\beginsong{Nocna piosenka o mieście}[by={Wolna Grupa Bukowina}]
\beginchorus
Ref. W mieście jak ryby tramwaje \tab{C G}
A miasto jak studnia bez dna \tab{F e G}
A niebo jak żuraw, a niebo jak żuraw \tab{C G a}
Schyla się nocą i świtem powstaje \tab{C d}
Nad rybną studnią bez dna \tab{e a}
\endchorus

\beginverse
Zaułków lipcem sparzonych \tab{A7 F}
Wyciszyć nie może zmrok \tab{G F C}
Zasiedli na ławkach, zasiedli na ławkach \tab{E7 a}
Ludzie co twarze dniem umęczone \tab{F C}
Pod lipiec kładą i zmrok \tab{G C}
Pod lipiec kładą i zmrok \tab{G a}
\endverse

\beginverse
Ref. Nie śpię bo spotkać chcę w mieście \tab{C G}
Tę ciszę co gęsta jak noc \tab{F e G}
Rozmawiać z krokami, swoimi krokami \tab{C G a}
I oto idę nocy naprzeciw \tab{C d}
Bo wokół cisza i noc \tab{e a}
\endverse

\beginverse
Czekam aż neon przytłumi \tab{A7 F}
Rozmytą latarnię dnia \tab{G F C}
Odnajdą się cienie, odnajdą się cienie \tab{E7 a}
I ludźmi ulice zatłumią \tab{F C}
Czekam na przyjście dnia \tab{G C}
Czekam na przyjście dnia \tab{G a}
\endverse

\beginchorus
Ref. 
\textit{[1. głos] — refren na melodię pierwszego wersu}
W mieście jak ryby tramwaje. . . \tab{C G (do końca C G)}
\textit{[2. głos] — przesunięte o wers to, co pierwszy}
W mieście jak ryby tramwaje. . .
\endchorus



\endsong