\beginsong{Rzeka}[by={Wolna Grupa Bukowina}]
\beginverse
Wsłuchany w twą cichą piosenkę \tab{C F7+ C F7+}
Wyszedłem nad brzeg pierwszy raz \tab{C F7+ e e}
Wiedziałem już, rzeko, że kocham cię, rzeko \tab{F F e a}
Że odtąd pójdę z tobą \tab{F e d G}
\endverse

\beginchorus
Ref. O, dobra rzeko \tab{C F7+ C F7+}
O, mądra wodo \tab{C F7+ e e}
Wiedziałaś, gdzie stopy znużone prowadzić \tab{F F e a}
Gdy sił już było brak \tab{F e d G}
Brak \tab{C F7+ C F7+}
\endchorus

\beginverse
Wieże miast, łuny świateł \tab{C F7+ C F7+}
Ich oczy zszarzałe nie raz \tab{C F7+ e e}
Witały mnie pustką, żegnały milczeniem \tab{F F e a}
Gdym stał się twoim nurtem \tab{F e d G}
\endverse

\beginchorus
Ref. 
\endchorus

\beginverse
Po dziś dzień z tobą, rzeko \tab{C F7+ C F7+}
Gdzież począł, gdzie kres dał ci Bóg \tab{C F7+ e e}
Ach, życia mi braknie, by szlak twój przemierzyć \tab{F F e a}
By poznać twą melodię \tab{F e d G}
\endverse

\beginchorus
Ref. 
\endchorus

\endsong