\beginsong{Pocztówka z beskidu}[by={Wołosatki}]

\beginverse
Po Beskidzie błądzi jesień \tab{G D}
Wypłakuje deszczu łzy. \tab{e h}
na zgarbionych plecach niesie \tab{C G}
Worek siwej mgły. \tab{a7 D}
Pastelowe cienie kładzie \tab{G D}
Zdobiac rozczochrany las. \tab{e h}
Nocą rwie w brzemiennym sadzie \tab{C G}
Grona słodkich gwiazd, złotych gwiazd. \tab{a7 D G (G7)}
\endverse

\beginchorus
Ref. Jesienią góry są najszczersze, \tab{C D G C}
Żurawim kluczem otwierają drzwi. \tab{G D G G7}
Jesienią smutne piszę wiersze, \tab{C D G C}
Smutne piosenki śpiewam Ci. \tab{G D G}
\endchorus

\beginverse
Po Beskidzie błądzą ludzie, \tab{G D}
Kare konie w chmurach rżą. \tab{e h}
Święci pańscy zamiast w niebie \tab{C G}
Po kapliczkach śpią. \tab{a7 D}
Kowal w kuźni klepie biedę, \tab{G D}
Czarci wydeptują trakt. \tab{e h}
W pustej cerkwi co niedzielę \tab{C G}
Rzewnie śpiewa wiatr. \tab{a7 D G (G7)}
\endverse

\beginchorus
Ref. 
\endchorus

\endsong