---
title: "परिचयः"
date: 2020-07-31T23:55:33-07:00
draft: false
weight: 5
---


<div class="tatparya">

<p><img src="/images/rambha-suka/suka-1.jpg" style="width:20%;height:20%;margin-left:15px; margin-right:15px;float: left;"> 

कदाचित् व्यासपुत्रः शुकमहर्षिः  गङ्गातटे तपः कुर्वन् असीत् । शुकमुनेः तपसा भीतः इन्द्रः तपोभङ्गाय रम्भानाम्नीं  अप्सरसां  मर्त्यलोकं प्रेषितवान्  ।  सा वशीकर्त्री रम्भा शुकसकाशम् आगत्य,
स्वसौन्दर्येन, सुन्दरपुष्पैः, चन्दनादिभिः सुगन्धैः विचित्रालङ्कारैः, शृङ्गारचेष्टैः शुकमुनेः हृदि शृङ्गारभावान् जनयितुं प्रायतत । 
मृदुकोमलवचनैः शुकमुनिं मोहमायायां निमज्जितुं प्रायतत। 


यथा कालिदासेन उक्तम् - 
<p class="qoute">
प्रत्यर्थिभूतामपि तां समाधेः शुश्रूषमाणां गिरिशो ऽनुमेने। <br/>
विकारहेतौ सति विक्रियन्ते येषां न चेतांसि त एव धीराः॥ <br/>
  -- कुमारसंभव १-५९
</p>


शुकमुनिः धीरः । स महान् तपोधनः धृतिमान् च । दृढसङ्कल्पः सर्वज्ञः शुकः रम्भायाः यत्नेन न विचलितः । शुकः तस्याः वचनानाम् उचितप्रत्युत्तराणि चापि दत्तवान्। ततः रम्भायाः कार्यं विफलं कृतवान् ।

<p><img src="/images/rambha-suka/apsara-1.jpg" style="width:20%;height:20%;margin-left:15px; float: right;"> 


अस्मिन् काव्ये रम्भा यौवनस्य शृङ्गारस्य च वर्णनं करोति। शुकः तु वैराग्यम् , भक्तिम्  च। तयोः मध्ये कथं सम्भाषणप्रवाहः जातः इति इयम् अतिसौन्दर्ययुक्ता लघ्वी रचना द्वारा वयम् आस्वादयाम। 

</div>
