\documentclass{beamer}

\usefonttheme{professionalfonts}
\usepackage{fontspec}
\newfontfamily\cyrillicfontsf{Liberation Serif}
\usepackage{polyglossia}
\setmainlanguage{macedonian}
\usepackage{graphicx}
\graphicspath{{Слики/}}
\usepackage{amsmath}
\usepackage{amsfonts}
\usepackage{subfigure}
\usepackage{array}
\usepackage{amssymb}
\usepackage{xcolor}
\usepackage{colortbl}
\usepackage{tikz}
\usepackage{multimedia}

\setbeamertemplate{navigation symbols}{}
\setbeamerfont{footline}{size=\fontsize{14}{14}}
\setbeamertemplate{footline}{\hspace{1pt}\insertframenumber/\inserttotalframenumber}

\renewcommand{\thesubfigure}{\arabic{subfigure}}

\title{Унапредување на алгоритам за визуелно симултано локализирање и мапирање}
\author{Стефан Златинов}
\institute{Факултет за електротехника и информациски технологии}


\begin{document}


\begin{frame}
\begin{figure}[h]
\includegraphics[width=\textwidth, keepaspectratio]{Насловна}
\end{figure}
\end{frame}


\begin{frame}
\frametitle{СЛАМ - Симултано Локализирање и Мапирање \\ SLAM - Simultaneous Localization And Mapping}
\begin{figure}[h]
\includegraphics[width=.8\linewidth, height=.8\textheight, keepaspectratio]{Правосмукалка}
\caption{Созадена мапа и локализиран робот}
\end{figure}
\end{frame}


\begin{frame}
\frametitle{Визуелен SLAM систем}
\begin{itemize}
\item Камера монтирана на робот кој се движи
\item Следење на движењето на камерата (локализација)
\item Генерирање на модел на просторот (мапирање)
\end{itemize}
\end{frame}


\begin{frame}
\frametitle{LSD-SLAM}
\begin{itemize}
\item Развиен при катедрата за машински вид на Техничкиот универзитет во Минхен
\item Директен визуелен SLAM систем
\end{itemize}
\end{frame}


\begin{frame}
\frametitle{LSD-SLAM (видео)}
\begin{figure}
\movie[externalviewer]{\includegraphics[width=.75\linewidth, height=.75\textheight, keepaspectratio]{LSD_SLAM}}{LSD_room_old.webm}
\caption{Мапирани точки од LSD-SLAM}
\end{figure}
\end{frame}


\begin{frame}
\frametitle{LSD-SLAM}
\begin{figure}
\includegraphics[width=.9\linewidth, height=.9\textheight, keepaspectratio]{Облак_од_точки}
\caption{Облак од точки добиен од LSD-SLAM}
\end{figure}
\end{frame}


\begin{frame}
\frametitle{LSD-SLAM}
\begin{figure}[h]
\includegraphics[width=\linewidth, height=\textheight, keepaspectratio]{Хронологија_1}
\caption{Хронолошки распоред на сликите}
\end{figure}
\end{frame}


\begin{frame}
\frametitle{LSD-SLAM}
\begin{figure}[h]
\includegraphics[width=\linewidth, height=\textheight, keepaspectratio]{Хронологија_2}
\caption{Хронолошки распоред на сликите}
\end{figure}
\end{frame}


\begin{frame}
\frametitle{LSD-SLAM}
\begin{figure}[h]
\includegraphics[width=\linewidth, height=\textheight, keepaspectratio]{Хронологија_3}
\caption{Хронолошки распоред на сликите}
\end{figure}
\end{frame}


\begin{frame}
\frametitle{LSD-SLAM}
\begin{figure}[h]
\includegraphics[width=\linewidth, height=\textheight, keepaspectratio]{Хронологија_4}
\caption{Хронолошки распоред на сликите}
\end{figure}
\end{frame}


\begin{frame}
\frametitle{Функција на цена кај LSD-SLAM}
$$ E(\mathbf{a}) = \sum_i(I_1(\mathbf{p}_i) - I_2(\omega (\mathbf{p}_i, D(\mathbf{p}_i), \mathbf{a})))^2 $$
\begin{itemize}
    \item{$\mathbf{p}_i$} - пиксел со реден број $i$
    \item{$I_1$} - клучната слика
    \item{$I_2$} - споредуваната слика
    \item{$I(\mathbf{p}_i)$} - интензитет на пикселот $\mathbf{p}_i$
    \item{$D(\mathbf{p}_i)$} - моментална проценка за далечина на точка во просторот проектирана врз пикселот $\mathbf{p}_i$
    \item{$\mathbf{a} \in \mathbf{se}(3)$} - трансформација на камерата од клучната слика до споредуваната.
    \item{$\omega (\mathbf{p}_i, D(\mathbf{p}_i), \mathbf{a}))$} - проекција на трансформираната точка од $\mathbf{p}_i$ врз споредуваната слика. Точката е трансформирана со $\mathbf{a}$.
    \item{$E(\mathbf{a})$} - фотометриската грешка која се минимизира
\end{itemize}
\end{frame}


\begin{frame}
\frametitle{Разлика во интензитети на соодветните пиксели}
\begin{figure}[h]
\includegraphics[width=.75\linewidth, height=.75\textheight, keepaspectratio]{Епиполарна_геометрија}
\caption{Пикселот $p$ и соодветниот пиксел $p'$ во втората слика}
\end{figure}
\end{frame}

	
\begin{frame}
\frametitle{Левенберг-Маркард алгоритам за оптимизација}
\begin{itemize}
\item Хибриден метод од њутновиот метод и методот на спуштање по градиент
\item Брз како њутнов метод
\item Сигурно конвергира како методот на спуштање по градиент
\item Чекор на ажурирање
$$ \mathbf{x} = -(\mathbf{J^\top J} + \lambda \mathbf{I})^{-1}\mathbf{J^\top e} $$
\item Параметар $\lambda$ кој се менува при работата
\item Се прави апроксимација на хесианот на функцијата на цена
\end{itemize}
\end{frame}


\begin{frame}
\frametitle{Левенберг-Маркард кај LSD-SLAM}
\begin{itemize}
\item Ги ажурираме параметрите на камерата
$$ \mathbf{a}_{n+1} = \mathbf{a}_n + \delta \mathbf{a}_n, \quad \mathbf{a \in se}(3) $$
\item Чекор на ажурирање
$$ \delta \mathbf{a} = -(\mathbf{J^\top J} + \lambda \mathbf{I})^{-1} \mathbf{J^\top} \mathbf{r}(\mathbf{a}) $$
\item Векторот на грешка
$$ \mathbf{r} = I_1(\mathbf{p}_i) - I_2(\omega (\mathbf{p}_i, D(\mathbf{p}_i), \mathbf{a})) $$
\item Јакобијанот
$$ \mathbf{J} = \dfrac{\partial \mathbf{r}}{\partial \mathbf{a}} $$
\end{itemize}
\end{frame}


\begin{frame}
\frametitle{Интуитивно претставување на јакобијанот}
\begin{figure}
\subfigure[]{
	\includegraphics[width=.45\textwidth]{Јакобијан_лево}
	\label{fig:Јакобијан_лево}
}
\subfigure[]{
	\includegraphics[width=.45\textwidth]{Јакобијан_десно}
	\label{fig:Јакобијан_десно}
}

\caption{Зависност на проекцијата на точка (Ред хет знакот) од трансформацијата на камерата $\mathbf{a}$
\textbf{\subref{fig:Јакобијан_лево})} пред поместување,  \textbf{\subref{fig:Јакобијан_десно})} по поместувањето}
\end{figure}
\end{frame}


\begin{frame}
\frametitle{Претставување на далечината}
\begin{figure}[h]
\includegraphics[width=.75\linewidth, height=.75\textheight, keepaspectratio]{Далечина_и_варијанса_на_реконструирана_точка}
\caption{Модел на далечина}
\end{figure}
\end{frame}


\begin{frame}
\frametitle{Ажурирање на далечината}
\begin{figure}[h]
\includegraphics[width=.75\linewidth, height=.75\textheight, keepaspectratio]{Ажурирање_далечина_основа}
\caption{Епиполарна геометрија}
\end{figure}
\end{frame}


\begin{frame}
\frametitle{Ажурирање на далечината}
\begin{figure}[h]
\includegraphics[width=.75\linewidth, height=.75\textheight, keepaspectratio]{Ажурирање_далечина_линија_на_пребарување}
\caption{Конструкција на линијата за пребарување}
\end{figure}
\end{frame}


\begin{frame}
\frametitle{Ажурирање на далечината}
\begin{figure}[h]
\includegraphics[width=.75\linewidth, height=.75\textheight, keepaspectratio]{Ажурирање_далечина_пребарување}
\caption{Барање на соодветната точка}
\end{figure}
\end{frame}


\begin{frame}
\frametitle{Ажурирање на далечината}
\begin{figure}[h]
\includegraphics[width=.75\linewidth, height=.75\textheight, keepaspectratio]{Ажурирање_далечина_ажурирана_хипотеза}
\caption{Ажурирана хипотеза}
\end{figure}
\end{frame}


\begin{frame}
\frametitle{Проблеми при работа - меморија и време на работа}
\begin{itemize}
\item LSD-SLAM алоцира меморија со брзина од приближно 10 MB/s
\begin{itemize}
\item За 4 минути губи перформанси
\item За 8 минути е неспособен за работа
\end{itemize}
\item Измерено при:
\begin{itemize}
\item Dell Inspiron 17R 5720 - 64-bit
\item Процесор - Intel Core i5-3210M @ 2.50GHz - двојадрен
\item Рам меморија - 2 x 4 GB Elpida DDR3 1600 MHz (0.6 ns)
\item Оперативен систем - Ubuntu 14.04.5
\end{itemize}
\end{itemize}
\end{frame}


\begin{frame}
\frametitle{Проблеми при работа - премногу точки}
\begin{figure}[h]
\includegraphics[width=.75\linewidth, height=.7\textheight, keepaspectratio]{Многу_точки}
\caption{Преголем број на точки за опишување на една маса $\sim 360$K}
\end{figure}
\end{frame}


\begin{frame}
\frametitle{Решение?}
\begin{itemize}
\item Треба да го редуцираме претставувањето на формите
\item Множеството на точки за кои LSD-SLAM врши пресметки се пикселите со доволно висок градиент
\item За геодезијата важни се само границите на предметите
\item Хипотеза: Дали со паметно одбирање на точки за пресметки ќе ја намалиме сложеноста на алгоритамот?
\item Урбаните средини содржат голем број на јасно дефинирани рабови
\item Исклучително важно: Не смееме да загубиме на квалитет при мапирањето!
\end{itemize}
\end{frame}


\begin{frame}
\frametitle{Доказ за издржливост - карактеристичен столб}
\begin{figure}[h]
\includegraphics[width=.75\linewidth, height=.75\textheight, keepaspectratio]{Проблематичен_столб_слика}
\caption{Столб од камени плочки проблематичен за мапирање}
\end{figure}
\end{frame}


\begin{frame}
\frametitle{Доказ за издржливост - карактеристичен столб}
\begin{figure}[h]
\includegraphics[width=.75\linewidth, height=.75\textheight, keepaspectratio]{Проблематичен_столб_добар_агол}
\caption{Столбот навидум добро измапиран}
\end{figure}
\end{frame}


\begin{frame}
\frametitle{Доказ за издржливост - карактеристичен столб}
\begin{figure}[h]
\includegraphics[width=.75\linewidth, height=.75\textheight, keepaspectratio]{Проблематичен_столб_лош_агол}
\caption{Столбот лошо измапиран}
\end{figure}
\end{frame}


\begin{frame}
\frametitle{Доказ за издржливост - карактеристичен столб}
\begin{figure}[h]
\includegraphics[width=.75\linewidth, height=.75\textheight, keepaspectratio]{Проблематичен_столб_проценета_далечина}
\caption{Лошо проценета далечина до столбот при мапирање}
\end{figure}
\end{frame}


\begin{frame}
\frametitle{Доказ за издржливост - витрина и врата}
\begin{figure}[h]
\includegraphics[width=.75\linewidth, height=.75\textheight, keepaspectratio]{Витрина_врата_слика}
\caption{Предмети погодни за мапирање}
\end{figure}
\end{frame}


\begin{frame}
\frametitle{Доказ за издржливост - витрина и врата}
\begin{figure}[h]
\includegraphics[width=.75\linewidth, height=.75\textheight, keepaspectratio]{Витрина_врата_проценета_далечина}
\caption{Добро проценета далечина до витрината и вратата}
\end{figure}
\end{frame}


\begin{frame}
\frametitle{Доказ за издржливост - витрина и врата}
\begin{figure}[h]
\includegraphics[width=.75\linewidth, height=.75\textheight, keepaspectratio]{Витрина_врата_добар_агол}
\caption{Поглед од аголот на камерата}
\end{figure}
\end{frame}


\begin{frame}
\frametitle{Доказ за издржливост - витрина и врата}
\begin{figure}[h]
\includegraphics[width=.75\linewidth, height=.75\textheight, keepaspectratio]{Витрина_врата_лош_агол}
\caption{Страничен поглед}
\end{figure}
\end{frame}


\begin{frame}
\frametitle{Решение?}
\begin{itemize}
\item Детектор за отсечки би требало да донесе подобрување
\item Проблематика која постои уште од почетоците на дигиталното процесирање на слика
\item Тестиравме повеќе алгоритми за да го најдеме за нас најсоодветниот
\end{itemize}
\end{frame}


\begin{frame}
\frametitle{Бараме детектор на отсечки - сцена со зграда и дрво}
\begin{figure}
\subfigure[]{
	\includegraphics[width=.3\textwidth]{Зграда_дрво_слика}
	\label{fig:Зграда_дрво_слика}
}
\subfigure[]{
	\includegraphics[width=.3\textwidth]{Зграда_дрво_Бурнс}
	\label{fig:Зграда_дрво_Бурнс}
}
\subfigure[]{
	\includegraphics[width=.3\textwidth]{Зграда_дрво_Етемади}
	\label{fig:Зграда_дрво_Етемади}
}

\caption{\textbf{\subref{fig:Столб_отсечка_слика})} Оригинал
\textbf{\subref{fig:Зграда_дрво_Бурнс})} Бурнс - 1986,  \textbf{\subref{fig:Зграда_дрво_Етемади})} Етемади - 1992}
\end{figure}
\end{frame}


\begin{frame}
\frametitle{Бараме детектор на отсечки - сцена со зграда и дрво}
\begin{figure}
\subfigure[]{
	\includegraphics[width=.3\textwidth]{Зграда_дрво_слика}
	\label{fig:Зграда_дрво_слика}
}
\subfigure[]{
	\includegraphics[width=.3\textwidth]{Зграда_дрво_Десолне}
	\label{fig:Зграда_дрво_Десолне}
}
\subfigure[]{
	\includegraphics[width=.3\textwidth]{Зграда_дрво_Мултисегмент}
	\label{fig:Зграда_дрво_Мултисегмент}
}
\caption{\textbf{\subref{fig:Столб_отсечка_слика})} Оригинал \textbf{\subref{fig:Зграда_дрво_Десолне})} Десолне - 2000, \textbf{\subref{fig:Зграда_дрво_Мултисегмент})} Мулти сегментен метод - 2007}
\end{figure}
\end{frame}


\begin{frame}
\frametitle{Бараме детектор на отсечки - сцена со зграда и дрво}
\begin{figure}
\subfigure[]{
	\includegraphics[width=.3\textwidth]{Зграда_дрво_слика}
	\label{fig:Зграда_дрво_слика}
}
\subfigure[]{
	\includegraphics[width=.3\textwidth]{Зграда_дрво_LSD}
	\label{fig:Зграда_дрво_LSD}
}
\subfigure[]{
	\includegraphics[width=.3\textwidth]{Зграда_дрво_EDLines}
	\label{fig:Зграда_дрво_EDLines}
}
\caption{\textbf{\subref{fig:Столб_отсечка_слика})} Оригинал \textbf{\subref{fig:Зграда_дрво_LSD})} LSD - 2010, \textbf{\subref{fig:Зграда_дрво_EDLines})} EDLines - 2011}
\end{figure}
\end{frame}


\begin{frame}
\frametitle{Бараме детектор на отсечки - потесен избор}
\begin{figure}
\subfigure[]{
	\includegraphics[width=.35\textwidth, height=.3\textheight]{Проблематичен_столб_слика}
	\label{fig:Столб_отсечка_слика}
}
\subfigure[]{
	\includegraphics[width=.35\textwidth, height=.3\textheight]{Столб_отсечка_LSD}
	\label{fig:Столб_отсечка_LSD}
}
\subfigure[]{
	\includegraphics[width=.35\textwidth, height=.3\textheight]{Столб_отсечка_EDLines}
	\label{fig:Столб_отсечка_EDLines}
}
\subfigure[]{
	\includegraphics[width=.35\textwidth, height=.3\textheight]{Столб_отсечка_MLSD}
	\label{fig:Столб_отсечка_MLSD}
}
\caption{\textbf{\subref{fig:Столб_отсечка_слика})} Оригинал \textbf{\subref{fig:Столб_отсечка_LSD})} LSD \textbf{\subref{fig:Столб_отсечка_EDLines})} EDLines \textbf{\subref{fig:Столб_отсечка_MLSD})} MLSD }
\end{figure}
\end{frame}


\begin{frame}
\frametitle{Бараме детектор на отсечки - потесен избор}
\begin{figure}
\subfigure[]{
	\includegraphics[width=.35\textwidth, height=.3\textheight]{Кујна_слика}
	\label{fig:Кујна_слика}
}
\subfigure[]{
	\includegraphics[width=.35\textwidth, height=.3\textheight]{Кујна_слика_LSD}
	\label{fig:Кујна_слика_LSD}
}
\subfigure[]{
	\includegraphics[width=.35\textwidth, height=.3\textheight]{Кујна_слика_MLSD}
	\label{fig:Кујна_слика_MLSD}
}
\caption{\textbf{\subref{fig:Кујна_слика})} Оригинал \textbf{\subref{fig:Кујна_слика_LSD})} LSD \textbf{\subref{fig:Кујна_слика_MLSD})} MLSD}
\label{fig:Кујна}
\end{figure}
\end{frame}


\begin{frame}
\frametitle{Детектор на отсечки LSD - Line Segment Detector}
\begin{figure}[h]
\includegraphics[width=\linewidth, keepaspectratio]{LSD}
\caption{Начин на работа на LSD}
\end{figure}
\end{frame}


\begin{frame}
\frametitle{Решение}
\begin{itemize}
\item Направена е фузија помеѓу LSD-SLAM и детекторот на отсечки LSD
\item Наместо работа со пикселите каде има доволно висок градиент, ние работиме со пикселите кои се дел од некоја отсечка
\item Исклучително важно: Не смееме да загубиме на квалитет при мапирањето!
\item Како да го оцениме квалитетот на мапирањето?
\begin{itemize}
\item субјуктивно
\item објективно
\end{itemize}
\item Најдобра оценка е тестирање и споредба на мапирањето на номиналната сцена од авторите на LSD-SLAM
\end{itemize}
\end{frame}


\begin{frame}
\frametitle{Номиналната сцена од авторите на LSD-SLAM}
\begin{figure}
\includegraphics[width=\textwidth]{LSD_room_слики}
\caption{Неколку слики од собата користена од авторите на LSD-SLAM}
\end{figure}
\end{frame}


\begin{frame}
\frametitle{Споредба на резултатите од номиналната сцена}
\begin{figure}
\includegraphics[width=\textwidth]{LSD_room_original}
\caption{Облак сочинет од 2,281,731 точка добиени од оригиналниот алгоритам}
\end{figure}
\end{frame}


\begin{frame}
\frametitle{Споредба на резултатите од номиналната сцена (видео)}
\begin{figure}
\movie[externalviewer]{\includegraphics[width=\textwidth]{LSD_room_LSD}}{LSD_room_new.webm}
\caption{Облак сочинет од 695,106 точки добиени од изменетиот алгоритам}
\end{figure}
\end{frame}


\begin{frame}
\frametitle{Оценување на квалитетот на мапирање}
\begin{itemize}
\item Првична идеа: Да споредуваме апсолутни должини
\item Не е добро да споредуваме апсолутни должини
\item Трансформација помеѓу реалната сцена и измапираната е $\mathbf{sim}(3)$ трансформација
\item Заклучуваме дека номиналната сцена не ни одговара бидејќи не ги знаеме реалните должини
\item Оценуваме според величините зачувани при $\mathbf{sim}(3)$ трансформацијата
\begin{itemize}
\item Однос на должини
\item Агли
\end{itemize}
\end{itemize}
\end{frame}


\begin{frame}
\frametitle{Предлог решение за оценувањето на квалитетот на мапирање}
\begin{itemize}
\item Користиме сцена со познати димензии за да добиеме однос на должини
\item Да ја измапираме сцената со оригиналниот и изменетиот алгоритам
\item Да добиеме мерка за квалитетот на мапирањето кај двете измапирани сцени
\item Да ги споредиме резултатите
\end{itemize}
\end{frame}


\begin{frame}
\frametitle{Сцена за оценување на квалитетот на мапирањето}
\begin{figure}[h]
\centering
\includegraphics[width=\textwidth]{Кујна_слики}
\caption{Неколку слики од кујната користена за мапирање}
\label{fig:Кујна_слики}
\end{figure}
\end{frame}


\begin{frame}
\frametitle{Споредба на резултатите од новата сцена}
\begin{figure}
\includegraphics[width=\textwidth]{Кујна_original}
\caption{Облак сочинет од 1,291,284 точки добиени од оригиналниот алгоритам}
\end{figure}
\end{frame}


\begin{frame}
\frametitle{Споредба на резултатите од новата сцена}
\begin{figure}
\includegraphics[width=\textwidth]{Кујна_LSD}
\caption{Облак сочинет од 215,699 точки добиени од изменетиот алгоритам}
\end{figure}
\end{frame}


\begin{frame}
\frametitle{Точки изберени за проценка на квалитетот на мапирање}
\begin{figure}
\subfigure[]{
	\includegraphics[width=0.45\textwidth]{Кујна_точки_2}
	\label{fig:Кујна_точки_2}
}
\subfigure[]{
	\includegraphics[width=0.45\textwidth]{Кујна_точки_1}
	\label{fig:Кујна_точки_1}
}
\caption{Точки од интерес на сцената за проценка на квалитетот на мапирањето}
\end{figure}
\end{frame}


\begin{frame}
\frametitle{Оценување на квалитетот на мапирање}
Имаме 3 сцени:
\begin{itemize}
\item 1 Реална
\item 2 Измапирани
\end{itemize}
За секоја сцена имаме:
\begin{itemize}
\item Вкупно $x$ рачно избрани точки
\item Вкупно $n = \dfrac{x(x-1)}{2}$ должини
\item Вкупно $\dfrac{n^2-n}{2}$ односи на должини
\item Формираме матрица на односи за секоја сцена $\mathbf{S} \in \mathbb{R}^{n \times n}$
\item За секој елемент $s$ ќе важи:
\begin{itemize}
\item $s_{i, j} > 0$
\item $s_{i, i} = 1$
\item $s_{i,j} = \dfrac{1}{s_{j, i}}$
\end{itemize}
\end{itemize}
\end{frame}


\begin{frame}
\frametitle{Оценување на квалитетот на мапирање}
\begin{itemize}
\item $\mathbf{S}_1$ - реалната сцена
\item $\mathbf{S}_2$ - измапирана сцена од оригиналниот алгоритам
\item $\mathbf{S}_3$ - измапирана сцена од изменетиот алгоритам
\item $\mathbf{M}_1 = \dfrac{\mathbf{S}_1}{\mathbf{S}_2}$ - матрица на квалитет кај оригиналниот алгоритам
\item $\mathbf{M}_2 = \dfrac{\mathbf{S}_1}{\mathbf{S}_3}$ - матрица на квалитет кај изменетиот алгоритам
\item $m$ - мерка за промена на односот на две должини $a$ и $b$ пред и по мапирањето
\item За секој $m$ ќе важи:
\begin{itemize}
\item $m_{i, j} > 0$
\item $m_{i, i} = 1$
\item $m_{i,j} = \dfrac{1}{m_{j, i}}$
\end{itemize}
\end{itemize}
\end{frame}


\begin{frame}
\frametitle{Оценување на квалитетот на мапирање}
\begin{itemize}
\item Геометриска средина како мерка за просечно отстапување на односот на должини
$$ \mu_g = \sqrt[n]{m_1 m_2 m_3 ... m_n} $$
\item Геометриско стандардно отстапување како мерка за расеаност на мапата
$$ \sigma_g = \exp \left( \sqrt{\dfrac{\sum_{i=1}^n \left( \ln{ \dfrac{m_i}{\mu_g}} \right)^2 }{n}} \right) $$
\end{itemize}
\end{frame}


\begin{frame}
\frametitle{Оценување на квалитетот на мапирање}
\begin{itemize}
\item Геометриска средина како мерка за просечно отстапување на односот на должини
$$ \mu_1 = 0.96345346, \mu_2 = 0.986541899 $$
\item Геометриско стандардно отстапување како мерка за расеаност на мапата
$$ \sigma_1 = 0.943434192, \sigma_2 = 0.965712116 $$
\item Вредност 1 е перфектна. Колку поблиску до 1, толку подобро
\end{itemize}
\end{frame}


\begin{frame}
\frametitle{Споредба на мапирањето на карактеристичниот столб (видео)}
\begin{figure}
\subfigure[]{
	\movie[externalviewer]{\includegraphics[width=0.45\textwidth]{Проблематичен_столб_лош_агол}}{Pillar_old.webm}
	\label{fig:Проблематичен_столб_лош_агол}
}
\subfigure[]{
	\movie[externalviewer]{\includegraphics[width=0.45\textwidth]{Проблематичен_столб_лош_агол_изменет}}{Pillar_new.webm}
	\label{fig:Проблематичен_столб_лош_агол_изменет}
}
\caption{\textbf{\subref{fig:Проблематичен_столб_лош_агол})} Оригиналниот алгоритам \textbf{\subref{fig:Проблематичен_столб_лош_агол_изменет})} Изменетиот алгоритам}
\end{figure}
\end{frame}


\begin{frame}
\frametitle{Мемориско подобрување}
\begin{itemize}
\item Матрици, матрици, матрици, сѐ е зачувано во матрици
\item Потребно е складирање само на податоците за пикселите од интерес
\item Исполнетоста на матриците во просек кај оригиналниот алгоритам е 40\%
\item Исполнетоста на матриците во просек кај изменетиот алгоритам е 15\%
\item Релативно многу мал процент од операциите се додавање/одземање нови елементи во матриците
\item Постојано се чита
\item Според ова, подобрување се добива кога матриците ќе се сменат во податочна структура - мапа
\end{itemize}
\end{frame}


\begin{frame}
\frametitle{Заклучок}
\begin{itemize}
\item Добивме нов алгоритам
\item Поробусен
\item Попрецизна мапа
\item Почист облак од точки, а сепак сите детали се присутни
\item Намалена редундатност во претставувањето на формите
\item Помали мемориски побарувања
\item Подолго работно време
\item Придобивките кај пресметковната сложеност се искористени за наоѓање отсечки
\end{itemize}
\end{frame}


\begin{frame}
\frametitle{Идна работа (од пред една година)}
\begin{itemize}
\item Работа на поголема резолуција
\item Да се вклучат инерцијални сетила
\item Да се вклучи GPS
\item Семантички визуелен SLAM
\end{itemize}
\end{frame}


\begin{frame}
\frametitle{Идна работа}
\begin{itemize}
\item Да се промени начинот на складирање на податоците
\item Водење сметка за отсечките во последователни рамки од видеото - за да бидеме свесни за постоењето / губењето на линии
\item Следен чекор кон семантички SLAM
\item Тестирање на нови идеи
\end{itemize}
\end{frame}


\begin{frame}
\frametitle{Исчистена Кујна}
\begin{figure}
\includegraphics[width=0.8\textwidth]{Чиста_кујна}
\end{figure}
\end{frame}


\begin{frame}
\frametitle{Благодарност до}
\begin{itemize}
\item Vision dynamix со проектот Тера Мапер
\item Колегите од Vision Dynamix за долгите и неисцрпни дискусии
\item Администрацијата од Деканат и Студентска служба за сите доцни предавања на документи
\item Колегите од Институтот АСИ при ФЕИТ
\item Семејството и Стефи, за сѐ
\item Сите останати
\end{itemize}
\end{frame}


\begin{frame}
\frametitle{Тоа е сѐ народе}
\begin{figure}[h]
\includegraphics[width=.95\linewidth, height=.95\textheight, keepaspectratio]{thats_all_folks}
\end{figure}
\end{frame}


\end{document}
