\beginsong{Mimochodem}[by={Jacek Kaczmarski}]
\beginverse
Słońca błyśnie między wschodem a zachodem \tab{a d a d}
Mimochodem obrysuje miasto chmur \tab{a e7 a}
Jednych dziegciem dzień nakarmi, innych miodem \tab{d a d}
Temu głowę wzniesie, temu napnie sznur \tab{a e7 a}
Trochę starsze znów się stanie to, co młode \tab{C F C d}
Jakby strzepnął ptak kolejną kroplę z piór \tab{C d e}
Mimochodem, mimochodem \tab{a d a d}
Jakby strzepną kroplę z piór \tab{a e a}
\endverse

\beginverse
Tym pod nogi róż kobierzec, tamtym kłodę \tab{a d a d}
Pozostałym – mimochodem – byle co \tab{a e7 a}
Frustrat skargę śle, laureat pisze odę \tab{d a d}
Raz się dobro jawi złem, raz dobrem zło \tab{a e7 a}
Słowo wpada w morze słów, jak kamień w wodę \tab{C F C d}
Krążek myśli pozostawi brnąc na dno \tab{C d e}
Mimochodem, mimochodem \tab{a d a d}
Krążek myśli brnąc na dno \tab{a e a}
\endverse

\beginverse
Cierpi syty – niepojętym zdjęty głodem \tab{d g d g}
Zgłodniałego – mimochodem – syci złość \tab{d a d}
Temu mostu przęsło, temu dom z ogrodem \tab{g d g}
Komuś o coś chodzi, za kimś chodzi coś \tab{d a d}
Na stracenie, na pożytek i na szkodę \tab{F B F g}
Jak złośliwie między psy rzucona kość \tab{F g a}
Mimochodem, mimochodem \tab{d g d g}
Między psy rzucona kość \tab{d a d}
\endverse

\beginverse
Tańczą, walczą, zieją żarem, zioną chłodem \tab{d g d g}
Mimochodem spalą w pył, zetną w lód \tab{d a d}
Swego boga za słomianą szarpią brodę \tab{g d g}
By im dał nadziei źdźbło, ładu łut \tab{d a d}
Sen za jawę biorą, karę za nagrodę \tab{F B F g}
Odtwarzając krótkie scherzo swe bez nut \tab{F g a}
Mimochodem, mimochodem \tab{d g d g}
Krótkie scherzo – bez nut \tab{d a d}
\endverse

\beginverse
Nie już więcej z tego rymu nie wywiodę \tab{d g d g}
Mimochodem układając cierpką pieśń \tab{d a d}
Pocieszenie tylko dodam na osłodę \tab{g d g}
Że w niej drzemie mimochodem ważka treść \tab{d a d}
Chwila światła między wschodem a zachodem \tab{F B F g}
Wobec której trudno tak po prostu przejść \tab{F g a}
Mimochodem, mimochodem \tab{d g d g}
Trudno tak po prostu przejść \tab{d a d}
Miasto chmur, chwile szczęść \tab{?}
\endverse


\endsong