\beginsong{Gdzie ta keja}[by={Jerzy Porębski}]
\beginverse
Gdyby tak ktoś przyszedł i powiedział: \tab{a}
Stary, czy masz czas? \tab{G a}
Potrzebuje do załogi jakąś nową twarz \tab{C G7 C}
Amazonka, Wielka Rafa, oceany trzy \tab{C7 F d}
Rejs na całość, rok, dwa lata, to powiedziałbym: \tab{a E7 a}
\endverse
\beginchorus
Ref. Gdzie ta keja, a przy niej ten jacht? \tab{a E7 a}
Gdzie ta koja wymarzona w snach? \tab{C G C}
Gdzie te wszystkie sznurki od tych szmat? \tab{g A7 d}
Gdzie ta brama na szeroki świat? \tab{a E7 a}
\endchorus
\beginchorus
Gdzie ta keja, a przy niej ten jacht? \tab{a E7 a}
Gdzie ta koja wymarzona w snach? \tab{C G C}
W każdej chwili płynę w taki rejs \tab{g A7 d}
Tylko gdzie to jest, no gdzie to jest? \tab{a E7 a}
\endchorus
\beginverse
Gdzieś na dnie starej szafy leży ostry nóż \tab{a G a}
Stare dżinsy wystrzępione impregnuje kurz \tab{C G7 C}
W kompasie igła zardzewiała, lecz kierunek znam \tab{C7 F d}
Biorę wór na plecy i przed siebie gnam \tab{a E7 a}
\endverse
\beginchorus
Ref.
\endchorus
\beginverse
Przeszły lata zapyziałe, rzęsą zarósł staw \tab{a G a}
Na przystani czółno stało – kolorowy paw \tab{C G7 C}
Zaokrągliły się marzenia, wyjałowiał step \tab{C7 F d}
Dalej marzy o załodze ten samotny łeb \tab{a E7 a}
\endverse
\beginchorus
Ref.
\endchorus
\endsong