\beginsong{Poezja}[by={Na Bani}]
\beginverse
Ty przychodzisz jak noc majowa, \tab{cis gis}
biała noc, uśpiona w jaśminie \tab{A H}
i jaśminem pachną twoje słowa, \tab{cis gis}
i księżycem sen srebrny płynie, \tab{A H}
\endverse

\beginchorus
Ref. Aaaa sen srebrny popłynie \rep{3} \tab{fis GA}
\endchorus

\beginverse
płyniesz cicha przez noce bezsenne \tab{cis gis}
– cichą nocą tak liście szeleszczą – \tab{A H}
szepcesz sny, szepcesz słowa tajemne \tab{cis gis}
w słowach cichych skąpana jak w deszczu... \tab{A H}
\endverse

\beginchorus
Ref. Aaaa skąpana jak w deszczu \rep{3} \tab{fis GA}
\endchorus

\endsong