\documentclass[12pt]{article}
\usepackage[utf8]{inputenc}
\usepackage[czech]{babel}
\usepackage{mujstyl,textcomp}

\begin{document}
\thispagestyle{empty}
\csprimeson

\noi\doramecku{\noi\doramecku{\parindent=0pt

{\bf Proseminář církevních dějin\hfill Vypracoval:}

na ETF UK\hfill Pavel Řezníček, 3. roč.,

Vedou Ota Halama, Th.D. a~prof. PhDr. Noemi Rejchrtová\hfill dne 20. 12. 2004

}}

\opakuj2\bigskip

\ni{Vavřinec Krasonický:}

\ni{\textit{Psaní učiněné panu Žďárskému}}

\ni{\textit{a~on panu Hasištejnskému}}

\nii{Osoby a obsazení}

\begin{enumerate}
\item {\bf Vavřinec Krasonický}
$\ast\sim$ 1455--1460, \dag 25. 1. 1532

Přistoupil do Jednoty ve stejné době, jako několik jeho universitních spolužáků.
Všichni byli součástí širšího okruhu sympatisantů kazatele Michala Poláka. Mezi 
těmi, kdo přistoupili k~Jednotě, byli i~rodní bratři {\bf Jan Černý} 
a~{\bf Lukáš}, později zvaný {\bf Pražský}. Vavřinec byl přijat do bratrského 
sboru v~Litomyšli; později působil v~Lanškrouně, kde se nedávno předtím utvořil 
sbor převážně z~valdenských německého původu a~táborského nasměrování.


\item {\bf Bohuslav Hasištejnský z~Lobkovic}
$\ast$ 1461%
  \pozn{Bohuslav Hasištejnský z~Lobkovic, in: {\bf Wikipedia, Otevřená 
    encyklopedie} (dále ``Wikipedia -- Hasištejnský''), %\newline
    {\tt http://cs.wikipedia.org/wiki/Bohuslav\_Hasištejnský} }
nebo 1462%
  \pozn{Hora, Petr: {\bf Toulky českou minulostí 2} (dále ``Toulky 2''), 
    Praha 1991, str. 418}
Hasištejn u~Chomutova, \dag\ 1510 tamtéž

Jméno ``pan Hasištejnský'' lze bez pochyb identifikovat s~Bohuslavem 
Hasištejnským z~Lobkovic. Byl to orthodoxní katholík, humanista, u\-če\-nec, 
básník a prosaik. Psal pouze latinsky, protože svým způsobem pohrdal vším 
českým. 
Čeština pro něj byla barbarským jazykem%
  \pozn{Wikipedia -- Hasištejnský}%
. Byl proboštem na Vyšehradě, dvořanem krále Vladislava II. Jagellonského. 
Vlastnil knihovnu asi o~750 svazcích%
  \pozn{Toulky 2, str. 418}%
. Jeho spisy vydal Bohumil Ryba v~r.1933 -- prosaickou část najdeme ve fakultní 
knihovně%
  \pozn{ed. Ryba, Bohumil: {\bf Spisy Bohuslava Hasištejnského z~Lobkovic}, 
    Svazek 1. Spisy prosaické, Praha 1933}%
; za příklad jeho poesie nám může posloužit výběr z~knihy básní {\it Farrago}, 
který uspořádal Jan Martínek%
  \pozn{z~Lobkovic, Bohuslav Hasištejnský; ed. Martínek, Jan; transls. Busínská,
    Helena \& Martínková, Dana:
    {\bf Carmina Selecta}, Praha 1996}%
. V~letech 1490--1491 vykonal cestu po Stře\-do\-mo\-ří, dostal se do Egypta 
a~Palestiny. 

Jeho bratr {\bf Jan Hasištejnský z~Lobkovic} se vydal po jeho vzoru r. 1493 
na velmi podobnou cestu, ovšem zacílil ji k~Božímu hrobu. Z~jeho putování se nám
zachovaly rozsáhlé poznámky (taktéž ve fakultní knihovně)%
  \pozn{z~Lobkovic, Jan Hasištejnský; ed. Strejček, Ferdinand: {\bf Jana 
    Hasištejnského z~Lobkovic 
    Putování k~Svatému hrobu}, Praha 1902}%
. Zprvu mi činilo potíže oba bratry od sebe odlišit\dots{}



\item {\bf Pan Žďárský: Kdo to byl?}

Postava pana Žďárského se pro mě stala oříškem. Zjistil jsem pouze několik 
informací o~rodu Žďárských ze Žďáru. Byl to utrakvistický rod, v~17. století se 
spříznil s~rodem Martiniců (Florián Žďárský ze Žďáru si vzal dceru Jaroslava 
Bořity z~Martinic). J. B. z~Martinic se také stal po několika jiných správcích 
v~r. 1622 (1623) majitelem panství Ahníkov\--Prunéřov na Chomutovsku, což je část
majetku dříve vyvlastněného rodu Lobkoviců (sídlila tu předtím větev Popelů 
i~Hasištejnských; mezi jinými i bratři Jan a Bohuslav Hasištejnští).%
  \pozn{Obec Březno, in: Obecní úřad Březno $\rightarrow$ Historie, \\
    \hspace*{2\parindent}\hspace*{.3ex}%
      {\tt http://www.obecni-urad.net/source/historie.php?ID=148}; \\
    \hspace*{2\parindent}\hspace*{.3ex}%
      Obec Boleboř, in: Obecní úřad Boleboř $\rightarrow$ Historie, \\
    \hspace*{2\parindent}\hspace*{.3ex}%
      {\tt http://www.obecni-urad.net/source/historie.php?ID=21}%
  }
A právě od Jaroslava Bořity z~Martinic tento kdysi lobkovický majetek koupil 
Florián Žďár\-ský ze Žďáru. To však jsme v~17. století po povstání českých stavů.

Jedinou jasnější indicii o~identitě našeho pana Žďárského mi poskytl Josef Tůma
ve své monografii ``Kolínsko a~Kouřimsko''%
  \pozn{Tůma, Josef: {\bf Kolínsko a~Kouřimsko.} Obraz poměrů přírodních, 
    života obyvatelstva i~paměti časů minulých. Díl druhý. Paměti osad 
    na Kolínsku, Kolín 1915, in: Blanka Větrovcová -- rodopisné stránky, \\
      {\tt http://claricia.quash.cz/rodokmen/obce/tuma/kolinsko/panstvi.html}%
  }%
, kde je zmiňován jakýsi Jan Žďárský ze Žďáru jako kolínský zámecký hejtman 
v~letech 1494--96. Právě tento Jan byl současníkem Krasonického a~mohl být 
jedním z~addressátů jeho Psaní.

\end{enumerate}


\nii{Bratrští kněží a~apoštolská sukcesse%
  \pozn{celý tento oddíl čerpá z~díla: Říčan, Rudolf; Molnár, Amedeo: 
    \textbf{Dějiny Jednoty bratrské}, Praha, Kalich, 1957 (dále ``Dějiny Jednoty
    bratrské'')%
  }%
}

Pro nás je důležitá především Vavřincova obhajoba Jednoty ve věci 
a\-poš\-tols\-ké sukcesse kněží (a~papežů). Katholičtí kněží jsou svěceni 
biskupem, který byl vysvěcen dříve jiným biskupem -- a~podle tradice má tato 
posloupnost (= sukcesse) pocházet až od apoštola Petra. Ten měl být prvním 
římským biskupem (tedy prvním papežem) a~předat svůj úřad sv. Klimentovi a~ten 
zase dále. Jednota se vynasnažila tuto posloupnost zachovat (``kvůli slabým ve 
víře'')%
  \pozn{Dějiny Jednoty bratrské, str. 49n}%
, ale římské svěcení se jí hnusilo pro svou zkorumpovanost, zkaženost 
a~vyprázdnění. Utrakvisté přijímali římské svěcení, ovšem skládali při něm slib 
vysluhování pod jednou, který posléze porušovali. Ani s~valdenským svěcením 
nebyla Jednota spokojena. Hledali i~v~Moskvě, v~Bělehradě, u~srbských bogomilů, 
i~v~Řecku a~v~Konstantinopoli. Bratr Lukáš kvůli tomu uskutečnil několik cest, 
ale žádná z~těchto tradic jim nepřišla dosti čistá. 

Bratří nakonec učinili jakýsi kompromis, jakousi ``rošádu'': Bratr Michal byl 
kněz s~římským svěcením. Byl pověřen, aby si došel navíc pro svěcení valdenské 
k~nejstaršímu tehdy žijícímu valdenskému knězi. Bratr Michal pak vysvětil bratra
Matěje jakoby z~obou těchto tradic. Bratr Matěj se tak stal prvním knězem 
s~bratrským svěcením. Poté se br.~Michal obojího svého svěcení zřekl a~nechal se
br.~Matějem potvrdit v~takto nově založeném bratrském svěcení. Poté oba světili 
další bratrské kněze.

Vavřinec Krasonický na sebe několikrát vzal úkol obhajoby Jednoty v~této otázce.
Pokaždé nejen že dokazoval oprávněnost bratrského svěcení, ale také -- 
a~především -- ukazoval na to, že apoštol Petr se nejspíše nikdy nedostal 
do Říma, natož aby se mohl stát prvním římským biskupem. Tudíž celá papežská 
posloupnost (a~tedy možná i~posloupnost svěcení katholických kněží) je falešná 
a~smyšlená.

Jednu disputaci (nejen) na toto thema vedl Vavřinec s~bosenským (podle jiných 
uherským%
\pozn{Znamená to, že tehdy Bosna ležela v~Uhrách?}%
) biskupem Gabrielem Polverem. Další polemika nastala s~katholickým inkvisitorem
Jindřichem Institorisem. Takových pří bylo nejs\-pí\-še ještě více, a také bylo 
s~kým je vést: 

\begin{quotation}
\it\fontsize{10}{12}\selectfont
``Prostota bratří, jejich troufalost hledat pravdu samostatně bez ohledu 
na odborníky povolané k~tomu úřadem, jejich nedbání o~vyšší klassické vzdělání 
v~jazycích odpuzovalo {\bf humanisty}, v~jejichž očích byli svévolnými 
nevzdělanci a~kacíři. {\bf Bohuslav Hasištejnský z~Lobkovic} mezi českou 
šlechtou, Dr Augustin K\"asebrod z~Olomouce, člen uherské královské kanceláře, 
varadínský biskup Jan Filipec mohou být jmenováni jako zvláště činní zástupci 
této skupiny protivníků Bratří, k~nimž v~říjnu 1502 na několik let přibyla nová 
manželka krále Vladislava Anna de Foix--Candale, žena energická a~bigotně 
katolická, velmi zaujatá proti českému `kacířství' vůbec.''%
  \pozn{Dějiny Jednoty bratrské, str. 101}
\end{quotation}



\nii{Psaní učiněné panu Žďárskému a~on panu Ha\-si\-štejn\-ské\-mu aneb 
Pojďme k~věci!}

Cenným zdrojem informací se mi stal článek od A. Molnára%
  \pozn{Molnár, Amedeo: {\bf Nad petrskou knížkou Oldřicha Velenského 
    z~Mnichova}, 
    in: Křesťanská revue r. 43 (1976), str. 115--120 (dále jen ``Nad petrskou 
    knížkou'')%
  }
-- recense knihy nizozemského historika A. J. Lampinga
  \pozn{Lamping, Antonie J.: {\bf Ulrichus Velenus and his treatise against 
    the papacy}, Leiden, Brill, 1975.
    Lamping se opírá o dílo F. M. Bartoše. Kniha je dosud k~dostání v~několika
    internetových knihkupectvích za cca \texteuro\ 80. 
    Žel, pro mě tato částka není přímo všedním výdajem \dots{} a~z~fakultní 
    knihovny je kniha momentálně vypůjčena, takže jsem ji neměl při přípravě 
    tohoto referrátu k~disposici.%
  }%
. Tato kniha obsahuje faksimile latinské práce Oldřicha Velenského z~Mnichova, 
jež je nazývána zkrátka ``petrskou knížkou'', někdy také {\it Petrum in Romam 
non venisse (= Že Petr nepřišel do Říma)}. Tento latinský spis, vydaný dvakrát 
r. 1520, je rozpracováním, dotažením a humanisticky vědeckým vybroušením právě 
onoho našeho Psaní, které napsal Vavřinec Krasonický
  \pozn{Krasonický, Vavřinec: Psaní, učiněné panu Žďárskému a~on panu 
    Hasištejnskému, 
    KNM Praha V. F. 41, fol. 173a--182a%
  }%
.

{\bf Oldřich Velenský z Mnichova} se skrývá pod latinským jménem {\it Ulrichus 
Velenus Minhoniensis}, které pozdějším učencům nic neříkalo. Dokonce jej ani 
nedokázali lokalisovat do konkrétní země. Toto jméno považovali za pseudonym až 
akronym. Ale těch, kteří jej citovali, bylo mnoho. Dokonce i~Luther. Oldřich 
pocházel z~rytířského rodu usedlého v~Mnichově nedaleko Nového zámku a~České 
Lípy. V~r. 1515 se stal v~Praze bakalářem. Podle F. M. Bartoše možná posléze 
(1515--1518) studoval i~v~Paříži, zde byl ovlivněn Lef\`evrem d\lq Etaples 
a~Erasmem Rotterdamským. Pracoval v~Mladé Boleslavi v~tiskárně Mikuláše 
Klaudiana. Odtud přenáší tiskařský do Bělé pod Bezdězem a~pilně tiskne dle svého
gusta (Erasmus, Luther; také nz. apokryf Pastýř Hermův). Molnár upozorňuje 
na protipapežské tóny v~jeho tiscích. Ty jsou možná signálem příprav na 
Oldřichovu vlastní práci o pa\-pežst\-ví.%
\pozn{%
  Celý odstavec o~životě O. V. z~Mnichova čerpá z~článku Nad Petrskou knížkou 
  (viz výše)%
}

Mezi Bohuslavem Hasištejnským z~Lobkovic a~Krasonickým došlo k~učené rozpravě: 
o~tom, zda sv. Petr vůbec kdy vstoupil do Říma a~zda tedy mohl být prvním 
římským biskupem. Vavřinec hned na začátku {\it Psaní} píše, že navazuje 
na předchozí rozhovor a~že ho Hasištejnský vyzval k~sepsání jeho ``odporů''. 
Dá se předpokládat, že iniciátorem této rozpravy byl právě Bohuslav 
Hašistejnský, nikoliv Vavřinec. Bratří se totiž v~rámci své programové 
mírumilovnosti krotili ve vedení polemik; měli jisté pravidlo, že je sami 
nebudou začínat, alespoň ne veřejně. To jsme se dozvěděli při předchozím 
referrátu kollegyně Evy Ježdíkové.

Podle Molnára byla již u~valdenských jistá známost argumentu \textit{e silentio 
Novi testamenti (z~mlčení Nového zákona [o~Petrově pobytu v~Římě])} a~známost 
pochybností o~původnosti údajných apoštolových kostí pohřbených v~Římě; s~obojím
přišel Moneta z~Cremony (pol. 13. stol.). Marsilio z~Padovy tyto pochybnosti 
rozpracovává -- jeho dílo zase vejde ve známost u~Táborů. Odtud je 
nejpravděpodobnější přechod k~argumentům Vavřince Krasonického.

Jeho \textbf{\textit{Psaní učiněné panu Žďárskému a~on panu Hasištejnskému}} lze
datovat přibl. od roku 1500 až po r. 1510, kdy zemřel Bohuslav 
Ha\-siš\-tejns\-ký.
Díky Krasonického narážce na jakési nedávné jubilejní léto klade Molnár sepsání 
spíše blíže k~r. 1500.

Krasonický čerpá informace pro svůj důkaz především z~rozličných tehdy 
dostupných \textit{universálních kronik}. Jmenujme např. spis \textbf{sv. Bedy 
Venerabilis} (8. stol.) ``De racione temporum'' -- ``O smyslu časů'' -- ten lze 
podle mého názoru ztotožnit se spisem ``Fasciculum temporum'', který Krasonický 
hned v~další větě zmiňuje. Dále např. ``Kronika světa'', spisy \textbf{sv. 
Jeronýma} (Eusebius Hieronymus) (``na Daniele proroka'' -- snad kázání či 
biblický kommentář; ``předmluva na Kanoniky'' -- na kanonické epištoly), 
``knihy Ad honorum Solitarium'', ``Kronika Romanorum''. Objevuje se zde 
i~italský humanista {\bf Lorenzo Valla} se svým odhalením, že 
\textit{Konstantinova donace}, ustanovení posloupného panství papežů v~Římě 
císařem Konstantinem, je podvrh. Cituje i~Mikuláše Lyru, tehdejší katholickou 
humanistickou autoritu. Ovšem nejyšší autoritou je Vavřincovi Písmo, především 
Nový zákon. Ale i Starý zákon používá, jmenovitě knihu proroka Daniele. Z~ní 
čerpá apokalyptické ztotožnění Říma (a~papežství) se ``čtvrtou šelmou'', jež 
vypadá jako ``železná noha'' (možná z~toho, že Římané nosili okované boty?). 

Zpočátku rozebírá datování vlády jednotlivých římských císařů. Podle Kroniky 
světa i~sv. Jeronýma totiž apoštol Petr přišel do Říma druhého léta císaře 
Claudia; podle Jeronýma čtvrtého léta; to dělá 12 či~14 let po Kristově umučení.
A~pak tu sídlil coby římský biskup 25 let a~7 měsíců. Podle týchž legend byl 
popraven v~posledním roce vlády císaře Nerona. To celé chce právě Krasonický 
vyvrátit. Upozorňuje na nesourodost pramenů, ale především hned obrací svou 
pozornost k~apoštolu Pavlovi -- k~tomu, co psal o~svém pobytu v~Římě, a k~tomu, 
co se o~něm píše ve Skutcích. Pavel prožil obrácení nejméně rok po umučení 
Kristově. Tři roky poté šel do Jeruzaléma a~našel tam Petra a~Jakuba. A~po 
dalších 14 letech Pavel opět navštívil Jeruzalém a~opět se tu setkal s~Petrem, 
``kterak píše obšírně''. To bylo $1+3+14=18$ let po Kristově umučení. A~tou 
dobou již měl být Petr v~Římě.

Dále si Krasonický všímá, že apoštol Pavel se ve svých epištolách nezmiňuje 
o~přítomnosti apoštola Petra v~Římě. V~epištole Timoteovi žehná Pavel Oneriffovi
za to, že se ho v~Římě vyhledal a~postaral se o~něj. Ale proč se Pavel neobrátil
na Petra? ptá se Krasonický. Cituje znovu epištolu Timoteovi, pak Filemonovi 
a~Filipským a~vyzdvihuje, že i~na dvoře císařově byli křesťané. A~právě nejspíše
mezi nimi by Krasonický hledal Petra (jako papeže), ovšem nenalézá ho.
Pak poněkud shrnujícím způsobem parafrasuje epištolu Galatským 2,7--9, kde Pavel
píše, že je mu dáno zvěstovat evangelium mezi pohany, zatímco Petrovi mezi Židy.
Pavel tu popisuje situaci tzv. ``apoštolského koncilu'': \textit{``Jakub a~Petr 
a~Jan, kteří byli uznáváni za sloupy církve -- podali mně a Barnabášovi pravici 
na stvrzení naší dohody, že my půjdeme mezi pohany a oni mezi židy.''}%
  \pozn{Bible, Písmo svaté Starého a~Nového zákona, Ekumenický překlad, Česká 
    biblická společnost, 1991}%
. Vavřinec navíc možná poněkud s~úšklebkem přidává, že císař Claudius z~Říma 
Židy vyhnal, a~tak jich tam pro Petra moc nezbylo. \textit{``Tu jest suk nýbrž 
veliká halva, vytnětež to a~srovnejte, ať jest hladko.''} Petr tedy nesedával 
25 let na \textit{``císařské stolici čtvrté šelmy \dots, nýbrž podobné jest, že 
sedával na stolici (snad ševcovské) u~Šimona koželuha v~Joppen, a~kdož by ho pak
ukřižoval, jeho--li osádka, a~kdo svatého Pavla?''} Zde se Vavřinec ohrazuje 
především vůči představě, že Petr sídlil na císařském dvoře a~že tu byl v~úctě.
To je absurdní již ze jmen císařů, kteří tehdy vládli. A~pak přichází zmínka 
o~Lorenzu Vallovi: \textit{``a~kterak té stolice dosáhli biskupové, o~tom 
Laurentius Valla píše.''}

Apoštol Petr dokonce nebyl jednoznačně nejvyšší autoritou rané církve. Byl jí 
spíše Jakub, bratr Páně, pro některé Apollo, pro jiné Pavel a~pro další teprve 
Kéfas, čili Petr.

Pak ještě Krasonický rozebírá epištoly Petrovy. V~první Petrově je zmínka 
o~sboru v~``Babylóně'', totiž v~Římě. Zdá se mu, že Řím nelze ztotožnit s~tímto 
Babylónem, leda že by katholická církev chtěla ztotožnit své centrum s~Babylónem
ze Zjevení, sídlem šelmy a~nevěstky (pěkná ironie). 

Petr i~Pavel byli podle jisté církevní tradice popraveni v~Římě stejného dne. 
Avšak Petr i~Pavel píší některá místa svých epištol v~blízkosti smrti, ale 
přitom nezmiňují, že by byli spolu ve vězení. Naopak, v~2. Petrově je sice 
zmínka o~jakémsi listu, který sice psal Pavel za Petrovy přítomnosti, ale někdy 
dříve. Mikuláš Lyra právě proto tvrdí, že druhou Petrovu nepsal apoštol Petr.
Krasonický na to, že v~tom případě by bylo konsistentní stejně zpochybnit 
i~autorství první Petrovy (když se zde údajně užívá jména Babylón pro Řím).

\begin{quote}
{\it\fontsize{10}{12}\selectfont ``\dots\ protož Mikulášův de Lyra výklad 
na první kanoniku [Petrovu] pochybný jest, ač jest i~kanonizován od římské 
církve, neb učený Burgensis opravuje Mikuláše, opět zase Burgensa Matěj 
Brixonský přísně tresce a~netoliko ti tři se postíhají a~haní, ale téměř všecky 
jiné doktory valchují až i svatého Jeronýma i~Zlatoústého a~jiné. A~tu se jejich
nedokonalost a~může řečeno býti i~poblouzení vysvětluje a~jak by jim a~kdy mělo 
a~pokud věřeno býti, obšírně v~přídavcích Lyry od nich se vypisuje. A~poněvadž 
ti velicí sloupové mýlili se, ovšemť nynější církev římská není osvícenější 
nad první, kterakž tehdy mělo by jí věřeno býti bez srozumění, dává se každému 
k~soudu.''}
\end{quote}

Ani legendární příhoda o~setkání Petra s~Ježíšem a~s~Petrovou otázkou `Quo 
vadis, Domine?' nezůstane před Krasonickým celá. Ani apoštol Pavel podle něj 
v~Římě nezemřel (podle ep. Římanům, Filipským a~Filemonovi se zdá, že z~římského
vězení vyšel).

Uvádí legendu o~smrti apoštola Pavla: {\it Když sou sťali svatému Pavlu hlavu, 
tehdy hlava třikrát poskočila, říkajíc: Jezus, Jezus, a~na tom místě udělaly se 
krásné tři studnice (totiž na každém místě jedna) a~ty sou podnes v~kostele.} 
Používá svědectví mnohých poutníků, kteří to místo navštívili, a~dovozuje, že 
pouze jedna z~těch studní je pramenná a ty ostatní dvě jsou k~ní nejspíše 
přikopané a propojené. Z~takového zázraku by přece měla mít každá vlastní 
pramen!

Pak Krasonický pokračuje v~thematu Lorenza Vally (ovšem aniž by Vallu zmiňoval):
Císař Konstantin měl svým dekretem -- donací, obdařením -- potvrdit římským 
papežům jedinečnost a~svrchovanost nad všemi biskupy. Ale v~prvotní církvi tomu 
tak nebylo. Všichni apoštolé měli stejné pověření světit biskupy. A~biskupové 
byli voleni širšími shromážděními kněží. To se zachovalo \textit{v~Rusích, 
v~Arménii, v~Řecích, v~Indii etc.} (Tato povědomost určitě navazuje i~na cesty 
bratra Lukáše za čistým apoštolským svěcením.) I~{\it Pavel, Timoteus a~Titus 
působili biskupy a~kněží, jakož v~epištolách napsáno, neberouce žádného 
potvrzení od biskupa římského.}

Následuje shrnutí a oslovení addressáta, buď pana Hasištejnského nebo Žďárského 
-- to není jasné. Ale nejspíše je míněn pan Hasištejnský, protože s~ním byla 
vedena předchozí disputace. Pan Žďárský byl nejspíše jen poslem, který si směl 
psaní přečíst.

\nii{Stručný výtěžek}

\textit{Psaní učiněné panu Žďárskému a~on panu Hasištejnskému} je vynikajícím 
dílem Vavřince Krasonického, které se zásluhou Oldřicha Velenského z~Mnichova 
stalo důležitým přínosem české reformace pro reformaci evropskou. Velenského 
spis byl totiž často a~dlouho citován, mezi jinými i~Lutherem. Krasonického 
\textit{Psaní} vyniká především svým \textit{historickým přístupem} k~dogmatu 
a~církevní tradici. Lutherovi byl tento přístup sice cizí, ale to nic nemění 
na faktu, že se Krasonickému podařilo podat velmi dobrý souhrn důkazů o~tom, 
že apoštol Petr nebyl nikdy v~Římě, a~tedy nemohl ani založit celou posloupnost 
římských papežů.

\sazba 

\csprimesoff
\end{document}