\documentclass[a4paper,14pt]{extarticle}
\usepackage[utf8]{inputenc}
\usepackage[ukrainian]{babel}
\usepackage[margin=1in]{geometry}
\usepackage{graphicx}
\usepackage{listings}
\usepackage{mathtools}
% Please, do not add another packages or
% change styling without telling anyone!
% -- Dmytro

\newcommand{\fancy}{\texttt}
\graphicspath{{./images/}}
\lstset{
basicstyle=\ttfamily\small,
keywordstyle=,
language=bash,
frame=single,
identifierstyle=,
stringstyle=\bfseries,
showstringspaces=false
}

\title{\vspace{2in}\huge{\textbf{Проєкт <<Полеnareff>>}}\\
\Large{\textit{Технічна документація}}\\
\vspace{.3in}\includegraphics[width=1in]{logo.png}}
\author{\large{jkl; // by XLV}}

\begin{document}
\maketitle
\newpage
\tableofcontents
\newpage

\section{Призначення}
<<Полеnareff>> -- набір корисних інструментів для догляду за полями за допомогою дрона. Проєкт пропонує зручний додаток, що підлаштовується під різні моделі дронів та дозволяє складати оптимальний маршрут для огляду всього поля, об'єднувати отриману з дрона послідовність зображень, визначати на фотографіях, які території потребують поливу, тощо.
\vspace{1in}
\begin{center}
% TODO
\end{center}

\newpage
\subsection{Функціонал}
\label{subsec:func}
Проєкт розв'язує декілька окремих завдань, кожне з яких дістало певну назву відповідно до свого призначення:
\begin{itemize}
  \item{\fancy{Routing} -- побудова оптимального маршруту для покриття фотографіями певної території;}
  \item{\fancy{Mapping} -- подання фотографій, зроблених дроном, у зручному вигляді з прив'язанням до мапи;}
  \item{\fancy{Combination} -- побудова загального зображення території з отриманих фотографій, побудова найкращого зображення там, де фотографії накладаються;}
  \item{\fancy{Animation} -- побудова проміжних кадрів до отриманої послідовності фотографій;}
  \item{\fancy{Comparison} -- порівняння двох послідовностей фотографій однієї території, виявлення об'єктів, що зникли, з'явились чи рухаються;}
  \item{\fancy{Hydration} -- виявлення на отриманих фотографіях територій, що потребують поливу;}
  \item{\fancy{Parsing} -- переведення даних телеметрії дрона у необхідний формат.}
\end{itemize}
Детальніше про позицію кожного з цих завдань у додатку йдеться в підрозділі~\ref{subsec:session}.

\newpage
\subsection{Системні вимоги додатка}
Підтримуваними платформами є:
\begin{itemize}
  \item{\fancy{Android (Jelly Bean 4.1+)}};
  \item{\fancy{Blackberry\footnote{Як емуляція додатка на \fancy{Android.}} 10}};
  \item{\fancy{BSD}};
  \item{\fancy{Fuchsia}};
  \item{\fancy{iOS (8+)}};
  \item{\fancy{Linux (з GTK, zenity)}};
  \item{\fancy{MacOS (10.11+)}};
  \item{\fancy{Windows (7+)}}.
\end{itemize}

\newpage
\section{Архітектура}
\label{sec:arch}
Додаток проєкта, що доступний на всіх найпопулярніших платформах (\fancy{Android}, \fancy{Linux}, \fancy{MacOS} та ін.), необхідний для зручності спілкування із сервером, на якому виконуються всі завдання за допомогою описаних нижче алгоритмів. Клієнт надсилає вхідні дані для певного завдання й отримує від сервера відповідь із вихідними даними, а додаток подає їх у зручному вигляді.

Оскільки різні завдання потребують пересилання даних у різному форматі (детальніше в розділі~\ref{sec:request}), під сервером насправді мається на увазі розподілена система з окремих програм, кожна з яких займає свій окремий порт та приймає й повертає дані у форматі, необхідному для одного конкретного завдання. Такий підхід виявився оптимальним як для розробки, адже це дозволило повністю відокремити алгоритми одне від одного й спростити процес допрацювання певної частини проєкта, так і для використання, адже вузька спеціалізація кожної з програм дозволяє ефективно опрацьовувати вхідні дані, полегшує перевірку їхньої коректності, дозволяючи таким чином краще захистити сервер від зловмисницьких запитів, а також додаючи до модульності сервера й стійкості окремих його компонентів.
\vspace{1in}
\begin{center}
  \includegraphics[width=\linewidth]{cli-server-new.png}
\end{center}

\newpage
\subsection{Концепція сесії}
\label{subsec:session}
З підрозділу~\ref{subsec:func} бачимо, що всі завдання, окрім \fancy{Routing}, застосовуються до даних, отриманих після того, як дрон пройшов певний маршрут і зробив фотографії. Відтак у додатку введено термін ``сесія'', що позначає набір із фотографій та мета-записів, що зберігаються у файлі \fancy{meta.json} у такому форматі:
\begin{lstlisting}
{
  "drone": {
    "name",
    "charge",
    "packs_amount",
    "discharge_photo",
    "discharge_flight",
    "max_alt",
    "foc_len",
    ...
  },
  "photos": [
    {
      "name",
      "lat", "lng", "alt",
      "roll", "pitch", "yaw"
    },
    ...
  ],
  "info": {
    "telemetry": true/false,
    "fake": true/false
  }
\end{lstlisting}

Сесії зберігаються серед файлів додатку. Вважається, що взаємодія користувача з сесією здійснюється виключно у додатку. Створити нову сесію можна, імпортувавши отримані з дрона фотографії й телеметрію (при цьому записи в форматі \fancy{TLog} додаток автоматично перетворить на \fancy{JSON}) в додаток або створивши несправжню сесію з маршруту, побудованого в \fancy{Routing} (при цьому буде використано супутникові фотографії й автоматично створено для них записи телеметрії). Детальніше про процес створення сесії йдеться в користувацькій документації проєкта.

\newpage
\subsection{Застосовані технології}

\subsubsection{Додаток}
Додаток поєднує в собі інтерфейс взаємодії з кожним із алгоритмів. Доступність додатка на багатьох платформах зумовлена тим, що для його створення було обрано мову програмування \fancy{Dart} та фреймворк \fancy{Flutter}.
У додатку було використано декілька бібліотек, а саме:
\begin{itemize}
\item{\fancy{flutter\_map} - бібліотека для відображення мапи у фреймворку \fancy{Flutter}, створена на основі бібліотеки \fancy{LeafletJS};}
\item{\fancy{flutter\_svg} - бібліотека, створена для відображення файлів \fancy{SVG};}
\item{\fancy{extended\_image} - бібліотека, що дозволяє робити перегляд фото з \fancy{zoom} та підтримою \fancy{canvas};}
\item{\fancy{shared\_preferences} - потрібна для збереження налаштувань у пам'яті;}
\item{\fancy{dio} - необхідна для роботи запитів \fancy{HTTP}.}
\end{itemize}

\subsubsection{Сервер}
Для створення сервера було обрано мову програмування \fancy{Python 3.7}. Основною причиною є наявність і легкість використання інструментів, необхідних для створення \fancy{HTTP}-сервера та опрацювання зображень. Побудову запиту детальніше описано у відповідному підрозділі.

Як вже було зазначено на початку розділу~\ref{sec:arch}, кожне завдання виконується окремою програмою що відповідає на \fancy{HTTP}-запити, що надходять на її порт. Кожну з цих програм оформлено у вигляді \fancy{Python}-модуля, що складається з двох файлів: \texttt{\_\_init\_\_.py} та \texttt{algo.py}.

Файл \texttt{\_\_init\_\_.py} описує поведінку сервера: опрацьовує й перевіряє вхідні дані, викликає алгоритм та повертає результат. Файл \texttt{algo.py} описує виключно алгоритм і зокрема одну головну функцію, яку потім використовуватиме сервер.

\subsubsection{Опрацювання зображень}
Для опрацювання зображень було використано бібліотеку \fancy{OpenCV}, що доступна зокрема й для мови \fancy{Python}. Детально про її застосування йдеться в розділі~\ref{sec:algos}.

Для створення \fancy{GIF}-анімації з послідовності зображень-кадрів в одному з алгоритмів також використано бібліотеку \fancy{imageio}.

\subsubsection{Опрацювання даних з дрона}
У проєкті впроваджено підтримку файлів у форматі \fancy{TLog}, що є стандартом для записів телеметрії дрона. Для отримання інформації з таких файлів було використано бібліотеку \fancy{PyMAVLink} (\fancy{ArduPilot/pymavlink} на \fancy{GitHub}).

\newpage
\section{Побудова запиту}
\label{sec:request}
Дані для всіх завдань пересилаються за протоколом \fancy{HTTP} з використанням метода \fancy{HTTP} \fancy{POST}. У відповідь на запит можна отримати один із таких статусів:
\begin{itemize}
  \item {200 -- запит опрацьовано коректно;}
  \item {400 -- отримано некоректні вхідні дані;}
  \item {501 -- використано неправильний метод \fancy{HTTP}.}
\end{itemize}
При цьому кожне завдання має різний формат вхідних і вихідних даних. Нижче детально описано побудову запиту \fancy{HTTP} \fancy{POST} для кожного завдання. Усі дані в форматі \fancy{JSON} пересилаються у вигляді рядка в \fancy{UTF-8}, а файли (зображення) -- у вигляді безпосередньо байтів.

\subsection{Routing}
Оскільки метою цього завдання є створення оптимального маршруту польоту за даними про дрон та територію поля, сервер у цьому випадку приймає та повертає \fancy{JSON}.

Подання вхідних даних у форматі \fancy{JSON}:
\begin{lstlisting}
{
  "field":
  [
    {"x", "y"},
    ...
  ],
  "drone": 
  {
    "x", "y",
    "photo_w", "photo_h",
    "charge",
    "discharge_flight", 
    "discharge_photo",
		"max_height",
		"many_packs",
		"packs_amount"	
  }
}
\end{lstlisting}
Тут і далі \fancy{x} позначає \fancy{Longitude}, а \fancy{y} -- \fancy{Latitude}.

Подання вихідних даних у форматі \fancy{JSON}:
\begin{lstlisting}
[
  {"x", "y", "photo"},
	...
]
\end{lstlisting}
Тут \fancy{photo} може бути \fancy{true} або \fancy{false} -- позначає, чи потрібно робити фото у даній точці.

Із використанням утиліти \fancy{cURL} запит виглядатиме таким чином:
\begin{lstlisting}[language=bash]
curl <address>:<port> -d "@request.json" > response.json
\end{lstlisting}

\subsection{Combination та Animation}
Оскільки метою цього завдання є побудова зображення/анімації за даними про дрон та набором зображень, сервер у цьому випадку приймає кілька зображень та \fancy{JSON}, а повертає один файл. Це одне з двох завдань, в якому запит складається з декількох компонентів. Для цього використовується форма \fancy{multipart/form-data}.

Серед вхідних даних спільний для сесії (див. підрозділ~\ref{subsec:session}) файл \fancy{meta.json} під ключем \fancy{meta}, а все інше -- фотографії під ключами, що відповідають їхнім іменам у \fancy{meta.json}.
 
Із використанням утиліти \fancy{cURL} запит виглядатиме таким чином:
\begin{lstlisting}[language=bash]
curl <address>:<port> -F "meta=<meta.json"
                      -F "my-image0=@image0.jpg"
                      -F "another-name=@image1.jpg"
                      > response.png
\end{lstlisting}

\subsection{Comparison}
Сервер приймає пару зображень, а повертає файл \fancy{JSON}.\\
Оскільки необхідно прийняти декілька файлів, то використовується форма \fancy{multipart/form-data}.\\
Із використанням утиліти \fancy{cURL} запит виглядатиме таким чином:
\begin{lstlisting}[language=bash]
curl <address>:<port> -F "img_a=@your_first_image.jpg"
                      -F "img_1=@your_second_image.jpg"
                      > response.json
\end{lstlisting}
Подання вихідних даних у форматі JSON:
\begin{lstlisting}
{
	"onlyA": [
		{"x", "y", "w", "h"},
		...
	],
	"only1": [
		{"x", "y", "w", "h"},
		...
	],
	"move": [
		{
			"xa", "ya", "wa", "ha", 
			"x1", "y1", "w1", "h1"
		},
		...
	],
	
}
\end{lstlisting}
\subsection{Hydration}
Оскільки метою цього завдання є визначення за фотографією територій, що потребують поливу, сервер у цьому випадку приймає зображення, а повертає \fancy{JSON}.

Подання вихідних даних у форматі \fancy{JSON}:
\begin{lstlisting}
[
  {
    "hydration": <...>,
    "points": 
    {
      "x": <...>,
      "y": <...>
    }
  },
  ...
]
\end{lstlisting}

Із використанням утиліти \fancy{cURL} запит виглядатиме таким чином:
\begin{lstlisting}[language=bash]
curl <address>:<port> --data-binary "@image.jpg"
                      > response.json
\end{lstlisting}

\newpage
\section{Алгоритми}
\label{sec:algos}
Кожний із реалізованих алгоритмів виконує окреме завдання. У цій секції детально описано призначення й принцип дії кожного з них. Скорочено всі завдання описано в підрозділі~\ref{subsec:func}.

Усі алгоритми підтримують зображення у стандартному для \fancy{OpenCV} форматі -- у~вигляді матриці пікселів, де кожний піксель представлено трьома цілими числами для червоного, зеленого та синього каналів, а також, де це використовується, прозорістю.

\subsection{Routing}
У цьому завданні необхідно побудувати план польоту, щоб сфотографувати задану територію. Нам відомі параметри обладнання: 
\begin{itemize}
\item{максимальна висота польоту;}
\item{фокусна відстань;}
\item{процент перекритя;}
\item{заряд батареї, встановленої на дрон;}
\item{затрати енергії на фото;}
\item{затрати енергії на політ;}
\item{кількість акумуляторів.}
\end{itemize}
Також користувач задає ділянку поля, яку хоче сфотографувати.

\subsubsection{Алгоритм побудування маршруту}
Алгоритм можна розділити на 3 етапи:
\begin{itemize}
\item{пошук оптимального прямокутника, у який вписується багатокутник;}
\item{визначення точок для фото;}
\item{знаходження оптимального маршруту.}
\end{itemize}

\subsubsection{Оптимальний вписаний прямокутник}
Ця частина алгоритму отримує координати багатокутника та повертає координати описаного прямокутника. Потім будується опукла оболонка з використанням алгоритма Ендрю. Цей алгоритм працює за найефективнішу теоретично можливу асимптотику $O(n \log n)$.
Потім для кожного ребра в оболонці будується прямокутник (рис.~\ref{fig:routing-3}).

\begin{figure}[h]
    \centering
    \includegraphics[width=.8\linewidth]{routing-3}
    \caption{Рожевий - початковий багатокутник, зелений - описаний прямокутник, синій - опукла оболонка.}
    \label{fig:routing-3}
\end{figure}

Для кожного такого прямокутника обчислюється його площа та обирається прямокутник із найменшою. Маємо лінійну асимптотику.

\subsubsection{Визначення точок для фото}
Зазначимо, що алгоритм отримує точки у визначенному порядку. 
\begin{figure}[h]
    \centering
    \includegraphics[width=.8\linewidth]{routing-points-order}
    \caption{Порядок точок описаного прямокутника}
    \label{fig:routing-points-order}
\end{figure}
Спочатку знаходяться точки у прямокутнику, якби його сторони були паралельні координатним вісям.
Обчислюється кількість точок за шириною та висотою.
$$n_w=w/photo_w(\pm1)$$
$$dist\_points_w=photo_w$$
$$dist\_comp_w=w-n_w*photo_w$$
$n_h, dist\_points_h, dist\_comp_h$ обчислюються аналогічно. \\
$dist\_comp_h, dist\_comp_w$ -- компенсаційна відстань між точками, котрі використовуються 1 раз на кожну вісь координат.
За допомогою цієї відстані точки ставляться таким чином, що у прямокутники у результаті не ``вилазять'' за описаний прямокутник.
\begin{figure}[h!]
    \centering
    \includegraphics[width=.5\linewidth]{photo-points-without-comp}
    \caption{Точки для фото без використання компенсаційної відстані}
\end{figure}
\begin{figure}[h!]
    \centering
    \includegraphics[width=.5\linewidth]{photo-points-with-comp}
    \caption{Точки для фото з використанням компенсаційної відстані}
\end{figure}
\newpage
Також визначається, з якої сторони прямокутника використовується компенсаційна відстань.
Наприклад, якщо дрон знаходиться під прямокутником, то компенсаційна відстань буде використовуватись знизу.
\begin{figure}[h!]
    \centering
    \includegraphics[width=.5\linewidth]{routing-drone-bottom}
    \caption{Точки для фото, якщо дрон починає обльот знизу}
\end{figure}
\begin{figure}[h!]
    \centering
    \includegraphics[width=.5\linewidth]{routing-drone-top}
    \caption{Точки для фото, якщо дрон починає обльот зверху}
\end{figure}
\\
Доволі очевидно, що найдальніша точка (A), знаходиться ближче до стартової позиції дрону, а це означає, що дрон пролетить меншу відстань.
Як було сказано вище, точки отримуються у визначенному порядку, тому можна обчислити координати в початковій системі координат за формулою:
$$x_n = \frac{x}{w}*v_{1x}+(1-\frac{y}{h})*v_{2x}$$
$$y_n = \frac{x}{w}*v_{1y}+(1-\frac{y}{h})*v_{2y}$$
\subsubsection{Знаходження оптимального маршруту}
Алгоритм побудови маршруту обходить точки ``змійкою''. Також були реалізовані генетичний алгоритм та алгоритм відпалу для задачі \fancy{TSP}, до якої можна звести задачу з дроном. 

\subsection{Combination}
На вхід подається набір отриманих з дрона зображень та інформація про кожне з них: координати, азимут, висота тощо. Ці дані алгоритм використовує для об'єднання всіх зображень на єдиному полотні. З даних про висоту (разом із даними про камеру дрона) можна вирахувати відносний розмір зображення, а з даних про координати й азимут -- відносне положення на полотні. Залишається алгоритмічно розрахувати, яким чином поєднувати пікселі полотна в місцях перетину кількох зображень. Оскільки зображення з дрона дає найточнішу частину полотна ближче до центру зображення, додатковим параметром, який алгоритм ураховує під час поєднання зображень, є відстань до центрів обох зображень.

\subsubsection{Розрахунок відстаней} \label{subsubsec:combination-calc} Спершу знаходимо положення точок полотні.
\[x_i = \Delta x \cdot \frac{lng_i - lng_{min}}{\Delta lng},\quad y_i = \Delta y \cdot \frac{lat_i - lat_{min}}{\Delta lat}\]
З координат точок обчислюємо розмір полотна в метрах. 
\[\Delta lat_m = \Delta lat \cdot 111320\,(m)\]
\[\Delta lng_m = \Delta lng \cdot \frac{40075000\,(m)}{360} \cdot \cos \frac{lat_{max} + lat_{min}}{2}\]
Розмір полотна в метрах дорівнює \(\max(\Delta lat_m, \Delta lng_m).\) \\
З даних про відносну висоту $alt$, розміри матриці $w_m$ та $h_m$ та фокусну відстань об'єктива $F$ обчислюємо розмір покриття фотографією в метрах.
\[w = alt \cdot \frac{w_m}{F},\quad h = alt \cdot \frac{h_m}{F}\]
З відношення розмірів полотна в пікселях і в метрах отримуємо необхідний розмір фотографії в пікселях.

\subsubsection{Функція поєднання}
Функція поєднання застосовується до кожного з кольорових каналів однаково. В алгоритмі було обрано стандартну сигмоїдну активаційну функцію, а саме таку її варіацію для показників кольорових каналів\\$c_1$ та $c_2$ і відстаней $d_1$ та $d_2$ (параметр \(s := 10\) -- ``різкість~переходу'', експериментально встановлена константа):
\[k := \frac{1}{1 + e^{-s(\frac{d_2}{d_1 + d_2} - .5)}};\]
\[c := kc_1 + (1 - k)c_2.\]

\subsubsection{Animation}
Для створення анімації маршрут дрона повторюється алгоритмічно для утвореного полотна. Таким чином до анімації додаються проміжні кадри, з яких і складається вихідна \fancy{GIF}-анімація. Розмір покриття території фотографією при цьому отримано з розрахунків, описаних у підрозділі~\ref{subsubsec:combination-calc}.

\subsection{Comparison}
На вхід подається пара фотографій, а алгоритм повертає регіони, чиї об'єкти є тільки на одній фотографії, а також регіони, в яких об'єкти пересунулися на інші позиції.
\subsubsection{Пошук об'єктів на фото}
Алгоритм пошуку об'єктів складається з 6 етапів:
\begin{itemize}
	\item Скидування шумів, кластеризація
	\item Знаходження регіонів інтересу
	\item Знаходження характерних рис фото, та територій, що містять ці риси
	\item Фільтрація територій з рисами
	\item Виявлення об'єктів, що пересунулися
	\item Знахождення об'єктів, в яких об'єкти присутні на одній з фото
\end{itemize}
\subsubsection{Скидування шумів, кластеризація}
Алгоритм виконує кластеризацію зображення на 3 кольори (кількість встановлена емпірично). Для цього був застосований алгоритм \fancy{k-means},
а саме функція \fancy{cv2.kmeans} з бібліотеки \fancy{OpenCV}.
\begin{figure}[h!]
    \centering
    \includegraphics[width=.8\linewidth]{comparison-kmeans}
    \caption{Приклад роботи алгоритму \fancy{k-means}}
\end{figure}
\subsubsection{Знаходження регіонів інтересу}
За отриманими кольорами алгоритм розбиває фото на регіони інтересу (задані прямокутниками).
Для цього використовується функція \fancy{cv2.inRange}.
\begin{figure}[h!]
    \centering
    \includegraphics[width=.8\linewidth]{comparison-inrange}
    \caption{Знахождення регіонів інтересу білого кольору}
\end{figure}
\begin{figure}[h!]
    \centering
    \includegraphics[width=.8\linewidth]{comparison-inrange-rects}
    \caption{Розбиття фото на регіони інтересу}
		\label{fig:comparison-interest}
\end{figure}
\subsubsection{Знаходження характерних рис фото, та територій, що містять ці риси}
Наступним кроком алгоритм знаходить та зіставляє характерні риси на обох зображеннях.
Для цього використовується функція \fancy{knnMatch} з бібліотеки \fancy{OpenCV}.
\begin{figure}[h!]
    \centering
    \includegraphics[width=.5\linewidth]{comparison-knnmatch-unfiltered}
    \caption{Зіставлення рис фото без фільтру}
\end{figure}
Потім виконується фільтрація зіставлень.\\
Так як за умовою фото захоплює теж саму територію, то можна виконати перевірку за віссю \fancy{y}.\\
Ця перевірка працює наступним чином: якщо координати \fancy{y} 2 зіставлених рис відрізняються більше, ніж на 75 пікселів, то це зіставлення вважається некоректним.\\
\begin{figure}[h!]
    \centering
    \includegraphics[width=.5\linewidth]{comparison-knnmatch-filtered}
    \caption{Зіставлення з фільтром}
\end{figure}
\\
Далі алгоритм знаходить регіони інтересу, в яких є характерні риси. (регіони з малюнку \ref{fig:comparison-interest}) \\
Емпіричним чином було виявлено, що при сортуванні за площою за зменшенням алгоритм знаходить регіони набагато краще.
\subsubsection{Фільтрація територій з рисами}
Далі алгоритм фільтрує території, що точно не можуть бути зіставленими. 
Це виконується наступним чином: якщо розміри території по тій самій координаті відрізняється в більш ніж у 2 рази, то це не є зіставленням.
\subsubsection{Виявлення об'єктів, що пересунулися}
Об'єкти, що пересунулися, визначаються наступним чином: якщо відстань між тими самими кутами двох зіставлених територій більше, ніж 100 пікселів, то об'єкт у ціх територіях пересунувся.
\begin{figure}[h!]
    \centering
    \includegraphics[width=.8\linewidth]{comparison-object-move}
    \caption{Об'єкт пересунувся (обозн. червоним кольором)}
\end{figure}
\subsubsection{Знахождення об'єктів, що присутні лише на одній з фото}
Усі території, в яких нема зіставлених характерних рис, та які більше 50 пікселів по кожній вісі, вважаються територіями, в яких об'єкти присутні лише на одній фотографії.
\begin{figure}[h!]
    \centering
    \includegraphics[width=.5\linewidth]{comparison-object-one}
    \caption{Об'єкт є лише на одній фотографії (обозн. синім або зеленим кольором)}
\end{figure} 
\subsection{Hydration}
На наданому фото полів необхідно оцінити та рекомендувати полив тієї чи іншої ділянки поля. 
Для розв'язання цього завдання необхідно спершу знайти поля на фотографії, а потім визначити необхідність поливу для кожного поля.

\subsubsection{Пошук полів на фото}
Алгоритм пошуку полів складається з 5 етапів:
\begin{itemize}
\item{фільтрування неба та дороги;}
\item{фільтрування лісу;}
\item{змінення контрастності фотографії;}
\item{кластеризація пікселів, що залишились;}
\item{фільтрування полів серед кластерів.}
\end{itemize}

\newpage
\subsubsection{Фільтрування неба та дороги}
Метою цього етапу є пошук пікселів, що не підходять за кольором. Для цього було використано функцію \fancy{inRange} з \fancy{OpenCV}. Ця функція приймає початкове зображення (рис.~\ref{fig:hydra-input}) й кольорові проміжки та повертає бітову маску, де \fancy{0} -- піксель, що не підходить за кольором, \fancy{1} -- підходить. 
\begin{figure}[h]
  \centering
  \includegraphics[width=.8\linewidth]{hydro-1}
  \caption{Початкове фото}
  \label{fig:hydra-input}
\end{figure}
\begin{figure}[h!]
  \centering
  \includegraphics[width=.8\linewidth]{hydro-2}
  \caption{Червоним позначено відкинуті пікселі (небо й дорога)}
\end{figure}

\newpage
\subsubsection{Фільтрування лісу}
На фото ліс - множина з зелених та чорних пікселів. Такі ділянки неможна відрізнити від полів лише за кольором. Проте колір поля змінюється плавно, а колір лісу -- різко. Тому розглядається параметр ``зашумованості'', що дозволить визначити ділянки, які є лісом. Для його обчислення модель зображення змінюється на \fancy{HSV}, яка дозволяє легко отримати ``зашумованість'' як $\Delta V$ за всіма показниками $V$ поряд із даним пікселом. Лісом вважаються ділянки з рівнем ``зашумованості'' від 50 (експериментально встановлена константа).

\begin{figure}[h]
  \centering
  \includegraphics[width=.8\linewidth]{hydro-3}
  \caption{Маска зі значень ``зашумованості''. Ділянки з лісом світліші}
\end{figure}

\newpage
\subsubsection{Змінення контрастності фото}
Для того, щоб визначити необхідність поливу поля, та відділити те, що поливати не треба, у зображення було змінено контрастність за допомогою функції \fancy{addWeighted} з \fancy{OpenCV}.

\begin{figure}[h]
  \centering
  \includegraphics[width=.8\linewidth]{hydro-4}
  \caption{Контрастне зображення}
\end{figure}
 
\newpage
\subsubsection{Кластеризація пікселів, що залишились}
Кластеризацію було виконано з використанням функції \fancy{findContours}. Ця функція повертає компоненти у вигляді точок багатокутника.

\begin{figure}[h]
  \centering
  \includegraphics[width=.8\linewidth]{hydro-5}
  \caption{Бачимо, що границі полів було знайдено доволі точно}
\end{figure}

\subsubsection{Визначення необхідності поливу поля}
Для цього для кожного поля було знайдено середній колір.
\[AverageColor = \frac{\displaystyle\sum_{i = 1} ^ {W} \displaystyle\sum_{j = 1} ^ {H} color_{ij}} {W \cdot H}\]
Потім цей колір було переведено в \fancy{HSV}. У такій моделі легко відрізнити різні ступіні поливу. У відповідності до поставленого завдання вважаємо, що зелений -- политі ділянки, жовто-коричневий -- ділянки, які необхідно полити.

\begin{figure}[h]
  \centering
  \includegraphics[width=.6\linewidth]{hydro-6}
  \caption{Модель \fancy{HSV}}
\end{figure}

Далі всі кольори було розділено на 3 категорії (0 -- найбільш сухе поле).
Розподілення кольорів відбувалось із використанням функції \fancy{inRange} з експериментально встановленими параметрами.

\newpage
\section{Контакти}
Проєкт <<Полеnareff>> повністю розроблено командою <<jkl;>>, що складається з п'яти учасників:
\begin{itemize}
  \item {Дмитро (\fancy{GitLab} \fancy{--} \fancy{@mojicfg});}
  \item {Ігор (\fancy{GitLab} \fancy{--} \fancy{@chopikus});}
  \item {Андрій (\fancy{Gitlab} \fancy{--} \fancy{@a.voronoy})}
  \item {Денис (\fancy{Shikimori} \fancy{--} \fancy{@ddasw})}
  \item {Нікіта.}
\end{itemize}
Із пропозиціями та в разі виникнення проблем у роботі проєкта звертайтеся за неведеними контактами.

\end{document}

