\chapter{Implementacija i korisničko sučelje}
		\section{Korištene tehnologije i alati}
		
			Razvoj \textit{backend} dijela aplikacije ostvaren je integriranim razvojnim okruženjem \underbar{PyCharm}\footnote{\url{https://www.jetbrains.com/pycharm/}} tvrtke \textit{JetBrains}.
			PyCharm je IDE koji se koristi u računalnom programiranju, specificiran za jezik \underbar{Python} \footnote{\url{https://www.python.org/}}, te podupire web razvoj korištenjem radnih okvira \textit{Django, Flask, Pyramid, web2py i Google App Engine}.
			Radni okvir korišten u razvoju \textit{backend} dijela aplikacije je \underbar{Flask}\footnote{\url{https://flask.palletsprojects.com/en/1.1.x/}}. Flask je micro web framework pisan u Pythonu korišten za razvoj web aplikacija.
			\textit{Microframework} predstavlja minimalistički radni okvira za razvoj web aplikacije. Karakterističan je nedostatak većine funkcionalnosti koja je uobičajena u radnim okvirima kao što su provjera autentičnosti i autorizacija,  te mogućnost samostalnog dodavanja funkcionalnosti koje želimo. Za ovakve radne okvire svojstveno je olakšano primanje HTTP zahtjeva, njihovo usmjeravanje na odgovarajući kontroler te vraćanje HTTP odgovora. Microframework je često posebno dizajniran za izgradnju API-ja za drugu uslugu ili aplikaciju.\\
			Razvoj \textit{frontend} dijela aplikacije ostvaren je integriranim razvojnim okruženjem \underbar{WebStrom}\footnote{\url{https://www.jetbrains.com/webstorm/}} tvrtke \textit{JetBrains}. WebStorm je IDE za stvaranje web aplikacija, web stranica i mobilnih aplikacija. Specificiran je za programske jezike \textit{JavaScript, TypeScript, HTML, CSS}. Tehnologija korištena za razvoj \textit{frontenda} je \underbar{React}\footnote{\url{https://reactjs.org/}}. React je open-source, JavaScript biblioteka za izgradnju interaktivnog korisničkog sučelja. Radni okvir React sastoji se od JavaScript, HTML i CSS datoteka. \\
			U izradi baze podataka korišten je \underbar{PostgreSQL}\footnote{\url{https://www.postgresql.org/}} te grafičko sučelje \underbar{PgAdmin4}\footnote{\url{https://www.pgadmin.org/}}. Baza je pisana korištenjem jezika SQL.\\
			Dokumentacija je pisana u online okruženju \underbar{OverLeaf}\footnote{\url{https://www.overleaf.com/}} što je open-source \underbar{LaTeX}\footnote{\url{https://www.latex-project.org/}} editor.\\
			Za izradu UML dijagrama korišten je alat \underbar{Astah UML}\footnote{\url{https://astah.net/}}\\ \underbar{Git}\footnote{\url{https://git-scm.com/}} sustav je korišten za upravljanje izvornim kodom, dok ja na platformi \underbar{GitLab}\footnote{\url{https://about.gitlab.com/}} smješten korišteni udaljeni repozitorij.\\
			Za ispitivanje sustava korišten je radni okvir \underbar{Selenium}\footnote{\url{https://www.selenium.dev/}}. 
			Za ispitivanje komponenti korišten je radni okvir \underbar{unittest}\footnote{\url{https://docs.python.org/3/library/unittest.html}}.
			
			\eject 
		
	
		\section{Ispitivanje programskog rješenja}
			
	
			\subsection{Ispitivanje komponenti}
			
			Ispitivanje komponenti provedeno je radnim okvirom \textit{unittest}, specijaliziranim za pisanje \textit{unit} testova u jeziku \textit{Python}. Testovi su pisani unutar posebno stvorene klase \textit{Test}. \\
			
			\underbar{\textbf{Test 1: Provjera uspješnosti prijave novo dodanim korisnikom}}\\
			U postojeću bazu podataka dodali smo novog korisnika \textit{Ivo Ivic} i povratnu informaciju o prijavi tim korisnikom spremili u varijablu \textit{data}. Metodom \textit{assertTrue} ispitali smo uspješnost prijave prema podacima u varijabli \textit{data}. \textcolor{red}{\underbar{Test je uspješno izvršen.}}
			
		    \begin{figure}[H]
			     \centering
			     \includegraphics[width=\linewidth]{slike/testovi/komponente/login1.jpeg}
			     \caption{\textit{unittest} test 1}
			     \label{fig:testKomp1}
			 \end{figure}
			 
		    \underbar{\textbf{Test 2: Provjera uspješnosti prijave nepostojećim  korisnikom}}\\
		    Metodom \textit{assertTrue} ispitali smo uspješnost prijave prema podacima u varijabli \textit{error}. U varijablu \textit{error} spremljeni su podatci o pokušaju prijave e-mail adresom \textit{pero.peric@gmail.com} koja ne postoji u bazi podataka, tj. neregistriranim korisnikom. Prijava nepostojećim korisnikom nije prošla uspješno. Sadržaj varijable \textit{error} je \textit{"No such user"}. \textcolor{red}{\underbar{Test je uspješno izvršen.}}
			
		    \begin{figure}[H]
			     \centering
			     \includegraphics[width=\linewidth]{slike/testovi/komponente/login2.jpeg}
			     \caption{\textit{unittest} test 2}
			     \label{fig:testKomp2}
			\end{figure}
			
		    \underbar{\textbf{Test 3: Provjera uspješnosti prijave obrisanim korisnikom}}\\
		    Iz baze podataka obrisali smo korisnika s podacima spremljenim u varijablu \textit{user}. Pokušali smo izvršiti prijavu tim korisnikom i povratnu informaciju spremili u varijablu \textit{error2}. Prijava obrisanim korisnikom nije prošla uspješno. Sadržaj varijable \textit{error2} je \textit{"User is inactive"} Metodom \textit{assertEqual} ispitali smo uspješnost provedenog testa usporedivši podatke spremljene u varijablu \textit{error2} sa stringom \textit{"User is inactive"}. \textcolor{red}{\underbar{Test je uspješno izvršen.}}
			
		    \begin{figure}[H]
			     \centering
			     \includegraphics[width=\linewidth]{slike/testovi/komponente/login3.jpeg}
			     \caption{\textit{unittest} test 3}
			     \label{fig:testKomp3}
		    \end{figure}
			 
	        \underbar{\textbf{Test 4: Provjera uspješnosti dohvata novo dodanog proizvoda}}\\
	        U postojeću bazu podataka dodali smo novi proizvod s podacima spremljenim u varijable \textit{product} i \textit{file}. Pokušali smo izvršiti dohvat proizvoda iz baze te povratnu informaciju spremili u varijablu \textit{data}. Metodom \textit{assertTrue} ispitali smo uspješnost dohvata proizvoda. \textcolor{red}{\underbar{Test je uspješno izvršen.}}
			
			\begin{figure}[H]
			     \centering
			     \includegraphics[width=\linewidth]{slike/testovi/komponente/product1.jpeg}
			     \caption{\textit{unittest} test 4}
			     \label{fig:testKomp4}
			\end{figure}
			 
		    \underbar{\textbf{Test 5: Provjera uspješnosti dohvata postojećeg proizvoda}}\\
		    Iz bazu podataka dohvatili smo proizvod koji bi trebao za veličinu \textit{S} imati količinu (\textit{amount}) 1. Metodom \textit{assertEqual} ispitali smo odnos količine za veličinu \textit{S} dohvaćenog proizvoda s 1. \textcolor{red}{\underbar{Test je uspješno izvršen.}}
			
			\begin{figure}[H]
			     \centering
			     \includegraphics[width=\linewidth]{slike/testovi/komponente/product2.jpeg}
			     \caption{\textit{unittest} test 5}
			     \label{fig:testKomp4}
			\end{figure}
			
			\underbar{\textbf{Test 6: Provjera uspješnosti dohvata nepostojećeg proizvoda}}\\
		    U varijablu \textit{product} spremili smo podatke o nepostojećem proizvodu u bazi. Pokušali smo izvršiti dohvat tog proizvoda iz baze te povratnu informaciju spremili u varijablu \textit{data}. Dohvat nije uspješno izvršen. Metodom \textit{asserFalse} ispitali smo uspješnost provedenog ispitivanja prema informaciji pohranjenoj u varijabli \textit{data}. \textcolor{red}{\underbar{Test je uspješno izvršen.}}
			
			\begin{figure}[H]
			     \centering
			     \includegraphics[width=\linewidth]{slike/testovi/komponente/product3.jpeg}
			     \caption{\textit{unittest} test 6}
			     \label{fig:testKomp6}
			 \end{figure}
			
			\pagebreak
			
			\subsection{Ispitivanje sustava}
			
			 \underbar{\textbf{Test 1: Registracija korisnika}}\\
			 Neregistrirani korisnik pristupom na stranicu \textit{Registration} u zadanu formu upisuje podatke kojima se želi registrirati u \textit{WebShop}. Pritiskom na gumb \textit{Submit} potvrđuje upisane podatke te korisnik na upisanu email-a adresu dobiva email poruku u kojoj je potrebno potvrditi svoju registraciju. 
			 
			 \begin{figure}[H]
			     \centering
			     \includegraphics[width=\linewidth]{slike/testovi/sustav/registracija.png}
			     \caption{Stranica za registraciju korisnika}
			     \label{fig:test1}
			 \end{figure}
			 
			 \begin{figure}[h]
			     \centering
			     \includegraphics[width=\linewidth]{slike/testovi/sustav/registracijaTest.jpeg}
			     \caption{\textit{Selenium} - koraci registracije korisnika}
			     \label{fig:test1.1}
			 \end{figure}
			 
			 
			 \underbar{\textbf{Test 2: Prijava korisnika}}\\
			 Registrirani korisnik u sučelju aplikacije odabire opciju \textit{Login} te upisom podataka s kojima se registrirao (\textit{email-a adresa} i \textit{lozinka}) prijavljuje se u \textit{WebShop}. Prijavom mu je omogućeno korištenje aplikacije sukladno ulozi koju ima unutar aplikacije. \\
			 
			 \begin{figure}[H]
			     \centering
			     \includegraphics[width=\linewidth]{slike/testovi/sustav/login.png}
			     \caption{Stranica za prijavu korisnika}
			     \label{fig:test2}
			 \end{figure}
			 
			 \begin{figure}[H]
			     \centering
			     \includegraphics[width=\linewidth]{slike/testovi/sustav/loginTest.png}
			     \caption{\textit{Selenium} - koraci prijave korisnika}
			     \label{fig:test2.1}
			 \end{figure}
			 
			 
			 Prijavljenom korisniku na sučelju se nudi opcija \textit{Owner page}, ako ima ovlasti vlasnika trgovine, ili \textit{Admin page} ako ima ovlasti administratora. Odabirom ponuđene opcije korisniku se omogućava uređivanje sadržaja trgovine sukladno njegovim ovlastima. Sljedeći testovi provedeni su pod uvjetom da je prijavljeni korisnik ili vlasnik trgovine ili administrator. Uloga korisnika može se prepoznati prema ponuđenoj opciji u sučelju. \\
			
			 \underbar{\textbf{Test 3: Dodavanje kategorije}}\\
			 Korisnik odabirom opcije \textit{Categories} na \textit{Admin page-u} pristupa upravljanju kategorijama. Pritiskom na gumb \textit{plus} otvara mu se forma za dodavanje nove kategorije. Upisom imena kategorije koju želi dodati i pritiskom na gumb \textit{Add} nova kategorija se pohranjuje u bazu podataka i vidljiva je u popisu postojećih kategorija. 
			 
			 
            \begin{figure}[H]
                \centering
                \includegraphics[width=\textwidth]{slike/testovi/sustav/addcategory.png}
                \caption{Forma za dodavanje nove kategorije}
                \label{fig:test3}
            \end{figure}
            \begin{figure}[H]
                \centering
                \includegraphics[width=\textwidth]{slike/testovi/sustav/categoryAdd.png}
                \caption{Izgled stranice \textit{Categories} na \textit{Admin page-u} nakon dodavanje nove kategorije}
                \label{fig:test3.1}
            \end{figure}
            
            \begin{figure}[H]
                \centering
                \includegraphics[width=\textwidth]{slike/testovi/sustav/categoryTest.png}
                \caption{\textit{Selenium} - koraci dodavanja nove kategorije}
                \label{fig:test3.2}
            \end{figure}
            
            \underbar{\textbf{Test 4: Uređivanje proizvoda}}\\
            Korisnik odabirom opcije \textit{Products} na \textit{Admin page-u} pristupa upravljanju proizvodima. Klikom na gumb \textit{update} na nekom od proizvoda postojećih u bazi, pristupa formi za uređivanje proizvoda. Korisnik može uređivati naziv, opis i cijenu proizvoda, promijeniti dostupnu količinu svake veličine proizvoda, te urediti sliku. Pritiskom na gumb \textit{Update} promjene se spremaju u bazu i vidljive su u prikazu proizvoda. \\
            
             \begin{figure}[H]
                \centering
                \includegraphics[width=0.9\textwidth]{slike/testovi/sustav/updateproduct.png}
                \caption{Forma za uređivanje proizvoda}
                \label{fig:test4.1}
            \end{figure}
            
            \begin{figure}[H]
                \centering
                \includegraphics[width=\textwidth]{slike/testovi/sustav/productUpdateTest.png}
                \caption{\textit{Selenium} - koraci uređivanja proizvoda}
                \label{fig:test4.2}
            \end{figure}
            
            \underbar{\textbf{Test 5: Dodavanje proizvoda}}\\
            Pritiskom na na gumb \textit{plus} na stranici \textit{Products} unutar \textit{Admin page-a} korisnik pristupa formi za dodavanje novog proizvoda. Korisnik upisuje naziv, opis i cijenu proizvoda, odabire kategoriju u koju dodaje proizvod, gumbima \textit{plus} i \textit{minus} određuje količinu veličine koja će biti dostupna, te odabire fotografiju proizvoda s korisničkog računala. Svi podatci se pritiskom na gumb \textit{Add} spremaju u bazu podataka i novo dodani proizvod je vidljiv među već postojećim proizvodima. 
            
            \begin{figure}[H]
                \centering
                \includegraphics[width=0.8\textwidth]{slike/testovi/sustav/productadd.png}
                \caption{Forma za dodavanje proizvoda}
                \label{fig:test5.1}
            \end{figure}
            
            \begin{figure}[H]
                \centering
                \includegraphics[width=\textwidth]{slike/testovi/sustav/productAdded.png}
                \caption{Izgled stranice \textit{Products} na \textit{Admin page-u} nakon dodavanja novog proizvoda}
                \label{fig:test5.1}
            \end{figure}
            
            \begin{figure}[H]
                \centering
                \includegraphics[width=\textwidth]{slike/testovi/sustav/productAddTest.png}
                \caption{\textit{Selenium} - koraci dodavanja proizvoda}
                \label{fig:test5.2}
            \end{figure}
			 
			\underbar{\textbf{Test 6: Dodavanje kupona}}\\
			Korisnik dodavanjem kupona na stranici \textit{Coupons} omogućuje kupcima iskorištavanje popusta prilikom kupovine. Pritiskom na gumb \textit{plus} korisniku se otvara forma za dodavanje novog kupona. Upis količine dostupnih kupona, naziva kupona, roka trajanja kupona i količine popusta koji se ostvaruje potvrđuje se pritiskom gumba \textit{Add} i podatci se upisuju u bazu. Dodani kupon kupcima je vidljiv na stranici \textit{Home}. 
			
			\begin{figure}[H]
                \centering
                \includegraphics[width=\textwidth]{slike/testovi/sustav/coupons.png}
                \caption{Izgled stranice \textit{Coupons}}
                \label{fig:test6.4}
            \end{figure}
            
			\begin{figure}[H]
                \centering
                \includegraphics[width=\textwidth]{slike/testovi/sustav/addcoupon.png}
                \caption{Forma za dodavanje kupona}
                \label{fig:test6.1}
            \end{figure}
            
            \begin{figure}[H]
                \centering
                \includegraphics[width=\textwidth]{slike/testovi/sustav/couponAdded.png}
                \caption{Izgled stranice \textit{Coupons} nakon dodavanja novog kupona}
                \label{fig:test6.2}
            \end{figure}
            
            \begin{figure}[H]
                \centering
                \includegraphics[width=\textwidth]{slike/testovi/sustav/couponsAddTest.png}
                \caption{\textit{Selenium} - koraci dodavanja kupona}
                \label{fig:test6.3}
            \end{figure}
            
            \underbar{\textbf{Test 7: Dodavanje vlasnika}}\\
            Administrator odabirom opcije \textit{Shop owners} na \textit{Admin page-u} dobiva mogućnost upravljanja vlasnicima trgovine. Uz prikazan popis trenutnih vlasnika, pritiskom na gumb \textit{plus} administratoru se omogućuje dodavanje još jednog vlasnika u popis. U padajućem izborniku, administrator odabire korisnika kojemu želi dati ovlasti vlasnika trgovine. Pritiskom na gumb \textit{Add} odabranom korisniku u bazi se mijenja uloga iz \textit{BasicUser} u \textit{Owner} i dodaje se na popis vlasnika trgovine. 
            
            \begin{figure}[H]
                \centering
                \includegraphics[width=\textwidth]{slike/testovi/sustav/dodavanjeVlasnika.jpeg}
                \caption{Izgled stranice \textit{Shop owners}}
                \label{fig:test7.1}
            \end{figure}
            
            \begin{figure}[H]
                \centering
                \includegraphics[width=\textwidth]{slike/testovi/sustav/addowner.png}
                \caption{Forma za dodavanje vlasnika}
                \label{fig:test7.2}
            \end{figure}
            
            \begin{figure}[H]
                \centering
                \includegraphics[width=\textwidth]{slike/testovi/sustav/dodanVlasnik.jpeg}
                \caption{Izgled stranice \textit{Shop owners} nakon dodavanja novog vlasnika}
                \label{fig:test7.4}
            \end{figure}
            
            \begin{figure}[H]
                \centering
                \includegraphics[width=\textwidth]{slike/testovi/sustav/dodavanjeVlasnikaTest.jpeg}
                \caption{\textit{Selenium} - koraci dodavanja vlasnika}
                \label{fig:test7.3}
            \end{figure}
            
			
			\eject 
		
		
		\section{Dijagram razmještaja}
		
			
			Dijagram razmještaja je statički UML dijagram koji opisuje topologiju sustava te prikazuje odnos sklopovskih i programskih dijelova. \\
			Komunikacija se odvija između dva uređaja - korisničkog i poslužiteljskog računala putem HTTP protokola. Korisnik (kojih može biti više) putem web preglednika pristupa web aplikaciji, dok sama web aplikacija komunicira s bazom podataka. Na poslužiteljskom računalu nalaze se i web poslužitelj i poslužitelj baze podataka.\\
			
			\begin{figure}[H]
				\includegraphics[width=\linewidth]{slike/dijagramRazmjestaja.png}
				\caption{Dijagram razmještaja}
				\label{fig:promjene9}
			\end{figure}

			
			\eject 
		
		\section{Upute za puštanje u pogon}
		
			
			Pri puštanju aplikacije u pogon koristimo alat \underbar{Heroku}\footnote{\url{https://www.heroku.com/}}. Heroku je cloud platforma koja pruža usluge i alate za razvoj i pokretanje mobilnih i web aplikacija. Platforma podržava nekoliko programskih jezika: \textit{Node.js}, \textit{Ruby}, \textit{Java}, \textit{PHP}, \textit{Python}, \textit{Go}, \textit{Scala}, \textit{Clojure}. Za puštanje aplikacije u pogon i korištenje Heroku alata, potrebno je dignuti \textit{backend} i \textit{frontend} za dvije zasebne aplikacije. \\
			
			Prilikom dizanja \textit{backenda} izvršeni su idući koraci: 
			
			\begin{packed_enum}
                \item Instaliranje \textit{Gunicorna}\footnote{\url{https://gunicorn.org/}}
                    \begin{figure}[H]
                        \centering
    				    \includegraphics[width=\linewidth]{slike/pogon/gunicorn.png}
    				    \caption{Pripremanje aplikacije za postavljanje na Heroku - korak 1}
    				    \label{fig:promjene10}
    		    	\end{figure}
    		    	
    		    \textit{Gunicorn} je web server zadužen za upravljanje događajima između web servera \textit{Heroku} i naše aplikacije. U ove događaje ubrajamo: komuniciranje s više web servera, reagiranje na više web zahtjeva odjednom i raspodjela tereta, čuvanje višestrukih procesa pokrenute web aplikacije.\\
                
                \item Stvaranje datoteke requirements.txt koji ima navedene sve korištene biblioteke
                    \begin{figure}[H]
                        \centering
    				    \includegraphics[width=\linewidth]{slike/pogon/req.png}
    				    \caption{Pripremanje aplikacije za postavljanje na Heroku - korak 2}
    				    \label{fig:promjene11}
    		    	\end{figure}
    		    	\begin{figure}[H]
    		    	    \centering
    				    \includegraphics[width=0.7\linewidth]{slike/pogon/biblioteke.png}
    				    \caption{Pripremanje aplikacije za postavljanje na Heroku - korak 2 - korištene biblioteke}
    				    \label{fig:promjene12}
    		    	\end{figure}
    		    	
    		    Za instaliranje biblioteka u nekome okruženju, u našem projektu, koristimo \textit{package manager pip}. Naredba \textit{pip freeze \(>\) requirements.txt} sve naše biblioteke i njihove verzije zapiše u datoteku \textit{requirements.txt}. Navedenu datoteku server \textit{Heroku} prilikom puštanja u pogon (eng. \textit{deployment}) potraži i izvrši naredbu \textit{pip install -r requirements.txt} pri čemu se na serveru instaliraju sve potrebne biblioteke za rad s aplikacijom.\\
		    	
                \item Izvršavanje prijave i kreiranje projekta (kreiranje je napravljeno prije, stoga druga naredba sada nije izvršena)
                    \begin{figure}[H]
                        \centering
    				    \includegraphics[width=\linewidth]{slike/pogon/loginCreate.jpeg}
    				    \caption{Pripremanje aplikacije za postavljanje na Heroku - korak 3}
    				    \label{fig:promjene13}
    		    	\end{figure}
		    	
                \item Dodavanje remote repository-ja na Heroku - ime repozitorija mora biti jednako kao i ime projekta
                    \begin{figure}[H]
                        \centering
    				    \includegraphics[width=\linewidth]{slike/pogon/repozitorij.jpeg}
    				    \caption{Pripremanje aplikacije za postavljanje na Heroku - korak 4}
    				    \label{fig:promjene14}
    		    	\end{figure}
                    
                \item Stvaranje Procfile\footnote{\url{https://devcenter.heroku.com/articles/procfile}}
                    \begin{figure}[H]
                        \centering
    				    \includegraphics[width=\linewidth]{slike/pogon/procfile.jpeg}
    				    \caption{Pripremanje aplikacije za postavljanje na Heroku - korak 5}
    				    \label{fig:promjene15}
    		    	\end{figure}
    		    	\begin{figure}[H]
    		    	    \centering
    				    \includegraphics[width=\linewidth]{slike/pogon/sadrzajProcfile.png}
    				    \caption{Pripremanje aplikacije za postavljanje na Heroku - korak 5 - sadržaj Procfile-a}
    				    \label{fig:promjene16}
    		    	\end{figure}
		    	
		    	\item Prebacivanje datoteke u lokalni repozitorij
    		    	\begin{figure}[H]
    		    	    \centering
    		    	    \includegraphics[width=\linewidth]{slike/pogon/add.png}
    		    	    \includegraphics[width=\linewidth]{slike/pogon/commit.png}
    		    	    \caption{Pripremanje aplikacije za postavljanje na Heroku - korak 6}
    		    	    \label{fig:promjena17}
    		    	\end{figure}
		    	
		    	\item Slanje napravljenih promjena na udaljeni repozitorij - heroku master
    		    	\begin{figure}[H]
    		    	    \centering
    		    	    \includegraphics[width=\linewidth]{slike/pogon/push.jpeg}
    		    	    \caption{Pripremanje aplikacije za postavljanje na Heroku - korak 7}
    		    	    \label{fig:promjena18}
    		    	\end{figure}
            \end{packed_enum}
			\pagebreak
	        Za puštanje \textit{frontenda} u pogon potrebno je izvršiti sljedeće korake: 
	        
	        \begin{packed_enum}
	            \item Kreirati novu aplikaciju na \textit{Heroku} koja ima slodobnu domenu (pretpostavlja se da smo se prije toga prijavili na servis \textit{Heroku})
	                \begin{figure}[H]
	                    \centering	                    \includegraphics[width=\linewidth]{slike/pogon/kreiranjeAplikacije.jpeg}
	                    \caption{Pripremanje aplikacije za puštanje u pogon - korak 1}
	                    \label{fig:promjena19}
	                \end{figure}
	                
	            \item Instalacija \textit{Heroku}/\textit{Heroku CLI}\footnote{\url{https://devcenter.heroku.com/articles/heroku-cli}}
	                \begin{figure}[H]
	                    \centering	                    \includegraphics[width=\linewidth]{slike/pogon/herokuCLI.jpeg}
	                    \caption{Pripremanje aplikacije za puštanje u pogon - korak 2}
	                    \label{fig:promjena20}
	                \end{figure}
	                
	            \item Prijava na servis \textit{Heroku}
	                \begin{figure}[H]
	                    \centering	                    \includegraphics[width=\linewidth]{slike/pogon/loginHeroku.jpeg}
	                    \caption{Pripremanje aplikacije za puštanje u pogon - korak 3}
	                    \label{fig:promjena21}
	                \end{figure}
	                
	            \item Inicijalizacija git repozitorija
	                \begin{figure}[H]
	                    \centering	                    \includegraphics[width=\linewidth]{slike/pogon/initRep.jpeg}
	                    \caption{Pripremanje aplikacije za puštanje u pogon - korak 4}
	                    \label{fig:promjena22}
	                \end{figure}
	                
	            \item Dodavanje promjena u stvoreni lokalni repozitorij
	                \begin{figure}[H]
	                    \centering	                    \includegraphics[width=\linewidth]{slike/pogon/addRep.jpeg}
	                    \includegraphics[width=\linewidth]{slike/pogon/commitRep.jpeg}
	                    \caption{Pripremanje aplikacije za puštanje u pogon - korak 5}
	                    \label{fig:promjena23}
	                \end{figure}
	                
	           \item Dodavanje remote git repozitorija 
	                \begin{figure}[H]
	                    \centering	                    \includegraphics[width=\linewidth]{slike/pogon/remoteHeroku.jpeg}
	                    \caption{Pripremanje aplikacije za puštanje u pogon - korak 6}
	                    \label{fig:promjena24}
	                \end{figure}
	                
	           \item Slanje napravljenih promjena na udaljeni repozitorij - heroku (remote)
	                \begin{figure}[H]
	                    \centering	                    \includegraphics[width=\linewidth]{slike/pogon/pushHeroku.jpeg}
	                    \caption{Pripremanje aplikacije za puštanje u pogon - korak 7}
	                    \label{fig:promjena25}
	                \end{figure}
	        \end{packed_enum}
	        
	        Nakon izvršavanje zadnjeg koraka (7.), aplikacija je izgrađena na serveru i spremna za korištenje. 
	        
	        \begin{figure}[H]
	            \centering	                    \includegraphics[width=\linewidth]{slike/pogon/overview.jpeg}
	            \caption{Izgled overview pagea nakon puštanja u pogon}
	            \label{fig:promjena24}
	       \end{figure}
	        
	        Krajnji rezultat izvršenih koraka s \textit{backend} strane i s \textit{frontend} strane je je puštanje aplikacije u pogon alatom \textit{Heroku} i mogućnost korištenja naše aplikacije. \\
	        
	        Aplikaciji se može pristupiti putem linka \url{https://greenteamshop.herokuapp.com/}
	        
	        \begin{figure}[H]
	            \centering
	            \includegraphics[width=\linewidth]{slike/pogon/app.png}
	            \caption{Prikaz aplikacije nakon puštanja u pogon alatom \textit{Heroku}}
	            \label{fig:promjena27}
	        \end{figure}
			
			
			\eject 