# Користувачі

## Користувач

---

**`Користувач`** є набором інформації про людину, що зареєстрована на сервісі. Ця інформація не залежить від ролі, тому винесена в окрему таблицю. Всі атрибути є *обов'язковими*, окрім адреси.

Номер телефону і електронна пошта є *унікальними* серед всіх **`користувачів`**, тобто неможливо зареєструвати двох **`користувачів`** на ту саму електронну пошту чи телефон.

Час, коли **`користувач`** зареєструвався на сервісі, генерується автоматично базою даних при додаванні нового запису.

## Клієнт

---

**`Клієнт`** - це роль, що дозволяє [`користувачу`](#користувач) замовляти послуги на сервісі. Ця роль вибирається за замовчуванням при реєстрації на сервісі.

**`Клієнт`** містить посилання на *унікального* [`користувача`](#користувач) (зв'язок: *один до одного*). Тобто неможливо зареєструвати двох **`клієнтів`** на одного [`користувача`](#користувач).

**`Клієнт`** може організовувати [`вечірки`](../events#вечірка) (опційно - знагоди якоїсь [`події`](../events#подія)) й запрошувати на них [`друзів`](#друг).

**`Клієнт`** може створювати [`подарунки`](../gifts#подарунок) і [`дарувати`](../gifts#дарування) їх [`друзям`](#друг).

**`Клієнт`** може реєструвати [`скаргу`](../feedbacks#скарга) на [`найнятого друга`](../events#найнятий-друг), а також ставити [`підпис`](../feedbacks#скарга-signer) під [`скаргою`](../feedbacks#скарга) авторства інших **`клієнтів`**.

## Друг

---

**`Друг`** - це роль [`користувача`](#користувач), що дозволяє будь-якому [`клієнту`](#клієнт) найняти його в якості тимчасового супутника на [`вечірку`](../events#вечірка).

Аналогічно до [`клієнта`](#клієнт), **`друг`** містить посилання на унікального [`користувача`](#користувач) (зв'язок: *один до одного*). Тобто неможливо зареєструвати двох **`друзів`** на одного [`користувача`](#користувач).

**`Друг`** може [`отримувати`](../gifts#дарування) [`подарунки`](../gifts#подарунок) від [`клієнта`](#клієнт), а також[`повертати`](../gifts#дарування) їх назад (хоча й *не обов'язково*).

**`Друг`** може взяти [`вихідний`](#vacation) на один день. Кількість таких днів є необмеженою, тобто **`друг`** технічно може бути недоступним жодного дня.

## Вихідний

---

**`Вихідний`** - це дата, коли [`друг`](#друг) є недоступним для [`найму`](../events#найнятий-друг).

Неможливо одному [`другу`](#друг) зареєструвати більше одного вихідного на ту саму дату. Тобто значення окремих полів таблиці можуть повторюватися, але весь запис є *унікальним*.

[`Друг`](#друг) не може взяти вихідний на дату, коли він є [`найнятий`](../events#найнятий-друг) на [`вечірку`](../events#вечірка).
