\beginsong{Bieszczady}[by={Andrzej Starzec}]
\beginverse
Tu w dolinach wstaje mgłą wilgotny dzień \tab{e9 a}
Szczyty ogniem płoną, stoki kryje cień \tab{D7 G H7}
Mokre rosą trawy wypatrują dnia \tab{e9 a}
Ciepła, które pierwszy słońca promień da \tab{D7 G H7}
\endverse
\beginchorus
Ref. Cicho potok gada, gwarzy pośród skał \tab{G C D7 G}
O tym deszczu, co z chmury trochę wody dał \tab{G C D7 G}
Świerki zapatrzone w horyzontu kres \tab{G C D7 G}
Głowy pragną wysoko, jak najwyżej wznieść \tab{G C D7 G}
\endchorus
\beginverse
Tęczą kwiatów barwny połoniny łan \tab{e9 a}
Słońcem wypełniony jagodowy dzban \tab{D7 G H7}
Pachnie świeżym sianem pokos pysznych traw \tab{e9 a}
Owiec dzwoneczkami cisza niebu gra \tab{D7 G H7}
\endverse
\beginchorus
Ref.
\endchorus
\beginverse
Serenadą świerszczy, kaskadami gwiazd \tab{e9 a}
Noc w zadumie kroczy w mroku ścieląc płaszcz \tab{D7 G H7}
Wielkim Wozem Księżyc rusza na swój szlak \tab{e9 a}
Pozłocistym sierpem gasi lampy dnia \tab{D7 G H7}
\endverse
\beginchorus
Ref.
\endchorus
\endsong