\beginsong{Ocean}[by={Wolna Grupa Bukowina}]
\beginverse
Oceanie sinowłosy, białe statki ku mnie wyślij \tab{G F9 C G}
dwa kamyki, moje myśli, na otwartych dłoniach niosę \tab{G F9 C G}
Daj mi miejsce w głębi morza, szczyptę lądu, szczyptę skały \tab{G D F C}
Tu zbuduję zamek biały, tutaj gniazdo swe założę \tab{G F9 C G}
\tab{G F9 C G}
\endverse

\beginverse
Gdzieś daleko, w stu stolicach, żyją ludzie, biją w dzwony \tab{G F9 C G}
niezliczone bataliony przyczajone na granicach \tab{G F9 C G}
marszałkowie szklanoocy palą owce i dziewczęta \tab{G D F C}
Kto o kwiatach dziś pamięta, szumią giełdy w głębi nocy \tab{G F9 C G}
\tab{G F9 C G}
\endverse

\beginverse
W głębi morza zabłąkany, nie chcę nic o ludziach słyszeć \tab{G F9 C G}
biały kolor, kolor ciszy, w moim zamku białe ściany \tab{G F9 C G}
W moim zamku gdzieś w ogrodzie będę czytać wschodnie baśnie \tab{G D F C}
zanim słońce w morzu zgaśnie, żeby z morza powstać co dzień \tab{G F9 C G}
\tab{G F9 C G}
\endverse

\beginverse
A gdy ludzie wypełnieni nienawiścią w jednej chwili \tab{G F9 C G}
Zniszczą wszystko, co stworzyli, wielkim ogniem z wnętrza ziemi \tab{G F9 C G}
znikną lądy, zniknie morze, nie wie nikt, co będzie potem \tab{G D F C}
W białych światach ja z powrotem w łonie matki się ułożę \tab{G F9 C G}
\tab{G F9 C G}
\endverse

\endsong