\beginsong{Sen Katarzyny II}[by={Jacek Kaczmarski}]
\beginverse
Na smyczy trzymam filozofów Europy \tab{G D G}
podparłam armią marmurowe Piotra stropy \tab{G D e}
mam psy, sokoły, konie, kocham łów szalenie \tab{C D e}
a wokół same zające i jelenie \tab{G D G}
Pałace stawiam głowy ścinam \tab{Fis h}
kiedy mi przyjdzie na to chęć \tab{Fis G D}
mam biografów portrecistów \tab{C D e}
lecz jeszcze jedno pragnę mieć \tab{G D G}
\endverse
\beginchorus
Ref. Stój Katarzyno \tab{e h}
Koronę carów \tab{e h}
Sen taki jak ten \tab{e a}
Może ci z głowy zdjąć \tab{G D G}
\endchorus

\beginverse
Kobietą jestem ponad miarę swoich czasów \tab{G D G}
nie bawią mnie umizgi bladych lowelasów \tab{G D e}
ich miękkich palców dotyk budzi obrzydzenie \tab{C D e}
już wolę łowić zające i jelenie \tab{G D G}
ze wstydu potem ten i ów  \tab{Fis h}
rzekł o mnie niewyżyta niemra \tab{Fis G D}
i pod batogiem nago biegł \tab{C D e}
po śniegu, dookoła Kremla \tab{G D G}
\endverse
\beginchorus
Ref.
\endchorus

\beginverse
Kochanka trzeba mi takiego jak imperium \tab{G D G}
co by mnie brał tak jak ja daję cała pełnią \tab{G D e}
co by i władcy i poddańca był wcieleniem \tab{C D e}
i mi zastąpił zające i jelenie \tab{G D G}
co by rozumiał tak jak ja \tab{Fis h}
ten głupi dwór rozdanych ról \tab{Fis G D}
i pośród pochylonych głów \tab{C D e}
dawał mi rozkosz albo ból \tab{G D G}
\endverse

\beginchorus
Ref. Stój Katarzyno \tab{e h}
Koronę carów \tab{e h}
Sen taki jak ten \tab{e a}
gdyby się taki \tab{e h}
kochanek kiedyś znalazł \tab{e h}
wiem, sama wiem \tab{e a}
kazałabym go ściąć \tab{G D G}
\endchorus

\endsong
