\beginsong{Bukowina I}[by={Wolna Grupa Bukowina}]
\beginverse
W Bukowinie góry w niebie postrzępionym \tab{a d7 e7 a7}
W Bukowinie rosną skrzydła świętym bukom \tab{a d7 e7 a7}
Minął dzień, wiatrem z hal rozdzwoniony \tab{C7+ G C a7}
I nie mogę znaleźć Bukowiny \tab{d7 e7 a7}
I nie mogę znaleźć \tab{d7 e7 a7}
Chociaż gwiazdy mnie prowadzą \tab{d7 a7}
Ciągle szukam \tab{e7 a7}
\endverse
\beginverse
W Bukowinie zarośnięte echem lasy \tab{a d7 e7 a7}
W Bukowinie liść zieleni się i złoci \tab{a d7 e7 a7}
Śpiewa czasem banior ciemnym basem \tab{C7+ G C a7}
I nie mogę znaleźć Bukowiny \tab{d7 e7 a7}
I nie mogę znaleźć \tab{d7 e7 a7}
Choć już szukam godzin krocie \tab{d7 a7}
I dni krocie \tab{e7 a7}
\endverse
\beginverse
W Bukownie deszczem z chmur opada \tab{a d7 e7 a7}
Okrzyk ptasi zawieszony w niebie \tab{a d7 e7 a7}
Nocka gwiezdną gadkę górom gada \tab{C7+ G C a7}
I nie mogę znaleźć Bukowiny \tab{d7 e7 a7}
I nie mogę znaleźć \tab{d7 e7 a7}
Choć mnie woła Bukowina \tab{d7 a7}
Wciąż do siebie \tab{e7 a7}
\endverse
\endsong