\beginsong{Ballada o Krzyżowcu}[by={Paweł Orkisz}]
\beginverse
Wolniej, wolniej, wstrzymaj konia \tab{e}
Dokąd pędzisz w stal odziany \tab{A}
Pewnie tam, gdzie błyszczą w dali \tab{C}
Jeruzalem białe ściany \tab{D}
Pewnie myślisz, że w świątyni \tab{e}
Zniewolony Pan twój czeka \tab{A}
Abyś przyszedł Go ocalić \tab{C}
Abyś przybył doń z daleka \tab{D}
\endverse

\beginchorus
Ref. Dam daba dam \tab{e}
daba daba dam daba dam  \tab{A}
daba daba dam daba dam \tab{C}
daba daba dam daba daba daba \tab {D}
\endchorus

\beginverse
Wolniej, wolniej, wstrzymaj konia \tab{e}
Byłem dzisiaj w Jeruzalem \tab{A}
Przemierzałem puste sale \tab{C}
Pana twego nie widziałem \tab{D}
Pan opuścił święte miasto \tab{e}
Przed minutą, przed godziną \tab{A}
W chłodnym gaju na pustyni \tab{C}
Z Mahometem pije wino \tab{D}
\endverse
\beginchorus
Ref.
\endchorus
\beginverse
Wolniej, wolniej, wstrzymaj konia \tab{e}
Chcesz oblegać Jeruzalem \tab{A}
Strzegą go wysokie wieże \tab{C}
Bronią go mahometanie \tab{D}
Pan opuścił święte miasto \tab{e}
Na nic poświęcenie twoje \tab{A}
Po cóż niszczyć białe wieże \tab{C}
Po cóż ludzi niepokoić \tab{D}
\endverse
\beginchorus
Ref.
\endchorus
\beginverse
Wolniej, wolniej, wstrzymaj konia \tab{e}
Porzuć walkę niepotrzebną \tab{A}
Porzuć miecz i włócznię swoją \tab{C}
I jedź ze mną i jedź ze mną \tab{D}
Bo gdy szlakiem ku północy \tab{e}
Podążają hufce ludne \tab{A}
Ja podnoszę dumnie głowę \tab{C}
I wyruszam na południe \tab{D}
\endverse
\beginchorus
Ref.
\endchorus
\endsong