# Практичний майстер-класс з проектування реляційних баз данних

Під час заняття буде подаватися теоретична частина з паралельним закріпленням вивченного на практиці. Є два варіанти участі:
- робота у спільному середовищі в браузері (буде надано посилання)
- робота у індивідуальному середовищі та виконання підготовленних команд (потрібно мати безкоштовний аккаунт на сервісах [GitLab](https://gitlab.com/), [GitPod](https://gitpod.io))

Орієнтовний час заняття 1 год. 45 хв.

## Вимоги до початку (бажано ознайомитися):
- Базове розуміння [3-х нормальних форм](https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%9D%D0%BE%D1%80%D0%BC%D0%B0%D0%BB%D1%96%D0%B7%D0%B0%D1%86%D1%96%D1%8F_%D0%B1%D0%B0%D0%B7_%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%85)
- Вміння читати ER-діаграми [Что такое ER-диаграмма и как ее создать?](https://www.lucidchart.com/pages/ru/erd-%D0%B4%D0%B8%D0%B0%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%BC%D0%BC%D0%B0)

## Мета
- Навчити студентів проектувати та створювати бази даних на практиці
- Ознайомити з оптимізацією SQL-запитів до БД

## План
1. Знайомство (2хв)
2. Типи баз данних та сфера їх застосування. Реляційні БД. - 5 хв.
4. Проектування БД. Розуміння нормальних форм. - 15 хв.
5. Structured query language (SQL) - 60 хв.
    1. Створення таблиць з певинним ключем
    2. Створення звʼязків
    3. Заповнення данними
    4. Редагування данних
    5. Видалення данних
    6. Об`єднання таблиць
9. Індекси. Оптимізація запитів до БД - 10 хв.
11. Питання та відповіді. - 10 хв.

## Рекомендована література:
1. [Бен Форта. SQL за 10 минут, 4-е издание](https://rozetka.com.ua/12510647/p12510647/)
2. [Entity Relationship Diagram](https://plantuml.com/ru/ie-diagram)
