\chapter{Opis projektnog zadatka}
	
	
	
        Cilj ovog projekta je razviti programsku podršku za web aplikaciju \textit{GreenTeam WebShop} koja će korisniku omogućiti kupovinu u online modnome shoppingu. Korisnicima će se nuditi mogućnost odabira kupovine muške i ženske odjeće i obuće od recikliranih materijala te mogućnost odabira raznih kategorija po tipu odjeće koju želi kupiti. 
    
        Korisnici aplikacije bit će kupci, vlasnik trgovine te administratori online shoppinga. 
	    Aplikacija će kupcima ubrzati proces biranja i kupovine odjeće i obuće, nudeći pregled svih ponuđenih artikala na jednome mjestu ili nudeći pregled artikala određene kategorije kroz samo nekoliko klikova.
		Vlasniku trgovine bit će lakše pratiti stanje postojeće robe te upravljati njihovom cijenom, informacijama vezanim uz artikl te samom prodajom i isporukom. \\
		Administrator aplikacije ima uvid u sve događaje unutar aplikacije te upravlja podatcima o trgovini i vlasniku. \\
		
		Četiri su vrste korisnika sustava: 
		\begin{packed_item}
		    \item kupac (prijavljeni korisnik)
		    \item gost (neprijavljeni korisnik)
		    \item vlasnik trgovina
		    \item administrator
		\end{packed_item}
		
		
		
		Korisnik pri pokretanju aplikacije dolazi na početnu stranicu na kojoj se prikazuju proizvoljni artikli dostupni u trgovini. Ukoliko želi pristupiti kupovini, dužan je obaviti prijavu pritiskom na za to predviđeni gumb. Prilikom prijave od korisnika se traži unos email adrese i lozinke kojom je registriran. 
		Pretpostavlja se da je svaki korisnik koji želi izvršiti prijavu registriran sljedećim podacima: 
        \begin{packed_item}
            \item ime  
            \item prezime
            \item email
            \item lozinka
            \item adresa 
        \end{packed_item}
        
    	\underbar{Kupac} je svaki prijavljeni korisnik. Kupac može birati želi li pregledati sav ponuđeni asortiman trgovine ili odabirom određene kategorija pregledati isključivo asortiman svrstan pod tu kategoriju (npr. odabirom kategorije Traperice kupac dobiva pregled samo traperica). Za svaki ponuđeni artikli kupcu su prezentirane informacije o proizvodu, što uključuje cijenu, te dostupne veličine proizvoda. Ukoliko kupac želi kupiti proizvod klikom na za to predviđeni gumb, stavlja ga u košaricu. Tijekom boravka u aplikaciji moguće je uređivanje košarice (dodavanje i brisanje artikala). Završetkom, kupac, ukoliko želi, kupuje sadržaj košarice. Kupac u određenim periodima ima mogućnost iskoristi promo kodove koje mu daje vlasnik trgovine te ostvariti popust na svoju kupovinu. 
    	Kupcu je u aplikaciji, odabirom rubrike "Profil" omogućen pregled podataka o njegovom korisničkom računu. 
		
		\underbar{Gost} je neprijavljeni korisnik. Gostu je omogućeno kretanje aplikacijom, pregledavanje sadržaja i ponuđenog asortimana na način kao i kupcu, međutim nije mu omogućeno korištenje košarice te kupovina.
        
        \underbar{Administrator} sustava je korisnik najvišeg stupnja ovlasti. On ima pristup bazi podataka o trgovini, artiklima u trgovini, prijavljenim korisnicima i vlasniku te ih može uređivati. Administrator nadzire sve događaje u aplikaciji i ima uvid u statistiku rada aplikacije. Kao i vlasnik trgovine može uređivati podatke o proizvodima i ažurirati ponudu.
        Administrator definira vlasnika trgovine. 
        
        \underbar{Vlasnik trgovine} definiran je od strane administratora. Njegova zadaća je dodavanje artikala u ponudu, vođenje brige o njihovoj dostupnosti u ponudi, definiranje cijene, naziva, opisa. Vlasnik trgovine ime mogućnost ponuditi kupcima promo kodove, čija valjanost u određenom vremenskom periodu, osigurava popust na cjelokupnu kupovinu. Također provodi sniženja cijene odabranih artikala. Vlasnik trgovine zadužen je za provođenje svake kupnje koju prijavljeni korisnik obavi u trgovini. On ima ovlasti dodavati i brisati kategorije proizvoda ili pojedinačne proizvode. 
        
		
		\eject
		
	
		Istraživanjem je pronađen veliki broj web stranica koje nude usluge slične aplikaciji \textit{GreenTeam WebShop}.
		Izdvojili smo nekoliko: 
		\begin{packed_item}
		    \item Asos - \url{https://www.asos.com/women/}
		    \item H\&M - \url{https://www2.hm.com/en_eur/index.html}
		    \item boohoo - \url{https://us.boohoo.com/}
		    \item Zara - \url{https://www.zara.com/hr/}
		\end{packed_item}
		
		\begin{figure}[H]
			\includegraphics[scale=0.25]{slike/boohoo.PNG} %veličina slike u odnosu na originalnu datoteku i pozicija slike
			\centering
			\caption{Snapshot stranice boohoo}
			\label{fig:snapBoohoo}
		\end{figure}
		
		Sve navedene web stranice nude korisniku mogućnost odabira kupovine ženske ili muške odjeće te nakon toga odabir brojnih potkategorija ovisno o tipu i vrsti odjeće, obuće ili modnih dodataka koje žele kupovati. \\
		Također sve, za razliku od \textit{GreenTeam WebShop-a}, nude neregistriranom korisniku mogućnost stavljanja željenih artikala u košaricu. Registracija i prijava se zahtijevaju tek pri samoj kupovini sadržaja košarice.\\ 
		Još jedna razlika između navedenih web stranica i aplikacije \textit{GreenTeam WebShop} je u postojanju rubrike "Wish List" kod \textit{boohoo}, "Saved Items" kod \textit{Asos} i "Favourites" kod H\&M. Navedene rubrike korisniku omogućavaju stavljanje artikala u posebnu listu/košaricu koja im služi za spremanje artikala koji im se sviđaju, ali nisu sigurni žele li ih dosita kupiti. Iz te košarice korisnici artikle koje doista žele kupiti stavljaju u košaricu za kupnju. \\
		
		
		\textit{Zara} poput \textit{GreenTeam WebShop-a} nudi mogućnost stavljanja artikala isključivo u košaricu za kupnju.  \\
		\textit{boohoo} korisniku nudi izvrsnu mogućnost odabira valute prema kojoj će biti prikazana cijena proizvoda i tako se prilagođuje kupcima iz različitih zemalja. Izbornik se lako pronalazi u desnom gornjem kutu stranice, između trake za pretraživanje i ikona za prijavu, pregled sadržaja Wish Liste i košarice\\
		\begin{figure}
         \centering
         \begin{subfigure}[b]{0.7\textwidth}
             \centering
             \includegraphics[width=\textwidth]{slike/hmIzbor.png}
             \caption{H\&M-ov izbornik zemalja}
             \label{fig:hmIzbornik}
         \end{subfigure}
         \begin{subfigure}[b]{0.45\textwidth}
             \centering
             \includegraphics[width=\textwidth]{slike/hmCro.png}
             \caption{H\&M Croatia}
             \label{fig:hmCro}
         \end{subfigure}
          \begin{subfigure}[b]{0.45\textwidth}
             \centering
             \includegraphics[width=\textwidth]{slike/hmInd.png}
             \caption{H\&M Indija}
             \label{fig:hmIndija}
         \end{subfigure}
            \caption{Snapshot stranice H\&M}
            \label{fig:three graphs}
        \end{figure}
        Velika prednost H\&M-a je što na početnoj stranici nudi izbor zemlje u kojoj želite kupovati te s obzirom na to prilagođava valutu, izbor artikala dostupnih u odabranoj zemlji te izgled stranica.\\
        
        \eject
        Dizajn stranica je uglavnom jednostavan i omogućava lako snalaženje među ponuđenim kategorijama.\\ 
        Od ovoga odstupa isključivo stranica \textit{Zara} čiji je dizajn na prvi pogleda iznimno jednostavan, međutim dostupnost određenih opcija nije vidljiva odmah.
        Web aplikacija \textit{GreenTeam WebShop} teži što jednostavnijem dizajnu s istaknutim ponuđenim opcijama i informacijama, lako dostupnim svim korisnicima neovisno o dobi, sposobnosti snalaženja i inteligenciji. \\
        
        
        Ovako koncipirana aplikacija, \textit{GreenTeam WebShop}, pogodna je za korištenje apsolutno svakome tko želi uštedjeti svoje vrijeme i kupovati odjeću i obuću na brži i jednostavniji način od fizičkog odlaska u trgovinu. Kupcu je osigurana dostupnost ponuđenog proizvoda te se jamči da će sigurno i bez pogreške dobiti željenu robu na traženu adresu. 
		
		Uvijek se ostavlja mjesta za unaprjeđenje aplikacije, počevši od samog dizajna, što predstavlja prvi korak u privlačenju korisnika, pa sve do same funkcionalnosti aplikacije.
		Svakom novom verzijom aplikacije težiti ćemo što lakšoj i boljoj komunikaciji između korisnika i sustava te osigurati sve veću pouzdanost sustava. 
		
		\eject
		
	