\beginsong{Mewy}[by={Andrzej Korycki}]
\beginverse
Mewy, białe mewy, wiatrem rzeźbione z pian, \tab{e C D e}
Skrzydlate, białe muzy okrętów odchodzących w dal. \tab{e C D e}
Kto wam szybować każe za horyzontu kres, \tab{e C D e}
W bezmierne oceany, przez sztormów święty gniew? \tab{e C H 7 e}
\endverse

\beginchorus
Ref. Żeglarzom wracającym z morza \tab{C H 7 e}
Na pamięć przywodzicie dom, \tab{C H 7 e}
Rozbitkom wasze skrzydła niosą \tab{C D 7 e}
Nadzieję na zbawienny ląd. \tab{C H 7 e}
\endchorus

\beginverse
Ptaki zapamiętane jeszcze z dziecięcych lat, \tab{e C D e}
Drapieżnie spadające ze skał na szary Skagerrak. \tab{e C D e}
Wiatr czesał w grzywy morze, po falach skacząc lekko biegł. \tab{e C D e}
Pamiętam tamte mewy, przestworzy słonych zew. \tab{e C H 7 e}
\endverse

\beginchorus
Ref. 
\endchorus

\endsong