\beginsong{Bitwa}[by={Mechanicy}]
\beginverse
Okręt nasz wpłynął w mgłę i fregaty dwie \tab{a G F d}
Popłynęły naszym kursem by nie zgubić się \tab{a G C E}
Potem szkwał wypchnął nas poza mleczny pas \tab{a G F d}
I nikt wtedy nie przypuszczał, że fregaty śmierć nam niosą \tab{a G C E}
\endverse

\beginchorus
Ref. Ciepła krew poleje się strugami \tab{C G a e}
Wygra ten kto utrzyma szyk \tab{F G a}
W huku dział ktoś przykryje się falami \tab{C G a e}
Jak da Bóg ocalimy bryg \tab{F G a}
\endchorus

\beginverse
Nagły huk w uszach grał i już atak trwał \tab{a G F d}
To fregaty uzbrojone rzędem w setkę dział \tab{a G C E}
Czarny dym spowił nas, przyszedł śmierci czas \tab{a G F d}
Krzyk i lament mych kamratów, przerywany ogniem katów \tab{a G C E}
\endverse

\beginchorus
Ref.
\endchorus

\beginverse
Pocisk nasz trafił w maszt, usłyszałem trzask \tab{a G F d}
To sterburtę rozwaliła jedna z naszych salw \tab{a G C E}
"Żagiel staw" krzyknął ktoś, znów piratów złość \tab{a G F d}
Bo od rufy nam powiało, a fregatom w mordę wiało \tab{a G C E}
\endverse

\beginchorus
Ref.
\endchorus

\beginverse
Z fregat dwóch tylko ta pierwsza w pogoń szła \tab{a G F d}
Wnet abordaż rozpoczęli gdy dopadli nas \tab{a G C E}
Szyper ich dziury dwie zrobił w swoim dnie \tab{a G F d}
Nie pomogło to psubratom, reszta z rei zwisa za to \tab{a G C E}
\endverse

\beginchorus
Ref.
\endchorus

\beginverse
Po dziś dzień tamtą mgłę i fregaty dwie \tab{a G F d}
Kiedy noc zamyka oczy widzę w swoim śnie \tab{a G C E}
Tamci co śpią na dnie, uśmiechają się \tab{a G F d}
Że ich straszną śmierć pomścili bracia, którzy zwyciężyli \tab{a G C E}
\endverse

\beginchorus
Ref.
\endchorus

\endsong