \centering
\begin{subtable}{0.36\textwidth}
  \centering
  \begin{tabular}{rccc}
    \\
    \toprule
    alltid & $\top$ &  $S$, $\Omega$, $\mathbb{U}$, \ldots  & $1$ \\
    aldrig & $\bot$ & $\{\}$, $\emptyset$ & $0$   \\
    \bottomrule
  \end{tabular}
  \caption{händelserna alltid/aldrig}
  \label{tbl:notationtop}
\end{subtable}
\vspace{2ex}

\begin{subtable}{0.4\textwidth}
  \centering
  \begin{tabular}{rcccc}
    \toprule
      och & $\land$ &  $\cap$   & $\&$ & $\cdot$ \\
    eller & $\lor$  &  $\cup$   & $|$  &   $+$   \\
     inte & $\lnot$ & $\cdot^c$,$\cdot^*$ & $-$  &   $-$   \\
    \bottomrule
  \end{tabular}
  \caption{logiska operationer}
  \label{tbl:notationop}
\end{subtable}
\begin{subtable}{0.4\textwidth}
  \centering
  \begin{tabular}{rcccc}
    \toprule
    lika/samma & $\Leftrightarrow$ $\leftrightarrow$ &    $=$   & $=$ \\
    delhändelse till &   $\Rightarrow$     $\rightarrow$   & $\subseteq$  & $\leq$ \\
      delhändelse av &   $\Leftarrow$      $\leftarrow$    & $\supseteq$ & $\geq$ \\
    \bottomrule
  \end{tabular}
  \caption{likhet/delhändelse}
  \label{tbl:notationrel}
\end{subtable}
\caption{Symboler för händelser, operationer på händelser och relationer mellan
  händelser}
\label{tbl:notation}
\end{table}

\subsection{Funktioner}

När värdet på en slumpvariabel bestäms av värdet av en eller flera andra sägs
den vara en funktion av de andra slumpvariablerna. Om vi slår tio tärningar
$X_1, \dotsc, X_{10}$ och räknar deras summa, säg $T$, så är $T$ en funktion av
$X_1, \dotsc, X_{10}$ eftersom givet att vi vet värdet på alla tärningslag kan
ta fram värdet som $T$ måste ha (helt enkelt genom att summera de individuella
tärningsslagen).

\begin{exempel}
  !!!! ADD !!!!
\end{exempel}

\begin{ovning}
  Låt $X$, $Y$ och $Z$ vara tre slumpvariabler så att $X$ är en funktion av $Y$
  och $Y$ är en funktion av $Z$. Är $X$ en funktion av $Z$? Kan du i så fall
  beskriva funktionsberoendet mellan dem?
\end{ovning}

\begin{ovning}
  Om $X$ och $Y$ är två slumpvariabler så att $X$ är en funktion av $Y$, kan $Y$
  då vara en funktion av $X$? Om ja, måste den vara det?
\end{ovning}

Det är vanligt att man går i andra riktningen, eller med andra ord att man
börjar med ett antal slumpvariabler och sedan definiera en ny slumpvariabel som
är en funktion av dessa genom att specificera hur den beräknas. När vi
definierade summan $T$ ovan var det i princip detta vi gjorde, vi antog att
$X_1, \dotsc, X_{10}$ var av en viss form och specificerade sedan $T$ som att
vara totala värdet (summan) av dessa.

\begin{notation}
  När det är praktiskt skriver man ofta relationen symboliskt. I fallet med
  $X_{1}, \dotsc, X_{10}$ och $T$) så skulle man alltså vanligtvis skrivit $T =
  X_{1} + \cdots + X_{10}$.

  Om relationen är något opraktisk (eller bara otymplig) att skriva så ger man
  ofta själva relationen (den så kallade funktionen) en egen separat definition
  och ett eget namn. Om $g$ är en funktion så skriver man $g(x)$, $g(Y)$, \ldots
  för de värden som funktionen relaterar $x$, $Y$, \ldots till.

  Om vi, exempelvis, är intresserade huruvida tal är jämna eller udda skulle man
  kunna definiera en funktion vi kallar för, säg, $p$ genom att säga att för
  varje $x$ så är det relaterade värdet $p(x)$ lika med $1$ om $x$ är udda och
  lika med $0$ om $x$ är jämnt. Vi har alltså \emph{definierat} funktionen $p$
  så att den indikerar huruvida ett värde är jämnt eller udda. Om $X_1$, som
  tidigare, är första tärningsslaget i Exempel~\ref{ex:dice1}, så skulle alltså
  händelsen att första tärningsslaget är udda skrivas som $p(X_1) = 1$ eller
  $(X_1 = 1) \lor (X_1 = 3) \lor (X_1 = 5)$.
\end{notation}

Ett annat sätt att uttrycka att en slumpvariabel $Y$ är en funktion av en
slumpvariabel $X$ skulle vara att säga att det existerar någon funktion, kalla
den $f$, så att för varje potentiellt värde $x$ på $X$ så är $X = x$ och $\lnot
(Y = f(x))$ är oförenliga händelser (det vill säga, det är omöjligt att $X$ har
värdet $x$ samtidigt som \emph{inte} $Y$ har värdet $f(x)$).

Observera att när säger att en slumpvariabel är en funktion av en eller flera
andra så antas denna relation vara exakt och helt entydig. Det vill säga, det
betyder \emph{inte} att du bara an göra en rimlig gissning på värdet på ena
variabeln givet den andra variabeln. Den senare typen av relatioer
(approximativa funktionsrelationer) brukar modelleras genom att säga skriva den
ena variabeln som en funktion av den andra plus en ''brusvariabel''. Mycket
statistik handlar om att studera den här typen av ''approximativa''
funktionsrelationer.

\section{Att tilldela sannolikheter}

!!!! ADD SOMETHING ABOUT SOMETIMES NOT COMPLETELY SPECIFYING, ONLY MAKING SOME
ASSUMPTIONS AND THEN DERIVING AS MUCH AS POSSIBLE FROM THOSE ASSUMPTIONS !!!!

Poängen med att lägga ner en massa tid (och krångel) på att definiera och
fundera på slumpvariabler och händelser är att ska underlätta att tala om
sannolikheter för olika saker, och framför allt sannolikheter för saker under
olika hypoteser om hur fenomenet fungerar.

För att kort repetera tidigare sektioner förväntas vi alltså vid det här laget
ha ett system av händelser och slumpvariabler som beskriver det scenario vi är
intresserade av. Slumpvariablerna ger upphov till en massa händeler (''den här
slumpvariabeln uppfyller si och så'') och kan vara relaterade till varandra
genom funktionsrelationer som bestämmer värdet på vissa slumpvariabler givet
andra slumpvariabler. Händelserna kan vara lika (om de infaller i precis samma
situationer), oförenliga (om de omöjligt kan infalla i samma situation) och
delhändelser till varandra (om en är ett specialfall). Händelser kan kombineras
och manipuleras genom ''och'', ''eller'' och ''inte'', vilket kan möjligöra att
skriva om komplexa händelser som en kombination av enklare händelser.

Vi kommer börja med att tala om vad sannolikheter innebär för händelser och
senare tala om vad det har för konsekvenser för slumpvariabler. Det vi vill göra
nu är alltså att tala om olika sätt att tilldela de händelser vi specficerat
sannolikheter. Denna tilldelning kan dock inte se ut hur som helst, utan behöver
ha ett par egenskaper (uppfylla ett par regler). Det är dessa egenskaper, som i
någon mening baseras på vad man intuitivt tänker sig att sannolikheter måste
uppfylla för att kunna kallas sannolikheter, som senare kommer tillåta oss att
göra något intressant med våra modeller.

Rent tekniskt är vi alltså intresserade av sätt att ge varje händelse en
sannolikhet så att vissa egenskaper uppfylls. Med ''en sannolikhet'' menar vi
ett tal mellan $0$ (för ''helt säkert inte'') och $1$ (för ''helt säkert''). Den
första regeln som behöver uppfyllas är att om två händelser är lika måste de ha
samma sannolikhet.\footnote{Denna egenskap är oftast överflödig och gäller
  automatiskt i de flesta matematiska formuleringar av sannolikhetsteori.} Den
andra regeln är att sannolikheten för $\top$ (det vill säga händelsen
''alltid'') är $1$, med andra ord händelsen som alltid sker måste ske helt
säkert. Den tredje regeln som behöver uppfyllas är att om två händelser, säg $A$
och $B$, är oförenliga (det vill säga omöjligt kan ske samtidigt) så är
sannolikheten för $A \lor B$ (det vill säga sannolikheten att minst en av $A$
och $B$ inträffar) samma sak som sannolikheten för $A$ plus sannolikheten för
$B$.\footnote{Tekniskt sett brukar man anta att detta gäller för oändliga
  sekvenser, inte bara par, av händelser. Att säga precis vad det betyder kräver
  dock lite mer matematiska förkunsaker än man här antas ha.}\footnote{Det finns
  alternativa, oftast ekvivalenta, antaganden man kan kräva när man definierar
  vad man mennar med sannolikheter, den som ges gär, mer eller mindre de så
  kallade Kolmogorv-axiomen, är dock de överlägset vanligaste.}

\begin{notation}
  Precis som tidigare ger man tilldelningar av sannolikheter namn, så att man
  exempelvis kallar en sannolikhetstilldelning för $Q$ och skriver
  $Q(\mbox{$X_1$ är udda})$ för sannolikheten som $Q$ tilldelar händelsen
  ''$X_1$ är udda'', $Q(A)$ för sannolikheten som $Q$ tilldelar en händelse vi
  kallat $A$, och så vidare.

  Den överlägset vanligaste bokstaven att använda är $P$, eller någon variant
  som $\mathbb{P}$ eller $\mathbf{P}$. Namnet är så pass vanligt att man ofta
  struntar i att införa det och med $P$ (eller $\mathbf{P}$, $\mathbb{P}$,
  \ldots) menar den sannolikhetstilldelning man är intresserad av för
  tillfället.

  Observera att $P$ ($\mathbf{P}$, $\mathbb{P}$, \ldots) i vissa texter används
  på det här sättet trotts att man talar om olika sannolikhetstilldelningar vid
  olika användningar av $P$!
\end{notation}

\begin{exempel}\label{ex:diceprob1} 
  Låt, likande vad vi använt tidigare, $X_1$ vara värdet på ett tärningsslag
  (exempelvis från Exempel~\ref{ex:dice1}), så att vi har händelser $X_1 = 1$,
  $X_1 = 2$, $X_1$ är udda, \ldots. 

  Om vi vill modellera beteendet på $X_1$ om tärningen är oviktad (så att alla
  sidor har samma sannolikhet) vill vi ha en sannolikhetstilldelning $R$ (som i
  Rättvis) så att $R(X_1 = 1) = \frac{1}{6}, R(X_1 = 2) = \frac{1}{6}, \ldots,
  R(X_1 = 6) = \frac{1}{6}$ (eftersom det finns totalt sex sidor och alla ska ha
  samma sannolikhet och den totala sannolikheten ska bli $1$).

  I fall vi tänker oss att tärningen är viktad så att den slår $6$ i hälften av
  fallen och jämnt mellan $1$ och $5$ i andra hälften av fallen så vill vi ha en
  sannolikhetstilldelning $F$ (som i Fusk) så att $F(X_1 = 1) = \frac{1}{10},
  \ldots, F(X_1 = 5) = \frac{1}{10}$ och $F(X_1 = 6) = \frac{1}{2}$. 
\end{exempel}

\begin{ovning}\label{prob:botprob}
  Vad borde sannolikheten för $\bot$ (det vill säga, händelsen ''aldrig'') vara?
  Kan du använda de antaganden om sannolikhetstilldelningar som ges ovan för att
  motivera varför?
\end{ovning}

\begin{ovning}
  Om vi vet sannolikheten för en händelse $A$, hur kan vi enkelt räkna ut
  sannolikheten för ''inte $A$''?

  I fall du har problem att svara på frågan, titta på
  Övning~\ref{prob:excludedmiddle}.
\end{ovning}

\begin{ovning}
  Om du har två händelser $A$ och $B$ så att $A$ är en delhändelse till (det
  vill säga ett special fall av) $B$. Borde detta säga något om $A$ och $B$s
  sannolikheter?
\end{ovning}

Även om det är bra att vara medveten om vilka egenskaper en
sannolikhetstilldelning måste ha så kommer vi inte i den här kursen generellt
inte arbeta med att verifiera att saker och ting är giltiga tilldelningar av
sannolikheter. Vi kommer i stället i ett senare avsnitt se hur man enkelt enkelt
kan definiera sannolikhetstilldelningar när man arbetar med slumpmässiga tal (i
motsats till mer generella typer av slumpvariabler). 

Antagandet att sannolikheten för ''$A$ eller $B$'' när man har två oförenliga
händelser $A$ och $B$ är summan av sannolikheterna för $A$ och $B$ kan vid
första anblick se något godtycklig ut. Vad det låter oss göra är att dela upp
komplexa händelser i mindre delar, och analysera dessa delar separat. Detta
kommer visa sig vara mycket användbart efter att vi talat om oberoende och
betingning.

\begin{exempel}\label{prob:diceprob1geq5}
  Låt $X_1$, $R$ och $F$ vara som i Exempel~\ref{ex:diceprob1}. Med andra ord,
  $X_1$ är en slumpvariabel som vi tänker oss beskriver värdet på ett
  tärningsslag (det vill säga ett heltalsvärde mellan $1$ och $6$), $R$ är en
  sannolikhetstilldelning så att $X_1$ beter sig som en oviktad (rättvis)
  tärning och $F$ en sannolikhetstilldelning så att $X_1$ beter sig som en
  fusktärning som slår sexor i hälften av fallen (men annars jämnt mellan $1$
  och $5$).

  Vad är sannolikheterna under $R$ och $F$ att man får ett värde större eller
  lika med $5$? Vi börjar med att observera att händelsen $X_1 \geq 5$ kan
  skrivas om som $(X_1 = 5) \lor (X_1 = 6)$ (det vill säga, att $X_1$ är större
  eller lika med $5$ är samma sak som att $X_1$ är lika med $5$ eller är lika
  med $6$).

  Händelserna $X_1 = 5$ och $X_1 = 6$ är oförenliga eftersom tärningen (per
  antagande i Exempel~\ref{ex:dice1}) antas landa på någon entydig sida. Enligt
  egenskaperna för sannolikhetstilldelningar gäller det alltså att
  \begin{align*}
    R(X_1 \geq 5) &= R((X_1 = 5) \lor (X_1 = 6)) = R(X_1 = 5) + R(X_1 = 6) = \frac{1}{6} + \frac{1}{6} \approx 0.33 \\
    F(X_1 \geq 5) &= F((X_1 = 5) \lor (X_1 = 6)) = F(X_1 = 5) + F(X_1 = 6) = \frac{1}{10} + \frac{1}{2} = 0.6.
  \end{align*}
\end{exempel}

Säg att händelse $A$ är lika med en händelse $B_1 \lor B_2 \lor \cdots \lor
B_{10}$ där alla händelserna $B_1, B_2, \ldots B_{10}$ är oförenliga. Det vill
säga, vi är i samma typ av situation som beskrivits ovan, fast vi har delat upp
$A$ i tio i stället för två delar. Om vi har en sannolikhetstilldelning, säg att
vi kallar den för $G$, så gäller det i så fall att $G(A) = G(B_1) + G(B_2) +
\cdots G(B_{10})$. Med andra ord, egenskapen att sannolikheten för en händelse
som kan splittas upp i separata delar kan beräknas genom att räkna varje del
separat gäller inte bara för en uppdelning i två delar. Att antalet här är $10$
spelar givetvis ingen roll, det fungerar för vilket antal som helst (men
händelserna måste alltid vara oförenliga!).

\begin{exempel}\label{prob:diceprob1even}
  Ta återigen $X_1$, $R$ och $F$ som i Exempel~\ref{ex:diceprob1}. Händelsen
  ''$X_1$ är jämn'' kan skrivas om i oförenliga delar som $X_1 = 2 \lor X_1 = 4
  \lor X_1 = 6$. Precis som i Exempel~\ref{prob:diceprob1geq5} får vi.
  \begin{align*}
    R(\mbox{$X_1$ är jämn}) &= R(X_1 = 2) + R(X_1 = 4) + R(X_1 = 6) = \frac{1}{6} + \frac{1}{6} + \frac{1}{6} = 0.5 \\
    F(\mbox{$X_1$ är jämn}) &= F(X_1 = 2) + F(X_1 = 4) + F(X_1 = 6) = \frac{1}{10} + \frac{1}{10} + \frac{1}{2} = 0.7.
  \end{align*}

  Om $R$ och $F$ motsvara två hypoteser om tärningen som en spelare spelar, och
  vi bara får höra att spelaren slagit jämnt, så verkar hypotesen att spelaren
  spelar med fusktärningen något rimligare än hypotesen att de spelar med en
  oviktad tärning.
\end{exempel}

\begin{ovning}
  Gör om Exempel~\ref{prob:diceprob1even} fast för händelsen ''$X_1$ är udda''.
  Vilken hypotes ser rimligast ut om vi får veta att tärningsslaget var udda?
\end{ovning}

\subsection{Oberoende}

Vi såg i tidigare sektionen hur man kunde hitta sannolikheter för komplexa
händelser genom att dela upp dem i mindre delar som är enklare att analysera.

En annan strategi är att skriva om händelser som att flera saker måste ske
samtidigt. Om, till exempel, $X_1, X_2$ är två tärningsslag så kan händelsen
''båda tärningslagen blir $4$'' samma sak som händelsen $(X_1 = 4) \land (X_2 =
4)$. Om $Q$ är ett sannolikhetsmått så kan vi egentligen inte säga något
generellt användbart om $Q(\mbox{$A$ och $B$})$ för godtyckliga $A$ och $B$.
Mycket sannolikhetsteoretisk modellering (det vill säga att välja vettiga $Q$)
går i någon mening ut på att hitta bra antaganden om $Q(\mbox{$A$ och $B$})$ för
något bra val av olika $A$ och $B$.

Om händelserna $A$ och $B$ är så att $Q(\mbox{$A$ och $B$}) = Q(A) \cdot Q(B)$
så säger man att $A$ och $B$ är \emph{oberoende (med avseende på $Q$)}. Med lite
jonglerande kan man visa att oberoende av $A$ och $B$ med avseende på $Q$ är
samma sak som att $\frac{Q(\mbox{\scriptsize $A$ och $B$})}{Q(B)} =
\frac{Q(\mbox{\scriptsize $A$ och inte $B$})}{Q(\mbox{\scriptsize inte $B$})}$
(och vice versa om man byter roller på $A$ och $B$). Det vill säga att den del
av $A$ som ligger i $B$ utgör en lika stor del av $B$ som den del av $A$ som
ligger i ''inte $B$'' utgör av hela ''inte $B$''. När vi senare kommer till
betingning kommer vi se hur detta motsvara att kunskap om huruvida $B$ inträffat
inte säger oss någonting om huruvida $A$ också borde ha inträffat (och vise
versa).

\begin{exempel}
  Ett typiskt exempel när man brukar \emph{anta} oberoende är när man modellerar
  repeterade försök. Säg att vi singlar ett mynt tio gånger i rad och kallar
  händelserna att första blir krona, andra blir krona, \ldots, tionde blir krona
  för $K_1, K_2, \ldots, K_{10}$. Om $P$ är en sannolikhetstilldelning där som
  modellerar att man i tur och ordning singlar oviktade mynt så borde $P(K_1) =
  \frac{1}{2}$, $P(K_2) = \frac{1}{2}, \ldots, P(K_{10}) = \frac{1}{2}$ och
  $K_1, K_2, \ldots, K_{10}$ borde vara oberoende av varandra. Sannolikheten att
  både det första och andra myntet blir kronor är alltså, exempelvis,
  $\frac{1}{2} \cdot \frac{1}{2} = \frac{1}{4}$ tackvare oberoende.

  Om man istället tänker sig att personen som singlar slanten behåller
  föregående mynt när det blir krona så är händelserna inte längre oberoende.
  Låt $Q$ beskriva sannolikheterna under detta scenario. Eftersom personen
  fortfarande måste singla i alla fall det första myntet och vi fortfarande
  tänker oss att det är oviktat så gäller det att $Q(K_1) = \frac{1}{2}$. Till
  skillnad från $P$ blir dock sannolikheten med avseende på $Q$ att båda de
  första mynten ger kronor $\frac{1}{2}$ eftersom det bara beror på huruvida
  första myntet är krona (om det inte är det kan ju inte båda vara krona, och om
  det är det så blir andra myntet det automatiskt per antagande)!
\end{exempel}

\begin{ovning}
  Säg att två händelser $A$ och $B$ är oberoende med avseende på någon
  sannolikhetstilldelning $Q$. Säger detta något generellt något om huruvida de
  är oberoende med avseende på en (godtycklig) annan sannolikhetstilldelning?
\end{ovning}

\begin{ovning}
  Kan två oförenliga händelser vara oberoende (med avseende på någon
  sannolikhetstilldelning)? Om de kan vara det, kan vi säga något intressant om
  händelserna?

  Om du har svårt att svara så antag att två händelser, kalla dem $A$ och $B$,
  är oberoende med avseende på någon sannolikhetstilldelning $P$ samtidigt som
  de är oförenliga. Enligt oberoende gäller $P(\mbox{$A$ och $B$}) = P(A) \cdot
  P(B)$, men vad kan vi säga om ''$A$ och $B$'' om $A$ och $B$ är oförenliga?

  Om du fortfarande har svårt att lösa problemet, titta på
  Övning~\ref{prob:botprob}.
\end{ovning}

\begin{ovning}
  Kan en händelse vara oberoende av sigsjälv (med avseende på något
  sannolikhetsmått)? Om ja, vet vi något om händelsen i så fall?
\end{ovning}

\begin{ovning}
  Om $A$, $B$ är oberoende händelser med avseende på en sannolikhetstilldelning
  $P$, och $B$ är oberoende av någon händelse $C$ (igen med avseende på $P$), är
  då händelserna $A$,$C$ oberoende?
\end{ovning}

\section{Formalism}

\ldots

\section{Tolkning}

\ldots

\subsection{Att beskriva sannolikhetstilldelningar}

\ldots

\end{document}
