\beginsong{Moje miasto ma oczy zielone}[by={Gdańska Formacja Szantowa}]
\beginverse
Chłodne parki aż kipią zielenią \tab{C}
Cieniem idziesz tak piękna i bosa \tab{F G C}
Skwarny lipiec spogląda na nasze spotkanie \tab{G C D}
Patrzy na złoty piasek we włosach \tab{C G}
Patrzy na złoty piasek we włosach \tab{a G F}
I jak jesteś słońcem spalona \tab{a G F/G}
A ty musisz koniecznie raz jeszcze spróbować \tab{C G C}
Czy Zatoka naprawdę jest słona \tab{C G}
\tab{C G/C}
\endverse

\beginverse
Wiatr się ściga z żaglami po falach \tab{C}	
Górą białe przegania obłoki \tab{F G C}	
A wieczorem Starówka swoje bramy otwiera \tab{G C D}	
Czeka na chłodny oddech Zatoki \tab{C G}	
Czeka na chłodny oddech Zatoki \tab{a G F}	
I na wszystko co dzisiaj mi powiesz \tab{a G F/G}	
Na twój taniec szalony i na pocałunki \tab{C G C}	
W zakamarkach ukradkiem kradzione \tab{C G}
\tab{C G/C}
\endverse

\beginverse
Kiedy spojrzysz ze wzgórza na dachy \tab{C}	
Pierwszym blaskiem poranka złocone \tab{F G C}	
Wtedy jak ja zobaczysz, jak ja uwierzysz że \tab{G C D}	
Moje miasto ma oczy zielone \tab{C G}	
Moje miasto ma oczy zielone \tab{a G F}	
W moim mieście się można zakochać \tab{a G F/G}	
Gdy zalotnie zaplata między nocą a dniem \tab{C G C}
Złotą wstążkę plaży we włosach \tab{C G}
\tab{C G/C}
\endverse

\endsong