\documentclass[a4paper,14pt]{extarticle}
\usepackage[utf8]{inputenc}
\usepackage[ukrainian]{babel}
\usepackage[margin=1in]{geometry}
\usepackage{graphicx}
\usepackage{listings}
\usepackage{mathtools}
% Please, do not add another packages or
% change styling without telling anyone!
% -- Dmytro

\newcommand{\fancy}{\texttt}
\graphicspath{{./images/}}

\title{\vspace{2in}\huge{\textbf{Проєкт <<Полеnareff>>}}\\
\Large{\textit{Користувацька документація}}\\
\vspace{.3in}\includegraphics[width=1in]{logo.png}}
\author{\large{jkl; // by XLV}}

\begin{document}
\maketitle
\newpage
\tableofcontents
\newpage

\section{Призначення}
<<Полеnareff>> -- набір корисних інструментів для догляду за полями за допомогою дрона. Проєкт пропонує зручний додаток, що підлаштовується під різні моделі дронів та дозволяє складати оптимальний маршрут для огляду всього поля, об'єднувати отриману з дрона послідовність зображень, визначати на фотографіях, які території потребують поливу, тощо.
\vspace{1in}
\begin{center}
% TODO(@chopikus)
\end{center}

\newpage
\subsection{Функціонал}
\label{subsec:func}
Проєкт розв'язує декілька окремих завдань, кожне з яких дістало певну назву відповідно до свого призначення:
\begin{itemize}
  \item{\fancy{Routing} -- побудова оптимального маршруту для покриття фотографіями певної території;}
  \item{\fancy{Mapping} -- подання фотографій, зроблених дроном, у зручному вигляді з прив'язанням до мапи;}
  \item{\fancy{Combination} -- побудова загального зображення території з отриманих фотографій, побудова найкращого зображення там, де фотографії накладаються;}
  \item{\fancy{Animation} -- побудова проміжних кадрів до отриманої послідовності фотографій;}
  \item{\fancy{Comparison} -- порівняння двох послідовностей фотографій однієї території, виявлення об'єктів, що зникли, з'явились чи рухаються;}
  \item{\fancy{Hydration} -- виявлення на отриманих фотографіях територій, що потребують поливу.}
\end{itemize}

\subsection{Концепція сесії}
\label{subsec:session}
З підрозділу~\ref{subsec:func} бачимо, що всі завдання, окрім \fancy{Routing}, застосовуються до даних, отриманих після того, як дрон пройшов певний маршрут і зробив фотографії. Відтак у додатку введено термін ``сесія'', що позначає набір із фотографій та мета-записи про них.

Сесії зберігаються серед файлів додатку. Вважається, що взаємодія користувача з сесією здійснюється виключно у додатку. Створити нову сесію можна, імпортувавши отримані з дрона фотографії й телеметрію (при цьому записи в форматі \fancy{TLog} додаток автоматично перетворить на \fancy{JSON}) в додаток або створивши несправжню сесію з маршруту, побудованого в \fancy{Routing} (при цьому буде використано супутникові фотографії й автоматично створено для них записи телеметрії). Детальніше про процес створення сесії йдеться в користувацькій документації проєкта.

\newpage
\section{Встановлення}
\subsection{Системні вимоги}
Підтримуваними платформами є:
\begin{itemize}
  \item{\fancy{Android (Jelly Bean 4.1+)}};
  \item{\fancy{Blackberry\footnote{Як емуляція додатка на \fancy{Android.}} 10}};
  \item{\fancy{BSD}};
  \item{\fancy{Fuchsia}};
  \item{\fancy{iOS (8+)}};
  \item{\fancy{Linux (з GTK, zenity)}};
  \item{\fancy{MacOS (10.11+)}};
  \item{\fancy{Windows (7+)}}.
\end{itemize}
\subsection{Встановлення на Android}
Щоб встановити додаток \fancy{Полеnareff} на \fancy{Android}, потрібно встановити даний \fancy{APK}-файл за стандартною процедурою.
\subsection{Встановлення на Windows}
Для встановлення програми на \fancy{Windows} необхідно запустити наданий файл \fancy{Setup.exe}.
Процес встановлення стандартний (рис.~\ref{fig:win-install}).
\begin{figure}
  \centering
\includegraphics[scale=0.6]{install-1}\\
\caption{Встановлення програми на \fancy{Windows}}
  \label{fig:win-install}
\end{figure}
\begin{figure}
  \centering
\includegraphics[scale=0.7]{install-2}\\
\caption{Встановлення програми на \fancy{Windows}}
\end{figure}
\begin{figure}
  \centering
\includegraphics[scale=0.7]{install-3}\\
\caption{Встановлення програми на \fancy{Windows}}
\end{figure}
\subsection{Встановлення на інших платформах}
Необхідно лише розпакувати наданий архів під необхідну платформу.

\newpage
\section{Запуск}
\subsection{Запуск на Windows}
Для запуску додатку <<Полеnareff>> на \fancy{Windows} потрібно натиснути на ярлик \fancy{Polenareff} двічі.
\begin{figure}[h]
    \centering
    \includegraphics[scale=2]{link}
    \caption{Ярлик додатку на \fancy{Windows}}
\end{figure}
\subsection{Запуск на Android}
Процедура запуску додатку стандартна.
\subsection{Запуск на інших платформах}
Потрібно запустити файл \fancy{polenareff\_app}\footnote{Бажано запускати додаток у шляху без кирилиці.}.

\newpage
\section{Головне меню}
У головному меню бачимо зелену панель згори із логотипом та назвою проєкта (див. рис.~\ref{fig:panel}), що залишатиметься у всіх розділах додатку та в залежності від розділу отримуватиме додатковий функціонал, і чотири кнопки:
\begin{itemize}
    \item{\textbf{Choose session} -- обрання сесії для перегляду результатів опрацювання;}
    \item{\textbf{Import session} -- створення нової сесії з файлів, отриманих з дрона;}
    \item{\textbf{Build route} -- побудова маршруту (завдання \fancy{Routing});}
    \item{\textbf{Info} -- перегляд допоміжної інформації.}
\end{itemize}
\begin{figure}[h]
    \centering
    \includegraphics[width=.8\linewidth]{top-panel.jpg}
    \caption{Панель згори}
    \label{fig:panel}
\end{figure}
\begin{figure}[h]
  \centering
  \includegraphics[width=.8\linewidth]{main-menu.jpg}
  \caption{Кнопки головного меню}
\end{figure}

\section{Завдання Routing}
В основній частині вікна програми знаходиться супутникова мапа України, яку можна масштабувати й пересувати. Натисніть один раз, щоб поставити вершину поля-багатокутника. Поле може мати неопуклу форму. Вершини багатокутника необхідно ставити у порядку обходження багатокутника. \emph{\bfseries Натисніть із затримкою}, щоб позначити точку, з якої дрон почне виліт.
\begin{figure}[h]
  \centering
  \includegraphics[width=\linewidth]{routing-points-placed}
  \caption{Виділення поля}
\end{figure}
\subsection{Параметри дрона}
Додатковий функціонал панелі згори -- параметри дрона. Це меню також використовується при імпортуванні та редагуванні сесії.
\begin{figure}[h]
  \centering
  \includegraphics[width=\linewidth]{drone-prefs.png}
  \caption{Параметри дрона}
\end{figure}
\subsection{Імпорт KML}
Додатковий функціонал панелі згори -- імпорт поля-багатокутника з файлу формату \fancy{KML}. Ця функція дозволяє автоматизувати виділення великих об'єктів на мапі.
\begin{figure}[h]
  \centering
  \includegraphics[width=\linewidth]{import-kml.png}
  \caption{Кнопка для імпорту \fancy{KML}}
\end{figure}
\subsection{Надсилання запиту}
Кнопка підтвердження в правому нижньому куті надсилає запит. Після опрацювання запиту на мапі з'являться позначені зеленим кольором точки, у яких буде зроблено фото. До кожної точки виділено регіон покриття поля фотографією, зробленою в цій точці. Точки з'єднано у порядку, у якому має проходити їх дрон (рис.~\ref{fig:routing-result}).
\begin{figure}[h]
  \centering
  \includegraphics[width=.1\linewidth]{routing-send.jpg}
  \caption{Кнопка надсилання запиту}
\end{figure}
\begin{figure}[h]
  \centering
  \includegraphics[width=\linewidth]{routing-result.jpg}
  \caption{Результат за запитом. Дрон пересувається з анімацією}
  \label{fig:routing-result}
\end{figure}
\subsection{Збереження}
Кнопка з дискетою в правому нижньому куті відкриває меню, у якому можна або експортувати маршрут для реального використання, або \emph{\bfseries створити несправжню сесію з викоританням супутникових знімків} (детальніше в підрозділі~\ref{subsec:fake-session}).
\begin{figure}[h]
  \centering
  \includegraphics[width=.1\linewidth]{routing-save.jpg}
  \caption{Кнопка для збережння результату}
\end{figure}
\subsection{Створення несправжньої сесії}
\label{subsec:fake-session}
Послідовно робляться знімки частини мапи, яка покривалася б відповідною фотографією\footnote{Розрахунки розмірів покриття збігаються з відповідними розрахунками для \fancy{Combination}, описаними в технічній документації.}; автоматично створюється файл телеметрії \fancy{meta.json}.

\newpage
\section{Обрання сесії}
У списку сесій зображено всі збережені в додатку сесії з їхніми назвами, прев'ю однієї з фотографій та додатковою інформацією. Зсунення одного з пунктів списку праворуч дозволяє \emph{відредагувати} сесію (несправжні сесії з супутника редагувати неможна). Зсунення одного з пунктів списку ліворуч дозволяє \emph{видалити} сесію.
\begin{figure}[h]
  \centering
  \includegraphics[width=\linewidth]{choose-session}
  \caption{Обрання сесії}
\end{figure}
\begin{figure}[h]
  \centering
  \includegraphics[width=\linewidth]{choose-session-delete}
  \caption{Видалення сесії}
\end{figure}

\section{Перегляд сесії. Mapping}
Цей розділ доступний тільки для сесій із телеметрією. За телеметрією на мапі позначаються всі точки, у яких було зроблено фотографії. Для кожної точки зображається покриття поля відповідною фотографією. \emph{\bfseries Натискання на точку фотографії} дозволяє переглянути відповідну фотографію.
\begin{figure}[h]
  \centering
  \includegraphics[width=\linewidth]{mapping.jpg}
  \caption{Перегляд \fancy{Mapping}}
\end{figure}
\begin{figure}[h!]
  \centering
  \includegraphics[width=\linewidth]{mapping-photo.jpg}
  \caption{Перегляд фотографії в \fancy{Mapping}}
\end{figure}

Додатковий функціонал панелі згори -- можливість змінити швидкість анімованого пересування дрона та сховати його.
\begin{figure}[h]
  \centering
  \includegraphics[width=.3\linewidth]{mapping-top-panel}
  \caption{Зміна швидкості дрона, кнопка ``сховати дрона''}
\end{figure}

\newpage
\section{Розділ Combination}
У цьому розділі всі фотографії об'єднуються в ортофотоплан сфотографованої території. Отриману фотографію можна масштабувати й пересувати. Цей розділ доступний тільки для сесій із телеметрією. Тут і далі під час завантаження запиту використовується відповідний графічний знак (рис.~\ref{fig:loading}).
\begin{figure}[h]
  \centering
  \includegraphics[width=\linewidth]{combination-loading}
  \caption{Завантаження запиту}
  \label{fig:loading}
\end{figure}
\begin{figure}[h]
  \centering
  \includegraphics[width=.8\linewidth]{combination}
  \caption{Перегляд \fancy{Combination}}
\end{figure}

\newpage
\section{Розділ Animation}
У цьому розділі подається анімація, у якій було побудовано проміжні кадри між справжніми фотографіями. Отриману анімацію можна масштабувати. Цей розділ доступний тільки для сесій із телеметрією.
\begin{figure}[h]
  \centering
  \includegraphics[width=.8\linewidth]{animation}
  \caption{Перегляд \fancy{Animation}}
\end{figure}

\newpage
\section{Розділ Comparison}
У цьому розділі порівнюються дві сесії, у яких фотографії зроблено в однакових точках. Спершу до поточної сесії треба обрати ще одну (рис.~\ref{fig:comparison-choose}). Цей розділ доступний для будь-яких сесій, незалежно від наявності телеметрії.
\begin{figure}[h]
  \centering
  \includegraphics[width=\linewidth]{comparison-choose}
  \caption{Обрання другої сесії в \fancy{Comparison}}
  \label{fig:comparison-choose}
\end{figure}

% TODO(@chopikus)

\newpage
\section{Розділ Hydration}
У цьому розділі на отриманих фотографіях позначаються поля, для яких алгоритмом було визначено необхідність поливу. Цей розділ доступний для будь-яких сесій, незалежно від наявності телеметрії.
\begin{figure}[h]
  \centering
  \includegraphics[width=\linewidth]{hydration}
  \caption{Перегляд \fancy{Hydration}}
\end{figure}

\newpage
\section{Зміна параметрів дрона}
У додатку можна вказати багато параметрів дрона, а саме:
\begin{itemize}
\item ім'я дрона;
\item фокусна відстань;
\item максимальна висота польоту;
\item ємність батареї дрона;
\item витрати заряду на кілометр польоту;
\item витрати заряду на фотографію;
\item максимальна кількість батарей.
\end{itemize}
\subsection{Пресети дрона}
Також у додатку присутня можливість зберігати й використовувати пресети з описаними вище параметрами. Також заготовлені кілька стандартних пресетів, що імітуть розповсюджені моделі.

\begin{figure}[h]
\centering
\includegraphics[scale=0.6]{drone-preset}
\caption{Зміна пресета дрона}
\end{figure}

\section{Структура файлів додатку}
\subsection{Директорія для збереження файлів}
% TODO(@chopikus)
На \fancy{Linux} файли зберігаються в \fancy{\~{}/.config/jkl/polenareff-app/}.\\
На \fancy{Darwin} файли зберігаються в \fancy{}.\\
На \fancy{Android} файли зберігаються в \fancy{}.\\
На \fancy{Windows} файли зберігаються в \fancy{}.\\
\subsection{Файлова структура сесії}
Всі сесії є директоріями всередині \fancy{sessions}, де ім'я директорії є ім'ям сесії. Основними файлами сесії є послідовність фотографій, зроблених дроном (зазвичай \fancy{PNG} чи \fancy{JPEG}) та телеметрія в \fancy{meta.json}.
\subsection{Збереження результатів запитів}
% TODO(@chopikus)
Результати запитів для кожної сесії зберігаються серед її файлів, аби наступного разу показати їх миттєво.
Результати \fancy{Routing} зберігаються в \fancy{routing\_<datestamp>.json}.\\ % don't know actually
Результати \fancy{Combination} зберігаються в \fancy{}.\\
Результати \fancy{Animation} зберігаються в \fancy{}.\\
Результати \fancy{Comparison} зберігаються в \fancy{}.\\
Результати \fancy{Hydration} зберігаються в \fancy{}.\\

\newpage
\section{Контакти}
Проєкт <<Полеnareff>> повністю розроблено командою <<jkl;>>, що складається з п'яти учасників:
\begin{itemize}
  \item {Ігор (\fancy{GitLab} \fancy{--} \fancy{@chopikus});}
  \item {Дмитро (\fancy{GitLab} \fancy{--} \fancy{@mojicfg});}
  \item {Андрій;}
  \item {Денис;}
  \item {Нікіта.}
\end{itemize}
Із пропозиціями та в разі виникнення проблем у роботі проєкта звертайтеся за неведеними контактами.

\end{document}

