\beginsong{Krajka}
\beginverse
Chorałem dzwonków dzień rozkwita \tab{a d}
Jeszcze od rosy rzęsy mokre \tab{a F G}
We mgle turkoce pierwsza bryka \tab{C d}
Słońce wyrusza na włóczęgę \tab{E E7}
\endverse
\beginchorus
Ref. Drogą pylistą, drogą polną \tab{a d}
Jak kolorowa panny krajka \tab{a F G}
Słońce się wznosi nad stodołą \tab{C d}
Będzie tańczyć walca \tab{E E7}
\endchorus
\beginchorus
A ja mam swą gitarę \tab{d G}
Spodnie wytarte i buty stare \tab{C a}
Wiatry niosą mnie \tab{d E a}
\endchorus
\beginverse
Zmoknięte świerszcze stroją skrzypki \tab{a d}
Żuraw się wsparł o cembrowinę \tab{a F G}
Wiele nanosi wody jeszcze \tab{C d}
Wielu się ludzi z niej napije \tab{E E7}
\endverse
\beginchorus
Ref.
\endchorus
\endsong