\documentclass[../main.tex]{subfiles}
\begin{document}
\subsection{Модел на интеракциите}
Баесовата инференција е метод за изнаоѓање на параметрите на
еден модел зададен со систем диференцијални равенки во
просторот на состојби преку анализа на временска серија на податоци кои
потекнуваат од систем кои претставува фазен осцилатор.
Откако би се изнашле параметрите за  моделот со помош на баесовата
теорема распределбата на параметрите на моделот би можела да се подобри.

Поради мултидимензионалната распределба на параметрите на амлитудната
карактеристика на биолошките сигнали потребно е
редуцирање на димензионалноста на моделот преку трансформација на
сигналите во фазниот простор со што се олеснува постапката на анализа на
карактеристичните појави.
ЕЕГ сигналите се периодични, имаат осцилаторна природа со што се овозможува
анализа на нивната фазна динамика.

Во општ случај разгледуваме систем од $N$ осцилатори:
\begin{equation}
	\dot{\phi_i} = \omega_i + q_i(\phi_1, \phi_2, \dots, \phi_n, t) + \xi_i(t)
\end{equation}

каде што $\dot{\phi_i}$ е првиот извод на фазата по времето, $\omega_i$ е
природната фрекфенција на осцилаторот, а $\xi_i$ претставува стохастичко
нарушување за кое претпоставуваме дека е гаусов процес и е моделирано со гаусов
бел шум.

Односот помеѓу членот $\omega_i$ и $q(\phi_i)$ e
релацијата на забрзување и успорување на фрекфенцијата на осцилирање на
природниот осцилатор. Доколку имаме позитивна вредност за членот
$q(\phi_i)$ станува збор за релација на забрзување на фрекфенцијата на
осцилаторот, доколку членот е негативен станува збор за успорување на
фрекфенцијата на осцилаторот~\cite{stankovski2017coupling}. Оваа интеракција на
забрзување на осцилаторите ни ја дава формата на силите на спрега, ова
е клучно бидејќи освен квантитативно системот можеме да го опишеме според
формата на интеракциите односно преку развојот на интеракциите на спрега
во системот~\cite{stankovski2017neural}.

\subsection{Динамичка Инференција}
Моделот чии што параметри ги естимираме е претставен преку стохастичката
диференцијална равенка:
\begin{equation}
	\dot{x_i} = f(x_i, x_j\rvert c) + \sqrt D \xi_i
	\label{eq:stohastic_model}
\end{equation}

Секоја од функциите е периодична и може да претпоставиме дека може да се
разложи на конечен број Фуриерови коефициенти~\cite{kralemann2011reconstructing}.
\begin{equation}
	\dot{\phi_i} = \sum_{k=-K}^{K} c^{(i)}_k \Phi_{i,k}(\phi_1, \phi_2, \dots, \phi_N)
	+ \xi_i = \sum_{k=-K}^{K} e^{i(k1\phi_1+k2\phi_2+ \cdots +k_N \phi_N)}
\end{equation}

За дадена временска серија со податоци од облик $2 \times M$ со помош на
баесовата динамична инференција ја максимизираме постериорната
условна веројатност $P_\mathcal{X}(\mathcal{M}\rvert \mathcal{X})$\cite{smelyanskiy2005inference} за дадените параметри
$\mathcal{M}$ и податоци $\mathcal{X}$:
\begin{equation}
	P_\mathcal{X}(\mathcal{M} \rvert \mathcal{X}) = \frac{\ell(\mathcal{X} \rvert \mathcal{M})
		p_{prior}(\mathcal{M})}{\int\ell(\mathcal{X} \rvert \mathcal{M}) p_{prior}(\mathcal{M}) d
		\mathcal{M}}
\end{equation}

Проблемот може да се дискретизира преку користење на Ојлеровата апроксимација на
средна точка:
\begin{equation}
	x^{*}_n = \frac{(x_{n+1} + x_{n})}{h}
\end{equation}

Со што релацијата~\ref{eq:stohastic_model} по дискретизацијата добива облик:
\begin{equation}
	x_{i,n+1} = x_{i,n}  + h(x^*_{i, n}, x^*_{j, n} \rvert c) + h \sqrt D z_n
\end{equation}

Каде што $z_n$ е решението на стохастичкиот интеграл:
\begin{equation}
	z_n \equiv \int_{t}^{t+1} z(t) dt
\end{equation}

Функцијата на негативен логаритам од веројатноста е дадена како:
\begin{multline}
	S = \frac{N}{2} + \ln \left|D\right| + \frac{h}{2}
	\sum_{n=0}^{N-1}(c_k \frac{\partial P(x_., n)}{\partial x} + \\
	+  {\left[\dot{x}_n - c_k f_k(x^{*}_., n) \right]}^{T}  (D^{-1})
	\left [\dot{x}_n - c_k f_k(x^{*}_., n) \right])
\end{multline}

Со минимизција на функцијата на негативниот логаритам ја максимизираме функцијата
на веројатноста. Функцијата на веројатноста има максимум во минимумот за функцијата
на негативен логаритам од веројатноста\cite{stankovski2014tutorial}. За
претпоставена нормална распределба за приорната распределба за параметрите $c$,
со средна вредност $\bar{c}$ и матрица на коварианса
$\Sigma_{prior} = \Xi^{-1}_{prior}$ постериорната веројатност
$P_{\mathcal{X}}(c|\bar{c}, \Xi)$ може да се пресмета според релациите:

\begin{equation}\label{equ:b1}
	D = \frac{h}{N} {(\dot{x} - c_k f_k (x^{*}_{.,n}))}^{T}(\dot{x} - c_k f_k (x^{*}_{.,n}))
\end{equation}

\begin{equation}\label{equ:b2}
	c_k = {(\Xi^{-1})}_{kw} r_{wk}
\end{equation}

\begin{equation}\label{equ:b3}
	r_w = {(\Xi_{prior})}_{kw} c_{kw} + h f_k(x^{*}_{.,n} ) D^{-1} \dot(x_n) \pm \frac{h}{2} \frac{\partial
		f_k(x_{.,n})}{\partial x}
\end{equation}

\begin{equation}\label{equ:b4}
	r_w = {(\Xi_{prior})}_{kw}  + h f_k(x^{*}_{.,n} ) D^{-1} f_w (x^{*}_{.,n})
\end{equation}

Дадениот пристап ги извршува пресметките на на временски прозорци со големина $w$.
За секој блок на податоци со големина $w$ ги применуваме равенките~\ref{equ:b1}
до~\ref{equ:b4}.  Секој нареден временски прозорец ja користи распределбата за
матрицата на концентрација $\Xi$ но променета со цел да се издвои осцилаторната
динамиката на процесот од шумот. Со цел да се постигне посакуваното поведение
воведуваме матрица $\Xi_{diff}^{n}$ која е дијагонална и исполнета со
стандарните девијации од постериорната распределба $\sigma_i$ скалирани со
пропагациони константна $p_w$\cite{stankovski2020coupling}. Со воведувањето на
матрицата $\Xi_{diff}$ се добива законитоста на постериорната и приорната
распределба на параметрите спoред релацијата:

\begin{equation}
	\Xi_{prior}^{n+1} =  \Xi_{posterior}^{n} + \Xi_{diff}^{n}
\end{equation}

\subsection{Дефиниција на јачина на спрега}
Јачината на спрега квантитативно ги опишува функциите на спрега во однос
на интеракцијата на осцилаторите. Јачината на спрега е пресметана како
втората-норма односно таа претставува евклидова норма од инференцираните параметри.
Ова е можно поради Фуриеровата декомпозиција на функциите на спрега кои се
скалирани со параметрите $c$.

\begin{equation}
	\left\Vert q_i\right \Vert = \langle q_i q_i\rangle ^ {1/2}
\end{equation}

Насоката на спрегата е пресметана според релацијата:

\begin{equation}
	\rho(q_i, q_j) = \frac{\left\Vert q_i\right \Vert - \left\Vert q_j \right \Vert}{\left\Vert q_i\right \Vert + \left\Vert q_j \right \Vert}
\end{equation}

\subsection{Jачина на спрега во меѓу--каналните интеракции}
На слики~\ref{fig:heatmap5},~\ref{fig:heatmap6} и~\ref{fig:heatmap10}
се претставени топлински мапи за усреднетите по ЕЕГ канали вредности на јачината
на спрегата на интеракциите за фрекфенција од $5 Hz$, $6 Hz$ и $10 Hz$
соодветно.

Од мапите може да се забележи дека за сите фрекфенции на експериментот
најголемата јачина на спрeга од интеракцијата $q_2 \rightarrow q_1$
е помеѓу сондите $PO3$ и $O2$. За интеракциите $q_1 \rightarrow q_2$
амплитудата на јачината на спрега е најголема помеѓу сондите $O2$ и $O1$,
оваа појава е карактеристична за сите фрекфенции на изведба на експериментот.

Во интеракцијата $q_1 \rightarrow q_2$ забележително е дека за сите три
фрекфенции на изведва на експериментот сондата $P8$ има скоро константна јачина
на спрега со останатите употребени сонди.

Карактеристично за експериментите од $10 Hz$
е појавата на драстично зголемување на амплитудата на интеракцијата
$q_1 \rightarrow q_2$ помеѓу сондите $O2$ и $O1$.

\begin{figure}[H]
	\centering
	\includegraphics[width=\textwidth]{images/coupling_strength_heatmaps/five_hz_heatmap.png}
	\caption{Јачина на спрега за експеримент од $5 Hz$}\label{fig:heatmap5}
\end{figure}

\begin{figure}[H]
	\centering
	\includegraphics[width=\textwidth]{images/coupling_strength_heatmaps/six_hz_heatmap.png}
	\caption{Јачина на спрега за експеримент од $6 Hz$}\label{fig:heatmap6}
\end{figure}

\begin{figure}[H]
	\centering
	\includegraphics[width=\textwidth]{images/coupling_strength_heatmaps/ten_hz_heatmap.png}
	\caption{Јачина на спрега за експеримент од $10 Hz$}\label{fig:heatmap10}
\end{figure}


На слики~\ref{fig:heatmap_a} и~\ref{fig:heatmap_b} се претставени топлински мапи
за усреднетите вредности на јачината на спрегата по ЕЕГ каналите за двете
состојби на изведба на експериментот.

Од двете фигури можеме да заклучиме дека немаме драстична разлика во амплитудата
на јачината на спрега помеѓу сондите при изведба на експериментот. Максималните
амплитуди се јавуваат во истите интеракции и во истите комбинации на сонди во
предходно прикажаните мапи.

\begin{figure}[H]
	\centering
	\includegraphics[width=\textwidth]{images/coupling_strength_heatmaps/a_experiment_cmap.png}
	\caption{Јачина на спрега за првиот обид на експериментот}\label{fig:heatmap_a}
\end{figure}

\begin{figure}[H]
	\centering
	\includegraphics[width=\textwidth]{images/coupling_strength_heatmaps/b_experiment_cmap.png}
	\caption{Јачина на спрега за експеримент извршен после пауза}\label{fig:heatmap_b}
\end{figure}

\subsection{Синхронизациски индекс на комбинации на канали}
Синхронизација е феномен кој се појавува кај осцилаторните динамички системи
кои се во спрега. Синхронизацијата се манифестира со промена на ритамот на
осцилациите кај самоодржливите осцилатори. Синхронизацијата кај осцилаторите
се манифестира преку две клучни појави: фазнa синхронизација (анг.phase-locking)
и фрекфентна синхронизација (анг.frequency-locking).

Пред употребата на динамичката Баесова инференција како метод за идентификација
на моделот на функциите на спрега на осцилаторите извршено е изнаоѓање
на индексот на средна фазна кохерентност.

Индексот на средна фазна кохерентност е базиран на кружната варијанса на
аголната распределба. Индексот се добива со проектирање на фазната разлика на
осцилаторите на единечен круг (слика~\ref{fig:kuramoto_unit_circle}) во
комплексната рамнина и пресметка на апсолутната вредност на средната фазна
разлика на осцилаторите~\cite{kuramoto2003chemicals, mormann2000mean}.
\begin{figure}[H]
	\begin{subfigure}[t]{.49\textwidth}
		\centering
		\includegraphics[width=\linewidth]
		{images/phase_synchronization_unit_circle/unit_circle_0_38.png}
		\caption{Синхронизациски индекс 0.38}\label{fig:weak_synch}
	\end{subfigure}
	\hfill
	\begin{subfigure}[t]{.49\textwidth}
		\centering
		\includegraphics[width=\linewidth]
		{images/phase_synchronization_unit_circle/unit_circle_0_78.png}
		\caption{Синхронизациски индекс 0.78}\label{fig:strong_synch}
	\end{subfigure}
	\caption{Единечен круг за претстава на средна фазна кохеренција}\label{fig:kuramoto_unit_circle}
\end{figure}

Индексот на фазна синхронизација е даден според релацијата:
\begin{equation}
	r_{n,m} =\left| \frac{1}{N} \sum_{i=0}^{N-1} e^{\imath(\theta_{n}(t_i) - \theta_{m}(t_i))}  \right|
\end{equation}

Индексот на фазна синхронизација е ограничен во областа $[0 - 1]$. Индекс со
вредност $1$ означува голем степен на синхронизација, додека вредност на
индексот од $0$ означува мала синхронизација на осцилаторите. Доколу постои
голем степен на синхронизација во фазите на осцилаторите динамичката Баесова
инференција не би можела да ги изнајде параметрите на функциите на спрега на
осцилаторите.
\begin{figure}[H]
	\begin{subfigure}[t]{.47\textwidth}
		\centering
		\includegraphics[width=\linewidth]{synchronization_histograms/mean_phase_coherence_index_of_all_subjects.png}
		\caption{Синхронизациски индекс за целото податочно множество}\label{fig:all_sync_index}
	\end{subfigure}
	\hfill
	\begin{subfigure}[t]{.47\textwidth}
		\centering
		\includegraphics[width=\linewidth]{/synchronization_histograms/mean_phase_coherence_index_of_failed_subjects.png}
		\caption{Синхронизациски индекс за неуспешни примероци}\label{fig:failed_sync_index}
	\end{subfigure}
	\caption{Распределба на синхронизациските индекси}
\end{figure}

Од 1736 комбинации на ЕЕГ сондите динамичката Баесова инференција беше успешна да ги
идентификува интеракциите на 1462 комбинации на канали, додека за 274 комбинации
не беше успешна.

На слика~\ref{fig:all_sync_index} е претставена распределбата на синхронизациските
индекси на целото податочно множество. Средна вредност на синхронизацискиот индекс
изнесува $\mu = 0.3996$, додека стандардната девијација изнесува $\sigma = 0.1917$.

На слика~\ref{fig:failed_sync_index} е претставена рaспределбата на синхронизациските
индекси на неуспешните примероци. Средната вредност на синхронизацискиот индекс
изнесува $\mu = 0.6306$, додека стандардната девијација изнесува $\sigma = 0.1938$.
Причина за големиот синхронизациски индекс кај неуспешните примероци е близината
на поставеноста на ЕЕГ сондите на скалпот на субјектите, сондите можат да регистрираат
ист невронски импулс.

\subsection{Резултати од динамичката баесова инференција}
Со динамичката Баесова инференција се изнајдени параметрите на функциите на спрега.
Со реконструкција на параметрите можеме да го симулираме моделот на спрегата
на осцилаторите со цел да ги анализираме неговите својства.

Во мнозинството функции на спрега постои јака дијагоналност во нивната форма, тоа
укажува на постоењето на интеракции помеѓу двата осцилатори, доколку функциите
се уни-насочни во хоризонтална или вертикална насока имаме отсуство на заемни
интеракции помеѓу осцилаторите~\cite{stankovski2015coupling}.

На слики~\ref{fig:coupling12} и~\ref{fig:coupling24} се претставени усреднетите
функциите на спрега по комбинациите на сонди во првиот експеримент и во вториот
експеримент извршен по долга пауза после првиот експеримент. Усреднетите
функции на спрега се функции чија форма ја опишуваат генералната интеракција
која е присутна кај сите субјекти~\cite{stankovski2015coupling} од експериментот.

Може да се воочи дека имаме голема сличност помеѓу функциите на спрега во двете
итерации на експериментот. Заклучок изведен од функциите на спрега е дека нема
корелација помеѓу мозочните интеракции пред и по пауза на извршување на брзата
сериска визуелна презентација.

На слика~\ref{fig:coupling12} е претставена функцијата на спрега меѓу сондите
$PO7$ и $PO8$. Карактеристично за оваа интеракција е намалувањето на вредноста на
функцијата на спрега на сондата $PO7$ при осцилации на сондата $PO8$ на
интервалот $[0 - \frac{\pi}{2}]$ ова е појава на успорување на
осцилациите на $PO7$ сондите во зависност осцилациите  од сондите $PO8$.
Оваа појава е карактеристична за сите интеракции освен за интеракциите на
сондите $(P7, P8), (O1, O2)$ и $(PO4, PO3)$. Појавата на успорување
е присутна и кај функцијата на спрега на сондите $PO8$ и $PO7$ во
фрефвенцискиот интервал $[\pi - 2\pi]$.

На сликата~\ref{fig:coupling24} e претставена функцијата на спрега меѓу сондите
$P7$ и $PO7$. За разлика од предходно анализираните сонди намалувањето на вредноста
на функцијата на спрега е во поширок интервал на вредности. Интеракциите на успорување кај
овие комбинации се наоѓа на интервалот од $ [0 - \pi]$. Останати комбинации на
сонди кои покажуваат ваква динамика се $(P7, P8), (O1, O2)$ и $(PO4, PO3)$.

\begin{figure}[H]
	\centering
	\includegraphics[width=\textwidth]{images/state_images/(1,2).png}
	\caption{Пред и потоа состојби за спрега меѓу сондите PO7 и PO8}\label{fig:coupling12}
\end{figure}

\begin{figure}[H]
	\centering
	\includegraphics[width=\textwidth]{images/state_images/(2,4).png}
	\caption{Пред и потоа состојби за спрега меѓу сондите P7 и PO7}\label{fig:coupling24}
\end{figure}

На слика~\ref{fig:mcoupling12} до~\ref{fig:mcoupling68} се прикажани неколку
карактеристични функции на спрега. Прикажаните функции на спрега се амплитудно
усреднети по фрекфенцијата на изведување на визуелниот експеримент.
Може да се заклучи дека не постои голема квалитативна разлика
во функциите на спрега прикажани, оваа појава е карактеристична за сите функции на спрега.
Во прикажаните функции на спрега постои квантитативна разлика изразена преку различни
амплитуди на функциите на спрега во зависност од фрекфенцијата на изведба на визуелниот
експеримент оваа појава се појавува и кај други комбинации на сонди.

\begin{figure}[H]
	\centering
	\includegraphics[width=0.9\textwidth]{images/summary_of_frequency/(1,2).png}
	\caption{Интеракција помеѓу сондите $PO7$ и $PO8$ за различни фрекфенции на експериментот}\label{fig:mcoupling12}
\end{figure}

\begin{figure}[H]
	\centering
	\includegraphics[width=0.9\textwidth]{images/summary_of_frequency/(5,6).png}
	\caption{Интеракција помеѓу сондите $O2$ и $O1$ за различни фрекфенции на експериментот}\label{fig:mcoupling56}
\end{figure}

\begin{figure}[H]
	\centering
	\includegraphics[width=\textwidth]{images/summary_of_frequency/(6,8).png}
	\caption{Интеракција помеѓу сондите $PO4$ и $O2$ за различни фрекфенции на
		експериментот}\label{fig:mcoupling68}
\end{figure}

\end{document}
