# Tantervi háló megjelenítő
## IK Excel fájl formátum
0. Az IK PTI Bsc képzést egy XLSX ***fájl***ban kell átadni a programnak.
1. Egy fájl **munkalap**okra van osztva, minden munkalap egy-egy képzés/szakirány *tantervi háló*jának felel meg.
   * Mindegyik tantervi hálónak van egy külön címe. Ez a lapok bal felső cellájában szerepel. A munkalapok neve tetszőleges lehet, a program nem veszi figyelembe.
   * A rejtett munkalapokat a rendszer figyelmen kívül hagyja.
2. Egy-egy munkalap **egység**ekre van osztva. Ezek lehetnek modulok, de lehet külön csoportosítani a kötelező és a választható tárgyakat is.
   * Az egységeket (továbbiakban: "*modul*ok) üres sor(ok) választják el egymástól és a tantervi háló címétől. (Így az első sor után nyugodtan szereplhetnek megjegyzések, 
     ezeket a program figyelmen kívül hagyja illetve teret adnak későbbi feljesztéseknek.)
   * A moduloknak adható cím, ez (az `A` oszloptól kezdődő) összevont cellákkal adható.
     * Több cím esetén a program a lejjebb lévőt fogja megjegyezni.
     * A program többi része nincs / nem lesz felkészítve cím nélküli modulokra.
   * Ha a modul címében szerepel a "választható" vagy az "elective" szó (pl. "Specializáció kötelezően választható tárgyai"), akkor az abban lévő tárgyak **választható**nak 
     minősülnek.
   * A moduloknak adható *fejléc*, ami alapján beazonosítható, hogy melyik oszlopban milyen információ található.
     * A *fejléc* a *modul címe* és a *tantárgy*ak között a (legalább az `A` oszlopban) vastag betűs, összevont cellákat nem tartalmazó sor.
     * Ha egy modul nem tartalmaz fejlécet, akkor a program alapértelmezzetten az előző modul fejlécét fogja figyelembe venni, azonban ilyen estben vigyázni kell arra, hogy az összesítő sorok ne számíthassanak fejlécnek (összesítő sor a tantárgyak után szerepeljen).
3. Egy-egy egységen (*modulon*) belül *tantárgy*ak és *összesítő sor*ok találhatóak.
    * Amennyiben egy (a fenti feltételeknek nem megfelelő) sor vastag betűs (legalább az `A` oszlopban), vagy pedig az első cellája nincs kitöltve, akkor ***összesítő sor***nak minősül, egyéb esetben ***tantárgy***nak. Az összesítő sorok az egész tantervi hálóra vonatkoznak, míg a tantárgyak valóban a modulok alá csoportosulnak.  Tehát pl. mindegy, hogy az "Összes kredit a félévben" sor az első vagy az utolsó modulban van.
    * Ha egy *tantárgy* egy választható modulban van, akkor az adott tantárgy is választhatónak minősül.
4. Minden tantárgyban vannak különböző mezők. Ezek sorrendjét a fejléc határozza meg, általában több nyelven is működnek.

| Mező neve                                                           | Jelentése                                                                                  | Mező formátuma                                                                                                                                                                             |
|:--------------------------------------------------------------------|:-------------------------------------------------------------------------------------------|:-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------|
| `Code` vagy `Kód`                                                   | Kurzus kódja (`code`)                                                                      | Fontos a karakterpontos megadás, hiszen ez alapján lehet felépíteni a tantervi hálót                                                                                                       |
| `Courses` vagy `Tanegység`                                          | A tantárgy neve (`name`)                                                                   | Egy vagy több csillag (`*`) illetve szóköz követheti                                                                                                                                       |
| `Courses` vagy `Tanegység`                                          | Megszűnt tantárgy (`discontinued`)                                                         | Amennyiben a tantárgy neve után pontosan két egymás melletti csillag (`*`) szerepel (amit opcionálisan egy vagy több szóköz követhet), a tantárgy megszűntnek tekintendő,egyéb esetben nem |
| `Lecture (L)` vagy `Előadás`                                        | Előadás kreditek száma (`credits.lecture`)                                                 | Egész szám vagy egész számot tartalmazó szöveg                                                                                                                                             |
| `Labor`                                                             | Labor kreditek száma (`credits.labor`)                                                     | Egész szám vagy egész számot tartalmazó szöveg                                                                                                                                             |
| `Practice (Pr)` vagy `Gyakorlat`                                    | Gyakorlati kreditek száma (`credits.practice`)                                             | Egész szám vagy egész számot tartalmazó szöveg                                                                                                                                             |
| `Consultation` vagy `Konzultáció`                                   | Konzultációs kreditek száma (`credits.consultation`)                                       | Egész szám vagy egész számot tartalmazó szöveg                                                                                                                                             |
| `Credit` vagy `Kredit`                                              | Kreditek száma (`credits.total`)                                                           | Egész szám vagy egész számot tartalmazó szöveg. Redundáns információ, alapvetően megegyezik az előző kreditmezők összegével.                                                               |
| `Számonkérés`                                                       | Jegy típusa (`assessment.grade`)                                                           | Egy opcionális `X` után:<br/>`G` - Gyakorlati jegy (`practice`)<br/>`K` - Kollokvium (`exam`)<br/>`F` - Folyamatos számonkérésű gyakorlati jegy (`practice with continuous assessment`)    |
| `Számonkérés`                                                       | Kombinált számonkérés (`assessment.combined`)                                              | Ha a mező `X`-szel kezdődik, akkor a tárgy kombinált számonkérésűnek minősül.                                                                                                              |
| `Exam (E)` vagy `Vizsga`, és<br/>`Practice Grade (PG)` vagy `Gyak. jegy` | Kombinált számonkérés (`assessment.combined`) és jegy típusa `assessment.grade`            | Részletekért lásd az alábbi, [Számonkérés módjának megadása két oszloppal](#számonkérés-módjának-megadása-két-oszloppal) című szakaszt.                                                    |

### Számonkérés módjának megadása két oszloppal

| `Exam (E)` vagy<br/>`Vizsga`<br/>mező tartalma | `Practice Grade (PG)`<br/>vagy `Gyak. jegy`<br/>mező tartalma | Jelentés: Kombinált?<br/>(`assessment.combined`) | Jelentés: Jegy típusa?<br/>(`assessment.grade`)                                 |
|------------------------------------------------|---------------------------------------------------------------|--------------------------------------------------|---------------------------------------------------------------------------------|
| `X`                                            | üres                                                          | Kombinált                                        | Kollokvium (`exam`)                                                             |
| `X`                                            | `PG`                                                          | Kombinált                                        | Gyakorlati jegy (`practice`)                                                    |
| `X`                                            | `Gy`                                                          | Kombinált                                        | Gyakorlati jegy (`practice`)                                                    |
| `X`                                            | `CA`                                                          | Kombinált                                        | Folyamatos számonkérésű gyakorlati jegy (`practice with continuous assessment`) |
| `X`                                            | `F`                                                           | Kombinált                                        | Folyamatos számonkérésű gyakorlati jegy (`practice with continuous assessment`) |
| `E`                                            | tetszőleges                                                   | Nem kombinált                                    | Kollokvium (`exam`)                                                             |
| `K`                                            | tetszőleges                                                   | Nem kombinált                                    | Kollokvium (`exam`)                                                             |
| üres                                           | `PG`                                                          | Nem kombinált                                    | Gyakorlati jegy (`practice`)                                                    |
| üres                                           | `Gy`                                                          | Nem kombinált                                    | Gyakorlati jegy (`practice`)                                                    |
| üres                                           | `F`                                                           | Nem kombinált                                    | Folyamatos számonkérésű gyakorlati jegy (`practice with continuous assessment`) |
| üres                                           | `CA`                                                          | Nem kombinált                                    | Folyamatos számonkérésű gyakorlati jegy (`practice with continuous assessment`) |
| üres                                           | üres                                                          | ismeretlen                                       | ismeretlen                                                                      |
