\documentclass[12pt]{scrartcl}

\usepackage[utf8]{inputenc}
\usepackage[IL2]{fontenc}
\usepackage[czech]{babel}
\usepackage{graphicx}
\usepackage{hyperref}
\usepackage{amsmath}
\usepackage[]{algorithm2e}
\usepackage{enumitem}
\usepackage{gensymb}

\subject{Západočeská univerzita v\nobreakspace Plzni\\Fakulta aplikovaných věd\\KIV/UIR}
\author{Pavel Zelenka\\A16B0176P\\zelenkap@students.zcu.cz}
\date{\today}
\title{Automatická detekce událostí}

\begin{document}
\maketitle
\pagenumbering{gobble}
\newpage
\tableofcontents
\pagenumbering{arabic}

\newpage
\section{Zadání}

\subsection{Zadání problému}
\paragraph{}
Ve zvoleném programovacím jazyce navrhněte a implementujte program, který umožní automaticky detekovat události z krátkých textových zpráv. Při řešení budou splněny následující podmínky:

\begin{itemize}
	\item Událost definujeme podle Cambridge slovníku jako “anything that happens, especially something important and unusual”
	\item Použijte data ze soc. sítě Twitter v českém jazyce, která jsou k dispozici na \href{https://drive.google.com/drive/folders/1f3zAc49RzLHPyGpeTvT1fjSfwVa-Vucd}{https://drive.google.com/drive/folders/1f3zAc49RzLHPyGpeTvT1fjSfwVa-Vucd}.
	\item Pro vyhodnocení přesnosti implementovaných algoritmů bude NUTNÉ tweety ručne označkovat.
	\item Implementujte alespoň tři různe algoritmy (z přednašek i vlastní) pro tvorbu příznaků reprezentující textovou zprávu.
	\item Implementujte alespoň dvě ruzné metody detekce událostí dle vlastní volby s využitím metod reprezentace zpráv viz výše.
	\item Funkčnost programu bude následující:
	\begin{itemize}
		\item Spuštění s parametry: množina obsahující události, parametrizační algoritmus, algoritmus detekce, (další volitelné parametry)
		\item Program provede detekci události dle zadaných parametrů, výsledky detekce uloží do souboru a zároveň vyhodnotí úspěšnost detekce.
    \end{itemize}
	\item Ohodnoťte kvalitu detekčního algoritmu na anotovaných datech, použijte metriky přesnost, úplnost a F-míra (precision, recall and F-measure). Otestujte všechny konfigurace programu (tedy celkem 6 výsledků).
\end{itemize}

\paragraph{}
Úplné zadání je dostupné na adrese:\\ \href{http://home.zcu.cz/~pkral/uir/sp-materialy/sem_prace17-18.pdf}{home.zcu.cz/$\sim$pkral/uir/sp-materialy/sem\_prace17-18.pdf}.

\newpage
\subsection{Formát anotovaného souboru}
\paragraph{}
Anotovaný soubor tweetů je ve formátu \texttt{csv}. Do poskytnutého souboru tweetů budou doplněny anotace, které budou popisovat obsah tweetu.
\begin{itemize}
	\item První sloupec: určení, zdali je událostí.
	\begin{itemize}
		\item 1 = událost
		\item 0 = není událost
	\end{itemize}
	\item Druhý sloupec: typ události.
	\begin{itemize}
		\item po = politika
		\item pr = průmysl
		\item ze = zemědělství
		\item sp = sport
		\item ku = kultura
		\item kr = krimi
		\item pc = počasí
		\item ji = jiný
		\item - = není událost
	\end{itemize}
\end{itemize}

\newpage
\section{Analýza problému}

\subsection{Algoritmy pro tvorbu příznaků}
Algoritmy pro tvorbu příznaků mají zjednodušeně reprezentovat přirozený jazyk. Tyto algoritmy provedou předzpracování dat a jejich vektorizaci. Pro zpracování slov se používají algoritmy Bag-of-Words, N-Gram či TF-IDF.

\paragraph{}
\textbf{Bag-of-Words} je hojně používaný model pro klasifikaci dokumentů, velikost vektoru odpovídá počtu slov, podle kterých se provádí klasifikace. Každé slovo představuje prvek vektoru, proto se pozice slova ve vektoru již nemění. Na pozici slova je hodnota představující počet výskytů daného slova v célé množině dokumentů.

\paragraph{}
\textbf{N-Gram} se narozdíl od algoritmu Bag-of-Words snaží vzít v úvahu kontext slova, proto prvek vektoru představuje více slov. Příkladem může výt \textbf{bigram}, kdy se uchovavá vždy dvojice slov. Hodnota na pozici představuje počet výskytů celého kontextu.

\paragraph{}
\textbf{TF-IDF} řeší problém, kdy je dávána vysoká váha nejčastěji používaným slovům. Mezi nejčastěji používaná slova patří spojky, ukazovací zájména a příslovce, tedy slova, podle kterých lze jen těžko klasifikovat text. Alogirtmus TF-IDF dává větší váhu slovům, které se v dokumentu nevyskytují často.

\subsection{Algoritmy pro detekci}
Algoritmy pro detekci slouží k rozpoznání vzorků. V této práci budou mít za cíl určit typ události.

\paragraph{}
\textbf{Algoritmus k-nejbližších sousedů} je metodou pro učení s učitelem ve vícerozměrném prostoru. Ve\nobreakspace fázi klasifikace se vypočítají Euklidovské vzdálenosti od vzorku k\nobreakspace trénovacím datum. Dle \texttt{k} nejbližších sousedů je vzorek klasifikován do třídy s nejvyšším počtem \texttt{k} okolních vzorků.

\paragraph{}
\textbf{Algoritmus nejbližšího těžiště} je metodou pro učení s učitelem ve vícerozměrném prostoru. Algoritmus vypočítá těžiště shluků, které byly získány z trénovacích dat. Ve\nobreakspace fázi klasifikace se vypočítají Euklidovské vzdálenosti od vzorku do těžiště každého shluku, vzorek je klasifikován do třídy s nejmenší vzdáleností. Metoda se obvykle používá s vytvořenými příznaky algoritmem TF-IDF.  

\section{Popis řešení}
\subsection{Algoritmus Bag-of-Words}
\paragraph{}
Alogirtmus je implementován ve třídě \emph{BoW}, třída implementuje rozhraní \emph{ITextRepresentation} a algoritmus se spouští metodou \emph{createWordList()} pro vytvoření seznamu slov a metodou \emph{createVectors()} pro vektorizaci.
\paragraph{}
\begin{algorithm}[H]
\KwIn{tweety, vsechna\_slova}
	\For{Tweet tweet : tweety}{
		tweet.setVektor(new double[vsechna\_slova.size()])\;
		List$<$String$>$ slova\_tweetu = tweet.getSlova()\;
		\For{int i = 0; i $<$ slova\_tweetu.size(); i++} {
			String slovo = slova\_tweetu.get(i)\
			\If{vsechna\_slova.contains(slovo)} {
				int index = vsechna\_slova.getIndex(slovo)\;
				int vyskyt\_slova = vsechna\_slova.spocti(slovo)\;
				tweet.getVektor()[index] = vyskyt\_slova\;
			}
		}
	}
 \caption{Vektorizace v algoritmu Bag-of-Words}
\end{algorithm}

\subsection{Algoritmus bigram}
\paragraph{}
Alogirtmus je implementován ve třídě \emph{NGram}, třída implementuje rozhraní \emph{ITextRepresentation} a algoritmus se spouští metodou \emph{createWordList()} pro vytvoření seznamu slov a metodou \emph{createVectors()} pro vektorizaci.
\paragraph{}
\begin{algorithm}[H]
\KwIn{tweet}
	List$<$String$>$ dvojice\_slov = new ArrayList$<>$()\;
	List$<$String$>$ slova\_tweetu = tweet.getSlova()\;
	String predchozi\_slovo = ""\;
	\For{int i = 0; i $<$ slova\_tweetu.size(); i++} {
		\If{predchozi\_slovo.isEmpty() \emph{\&\&} !slova\_tweetu[i].isEmpty()} {	
			predchozi\_slovo = slova\_tweetu[i]\;
			continue\;
		}
		\If{!slova\_tweetu[i].isEmpty()} {	
			dvojice\_slov.add(predchozi\_slovo + " " + slova\_tweetu[i])\;
		}
	}
 \Return{dvojice\_slov}
 \caption{Utvoření dvojic slov v algoritmu N-Gram}
\end{algorithm}

\subsection{Algoritmus TF-IDF}
\paragraph{}
Alogirtmus je implementován ve třídě \emph{TFIDF}, třída implementuje rozhraní \emph{ITextRepresentation} a algoritmus se spouští metodou \emph{createWordList()} pro vytvoření seznamu slov a metodou \emph{createVectors()} pro vektorizaci.
\paragraph{}
\begin{algorithm}[H]
\KwIn{tweety, vsechna\_slova}
	\For{Tweet tweet : tweety}{
		tweet.setVektor(new double[vsechna\_slova.size()])\;
		List$<$String$>$ slova\_tweetu = tweet.getSlova()\;
		\For{int i = 0; i $<$ slova\_tweetu.size(); i++} {
			String slovo = slova\_tweetu.get(i)\
			\If{vsechna\_slova.contains(slovo)} {
				int index = vsechna\_slova.getIndex(slovo)\;
				double nasobnost\_slova = slova\_tweetu.spocti(slovo)\;
				double tf = nasobnost\_slova / slova\_tweetu.size()\;
				double pocet\_tweetu = tweety.size()\;
				double idf = Math.log(pocet\_tweetu / vsechna\_slova.spocti(slovo))\;
				double tf\_idf = tf * idf\;
				tweet.getVektor()[index] = tf\_idf\;
			}
		}
	}
 \caption{Vektorizace v algoritmu TF-IDF}
\end{algorithm}

\newpage
\subsection{Algoritmus k-nejbližších sousedů}
\paragraph{}
Alogirtmus je implementován ve třídě \emph{KNN}, třída implementuje rozhraní \emph{IClassifier} a algoritmus se spouští metodou \emph{start(List$<>$ tweets)}.

\subsection{Algoritmus nejbližšího těžiště}
\paragraph{}
Alogirtmus je implementován ve třídě \emph{NearestCentroid}, třída implementuje rozhraní \emph{IClassifier} a algoritmus se spouští metodou \emph{start(List$<>$ tweets)}.
\paragraph{}
Metoda \emph{start()} zkontroluje, zdali seznam tweetů obsahuje požadovaný počet tweetů pro natrénování. Je-li v seznamu požadovaný počet tweetů, vytvoří se shluky dle kategorií příspěvků. Pro uchovávání dvojice tématu a shluku je využívána mapa. Při přidání nového tweetu do shluku se provede přepočítání těžiště.
\paragraph{}
\begin{algorithm}[H]
\KwIn{tweety}
	\If{!tweety.isEmpty()} {
		int velikost\_vektoru = tweety.get(0).getVektor().length\; 
		\For{Tweet tweet : tweety}{
			double[ ] vektor = tweet.getVektor()\;
			\For{int i = 0; i $<$ velikost\_vektoru; i++} {
				teziste[i] += vektor[i]\; 			
			}
		}
		\For{int i = 0; i $<$ velikost\_vektoru; i++} {
			teziste[i] /= tweety.size()\;
		}
	}
 \caption{Výpočet těžiště shluku}
\end{algorithm}
\paragraph{}
Po vytvoření shluků se začně provádět klasifikace nezařazených tweetů, kdy se pro každý tweet určí nejbližší těžiště a tweet se klasifikuje dle jeho kategorie.
\newpage
\section{Uživatelská dokumentace}

\subsection{Požadavky}
\paragraph{}
Aplikace pro svůj chod vyžaduje Java SE Runtime Environment 8 a novější. 

\subsection{Spuštění aplikace}
\paragraph{}
Spuštění aplikace se provádí z příkazové řádky příkazem:
\begin{verbatim}
java -jar TweetAnalyzer.jar [soubor_tweetu] [parametrizace] [detekce]
[metrika]
\end{verbatim}
Místo \texttt{[soubor\_tweetu]} zadejte soubor tweetů, např. \emph{tweets.csv}.\\
Místo \texttt{[parametrizace]} zadejte:
\begin{itemize}
	\item \texttt{bow} - pro použití algoritmu \emph{Bag-of-Words},
	\item \texttt{ngram} - pro použití algoritmu \emph{N-Gram},
	\item \texttt{tfidf} - pro použití algoritmu \emph{TF-IDF}.
\end{itemize}
Místo \texttt{[detekce]} zadejte:
\begin{itemize}
	\item \texttt{knn} - pro použití algoritmu \emph{k-nejbližších sousedů},
	\item \texttt{ncc} - pro použití algoritmu \emph{nejbližšího těžiště}.
\end{itemize}
Místo \texttt{[metrika]} zadejte:
\begin{itemize}
	\item \texttt{euc} - pro použití \emph{Euklidovy metriky},
	\item \texttt{eus} - pro použití \emph{Euklidovy čtvereční vzdálenosti},
	\item \texttt{man} - pro použití \emph{Manhattanské metriky},
	\item \texttt{cos} - pro použití \emph{kosínové metriky},
	\item nic neuvádět pro použití výchozí metriky algoritmu.
\end{itemize}
Příklad příkazu pro spuštění aplikace se vstupním souborem \emph{tweets.csv}:
\begin{verbatim}
java -jar TweetAnalyzer.jar tweets.csv bow knn
\end{verbatim}
Alternativně pro použití algoritmu nejbližšího těžiště:
\begin{verbatim}
java -jar TweetAnalyzer.jar tweets.csv tfidf ncc
\end{verbatim}

\paragraph{}
Statistiky jsou uložany do souboru \emph{stats.txt}.

\newpage
\section{Závěr}
\paragraph{}
V aplikaci jsem se pokusil o implementaci detekčních algoritmů \emph{k-NN} a \emph{algoritmu nejbližšího těžiště}. Algoritmy jsem testoval na vzorku 627 tweetů. V souboru bylo bohužel značně nerovnoměrné zastoupení kategorií, kdy kategorie zemědělství a počasí jsou v dokumentu zastoupeny jen v řádu jednotek tweetů. Nerovnoměrné zastoupení komplikovalo vytvořit vhodnou trénovací množinu.

\paragraph{} 
Vyšší úspěšnosti jsem dosáhl u algoritmu \emph{k-NN} v kombinaci s \emph{BoW} a trénovací množinou o 250 prvních tweetech, kdy \texttt{k} bylo nastaveno na \texttt{3}. Správně bylo vyhodnoceno\nobreakspace 177\nobreakspace z\nobreakspace 377 tweetů (46.95\%). Podrobnější výsledky jsou popsány v tabulce:
\begin{center}
  \begin{tabular}{ | l |  r | }
  	\hline
	\multicolumn{2}{ |c| }{Výsledky} \\
    \hline
    Přesnost & 50,53\% \\ \hline
    Úplnost & 46,95\% \\ \hline
    F-míra & 45,38\% \\ \hline
    Celková správnost & 74,43\% \\ \hline
    Celková chyba & 25,57\% \\
    \hline
  \end{tabular}
\end{center}

\paragraph{}
U algoritmu \emph{nejbližšího těžiště} s obdobnou trénovací množinou a v kombinaci s\nobreakspace algoritmem pro tvorbu příznaků \emph{TF-IDF} bylo správně vyhodnoceno 157 z 377 tweetů (41,64\%). Podrobnější výsledky jsou popsány v tabulce:
\begin{center}
  \begin{tabular}{ | l |  r | }
  	\hline
	\multicolumn{2}{ |c| }{Výsledky} \\
    \hline
    Přesnost & 69,33\% \\ \hline
    Úplnost & 41,64\% \\ \hline
    F-míra & 32,45\% \\ \hline
    Celková správnost & 61,04\% \\ \hline
    Celková chyba & 38,96\% \\
    \hline
  \end{tabular}
\end{center}

\section{Reference}

A Gentle Introduction to the Bag-of-Words Model – Machine Learning Mastery. [online].\\ Dostupné z: \href{https://machinelearningmastery.com/gentle-introduction-bag-words-model/}{www.machinelearningmastery.com/gentle-introduction-bag-words-model/}
\\ \\
k-nearest neighbors algorithm – Wikipedia. [online].\\ Dostupné z: \href{https://en.wikipedia.org/wiki/K-nearest_neighbors_algorithm}{en.wikipedia.org/wiki/K-nearest\_neighbors\_algorithm}
\\ \\
Nearest centroid classifier – Wikipedia. [online].\\ Dostupné z: \href{https://en.wikipedia.org/wiki/Nearest_centroid_classifier}{en.wikipedia.org/wiki/Nearest\_centroid\_classifier}

\end{document}
