\beginsong{Pieśń Wielorybników}
\beginverse
Nasz " Diament" prawie gotów już, w cieśninach nie ma kry \tab{a e a e}
Na kei piękne panny stoją, w oczach błyszczą łzy \tab{a e d e a}
Kapitan w niebo wlepia wzrok, ruszamy lada dzień \tab{a e a e}
Płyniemy tam gdzie słońca blask nie mąci nocy cień \tab{a e d e a}
\endverse

\beginchorus
Ref. A więc krzycz: O-ho! \tab{a e a}
Odwagę w sercu miej \tab{a e a}
Wielorybów cielska groźne są \tab{a C G}
Lecz dostaniemy je \tab{F e a}
\endchorus

\beginverse
Hej, panno, powiedz, po co łzy? Nic nie zatrzyma mnie \tab{a e a e}
Bo prędzej w lodach kwiat zakwitnie, niż wycofamy się \tab{a e d e a}
No, nie płacz, mała, wrócę tu , nasz los nie taki zły \tab{a e a e}
Bo da dukatów wór za tran i wielorybie kły \tab{a e d e a}
\endverse

\beginchorus
Ref.
\endchorus

\beginverse
Na deku stary wąchał wiatr, lunetę w ręku miał\tab{a e a e}
Na łodziach,co zwisały już, z harpunem każdy stał \tab{a e d e a}
I dmucha tu i dmucha tam, ogromne stado w krąg \tab{a e a e}
Harpuny, wiosła, liny brać! I ciągnij, brachu, ciąg! \tab{a e d e a}
\endverse

\beginverse
I dla wieloryba już ostatni to był dzień \tab{a G a Ga}
Bo śmiały harpunnik uderza weń \tab {d a G a}
\endverse

\beginchorus
Ref.
\endchorus

\endsong