\beginsong{W lesie listopadowym}[by={Koczewski i Bogdański}]

\tab{a G a}
\beginchorus
Ref. Wokół góry, góry i góry \tab{E7 a}
I całe moje życie w górach \tab{E7 a}
Ileż piękniej drozdy leśne śpiewają \tab{C G}
Niż śpiewak płatny na chórach \tab{E7 a}
\endchorus
\beginchorus
Wokół lasy, lasy i wiatr \tab{E7 a}
I całe życie w wiatru świstach \tab{E7 a}
Wszyscy, których kocham, wita was \tab{C G}
Modrzewia ikona złocista \tab{E7 a}
\endchorus
\beginverse
Jak łasiczki ścieżka w śniegach \tab{d E7 a}
Droga życia była kręta \tab{d G C}
Teraz z lasów zeszła na mnie \tab{d E7 a}
Młodych jodeł zieleń święta \tab{E7 a}
\endverse
\beginverse
Ważne są tylko kopuły pieśni \tab{d E7 a}
Które na górze wysokiej zostaną \tab{d G C}
Nikt nie szuka inicjałów cieśli \tab{d E7 a}
Gdy cieśle dom postawią \tab{E7 a}
\endverse
\beginchorus
Ref.
\endchorus
\beginverse
Nieludzką ręką malowany jest \tab{d E7 a}
Wielki smutek duszy mojej \tab{d G C}
Lecz nawet złockiej ikonie \tab{d E7 a}
Ja nigdy nic nie powiem \tab{E7 a}
\endverse
\beginverse
Przyjaciele, którzy jemioły czcicie \tab{d E7 a}
Dobrze, że chodzicie światem \tab{d G C}
Wkrótce jodełkę zieloną spalicie \tab{d E7 a}
By darzyła was ciepłym latem \tab{E7 a}
\endverse
\beginchorus
Ref.
\endchorus
\endsong