\beginsong{Gloria}[by={Stare Dobre Małżeństwo}]
\beginverse
Chwała najsampierw komu \tab{C a}
Komu gloria na wysokościach? \tab{C d F G C C7}
Chwała najsampierw tobie \tab{F G}
Trawo przychylna każdemu \tab{a}
Kraino na dół od Edenu \tab{F G}
Gloria! Gloria! \tab{F G C}
\endverse
\beginverse
Chwała tobie, słońce, odyńcu ty samotny \tab{C a C d}
Co wstajesz rano z trzęsawisk nocnych \tab{F G C C7}
I w górę bieżysz, w niebo sam się wzbijasz \tab{F G a}
I chmury czarne białym kłem przebijasz \tab{F G}
I to wszystko bezkrwawo – brawo, brawo \tab{F G}
I to wszystko złociście i nikogo nie boli \tab{F G}
Gloria! Gloria in excelsis soli! \tab{F G C}
\endverse
\beginverse
Z słońcem pochwalonym teraz pędźmy razem \tab{C a C d}
Na nim, na odyńcu, galopujmy dalej \tab{F G C C7}
Chwała tobie, wietrze, wieczny ty młodziku \tab{F G a}
Sieroto świata, ulubieńcze losu \tab{F G}
Od złego ratuj i kąkoli w zbożu \tab{F G}
Łagodnie kołysz tych, co są na morzu \tab{F G}
Gloria! Gloria in excelsis eoli! \tab{F G C}
\endverse
\beginverse
Z wiatrem pochwalonym teraz pędźmy społem \tab{C a C d}
Na nim, na koniku, galopujmy polem \tab{F G C C7}
Chwała wam ptaszki śpiewające \tab{F G a}
Chwała wam ryby pluskające \tab{F G}
Chwała wam zające na łące \tab{F G}
Zakochane w biedronce \tab{F G C C7}
Chwała wam: zimy, wiosny, lata i jesienie \tab{F G a}
Chwała temu, co bez gniewu idzie \tab{F G}
Poprzez śniegi, deszcze, blaski oraz cienie \tab{F G}
W piersi pod koszulą – całe jego mienie \tab{F G}
Gloria! Gloria! \tab{F G C}
\endverse

\endsong