\beginsong{Przechyły}[by={Roman Roczeń}]
\beginverse
Pierwszy raz przy pełnym takielunku \tab{e D e}
Biorę ster i trzymam kurs na wiatr \tab{e D e}
I jest, jak przy pierwszym pocałunku \tab{a D e}
W ustach sól, gorącej wody smak \tab{a H7 e}
\endverse
\beginchorus
Ref. O ho ho, przechyły i przechyły \tab{a D e}
O ho ho, za falą fala mknie \tab{a D e}
O ho ho, trzymajcie się dziewczyny \tab{a D e}
Ale wiatr! Ósemka chyba dmie \tab{a H7 e}
\endchorus
\beginverse
Zwrot przez sztag! Okej, zaraz to zrobię \tab{e D e}
Słyszę, jak kapitan cicho klnie \tab{e D e}
Gubię wiatr i zamiast w niego dziobem \tab{a D e}
To on mnie od tyłu – kumple w śmiech \tab{a H7 e}
\endverse
\beginchorus
Ref.
\endchorus
\beginverse
Hej, ty tam, za burtę wychylony \tab{e D e}
Tu naprawdę nie ma się co śmiać \tab{e D e}
Cicho siedź i lepiej proś Neptuna \tab{a D e}
Żeby coś nie spadło ci na kark \tab{a H7 e}
\endverse
\beginchorus
Ref.
\endchorus
\beginverse
Krople mgły, w deszczowych kropel pyle \tab{e D e}
Tańczy jacht, po deskach spływa dzień \tab{e D e}
Jutro znów wypłynę, bo odkryłem \tab{a D e}
Morze, noc, żeglarską starą pieśń \tab{a H7 e}
\endverse
\beginchorus
Ref.
\endchorus
\endsong