% Options for packages loaded elsewhere
\PassOptionsToPackage{unicode}{hyperref}
\PassOptionsToPackage{hyphens}{url}
\PassOptionsToPackage{dvipsnames,svgnames,x11names}{xcolor}
%
\documentclass[
  letterpaper,
  DIV=11,
  numbers=noendperiod]{scrartcl}

\usepackage{amsmath,amssymb}
\usepackage{iftex}
\ifPDFTeX
  \usepackage[T1]{fontenc}
  \usepackage[utf8]{inputenc}
  \usepackage{textcomp} % provide euro and other symbols
\else % if luatex or xetex
  \usepackage{unicode-math}
  \defaultfontfeatures{Scale=MatchLowercase}
  \defaultfontfeatures[\rmfamily]{Ligatures=TeX,Scale=1}
\fi
\usepackage{lmodern}
\ifPDFTeX\else  
    % xetex/luatex font selection
    \setmainfont[]{TeX Gyre Pagella}
    \setmonofont[]{Latin Modern Mono}
  \setmathfont[]{TeX Gyre Pagella Math}
\fi
% Use upquote if available, for straight quotes in verbatim environments
\IfFileExists{upquote.sty}{\usepackage{upquote}}{}
\IfFileExists{microtype.sty}{% use microtype if available
  \usepackage[]{microtype}
  \UseMicrotypeSet[protrusion]{basicmath} % disable protrusion for tt fonts
}{}
\makeatletter
\@ifundefined{KOMAClassName}{% if non-KOMA class
  \IfFileExists{parskip.sty}{%
    \usepackage{parskip}
  }{% else
    \setlength{\parindent}{0pt}
    \setlength{\parskip}{6pt plus 2pt minus 1pt}}
}{% if KOMA class
  \KOMAoptions{parskip=half}}
\makeatother
\usepackage{xcolor}
\usepackage[top=25mm,left=20mm,heightrounded]{geometry}
\setlength{\emergencystretch}{3em} % prevent overfull lines
\setcounter{secnumdepth}{-\maxdimen} % remove section numbering
% Make \paragraph and \subparagraph free-standing
\makeatletter
\ifx\paragraph\undefined\else
  \let\oldparagraph\paragraph
  \renewcommand{\paragraph}{
    \@ifstar
      \xxxParagraphStar
      \xxxParagraphNoStar
  }
  \newcommand{\xxxParagraphStar}[1]{\oldparagraph*{#1}\mbox{}}
  \newcommand{\xxxParagraphNoStar}[1]{\oldparagraph{#1}\mbox{}}
\fi
\ifx\subparagraph\undefined\else
  \let\oldsubparagraph\subparagraph
  \renewcommand{\subparagraph}{
    \@ifstar
      \xxxSubParagraphStar
      \xxxSubParagraphNoStar
  }
  \newcommand{\xxxSubParagraphStar}[1]{\oldsubparagraph*{#1}\mbox{}}
  \newcommand{\xxxSubParagraphNoStar}[1]{\oldsubparagraph{#1}\mbox{}}
\fi
\makeatother

\usepackage{color}
\usepackage{fancyvrb}
\newcommand{\VerbBar}{|}
\newcommand{\VERB}{\Verb[commandchars=\\\{\}]}
\DefineVerbatimEnvironment{Highlighting}{Verbatim}{commandchars=\\\{\}}
% Add ',fontsize=\small' for more characters per line
\usepackage{framed}
\definecolor{shadecolor}{RGB}{241,243,245}
\newenvironment{Shaded}{\begin{snugshade}}{\end{snugshade}}
\newcommand{\AlertTok}[1]{\textcolor[rgb]{0.68,0.00,0.00}{#1}}
\newcommand{\AnnotationTok}[1]{\textcolor[rgb]{0.37,0.37,0.37}{#1}}
\newcommand{\AttributeTok}[1]{\textcolor[rgb]{0.40,0.45,0.13}{#1}}
\newcommand{\BaseNTok}[1]{\textcolor[rgb]{0.68,0.00,0.00}{#1}}
\newcommand{\BuiltInTok}[1]{\textcolor[rgb]{0.00,0.23,0.31}{#1}}
\newcommand{\CharTok}[1]{\textcolor[rgb]{0.13,0.47,0.30}{#1}}
\newcommand{\CommentTok}[1]{\textcolor[rgb]{0.37,0.37,0.37}{#1}}
\newcommand{\CommentVarTok}[1]{\textcolor[rgb]{0.37,0.37,0.37}{\textit{#1}}}
\newcommand{\ConstantTok}[1]{\textcolor[rgb]{0.56,0.35,0.01}{#1}}
\newcommand{\ControlFlowTok}[1]{\textcolor[rgb]{0.00,0.23,0.31}{\textbf{#1}}}
\newcommand{\DataTypeTok}[1]{\textcolor[rgb]{0.68,0.00,0.00}{#1}}
\newcommand{\DecValTok}[1]{\textcolor[rgb]{0.68,0.00,0.00}{#1}}
\newcommand{\DocumentationTok}[1]{\textcolor[rgb]{0.37,0.37,0.37}{\textit{#1}}}
\newcommand{\ErrorTok}[1]{\textcolor[rgb]{0.68,0.00,0.00}{#1}}
\newcommand{\ExtensionTok}[1]{\textcolor[rgb]{0.00,0.23,0.31}{#1}}
\newcommand{\FloatTok}[1]{\textcolor[rgb]{0.68,0.00,0.00}{#1}}
\newcommand{\FunctionTok}[1]{\textcolor[rgb]{0.28,0.35,0.67}{#1}}
\newcommand{\ImportTok}[1]{\textcolor[rgb]{0.00,0.46,0.62}{#1}}
\newcommand{\InformationTok}[1]{\textcolor[rgb]{0.37,0.37,0.37}{#1}}
\newcommand{\KeywordTok}[1]{\textcolor[rgb]{0.00,0.23,0.31}{\textbf{#1}}}
\newcommand{\NormalTok}[1]{\textcolor[rgb]{0.00,0.23,0.31}{#1}}
\newcommand{\OperatorTok}[1]{\textcolor[rgb]{0.37,0.37,0.37}{#1}}
\newcommand{\OtherTok}[1]{\textcolor[rgb]{0.00,0.23,0.31}{#1}}
\newcommand{\PreprocessorTok}[1]{\textcolor[rgb]{0.68,0.00,0.00}{#1}}
\newcommand{\RegionMarkerTok}[1]{\textcolor[rgb]{0.00,0.23,0.31}{#1}}
\newcommand{\SpecialCharTok}[1]{\textcolor[rgb]{0.37,0.37,0.37}{#1}}
\newcommand{\SpecialStringTok}[1]{\textcolor[rgb]{0.13,0.47,0.30}{#1}}
\newcommand{\StringTok}[1]{\textcolor[rgb]{0.13,0.47,0.30}{#1}}
\newcommand{\VariableTok}[1]{\textcolor[rgb]{0.07,0.07,0.07}{#1}}
\newcommand{\VerbatimStringTok}[1]{\textcolor[rgb]{0.13,0.47,0.30}{#1}}
\newcommand{\WarningTok}[1]{\textcolor[rgb]{0.37,0.37,0.37}{\textit{#1}}}

\providecommand{\tightlist}{%
  \setlength{\itemsep}{0pt}\setlength{\parskip}{0pt}}\usepackage{longtable,booktabs,array}
\usepackage{calc} % for calculating minipage widths
% Correct order of tables after \paragraph or \subparagraph
\usepackage{etoolbox}
\makeatletter
\patchcmd\longtable{\par}{\if@noskipsec\mbox{}\fi\par}{}{}
\makeatother
% Allow footnotes in longtable head/foot
\IfFileExists{footnotehyper.sty}{\usepackage{footnotehyper}}{\usepackage{footnote}}
\makesavenoteenv{longtable}
\usepackage{graphicx}
\makeatletter
\def\maxwidth{\ifdim\Gin@nat@width>\linewidth\linewidth\else\Gin@nat@width\fi}
\def\maxheight{\ifdim\Gin@nat@height>\textheight\textheight\else\Gin@nat@height\fi}
\makeatother
% Scale images if necessary, so that they will not overflow the page
% margins by default, and it is still possible to overwrite the defaults
% using explicit options in \includegraphics[width, height, ...]{}
\setkeys{Gin}{width=\maxwidth,height=\maxheight,keepaspectratio}
% Set default figure placement to htbp
\makeatletter
\def\fps@figure{htbp}
\makeatother

%\usepackage{mathtools}

% ProvideMathOperator similar to providecommand
\newcommand{\ProvideMathOperator}[2]{\ifdefined#1\else\DeclareMathOperator{#1}{#2}\fi}
\newcommand{\ProvideMathOperatorStar}[2]{\ifdefined#1\else\DeclareMathOperator*{#1}{#2}\fi}

\newcommand{\LetThereBe}[2]{\providecommand{#1}{#2}}
\newcommand{\letThereBe}[3]{\providecommand{#1}[#2]{#3}}
\newcommand{\declareMathematics}[2]{\ProvideMathOperator{#1}{#2}}
\newcommand{\declareMathematicsStar}[2]{\ProvideMathOperatorStar{#1}{#2}}

% PDEs
\newcommand{\Xint}[1]{\mathchoice
	{\XXint\displaystyle\textstyle{#1}}%
	{\XXint\textstyle\scriptstyle{#1}}%
	{\XXint\scriptstyle\scriptscriptstyle{#1}}%
	{\XXint\scriptscriptstyle\scriptscriptstyle{#1}}\!\int}

\newcommand{\XXint}[3]{{\setbox0=\hbox{$#1{#2#3}{\int}$ }\vcenter{\hbox{$#2#3$ }}\kern-.6\wd0}}
\newcommand\avint{\Xint{-}}


\renewenvironment{quote}{
	\list{}{\leftmargin=2
	cm\rightmargin=2cm\topsep=0pt}
	\item\relax\small\itshape
}
{\endlist}
% Simply for testing
\LetThereBe{\foo}{\textrm{FIXME: this is a test!}}

% Font styles
\letThereBe{\mcal}{1}{\mathcal{#1}}
\letThereBe{\chem}{1}{\mathrm{#1}}

% Sets
\LetThereBe{\C}{\mathbb{C}}
\LetThereBe{\R}{\mathbb{R}}
\LetThereBe{\Z}{\mathbb{Z}}
\LetThereBe{\N}{\mathbb{N}}
\LetThereBe{\Im}{\mathrm{Im}}
\LetThereBe{\Re}{\mathrm{Re}}

% Sets from PDEs
\LetThereBe{\boundary}{\partial}
\letThereBe{\closure}{1}{\overline{#1}}
\letThereBe{\contf}{2}{C^{#2}(#1)}
\letThereBe{\compactContf}{2}{C_c^{#2}(#1)}
\letThereBe{\ball}{2}{B\brackets{#1, #2}}
\letThereBe{\closedBall}{2}{B\parentheses{#1, #2}}
\LetThereBe{\compactEmbed}{\subset\subset}
\letThereBe{\inside}{1}{#1^o}
\LetThereBe{\neighborhood}{\mcal O}
\letThereBe{\neigh}{1}{\neighborhood \brackets{#1}}

% Basic notation - vectors and random variables 
\letThereBe{\vi}{1}{\boldsymbol{#1}} %vector or matrix
\letThereBe{\dvi}{1}{\vi{\dot{#1}}} %differentiated vector or matrix
\letThereBe{\vii}{1}{\mathbf{#1}} %if \vi doesn't work
\letThereBe{\dvii}{1}{\vii{\dot{#1}}} %if \dvi doesn't work

\letThereBe{\rnd}{1}{\mathup{#1}} %random variable
\letThereBe{\vr}{1}{\mathbf{#1}} %random vector or matrix
\letThereBe{\vrr}{1}{\boldsymbol{#1}} %random vector if \vr doesn't work
\letThereBe{\dvr}{1}{\vr{\dot{#1}}} %differentiated vector or matrix

\letThereBe{\vb}{1}{\pmb{#1}} %#TODO
\letThereBe{\dvb}{1}{\vb{\dot{#1}}} %#TODO

\letThereBe{\oper}{1}{\mathsf{#1}}

% Basic notation - general
\letThereBe{\set}{1}{\left\{#1\right\}}
\letThereBe{\brackets}{1}{\left( #1 \right)}
\letThereBe{\parentheses}{1}{\left[ #1 \right]}
\letThereBe{\dom}{1}{\mcal{D}\, \brackets{#1}}
\letThereBe{\complexConj}{1}{\overline{#1}}

% Special symbols
\LetThereBe{\const}{\mathrm{const}}
\LetThereBe{\konst}{\mathrm{konst.}}
\LetThereBe{\vf}{\varphi}
\LetThereBe{\ve}{\varepsilon}
\LetThereBe{\tht}{\theta}
\LetThereBe{\after}{\circ}
\LetThereBe{\lmbd}{\lambda}

% Shorthands
\LetThereBe{\xx}{\vi x}
\LetThereBe{\yy}{\vi y}
\LetThereBe{\XX}{\vi X}
\LetThereBe{\AA}{\vi A}
\LetThereBe{\bb}{\vi b}
\LetThereBe{\vvf}{\vi \vf}
\LetThereBe{\ff}{\vi f}
\LetThereBe{\gg}{\vi g}

% Basic functions
\letThereBe{\absval}{1}{\left| #1 \right|}
\LetThereBe{\id}{\mathrm{id}}
\letThereBe{\floor}{1}{\left\lfloor #1 \right\rfloor}
\letThereBe{\ceil}{1}{\left\lceil #1 \right\rceil}
\declareMathematics{\im}{im} %image
\declareMathematics{\tg}{tg}
\declareMathematics{\sign}{sign}
\declareMathematics{\card}{card} %cardinality
\declareMathematics{\exp}{exp}
\letThereBe{\indicator}{1}{\mathbb{1}_{#1}}
\declareMathematics{\arccot}{arccot}
\declareMathematics{\complexArg}{arg}

\letThereBe{\limInfty}{1}{\lim_{#1 \to \infty}}
\letThereBe{\limInftyM}{1}{\lim_{#1 \to -\infty}}

% Operators - Analysis
\LetThereBe{\hess}{\nabla^2}
\LetThereBe{\lagr}{\mcal L}
\LetThereBe{\lapl}{\Delta}
\declareMathematics{\grad}{grad}
\declareMathematics{\Dgrad}{D}
\LetThereBe{\gradient}{\nabla}
\LetThereBe{\jacobi}{\nabla}
\LetThereBe{\d}{\mathrm{d}}
\LetThereBe{\dd}{\,\mathrm{d}}
\letThereBe{\partialDeriv}{2}{\frac {\partial #1} {\partial #2}}
\letThereBe{\npartialDeriv}{3}{\partialDeriv{^{#1} #2} {#3^{#1}}}
\letThereBe{\partialOp}{1}{\frac {\partial} {\partial #1}}
\letThereBe{\npartialOp}{2}{\frac {\partial^{#1}} {\partial #2^{#1}}}
\letThereBe{\pDeriv}{2}{\partialDeriv{#1}{#2}}
\letThereBe{\npDeriv}{3}{\npartialDeriv{#1}{#2}{#3}}
\letThereBe{\deriv}{2}{\frac {\d #1} {\d #2}}
\letThereBe{\nderiv}{3}{\frac {\d^{#1} #2} {\d #3^{#1}}}
\letThereBe{\derivOp}{1}{\frac {\d} {\d #1}\,}
\letThereBe{\nderivOp}{2}{\frac {\d^{#1}} {\d #2^{#1}}\,}

% Useful commands
\letThereBe{\onTop}{2}{\mathrel{\overset{#2}{#1}}}
\letThereBe{\onBottom}{2}{\mathrel{\underset{#2}{#1}}}
\letThereBe{\tOnTop}{2}{\mathrel{\overset{\text{#2}}{#1}}}
\LetThereBe{\EQ}{\onTop{=}{!}}
\LetThereBe{\letDef}{:=} %#TODO: change the symbol
\LetThereBe{\isPDef}{\onTop{\succ}{?}}

% Optimization
\declareMathematicsStar{\argmin}{argmin}
\declareMathematicsStar{\argmax}{argmax}
\declareMathematics{\prox}{prox}
\declareMathematics{\loss}{loss}
\declareMathematics{\supp}{supp}
\letThereBe{\Supp}{1}{\supp\brackets{#1}}
\LetThereBe{\Koop}{\mcal K}
\letThereBe{\oneToN}{1}{\left[#1\right]}
\LetThereBe{\constraint}{\text{s.t.}\;}

% PDEs
% \avint -- defined in format-respective tex files

\LetThereBe{\fundamental}{\Phi}
\LetThereBe{\fund}{\fundamental}
\letThereBe{\normaDeriv}{1}{\partialDeriv{#1}{\vec{n}}}
\letThereBe{\volAvg}{2}{\avint_{\ball{#1}{#2}}}
\LetThereBe{\VolAvg}{\volAvg{x}{\ve}}
\letThereBe{\surfAvg}{2}{\avint_{\boundary \ball{#1}{#2}}}
\LetThereBe{\SurfAvg}{\surfAvg{x}{\ve}}
\LetThereBe{\corrF}{\varphi^{\times}}
\LetThereBe{\greenF}{G}
\letThereBe{\reflect}{1}{\tilde{#1}}
\letThereBe{\unitBall}{1}{\alpha(#1)}
\LetThereBe{\conv}{*}
\letThereBe{\dotP}{2}{#1 \cdot #2}
\letThereBe{\translation}{1}{\tau_{#1}}
\declareMathematics{\dist}{dist}
\letThereBe{\regularizef}{1}{\eta_{#1}}
\letThereBe{\fourier}{1}{\widehat{#1}}
\letThereBe{\ifourier}{1}{\check{#1}}
\LetThereBe{\fourierOp}{\mcal F}
\letThereBe{\Norm}{1}{\absval{#1}}
% Linear algebra
\letThereBe{\norm}{1}{\left\lVert #1 \right\rVert}
\letThereBe{\scal}{2}{\left\langle #1, #2 \right\rangle}
\letThereBe{\avg}{1}{\overline{#1}}
\letThereBe{\Avg}{1}{\bar{#1}}
\letThereBe{\linspace}{1}{\mathrm{lin}\set{#1}}
\letThereBe{\algMult}{1}{\mu_{\mathrm A} \brackets{#1}}
\letThereBe{\geomMult}{1}{\mu_{\mathrm G} \brackets{#1}}
\LetThereBe{\Nullity}{\mathrm{nullity}}
\letThereBe{\nullity}{1}{\Nullity \brackets{#1}}
\LetThereBe{\nulty}{\nu}

% Linear algebra - Matrices
\LetThereBe{\tr}{\top}
\LetThereBe{\Tr}{^\tr}
\LetThereBe{\pinv}{\dagger}
\LetThereBe{\Pinv}{^\dagger}
\LetThereBe{\Inv}{^{-1}}
\LetThereBe{\ident}{\vi{I}}
\letThereBe{\mtr}{1}{\begin{pmatrix}#1\end{pmatrix}}
\letThereBe{\bmtr}{1}{\begin{bmatrix}#1\end{bmatrix}}
\declareMathematics{\trace}{tr}
\declareMathematics{\diagonal}{diag}

% Statistics
\LetThereBe{\noise}{\mathscr{N}}
\LetThereBe{\normalDist}{\mathcal N}
\letThereBe{\normalD}{1}{\normalDist \brackets{#1}}
\letThereBe{\NormalD}{2}{\normalDist \brackets{#1, #2}}
\LetThereBe{\iid}{\overset{\text{iid}}{\sim}}
\LetThereBe{\ind}{\overset{\text{ind}}{\sim}}
\LetThereBe{\condp}{\,\vert\,}

\LetThereBe{\acov}{\gamma}
\LetThereBe{\acf}{\rho}

\LetThereBe{\stdev}{\sigma}
\LetThereBe{\procMean}{\mu}
\LetThereBe{\procVar}{\stdev^2}

\declareMathematics{\variance}{var}
\letThereBe{\Variance}{1}{\variance \brackets{#1}}
\declareMathematics{\cov}{cov}
\declareMathematics{\corr}{cor}

\declareMathematics{\expectedValue}{\mathbb{E}}
\letThereBe{\expect}{1}{\expectedValue #1}
\letThereBe{\Expect}{1}{\expectedValue \brackets{#1}}

\letThereBe{\WN}{2}{\mathrm{WN}\brackets{#1,#2}}
\declareMathematics{\uniform}{Unif}

\LetThereBe{\att}{_t} %at time 
\letThereBe{\estim}{1}{\hat{#1}}
\letThereBe{\predict}{3}{\estim {\rnd #1}_{#2 | #3}}
\letThereBe{\periodPart}{3}{#1+#2-\ceil{#2/#3}#3}
\letThereBe{\infEstim}{1}{\tilde{#1}}

\LetThereBe{\backs}{\oper B}
\LetThereBe{\diff}{\oper \Delta}
\LetThereBe{\BLP}{\oper P}

\LetThereBe{\arPoly}{\Phi}
\letThereBe{\ArPoly}{1}{\arPoly\brackets{#1}}
\LetThereBe{\maPoly}{\Theta}
\letThereBe{\MaPoly}{1}{\maPoly\brackets{#1}}

\letThereBe{\ARmod}{1}{\mathrm{AR}\brackets{#1}}
\letThereBe{\MAmod}{1}{\mathrm{MA}\brackets{#1}}
\letThereBe{\ARMA}{2}{\mathrm{ARMA}\brackets{#1, #2}}
\letThereBe{\sARMA}{3}{\mathrm{ARMA}\brackets{#1}\brackets{#2}_{#3}}
\letThereBe{\SARIMA}{3}{\mathrm{ARIMA}\brackets{#1}\brackets{#2}_{#3}}
\letThereBe{\ARIMA}{3}{\mathrm{ARIMA}\brackets{#1, #2, #3}}

\LetThereBe{\pacf}{\alpha}
\letThereBe{\parcorr}{3}{\rho_{#1 #2 | #3}}

\LetThereBe{\likely}{\mcal L}
\letThereBe{\Likely}{1}{\likely\brackets{#1}}
\LetThereBe{\loglikely}{\mcal l}
\letThereBe{\Loglikely}{1}{\loglikely \brackets{#1}}

\LetThereBe{\CovMat}{\Gamma}
\LetThereBe{\covMat}{\vi \CovMat}
\LetThereBe{\rcovMat}{\vrr \CovMat}

\LetThereBe{\AIC}{\mathrm{AIC}}
\LetThereBe{\BIC}{\mathrm{BIC}}
\LetThereBe{\AICc}{\mathrm{AIC}_c}

\LetThereBe{\nullHypo}{H_0}
\LetThereBe{\altHypo}{H_1}

\LetThereBe{\rve}{\rnd \ve}
\LetThereBe{\rtht}{\rnd \theta}
\LetThereBe{\rX}{\rnd X}
\LetThereBe{\rY}{\rnd Y}
\LetThereBe{\rZ}{\rnd Z}
\LetThereBe{\vrZ}{\vr Z}
\LetThereBe{\vrY}{\vr Y}
\LetThereBe{\vrX}{\vr X}

% Different types of convergence
\LetThereBe{\inDist}{\onTop{\to}{d}}
\letThereBe{\inDistWhen}{1}{\onBottom{\onTop{\longrightarrow}{d}}{#1}}
\LetThereBe{\inProb}{\onTop{\to}{P}}
\letThereBe{\inProbWhen}{1}{\onBottom{\onTop{\longrightarrow}{P}}{#1}}
\LetThereBe{\inMeanSq}{\onTop{\to}{L^2}}
\letThereBe{\inMeanSqWhen}{1}{\onBottom{\onTop{\longrightarrow}{L^2}}{#1}}
\LetThereBe{\convergeAS}{\tOnTop{\to}{a.s.}}
\letThereBe{\convergeASWhen}{1}{\onBottom{\tOnTop{\longrightarrow}{a.s.}}{#1}}

% Game Theory
\LetThereBe{\doms}{\succ}
\LetThereBe{\isdom}{\prec}
\letThereBe{\OfOthers}{1}{_{-#1}}
\LetThereBe{\ofOthers}{\OfOthers{i}}
\LetThereBe{\pdist}{\sigma}
\letThereBe{\domGame}{1}{G_{DS}^{#1}}
\letThereBe{\ratGame}{1}{G_{Rat}^{#1}}
\letThereBe{\bestRep}{2}{\mathrm{BR}_{#1}\brackets{#2}}
\letThereBe{\perf}{1}{{#1}_{\mathrm{perf}}}
\LetThereBe{\perfG}{\perf{G}}
\letThereBe{\imperf}{1}{{#1}_{\mathrm{imp}}}
\LetThereBe{\imperfG}{\imperf{G}}
\letThereBe{\proper}{1}{{#1}_{\mathrm{proper}}}
\letThereBe{\finrep}{2}{{#2}_{#1{\text -}\mathrm{rep}}} %T-stage game
\letThereBe{\infrep}{1}{#1_{\mathrm{irep}}}
\LetThereBe{\repstr}{\tau} %strategy in a repeated game
\LetThereBe{\emptyhist}{\epsilon}
\letThereBe{\extrep}{1}{{#1^{\mathrm{rep}}}}
\letThereBe{\avgpay}{1}{#1^{\mathrm{avg}}}

\LetThereBe{\succf}{\pi} %successor function
\LetThereBe{\playf}{\rho} %player function
\LetThereBe{\actf}{\chi} %action function

% ODEs
\LetThereBe{\timeInt}{\mcal I}
\LetThereBe{\stimeInt}{\mcal J}
\LetThereBe{\Wronsk}{\mcal W}
\letThereBe{\wronsk}{1}{\Wronsk \parentheses{#1}}
\LetThereBe{\prufRadius}{\rho}
\LetThereBe{\prufAngle}{\vf}
\LetThereBe{\weyr}{\sigma}
\LetThereBe{\linDifOp}{\mathsf{L}}
\LetThereBe{\Hurwitz}{\vi H}
\letThereBe{\hurwitz}{1}{\Hurwitz \brackets{#1}}

% Cont. Models
\LetThereBe{\dirac}{\delta}

% Machine learning
\declareMathematics{\linearModel}{linear}
\declareMathematics{\huberModel}{Huber}
\declareMathematics{\ransacModel}{RANSAC}

\declareMathematics{\kernelModel}{kernel}

\declareMathematics{\mlpModel}{MLP}
\declareMathematics{\xgboostModel}{XGBoost}
\ExplSyntaxOn
\AtBeginDocument{\NewCommandCopy{\Symbfit}{\schmidt_Symbfit:n}}

\cs_new_protected:Nn \schmidt_Symbfit:n
 {
  \str_case:nnF { #1 }
   {
    {0}{\symbf{0}}
    {1}{\symbf{1}}
    {2}{\symbf{2}}
    {3}{\symbf{3}}
    {4}{\symbf{4}}
    {5}{\symbf{5}}
    {6}{\symbf{6}}
    {7}{\symbf{7}}
    {8}{\symbf{8}}
    {9}{\symbf{9}}
   }
   {\symbfit{#1}}
 }

\ExplSyntaxOff

\renewcommand{\vi}[1]{\Symbfit{#1}}
\renewcommand{\rnd}[1]{\symup{#1}}
\renewcommand{\vr}[1]{\symbfup{#1}}
\renewcommand{\vrr}[1]{\symbfup{#1}}
\renewcommand{\oper}[1]{\symsf{#1}}

\renewcommand{\AA}{\vi A}
\renewcommand{\Avg}[1]{\overline{#1}}

\renewcommand{\loglikely}{\mathscr l}
\KOMAoption{captions}{tableheading}
\makeatletter
\@ifpackageloaded{tcolorbox}{}{\usepackage[skins,breakable]{tcolorbox}}
\@ifpackageloaded{fontawesome5}{}{\usepackage{fontawesome5}}
\definecolor{quarto-callout-color}{HTML}{909090}
\definecolor{quarto-callout-note-color}{HTML}{0758E5}
\definecolor{quarto-callout-important-color}{HTML}{CC1914}
\definecolor{quarto-callout-warning-color}{HTML}{EB9113}
\definecolor{quarto-callout-tip-color}{HTML}{00A047}
\definecolor{quarto-callout-caution-color}{HTML}{FC5300}
\definecolor{quarto-callout-color-frame}{HTML}{acacac}
\definecolor{quarto-callout-note-color-frame}{HTML}{4582ec}
\definecolor{quarto-callout-important-color-frame}{HTML}{d9534f}
\definecolor{quarto-callout-warning-color-frame}{HTML}{f0ad4e}
\definecolor{quarto-callout-tip-color-frame}{HTML}{02b875}
\definecolor{quarto-callout-caution-color-frame}{HTML}{fd7e14}
\makeatother
\makeatletter
\@ifpackageloaded{caption}{}{\usepackage{caption}}
\AtBeginDocument{%
\ifdefined\contentsname
  \renewcommand*\contentsname{Obsah}
\else
  \newcommand\contentsname{Obsah}
\fi
\ifdefined\listfigurename
  \renewcommand*\listfigurename{Seznam obrázků}
\else
  \newcommand\listfigurename{Seznam obrázků}
\fi
\ifdefined\listtablename
  \renewcommand*\listtablename{Seznam tabulek}
\else
  \newcommand\listtablename{Seznam tabulek}
\fi
\ifdefined\figurename
  \renewcommand*\figurename{Obrázek}
\else
  \newcommand\figurename{Obrázek}
\fi
\ifdefined\tablename
  \renewcommand*\tablename{Tabulka}
\else
  \newcommand\tablename{Tabulka}
\fi
}
\@ifpackageloaded{float}{}{\usepackage{float}}
\floatstyle{ruled}
\@ifundefined{c@chapter}{\newfloat{codelisting}{h}{lop}}{\newfloat{codelisting}{h}{lop}[chapter]}
\floatname{codelisting}{Výpis}
\newcommand*\listoflistings{\listof{codelisting}{Seznam výpisů}}
\makeatother
\makeatletter
\makeatother
\makeatletter
\@ifpackageloaded{caption}{}{\usepackage{caption}}
\@ifpackageloaded{subcaption}{}{\usepackage{subcaption}}
\makeatother
\ifLuaTeX
\usepackage[bidi=basic]{babel}
\else
\usepackage[bidi=default]{babel}
\fi
\babelprovide[main,import]{czech}
\ifPDFTeX
\else
\babelfont{rm}[]{TeX Gyre Pagella}
\fi
% get rid of language-specific shorthands (see #6817):
\let\LanguageShortHands\languageshorthands
\def\languageshorthands#1{}
\ifLuaTeX
  \usepackage{selnolig}  % disable illegal ligatures
\fi
\usepackage{bookmark}

\IfFileExists{xurl.sty}{\usepackage{xurl}}{} % add URL line breaks if available
\urlstyle{same} % disable monospaced font for URLs
\hypersetup{
  pdftitle={IB031 Úvod do strojového učení},
  pdflang={cs},
  colorlinks=true,
  linkcolor={blue},
  filecolor={Maroon},
  citecolor={Blue},
  urlcolor={Blue},
  pdfcreator={LaTeX via pandoc}}

\title{IB031 Úvod do strojového učení}
\usepackage{etoolbox}
\makeatletter
\providecommand{\subtitle}[1]{% add subtitle to \maketitle
  \apptocmd{\@title}{\par {\large #1 \par}}{}{}
}
\makeatother
\subtitle{Projekt}
\author{Štěpán Zapadlo \and Tomáš Halmazňa \and Jakub Kušnier}
\date{2024-05-15}

\begin{document}
\maketitle

\section{Úvod}\label{uxfavod}

Cílem projektu do předmětu \emph{IB031 Úvod do strojového učení} bylo
analyzovat námi vybraná data, což je dataset \emph{Weather III}, a
následně predikovat množství spadlých srážek v daný den v dané lokalitě
na základě hodnot ostatních proměnných. Náš dataset nejprve zkusíme
prozkoumat, pochopit jeho strukturu, data vizualizovat, pochopit,
vyčistit a transformovat. Data, která budeme analyzovat, pocházejí z
datasetu \emph{Weather III}. Jedná se o pozorování několika prvků počasí
(téměř) každý den v letech 2008 až 2017 v různých lokalitách napříč
Austrálií. Data jsou ve formě excelového souboru, bylo třeba importovat
je do Pythonu.

\begin{Shaded}
\begin{Highlighting}[]
\NormalTok{rain }\OperatorTok{=}\NormalTok{ pd.read\_excel(}\StringTok{\textquotesingle{}australia\_weather.xlsx\textquotesingle{}}\NormalTok{, }
\NormalTok{    parse\_dates }\OperatorTok{=}\NormalTok{ [}\DecValTok{0}\NormalTok{], }
\NormalTok{    date\_format}\OperatorTok{=}\StringTok{"}\SpecialCharTok{\%d}\StringTok{/\%m/\%Y"}\NormalTok{)}
\end{Highlighting}
\end{Shaded}

S takto načtenými daty již můžeme efektivně pracovat a dále je
upravovat.

\section{Exploratorní analýza}\label{exploratornuxed-analuxfdza}

Jak již bylo zmíněno, data máme ve formě excelové tabulky, která
obsahuje 24 sloupců -- atributů. Jedná se o následující sloupce

\begin{verbatim}
['Date',
 'Location',
 'MinTemp',
 'MaxTemp',
 'Rainfall',
 'Evaporation',
 'Sunshine',
 'WindGustDir',
 'WindGustSpeed',
 'WindDir9am',
 'WindDir3pm',
 'WindSpeed9am',
 'WindSpeed3pm',
 'Humidity9am',
 'Humidity3pm',
 'Pressure9am',
 'Pressure3pm',
 'Cloud9am',
 'Cloud3pm',
 'Temp9am',
 'Temp3pm',
 'RainToday',
 'RISK_MM',
 'RainTomorrow']
\end{verbatim}

Zjistili jsme, že sloupce \texttt{Evaporation}, \texttt{Sunshine},
\texttt{Cloud9am}, \texttt{Cloud3pm} obsahují velké množství chybějících
hodnot, minimálně 37 \%. Vzhledem k tomu, o jak velké procentuální
množství se jedná, jsme se rozhodli tyto sloupce z datasetu vypustit.

\begin{Shaded}
\begin{Highlighting}[]
\CommentTok{\# Null percentage for each column}
\DecValTok{100}\OperatorTok{*}\NormalTok{(rain.isnull().}\BuiltInTok{sum}\NormalTok{())}\OperatorTok{/}\BuiltInTok{len}\NormalTok{(rain)}
\end{Highlighting}
\end{Shaded}

\begin{verbatim}
Date              0.000000
Location          0.000000
MinTemp           0.447536
MaxTemp           0.226325
Rainfall          0.977546
Evaporation      42.766540
Sunshine         47.655551
WindGustDir       6.560878
WindGustSpeed     6.518681
WindDir9am        7.037823
WindDir3pm        2.659003
WindSpeed9am      0.953891
WindSpeed3pm      1.863668
Humidity9am       1.240314
Humidity3pm       2.552873
Pressure9am       9.833005
Pressure3pm       9.822776
Cloud9am         37.738153
Cloud3pm         40.113930
Temp9am           0.631665
Temp3pm           1.931437
RainToday         0.977546
RISK_MM           0.000000
RainTomorrow      0.000000
dtype: float64
\end{verbatim}

\subsection{Vyloučení systematické
chyby}\label{vylouux10denuxed-systematickuxe9-chyby}

Nicméně před samotným vypuštěním se ještě můžeme ujistit, že se nejedná
o systematickou chybu (např. vadná meteorologická stanice). Proto si
můžeme vykreslit poměr chybějících dat (na
Obrázek~\ref{fig-eda-null-cloud3pm} se jedná specificky o proměnnou
\texttt{Cloud3pm}) v závislosti na lokaci. Takto jsme schopni vyloučit,
že by v datech existovala jedna lokace, která by konzistentně generovala
chybějící pozorování.

\begin{Shaded}
\begin{Highlighting}[]
\CommentTok{\# First group data by location, then select only columns we are interested in}
\NormalTok{grouped }\OperatorTok{=}\NormalTok{ rain.groupby(by}\OperatorTok{=}\StringTok{"Location"}\NormalTok{)[[}\StringTok{"Evaporation"}\NormalTok{, }
    \StringTok{"Sunshine"}\NormalTok{, }
    \StringTok{"Cloud9am"}\NormalTok{, }
    \StringTok{"Cloud3pm"}\NormalTok{]}
\NormalTok{].count()}

\CommentTok{\# Now for each column, we convert the missing value to percentage}
\NormalTok{grouped }\OperatorTok{=}\NormalTok{ grouped.reset\_index()}
\ControlFlowTok{for}\NormalTok{ location }\KeywordTok{in}\NormalTok{ rain.Location.unique():}
  \ControlFlowTok{for}\NormalTok{ col }\KeywordTok{in}\NormalTok{ grouped.iloc[:,}\DecValTok{1}\NormalTok{:]:}
\NormalTok{    grouped.loc[grouped.Location }\OperatorTok{==}\NormalTok{ location, col] }\OperatorTok{=} \BuiltInTok{round}\NormalTok{(}\DecValTok{100} \OperatorTok{*}\NormalTok{ (}
        \DecValTok{1} \OperatorTok{{-}}\NormalTok{ grouped.loc[grouped.Location }\OperatorTok{==}\NormalTok{ location, col] }\OperatorTok{/} 
         \BuiltInTok{len}\NormalTok{(rain[rain.Location }\OperatorTok{==}\NormalTok{ location])}
\NormalTok{    ), }\DecValTok{2}\NormalTok{)}

\NormalTok{grouped.head()}
\end{Highlighting}
\end{Shaded}

\begin{longtable}[]{@{}llllll@{}}
\toprule\noalign{}
& Location & Evaporation & Sunshine & Cloud9am & Cloud3pm \\
\midrule\noalign{}
\endhead
\bottomrule\noalign{}
\endlastfoot
0 & Adelaide & 46.20 & 44.68 & 100.00 & 100.00 \\
1 & Albany & 9.49 & 17.03 & 1.26 & 23.18 \\
2 & Albury & 100.00 & 100.00 & 57.66 & 52.83 \\
3 & AliceSprings & 7.18 & 16.82 & 11.01 & 11.79 \\
4 & BadgerysCreek & 100.00 & 100.00 & 100.00 & 100.00 \\
\end{longtable}

Jak jsme již nastínili, po nutném zpracování můžeme výsledek této
analýzy vykreslit, viz Obrázek~\ref{fig-eda-null-cloud3pm}.

\begin{Shaded}
\begin{Highlighting}[]
\NormalTok{plt.figure().set\_figheight(}\DecValTok{8}\NormalTok{)}
\NormalTok{plt.yticks(fontsize}\OperatorTok{=}\DecValTok{10}\NormalTok{)}
\NormalTok{plt.title(}\StringTok{"Percentage of omitted Cloud3pm records by location"}\NormalTok{)}
\NormalTok{bplot }\OperatorTok{=}\NormalTok{ sns.barplot(x}\OperatorTok{=}\NormalTok{grouped.Cloud3pm, }
\NormalTok{    y}\OperatorTok{=}\NormalTok{grouped.Location, }
\NormalTok{    hue}\OperatorTok{=}\NormalTok{grouped.Location)}
\end{Highlighting}
\end{Shaded}

\begin{figure}[h]

\centering{

\includegraphics{index_files/figure-pdf/fig-eda-null-cloud3pm-output-1.png}

}

\caption{\label{fig-eda-null-cloud3pm}Procentuální zastoupení
chybějících měření proměnné \texttt{Cloud3pm} vůči lokaci}

\end{figure}%

\subsection{Deskriptivní statistiky}\label{deskriptivnuxed-statistiky}

Před samotným vyřazením nechtěných sloupců ještě vypišme poslední
informaci a to poměr deštivých a nedeštivých dnů\footnote{Proměnná
  \texttt{RainToday} udává, zda daný den v dané lokalitě napadl více než
  1mm srážek.}.

\begin{Shaded}
\begin{Highlighting}[]
\BuiltInTok{print}\NormalTok{(rain[rain.RainToday }\OperatorTok{==} \StringTok{"Yes"}\NormalTok{].RainToday.count() }\OperatorTok{/}\NormalTok{ rain.RainToday.count())}
\BuiltInTok{print}\NormalTok{(rain[rain.Rainfall }\OperatorTok{\textgreater{}} \DecValTok{10}\NormalTok{].RainToday.count() }\OperatorTok{/}\NormalTok{ rain.RainToday.count())}
\end{Highlighting}
\end{Shaded}

\begin{verbatim}
0.22319428213554748
0.06500390617433804
\end{verbatim}

Je tedy zřejmé, že v Austrálii moc neprší\ldots{} Proveďme nyní samotné
odstranění

Dále ještě určeme počet duplikátních řádků a poté i ty odstraníme.

\begin{verbatim}
Amount of duplicates: 14219
\end{verbatim}

Vypsáním deskriptivních statistik ještě na netransformovaná data si
můžeme ověřit, že v Austrálii obecně moc neprší. Medián denních srážek
je totiž nula a třetí kvartil je na velice nízké hodnotě -- 0.8 mm vody

\begin{verbatim}
count    140787.000000
mean          2.349974
min           0.000000
25%           0.000000
50%           0.000000
75%           0.800000
max         371.000000
std           8.465173
Name: Rainfall, dtype: float64
\end{verbatim}

Z korelogramu, viz Obrázek~\ref{fig-eda-pairplot}, můžeme vypozorovat
silnou lineární závislost mezi sloupci teplot v různých částech dne
(minimální a maximální denní teplota a pozorování v 9 hodin ráno a 3
hodiny odpoledne). Proto bychom si u těchto sloupců měli dát pozor na
tzv. \emph{multikolinearitu}, stejně u sloupců \texttt{WindSpeed9am},
\texttt{WindSpeed3pm}, dále \texttt{Humidity9am}, \texttt{Humidity3pm} a
\texttt{Pressure9am}, \texttt{Pressure3pm}.

\begin{Shaded}
\begin{Highlighting}[]
\NormalTok{sns.pairplot(rain[[}\StringTok{"Rainfall"}\NormalTok{, }\StringTok{"MinTemp"}\NormalTok{, }\StringTok{"MaxTemp"}\NormalTok{, }\StringTok{"Temp9am"}\NormalTok{, }\StringTok{"Temp3pm"}\NormalTok{, }\StringTok{"RISK\_MM"}\NormalTok{]])}
\end{Highlighting}
\end{Shaded}

\begin{figure}[h]

\centering{

\includegraphics{index_files/figure-pdf/fig-eda-pairplot-output-1.png}

}

\caption{\label{fig-eda-pairplot}Korelogram důležitých proměnných
datasetu.}

\end{figure}%

\subsection{Časové mezery}\label{ux10dasovuxe9-mezery}

Zaměřme se nyní více detailní prozkoumání, přičemž jej převeďme na
lokaci \emph{Brisbane}.

Spočítejme nyní časové mezery mezi jednotlivými měřeními -- zde bychom
chtěli, aby všechny mezery byly ideálně právě jeden den. Tyto mezery pak
můžeme chronologicky vykreslit, viz
Obrázek~\ref{fig-eda-time-delta-brisbane}.

\begin{Shaded}
\begin{Highlighting}[]
\NormalTok{sns.lineplot([}\BuiltInTok{map}\NormalTok{(}\KeywordTok{lambda}\NormalTok{ index : deltas[index].days, delta\_indices)])}
\end{Highlighting}
\end{Shaded}

\begin{figure}[h]

\centering{

\includegraphics{index_files/figure-pdf/fig-eda-time-delta-brisbane-output-1.png}

}

\caption{\label{fig-eda-time-delta-brisbane}Časové mezery mezi
jednotlivými měřeními v Brisbanu}

\end{figure}%

Specificky si ještě můžeme vypsat procentuální zastoupení jednotlivých
délek časových mezer.

\begin{verbatim}
1 days 00:00:00 : 98.95602657386902
2 days 00:00:00 : 0.8225245175577348
3 days 00:00:00 : 0.09490667510281556
29 days 00:00:00 : 0.03163555836760519
31 days 00:00:00 : 0.03163555836760519
32 days 00:00:00 : 0.03163555836760519
\end{verbatim}

\subsection{Imputace \& předzpracování
dat}\label{imputace-pux159edzpracovuxe1nuxed-dat}

Jak jsme si již uvedli v textu výše, naše data obsahují chybějící
pozorování, máme jak kategorické, tak numerické proměnné v různých
škálách. Proto použijeme

\begin{itemize}
\tightlist
\item
  na numerické proměnné \textbf{imputování průměrem} a standardizujeme
  data (škálováním);
\item
  na kategorické proměnné \textbf{imputování nejčastěšjí hodnotou} a
  data zakódujeme pomocí \emph{one-hot} strategie.
\end{itemize}

Tyto 2 kroky budou poté tvořit naši \emph{preprocessor} část modelových
pipeline.

\begin{tcolorbox}[enhanced jigsaw, opacityback=0, rightrule=.15mm, left=2mm, breakable, arc=.35mm, leftrule=.75mm, bottomrule=.15mm, toprule=.15mm, colframe=quarto-callout-color-frame, colback=white]

Ještě podotkněme, že odstraníme datumový sloupec \texttt{Date}, neboť
nepředpokládáme, že by měl mít výraznější vliv na krátkodobé změny
počasí, a zároveň se ukázal problematický z pohledu imputace.

\end{tcolorbox}

\begin{Shaded}
\begin{Highlighting}[]
\CommentTok{\# Transformer for numeric variables}
\NormalTok{numeric\_features }\OperatorTok{=}\NormalTok{ make\_column\_selector(dtype\_include}\OperatorTok{=}\NormalTok{np.number)}
\NormalTok{numeric\_transformer }\OperatorTok{=}\NormalTok{ Pipeline(steps}\OperatorTok{=}\NormalTok{[}
\NormalTok{    (}\StringTok{\textquotesingle{}imputer\textquotesingle{}}\NormalTok{, SimpleImputer(strategy}\OperatorTok{=}\StringTok{\textquotesingle{}mean\textquotesingle{}}\NormalTok{)),}
\NormalTok{    (}\StringTok{\textquotesingle{}scaler\textquotesingle{}}\NormalTok{, StandardScaler())])}

\CommentTok{\# Transformer for categoric variables}
\NormalTok{categorical\_features }\OperatorTok{=}\NormalTok{ make\_column\_selector(dtype\_include}\OperatorTok{=}\StringTok{\textquotesingle{}category\textquotesingle{}}\NormalTok{)}
\NormalTok{categorical\_transformer }\OperatorTok{=}\NormalTok{ Pipeline(steps}\OperatorTok{=}\NormalTok{[}
\NormalTok{    (}\StringTok{\textquotesingle{}imputer\textquotesingle{}}\NormalTok{, SimpleImputer(strategy }\OperatorTok{=} \StringTok{"most\_frequent"}\NormalTok{)),}
\NormalTok{    (}\StringTok{\textquotesingle{}onehot\textquotesingle{}}\NormalTok{, OneHotEncoder(handle\_unknown}\OperatorTok{=}\StringTok{\textquotesingle{}ignore\textquotesingle{}}\NormalTok{))])}

\CommentTok{\# Combined transformer = our preprocessor}
\NormalTok{preprocessor }\OperatorTok{=}\NormalTok{ ColumnTransformer(}
\NormalTok{    transformers}\OperatorTok{=}\NormalTok{[}
\NormalTok{        (}\StringTok{\textquotesingle{}num\textquotesingle{}}\NormalTok{, numeric\_transformer, numeric\_features),}
\NormalTok{        (}\StringTok{\textquotesingle{}cat\textquotesingle{}}\NormalTok{, categorical\_transformer, categorical\_features)])}
\end{Highlighting}
\end{Shaded}

\section{Modely}\label{modely}

\subsection{Baseline}\label{sec-baseline}

Před použitím sofistikovaných modelů je dobré si určit \emph{``hranici
úspěšnosti''}, kterou mají tyto modely překonat, tzv. \emph{baseline
model}. V našem případě jsme se rozhodli použít jednoduchý odhad
průměrem. Tedy srážky další den odhadneme jako průměr srážek další den
(než je pozorovaný) v celém trénovacím datasetu.

Proto si tedy nejdříve rozdělme data na trénovací a testovací (což bude
stejné pro všechny použité modely).

\begin{Shaded}
\begin{Highlighting}[]
\ImportTok{from}\NormalTok{ sklearn.dummy }\ImportTok{import}\NormalTok{ DummyRegressor, DummyClassifier}
\ImportTok{from}\NormalTok{ sklearn.model\_selection }\ImportTok{import}\NormalTok{ train\_test\_split}

\NormalTok{train\_X, test\_X, train\_y, test\_y }\OperatorTok{=} \OperatorTok{\textbackslash{}}
\NormalTok{    train\_test\_split(rain\_no\_date.drop(columns}\OperatorTok{=}\NormalTok{[}\StringTok{"RISK\_MM"}\NormalTok{]), }
\NormalTok{        rain.RISK\_MM,}
\NormalTok{        random\_state }\OperatorTok{=} \DecValTok{42}
\NormalTok{    )}
\end{Highlighting}
\end{Shaded}

Definujme si navíc ještě pomocné funkce na vypsání kvality ``fitu''

\begin{Shaded}
\begin{Highlighting}[]
\ImportTok{from}\NormalTok{ sklearn.metrics }\ImportTok{import}\NormalTok{ root\_mean\_squared\_error, r2\_score}

\KeywordTok{def}\NormalTok{ print\_rmse(regressor, train\_y, train\_X, }
\NormalTok{        test\_y, test\_X, }
\NormalTok{        validation\_y }\OperatorTok{=} \VariableTok{None}\NormalTok{, validation\_X }\OperatorTok{=} \VariableTok{None}
\NormalTok{    ):}
    \BuiltInTok{print}\NormalTok{(}\StringTok{"Root mean squared error:"}\NormalTok{)}
    \BuiltInTok{print}\NormalTok{(}\StringTok{"Train: "}\NormalTok{, root\_mean\_squared\_error(train\_y, }
\NormalTok{        regressor.predict(train\_X)))}
    \ControlFlowTok{if}\NormalTok{ (validation\_X }\KeywordTok{is} \KeywordTok{not} \VariableTok{None} \KeywordTok{and}\NormalTok{ validation\_y }\KeywordTok{is} \KeywordTok{not} \VariableTok{None}\NormalTok{):}
        \BuiltInTok{print}\NormalTok{(}\StringTok{"Validation: "}\NormalTok{, }
\NormalTok{            root\_mean\_squared\_error(validation\_y, }
\NormalTok{                regressor.predict(validation\_X)))}
    
    \BuiltInTok{print}\NormalTok{(}\StringTok{"Test: "}\NormalTok{, root\_mean\_squared\_error(test\_y, }
\NormalTok{        regressor.predict(test\_X)))}


\KeywordTok{def}\NormalTok{ print\_r2(regressor, train\_y, train\_X, }
\NormalTok{        test\_y, test\_X, }
\NormalTok{        validation\_y }\OperatorTok{=} \VariableTok{None}\NormalTok{, validation\_X }\OperatorTok{=} \VariableTok{None}
\NormalTok{    ):}
    \BuiltInTok{print}\NormalTok{(}\StringTok{"R\^{}2:"}\NormalTok{)}
    \BuiltInTok{print}\NormalTok{(}\StringTok{"Train: "}\NormalTok{, r2\_score(train\_y, }
\NormalTok{        regressor.predict(train\_X)))}
    \ControlFlowTok{if}\NormalTok{ (validation\_X }\KeywordTok{is} \KeywordTok{not} \VariableTok{None} \KeywordTok{and}\NormalTok{ validation\_y }\KeywordTok{is} \KeywordTok{not} \VariableTok{None}\NormalTok{):}
        \BuiltInTok{print}\NormalTok{(}\StringTok{"Validation: "}\NormalTok{, r2\_score(validation\_y, }
\NormalTok{            regressor.predict(validation\_X)))}
    
    \BuiltInTok{print}\NormalTok{(}\StringTok{"Test: "}\NormalTok{, r2\_score(test\_y, }
\NormalTok{        regressor.predict(test\_X)))}
\end{Highlighting}
\end{Shaded}

a poslední ještě na následnou interpretaci

\begin{Shaded}
\begin{Highlighting}[]
\KeywordTok{def}\NormalTok{ feature\_importance(regressor, preprocessor, train\_X, }
\NormalTok{    n\_most\_important }\OperatorTok{=} \DecValTok{15}\NormalTok{, }
\NormalTok{    feature\_selector }\OperatorTok{=}\NormalTok{ (}\KeywordTok{lambda}\NormalTok{ model: model.coef\_), }
\NormalTok{    limit\_features\_by }\OperatorTok{=} \VariableTok{None}\NormalTok{):}

\NormalTok{    feature\_names }\OperatorTok{=}\NormalTok{ preprocessor.fit(train\_X).get\_feature\_names\_out()}
    \ControlFlowTok{if}\NormalTok{ limit\_features\_by }\KeywordTok{is} \KeywordTok{not} \VariableTok{None}\NormalTok{:}
\NormalTok{        feature\_names }\OperatorTok{=}\NormalTok{ feature\_names[limit\_features\_by]}
\NormalTok{    coefs }\OperatorTok{=}\NormalTok{ feature\_selector(regressor)}
\NormalTok{    abs\_coefs }\OperatorTok{=} \BuiltInTok{list}\NormalTok{(}\BuiltInTok{map}\NormalTok{(}\KeywordTok{lambda}\NormalTok{ val : np.}\BuiltInTok{abs}\NormalTok{(val), coefs))}

\NormalTok{    sorted\_indices }\OperatorTok{=}\NormalTok{ np.argsort(abs\_coefs)}
\NormalTok{    sorted\_coefs }\OperatorTok{=}\NormalTok{ coefs[sorted\_indices]}
\NormalTok{    sorted\_names }\OperatorTok{=}\NormalTok{ feature\_names[sorted\_indices]}

\NormalTok{    limited\_indices }\OperatorTok{=} \BuiltInTok{list}\NormalTok{(}\BuiltInTok{range}\NormalTok{(}\DecValTok{0}\NormalTok{, n\_most\_important))}

\NormalTok{    limited\_coefs }\OperatorTok{=}\NormalTok{ sorted\_coefs[limited\_indices]}
\NormalTok{    limited\_names }\OperatorTok{=}\NormalTok{ sorted\_names[limited\_indices]}
    
\NormalTok{    coefficients }\OperatorTok{=}\NormalTok{ pd.DataFrame(}
\NormalTok{        limited\_coefs, columns }\OperatorTok{=}\NormalTok{ [}\StringTok{"Coefficients"}\NormalTok{], }
\NormalTok{        index }\OperatorTok{=}\NormalTok{ limited\_names}
\NormalTok{    )}

\NormalTok{    coefficients.plot(kind}\OperatorTok{=}\StringTok{"barh"}\NormalTok{, figsize}\OperatorTok{=}\NormalTok{(}\DecValTok{9}\NormalTok{, }\DecValTok{7}\NormalTok{))}
\NormalTok{    plt.axvline(x}\OperatorTok{=}\DecValTok{0}\NormalTok{, color}\OperatorTok{=}\StringTok{".5"}\NormalTok{)}
\NormalTok{    plt.subplots\_adjust(left}\OperatorTok{=}\FloatTok{0.3}\NormalTok{)}
\end{Highlighting}
\end{Shaded}

S touto přípravou už můžeme použít prostý \texttt{DummyRegressor} a
dostaneme chtěný \emph{baseline}.

\begin{Shaded}
\begin{Highlighting}[]
\NormalTok{dummy\_regr }\OperatorTok{=}\NormalTok{ DummyRegressor(strategy}\OperatorTok{=}\StringTok{"mean"}\NormalTok{)}
\NormalTok{dummy\_regr.fit(train\_X, train\_y)}

\NormalTok{print\_rmse(dummy\_regr, train\_y, train\_X, test\_y, test\_X)}
\end{Highlighting}
\end{Shaded}

\begin{verbatim}
Root mean squared error:
Train:  8.573870626274132
Test:  8.1834096109759
\end{verbatim}

\subsection{Modely založené na časových
řadách}\label{modely-zaloux17eenuxe9-na-ux10dasovuxfdch-ux159aduxe1ch}

Jedním z našich návrhů bylo použití časové řady a predikce založená na
právě na ní. Po dalším uvážení se ale zdá tato možnost jako nerozumná
rovnou z několika důvodů. První a nejzávažnejší chybou je prostý fakt,
že máme 48 lokací, ve kterých bylo počasí zaznamenáváno. Časovou řadou
ale myslíme ``souvislou'' posloupnost pozorování, což by znamenalo, že
bychom potřebovali udělat 48 různých modelů časových řad.

I za předpokladu, že dynamika počasí v těchto lokalitách je podobná (což
je velmi silný předpoklad) a že máme způsob jak z 48 různých časových
řad vytěžit ``to podobné/podstatné'', stále máme problém, že na
skutečnou predikci se budou koeficienty v modelech každé z těchto řad
lišit (ale nyní již předpokládáme jistou závislost/korelovanost mezi
nimi). V neposlední řadě pak máme ještě problém ``děr'' v záznamech
počasí, kde nám např. chybí celý měsíc pozorování.

\begin{tcolorbox}[enhanced jigsaw, titlerule=0mm, left=2mm, breakable, colbacktitle=quarto-callout-note-color!10!white, leftrule=.75mm, colframe=quarto-callout-note-color-frame, opacityback=0, rightrule=.15mm, bottomrule=.15mm, arc=.35mm, opacitybacktitle=0.6, toptitle=1mm, title=\textcolor{quarto-callout-note-color}{\faInfo}\hspace{0.5em}{}, coltitle=black, toprule=.15mm, bottomtitle=1mm, colback=white]

Ještě stojí za zmínku, že bychom tímto de facto ignorovali většinu
datasety (myšleno ostatní regresory), které ale zajisté hrají roli ve
vývoji počasí -- ačkoliv by tento faktor šel zohlednit použití např.
SARIMAX metody, zbylé problémy by stále zůstaly nevyřešeny.

\end{tcolorbox}

\subsection{Lineární regrese}\label{lineuxe1rnuxed-regrese}

Jako první metodu proto použijme \textbf{lineární regresi}.
Předpokládejme proto, že máme matici pozorování \(\vi X\) (už
předzpracovanou, tj. např. po \emph{one-hot} enkódování) a cílové
hodnoty \(\vi y\), v našem případě \texttt{RainTommorow} proměnnou. Poté
lineární regrese spočívá v tom, že pro vektor parametrů \(\vi \beta\)
řešíme úlohu \[
\min_{\vi \beta} \frac 1 2 \norm{\vi y - \linearModel_{\vi \beta}(\vi X)}_2^2, \qquad \linearModel_{\vi \beta}(\vi X) = \vi X \vi \beta,
\] přičemž optimálním řešením ve smyslu \emph{metody nejmenších čtverců}
je \(\estim{\vi \beta} = (\vi X\Tr \vi X)\Inv \vi X\Tr \vi y\) pro
\(\vi X, \vi y\) trénovací data, které jsme uvedly výše.

\begin{tcolorbox}[enhanced jigsaw, opacityback=0, rightrule=.15mm, left=2mm, breakable, arc=.35mm, leftrule=.75mm, bottomrule=.15mm, toprule=.15mm, colframe=quarto-callout-color-frame, colback=white]

Dále budeme používat značení
\(\linearModel \letDef \linearModel_{\estim{\vi \beta}}\).

\end{tcolorbox}

Predikce následně probíhá očekávaným způsobem, tj.
\(\vi y_{\text{pred}} = \linearModel(\vi X_{\text{test}})\) -- tyto
predikce pak opět můžeme porovnat s původními \(\vi y_{\text{test}}\).

\begin{tcolorbox}[enhanced jigsaw, titlerule=0mm, left=2mm, breakable, colbacktitle=quarto-callout-note-color!10!white, leftrule=.75mm, colframe=quarto-callout-note-color-frame, opacityback=0, rightrule=.15mm, bottomrule=.15mm, arc=.35mm, opacitybacktitle=0.6, toptitle=1mm, title=\textcolor{quarto-callout-note-color}{\faInfo}\hspace{0.5em}{}, coltitle=black, toprule=.15mm, bottomtitle=1mm, colback=white]

V případě lineárního modelu se definuje také koeficient determinace
\(R^2\), jež je dán jako (pro \(\avg y = \frac 1 n \sum_{i = 1}^n y_i\))
\[
R^2 = 1 - \frac {\sum_{i = 1}^n (y_i - \linearModel(\vi X_{i, \cdot}))^2} {\sum_{i = 1}^n (y_i - \avg y)^2}.
\]

Model přesně odpovídající datům má \(R^2 = 1\), naopak model který
predikuje stejně dobře jako průměr \(\avg y\) má \(R^2 = 0\). Nakonec
model horší než průměr má \(R^2 < 0\).

Zde navíc stojí za zmínku, že výraz \(\sum_{i = 1}^n (y_i - \avg y)^2\)
odpovídá chybě našeho zvoleného \emph{baseline} regresoru.

\end{tcolorbox}

\begin{Shaded}
\begin{Highlighting}[]
\ImportTok{from}\NormalTok{ sklearn.linear\_model }\ImportTok{import}\NormalTok{ LinearRegression}

\NormalTok{linear\_pipeline }\OperatorTok{=}\NormalTok{ make\_pipeline(}
\NormalTok{    preprocessor,}
\NormalTok{    LinearRegression()}
\NormalTok{)}

\NormalTok{linear\_pipeline.fit(train\_X, train\_y)}
\NormalTok{linear\_y }\OperatorTok{=}\NormalTok{ linear\_pipeline.predict(test\_X)}

\NormalTok{print\_rmse(linear\_pipeline, train\_y, train\_X, test\_y, test\_X)}
\NormalTok{print\_r2(linear\_pipeline, train\_y, train\_X, test\_y, test\_X)}
\end{Highlighting}
\end{Shaded}

\begin{verbatim}
Root mean squared error:
Train:  7.693777904507373
Test:  7.269167000253447
R^2:
Train:  0.19475981714865287
Test:  0.21095639941822086
\end{verbatim}

Tedy vidíme (nevelké) zlepšení \emph{střední kvadratické chyby}
(přesněji její odmocniny, tzv. \emph{RMSE}), ale výrazné zlepšení
\(R^2\). Abychom mohli lépe interpretovat tento model, vykresleme si na
15 největších koeficientů z \(\vi \beta\) (v absolutní hodnotě) a k nim
příslušné proměnné (předzpracované pomocí \emph{preprocessoru}), viz
Obrázek~\ref{fig-interpret-linear}.

\begin{Shaded}
\begin{Highlighting}[]
\NormalTok{feature\_importance(linear\_pipeline[}\DecValTok{1}\NormalTok{], preprocessor, train\_X)}
\end{Highlighting}
\end{Shaded}

\begin{figure}[h]

\centering{

\includegraphics{index_files/figure-pdf/fig-interpret-linear-output-1.png}

}

\caption{\label{fig-interpret-linear}15 nejvýznamnějších
proměnných/koeficientů u lineárního modelu}

\end{figure}%

Stručně řečeno vidíme, že pro lineární model je velmi důležitým faktorem
směrem větru a jeho poryvů, dále však také odpolední tlak a lokace
(dohromady je po předzpracování v datasetu 108 proměných).

\subsubsection{Metody robustní vůči odlehlým či vlivným
pozorováním}\label{metody-robustnuxed-vux16fux10di-odlehluxfdm-ux10di-vlivnuxfdm-pozorovuxe1nuxedm}

Ačkoliv jsme provedli relativně důkladnou exploratorní analýzu dat,
kvůli velkému počtu vzorků a proměnných v našem datasetu, si stále
nemůžeme být jisti, že se v datech nenachází odlehlá či vlivná
pozorování, tzv. \emph{outliery}, která by nám výrazně měnila predikce
modelů.

Právě lineární regrese je velmi citlivá na \emph{outliery}. Proto ji
srovnáme s obdobnými metodami, které jsou ale navržené, aby byly
robustnější vůči takovýmto pozorováním.

\begin{tcolorbox}[enhanced jigsaw, titlerule=0mm, left=2mm, breakable, colbacktitle=quarto-callout-note-color!10!white, leftrule=.75mm, colframe=quarto-callout-note-color-frame, opacityback=0, rightrule=.15mm, bottomrule=.15mm, arc=.35mm, opacitybacktitle=0.6, toptitle=1mm, title=\textcolor{quarto-callout-note-color}{\faInfo}\hspace{0.5em}{}, coltitle=black, toprule=.15mm, bottomtitle=1mm, colback=white]

Robustní estimátor \emph{Theil-Sen} nakonec nepoužíváme kvůli jeho velké
výpočetní a paměťové náročnosti.

\end{tcolorbox}

\paragraph{Huberova metoda}\label{huberova-metoda}

V případě lineární regrese jsme optimalizovali následující ztrátovou
funkci, tzv. \emph{čtvercovou chybu (OLS)},
\(\loss(\vi a, \vi b) = \frac 1 2 \norm{\vi a - \vi b}_2^2\). Ta je
avšak velmi citlivá na \emph{outliery}. Huber přišel s myšlenkou hladce
spojit právě tuto čtvercovou chybu a absolutní chybu
\(\absval{\vi a - \vi b} = \norm{\vi a - \vi b}_1\), která odhaduje
medián v jednorozměrném případě, tak, že definoval ztrátovou funkci \[
\loss_{\huberModel, \delta}(\vi a - \vi b) = \begin{cases}
    \frac 1 2 \norm{\vi a - \vi b}_2^2, & \norm{\vi a - \vi b}_1 < \delta, \\
    \delta \cdot \brackets{\norm{\vi a - \vi b}_1 - \frac 1 2 \delta}, & \text{jinak}.
\end{cases}
\]

Lineární regrese s takto zvolenou funkcí je potom podobně citlivá jako
\emph{OLS} s robustností regrese s absolutní chybou.

\begin{Shaded}
\begin{Highlighting}[]
\ImportTok{from}\NormalTok{ sklearn.linear\_model }\ImportTok{import}\NormalTok{ HuberRegressor}
\ImportTok{from}\NormalTok{ sklearn.model\_selection }\ImportTok{import}\NormalTok{ GridSearchCV}

\NormalTok{parameter\_grid\_huber }\OperatorTok{=}\NormalTok{ [}
\NormalTok{    \{}
        \StringTok{\textquotesingle{}huberregressor\_\_epsilon\textquotesingle{}}\NormalTok{: [ }\DecValTok{10}\NormalTok{, }\DecValTok{100}\NormalTok{, }\DecValTok{1000}\NormalTok{ ],}
        \StringTok{\textquotesingle{}huberregressor\_\_alpha\textquotesingle{}}\NormalTok{ : [ }\FloatTok{0.001}\NormalTok{, }\FloatTok{0.1}\NormalTok{, }\DecValTok{1}\NormalTok{, }\DecValTok{10}\NormalTok{, }\DecValTok{100}\NormalTok{ ],}
        \StringTok{\textquotesingle{}huberregressor\_\_max\_iter\textquotesingle{}}\NormalTok{ : [ }\DecValTok{200}\NormalTok{ ]}
\NormalTok{    \}}
\NormalTok{]}

\NormalTok{huber\_pipeline }\OperatorTok{=}\NormalTok{ make\_pipeline(}
\NormalTok{    preprocessor,}
\NormalTok{    HuberRegressor()}
\NormalTok{)}

\NormalTok{grid\_search\_huber }\OperatorTok{=}\NormalTok{ GridSearchCV(}
\NormalTok{    huber\_pipeline,}
\NormalTok{    parameter\_grid\_huber,}
\NormalTok{    scoring}\OperatorTok{=}\StringTok{\textquotesingle{}neg\_root\_mean\_squared\_error\textquotesingle{}}\NormalTok{,}
\NormalTok{    n\_jobs}\OperatorTok{={-}}\DecValTok{1}
\NormalTok{)}

\NormalTok{grid\_search\_huber.fit(train\_X, train\_y)}
\NormalTok{print\_rmse(grid\_search\_huber, train\_y, train\_X, test\_y, test\_X)}
\NormalTok{print\_r2(grid\_search\_huber, train\_y, train\_X, test\_y, test\_X)}
\end{Highlighting}
\end{Shaded}

\begin{verbatim}
Root mean squared error:
Train:  7.693920587425808
Test:  7.268912923310027
R^2:
Train:  0.19472995013504146
Test:  0.21101155684757567
\end{verbatim}

Vidíme, že nalezním vhodné volby hyper-parametrů jsme se dostali na
hodnoty podobné lineární regresi. Navíc po vykreslení koeficientů
Huberova modelu, viz Obrázek~\ref{fig-interpret-huber}, vidíme, že např.
považuje za důležitější, jedná-li se o meteorologickou stanici v
Townsville.

\begin{Shaded}
\begin{Highlighting}[]
\NormalTok{feature\_importance(grid\_search\_huber.best\_estimator\_[}\DecValTok{1}\NormalTok{], preprocessor, train\_X)}
\end{Highlighting}
\end{Shaded}

\begin{figure}[h]

\centering{

\includegraphics{index_files/figure-pdf/fig-interpret-huber-output-1.png}

}

\caption{\label{fig-interpret-huber}15 nejvýznamnějších
proměnných/koeficientů u Huberova modelu}

\end{figure}%

\paragraph{RANSAC metoda}\label{ransac-metoda}

RANSAC (\emph{RANdom SAmple Consensus}) je druhá metoda, kterou jsme se
rozhodli použít. Tento algoritmus je založen na předpokladu, že se data
skládají ze 2 typů pozorování

\begin{itemize}
\tightlist
\item
  normální data jsou taková, která se řídí nějakým (neznámým) rozdělením
  pravděpodobnosti, a očekáváme, že použitý je schopen je modelovat
\item
  odlehlá pozorování vznikají jiným procesem a do dat \emph{technicky
  vzato nepatří}\footnote{Rigorózně definovat pojem \emph{outlier} je
    nemožné, proto je dobré tyto poučky brát pouze s rezervou.}.
\end{itemize}

RANSAC metoda je potom založena na (opakovaných) náhodných výběrech z
testovacího datasetu, přičemž na každý takový výběr aplikuje zvolený
model. Myšlenka spočívá v tom, že na náhodném výběru obsahujícím pouze
normální data by se měl model chovat (výrazně) lépe než na datech s
\emph{outliery}.

\begin{Shaded}
\begin{Highlighting}[]
\ImportTok{from}\NormalTok{ sklearn.linear\_model }\ImportTok{import}\NormalTok{ RANSACRegressor}

\NormalTok{ransac\_pipeline }\OperatorTok{=}\NormalTok{ make\_pipeline(}
\NormalTok{    preprocessor,}
\NormalTok{    RANSACRegressor(random\_state}\OperatorTok{=}\DecValTok{42}\NormalTok{, }
\NormalTok{        min\_samples }\OperatorTok{=} \DecValTok{10000}\NormalTok{, }
\NormalTok{        max\_trials }\OperatorTok{=} \DecValTok{1000}\NormalTok{, }
\NormalTok{        residual\_threshold }\OperatorTok{=} \FloatTok{0.7}
\NormalTok{    )}
\NormalTok{)}

\NormalTok{ransac\_pipeline.fit(train\_X, train\_y)}
\NormalTok{print\_rmse(ransac\_pipeline, train\_y, train\_X, test\_y, test\_X)}
\NormalTok{print\_r2(ransac\_pipeline, train\_y, train\_X, test\_y, test\_X)}
\end{Highlighting}
\end{Shaded}

\begin{verbatim}
Root mean squared error:
Train:  9.937564044150644
Test:  8.905525621904392
R^2:
Train:  -0.3434021191922232
Test:  -0.18427026261988244
\end{verbatim}

I zde můžeme interpretovat finální model (neboť se v tomto případě jedná
o obyčejné lineární model na výběru z dat), který značně více
prioritizuje umístění a mírné více i směr větru a teplotu, viz
Obrázek~\ref{fig-interpret-ransac}

\begin{Shaded}
\begin{Highlighting}[]
\NormalTok{feature\_importance(ransac\_pipeline[}\DecValTok{1}\NormalTok{].estimator\_, preprocessor, train\_X)}
\end{Highlighting}
\end{Shaded}

\begin{figure}[h]

\centering{

\includegraphics{index_files/figure-pdf/fig-interpret-ransac-output-1.png}

}

\caption{\label{fig-interpret-ransac}15 nejvýznamnějších
proměnných/koeficientů u RANSAC modelu}

\end{figure}%

Celkem ale vidíme, že použití robustní regresi nám nijak výrazně
nevylepšilo regresní či predikční sílu, proto můžeme usuzovat, že
odlehlá/vlivná pozorování nehrají v našich datech velkou roli.

\begin{tcolorbox}[enhanced jigsaw, titlerule=0mm, left=2mm, breakable, colbacktitle=quarto-callout-warning-color!10!white, leftrule=.75mm, colframe=quarto-callout-warning-color-frame, opacityback=0, rightrule=.15mm, bottomrule=.15mm, arc=.35mm, opacitybacktitle=0.6, toptitle=1mm, title=\textcolor{quarto-callout-warning-color}{\faExclamationTriangle}\hspace{0.5em}{}, coltitle=black, toprule=.15mm, bottomtitle=1mm, colback=white]

Ačkoliv by šlo prakticky u všech použitých modelů optimalizovat
hyper-parametry, z časových a výpočetních důvodu jsme takto neučinili.

\end{tcolorbox}

\subsection{Kernelová regrese}\label{kernelovuxe1-regrese}

Ačkoliv nám lineární regrese nefungovalo vyloženě špatně, určitě je zde
místo pro zlepšení. Proto stojí za to se zamyslet, zda jsou naše data
nutně aproximovatelná nějakou nadrovinou, či potřebujeme jiný tvar. Na
této myšlence je založená metoda \emph{Support Vector Machine (SVM)},
kterou budeme používat v její regresní variantě.

Přesněji bychom také chtěli využít tzv. \emph{kernelového triku}, který
by nám umožnil spočítat lineární regresi vhodně transformovaných dat bez
nutnosti počítání této (drahé) transformace. K našemu zklamání bohužel
byl ale stále regresor \texttt{SVR} s \emph{radial basis function (RBF)}
kernelem příliš pomalý, než abychom se v rozumné čase dočkali výsledků.

\begin{tcolorbox}[enhanced jigsaw, titlerule=0mm, left=2mm, breakable, colbacktitle=quarto-callout-caution-color!10!white, leftrule=.75mm, colframe=quarto-callout-caution-color-frame, opacityback=0, rightrule=.15mm, bottomrule=.15mm, arc=.35mm, opacitybacktitle=0.6, toptitle=1mm, title=\textcolor{quarto-callout-caution-color}{\faFire}\hspace{0.5em}{}, coltitle=black, toprule=.15mm, bottomtitle=1mm, colback=white]

V dokumentaci se přímo píše, že \texttt{SVR} (a i např.
\texttt{KernelRidge}) objekty jsou výpočetně založeny na knihovně
\texttt{libsvm}, které implementace má více než kvadratickou náročnost
vůči počtu pozorování -- tedy jsou tyto metody použitelné jen do nízkých
desítek tisíc pozorování.

\end{tcolorbox}

Z tohoto důvodu jsme použili \textbf{Nyströmovu aproximaci} \emph{RBF}
kernelu a na samotnou optimalizaci \textbf{stochastický gradientní
sestup} \emph{(SGD)}, který při výpočtu gradientu ztrátové funkce vždy
používá pouze náhodný výběr z celého datasetu (o kterém doufáme, že je
reprezentativní).

\begin{Shaded}
\begin{Highlighting}[]
\ImportTok{from}\NormalTok{ sklearn.kernel\_ridge }\ImportTok{import}\NormalTok{ KernelRidge}
\ImportTok{from}\NormalTok{ sklearn.svm }\ImportTok{import}\NormalTok{ SVR}
\ImportTok{from}\NormalTok{ sklearn.svm }\ImportTok{import}\NormalTok{ LinearSVR}
\ImportTok{from}\NormalTok{ sklearn.kernel\_approximation }\ImportTok{import}\NormalTok{ RBFSampler, Nystroem}
\ImportTok{from}\NormalTok{ sklearn.linear\_model }\ImportTok{import}\NormalTok{ SGDRegressor}

\NormalTok{kernel\_pipeline }\OperatorTok{=}\NormalTok{ make\_pipeline(}
\NormalTok{    preprocessor,}
    \CommentTok{\# An approximation of RBF kernel, as the proper SVM RBF }
    \CommentTok{\# kernel from libsvm has quadratic complexity}
\NormalTok{    Nystroem(random\_state}\OperatorTok{=}\DecValTok{42}\NormalTok{, n\_components}\OperatorTok{=}\DecValTok{500}\NormalTok{),}
\NormalTok{    SGDRegressor(random\_state}\OperatorTok{=}\DecValTok{42}\NormalTok{)}
\NormalTok{)}

\NormalTok{kernel\_pipeline.fit(train\_X, train\_y)}
\NormalTok{print\_rmse(kernel\_pipeline, train\_y, train\_X, test\_y, test\_X)}
\NormalTok{print\_r2(ransac\_pipeline, train\_y, train\_X, test\_y, test\_X)}
\end{Highlighting}
\end{Shaded}

\begin{verbatim}
Root mean squared error:
Train:  7.46658673632601
Test:  7.055162164509388
R^2:
Train:  -0.3434021191922232
Test:  -0.18427026261988244
\end{verbatim}

Nicméně je zde stále patrné, že ani Gaussova tranformace nebyla klíčem k
úspěchu a výsledné \(R^2\) je velmi blízko původnímu lineárnímu modelu.
V tomto případě je navíc značně složitější i interpretace modelu, který
nyní pracuje s aproximací transformace podle \emph{RBF} kernelu, což je
náročné ``převykládat'' v řeči původních proměnných.

\subsection{Pokročilé regresní
metody}\label{pokroux10diluxe9-regresnuxed-metody}

Protože jsme stále nebyli spokojeni s výsledky, které poskytovala
lineární a kernelová lineární regrese, rozhodli jsme se ještě použít
neuronovou síť na modelování a také \emph{ensemble} metodu
\emph{gradientního boostingu}.

\subsubsection{Neuronové sítě}\label{neuronovuxe9-suxedtux11b}

Není nutné zdůrazňovat, že pojem \emph{neuronová síť} zahrnuje
nepřeberné množství (více či méně) různých metod. Proto jsme se rozhodli
použít jednodušší typ zvaný \emph{Multilayer Perceptron (MLP)}, který
také můžeme nazvat jistým zobecněnením logistické či lineární regrese.

MLP se skládá z několika po sobě jdoucích vrstev, kdy 0-tá vrsta jsou
vstupní data (1 pozorování), která je následována skrytými vrstavami
\emph{(hidden layers)} až do poslední, výstupní vrstvy. Dvěmi
nejdůležitějšími faktory/hyper-parametry MLP jsou aktivační funkce v
jednotlivých vrstvách a celková topologie sítě.

V našem případě jsme zvolili topologii podobnou autoenkodérům, tj.
uprostřed se \emph{``zúžující''}, topologii s konstantě velkými vrstvami
a jako aktivační funkce pro skryté vrstvy typické \emph{ReLU} a
\(\tanh\), přičemž v tomto případě také optimalizujeme tyto
hyper-parametry.

\begin{Shaded}
\begin{Highlighting}[]
\ImportTok{from}\NormalTok{ sklearn.neural\_network }\ImportTok{import}\NormalTok{ MLPRegressor}

\NormalTok{parameter\_grid\_mlp }\OperatorTok{=}\NormalTok{ [}
\NormalTok{    \{}
        \StringTok{\textquotesingle{}mlpregressor\_\_activation\textquotesingle{}}\NormalTok{: [}\StringTok{\textquotesingle{}tanh\textquotesingle{}}\NormalTok{, }\StringTok{\textquotesingle{}relu\textquotesingle{}}\NormalTok{ ], }
        \StringTok{\textquotesingle{}mlpregressor\_\_hidden\_layer\_sizes\textquotesingle{}}\NormalTok{: [  }
\NormalTok{            [}\DecValTok{256}\NormalTok{, }\DecValTok{128}\NormalTok{, }\DecValTok{16}\NormalTok{, }\DecValTok{128}\NormalTok{, }\DecValTok{256}\NormalTok{],  }
\NormalTok{            [}\DecValTok{128}\NormalTok{, }\DecValTok{128}\NormalTok{, }\DecValTok{128}\NormalTok{, }\DecValTok{128}\NormalTok{]  }
\NormalTok{        ]}
\NormalTok{    \}}
\NormalTok{]}

\NormalTok{mlp\_pipeline }\OperatorTok{=}\NormalTok{ make\_pipeline(}
\NormalTok{    preprocessor,}
\NormalTok{    MLPRegressor(random\_state }\OperatorTok{=} \DecValTok{42}\NormalTok{, }
\NormalTok{        early\_stopping}\OperatorTok{=}\VariableTok{True}
\NormalTok{    )}
\NormalTok{)}

\NormalTok{grid\_search\_mlp }\OperatorTok{=}\NormalTok{ GridSearchCV(}
\NormalTok{    mlp\_pipeline,}
\NormalTok{    parameter\_grid\_mlp,}
\NormalTok{    scoring}\OperatorTok{=}\StringTok{\textquotesingle{}neg\_root\_mean\_squared\_error\textquotesingle{}}\NormalTok{,}
\NormalTok{    n\_jobs}\OperatorTok{={-}}\DecValTok{1}
\NormalTok{)}

\NormalTok{grid\_search\_mlp.fit(train\_X, train\_y)}
\NormalTok{print\_rmse(grid\_search\_mlp, train\_y, train\_X, test\_y, test\_X)}
\NormalTok{print\_r2(grid\_search\_mlp, train\_y, train\_X, test\_y, test\_X)}
\end{Highlighting}
\end{Shaded}

\begin{verbatim}
Root mean squared error:
Train:  6.289816946064825
Test:  6.649812381874327
R^2:
Train:  0.4618266840783267
Test:  0.3396860175910795
\end{verbatim}

V tomto případě vidíme už velmi značné zlepšení jak RMSE, tak i \(R^2\)
oproti lineární i kernelové regresi. Vysvětlitelnost MLP regrese bohužel
však velmi náročné a celé odvětví strojového učení se zabývá právě
vysvělitelnými neuronovými sítěmi. Pro naše potřeby tedy uveďme alespoň
tzv. \emph{permutation importance}, která postupně náhodně přehazuje
hodnoty v každém ze sloupců a divá se na zhoršení fitu modelu. Tím pak
dostaneme Obrázek~\ref{fig-interpret-mlp}, kde vidíme, že nejdůležitější
je z tohoto pohledu vlhkost, následovaná rychlostí poryvů větru a
umístěním.

\begin{Shaded}
\begin{Highlighting}[]
\ImportTok{from}\NormalTok{ sklearn.inspection }\ImportTok{import}\NormalTok{ permutation\_importance}
\NormalTok{mlp\_importance }\OperatorTok{=}\NormalTok{ permutation\_importance(grid\_search\_mlp, }
\NormalTok{    train\_X, train\_y,}
\NormalTok{    n\_repeats}\OperatorTok{=}\DecValTok{10}\NormalTok{,}
\NormalTok{    random\_state}\OperatorTok{=}\DecValTok{42}\NormalTok{)}

\NormalTok{sorted\_idx }\OperatorTok{=}\NormalTok{ mlp\_importance.importances\_mean.argsort()}

\NormalTok{fig, ax }\OperatorTok{=}\NormalTok{ plt.subplots()}
\NormalTok{ax.barh(train\_X.columns[sorted\_idx], mlp\_importance.importances[sorted\_idx].mean(axis}\OperatorTok{=}\DecValTok{1}\NormalTok{).T)}
\NormalTok{ax.set\_title(}\StringTok{"Permutation Importances (train set)"}\NormalTok{)}
\NormalTok{fig.tight\_layout()}
\NormalTok{plt.show()}
\end{Highlighting}
\end{Shaded}

\begin{figure}[h]

\centering{

\includegraphics{index_files/figure-pdf/fig-interpret-mlp-output-1.png}

}

\caption{\label{fig-interpret-mlp}Seřazení významnosti jednotlivých
proměnných datasetu pro MLP regresor}

\end{figure}%

\subsubsection{XGBoost regrese}\label{xgboost-regrese}

Poslední použitou metodou v tomto projektu bude regrese založená na
\emph{gradientním boostování,} což je \emph{ensemble} metoda, která
přidává nové modely do sbírky tak, aby opravovaly predikce na základě
těch stávajících. V případě čtvercové chyby totiž můžeme přidávat do
\emph{ensemble-u} přímo modely residuí stavající sbírky modelů -- tato
idea však jde rozšířit pomocí pozorování, že residua jsou přímo úměrná
záporně vzatému gradientu ztrátové funkce podle predikčních funkcí v
postupných iterací. Matematicky řečeno pro \(k\)-tou iteraci \[
\loss_{\text{MSE}, k} = \frac 1 n \sum_{i = 1}^n (y_i - F_k(\vi x_i))
\] platí \[
- \pDeriv {\loss_{\text{MSE}, k}} {F_k} = \frac 2 n (y_i - F_k(\vi x_i)) = \frac 2 n h_k(\vi x_i),
\] kde \(F_l\) je predikční funkce \emph{ensemble} metody v \(l\)-té
kroku a \(h_l(\vi x_i) \approx y_i - F_l(\vi x_i)\) model residua v této
iteraci. XGBoost je poté knihovna pro mnoho programovácích jazyků, která
používá nejen zmíněný \emph{gradient boosting} na tvorbu \emph{ensemble}
modelů, ale i další techniky, přičemž samotné použité modely jsou
regresní stromy.

\begin{Shaded}
\begin{Highlighting}[]
\ImportTok{from}\NormalTok{ xgboost }\ImportTok{import}\NormalTok{ XGBRegressor}

\NormalTok{xgb\_pipeline }\OperatorTok{=}\NormalTok{ make\_pipeline(}
\NormalTok{    preprocessor,}
\NormalTok{    XGBRegressor()}
\NormalTok{)}

\NormalTok{xgb\_pipeline.fit(train\_X, train\_y)}
\NormalTok{print\_rmse(xgb\_pipeline, train\_y, train\_X, test\_y, test\_X)}
\NormalTok{print\_r2(xgb\_pipeline, train\_y, train\_X, test\_y, test\_X)}
\end{Highlighting}
\end{Shaded}

\begin{verbatim}
Root mean squared error:
Train:  4.683530243226498
Test:  6.7786176264520694
R^2:
Train:  0.7016041313887584
Test:  0.3138580343659977
\end{verbatim}

I zde vidíme násobně lepší výsledky než u lineární a kernelové regrese,
které jsou dokonce srovnatelné s MLP regresorem. Výhodou XGBoost je
navíc lepší vysvětlitelnost, která lze kvantifikovat více způsoby -- buď
se můžeme dívat na počet rozdělení (v oněch regresních stromech), ve
kterých daný regresor figuruje, nebo také můžeme zkoumat relativní
\emph{information gain} každé proměnné, viz
Obrázek~\ref{fig-interpret-xgb}. Na tomto obrázku lze vidět, že u
XGBoost modelu bezkonkurečně dominuje důležitost umístění před všemi
ostatními proměnnými.

\begin{Shaded}
\begin{Highlighting}[]
\NormalTok{limit\_to }\OperatorTok{=}\NormalTok{ xgb\_pipeline[}\DecValTok{1}\NormalTok{].feature\_importances\_ }\OperatorTok{!=} \DecValTok{0}
\NormalTok{feature\_selector }\OperatorTok{=} \KeywordTok{lambda}\NormalTok{ model: np.array(}\BuiltInTok{list}\NormalTok{(model.}
\NormalTok{                                               get\_booster().}
\NormalTok{                                               get\_score(importance\_type }\OperatorTok{=} \StringTok{"gain"}\NormalTok{).}
\NormalTok{                                               values()))}

\NormalTok{feature\_importance(xgb\_pipeline[}\DecValTok{1}\NormalTok{], preprocessor, train\_X, }
\NormalTok{                   feature\_selector }\OperatorTok{=}\NormalTok{ feature\_selector, }
\NormalTok{                   limit\_features\_by }\OperatorTok{=}\NormalTok{ limit\_to)}
\end{Highlighting}
\end{Shaded}

\begin{figure}[h]

\centering{

\includegraphics{index_files/figure-pdf/fig-interpret-xgb-output-1.png}

}

\caption{\label{fig-interpret-xgb}15 nejvýznamnějších
proměnných/koeficientů u XGBoost modelu}

\end{figure}%

\section{Shrnutí}\label{shrnutuxed}

Na závěr je dobré si všimnout, že pro naše data dobře korelovala
vysvětlitelnost modelu s tím, jak špatně odpovídal skutečně datům.
Lineární regrese, ačkoliv jasná na interpretaci, poskytovala malou
predikční sílu. To se sice podařilo z části vyřešit použitím MLP a
XGBoost modelů, avšak za cenu ``neprůhledného modelu''. Celkově ale
všechny použité modely poskytovali spíše horší fit \(R^2 < 0.5\), z
čehož lze usuzovat, že počet mm srážek v jednom dni v Austrálii (a také
obecně) nelze moc dobře predikovat pouze na základě předchozího dne.

Také je zajímavé, že žádný z modelů neurčil jako klíčovou proměnnou
počet mm srážek za předchozí den. To ukazuje na fakt, že srážky tam
nejčastěji budou padat nárazově, v podobě silných bouřek apod.



\end{document}
