\documentclass[12pt]{scrartcl}

\usepackage[utf8]{inputenc}
\usepackage[IL2]{fontenc}
\usepackage[czech]{babel}
\usepackage{graphicx}
\usepackage{hyperref}
\usepackage{amsmath}

\subject{Západočeská univerzita v\nobreakspace Plzni\\Fakulta aplikovaných věd\\KIV/PC}
\author{Pavel Zelenka\\A16B0176P\\zelenkap@students.zcu.cz}
\date{\today}
\title{Semestrální práce}
\subtitle{Přebarvování souvislých oblastí ve snímku}

\begin{document}
\maketitle
\pagenumbering{gobble}
\newpage
\tableofcontents
\pagenumbering{arabic}
\newpage
\section{Zadání}
	
\paragraph{}
Naprogramujte v\nobreakspace ANSI C přenositelnou \textbf{konzolovou aplikaci}, která provede v\nobreakspace binárním digitálním obrázku (tj.\nobreakspace obsahuje jen černé a\nobreakspace bílé body) \textbf{obarvení souvislých oblastí} pomocí níže uvedeného algoritmu \textit{Connected Component Labeling} z\nobreakspace oblasti počítačového vidění. Vaším úkolem je tedy implementace tohoto algoritmu a\nobreakspace funkcí rozhraní (tj.\nobreakspace načítání a\nobreakspace ukládání obrázku, apod.).

\paragraph{}
Program se bude spouštět příkazem \ttfamily ccl.exe $\langle$input-file[.pgm]$\rangle$ $\langle$output-file$\rangle$\normalfont. Symbol $\langle$input-file$\rangle$ zastupuje jméno vstupního souboru s\nobreakspace binárním obrázkem, přípona souboru nemusí být uvedena; pokud uvedena není, předpokládejte, že má soubor příponu\nobreakspace \texttt{.pgm}. Symbol
$\langle$output-file$\rangle$ zastupuje jméno výstupního souboru s\nobreakspace obarveným obrázkem, který vytvoří vaše
aplikace. Program tedy může být během testování spuštěn například takto:
\begin{verbatim}
. . . \>ccl.exe e:\images\img-inp-01.pgm e:\images\img-res-01.pgm
\end{verbatim}

\paragraph{}
Úkolem vašeho programu tedy je vytvořit výsledný soubor s\nobreakspace obarveným obrázkem v\nobreakspace uvedeném
umístění a\nobreakspace s\nobreakspace uvedeným jménem. Vstupní i\nobreakspace výstupní obrázek bude uložen v\nobreakspace souboru ve formátu
PGM, který je popsán níže. Obarvení proveďte podle níže uvedeného algoritmu. Testujte, zda je vstupní obraz skutečně černobílý. Musí obsahovat pouze pixely s\nobreakspace hodnotou \texttt{0x00} a\nobreakspace \texttt{0xFF}. Pokud tomu tak není, vypište krátké chybové hlášení (anglicky) a\nobreakspace oznamte chybu operačnímu prostředí pomocí nenulového návratového kódu.

\paragraph{}
Hotovou práci odevzdejte v\nobreakspace jediném archivu typu ZIP prostřednictvím automatického odevzdávacího
a validačního systému. Archiv nechť obsahuje všechny zdrojové soubory potřebné k\nobreakspace přeložení
programu, \textbf{makefile} pro Windows i\nobreakspace Linux (pro překlad v\nobreakspace Linuxu připravte soubor pojmenovaný
\texttt{makefile} a\nobreakspace pro Windows \texttt{makefile.win}) a\nobreakspace dokumentaci ve formátu PDF vytvořenou v\nobreakspace typografickém systému \TeX, resp. \LaTeX . Bude-li některá z\nobreakspace částí chybět, kontrolní skript Vaši práci
odmítne.	

\paragraph{}
Úplné zadání je dostupné na adrese:\\ \href{http://www.kiv.zcu.cz/studies/predmety/pc/doc/work/sw2017-03.pdf}{www.kiv.zcu.cz/studies/predmety/pc/doc/work/sw2017-03.pdf}.

\newpage
\section{Analýza úlohy}

\paragraph{}
Úkolem semestrální práce je vytvořit aplikaci v\nobreakspace programovacím jazyce ANSI C, která obarví všechny pixely obrázku, které netvoří pozadí. Adresa vstupního a\nobreakspace výstupního souboru bude zadána uživatelem prostřednictvím dvou argumentů při spuštění. Aplikace si při spuštění bude muset zkontrolovat, zda dostala platnou adresu obrázku, dle zadání práce je přípustná i\nobreakspace možnost uvedení adresy bez přípony souboru. 

\paragraph{}
Platný obrázek bude ve formátu PGM (\textit{Portable Gray Map Image}), jedná se o\nobreakspace formát ukládající pouze stupně šedi. Každý pixel je uložen na 1 nebo 2 bajtech, tedy může nabývat maximální hodnoty \texttt{255} nebo \texttt{65535}. Formát PGM umožňuje dva způsoby ukládání obrázků, mapu pixelů lze uložit jako \texttt{ASCII} text, kdy jsou hodnoty stupně šedi odděleny mezerou, či lze obrázky ukládat binárně. Typ uložení obrázku je uveden v\nobreakspace hlavičce souboru, kdy na prvním řádku je uvedeno \texttt{P2} pro textovou reprezentaci, či \texttt{P5} pro binární reprezentaci. V\nobreakspace hlavičce může být dále uveden komentář, který se značí symbolem \texttt{\#}. Následuje uvedení rozměrů obrázku, tedy počtu pixelů na šířku a\nobreakspace počtu pixelů na výšku, údaje jsou odděleny mezerou. Na posledním řádku hlavičky je údaj o\nobreakspace maximálním stupni šedi, dle tohoto údaje lze určit, zda pixel je reprezentován na 1 nebo 2 bajtech.

\paragraph{}
V zadání práce je uvedeno, že aplikace má obsluhovat pouze soubory s\nobreakspace binární reprezentací obrázku, které mají pixely ukládány na jednom bajtu. V\nobreakspace případě jiného způsobu uložení obrázku má aplikace vypsat zprávu o\nobreakspace chybě a\nobreakspace ukončit se.

\paragraph{}
Aplikace bude muset obrázek uložit do vhodné datové struktury. Jelikož jsou rozměry obrázku uvedeny v\nobreakspace hlavičce souboru, při začátku načítání binárního kódu již bude znám počet načítaných hodnot. V\nobreakspace úvahu připadá jednorozměrné, či dvourozměrné pole. Výhodou pole u\nobreakspace obrázku s\nobreakspace neměnnou velikostí je možnost přímého přístupu na prvek pomocí indexu v\nobreakspace konstantním čase. Spojový seznam by byl z\nobreakspace důvodu sekvenčního přístupu méně vhodný. U\nobreakspace jednorozměrného pole by byla dvourozměrnost obrázku zajištěna prostřednictvím použití modulo.

\paragraph{}
Přebarvování komponent se provede pomocí dvouprůchodového algoritmu \textit{Connected Component Labeling}. Průchod bude vždy probíhat po řádcích. V\nobreakspace prvním průchodu dojde k\nobreakspace označení šedotónových pixelů tak, aby sousední pixely měly stejnou hodnotu. Za sousední pixel bude považováno všech 8 pixelů obklopující každý jednotlivý pixel (tzv.\nobreakspace \textit{8–connectivity}). Dle masky pro přebarvování se budou zkoumat jen 4 sousední pixely, které již v\nobreakspace dané chvíli budou označeny. První procházený řádek z\nobreakspace důvodu neexistence horních sousedů bude zkoumat jen levého souseda. Během průchodu se může stát, že dojde ke spojení komponent až v\nobreakspace řádce, kdy již každá komponenta bude mít přiřazené unikátní označení a\nobreakspace bude nutné provést přeznačení. Přeznačení se bude provádět až v\nobreakspace druhém průchodu a\nobreakspace zatím bude nutné jen tuto informaci někam uložit. Pro\nobreakspace uložení informace o\nobreakspace kolizi lze použít spojový seznam, či jednorozměrné dynamické pole. Dynamické pole by se inicializovalo na definovanou kladnou velikost, kdy číslo komponenty by odpovídalo číslu indexu v\nobreakspace poli. Počáteční hodnota na každém indexu by byla rovna svému indexu. V\nobreakspace případě kolize komponent by byla hodnota na vyšším indexu změněna na hodnotu nižší. V\nobreakspace druhém průchodu dojde k\nobreakspace vyhledání hodnoty každého pixelu v\nobreakspace tabulce kolizí a\nobreakspace případně bude hodnota pixelu upravena.

\begin{figure}[!ht]
	\centering
	\includegraphics[width=0.3\textwidth,natwidth=1,natheight=1]{8-connectivity.pdf}
	\caption{Sousední pixely při zpracovávání obrazu (tzv. 8–connectivity)}
\end{figure}

\begin{figure}[!ht]
	\centering
	\label{obr:maska}
	\includegraphics[width=0.3\textwidth,natwidth=1,natheight=1]{template.pdf}
	\caption{Maska pro přebarvování}
\end{figure}

\paragraph{}
Po druhém průchodu by měly být všechny komponenty unikátně označeny. Bude nutné zajistit, aby každé komponentě byl přiřazen unikátní stupeň šedi (tj. \texttt{1} až \texttt{255}), což lze jen za předpokladu, že komponent je méně než dostupných šedých tónů. V\nobreakspace případě malého počtu komponent bude vhodné rovnoměrně rozložit použité šedé tóny do celého dostupného spektra.

\paragraph{}
Po dokončení algoritmu se bude moci obrázek uložit. Uložení proběhne ve stejném formátu jako měl obrázek načítaný.
	
\newpage
\section{Popis implementace}
\subsection{Datové struktury}
\subsubsection{Struktura Image}

\paragraph{}
Struktura, která uchovává informace obrázku. Jedná se o\nobreakspace data potřebná pro úspěšné vygenerování PGM souboru, což jsou informace o\nobreakspace počtu sloupců, řádků, maximálním stupni šedi a\nobreakspace dvourozměrné pole hodnot. Pole hodnot je inicializováno dle rozměrů obrázku. Na jednotlivých pozicí pole se nacházejí hodnoty reprezentující stupeň šedi pixelu na shodné pozici obrázku. Struktura neobsahuje informaci o\nobreakspace způsobu uložení PGM souboru (tj. binární, či \texttt{ASCII}), protože aplikace provádí vždy binární zápis obrázku.   

\subsubsection{Struktura Collisions}
\paragraph{}
Struktura pro tabulku kolizí, která je využívána při vykonávání algoritmu \textit{Connected Component Labeling}. Struktura obsahuje velikost tabulky kolizí, počet použitých označení komponent a\nobreakspace jednorozměrné pole kolizí. Velikost tabulky kolizí je na začátku nastavena na 2, ale v\nobreakspace průběhu algoritmu dochází ke zvětšení. Počet použitých komponent odpovídá počtu nalezených komponent při prvním průchodu obrázku. Pole kolizí má vždy minimálně stejně indexů jako je počet nalezených komponent, index pole odpovídá číslu komponenty. Je-li hodnota na indexu nižší než index, v\nobreakspace druhém průchodu dojde ke sloučení komponent. Je-li velikost tabulky kolizí rovna počtu použitých komponent, musí dojít ke zvětšení tabulky kolizí pro ukládání dalších záznamů.

\subsection{Popis modulů}
\subsubsection{Modul main.c}
	
\paragraph{}
Modul obsahující funkci pro spuštění aplikace. 

\paragraph{}
Funkce \emph{int main(int argc, char *argv[])} slouží pro spuštění aplikace. Funkce provede kontrolu argumentů při spuštění, není-li zadán požadovaný počet argumentů, vypíše návod na použití a\nobreakspace ukončí aplikaci.
Je-li zadána adresa vstupního obrázku a\nobreakspace adresa pro výstup, budou volány funkce z\nobreakspace ostatních modulů pro vykonání algoritmu.

\paragraph{}
Funkce \emph{void extensionCheck(char * filename)} provede kontrolu přípony souboru. Není-li zadána správná přípona souboru, funkce příponu do adresy doplní. Ověření se provádí nalezením poslední tečky v\nobreakspace adrese, nebyla-li uvedena v\nobreakspace adrese žádná tečka, doplní se přípona okamžitě, jinak se provede porovnání sufixu za tečkou s\nobreakspace požadovanou příponou.

\newpage
\subsubsection{Modul image.c}
	
\paragraph{}
Modul pro práci s\nobreakspace obrázkem. Tento modul obsahuje funkce pro načtení, vypsání a\nobreakspace uložení souboru ve formátu PGM.

\paragraph{}
Funkce \emph{int checkFileFormat(FILE * input\_file, char * buffer)} provede kontrolu, zda-li je nahrávaný soubor binárním PGM obrázkem. Kontrola se provádí na základě označení \texttt{P5} v\nobreakspace hlavičce souboru. V\nobreakspace případě jiného označení vypíše chybu a\nobreakspace ukončí aplikaci.

\paragraph{}
Funkce \emph{void readComments(FILE * input\_file, char * buffer)} přečte a\nobreakspace vypíše komentáře uvedené v\nobreakspace hlavičce PGM souboru. V\nobreakspace zadání práce tato funkcionalita není vyžadována, ale mnohé aplikace (např. GIMP) přidávají komentáře do hlavičky PGM souboru automaticky. Funkce byla přidána pro urychlení testování aplikace bez nutnosti editace vytvořených obrázků.

\paragraph{}
Funkce \emph{void readParams(FILE * input\_file, char * buffer, int * col, int * row, int * max)} načte a\nobreakspace nastaví údaje obrázku z\nobreakspace hlavičky souboru, následně provede kontrolu údajů. V\nobreakspace případě neplatnosti údajů vypíše chybovou zprávu a\nobreakspace ukončí aplikaci.

\paragraph{}
Funkce \emph{int readImage(FILE * input\_file, char * buffer, Image * image)} provede načtení obrázku do dvourozměrného pole. Načítání se provádí průchodem dvourozměrného pole ve struktuře \emph{Image} a\nobreakspace načtením jednoho bajtu na každou pozici.

\paragraph{}
Funkce \emph{void printImage(Image * image)} vypíše obrázek. Tato funkce je používána jen při ladění aplikace během vývoje.

\paragraph{}
Funkce \emph{void writeImage(FILE * output\_file, Image * image)} provede zápis obrázku do souboru. Zprvu funkce složí hlavičku nového souboru a\nobreakspace provede zápis. Následně funkce prochází mapu obrázku a\nobreakspace zapisuje bajt po bajtu.

\paragraph{}
Funkce \emph{void freeImage(Image * image)} uvolní paměť alokovanou obrázkem. Před uvolněním paměti samotné struktury se funkce pokusí uvolnit paměť pro všechna pole tvořící mapu obrázku.

\newpage
\subsubsection{Modul ccl.c}
	
\paragraph{}
Modul obsahující funkce pro obarvení souvislých oblastí skrze algoritmus \textit{Connected Component Labeling}. 

\paragraph{}
Funkce \emph{Image * runCCLAlgorithm(Image * input\_image)} se stará o\nobreakspace provedení algoritmu \textit{Connected Component Labeling}. Vytvoří v\nobreakspace paměti tabulku ekvivalence barev (tj.\nobreakspace struktura \emph{Collisions}) a\nobreakspace kopii vstupního obrázku (tj. struktura \emph{Image}). Nad kopií vstupního obrázku se následně vykonává algoritmus voláním funkcí pro první a\nobreakspace druhý průchod. Funkce vrací referenci na obarvený obrázek.

\paragraph{}
Funkce \emph{int firstPass(Image * input\_image, Image * output\_image, \\Collisions * collisions)} provede první průchod algoritmu \textit{Connected Component Labeling}. Pixely se porovnávají dle masky, která je znázorněna na obrázku \ref{obr:maska} na straně \pageref{obr:maska}. Funkce vrací počet komponent před ošetřením s\nobreakspace tabulkou kolizí, takže konečný počet komponent může být nižší. Existuje-li v\nobreakspace sousedství komponenta, dojde k\nobreakspace nastavení na stejný stupeň šedi. Je-li více sousedů, volá se funkce pro kontrolu kolizí. Neexistuje-li žádná sousední komponenta, vytvoří se nová s\nobreakspace unikátní hodnotou.

\begin{figure}[!ht]
	\centering
	\includegraphics[width=0.9\textwidth,natwidth=1,natheight=1]{image.pdf}
	\caption{Kolize komponent při prvním průchodu algoritmu}
\end{figure}

\paragraph{}
Funkce \emph{int countUniqueLabels(Collisions * collisions, int shaky\_label\_count)} spočte konečný počet komponent. Konečný počet komponent odpovídá unikátním hodnotám v\nobreakspace tabulce kolizí na indexech menších než počet použitých označení. Cyklus rovnou provádí přečíslování komponent na nejnižší dostupné číselné označení. Funkce vrací konečný počet komponent v\nobreakspace obrázku.

\paragraph{}
Funkce \emph{void secondPass(Image * output\_image, Collisions * collisions, \\int final\_label\_count)} provede druhý průchod algoritmu \textit{Connected Component Labeling}. Během druhého průchodu algoritmus získá z\nobreakspace tabulky kolizí konečné přiřazení každého pixelu k\nobreakspace některé z\nobreakspace komponent. Protože je již znám konečný neměnný počet komponent, lze již rovnoměrně rozmístit tóny šedi v\nobreakspace celém dostupném spektru. Je-li počet komponent menší než \texttt{255}, každá komponenta má číselné označení právě v\nobreakspace tomto intervalu a\nobreakspace každá komponenta může mít jedinečný stupeň šedi. Komponenty, které byly nalezeny dříve, budou světlejší než komponenty nalezené později. Určení barvy komponenty se provede dle následujícího vzorce:\\\\
$barva = max - [(i \cdot \frac{max}{n}) \mod max ]\\\\
max = \text{maximální stupeň šedi}\\
i = \text{číselné označení komponenty}\\
n = \text{počet komponent (vždy} \ge \text{1)}$

\paragraph{}
Funkce \emph{void collisionCheck(Collisions * collisions, int val1, int val2)} porovná hodnoty \texttt{val1} a\nobreakspace \texttt{val2}. Hodnota \texttt{val1} představuje číselné označení komponenty na právě procházené pozici. Hodnota \texttt{val2} představuje číselné označení sousední komponenty. Záměna hodnot \texttt{val1} a\nobreakspace \texttt{val2} nemá vliv na funkčnost. Číselné označení komponenty odpovídá indexu v\nobreakspace poli kolizí. Je-li hodnota na indexu rozdílná od indexu samotného, dojde v\nobreakspace druhém průchodu obrázku k\nobreakspace přeznačení. Náleží-li procházený pixel do jiné komponenty než pixel sousední, upraví se hodnota v\nobreakspace tabulce kolizí, kdy dojde k\nobreakspace přeznačení vyšší hodnoty na nižší hodnotu.

\begin{figure}[!ht]
	\centering
	\label{obr:polekolizi}
	\includegraphics[width=0.9\textwidth,natwidth=1,natheight=1]{pole.pdf}
	\caption{Tabulka kolizí implementovaná jednorozměrným polem}
\end{figure}	

\paragraph{}
Funkce \emph{void doubleCollisionTable(Collisions * collisions)} zdvojnásobí velikost tabulky kolizí. Funkce vynásobí velikost tabulky dvěma a\nobreakspace provede realokaci paměti pro novou velikost jednorozměrného pole. Pro každý nový prvek pole se provede přiřazení hodnoty odpovídající indexu v\nobreakspace poli.   

\paragraph{}
Funkce \emph{void printCollisionTable(Collisions * collisions)} vypíše obsah tabulky kolizí. Tato funkce je používána jen při ladění aplikace během vývoje.

\paragraph{}
Funkce \emph{freeCollisionTable(Collisions * collisions)} uvolní paměť alokovanou tabulkou kolizí.

\newpage
\section{Uživatelská příručka}
\subsection{Sestavení aplikace}
\subsubsection{GNU/Linux}
\paragraph{}
Na operačním systému GNU/Linux je pro překlad zdrojového kódu doporučen nástroj \textbf{GNU make}, který je součástí všech nejrozšířenějších distribucí. Není-li nástroj make nainstalován, lze jej vyhledat v\nobreakspace softwarovém repozitáři Vaší distribuce. 
\\\\
Překlad se provede následujícím příkazem v\nobreakspace adresáři aplikace:
\begin{verbatim}
make
\end{verbatim}

\subsubsection{Microsoft Windows}
\paragraph{}
Na operačním systému Microsoft Windows byl překlad aplikace testován s\nobreakspace nástrojem \textbf{MinGW}. Nástroj lze bezplatně stáhnout na adrese \href{http://www.mingw.org/}{www.mingw.org}, kde je i\nobreakspace návod pro instalaci a\nobreakspace poinstalační nastavení.
\\\\
Překlad se provede následujícím příkazem ve složce aplikace:
\begin{verbatim}
mingw32-make -f makefile.win
\end{verbatim}

\subsection{Spuštění aplikace}
\subsubsection{GNU/Linux}
\paragraph{}
Aplikace se obsluhuje z\nobreakspace terminálu, či terminálového emulátoru (např. xterm, konsole, gnome-terminal atd.). Před spuštěním příkazu je nutno přesunout se do adresáře aplikace.
\\\\
Aplikace se spustí například následujícím příkazem:
\begin{verbatim}
./ccl.exe vstupni_soubor vystup.pgm
\end{verbatim}

\subsubsection{Microsoft Windows}
\paragraph{}
Aplikace se obsluhuje z\nobreakspace příkazové řádky. Před spuštěním příkazu je nutno přesunout se do složky aplikace.
\\\\
Aplikace se spustí například následujícím příkazem:
\begin{verbatim}
ccl.exe vstupni_soubor vystup.pgm
\end{verbatim}

\newpage
\section{Závěr}
\subsection{Zhodnocení práce}
	
\paragraph{}
Aplikaci jsem testoval s\nobreakspace malými obrázky o\nobreakspace rozlišení \texttt{30x30}, tak i\nobreakspace s\nobreakspace většími obrázky až do rozlišení \texttt{1024x768}. Na testovaných obrázcích aplikace správně rozpoznala a\nobreakspace obarvila všechny komponenty.

\paragraph{}
Aplikaci jsem vyvíjel ve vývojovém prostředí CLION společnosti JetBrains na operačním systému GNU/Linux, což mi umožňovalo aplikaci průběžně testovat na úniky paměti skrze Valgrind. V\nobreakspace odevzdávané verzi by k\nobreakspace únikům paměti nemělo docházet.

\paragraph{}
Jako možné vylepšení se nabízí lepší algoritmus pro obarvování komponent. V\nobreakspace odevzdávané práci se nacházejí podobné tóny blízko sebe, což znesnadňuje rozpoznání lidským okem.

\paragraph{}
Prohlížeče obrázků na testovaných operačních systémech mají problém se zakončením hlavičky znaky \texttt{CR LF}. U\nobreakspace testovaných obrázků dojde k\nobreakspace nechtěnému posunu pixelů, řešením je hlavičku zakončit jen znakem \texttt{CR}, což je v\nobreakspace rozporu se zadáním práce. Validátor práce je ovšem s\nobreakspace tímto stavem spokojen.

\end{document}
