\beginsong{Jak}[by={Stare Dobre Małżeństwo}]
\beginverse
Jak po nocnym niebie sunące \tab{A E}
Białe obłoki nad lasem \tab{D A}
Jak na szyi wędrowca apaszka szamotana wiatrem \tab{h D A}
Jak wyciągnięte tam powyżej \tab{A E}
Gwiaździste ramiona wasze \tab{D A}
A tu są nasze, a tu są nasze \tab{h D A}
\endverse

\beginverse
Jak suchy szloch w tę dżdżystą noc \tab{A E}
Jak winny – li – niewinny sumienia wyrzut \tab{D A}
Że się żyje, gdy umarło tylu, tylu, tylu \tab{h D A}
Jak suchy szloch w tę dżdżystą noc \tab{A E}
Jak lizać rany celnie zadane \tab{D A}
Jak lepić serce w proch potrzaskane \tab{h D A}
Jak suchy szloch w tę dżdżystą noc \tab{A E}
Pudowy kamień, pudowy kamień \tab{D A}
Ja na nim stanę, on na mnie stanie \tab{h D}
On na mnie stanie, spod niego wstanę \tab{A}
\endverse
\beginverse
Jak suchy szloch w tę dżdżystą noc \tab{A E}
Jak złota kula nad wodami \tab{D A}
Jak świt pod spuchniętymi powiekami \tab{h D A}
Jak zorze miłe, śliczne polany \tab{A E}
Jak słońca pierś, jak garb swój nieść \tab{D A}
Jak do was, siostry mgławicowe \tab{h D}
Ten zawodzący śpiew \tab{A}
Jak biec do końca, potem odpoczniesz \tab{A E}
Potem odpoczniesz, cudne manowce \tab{D A}
Cudne manowce, cudne, cudne manowce \tab{h D A}
\endverse
\endsong