\beginsong{Pieśń XXIX}[by={Dom o Zielonych Progach}]
\beginverse
Całe życie w niebo idzie \tab{D2}
Mój połoniński pochód \tab{C9}
I buki – srebrni jeźdźcy \tab{G6}
Nad nimi wiosny sokół \tab{D2}
I nadał tamtej połoniny wiatr \tab{D2}
I chmur wiosennych grzywy \tab{C9}
I na chorągwi wspomnień twarz \tab{G6}
Z włosami wiejącymi \tab{D2}
\endverse
\beginchorus
Ref. Jak ciała nasze w mrocznym rytmie \tab{D}
Wznosiły się góry opadały \tab{e}
Tak dzieje się gdy wiosna przyjdzie \tab{G}
Wypala miłość stare trawy \tab{D}
\endchorus
\tab{D C G D}
\beginverse
Całe życie w niebo idzie \tab{D2}
Mój połoniński pochód \tab{C9}
I buki – srebrni jeźdźcy \tab{G6}
Nad nimi wiosny sokół \tab{D2}
Jak popiół rozwiały się grzechy \tab{D2}
W ciszy ktoś zawilce zasiał \tab{C9}
I tylko grzmią włosy przestrzeni \tab{G6}
W wielkich oknach mego świata \tab{D2}
\endverse
\beginchorus
Ref.
\endchorus
\endsong