\beginsong{Kiedy góral umiera}[by={Harlem}]
\beginverse
Kiedy góral umiera, to góry z żalu sine \tab{G G7}
Pochylają nad nim głowy, jak nad swoim synem \tab{C G}
Las w oddali szumi mu odwieczną pieśń bukową \tab{a C G}
A on długo sposobi się przed najdalszą drogą \tab{a C G}
\endverse

\beginverse
Kiedy góral umiera, to nikt nad nim nie płacze \tab{G G7}
Cicho czeka, aż kostucha w okno zakołacze \tab{C G}
Oczy jeszcze raz podniesie wysoko do nieba \tab{a C G}
By pożegnać góry swoje, by im coś zaśpiewać \tab{a C G}
\endverse

\beginchorus
Ref. Góry moje, wierchy moje, otwórzcie swe ramiona \tab{G a}
Niech na miękkim z mchu posłaniu cichuteńko skonam \tab{C G}
Ojcze mój, halny wietrze, powiej ku północy \tab{G a}
Ciepłą, drżącą swoją ręką zamknij zgasłe oczy \tab{C G}
Bym mógł w ziemię wrosnąć, strzelić potem \tab{a}
Do słońca smreczyną \tab{C G}
I na zawsze szumieć już \tab{a}
Nad swoją dziedziną \tab{C G}
\endchorus

\beginverse
Kiedy góral umiera, to dzwony mu nie grają \tab{G G7}
Cicho wspina się pod bramy góralskiego raju \tab{C G}
Tylko strumień na kamieniach żałobną nutę składa \tab{a C G}
Tylko nocka chmurnooka górom opowiada \tab{a C G}
\endverse

\beginverse
A gdy góral już umrze, to nikt nie układa baśni \tab{G G7}
Tylko w niebie roziskrzonym mała gwiazdka zgaśnie \tab{C G}
Ziemia twardą, szorstką ręką tuli go do siebie \tab{a C G}
By na zawsze mógł już zostać pod góralskim niebem \tab{a C G}
\endverse

\beginchorus
Ref. 
\endchorus

\endsong