\beginsong{Opadły mgły}[by={Stare Dobre Małżeństwo}]
\beginverse
Opadły mgły i miasto ze snu się budzi \tab{D G}
Górą czmycha już noc \tab{D A}
Ktoś tam cicho czeka, by ktoś powrócił \tab{D G}
Do gwiazd jest bliżej niż krok \tab{D A}
Pies się włóczy popod murami bezdomny \tab{D G}
Niesie się tęsknota czyjaś na świata cztery strony \tab{D A D G D A}
\endverse

\beginchorus
Ref. A Ziemia toczy, toczy swój garb uroczy \tab{D G}
Toczy, toczy się los \tab{D A}
A Ziemia toczy, toczy swój garb uroczy \tab{D G}
Toczy, toczy się los \tab{D A}
\endchorus
\beginchorus
Ty co płaczesz, ażeby śmiać mógł się ktoś \tab{D G}
Już dość! Już dość! Już dość! \tab{D A}
Odpędź czarne myśli, dość już twoich łez \tab{D G}
Niech to wszystko przepadnie we mgle \tab{D A}
\endchorus
\beginchorus
Bo nowy dzień wstaje, bo nowy dzień wstaje \tab{D G}
Nowy dzień! \tab{D A}
Bo nowy dzień wstaje, bo nowy dzień wstaje \tab{D G}
Nowy dzień! \tab{D A}
Bo nowy dzień wstaje, bo nowy dzień wstaje \tab{D G}
Nowy dzień! \tab{D A}
\endchorus

\beginverse
Z dusznego snu juz miasto się wynurza \tab{D G}
Słońce wschodzi gdzieś tam \tab{D A}
Tramwaj na przystanku zakwitł jak róża \tab{D G}
Uchodzą cienie do bram \tab{D A}
Ciągną swoje wózki dwukółki mleczarze \tab{D G}
Nad dachami snują się sny podlotków pełne marzeń \tab{D A D G D A}
\endverse

\beginchorus
Ref. A Ziemia toczy. . .
\endchorus
\beginchorus
Ty co płaczesz, ażeby śmiać mógł się ktoś \tab{D G}
Już dość! Już dość! Już dość! \tab{D A}
Odpędź czarne myśli, porzuć błędny wzrok \tab{D G}
Niech to wszystko zabierze juz noc \tab{D A}
\endchorus
\beginchorus
Bo nowy dzień wstaje. . .
\endchorus
\endsong