\beginsong{Majster Bieda}[by={Wolna Grupa Bukowina}]
\beginverse
\tab{D G fis A D}
Skąd przychodził, kto go znał \tab{D G}
Kto mu rękę podał kiedy \tab{D G A}
Nad rowem siadał, wyjmował chleb \tab{D A}
Serem przekładał i dzielił się z psem \tab{fis h}
Tyle wszystkiego, co z sobą miał \tab{A G fis e}
Majster Bieda \tab{A D G fis e A D}
\endverse
\beginverse
Czapkę z głowy ściągał, gdy \tab{D G}
Wiatr gałęzie chylił drzewom \tab{D G A}
Śmiał się do słońca i śpiewał do gwiazd \tab{D A}
Drogę bez końca, co przed nim szła \tab{fis h}
Znał jak pięć palców, jak szeląg zły \tab{A G fis e}
Majster Bieda \tab{A D G fis e A D}
\endverse
\beginverse
Nikt nie pytał, skąd się wziął \tab{D G}
Gdy do ognia się przysiadał \tab{D G A}
Wtulał się w krąg ciepła jak w kożuch \tab{D A}
Znużony drogą wędrowiec Boży \tab{fis h}
Zasypiał długo gapiąc się w noc \tab{A G fis e}
Majster Bieda \tab{A D G fis e A D}
\endverse
\beginverse
Aż nastąpił taki rok \tab{D G}
Smutny rok, tak widać trzeba \tab{D G A}
Nie przyszedł Bieda zieloną wiosną \tab{D A}
Miejsce, gdzie siadał, zielskiem zarosło \tab{fis h}
I choć niejeden wytężał wzrok \tab{A G}
Choć lato pustym gościńcem przeszło \tab{A G}
Z rudymi liśćmi jesieni schedą \tab{A G}
Wiatrem niesiony popłynął w przeszłość \tab{A G}
Wiatrem niesiony popłynął w przeszłość \tab{A G}
Wiatrem niesiony popłynął w przeszłość \tab{A G A}
Majster Bieda \tab{D G fis e A D}
\endverse
\endsong