\beginsong{Hej Leonardo}
\beginverse
Ja nie wesoła, ale z kokardą \tab{C G}
lecę do słońca, hej Leonardo! \tab{a F G}
A ja się kręcę, bo stać nie warto \tab{C G}
naprzód planeto, hej Leonardo! \tab{a F G}
\endverse
 
\beginchorus
Ref. Dość jest wszystkiego \tab{C G}
dojść można wszędzie \rep{4} \tab{a F G}
\endchorus 
 
\beginverse
Diabeł mnie szarpie, trzyma za uszy \tab{C G}
dokąd wariatko, chcesz z nim wyruszyć? \tab{a F G}
A ja gotowa, ja z halabardą \tab{C G}
hej! droga wolna, hej Leonardo! \tab{a F G}
\endverse

\beginchorus
Ref.
\endchorus

\beginverse
Panie w koronie,  panie z liczydłem \tab{C G}
nie chcę być mrówką, ja chcę być skrzydłem \tab{a F G}
A moja głowa, droga i muzyka \tab{C G}
do brązowego życia umyka \tab{a F G}
\endverse

\beginchorus
Ref.
\endchorus

\beginverse
Wyszła z bylekąd, ale co z tego \tab{C G}
zmierzam daleko, hej! hej kolego! \tab{a F G}
Odłóżmy sprawy, kochany synku \tab{C G}
na jakieś dziewięć miejsc po przecinku \tab{a F G}
\endverse

\beginchorus
Ref.
\endchorus
 
\beginverse
Może to bujda, może to obłuda \tab{C G}
Ale pasuje do niej jak ulał! \tab{a F G}
\endverse

\beginchorus
Ref.
\endchorus

\endsong