%######################################## 
%# styl na hebrejský syntaktický přepis # 
%######################################## 
% 
% doporučeno použít jako poslední balíček v příkazu \usepackage{...} 

\newsavebox\spsklad
\catcode`\+\active
\long\def+#1#2{%
  \def\prazdnitko{|}% 
  \def\tmp{#2}% pro kontrollu prázdnosti 
  \global\setcounter{nepocitejpoznamky}{1}% 
  \savebox{\spsklad}{% 
    #2% 
  }% 
  \global\setcounter{nepocitejpoznamky}{0}% 
  \odectiskrytepoznamky
  \def\fn{\thefootnote}% 
  %\ifnum\fn<9\ifnum\fn>6
  %\fi\fi% 
  % pokud je délka \ods<n> prázdná, nadefinujeme ji
  \expandafter\ifx\csname ods#1\endcsname\relax
    \global\expandafter\newlength\csname ods#1\endcsname
  \fi
  \ifx\tmp\empty % chceme použít uloženou šířku pro mezeru
    \hspace{\csname ods#1\endcsname}% 
  \else 
    \ifx\tmp\prazdnitko % taky chceme použít uloženou šířku
      \hspace{\csname ods#1\endcsname}% 
    \else % chceme uložit šířku textu 
      % aby nenarostlo číslo poznámky pod čarou v měřené sazbě \spsklad 
      %\message{^^J!! footnote = \fn !! %(nepocitejpoznamky = \thenepocitejpoznamky) 
      %         pocetskrytychpoznamek = \thepocetskrytychpoznamek^^J}% 
      %\global\setcounter{nepocitejpoznamky}{1}% 
      \global\settowidth{\csname ods#1\endcsname}{\usebox{\spsklad}}% 
      %\global\setcounter{nepocitejpoznamky}{0}% 
      %\message{...\thefootnote, \thepocetskrytychpoznamek^^J}% 
      %\odectiskrytepoznamky 
      %\message{...\thefootnote, \thepocetskrytychpoznamek^^J}% 
      %zafixujeme rozměr, aby se neměnil v příštích makrech spolu s #2 
      \global\setlength{\csname ods#1\endcsname}{\the\csname ods#1\endcsname}% 
      \tmp
      %\message{...\thefootnote, \thepocetskrytychpoznamek^^J}% 
    \fi
  \fi
}

% definice hvězdičky jako příkazu 
%   - zatím nevíme, jestli je to šťastné řešení 
%     (hvězdička se používá v některých vnitřních příkazech LaTeXu:
%      např.: \vspace*{3cm})
\catcode`\*\active
\long\def*#1#2{+{#1cz}{#2}}

% náhradní řešení s eurem
%\long\def€#1#2{+{#1cz}{#2}}

% předsadit nějaký příznak před text určité syntaktické úrovně
% (pracuje s dříve uloženou délkou \csname ods#\endcsname 
%   - uvnitř makra +)

\long\def\predsad#1#2{% 
  \jakonic{\makebox[\the\csname ods#1\endcsname][r]{#2}}% 
}

% apposice
% (pracuje s dříve uloženou délkou \csname ods#\endcsname 
%   - uvnitř makra +)

\long\def\apposice#1{% 
  \jakonic{+A{\skryj{#1}}}\hspace{-0.5\csname odsA\endcsname}#1%
}

% definice pro různá zvýraznění a odsazení

\newlength\odsazeni\setlength\odsazeni{1\tabcolsep}
\newcommand\odsadg[1][1]{\hspace{#1\odsazeni}}

\definecolor{svetla}{gray}{0.8}
\definecolor{tmava}{gray}{0.6}
\definecolor{cerna}{gray}{0}
\newcommand{\zvyr}[1]{% 
  \colorbox{svetla}{%\vrule width0pt height9.5pt depth3pt 
  \strut
  #1}% 
}
% přímá řeč do popisného sloupce (nepěkná)
\newcommand{\primarec}[1]{% 
  \multicolumn{1}{||l|}{% 
    \colorbox{svetla}{%\vrule width0pt height9.5pt depth3pt 
    \strut
    #1}% 
  }% 
}
% lepší a jednoduchá přímá řeč
\newcommand\pr{\beginL\,\color{tmava}\vline\color{cerna}\ \endL}

\def\schwa{\super\textschwa}

\def\anti{\(^\times\)\kern-1ex}
\def\syn{\(^\sim\)\kern-1ex}

\def\chybi{% 
  \ifx\sirkaV\undefined\newlength\sirkaV\fi
  \def\VelkeV{\(\vee\)}% 
  \settowidth\sirkaV{\VelkeV}% 
  \,\VelkeV\llap{\raisebox{.9ex}{\vrule width\sirkaV height .3pt}}% 
}

\def\ram#1{\fboxsep1pt\fbox{#1}}

\def\nadpisovahebrejstina#1{% 
  {\rm\beginR\hebr\fontencoding{IL2}\selectfont #1\endR}% 
}
