\beginsong{Bukowina II}[by={Wolna Grupa Bukowina}]
\beginverse
Dość wytoczyli bań próżnych przed domy kalecy \tab{C d F C}
Żyją jak żyli – bezwolni głusi i ślepi \tab{C d F C}
Nie współczuj – szkoda łez i żalu \tab{d G e}
Bezbarwni są, bo chcą być szarzy \tab{d G C e a}
Ty wyżej wyżej bądź i dalej \tab{e F Fis G C}
Niż ci co się wyzbyli marzeń \tab{d G C}
\endverse
\beginchorus
Ref. Niechaj zalśni Bukowina w barwie malin \tab{C F G}
Niechaj zabrzmi Bukowina w wiatru szumie \tab{C F G}
\endchorus
\beginverse
Dzień minął, dzień minął – nadszedł wieczór \tab{C d C}
Świece gwiazd zapalił \tab{F G}
Siadł przy ogniu pieśń posłyszał i umilkł \tab{C d F C}
Po dniach zgiełkliwych, po nocach wyłożonych brukiem \tab{C d F C}
W zastygłym szkliwie gwiazd neonowych próżno szukać \tab{C d F C}
Tego, co tylko zielonością \tab{d G e}
Na palcach zaplecionych drzemie \tab{d G C e a}
Rozewrzyj dłonie mocniej, mocniej \tab{e F Fis G C}
Za kark chwyć słońce, sięgnij w niebo \tab{d G C}
\endverse
\beginchorus
Ref.
\endchorus
\beginverse
Odnaleźć musisz – gdzie góry chmurom dłoń podają \tab{C d F C}
Gdzie deszcz i susza gdzie lipce, październiki, maje \tab{C d F C}
Stają się rokiem, węzłem życia \tab{d G e}
Twój dom bukowy zawieszony \tab{d G C e a}
U nieba pnia, kroplą żywicy \tab{e F Fis G C}
Błękitny, złoty i zielony \tab{d G C}
\endverse
\beginchorus
Ref.
\endchorus
\endsong