\documentclass[a4paper, oneside, notitlepage, 12pt]{report}

\usepackage[utf8]{inputenc}
\usepackage[T1]{fontenc}
\usepackage{geometry}
\usepackage{indentfirst}
\usepackage{amsfonts}
\usepackage[magyar]{babel}
\usepackage{graphicx}
\usepackage{color}
\usepackage{titlesec}
\usepackage[normalem]{ulem}
\usepackage{enumerate}
\usepackage[shortlabels]{enumitem}
\usepackage{float}
\usepackage{array}
\usepackage{hyperref}
\usepackage{cleveref}
\usepackage{cite}

\topmargin = -1 cm
\oddsidemargin = -1 cm
\textwidth = 17.5 cm
\textheight = 25 cm
\baselineskip = 20 pt
\frenchspacing
\linespread{1.3}
\def\code#1{\texttt{#1}}

\begin{document}

  \chapter{Felhasználói leírás}

A felhasználói leírás feltételezi a felsőoktatási rendszer ismeretét, illetve használ fogalmakat a szakdolgozat specifikációs részének megfelelően. Egy éles rendszerben ezeket az információkat az itt leírtakkal együtt tooltip-ekben és online help-oldalakban (esetleg wiki-formátumban) lenne érdemes tárolni. De mindenképpen szorosabb kapcsolatban a megvalósult rendszer részeivel.

Itt és most csak segítséget kívánok nyújtani a rendszerben való navigációhoz, illetve ismertetni a megvalósított felület felépítését, viselkedését.

    \section{Publikus felületek}

Az odlalra érkezve a \ref{fig:fooldal}. ábrán látható képernyő fogad minket.
\begin{figure}[H]
  \begin{center}
    \includegraphics[width = 16 cm]{screenshots/fooldal.png}
    \caption{Főoldal}
    \label{fig:fooldal}
  \end{center}
\end{figure}

Itt láthatjük a főmenü publikus változatát, és egy ki üdvözlő szöveget.

\pagebreak
      \subsection{Követelmények}

\begin{figure}[H]
  \begin{center}
    \includegraphics[width = 16 cm]{screenshots/kovetelmenyek/menu_publikus.png}
    \caption{Követelmények (publikus) menü}
    \label{fig:kovetelmenyek_menu_publikus}
  \end{center}
\end{figure}

A \emph{Követelmények} főmenüpont alatt találjuk megfelelő jogosultság nélkül is a \emph{Szak-követelmények} és \emph{Szakirány-követelmények} alpontokat (lásd \ref{fig:kovetelmenyek_menu_publikus}. ábra).

\pagebreak
        Szak-követelmények

Mindegyik entitás kereső/karbantartó felületének felső része a táblázatosan megjelenő adatok szűréséhez felhasználható filter. (lásd \ref{fig:szakKovetelmeny_filter}) Két gomb tartozik hozzá, az egyik végrehajt a megadott szűrőfeltételekkel egy keresést, és megjeleníti a találatokat. A másik kiüríti a szűrőfeltételeket.

\begin{figure}[H]
  \begin{center}
    \includegraphics[width = 16 cm]{screenshots/kovetelmenyek/szakKovetelmeny/filter.png}
    \caption{Szak-követelmény filter}
    \label{fig:szakKovetelmeny_filter}
  \end{center}
\end{figure}

a következő ábrán (\ref{fig:szakKovetelmeny_tablazat}. ábra) láthat a szak-követelményeket felsoroló táblázat, mely jogosultságok nélkül csak megtekintésre ad jogosultságot, amit a szem-ikon mutat az egyes sorokban, erre kattintva jutunk el az egyes szak-követelmények adatlapjaira.

\begin{figure}[H]
  \begin{center}
    \includegraphics[width = 16 cm]{screenshots/kovetelmenyek/szakKovetelmeny/tablazat.png}
    \caption{Szak-követelmény táblázat}
    \label{fig:szakKovetelmeny_tablazat}
  \end{center}
\end{figure}

A legtöbb adatlap két részre osztható, a felső részen találhatóak azok az adatok, amikben csak egy-egy érték van (\ref{fig:szakKovetelmeny_editor}. ábra), míg az alsó részeken találhatóak a táblázatos/fás megjelenítésű adatok (\ref{fig:szakKovetelmeny_alapSzakirany}. ábra). A \emph{szak-követelmény} adatlapon a \emph{szakmai-jellemző}k egy accordion lapjain helyezkednek el. Az első lap az \emph{alap-szakirány}hoz tartozó \emph{szakmai-jellemző}ket tartalmazza, míg a többi az egyes nem-alap szakirányokéit (\ref{fig:szakKovetelmeny_szakirany}. ábra). Jogosultságok nélkül itt is van megtekintési lehetőség, más nem.

\begin{figure}[H]
  \begin{center}
    \includegraphics[width = 16 cm]{screenshots/kovetelmenyek/szakKovetelmeny/editor.png}
    \caption{Szak-követelmény adatlapjának felső része}
    \label{fig:szakKovetelmeny_editor}
  \end{center}
\end{figure}

\begin{figure}[H]
  \begin{center}
    \includegraphics[width = 16 cm]{screenshots/kovetelmenyek/szakKovetelmeny/alapSzakirany.png}
    \caption{Szak-követelmény alap-szakirányának adatai}
    \label{fig:szakKovetelmeny_alapSzakirany}
  \end{center}
\end{figure}

\begin{figure}[H]
  \begin{center}
    \includegraphics[width = 16 cm]{screenshots/kovetelmenyek/szakKovetelmeny/szakirany.png}
    \caption{Szak-követelmény (nem-alap) szakirányának adatai}
    \label{fig:szakKovetelmeny_szakirany}
  \end{center}
\end{figure}

\pagebreak
        Szakirány-követelmények

A \emph{szakirány-követelmény}ek kereső-képernyője hasonló felépítésű a \emph{szak-követelmény}ek kereső-képernyőjéhez.

\begin{figure}[H]
  \begin{center}
    \includegraphics[width = 16 cm]{screenshots/kovetelmenyek/szakiranyKovetelmeny/filter.png}
    \caption{Szakirány-követelmény filter}
    \label{fig:szakiranyKovetelmeny_filter}
  \end{center}
\end{figure}

\begin{figure}[H]
  \begin{center}
    \includegraphics[width = 16 cm]{screenshots/kovetelmenyek/szakiranyKovetelmeny/tablazat.png}
    \caption{Szakirány-követelmény táblázat}
    \label{fig:szakiranyKovetelmeny/tablazat}
  \end{center}
\end{figure}

A \emph{szakirány-követelmény} szerkesztő képernyő szintén a \emph{szak-követelmény} szerkesztőhöz hasonló.

\begin{figure}[H]
  \begin{center}
    \includegraphics[width = 16 cm]{screenshots/kovetelmenyek/szakiranyKovetelmeny/editor.png}
    \caption{Szakirány-követelmény szerkesztő}
    \label{fig:szakiranyKovetelmeny_editor}
  \end{center}
\end{figure}

Az egyes \emph{szakmai-jellemző}k adatai popupban jelennek meg, amit a \ref{fig:szakmaiJellemzo_editor}. ábra mutat.

\begin{figure}[H]
  \begin{center}
    \includegraphics[width = 14 cm]{screenshots/kovetelmenyek/szakiranyKovetelmeny/szakmaiJellemzo/editor.png}
    \caption{Szakmai-jellemző szerkesztő}
    \label{fig:szakmaiJellemzo_editor}
  \end{center}
\end{figure}

\pagebreak
      \subsection{Megvalósítások}

A \emph{Megvalósítások} főmenüpont alatt találjuk megfelelő jogosultság nélkül is a \emph{Tantárgyak}, \emph{Konkrét szakok} és \emph{Konkrét szakirányok} alpontokat (lásd \ref{fig:megvalositasok_menu}. ábra).

\begin{figure}[H]
  \begin{center}
    \includegraphics[width = 16 cm]{screenshots/megvalositasok/menu.png}
    \caption{Megvalósítások menü}
    \label{fig:megvalositasok_menu}
  \end{center}
\end{figure}

\pagebreak
        Tantárgyak

A \emph{Tantárgyak} menüpont alatt találjuk a \emph{szervezet}ekhez nem rendelt minta-\emph{tantárgy}akat és a \emph{szervezet}hez rendelt konkrét \emph{tantárgy}akat is. A táblázatos megjelenítő fölött itt is szűrőfeltételek megadására alkalmas mezőket találunk. (lásd \ref{fig:tantargy_filter}. ábra)

\begin{figure}[H]
  \begin{center}
    \includegraphics[width = 10 cm]{screenshots/megvalositasok/tantargy/filter.png}
    \caption{Tantárgy filter}
    \label{fig:tantargy_filter}
  \end{center}
\end{figure}

A táblázatos megjelenítőben vizuálisan elkülönülnek a minta-\emph{tantárgy}ak és a \emph{szervezet}ekhez kapcsolt \emph{tantárgy}ak, amit a \ref{fig:tantargy_tablazat}. és a \ref{fig:tantargy_tablazat_nemMinta}. ábra mutat.

\begin{figure}[H]
  \begin{center}
    \includegraphics[width = 16 cm]{screenshots/megvalositasok/tantargy/tablazat.png}
    \caption{Tantárgy táblázat}
    \label{fig:tantargy_tablazat}
  \end{center}
\end{figure}

\begin{figure}[H]
  \begin{center}
    \includegraphics[width = 16 cm]{screenshots/megvalositasok/tantargy/tablazat_nemMinta.png}
    \caption{Tantárgy táblázat, nem-minta tantárgyakkal}
    \label{fig:tantargy_tablazat_nemMinta}
  \end{center}
\end{figure}

Az egyes \emph{tantárgy}ak adatlapjaihoz itt is az egyessorok végén levő gombok visznek.

\begin{figure}[H]
  \begin{center}
    \includegraphics[width = 8 cm]{screenshots/megvalositasok/tantargy/tablazat_gombok.png}
    \caption{Tantárgy táblázat gombjai}
    \label{fig:tantargy_tablazat_gombok}
  \end{center}
\end{figure}

Egy minta \emph{tantárgy} esetében nincsenek \emph{tanterv}-ek, hiszen ezeket a tantárgyakat nem lehet direktben meghirdetni. Ezeknek a \emph{tantárgy}aknak a fő információit a \emph{tematiká}k adják, melyek táblázatos formában szerepelnek a \emph{tantárgy} saját ,,fejadatai'' alatt, hasonlóan a követelményeknél látott \emph{szakmai-jellemző}khöz.

\begin{figure}[H]
  \begin{center}
    \includegraphics[width = 16 cm]{screenshots/megvalositasok/tantargy/form_minta.png}
    \caption{Tantárgy adatai minta-tantágy esetén}
    \label{fig:tantargy_form_minta}
  \end{center}
\end{figure}

Az egyes \emph{tematika}-sorok információi popupban tekinthetőek meg, melyet a \ref{fig:tematika_editor}. ábra mutat.

\begin{figure}[H]
  \begin{center}
    \includegraphics[width = 10 cm]{screenshots/megvalositasok/tantargy/tematika/editor.png}
    \caption{Tematika szerkesztő}
    \label{fig:tematika_editor}
  \end{center}
\end{figure}

,,Nem-minta'' \emph{tantárgy}ak esetén a \emph{tematiká}k mellett \emph{tanterv}ek is vannak, melyek egy másik táblázatban a \emph{tematiká}k felett jelennek meg. (lásd \ref{fig:tantargy_form_nemMinta}. ábra)

\begin{figure}[H]
  \begin{center}
    \includegraphics[width = 16 cm]{screenshots/megvalositasok/tantargy/form_nemMinta.png}
    \caption{Tantárgy szerkesztő felületen tantervek, nem-minta tantárgy esetén}
    \label{fig:tantargy_form_nemMinta}
  \end{center}
\end{figure}

Természetesen az egyes \emph{tanterv}-bejegyzések is megtekinthetőek külön popupban, amit a \ref{fig:tanterv_editor}.ábra mutat.

\begin{figure}[H]
  \begin{center}
    \includegraphics[width = 16 cm]{screenshots/megvalositasok/tanterv_editor.png}
    \caption{Tanterv szerkesztő}
    \label{fig:tanterv_editor}
  \end{center}
\end{figure}

\pagebreak
        Konkrét szakok

Itt is szűrőfeltételek és táblázat fogadnak minket. (\ref{fig:konkretSzak_filter}. és \ref{fig:konkretSzak_tablazat} ábra)

\begin{figure}[H]
  \begin{center}
    \includegraphics[width = 10 cm]{screenshots/megvalositasok/konkretSzak/filter.png}
    \caption{Konkrét szak filter}
    \label{fig:konkretSzak_filter}
  \end{center}
\end{figure}

\begin{figure}[H]
  \begin{center}
    \includegraphics[width = 16 cm]{screenshots/megvalositasok/konkretSzak/tablazat.png}
    \caption{Konkrét szak táblázat}
    \label{fig:konkretSzak_tablazat}
  \end{center}
\end{figure}

Itt is megnyithatóak az egyes \emph{konkrét szak}ok adatlapjai, melyek a követelményekhez hasonlóan itt is tartalmazzák az egyes \emph{konkrét szakirány}ok adatait is. Esetünkben ez főleg az egyes szakirányokhoz tartozó \emph{tanterv}eket jelenti.

\begin{figure}[H]
  \begin{center}
    \includegraphics[width = 16 cm]{screenshots/megvalositasok/konkretSzak/editor.png}
    \caption{Konkrét szak szerkesztő}
    \label{fig:konkretSzak_editor}
  \end{center}
\end{figure}

\begin{figure}[H]
  \begin{center}
    \includegraphics[width = 16 cm]{screenshots/megvalositasok/konkretSzak/alapSzakirany.png}
    \caption{Konkrét szak alap-szakirány adatai}
    \label{fig:konkretSzak_alapSzakirany}
  \end{center}
\end{figure}

\begin{figure}[H]
  \begin{center}
    \includegraphics[width = 16 cm]{screenshots/megvalositasok/konkretSzak/szakirany.png}
    \caption{Konkrét szak (nem-alap) szakirány adatai}
    \label{fig:konkretSzak_szakirany}
  \end{center}
\end{figure}

\pagebreak
        Konkrét szakirányok

Itt is szűrőfeltételek és táblázat fogadnak minket. (\ref{fig:konkretSzakirany_filter}. és \ref{fig:konkretSzakirany_tablazat} ábra)

\begin{figure}[H]
  \begin{center}
    \includegraphics[width = 10 cm]{screenshots/megvalositasok/konkretSzakirany/filter.png}
    \caption{Konkrét szakirány filter}
    \label{fig:konkretSzakirany_filter}
  \end{center}
\end{figure}

\begin{figure}[H]
  \begin{center}
    \includegraphics[width = 16 cm]{screenshots/megvalositasok/konkretSzakirany/tablazat.png}
    \caption{Konkrét szakirány táblázat}
    \label{fig:konkretSzakirany_tablazat}
  \end{center}
\end{figure}

A \emph{konkrét szakirány}ok is a \emph{konkrét szak}okhoz hasonló adatlappal jelennek meg, mint ahogy a követelményeknél is láttuk a szakirányok és szakok felületeinek hasonlóságát.

\begin{figure}[H]
  \begin{center}
    \includegraphics[width = 16 cm]{screenshots/megvalositasok/konkretSzakirany/editor.png}
    \caption{Konkrét szakirány szerkesztő}
    \label{fig:konkretSzakirany_editor}
  \end{center}
\end{figure}

\pagebreak
      \subsection{Akkreditációk}

Az \emph{Akkreditációk} főmenüpont egyetlen almenüpontjával kicsit kakukktojás\footnote{Egy éles rendszerben ezen főmenüpont alá több összehasonlító-képernyőhöz illetve más-mást mutató nézetekhez vezető almenüpontok kerülnének.}. (lásd \ref{fig:akkreditaciok_menu}. ábra)

\begin{figure}[H]
  \begin{center}
    \includegraphics[width = 16 cm]{screenshots/akkreditaciok/menu.png}
    \caption{Akkreditációk menü}
    \label{fig:akkreditaciok_menu}
  \end{center}
\end{figure}

\pagebreak
        Akkreditációk

Az \emph{akkreditáció}k esetén is a megszokott struktúrában szűrőfeltételeket és táblázatos megjelenítést találunk, ahogy az a \ref{fig:akkreditaciok_filter}. és \ref{fig:akkreditaciok_tablazat}. ábrákon látható.

\begin{figure}[H]
  \begin{center}
    \includegraphics[width = 16 cm]{screenshots/akkreditaciok/filter.png}
    \caption{Akkreditáció filter}
    \label{fig:akkreditaciok_filter}
  \end{center}
\end{figure}

\begin{figure}[H]
  \begin{center}
    \includegraphics[width = 16 cm]{screenshots/akkreditaciok/tablazat.png}
    \caption{Akkreditáció-karbantartó}
    \label{fig:akkreditaciok_tablazat}
  \end{center}
\end{figure}

Az egyes \emph{akkreditáció}k megnyitásakor egy szűkszavú adatlap fogad minket, mely csupán az \emph{akkreditáció} érvényességét és azonosító jellegű adatait tartalmazza.

\begin{figure}[H]
  \begin{center}
    \includegraphics[width = 16 cm]{screenshots/akkreditaciok/form.png}
    \caption{Akkreditáció felvitel/szerkesztő}
    \label{fig:akkreditaciok_form}
  \end{center}
\end{figure}

\pagebreak
    \section{Bejelentkezési felület}

A \emph{Bejelentkezés} menüpontra kattintva a bejelentkező képernyőn találjuk magunkat. (lásd \ref{fig:login_belepes_elott}. ábra) 

\begin{figure}[H]
  \begin{center}
    \includegraphics[width = 16 cm]{screenshots/login/belepes_elott.png}
    \caption{Bejelentkezési felület}
    \label{fig:login_belepes_elott}
  \end{center}
\end{figure}

Belépés után a \emph{Főoldal}ra ugrik a rendszer. (lásd \ref{fig:login_belepes_utan}. ábra) Azonban most már kiírja a bejelentkezett felhasználó nevét is.

\begin{figure}[H]
  \begin{center}
    \includegraphics[width = 16 cm]{screenshots/login/belepes_utan.png}
    \caption{Felület belépés után}
    \label{fig:login_belepes_utan}
  \end{center}
\end{figure}

Kijelentkezéskor sem elég egyetlen gombnyomás, kettőt vár a rendszer, így elkerülendő a véletlen kijelentkezéseket. (lásd \ref{fig:login_kilepes_elott}. ábra)

\begin{figure}[H]
  \begin{center}
    \includegraphics[width = 16 cm]{screenshots/login/kilepes_elott.png}
    \caption{Kilépő felület kilépés előtt}
    \label{fig:login_kilepes_elott}
  \end{center}
\end{figure}

\pagebreak
    \section{Jogosultsághoz kötött felületek}

A jogosultságokhoz kötött felületek legbővebb halmaza a fejlesztéshez használt ,,mindenható''\footnote{Éles rendszerben ilyen felhasználó léte erősen ellenjavallt, ám a tesztelést esetemben megkönnyítette.} admin felhasználóval látható, amit a \ref{fig:fomenu_jogosult}. ábra mutat.

\begin{figure}[H]
  \begin{center}
    \includegraphics[width = 16 cm]{screenshots/fomenu/jogosult.png}
    \caption{Főmenü (admin) jogosultság esetén}
    \label{fig:fomenu_jogosult}
  \end{center}
\end{figure}

Amennyiben a bejelentkezett felhasználó a megnyitott egyed a bejelentkezett \emph{munkatárs} által szerkeszthető (nem végleges, a felhasználó pedig jogosult a szerkesztésre), egy új gomb jelenik meg az adatlap alján, ahogy az a \ref{fig:gombok_readonly_editor_jogosult}. ábrán látható.

\begin{figure}[H]
  \begin{center}
    \includegraphics[width = 16 cm]{screenshots/gombok_readonly_editor_jogosult.png}
    \caption{Gombok readonly szerkesztő esetén}
    \label{fig:gombok_readonly_editor_jogosult}
  \end{center}
\end{figure}

A \emph{szerkesztés} gombra kattintva az adatlap szerkeszthetővé válik. Ekkor az alján található gombok is megváltoznak a szerkesztett egyed típusától függően\footnote{A gombok kirajzolása függhet még jogosultságoktól és véglegességtől is.}, lásd \ref{fig:gombok_editor}. és \ref{fig:gombok_editor_ervenyesseggel}. ábra.

\begin{figure}[H]
  \begin{center}
    \includegraphics[width = 16 cm]{screenshots/gombok_editor.png}
    \caption{Gombok szerkesztő esetén}
    \label{fig:gombok_editor}
  \end{center}
\end{figure}

\begin{figure}[H]
  \begin{center}
    \includegraphics[width = 16 cm]{screenshots/gombok_editor_ervenyesseggel.png}
    \caption{Gombok érvényességgel rendelkező egyed esetén}
    \label{fig:gombok_editor_ervenyesseggel}
  \end{center}
\end{figure}

Hierarchikus adatok esetén a táblázatos megjelenítő (\emph{karbantartó}) gombjai közt újak jelennek meg, melyet a \ref{fig:gombok_tablazat_hier}. ábra szemléltet. A három alapvető gomb sorrendben a \emph{szerkesztés}, \emph{törlés}, \emph{új létrehozása ez alá}.

\begin{figure}[H]
  \begin{center}
    \includegraphics[width = 6 cm]{screenshots/gombok_tablazat_hier.png}
    \caption{Táblázat gombok hierarchikus esetben}
    \label{fig:gombok_tablazat_hier}
  \end{center}
\end{figure}

\pagebreak
      \subsection{Követelmények}

Megfelelő jogosultság esetén elérhetővé válik az \emph{Ismeretek} menüpont. (\ref{fig:kovetelmenyek_menu_jogosult}. ábra)

\begin{figure}[H]
  \begin{center}
    \includegraphics[width = 16 cm]{screenshots/kovetelmenyek/menu_jogosult.png}
    \caption{Követelmények menü jogosult esetben}
    \label{fig:kovetelmenyek_menu_jogosult}
  \end{center}
\end{figure}

\pagebreak
        Szak-követelmények

Megfelelő jogosultság mellett a táblázatos megjelenítők felett egy-egy \emph{Hozzáadás} gomb jelenik meg, amely a felülethez tartozó egyedtípus szerinti új egyed rögzítésére, új bejegyzés \emph{felvitel}ére szolgáló felületre navigál visz.

\begin{figure}[H]
  \begin{center}
    \includegraphics[width = 16 cm]{screenshots/kovetelmenyek/szakKovetelmeny/tablazat_jogosult.png}
    \caption{Szak-követelmény táblázat szerkeszthető esetben}
    \label{fig:szakKovetelmeny_tablazat_jogosult}
  \end{center}
\end{figure}

\begin{figure}[H]
  \begin{center}
    \includegraphics[width = 16 cm]{screenshots/kovetelmenyek/szakKovetelmeny/felvitel.png}
    \caption{Szak-követelmény felvitel}
    \label{fig:szakKovetelmeny_felvitel}
  \end{center}
\end{figure}

A \emph{Szak-követelmények} táblázatos áttekintő felületén egy másik gomb is helyet kapott, mely új \emph{szak} felvitelére szolgál.

\begin{figure}[H]
  \begin{center}
    \includegraphics[width = 6 cm]{screenshots/kovetelmenyek/szakKovetelmeny/szak_felvitel.png}
    \caption{Szak felvitel}
    \label{fig:szak_felvitel}
  \end{center}
\end{figure}

Az egyes követelmények adatlapjain látott \emph{szakmai-jellemző}k is szerkeszthetőek, a táblázatos megjelenítőjük standard módon változik meg, míg felvitelre lehetőséget adó gomb jelenik meg alatta. Az új \emph{szakmai-jellemző} felvitelére szolgáló felületet a \ref{fig:szakmaiJellemzo_felvitel}. ábra mutatja, szerkesztéskor ugyanaz a popup fogad minket, mint megtekintéskor, az egyetlen különbség, hogy \emph{Vissza} gomb helyett \emph{Elvetés} és \emph{Mentés} gombok vannak.

\begin{figure}[H]
  \begin{center}
    \includegraphics[width = 12 cm]{screenshots/kovetelmenyek/szakiranyKovetelmeny/szakmaiJellemzo/felvitel.png}
    \caption{Szakmai jellemző felvitel}
    \label{fig:szakmaiJellemzo_felvitel}
  \end{center}
\end{figure}

\pagebreak
        Szakirány-követelmények

A \emph{Szakirány-követelmények} a \emph{Szak-követelmények} felülettel analóg változásokat mutat szerkeszthető esetben.

\begin{figure}[H]
  \begin{center}
    \includegraphics[width = 6 cm]{screenshots/kovetelmenyek/szakiranyKovetelmeny/felvitel.png}
    \caption{Szakirány-követelmény felvitel}
    \label{fig:szakiranyKovetelmeny_felvitel}
  \end{center}
\end{figure}

\begin{figure}[H]
  \begin{center}
    \includegraphics[width = 6 cm]{screenshots/kovetelmenyek/szakiranyKovetelmeny/szakirany_felvitel.png}
    \caption{Szakirány felvitel}
    \label{fig:szakirany_felvitel}
  \end{center}
\end{figure}

\pagebreak
        Ismeretek

Az \emph{Ismeret-karbantartó} felületen is van lehetőség a szűrt megjelenítésre, megjegyzendő, hogy itt a hierarchikus felépítés miatt a szűrés úgy működik, hogy a szűrőfeltételeknek megfelelő egyedeket és az összes alárendelt egyedeiket is mutatja, így nem érdemes egymás alá rendelt egyedekre érvényes szűrőfeltételeket megadni, mert többször kerül megjelenítésre az adott ág.\footnote{Én nem tudtam eldönteni, hogy hogyan rendezzem a hierarchikus adatok szűrését, így maradt ez a hibrid megoldás, egy éles rendszeren ezt a kérdést érdemes jobban körül járni. }

\begin{figure}[H]
  \begin{center}
    \includegraphics[width = 16 cm]{screenshots/kovetelmenyek/ismeret/filter.png}
    \caption{Ismeret filter}
    \label{fig:ismeret_filter}
  \end{center}
\end{figure}

Bár \aref{fig:ismeret_tablazat}. ábra nem mutatja, de van egy külön gomb az egyes \emph{ismeret}ek kisorolására a megjelenített szülő alól, ilyenkor csupán a két \emph{ismeret} alá-fölérendeltségi viszonya szűnik meg, maguk az egyedek változatlanul maradnak.

\begin{figure}[H]
  \begin{center}
    \includegraphics[width = 16 cm]{screenshots/kovetelmenyek/ismeret/tablazat.png}
    \caption{Ismeret karbantartó}
    \label{fig:ismeret_tablazat}
  \end{center}
\end{figure}

\begin{figure}[H]
  \begin{center}
    \includegraphics[width = 6 cm]{screenshots/kovetelmenyek/ismeret/editor.png}
    \caption{Ismeret szerkesztő}
    \label{fig:ismeret_editor}
  \end{center}
\end{figure}

\begin{figure}[H]
  \begin{center}
    \includegraphics[width = 6 cm]{screenshots/kovetelmenyek/ismeret/felvitel.png}
    \caption{Ismeret felvitel}
    \label{fig:ismeret_felvitel}
  \end{center}
\end{figure}

Speciálisan az \emph{ismeret}-gráf nem-fa jellegéből adódóan lehetőség van egyes ismeretek más ismeretek alá rendelésére, a(z) \ref{fig:ismeret_alarendeles}. ábrán látható popup-ban való kiválasztások alapján.\footnote{A rendszer még finomításra szorul, egyelőre pl szűretlen listákkal dolgozik.}

\begin{figure}[H]
  \begin{center}
    \includegraphics[width = 6 cm]{screenshots/kovetelmenyek/ismeret/alarendeles.png}
    \caption{Ismeret alárendelés}
    \label{fig:ismeret_alarendeles}
  \end{center}
\end{figure}

\pagebreak
      \subsection{Megvalósítások}

        Tantárgyak

Az új \emph{tantárgy} felvitelére szolgáló felületet mutatja a(z) \ref{fig:tantargy_felvitel}. ábra.

\begin{figure}[H]
  \begin{center}
    \includegraphics[width = 6 cm]{screenshots/megvalositasok/tantargy/felvitel.png}
    \caption{Tantárgy felvitelére szolgáló popup}
    \label{fig:tantargy_felvitel}
  \end{center}
\end{figure}

A szerkeszthető \emph{tantárgy} adatlapon lehetőség van a \emph{tanterv}ek és \emph{tematiká}k szerkesztésére is. Az erre szolgáló felületeket a(z) \ref{fig:tantargy_tanterv_felvitel}., \ref{fig:tematika_felvitel}., \ref{fig:tema_editor}., \ref{fig:tema_felvitel}. ábrák mutatják.

\begin{figure}[H]
  \begin{center}
    \includegraphics[width = 16 cm]{screenshots/megvalositasok/tantargy/tanterv_felvitel.png}
    \caption{Tanterv felvitel tantárgy szerkesztőből}
    \label{fig:tantargy_tanterv_felvitel}
  \end{center}
\end{figure}


\begin{figure}[H]
  \begin{center}
    \includegraphics[width = 12 cm]{screenshots/megvalositasok/tantargy/tematika/felvitel.png}
    \caption{Tematika felvitel}
    \label{fig:tematika_felvitel}
  \end{center}
\end{figure}

Amennyiben egy \emph{tematiká}ban csak ahhoz tartozó \emph{téma} szerepel, az szintén szerkeszthető lesz. (lásd \ref{fig:tema_felvitel}. és \ref{fig:tema_editor}.ábrák)

\begin{figure}[H]
  \begin{center}
    \includegraphics[width = 6 cm]{screenshots/megvalositasok/tantargy/tematika/tema_felvitel.png}
    \caption{Téma felvitel}
    \label{fig:tema_felvitel}
  \end{center}
\end{figure}

\begin{figure}[H]
  \begin{center}
    \includegraphics[width = 6 cm]{screenshots/megvalositasok/tantargy/tematika/tema_editor.png}
    \caption{Téma szerkesztő}
    \label{fig:tema_editor}
  \end{center}
\end{figure}

\pagebreak
        Konkrét szakok

\begin{figure}[H]
  \begin{center}
    \includegraphics[width = 16 cm]{screenshots/megvalositasok/konkretSzak/felvitel.png}
    \caption{Konkrét szak felvitel}
    \label{fig:konkretSzak_felvitel}
  \end{center}
\end{figure}

\pagebreak
        Konkrét szakirányok

\begin{figure}[H]
  \begin{center}
    \includegraphics[width = 12 cm]{screenshots/megvalositasok/konkretSzakirany/felvitel.png}
    \caption{Konkrét szakirány felvitel}
    \label{fig:konkretSzakirany_felvitel}
  \end{center}
\end{figure}

\begin{figure}[H]
  \begin{center}
    \includegraphics[width = 16 cm]{screenshots/megvalositasok/konkretSzakirany/tanterv/felvitel.png}
    \caption{Tanterv felvitel konkrét szakirány adatlapról indulva}
    \label{fig:konkretSzakirany_tanterv_felvitel}
  \end{center}
\end{figure}

\pagebreak
      \subsection{Akkreditációk}

        Akkreditációk

\begin{figure}[H]
  \begin{center}
    \includegraphics[width = 16 cm]{screenshots/akkreditaciok/felvitel.png}
    \caption{Akkreditáció felvitel/szerkesztés}
    \label{fig:akkreditacio_felvitel}
  \end{center}
\end{figure}

\pagebreak
      \subsection{Adminisztráció}

Megfelelő jogosultságok esetén elérhetőek az adminisztrációhoz tartozó felületek is.

\begin{figure}[H]
  \begin{center}
    \includegraphics[width = 16 cm]{screenshots/adminisztracio/menu.png}
    \caption{Adminisztráció menü}
    \label{fig:admin_menu}
  \end{center}
\end{figure}

\pagebreak
        Szervezetek

\begin{figure}[H]
  \begin{center}
    \includegraphics[width = 10 cm]{screenshots/adminisztracio/szervezet/filter.png}
    \caption{Szervezet filter}
    \label{fig:szervezet_filter}
  \end{center}
\end{figure}

\begin{figure}[H]
  \begin{center}
    \includegraphics[width = 16 cm]{screenshots/adminisztracio/szervezet/tablazat.png}
    \caption{Szervezet táblázat}
    \label{fig:szervezet_tablazat}
  \end{center}
\end{figure}

\begin{figure}[H]
  \begin{center}
    \includegraphics[width = 16 cm]{screenshots/adminisztracio/szervezet/form.png}
    \caption{Szervezet form}
    \label{fig:szervezet_form}
  \end{center}
\end{figure}

\pagebreak
        Munkatársak

\begin{figure}[H]
  \begin{center}
    \includegraphics[width = 16 cm]{screenshots/adminisztracio/munkatars/filter.png}
    \caption{Munkatárs filter}
    \label{fig:munkatars_filter}
  \end{center}
\end{figure}

\begin{figure}[H]
  \begin{center}
    \includegraphics[width = 16 cm]{screenshots/adminisztracio/munkatars/tablazat.png}
    \caption{Munkatársak táblázat}
    \label{fig:munkatars_tablazat}
  \end{center}
\end{figure}

\begin{figure}[H]
  \begin{center}
    \includegraphics[width = 16 cm]{screenshots/adminisztracio/munkatars/editor.png}
    \caption{Munkatárs szerkesztő}
    \label{fig:munkatars_editor}
  \end{center}
\end{figure}

\begin{figure}[H]
  \begin{center}
    \includegraphics[width = 16 cm]{screenshots/adminisztracio/munkatars/felvitel.png}
    \caption{Munkatárs felvitel}
    \label{fig:munaktars_felvitel}
  \end{center}
\end{figure}

\end{document}
