%hebrejština
\newcommand\hebrfonty{
\DeclareFontFamily{IL2}{taf}{}
\DeclareFontShape{IL2}{taf}{m}{n}{<-> ftafr}{}
\DeclareFontShape{IL2}{taf}{m}{ti}{<-> ftafti}{}
\DeclareFontShape{IL2}{taf}{bx}{n}{<-> ftafbx}{}
\DeclareFontShape{IL2}{taf}{bx}{ti}{<-> ftafbxti}{}
\DeclareFontFamily{IL2}{tad}{}
\DeclareFontShape{IL2}{tad}{m}{n}{<-> ftadr}{}
\DeclareFontShape{IL2}{tad}{m}{ti}{<-> ftadti}{}
\DeclareFontShape{IL2}{tad}{bx}{n}{<-> ftadbx}{}
\DeclareFontShape{IL2}{tad}{bx}{ti}{<-> ftadbxti}{}
\DeclareFontFamily{IL2}{dor}{}
\DeclareFontShape{IL2}{dor}{m}{n}{<-> fdorr}{}
\DeclareFontShape{IL2}{dor}{m}{ti}{<-> fdorti}{}
\DeclareFontShape{IL2}{dor}{bx}{n}{<-> fdorbx}{}
\DeclareFontShape{IL2}{dor}{bx}{ti}{<-> fdorbxti}{}
}


\newcommand{\TaameyFrank}{% 
  \fontfamily{taf}\selectfont
}
\newcommand{\TaameyDavid}{% 
  \fontfamily{tad}\selectfont
}
\newcommand{\Dorian}{% 
  \fontfamily{dor}\fontshape{ti}\selectfont
}

\newcommand{\hebr}{% 
  \TaameyFrank
}
\newcommand{\modhebr}{%
  \TaameyDavid
}
\newcommand{\hebrkur}{%
  \Dorian
}

\catcode`\$=\active
\newcounter{hebrejstina}
\def${% 
\ifnum\thehebrejstina=0% 
  \bh
  \setcounter{hebrejstina}1% 
\else 
  \eh 
  \setcounter{hebrejstina}0% 
\fi
}
\gdef\bh{% 
  \bgroup\beginR\hebr% 
  \newcommand{\dwieznaczky}[2]{\kern-.2ex##1\kern.4ex##2\kern-.2ex}% 
  \renewcommand{\)}[1][]{)\posundoleva{0.7ex}{##1}}% 
  \renewcommand{\b}[1][]{b\posundoleva{0.65ex}{##1}}% 
  \newcommand{\B}[1][]{B\posundoleva{0.65ex}{##1}}% 
  \newcommand{\g}[1][]{g\posundoleva{0.35ex}{##1}}% 
  \newcommand{\G}[1][]{G\posundoleva{0.35ex}{##1}}% 
  \renewcommand{\d}[1][]{d\posundoleva{0.6ex}{##1}}% 
  \newcommand{\D}[1][]{D\posundoleva{0.6ex}{##1}}% 
  \newcommand{\h}[1][]{h\posundoleva{0.65ex}{##1}}% 
  \renewcommand{\H}[1][]{H\posundoleva{0.65ex}{##1}}% 
  \renewcommand{\w}[1][]{w\posundoleva{0.35ex}{##1}}% 
  \newcommand{\W}[1][]{W\posundoleva{0.35ex}{##1}}% 
  \newcommand{\z}[1][]{z\posundoleva{0.35ex}{##1}}% 
  \newcommand{\Z}[1][]{Z\posundoleva{0.35ex}{##1}}% 
  \newcommand{\x}[1][]{x\posundoleva{0.65ex}{##1}}% 
  \newcommand{\X}[1][]{X\posundoleva{0.65ex}{##1}}% 
  \newcommand{\ť}[1][]{ť\posundoleva{0.7ex}{##1}}% 
  \newcommand{\Ť}[1][]{Ť\posundoleva{0.7ex}{##1}}% 
  \renewcommand{\j}[1][]{j\posundoleva{0.3ex}{##1}}% 
  \newcommand{\J}[1][]{J\posundoleva{0.3ex}{##1}}% 
  \renewcommand{\k}[1][]{k\posundoleva{0.6ex}{##1}}% 
  \newcommand{\K}[1][]{K\posundoleva{0.6ex}{##1}}% 
  \renewcommand{\l}[1][]{l\posundoleva{0.6ex}{##1}}% 
  \renewcommand{\L}[1][]{L\posundoleva{0.6ex}{##1}}% 
  \newcommand{\m}[1][]{m\posundoleva{0.7ex}{##1}}% 
  \newcommand{\M}[1][]{M\posundoleva{0.7ex}{##1}}% 
  \newcommand{\n}[1][]{n\posundoleva{0.35ex}{##1}}% 
  \newcommand{\N}[1][]{N\posundoleva{0.35ex}{##1}}% 
  \renewcommand{\s}[1][]{s\posundoleva{0.7ex}{##1}}% 
  \renewcommand{\S}[1][]{S\posundoleva{0.7ex}{##1}}% 
  \renewcommand{\(}[1][]{(\posundoleva{0.5ex}{##1}}% 
  \newcommand{\f}[1][]{f\posundoleva{0.7ex}{##1}}% 
  \newcommand{\F}[1][]{F\posundoleva{0.7ex}{##1}}% 
  \newcommand{\p}[1][]{p\posundoleva{0.6ex}{##1}}% 
  \renewcommand{\P}[1][]{P\posundoleva{0.6ex}{##1}}% 
  \renewcommand{\c}[1][]{c\posundoleva{0.6ex}{##1}}% 
  \newcommand{\C}[1][]{C\posundoleva{0.6ex}{##1}}% 
  \renewcommand{\q}[1][]{q\posundoleva{0.7ex}{##1}}%
  \newcommand{\Q}[1][]{Q\posundoleva{0.7ex}{##1}}% 
  \renewcommand{\r}[1][]{r\posundoleva{0.7ex}{##1}}% 
  \newcommand{\R}[1][]{R\posundoleva{0.7ex}{##1}}% 
  \newcommand{\ś}[1][]{ś\posundoleva{0.7ex}{##1}}% 
  \newcommand{\Ś}[1][]{Ś\posundoleva{0.7ex}{##1}}% 
  \newcommand{\š}[1][]{š\posundoleva{0.7ex}{##1}}% 
  \newcommand{\Š}[1][]{Š\posundoleva{0.7ex}{##1}}% 
  \renewcommand{\t}[1][]{t\posundoleva{0.7ex}{##1}}% 
  \newcommand{\T}[1][]{T\posundoleva{0.7ex}{##1}}% 
  \newcommand{\ks}[1][]{\char128\posundoleva{0.5ex}{\raise1ex\hbox{:}##1}}% 
  \newcommand{\Ks}[1][]{\char129\posundoleva{0.5ex}{##1}}% 
  %\def\ksa{\char136 }% 
  \newcommand{\ka}{\ks[á]}% 
  %\def\Ksa{\char137 }% 
  \newcommand{\Ka}{\Ks[á]}% 
  \newcommand\ms{\char130 }% 
  \newcommand\ns{\char131 }% 
  \newcommand\fs{\char133 }% 
  \newcommand\ps{\f}% 
  \newcommand\cs{\char134 }% 
  \renewcommand\:[1]{% 
    \def\tmp{##1}% 
    \def\tmpa{a}\def\tmpA{A}% 
    \def\tmpe{e}\def\tmpE{E}% 
    \def\tmpo{o}\def\tmpO{O}% 
    \ifx\tmp\tmpa
      ä% 
    \else
      \ifx\tmp\tmpA
        Ä% 
      \else
        \ifx\tmp\tmpe 
          ě% 
        \else
          \ifx\tmp\tmpE
            Ě% 
          \else
            \ifx\tmp\tmpo
              ö% 
            \else
              \ifx\tmp\tmpO
                Ö% 
              \fi
            \fi
          \fi
        \fi
      \fi
    \fi 
  }% 
  \newcommand{\met}{\char144 }% pod pravý kraj konsonantu
  %\def\Met{\posundoprava{-.4ex}{\char145 }}% pod střed konsonantu
  %\def\MEt{\char145 }% pod levý kraj konsonantu
  %\def\MET{\char146 }% mírně vlevo pod konsonantem
  \let\textcircum=\^% 
  %\def\^{\jakonic{\char`\^}}% 
  \renewcommand{\^}{\char`\^}% 
  %\def\atn{\posundoprava{-.5ex}\^}% 
  %\def\Atn{\posundoprava{-.25ex}\^}% 
  %\def\ATn{\posundoprava{-.18ex}\^}% 
  %\def\ATN{\^}% 
}
\newcommand\eh{% 
 \endR\egroup
}%

\newcommand\meziradky[1]{\raisebox{-1.5ex}[0em][0em]{#1}}
\newcommand\chiasmus{\meziradky{\(\chi\)}}
\newcommand\chiasmussyn{\meziradky{\(\chi_\sim\)}}
\newcommand\chiasmusanti{\meziradky{\(\chi_\times\)}}
\newcommand\chiasmusantisyn{\meziradky{\(\chi_{\times\!\sim}\)}}
\newcommand\parallelismus{\meziradky{\(||\)}}
\newcommand\parallelismussyn{\meziradky{\(||_\sim\)}}
\newcommand\parallelismusanti{\meziradky{\(||_\times\)}}
\newcommand\svorkavlevo{\meziradky{\(\Big\{\)}}
\newcommand\svorkavpravo{\meziradky{\(\Big\}\)}}

\newcommand\hpozn[1]{% 
  \pozn{% 
    #1% 
  }% 
}% 
%}

%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%
% redefinice sazební značky %
%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%

%\newsavebox{\saz}
%\newlength\sirsaz
\providecommand{\sazba}[1][]{%
 \begin{table}[!b]% 
  \savebox{\saz}{% 
   {% 
    \tiny 
    \begin{tabular}{l}
     \hline\\[-.7em]
     Sazba \copyright\ Pavel Řezníček 2014\\ 
     v~systému \LaTeXe% 
     \if#1l% 
      \ v~OS~GNU/Linux% 
     \else% 
      %wokna
     \fi
    \end{tabular}
   }% 
  }% 
  \settowidth{\sirsaz}{\usebox{\saz}}

  %\hfill\vrule width\sirsaz height 0pt depth .4pt\vspace*{-6pt}

  \hfill\usebox{\saz}%
  \vspace{-3.1em}
 \end{table}
}
