\beginsong{Pejzaże Harasymowiczowskie}[by={Wolna Grupa Bukowina}]
\beginverse
Kiedy wstałem w przedświcie a Synaj \tab{G D}
Prawdę głosił przez trąby wiatru \tab{C e G}
Zasmreczyły się chmury igliwiem \tab{G D}
Bure świerki o góry wsparte. \tab{e C D}
I na niebie byłem ja jeden \tab{G D}
Plotąc pieśni w warkocze bukowe \tab{C e}
I schodziłem na ziemię za kwestą \tab{G D}
Przez skrzydlącą się bramę Lackoweje \tab{C D}
\endverse

\beginchorus
Ref. I był Beskid i były słowa \tab{G C G}
Zanurzone po pępki w cerkwi baniach \tab{G C D}
Rozłożyście złotych \tab{D}
Smagających się wiatrem do krwi \tab{C D G}
\endchorus

\beginverse
Moje myśli biegały końmi \tab{G D}
Po niebieskich, mokrych połoninach \tab{C e G}
I modliłem się złożywszy dłonie \tab{G D}
Do gór, do Madonny brunatnolicej. \tab{e C D}
A gdy serce kroplami tęsknoty \tab{G D}
Jęło spadać na góry sine \tab{C e}
Czarodziejskim kwiatem paproci \tab{G D}
Rozgwieździła się Bukowina \tab{C D}
\endverse

\beginchorus
Ref. 
\endchorus

\endsong