\documentclass[../main.tex]{subfiles}
\begin{document}
Целта на овој труд е да ги моделираме спрегите што се јавуваат помеѓу поединечни делови од
визуелниот кортекс преку анализа на сигналите стекнати со поставување на сонди
на различни локации на мозокот во пределот на визуелниот кортекс. Хипотезата
која сакаме да ја потврдиме е дека визуелен стимулус нема квалитативно влијание врз
невронските интеракции, неговото влијание е квантитативно.

\subsection{Опис на податоците}
Мултиканалните ЕЕГ сигнали се превземени од Physionet библиотеката на
слободни податочни множества~\cite{PhysioNet}.
Податоците се состојат од ЕЕГ сигнали од 11 здрави индивидуи кои се подложени
на брз визуелен сериски протокол при брзини од $5 Hz$, $6 Hz$ и $10 Hz$.

ЕЕГ сигналите се измерени со неинвазивна метода, базирана на мозочен компјутерски
интерфејс (анг.Brain-Computer interfacе). Поставени се 8 сонди на скалпот на
учесниците во студијата следејќи го ${10-20}$ протоколот (слика~\ref{fig:protocol1020}) на нивно поставување.
Сондите употребени во студијата се $PO8, PO7, PO3, PO4, P7, P8, O1$ и $O2$.
За секој субјект се направени два експеримента, првичен експеримент и експеримент
направен после долг временски период. Податоците од ЕЕГ сигналите
се исфилтрирани во опсег од ${0.15-28}Hz$, а брзината на земање примероци е
$2048 Hz$.

Бидејќи сигналите се исфилтрирани во опсег од ${0.15-28}Hz$, а
фрекфенцијата на земање примероци e преголема за да се опишат интеракциите во исфилтрираниот
спектар податоците се ресамплирани на фрекфенција од $100 Hz$. Одбрана е фрекфенција
од $100 Hz$ со цел да се запази Најквистовиот критериум на семплирање на податоците
но и да се намали големината на самото податочно множество.

\subsection{Постапка на функционирање на Електроенцефалографија}
Електроенцефалограм (ЕЕГ) претставува запис на осцилации на мозочни потенцијали.
Снимените сигнали се пренесуваат кон ЕЕГ систем кој е составен од засилувачи,
филтри и човечки интерфејс за прикажување на сигналите. ЕЕГ го користи принципот
на диференцијално засилување преку мерења на електричниот потенцијал помеѓу
електрода поставена на скалпот и дадена референтна електрода.
ЕЕГ сигналите ја прикажуваат синаптичката активност која е корелирана со
мозочните состојби. ЕЕГ сигналите најчесто потекнуваат од последниот надворешен
човеков мозочен слој. Кортична синаптичка активност има брзина на одзив од $10 ms$ до
$100 ms$. Неколку карактеристични канали од ЕЕГ снимка со времетраење од 5 секунди се
претставени на слика~\ref{fig:eeg}.

Човечки ЕЕГ сигнали се снимаат со електроди со дијаметар во опсег од $0.4$ до $1 cm$ кои
се држат во место користејќи материјали како паста или мрежа со цел на
намалување на импедансата што ја има човековиот скалп. Во стандардна клиничка
пракса униформно се поставуваат 19 електроди врз скалпот на субјектот со дополнителни една
или две референтни електроди и една заземјувачка електрода. Постои стандард за поставување
на електродите и тој е наречен 10--20 систем (слика~\ref{fig:protocol1020}).

Постојат и биполарни снимки кои мерат потенцијална разлика помеѓу две соседни електроди.
Биполарните снимки мерат густина на електрична струја за разлика од стандардните
снимки кои мерат електрчен потенцијал.

ЕЕГ сигналите скоро секогаш подложат на шум од средината и шум од човековото
ткиво на кое тие се поставени. Поради таа причина се развиени голем број на
методи и алгоритми со цел на естимирање на невронскиот потенцијал при присуство
на наведените пречки.

Наша задача ќе биде овие сигнали да ги искористиме со цел да ги моделираме
функциите на спрега кои се појавуваат во човечкиот мозок при брз сериски
визуелен експеримент.

\begin{figure}[H]
	\centering
	\includegraphics[width=0.9\textwidth]{images/10_20_protocol/common_eeg.png}
	\caption{ЕЕГ сигнали.}\label{fig:eeg}
\end{figure}

\begin{figure}[H]
	\centering
	\includegraphics[width=0.6\textwidth]{images/10_20_protocol/10_20protocol.png}
	\caption{10--20 протокол}\label{fig:protocol1020}
\end{figure}

\end{document}
