\beginsong{Piosenka wiosenna}[by={Wolna Grupa Bukowina}]
\beginverse
\tab{C G F C}
\tab{C G F C e}
Zagram dla ciebie na każdej gitarze świata \tab{a e F G}
Na ulic fletach, na nitkach babiego lata \tab{a e F G}
Wyśpiewam, jak potrafię, księżyce na rozstajach \tab{C G C F}
I wrześnie, i stycznie, i maje \tab{e F d G}
I zagubione dźwięki, i barwy na płótnach Vlamincka \tab{e e d G}
I słońce wędrujące promienia ścieżynką \tab{e F d G}
\endverse
\beginchorus
Ref. Graj nam graj, pieśni skrzydlata \tab{C G F C}
Wiosna taniec nasz niesie po łąkach \tab{e F d G}
Zatańczymy się w sobie do lata \tab{C F C G F}
Zatańczymy się w siebie bez końca \tab{C G F G C}
\endchorus
\beginverse
\tab{C G F C}
\tab{C G F C e}
A blask, co oświetla me ręce, gdy piszę \tab{a e F G}
Nabrzmiał potrzebą rozerwania ciszy \tab{a e F G}
Przez okno wyciekł, pełno go, teraz chmara wronia \tab{C G C F}
Dziobi się w dziobów końcach, a w ogonach ogoni \tab{e F d G}
A pieśń moja to niknie, to wraca \tab{e e d G}
I nie wiem co bym zrobił, gdybym ją utracił \tab{e F d G}
\endverse
\beginchorus
Ref.
\endchorus
\endsong