\documentclass[../main.tex]{subfiles}
\begin{document}

Било кој физички сигнал може да се анализира во временскиот и фрекфентниот домен.
Предностите од фрекфентната анализа е можноста за дополнителен увид во конкретни
фрекфенции со што е можно набљудување на функционалната зависност меѓу сигналите.
Фуриеровата трансформација е алатка која ги поврзува временскиот и фрекфентниот
домен. Во Фуриеровата анализа дадена функција $f(t)$ е апроксимирана
со суперпозиција на експоненцијали од облик $e^{j \omega t}$ со што се појавуваат
остри врвови во фрекфенцискиот домен.

Вејвлет трансформацијата е често споредувана со Фуриеровата трансформација.
Предноста на употребата на Вејвлет трансформацијата е тоа што Вејвлетовите
сигналите се временско и фрекфентно конечни со што имаме добра временска
ограниченост на ниските и високите фрекфенци на
сигналот\cite{bravcivc1998wavelet}. За квадратно интеграбилна функција $f(t)$
може да ја дефинираме Вејвлет трансформацијата како:
\begin{equation}\label{wavelet_transform}
	C(a,b) =  \frac{1}{\sqrt[]a}  \int_{-\infty}^{+\infty} f(t) \psi^* (\frac{t-b}{a})dt
\end{equation}

каде што $a, b \in \mathbb{R}$, $a \neq 0$,.
Фамилијата на базни функции $\Psi$ се конструира со транслација
на базна функција $\psi(t)$ со  параметарот $b$ додека скалирањето
на базната функција се врши со параметарот $a$ избор на $a<1$ ја компримира
функцијата додека $a>1$ ја развлекува.
Фуриеровата трансформација може да се разгледува како специјален случај на
Вејвлет трансформацијата при избор на базна функција со облик
$\psi = e^{-2 \cdot \pi \cdot i \cdot t}$.

\subsection{Морлетов Вејвлет}
Во оваа студија избрана е Морлетовата функција за базна функција:

\begin{equation}\label{morlet_expanded}
	\psi(t) = \pi^{-\frac{1}{4}} (e^{-i w_0 t}- e^{-\frac{w_0^2}{2}}) e^{\frac{-t^2}{2}}
\end{equation}

Морлетовата функција e Гаусова функција модулирана со сунусоидa, параметарот
$w_0$  претставува централна фрекфенција за Морлетовата функција.
Во примената на Морлетовата функција избран е параметарот $w_0 = 10$ со
што се овозможува обликот на функцијата да ги фаворизира наглите локализирани
промени во сигналите што се анализирани. Доколку избравме поголема вредност
за параметарот $w_0$ би добиле претстава за поширок прозорец на фрекфентни
настани. При оваа вредност за централната фрекфенција на Вејвлетот
(равенка~\ref{morlet_expanded}) вториот член од експонентот е доволно мал
да може да се занемари. Морлетовиот вејвлет при овие услови добива облик:
\begin{equation}\label{morlet_minimized}
	\psi(t) = \pi^{-\frac{1}{4}} e^{-i w_0 t} e^{\frac{-t^2}{2}}
\end{equation}

На слика~\ref{fig:morlet_freq_time} е претставена Морлетовата базна функција во
временскиот и фрекфентниот простор за различни вредности за централната
фрекфенција $w_{0}=5$ и $w_{0} = 10$.
\begin{figure}[H]

	\begin{subfigure}[t]{\textwidth}
		\centering
		\includegraphics[width=.75\linewidth]{/morlet_plots/overlap_time_domain_wavelet_w015_w0110.png}
	\end{subfigure}

	\medskip

	\begin{subfigure}[t]{.5\textwidth}
		\centering
		\includegraphics[width=.9\linewidth]{/morlet_plots/time_domain_wavelet_w010.png}
	\end{subfigure}
	\hfill
	\begin{subfigure}[t]{.5\textwidth}
		\centering
		\includegraphics[width=.9\linewidth]{/morlet_plots/frequency_domain_wavelet_w010.png}
	\end{subfigure}

	\medskip

	\begin{subfigure}[t]{.5\textwidth}
		\centering
		\includegraphics[width=.9\linewidth]{/morlet_plots/time_domain_wavelet_w05.png}
	\end{subfigure}
	\hfill
	\begin{subfigure}[t]{.5\textwidth}
		\centering
		\includegraphics[width=.9\linewidth]{/morlet_plots/frequency_domain_wavelet_w05.png}
	\end{subfigure}
	\caption{Морлетов вејвлет преставен во фрекфентен и временски моден}\label{fig:morlet_freq_time}
\end{figure}

\subsection{Вејвлетова трансформација на ЕЕГ сигнали}
Главниот интерес на овој дел од студијата е интеракцијата
помеѓу мозочните спектралните појаси конкретно $\delta$, $\theta$, $\alpha$ и $\beta$ појасите.
Појасите $\delta$, $\theta$, $\alpha$ и $\beta$ се избрани поради тоа што сигналите се
исфилтирани во опсегот од $0.8$ до $28Hz$. Доминантните фрекфентни појаси
се дадени во табела~\ref{table:freq_bands}.

\vspace{5mm}
\begin{table}[H]
	\centering
	\begin{tabularx}{0.8\textwidth} {
			>{\raggedright\arraybackslash}X
			>{\centering\arraybackslash}X
			>{\raggedleft\arraybackslash}X}
		\midrule
		Фрекфентен опсег & Соодветен појас \\
		\midrule
		$ 0.8-4 Hz$      & $ \delta$       \\
		\midrule
		$ 4-7.5 Hz$      & $ \theta$       \\
		\midrule
		$ 7.5-14 Hz$     & $ \alpha$       \\
		\midrule
		$ 14-22 Hz$      & $ \beta$        \\
		\midrule
		$ 22-40 Hz$      & $ \gamma$       \\
		\midrule
	\end{tabularx}
	\caption{Фрекфентни појаси и нивни карактеристични фрекфенции}\label{table:freq_bands}
\end{table}

\vspace{5mm}

\subsection{Резултати и карактеристични појави}
\begin{enumerate}
	\item Врвот во временско-фрекфентната карактеристика на
	      фрекфенција од околу $10Hz$ (слика~\ref{fig:patient_wavelet_10hz})
	      е карактеристичен за сите  експериментални фрекфенции од брзата
	      визуелна сериска презентација.
	      Фрекфенциите од ова вредност припаѓаат на $\alpha$ фрекфентниот појас.
	      Појавата на овие фрекфенции е поврзана со состојба на замижаност на очите или
	      нивна подзамижаност~\cite{toscani2010alpha}. Врвот е најизразен кај експериментот
	      извршен на фрекфенција од $10 Hz$, ова е очекувана појава
	      поради брзината на визуелната стимулација кај пациентите.
	      Врвот од $10 Hz$ е во помала мера изразен и присутен кај
	      визуелиот стимулус од помалите фрекфенции.

	\item
	      Врвот во временско-фрекфентната карактеристика на
	      фрекфенција од окoлу $5Hz$ (слика~\ref{fig:patient_wavelet_5hz} и
	      слика~\ref{fig:patient_wavelet_6hz}) e карактеристична појава кај визуелен
	      стимулус со брзина на промена на презентацијата со фрекфенција од $5Hz$ и
	      $6Hz$. Карактеристичните фрекфенции анализираните сигнали припаѓаат
	      на $\theta$ фрекфентниот појас во мозокот. Појавата на овие мозочни фрекфенции е
	      поврзана со невронска стимулација на визуелниот кортекс под дејство на надворешниот
	      визуелен стимулус~\cite{frauscher2018sharply}.

\end{enumerate}

\begin{figure}[H]
	\centering
	\includegraphics[width=\textwidth]{images/wavelet_plots/rsvp_10Hz_02a0.png}
	\caption{Вејвлет спектограм за експеримент од $10Hz$.}\label{fig:patient_wavelet_10hz}
\end{figure}

\begin{figure}[H]
	\centering
	\includegraphics[width=\textwidth]{images/wavelet_plots/rsvp_6Hz_02a0.png}
	\caption{Вејвлет спектограм за експеримент од $6Hz$.}\label{fig:patient_wavelet_6hz}
\end{figure}


\begin{figure}[H]
	\centering
	\includegraphics[width=\textwidth]{images/wavelet_plots/rsvp_5Hz_02a0.png}
	\caption{Вејвлет спектограм за експеримент од $5Hz$.}\label{fig:patient_wavelet_5hz}
\end{figure}

\subsection{Спектрална Анализа}
Поради појавата на карактеристични пикови на фрекфентните околини на појасите од
$5Hz$, $6Hz$ и $10Hz$ извршена е статистичка анализа на карактеристичните
невронски појаси $\theta$ и $\alpha$.
На слики~\ref{fig:box_state_5hz}--\ref{fig:box_state_10hz} се прикажани
спектралните распределби на моќност на исфилтрирани спектри на секој од појасите
во рамките на секој експеримент. Можеме да заклучиме дека со зголемување на
фрекфенцијата на визуелниот експеримент моќноста на $\alpha$ невронскиот појас
се зголемува додека стандардната девијација на $\theta$ појасот се намалува.

\begin{figure}[H]
	\centering
	\includegraphics[width=\textwidth]{images/box_experiment_frequency/5Hz.png}
	\caption{Распределба на моќноста во рамките на експеримент од $5Hz$.}\label{fig:box_state_5hz}
\end{figure}

\begin{figure}[H]
	\centering
	\includegraphics[width=\textwidth]{images/box_experiment_frequency/6Hz.png}
	\caption{Распределба на моќноста во рамките на експеримент од $6Hz$.}\label{fig:box_state_6hz}
\end{figure}

\begin{figure}[H]
	\centering
	\includegraphics[width=\textwidth]{images/box_experiment_frequency/10Hz.png}
	\caption{Распределба на моќноста во рамките на експеримент од $10Hz$.}\label{fig:box_state_10hz}
\end{figure}

Со цел да се испита статистичката корелацијата помеѓу невронските појаси во
секој од експериментите направен е статистичкиот Вилкоксонов тест.
Вилкоксоновиот тест е статистички тест на нултата хипотеза дека постои
корелација помеѓу две  множества. Голема p-вредност за Вилкоксоновиот тест
означува голема статистичка корелација помеѓу две множества вредности.

Соодветните p-вредностите за експеримент од $5Hz$ се дадени во
табела~\ref{table:p_values_experiment_freq5Hz}. Хипотезата дека имаме
карактеристични појави на пикови на фрекфенцијата од околу $5Hz$ е поддржана од
дадените p-вредности. Поради малата p-вредноста може да заклучиме
дека немаме голема корелација помеѓу $\theta$ и $\alpha$ невронскиот појас.
\begin{table}[H]
	\centering
	\begin{tabularx}{\textwidth}{ X }
		\midrule
		$\theta - \alpha$    \\
		\midrule
		0.016656305210212025 \\
		\midrule
	\end{tabularx}
	\caption{P-вредности за фрекфентните појаси во рамките на
		експеримент од 5Hz}\label{table:p_values_experiment_freq5Hz}
\end{table}

Соодветните p-вредностите за експеримент од $6Hz$ се дадени во
табела\ref{table:p_values_experiment_freq6Hz}. Појавата на пиковите на
фреквенциите од $5Hz$ и $6Hz$ од $\theta$ појасот кај експериментите од $6Hz$ не
корелирана со појасот $\alpha$, а тоа е
потврдено со малата p-вредност од статистичкиот тест.
\begin{table}[H]
	\centering
	\begin{tabularx}{\textwidth}{ X }
		\midrule
		$\theta - \alpha$    \\
		\midrule
		0.006830255863044082 \\
		\midrule
	\end{tabularx}
	\caption{P-вредности за фрекфентните појаси во рамките на
		експеримент од 6Hz}\label{table:p_values_experiment_freq6Hz}
\end{table}

Соодветните p-вредностите за експеримент од $10Hz$ се дадени во
табела~\ref{table:p_values_experiment_freq10Hz}. Поради тоа што p-вредноста
изнесува $0.07$ и малиот број примероци во експериментот не можеме да дадеме
заклучок за корелацијата помеѓу $\alpha$ и $\theta$ појасот.
\begin{table}[H]
	\centering
	\begin{tabularx}{\textwidth}{X}
		\midrule
		$\theta - \alpha$   \\
		\midrule
		0.07421171617678754 \\
		\midrule
	\end{tabularx}
	\caption{P-вредности за фрекфентните појаси во рамките на
		експеримент од 10Hz}\label{table:p_values_experiment_freq10Hz}
\end{table}

На слики~\ref{fig:box_freq_theta} и~\ref{fig:box_freq_alpha} се претставени
распределбите $\theta$ и $\alpha$ појасот во однос на сите извршени експерименти.
\begin{figure}[H]
	\centering
	\includegraphics[width=\textwidth]{images/box_frequency_experiment/5Hz.png}
	\caption{Распределба на моќноста на $\theta$ појасот на сите фрекфенции на
		извршување на експериментот.}\label{fig:box_freq_theta}
\end{figure}

\begin{figure}[H]
	\centering
	\includegraphics[width=\textwidth]{images/box_frequency_experiment/10Hz.png}
	\caption{Распределба на моќноста на $\alpha$ појасот на сите фрекфенции на
		извршување на експериментот.}\label{fig:box_freq_alpha}
\end{figure}

За сите вредности на изведување на експериментот секој невронски појас е високо
корелиран со самиот себеси и тоа е потврдено од високите p-вредности во
табелите~\ref{table:p_values_freq_experiment_theta}
и~\ref{table:p_values_freq_experiment_alpha}.

Соодветните p-вредностите за $\theta$ појасот се дадени во
табела~\ref{table:p_values_freq_experiment_theta}.
\begin{table}[H]
	\centering
	\begin{tabularx}{\textwidth}{ X  X  X }
		\midrule
		5Hz--6Hz           & 5--10Hz            & 6--10Hz            \\
		\midrule
		0.8011623415610218 & 0.8600659841573102 & 0.8710691939955636 \\
		\midrule
	\end{tabularx}
	\caption{P-вредности за секој од фрекфентните појаси во рамките на
		експеримент од 5Hz}\label{table:p_values_freq_experiment_theta}
\end{table}

Соодветните p-вредностите за $\alpha$ појасот се дадени во
табела~\ref{table:p_values_freq_experiment_alpha}.
\begin{table}[H]
	\centering
	\begin{tabularx}{\textwidth}{ X  X  X }
		\midrule
		5Hz--6Hz           & 5--10Hz             & 6--10Hz             \\
		\midrule
		0.7817590591358394 & 0.24666891799037372 & 0.35772797019341296 \\
		\midrule
	\end{tabularx}
	\caption{P-вредности за секој од фрекфентните појаси во рамките на
		експеримент од 6Hz}\label{table:p_values_freq_experiment_alpha}
\end{table}

\end{document}
