[[_TOC_]]

## Цикл розробки - GitLab Flow

- Створюєте нову картку, описуєте в ній фічу/фікс/покращення тощо, мотивацію і потенційні труднощі. Прикріплюєте поточний майлстоун (етап), і лейбли (теги). Призначаєте картку собі або тому, хто за неї відповідатиме.
- На основі картки створюєте новий **Merge Request** (велика синя кнопка справа під текстом картки після її створення). Це автоматично створить нову git-гілку, назва якої починається з номера картки і продовжується її заголовком. 
- Локально з папки проекту стягуєте оновлення з репо (`git pull`), і перемикаєтесь на новостворену гілку (`git checkout номер-заголовок-гілки`).
- Комітите зміни локально (`git add`, `git commit`), і пхаєте в репо (`git push`). Не обов'язково пхати кожен коміт окремо, можна по декілька на раз, але загалом не затримувати зміни локально на більше ніж один день. Аби код в репо був актуальним, так як ним користуються інші розробники. 
- Коли вважаєте, що завдання виконане - позначаєте MR як Ready і призначаєте review-ера. Рев'ювер перегляне ваші зміни, і змерджить зміни в головну гілку. Або зробить рев'ю з зауваженнями/пропозиціями. Після їх обговорення та можливої реалізації в тій же гілці, знову призначаєте рев'ювера, і так далі.

## Повідомлення git-комітів
Дотримуйтесь правил, описаних в [цій статті](https://cbea.ms/git-commit/).
- Мова повідомлення - англійська;
- Довжина заголовку - до 50 символів;
- Якщо є додаткова інформація, яку варто включити в повідомлення, так зване "тіло":
  - Розділяйте тіло і заголовок пустим рядком;
  - Кожен рядок тіла не повинен бути довшим ніж 72 символи;
- Заголовок в пасивному тоні, "що цей коміт зробить", тобто `Add the main page`, а не `Added the main page` чи `Adding the main page`;
- Заголовок починається з одного з наступних слів:
  - `Add` - для додавання чогось нового - функціоналу, нових компонентів, файлів, функцій, модулів, тестів тощо. E.g. `Add the home page`;
  - `Update` - для зміни існуючих файлів і їх вмісту, зміни структури проекту, оновлення залежностей, тощо. E.g. `Update the logo`;
  - `Fix` - для виправлення помилок і багів. E.g. `Fix missing link`;
  - `Remove` - для видалення існуючих файлів та/або їх вмісту. E.g. `Remove unused function`;
  - `Merge`/`Revert` -  використовуються самим git-ом і GitLab-ом при злитті гілок і revert-і комітів.

## Примітки і рекомендації
- Наразі робити зміни напряму в головну гілку заборонено, лише через merge-реквести.
- Коміт-повідомлення git-а і GitLab-у можуть перевищувати вказані вище обмеження на довжину рядків. Але для саме таких повідомлень це допустимо, тому не варто змінювати текст цих повідомлень вручну.
- Про всяк випадок перед будь-яким `push` краще зробити `git pull`, бо в цю гілку гіпотетично хтось інший міг запушити, і був би конфлікт. 

## Посилання і ресурси
- [Документація GitLab](https://docs.gitlab.com/)
- [Створення свого першого коміту](https://docs.gitlab.com/ee/tutorials/make_your_first_git_commit.html)
- [Використання git з консолі](https://docs.gitlab.com/ee/gitlab-basics/start-using-git.html)
- [Стаття про GitLab Flow](https://docs.gitlab.com/ee/topics/gitlab_flow.html)
- [Кращі практики GitLab Flow](https://about.gitlab.com/topics/version-control/what-are-gitlab-flow-best-practices/)
- [Стандарт коміт-повідомлень](https://cbea.ms/git-commit/)
- [Інструкція щодо створення мердж-реквесту з картки](https://docs.gitlab.com/ee/user/project/repository/web_editor.html#create-a-new-branch-from-an-issue)
- [Markdown-синтаксис списку завдань](https://docs.gitlab.com/ee/user/markdown.html#task-lists)
