\documentclass[slovene,11pt,a4paper]{article}
\usepackage[margin=2cm,bottom=3cm,foot=1.5cm]{geometry}
\setlength{\parindent}{0pt}
\setlength{\parskip}{0.5ex}

\usepackage[pdftex]{graphicx}
\DeclareGraphicsExtensions{.pdf,.png}


\usepackage{amsmath}
\usepackage{amsfonts}
\usepackage{mathrsfs}
\usepackage[usenames]{color}
\usepackage[slovene]{babel}
\usepackage[utf8]{inputenc}
\usepackage{siunitx}
\usepackage{color}
\usepackage{subfigure}
\usepackage{float}
\usepackage{graphicx,wrapfig,lipsum}
\usepackage{amsmath,amsfonts,amsthm,bm,mathtools}
\usepackage{gensymb}
\usepackage[nodisplayskipstretch]{setspace}
\usepackage{multirow}
\usepackage{placeins}
\usepackage{fancyhdr}
\usepackage{amssymb}
\usepackage[pdftex, colorlinks=true,
            citecolor=black, filecolor=black, 
            linkcolor=black, urlcolor=black,
            pagebackref=false, 
            pdfproducer={LaTeX}, pdfcreator={LaTeX}, hidelinks]{hyperref}


\def\phi{\varphi}
\def\eps{\varepsilon}
\def\theta{\vartheta}

\newcommand{\thisyear}{2023/24}

\renewcommand{\Re}{\mathop{\rm Re}\nolimits}
\renewcommand{\Im}{\mathop{\rm Im}\nolimits}
\newcommand{\Tr}{\mathop{\rm Tr}\nolimits}
\newcommand{\diag}{\mathop{\rm diag}\nolimits}
\newcommand{\dd}{\,\mathrm{d}}
\newcommand{\ddd}{\mathrm{d}}
\newcommand{\ii}{\mathrm{i}}
\newcommand{\lag}{\mathcal{L}\!}
\newcommand{\ham}{\mathcal{H}\!}
\newcommand{\four}[1]{\mathcal{F}\!\left(#1\right)}
\newcommand{\bigO}[1]{\mathcal{O}\!\left(#1\right)}
\newcommand{\sh}{\mathop{\rm sinh}\nolimits}
\newcommand{\ch}{\mathop{\rm cosh}\nolimits}
\renewcommand{\th}{\mathop{\rm tanh}\nolimits}
\newcommand{\erf}{\mathop{\rm erf}\nolimits}
\newcommand{\erfc}{\mathop{\rm erfc}\nolimits}
\newcommand{\sinc}{\mathop{\rm sinc}\nolimits}
\newcommand{\rect}{\mathop{\rm rect}\nolimits}
\newcommand{\ee}[1]{\cdot 10^{#1}}
\newcommand{\inv}[1]{\left(#1\right)^{-1}}
\newcommand{\invf}[1]{\frac{1}{#1}}
\newcommand{\sqr}[1]{\left(#1\right)^2}
\newcommand{\half}{\frac{1}{2}}
\newcommand{\thalf}{\tfrac{1}{2}}
\newcommand{\pd}{\partial}
\newcommand{\Dd}[3][{}]{\frac{\ddd^{#1} #2}{\ddd #3^{#1}}}
\newcommand{\Pd}[3][{}]{\frac{\pd^{#1} #2}{\pd #3^{#1}}}
\newcommand{\avg}[1]{\left\langle#1\right\rangle}
\newcommand{\norm}[1]{\left\Vert #1 \right\Vert}
\newcommand{\braket}[2]{\left\langle #1 \vert#2 \right\rangle}
\newcommand{\obraket}[3]{\left\langle #1 \vert #2 \vert #3 \right \rangle}
\newcommand{\hex}[1]{\texttt{0x#1}}

\renewcommand{\iint}{\mathop{\int\mkern-13mu\int}}
\renewcommand{\iiint}{\mathop{\int\mkern-13mu\int\mkern-13mu\int}}
\newcommand{\oiint}{\mathop{{\int\mkern-15mu\int}\mkern-21mu\raisebox{0.3ex}{$\bigcirc$}}}

\newcommand{\wunderbrace}[2]{\vphantom{#1}\smash{\underbrace{#1}_{#2}}}

\renewcommand{\vec}[1]{\overset{\smash{\hbox{\raise -0.42ex\hbox{$\scriptscriptstyle\rightharpoonup$}}}}{#1}}
\newcommand{\bec}[1]{\mathbf{#1}}


% \setlength\intextsep{0pt}
% \setlength{\abovecaptionskip}{1.5pt plus 3pt minus 2pt}


\setlength{\parindent}{0pt}
\setlength{\parskip}{0.5ex}

% % Define the name of your faculty
% \newcommand{\facultyname}{Univerza v Ljubljani \\ Fakulteta za matematiko in fiziko}



\begin{document}
%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%
% Title Page

\begin{titlepage}
\centering
\includegraphics[width=0.5\textwidth]{/Users/lukapuslar/Desktop/school/3_letnik/Mafi_prak/12_naloga_ML/report/images/UL_FMF_logoVER-RGB_barv.png}\\[3cm]% Include your university logo here

\Huge Naloga 12: Strojno učenje (Machine Learning)\\[0.5cm]

\large Matematično-fizikalni praktikum\\[2cm]

\large Luka Jože Pušlar\\
\large Vpisna številka: 28211057\\[2cm]
\large {29. avgust 2023}\\[2cm]


\end{titlepage}


\newpage

%kazalo
\tableofcontents

\newpage
\section{Uvod}

\hspace*{0.5cm}V nalogi sem uporabil dve metodi strojnega učenja za klasifikacijo Higgsovega bozona.
Najprej sem uporabil metodo BDT in raziskal odvisnosti od vhodnih podatkov in njihove priprave.
Nato sem preveril še odvisnost modela od izbranih parametrov in določil dobro kombinacijo le-teh.

\hspace*{0.5cm}V drugem delu naloge sem uporabil še metodo DNN in naredil podobno analizo kot pri BDT.
Obravnaval sem različne vhodne podatke in parametre, preveril pa sem tudi časovno zahtevnost.
S pomočjo analize sem nato določil dober model za klasifikacijo Higgsovega bozona in preveril tudi primer “overfitting-a”.

% z uporabo numeričnih metod in strojnega učenja za reševanje fizikalnih problemov.
% \hspace*{0.5cm}Pri nalogi sem uporabil različne numerične metode za reševanje diferencialne enačbe, ki opiše prevajanje toplote. 
% Najprej sem preveril nekaj posameznih metod nato pa sem naredil še medsebojno primerjavo. Preveril sem natančnost, časovno zahtevnost in stabilnost metod glede na dolžino koraka h.
% Na koncu sem preveril še, kako vrednost izbranega parametra k v DE vpliva na delovanje numeričnih metod.

% \hspace*{0.5cm}Kot dodatek sem preveril še družine rešitev za različne vrednosti parametrov v diferencialni enačbi, ki opiše periodično segrevanje med prevajanjem toplote.

\newpage
\section{Strojno učenje}

Dandanes je uporaba različnih algoritmov strojnega učenja (Machine Learning, ML) v 
znanosti že rutinsko opravilo. Poznamo tri osnovne vrste strojnega učenja:
\begin{itemize}
  \item Nadzorovano učenje (Supervised learning):
  \begin{itemize}
    \item Klasifikacija (Classification): sortiranje v različne kategorije.
    \item Regresija (Regression): modeliranje oz. `fitanje' napovedi.
  \end{itemize}
  \item Nenadzorovano učenje (npr. sam najdi kategorije).
  \item Stimulirano učenje (Artificial Intelligence v ožjem pomenu besede).
\end{itemize}
V fiziki (in tej nalogi), se tipično ukvarjamo s prvo kategorijo, bodisi za identifikacijo novih pojavov/delcev/\ldots ali pa za ekstrakcijo napovedi (netrivialnih funkcijskih odvisnosti etc).

ML algoritmi imajo prednost pred klasičnim pristopom, da lahko učinkovito razdrobijo kompleksen problem na enostavne elemente in ga ustrezno opišejo:
\begin{itemize}
  \item pomisli na primer, kako bi bilo težko kar predpostaviti/uganiti 
  pravo analitično funkcijo v več dimenzijah ( in je npr. uporaba zlepkov 
  (spline interpolacija) mnogo lažja in boljša ).
  \item Pri izbiri/filtriranju velike količine podatkov z mnogo lastnostmi 
  (npr dogodki pri trkih na LHC) je zelo težko najti količine, ki optimalno 
  ločijo signal od ozadja, upoštevati vse korelacije in najti optimalno kombinacijo 
  le-teh\ldots
\end{itemize} 

Če dodamo malce matematičnega formalizma strojnega učenja: Predpostavi, da imamo na voljo nabor primerov 
\(\mathcal{D}=\left\{\left(\mathbf{x}_{k}, y_{k}\right)\right\}_{k=1 . N},\) kjer je
\(\mathbf{x}_{k}=\left(x_{k}^{1}, \ldots, x_{k}^{M}\right)\) naključno izbrani vektor
 \(M\) lastnosti (karakteristik) in je \(\mathbf{y}_{k} = \left(y_{k}^{1}, \ldots, y_{k}^{Q}\right)\)
 vektor $Q$ ciljnih vrednosti, ki so lahko bodisi binarne ali pa realna 
 števila\footnote{...ali pa še kaj, prevedljive na te možnosti, npr barve\ldots}. 
 Vrednosti \(\left(\mathbf{x}_{k}, \mathbf{y}_{k}\right)\) so neodvisne in porazdeljene po neki
 neznani porazdelitvi \(P(\cdot, \cdot) .\) Cilj ML metode je določiti (priučiti) funkcijo
 \(h: \mathbb{R}^{Q} \rightarrow \mathbb{R}\), ki minimizira pričakovano vrednost \emph{funkcije
 izgube (expected loss)} \[\mathcal{L}(h)=\mathbb{E}\, L(\mathbf{y}, \mathbf{h}(\mathbf{x})) = \frac{1}{N}\sum\limits_{k=1}^{N} L(\mathbf{y_k}, \mathbf{h}(\mathbf{x_k}))  .\] 
 Tu je \(L(\cdot, \cdot)\)  gladka funkcija, ki opisuje oceno za kvaliteto napovedi, 
 pri čemer so  vrednosti \((\mathbf{x}, \mathbf{y})\)
 neodvisno  vzorčene iz nabora \(\mathcal{D}\) po porazdelitvi \(P\). Po koncu učenja
 imamo torej na voljo funkcijo $\mathbf{h}(\mathbf{x})$, ki nam za nek vhodni nabor vrednosti
 $\mathbf{\hat{x}}$ poda napoved $\mathbf{\hat{y}}=\mathbf{h}(\mathbf{\hat{x}})$, ki ustrezno kategorizira
 ta nabor vrednosti.
 
 Funkcije $\mathbf{h}$ so v praksi sestavljene iz (množice) preprostih funkcij z (nekaj) prostimi
 parametri, kar na koncu seveda pomeni velik skupni nabor neznanih parametrov in zahteven
 postopek minimizacije funkcije izgube. 

Že namizni računalniki so
dovolj močni za  osnovne računske naloge, obstajajo pa tudi že zelo uporabniku prijazni vmesniki v jeziku Python, na primer:
\begin{itemize}
  \item Scikit-Learn (\emph{scikit-learn.org}): odprtokodni paket za strojno učenje,
  \item TensorFlow (\emph{tensorflow.org}): odprtokodni Google-ov sistem za ML, s poudarkom na globokih nevronskih mrežah 
  ( Deep Neural Networks, DNN) z uporabo vmesnika Keras. Prilagojen za delo na GPU in TPU. 
  \item Catboost: (\emph{Catboost.ai}) : odprtokodna knjižnica za uporabo pospešenih odločitvenih dreves (Boosted Decision Trees, BDT). Prilagojena za delo na GPU.
\end{itemize}
Za potrebe naloge lahko uporabimo tudi spletni vmesnik Google Collab (\emph{colab.research.google.com}), ki dopušča omejen dostop 
do večjih računskih zmogljivosti.

\subsection{Analiza podatkov}
\hspace*{0.5cm}Preden se lotimo učenja zgoraj opisanih modelov je potrebno podatke ustrezno pripraviti.
V nalogi se bomo ukvarjali z ločevanjem dogodkov Higgsovega bozona od ostalih procesov ozadja.
V naboru simuliranih dogodkov je 18 karakteristik (zveznih kinematičnih lastnosti), med katerimi vsaka 
posamezno zelo slabo loči “signal” od ozadja. S kombinacijo karakteristik v modelih BDT ali (D)NN, pa lahko tu dosežemo
precej impresivne rezultate. Na sliki \ref*{fig:hists} vidimo primerjavo med porazdelitvami uporabljenih karakteristik za signal in ostale procese ozadja.
Pri tem lahko spremenljivke ločimo na osnovne (low-level) in izpeljane (high-level), pri čemer so slednje označene z $m_{xy}$ in predstavljajo invariantne mase.
Obseg karakteristik v bazi podatkov je sicer še večji, vendar se bomo v naši nalogi osredotočili le na zvezne spremenljivke.

\vspace*{0.5cm}
\begin{figure}[h]
    \centering
    \includegraphics[width=1\textwidth]{/Users/lukapuslar/Desktop/school/3_letnik/Mafi_prak/12_naloga_ML/report/images/dist-sig-bkg.png}
    \caption[width=0.5\textwidth]{Primerjave med porazdelitvami karakteristik signala in ostalih procesov ozadja. }
    \label{fig:hists}
\end{figure} 
\vspace*{0.5cm}

\FloatBarrier

\hspace*{0.5cm}Z namenom boljše predstave o podatkih, ki jih bomo uporabljali pri učenju, si pogledamo še njihovo medsebojno odvisnost.
Na sliki \ref*{fig:correlations} je prikazana korelacijska matrika, ki nam prikazuje, 
kako so posamezne karakteristike medsebojno korelirane preko Pearsonovega korelacijskega koeficienta.

\vspace*{0.5cm}
\begin{figure}[h]
    \centering
    \includegraphics[width=1\textwidth]{/Users/lukapuslar/Desktop/school/3_letnik/Mafi_prak/12_naloga_ML/report/images/correlations.png}
    \caption[width=0.5\textwidth]{Korelacijska matrika uporabljenih karakteristik. Prikazan je Pearsonov korelacijski koeficient.}
    \label{fig:correlations}
\end{figure} 
\vspace*{0.5cm}

\FloatBarrier

\hspace*{0.5cm}V naslednjem koraku priprave podatkov jih moramo še preoblikovati v ustrezno obliko.
Za vsak vzorec imamo že pripravljene vrednosti vseh karakteristik in oznako, ki nam pove ali vzorec pripada signalu ali ozadju.
Takšne podatke nato razdelimo na več naborov.
Prvi nabor je učni in bo namenjen učenju modela, torej prilagajanju vrednosti parametrov glede na odstopanje med napovedanimi in dejanskimi oznakami (signal ali ozadje).
Drugi nabor je validacijski in bo služil za preverjanje uspešnosti modela, ki ga bomo dobili na učnem naboru.
Model bo na podlagi tega nabora zgolj ocenil svojo uspešnost sprotne izboljšave pri napovedih.
Uporabimo ga za preprečevanje prekomernega učenja (“overfitting”), ki se lahko pojavi, če se model preveč prilagodi učnim podatkom.
Tretji nabor pa bo testni in nam služi šele pri končni oceni modela. 
Ta nabor je “skrit” pred našim modelom med procesom učenja in ga uporabimo šele, ko je model zaključil z učenjem.

\hspace*{0.5cm}Pri realnih primerih uporabe strojnega učenja korak analize podatkov običajno zavzame največ časa.
Učinkovitost modela je odvisna predvsem od dobre in ustrezne predpriprave podatkov, 
na srečo pa je obravnavani problem Higgsovega bozona že zelo dobro raziskan in smo lahko korak priprave podatkov v veliki meri kar preskočili.


\subsection{BDT}
\hspace*{0.5cm}Problema se bomo najprej lotili z uporabo metode strojnega učenja imenovane “Pospešena odločitvena drevesa” oz. BDT (“Boosted Decision Trees”).
% Algoritem sestavljajo odločitvena drevesa s posamezno šibko napovedno močjo, ki so sestavljena v skupni model, ki precej dobro deluje pri našem primeru ločevanja signalov od ozadja.
Odločitvena drevesa v tem primeru predstavljajo ločevanje podatkov na dve podskupini glede na karakteristike, pri čemer želimo poiskati parametre ločevanja, ki čim bolj uspešno ločujejo med signalom in ozadjem.
Osnovni gradnik odločitvenih dreves je tako kar stopničasta funkcija $H(x_i-t_i)={0,1}$, ki je enaka
ena za $x_i > t_i$ in nič drugače in kjer je $x_i$ ena izmed karakteristik in $t_i$ neznani parameter.
Iz skupine takšnih funkcij, ki predstavljajo binarne odločitve lahko skonstruiramo končno uteženo 
funkcijo \[\mathbf{h}(\mathbf{x})=\sum\limits_{i=1}^{J} \mathbf{a}_{i}\, H(x_i-t_i),\] kjer so $\mathbf{a}_i$ vektorji neznanih uteži. 
Tako $t_i$ kot $\mathbf{a}_i$, lahko določimo v procesu učenja. Nadgradnjo predstavljajo nato \emph{pospešena} odločitvena
drevesa (BDT), kjer nadomestimo napoved enega drevesa z uteženo množico le-teh, tipično dobljeno
v ustreznih iterativnih postopkih (npr. AdaBoost, Gradient Boost ipd.).
Za dejansko implementacijo BDT poskrbi knjižnica Catboost (\textsl{Catboost.ai}), mi pa moramo le poskrbeti za pripravljene podatke in ustrezno izbrane parametre modela.

% V BDT pa uporabimo več takšnih odločitvenih dreves, ki jih sestavljamo tako, da medsebojno popravljajo napak prejšnjih dreves (neupešno ločenih podatkov).

\subsubsection{Primerjava glede na vhodne podatke}
\hspace*{0.5cm}Najprej bomo preverili, kako se model obnaša glede na uporabljeno kombinacijo vhodnih spremenljivk.
% Primerjamo vsako karakteristiko posebej, nato pa še medsebojne kombinacije le-teh.
V tabeli \ref*{tab:roc_bdt} vidimo uspešnosti modela BDT za vsako karakteristiko (uporabljena je le ena karakteristika).
Za primerjavo smo uporabili vrednost ROC AUC (“Area Under Curve”) metrike, ki kvantificira, kako dobro model ločuje med signalom in ozadjem.
Dejansko gre za ploščino pod ROC krivuljo (“Receiver Operating Characteristic”), ki je enaka 1 za popolnoma ločene podatke in 0.5 za naključno ločene podatke.
ROC krivulja (Receiver Operating Characteristic) je grafični prikaz uspešnosti klasifikacijskega modela pri vseh možnih vrednostih praga klasifikacije (vrednost napovedi, ki jo izberemo, da ločuje med signalom in ozadjem).
Načeloma se uporablja za ocenjevanje binarnih klasifikacijskih problemov, prikazuje pa razmerje med \textit{stopnjo resničnih pozitivnih} (True Positive Rate, TPR) in \textit{stopnjo lažnih pozitivnih} (False Positive Rate, FPR).

\begin{itemize}
    \item \textbf{Stopnja resničnih pozitivnih (TPR)}: predstavlja delež pravilno določenih pozitivnih primerov med vsemi pozitivnimi primeri. Izračuna se kot:
    \[
    \text{TPR} = \frac{\text{Resnično pozitivni}}{\text{Resnično pozitivni} + \text{Lažno negativni}}
    \]
    
    \item \textbf{Stopnja lažnih pozitivnih (FPR)}: predstavlja delež lažno pozitivnih primerov med vsemi negativnimi primeri. Izračuna se kot:
    \[
    \text{FPR} = \frac{\text{Lažno pozitivni}}{\text{Lažno pozitivni} + \text{Resnično negativni}}
    \]
\end{itemize}

% ROC krivulja se običajno uporablja za primerjavo več modelov in izbiro najboljšega modela glede na uspešnost pri različnih mejnih vrednostih.

% ROC krivulja je sicer grafični prikaz odvisnosti med pravilno pozitivnimi  in lažno pozitivnimi rezultati, ki jih dobimo pri spreminjanju praga za klasifikacijo.



% , ki je skupaj z ostalimi novimi izrazi iz področja strojnega učenja, na kratko razložena v slovarju na koncu poročila.
ROC krivulja za različne kombinacije vhodnih karakteristik je prikazana na sliki \ref*{fig:BDT_Roc_podatki},
na sliki \ref*{fig:bdt_roc_combined} pa vidimo še primerjavo histogramov napovedi, na podlagi katerih izračunamo ROC krivuljo.
S premikanjem meje praga klasifikacije na takšnem histogramu ločimo med vzorci, ki jih model klasificira kot signal in ozadje ter vzorci za katere to naredi pravilno in za katere napačno.
Bolj kot sta histograma z ozadjem in signalom ločena, bolj uporaben je naš model.

\hspace*{0.5cm}Med seboj smo primerjali osnovne, izpeljane in vse karakteristike skupaj.
Iz slik opazimo, da imajo izpeljane karakteristike večjo napovedno moč kot osnovne, kar lahko pričakujemo, saj so bolj neposredno povezane s samim problemom razločevanja in zajemajo več informacije.
% Vseeno pa se dobljeni rezultati nezadovoljivi.
% V naslednjem koraku primerjamo še napovedno moč vseh osnovnih in vseh izpeljanih karakteristik, nato pa še združenih skupaj.
% Učenje je potekalo s številom epoch = 100.



\vspace*{0.5cm}
\begin{table}[h!]
    \centering
    \begin{tabular}{|c|c|}
    \hline
    \textbf{karakteristika} & \textbf{ROC AUC} \\
    \hline
    $\text{lepton-pT}$ & 0.541 \\ 
    $\text{lepton-eta}$ & 0.510 \\ 
    $\text{missing-energy}$ & 0.544 \\ 
    $jet_{1}-\text{pt}$ & 0.551 \\ 
    $jet_{1}-\text{eta}$ & 0.510 \\ 
    $jet_{2}-\text{pt}$ & 0.522 \\ 
    $jet_{2}-\text{eta}$ & 0.516 \\ 
    $jet_{3}-\text{pt}$ & 0.511 \\ 
    $jet_{3}-\text{eta}$ & 0.512 \\ 
    $jet_{4}-\text{pt}$ & 0.526 \\ 
    $jet_{4}-\text{eta}$ & 0.522 \\ 
    $m_{jj}$ & 0.516 \\ 
    $m_{jjj}$ & 0.596 \\ 
    $m_{lv}$ & 0.509 \\ 
    $m_{jlv}$ & 0.575 \\ 
    $m_{bb}$ & 0.672 \\ 
    $m_{wbb}$ & 0.611 \\ 
    $m_{wwbb}$ & 0.612 \\ 
    
    \hline
    \end{tabular}
    \caption{ROC AUC vrednosti za izbrano karakteristiko}
    \label{tab:roc_bdt}
\end{table}
\vspace*{0.5cm}

    


% \vspace*{0.5cm}
% \begin{figure}[h]
%     \centering
%     \includegraphics[width=0.6\textwidth]{/Users/lukapuslar/Desktop/school/3_letnik/Mafi_prak/12_naloga_ML/report/images/BDT_Roc_curve.png}
%     \caption[width=0.5\textwidth]{ROC krivulje za BDT model. Opazujemo primerjavo med uporabljenimi karakteristikami. Uporabljeni so bili parametri maksimalna globina dreves = 6, korak učenja = 0.1 in maksimalno število dreves = 1000 (vse kombinacije karakteristik so učenje končale po 1000 korakih - preden so dosegle maksimalno vrednost AUC).}
%     \label{fig:bdt_roc}
% \end{figure} 
% \vspace*{0.5cm}
% \vspace*{0.5cm}
% \begin{figure}[h]
%     \centering
%     \includegraphics[width=0.6\textwidth]{/Users/lukapuslar/Desktop/school/3_letnik/Mafi_prak/12_naloga_ML/report/images/BDT_ml-score0.png}
%     \caption[width=0.5\textwidth]{ROC krivulje za BDT model. Opazujemo primerjavo med uporabljenimi karakteristikami. Uporabljeni so bili parametri maksimalna globina dreves = 6, korak učenja = 0.1 in maksimalno število dreves = 1000 (vse kombinacije karakteristik so učenje končale po 1000 korakih - preden so dosegle maksimalno vrednost AUC).}
%     \label{fig:bdt_roc}
% \end{figure} 
% \vspace*{0.5cm}
% \vspace*{0.5cm}
% \begin{figure}[h]
%     \centering
%     \includegraphics[width=0.6\textwidth]{/Users/lukapuslar/Desktop/school/3_letnik/Mafi_prak/12_naloga_ML/report/images/BDT_ml-score1.png}
%     \caption[width=0.5\textwidth]{ROC krivulje za BDT model. Opazujemo primerjavo med uporabljenimi karakteristikami. Uporabljeni so bili parametri maksimalna globina dreves = 6, korak učenja = 0.1 in maksimalno število dreves = 1000 (vse kombinacije karakteristik so učenje končale po 1000 korakih - preden so dosegle maksimalno vrednost AUC).}
%     \label{fig:bdt_roc}
% \end{figure} 
% \vspace*{0.5cm}
% \vspace*{0.5cm}
% \begin{figure}[h]
%     \centering
%     \includegraphics[width=0.6\textwidth]{/Users/lukapuslar/Desktop/school/3_letnik/Mafi_prak/12_naloga_ML/report/images/BDT_ml-score2.png}
%     \caption[width=0.5\textwidth]{ROC krivulje za BDT model. Opazujemo primerjavo med uporabljenimi karakteristikami. Uporabljeni so bili parametri maksimalna globina dreves = 6, korak učenja = 0.1 in maksimalno število dreves = 1000 (vse kombinacije karakteristik so učenje končale po 1000 korakih - preden so dosegle maksimalno vrednost AUC).}
%     \label{fig:bdt_roc}
% \end{figure} 
% \vspace*{0.5cm}



% \vspace*{0.5cm}
% \begin{figure}[h]
%     \centering
%     \subfigure[ROC krivulje za BDT model. Opazujemo primerjavo med uporabljenimi karakteristikami. Uporabljeni so bili parametri maksimalna globina dreves = 6, korak učenja = 0.1 in maksimalno število dreves = 1000 (vse kombinacije karakteristik so učenje končale po 1000 korakih - preden so dosegle maksimalno vrednost AUC).]{
%         \includegraphics[width=0.45\textwidth]{/Users/lukapuslar/Desktop/school/3_letnik/Mafi_prak/12_naloga_ML/report/images/BDT_Roc_curve.png}
%         \label{fig:bdt_roc_curve}
%     }
%     \subfigure[ROC krivulje za BDT model. Opazujemo primerjavo med uporabljenimi karakteristikami. Uporabljeni so bili parametri maksimalna globina dreves = 6, korak učenja = 0.1 in maksimalno število dreves = 1000 (vse kombinacije karakteristik so učenje končale po 1000 korakih - preden so dosegle maksimalno vrednost AUC).]{
%         \includegraphics[width=0.45\textwidth]{/Users/lukapuslar/Desktop/school/3_letnik/Mafi_prak/12_naloga_ML/report/images/BDT_ml-score0.png}
%         \label{fig:bdt_ml_score0}
%     }
%     \subfigure[ROC krivulje za BDT model. Opazujemo primerjavo med uporabljenimi karakteristikami. Uporabljeni so bili parametri maksimalna globina dreves = 6, korak učenja = 0.1 in maksimalno število dreves = 1000 (vse kombinacije karakteristik so učenje končale po 1000 korakih - preden so dosegle maksimalno vrednost AUC).]{
%         \includegraphics[width=0.45\textwidth]{/Users/lukapuslar/Desktop/school/3_letnik/Mafi_prak/12_naloga_ML/report/images/BDT_ml-score1.png}
%         \label{fig:bdt_ml_score1}
%     }
%     \subfigure[ROC krivulje za BDT model. Opazujemo primerjavo med uporabljenimi karakteristikami. Uporabljeni so bili parametri maksimalna globina dreves = 6, korak učenja = 0.1 in maksimalno število dreves = 1000 (vse kombinacije karakteristik so učenje končale po 1000 korakih - preden so dosegle maksimalno vrednost AUC).]{
%         \includegraphics[width=0.45\textwidth]{/Users/lukapuslar/Desktop/school/3_letnik/Mafi_prak/12_naloga_ML/report/images/BDT_ml-score2.png}
%         \label{fig:bdt_ml_score2}
%     }
%     \caption{ROC krivulje za BDT model v različnih kombinacijah karakteristik.}
%     \label{fig:bdt_roc_combined}
% \end{figure}
% \vspace*{0.5cm}


% \vspace*{0.5cm}
% \begin{figure}[h]
%     \centering
%     % First Image
%     \subfigure[ROC krivulje za BDT model. Opazujemo primerjavo med uporabljenimi karakteristikami. Uporabljeni so bili parametri maksimalna globina dreves = 6, korak učenja = 0.1 in maksimalno število dreves = 1000 (vse kombinacije karakteristik so učenje končale po 1000 korakih - preden so dosegle maksimalno vrednost AUC).]{
%         \includegraphics[width=0.4\textwidth]{/Users/lukapuslar/Desktop/school/3_letnik/Mafi_prak/12_naloga_ML/report/images/BDT_Roc_curve.png}
%         \label{fig:bdt_roc_curve}
%     }
% \end{figure}
% \vspace*{0.5cm}

\vspace*{0.5cm}
\begin{figure}[H]
    \centering
    \includegraphics[width=0.5\textwidth]{/Users/lukapuslar/Desktop/school/3_letnik/Mafi_prak/12_naloga_ML/report/images/BDT_Roc_curve.png}
    \caption[width=0.5\textwidth]{ROC krivulje za BDT model. Opazujemo primerjavo med uporabljenimi karakteristikami. Uporabljeni so bili parametri: maksimalna globina dreves = 6, korak učenja = 0.1 in maksimalno število dreves = 1000 (vse kombinacije karakteristik so učenje končale po 1000 korakih - preden so dosegle maksimalno vrednost AUC).}
    \label{fig:BDT_Roc_podatki}
\end{figure} 
\vspace*{0.5cm}

\begin{figure}[H]
    \centering
    % Three images side by side
    \subfigure[]{
        \includegraphics[width=0.3\textwidth]{/Users/lukapuslar/Desktop/school/3_letnik/Mafi_prak/12_naloga_ML/report/images/BDT_ml-score0.png}
        \label{fig:bdt_ml_score0}
    }
    \subfigure[]{
        \includegraphics[width=0.3\textwidth]{/Users/lukapuslar/Desktop/school/3_letnik/Mafi_prak/12_naloga_ML/report/images/BDT_ml-score1.png}
        \label{fig:bdt_ml_score1}
    }
    \subfigure[]{
        \includegraphics[width=0.3\textwidth]{/Users/lukapuslar/Desktop/school/3_letnik/Mafi_prak/12_naloga_ML/report/images/BDT_ml-score2.png}
        \label{fig:bdt_ml_score2}
    }
    \caption{Napovedni histogrami BDT modela v različnih kombinacijah vhodnih karakteristik.}
    \label{fig:bdt_roc_combined}
\end{figure}
\vspace*{0.5cm}

\FloatBarrier



% Uporabimo lahko tudi različne funkcije za izračun loss funkcije, vendar lahko preverimo, da med izbiro za uporabo v namen klasifikacije ne dobimo večjih razlik.

\subsubsection{Primerjava glede na parametre modela}
\hspace*{0.5cm}Naslednji korak je primerjava uspešnosti modela glede na različne parametre. 
Začeli bomo s parametri iz izvorne kode ter spreminjali posamezne parametre, da vidimo, kdaj pride do večjih odstopanj in kakšne so odvisnosti modela od le-teh.

\subsubsection*{Maksimalno število odločitvenih dreves}
\hspace*{0.5cm}Na sliki \ref*{fig:bdt_max_depth} vidimo primerjavo uspešnosti modela glede na maksimalno število odločitvenih dreves (“max\_depth”). 
Opazimo, da maksimalno vrednost ROC AUC dosežemo pri globini drevesa 8, nato pa se vrednost začne zmanjševati.


\vspace*{0.5cm}
\begin{figure}[h]
    \centering
    \includegraphics[width=0.6\textwidth]{/Users/lukapuslar/Desktop/school/3_letnik/Mafi_prak/12_naloga_ML/report/images/BDT_roc_max_depth.png}
    \caption[width=0.5\textwidth]{Odvisnost ROC AUC vrednosti od parametra, ki določa maksimalno globino posameznih dreves ( “max\_depth”).}
    \label{fig:bdt_max_depth}
\end{figure} 
\vspace*{0.5cm}

\subsubsection*{Korak učenja}
\hspace*{0.5cm}S spreminjanjem vrednosti koraka učenja (parameter “learning rate”) dobimo odvisnost na sliki \ref*{fig:bdt_learning_rate}.
Maksimalno vrednost dosežemo okoli vrednosti 0.1, pri vrednostih nad 1 pa postane model popolnoma nestabilen.

\vspace*{0.5cm}
\begin{figure}[h]
    \centering
    \includegraphics[width=0.6\textwidth]{/Users/lukapuslar/Desktop/school/3_letnik/Mafi_prak/12_naloga_ML/report/images/BDT_roc_learning_rate.png}
    \caption[width=0.5\textwidth]{Odvisnost ROC AUC vrednosti od parametra, ki določa korak učenja ("learning\_rate").}
    \label{fig:bdt_learning_rate}
\end{figure} 
\vspace*{0.5cm}

\FloatBarrier

\subsubsection*{Način normalizacije podatkov}
\hspace*{0.5cm}Preverimo lahko še, kako se model obnaša glede na način normalizacije podatkov.
Preden smo uporabili podatke smo jih namreč reskalirali na enak interval, zato da model ne bi določenih karakteristik bolj upošteval zgolj zaradi njihove velikostne skale.
V tabeli \ref*{tab:BDT_norm} vidimo primerjavo uspešnosti modela glede na uporabljen način normalizacije.
Uporabljeni načini so bili:

\begin{itemize}
    \item \textbf{Tip 1: Normalno/Standardno Reskaliranje:}
    \begin{equation}
    \text{podatki} = \frac{\text{podatki} - \mu}{\sigma}
    \end{equation}
    % V tem primeru so podatki normalizirani tako, da se odšteje povprečje (\(\mu\)) in deli s standardnim odklonom (\(\sigma\)). Ta postopek centrira podatke okoli 0 in standardni odklon prilagodi na 1.

    \item \textbf{Tip 2: Reskaliranje na interval [-1, 1]:}
    \begin{equation}
    \text{podatki} = -1 + 2 \cdot \frac{\text{podatki} - \text{min(podatki)}}{\text{max(podatki)} - \text{min(podatki)}}
    \end{equation}
    % Tukaj so podatki reskalirani, da ležijo v intervalu \([-1, 1]\). 
    % To se naredi tako, da se podatke najprej normalizira v interval [0, 1], nato pa reskalira na interval [-1, 1]. %\(\text{dmin}\) in \(\text{dmax}\) predstavljata minimalno in maksimalno vrednost podatkov.

    \item \textbf{Tip 3: Reskaliranje na interval [0, 1]:}
    \begin{equation}
    \text{podatki} = \frac{\text{podatki} - \text{min(podatki)}}{\text{max(podatki)} - \text{min(podatki)}}
    \end{equation}
    % V tem primeru so podatki reskalirani, da ustrezajo intervalu \([0, 1]\). Minimalna vrednost podatkov je premaknjena na 0, maksimalna vrednost pa na 1, vse druge vrednosti pa so proporcionalno prilagojene znotraj teh mej.
\end{itemize}

Iz primerjave vidimo, da je najboljši rezultat dosegel tip 1 in ga zato tudi uporabimo v naadaljnjih primerjavah.

\begin{table}[h!]
    \centering
    \begin{tabular}{|c|c|}
    \hline
    \textbf{Vrsta Normalizacije} & \textbf{ROC AUC} \\ \hline
    Tip 1 & 0.825 \\ \hline
    Tip 2 & 0.761 \\ \hline
    Tip 3 & 0.761 \\ \hline
    \end{tabular}
    \caption{Primerjava ROC AUC vrednosti za različne vrste normalizacije. 
    Uporabljeni so bili parametri: maksimalna globina dreves = 8, korak učenja = 0.1 in maksimalno število dreves = 1500 (vsi načini so maksimum ROC AUC dosegli okoli iteracije 1000).}
    \label{tab:BDT_norm}
\end{table}


\subsubsection*{Število iteracij}
\hspace*{0.5cm}Za konec preverimo še, kako se model obnaša glede na število iteracij.
Izbrali smo optimalne parametre iz prejšnjih primerjav in z njimi poiskali najboljši model.
Uporabljeni parametri so bili: tip normalizacije 1, maksimalno število odločitvenih dreves = 8, korak učenja = 0.1.
Na sliki \ref*{fig:bdt_best1} vidimo proces učenja za opisani model preko odvisnosti vrednosti funkcije logloss od števila iteracij.


\vspace*{0.5cm}
\begin{figure}[h]
    \centering
    \includegraphics[width=0.5\textwidth]{/Users/lukapuslar/Desktop/school/3_letnik/Mafi_prak/12_naloga_ML/report/images/BDT_loglos.png}
    \caption[width=0.5\textwidth]{Proces učenja BDT modela. Opazujemo odvisnost vrednosti funkcije logloss od števila iteracij.}
    \label{fig:bdt_best1}
\end{figure} 
\vspace*{0.5cm}
    
\vspace*{0.5cm}
\begin{figure}[h]
    \centering
    \includegraphics[width=0.5\textwidth]{/Users/lukapuslar/Desktop/school/3_letnik/Mafi_prak/12_naloga_ML/report/images/BDT_AUC.png}
    \caption[width=0.5\textwidth]{Proces učenja BDT modela. Opazujemo odvisnost vrednosti ROC AUC od števila iteracij.}
    \label{fig:bdt_best2}
\end{figure} 
\vspace*{0.5cm}

\FloatBarrier
    
\hspace*{0.5cm}Da bi si bolje predstavljali, kaj dejansko merimo z ROC krivuljo izrišemo še razvoj histogramov napovedi glede na maksimalno število iteracij.
Glede na to, da uporabljamo enak \textsl{seed} v vsaki iteraciji, nam to efektivno predstavlja razvoj histogramov glede na število iteracij.
Razvoj vidimo na sliki \ref*{fig:bdt_hists}.
Histogrami nam predstavljajo porazdelitev vrednosti, ki jih model določi posameznim vzorcem glede na to, kako verjetno je, da je izbran vzorec pripadal ozadju ali pa signalu.
Če bi npr. izbrali prag klasifikacije = 0.5, bi vse vrednosti v histogramu, ki so večje od 0.5 določili kot signal, vse manjše pa kot ozadje.
Ker imamo prikazane ločene vzorce s signalom in ozadjem, lahko hitro vidimo, koliko vzorcev je narobe napovedanih glede na izbran prag klasifikacije.
Naša ROC krivulja pa predstavlja ravno sprehod čez različne vrednosti praga, s čimer dobimo celovito sliko o uspešnosti modela.

\vspace*{0.5cm}
\begin{figure}[h]
    \centering
    \includegraphics[width=0.6\textwidth]{/Users/lukapuslar/Desktop/school/3_letnik/Mafi_prak/12_naloga_ML/report/images/BDT_razvoj_hists.png}
    \caption[width=0.5\textwidth]{Odvisnost napovednih histogramov od maksimalnega števila dreves.}
    \label{fig:bdt_hists}
\end{figure} 
\vspace*{0.5cm}

\FloatBarrier

% \noindent{\sl Naloga:} Na spletni učilnici je na voljo material (koda, vzorci) za 
% ločevanje dogodkov Higgsovega bozona od ostalih procesov ozadja. V naboru simuliranih 
% dogodkov je 18 karakteristik (zveznih kinematičnih lastnosti), katerih vsaka 
% posamezno zelo slabo loči 'signal' od ozadja, z uporabo BDT ali (D)NN, pa lahko tu dosežemo
% zelo dober uspeh.  Na predavanjih smo si ogledali glavne aspekte pomembne pri implementaciji ML, 
% kot so  uporaba ustreznih spremenljivk (GIGO), učenje in prekomerno učenje (training/overtraining), 
% vrednotenje uspeha metode kot razmerje med učinkovitostjo (efficiency) in čistostjo (precision) 
% vzorca (Receiver Operating Characteristic, ROC). Določi uspešnost obeh metod (in nariši ROC) 
% za nekaj tipičih konfiguracij BDT in DNN, pri čemer:
% \begin{itemize}
%   \item Študiraj vpliv uporabljenih vhodnih spremenljivk - kaj, če vzamemo le nekatere?
%   \item Študiraj BDT in NN in vrednoti uspešnost različnih nastavitev,  če spreminjaš nekaj konfiguracijskih parametrov
%   (npr. število perceptronov in plasti nevronskih mrež pri DNN in število dreves pri BDT). 
% \end{itemize}


% \noindent{\sl Dodatna Naloga:} Implementiraj distribucije iz ‘playground’ zgleda v BDT (lahko tudi RandomForests) in DNN,
% te distribucije so na voljo v vseh popularnih ML paketih (npr. Scikit...).
% \begin{center}
%   \includegraphics[width=3cm]{kvadrat.jpg}
%   \includegraphics[width=3cm]{krog.jpg} 
%   \includegraphics[width=3cm]{blobs.jpg}
%   \includegraphics[width=3cm]{spirala.jpg}

% \end{center}
% Lahko  si izbereš/izmisliš še kakšnega - npr. v vseh paketih je že na voljo standardni 'moons' dataset.

\subsection{DNN}
\hspace*{0.5cm}Druga metoda strojnega učenja, ki jo bomo podrobneje obravnavali se imenuje “Globoka nevronska mreža” oz. DNN ("Deep Neural Network").
Pri nevronskih mrežah je osnovni gradnik t.i. \emph{perceptron}, ki ga opisuje preprosta funkcija
\[h_{w,b}(\mathbf{X})=\operatorname{\theta}\left(\mathbf{w}^{T} \cdot \mathbf{X} + b\right),\]
kjer je $\mathbf{X}$ nabor vhodnih vrednosti, $\mathbf{w}$ vektor vrednosti uteži, s katerimi
tvorimo uteženo vsoto ter $b$ dodatni konstatni premik (bias). Funkcija $\theta$ je preprosta
gladka funkcija (npr. $\arctan$), ki lahko vpelje nelinearnost v odzivu perceptrona. Nevronska
mreža je nato sestavljena iz (poljubne) topologije takšnih perceptronov, ki na začetku
sprejme karakteristiko dogodka $\mathbf{x}$ v končni fazi pa rezultirajo v napovedi $\mathbf{\hat{y}}$, ki 
mora seveda biti čim bližje ciljni vrednosti $\mathbf{y}$. Z uporabo ustrezne funkcije 
izgube (npr MSE: \(\mathcal{L}(h)=\mathbb{E}\, ||\mathbf{y}-\mathbf{\hat{y}}||^2\)), se problem znova prevede na
minimizacijo, kjer iščemo optimalne vrednosti (velikega) nabora uteži $\mathbf{w}_i$ ter
$b_i$ za vse perceptrone v mreži. Globoke nevronske mreže (DNN) niso nič drugega, kot 
velike nevronske mreže ali skupine le-teh. 
% Naslednji korak je uporaba metode DNN ("Deep Neural Network").
% Ponovno naredimo podobno analizo kot za BDT, da dobimo občutek za delovanje modela.

\subsubsection{Primerjava glede na vhodne podatke}
\hspace*{0.5cm}Ponovno naredimo podobno analizo kot pri metodi BDT.
Najprej preverimo, kako model deluje glede na izbiro uporabljenih karakteristik.
Primerjavo za uporabo osnovnih, izpeljanih in vseh karakteristik vidimo na sliki \ref*{fig:dnn_roc_curve} in \ref*{fig:dnn_hists}.
Ugotovitve so podobne kot pri primeru za BDT.


% \vspace*{0.5cm}
% \begin{figure}[h]
%     \centering
%     \subfigure[ROC krivulje za BDT model. Opazujemo primerjavo med uporabljenimi karakteristikami. Uporabljeni so bili parametri maksimalna globina dreves = 6, korak učenja = 0.1 in maksimalno število dreves = 1000 (vse kombinacije karakteristik so učenje končale po 1000 korakih - preden so dosegle maksimalno vrednost AUC).]{
%         \includegraphics[width=0.45\textwidth]{/Users/lukapuslar/Desktop/school/3_letnik/Mafi_prak/12_naloga_ML/report/images/DNN_roc_curve.png}
%         \label{fig:bdt_roc_curve}
%     }
%     \subfigure[ROC krivulje za BDT model. Opazujemo primerjavo med uporabljenimi karakteristikami. Uporabljeni so bili parametri maksimalna globina dreves = 6, korak učenja = 0.1 in maksimalno število dreves = 1000 (vse kombinacije karakteristik so učenje končale po 1000 korakih - preden so dosegle maksimalno vrednost AUC).]{
%         \includegraphics[width=0.45\textwidth]{/Users/lukapuslar/Desktop/school/3_letnik/Mafi_prak/12_naloga_ML/report/images/DNN_ml-score0.png}
%         \label{fig:bdt_ml_score0}
%     }
%     \subfigure[ROC krivulje za BDT model. Opazujemo primerjavo med uporabljenimi karakteristikami. Uporabljeni so bili parametri maksimalna globina dreves = 6, korak učenja = 0.1 in maksimalno število dreves = 1000 (vse kombinacije karakteristik so učenje končale po 1000 korakih - preden so dosegle maksimalno vrednost AUC).]{
%         \includegraphics[width=0.45\textwidth]{/Users/lukapuslar/Desktop/school/3_letnik/Mafi_prak/12_naloga_ML/report/images/DNN_ml-score1.png}
%         \label{fig:bdt_ml_score1}
%     }
%     \subfigure[ROC krivulje za BDT model. Opazujemo primerjavo med uporabljenimi karakteristikami. Uporabljeni so bili parametri maksimalna globina dreves = 6, korak učenja = 0.1 in maksimalno število dreves = 1000 (vse kombinacije karakteristik so učenje končale po 1000 korakih - preden so dosegle maksimalno vrednost AUC).]{
%         \includegraphics[width=0.45\textwidth]{/Users/lukapuslar/Desktop/school/3_letnik/Mafi_prak/12_naloga_ML/report/images/DNN_ml-score2.png} 
%         \label{fig:bdt_ml_score2}
%     }
%     \caption{ROC krivulje za BDT model v različnih kombinacijah karakteristik.}
%     \label{fig:bdt_roc_combined}
% \end{figure}
% \vspace*{0.5cm}

\vspace*{0.5cm}
\begin{figure}[h]
    \centering
    \includegraphics[width=0.45\textwidth]{/Users/lukapuslar/Desktop/school/3_letnik/Mafi_prak/12_naloga_ML/report/images/DNN_roc_curve.png}
    \caption{ROC krivulja za DNN model. Opazujemo primerjavo med uporabljenimi karakteristikami.}
    \label{fig:dnn_roc_curve}
\end{figure}

\vspace*{0.5cm}

\begin{figure}[h]
    \centering
    \subfigure[]{
        \includegraphics[width=0.31\textwidth]{/Users/lukapuslar/Desktop/school/3_letnik/Mafi_prak/12_naloga_ML/report/images/DNN_ml-score0.png}
        \label{fig:dnn_ml_score0}
    }
    \subfigure[]{
        \includegraphics[width=0.31\textwidth]{/Users/lukapuslar/Desktop/school/3_letnik/Mafi_prak/12_naloga_ML/report/images/DNN_ml-score1.png}
        \label{fig:dnn_ml_score1}
    }
    \subfigure[]{
        \includegraphics[width=0.31\textwidth]{/Users/lukapuslar/Desktop/school/3_letnik/Mafi_prak/12_naloga_ML/report/images/DNN_ml-score2.png} 
        \label{fig:dnn_ml_score2}
    }
    \caption{Napovedni histogrami DNN modela v različnih kombinacijah vhodnih karakteristik.}
    \label{fig:dnn_hists}
\end{figure}
\vspace*{0.5cm}


\subsubsection{Primerjava glede na parametre modela}
Ker še ne poznamo odvisnosti modela od parametrov, uporabimo kar parametre iz izvorne kode, v naslednjem odseku pa jih bomo še podrobneje obravnavali.
Uporabljene značilnosti modela iz izvorne kode so:


% \subsection{Inicialno Uporabljeni Parametri}

\begin{itemize}
    \item \textbf{Arhitektura Modela:}
    \begin{itemize}
        \item Število skritih plasti: 2
        \item Število nevronov na plast: 50
        \item Aktivacijska funkcija: ReLU (Rectified Linear Unit)
        \item Aktivacija v izhodni plasti: Sigmoid
    \end{itemize}

    % \item \textbf{Vhodne Značilnosti:}
    % \begin{itemize}
    %     \item Uporabljeni so bili različni nabori vhodnih značilnosti, kot je navedeno v spremenljivki \texttt{all\_columns}:
    %     \begin{enumerate}
    %         \item Nabor 1: ['lepton-pT', 'lepton-eta', 'missing-energy', 'jet\_1-pt', 'jet\_1-eta', 'jet\_2-pt', 'jet\_2-eta', 'jet\_3-pt', 'jet\_3-eta', 'jet\_4-pt', 'jet\_4-eta']
    %         \item Nabor 2: ['m\_jj', 'm\_jjj', 'm\_lv', 'm\_jlv', 'm\_bb', 'm\_wbb', 'm\_wwbb']
    %         \item Nabor 3: Kombinacija Nabora 1 in Nabora 2
    %     \end{enumerate}
    % \end{itemize}
    
    \item \textbf{Parametri Učenja:}
    \begin{itemize}
        \item Optimizator: Adam
        \item Funkcija izgube: Binary Cross-Entropy
        \item Evalvacijske metrike: Natančnost (Accuracy), AUC, Binary Cross-Entropy
        \item Velikost serije (Batch): 100
        \item Število epoh (Epoch): 100
        % \item Število korakov na epoho: Število učnih vzorcev deljeno z velikostjo serije (odvisno od razdelitve podatkov)
        % \item Število validacijskih korakov: Število validacijskih vzorcev deljeno z velikostjo serije (odvisno od razdelitve podatkov)
    \end{itemize}

    \item \textbf{Povratni Klici (Callbacks):}
    \begin{itemize}
        \item Zgodnje zaustavljanje: Spremljana metrika: AUC, Potrpežljivost: 5 epoh, Minimalna sprememba: 0.00001
    \end{itemize}

    \item \textbf{Priprava Podatkov:}
    \begin{itemize}
        % \item Učni niz: Naključno razdeljen iz originalnega nabora podatkov, pri čemer je 10\% uporabljenih kot testni niz.
        % \item Validacijski niz: Neodvisen vzorec za navzkrižno validacijo.
        \item Normalizacija karakteristik: Tip 3 (enaki tipi kot pri BDT)
    \end{itemize}

    % \item \textbf{Izhod Modela:}
    % \begin{itemize}
    %     \item ROC AUC rezultat: Izračunan za vsak nabor značilnosti.
    %     \item Porazdelitve rezultatov: Vizualizirane za vsak nabor značilnosti.
    % \end{itemize}
\end{itemize}





% \begin{itemize}
%     \item maksimalna globina dreves = 6
%     \item korak učenja = 0.1
%     \item maksimalno število dreves = 1000
%     \item 
\FloatBarrier


\subsubsection*{Velikost Batch-a}
\hspace*{0.5cm}Najprej primerjamo parameter velikosti Batch-a oz. serije.
Serija ali Batch se nanaša na manjši podnabor podatkov, ki se obdeluje hkrati v enem prehodu skozi model. 
To pomeni, da se model posodablja po vsakem prehodu skozi serijo, ne pa po vsakem posameznem vzorcu.
Takšen pristop se uporablja predvsem za izboljšavo računske učinkovitosti, ima pa tudi vpliv na končno stanje modela.
Na sliki \ref*{fig:dnn_batch} vidimo primerjavo uspešnosti modela glede na velikost Batch-a.

\vspace*{0.5cm}
\begin{figure}[h]
    \centering
    \includegraphics[width=0.6\textwidth]{/Users/lukapuslar/Desktop/school/3_letnik/Mafi_prak/12_naloga_ML/report/images/DNN_roc_auc_batch.png}
    \caption[width=0.5\textwidth]{Odvisnost ROC AUC vrednosti od velikosti Batch-a.}
    \label{fig:dnn_batch}
\end{figure} 
\vspace*{0.5cm}

\hspace*{0.5cm}Opazimo, da prevelika velikost Batch-a lahko vodi v slabše rezultate, optimalna velikost Batch-a pa je lahko odvisna tudi od velikosti podatkov, ki jih imamo na voljo.
V našem primeru sklepamo, da je vrednost okoli 100 zadovoljiva.

\subsubsection*{Optimizator, aktivacijska funkcija in normalizacija podatkov}

\hspace*{0.5cm}V naslednjem koraku preverimo, še vpliv ostalih parametrov.
Poskusimo z optimizatorjem SGD (Stochastic Gradient Descent) namesto ADAM (Adaptive Moment Estimation) in aktivacijskima funkcijama ELU (Exponential Linear Unit) in tanh (Hyperbolic Tangent) namesto RELU (Rectified Linear Unit).
Nato primerjamo še tri tipe normalizacij, ki smo jih predstavili že pri obravnavi BDT.
Rezultate primerjave vidimo v tabeli \ref*{tab:roc_auc_comparison}.
\begin{table}[h!]
    \centering
    \begin{tabular}{|c|c|}
        \hline
        \textbf{Spremembe parametrov} & \textbf{Vrednost ROC AUC} \\ \hline
        Privzeto                     & 0.7571                    \\ \hline
        % Št. Epoh = 500               & 0.7687                    \\ \hline
        SGD Optimizator              & 0.7455                    \\ \hline
        ELU aktivacijska funkcija    & 0.7523                    \\ \hline
        tanh aktivacijska funkcija   & 0.7365                    \\ \hline
        Normalizacija 1              & 0.8274                    \\ \hline
        Normalizacija 2              & 0.7561                    \\ \hline
        Brez normalizacija           & 0.8232                    \\ \hline
    \end{tabular}
    \caption{Primerjava vrednosti ROC AUC za različne spremembe parametrov.}
    \label{tab:roc_auc_comparison}
\end{table}


Opazimo lahko, da ima največji vpliv normalizacija podatkov in v nadaljevanju uporabimo tip 1.
Bolj podrobno primerjavo učenja med različnimi tipi normalizacije pa vidimo na slikah \ref*{fig:dnn_norm1} in \ref*{fig:dnn_norm2}.

\vspace*{0.5cm}
\begin{figure}[h]
    \centering
    \includegraphics[width=0.5\textwidth]{/Users/lukapuslar/Desktop/school/3_letnik/Mafi_prak/12_naloga_ML/report/images/DNN_normal1.png}
    \caption[width=0.5\textwidth]{Vrednosti “Binary crossentropy” med procesom učenja za različne tipe normalizacije.}

    \label{fig:dnn_norm1}
\end{figure} 
\vspace*{0.5cm}

\vspace*{0.5cm}
\begin{figure}[h]
    \centering
    \includegraphics[width=0.5\textwidth]{/Users/lukapuslar/Desktop/school/3_letnik/Mafi_prak/12_naloga_ML/report/images/DNN_norm2.png}
    \caption[width=0.5\textwidth]{Vrednosti ROC AUC med procesom učenja za različne tipe normalizacije.}
    \label{fig:dnn_norm2}
\end{figure} 
\vspace*{0.5cm}

\FloatBarrier

% \vspace*{0.5cm}
% \begin{figure}[h]
%     \centering
%     \includegraphics[width=0.5\textwidth]{/Users/lukapuslar/Desktop/school/3_letnik/Mafi_prak/12_naloga_ML/report/images/DNN_norm3.png}
%     \caption[width=0.5\textwidth]{Odvisnost ROC AUC vrednosti od velikosti Batch-a.}
%     \label{fig:dnn_norm3}
% \end{figure} 
% \vspace*{0.5cm}


\subsubsection*{Število skritih plasti in nevronov na plast}
\hspace*{0.5cm}V zadnjem koraku preverimo še vpliv števila skritih plasti in števila nevronov v vsaki plasti na delovanje modela.
To naredimo tako, da med vhodno plast s 50-imi nevroni in izhodno napovedno plastjo (z enim nevronom), dodamo še izbrano število skritih plasti z različnimi števili nevronov.
Primerjali smo tako, da smo obravnavali različna števila slojev, pri čemer je vsak sloj imel enako število nevronov.
Na sliki \ref*{fig:dnn_sloji1} vidimo primerjavo vrednosti AUC, na sliki \ref*{fig:sloji2} pa še primerjavo časa učenja.

\vspace*{0.5cm}
\begin{figure}[h]
    \centering
    \includegraphics[width=0.5\textwidth]{/Users/lukapuslar/Desktop/school/3_letnik/Mafi_prak/12_naloga_ML/report/images/DNN_auc_pars2.png}
    \caption[width=0.5\textwidth]{Odvisnost ROC AUC vrednosti od strukture modela DNN. Število slojev nam pove število skritih slojev z izbranim številom nevronov na sloj.}
    \label{fig:dnn_sloji1}
\end{figure} 
\vspace*{0.5cm}

\vspace*{0.5cm}
\begin{figure}[h]
    \centering
    \includegraphics[width=0.5\textwidth]{/Users/lukapuslar/Desktop/school/3_letnik/Mafi_prak/12_naloga_ML/report/images/DNN_times_pars2.png}
    \caption[width=0.5\textwidth]{Odvisnost časovne zahtevnosti od strukture modela DNN. Število slojev nam pove število skritih slojev z izbranim številom nevronov na sloj.}
    \label{fig:dnn_sloji2}
\end{figure} 
\vspace*{0.5cm}

Preseneti nas lahko, da ni večjih odstopanj v uspešnosti AUC. 
Opazimo še, da se čas učenja povečuje z večanjem modela, kar pa je pričakovano.

\FloatBarrier

\subsubsection*{Število epoh}

\hspace*{0.5cm}Ugotovitve iz prejšnjih primerjav združimo v izbiro parametrov modela.
Večina parametrov ostane enakih izvorni kodi, spremenimo pa tip normalizacije na tip 1.
Poleg tega spremenimo še obliko modela tako, da ima poleg vhodne plasti s 50 nevroni in izhodne plasti, še 2 skriti plasti s po 100 nevroni.
Na sliki \ref*{fig:dnn_best1} vidimo naš končni dosežen model, na slikah \ref*{fig:dnn_best2} in \ref*{fig:dnn_best3} pa proces učenja oz. odvisnost od števila epoh.
Ena epoha pomeni eno iteracijo skozi celoten nabor podatkov, ki ga imamo na voljo.


% \vspace*{0.5cm}
% \begin{figure}[h]
%     \centering
%     \includegraphics[width=0.5\textwidth]{/Users/lukapuslar/Desktop/school/3_letnik/Mafi_prak/12_naloga_ML/report/images/DNN_roc_curve_best.png}
%     \caption[width=0.5\textwidth]{Odvisnost ROC AUC vrednosti od velikosti Batch-a.}
%     \label{fig:dnn_batch}
% \end{figure} 
% \vspace*{0.5cm}

% \vspace*{0.5cm}
% \begin{figure}[h]
%     \centering
%     \includegraphics[width=0.5\textwidth]{/Users/lukapuslar/Desktop/school/3_letnik/Mafi_prak/12_naloga_ML/report/images/DNN_ml_score_best.png}
%     \caption[width=0.5\textwidth]{Odvisnost ROC AUC vrednosti od velikosti Batch-a.}
%     \label{fig:dnn_batch}
% \end{figure} 
% \vspace*{0.5cm}

\vspace*{0.5cm}
\begin{figure}[h]
    \centering
    \subfigure[]{
        \includegraphics[width=0.45\textwidth]{/Users/lukapuslar/Desktop/school/3_letnik/Mafi_prak/12_naloga_ML/report/images/DNN_roc_curve_best.png}
        \label{fig:dnn_batch_roc_curve}
    }
    \subfigure[]{
        \includegraphics[width=0.45\textwidth]{/Users/lukapuslar/Desktop/school/3_letnik/Mafi_prak/12_naloga_ML/report/images/DNN_ml_score_best.png}
        \label{fig:dnn_batch_ml_score}
    }
    \caption{ROC krivulja in napovedni histogram za končni model.}
    \label{fig:dnn_best1}
\end{figure}
\vspace*{0.5cm}


\vspace*{0.5cm}
\begin{figure}[h]
    \centering
    \includegraphics[width=0.5\textwidth]{/Users/lukapuslar/Desktop/school/3_letnik/Mafi_prak/12_naloga_ML/report/images/dnn_best1.png}
    \caption[width=0.5\textwidth]{Vrednosti “Binary crossentropy” med procesom učenja za končni model.}
    \label{fig:dnn_best2}
\end{figure} 
\vspace*{0.5cm}

\vspace*{0.5cm}
\begin{figure}[h]
    \centering
    \includegraphics[width=0.5\textwidth]{/Users/lukapuslar/Desktop/school/3_letnik/Mafi_prak/12_naloga_ML/report/images/dnn_best2.png}
    \caption[width=0.5\textwidth]{Vrednosti ROC AUC med procesom učenja za končni model.}
    \label{fig:dnn_best3}
\end{figure} 
\vspace*{0.5cm}

\FloatBarrier

\hspace*{0.5cm}Kot opombo omenimo še, da smo pri analizi uporabljali zaustavitveni kriterij, da ne bi prišlo do pretreniranja (“overfitting”), pri katerem se model preveč prilagodi učnim podatkom.
Pri tem izgubi napovedno moč za nove podatke, saj se prilagaja tudi šumu, ki je prisoten v učnih podatkih.
Na slikah \ref*{fig:overtraining1} in \ref*{fig:overtraining2} vidimo primer učenja brez zaustavitvenega kriterija, kjer so razvidne razlike med vrednostmi AUC za podatke učenja in validacije. 
Ko se vrednosti začnejo razhajati, je to znak, da model ni več dobro prilagojen podatkom in je potrebno učenje prekiniti.


\vspace*{0.5cm}
\begin{figure}[h]
    \centering
    \includegraphics[width=0.5\textwidth]{/Users/lukapuslar/Desktop/school/3_letnik/Mafi_prak/12_naloga_ML/report/images/DNN_overfit1.png}
    \caption[width=0.5\textwidth]{Vrednosti “Binary crossentropy” med procesom učenja brez zaustavitvenega pogoja (primer “overfitting-a”).}
    \label{fig:overtraining1}
\end{figure} 
\vspace*{0.5cm}

\vspace*{0.5cm}
\begin{figure}[h]
    \centering
    \includegraphics[width=0.5\textwidth]{/Users/lukapuslar/Desktop/school/3_letnik/Mafi_prak/12_naloga_ML/report/images/DNN_overfit2.png}
    \caption[width=0.5\textwidth]{Vrednosti ROC AUC med procesom učenja brez zaustavitvenega pogoja (primer “overfitting-a”).}
    \label{fig:overtraining2}
\end{figure} 
\vspace*{0.5cm}

% \vspace*{0.5cm}
% \begin{figure}[h]
%     \centering
%     \includegraphics[width=0.6\textwidth]{/Users/lukapuslar/Desktop/school/3_letnik/Mafi_prak/12_naloga_ML/report/images/DNN_norm3.png}
%     \caption[width=0.5\textwidth]{Odvisnost ROC AUC vrednosti od velikosti Batch-a.}
%     \label{fig:dnn_batch}
% \end{figure} 
% \vspace*{0.5cm}
    

\FloatBarrier

\section{Ugotovitve}
\hspace*{0.5cm}Pri nalogi smo spoznali dve metodi za klasifikacijo s pomočjo nadzorovanega strojnega učenja.
Spoznali smo odvisnost delovanja metod glede na podane podatke in kako le-te pripravimo. 
Ena iz med glavnih izboljšav modelov je prišla prav z ustrezno predobdelavo podatkov (normalizacija).
Poleg tega smo spoznali tudi izrazoslovje strojnega učenja in odvisnost modelov od nekaj osnovnih parametrov.

\hspace*{0.5cm}V prihodnje bi lahko še razširili analizo parametrov in predvsem njihovo medsebojno odvisnost.
Seveda pa bi lahko metodi preizkusili še na kakšnem drugem zgledu, kar pa sem tokrat izpustil, saj sem se odločil, da sem med temi počitnicami videl premalo sonca.
Se bom pa s strojnim učenjem definitivno ukvarjal še na kakšen jesenski večer.

\section{Zaključek}
\hspace*{0.5cm}Kot zaključek celotnega predmeta dodajam še pohvalo in zahvalo profesorju, ker se mi je zdel predmet zelo zanimiv in koristen, saj pridobljeno znanje že vztrajno uporabljam, tako znotraj kot izven izobraževalnega procesa.
Poleg tega pa sem na nek izprijen način tudi užival v nočnem reševanju nalog in mi bo predmet ostal v zelo lepem spominu.


\bibliographystyle{plain}
%\bibliography{mybib}

\newpage

\begin{thebibliography}{1}
 
  
  \bibitem{geron2019hands-on}
  Aur\'{e}lien G\'{e}ron.
  \newblock {\em Hands-on machine learning with Scikit-Learn, Keras, and
    TensorFlow : concepts, tools, and techniques to build intelligent systems}.
  \newblock O'Reilly Media, Inc, Sebastopol, CA, 2019.
  
  \bibitem{prokhorenkova2017catboost}
  Liudmila Prokhorenkova, Gleb Gusev, Aleksandr Vorobev, Anna~Veronika Dorogush,
    and Andrey Gulin.
  \newblock Catboost: unbiased boosting with categorical features, 2017.

  \bibitem{Chen_2016}
  Tianqi Chen and Carlos Guestrin.
  \newblock Xgboost.
  \newblock {\em Proceedings of the 22nd ACM SIGKDD International Conference on
    Knowledge Discovery and Data Mining - KDD ’16}, 2016.

\bibitem{Baldi:2014kfa}
P.~Baldi, P.~Sadowski and D.~Whiteson,
\newblock {\em Searching for Exotic Particles in High-Energy Physics with Deep Learning,}
Nature Commun.\  {\bf 5} (2014) 4308
doi:10.1038/ncomms5308
[arXiv:1402.4735 [hep-ph]].
\end{thebibliography}


\end{document}
