\beginsong{Łemata}[by={Dom o Zielonych Progach}]
\beginverse
Pamiętam tylko tabun chmur się rozwinął \tab{C G a e}
I cichy wiatr wiejący ku połoninom \tab{F C G F G}
I twardy jak kamień plecak pod moją głową \tab{C G a e}
I czyjaś postać, co okazała się tobą \tab{F C G F G}
\endverse
\beginchorus
Ref. Idę dołem, a ty górą \tab{C G}
Jestem słońcem, ty wichurą \tab{a e}
Ogniem ja, wodą ty \tab{F C}
Śmiechem ja, ty ronisz łzy \tab{G F G}
\endchorus
\beginverse
Byłaś jak wielkie światło w tę smutną noc \tab{C G a e}
Jak wielkie szczęście co zesłał mi los \tab{F C G F G}
Lecz nie na długo było cieszyć się nam \tab{C G a e}
Te kłótnie bez sensu – skąd ja to znam \tab{F C G F G}
\endverse
\beginchorus
Ref.
\endchorus
\beginverse
I tłumaczyłem jej jak naprawdę to jest \tab{C G a e}
Że mam swój świat, a w nim setki tych swoich spraw \tab{F C G F G}
A moje gwiazdy to z daleka do mnie lśnią \tab{C G a e}
Śmiechem i łzami witają mój bukowy dom \tab{F C G F G}
\endverse
\beginchorus
Ref.
\endchorus
\beginverse
I czas zakończyć rozważania te \tab{C G a e}
Przy wodospadzie, tam, gdzie słychać śpiew \tab{F C G F G}
W źródlanej wodzie czas zanurzyć dłoń \tab{C G a e}
Już żegnam was, dziś odchodzę stąd \tab{F C G F G}
\endverse
\beginchorus
Ref.
\endchorus
\endsong