\documentclass[../main.tex]{subfiles}
\begin{document}

Многу од достигнувањата во медицината се резултат од примената на линеарната теорија
на системите, најупотребуваните алатки во науката се базирани на линеарните
математирчи модели.
Линеарните модели се засноваат на линеарната зависност помеѓу две променливи
или линеарен систем диференцијални равенки. Биолошките системи се комплексни,
тие се во константна динамика нивните состојби и параметри се временско зависни.
Моделирањето и анализата на осцилаторни системи се центар на внимание за природните
науки поради нивната изобилна појава во природата.

Во минатото главна претпоставка при анaлизата на ваквите појави е дека тие се
изолирани од нивната околина и нивното поведение може да се опише со линеарна
комбинација на конечен број на хармоски осцилатори. Системите во природата не ги
следат овие законитости, периодичноста на осцилаторите не ја диктираат
законитоста дека ќе  појават поведение кое би било повторливо. Постојат неколку
методи за извлекување информации од податоци од периодични
осцилатори\cite{stankovski2019coupling, stankovski2012inference} една од нив е
динамичката Баесова
инференца.

Функциите на спрега ги опишуваат квантитавитно законитостите на интеракциите кои
се манифестираат во системите како и на секој потсистем во интеракциите на
системот. Функциите на спрега ја имаат можноста да ги опишат појавите кои ги
алализираме со голема прецизност, поради тоа имаат стекнато голем интерес и
примена во науката\cite{stankovski2017coupling, stankovski2019coupling}.
Анализата на функциите на спрега имаат најдено голема примена во голем број на
полиња како: хемија, комуникациски технологии\cite{nadzinski2018experimental} и
биофизика\cite{gregoriou2009long,stankovski2017neural,ticcinelli2017coherence,stankovski2016alterations}.

Од особен интерес е примената на функциите на спрега во
неврологијата\cite{stankovski2017neural,stankovski2016alterations}.
Човековиот мозок е комплексен систем во кој што се манифестираат голем број на
состојби и појави кој укажуваат на постоењето на различни невронски динамики.
Најистражуваните невронски динамики се фаза со фаза спрегите
особено $\theta$ со $\gamma$ фрекфентните појаси. Има мал број студии кои
истражуваат функции на спрега кои ги моделираат меѓу-каналните интеракции кои се
јавуваат. Меѓу-каналните интеракции во постериорниот париетален  кортекс се
поврзани со појавата на човечкото визуелно внимание и можноста да набљудуваме и
издвоиме конкретни објекти од нашето опкружување, а да блокираме визуелен
шум~\cite{gregoriou2009long}.

\end{document}
