\beginsong{Bieszczadzkie anioły}[by={Stare Dobre Małżeństwo}]
\beginverse
Anioły są takie ciche, zwłaszcza te w Bieszczadach \tab{a G}
Gdy spotkasz takiego w górach, wiele z nim nie pogadasz \tab{a e}
Najwyżej na ucho ci powie, gdy będzie w dobrym humorze \tab{C G C F}
Że skrzydła nosi w plecaku, nawet przy dobrej pogodzie \tab{C G a e a}
\endverse

\beginverse
Anioły są całe zielone, zwłaszcza te w Bieszczadach \tab{a G}
Łatwo w trawie się kryją, i w opuszczonych sadach \tab{a e}
zielone grają ukradkiem, nawet karty mają zielone \tab{C G C F}
Zielone mają pojęcie, nawet zielony kielonek \tab{C G a e a}
\endverse

\beginchorus
Ref. Anioły bieszczadzkie, bieszczadzkie anioły \tab{C G a}
Dużo w was radości i dobrej pogody \tab{C G a}
Bieszczadzkie anioły, anioły bieszczadzkie \tab{C G a}
Gdy skrzydłem cię dotkną, już jesteś ich bratem \tab{C G a}
\endchorus

\beginverse
Anioły są całkiem samotne, zwłaszcza te w Bieszczadach \tab{a G}
W kapliczkach zimą drzemią, choć może im nie wypada \tab{a e}
Czasem taki anioł samotny, zapomni dokąd ma lecieć \tab{C G C F} 
I wtedy całe Bieszczady Mają szaloną uciechę \tab{C G a e a}
\endverse

\beginchorus
Ref. Anioły bieszczadzkie, bieszczadzkie anioły \tab{C G a}
Dużo w was radości i dobrej pogody \tab{C G a}
Bieszczadzkie anioły, anioły bieszczadzkie \tab{C G a}
Gdy skrzydłem cię trącą, już jesteś ich bratem \tab{C G a}
\endchorus

\beginverse
Anioły są wiecznie ulotne, zwłaszcza te w Bieszczadach \tab{a G}
Nas też czasami nosi, po ich anielskich śladach \tab{a e}
One nam przyzwalają, i skrzydłem wskazują drogę \tab{C G C F}
I wtedy w nas się zapala Wieczny bieszczadzki ogień \tab{C G a e a}
\endverse

\beginchorus
Ref. Anioły bieszczadzkie, bieszczadzkie anioły \tab{C G a}
Dużo w was radości i dobrej pogody \tab{C G a}
Bieszczadzkie anioły, anioły bieszczadzkie \tab{C G a}
Gdy skrzydłem cię musną, już jesteś ich bratem \tab{C G a}
\endchorus

\endsong