\beginsong{Czarny blues o czwartej nad ranem}[by={Stare Dobre Małżeństwo}]
\beginchorus
Ref. Czwarta nad ranem – może sen przyjdzie \tab{A cis}
Może mnie odwiedzisz \tab{D A}
Czwarta nad ranem – może sen przyjdzie \tab{E fis}
Może mnie odwiedzisz \tab{D E A}
\endchorus
\beginverse
Czemu cię nie ma na odległość ręki \tab{A E}
Czemu mówimy do siebie listami \tab{fis cis}
Gdy ci to śpiewam, u mnie pełnia lata \tab{D A}
Gdy to usłyszysz, będzie środek zimy \tab{D E}
\endverse
\beginverse
Czemu się budzę o czwartej nad ranem \tab{A E}
I włosy twoje próbuję ugłaskać \tab{fis cis}
Lecz nigdzie nie ma twoich włosów \tab{D A}
Jest tylko blada, nocna lampka \tab{D E}
Łysa śpiewaczka \tab{fis}
\endverse
\beginverse
Śpiewamy bluesa o czwartej nad ranem \tab{A E}
Tak cicho, żeby nie zbudzić sąsiadów \tab{fis cis}
Czajnik z gwizdkiem świruje na gazie \tab{D A}
Myślałby kto, że rodem z Manhattanu \tab{D E}
\endverse
\beginchorus
Ref.
\endchorus
\beginverse
Herbata czarna myśli rozjaśnia \tab{A E}
A list twój sam się czyta \tab{fis cis}
Że można go śpiewać – za oknem mruczą bluesa \tab{D A}
Topole z Krupniczej \tab{D E}
\endverse
\beginverse
I jeszcze strażak wszedł na solo \tab{A E}
Ten, z Mariackiej Wieży \tab{fis cis}
Jego trąbka jak Księżyc błyszczy nad topolą \tab{D A}
Nigdzie się jej nie spieszy \tab{D E}
\endverse
\beginchorus
Ref. Już piąta – może sen przyjdzie. . .
\endchorus
\endsong