\beginsong{Ułan (Piosenka z szabli)}[by={Paweł Orkisz}]
\beginverse
Niech w księgach wiedzy szpera rabin \tab{d C d}
Nauka to jest wymysł diabli \tab{d C A7}
Mądrością moją jest karabin, karabin \tab{F C g}
I klinga ukochanej szabli \tab{A7 d}
\endverse
\beginverse
Nie dbam o szarżę ni o gwiazdki \tab{d C d}
Co kiedyś mi przystroją kołnierz \tab{d C A7}
Wy piszcie klechdy i powiastki, powiastki \tab{F C g}
Ja biję się, jak musi żołnierz \tab{A7 d}
\endverse
\beginverse
Nie tęsknię do kawiarni gwarnej \tab{d C d}
Gdzie mieszka banda dziwolągów \tab{d C A7}
Gardzę zapachem buduarów, buduarów \tab{F C g}
Gdzie para psoci wśród szezlongów \tab{A7 d}
\endverse
\beginverse
Nie nęcą mnie zalety babin \tab{d C d}
Kobieta zdradną, bierz ją diabli \tab{d C A7}
Kochanką moją jest karabin, karabin \tab{F C g}
I klinga ukochanej szabli \tab{A7 d}
\endverse
\beginverse
Niejeden wróg miał na mnie chrapkę \tab{d C d}
A teraz jęczy w piekle na dnie \tab{d C A7}
Ze śmiercią igram w ciuciubabkę, ciuciubabkę \tab{F C g}
Więc może wkrótce mnie dopadnie \tab{A7 d}
\endverse
\beginverse
Ksiądz niech mnie grzebie albo rabin \tab{d C d}
Żołnierza się nie czepią diabli \tab{d C A7}
Lecz w grób połóżcie mi karabin, karabin \tab{F C g}
I klingę ukochanej szabli \tab{A7 d}
\endverse
\endsong