\documentclass[../main.tex]{subfiles}
\begin{document}

Со цел да ги моделираме спрегите што се јавуваат помеѓу поединечни делови од
визуелниот кортекс потребно е предпроцесирање на сигналите со цел да
се извлечат потребните информациите кои ги опишуваат интеракциите кои дејствуваат.
Фазите на поединечните сонди се естимирани со Хилбертовата трансформација со што
се изнајдени протофазите на сигналите од поединечните сонди, за стекнување на
фазите на сигналите употребена е протофаза--фаза
$\theta \rightarrow \phi$ трансформацијата~\cite{kralemann2008phase}. Постапката
на предпроцесирање на сигналите е прикажана на слика~\ref{fig:block_diagram}.

\begin{figure}[H]
	\centering
	\includegraphics[width=\textwidth, height=14cm]{images/flowchart/flowchart.pdf}
	\caption{Блок дијаграм на применетата постапка}\label{fig:block_diagram}
\end{figure}

\subsection{Хилбертова трансформација}
Хилбертовата трансформација е линеарен оператор како и Фуриеровата
трансформација. Главната предност на Хилбертовата трансформација е нејзината
предност при анализа на сигнали од нестационарни и нелинеарни системи. Преку
трансформација на фрекфенцијата на сигналите како функција на промена на нивната
фаза, добиваме увид на промената на фрекфенцијата на сигналите како функција од
време.
Хилбертовата трансформација на сигнал $U(t)$ (слика~\ref{fig:hilbert_tf} A) е
комплексна функција од облик $H(u)(t)$:
\begin{equation}
	H(u)(t) = \frac{1}{\pi} \int_{-\infty}^{\infty} \frac{u(\tau)}{t-\tau} d\tau
\end{equation}

Хилбертовата трансформација во фрекфентниот домен е претставена како фазно
поместен Фуриеров спектар. Секоја Фуриерова компонента се поместува
за $-90^{\circ}$. Хилбертовата трансформација е многу важна алатка во областа на
процесирање сигнали поради тоа што преку нејзе се изнаоѓа аналитичката престава
на реален сигнал $u(t)$.

Аналитичката претстава (Слика\ref{fig:hilbert_tf} B) на еден реален сигнал има
математичка нотација:
\begin{equation}
	U_{a}(t) = u(t) + iv(t)
\end{equation}

Каде што $u(t)$ преставува самиот анализиран сигнал, а $v(t)$ претставува
Хилбертовата трансформација на дадениот сигналот. Секвенца на дигитализирани
вредности на аналитичкиот сигнал во комплексната рамнина претставуваат вектор
кој ротира во комплексната рамнина во насока обратна од насоката на часовникот.
Еден ротирачки вектор во комплексната рамнина е опишан со амплитуда и фаза.
Аналитичката амплитудa (слика~\ref{fig:hilbert_tf} A) на векторот е опишана со релацијата:
\begin{equation}
	A(t) = \sqrt{u^{2}(t) + v^{2}(t)}
\end{equation}

Аналитичката фаза (слика~\ref{fig:hilbert_tf} C) на системот е опишана со релацијата:
\begin{equation}
	A(t) = \arctan{\frac{v(t)}{u(t)}}
\end{equation}

\begin{figure}[H]
	\centering
	\includegraphics[width=\textwidth]{images/hilbert_plots/hilbert_fig.png}
	\caption{Примена на Хилбертовата трансформација на ЕЕГ сигнал}\label{fig:hilbert_tf}
\end{figure}

\subsection{Протофаза--фаза трансформација}
Со примена на Хилбертовата трансформација ја добиваме аналитичката фаза на
сигналите кои ги анализираме. Аналичката фаза е исто така наречена и протофаза.
Протофазата е променлива која монотоно расте по фазната траекторија на еден
осцилатор, таа генерално нема униформен раст\cite{kralemann2008phase}. Таа не е
инваријантна и зависи од почетните услови на нашиот осцилаторен
систем\cite{kralemann2007uncovering}.

Доколку анализираме систем осцилатори кои се во меѓусебна спрега нивната
фазна интеракција добива облик:
\begin{equation}
	\dot{\phi_{1}} = \omega_{1} + f(\theta) + \hat{q}(\theta_{1}, \theta_{2})
\end{equation}

Релацијата може да се претстави и преку поединечните фази на секој од
осцилаторите:
\begin{equation}
	\dot{\phi_{1}} = \omega_{1} + q(\phi_{1}, \phi_{2})
\end{equation}

Поради природата на протофазите да се манифестираат како дисторзирани фази.
тие интристично внесуваат шум во моделот кој се обидуваме да го инференцираме од
податоците. Членот $f(\theta)$ внесува нелинеарност и шум во моделот, тој
нема никакво физичко значење, но неговото влијание го маскира членот
$\hat{q}(\theta_{1}, \theta_{2})$ поради неговите малите амплитуди.

Фазата е континуирана променлива долж една затворена траекторија на фазната
динамика на даден осцилаторен систем. Таа е монотоно растечка променлива и има
униформен раст изразeн преку релацијата $\dot{\phi} = \mbox{const}$. Фазата е
инваријантна променлива и не зависи од состојбените почетни услови на нашиот
осцилаторен систем.

За системи во кој не е присутен шум релацијата~\ref{eq:proto_to_phase} е важечка.
\begin{equation}
	\begin{aligned}
		\frac{d\phi}{dt} = \omega_{0}                                      \\
		\frac{d\phi}{d\theta} \frac{\theta}{dt} = \omega_{0}               \\
		\frac{d\phi}{d\theta} = \frac{\omega_{0}}{\dot{\theta}}            \\
		\phi = \omega \int_{0}^{\theta}\frac{d\theta}{\dot{\theta}}        \\
		\phi = \omega \int_{0}^{\theta}\frac{dt}{d\theta}(\theta')d\theta' \\
	\end{aligned}\label{eq:proto_to_phase}
\end{equation}

При податоци кои се исполнети со шум или со хаотично поведение
релацијата~\ref{eq:proto_to_phase} е неважечка поради тоа што фазната
траекторија на еден ваков осцилатор не е затворена контура по која периодично се
манифестира динамиката на системот.

За да ја изнајдеме посакуваната релација на трансформација десната страна од
релацијата~\ref{eq:proto_to_phase} ја усреднуваме:
\begin{equation}
	\frac{d\phi}{d\theta} = w_{0}\langle \frac{dt}{d\theta}(\theta)\rangle = \sigma(\theta)
	\label{eq:initial_transform}
\end{equation}

Релацијата~\ref{eq:proto_to_phase} доколку имаме голем број на примероци од
траекторијата на осцилаторот може да се замени со временска интеграција по
траекторијата на осцилаторот:
\begin{equation}
	\langle \frac{dt}{d\theta}(\theta)\rangle = \frac{1}{T} \int_{0}^{T} \frac{dt}{d\theta}(\theta)
\end{equation}

Релацијата претставена со равенството: $\frac{1}{2\pi} \sigma(\theta)$ претставува
распределбата на густина на веројатноста на фазата на системот $\theta$ поради
нејзината обратно пропорционалност со брзината на секоја точка од траекторијата
на осцилаторот~\cite{kralemann2008phase}. Густината на веројатноста на
променливата $\theta$ може да се претстави и со релацијата:
\begin{equation}
	\frac{1}{2\pi} \sigma(\theta) = \langle \delta(\Theta(t) - \theta)
	\label{eq:prob_dist}
\end{equation}

Доколку ја претставиме густината на веројатноста како Фуриеров ред би добила
форма:
\begin{equation}
	\sigma(\theta) = \sum_{n}S_{n} e^{in\theta}\label{eq:calculating_the_dist}
\end{equation}

Со коефициенти:
\begin{equation}
	\sigma(\theta) = \frac{1}{2\pi} \int_{0}^{2\pi}\sigma(\theta)e^{-in\theta} d\theta
	\label{eq:prob_fourier_coefs}
\end{equation}

Со замена на равенката~\ref{eq:prob_dist} во
равенката~\ref{eq:prob_fourier_coefs} и замена на интеграцијата по време со сума
се добиваат релациите:
\begin{equation}
	S_{n} = \frac{1}{T} \int_{0}^{T}dt \int_{0}^{2\pi} d\theta e^{-in\theta} \delta(\Theta(t) - \theta) = \frac{1}{T} \int_{0}^{T} e^{-in\Theta(t)} dt
\end{equation}
\begin{equation}
	S_{n} = \sum_{i=1}^{N} e^{-in\Theta(t_{i})}
\end{equation}

За нa крај со замена на релациите~\ref{eq:calculating_the_dist}
и~\ref{eq:prob_fourier_coefs} да ја изнајдеме потребната трансформација.

\end{document}
