\beginsong{Połoniny niebieskie}[by={Adam Drąg}]
\beginverse
Gdy nie zostanie po mnie nic \tab{C F7+ C F7+}
Oprócz pożółkłych fotografii \tab{C F7+ C G}
Błękitny mnie przywita świt \tab{e F C G}
W miejscu, co nie ma go na mapie \tab{C F7+ C F7+}
\endverse

\beginverse
I kiedy sypną na mnie piach \tab{C F7+ C F7+}
Gdy mnie okryją cztery deski \tab{C F7+ C G}
To pójdę tam, gdzie wiedzie szlak \tab{e F C G}
Na połoniny, na niebieskie \tab{C F7+ C F7+}
\endverse

\beginverse
Podwiezie mnie błękitny wóz \tab{C F7+ C F7+}
Ciągnięty przez błękitne konie \tab{C F7+ C G}
Przez świat błękitny będzie wiózł \tab{e F C G}
Aż zaniebieszczy w dali błonie \tab{C F7+ C F7+}
\endverse

\beginverse
Od zmartwień wolny i od trosk \tab{C F7+ C F7+}
Pójdę wygrzewać się na trawie \tab{C F7+ C G}
A czasem, gdy mi przyjdzie chęć \tab{e F C G}
Z góry na ziemię się pogapię \tab{C F7+ C F7+}
\endverse

\beginverse
Popatrzę, jak wśród smukłych malw \tab{C F7+ C F7+}
Wiatr w przedwieczornej ciszy kona \tab{C F7+ C G}
Trochę mi tylko będzie żal \tab{e F C G}
Że trawa u was tak zielona \tab{C F7+ C G}
Trochę mi tylko będzie żal \tab{e F C G}
Że trawa u was tak zielona \tab{C F7+ C F7+}
\endverse

\endsong