# Intervaly 
Úkolem je realizovat třídy `CRange` a `CRangeList`, která budou reprezentovat celočíselné intervaly a jejich seznamy.

Předpokládáme intervaly celých čísel. Interval může obsahovat pouze jedno číslo, nebo více čísel. Jednoprvkové intervaly budeme zapisovat pouze jako jedno číslo, tedy např. 42. Víceprvkové intervaly pak v lomených závorkách. Např. interval `<1..5>` obsahuje čísla 1,2,3,4,5. Interval celých čísel implementuje třída `CRange`. Protože chceme pracovat s pořádným rozsahem čísel, bude tato třída ukládat meze intervalu jako čísla typu long long (chceme pracovat i se zápornými čísly). Rozhraní `CRange` je:

* `konstruktor (lo, hi)`- Konstruktor inicializuje instanci na interval v rozsahu lo až hi. Konstruktor kontroluje, že `lo ≤ hi`. Pokud podmínka není splněna, bude hozena výjimka InvalidRangeException (výjimka je implementovaná v testovacím prostředí).
* `další`- Další rozhraní odvoďte podle konstrukcí z přiloženého ukázkového kódu, můžete si samozřejmě přidat i další metody závislé na vaší implementaci. Je pouze potřeba dodržet velikost instance - max. 2x velikost `long long`.
Třída `CRangeList` bude reprezentovat seznam takových intervalů. Při skládání intervalů do instance `CRangeList` budeme ukládat intervaly tak kompaktně, jak to jen lze. Tedy například sousedící nebo překrývající se intervaly sloučíme do jednoho delšího intervalu. Instance `CRangeList` bude nabízet rozhraní pro vkládání intervalů, odebírání intervalů, testování hodnoty a výstup. V bonusovém testu bude třída dále nabízet další rozhraní pro zjednodušení používání (viz dále). Konkrétní požadované rozhraní bude:

* `implicitní konstruktor`- Inicializuje prázdný seznam intervalů
* `destruktor`,` kopírující konstruktor`,` op=`- Budou implementované, pokud jsou zapotřebí a pokud automaticky generovaná podoba nestačí. Doporučujeme použít vhodný kontejner pro ukládání intervalů a kopírování a přesouvání ponechat na automaticky generovaném kódu.
* `Includes(long long) `/` Includes (CRange)`- Metody zjistí, zda seznam intervalů obsahuje zadanou hodnotu / celý zadaný interval hodnot. Pokud ano, vrací true, pokud ne, vrací false.
* `+=`- Pomocí tohoto operátoru se budou přidávat další intervaly do seznamu. Operátor zajistí, že přidané intervaly budou uloženy kompaktně (slučování intervalů). Protože pracujeme s celými čísly, je slučování intervalů poněkud neobvyklé. Je přirozené, že se sloučí překrývající se intervaly, např.:
   * `<10..20>` a `<15..30>`
   * `<10..30>` a `<15..18>`
   * `<10..20>` a `<20..30>`
Sloučí se ale i intervaly `<10..20>` a `<21..30>`, přestože se nedotýkají ani nepřekrývají. Dohromady však pokrývají celý interval `<10..30>`. Intervaly `<10..19>` a `<21..30>` se už ale nesloučí, nepokrývají číslo 20.
* `-=`- Pomocí tohoto operátoru se budou odebírat další intervaly ze seznamu. Odebírání lze chápat i jako množinový rozdíl. Operátor zajistí, že po odebrání budou intervaly uloženy kompaktně (odstraňování nepotřebných intervalů).
* `=`- Pomocí tohoto operátoru lze nastavit obsah na seznam intervalů na pravé straně (samozřejmě kompaktně uložený).
* `==`,`!=`- Operátory porovnají obsah dvou instancí. Za shodné považujeme dvě instance, které mají identický seznam intervalů.
* `<<`- Operátor zobrazí obsah seznamu do zadaného výstupního streamu. Seznam bude uzavřen ve složených závorkách, jednotlivé intervaly oddělené čárkou. Jednoprvkové intervaly budou zobrazené jako číslo, delší intervaly pak v lomených závorkách. Formát výpisu je zřejmý z ukázek. Intervaly budou zobrazeny seřazené vzestupně.

Úloha nabízí i bonusový test, ve kterém je požadováno další rozhraní pro usnadnění práce se seznamem intervalů. Při řešení se můžete rozhodnout, zda budete toto rozšířené rozhraní implementovat (tedy pokusíte se o bonus), nebo ne:

* Pokud rozšířené rozhraní nebudete implementovat, ponechte direktivu preprocesoru `EXTENDED_SYNTAX` v komentáři. Chybějící syntaktické konstrukce se nebudou překládat a bonusový test neudělí body navíc.
* Pokud rozšířenou syntaxi budete implementovat, definujte direktivu preprocesoru `EXTENDED_SYNTAX` (odstraňte komentář). V této situaci pak testovací prostředí bude používat rozšířenou syntaxi a bude hodnotit splnění bonusového testu.
* Pozor, pokud definujte direktivu preprocesoru `EXTENDED_SYNTAX` a potřebné rozhraní nebude implementované, skončí kompilace s chybou.

Rozhraní potřebné pro bonusový test syntaxe:

* `konstruktor pro inicializaci seznamem hodnot`- Vyplní instanci zadanými intervaly,
* `range for loop`- Instance `CRangeList` musí být použitelná v range for cyklu, kde iterovat přes jednotlivé intervaly ve vzestupném pořadí,

Operátor pro výstup musí zobrazovat interval vždy v desítkové podobě, pokud je stream nastaven jinak, musí nastavení streamu upravit a následně obnovit.

Odevzdávejte zdrojový soubor, který obsahuje Vaší implementaci třídy `CRange` a `CRangeList`. V odevzdávaném souboru nenechávejte vkládání hlavičkových souborů, Vaše testovací funkce a funkci main. Pokud v souboru chcete ponechat main nebo vkládání hlavičkových souborů, vložte je do bloku podmíněného překladu. Využijte přiložený zdrojový kód jako základ Vaší implementace.

V tomto příkladu není poskytnutý přesný předpis pro požadované rozhraní třídy. Z textového popisu, ukázky použití v příloze a ze znalostí o přetěžování operátorů byste měli být schopni toto rozhraní vymyslet.

Úloha nabízí bonusové testy, které zkoušejí další vlastnosti Vaší implementace:

* První bonusový test dále zkouší, zda implementujete rozhraní pro usnadnění práci se třídou `CRangeList` (viz výše).
* Druhý bonus zkouší rychlost operací Includes, je potřeba rychlejší než lineární řešení.
* Třetí bonus zkouší rychlost operací vkládání a mazání intervalů, je potřeba rychlejší než lineární řešení. Zvládnutí tohoto testu je dost náročné na délku kódu, proto má referenční řešení více řádků než bývá u domácích úloh zvykem (řešení bez tohoto bonusu má rozsah přibližně poloviční).

## Nápověda
* Testovací prostředí kontroluje hodnoty ve Vašich objektech tím, že si je zašle do výstupního proudu a kontroluje jejich textovou podobu. Bez správně fungujícího operátoru pro výstup bude Vaše řešení hodnoceno velmi nízko (téměř 0 bodů).
* Operátor pro výstup implementujte správně `--` neposílejte data na cout, posílejte je do předaného výstupního proudu. Za výstupem data do proudu nepřidávejte odřádkování ani jiné bílé znaky.
* Pokud Vám program nejde zkompilovat, ujistěte se, že máte správně přetížené operátory. Zejména si zkontrolujte kvalifikátory const.
* Za zamyšlení stojí operátory `+=` a `-=`, které musí správně pracovat i se seznamem intervalů na pravé straně. Navíc mezi intervaly na pravé straně lze vkládat operátory `+` a `-` (viz ukázka).
* Při implementaci můžete použít `std::vector`, `std::list` a `std::string`. Zbývající kontejnery z STL ale nejsou dostupné.
* Hranice intervalů jsou zadávané v rozsahu hodnot typu long long. V testu mezních hodnot jsou pak zadávané i intervaly s počátky a konci `LLONG_MIN` a `LLONG_MAX`.
* Nesnažte se používat 128 bitové datové typy. Jejich použití povede k chybě kompilace.
* Správné řešení této úlohy, které splní závazné testy na 100%, může být odevzdáno k code review. (Tedy pro code review nemusíte zvládnout bonusové testy.)
