\beginsong{Gór mi mało}[by={Dom o Zielonych Progach}]
\beginverse
Drogi mistrzu, mistrzu mojej drogi \tab{C G}
Mistrzu Jerzy i mistrzu Wojciechu \tab{d G}
Przez was w górach schodziłem nogi \tab{C G}
Nie mogąc złapać oddechu \tab{d G}
\endverse
\beginverse
Gór co stoją nigdy nie dogonię \tab{C G}
Znikających punktów na mapie \tab{d G}
Jakie miejsce nazwę swym domem \tab{C G}
Jakim dotrę do niego szlakiem \tab{d G}
\endverse
\beginchorus
Ref. Gór mi mało i trzeba mi więcej \tab{C G}
Żeby przetrwać od zimy do zimy \tab{a e}
Ktoś mnie skazał na wieczną wędrówkę \tab{F C}
Po śladach, które sam zostawiłem \tab{d G}
\endchorus
\beginchorus
Góry, góry i ciągle mi nie dość \tab{C G}
Skazanemu na gór dożywocie \tab{a e}
Świat na dobre mi zbieszczadział \tab{F C}
Szczyty wolnym mijają mnie krokiem \tab{d G}
\endchorus
\beginverse
Pańscy święci, święci bezpańscy \tab{C G}
Święty Jerzy, Mikołaju, Michale \tab{d G}
Starodawni gór święci mieszkańcy \tab{C G}
Imię wasze pieśniami wychwalam \tab{d G}
\endverse
\beginverse
Gór co stoją nigdy nie dogonię \tab{C G}
Znikających punktów na mapie \tab{d G}
I chaty, by nazwać ją swym domem \tab{C G}
Do której żaden szlak by nie trafił \tab{d} 
\endverse
\beginchorus
Ref.
\endchorus
\endsong
