\chapter{Arhitektura i dizajn sustava}
		
		\text Arhitektura sustava sačinjena je od sljedećih podsustava :
		    \begin{packed_item}
		        \item Web preglednik
		        \item Web poslužitelj
		        \item Baza podataka
		    \end{packed_item}
		    
		    \begin{figure} [H]
			\includegraphics[scale=0.3]{slike/arhitektura.png}
			\centering
			\caption{Arhitektura sustava}
			\label{fig:promjene4}
		\end{figure} 



	\underbar{Web preglednik} softverska je aplikacija za pristup informacijama na World Wide Webu. Korisnik putem web preglednika šalje zahtjeve web poslužitelju. \\
	
	\underbar{Web poslužitelj} omogućuje komunikaciju klijenta s aplikacijom. Ta komunikacija se odvija preko HTTP protokola. Upravo poslužitelj je taj koji pokrene web aplikaciju prenoseći joj korisnički zahtjev. \\


 Odabrano razvojno okruženje za	\textbf{Frontend} je \textit{WebStorm}, a za 	\textbf{Backend} je \textit{PyCharm}.Za izradu aplikacije korišteni su frameworkovi Flask (koji se piše u \underbar{Pythonu}) i React (korišteni jezici su \underbar{JavaScript, HTML, CSS}). \\
 
 \textbf{Dokumentacija programske podrške} pisana je u online okruženju \textit{OverLeaf}. \\
 
 Za \textbf{bazu podataka} koristimo \textit{PostgreSql}, a u developmentu nam pomaže njegovo grafičko sučelje PgAdmin4. \\
 
 Naša web aplikacija je RESTful (\textbf{RE}presentational \textbf{S}tate \textbf{T}ransfer - skup pravila koji definiraju aplikaciju) aplikacija. \\
 Sama komunikacija backenda i frontenda odvija se HTTP request metodama, dok se podaci šalju JSON formatima. \\
 
 Nije korištena MVC arhitektura zbog toga što frontend framework omogućuje jednostavniji i brži razvoj. \\
 
 \pagebreak
	


		

				
		\section{Baza podataka}
			
		
            \begin{flushleft}Prilikom izgradnje sustava, dolazi do komunikacije s bazom podataka.Baza koju mi koristimo je relacijska, a njena zadaća je brza i efikasna pohrana, dohvat i izmjena podataka.
            \end{flushleft}
            
            \underbar{Entiteti} baze podataka su:
            
            \begin{packed_item}
				\item Baskets (Košarice)
				\item Bills (Računi)    
				\item Categories (Kategorije)
				\item Products (Proizvodi)
				\item Purchases (Kupnje)
				\item Roles (Uloge)
				\item Sizes (Veličine)
				\item Users (Korisnici)
				\item productCategories (Kategorije proizvoda)
				\item userBaskets (Korisničke košarice)
				\item userRoles (Uloge korisnika)
			\end{packed_item}

        
            Primarni ključevi biti će podebljani i podcrtani, a strani ključevi podcrtani.
		
		    \pagebreak
		    
			\subsection{Opis tablica}
			

								
				\textbf{BASKETS(Košarice)}  Ovaj entitet sadrži informacije(veličinu i šifru proizvoda) o proizvodu koji je dodan u dio košarice određenog korisnika. Sadrži atribute: productId, sizeId, amount(količina tog proizvoda u toj veličini), basketId (predstavlja dio košarice tog korisnika) i userBasketId (koji ovaj dio košarice povezuje s ostalim dijelovima te košarice tog korisnika).
				
				
				\begin{longtabu} to \textwidth {|X[10, l]|X[6, l]|X[20, l]|}
					\hline \multicolumn{3}{|c|}{\textbf{BASKETS (KOŠARICE)}}	 \\[3pt] \hline
					\endfirsthead
					
					\hline \multicolumn{3}{|c|}{\textbf{BASKETS (KOŠARICE)}}	 \\[3pt] \hline
					\endhead
					
					\hline 
					\endlastfoot
					
					\textbf{\underbar{productId}} & bigint &  Šifra proizvoda u košarici	\\ \hline
					\textbf{\underbar{sizeId}} & bigint & Šifra veličine proizvoda \\ \hline
					\textbf{\underbar{amount}} & bigint & Količina tog proizvoda te veličine u košarici \\ \hline
					\textbf{\underbar{basketId}} & bigint & Jedinstvena šifra košarice s tim proizvodom \\ \hline
					\underbar{userBasketId} & integer & Šifra košarice tog korisnika  \\ \hline

					
					
				\end{longtabu}
				
				
				
				\textbf{BILLS(Računi)}  Ovaj entitet sadrži informacije o izdanom računu. Sadrži atribute: billId, pdv, zki, jir i timeDate. Svi atributi usko su vezani uz taj jedan račun i detaljno ga opisuju.
				
				
				\begin{longtabu} to \textwidth {|X[10, l]|X[6, l]|X[20, l]|}
					\hline \multicolumn{3}{|c|}{\textbf{BILLS (RAČUNI)}}	 \\[3pt] \hline
					\endfirsthead
					
					\hline \multicolumn{3}{|c|}{\textbf{BILLS (RAČUNI)}}	 \\[3pt] \hline
					\endhead
					
					\hline 
					\endlastfoot
					
					\textbf{\underbar{billId}} & bigint &  Jedinstvena šifra računa	\\ \hline
					pdv & bigint & PDV uračunat u cijenu \\ \hline
					zki & varchar(100) & ZKI računa \\ \hline
					jir & varchar(100) & JIR računa \\ \hline
					timeDate & varchar(50) & Datum i vrijeme izdavanja računa  \\ \hline

				\end{longtabu}
				
					\textbf{CATEGORIES(Kategorije)}  Ovaj atribut opisuje postojeće kategorije. Sadrži atribute: categoryId i categoryName. 
				
				
				\begin{longtabu} to \textwidth {|X[10, l]|X[6, l]|X[20, l]|}
					\hline \multicolumn{3}{|c|}{\textbf{CATEGORIES (KATEGORIJE)}}	 \\[3pt] \hline
					\endfirsthead
					
					\hline \multicolumn{3}{|c|}{\textbf{CATEGORIES (KATEGORIJE)}}	 \\[3pt] \hline
					\endhead
					
					\hline 
					\endlastfoot
					
					\textbf{\underbar{categoryId}} & bigint &  Jedinstvena šifra kategorije	\\ \hline
					categoryName & varchar(100) & Naziv kategorije \\ \hline


				\end{longtabu}
				
					\textbf{PRODUCTS(Proizvodi)}  Ovaj entitet sadrži detaljne informacije o pojedinom proizvodu. Sadrži atribute: productId, productName, productPrice, imgURL, description i sizeId (kao foreign key na tablicu Sizes)
				
				
				\begin{longtabu} to \textwidth {|X[10, l]|X[6, l]|X[20, l]|}
					\hline \multicolumn{3}{|c|}{\textbf{PRODUCTS (PROIZVODI)}}	 \\[3pt] \hline
					\endfirsthead
					
					\hline \multicolumn{3}{|c|}{\textbf{PRODUCTS (PROIZVODI)}}	 \\[3pt] \hline
					\endhead
					
					\hline 
					\endlastfoot
					
					\textbf{\underbar{productId}} & bigint &  Jedinstvena šifra proizvoda	\\ \hline
					productName & varchar(100) & Naziv proizvoda \\ \hline
					productPrice & double precision & Cijena proizvoda \\ \hline
					imgURL & text & URL slike proizvoda \\ \hline
					description & varchar(200) & Opis proizvoda  \\ \hline
					\underbar{sizeId} & integer & Veličina proizvoda \\ \hline

				\end{longtabu}
				
					\textbf{PURCHASES(Kupnje)}  Ovaj entitet opisuje obavljenu kupnju nekog korisnika. Sadrži atribute: purchaseId, couponId, billId i userBasketId. Svaka kupnja određena je jedinstvenim id-om, a pomoću ostalih atributa referencira tablice pomoću koje se može odrediti je li kupon iskorišten,i ako je koji je iskorišten, koji je korisnik obavio kupnju i to koje svoje košarice te povezati račun te kupnje.
				
				
				\begin{longtabu} to \textwidth {|X[10, l]|X[6, l]|X[20, l]|}
					\hline \multicolumn{3}{|c|}{\textbf{PURCHASES (KUPNJE)}}	 \\[3pt] \hline
					\endfirsthead
					
					\hline \multicolumn{3}{|c|}{\textbf{PURCHASES (KUPNJE)}}	 \\[3pt] \hline
					\endhead
					
					\hline 
					\endlastfoot
					
					\textbf{\underbar{purchaseId}} & bigint &  Jedinstvena šifra kupnje	\\ \hline
					\underbar{couponId} & integer & Šifra kupona koji je iskorišten za ovu kupnju \\ \hline
					\underbar{billId} & bigint & Šifra računa vezanog uz ovu kupnju \\ \hline
					\underbar{userBasketId} & bigint & Šifra kupljene korisničke košarice \\ \hline

				\end{longtabu}
				
					\textbf{ROLES(Uloge)}  Ovaj entitet definira moguće uloge korisnika u sustavu. Sadrži atribute: roleId i roleName.
				
				
				\begin{longtabu} to \textwidth {|X[10, l]|X[6, l]|X[20, l]|}
					\hline \multicolumn{3}{|c|}{\textbf{ROLES (ULOGE)}}	 \\[3pt] \hline
					\endfirsthead
					
					\hline \multicolumn{3}{|c|}{\textbf{ROLES (ULOGE)}}	 \\[3pt] \hline
					\endhead
					
					\hline 
					\endlastfoot
					
					\textbf{\underbar{roleId}} & bigint &  Jedinstvena šifra uloge	\\ \hline
					roleName & varchar(50) & Naziv uloge korisnika \\ \hline
		

				\end{longtabu}
				
					\textbf{SIZES(Veličine)}  Ovaj entitet definira moguće veličine proizvoda. Sadrži entitete sizeId i sizeName.
				
				
				\begin{longtabu} to \textwidth {|X[10, l]|X[6, l]|X[20, l]|}
					\hline \multicolumn{3}{|c|}{\textbf{SIZES (VELIČINE)}}	 \\[3pt] \hline
					\endfirsthead
					
					\hline \multicolumn{3}{|c|}{\textbf{SIZE (VELIČINE)}}	 \\[3pt] \hline
					\endhead
					
					\hline 
					\endlastfoot
					
					\textbf{\underbar{sizeId}} & bigint &  Jedinstvena šifra veličine	\\ \hline
					sizeName & char & Oznaka veličine \\ \hline
	

				\end{longtabu}
				
					\textbf{USERS(Korisnici)}  Ovaj entitet opisuje korisnike sustava. Sadrži atribute: userId, email, firstName, lastName, address, passwordHash i emailConfirmed.
				
				\begin{longtabu} to \textwidth {|X[10, l]|X[6, l]|X[20, l]|}
					\hline \multicolumn{3}{|c|}{\textbf{USERS (KORISNICI)}}	 \\[3pt] \hline
					\endfirsthead
					
					\hline \multicolumn{3}{|c|}{\textbf{USERS (KORISNICI)}}	 \\[3pt] \hline
					\endhead
					
					\hline 
					\endlastfoot
					
					\textbf{\underbar{userId}} & uuid &  Jedinstvena šifra korisnika	\\ \hline
					email & varchar(100) & Jedinstveni email korisnika \\ \hline
					firstName & varchar(20) & Ime korisnika \\ \hline
					lastName & varchar(50) & Prezime korisnika proizvoda \\ \hline
					address & varchar(50) & Adresa korisnika  \\ \hline
					passwordHash & text & Šifrirana lozinka korisnika \\ \hline
					emailConfirmed & boolean & Oznaka je li korisnik potvrdio mail nakon registracije \\ \hline

				\end{longtabu}
				
					\textbf{PRODUCTCATEGORIES(Kategorije proizvoda)}  Ovaj entitet povezuje proizvod s kategorijom. Svaka kombinacija proizvoda i kategorije ima jedinstveni atribut productCategoryId, a referencira tablice proizvoda i kategorije pomoću atributa productId i categoryId.
				
				\begin{longtabu} to \textwidth {|X[10, l]|X[6, l]|X[20, l]|}
					\hline \multicolumn{3}{|c|}{\textbf{PRODUCTCATEGORIES(KATEGROIJE PROIZVODA)}}	 \\[3pt] \hline
					\endfirsthead
					
					\hline \multicolumn{3}{|c|}{\textbf{PRODUCTCATEGORIES (KATEGORIJE PROIZVODA)}}	 \\[3pt] \hline
					\endhead
					
					\hline 
					\endlastfoot
					
					\textbf{\underbar{productCategoryId}} & bigint &  Jedinstvena šifra koja povezuje kategoriju s proizvodom	\\ \hline
					\underbar{productId} & integer & Šifra proizvoda \\ \hline
					\underbar{categoryId} & integer & Šifra kategorije \\ \hline


				\end{longtabu}
				
									\textbf{USERBASKETS(Korisničke košarice)}  Ovaj entitet povezuje korisnika s njegovim košaricama. Košarica može biti trenutno aktivna, ali može biti i neka košarica koja je već kupljena. Aktivnost košarice izražena je atributom isActive, a atribut userId veže korisnika na njegovu košaricu označenu s atributom userBasketId.
				
				\begin{longtabu} to \textwidth {|X[10, l]|X[6, l]|X[20, l]|}
					\hline \multicolumn{3}{|c|}{\textbf{USERBASKETS(KORISNIČKE KOŠARICE)}}	 \\[3pt] \hline
					\endfirsthead
					
					\hline \multicolumn{3}{|c|}{\textbf{USERBASKETS (KORISNIČKE KOŠARICE)}}	 \\[3pt] \hline
					\endhead
					
					\hline 
					\endlastfoot
					
					\textbf{\underbar{userBasketId}} & bigint &  Jedinstvena šifra koja povezuje korisnika s njegovim košaricama	\\ \hline
					\underbar{userId} & uuid & Šifra korisnika \\ \hline
					isActive & boolean & Oznaka aktivnosti košarice \\ \hline


				\end{longtabu}
				
				
													\textbf{USERROLES(Uloge korisnika)}  Ovaj entitet određuje ulogu korisniku. Korisnik može imati samo jednu ulogu i kombinacija uloge i korisnika jedinstveno je označena atributom userRoleId. Atributima userId i roleId referenciraju se tablice odgovarajućih entiteta za povezivanje korisnika i uloge.
				
				\begin{longtabu} to \textwidth {|X[10, l]|X[6, l]|X[20, l]|}
					\hline \multicolumn{3}{|c|}{\textbf{USERROLES(ULOGE KORISNIKA)}}	 \\[3pt] \hline
					\endfirsthead
					
					\hline \multicolumn{3}{|c|}{\textbf{USERROLES (ULOGE KORISNIKA)}}	 \\[3pt] \hline
					\endhead
					
					\hline 
					\endlastfoot
					
					\textbf{\underbar{userRoleId}} & bigint &  Jedinstvena šifra koja povezuje korisnika i ulogu	\\ \hline
					\underbar{userId} & uuid & Šifra korisnika \\ \hline
					\underbar{roleId} & uuid & Šifra uloge \\ \hline
		


				\end{longtabu}
				
			\pagebreak
			
			
			\subsection{Dijagram baze podataka}
        
            		\begin{figure}[H]
					\includegraphics[width=\linewidth]{slike/ERdijagram.PNG}
					\caption{ER dijagram baze podataka}
					\label{fig:promjene8}
				\end{figure}

			
			\eject
			
			
		\section{Dijagram razreda}

	
Sve klase u našem kodu nasljeđuju klasu MethodView flaskove biblioteke. MethodView je klasa koja šalje request zahtjeve utemeljene na odgovarajućim metodama unutar podređenih klasa, npr. ako se implementira metoda get u podređenoj klasi, ona će biti iskorištena za obradu GET zahtjeva. Klase nisu međusobno povezane jer je povezivanje određenih dijelova aplikacije rješeno u bazi podataka, pa bi povezivanje u kodu bilo samo dupli posao, a ne postoje viewi i controlleri jer se, kao što je ranije u tekstu navedeno, ne koristi MVC arhitektura. \\
Klasa \textit{Products} predstavlja proizvode, a klasa \textit{Category} predstavlja kategorije u trgovini. Klasa \textit{Stock} vezana je uz stanje proizvoda na zalihama, dok klasa \textit{Coupons} prati trenutno aktivne, ali i istekle kupone u web trgovini. Klase \textit{Bills} i \textit{Baskets} usko su vezane uz korisnika, čiji se id dobiva putem tokena, i prikazuju njegove račune i košarice u web trgovini. Klase \textit{Registration} i \textit{Login} vezane su uz rad aplikacije. \textit{Login} predstavlja autorizaciju već postojećeg korisnika, a \textit{Registration} ubacivanje novog korisnika u sustav (tj. bazu podataka).

		\begin{figure}[H]
				\includegraphics[width=\linewidth]{slike/ClassDiagram0.png}
				\caption{Dijagram razreda - odnos između glavnih entiteta aplikacije}
				\label{fig:promjene9}
			\end{figure}

Klasa \textit{Users} vezana je uz manipulaciju ulogama korisnika u aplikaciji, dok klasa \textit{EditProfile} omogućuje izmjenu podataka o korisniku. Klasa \textit{Checkout} potrebna je radi potvrđivanja kupovine i slanja email potvrde. Klasa \textit{Search} predstavlja brzo pretraživanje proizvoda. Klasa \textit{UserBasket} predstavlja se korisnikove košarice, dok klasa \textit{Purchases} predstavlja sve provedene kupovine u obliku broja računa i ukupne zarade. 
Klasa \textit{Activate} predstavlja aktivaciju korisničkog računa. 
Komunikacija s vanjskom aplikacijom, ostvaruje se klasom \textit{Holding}.

		\begin{figure}[H]
				\includegraphics[width=\linewidth]{slike/ClassDiagram1.png}
				\caption{Dijagram razreda - odnos između glavnih entiteta aplikacije}
				\label{fig:promjene9}
			\end{figure}

			
			\eject
		
		\section{Dijagram stanja}
			
			
			Dijagram stanja opisuje dinamičko ponašanje dijela sustava prikazujući stanja objekata te prijelaze iz jednog u drugo stanje utemeljene na događajima.
			Na slici je prikazan dijagram stanja za prijavljenog korisnika - kupca. Nakon prijave kupcu se prikazuje početna stranica na kojoj on može pregledati svoju trenutnu košaricu, pregledati proizvode u trgovini ili pregledati osobni profil.\\
			Klikom na "Proizvodi" prikazuju mu se proizvodi u trgovini. On može odabrati određen proizvod klikom na njega te tada, ovisno o dostupnosti željene veličine, ili dodaje taj proizvod u košaricu ili se vraća na pregled svih proizvoda.\\
			Klikom na "Profil" kupcu se prikazuju njegovi osobni podaci koje može urediti. Također može izabrati opciju brisanja korisničkog računa.\\
            Klikom na "Košarica" kupcu se prikazuje njegova aktivna košarica iz koje može izbrisati dodane proizvode ili obaviti kupnju klikom na "Checkout".
			
					\begin{figure}[H]
				\includegraphics[width=\linewidth]{slike/DijagramStanja-KUPAC.png}
				\caption{Dijagram stanja - Kupac}
				\label{fig:promjene9}
			\end{figure}
			\eject 
		
		\section{Dijagram aktivnosti}
			
			Dijagram aktivnosti koristi se za modeliranje toka upravljanja ili modeliranje toka podataka. Prikazuje aktivnosti koje se u sustavu obavljaju korak po korak.\\
			Dijagram aktivnosti na slici ispod prikazuje aktivnost dodavanja proizvoda u košaricu.\\
			Kupcu se nakon prijave u sustav prikazuju svi proizvodi u sustavu nakon čega on odabire određeni proizvod koji mu se sviđa. Zatim nakon prikaza detalja o tom proizvodu, odabire željenu veličinu proizvoda i odabire opciju za dodavanje tog proizvoda u košaricu nakon čega se taj odabir pohrani u bazi podataka.\\

	\begin{figure}[H]
	    	\includegraphics[width=\linewidth]{slike/dijagramAktivnosti.png}
				\caption{Dijagram aktivnosti - Dodavanje proizvoda u košaricu}
				\label{fig:promjene9}
			\end{figure}
			
			\eject
		\section{Dijagram komponenti}
		
		
	Dijagram komponenti vizualizira međuovisnost implementacijskih komponenti te odnos programske potpore prema okolini. \\
    Pomoću komponente Router aplikacija komunicira s Frontend dijelom, koristeći sučelje Dohvati HTML, CSS i JS datoteke, ovisno o urlu, određuje koja će datoteke biti poslužena na sučelju korisnika. Ona je ovisna o reactovoj biblioteci - ReactJavaScript. Komunikacija backenda i frontenda odvija se preko sučelja Dohvati JSON. Komponenta REST API poslužuje podatke backenda, dok ih bulit-in controlleri obrađuju. Tim istim controllerima, komponenta Psycopy2 poslužuje podatke koje je prethodno dohvatila iz baze podataka.
	        \begin{figure}[H]
	    	\includegraphics[width=\linewidth]{slike/dijagramKomponenti.png}
				\caption{Dijagram komponenti}
				\label{fig:promjene9}
			\end{figure}


