\beginsong{We wtorek w schronisku}[by={Wołosatki}]
\beginverse
Złotym kobiercem wymoszczone góry \tab{C F C}
Jesień w doliny przyszła dziś nad ranem \tab{C F C G}
Buki czerwienią zabarwiły chmury \tab{C F E7 a}
Z latem się złotym właśnie pożegnałem \tab{F G C G}
\endverse
\beginchorus
Ref. We wtorek w schronisku, po sezonie \tab{C F G C}
W doliny wczoraj zszedł ostatni gość \tab{a D G G7}
Za oknem plucha, kubek parzy w dłonie \tab{C F E7 a}
I tej herbaty, i tych gór mam dość \tab{F G C}
\endchorus
\beginverse
Szaruga niebo powoli zasnuwa \tab{C F C}
Wiatr już gałęzie pootrząsał z liści \tab{C F C G}
Pod wiatr, pod górę, znowu sam zasuwam \tab{C F E7 a}
Może w schronisku spotkam kogoś z bliskich \tab{F G C G}
\endverse
\beginchorus
Ref.
\endchorus
\beginverse
Ludzie tak wiele spraw muszą załatwić \tab{C F C}
A czas sobie płynie wolno, „panta rhei” \tab{C F C G}
Do siebie tylko już nie umiem trafić \tab{C F E7 a}
Kochać to więcej siebie dać czy mniej \tab{F G C G}
\endverse
\beginchorus
Ref.
\endchorus
\endsong