\beginsong{Ballada Majowa}[by={Stare Dobre Małżeństwo}]
\beginverse
brnąłem do ciebie maju \tab{D A}
przez mrozy i biele \tab{G 7 h}
przez śnieżyce i zaspy \tab{G f\#}
i lute zawieje \tab{G A}
przez bezbarwne szpitalne \tab{D A}
korytarze stycznia \tab{G 7 h}
w tych korytarzach słońce \tab{G f\#}
gasło ustawicznie \tab{G A}
\endverse

\beginchorus
Ref. a teraz maj dokoła maj \tab{D A}
wyświęca ogrody \tab{G 7 h}
i cały ja i cały ja \tab{G D}
zanurzony w jordanie pogody \tab{G A}
a teraz maj i maj i maj \tab{D A}
dokoła się święci \tab{G 7 h}
od wonnych bzów szalonych bzów \tab{G D}
wprost w głowie się kręci \tab{G A}
\endchorus

\beginverse
i płyną przeze mnie dmuchawce \tab{D A}
jak dzieciństwa echa \tab{G 7 h}
i wielka jest majowa moc \tab{G f\#}
kiedy niebo się do ziemi uśmiecha \tab{G A}
śpi w twoim wnętrzu chłopiec \tab{D A}
w chłopcu pierwszy zachwyt poznaję \tab{G 7 h}
z twoich ziaren wyrosną sady \tab{G f\#}
strudzonemu pielgrzymką ulżyj dodaj wiary \tab{G A}
\endverse

\beginchorus
Ref. 
\endchorus

\endsong