\documentclass[times, utf8, zavrsni]{fer}
\usepackage[table,xcdraw]{xcolor}
\usepackage{booktabs}
\usepackage[utf8]{inputenc}
 
\usepackage{amsthm}
\usepackage[croatian,onelanguage,ruled,vlined]{algorithm2e}

\usepackage{tikz}
\usepackage{tkz-berge}
\usetikzlibrary {positioning}
\tikzset{LabelStyle/.style= {fill=white}}
\usepackage{float}
\usepackage{mathrsfs}
\usepackage{hhline}


\theoremstyle{definition}
\newtheorem{definition}{Definicija}[section]

\theoremstyle{definition}
\newtheorem{lemma}{Lema}[section]

\theoremstyle{theorem}
\newtheorem{algorithmPlain}{Algoritam}[]

\theoremstyle{remark}
\newtheorem{remark}{Zapažanje}[]

\theoremstyle{remark}
\newtheorem{invariant}{Invarianta}[]

\renewcommand\qedsymbol{$\blacksquare$}

\newcommand{\algrule}[1][.2pt]{\par\vskip.2\baselineskip\hrule height #1\par\vskip.2\baselineskip}

\usepackage{graphicx}
\graphicspath{ {./images/} }

\newcommand\mycommfont[1]{\footnotesize\ttfamily\textcolor{blue}{#1}}
\SetCommentSty{mycommfont}


\setcitestyle{numbers}
\setcitestyle{square}

\begin{document}

% TODO: Navedite broj rada.
\thesisnumber{5994}

\title{Heuristički algoritmi za geometrijski problem trgovačkog putnika}

\author{Petar Mihalj}

\maketitle

% Dodavanje zahvale ili prazne stranice. Ako ne želite dodati zahvalu, naredbu ostavite radi prazne stranice.
\zahvala{
Zahvaljujem mentoru Mariju Osvinu Pavčeviću na vođenju i pomoći tijekom izrade seminara, projekta i završnog rada na preddiplomskom studiju.


Zahvaljujem i mojoj obitelji i prijateljima, jer su mi bili neizmjerna podrška tijekom cijelog školovanja.
}

\tableofcontents

\chapter{Uvod u kombinatornu optimizaciju}

Kombinatorna optimizacija područje je matematike i računarske znanosti, čija je tema pronalaženje optimalnog objekta iz nekog konačnog skupa objekata.
Na primjer, dano je 30 menija (sastavljenih od jela), i moramo naći onaj meni koji nam je najdraži, tj. onaj koji maksimizira neku funkciju.
Ako se bavimo ovako apstraktnom definicijom, ne preostaje nam ništa drugo nego proći kroz sve menije i naći najbolji.

Vrlo često se skup objekata po kojem optimiziramo definira kao familija nekih podskupova drugog skupa. Na primjer, dan nam je skup od 5 jela, i od njih moramo izabrati neki meni (podskup) koji maksimizira zadanu funkciju. Naravno, nekad ne možemo uzeti bilo koji meni, tj. mogu vrijediti restrikcije poput one da ne možemo u meniju uzeti više od 3 jela. Funkcija koju moramo maksimizirati može biti proizvoljna, ali često je definirana kao zbroj vrijednosti objekata unutar skupa. Umjesto maksimizacije, problem može biti i minimizirati funkciju.

\textbf{Problem hamiltonovskog ciklusa (HAM)} jedan od najpoznatijih problema kombinatorne optimizacije na grafovima.
Hamiltonovski ciklus grafa je ciklus koji svakim vrhom prolazi točno jednom (kažemo da je \textit{razapinjući} ciklus).
Rješenje HAM-a je pronalaženje takvog ciklusa ili dojava da ga nema. 

Pogledajmo primjer na \textbf{Slici \ref{fig:ham1}}; hamiltonovski ciklus je podebljan. HAM je posebna vrsta problema traženja podskupa (elementi podskupova su bridovi). U obzir dolaze samo oni podskupovi čiji elementi (bridovi) čine ciklus koji prolazi svim vrhovima točno jednom. Nije nam bitno kolika je vrijednost tog podskupa; čim ga nađemo, našli smo hamiltonovski ciklus.

\begin{figure}[]
\centering
\begin{tikzpicture}[shorten >=1pt, auto, ultra thick,
   edge_style/.style={draw=black, thin},edge_style_thick/.style={draw=black, ultra thick}]

\foreach [count=\i] \x/\y/\t in {-4/0/1, -2/2/2, 2/2/3, 4/0/4, 2/-2/5, -2/-2/6}
     \node [circle,draw=blue,fill=blue!20!,font=\sffamily\Large\bfseries]
        (v\i) at (\x,\y) {\t};

   \foreach \i/\j in {1/2, 2/3, 3/4, 1/6, 5/1, 5/2, 4/2, 3/6, 6/5}
   \draw [edge_style]  (v\i) edge node{} (v\j);

   \foreach \i/\j in {1/2, 2/4, 4/3, 3/6, 6/5, 5/1}
   \draw [edge_style_thick]  (v\i) edge node{} (v\j);

\end{tikzpicture}
\caption{Graf i njegov hamiltonovski ciklus}
\label{fig:ham1}
\end{figure}

\newpage

Preformulirajmo problem hamiltonovskog ciklusa. Možemo, na primjer, sve grafove učiniti kompletnima (svi bridovi postoje).
Druga promjena je uvođenje težina bridova; svakom bridu pridružen je realan broj. U takvom grafu tražimo hamiltonovski ciklus s najmanjom sumom težina bridova (kažemo da je to ciklus najmanje težine). Ovo je problem trgovačkog putnika. Pogledajmo primjer na \textbf{Slici \ref{fig:tsp1}}; optimalni ciklus je označen, a njegova težina je $1+2+1+2=6$. 

\begin{figure}[h]
\centering
\begin{tikzpicture}[shorten >=1pt, auto, ultra thick,
   edge_style/.style={draw=black, thin},edge_style_thick/.style={draw=black, ultra thick}]

\foreach [count=\i] \x/\y/\t in {-3/2/1, 3/2/2, 3/-2/3, -3/-2/4}
     \node [circle,draw=blue,fill=blue!20!,font=\sffamily\Large\bfseries]
        (v\i) at (\x,\y) {\t};

   \foreach \i/\j/\t in {1/2/1, 2/3/1, 3/4/1, 4/1/10, 2/4/2, 1/3/2}
   \draw [edge_style]  (v\i) edge node{\t} (v\j);

   \foreach \i/\j in {1/2, 3/4, 1/3, 2/4}
   \draw [edge_style_thick]  (v\i) edge node{} (v\j);

\end{tikzpicture}
\caption{Graf i rješenje problema trgovačkog putnika}
\label{fig:tsp1}
\end{figure}

Odmah uočavamo da strategija u kojoj uzimamo najlakše bridove, pazeći da prerano ne zatvorimo ciklus, nije valjana. Naime, ona bi ovaj problem riješila ciklusom težine $1+1+1+10=13$

\textbf{Problem trgovačkog putnika (TSP, \textit{travelling salesman problem})} jedan je od najproučavanijih i najtežih problema pred kojima se našla računarska znanost.
Problem je prvi formulirao matematičar Karl Menger, oko 1930. godine, i već tada je naslutio da je problem iznimno težak.
Njegove slutnje pokazale su se opravdanima. Ni danas nemamo algoritam koji rješava problem trgovačkog putnika u njegovoj punoj općenitosti. Najbolji egzaktni algoritmi postižu eksponencijalnu složenost. Postoje i egzaktni algoritmi koji su praktično prihvatljive očekivane vremenske složenosti, ali rade samo za neke primjere i implementacijski su jako složeni. Pomoću takvih algoritama riješeni su primjeri problema koje koristimo za analizu performansi heuristika.
Na sreću postoje heuristički algoritmi koji neke podvrste problema rješavaju sa zadovoljavajućom kvalitetom i brzinom prikladnom za praktičnu uporabu. Algoritmi za egzaktno i aproksimativno rješavanje TSP-a koje koristimo u nastavku opisani su u izvoru \cite{wikiTSP}.

TSP je poprilično općenit problem. Dozvoljava negativne težine bridova, nerealne konfiguracije, u kojima na primjer ne vrijedi nejednakost trokuta, itd. Zbog problema koji proizlaze iz te općenitosti definiramo novi problem.

\textbf{Geometrijski problem trgovačkog putnika (GTSP, geometric travelling salesman problem)} je TSP u kojem je svakom vrhu grafa pridružena točka euklidskog prostora. Težine bridova između pojedina dva vrha definiramo kao udaljenost njima pridruženih točaka euklidskog prostora. Pogledajmo primjer na \textbf{Slici \ref{fig:gtsp1}}.


\begin{figure}[h]
\centering
\begin{tikzpicture}[shorten >=1pt, auto, ultra thick,
   edge_style/.style={draw=black, thin, pos=0.4},edge_style_thick/.style={draw=black, ultra thick}]

\foreach [count=\i] \x/\y/\t in {-2/2/1, 5/2.5/2, 2/-2.5/3, -3/-2/4}
     \node [circle,draw=blue,fill=blue!20!,font=\sffamily\Large\bfseries]
        (v\i) at (\x,\y) {\t};

   \foreach \i/\j/\t in {1/2/7.02, 1/3/6.02, 1/4/4.12, 2/3/5.83, 2/4/9.18, 3/4/5.02}
   \draw [edge_style]  (v\i) edge node{\t} (v\j);

   \foreach \i/\j in {1/2, 2/3, 3/4, 4/1}
   \draw [edge_style_thick]  (v\i) edge node{} (v\j);

\end{tikzpicture}
\caption{Graf i rješenje problema trgovačkog putnika}
\label{fig:gtsp1}
\end{figure}

Graf je napravljen tako da težine bridova odgovaraju udaljenostima na papiru. Čitatelj bilo koju točku može postaviti u $(0,0)$ i ravnalom odrediti relativne koordinate ostalih točaka pa izračunati duljine bridova. Drugi način je da duljine bridova jednostavno izmjeri, dobit će isto, jer su duljine bridova upravo tako konstruirane, euklidskom metrikom. Dakle, izmjerili smo realne duljine i te vrijednosti pridružili težinama bridova.

Na primjer, neka je točka 1 na koordinatama $(0,0)$. Tada je točka 2 na koordinatama $(7,0.5)$. Slijedi da je težina brida $(1,2)$ jednaka $\sqrt{(0-7)^2+(0-0.5)^2}=7.02$, upravo duljina koju bismo izmjerili.

\newpage

Kako smo našli najlakši ciklus? Za konkretni primjer, najlakši mogući ciklus mogao bi biti onaj koji ima 4 najlakša brida, ali taj skup bridove ne čini ciklus. Zamijenimo sad najteži od ta 4 brida sljedećim težim, i dobivamo sljedeći najlakši mogući ciklus. Vidimo da to stvarno je hamiltonovski (razapinjući) ciklus, i zaključujemo da je upravo taj ciklus (1,2,3,4,1) rješenje ovog GTSP-a. Njegova težina je $7.02+5.83+5.02+4.12=21.99$.

Isti rezultat dobili bi i kad bi isprobali sve moguće cikluse i upravo se na ovoj ideji zasniva primitivni algoritam.

U radu ćemo se primarno baviti geometrijskim problemom trgovačkog putnika. Pokazat ćemo dva egzaktna algoritma, koji daju točno rješenje, a rade i za općenitiji TSP. Objasnit ćemo i analizirati četiri heuristička algoritama na različitim skupovima podataka. Algoritme ćemo ubrzati efikasnim strukturama podataka, a zatim i dokazati ispravnost u kontekstu njihovog željenog ponašanja. Napravit ćemo analizu ponašanja algoritama na uniformno distribuiranim skupovima i na primjerima iz javno dostupnih baza grafova. Pokušat ćemo objasniti i opravdati dobre ili loše performanse algoritama na konkretnim primjerima. Redoslijed algoritama i njihovi implementacijski detalji otprilike slijede izvor \cite{fastAlgo}.

\chapter{Geometrijski problem trgovačkog putnika}

\section{Definicija problema}

Definirat ćemo geometrijski problem trgovačkog putnika u 2-dimenzionalnom prostoru, koristeći standardnu euklidsku metriku. 

\theoremstyle{definition}
\begin{definition}{Geometrijski problem trgovačkog putnika.}

Neka je $G=(V,E)$ jednostavni, potpuni graf i neka je zadana funkcija $p:V\rightarrow\mathbb{R}^2$.
Tada funkciju težine definiramo kao $w(E) = {\Vert}p(E.a) - p(E.b){\Vert}$, gdje su $E.a, E.b$ vrhovi incidentni bridu $E$, operator oduzimanja predstavlja oduzimanje po komponentama, a ${\Vert}\cdot{\Vert}$ je euklidska norma.
Rješenje nekog primjera GTSP-a je onaj hamiltonovski ciklus (ciklus koji obilazi sve vrhove točno jednom) koji ima najmanju sumu težina bridova. Ako postoji više takvih, tražimo bilo koji.
\end{definition}

Sve algoritme testirat ćemo na istom grafu, koji zovemo referentnim (\textbf{Slika \ref{fig:ref1}}).

\begin{figure}[h]
\centering
\begin{tikzpicture}[shorten >=1pt, auto, ultra thick,
   edge_style/.style={draw=black, thin},edge_style_thick/.style={draw=black, ultra thick}]

\foreach [count=\i] \x/\y/\t/\a in {-2/2/1/90, 5/2.5/2/90, 2/-3.5/3/270, -3/-3/4/270, -0.5/-2/5/270}
     \node [circle,draw=blue,fill=blue!20!,font=\sffamily\Large\bfseries,label={\a}:{$(\x,\y)$}]
        (v\i) at (\x,\y) {\t};



   \foreach \i/\j/\t in {1/2/7.02, 1/3/6.8, 1/4/5.1, 1/5/4.27, 2/3/6.71, 2/4/9.71, 2/5/7.11, 3/4/5.02, 3/5/2.92, 4/5/2.69}
   \draw [edge_style]  (v\i) edge node{} (v\j);

\end{tikzpicture}
\caption{Referentni graf}
\label{fig:ref1}
\end{figure}

\section{Egzaktni algoritmi}

U ovom poglavlju predstavit ćemo dva egzaktna algoritma.
Algoritmi daju točno rješenje, ali su nepraktični zbog svoje velike asimptotske vremenske složenosti.

Primijetimo da zbog naravi računala u algoritmima uvijek gradimo liste, a ne \textit{cikluse}. Budući da jednom ciklusu odgovara više lista
(ovisno o čvoru na kojem \textit{počinjemo}), izgradnja liste od bilo kojeg čvora ne utječe na ispravnost algoritama.

Algoritmi koji slijede primjenjivi su i egzaktni na svakoj vrsti TSP-a, a ne samo na GTSP-u.

\subsection{Primitivni algoritam}

Ideja je jednostavna; isprobajmo svaki mogući ciklus tako da prođemo sve moguće permutacije vrhova.
Za malo poboljšanje, u obzir uzimamo samo one permutacije koje počinju s vrhom 1.

\begin{algorithm}
  \DontPrintSemicolon
  \KwData{$G=(V,E)$}
  \KwResult{$G'=(V,E)$, podgraf koji predstavlja nađeni ciklus}
  \algrule
  optPerm $\gets$ NIL\;
  optPermTežina $\gets \infty$\;
  \ForEach{\upshape p $\in$ \upshape permutacije($V$) koje počinju s 1}{
	\If{\upshape težina(p) < optPermTežina}{
		optPermTežina $\gets$ težina(p)\;
		optPerm $\gets$ p\;
	}
  }
  \upshape dodaj bridove iz optPerm u $G'$.
  \caption{Primitivni algoritam}
\end{algorithm}

Pokazat ćemo rezultat algoritma na referentom grafu sa \textbf{Slike \ref{fig:ref1}}.
Počnimo popisivati sve cikluse koji počinju vrhom 1, računajući pritom njihove težine.

\begin{center}
\begin{tabular}{ |c|c| } 
 \hline
(1, 2, 3, 4, 5) & 7.02 + 6.71 + 5.02 + 2.69 + 4.27 = 25.72 \\
\textbf{(1, 2, 3, 5, 4)} & \textbf{7.02 + 6.71 + 2.92 + 2.69 + 5.1 = 24.43} \\
(1, 2, 4, 3, 5) & 7.02 + 9.71 + 5.02 + 2.92 + 4.27 = 28.94 \\
(1, 2, 4, 5, 3) & 7.02 + 9.71 + 2.69 + 2.92 + 6.8 = 29.13 \\
(1, 2, 5, 3, 4) & 7.02 + 7.11 + 2.92 + 5.02 + 5.1 = 27.16 \\
(1, 2, 5, 4, 3) & 7.02 + 7.11 + 2.69 + 5.02 + 6.8 = 28.64 \\
... & ... \\
(1, 5, 3, 4, 2) & 4.27 + 2.92 + 5.02 + 9.71 + 7.02 = 28.94 \\
(1, 5, 4, 2, 3) & 4.27 + 2.69 + 9.71 + 6.71 + 6.8 = 30.18 \\
(1, 5, 4, 3, 2) & 4.27 + 2.69 + 5.02 + 6.71 + 7.02 = 25.72 \\
 \hline
\end{tabular}
\end{center}

Podebljano je označen ciklus najmanje težine. On je rješenje GTSP-a na ovom grafu. Naravno, to rješenje je optimalno, sigurno ne postoji bolje. To je istina jer smo isprobali sve cikluse (do na početni vrh). Traženi ciklus podebljan je na \textbf{Slici \ref{fig:ref1solBF}}.

\begin{figure}[h]
\centering
\begin{tikzpicture}[shorten >=1pt, auto, ultra thick,
   edge_style/.style={draw=black, thin},edge_style_thick/.style={draw=black, ultra thick}]

\foreach [count=\i] \x/\y/\t/\a in {-2/2/1/90, 5/2.5/2/90, 2/-3.5/3/270, -3/-3/4/270, -0.5/-2/5/270}
     \node [circle,draw=blue,fill=blue!20!,font=\sffamily\Large\bfseries,label={\a}:{$(\x,\y)$}]
        (v\i) at (\x,\y) {\t};

   \foreach \i/\j/\t in {1/2/7.02, 1/3/6.8, 1/4/5.1, 1/5/4.27, 2/3/6.71, 2/4/9.71, 2/5/7.11, 3/4/5.02, 3/5/2.92, 4/5/2.69}
   \draw [edge_style]  (v\i) edge node{} (v\j);

   \foreach \i/\j in {1/2, 2/3, 3/5, 5/4, 4/1}
   \draw [edge_style_thick]  (v\i) edge node{} (v\j);

\end{tikzpicture}
\caption{Rješenje referentnog grafa primitivnim algoritmom}
\label{fig:ref1solBF}
\end{figure}

Neka je $n=|V|$ broj vrhova grafa.
Imamo točno $(n-1)!$ permutacija vrhova koje počinju s vrhom $1$ (u ovom slučaju $1\cdot2\cdot3\cdot4=24$). Za svaku permutaciju trebamo jednom izvršiti funkciju \textit{težina(p)} (zbrojiti $n$ članova).
Slijedi da je asimptotska vremenska složenost ovog algoritma je $\mathcal{O}(n!)$. Već za oko 15 vrhova vrijeme izvođenja postaje preveliko za prosječno računalo.


\subsection{Held-Karpov algoritam}

Held-Karpov algoritam klasični je primjer algoritamske tehnike dinamičkog programiranja. Nezavisno su ga razvili Held i Karp (\cite{held}), u isto vrijeme kad i Bellman (\cite{bellman}). Implementacijski detalji slijede one opisane u izvoru \cite{hkWiki}.
Ideja je da problem razložimo na potprobleme i onda njihovim spajanjem dobivamo rješenje cijelog problema.
Budući da u stablu potproblema različite grane nekad nailaze na iste probleme, rješenja pamtimo u tablici - ovo je ideja dinamičkog programiranja.

Za početak ćemo se fokusirati na pronalaženje optimalnih hamiltonovskih puteva, umjesto ciklusa.
Neka je $DP(S,i)$ težina optimalnog puta koji:
\begin{enumerate}[itemsep=0mm]
  \item koristi sve vrhove sadržane u skupu $S$ i vrh $1$
  \item počinje u vrhu $1$
  \item završava u vrhu $i$
\end{enumerate}
Skup $S$ po definiciji \textbf{ne} sadržava vrh 1, a sadržava krajnji vrh $i$.

Pokušajmo za referentni graf odrediti značenje $DP(\{2,3,5\},5)$. Po definiciji, to je težina optimalnog puta od vrha $1$ do vrha $5$, koji između ostalog prolazi i vrhovima $2$ i $3$. Znamo da taj put završava korakom koji jedan od vrhova $k$ iz skupa $\{2,3\}$ spaja s vrhom $5$. Koji god taj vrh $k$ bio, prvi dio puta ide od vrha $1$ do vrha $k$, koristeći sve vrhove iz $\{2,3\}$ i vrh $1$.

Za svaki takav $k$ vrijedi da je prvi dio puta (podput) upravo optimalni put na vrhovima $\{2,3\}$ koji počinje s vrhom $1$ i završava na $k$. Drugim riječima, težina tog optimalnog puta je $DP(\{2,3\},k)$. Ova tvrdnja je istinita, jer bi u suprotnom suboptimalni podput mogli zamijeniti optimalnim i tako smanjiti ukupnu težinu puta.

\begin{figure}[h]
\centering
\begin{tikzpicture}[shorten >=1pt, auto, ultra thick,
   edge_style/.style={draw=black, thin},edge_style_thick_red/.style={draw=red, ultra thick},
edge_style_thick_blue/.style={draw=blue, ultra thick}]

\foreach [count=\i] \x/\y/\t/\a in {-2/2/1/90, 5/2.5/2/90, 2/-3.5/3/270, -3/-3/4/270, -0.5/-2/5/270}
     \node [circle,draw=blue,fill=blue!20!,font=\sffamily\Large\bfseries,label={\a}:{$(\x,\y)$}]
        (v\i) at (\x,\y) {\t};

   \foreach \i/\j/\t in {1/2/7.02, 1/3/6.8, 1/4/5.1, 1/5/4.27, 2/3/6.71, 2/4/9.71, 2/5/7.11, 3/4/5.02, 3/5/2.92, 4/5/2.69}
   \draw [edge_style]  (v\i) edge node{} (v\j);

   \foreach \i/\j in {1/2, 2/3, 3/5}
   \draw [edge_style_thick_red]  (v\i) edge node{} (v\j);

   \foreach \i/\j in {1/3, 2/5}
   \draw [edge_style_thick_blue]  (v\i) edge node{} (v\j);

   \foreach \i/\j in {3/2}
   \draw [edge_style_thick_blue, dashed]  (v\i) edge node{} (v\j);

\end{tikzpicture}
\caption{Izvod rekurzivne relacije (dva optimalna potputa s kojih možemo doći na vrh 5)}
\label{fig:ref1theoremHK}
\end{figure}

Pogledajmo referentni graf na \textbf{Slici \ref{fig:ref1theoremHK}}. Očito vrijedi sljedeća relacija.

$
DP(\{2,3,5\},5) = min
\begin{cases}
        DP(\{2,3\},2)+c(2,5)\\
        DP(\{2,3\},3)+c(3,5)\\
\end{cases}
$

Dodatno, svaki put kad ažuriramo $DP(S,i)$, ažurirat ćemo i $P(S,i)$, pokazivač koji kaže s kojim vrhom $k$ se spaja vrh $i$ u optimalnom putu koji počinje na vrhu $1$, sadrži sve vrhove $S$ i završava na vrhu $i$.
Naravno, to je upravo onaj vrh $k$ koji je dao minimum u relaciji za izračunavanje $DP(S,i)$. Ova dodatna informacija treba nam za rekonstrukciju puta.

\newpage

Rješenje GTSP-a je najlakši spoj optimalnog puta koji započinje na vrhu $1$, završava na vrhu $i$ i prolazi vrhovima ${2..n}$, s bridom ($i$, $1$).
Drugim riječima, \\
$
|GTSP| = min
\begin{cases}
        DP(\{2,3,4,5\},2)+c(2,1)\\
        DP(\{2,3,4,5\},3)+c(3,1)\\
	  DP(\{2,3,4,5\},4)+c(4,1)\\
	  DP(\{2,3,4,5\},5)+c(5,1)\\
\end{cases}
$

Pomoću informacije koji je od vrhova $i$ odabran u prethodnom izrazu, uz pokazivače $P(S,i)$ znamo rekonstruirati rješenje GTSP-a.

Zaključili smo da vrijede sljedeći identiteti (\textit{arg min} označava argument za koji se postiže minimum):
$$\forall k \in \{2,...,n\}, DP(\{k\},k)=c(1,k) \land P(\{k\},k)=1$$
$$(\forall S,i \mid 2\leq|S| \land i{\in}S)(DP(S,i) = \min_{k \in S\textbackslash\{i\}} \{DP(S\textbackslash\{i\},k)+c(k,i)\}) $$
$$(\forall S,i \mid 2\leq|S| \land i{\in}S)(P(S,i) = arg\min_{k \in S\textbackslash\{i\}} \{DP(S\textbackslash\{i\},k)+c(k,i)\})$$

Spremni smo napisati algoritam.
Naravno, tablicu rezultata funkcija $DP$ i $P$ moramo računati dobrim redom (od manjih prema većim skupovima).
Vidjet ćemo da je složenost ovog algoritma $\mathcal{O}(2^n \cdot n^2) $, pa ga nema smisla izvoditi na grafovima s brojem bridova većim od 30. Upravo zato skupove $S$ možemo enkodirati brojem (\textit{bitmaskom}), tako da
binarnim zapisom predstavljamo pripadanje svakog elementa skupu. To tablicu dinamičkog programiranja čini poljem, koje je prikladno za računalnu implementaciju. 

\begin{algorithm}[h]
  \DontPrintSemicolon
  \KwData{$G=(V,E)$}
  \KwResult{$G'=(V,E)$, podgraf koji predstavlja nađeni ciklus}
  \algrule
  n $\gets |V|$\;
  \For{\upshape k $\gets$ 2\:\KwTo\:n}{
    DP(\{k\}, k) $\gets$ c(1, k)\;
    P(\{k\}, k) $\gets$ 1\;
  }
  \For{\upshape s $\gets$ 2\:\KwTo\:n-1}{
     \ForEach{\upshape S $\subseteq$ \{2,...,n\}, $|$S$|$ = s}{
       \ForEach{\upshape i $\in$ S}{
	  DP(S,i) $\gets \min_{k \in S\textbackslash\{i\}}$ \{DP(S\textbackslash\{i\}, k)+c(k, i)\}\;
	  P(S,i) $\gets $arg$\min_{k \in S\textbackslash\{i\}}$ \{DP(S\textbackslash\{i\}, k)+c(k, i)\}\;
       }
     }
  }
  optZadnji $\gets$ arg$\min_{k \in \{2,...,n\}}$ \{DP(\{2,...,n\}, k)+c(k, 1)\}\;
  S $\gets$ \{2,...,n\}\;
  $G'.E \gets$ \{(optZadnji, 1)\}\;

  \While{\upshape optZadnji $\neq$ 1}{
    sljedeći $\gets$ P(S, optZadnji)\;
    S $\gets$ S $\setminus$ optZadnji\;
    G'.E $\gets G'.E$ $\cup$ \{(sljedeći, optZadnji)\}\;
    optZadnji $\gets$ sljedeći\;
  }
  
  \caption{Held-Karpov algoritam}
\end{algorithm}

Budući da skupova ima $2^n$, a vrhova $n$, funkcije $DP$ i $P$ mogu primiti svaka po $\mathcal{O}(2^n \cdot n) $ različitih parova argumenata. Budući da je svako računanje funkcija za neki konkretni par argumenata zapravo minimizacija koja zahtijeva vrijeme asimptotske složenosti $\mathcal{O}(n)$ koraka, za izračunati ih sve treba nam vrijeme asimptotski jednako $\mathcal{O}(2^n \cdot n^2) $.
Za zatvaranje puta u ciklus trebamo samo $\mathcal{O}(n)$ koraka.

Dakle, asimptotska vremenska složenost jednaka je $\mathcal{O}(2^n \cdot n^2) $.

Ovaj algoritam bolji je od primitivnog algoritma, ali je opet jako ograničen eksponencijalnom funkcijom. Prosječno računalo u razumnom vremenu ovim algoritmom može riješiti probleme veličine do 25 vrhova.

\chapter{Heuristički algoritmi}

Algoritmi koji su opisani u ovom poglavlju heurističke su prirode. Oni ne daju optimalno rješenje, već mu se nastoje približiti. 

Odstupanje od optimalnog rješenja u nekim algoritmima moguće je kvantificirati.
Neka je $|TSP|$ težina optimalnog puta u nekom primjeru TSP-a.
Christofidesov algoritam daje rješenje čija težina nije veća od $(1+0.5) \cdot |TSP|$. U izrazu $(1+\epsilon) \cdot |TSP|$, koji odozgo omeđuje težinu rješenja, $\epsilon$ nazivamo faktorom suboptimalnosti.

Kod nekih algoritama nije moguće kvantificirati odstupanja, to jest odrediti $\epsilon$, barem ne bez ovisnosti o broju vrhova i ostalim varijablama grafa. 

Algoritmi koji slijede koriste nekolicinu netrivijalnih struktura podataka, a neke od njih detaljno ćemo objasniti.

\section{Algoritam traženjem najbližeg susjeda}

Algoritam traženjem najbližeg susjeda kreće konstruirati ciklus počevši od proizvoljnog vrha. U svakom koraku traži najbliži neposjećeni vrh i posjećuje ga.
Ovo je najjednostavniji algoritam od svih heurističkih algoritama koje obrađujemo. Da bismo ga implementirali efikasno, potrebna nam je struktura za efikasno traženje najbližeg čvora. Jedna od takvih struktura je KD-stablo  (\cite{bentley}), koje ćemo objasniti u nastavku.

\subsection{KD-stablo}

Neka je $n$ broj dvodimenzionalnih točaka. Svaku točku identificiramo indeksom koji je njen položaj u listi prilikom konstrukcije, počevši od indeksa 1.
KD-stablo je struktura podataka koja podržava sljedeće operacije:
\begin{enumerate}[itemsep=0mm]
  \item konstruiraj stablo od zadanih točaka u vremenskoj složenosti $\mathcal{O}(n \cdot log(n))$.
  \item nađi točku najbližu nekoj fiksnoj točki iz stabla u prosječnoj vremenskoj složenosti $\mathcal{O}(log(n))$.
  \item ugasi točku (traženje najbliže točke nekoj fiksnoj ovu točku sad ignorira), u vremenskoj složenosti $\mathcal{O}(1)$.
  \item upali točku (opet ju se uzima u razmatranje), u vremenskoj složenosti $\mathcal{O}(1)$.
\end{enumerate}

KD-stablo je binarno stablo čiji svaki vrh odgovara jednoj točki. Ideja je da korijen bude točka s koordinatom $x$ koji je medijan svih $x$-ova, tj. da dijeli skup točaka na pola. Zatim djeca ovog korijena dijele ostatke, ali ovaj put po $y$ koordinatama. Svaki sljedeća razina alternirajući dijeli po nekoj koordinati, sve dok ne dođemo do listova. Pogledajmo primjer.

\begin{center}
\begin{figure}[h]
    \centering
    \includegraphics[width=\textwidth]{tablicaKD1}
    \caption{Postupak izgradnje KD-stabla}
    \label{fig:tablicaKD1}
\end{figure}
\end{center}

\begin{center}
\begin{figure}[h]
    \centering
    \includegraphics[width=\textwidth]{tablicaKD2}
    \caption{Izgrađeno KD-stablo}
    \label{fig:tablicaKD2}
\end{figure}
\end{center}

Ako skup ima paran broj točaka, medijan je ljevija od dvije srednje točke.
Prvi red sadrži točke sortirane po $x$ koordinati. Odredili smo medijan $(6,6)$, on dijeli točke na dva skupa. Ta dva skupa sad sortiramo po $y$ koordinatama. Opet odredimo medijane $(3,5)$ i $(12,3)$ koji dijele skupove na dodatne skupove. Nastavljamo dok svaki skup ne sadrži samo jednu točku. Vidimo da je skup $\{(9,10),(11,5)\}$ opet podijeljen, ovaj put sortiranjem i medijanom po $x$ koordinati. Dobili smo balansirano stablo, koje će uvijek imati dubinu asimptotski jednaku $\mathcal{O}(log_2(n))$. To je zato što skupove na pola možemo najviše dijeliti baš toliko puta (do na aditivnu konstantu).

Konstrukcija KD-stabla zapravo ne zahtijeva sortiranje, nego samo traženje medijana i prebacivanje točaka na jednu od dvije strane u odnosu na medijan. Ako koristimo ovu varijantu algoritma, složenost konstrukcije bit će $\mathcal{O}(n \cdot log_2(n))$, $n$ je broj operacija po svakoj razini, a $log_2(n)$ broj razina. U nastavku ćemo se na asimptotsku vremensku složenost konstrukcije referencirati kao da smo uzeli upravo ovu varijantu, s traženjem medijana.

Paljenje i gašenje točaka ostvaruje se tako da čvoru koji sadrži točku promijenimo stanje. Za to su nam potrebni direktni pokazivači koji indeks točke preslikavaju u čvor stabla. Indeksi točaka definirani su njihovim redoslijedom pri inicijalizaciji KD-stabla. Indeksiramo počevši od 1. U daljnje implementacijske detalje ovog aspekta KD-stabla nećemo ulaziti. 

Kako pronaći najbližu točku nekoj konkretnoj točki? Na primjer, tražimo najbližeg susjeda točki $(4,4)$. Zapravo zadajemo indeks, u ovom slučaju $3$, kojeg znamo preslikati na čvor koji sadrži točku $(4,4)$. Dodatno, moramo i ugasiti točku $(4,4)$ jer je svaka točka najbliža sama sebi. 

Umjesto same najbliže točke, vratit ćemo njen indeks. Svaka funkcija nad KD-stablom prima indekse i vraća indekse, a ne konkretne točke.

Algoritam je rekurzivan, u nekom stablu traži najbližu uključenu točku točki $T$ tako da odabere između:
\begin{enumerate}[itemsep=0mm]
  \item točke korijena (ako je uključena)
  \item najbliže uključene točke točki T u lijevom podstablu
  \item najbliže uključene točke točki T u desnom podstablu
\end{enumerate}
\begin{center}
\begin{figure}[h]
    \centering
    \includegraphics[width=0.7\textwidth]{kdExample}
    \caption{Primjer izračuna najbliže upaljene točke točki (4,4)}
    \label{fig:kdEx}
\end{figure}
\end{center}

Najbliža uključena točka točki $(4,4)$ u lijevom podstablu je $(3,5)$, a njihova udaljenost je $\sqrt{2}$. Možemo li u desnom podstablu, kakvo god ono bilo, naći nešto bolje? Ne, zato što je udaljenost po x koordinati točke $(4,4)$ od korijena $(6,6)$ jednaka 2. To povlači da su sve točke u desnom stablu po $x$ koordinati još udaljenije od točke $(4,4)$, pa im je ukupna euklidska udaljenost od $(4,4)$ barem jednaka 2. Mi smo već našli točku s udaljenosti $\sqrt{2}$, dakle, u desno stablu uopće ne moramo zalaziti.

Pokazuje se da kod uniformno distribuiranih skupova ovo odsijecanje jednog podstabla događa jako često, i smanjuje pretraživanje na prosječno asimptotsko vrijeme jednako $\mathcal{O}(log(n))$. Egzaktna analiza performansi i implementacijskih detalja nije u cilju ovog rada. 

Na \textbf{Slici \ref{fig:kdTreeBenefits}} vidimo poboljšanje algoritma najbližeg susjeda (kojeg ćemo opisati u sljedećem poglavlju) koristeći KD-stablo umjesto primitivne pretrage svih točaka. Ovaj eksperimentalni rezultat opravdava njegovo korištenje.

\begin{figure}[h]
    \centering
    \includegraphics[width=0.75\textwidth]{kdTreeBenefits}
    \caption{Usporedba vremena algoritma s KD-stablom i bez njega}
    \label{fig:kdTreeBenefits}
\end{figure}

\newpage

\subsection{Algoritam}

\begin{algorithm}
  \DontPrintSemicolon
  \KwData{$G=(V,E)$}
  \KwResult{$G'=(V,E)$, podgraf koji predstavlja nađeni ciklus}
  \algrule
  inicijaliziraj KDstablo\;
  n $\gets |V|$\;
  trenutniČvor $\gets$ 1\;
  \For{i $\gets$ 0 \KwTo{n-2}}{
  	KDstablo.isključi(trenutniČvor)\;
	najbližiČvor $\gets$ KDstablo.najbliži(trenutniČvor)\;	
        $G'.E$ $\gets G'.E$ $\cup$ \{(trenutniČvor, najbližiČvor)\}\;
	trenutniČvor $\gets$ najbližiČvor\;
  }
  $G'.E \gets G'.E$ $\cup $ \{(trenutniČvor, 1)\}\;
  \caption{Algoritam traženjem najbližeg susjeda}
\end{algorithm}

Primitivnu implementaciju traženja najbližeg susjeda moguće je ostvariti iscrpnom pretragom svih vrhova.
Takav pristup bi ovaj algoritam doveo na vremensku složenost $\mathcal{O}(n^2)$, budući da $n$ puta pretražujemo svih $n$ točaka.

Budući da ipak koristimo KD-stablo, najbližu točku možemo naći u prosječnom asimptotskom vremenu $\mathcal{O}(log(n))$. Isto tako, svaki čvor moguće je u konstantom vremenu isključiti iz pretrage ili ga eventualno vratiti u pretragu. Zato je prosječna asimptotska vremenska složenost ovog algoritma uz korištenje KD-stabla jednaka $\mathcal{O}(n \cdot log(n))$.

Naravno, performanse KD-stabla su ovakve samo \textit{prosječno}, tj. postoje slučajevi kad ono degradira na složenost sličnu onoj u primitivnom pristupu. Budući da algoritme testiramo na uniformno raspoređenim točkama, ova struktura poboljšava performanse, kao što smo vidjeli na \textbf{Slici \ref{fig:kdTreeBenefits}}.

\newpage

\section{Algoritam rasta fragmenata}

Algoritam traženjem najbližeg susjeda ima svojstvo pretjerane posvećenosti prethodno donesenim odlukama. Poprilično se ograničava tim da mora nastavljati put tamo gdje ga je stao. Istražit ćemo postoji li bolji način. Umjesto dodavanja najbližeg vrha nekom vrhu na kojem smo stali, uzimat ćemo najlakši brid čijim dodavanjem trenutno napravljenom grafu nećemo prerano zatvoriti ciklus ili uništiti lančanu strukturu fragmenata.

U postupku izgradnje ciklusa postoje fragmenti. Fragmenti su lanci koje proširujemo ili spajamo jedne s drugima. Inicijalno su svi vrhovi fragmenti sami za sebe.
U svakom koraku radimo spajanje koje spaja krajeve dva različita fragmenta. Odabir fragmenata koje spajamo i krajeva na kojim ih spajamo odabiremo tako da je brid koji uključujemo spajanjem težine što je manje moguće.

Pogledajmo primjer na \textbf{Slici \ref{fig:fragments}}. Različiti fragmenti označeni su različitim bojama. U ovom primjeru jedan fragment stalno proširujemo drugim trivijalnim fragmentima, ali važno je si da osvijestimo da se u izvođenju mogu stvoriti dva velika nezavisna fragmenta, te se eventualno spojiti.

Na kraju algoritma spajamo krajeve jedinog preostalog fragmenta.

\begin{figure}[h]
    \centering
    \includegraphics[width=0.9\textwidth]{fragments}
    \caption{Izvođenje algoritma rasta fragmenata}
    \label{fig:fragments}
\end{figure}

\newpage

Algoritam je moguće realizirati primitivno, tako da u svakom koraku nađemo najlakši brid čijim uključivanjem spajamo fragmente. Morali bismo obaviti $\mathcal{O}(n)$ koraka, od kojih svaki zahtijeva provjeru svih $\mathcal{O}(n^2)$ bridova. Vrijeme izvođenja ovakvog algoritma bilo bi izrazito loše - $\mathcal{O}(n^3)$.

Opisat ćemo ideje koje koristimo za realizaciju u praksi vremenski puno efikasnijeg algoritma. Ovaj algoritam i ideja lijene evaluacije opisani su u izvoru \cite{fastAlgo}.

\subsection{Lijena evaluacija}

Na početku algoritma dodajmo $n$ $\textbf{akcija}$ u prioritetni red. Akcija je par $(p1,p2,d)$ koja ima značenje da je najbliža točka točki $p1$ upravo točka $p2$ i da je njihova udaljenost d.
Prioritetni red je struktura podataka koja u vremenu $\mathcal{O}(log(n))$ može ubaciti element, i u istom vremenu izbaciti najmanji element. Strana s koje vadimo iz prioritetnog reda označena je s $\textbf{<<}$. Najmanju akciju definiramo kao onu koja ima najmanji $d$.

Dodali smo $n$ akcija u prioritetni red. Vađenje najmanje akcije odgovara uzimanju najmanjeg brida u grafu. To znači da smo prvi korak izveli kako treba, po definiciji primitivne verzije ovog algoritma. 

Kako je ovo utjecalo na ostale članove prioritetnog reda? Pogledajmo primjer vezan uz prethodnu  $\textbf{sliku \ref{fig:fragments}}$.
Prikazano je inicijalno stanje prioritetnog reda.

\begin{table}[h]
\centering
\begin{tabular}{|l|l|l|l|l|l|}
\hline
\textless{}\textless{} & (4, 5, 2.69) & (5, 4, 2.69) & (3, 5, 2.92) & (1, 5, 4.27) & (2, 3, 6.71) \\ \hline
\end{tabular}%
\end{table}

Izvadimo akciju $(4,5,2.69)$ i brid $(4,5)$ dodajmo u rezultat.
Ostaje nam tablica:

\begin{table}[h]
\centering
\begin{tabular}{|l|l|l|l|l|}
\hline
\textless{}\textless{} & (5, 4, 2.69) & (3, 5, 2.92) & (1, 5, 4.27) & (2, 3, 6.71) \\ \hline
\end{tabular}%
\end{table}

Kod sljedećeg vađenja izvadit ćemo akciju $(5, 4, 2.69)$. Ovo naravno nema smisla, jer smo taj brid već uzeli. Dakle, svaki put kad izvadimo akciju, provjerit ćemo je li ona \textit{razumna}. Ako nije, odbacit ćemo ju, a u prioritetni red dodati ažuriranu akciju koja se odnosi na isti početni vrh. U ovom slučaju to znači da ćemo naći novi najbliži vrh vrhu $5$. Naravno, u KD-stablu ćemo morati isključiti vrh $5$, i njegovog susjeda, vrh $4$. Umjesto te akcije, dodajemo akciju $(5, 3, 2.92)$.

\begin{table}[h]
\centering
\begin{tabular}{|l|l|l|l|l|}
\hline
\textless{}\textless{} & (3, 5, 2.92) & (5, 3, 2.92) & (1, 5, 4.27) & (2, 3, 6.71) \\ \hline
\end{tabular}%
\end{table}

Zašto je ovaj pristup ispravan? Kako znamo da se neka akcija koja nije na početku prioritetnog reda nije trebala izvaditi prije one na početku? 

Ako ta akcija nije na početku prioritetnog reda, onda je ili veća (veći $d$), ili nije ažurirana. Ako nije ažurirana, onda se njenim ažuriranjem $d$ te akcije može samo povećati, jer imamo manje točaka koje možemo razmatrati kao najbliže. Upravo zato znamo da je jedina akcija koju moramo razmatrati onda na početku prioritetnog reda, i to samo ako je ažurirana. Ako nije, ažuriramo ju i ponavljamo postupak.

Nastavljamo s postupkom kako je opisano u sljedećoj tablici.

\begin{table}[h]
\centering
\resizebox{\textwidth}{!}{%
\begin{tabular}{|l|l|l|l|l|l|}
\hline
\textless{}\textless{} & (3, 5, 2.92) & (5, 3, 2.92) & (1, 5, 4.27) & (2, 3, 6.71) & Izbaci prvu akciju, OK, stavi ju u graf                                                                                             \\ \hline
\textless{}\textless{} & (5, 3, 2.92) & (1, 5, 4.27) & (2, 3, 6.71) &              & \begin{tabular}[c]{@{}l@{}}Izbaci prvu akciju, nije OK, vrh 5 je stupnja 2,\\ nemoj dodati zamjensku akciju, nastavi\end{tabular}   \\ \hline
\textless{}\textless{} & (1, 5, 4.27) & (2, 3, 6.71) &              &              & \begin{tabular}[c]{@{}l@{}}Izbaci prvu akciju, nije OK (zbog vrha 5), \\ nađi novu najbolju akciju za vrh 1 i dodaj ju\end{tabular} \\ \hline
\textless{}\textless{} & (1, 4, 5.1)  & (2, 3, 6.71) &              &              & Izbaci prvu akciju, OK, stavi ju u graf                                                                                             \\ \hline
\textless{}\textless{} & (2, 3, 6.71) &              &              &              & Izbaci prvu akciju, OK, stavi ju u graf                                                                                             \\ \hline
\textless{}\textless{} &              &              &              &              & Spoji krajeve jedinog preostalog fragmenta (1,2)                                                                                    \\ \hline
\end{tabular}%
}
\end{table}

\newpage

Sad smo spremni razmotriti detalje algoritma.

\subsection{Algoritam}

Nabrojimo tvrdnje koje vrijede u algoritmu.

\begin{enumerate}[itemsep=0mm]
  \item Za brzo traženje najbližeg susjeda koristimo KD-stablo. 
  \item U polju \textit{Rep} se za svaki čvor koji je na kraju fragmenta pamti čvor koji je na suprotnom kraju. Za fragmente sačinjene od samo jednog čvora, 				\textit{Rep} pamti upravo taj čvor. 
  \item Graf $G'$ je inicijalno prazan graf.
  \item Polje \textit{Stupanj} sadrži stupanj svakog čvora u grafu $G'$ (inicijalno 0)
  \item Vrhovi stupnja 2 u rezultantnom grafu $G'$ ugašeni su u KD-stablu. Ovo zapravo znači da ih nećemo razmatrati kod traženja najbližih vrhova.
\end{enumerate}

Algoritam je dan u nastavku.

\SetKw{KwBy}{by}

\begin{algorithm}
  \DontPrintSemicolon
  \KwData{$G=(V,E)$}
  \KwResult{$G'=(V,E)$, podgraf koji predstavlja nađeni put}
  \algrule
  inicijaliziraj KDstablo, Rep, PrioRed, Stupanj\;
  za svaki čvor u PrioRed dodaj par (čvor, KDstablo.najbliži(čvor))\;
  \For{$i\gets0$ \KwTo $n-1$}{
	\textcolor{blue}{// Sad ažuriraj prvu akciju dok ne bude ispravna\;}
  	\While{istina}{
		p = PrioRed.skiniNajmanji()\;
		\If{\upshape Stupanj[p.prvi] = 2}{
			pređi na sljedeću iteraciju while petlje\;
		}
		\ElseIf{\upshape Stupanj[p.prvi] = 1 i Rep[p.prvi] $\neq$ pdrugi}{
			prekini while petlju\;
		}
		\Else{
			KDstablo.isključi(p.prvi)\;
			KDstablo.isključi(Rep[p.prvi])\;
			novi = KDstablo.najbliži(p.prvi)\;
			KDstablo.uključi(p.prvi)\;
			KDstablo.uključi(Rep[p.prvi])\;
		}
	}	 
	dodaj p kao brid u $G'.E$\;
	trivijalno ažuriraj Rep, Stupanj\;
	\If{\upshape Stupanj[p.prvi] = 2}{
		KDstablo.isključi(p.prvi)\;
	}
	\If{\upshape Stupanj[p.drugi] = 2}{
		KDstablo.isključi(p.drugi)\;
	} 
  }
  dodaj posljednji brid kao neusmjereni u $G'.E$\;
  \caption{Rast Fragmenata}
\end{algorithm}

\newpage

Inicijalizacija KD-stabla traži asimptotsko vrijeme jednako $\mathcal{O}(n \cdot log(n))$.
Izvršavamo i $n$ koraka vanjske petlje, očekujući da će svaki tražiti mali (konstantan) broj ažuriranje akcija. 

Budući da ne možemo egzaktno analizirati broj izvršavanje petlje koja ažurira akcije, ne možemo točno procijeniti vrijeme izvođenja. Možemo ga odozgo ograničiti sa $\mathcal{O}(n)$, jer nije moguće da se odjednom mora ažurirati više od $n$ akcija. 

Analiza na uniformno distribuiranim primjerima pokazuje nam loglinearno ($\mathcal{O}(n \cdot log(n))$) očekivano vrijeme izvođenja. Ovo znači da nam se unaprjeđenje algoritma lijenom evaluacijom poprilično isplatilo. Na $\textbf{Slici \ref{fig:fragRuntime}}$ vidimo približno loglinearno vrijeme izvođenja.

\begin{center}
\begin{figure}[!h]
    \centering
    \includegraphics[width=\textwidth]{fragRuntime}
    \caption{Vrijeme izvođenja algoritma rasta fragmenata}
    \label{fig:fragRuntime}
\end{figure}
\end{center}

\newpage


\section{Algoritam korištenjem najmanjeg razapinjućeg stabla}

Znamo da je rješenja GTSP-a razapinjući ciklus. Postoje i druge strukture koje razapinju graf, na primjer, najmanje razapinjuće stablo (minimum spanning tree, MST). \textbf{Najmanje razapinjuće stablo} ono je razapinjuće stablo grafa koje ima najmanji zbroj težina bridova. Iako je minimizacija težine razapinjućeg ciklusa (TSP) težak problem, minimizacija težine MST-a može se ostvariti u polinomnom vremenu, i to jednostavnim algoritmima.

Odmah ćemo, bez dokaza, uvesti Kruskalov algoritam (\cite{kruskal}) za MST. Eventualno ćemo zaključiti da ipak postoji bolja alternativa.
Za Kruskalov algoritam potrebna nam je struktura podataka koja može 
\begin{enumerate}
\item spajati disjunktne skupove 
\item odrediti reprezentantni element u skupu (roditelja nekog skupa). Prilikom određivanja reprezentanta, svaki element u nekom fiksnom skupu mora dobiti istog reprezentanta. To mora vrijediti samo između operacija spajanja.
\end{enumerate}

Struktura koja sve ove operacije može izvršiti u prosječnom asimptotskom vremenu $\mathcal{O}(1)$ je Union-Find (UF). Implementaciju UF-a nećemo objašnjavati, a zainteresirani čitatelj detalje može potražiti na internetskim izvorima.

Kruskalov algoritam bridove sortira uzlazno, po težini, a zatim tim redom iterira po njima. Svaki put kad naiđe na brid kojim neće zatvoriti ciklus, doda ga u rješenje i ažurira strukture podataka.

\begin{algorithm}
  \DontPrintSemicolon
  \KwData{$G=(V,E)$}
  \KwResult{$G'=(V,E)$, traženi MST}
  \algrule
  inicijaliziraj UnionFind\;
  L = lista bridova uzlazno sortiranih po težini\;
  \ForEach{\upshape B $\in$ L}{
  	\If{\upshape UnionFind.roditelj(B.a) $\neq$ UnionFind.roditelj(B.a)}{
		 $G'.E \gets G'.E$ $\cup$ \{(B.a, B.b)\}\;
		UnionFind.spoji(B.a, B.b):\
	}
  }
  \caption{Kruskalov algoritam za MST}
\end{algorithm}

\begin{figure}[h]
\centering
\begin{tikzpicture}[shorten >=1pt, auto, ultra thick,
   edge_style/.style={draw=black, thin},edge_style_thick/.style={draw=black, ultra thick}]

\foreach [count=\i] \x/\y/\t/\a in {-2/2/1/90, 5/2.5/2/90, 2/-3.5/3/270, -3/-3/4/270, -0.5/-2/5/0}
     \node [circle,draw=blue,fill=blue!20!,font=\sffamily\Large\bfseries] %, label={\a}:{$(\x,\y)$}
        (v\i) at (\x,\y) {\t};

   \foreach \i/\j/\t/\a in {1/2/7.02/0.5, 1/3/6.8/0.4, 1/4/5.1/0.5, 1/5/4.27/0.5, 2/3/6.71/0.5, 2/4/9.71/0.5}
   \draw [edge_style, pos=\a, above]  (v\i) edge node{\t} (v\j);

\foreach \i/\j/\t/\a in {3/4/5.02/0.5, 3/5/2.92/0.5, 4/5/2.69/0.5, 2/5/7.11/0.5}
   \draw [edge_style, pos=\a, below]  (v\i) edge node{\t} (v\j);

   \foreach \i/\j in {4/5, 3/5, 5/1, 3/2}
   \draw [edge_style_thick]  (v\i) edge node{} (v\j);

\end{tikzpicture}
\caption{Referentni graf}
\label{fig:ref1exMST}
\end{figure}

Na $\textbf{Slici \ref{fig:ref1exMST}}$ vidimo rezultat algoritma. U sljedećoj tablici vidimo bridove sortirane po težinama. Zelenom bojom označeni su oni koje smo bridovi iskoristili.

\begin{table}[]
\centering
\resizebox{\textwidth}{!}{%
\begin{tabular}{|
>{\columncolor[HTML]{EFEFEF}}l |
>{\columncolor[HTML]{67FD9A}}l |
>{\columncolor[HTML]{67FD9A}}l |
>{\columncolor[HTML]{67FD9A}}l |l|l|
>{\columncolor[HTML]{67FD9A}}l |l|l|l|l|}
\hline
{\color[HTML]{000000} Vrh 1}  & 4    & 3    & 1    & 3    & 1   & 2    & 1   & 1    & 2    & 2    \\ \hline
{\color[HTML]{000000} Vrh 2}  & 5    & 5    & 5    & 4    & 4   & 3    & 3   & 2    & 5    & 4    \\ \hline
{\color[HTML]{000000} Težina} & 2.69 & 2.92 & 4.27 & 5.02 & 5.1 & 6.71 & 6.8 & 7.02 & 7.11 & 9.71 \\ \hline
\end{tabular}%
}
\end{table}

\newpage

Prije nego što uvedemo brži algoritam, pogledajmo zašto uopće tražimo MST?

Neka $TSP$ predstavlja rješenje problema trgovačkog putnika, a $MST$ najmanje razapinjuće stablo na nekom konkretnom grafu. Njihove težine su $|TSP|$ i $|MST|$, respektivno. Ako iz $TSP$-a uklonimo bilo koji brid, dobivamo neko razapinjuće stablo (jer je ciklus bio razapinjući, a sad je lanac, ali ostaje razapinjući). Taj lanac je težine manje ili jednake $|TSP|$ (jer su bridovi pozitivni). Po definiciji najmanjeg razapinjućeg stabla, ono je manje ili jednake težine kao sva ostala razapinjuća stabla. Dakle, $|MST| \leq |LANAC| \leq |TSP|$.

Proizvoljno odaberimo korijen $MST$-a. Obiđimo stablo pretragom u dubinu, pod kratkoročnom pretpostavkom da ipak smijemo ponovo prolaziti svim vrhovima.
Obilazak takvog stabla imao bi težinu najviše duplo veću od ukupne težine $MST$-a. Budući da ipak ne smijemo vrhovima prolaziti više puta, preskočimo prolazak vrhovima na kojima smo već bili i nastavimo s prvim neposjećenim vrhom. Zbog nejednakosti trokuta koja vrijedi u GTSP-u, ovim preskakanjem možemo samo smanjiti težinu. 

Dakle, algoritam korištenjem najmanjeg razapinjućeg stabla ima težinu nađenog rješenja odozgo omeđenu sa \textit{težina} $\leq 2|TSP|$. Objašnjenje postupka preskakanja je na $\textbf{slici \ref{fig:mstPostupak}}$.

\begin{center}
\begin{figure}[!h]
    \centering
    \includegraphics[width=\textwidth]{mstPostupak}
    \caption{Obilazak MST-a bez preskakanja (crveno) i s preskakanjem posjećenih vrhova (zeleno)}
    \label{fig:mstPostupak}
\end{figure}
\end{center}


Ako koristimo Kruskalov algoritam za najmanje razapinjuće stablo, složenost će nam dominantno određivati sortiranje bridova. Budući da ih ima $n\cdot(n-1)$, a složenost sortiranja je loglinearna, ukupna složenost sortiranja će biti $\mathcal{O}(n^2\cdot log(n))$.
Ostatak algoritma traži još $\mathcal{O}(n^2)$ koraka, ali svaki je konstantnog trajanja (tj. prosječno konstantnog, zbog Union-Find-a).

Dakle, složenost ovakvog algoritma je $\mathcal{O}(n^2\cdot log(n))$.
To nam je neprihvatljivo, pa tražimo alternativno rješenje. Naime, budući da imamo strukturu podataka koja nekom vrhu brzo može odrediti najbliži vrh (KD-stablo), korisno bi nam bilo imati algoritam koji tu činjenicu iskorištava za traženje najmanjeg razapinjućeg stabla. 
Na sreću, postoji idealan algoritam koji to koristi - Boruvkin algoritam. Boruvkin algoritam stvorio je Otakar Boruvka, a savjete za implementacijske detalje algoritma i teorijske tvrdnje koristimo iz izvora \cite{boruvkaWiki} i \cite{boruvkaAlgoWiki}.

Uz Boruvkin algoritam postić ćemo prosječno ukupno vrijeme trajanja algoritma $\mathcal{O}(n\cdot log(n))$.
Algoritam se temelji na spajanju fragmenata, počevši od trivijalnih fragmenata - samih čvorova grafa.

Fragment je skup vrhova i nekih bridova između tih vrhova.
Dokažimo lemu na kojoj počiva algoritam.

\begin{lemma} \textbf{(O najmanjem izlaznom bridu fragmenta)}

Neka je $F$ fragment. Neka je $E$ brid najmanje težine koji izlazi iz $F$ u neki drugi fragment. Tada je taj brid dio $MST$-a.

\end{lemma}

\begin{proof}
Pretpostavimo da tvrdnja ne vrijedi, tj. niti jedan brid najmanje težine $E$ nije dio $MST$-a. Tada je neki drugi brid $E'$ dio $MST$-a, za koji vrijedi $E < E'$. Micanjem brida $E'$ iz $MST$-a i dodavanjem brida $E$ opet imamo razapinjuće stablo, a dobili smo manju težinu $MST$-a. Zapravo, dobili smo da prvotni $MST$ zapravo nije najmanje razapinjuće stablo - kontradikcija.
\end{proof}

Ideja je da u jednom koraku za svaki fragment (na početku su to sami vrhovi) nađemo njemu najbliži fragment.
Zatim ih, nakon što smo svima našli para, spojimo. 
U drugom (i svakom sljedećem) koraku netrivijalne fragmente koje smo dobili gledamo kao posebne vrhove, i ponovo primjenjujemo spajanje, ovaj put među netrivijalnim fragmentima.

Spajanje fragmenata odgovara spajanju nekog vrha iz fragmenta s nekim vrhom koji nije u tom istom fragmentu. Svakom vrhu u nekom fragmentu nađemo najbliži vrh van fragmenta, a zatim odaberemo koji je od tih spojeva najlakši i tog zapravo realiziramo.

Primjer odabiranja najlakšeg izlaznog brida i rezultat je na $\textbf{Slici \ref{fig:fragJoin}}$. Ako su obojeni najlakši izlazni bridovi svakog vrha, onda je najlakši izlazni brid cijelog lijevog fragmenta najmanji od obojenih. Neka je to na primjer crveni. 

\begin{center}
\begin{figure}[!h]
    \centering
    \includegraphics[width=\textwidth]{fragJoin}
    \caption{Odabir izlaznog brida za lijevi fragment.}
    \label{fig:fragJoin}
\end{figure}
\end{center}

Napominjemo još jednom da se prvo za svaki fragment traži najlakši izlani brid, te se tek onda svi fragmenti spajaju. Postupak se ponavlja dok ne ostanemo s jednim fragmentom. Može se dogoditi da je fragmentu $A$ najlakši izlazni brid neki koji vodi u fragment $B$, a fragmentu $B$ neki koji vodi u $C$.
Kad se svim fragmentima odredi najlakši izlazni brid, $A$, $B$, i $C$ će u ovom slučaju biti jedan fragment (a možda će u tom novonastalom fragmentu završiti i još neki stari samostalni fragment).

U algoritmu koristimo polje proširivih lista \textit{frags}. Svaki fragment ima svog reprezentanta, jednog čvora koji je svim čvorovima u tom fragmentu roditelj. U polju frags je na mjestu roditelja lista njegove djece i njega. Na mjestima koja pripadaju djeci koja nisu reprezentanti fragmenata prazna je lista.

Na primjer, za fragmente na lijevoj strani $\textbf{Slike \ref{fig:fragJoin}}$, polje frags ima dvije neprazne liste, i to na primjer na mjestima 1 (lista 1,2,3) i 4 (lista 4,5,6). Nije nužno da je reprezentant fragmenta čvor s najmanjom labelom.

\begin{algorithm}
  \DontPrintSemicolon
  \KwData{$G=(V,E)$}
  \KwResult{$G'=(V,E)$, traženi MST}
  \algrule
  n $\gets |V|$\;
  inicijaliziraj UnionFind, KDstablo\;
  fragmenti = polje veličine n, sadrži n praznih proširivih lista.\;
  brojFragmenata = n\;
  \While{\upshape brojFragmenata > 1}{
  	\For{\upshape i$\gets$1 \KwTo n}{
		\If{\upshape lista fragmenti[i] je prazna}{
			idi na sljedeću iteraciju unutarnje petlje\;
		}
		\ForEach{\upshape c $\in$ fragmenti[i]}{
			KDstablo.isključi(i)
		}

		najlakšiBridIzvor=NIL\;
		najlakšiBridOdredište=NIL\;
		najlakšiBridTežina=$\infty$\;
		\ForEach{\upshape c $\in$ fragmenti[i]}{
			d $\gets$ KDstablo.najbliži(c)\;
			\If{\upshape udaljenost(c, d) < najlakšiBridTežina}{
				najlakšiBridIzvor $\gets$ c\;
				najlakšiBridOdredište $\gets$ d\;
				najlakšiBridTežina $\gets$ udaljenost(c, d)\;
			}
		}
		UnionFind.spoji(najlakšiBridIzvor)\;
		UnionFind.spoji(najlakšiBridOdredište)\;
		$G'.E \gets G'.E$ $\cup$ \{(najlakšiBridIzvor, najlakšiBridOdredište)\}\;
		$G'.E \gets G'.E$ $\cup$ \{(najlakšiBridOdredište, najlakšiBridIzvor)\}\;

		\ForEach{\upshape c $\in$ fragmenti[i]}{
			KDstablo.uključi(i)
		}
	}

	\textcolor{blue}{// Ažuriraj listu fragmenata\;}
	isprazni sve liste u polju fragmenti.\;
	brojFragmenata $\gets$ 0\;
	\For{\upshape i$\gets$1 \KwTo n}{
		roditelj $\gets$ UnionFind.roditelj(i)\;
		\If{\upshape lista fragmenti[roditelj] je prazna}{
			brojFragmenata $\gets$ brojFragmenata + 1\;			
		}
		fragmenti[roditelj].dodaj(i)\;
	}
  }
  \caption{Boruvkin algoritam za MST}
\end{algorithm}

Nakon što Boruvkinim algoritmom nađemo $MST$, primijenimo obilazak s preskakanjem posjećenih čvorova, jednako kao što smo i kad smo $MST$ tražili Kruskalovim algoritmom.

Rezultat eksperimenta s nasumično generiranim primjerima prikazan je na  $\textbf{Slici \ref{fig:mstBenefits}}$. Vidimo da je Boruvkin algoritam znatno smanjio vrijeme izvođenja.

\begin{center}
\begin{figure}[!h]
    \centering
    \includegraphics[width=\textwidth]{mstBenefits}
    \caption{Usporedba vremena s Boruvkinim i Kruskalovim algoritmom}
    \label{fig:mstBenefits}
\end{figure}
\end{center}

\newpage

\section{Christofidesov algoritam}

Christofidesov algoritam (\cite{christofides}) unaprjeđenje je algoritma traženjem najmanjeg razapinjućeg stabla. Umjesto da istražujemo stablo pretragom u dubinu, prevaljujući neke udaljenosti dvaput, mi ćemo stablo dopuniti. Naime, svako najmanje razapinjuće stablo ima paran broj vrhova neparnog stupnja. Na njima ćemo napraviti minimalno savršeno sparivanje (matching). 

\textbf{Sparivanje} na skupu vrhova i bridove $(V, E)$ je pronalaženje podskupa bridova koji ne dijele ni jedan zajednički vrh.
\textbf{Savršeno sparivanje} je sparivanje čiji bridovi sadrže sve vrhove.
\textbf{Minimalno savršeno sparivanje} je ono savršeno sparivanje koje ima najmanji zbroj težina bridova.
Algoritam za minimalno savršeno sparivanje opisan je u \cite{matchingIsHard}, ali ga nećemo obraditi jer ćemo koristiti pohlepni algoritam.

Skup V čine oni vrhovi koji su ostali neparnog stupnja. Budući da je graf koji oni čine kompletan (imamo sve bridove), moći ćemo napraviti savršeno sparivanje. Pogledajmo primjer na $\textbf{Slici \ref{fig:mstAndMatchings}}$ na kojem su podebljani bridovi koji čine $MST$. Vrhovi $1, 2, 4, 5$ neparnog su stupnja, a sva savršena sparivanja nad njima prikazana su crvenom, žutom i zelenom bojom.

Vidimo da je minimalno savršeno sparivanje na slici zelene boje, jer je zbroj težina $2.69 + 7.02 = 9.71$ najmanji u odnosu na druga savršena sparivanja. Vidjet ćemo da nije toliko bitno što je brid $(4,5)$ pokupljen i u sparivanju i u $MST$-u.

\begin{center}
\begin{figure}[!h]
    \centering
    \includegraphics[width=0.7\textwidth]{mstAndMatchings}
    \caption{Najmanje razapinjuće stablo i tri savršena sparivanja}
    \label{fig:mstAndMatchings}
\end{figure}
\end{center}

\textbf{Eulerovska tura} je zatvorena staza koja svakim bridom prolazi točno jednom (\cite{eulerianPath}).
Ako nađemo minimalno savršeno sparivanje i dodamo bridove iz sparivanja u $MST$, dobit ćemo graf kojem je svaki vrh parnog stupnja. Znamo da za takve grafove vrijedi da u njima postoji eulerovska tura, pa će nam upravo ta tura, nakon što preskočimo vrhove koje bismo posjetili više puta, biti rješenje GTSP-a.

Na primjer, eulerovska tura u referentnom grafu bit će sastavljena od crnih bridova na $\textbf{Slici \ref{fig:eulerPrep}}$. Tura bez preskakanja već prođenih vrhova obojena je crveno, a s preskakanjem zeleno. Još jednom podsjećamo da su višestruki bridovi nastali uzimanjem bridova koji su već u $MST$-u za potrebe sparivanja vrhova neparnog stupnja.

\begin{center}
\begin{figure}[!h]
    \centering
    \includegraphics[width=\textwidth]{eulerPrep}
    \caption{Eulerovska tura bez (crveno) i s preskakanjem već prođenih vrhova (zeleno)}
    \label{fig:eulerPrep}
\end{figure}
\end{center}

Za traženje eulerovske ture koristimo Hierholzerov algoritam (\cite{eulerTour}), složenosti $\mathcal{O}(|E|)$. Algoritam krene od nekog čvora, i posjećuje neposjećene čvorove dok se ne vrati na početni čvor (garantirano je da će se to dogoditi). Zatim turu koji smo napravili proširujemo tako da se iz njenih vrhova granamo na nove neposjećene vrhove, i spajamo turu. Na $\textbf{Slici \ref{fig:eulerAlgo}}$ vidimo primjer opisanog postupka. Prvo smo prošli crvenom turom. Zatim smo iz njenog vrha 5 krenuli raditi novu turu (zelenu). Naposljetku smo ih spojili u žutu. Zainteresirani čitatelj detalje može naći na internetskim izvorima.

\begin{center}
\begin{figure}[!h]
    \centering
    \includegraphics[width=\textwidth]{eulerAlgo}
    \caption{Eulerovska tura bez (crveno) i s preskakanjem već prođenih vrhova (zeleno)}
    \label{fig:eulerAlgo}
\end{figure}
\end{center}

\newpage

Pokažimo sad koliko dobro rješenje dobivamo Christofidesovim algoritmom.

Fokusirajmo se na graf sačinjen samo od čvorove neparnog stupnja i njima pripadajućih bridova. Uzmimo sve bridove koji povezuju čvorove neparnog stupnja, čak i one koji su već u $MST$-u. Bridove koji se ponavljaju jednostavno ćemo preskočiti isto kao što smo to napravili u algoritmu pomoću najmanjeg razapinjućeg stabla. Nazovimo podgraf koji smo odabrali $G_{neparni}$.

Na grafu $G_{neparni}$ postoji rješenje TSP-a, $TSP_{neparni}$. Budući da je ovaj graf dobiven eliminacijom nekih vrhova iz grafa $G$, $|TSP_{neparni}|$ < $|TSP|$. Ako u ciklusu $TSP_{neparni}$ uzmemo svaki drugi brid, dobivamo sparivanje (uvijek je paran broj bridova). Označimo taj skup bridova sa $B_1$. Možemo uzeti i komplementaran skup, tj. bridove koje smo preskočili; nazovimo taj skup $B_2$. Barem jedan od ta dva skupa ima težinu $|B_i| \leq 0.5 \cdot TSP_{neparni}$. Budući da je naše sparivanje savršeno, ono ima jednaku ili još manju duljinu.

Dakle, za zbroj težina bridova u $MST$-u i minimalnom savršenom sparivanju možemo reći da vrijedi $MST + sparivanje \leq 1.5 \cdot  TSP_{neparni}$.
Budući da ih sve možemo obići eulerovskom turom, obiđimo ih, a dodatno preskočimo vrhove koje smo već posjetili. Preskakanje već posjećenih vrhova može samo smanjiti težinu ciklusa, zbog nejednakosti trokuta (koja vrijedi jer rješavamo \textbf{G}TSP).

\newpage

Složenost savršenog sparivanja je velika, $\mathcal{O}(n^4)$, pa umjesto egzaktnog algoritma sparivanja koristimo pohlepni algoritam koji vrhovima redom traži najbliže susjede i tako ih uparuje. Ovo nam zapravo ruši gornju ogradu pogreške, ali u praksi nam, kao što ćemo vidjeti, to neće previše smetati. 
Budući da je u našem grafu broj bridova (nakon nalaženja $MST$-a i sparivanja) proporcionalan broju vrhova, ukupnom prosječnom vremenskom složenosti dominira Boruvkin algoritam $\mathcal{O}(n\cdot log(n))$. Broj bridova je $\mathcal{O}(n)$, pa Hierholzerov algoritam ima istovjetnu složenost. Sve ostale implementacijske detalje moguće je izvesti tako da ne povećaju vrijeme izvođenja. 

Slijedi pseudokod algoritma.

\begin{algorithm}
  \DontPrintSemicolon
  \KwData{$G=(V,E)$}
  \KwResult{$G'=(V,E)$, podgraf koji predstavlja nađeni ciklus}
  \algrule
  Boruvkinim algoritmom nađi MST i pohrani ga u graf $T$\;
  Pohlepnim algoritmom napravi savršeno sparivanje (koje nije nužno minimalno) i dodaj ga u graf $T$\;
  Hierholzerovim algoritmom pronađi eulerovsku turu nad grafom $T$\;
  Tu turu sad obiđi, preskačući već posjećene vrhove.\;
  Obilazak zatvorene ture s preskakanjem vrhova čini rezultat $G'$\;
  \caption{Christofidesov algoritam}
\end{algorithm}

\chapter{Analiza}

U ovom poglavlju usporedit ćemo performanse heurističkih algoritama koje smo opisali u prethodnom poglavlju.

Krećemo s usporedbom rezultata na referentnom grafu koji se provlačio cijelim radom.
Zatim analiziramo ponašanje nad uniformno distribuiranim skupovima točaka.
Završavamo s usporedbom rezultata na TSPLIB bazi grafova.

Mjerenje vremena izvođenja algoritma na konkretnom primjeru ne odvija se u upravljačkom programu (napisanom u Pythonu), već u samom algoritmu (napisanom u C++ programskom jeziku), da bi se minimizirala odstupanja prouzročena radom operacijskog sustava i drugih programa.

\section{Usporedba rezultata na referentnom grafu}

Referentni graf prikazan je u nastavku, zajedno sa točnim rješenje GTSP-a. (težine 24.43)

\begin{figure}[h]
\centering
\begin{tikzpicture}[shorten >=1pt, auto, ultra thick,
   edge_style/.style={draw=black, thin},edge_style_thick/.style={draw=black, ultra thick}]

\foreach [count=\i] \x/\y/\t/\a in {-2/2/1/90, 5/2.5/2/90, 2/-3.5/3/270, -3/-3/4/270, -0.5/-2/5/0}
     \node [circle,draw=blue,fill=blue!20!,font=\sffamily\Large\bfseries] %, label={\a}:{$(\x,\y)$}
        (v\i) at (\x,\y) {\t};

   \foreach \i/\j/\t/\a in {1/2/7.02/0.5, 1/3/6.8/0.4, 1/4/5.1/0.5, 1/5/4.27/0.5, 2/3/6.71/0.5, 2/4/9.71/0.5}
   \draw [edge_style, pos=\a, above]  (v\i) edge node{\t} (v\j);

  \foreach \i/\j/\t/\a in {3/4/5.02/0.5, 3/5/2.92/0.5, 4/5/2.69/0.5, 2/5/7.11/0.5}
   \draw [edge_style, pos=\a, below]  (v\i) edge node{\t} (v\j);


   \foreach \i/\j in {1/2, 2/3, 3/5, 5/4, 4/1}
   \draw [edge_style_thick]  (v\i) edge node{} (v\j);

\end{tikzpicture}
\caption{Referentni graf}
\label{fig:refRes}
\end{figure}

Sva četiri algoritma pokrenuta su na referentnom grafu. U tablici vidimo usporedbu težina nađenih ciklusa, a na 
$\textbf{Slici \ref{fig:pathsReferent}}$ njihov prikaz.

\begin{table}[h]
\centering
\resizebox{\textwidth}{!}{%
\begin{tabular}{|c|c|c|c|c|c|}
\hline
Algoritam   & \textbf{\begin{tabular}[c]{@{}c@{}}Primitivni algoritam\\ (optimalna težina)\end{tabular}} & \begin{tabular}[c]{@{}c@{}}Algoritam \\ traženjem \\ najbližeg \\ susjeda\end{tabular} & \textbf{\begin{tabular}[c]{@{}c@{}}Algoritam rasta\\ fragmenata\end{tabular}} & \begin{tabular}[c]{@{}c@{}}Algoritam \\ koristeći \\ najmanje\\ razapinjuće \\ stablo\end{tabular} & \begin{tabular}[c]{@{}c@{}}Christofidesov\\ algoritam\end{tabular} \\ \hline
Težina ciklusa & \textbf{24.43}                                                                             & 25.72                                                                                  & \textbf{24.43}                                                                & 25.72                                                                                              & 30.18                                                              \\ \hline
\end{tabular}%
}
\end{table}

\begin{center}
\begin{figure}[!h]
    \centering
    \includegraphics[width=\textwidth]{pathsReferent}
    \caption{Ciklusi koje su našle pojedine heuristike}
    \label{fig:pathsReferent}
\end{figure}
\end{center}

Primijetimo da Christofidesov algoritam s pohlepnom varijantom sparivanja nije našao minimalno savršeno sparivanje, pa dobivamo poprilično loš rezultat.

Vidimo da je algoritam rasta fragmenata na ovom grafu dao najbolje rješenje, a to rješenje je ujedno i točno. Vidjet ćemo da na većini grafova upravo taj algoritam ima najbolje performanse, i u vremenu potrebnom za izvođenje, i u kvaliteti rezultata.

\newpage

\section{Analiza nad uniformno distribuiranim skupovima točaka}

U ovom poglavlju analiziramo algoritme na umjetno generiranim skupovima točaka. Jedan \textbf{primjer} čini nam $n$ uniformno odabranih točaka iz $[0,100]^2$. 

Za neki konkretni $n$, generirali smo \textbf{100} primjera i na njima pokrenuli svaki algoritam.
Zatim smo našli aritmetičku sredinu vremena izvođenja na tih 100 primjera i nazvali dobiveno \textbf{srednjom vrijednost vremena izvođenja}.
Analogno računamo i srednju vrijednost težine ciklusa.

Srednju vrijednost vremena izvođenja i težine ciklusa našli smo za 10 uniformno odabranih $n$-ova iz 0-10000. Rezultati su prikazani u nastavku.

\begin{figure}[h]
    \centering
    \includegraphics[height=10cm]{timeMS}
    \caption{Srednja vrijednost vremena izvođenja}
    \label{fig:slika1}
\end{figure}

\begin{figure}[h]
    \centering
    \includegraphics[height=10cm]{cycleCost}
    \caption{Srednja vrijednost težine ciklusa}
    \label{fig:slika1}
\end{figure}

\newpage

Primjećujemo da su algoritam traženjem najbližeg susjeda i algoritam rasta fragmenata vremenski puno efikasniji od algoritama koji se temelje na najmanjim razapinjućim stablima. Razlog tomu je puno veća skrivena konstanta u asimptotskom vremenu izvođenja.
Primjećujemo da algoritam rasta fragmenata daje prosječno najbolje rezultate. 

Prije nego što algoritam rasta fragmenata proglasimo pobjednikom na uniformno generiranim skupovima, pogledajmo još i mjeru njegove dominantnosti u ovisnosti o veličini grafa. Razmotrit ćemo broj pobjeda pojedinog algoritma, tj. relativnu frekvenciju kojom upravo oni daju najbolje rješenje.

\begin{center}
\begin{figure}[!h]
    \centering
    \includegraphics[width=\textwidth]{scaling}
    \caption{Broj pobjeda pojedinih algoritama u ovisnosti o veličini grafa}
    \label{fig:scaling}
\end{figure}
\end{center}

\newpage

Uočavamo da kako broj vrhova raste, algoritam rasta fragmenata dominira u kvaliteti rješenja. Dodatno, on je skoro pa jednako brz kao algoritam najbližeg susjeda. Iz te dvije činjenice zaključujemo da je upravo taj algoritam najbolji preliminarni izbor za uniformno generirane grafove.
Za manje grafove možemo pokrenuti sva četiri algoritma i odabrati ono rješenje koje je najbolje.


\section{Analiza nad grafovima iz TSPLIB baze podataka}

Internetska baza grafova TSPLIB opisana u izvoru \cite{tsplib}, dobar je izvor velikih testnih primjera. Primjeri su većinom iz prakse, dok su neki umjetno generirani. Na primjer, javlja se primjer nastao iz bušenja rupica na tiskanim pločicama i primjer nastao iz putovanja skupom stvarnih gradova.

Iz baze smo odabrali one primjere koji zadovoljavaju kriterij \textbf{G}TSP-a i već imaju poznata optimalna rješenja. Optimalna rješenja nađena su iznimno kompliciranim algoritmima, ponekad prilagođenima za konkretan primjer. Grafovi su reda veličine od 1000 do 18000 vrhova.

U sljedećoj tablici za svaki test primjer navedeno je
\begin{enumerate}
  \item Ime problema - broj koji je sadržan u imenu označava broj vrhova 
  \item Optimalno rješenje - optimalno rješenje povučeno iz baze
  \item Faktor suboptimalnosti (faktor s kojim množimo optimalno rješenje da bismo dobili koliko je naše rješenje \textbf{lošije} od optimalnog).
\end{enumerate}

Zelenom bojom istaknuti su heuristički algoritmi koji daju najbolje rješenje za konkretan primjer.

\begin{table}[]
\centering
\resizebox{\textwidth}{!}{%
\begin{tabular}{|
>{\columncolor[HTML]{EFEFEF}}l |
>{\columncolor[HTML]{FFFFC7}}l |
>{\columncolor[HTML]{FFFFFF}}l |
>{\columncolor[HTML]{67FD9A}}l |
>{\columncolor[HTML]{FFFFFF}}l |
>{\columncolor[HTML]{FFFFFF}}l |}
\hline
\multicolumn{1}{|c|}{\cellcolor[HTML]{EFEFEF}\textbf{\begin{tabular}[c]{@{}c@{}}Ime \\ problema\end{tabular}}} & \multicolumn{1}{c|}{\cellcolor[HTML]{FFFFC7}\textbf{\begin{tabular}[c]{@{}c@{}}Optimalno \\ rješenje\end{tabular}}} & \multicolumn{1}{c|}{\cellcolor[HTML]{FFFFFF}\textbf{\begin{tabular}[c]{@{}c@{}}Najbliži \\ susjed\end{tabular}}} & \multicolumn{1}{c|}{\cellcolor[HTML]{FFFFFF}\textbf{\begin{tabular}[c]{@{}c@{}}Rast \\ fragmenata\end{tabular}}} & \multicolumn{1}{c|}{\cellcolor[HTML]{FFFFFF}\textbf{\begin{tabular}[c]{@{}c@{}}Najmanje \\ razapinjuće \\ stablo\end{tabular}}} & \multicolumn{1}{c|}{\cellcolor[HTML]{FFFFFF}\textbf{\begin{tabular}[c]{@{}c@{}}Christofidesov \\ algoritam\end{tabular}}} \\ \hline
brd14051 & 469385 & 0.23 & 0.15 & 0.38 & 0.18 \\ \hline
d1291 & 50801 & \cellcolor[HTML]{67FD9A}0.17 & \cellcolor[HTML]{FFFFFF}0.21 & 0.48 & 0.25 \\ \hline
d15112 & 1573084 & 0.24 & 0.16 & 0.41 & 0.24 \\ \hline
d1655 & 62128 & 0.21 & 0.16 & 0.41 & 0.21 \\ \hline
d18512 & 645238 & 0.23 & 0.15 & 0.38 & 0.18 \\ \hline
d2103 & 80450 & \cellcolor[HTML]{67FD9A}0.08 & \cellcolor[HTML]{FFFFFF}0.14 & 0.6 & 0.11 \\ \hline
fl1400 & 20127 & 0.33 & 0.17 & 0.41 & 0.37 \\ \hline
fl1577 & 22249 & 0.23 & 0.15 & 0.49 & 0.32 \\ \hline
fl3795 & 28772 & 0.31 & 0.13 & 0.41 & 0.34 \\ \hline
fnl4461 & 182566 & 0.25 & 0.17 & 0.37 & 0.18 \\ \hline
nrw1379 & 56638 & 0.22 & 0.16 & 0.38 & 0.19 \\ \hline
pcb1173 & 56892 & 0.27 & \cellcolor[HTML]{FFFFFF}0.18 & 0.42 & \cellcolor[HTML]{67FD9A}0.17 \\ \hline
pcb3038 & 137694 & 0.29 & 0.19 & 0.43 & \cellcolor[HTML]{67FD9A}0.19 \\ \hline
pr1002 & 259045 & 0.24 & \cellcolor[HTML]{FFFFFF}0.2 & 0.39 & \cellcolor[HTML]{67FD9A}0.18 \\ \hline
pr2392 & 378032 & 0.27 & 0.21 & 0.4 & \cellcolor[HTML]{67FD9A}0.21 \\ \hline
rl11849 & 923288 & 0.22 & 0.15 & 0.5 & 0.23 \\ \hline
rl1304 & 252948 & 0.31 & 0.13 & 0.49 & 0.19 \\ \hline
rl1323 & 270199 & 0.25 & 0.14 & 0.45 & 0.32 \\ \hline
rl1889 & 316536 & 0.25 & \cellcolor[HTML]{FFFFFF}0.23 & 0.43 & \cellcolor[HTML]{67FD9A}0.22 \\ \hline
rl5915 & 565530 & 0.22 & 0.12 & 0.52 & 0.18 \\ \hline
rl5934 & 556045 & 0.24 & 0.13 & 0.54 & 0.18 \\ \hline
u1060 & 224094 & 0.26 & \cellcolor[HTML]{FFFFFF}0.25 & 0.38 & \cellcolor[HTML]{67FD9A}0.2 \\ \hline
u1432 & 152970 & 0.29 & 0.19 & 0.44 & 0.21 \\ \hline
u1817 & 57201 & 0.24 & 0.18 & 0.46 & 0.27 \\ \hline
u2152 & 64253 & 0.21 & 0.19 & 0.48 & 0.24 \\ \hline
u2319 & 234256 & 0.24 & 0.12 & 0.42 & 0.2 \\ \hline
usa13509 & 19982859 & 0.27 & 0.16 & 0.39 & 0.2 \\ \hline
vm1084 & 239297 & 0.27 & 0.2 & 0.32 & 0.23 \\ \hline
vm1748 & 336556 & 0.24 & 0.18 & 0.34 & 0.25 \\ \hline
\end{tabular}%
}
\end{table}


\chapter{Sažetak i ideje za nastavak istraživanja}

Proučili smo česte probleme kombinatorne optimizacije i uveli geometrijski problem trgovačkog putnika.
Riješili smo ga egzaktnim i heurističkim algoritmima. Algoritme smo ubrzali efikasnim strukturama podataka, kojima smo odredili prosječne performanse. Na kraju smo analizirali kvalitetu rješenja dobivenih heurističkim algoritmima, i usporedili je s optimalnim rješenjima primjera iz baze grafova.

Zaključili smo da je najbolji izbor od četiri heuristike koje smo obradili upravo algoritam rasta fragmenata. On i na nasumično generiranim primjerima i na primjerima iz prakse pokazuje iznimno malo vrijeme izvođenja i relativno dobre performanse u smislu kvalitete rješenja. Vidjeli smo da je na malim grafovima pametno izvrtjeti sva četiri algoritma i odabrati najbolje rješenje.

Algoritmi bi se mogli unaprijediti na različite načine. Na primjer, mogli bismo konstruirane cikluse pokušavati unaprijediti lokalnom optimizacijom (prespajanjem nekih čvorova u svrhu poboljšanja rješenja). Također, mogli bismo proučiti neke slučajeve na kojima heuristike loše funkcioniraju i pokušati ugraditi mehanizme koji će takvo ponašanje spriječiti. 


\bibliography{literatura}
\bibliographystyle{fer}

\begin{sazetak}
Problem trgovačkog putnika (TSP) poznati je problem kombinatorne optimizacije koji se bavi određivanjem hamiltonovskog ciklusa najmanje težine u danom grafu. Istražujemo heurističke algoritme za posebnu vrstu ovog problema - geometrijski TSP (GTSP). GTSP je poseban slučaj TSP-a koji zahtijeva da vrhovima odgovaraju točke euklidskog prostora i da težine bridova odgovaraju udaljenostima između točaka.
Implementirali smo i egzaktne i heurističke algoritme, zajedno sa potrebnim strukturama podataka.
Nakon procjene performansi heurističkih algoritama na uniformnim skupovima podataka, testirali smo ih na grafovima iz TSPLIB baze grafova. Heuristički algoritmi dali su relativno dobre rezultate za neke primjene, i implementirani sa prikladnim strukturama podataka, pokazali iznimnu brzinu izvođenja.


\kljucnerijeci{Geometrijski problem trgovačkog putnika, heuristički algoritmi, kombinatorna optimizacija.}
\end{sazetak}

% TODO: Navedite naslov na engleskom jeziku.
\engtitle{Heuristic algorithms for geometric travelling salesman problem}
\begin{abstract}

Travelling salesman problem (TSP) is a well known combinatorial optimisation problem concerned with finding a Hamiltonian cycle with minimum weight in a given graph. We discuss heuristic algorithms for a specific type of this problem - geometric TSP (GTSP). GTSP is a specific case of TSP that requires vertices to be assigned points in Euclidean space and edge weights to be equal to Euclidean distances between points. 
We have implemented both exact and heuristic algorithms, along with required data structures.
After evaluating the performance of heuristic algorithms on uniform datasets, we have tested algorithms on graphs in TSPLIB graph library. Heuristic algorithms have given relatively good results for some applications, and have shown exceptional runtime speed when implemented using appropriate data structures.


\keywords{Geometric travelling salesman problem, heuristic algorithms, combinatorial optimisation.}
\end{abstract}

\end{document}