\documentclass[12pt,a4paper]{article}
\usepackage{amsthm,amssymb,amsmath}
\usepackage{graphicx}
\graphicspath{{./}}
\usepackage[pagebackref=false]{hyperref}
\usepackage{tocbibind}
\usepackage{makeidx}
\usepackage{hyperref}
\usepackage[numbers]{natbib}
\usepackage[bottom]{footmisc} % for placing footnote after figures
\usepackage{booktabs}
\usepackage{multirow}
\usepackage[table,xcdraw]{xcolor}
\usepackage{lscape}


\usepackage[top=3cm,right=3cm,bottom=2.5cm,left=2.5cm]{geometry}
\linespread{1.5}
\makeindex
\usepackage{xepersian}
\usepackage{bidi}
\settextfont[Scale=1.1]{XB Niloofar}

\defpersianfont\titr[Scale=1]{B Titr}
\defpersianfont\nastaliq[Scale=1.5]{XB Niloofar}
\defpersianfont\traffic[Scale=1]{B Traffic}

%\usepackage[perpage]{footmisc}
\usepackage{perpage}
\MakePerPage{footnote}
\interfootnotelinepenalty=10000



\begin{document}
	
	
	%\pagenumbering{harfi}
	%شماره صفحه به حروف
	\thispagestyle{empty}

	\begin{center}
		
		%\vspace*{-3cm}
		\includegraphics[height=5cm]{logo.png}
		\\[1cm]
			
		\textbf{طرح تحقیق پایان‌نامه كارشناسی ارشد} 
		
		\textbf{	گروه مهندسی کامپیوتر} 
		\\[1cm]

		
		{\titr
		\begin{LARGE}
تشخیص ناهنجاری در جریان داده اندازه‌گیرهای هوشمند شبکه برق
				% \textbf{\lr{IOT}} 
				\\[3cm]
		\end{LARGE}}
		
	\textbf{	نگارنده:} 
		
		سروش امیدوار طهرانی
		\\[1.5cm]
		
		
		\textbf{استاد راهنما:} 
		
		دکتر محمد حسین یغمایی مقدم
		\\[1.5cm]
		
		\textbf{استاد مشاور:} 
		
		دکتر محسن اسدی
		\\[1.5cm]

		بهار ۹۸ 
		
	\end{center}

\newpage
\pagenumbering{arabic}
%فهرست
\tableofcontents  
\newpage
\listoffigures



\newpage	

%\pagenumbering{arabic}

\section*{چکیده}
پیشرفت روزافزون تکنولوژی و افزایش جمعیت، نیاز به استفاده از انرژی برق را بیش از پیش کرده است. از این رو، برنامه‌ریزی و مدیریت شبکه‌های برق نقش پررنگ‌تری پیدا کرده‌اند و این حوزه به سوی هوشمندی بیشتر حرکت می‌کند. معرفی اینترنت اشیا، نقش مهمی در هوشمندی این صنعت داشته و باعث فراگیر شدن استفاده از دستگاه‌های مرتبطی همچون اندازه‌گیرهای هوشمند
\LTRfootnote{Smart Meter}
 شده است. از داده‌های ارسالی اندازه‌گیرهای هوشمند می‌توان جهت تصمیم‌گیری‌های مختلفی استفاده کرد و با توجه به حجم زیاد داده‌ها، برای تجزیه و تحلیل آن‌ها می‌بایست از روش‌های مربوط به کلان‌داده و داده‌کاوی بهره برد. نیاز به تشخیص ناهنجاری‌ها و تصمیم‌گیری‌های درلحظه بر اساس بار مصرفی آن‌ها، نیاز به پردازش برخط اطلاعات را افزایش می‌دهد. هدف این پروژه پیاده‌سازی سیستمی جهت پردازش برخط داده‌های ارسالی اندازه‌گیرهای هوشمند و تشخیص ناهنجاری
 \LTRfootnote{Anomaly Detection}
  در آن‌هاست. 
  
  بسیاری از کارهای پیشینی که در این حوزه انجام شده است داده‌های ذخیره شده را مورد بررسی قرار داده‌اند و برای جریان داده کاربردی ندارند. همچنین عوامل محیطی زیادی وجود دارند که ناهنجاری بایستی بر اساس آن‌ها تعریف و شناخته شود. ساختار پیشنهادی این کار، با در نظر گرفتن این موارد و در بستر سیستم پردازش جریان داده (مانند اسپارک) مشخص شده است.
\\[15mm]
\textit{واژه های کلیدی:}
تشخیص ناهنجاری، تحلیل برخط جریان داده، اندازه‌گیر هوشمند، داده‌کاوی

\newpage

	%شماره صفحه به عدد
\section{مقدمه}
%\subsection{مقدمه}
امروزه اینترنت با به وجود آوردن اشکال جدیدی از تعاملات و فعالیت‌ها و همچنین قابلیت استفاده بالا و دسترسی گسترده، زندگی مردم را متحول کرده است و در بخش‌های مختلف آن کاربرد دارد. مسائل مربوط به حوزه انرژی الکتریکی از اهمیت بالایی برخوردارند و از آن‌جایی که این انرژی قابلیت ذخیره‌سازی بالا نداشته و محدودیت‌هایی در زمان اوج دارد؛ شناخت و کنترل مصرف می‌تواند نقش زیادی در تعیین میزان تولید و جلوگیری از خسارات احتمالی داشته باشد. 

در شبکه هوشمند برق چالش‌های متفاوتی وجود دارد که بسیاری از آن‌ها با میزان مصرف برق هر خانه، در ارتباط هستند. با افزایش تقاضای انرژی برق، مدیریت مصرف و برداشتن گام‌هایی مفید در این زمینه مهم‌تر شده است. در اغلب کارهای انجام شده، نیاز به داده‌های مصرفی کاربران مشهود است و اندازه‌گیرهای هوشمند نقش مهمی را در این فرآیند ایفا می‌کنند.  

داده‌های مصرف دستگاه‌های کاربران در بخش‌های متفاوتی استفاده می‌شود. برای مثال پیش‌بینی مصرف برق -در بازه‌های زمانی متفاوت- نیازمند اطلاعات زیادی است که مصرف پیشین کاربران بخش اصلی آن است. همچنین مدیریت زمان اوج مصرف و ارائه پیشنهاد جهت زمان‌بندی بهینه استفاده از دستگاه‌های برقی نیز، به اطلاعات مصرفی دستگاه‌های کاربر و تجزیه و تحلیل آن‌ها وابسته خواهد بود. شکل
 \ref{fig:terzi2018smart}
به نقش کلان‌داده در شبکه‌های هوشمند برق و کاربرد آن می‌پردازد.

اهمیت دقت و صحت اطلاعات مصرفی و تاثیر آن‌ها در تصمیم‌گیری‌های مرتبط، بر کسی پوشیده نیست. از این رو، ایجاد اختلال‌‌های عمدی و سهوی در داده‌های دریافتی، می‌تواند تبعات منفی زیادی به دنبال داشته باشد. 

  \begin{figure}[b!]
	\includegraphics[width=\linewidth,scale=1]{Z.png}
	\centering
	\caption{کلان‌داده و شبکه هوشمند برق \cite{terzi2018smart}}
	\label{fig:terzi2018smart}
\end{figure}

%\subsection{انگیزه و بیان مسئله}
تحقیقات انجام شده در این بخش به بررسی داده‌های دریافتی از اندازه‌گیرهای هوشمند پرداخته‌اند. کشف الگو در داده‌ها یکی از این موارد است که به شناخت نوع مصرف کاربر منجر می‌شود و می‌تواند در بخش‌های زیادی از جمله بازاریابی، پیشنهاد صرفه‌جویی در زمان اوج مصرف و غیره استفاده شود. پیش‌بینی مصرف برق و یا زمان‌بندی استفاده از دستگاه‌های برقی نیز از موارد دیگری است که به این داده‌ها نیاز دارند.



به طور کلی حجم بالای داده‌های تولیدی حسگرها در صورتی که به درستی مورد تحلیل قرار گیرد؛ می‌تواند به فهم بهتر شرایط موجود و پیش‌بینی آینده کمک کند و تصمیم‌گیری در سطوح مختلف را نیز بهبود دهد. این تصمیم‌گیری‌ها تا حد زیادی به درستی داده‌ها وابسته بوده و لازم است این موضوع مورد بررسی قرار بگیرد.

در حالی که تحقیقات بسیاری جهت شناسایی الگوهای ناهنجار و خلاف قائده داده‌ها در حوزه‌های متفاوت انجام می‌شود؛ به این مسئله در داده‌های دریافتی از اندازه‌گیرهای هوشمند -و به خصوص در بررسی جریان داده‌ها- کمتر پرداخته شده است.

%\subsection{اهداف و روش‌ها}
عدم وجود تحقیقات کافی و روش‌های موثر در شناسایی الگوهای ناهنجار داده‌های اندازه‌گیرهای هوشمند، نیاز به کار در این بخش را بیشتر می‌کند. اکثر کارهای انجام شده به بررسی داده‌ها ذخیره شده، جهت تشخیص برق‌دزدی محدود شده‌ است. 

الگوریتم‌های سنتی حوزه داده‌کاوی و یادگیری ماشین، برای کار با داده‌های موجود و ذخیره شده طراحی شده‌اند. در موارد زیادی، امکان ذخیره تمامی داده‌ها و پردازش آن‌ها وجود ندارد و باید پردازش را به محض دریافت داده‌ها انجام داد. این فرآیند، پردازش جریان داده نام دارد و در این پیشنهاده، به بررسی داده‌ها در این حالت می‌پردازیم.

وجود اشکال در دستگاه‌های اندازه‌گیر، یکی از موارد ایجاد ناهنجاری در نمودار مصرف است. شرایط نامساعد محیطی (مانند رطوبت بالا یا گرمای زیاد)، هک شدن دستگاه و استفاده از آن برای کارهای تعریف نشده، اتمام عمر مفید دستگاه و غیره منجر به ایجاد اشکال در اندازه‌گیرهای هوشمند می‌شوند و ممکن است منجر به کاهش دقت، تاخیر در ارسال و یا اندازه‌گیری نادرست شوند.

در این پیشنهاده به بررسی کارهای انجام شده می‌پردازیم و با مرور آن‌ها، سعی خواهیم کرد بخشی از محدودیت‌هایی که کارهای پیشین در نظر گرفته بودند را برطرف سازیم. یکی از این موارد محدود کردن ناهنجاری داده‌ها، به برق‌دزدی است که باید در نظر داشته باشیم وجود ناهنجاری می‌تواند دلایلی دیگری همچون اشکالات سهوی در دستگاه‌، وجود برنامه‌های مخرب بر روی آن -مانند عضویت دستگاه در شبکه بات‌نت- و... داشته باشد. همچنین بسیاری از کارهای این حوزه، پردازش جریان داده‌ها را در نظر نگرفته‌اند و روش‌های خود را بر روی داده‌های ذخیره شده اعمال کرده‌اند.

\newpage
  \section{کارهای پیشین} \label{relatedwork}
با توجه به حجم بالای داده‌های تولیدی حسگرها، نیاز به استفاده از الگوریتم‌های داده‌کاوی برای کشف دانش ضروری خواهد بود. شکل 
\ref{fig:datamining}
مراحل کلی این فرآیند را نشان می‌دهد.

  \begin{figure}[b!]
	\includegraphics[width=\linewidth,scale=1]{A.png}
	\centering
	\caption{فرآیند داده‌کاوی \cite{chen2015data}}
	\label{fig:datamining}
\end{figure}
همان‌طور که در این شکل نیز مشخص است؛ الگوریتم‌های داده‌کاوی بایستی بر روی داده‌های پیش‌پردازش شده اجرا شوند و در صورتی که این داده‌ها صحت و دقت کافی را نداشته باشند دانش به دست آمده نیز معتبر نخواهد بود.

به طور کلی می‌توان تشخیص ناهنجاری با استفاده از داده‌های اندازه‌گیرهای هوشمند به دو دسته کلی تقسیم‌بندی کرد:
   \begin{enumerate}
	\item 
	تحلیل مصرف
	\LTRfootnote{Consumption analysis}
	\item 
	حملات بدخواهانه 
	\end{enumerate}
در ادامه به بررسی هر کدام از موارد می‌پردازیم.
\subsection{تحلیل مصرف}
کارهای انجام‌شده‌ی حوزه‌ی تشخیص ناهنجاری در تحلیل مصرف، به تشخیص فعالیت‌های جعلی بر اساس اطلاعات دریافتی می‌پردازد. برق‌دزدی 
\LTRfootnote{Electricity theft detection}
از اصلی‌ترین مواردی است که می‌توان آن را بر اساس داده‌های اندازه‌گیرهای هوشمند تشخیص داد. تحقیقاتی که در این زمینه انجام شده است با استفاده از روش‌های مختلف، سعی در تشخیص الگوی متفاوت مصرفی داشته‌اند. مرجع 
\cite{jumale2016survey}
به بررسی روش‌های تشخیص برق‌دزدی پرداخته و در شکل 
\ref{fig:electricitytheftdetectionsystems}
نمای کلی این سیستم‌ها را مشخص کرده است.
 \begin{figure}[t!]
	\includegraphics[width=\linewidth,scale=1]{B.png}
	\centering
	\caption{بخش‌های اصلی سیستم‌های تشخیص برق‌دزدی \cite{jumale2016survey}}
	\label{fig:electricitytheftdetectionsystems}
\end{figure}

طبق این روند داده‌های کاربر از حسگرهای متفاوتی جمع‌آوری می‌شود و به وسیله ماژول پیش‌پردازش، عملیات پاکسازی داده‌ها
\LTRfootnote{Data cleaning}
بر روی آن انجام خواهد شد. در ادامه ماژول تشخیص با مکانیسم‌های متفاوتی، ناهنجاری را در الگوی مصرفی کاربر پیدا می‌کند. پس‌پردازش داده‌ها معمولا جهت افزایش دقت در یافتن کاربران مظنون کاربرد دارد که در نهایت لیست آ‌ن‌ها را به عنوان خروجی برمی‌گرداند.

مرجع 
\cite{angelos2011detection}
به تشخیص مصرف غیرطبیعی کاربران در سیستم‌های توزیع برق پرداخته است. الگوی مصرفی هر کاربر در این مقاله با پنج ویژگی (که هر کدام از آن‌ها در شش ماه اخیر اندازه‌گیری شده است) میانگین مصرف، حداکثر مصرف، میزان انحراف، اظهارات بازرسی و میانگین مصرف کاربرانی که در آن محدوده زندگی می‌کنند؛ مشخص شده است. در این مقاله ابتدا از خوشه‌بندی فازی
\LTRfootnote{Fuzzy clustering}
برای یافتن کاربران با الگوی مصرف یکسان استفاده شده و سپس بر روی نتایج آن طبقه‌بندی فازی
\LTRfootnote{Fuzzy classification}
اعمال شده است. شکل 
\ref{fig:angelos2011detection}
فرآید این روش را نشان می‌دهد.  در بخش «الف» خوشه‌بندی بر روی داده‌های اولیه انجام می‌شود و مرکز خوشه‌ها به صورت $(c_1,c_2,...,c_n)$ مشخص خواهد شد. در اینجا ماتریس $U_0 $ نشان‌دهنده عضویت فازی مشترکین در خوشه‌ها خواهد بود. در بخش «ب» الگوی مصرف کاربران مشابه، در ماه جاری ارزیابی شده و ماتریس عضویت حال حاظر ($U$) ساخته می‌شود. بخش «ج» فاصله اقلیدسی بین ماتریس‌های $U$ و $U_0 $ را اندازه می‌گیرد و به کمک درجه ناهنجاری -با تعیین آستانه بر اساس آزمایش‌های انجام شده- لیست کاربران با مصرف غیرعادی را مشخص می‌کند.
  \begin{figure}[b!]
	\includegraphics[width=\linewidth,scale=1]{C.png}
	\centering
	\caption{فرآیند طبقه بندی فازی بر اساس خوشه‌بندی \cite{angelos2011detection}}
	\label{fig:angelos2011detection}
\end{figure}

مرجع 
\cite{sahoo2015electricity}
با ارائه مدل پیش‌بینی وابسته به دما، به تشخیص برق‌دزدی بر اساس داده‌های اندازه‌گیرهای هوشمند پرداخته است. در این مدل برای شش روز و در هر سی دقیقه، داده‌ها از شبیه‌ساز اندازه‌گیر هوشمند گرفته شده است و سه فاز آموزش (دو روز اول)، اعتبارسنجی (دو روز دوم) و تست (دو روز سوم) بر روی آن‌ها اعمال شده است. در ادامه با در نظر گرفتن مواد سازنده خطوط انتقال برق و تخمین مقدار بار فنی از دست رفته شبکه در مقایسه با بار کلی از دست رفته، برق‌دزدی پیش‌بینی شده است. فرمول 
\ref{eq:temperature}
نقش دمای محیط و تاثیر آن بر روی خطوط انتقال را نشان می‌دهد که در آن $a_i$ و $b_i$ برای مواد مختلف متفاوت هستند.
\begin{equation}
\label{eq:temperature}
R_i=a_iT+b_i
\end{equation}
مرجع 
\cite{zhou2015dynamic}
با روش مبتنی بر برنامه‌نویسی پویا به تشخیص دزدی با استفاده از اندازه‌گیرهای هوشمند پرداخته است. در این روش کاهش تعداد فیدر واحد ترمینال از راه دور
\LTRfootnote{Feeder Remote Terminal Unit (FRTU)}
-که برای تشخیص محدوده  دزدی استفاده می‌شود- مورد بررسی قرار گرفته است. در این مقاله از روش مبتنی بر زمان برای تشخیص کاربرانی که مستعد برق‌دزدی هستند با مقایسه داده‌های یک سال اخیر آن‌ها بهره گرفته شده و سپس از این مقادیر برای یافتن مکان‌های فیدر واحد ترمینال از راه دور در شبکه توزیع برق استفاده شده است. 

مرجع
\cite{jokar2015electricity}
به معرفی الگوریتم تشخیص برق‌دزدی بر اساس الگوی مصرف
\LTRfootnote{Consumption Pattern-Based Energy Theft Detector (CPBETD)}
 پرداخته است. با توجه به این که حملات منجر به برق دزدی در نهایت منجر به دستکاری در مقادیر خوانده شده از اندازه‌گیرها خواهد شد؛ این الگوریتم (\lr{CPBETD}) می‌تواند انواع مختلف این حملات را آشکار سازد.
 \lr{CPBETD}
 از ۲ فاز آموزش
 \LTRfootnote{Training}
  و کاربرد
 \LTRfootnote{Application}
   تشکیل شده است. در فاز آموزش مراحل زیر به ترتیب انجام خواهد شد:
   \begin{enumerate}
   	\item 
   	یادگیری الگوریتم برای تشخیص تلفات فنی 
   	\LTRfootnote{Technical Loss (TL)}
   	خطوط انتقال (در ادامه با مقایسه مقدار تلفات کلی و تلفات فنی، میزان اتلاف غیرفنی
   	\LTRfootnote{NonTechnical Loss (NTL)}
   	 به دست می‌آید.)
   	 \item 
   	 پیش‌پردازش داده‌ها و استخراج ویژگی‌های مهم آن‌ها(شامل عملیاتی مانند کاهش ابعاد
   	 \LTRfootnote{Dimension Reduction}
   	  و نرمال‌سازی)
   	  \item 
   	  اجرای الگوریتم
   	  \lr{k-means}
   	  بر روی دادگان (در این بخش مقدار $k=l$ نشان دهنده این است که داده‌ها از $l$ توزیع مختلف به وجود آمده است.)
   	  
   	  \item 
   	  آماده‌سازی مجموعه‌ای از دادگان برای آموزش طبقه‌بند
   	  \LTRfootnote{Classifier}
   	  \item 
   	  آموزش طبقه‌بند (در این مقاله از ماشین بردار پشتیبان
   	  \LTRfootnote{Support Vector Machine (SVM)}
   	  برای این کار استفاده شده است.)
   	  \item 
   	  تنظیم پارامترهای ماشین بردار پشتیبان برای دستیابی به نسبت درست بین نرخ تشخیص
   	  \LTRfootnote{Detection Rate (DR)}
   	   و نرخ عدم تشخیص در شرایط مورد انتظار برای تشخیص 
   	  \LTRfootnote{False Positive Rate (FPR)}
   	\end{enumerate}
   پس از تکمیل فاز آموزش، فاز کاربرد به شکل زیر خواهد بود:
   \begin{enumerate}
   	\item 
   	محاسبه تفاوت میزان برق مصرفی یک منطقه و مجموع میزان برق مصرفی هر کاربر و تشخیص برق‌دزدی بر اساس اختلاف آن‌ها در طول دوره $t$
   	
   	برای محاسبه این مقدار از رابطه
	\ref{eq:jokar2015electricity}
   	استفاده شده است و برقراری آن نشان‌دهنده برق دزدی خواهد بود.
   	\begin{equation}
   	\label{eq:jokar2015electricity}
   	E_{TM}(t)>\sum_{i} E_{SM_i}(t)+E_{TL}(t)+\epsilon
   	\end{equation}
   	در این رابطه $E_{TM}(t)$ میزان برق مصرفی اندازه شده منطقه در طول دوره $t$ را نشان می‌دهد. $\sum_{i} E_{SM_i}(t)$ نمایانگر مجموع برق مصرفی کاربران  در همان دوره است. $E_{TL}(t)$ تلفات فنی محاسبه شده در طول دوره بوده و $\epsilon$ نیز برای تقریب خطا برای محاسبه تلفات فنی در نظر گرفته شده است.
	\item 
	پیش‌پردازش هر نمونه جدید و تبدیل به فرمت سازگار با داده‌های فاز قبل
	\item 
	اعمال ماشین بردار پشتیان به هر نمونه جدید 
	\item 
	عدم تشخیص ناهنجاری و اضافه کردن نمونه به دادگان مربوط بر اساس تشخیص ماشین بردار پشتیان
	\item 
	تشخیص تلفات غیر فنی در مرحله ۱ و تشخیص حمله توسط طبقه‌بند و گزارش رفتار مشکوک اندازه‌گیر هوشمند (اعلام برق‌دزدی هنگامی که این اتفاق برای \lr{m} بار در طول دوره رخ دهد.)
	\item 
	عدم تشخیص تلفات غیر فنی در مرحله ۱ و تشخیص ناهنجاری توسط طبقه‌بند (این اتفاق رایج نیست و ممکن است به دلایلی همچون طبقه‌بندی اشتباه ماشین بردار پشتیبان، خطا در محاسبه تلفات غیر فنی و... رخ دهد.)
	\item 
	تشخیص تلفات غیر فنی در مرحله ۱ و عدم تشخیص ناهنجاری توسط طبقه‌بند (این حالت نشان‌دهنده احتمال وقوع حمله است؛ در حالی که ماشین بردار پشتیبان نتوانسته است آن را شناسایی کند. در این شرایط داده‌های کاربران برای تشخیص تغییرات تدریجی و عدم تشخیص الگوی مخرب مجددا مورد بررسی قرار می‌گیرد)
\end{enumerate} 

مرجع 
\cite{zheng2017wide}
به تشخیص برق‌دزدی بر اساس شبکه عصبی می‌پردازد و توانایی تشخیص برق‌دزدی غیرمتناوب
\LTRfootnote{Non-periodicity}
را نیز دارد. میزان همبستگی
\LTRfootnote{Correlation}
مصرف کاربران عادی و غیر عادی مقایسه شده است که تفاوت زیادی را نشان می‌دهد. اغلب مقادیر همبستگی در مصرف عادی بیشتر از ۰/۸ است در حالی که این مقدار برای کاربران مشکوک به برق‌دزدی بسیار کمتر و بعضا منفی خواهد بود.  یکی از مواردی که در این مقاله مورد بررسی قرار گرفته است تفاوت تشخیص ویژگی‌های مصرف بر روی داده‌های یک‌بعدی و چندبعدی است. برای مثال شکل
\ref{fig:zheng2017wide}
 سختی تشخیص ویژگی‌های مصرف را بر روی داده‌های روزانه (یک‌بعدی) نسبت به داده‌های هفتگی (دوبعدی) نشان می‌دهد. در ادامه با توجه به این موضوع، شبکه‌های عصبی عمیق و گسترده
 \LTRfootnote{Wide \& Deep Convolutional Neural Networks (CNN)}
 بر اساس ورودی‌های روزانه و هفتگی طراحی شده است.

  \begin{figure}[t!]
	\includegraphics[width=\linewidth,scale=1]{D.png}
	\centering
	\caption{نمونه‌ای از الگوی مصرف برق کاربر \cite{zheng2017wide}}
	\label{fig:zheng2017wide}
\end{figure}
مرجع
\cite{moghaddass2017hierarchical}
چارچوبی برای تشخیص ناهنجاری و نظارت بر داده‌های لحظه‌ای معرفی کرده است. در این مقاله به جای بررسی مقادیر خروجی اندازه‌گیرهای هوشمند، به تعداد رخدادهای مشخص تولیدی پرداخته شده است. این رخدادها، مجموع تعداد اتفاقات یا خطاها را در یک دوره زمانی نشان می‌دهند. (با مشخص کردن سطح آستانه
\LTRfootnote{Threshold}
می‌توان داده‌های اندازه‌گیرهای هوشمند را به رخدادهای قابل بررسی در این مدل تبدیل کرد.) 

در این مقاله سطح‌بندی مختلفی برای تشخیص ناهنجاری در نظرگرفته شده است که با توجه به نوع استفاده قابل تنظیم خواهد بود. بردار وضعیت سلامت 
\LTRfootnote{Health Status Vector}
به همین منظور مشخص شده است که نشان‌دهنده سطح ناهنجاری خواهد بود. این بردار که با $\dot{x}^{(ik)}$ نمایش داده می‌شود؛ برداری \lr{M}-بعدی با عناصر باینری است که ناهنجاری را نشان می‌دهد. به عنوان نمونه 
$\dot{x}^{(ik)}=[0,0,0,1]^T$ 
وضعیت ناهنجاری ۴ سطحی برای مشترک \lr{k} در دوره زمانی \lr{i} را مشخص می‌کند که سطح ناهنجاری ۴ را دارد. ($\dot{x}^{(ik)}_4=1$)

\subsection{حملات بدخواهانه}
یکی از نگرانی‌های اصلی در توسعه شبکه‌های هوشمند برق  تامین امنیت آن است. کارهای انجام شده در این بخش به تشخیص فعالیت‌های مشکوک و حمله‌های احتمالی برای اطمینان از امنیت و پایداری این شبکه می‌پردازد. 
\cite{moghaddass2017hierarchical}

استفاده از روش‌های مبتنی بر تشخیص ناهنجاری، در بسیاری از موارد نسبت به روش‌های مشابه، در تشخیص حملات اولویت دارد. یکی از این موارد تشخیص حملات خودی‌هاست و بر این اساس اقدامات فراتر از رفتارهای طبیعی کاربران، فارغ از منشاء‌ حمله شناسایی می‌شوند. 

مرجع
\cite{faisal2014data}
به معرفی سیستم تشخیص نفوذ بر اساس جریان داده در شبکه‌های هوشمند برق با تمرکز بر روی اندازه‌گیرهای هوشمند می‌پردازد. در این مقاله سیستم تشخیص نفوذ به عنوان ردیف دوم سنجش امنیت، پس از رمزنگاری
\LTRfootnote{Encryption}
، احراز هویت
\LTRfootnote{Authentication}
و مجوزدهی
\LTRfootnote{Authorization}
مورد بررسی قرار گرفته است.

به طور کلی سیستم‌های تشخیص نفوذ می‌توانند بر اساس امضا
\LTRfootnote{Signature based}
، بر اساس ویژگی 
\LTRfootnote{Specification based}
و بر اساس ناهنجاری 
\LTRfootnote{Anomaly based}
عمل کنند. سیستم‌های بر اساس امضا به کمک لیست سیاهی از حملات کار می‌کنند و به دلیل امکان وجود حملات جدید، برای این حوزه مناسب نیستند. همچنین از آن‌جایی که اندازه‌گیرهای هوشمند به طور پیوسته در حال تکامل هستند؛ ویژگی‌های آن‌ها تغییرات زیادی می‌کند و بایستی این ویژگی‌ها در سیستم تشخیص نفوذ در نظر گرفته شود. بنابراین استفاده از سیستم‌های تشخیص نفوذ بر اساس ویژگی در این بخش کاری پرهزینه و طاقت‌فرسا خواهد بود. از این رو سیستم‌های تشخیص نفوذ بر اساس ناهنجاری در این قسمت جامعیت بیشتری دارند و در این مقاله نیز از این روش استفاده شده است.

پیشنهاد این مقاله استفاده از ماژول تشخیص نفوذ مطابق شکل
\ref{fig:faisal2014data}
 است که بایستی در سمت اندازه‌گیر هوشمند در نظر گرفته شود. برای حل مشکل توان پردازشی پایین اندازه‌گیرها، حافظه کم آن‌ها و همچنین اندازه‌گیرهایی که تا کنون تولید شده‌اند؛ پیشنهاد استفاده از یک موجودیت مستقل به نام جعبه امنیت\LTRfootnote{Security box}
  در کنار اندازه‌گیرهای هوشمند شده است. همچنین این بخش می‌تواند دیگر مسائل امنیتی (مانند رمزنگاری، اعتبارسنجی و غیره) را پوشش دهد.
   \begin{figure}[t!]
 	\includegraphics[width=\linewidth,scale=1]{E.png}
 	\centering
 	\caption{الف) اندازه‌گیر با ماژول تشخیص نفوذ ب) پیکربندی ماژول تشخیص نفوذ \cite{faisal2014data}}
 	\label{fig:faisal2014data}
 \end{figure}

مرجع 
\cite{liu2015collaborative}
رویه تشخیص نفوذی در مقابل حمله تزریق داده
\LTRfootnote{Data Injection}
با در نظر گرفتن محدودیت‌های منابع محاسبتی و حافظه در اندازه‌گیرهای هوشمند، ارائه کرده است. در این مقاله ابتدا انواع حملات در دو گروه حملات فیزیکی و مجازی و با دو هدف دستکاری بر روی داده‌ها و دستکاری بر روی فرمان‌های دریافتی دسته‌بندی شده و سپس انواع هر کدام ذکر شده است. این مقاله از ایده کلی برای مقابله با حمله سرریز بافر
\LTRfootnote{Buffer overflow attack}
که استفاده از ابزاری به نام 
\lr{StackGuard}
 به کمک متغیر قناری
\LTRfootnote{Canary}
است؛ استفاده می‌کند. شیوه این کار بدین صورت است که مقدار متغیری قبل آدرس بازگشت از حافظه قرار می‌گیرد. در صورتی که سرریزی بافر باعث تغییر آدرس بازگشت تابع شود، مقدار قناری که قبل از آن قرار داشته نیز خراب شده است و در این صورت وجود حمله تشخیص داده می‌شود. همچنین استفاده از خانه‌های حافظه تصادفی برای عدم دسترسی به مقادیر ذخیره شده نیز در نظر گرفته شده است.

در ادامه این بخش، در جدول
\ref{tab:my-review}
 به مقایسه مقالات پیشین از منظر روش مورد استفاده، امکان پردازش برخط داده‌ها، مقیاس‌پذیری و مجموعه‌ای که بررسی بر روی آن‌ها انجام شده است می‌پردازیم.
 \newpage
 %{|C{15mm}|C{0mm}|C{50mm}|C{30mm}|C{50mm}|}
 \newcolumntype{L}[1]{>{\raggedright\arraybackslash}p{#1}}
 \newcolumntype{C}[1]{>{\centering\arraybackslash}p{#1}}
 \newcolumntype{R}[1]{>{\raggedleft\arraybackslash}p{#1}}
%\begin{landscape}
	\begin{table}[]
		\caption{مقایسه کارهای پیشین}
		\label{tab:my-review}
		\begin{tabular}{|C{20mm}|C{4cm}|C{25mm}|C{2cm}|C{4cm}|}
		%\begin{tabular}{|C{20mm}|C{6cm}|C{5cm}|C{2cm}|C{6cm}|}
			\hline
			\rowcolor[HTML]{C0C0C0} 
			{\color[HTML]{000000} مقاله} & {\color[HTML]{000000} روش مورد استفاده}                                      & {\color[HTML]{000000}  پردازش بر خط } & {\color[HTML]{000000} مقیاس‌پذیری} & {\color[HTML]{000000} مجموعه مورد بررسی}                \\ \hline
			مرجع \cite{angelos2011detection}                           & طبقه‌بندی فازی بر اساس خوشه‌بندی                                             & $\times$                                             & \checkmark                          & ۲۰۱۲۶ کاربر مسکونی، تجاری، صنعتی و دولتی                \\ \hline
			مرجع \cite{sahoo2015electricity}                           & مدل پیش‌بینی وابسته به دما برای محاسبه تلفات بار فنی                         & \checkmark                                         & -                                  & ۳۰ کاربر                                                \\ \hline
			مرجع \cite{zhou2015dynamic}                           & تشخیص برق‌دزدی بر اساس کاهش تعداد فیدر واحد ترمینال از راه دور               & -                                                 & \checkmark                          & بررسی بر روی ۵۰۰ و ۱۰۰۰ داده تولیدی                     \\ \hline
			مرجع \cite{jokar2015electricity}                           & الگوریتم CPBETD متشکل از k-means و ماشین بردار پشتیبان                       & \checkmark                                         & \checkmark                          & ۵۰۰۰ کاربر                                              \\ \hline
			مرجع \cite{zheng2017wide}                           & استفاده از شبکه عصبی و محاسبه همبستگی                                        & -                                                 & \checkmark                          & ۴۲۳۷۲ کاربر                                             \\ \hline
			مرجع \cite{moghaddass2017hierarchical}                           & ارائه چارچوب تخمین ناهنجاری بر اساس روش‌های آماری و تعداد عبور از سطح آستانه & \checkmark                                         & \checkmark                          & بررسی بر روی ۱۰۰، ۱۰۰۰ و ۱۰۰۰۰ داده تولیدی              \\ \hline
			مرجع \cite{faisal2014data}                           & تشخیص نفوذ بر اساس ناهنجاری در سمت اندازه‌گیر هوشمند                         & \checkmark                                         & -                                  & - (بررسی بر روی داده‌های شبکه)                           \\ \hline
			مرجع \cite{liu2015collaborative}                           & تشخیص حمله تزریق داده در سمت اندازه‌گیر هوشمند                               & $\times$                                                 & -                                  & - (بررسی بر روی داده‌های حافظه فیزیکی اندازه‌گیر هوشمند) \\ \hline
		\end{tabular}
	\end{table}
%\end{landscape}

 
\newpage
  \section{چالش‌های موجود} \label{challenges}
چالش‌های موجود را می‌توان از دیدهای متفاوتی مورد بررسی قرار داد. روش کار، بررسی لحظه‌ای ‌داده‌ها، مقیاس‌پذیری و همچنین چالش‌های عمومی از جمله این موارد هستند.
\begin{enumerate}
	\item 
روش کار:

هر کدام از روش‌های مورد استفاده برای تشخیص ناهنجاری محدودیت‌های خاص خود را دارد. برای مثال روش‌هایی که از شبکه عصبی برای این کار استفاده می‌کنند نیاز به داده‌های معتبر گذشته و زمان قابل توجهی برای آموزش شبکه دارند. همین‌طور روش دیگری که در این بخش مورد استفاده قرار می‌گیرد خوشه‌بندی کاربران است که این روش نیز مشکلاتی نظیر پیدا کردن تعداد مناسب خوشه‌ها (برای افزایش حداکثری شباهت درون‌خوشه‌ای و تفاوت بین خوشه‌ها) را دارد.

\item 
بررسی لحظه‌ای داده‌ها:

بررسی لحظه‌ای داده‌ها که شرایط مناسبی را برای تصمیم‌گیری‌های آنی به وجود می‌آورد پیاده‌سازی مشکل‌تری نسبت به بررسی داده‌های ذخیره شده دارد. همچنین بسیاری از الگوریتم‌های سنتی بر روی داده‌های لحظه‌ای به راحتی قابل اجرا نیستند و اگر فاز یادگیری و اجرا به یکدیگر وابسته باشند (دریافت داده‌های جدید، باعث تغییر عوامل تصمیم‌گیری شود) سیستم نهایی پیچیدگی زیادی خواهد داشت.

\item 
مقیاس‌پذیری:

با توجه به روند رو به رشد استفاده از اندازه‌گیرهای هوشمند و لزوم بررسی و تصمیم‌گیری در سطح جامعه، روش پیشنهادی نباید محدود به تعداد کاربران باشد و  بایستی در سطح کلان مقیاس‌پذیری داشته و رشد بار پردازشی و زمان پاسخ معقولی داشته باشد. استفاده از زیرساخت سیستم‌های توزیع‌شده کمک بسزایی به رفع این چالش خواهد کرد.

\item 
چالش‌های عمومی:

داده‌هایی که در این حوزه بررسی می‌شوند؛ مقادیر دریافتی از اندازه‌گیرهای هوشمند هستند که نیاز به پیش‌پردازش دارند. بسیاری از این داده‌ها مقادیر اندازه‌گیری نشده، مقادیر نامعتبر (به دلایل مختلف از جمله نویزهای محیطی، خطای محاسباتی و غیره) و مقادیر غیر دقیق دارند و باید در یک فاز مجزا مورد بررسی، تصحیح و تکمیل قرار بگیرند.
\end{enumerate}

\newpage
\section{اهداف تحقیق}\label{target}
شناسایی رفتارهای متفاوت کاربران، درک ما را نسبت به شرایط محیط و تغییرات عمدی یا غیرعمدی احتمالی افزایش می‌دهد. اغلب کارهایی که در این حوزه انجام شده‌اند محدود به داده‌های ذخیره شده هستند و قابلیت پردازش لحظه‌ای اطلاعات را ندارند. همچنین تحمل‌پذیری خطا در بسیاری از آن‌ها وجود ندارد و یا مورد بررسی قرار نگرفته است. از سمت دیگر شرایط محیطی در بسیاری از موارد تاثیر به‌سزایی در عملکرد کاربران خواهد داشت و بایستی به عنوان یک عامل مهم در نظر گرفته شود و در کارهای پیشین توجه کافی به این موضوع نشده است.

در این پروژه، هدف دربرگیری موارد فوق در مدل پیشنهادی برای تشخیص ناهنجاری است به طوری که الگوهای مصرفی متفاوت با درصد خطای معقول، قابل تمییز از الگوی مصرف عمومی کاربران در شرایط مشابه باشد.

کشف ناهنجاری در داده‌های مصرفی برقی، می‌تواند به شناسایی مشکلات احتمالی و یا وجود خرابکاری در این شبکه مربوط باشد. به کمک این تحقیق می‌توان امنیت و پایداری شبکه توزیع برق را بهبود بخشید و یافتن دلیل و منشا مشکلات را به صورت نظام‌مند انجام داد.

در ادامه به سه مورد از کاربردهای این تحقیق در شرایط کنونی اشاره شده است:
\begin{enumerate}
\item

 استخراج رمزارز 
\LTRfootnote{Cryptocurrency}
در بسیاری از مناطق غیرقانونی است و کاربران به دلایلی همچون قیمت برق پایین منطقه اقدام به این کار می‌کنند. استفاده از دستگاه‌های استخراج‌کننده
\LTRfootnote{Miner}
 منجر به تولید الگوی متفاوتی نسبت به شرایط مصرف عادی خواهد شد. با استفاده از تشخیص ناهنجاری می‌توان این موارد را شناسایی کرد و به بررسی نمونه‌های مشکوک پرداخت.
 
 شناخت استخراج‌کنندگانی که مصرف اولیه برق آن‌ها نیز بالاست نسبت به مکان‌هایی که عمل استخراج تاثیر زیادی در روند مصرف آن‌ها دارد؛ مشکل‌تر است. همچنین یکی دیگر از مواردی که می‌تواند شناسایی این کار را با مشکل مواجه کند؛ افزایش تدریجی مصرف برق در طول زمان است که منجر به تغییر واضح در الگوی مصرف نخواهد شد. موارد گفته شده با تغییر سطح آستانه تشخیص و مقایسه مصرف با دوره‌های زمانی گذشته در سطح‌بندی‌های مختلف قابل شناسایی است.
\item 
برق‌دزدی به روش‌های مختلفی قابل انجام است که در نهایت میزان برق مصرفی را کمتر از میزان واقعی آن نشان می‌دهد. روش‌هایی که از آنالیز مصرف کاربران استفاده نمی‌کنند اغلب هزینه‌بر و زمان‌گیر هستند. با تحلیل برق مصرفی هر کاربر و تشخیص ناهنجاری احتمالی، دقت فرآیند شناسایی موارد برق‌دزدی افزایش می‌یابد و پیاده‌سازی آن هزینه کمتری از روش‌های مشابه خواهد داشت.
\item 
بررسی‌های سطح کلان برق مصرفی در بسیاری موارد نیاز به شناخت ناهنجاری‌ها و بررسی دلایل آن دارند. با شناخت الگوی مصرفی کاربران و تشخیص نمونه‌های متفاوت، این فرآیند راحت‌تر و با دقت بیشتری انجام خواهد شد.
\end{enumerate}
\newpage
\section{مفروضات و محدودیت‌ها}
انجام این پروژه همانند بسیاری از پروژه‌های مشابه دارای محدودیت‌هایی در اجرا بوده و لازم است شرایط زیر را در نظر بگیریم:
\begin{enumerate}

\item 
استفاده از اندازه‌گیرهای هوشمند هنوز در بسیاری از مناطق رایج نبوده و مصرف کاربران به روش‌های سنتی اندازه‌گیری می‌شود. تشخیص ناهنجاری و دیگر عملیات که بر روی داده‌های مصرفی انجام می‌شود نیازمند وجود این زیرساخت در منطقه‌ی مورد نظر است.
\item 
برای تجزیه و تحلیل داده‌های اندازه‌گیرهای هوشمند دسترسی به دادگان
\LTRfootnote{Dataset}
مصرف کاربران مورد نیاز است و بسیاری از این دادگان به صورت عمومی در دسترس نیستند. برای مثال دادگان مناسبی از مصرف برق کاربران ایرانی برای انجام این تحقیقات منتشر نشده است.
\item 
بسیاری از روش‌ها مانند شبکه عصبی (به خصوص در حوزه ناهنجاری ناشی از برق‌دزدی) نیاز به شناخت الگوی ناهنجار و آموزش شبکه دارد. این تفکیک در بسیاری از موارد در دادگان وجود ندارد و دسترسی به داده‌های حقیقی این نوع ناهنجاری امکان‌پذیر نیست. روش جایگزین برای آموزش شبکه، تولید داده‌های دست‌کاری شده به کمک مقلد
\LTRfootnote{Emulator}
و استفاده از آن‌ها برای مقایسه با مصرفی طبیعی کاربران است.
\item 
به طور کلی اندازه‌گیرهای هوشمند، منابع محاسباتی و حافظه زیادی ندارند و عملیاتی که سمت آن‌ها انجام می‌شود باید حداقل باشد در غیر این صورت بر روی عملکرد آن‌ها تاثیر منفی (برای مثال: تاخیر ارسال داده‌ها، کاهش دقت و غیره) خواهد گذاشت.
\item 
وجود بستر مناسب برای انتقال اطلاعات اندازه‌گیرهای هوشمند امری ضروری است. این مورد در شرایطی که سیستم داده‌های برخط را پردازش می‌کند اهمیت بیشتری دارد و باید مقادیر منتقل نشده درصد کمی از کل داده‌ها را شامل شوند تا خللی در کار سیستم ایجاد نشود.
\item 
دسترسی به داده‌هایی که به عنوان عامل خارجی تاثیرگذار، نسبت به مجموعه مورد بررسی شناخته می‌شوند؛ مورد نیاز است. برای مثال باید دمای هوای منطقه و روزهای کاری هفته، به عنوان یک دادگان مجزا قابل دستیابی باشند.

\end{enumerate}

\newpage
\section{راهکارهای پیشنهادی}\label{ProposedApproach}
تشخیص ناهنجاری به روش‌های متنوعی از جمله استفاده از شبکه عصبی، خوشه‌بندی مقادیر، روش‌های آماری و غیره قابل انجام است. علاوه بر این، بسیاری از الگوریتم‌های سنتی داده‌کاوی بر روی داده‌های ذخیره شده قابل اجراست و برای اجرا بر روی جریان داده نیاز به ایجاد تغییراتی در ساختار آن‌ها خواهد بود. 

یکی از مواردی که در این حوزه کمتر به آن پرداخته شده است؛ استفاده از روش‌های پیش‌بینی مصرف بار برای کشف ناهنجاری مصرفی است. کشف ناهنجاری معمولا بر اساس شرایط پیشین کاربر سنجیده می‌شود. در این شرایط عوامل بیرونی مانند دمای هوا و یا تعطیلات رسمی نقشی در مصرف مورد انتظار ندارند؛ با این که می‌دانیم این عوامل بسیار تاثیرگذار هستند. برای مثال اگر هفته گذشته در یک روز دمای هوای ۲۰ درجه باشد و این هفته در روز مشابه دمای ۴۰ درجه‌ای داشته باشیم مصرف برق مشابه کاربر می‌تواند نشانه ناهنجاری باشد اما بسیاری از روش‌های فعلی این رفتار را کامل نرمال ارزیابی می‌کنند. استفاده از نقش این عوامل و تاثیر آن‌‌ها در شناخت ناهنجاری می‌تواند دقت تشخیص را تا حد زیادی بالا ببرد. 

در ادامه به کمک ابزارهای پردازش جریان داده بایستی توانایی اجرای الگوریتم‌های پیشنهادی را داشته باشیم. یکی از ابزارهای پردازش جریان داده آپاچی اسپارک است. اسپارک چارچوب رایانشی توزیع‌شده متن‌باز است. این برنامه، برخلاف مدل نگاشت/کاهش\LTRfootnote{Map Reduce}
 (که از دیسک به عنوان مکان ذخیره‌سازی داده‌های میانی بهره می‌برد) از حافظه اصلی برای نگهداری داده‌های برنامه استفاده می‌کند. مزیت دیگر این برنامه نسبت به ابزارهای مشابه، استفاده از حافظه نهان\LTRfootnote{Cache}
برای داده‌هایی است که مجددا در برنامه مورد استفاده قرار می‌گیرند. به این ترتیب بهبودهای فوق باعث کاهش سربار ناشی از ارتباط با دیسک و بهبود کارایی می‌شود.

اسپارک با دارا بودن مولفه‌هایی همچون پردازش داده‌های جریانی و بهره‌وری از کتابخانه قدرتمندی مانند \lr{MLlib} \cite{shoro2015big}
ویژگی‌های مفیدی برای انجام این کار دارد.  در این چارچوب قابلیت تحمل خطا، بهره‌وری بالا و مقیاس پذیری رعایت شده است و بسیاری از الگوریتم‌های یادگیری ماشین قابل پیاده‌سازی خواهد بود. استفاده از این چارچوب نسبت به برنامه‌های جایگزین مانند هدوپ، برای دریافت جریان داده‌ها و پردازش آن‌ها به منظور تشخیص ناهنجاری مناسب‌تر است و تا ۱۰۰ برابر زمان اجرای کمتری نسبت به آن‌ها دارد. 

شکل 
\ref{fig:spark}
ساختار چارچوب اسپارک را نشان می‌دهد. در این شکل هسته اسپارک حاوی عملیات اولیه مثل اجزای موردنیاز برای زمان‌بندی وظایف، مدیریت حافظه، مقابله با خطا، تعامل با سیستم ذخیره‌سازی و غیره است. \lr{SQL} چارچوبی برای کار کردن با داده‌های ساخت‌یافته و دارای ساختار می‌باشد که پرس‌وجو داده‌ها را از این طریق امکان‌پذیر کرده و از ساختار داده‌های 
\lr{CSV}،
\lr{Parquet}
و
\lr{JSON}
پشتیبانی می‌کند. بخش جریان داده امکان پردازش جریان داده‌ها را فراهم کرده و موجب تسهیل توسعه برنامه برای توسعه‌دهندگان و جابه‌جایی بین برنامه‌هایی که داده‌ها را در حافظه اصلی، بر روی دیسک و یا در زمان واقعی پردازش می‌کنند؛ خواهد شد.
\lr{MLlib}
کتابخانه‌ای از الگوریتم‌های یادگیری ماشین است که از قابلیت‌های مثل ارزیابی مدل و ورود داده‌ها نیز پشتیبانی می‌کند. این بخش برای اجرا در سطح کلاستر اسپارک طراحی شده است. 
\lr{GraphX}
نیز یک کتابخانه برای پردازش گراف‌ها و انجام پردازش‌های موازی بروی داده‌های گراف می‌باشد. این بخش عملگرهای مختلفی را برای تغییر گراف‌ها و کتابخانه‌ای از الگوریتم‌های گراف (مانند
\lr{PageRank})
گردآوری کرده است.
\begin{figure}[t!]
	\includegraphics[width=\linewidth,scale=1]{X.png}
	\centering
	\caption{ساختار چارچوب اسپارک}
	\label{fig:spark}
\end{figure}

سیستم پیشنهادی که از دو فاز یادگیری و اجرا تشکیل خواهد شد؛ ابتدا به شناخت ناهنجاری‌های مختلف و تفاوت الگوی آن‌ها می‌پردازد و در ادامه با دریافت جریان داده‌های مصرف برق سعی در تشخیص نمونه‌های متفاوت خواهد داشت.

شکل
\ref{fig:system}
نمای کلی سیستم پیشنهادی را نشان می‌دهد. این سیستم از ماژول پیش‌پردازش، الگوریتم تشخیص ناهنجاری -که در بستر چارچوب اسپارک پیاده‌سازی شده است-، لیست کاربران بر اساس تفاوت الگوی مصرف آن‌ها با شرایط مشابه و در نهایت کاربران مظنون بر اساس تنظیم سطح آستانه ناهنجاری و تعداد دفعات بروز رفتار ناهنجار تشکیل شده است. روند این فرآیند به صورت زیر است:
\begin{enumerate}
	
	\item 
	ابتدا داده‌های دریافتی در ماژول پیش‌پردازش بررسی شده و مقادیراندازه‌گیری نشده و یا مقادیری که به عنوان نویز شناخته می‌شوند با مقدار مناسب جایگزین می‌شوند.
	\item 
	با توجه به ویژگی‌های چارچوب اسپارک، این برنامه در هسته کار قرار می‌گیرد و تشخیص ناهنجاری در این بخش انجام خواهد گرفت. اسپارک برای استفاده در سیستم‌های توزیع‌شده نوشته شده است و به این ترتیب، مزایای این سیستم‌ها را در این پروژه خواهیم داشت. شفافیت، انعطاف‌پذیری، قابلیت اطمینان، کارایی و مقیاس‌پذیری از جمله این موارد هستند.
	\item 
	خروجی الگوریتم لیستی از کاربران را بر اساس مشابهت با الگوهای مصرفی مشابه مشخص می‌کند.
	\item 
	برای تشخیص کاربران مظنون دو عامل مورد بررسی قرار می‌گیرد: میزان تفاوت نسبت به الگوی مصرفی مشابه و تعداد دفعات وجود این تفاوت در میزان مصرف. بر این اساس لیستی از کاربران بر اساس میزان ناهنجاری برای بررسی بیشتر  به عنوان خروجی برنامه مشخص می‌شود.
\end{enumerate}
\begin{figure}[t!]
	\includegraphics[width=\linewidth,scale=1]{Y.png}
	\centering
	\caption{ساختار کلی سیستم پیشنهادی}
	\label{fig:system}
\end{figure}

\newpage
\section{روش انجام تحقیق}
در فرآیند این تحقیق، ابتدا مقالات مروری حوزه تشخیص ناهنجاری مورد مطالعه قرار گرفته و سپس در ادامه، نمونه‌های استفاده شده از این فرآیند در شبکه‌های هوشمند برق بررسی شده است. از آن‌جایی که دسته‌‌بندی مناسبی در کارهای پیشین این بخش ارائه نشده بود؛ این کار نیز در طول این مدت انجام شد و مقالات قبلی این حوزه در دو بخش تحلیل مصرف و حملات بدخواهانه قرار گرفتند که تحلیل مصرف به شناخت الگوی مصرفی کاربران و ناهنجاری ناشی از تغییرات عمدی یا سهوی در مصرف می‌پردازد و حملات بدخواهانه مواردی را شامل می‌شود که ناهنجاری ایجاد شده امنیت و پایداری شبکه هوشمند برق را در خطر می‌اندازد.

تشخیص ناهنجاری بر روی جریان داده اندازه‌گیرهای هوشمند نیازمند بستر مناسب جمع‌آوری داده و دسترسی به دادگان گذشته برای مطالعه انواع ناهنجاری‌هاست. برای این کار دادگان مناسب برای تحلیل مصرف برق، محدودیت‌ها و مشکلات دسترسی به آن‌ها بررسی می‌شود. بایستی در نظر داشته باشیم که در بسیاری از موارد، دسترسی به داده‌ها به دلایل مختلف امکان‌پذیر نمی‌باشد. در این شرایط شبیه‌سازی داده‌های مصرفی، یکی از راه‌های جایگزین است و در مقالات زیادی نیز از این روش استفاده شده است. در این پیشنهاده هدف استفاده از دادگان مصرفی حقیقی کاربران و به‌کارگیری شبیه‌ساز در صورت لزوم تنها برای تولید ناهنجاری و برای تعلیم الگوریتم است اما در صورت عدم دسترسی به این اطلاعات، از داده‌های شبیه‌سازی شده و یا داده‌های مناطق دیگر (کشورهایی غیر از ایران، که این اطلاعات برای کارهای پژوهشی در اختیار محققان قرار گرفته است) استفاده خواهد شد.

با وجود داده‌های مصرفی مناسب نیز، نیاز به شناسایی رفتار‌های غیرمعمول با برچسب مناسب برای اجرای بسیاری از روش‌ها لازم است. برای مثال در تشخیص برق‌دزدی،  الگوهای ناهنجاری که نشان‌دهنده این کار است باید برای الگوریتم مشخص شده باشد. این تشخیص معمولا در دادگان مصرفی وجود ندارد و نیاز به دانش فرد خبره در این زمینه و تولید نمونه‌های ناهنجار برای تعلیم الکوریتم است.

پیاده‌سازی آپاچی اسپارک، شناخت و استفاده از بخش‌های مختلف آن گام بعدی این تحقیق خواهد بود. در این بخش باید الگوریتم تشخیص ناهنجاری بر روی این بستر اجرا شده و مطابق بخش 
\ref{ProposedApproach}
خروجی مناسب بر اساس دادگان دریافتی ارائه شود.

در ادامه کارایی الگوریتم مورد بررسی قرار گرفته و با روش‌های مشابه مقایسه خواهد شد. معیارهای این بررسی در بخش
\ref{evaluation}
مشخص شده است. در نهایت با بررسی مشکلات احتمالی، بهبود الگوریتم ارائه شده و مقایسه مجدد با کارهای پیشین انجام خواهد شد.
\newpage
\section{ارزیابی راهکار پیشنهادی}\label{evaluation}
سیستم‌های تشخیص ناهنجاری را می‌توان از جنبه‌های مختلفی مورد بررسی قرار داد. دقت، زمان اجرا، ابعاد مدل، استفاده از حافظه، حساسیت و تشخیص از این موارد هستند. دقت مدل، نسبت تشخیص‌های درست به تمامی نمونه‌ها را نشان می‌دهد. زمان اجرا در سیستم‌های پردازش برخط، به مدتی که برای یادگیری مدل صرف می‌شود نیز اطلاق می‌شود. ابعاد مدل، حجم مصرفی از دیسک را نشان می‌دهد. استفاده از حافظه، نشان‌دهنده بخشی از حافظه دسترسی تصادفی است که توسط مدل اشغال می‌شود و حساسیت و تشخیص نیز دو شاخص برای ارزیابی نتیجه یک آزمایش دسته‌بندی دودویی به شکل زیر هستند.

\begin{equation}
\text{حساسیت} =\frac{\text{تعداد مثبت صحیح}}{\text{ تعداد مثبت صحیح} +\text{ تعداد منفی کاذب}}   
\end{equation}

\begin{equation}
\text{تشخیص} =\frac{\text{تعداد منفی صحیح}}{\text{ تعداد منفی صحیح} +\text{ تعداد مثبت کاذب}}   
\end{equation}

به طوری که:

\begin{itemize}
	\item 
	مثبت صحیح
	\LTRfootnote{True Positive}
	: وجود اشکال، به درستی تشخیص داده شود.
	\item 
	مثبت کاذب
	\LTRfootnote{False Positive}
	: عدم وجود اشکال، به اشتباه مشکل تشخیص داده شود.
	\item 
	منفی صحیح
	\LTRfootnote{True Negative}
	:عدم وجود اشکال، به درستی تشخیص داده شود.
	\item 
	منفی کاذب
	\LTRfootnote{False Negative}
	: وجود اشکال، به اشتباه عدم وجود آن تشخیص داده شود.
\end{itemize}

مقاله‌هایی که در بخش 
\ref{relatedwork}
به آن‌ها اشاره شده است از چندین بخش و یا تمامی ملاک‌های فوق برای ارزیابی کار خود استفاده کرده‌اند. برای مثال مرجع
\cite{he2017real}
تنها به ارزیابی بر اساس دقت مدل بسنده کرده است
 در حالی که مرجع
\cite{faisal2014data}
 تمامی این ملاک‌ها را برای ارزیابی مورد استفاده قرار داده‌اند. 
 
 پس از پیاده‌سازی این سیستم، موارد مورد ارزیابی فوق با مقالات مرتبط (برای مثال مرجع 
 \cite{jokar2015electricity})
 مقایسه خواهد شد. مرجع 
 \cite{jokar2015electricity}
  در بخش 
 \ref{relatedwork}
به طور کامل توضیح داده شده است.
 
 \newpage
 \section{جنبه‌ی جديد بودن و نوآوری}
 هدف از این تحقیق، شناسایی الگوهای ناهنجار در داده‌های اندازه‌گیرهای هوشمند است که به صورت بر خط پردازش می‌شود. استفاده از متغیرهای تاثیرگذار در مصرف  الگوریتم پیشنهادی-که کمتر به آن‌ها توجه شده است- و بستر پیشنهادی پیاده‌سازی باعث افزایش دقت در تشخیص ناهنجاری خواهد شد. 
 
 کارهای پیشینی که در این زمینه انجام شده‌اند اکثرا بر روی موارد خاصی مانند برق‌دزدی تمرکز کرده‌اند و احتمالات دیگر مانند خرابی دستگاه اندازه‌گیر هوشمند، تغییر رویه مصرف، نقش عوامل بیرونی (مانند شرایط آب وهوایی یا مناسبت‌های تاریخی) و غیره را در نظر نگرفته یا به طور کامل پوشش نداده‌اند.
 
 گستردگی طیف ناهنجاری‌ها و روش‌های تشخیص آن‌ها و عدم تمرکز بر جریان داده‌ها در کارهای پیشین نیاز به انجام این پروژه را نشان می‌دهد. از آن‌جایی که این پروژه به کمک سیستم‌های پردازش جریان داده (که به صورت توزیع‌شده اجرا می‌شود) پیاده‌سازی خواهد شد؛ مقیاس‌پذیری و تحمل خطای بالا، سرعت مناسب و دیگر ویژگی‌های سیستم‌های توزیع‌شده را دارا خواهد بود.
 
 از منظر کاربرد، هنوز پیاده‌سازی پروژه‌های مشابه رایج نبوده است و مناطق بسیار کمی وجود دارند که تحلیل مصرف کاربران را انجام دهند و بر اساس آن سعی در کشف ناهنجاری در رفتار مصرفی آن‌ها داشته باشند. این پروژه که به پیاده‌سازی سیستم تشخیص ناهنجاری بر اساس الگویی جدید در داده‌های مصرفی به صورت برخط می‌پردازد؛ بهبود تخمین و زمان پاسخگویی به ناهنجاری را در پی داشته و به پیشرفت این حوزه کمک زیادی خواهد کرد.
 
 
\newpage
  \section{زمان‌بندی انجام تحقیق} \label{conclusion}
زمان‌بندی پیشنهادی ارائه شده، مطابق جدول 
\ref{tab:table}
 است.
 

\begin{table}[h!]
	\caption{زمان‌بندی انجام پروژه}
	\label{tab:table}
	\LTR
	\begin{tabular}{|c|c|c|c|c|c|c|c|c|c|c|c|c|c|}
		\hline
		\multicolumn{12}{|c|}{ماه}                                                                                                                                                                                                                                                                                                        &                              &                            \\ \cline{1-12}
		۱۲                       & ۱۱                       & ۱۰                       & ۹                        & ۸                        & ۷                        & ۶                        & ۵                        & ۴                        & ۳                        & ۲                        & ۱                        & \multirow{-2}{*}{شروع}       & \multirow{-2}{*}{شرح}      \\ \hline
		\cellcolor[HTML]{FE0000} & \cellcolor[HTML]{FE0000} & \cellcolor[HTML]{FE0000} & \cellcolor[HTML]{FE0000} & \cellcolor[HTML]{FE0000} & \cellcolor[HTML]{FE0000} & \cellcolor[HTML]{FE0000} & \cellcolor[HTML]{FE0000} & \cellcolor[HTML]{FE0000} & \cellcolor[HTML]{FE0000} & \cellcolor[HTML]{FE0000} & \cellcolor[HTML]{FE0000} & ۱۳۹۷/۱۱/۰۱                   & \rl{فاز یک}               \\ \hline
		\cellcolor[HTML]{32CB00} & \cellcolor[HTML]{32CB00} & \cellcolor[HTML]{32CB00} & \cellcolor[HTML]{32CB00} & \cellcolor[HTML]{32CB00} & \cellcolor[HTML]{32CB00} & \cellcolor[HTML]{32CB00} & \cellcolor[HTML]{32CB00} & \cellcolor[HTML]{32CB00} & \cellcolor[HTML]{32CB00} & \cellcolor[HTML]{32CB00} & \cellcolor[HTML]{32CB00} & \multicolumn{2}{c|}{\rl{گردآوری منابع}}                        \\ \hline
		\cellcolor[HTML]{32CB00} & \cellcolor[HTML]{32CB00} & \cellcolor[HTML]{32CB00} & \cellcolor[HTML]{32CB00} & \cellcolor[HTML]{32CB00} & \cellcolor[HTML]{32CB00} & \cellcolor[HTML]{32CB00} & \cellcolor[HTML]{32CB00} & \cellcolor[HTML]{32CB00} & \cellcolor[HTML]{32CB00} & \cellcolor[HTML]{32CB00} & \cellcolor[HTML]{32CB00} & \multicolumn{2}{c|}{\rl{مطالعه منابع}}                         \\ \hline
		&                          &                          &                          &                          &                          & \cellcolor[HTML]{FE0000} & \cellcolor[HTML]{FE0000} & \cellcolor[HTML]{FE0000} &                          &                          &                          & ۱۳۹۸/۰۲/۰۱                   & \rl{فاز دو}                    \\ \hline
		&                          &                          &                          &                          &                          &                          & \cellcolor[HTML]{32CB00} & \cellcolor[HTML]{32CB00} &                          &                          &                          & \multicolumn{2}{c|}{\rl{بررسی سیستم‌های پردازش جریان داده}}    \\ \hline
		&                          &                          &                          &                          &                          & \cellcolor[HTML]{32CB00} & \cellcolor[HTML]{32CB00} &                          &                          &                          &                          & \multicolumn{2}{c|}{\rl{نصب و راه‌اندازی سیستم انتخاب شده}}    \\ \hline
		&                          & \cellcolor[HTML]{FE0000} & \cellcolor[HTML]{FE0000} & \cellcolor[HTML]{FE0000} & \cellcolor[HTML]{FE0000} &                          &                          &                          &                          &                          &                          & ۱۳۹۸/۰۵/۰۱                   &\rl{فاز سه }                     \\ \hline
		&                          &                          & \cellcolor[HTML]{32CB00} & \cellcolor[HTML]{32CB00} & \cellcolor[HTML]{32CB00} &                          &                          &                          &                          &                          &                          & \multicolumn{2}{c|}{\rl{پیاده‌سازی الگوریتم اصلی}}             \\ \hline
		&                          & \cellcolor[HTML]{32CB00} & \cellcolor[HTML]{32CB00} &                          &                          &                          &                          &                          &                          &                          &                          & \multicolumn{2}{c|}{\rl{ارزیابی داده‌ها و رفع مشکلات احتمالی}} \\ \hline
		\cellcolor[HTML]{FE0000} & \cellcolor[HTML]{FE0000} & \cellcolor[HTML]{FE0000} &                          &                          &                          &                          &                          &                          &                          &                          &                          & ۱۳۹۸/۰۹/۰۱                   &   \rl{فاز چهار}                 \\ \hline
		\cellcolor[HTML]{32CB00} & \cellcolor[HTML]{32CB00} & \cellcolor[HTML]{32CB00} &                          &                          &                          &                          &                          &                          &                          &                          &                          & \multicolumn{2}{c|}{\rl{نگارش مقاله}}                          \\ \hline
		\cellcolor[HTML]{32CB00} & \cellcolor[HTML]{32CB00} & \cellcolor[HTML]{32CB00} &                          &                          &                          &                          &                          &                          &                          &                          &                          & \multicolumn{2}{c|}{\rl{نگارش پایان‌نامه}}                     \\ \hline

\end{tabular}
\RTL
\end{table}
 
\newpage
%\makeatletter
%\makeatother
\renewcommand{\bibname}{مراجع}
\bibliographystyle{ieeetr-fa}
%bibliographystyle{apa}
\bibliography{ref_en,ref_fa}
%\printbibliography
%\newpage
%\section*{ضمیمه} \label{attachment}

\newpage
\setcounter{page}{1}
\begin{center}

\begin{LARGE}
	اصلاحیه پیشنهاده کارشناسی ارشد
	\\[2cm]
\end{LARGE}
\end{center}



دانشجو: سروش امیدوار طهرانی

شماره دانشجویی: ۹۶۱۳۰۲۷۰۷۰

عنوان پایان‌نامه: تشخیص ناهنجاری در جریان داده اندازه‌گیرهای هوشمند شبکه برق

استاد راهنما: دکتر محمدحسین یغمایی مقدم

استاد مشاور: دکتر محسن اسدی

استاد داور اول: دکتر هاله امین‌طوسی

استاد داور دوم و نماینده تحصیلات تکمیلی: دکتر امین حسینی سنو
\\[1cm]

 \newcolumntype{L}[1]{>{\raggedright\arraybackslash}p{#1}}
\newcolumntype{C}[1]{>{\centering\arraybackslash}p{#1}}
\newcolumntype{R}[1]{>{\raggedleft\arraybackslash}p{#1}}
%\begin{tabular}{|C{1cm}|R{7cm}|R{7cm}|}


\begin{table}[h]
	\centering
	\begin{tabular}{|C{1cm}|R{6cm}|R{6cm}|}
		\hline
		ردیف & \multicolumn{1}{c|}{ایراد وارد شده}                                                     & \multicolumn{1}{c|}{اصلاح انجام‌ شده}                                                                               \\ \hline
		۱    & تصحیح واژه «پیشنهاده»                                                                   & واژه مورد نظر در صفحه ۵ تصحیح شد.                                                                                   \\ \hline
		۲    & تصحیح واژه «فعالیت»                                                                     & واژه مورد نظر در صفحه ۱۱ تصحیح شد.                                                                                  \\ \hline
		۳    & توضیح بیشتر مفهوم پردازش جریان داده و تاثیر خرابی دستگاه در ایجاد ناهنجاری در بخش مقدمه & توضیح این موارد در انتهای بخش مقدمه (در صفحه ۵) اضافه شد.                                                           \\ \hline
		۴    & توضیح بیشتر مرجع ۹ به عنوان کار کلیدی انجام‌شده در این حوزه                             & توضیح مرجع ۹ در بخش‌ کارهای پیشین و درصفحه‌های ۸، ۹ و ۱۰ تکمیل شد.                                                  \\ \hline
		۵    & تکمیل بخش چکیده با تمرکز بر روی راهکار پیشنهادی                                         & توضیحات دقیق‌تری از روش پیشنهادی در بخش چکیده ارائه شد.                                                             \\ \hline
		۶    & بررسی تشخیص ناهنجاری ناشی از استخراج رمزارز در مکان‌های با مصرف برق بالا   & تشخیص استخراج در مکان‌های با مصرف برق بالا و بررسی افزایش تدریجی مصرف برق در بخش اهداف تحقیق و در صفحه ۱۵ اضافه شد. \\ \hline
	\end{tabular}
\end{table}

\end{document}