\beginsong{Jesienne wino}[by={Andrzej Koczewski i Zbigniew Bogdański}]
\beginverse
\tab{a G}
Z brzękiem ostróg wjechałem do miasta \tab{a G a G}
Pod jesień było, czas złotych liści nastał \tab{a G C C}
W kieszeni worek srebra, czas do domu \tab{d C G a}
Wtem za plecami woła głos: \tab{G F a G a G}
\endverse
\beginchorus
Ref. Usiądź razem ze mną \tab{a C}
Spróbuj mego wina \tab{G C}
Z czereśni, wiśni, resztek lata \tab{d C}
Choć jesień się zaczyna \tab{G F}
Tyle tej jesieni \tab{a C}
Jeszcze jest przed nami \tab{G C}
Zdążysz wrócić do domu \tab{d C}
Nim noc zawita nad drogami \tab{G F}
Hej \tab{a G a G}
\endchorus
\beginverse
Słońce stało w zenicie, bił południowy żar \tab{a G a G}
A w gardle kurz przebytych dróg \tab{a G C C}
Co tam, spocznę chwilę, przecież nie zaszkodzi \tab{d C G a}
Do przejścia niedaleką jeszcze drogę mam. \tab{G F F a G}
A ona kusi: \tab{a G}
\endverse
\beginchorus
Ref.
\endchorus
\beginverse
%Powoli
Zbudziłem się w czerwieniach zachodu \tab{a G a G}
Pod starą karczmą, co rynek zamyka \tab{a G C C}
Zabrała moje srebro, duszę i ostrogi \tab{d C G a}
Zostało pragnienie i tępy głowy ból. \tab{G F F a G}
I pamięć jej słów: \tab{a G}
\endverse
\beginchorus
Ref.
\endchorus
\endsong