\beginsong{Jasnowłosa}[by={Tonam i Synowie}]
\beginverse
Na tańcach ją poznałem, długowłosą blond \tab{G C D G}
Dziewczynę moich marzeń. Nie wiadomo skąd \tab{G e C D 7}
Ona się tam wzięła, piękna niczym kwiat. \tab{G e C F D 7}
Czy jak syrena wyszła z morza, czy ją przygnał wiatr? \tab{G C D 7 G}
\endverse

\beginchorus
Ref. Żegnaj Irlandio, czas w drogę mi już, \tab{G C D G}
W porcie gotowa stoi moja łódź. \tab{G e C D 7}
Na wielki ocean przyjdzie mi zaraz wyjść \tab{G e C F D 7}
I pożegnać się z dziewczyną na Lough Sholin. \tab{G C D 7 G}
\endchorus

\beginverse
Ująłem ją za rękę delikatną jak \tab{G C D G}
Latem mały motyl albo róży kwiat. \tab{G e C D 7}
Poszedłem z nią na plażę wsłuchać się w szum fal, \tab{G e C F D 7}
Pokazałem jasnowłosej wielki morza czar. \tab{G C D 7 G}
\endverse

\beginchorus
Ref. 
\endchorus

\beginverse
Za moment wypływam w długi, trudy rejs \tab{G C D G}
I z piękną mą dziewczyną przyjdzie rozstać się. \tab{G e C D 7}
Żagle pójdą w górę, wiatr mnie pogna w przód \tab{G e C F D 7}
I przez morza mnie powiedzie. Ty zostaniesz tu. \tab{G C D 7 G}
\endverse

\beginchorus
Ref. 
\endchorus

\endsong