%%%%%  TODO  %%%%%
% - done: add toc
% - done: use font colour
% - done: search how to create the Paschal Cross (Obrad Svetla / Biela sobota)
% - done: add \newcommand for rubrics (red colour, font size)
% - all chapter heading should be on separate left pages
% - don't forget about &nbsp; after sigle-character words and in special cases
% - don't forget to move the first line of multi-line paragraph that would be displayed on the last row of page
% - ??? new character style for biblical citations?
% - create hyperlinks to headings, chapters, notes, rubrics within this document
% - define the plus-shaped cross (for prayers); currently, there is simply †

%%%%%  Preamble  %%%%%
\documentclass[10pt]{book}      % Make it variable: 10pt + A4 | xxpt + A3
\usepackage[a4paper]{geometry}  % Make it variable: 10pt + A4 | xxpt + A3
\geometry{






	a4paper,  % Make it variable: 10pt + A4 | xxpt + A3
	left=1in,  % Make it variable: 10pt + A4 | xxpt + A3
	right=1in,  % Make it variable: 10pt + A4 | xxpt + A3
	top=1in,  % Make it variable: 10pt + A4 | xxpt + A3
	bottom=1in,  % Make it variable: 10pt + A4 | xxpt + A3
	portrait
}

\def \pdftitle {Výňatok z Rímskeho misála}%
\def \pdfsubtitle {Kvetná nedeľa a veľkonočné trojdnie}%
\def \pdfdate {20. apríla 2019}%

% For custom header
\usepackage{fancyhdr}
\thispagestyle{plain}
\pagestyle{fancy}
\fancyhf{}
\fancyhead[C]{\pdftitle}
\fancyfoot[C]{\thepage}

% Language-dependant babel package
\usepackage[slovak]{babel}
\usepackage[slovak]{datetime2}  % For date/time format

% Packages
\usepackage{fontspec}            % For font definition
\usepackage{titlesec}            % For custom paragraph style of headings
\usepackage{setspace}            % For custom spacing between paragraphs
\usepackage{array}               % For tables (concreately for `<` specification)
\usepackage{xltxtra}             % For \XeLaTeX
\usepackage{xcolor}              % For font colour
\usepackage{enumitem}            % For {enumerate} that can be resumed and referenced
\usepackage{tikz}                % For drawing graphics
\usepackage{marginnote}          % For margin notes
\usepackage{multicol}            % For columns
\usepackage{wrapfig}             % For wraping figures/images/tikz
\usepackage{multicol}

% We need to set language for `hyperref` manually, because of `babel`
% We need to load `hyperref` late, because of `babel`
% \expandafter\selectlanguage\expandafter{\cvlang}
\usepackage{hyperref}            % For metadata
\usepackage{bookmark}            % For bookmarks and to stop `hyperref` complaining

% Font family
\usepackage[math-style=ISO, bold-style=ISO, partial=upright, nabla=upright]{unicode-math}
\setmainfont{Libertinus Serif}
% \setsansfont{Libertinus Sans}
% \setmathfont{Libertinus Math}

% Paragraph and line settings
\setlength{\parindent}{0em}           % Set paragraph indentation
\setlength{\parskip}{0.08in}          % Paragraph spacing
\renewcommand{\baselinestretch}{1.0}  % Line \expandafter\selectlanguage\expandafter{\cvlang}

% Custom commands
\newcommand{\rubrics}[1]{\setlength{\parindent}{0em}\setlength{\parskip}{0.08in}\selectfont\renewcommand{\baselinestretch}{0}\color{red!100}\fontsize{12pt}{14pt}\selectfont{#1}\color{black!100}\normalsize\selectfont}%
\newcommand{\prayer}[1]{\setlength{\parindent}{0em}\setlength{\parskip}{0.16in}\renewcommand{\baselinestretch}{2.0}\color{black!100}\fontsize{20pt}{24pt}\selectfont{#1}\color{black!100}\normalsize\setlength{\parindent}{0em}\setlength{\parskip}{0.08in}\selectfont\renewcommand{\baselinestretch}{1.0}}%
\newcommand{\red}[1]{\color{red!100}{#1}\color{black!100}}%
\newcommand{\black}[1]{\color{black!100}{#1}}%
\newcommand{\crossLetters}[1]{\fontsize{40}{48}\selectfont{\textbf{\black{#1}}}}%
\newcommand{\crossRubrics}[1]{\color{red!100}\fontsize{12pt}{14pt}\selectfont{#1}}%
\newcommand{\crossPrayer}[1]{\color{black!100}\fontsize{20pt}{24pt}\selectfont{#1}}%
\newcommand{\colbreak}{\vfill\null\columnbreak}%

% Setting metadata
\hypersetup{









	% pdfauthor={\pdfauthor},
	pdftitle={\pdftitle{}. \pdfsubtitle{}},
	% pdfsubtitle={\pdfsubtitle},
	% pdfcreator={\pdfcreator},
	% pdfproducer={\pdfproducer},
	% pdfkeywords={\pdfkeywords},
	% pdfsubject={\pdfsubject}
}

\title{\pdftitle}
% \author{\pdfauthor}
\date{\pdfdate}

% Section paragraph formatting
\titleformat{\section}{\Large\scshape\raggedright}{}{0em}{}[\titlerule]
\titlespacing{\section}{0pt}{20pt}{3pt}

%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%
%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%

\begin{document}


	% Predbezna predna obalka (bude to mozno samostatny subor)
	\begin{titlepage}
		\pagestyle{empty}
		% \pagenumbering{empty}
		\setcounter{page}{0}
		\begin{center}
			\vspace*{3in}
			\par{\centering{\Huge \textsc{\pdftitle{}}}\bigskip}\par

			\vspace{0.2in}
			\par{\centering{\Huge \textsc{\pdfsubtitle{}}}\bigskip}\par

			\vspace{1.5in}

			\vfill
			\Large Kláštor pod Znievom

			\vspace{0.8in}
		\end{center}
	\end{titlepage}

	\newpage
	\pagestyle{empty}
	% \pagenumbering{arabic}
	% Patitul
	Patitul

	\newpage
	\pagestyle{empty}
	% Patitul verso
	Patitul verso

	\newpage
	\pagestyle{empty}
	% Titul
	Titul

	\newpage
	\pagestyle{empty}
	% Titul verso (poznamka/zdroj ku prednej obalke, copyright, isbn)
	Titul verso

	\newpage
	\pagestyle{empty}
	% Venovanie (okrem venovania tu moze byt aj citat)
	Venovanie

	\newpage
	\pagestyle{empty}
	% Venovanie verso (blank)
	Venovanie verso

	%\newpage
	%\pagestyle{empty}
	% Predslov (moze byt no nemusi byt)
	%\addcontentsline{toc}{chapter}{Foreword}

	\newpage
	% \pagestyle{plain}
	\pagenumbering{arabic}
	\setcounter{page}{7}
	% Obsah (idealne by bolo, keby koncil na pravej strane, verso nech je blank a \mainmatter nech zacne na lavej strane; ak nie, treba sa s tym vyhrat; prva strana s vytlacenym cislom strany)

	\tableofcontents



	\chapter{Kvetná nedeľa}

	\chapter{Zelený štvrtok}

	\chapter{Veľký piatok}

	\chapter{Veľkonočná nedeľa alebo nedeľa Pánovho zmŕtvychvstania}

	\red{V noci}
	\section{Veľkonočná vigília}

	\begin{enumerate}[topsep=0in,itemsep=0in,partopsep=0in,parsep=0in]
		\crossRubrics{
			% First item
			\item Podľa pradávnej tradície táto noc je očakávaním Pána (Ex~12,~42). Preto podľa napomenutia evanjelia (Lk~12,~35n), veriaci s horiacimi sviecami v rukách sa majú podobať ľuďom očakávajúcim návrat svojho Pána. Keď príde a nájde ich bedliť, dá im miesto pri svojom stole.

			% Second item
			\item Veľkonočná vigília sa slávi takto: Po krátkom obrade svetla (prvá časť vigílie) svätá Cirkev rozjíma o divoch, ktoré Pán konal od začiatku pre svoj ľud, a prejavuje dôveru v Pánovo slovo a v jeho prísľub (druhá časť vigílie -- liturgia slova); ked nastáva deň zmŕtvychvstania, celá Cirkev spolu s tými, čo sa znovuzrodili v krste (tretia čast vigílie), je pozvaná na sviatostnú hostinu, ktorú svojmu ľudu pripravil Pán svojou smrťou a zmŕtvychvstaním (štvrtá časť vigílie).

			% Third item
			\item Celá slávnosť Veľkonočnej vigílie sa koná v noci. Nemá sa začať pred súmrakom a má sa skončiť pred svitaním nedeľného rána.

			% Fourth item
			\item Omša vigílie, aj keď sa slávi pred polnocou, je omšou Veľkonočnej nedele. Veriaci, ktorí prijali Oltárnu sviatosť cez svätú omšu v noci, môžu ju znova prijať v druhej veľkonočnej omši vo dne.

			% Fifth item
			\item Kňazi, ktorí celebrovali alebo koncelebrovali svätú omšu v noci, môžu celebrovať alebo koncelebrovať druhú veľkonočnú omšu.

			% Sixth item
			\item Na slávenie veľkonočnej vigílie kňaz a prisluhujúci si oblečú biele omšové rúcho. Ak je možné, treba na vhodnom mieste mimo kostola pripraviť z dreva vatru na požehnanie nového ohňa; plameň by mal byť taký, aby naozaj rozptýlil tmu a osvetlil noc. Pretože ide o pravdivosť znaku, veľkonočnú sviecu treba pripraviť z vosku, každý rok novú, jedinú, dosť veľkú, nikdy nie umelú, lebo iba tak bude môcť naznačiť, že Kristus je svetlo sveta.

			Pre všetkých účastníkov vigílie treba pripraviť sviece okrem katechumenov.
		}
	\end{enumerate}

	\red{1. časť}
	\section{Slávnostný začiatok vigílie: Obrad svetla}  % This should be a Heading 1
	\subsection{Požehnanie ohňa a príprava veľkonočnej sviece}  % This should be a Subheading 1

	\begin{enumerate}[resume]  % references: \label{r1} → \black{\ref{r1}}
		\crossRubrics{
			% Seventh item
			\item V kostole sa zhasnú svetlá. Na vhodnom mieste mimo kostola sa pripraví oheň. Keď sa tam už zhromaždili veriaci, príde kňaz s prisluhujúcimi. Ak niet akolytu jeden z nich nesie veľkonočnú sviecu (paškál). Keď nemožno posvätiť oheň mimo kostola, obrad sa koná, ako je uvedené pod č. 13.

			% Eighth item
			\item Kňaz pozdraví zhromaždený ľud zvyčajným spôsobom a krátko ho poučí o veľkonočnej vigílii týmito alebo podobnými slovami:
		}
	\end{enumerate}

	\prayer{
		Bratia a sestry, v túto presvätú noc náš Pán Ježiš Kristus vstal z mŕtvych. Preto Cirkev po celom svete zvoláva svojich synov a dcéry a zhromažďuje ich, aby bedlili a modlili sa. Aj my sme prijali toto pozvanie.
	}












	\prayer{
		Pripomenieme si Pánovo zmŕtvychvstanie, budeme počúvať Božie slovo a oslávime veľkonočné tajomstvo v nádeji, že budeme mať podiel na Kristovom víťazstve nad smrťou a na jeho živote v Bohu.
	}

	\begin{enumerate}[resume,topsep=0.3in,itemsep=0in,partopsep=0in,parsep=0in]
		\crossRubrics{
			% Tenth item
			\item Potom požehná oheň.
		}
	\end{enumerate}

	\prayer{
		Modlime sa.\\
		Všemohúci a večný Bože,\\
		skrze svojho Syna ožiaril si nás\\
		svetlom svojej slávy; \red{*}\\
		posväť † tento nový oheň\\
		a veľkonočnou slávnosťou\\
		roznieť v nás túžbu po tebe, \red{--}\\
		aby sme s čistým srdcom\\
		mohli vojsť do kráľovstva večného svetla.\\
		Skrze Krista, nášho Pána.\quad\red{O.:}{} Amen.
	}

	\crossRubrics{Od posvätenia ohňa sa zapáli veľkonočná svieca.}

	\begin{enumerate}[resume]
		\crossRubrics{
			% Eleventh item
			\item Ak je pre veriacich užitočnejšie zvýrazniť dôstojnosť a význam veľkonočnej sviece nejakými symbolmi, možno to urobiť takto:

			Po požehnaní nového ohňa akolyta alebo jeden z prisluhujúcich prinesie pred celebranta veľkonočnú sviecu. Celebrant vryje do sviece kríž; nad kríž napíše grécke písmeno alfa, pod kríž písmeno omega a medzi ramená kríža vpíše štyri číslice bežného roku. Pritom hovorí:
		}
	\end{enumerate}

	\setlength{\columnsep}{-2.5cm}
	\begin{multicols}{2}
		\begin{tikzpicture}
			\draw[red, line width=1.6mm] (0,-9) node[below=10] {\crossLetters{Ω}} -- (0,0) -- (1,0) node[above=10] {\crossLetters{0}} node[below=10] {\crossLetters{0}} -- (3,0) -- (0,0) -- (0,3) node[above=10] {\crossLetters{Α}} -- (0,0) -- (-1,0) node[above=10] {\crossLetters{2}} node[below=10] {\crossLetters{2}} -- (-3,0);
		\end{tikzpicture}

		\colbreak

		\crossPrayer{Kristus je ten istý včera i dnes.}

		\crossRubrics{(celebrant vrýva zvislú čiaru kríža)}

		\crossPrayer{On je počiatok a koniec,}

		\crossRubrics{(kňaz vrýva vodorovnú čiaru kríža)}

		\crossPrayer{Alfa}

		\crossRubrics{(nad zvislú čiaru kríža vrýva písmeno alfa)}

		\crossPrayer{i Omega,}

		\crossRubrics{(pod zvislú čiaru kríža vrýva písmeno omega)}

		\crossPrayer{Pán času}

		\crossRubrics{(do ľavého horného uhla kríža vrýva\\ prvú číslicu letopočtu)}

		\crossPrayer{i večnosti.}

		\crossRubrics{(do pravého horného uhla kríža vrýva\\ druhú číslicu letopočtu)}

		\crossPrayer{Jemu patrí sláva i moc}

		\crossRubrics{(do ľavého spodného uhla kríža vrýva\\ tretiu číslicu letopočtu)}

		\crossPrayer{po všetky veky vekov. Amen.}

		\crossRubrics{(do spodného pravého uhla kríža vrýva\\ štvrtú číslicu letopočtu)}
	\end{multicols}
\end{document}