%hebrejština
\newcommand\hebrfonty{%
\DeclareFontFamily{OT1}{heb}{}%
\DeclareFontShape{OT1}{heb}{m}{n}{<-> fhebr}{}%
\DeclareFontShape{OT1}{heb}{m}{ti}{<-> fhebti}{}%
\DeclareFontShape{OT1}{heb}{bx}{n}{<-> fhebbx}{}%
\DeclareFontShape{OT1}{heb}{bx}{ti}{<-> fhebbxti}{}%
\DeclareFontFamily{IL2}{heb}{}%
\DeclareFontShape{IL2}{heb}{m}{n}{<-> fhebr}{}%
\DeclareFontShape{IL2}{heb}{m}{ti}{<-> fhebti}{}%
\DeclareFontShape{IL2}{heb}{bx}{n}{<-> fhebbx}{}%
\DeclareFontShape{IL2}{heb}{bx}{ti}{<-> fhebbxti}{}%
}


\newcommand{\hebr}{%
  \fontfamily{heb}% 
%  \fontsize{5}{7}% 
  \selectfont
}

%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%
% čeština pro eLaTeX %
%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%

%%\def\clqq{{,\kern-1pt,}}
%\def\clqq{{,\kern-.5pt,}}
%\def\crqq{{``}}
%\def\clq{{,}}
%\def\crq{{`}}
%\def\uv#1{\clqq#1\crqq}

%\catcode`\ě=\active\defě{\v e}
%\catcode`\š=\active\defš{\v s}
%\catcode`\č=\active\defč{\v c}
%\catcode`\ř=\active\defř{\v r}
%\catcode`\ž=\active\defž{\v z}
%\catcode`\ý=\active\defý{\'y}
%\catcode`\á=\active\defá{\'a}
%\catcode`\í=\active\defí{\'\i{}}
%\catcode`\é=\active\defé{\'e}
%\catcode`\ú=\active\defú{\'u}
%\catcode`\ů=\active\defů{\r u}
%\catcode`\ď=\active\defď{\v d}
%\catcode`\ť=\active\defť{\v t}
%\catcode`\ň=\active\defň{\v n}
%\catcode`\ó=\active\defó{\'o}

%\catcode`\Ě=\active\defĚ{\v E}
%\catcode`\Š=\active\defŠ{\v S}
%\catcode`\Č=\active\defČ{\v C}
%\catcode`\Ř=\active\defŘ{\v R}
%\catcode`\Ž=\active\defŽ{\v Z}
%\catcode`\Ý=\active\defÝ{\'Y}
%\catcode`\Á=\active\defÁ{\'A}
%\catcode`\Í=\active\defÍ{\'I}
%\catcode`\É=\active\defÉ{\'E}
%\catcode`\Ú=\active\defÚ{\'U}
%\catcode`\Ů=\active\defŮ{\r U}
%\catcode`\Ď=\active\defĎ{\v D}
%\catcode`\Ť=\active\defŤ{\v T}
%\catcode`\Ň=\active\defŇ{\v N}
%\catcode`\Ó=\active\defÓ{\'O}
%\catcode`\ä=\active\defä{\"a}% 
%\catcode`\Ä=\active\defÄ{\"A}% 
%\catcode`\ö=\active\defö{\"o}% 
%\catcode`\Ö=\active\defÖ{\"O}% 
%\catcode`\ü=\active\defü{\"u}% 
%\catcode`\Ü=\active\defÜ{\"U}% 
%\catcode`\ß=\active\defß{\ss }% 
%\catcode`\ś=\active\defś{\'s}

\newif\ifhebrejstina
\catcode`\$=\active
\def${%
\ifhebrejstina%
  \eh
  \hebrejstinafalse
\else
  \bh
  \hebrejstinatrue
\fi
}
\newif\ifhebrew
\DeclareUnicodeCharacter{0FA}{%
  \ifhebrew%
    W%
  \else
    \'{u}%
  \fi
}%
\gdef\bh{%
  %\setcounter{hebrejstina}1%
  \bgroup\beginR\hebr
  \hebrewtrue
  %\def\hebrpis##1{\catcode`##1\active\def##1{\char`##1 }}%
  %\hebrpis{ě}% 
  %\hebrpis{š}% 
  %%\hebrpis{č}% 
  %%\hebrpis{ř}% 
  %%\hebrpis{ž}% 
  %%\hebrpis{ý}% 
  %\hebrpis{á}% 
  %%\hebrpis{í}% 
  %\hebrpis{é}% 
  %%\hebrpis{ú}% 
  %%\hebrpis{ů}% 
  %%\hebrpis{ď}% 
  %\hebrpis{ť}% 
  %%\hebrpis{ň}% 
  %\hebrpis{ó}% 
  %\hebrpis{ś}% 
% 
  %\hebrpis{Ě}% 
  %\hebrpis{Š}% 
  %%\hebrpis{Č}% 
  %%\hebrpis{Ř}% 
  %%\hebrpis{Ž}% 
  %%\hebrpis{Ý}% 
  %\hebrpis{Á}% 
  %%\hebrpis{Í}% 
  %\hebrpis{É}% 
  %%\hebrpis{Ú}% 
  %%\hebrpis{Ů}% 
  %%\hebrpis{Ď}% 
  %\hebrpis{Ť}% 
  %%\hebrpis{Ň}% 
  %%\hebrpis{Ó}% 
  %\catcode`\ú=\active
  %\defú{W}%
  \def\k{\char128 }%
  \def\ka{\char136 }% 
  \def\Ka{\char137 }% 
  \def\m{\char130 }% 
  \def\n{\char131 }% 
  \def\f{\char133 }% 
  \def\p{\f}% 
  \def\c{\char134 }% 
  \def\:##1{% 
    \def\tmp{##1}% 
    \def\tmpa{a}\def\tmpA{A}% 
    \def\tmpe{e}\def\tmpE{E}% 
    \def\tmpo{o}\def\tmpO{O}% 
    \ifx\tmp\tmpa ä\else
    \ifx\tmp\tmpA Ä\else
    \ifx\tmp\tmpe ě\else
    \ifx\tmp\tmpE Ě\else
    \ifx\tmp\tmpo ö\else
    \ifx\tmp\tmpO Ö% 
    \fi\fi\fi\fi\fi\fi 
  }% 
  \def\met{\char144 }% pod pravý kraj konsonantu
  \def\Met{\posundoprava{-.4ex}{\char145 }}% pod střed konsonantu
  \def\MEt{\char145 }% pod levý kraj konsonantu
  \def\MET{\char146 }% mírně vlevo pod konsonantem
  \let\textcircum=\^% 
  \def\^{\jakonic{\char`\^}}% 
  \def\atn{\posundoprava{-.5ex}\^}% 
  \def\Atn{\posundoprava{-.25ex}\^}% 
  \def\ATn{\posundoprava{-.18ex}\^}% 
  \def\ATN{\^}% 
}
\gdef\eh{% 
  \hebrewfalse
  \endR\egroup
}%

\def\meziradky#1{\raisebox{-1.5ex}[0em][0em]{#1}}
\def\chiasmus{\meziradky{\(\chi\)}}
\def\chiasmussyn{\meziradky{\(\chi_\sim\)}}
\def\chiasmusanti{\meziradky{\(\chi_\times\)}}
\def\chiasmusantisyn{\meziradky{\(\chi_{\times\!\sim}\)}}
\def\parallelismus{\meziradky{\(||\)}}
\def\parallelismussyn{\meziradky{\(||_\sim\)}}
\def\parallelismusanti{\meziradky{\(||_\times\)}}
\def\svorkavlevo{\meziradky{\(\Big\{\)}}
\def\svorkavpravo{\meziradky{\(\Big\}\)}}

\newcommand\hpozn[1]{% 
  \pozn{% 
    %\catcode`\ě=\active\defě{\v e}% 
    %\catcode`\š=\active\defš{\v s}% 
    %\catcode`\č=\active\defč{\v c}% 
    %\catcode`\ř=\active\defř{\v r}% 
    %\catcode`\ž=\active\defž{\v z}% 
    %\catcode`\ý=\active\defý{\'y}% 
    %\catcode`\á=\active\defá{\'a}% 
    %\catcode`\í=\active\defí{\'\i{}}% 
    %\catcode`\é=\active\defé{\'e}% 
    %\catcode`\ú=\active\defú{\'u}% 
    %\catcode`\ů=\active\defů{\r u}% 
    %\catcode`\ď=\active\defď{\v d}% 
    %\catcode`\ť=\active\defť{\v t}% 
    %\catcode`\ň=\active\defň{\v n}% 
    %\catcode`\ó=\active\defó{\'o}% 
    %\catcode`\Ě=\active\defĚ{\v E}% 
    %\catcode`\Š=\active\defŠ{\v S}% 
    %\catcode`\Č=\active\defČ{\v C}% 
    %\catcode`\Ř=\active\defŘ{\v R}% 
    %\catcode`\Ž=\active\defŽ{\v Z}% 
    %\catcode`\Ý=\active\defÝ{\'Y}% 
    %\catcode`\Á=\active\defÁ{\'A}% 
    %\catcode`\Í=\active\defÍ{\'I}% 
    %\catcode`\É=\active\defÉ{\'E}% 
    %\catcode`\Ú=\active\defÚ{\'U}% 
    %\catcode`\Ů=\active\defŮ{\r U}% 
    %\catcode`\Ď=\active\defĎ{\v D}% 
    %\catcode`\Ť=\active\defŤ{\v T}% 
    %\catcode`\Ň=\active\defŇ{\v N}% 
    %\catcode`\Ó=\active\defÓ{\'O}% 
    %\catcode`\ä=\active\defä{\"a}% 
    %\catcode`\Ä=\active\defÄ{\"A}% 
    %\catcode`\ö=\active\defö{\"o}% 
    %\catcode`\Ö=\active\defÖ{\"O}% 
    %\catcode`\ü=\active\defü{\"u}% 
    %\catcode`\Ü=\active\defÜ{\"U}% 
    #1% 
  }% 
}% 
%}

%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%
% redefinice sazební značky %
%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%

%\newsavebox{\saz}
%\newlength\sirsaz
\renewcommand{\sazba}[1][]{% 
 \begin{table}[!b]% 
  \savebox{\saz}{% 
   {% 
    \tiny 
    \begin{tabular}{l}
     \hline\\[-.7em]
     Sazba \copyright\ Pavel Řezníček 2013\\ 
     v~systému \LaTeXe% 
     \if#1l% 
      \ v~OS~GNU/Linux% 
     \else% 
      %wokna
     \fi
    \end{tabular}
   }% 
  }% 
  \settowidth{\sirsaz}{\usebox{\saz}}

  %\hfill\vrule width\sirsaz height 0pt depth .4pt\vspace*{-6pt}

  \hfill\usebox{\saz}%
  \vspace{-3.1em}
 \end{table}
}
