\documentclass[t]{beamer}
\usepackage[T2A]{fontenc}
\usepackage[utf8]{inputenc}
\usepackage[russian]{babel}
\usepackage{parskip}
\usepackage{float}
\usepackage{subcaption}
\usepackage{graphicx}
\usepackage{tabularx}
\usepackage{parskip}
\usepackage{booktabs}
\graphicspath{{images/}{../images/}}
\usepackage[figurename=Слика]{caption}

\setbeamertemplate{frametitle}[default][center]
\setbeamertemplate{frametitle}{%
	\usebeamerfont{frametitle}\insertframetitle%
	\hrule% Uncomment to see desired effect, without a full-width hrule
}


\newcommand{\makeTitle}[1]{
	\frametitle{\includegraphics[height=1cm]{images/front_page/feit.jpg}\hfill #1 \hfill\includegraphics[height=1cm]{images/front_page/ukim.jpg}
	}
}

%Information to be included in the title page:
\title{ФУНКЦИИ НА СПРЕГА ЗА ОПИС НА ИНТЕРАКЦИИТЕ ВО ЧОВЕЧКИОТ МОЗОК}
\author[Петар Мирчески]
{\textbf {Конкурент: Петар Мирчески\\ \footnotesize Ментор: Доц. Др. Горјан Наџински}}

\institute{УНИВЕРЗИТЕТ “Св. КИРИЛ И МЕТОДИЈ”--СКОПЈЕ
	ФАКУЛТЕТ ЗА ЕЛЕКТРОТЕХНИКА И ИНФОРМАЦИСКИ ТЕХНОЛОГИИ}
\date{Aвгуст 2020}

\begin{document}

\frame{\titlepage}
\begin{frame}
	\makeTitle{Вовед}

	\begin{itemize}
		\item<1->Во минатото главна претпоставка при анaлизата на ваквите поjави е дека  тие се
		      изолирани од нивната околина и нивното поведение може да се опише со линеарна
		      комбинациjа на конечен броj на хармоски осцилатори.

		\item<1->Постоjат неколку методи за извлекување информации од податоци од периодични
		      осцилатори една од нив е динамичката Баесова инференца.


		\item<1->Функциите на спрега ги опишуваат квантитавитно законитостите на интеракциите кои
		      се манифестираат во системите како и на секоj потсистем во интеракциите на
		      системот.
	\end{itemize}
\end{frame}

\begin{frame}
	\makeTitle{Опис на Проблемот}
	\begin{itemize}
		\item<1->Целта на овоj труд е да ги моделираме спрегите што се jавуваат помеѓу поединечни
		      делови од визуелниот кортекс преку анализа на сигналите стекнати со поставување
		      на сонди на различни локации на мозокот во пределот на визуелниот кортекс.


		\item<1->Хипотезата коjа сакаме да jа потврдиме  е дека визуелен стимулус нема
		      квалитативно влиjание врз невронските интеракции, неговото влиjание е
		      квантитативно.
	\end{itemize}
\end{frame}

\begin{frame}
	\makeTitle{Опис на Податоците}
	\begin{itemize}
		\item<1->Податоците се состоjат од ЕЕГ сигнали од 11 здрави индивидуи кои се подложени на
		      брз визуелен сериски протокол при брзини од 5Hz, 6Hz и 10Hz.

		\item<1->За секоj субjект се направени два експеримента, првичен експеримент и
		      експеримент направен после долг временски период.

		\item<1->Податоците од ЕЕГ сигналите се исфилтрирани во опсег од $0.15-28Hz$, а
		      фрекфенцијата на земање примероци е $2048Hz$.
	\end{itemize}
\end{frame}

\begin{frame}
	\makeTitle{10--20 протокол}
	\begin{figure}[H]
		\centering
		\includegraphics[]{images/10_20_protocol/10_20protocol.png}
		\caption{$10-20$ протокол}
	\end{figure}
\end{frame}

\begin{frame}
	\makeTitle{Временско-Фрекфенциска Анализа}
	\begin{equation}\label{morlet_expanded}
		\psi(t) = \pi^{-\frac{1}{4}} (e^{-i w_0 t}- e^{-\frac{w_0^2}{2}}) e^{\frac{-t^2}{2}}
	\end{equation}

	\begin{equation}
		\psi(t) = \pi^{-\frac{1}{4}} e^{-i w_0 t} e^{\frac{-t^2}{2}}
	\end{equation}
	\begin{figure}[H]
		\includegraphics[width=0.45\textwidth]{/morlet_plots/overlap_time_domain_wavelet_w015_w0110.png}
		\caption{Морлетов вејвлет во временски дoмен}\label{fig:morlet_freq_time}
	\end{figure}
\end{frame}

\begin{frame}
	\makeTitle{Временско-Фрекфенциска Анализа}
	\begin{table}[H]
		\centering
		\begin{tabularx}{0.8\textwidth} {
				>{\raggedright\arraybackslash}X
				>{\centering\arraybackslash}X
				>{\raggedleft\arraybackslash}X}
			\midrule
			Фрекфентен опсег & Соодветен појас \\
			\midrule
			$ 0.8-4 Hz$      & $ \delta$       \\
			\midrule
			$ 4-7.5 Hz$      & $ \theta$       \\
			\midrule
			$ 7.5-14 Hz$     & $ \alpha$       \\
			\midrule
			$ 14-22 Hz$      & $ \beta$        \\
			\midrule
			$ 22-40 Hz$      & $ \gamma$       \\
			\midrule
		\end{tabularx}
		\caption{Фрекфентни појаси и нивни карактеристични фрекфенции}\label{table:freq_bands}
	\end{table}

\end{frame}

\begin{frame}
	\makeTitle{Временско-Фрекфенциска Анализа}
	\begin{figure}[H]
		\includegraphics[width=0.61\textwidth]{images/wavelet_plots/rsvp_10Hz_02a0.png}
		\caption{Вејвлет спектограм за експеримент од $10Hz$.}
	\end{figure}
\end{frame}

\begin{frame}
	\makeTitle{Временско-Фрекфенциска Анализа}
	\begin{figure}[H]
		\includegraphics[width=0.61\textwidth]{images/wavelet_plots/rsvp_6Hz_02a0.png}
		\caption{Вејвлет спектограм за експеримент од $6Hz$.}
	\end{figure}
\end{frame}

\begin{frame}
	\makeTitle{Временско-Фрекфенциска Анализа}
	\begin{figure}[H]
		\includegraphics[width=0.61\textwidth]{images/wavelet_plots/rsvp_5Hz_02a0.png}
		\caption{Вејвлет спектограм за експеримент од $5Hz$.}
	\end{figure}
\end{frame}

\begin{frame}
	\makeTitle{Спектрална Анализа}

	\begin{itemize}
		\item<1->P-вредности во рамките на експеримент од 5Hz
		      \begin{table}[H]
			      \centering
			      \begin{tabularx}{0.8\textwidth}{ X }
				      \midrule
				      $\theta - \alpha$    \\
				      \midrule
				      0.016656305210212025 \\
				      \midrule
			      \end{tabularx}
		      \end{table}

		\item<1->P-вредности во рамките на експеримент од 6Hz
		      \begin{table}[H]
			      \centering
			      \begin{tabularx}{0.8\textwidth}{ X }
				      \midrule
				      $\theta - \alpha$    \\
				      \midrule
				      0.006830255863044082 \\
				      \midrule
			      \end{tabularx}
		      \end{table}

		\item<1->P-вредности во рамките на експеримент од 10Hz
		      \begin{table}[H]
			      \centering
			      \begin{tabularx}{0.8\textwidth}{ X }
				      \midrule
				      $\theta - \alpha$   \\
				      \midrule
				      0.07421171617678754 \\
				      \midrule
			      \end{tabularx}
		      \end{table}
	\end{itemize}
\end{frame}

\begin{frame}

	\begin{itemize}
		\item<1->Соодветните p-вредностите за $\theta$ појасот низ различните брзини на изведба
		      на експериментот.
		      \begin{table}[H]
			      \centering
			      \begin{tabularx}{\textwidth}{ X  X  X }
				      \midrule
				      5Hz--6Hz & 5--10Hz & 6--10Hz \\
				      \midrule
				      0.8011   & 0.8600  & 0.8710  \\
				      \midrule
			      \end{tabularx}
		      \end{table}

		\item<1->Соодветните p-вредностите за $\alpha$ појасот низ различните брзини на изведба
		      на експериментот.
		      \begin{table}[H]
			      \makeTitle{Спектрална Анализа}
			      \centering
			      \begin{tabularx}{\textwidth}{ X  X  X }
				      \midrule
				      5Hz--6Hz & 5--10Hz & 6--10Hz \\
				      \midrule
				      0.7817   & 0.2466  & 0.3577  \\
				      \midrule
			      \end{tabularx}
		      \end{table}
	\end{itemize}
\end{frame}

\begin{frame}
	\makeTitle{Предпроцесирање на сигналите}
	\begin{figure}[H]
		\centering
		\includegraphics[width=0.6\textwidth, height=7cm]{images/flowchart/flowchart.pdf}
		\caption{Блок дијаграм на применетата постапка}\label{fig:block_diagram}
	\end{figure}
\end{frame}


\begin{frame}
	\makeTitle{Изнаоѓање на протофазата}
	\begin{itemize}
		\item<1-> Главната предност на Хилбертовата трансформација е нејзината
		      предност при анализа на сигнали од нестационарни и нелинеарни системи.

		\item<1->Хилбертовата трансформација овозможува трансформација на
		      фрекфенцијата на сигналите како функција на промена
		      на нивната фаза.

		\item<1-> Добиваме увид на промената на фрекфенцијата на сигналите
		      како функција од време.
		      \medskip
		      \begin{equation}
			      H(u)(t) = \frac{1}{\pi} \int_{-\infty}^{\infty} \frac{u(\tau)}{t-\tau} d\tau
		      \end{equation}

	\end{itemize}
\end{frame}

\begin{frame}
	\makeTitle{Изнаоѓање на протофазата}
	\begin{figure}[H]
		\centering
		\includegraphics[width=\textwidth]{images/hilbert_plots/hilbert_fig.png}
		\caption{Примена на Хилбертовата трансформација на ЕЕГ сигнал}\label{fig:hilbert_tf}
	\end{figure}
\end{frame}

\begin{frame}
	\makeTitle{Протофаза--Фаза Трансформација}
	\begin{itemize}
		\item<1-> Аналичката фаза е исто така наречена и протофаза. Протофазата е променлива
		      која монотоно расте по фазната траекторија на еден осцилатор, таа генерално
		      нема униформен раст.

		\item<1->Доколку анализираме систем осцилатори кои се во меѓусебна спрега нивната
		      фазна интеракција претставена преку нивните протофази добива облик:
		      \begin{equation}
			      \dot{\theta_{1}} = \omega_{1} + f(\theta) + \hat{q}(\theta_{1}, \theta_{2})
		      \end{equation}

		\item<1->Релацијата може да се претстави и преку поединечните фази на секој од
		      осцилаторите:
		      \begin{equation}
			      \dot{\phi_{1}} = \omega_{1} + q(\phi_{1}, \phi_{2})
		      \end{equation}
	\end{itemize}
\end{frame}

\begin{frame}
	\makeTitle{Динамичка Баесова Инференција}
	\begin{itemize}
		\item<1->Баесовата инференција е метод за изнаоѓање на параметрите на
		      еден модел зададен со систем диференцијални равенки во
		      просторот на состојби преку анализа на временска серија на податоци кои
		      потекнуваат од систем кои претставува фазен осцилатор.

		\item<1->ЕЕГ сигналите се периодични, имаат осцилаторна природа со што
		      се овозможува анализа на нивната фазна динамика.
	\end{itemize}
\end{frame}

\begin{frame}
	\makeTitle{Динамичка Баесова Инференција}
	\begin{itemize}
		\item<1->Во општ случај разгледуваме систем од $N$ осцилатори
		      претставени со системот равенки:
		      \begin{equation}
			      \dot{\phi_i} = \omega_i + q_i(\phi_1, \phi_2, \dots, \phi_n, t) + \xi_i(t)
		      \end{equation}

		\item<2-> $\dot{\phi_i}$ е првиот извод на фазата по времето

		\item<3-> $\omega_i$ е природната фрекфенција на осцилаторот

		\item<4->$\xi_i$ претставува стохастичко нарушување за кое претпоставуваме
		      дека е гаусов процес и е моделирано со гаусов бел шум.

		\item<5-> $q_{i}(\phi_1, \phi_2, \dots, \phi_n, t)$ претставува функцијата на
		      спрега помеѓу осцилаторите.

	\end{itemize}
\end{frame}

\begin{frame}
	\makeTitle{Динамичка Баесова Инференција}
	\begin{itemize}
		\item<1->
		      За дадена временска серија со податоци од облик $2 \times M$ со помош на
		      баесовата динамична инференција ја максимизираме постериорната
		      условна веројатност за дадените параметри.
		\item<2->  Максимизација на функција на цена $P_\mathcal{X}(\mathcal{M}\rvert \mathcal{X})$
		      \begin{equation}
			      P_\mathcal{X}(\mathcal{M} \rvert \mathcal{X}) = \frac{\ell(\mathcal{X} \rvert \mathcal{M})
				      p_{prior}(\mathcal{M})}{\int\ell(\mathcal{X} \rvert \mathcal{M}) p_{prior}(\mathcal{M}) d
				      \mathcal{M}}
		      \end{equation}
	\end{itemize}
\end{frame}

\begin{frame}
	\makeTitle{Динамичка Баесова Инференција}
	\begin{itemize}
		\item<1->
		      Со минимизција на функцијата на негативниот логаритам ја максимизираме функцијата
		      на веројатноста. Функцијата на веројатноста има максимум во минимумот за функцијата
		      на негативен логаритам од веројатноста.
		\item<2->
		      Функцијата на негативен логаритам од веројатноста е дадена како:
		      \begin{multline}
			      S = \frac{N}{2} + \ln \left|D\right| + \frac{h}{2}
			      \sum_{n=0}^{N-1}(c_k \frac{\partial P(x_., n)}{\partial x} + \\
			      +  {\left[\dot{x}_n - c_k f_k(x^{*}_., n) \right]}^{T}  (D^{-1})
			      \left [\dot{x}_n - c_k f_k(x^{*}_., n) \right])
		      \end{multline}
	\end{itemize}
\end{frame}

\begin{frame}
	\makeTitle{Динамичка Баесова Инференција}
	\begin{itemize}
		\item<1-> Со диференцирање на функцијата на негативен логаритам и
		      нејзино израмнување на нула се изнаоѓаат посакуваните параметри на моделот.

		      \begin{equation}\label{equ:b1}
			      D = \frac{h}{N} {(\dot{x} - c_k f_k (x^{*}_{.,n}))}^{T}(\dot{x} - c_k f_k (x^{*}_{.,n}))
		      \end{equation}

		      \begin{equation}\label{equ:b2}
			      c_k = {(\Xi^{-1})}_{kw} r_{wk}
		      \end{equation}

		      \begin{equation}\label{equ:b3}
			      r_w = {(\Xi_{prior})}_{kw} c_{kw} + h f_k(x^{*}_{.,n} ) D^{-1} \dot(x_n) \pm \frac{h}{2} \frac{\partial
				      f_k(x_{.,n})}{\partial x}
		      \end{equation}

		      \begin{equation}\label{equ:b4}
			      r_w = {(\Xi_{prior})}_{kw}  + h f_k(x^{*}_{.,n} ) D^{-1} f_w (x^{*}_{.,n})
		      \end{equation}
	\end{itemize}
\end{frame}

\begin{frame}
	\makeTitle{Динамичка Баесова Инференција}
	\begin{itemize}
		\item<1->
		      Дадениот пристап ги извршува пресметките на на временски прозорци со големина $w$.
		      Секој нареден временски прозорец ja користи распределбата за
		      матрицата на концентрација $\Xi$ но променета со цел да се издвои осцилаторната
		      динамиката на процесот од шумот.
	\end{itemize}
\end{frame}

\begin{frame}
	\makeTitle{Анализа на јачината на спрега}
	\begin{itemize}
		\item<1->Јачината на спрега квантитативно ги опишува функциите на спрега во однос
		      на интеракцијата на осцилаторите.

		\item<1->Јачината на спрега е пресметана како втората-норма односно таа
		      претставува евклидова норма од инференцираните параметри $c$.
		      \begin{equation}
			      \left\Vert q_i\right \Vert = \langle q_i q_i\rangle ^ {1/2}
		      \end{equation}
	\end{itemize}
\end{frame}

\begin{frame}
	\makeTitle{Анализа на јачината на спрега}
	\begin{figure}[H]
		\centering
		\includegraphics[width=\textwidth]{images/coupling_strength_heatmaps/five_hz_heatmap.png}
		\caption{Јачина на спрега за експеримент од $5 Hz$}\label{fig:heatmap5}
	\end{figure}
\end{frame}

\begin{frame}
	\makeTitle{Анализа на јачината на спрега}
	\begin{figure}[H]
		\centering
		\includegraphics[width=\textwidth]{images/coupling_strength_heatmaps/six_hz_heatmap.png}
		\caption{Јачина на спрега за експеримент од $6 Hz$}\label{fig:heatmap6}
	\end{figure}
\end{frame}


\begin{frame}
	\makeTitle{Анализа на јачината на спрега}
	\begin{figure}[H]
		\centering
		\includegraphics[width=\textwidth]{images/coupling_strength_heatmaps/ten_hz_heatmap.png}
		\caption{Јачина на спрега за експеримент од $10 Hz$}\label{fig:heatmap10}
	\end{figure}
\end{frame}


\begin{frame}
	\makeTitle{Анализа на јачината на спрега}
	\begin{figure}[H]
		\centering
		\includegraphics[width=\textwidth]{images/coupling_strength_heatmaps/a_experiment_cmap.png}
		\caption{Јачина на спрега за првиот обид на експериментот}\label{fig:heatmap_a}
	\end{figure}
\end{frame}


\begin{frame}
	\makeTitle{Анализа на јачината на спрега}
	\begin{figure}[H]
		\centering
		\includegraphics[width=\textwidth]{images/coupling_strength_heatmaps/b_experiment_cmap.png}
		\caption{Јачина на спрега за експеримент извршен после пауза}\label{fig:heatmap_b}
	\end{figure}
\end{frame}

\begin{frame}
	\makeTitle{Анализа на функциите на спрега}

	\begin{itemize}
		\item<1->Во мнозинството функции на спрега постои јака дијагоналност во нивната форма, тоа
		      укажува на постоењето на интеракции помеѓу двата осцилатори

		\item<1->Доколку функциите
		      се уни-насочни во хоризонтална или вертикална насока имаме отсуство на заемни
		      интеракции помеѓу осцилаторите.
	\end{itemize}
\end{frame}

\begin{frame}
	\makeTitle{Анализа на функциите на спрега}
	\begin{itemize}

		\item<1-> Функцијата на спрега меѓу сондите$PO7$ и $PO8$.
		\item<1-> Оваа појава е карактеристична за сите интеракции освен за интеракциите на
		      сондите $(P7, P8), (O1, O2)$ и $(PO4, PO3)$
	\end{itemize}
	\begin{figure}[H]
		\centering
		\includegraphics[width=8cm, height=5cm]{images/state_images/(1,2).png}
		\caption{Пред и потоа состојби за спрега меѓу сондите PO7 и PO8}\label{fig:coupling12}
	\end{figure}
\end{frame}

\begin{frame}
	\makeTitle{Анализа на функциите на спрега}
	\begin{itemize}
		\item<1-> Појава на намалување на забрзување на $PO7$ сондата како
		      резултат на динамиката на $PO8$ сондата на интервалот $[0 - \frac{\pi}{2}]$.
	\end{itemize}
	\begin{figure}[H]
		\centering
		\includegraphics[width=8cm, height=5cm]{images/state_images/(1,2).png}
		\caption{Пред и потоа состојби за спрега меѓу сондите PO7 и PO8}\label{fig:coupling12}
	\end{figure}
\end{frame}

\begin{frame}
	\makeTitle{Анализа на функциите на спрега}
	\begin{itemize}
		\item<1-> \small Функцијата на спрега меѓу сондите$P7$ и $PO7$.
		\item<1->\smallОстанати комбинации на сонди кои покажуваат ваква динамика се
		      $(P7, P8), (O1, O2)$ и $(PO4, PO3)$.
	\end{itemize}
	\begin{figure}[H]
		\centering
		\includegraphics[width=8cm, height=5cm]{images/state_images/(2,4).png}
		\caption{Пред и потоа состојби за спрега меѓу сондите P7 и PO7}\label{fig:coupling24}
	\end{figure}

\end{frame}

\begin{frame}
	\makeTitle{Анализа на функциите на спрега}
	\begin{itemize}
		\item<1->\small Забележуваме намалување на забрзувањето на сондата $PO7$ сондата како резултат на динамиката на $PO7$ сондата на интервалот $[0 - \pi]$.
	\end{itemize}
	\begin{figure}[H]
		\centering
		\includegraphics[width=8cm, height=5cm]{images/state_images/(2,4).png}
		\caption{Пред и потоа состојби за спрега меѓу сондите P7 и PO7}\label{fig:coupling24}
	\end{figure}
\end{frame}

\begin{frame}
	\makeTitle{Анализа на функциите на спрега}
	\begin{figure}[H]
		\centering
		\includegraphics[width=\textwidth, height=6.2cm]{images/summary_of_frequency/(1,2).png}
		\caption{Интеракција помеѓу сондите $PO7$ и $PO8$ за различни фрекфенции на експериментот}\label{fig:mcoupling12}
	\end{figure}
\end{frame}

\begin{frame}
	\makeTitle{Анализа на функциите на спрега}
	\begin{figure}[H]
		\centering
		\includegraphics[width=\textwidth, height=6.2cm]{images/summary_of_frequency/(5,6).png}
		\caption{Интеракција помеѓу сондите $O2$ и $O1$ за различни фрекфенции на експериментот}\label{fig:mcoupling56}
	\end{figure}
\end{frame}

\begin{frame}
	\makeTitle{Анализа на функциите на спрега}
	\begin{figure}[H]
		\centering
		\includegraphics[width=\textwidth, height=6.2cm]{images/summary_of_frequency/(6,8).png}
		\caption{Интеракција помеѓу сондите $PO4$ и $O2$ за различни фрекфенции на
			експериментот}\label{fig:mcoupling68}
	\end{figure}
\end{frame}

\begin{frame}
	\makeTitle{Заклучок}
	\begin{itemize}
		\item<1->Споредбата на мозочните интеракциите во
		      различните региони во мозокот демонстрираат како фрекфенцијата на визуелните
		      стимулуси влијаат на нивната спрега.

		\item<1->Анализата на двата стадиуми на
		      експериментот покажа дека интеракцијата на одделните региони во мозокот е
		      повторлива односно нема квалитативни промени во функциите на спрега односно
		      интеракциите се манифестираат во квалитативна мера.

		\item<1->Со помош на анализата на
		      функциите на спрега може да се надеваме дека ќе се дојде до нови сознанија за
		      механизмите на  интеракција помеѓу одделните региони од визуелниот кортекс и
		      нивната поврзаност со начинот на кој што визуелните податоци се процесираат.
	\end{itemize}
\end{frame}


\begin{frame}[c]{}
	\centering\Huge Ви благодарам на вниманието.
\end{frame}
\end{document}
