\beginsong{Sanctus}[by={Stare Dobre Małżeństwo}]
\beginverse
Święty, święty, święty – blask kłujący oczy \tab{a e F G}
Święta, święta, święta – Ziemia, co nas nosi \tab{a e F a}
\endverse
\beginverse
Święty kurz na drodze \tab{a}
Święty kij przy nodze \tab{F}
Święte krople potu \tab{G}
Święty kamień w polu \tab{a}
Przysiądź na nim, panie \tab{F}
Święty płomyk rosy \tab{G}
Święte wędrowanie \tab{a}
\endverse
\beginchorus
Ref. Święty chleb – chleba łamanie \tab{F G C}
Święta sól – solą witanie \tab{F G C}
Święta cisza, święty śpiew \tab{F G a}
Znojny łomot prawych serc \tab{F G}
Słupy oczu zapatrzonych \tab{F G C}
Bicie powiek zadziwionych \tab{F G C}
Święty ruch i drobne stopy \tab{F G a}
Święta, święta, święta Ziemia, co nas nosi \tab{F G}
\endchorus
\beginverse
Słońce i ludny niebieski zwierzyniec \tab{a F}
Baran, Lew, Skorpion i Ryby sferyczne \tab{G a}
Droga Mleczna, Obłok Magellana \tab{a e}
Meteory, Gwiazda przedporanna \tab{F G}
Saturn i Saturna dziwów wieniec \tab{a F}
Trzy pierścienie i księżyców dziewięć \tab{G a}
Neptun, Pluton, Uran, Mars, Merkury \tab{a e}
Jowisz \tab{F G}
\endverse
\beginchorus
Ref.
\endchorus
\endsong