# OperatingSystems

## Outline:
Υπάρχει ένα αρχείο για κάθε είδος διεργασίας, (p.c , enc.c, chan.c) , δύο αρχεία για το md5 (mdc.c, md5.h) και ένα διαμοιραζόμενο στις διεργασίες αρχείο settings.h.
Οι διεργασίες παράγονται σειριακά. Πρώτα δημιουργείται η P1, η οποία δημιουργεί την ENC1, η οποία δημιουργεί την CHAN, κ.ο.κ. . Κάθε διαμοιραζόμενη μνήμη-ακμή έχει 2 σημαφόρους (data,
lock) που τη συνοδεύουν τα οποία (μνήμη & σημαφόροι) παράγονται από τη διεργασία στα αριστερά τους, και συνδέεται σε αυτά έπειτα η δεξιά τους διεργασία. Κάθε semaphore και shared
memory key είναι defined στο settings.h και accessible από όλους, και κάθε διεργασία συνδέεται σε δύο σετ των παραπάνω (memory,data semaphore,lock semaphore), πλην των διεργασιών P, που
συνδέονται σε ένα.

Η δομή του δικτύου είναι όπως η παρακάτω.

![alt text](./processes1.png)

Οι δύο κατευθύνσεις καναλιών, καθορίζονται από την τρέχουσα κατεύθυνση. Κάθε διεργασία έχει δύο σημαφόρους κατεύθυνσης Left, Right, και συσχετίζει ένα thread με έναν από τους δύο
σημαφόρους/κατεύθυνση. Κάθε στιγμή ένα από τα δύο threads είναι μπλοκαρισμένο (προφανώς τα threads της ίδιας κατεύθυνσης είναι μπλοκαρισμένα σε όλες τις διεργασίες, και όλα τα άλλα
ενεργά). Για την αντιστροφή κατεύθυνσης χρησιμοποιείται και ένα επιπλέον 2-byte shared memory (direction).

Το διάβασμα/γράψιμο από τις διαμοιραζόμενες μνήμες υλοποιούνται με τις:
* readFromMemory: (settings.h, line 508), όπου γίνεται:
  1. Down τον σημαφόρο της κατεύθυνσης του thread που την καλεί (κλείδωμα των threads της μη ενεργής κατεύθυνσης. Βλ. Και παρακάτω στο "Αντιστροφή κατεύθυνσης")
  2. Down τον σημαφόρο των δεδομένων (μπλοκάρισμα όταν δεν υπάρχουν δεδομένα στη μνήμη που διαβάζεις)
  3. Κάποιοι έλεγχοι για αντιστροφή κατεύθυνσης που θα δούμε παρακάτω.
  4. Down τον σημαφόρο πρόσβασης για secure access.
  5. Διάβασμα, άδειασμα της διαμοιραζόμενης μνήμης και up τους σημαφόρους κατεύθυνσης και πρόσβασης.
* writeToMemory: (settings.h, line 488)
  1. down τον σημαφόρο πρόσβασης, γράψιμο στη μνήμη-ακμή
  2. up τον σημαφόρο δεδομένων και πρόσβασης.
  
Για την αμφίδρομη λειτουργία του καναλιού, κάθε διεργασία δημιουργεί 2 threads, ένα για την κάθε κατεύθυνση. __Θα θεωρήσουμε την τρέχουσα κατεύθυνση απο αριστερά προς τα δεξιά στις
επεξηγήσεις,οπότε και θα αναφέρουμε τις αντίστοιχες κατευθύνσεις και ονόματα διεργασιών και threads.__ Οι λειτουργίες στην αντίθετη κατεύθυνση είναι ευθέως ανάλογες, και παραλείπονται για
οικονομία χώρου.

Οι συναρτήσεις των threads είναι οι παρακάτω.
* P processes :
  1. sender (P1): αναμένει για I/O μηνύματα από το stdin, και τα γράφει στη διαμοιραζόμενη μνήμη (mP1E1).Παρεμβάλλονται έλεγχοι για αντιστροφή κατεύθυνσης και τερματισμού
που θα δούμε αργότερα. [ Psender , settings.h line 586]
  2. receiver (P2): διαβάζει από την διαμοιραζόμενη μνήμη (mE2P2) και τυπώνει το αποτέλεσμα στο χρήστη. [ Preceiver , settings.h line 627]
* ENC processes:
  1. encoder (ENC1): διαβάζει από την αριστερή μνήμη (mP1E1). Αποθηκεύει το μήνυμα σε περίπτωση που χρειαστεί επαναμετάδοση στο storage. Παράγει το checksum μέσω
κατάλληλων συναρτήσεων, το ενθυλακώνει στο μήνυμα, και γράφει στη δεξιά μνήμη (mE1C). [ENCencoder , settings.h line 729]
  2. Decoder (ENC2): διαβάζει από την αριστερή μνήμη(mCE2). Διαχωρίζει το μήνυμα από το checksum ( το defined MESSAGE_CHSUM_SEPARATOR χρησιμοποιείται ως separator
character ), παράγει ξανά νέο checksum του μηνύματος και το συγκρίνει με το υπάρχον. Αν υπάρχουν διαφορές, κάνει up τον data σημαφόρο της διαμοιραζόμενης μνήμης που
διαβάζει η ENC1. Αυτό προκαλέι το encoder-thread της ΕΝC1 να διαβάσει την μνήμη του, που όμως είναι άδεια (αφού η P1 δεν έγραψε κάτι καινούριο, και τα περιεχόμενα
σβήνονται μετά από κάθε ανάγνωση). Η ανάγνωση κενού string σηματοδοτεί το encoder thread να χρησιμοποιήσει την αποθηκευμένη τιμή της προηγούμενης ανάγνωσης, που
την γράφει στη μνήμη mE1C και έτσι το μήνυμα ξανααποστέλλεται προς την ENC2. [ENCdecoder , settings.h line 772]
* CHAN process:
  1. transfer: διαβάζει από τη δεξιά μνήμη (mE1C). Για τον θόρυβο, επιλέγει τυχαία μία θέση στη συμβολοσειρά, και την αντικαθιστά με ένα τυχαίο αλφαριθμητικό. Η
αλλοίωση γίνεται βάσει πιθανότητας που ορίζεται από το #define PROB_CORRUPTION. Έπειτα γράφει το μήνυμα στη δεξιά μνήμη (mCE2). [CHANthread, settings.h, line 868]

Στις παραπάνω περιγραφές παραλείφθηκαν τα:
__Αντιστροφή κατεύθυνσης:__
* Η αντιστροφή της κατεύθυνσης γίνεται ο χρήστης γράψει ένα μήνυμα στο sender thread στην Pi η οποία τη στιγμή αυτή λειτουργεί ως δέκτης (το receiver thread της είναι μη
μπλοκαρισμένο). Θεωρούμε ξανά το παράδειγμα της counter-clockwise (left to right) κατεύθυνσης. Μόλις στείλει η P2 κάποιο μήνυμα, ελέγχεται αν το sender-thread έχει την
ίδια κατεύθυνση με την τρέχουσα (αυτής δηλαδή που περιέχεται στην direction memory. Αρχικά, το direction αρχικοποιείται σε LEFT to RIGHT δηλαδή P1 προς P2). Αν είναι
διαφορετική, αλλάζει την τιμή του direction memory (παίρνει τιμές "L","R" για left,right αντίστοιχα) στην νέα επιθυμητή κατεύθυνση [switchDirection , settings.h line 348].
* Αμέσως μετα, το P2 sender καλεί την getDirectionSemaphores (settings.h, line 442) και την unlockAllData [settings. H, lines 383]. Η 1η επιστρέφει μια δομή με όλους τους
σημαφόρους κατεύθυνσης των threads, και τους data σημαφόρους των μνημών. Η δεύτερη κάνει up όλους τους data σημαφόρους που επέστρεψε η getDirection Semaphores στις
μνήμες: ως αποτέλεσμα ξεμπλοκάρονται τα threads της παλιάς RIGHT κατεύθυνσης στις μεθόδους readFromMemory [ settings.h, line 508], ελέγχουν την τιμή στην direction
shared memory, και αφού τη βρίσκουν διαφορετική από την δική τους, επιστρέφουν χωρίς να διαβάσουν τίποτα και συνεχίζουν το while loop της συνάρτησης του thread. Επειδή
επιστρέφουν χωρίς να κάνουν ξανά up το direction semaphore τους (όπως κάνουν στην κανονική λειτουργία τους), τα threads αυτά μπλοκάρονται από το σημαφόρο κατεύθυνσης
με το που ξαναμπούν στη readFromMemory. Έτσι όλα τα threads της παλίας κατεύθυνσης (RIGHT) είναι μπλοκαρισμένα, εκτός του P1 sender thread, που δεν χρειάζεται να
μπλοκαριστεί επειδή ούτως η άλλως είναι blocked λόγω αναμονής I/O.
* Έπειτα καλέιται η toggleDirectionToAllSemaphores [settings.h, line 397]. Αυτή κάνει up τα direction semaphores των threads της νέας κατεύθυνσης, ξεμπλοκάροντας τα.
* Τέλος, η P2 sender γράφει το μήνυμα του χρήστη στη διαμοιραζόμενη μνήμη της (mE2P2), όπως θα έκανε κανονικά, και αυτό διαδίδεται προς τη νέα κατεύθυνση.

__Τερματισμός:__
* Με την αποστολή ενός μηνύματος TERM από κάποια Pi τερματίζουν όλες οι διεργασίες και τα threads. Έστω πάλι πως έχουμε, χωρίς περιορισμό της γενικότητας, κατεύθυνση προς τα
δεξιά (P1 -> P2). Η P1 στέλνει TERM, και τα ενεργά threads τωνP1, ENC1, CHAN,ENC2, αφού το ελέγξουν την τιμή του και το προωθήσουν, τερματίζουν. Η P2 receiver, μόλις λάβει
το μήνυμα TERM, αντιστρέφει την κατεύθυνση για τερματισμό γράφοντας την άλλη κατεύθυνση με διπλά γράμματα – δηλαδή "LL" για LEFT και "RR" για shared- στη
direction shared memory, για λόγους που θα δούμε παρακάτω. Επιπλέον, το P2 reiceiver thread κάνει up τους σημαφόρους της άλλης (LEFT to RIGHT) κατεύθυνσης,
ενεργοποιώντας τα σχετικα threads, και γράφει το TERM στη shared memory mE2P2, όπου διαδίδεται μέσω των LEFT threads προς το P1 receiver thread.
* Μόλις το P1 receiver δει πως το μήνυμα είναι TERM, θα ελέγξει την τιμή της κατεύθυνσης στην direction shared memory. Βλέποντας πως η κατεύθυνση έχει διπλά γράμματα, δεν θα
αντιστρέψει και αυτό την κατεύθυνση και θα τερματίσει. Διαφορετικά το P1 receiver θα αντέστρεφε και αυτό την κατεύθυνση και θα επαναπροωθούσε το TERM από εκεί που ήρθε,
νομίζοντας πως είναι το πρώτο receiver thread που έλαβε TERM μήνυμα.
* Τα threads που επιστρέφουν γίνονται joined στις πατρικές τους διεργασίες. Το sender thread στην P1 που είναι I/O blocked για να πάρει είσοδο χρήστη, τερματίζεται με την κλήση της
pthread_cancel από την πατρική του διεργασία[p.c, line 188].

__Λοιπά χαρακτηριστικά υλοποίησης:__
* Δημιουργήθηκαν κατάλληλες δομές (structs) για το πέρασμα παραμέτρων στα threads, όπου η συνάρτηση κλήσης ptαπαιτεί ένα μόνο argument [threadArgs, continuousArgs lines 567,
304].
* Οι διεργασίες δημιουργούνται με forking & exec, ή , αν θέλουμε να έχουμε πολλαπλά terminals, με forking & call system() call που δημιουργεί νέα terminal instances. Αυτό
απαιτεί την ύπαρξη της εντολής x-terminal-emulator στον υπολογιστή, που είναι προεγκατεστημένη στην συντριπτική πλειοψηφία των linux machines και δούλεψε σε όσα
linux systems δοκιμάστηκε.
* Δημιουργήθηκαν συναρτήσεις για πολλές διαδικασίες που χρησιμοποιούν τα threads (για τα checksum, md5 (η διεπαφή), channel noise corruption, semaphore & shared memory
creation and connection, κλπ)
* Μπορεί να γίνει build ελεγχόμενο printing και μόνο με δύο terminals χρησιμοποιώντας τα σχετικά defines (ENC_CHAN_SEPARATE_TERMINALS, VERBOSITY).

Παρακάτω βλέπουμε τη δομή των διεργασιών και των threads. (Στην περίπτωση των P processes έχουμε μία shared memory στην οποία έχουν πρόσβαση τα threads, αντί για δύο)

![alt text](./processes2.png)

Βλέπουμε πως σε κάθε process, κάθε thread έχει access στα shared memories που αντιστοιχούν στη διεργασία, στους σημαφόρους (lock & data) που αντιστοιχούν στα shared memories αυτά, στο
direction shared memory, και σε ένα εκ των δύο σημαφόρων κατεύθυνσης.


