Γεια σας! Ονομάζομαι Νίκος Ποθητός και θα σας παρουσιάσω την
επιχειρηματική μου ιδέα που είναι η ανάπτυξη της ιστοσελίδας Socileaks.

![Slide](https://vivalerts.gitlab.io/demos/greek-pitching/slide-01.png)

Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2022. Εκτός από μία γρουσούζικη ημέρα, δεν νομίζω να
σημαίνει κάτι άλλο για εσάς.

![Slide](https://vivalerts.gitlab.io/demos/greek-pitching/slide-02.png)

Εν πάση περιπτώσει, την ημέρα εκείνη οι δύο πιο σημαντικές τάσεις στη
μηχανή αναζήτησης Google ήταν
  1. η πρόκριση της Αργεντινής στον τελικό του παγκοσμίου κυπέλλου και
  2. δυστυχώς ο θάνατος του 16χρονου Ρομά που πυροβολήθηκε μετά από
     καταδίωξη.

![Slide](https://vivalerts.gitlab.io/demos/greek-pitching/slide-03.png)

Όταν πλοηγήθηκα ενδεικτικά σε μία από τις κορυφαίες ειδησεογραφικές
ιστοσελίδες, η πρώτη τάση ήταν πέμπτη είδηση στην ιστοσελίδα.

![Slide](https://vivalerts.gitlab.io/demos/greek-pitching/slide-04.png)

Εν τω μεταξύ, λόγω της δεύτερης τάσης του θανάτου του Ρομά, είχε
διοργανωθεί μεγάλη συγκέντρωση εδώ έξω από τα Προπύλαια, αλλά στην εν
λόγω ιστοσελίδα η είδηση του θανάτου είχε θαφτεί κάτω από δεκάδες άλλα
θέματα.

![Slide](https://vivalerts.gitlab.io/demos/greek-pitching/slide-05.png)

Στο Google News ήταν αντίστροφη η σειρά, με τον θάνατο του Ρομά να είναι
όντως δεύτερη είδηση, αλλά ο Μέσι ήταν στον πάτο της ιστοσελίδας.

![Slide](https://vivalerts.gitlab.io/demos/greek-pitching/slide-06.png)

Η λύση που υλοποιούμε είναι να ψαρεύουμε τις ειδήσεις μέσα στη θάλασσα
των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Το δόλωμα που χρησιμοποιούμε είναι οι
λέξεις-κλειδιά που υπάρχουν στις κορυφαίες τάσεις.

![Slide](https://vivalerts.gitlab.io/demos/greek-pitching/slide-07.png)

Από εκεί και πέρα, τα δίχτυα μας συγκρατούν μόνο τα μεγάλα ψάρια, δηλαδή
τις ειδήσεις που αναπαράγονται από λογαριασμούς με πολλούς ακολούθους
και έχουν τις περισσότερες αναδημοσιεύσεις.

![Slide](https://vivalerts.gitlab.io/demos/greek-pitching/slide-08.png)

Ας δούμε τα νέα αυτή τη στιγμή στην ιστοσελίδα
[Socileaks.com](https://socileaks.com). Παρατηρήστε ότι κάτω από κάθε
είδηση λογοδοτούμε σχετικά με το γιατί την προβάλλουμε στη θέση αυτή.
Αναφέρουμε με _πλάγια γράμματα_ την τρέχουσα τάση που σχετίζεται με την
είδηση, τον αύξοντα αριθμό της τάσης, καθώς και τον αριθμό των ακολούθων
του χρήστη που ανάρτησε τον σύνδεσμο της είδησης. Κάτω από κάποιες
ειδήσεις παραθέτουμε το καλύτερο σχετικό σχόλιο από το Twitter.

![Slide](https://vivalerts.gitlab.io/demos/greek-pitching/slide-09.png)

Σύμφωνα με τη
[Eurostat](https://ec.europa.eu/eurostat/databrowser/product/view/ISOC_CI_AC_I%24DV_645),
το ποσοστό των Ελλήνων που ενημερώνονται μέσω διαδικτύου αυξάνεται χρόνο
με το χρόνο και έχει φτάσει το 74%. Το ποσοστό των Ευρωπαίων που
χρησιμοποιούν ειδησεογραφικές ιστοσελίδες αυτή τη στιγμή εκτιμάται στο
64%.

![Slide](https://vivalerts.gitlab.io/demos/greek-pitching/slide-10.png)

Μόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η συνολική διαθέσιμη αγορά είναι 286
εκατομμύρια Ευρωπαίοι. Αν για κάθε χίλιες επισκέψεις στην ιστοσελίδα μας
παίρνουμε ένα ευρώ από διαφημίσεις, τότε η συνολική διαθέσιμη αγορά σε
έσοδα είναι 286000 € κάθε φορά που θα μας επισκέπτονται όλοι οι
Ευρωπαίοι που ενημερώνονται μέσω διαδικτύου.

![Slide](https://vivalerts.gitlab.io/demos/greek-pitching/slide-11.png)

Όπως είδαμε στην αρχή της παρουσίασης, οι κορυφαίες τάσεις δεν
αντικατοπτρίζονται ούτε στο Google News ούτε στη σειρά που εμφανίζονται
οι ειδήσεις στις ειδησεογραφικές ιστοσελίδες. Από την άλλη πλευρά, οι
κορυφαίες τάσεις παίζουν σημαντικό ρόλο στη σειρά με την οποία
εμφανίζονται οι αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Στα μέσα
κοινωνικής δικτύωσης αλλά και στο Google News δεν εξασφαλίζεται η
ανωνυμία του χρήστη. Στο Google News και στις ειδησεογραφικές
ιστοσελίδες, οι πήγες περνάνε από ένα φιλτράρισμα, αλλά δεν συμβαίνει το
ίδιο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η δική μας ιστοσελίδα και λαμβάνει
υπόψη τις κορυφαίες τάσεις και παρέχει πλήρη ανωνυμία και αξιολογεί τις
πηγές πριν τις προβάλει.

![Slide](https://vivalerts.gitlab.io/demos/greek-pitching/slide-12.png)

Την ανάπτυξη της ιστοσελίδας την ξεκίνησα ο ίδιος, αλλά συνεχώς με τις
συμβουλές του Γιάννη Σαραντίδη όσον αφορά τον αλιευτή ειδήσεων και του
Έκτορα Ταβουλάρη όσον αφορά το εξωτερικό κομμάτι της εμφάνισης της
ιστοσελίδας.

![Slide](https://vivalerts.gitlab.io/demos/greek-pitching/slide-13.png)

Για να προχωρήσει η επιχειρηματική αυτή ιδέα με τον καλύτερο δυνατό
επαγγελματισμό, χρειάζεται να επενδύσουμε τουλάχιστον 1900 € για να
ενεργοποιηθούν οι διαφημίσεις στην ιστοσελίδα. 13500 € για το
προαιρετικό φιλτράρισμα προσβλητικών σχολίων. 18500 € για την
προαιρετική ομαδοποίηση των ειδήσεων-σχολίων σε θεματικές ενότητες.
34000 € για τη συμπερίληψη χωρών πέρα από την Ελλάδα. Σύνολο 67900 €.

![Slide](https://vivalerts.gitlab.io/demos/greek-pitching/slide-14.png)

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ που με ακούσατε! Παρακαλώ βάλτε μας στους
σελιδοδείκτες σας σαρώνοντας αυτόν τον κωδικό QR με το κινητό σας και
περιμένουμε με χαρά τις απορίες και τα σχόλια σας!

![Slide](https://vivalerts.gitlab.io/demos/greek-pitching/slide-15.png)
