\beginsong{Pod kątem ostrym}[by={Stare Dobre Małżeństwo}]
\beginverse
Dom mój ostatnio \tab{G C}
ledwo stał na nogach \tab{D e}
stół nawet przechylał się \tab{F C}
kiedy jadłem obiad. \tab{G D}
\endverse
\beginverse
Podłoga grzbiet prężyła, \tab{G C}
klepki aż trzeszczały, \tab{D e}
jakoś tak nie mogłem \tab{F C}
złapać równowagi. \tab{G D}
\endverse
\beginverse
Przechylił się mrocznie \tab{G C}
mój dom na chwilę \tab{D e}
i mieszkałem kątem \tab{F C}
na równi pochyłej. \tab{G D}
\endverse

\tab{G C D e F C G D}
\beginchorus
Ref. Dobrze że wróciłaś \tab{G C}
kwiaty w wazonie \tab{D e}
znów oswojone \tab{F C}
cicho piją wodę \tab{G D k \rep{$\inf$}}
\endchorus
\endsong