\usepackage{luatex85}

\usepackage{fontspec}

\usepackage{ifxetex,ifluatex}
\newif\ifunicode
\ifxetex\unicodetrue\fi
\ifluatex\unicodetrue\fi
\ifunicode
  \usepackage{newunicodechar}
  \ifx\DeclareUnicodeCharacter\undefined%
    \newcommand{\DeclareUnicodeCharacter}[2]{%
      \begingroup\lccode`|=\string"#1\relax
      \lowercase{\endgroup\newunicodechar{|}}{#2}%
    }%
  \fi
\else
  \usepackage[utf8]{inputenc}
\fi

%============================
% Simulace unikódových znaků
%============================
\DeclareUnicodeCharacter{014D}{\=o}
\DeclareUnicodeCharacter{01E21}{\=g}
\DeclareUnicodeCharacter{012B}{\=\i}

\usepackage{emoji}
\setemojifont{Noto Color Emoji}
\DeclareUnicodeCharacter{1F642}{\emoji{slightly-smiling-face}}
\DeclareUnicodeCharacter{1F621}{\emoji{angry-face}}
\DeclareUnicodeCharacter{1F44D}{\emoji{thumbsup}}
\DeclareUnicodeCharacter{1F62E}{\emoji{open-mouth}}
\DeclareUnicodeCharacter{1F64F}{\emoji{folded-hands}}
\DeclareUnicodeCharacter{2764}{\emoji{heart}}
\DeclareUnicodeCharacter{263A}{\emoji{smiling-face}}
\DeclareUnicodeCharacter{1F340}{\emoji{four-leaf-clover}}
\DeclareUnicodeCharacter{1F622}{\emoji{cry}}
\DeclareUnicodeCharacter{1F600}{\emoji{cry}}
\DeclareUnicodeCharacter{1F606}{\emoji{laughing}}
\DeclareUnicodeCharacter{1F917}{\emoji{hugs}}
\DeclareUnicodeCharacter{1F609}{\emoji{wink}}

\usepackage[czech]{babel}
\usepackage{hyperref}
\usepackage[spaces,obeyspaces]{xurl}
\usepackage{tabularx}
\usepackage{graphicx}
\usepackage{wrapfig}
\usepackage{calc}
\usepackage{amsthm}
\usepackage{tcolorbox}
\usepackage{etoolbox}
\usepackage{booktabs}
\usepackage{xcolor}




% #1 - (optional) caption
% #2 - width
% #3 - the path to the image; may be relative
\newcommand{\pic}[3][]{%
    \bigskip
    \noindent
    \includegraphics[width=#2\textwidth]{#3}%
    \ifx#1\empty\else\par\noindent#1\fi
    \par
    \bigskip\noindent
}

% #1 - (optional) caption
% #2 - alignment
% #3 - width (multiples on \textwidth)
% #4 - the number of lines tha should be reserved for the whole figure
% #5 - the path to the image; may be relative
\newcommand{\floatingpic}[5][]{%
  \begin{wrapfigure}[#4]{#2}{#3\textwidth}%
    \centering
    \noindent
     \includegraphics[width=#3\textwidth]{#5}%
    \caption{#1}%
  \end{wrapfigure}%
}

\hyphenation{
  ús-pěš-né-ho měk-ké člán-ku prost-ře-dí od-po-věd-nos-ti tý-mu
  bib-li-o-gra-fic-kou ser-ve-ru pří-pa-dě kte-ré for-my mů-že mu-sí
  e-di-to-ru strán-ky hy-po-ta-la-mus bi-o-lo-gic-ký-mi
  nás-led-ků vzni-ku mé-ně pro-bá-da-né řá-du o-bě-ma pou-ze
  nás-led-cích týd-nů schop-no sys-té-mu moh-ly o-bec-ně de-fi-no-vá-ny chy-by
  co-vi-do-vý-mi mu-sí
}



\newcommand{\menssjokrage}{
  %\setlength{\leftmargin}{0pt}
  \setlength{\oddsidemargin}{-1in}
  \addtolength{\oddsidemargin}{25mm}
  \setlength{\evensidemargin}{-1in}
  \addtolength{\evensidemargin}{25mm}
  \setlength{\textwidth}{21cm}
  \addtolength{\textwidth}{-5cm}
  \setlength{\topmargin}{-1.5in}
  \addtolength{\topmargin}{23.5mm}
  \setlength{\textheight}{29.7cm}
  \addtolength{\textheight}{-5.3cm}
}

\DeclareOption{landscape}
   %{\setlength\@tempdima   {\paperheight}% 
    %\setlength\paperheight {\paperwidth}% 
    %\setlength\paperwidth  {\@tempdima}}
   {\setlength\@tempdima   {\textheight}% 
    \setlength\textheight {\textwidth}% 
    \setlength\textwidth  {\@tempdima}}
\ExecuteOptions{}
\ProcessOptions

%%%%%%%%%%%%%%%%%%%
% Vdovy a sirotci %
%%%%%%%%%%%%%%%%%%%
%\clubpenalty=10000
%\widowpenalty=10000

\usepackage[all,defaultlines=2]{nowidow}


%vynechání řádku
\def\vynechradek{\vspace{1\baselineskip}}

\def\noi{\noindent}
%\def\cl#1{{\noi\hspace*{\fill}#1\hspace*{\fill}}\par}
%\def\ll{\leftline}
%\def\rl{\rightline}

\def\bf{\bfseries}
\def\it{\itshape}
\def\tt{\ttfamily}

\def\vfill{\vspace*{\fill}}

\long\def\ni#1{% 
\vspace{15pt}
\noindent\begin{center}{\huge\bf#1}\nopagebreak\end{center}\vspace*{10pt}}
\long\def\pni#1{
\vspace{15pt}
\begin{center}{\large#1}\end{center}\vspace{10pt}}
%\def\nii#1{\vspace{15pt}\cl{\large\bf#1}\vspace{10pt}}
\long\def\nii#1{\vspace{15pt}\noi{\large\bf#1}\vspace{10pt}}
\long\def\pnii#1{\noi #1\vspace{10pt}}
\long\def\niii#1{\vspace{10pt}\noi{\bf #1}\vspace{10pt}}

%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%
% Počítání s počítadly %
%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%

\newcommand{\subtractfromcounter}[2]{\addtocounter{#1}{-#2}}
\newcommand{\multiplycounter}[2]{\multiply\value{#1} by #2}

%%%%%%%%%%%%%%%
% slashed end %
%%%%%%%%%%%%%%%

\newcounter{arrowbracketcommands}
\setcounter{arrowbracketcommands}0
{%
  \catcode`\<=13 %
  \catcode`\>=13 %
  \gdef\arrowbracketcommandson{%
    \setcounter{arrowbracketcommands}1%
    \catcode`\<=13 %
    \catcode`\>=13 %
    \def<{\csname}%
    \def>{\endcsname}%
  }%
  \gdef\arrowbracketcommandsoff{%
    \if\thearrowbracketcommands1%
      \setcounter{arrowbracketcommands}0%
      \catcode`\<=12 %
      \catcode`\>=12 %
    \fi
  }
}

\newcounter{slashcommands}
\setcounter{slashcommands}0
{
  \catcode124=0 % |
  \catcode47=13 % /
  \catcode92=13 % \
  |gdef|slashcommandson{%
    |setcounter{slashcommands}1%
    |catcode124=0 % |
    |catcode47=13 % /
    |catcode92=13 % \
    |def\{|csname}%
    |def/{|endcsname}%
    |catcode124=12 % |
  }%
  |catcode124=12 % |
}
{
  \catcode124=12 % |
  \catcode47=12 % /
  \catcode92=0 % \
  \gdef\slashcommandsoff{%
    \if\theslashcommands1%
      \setcounter{slashcommands}0%
      \catcode124=12 % |
      \catcode47=12 % /
      \catcode92=0 % \
    \fi
  }
}
\def\slash{\char`\/}



%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%
% úprava poznámek pod čarou %
%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%

\newcounter{pocetskrytychpoznamek}
\newcounter{nepocitejpoznamky}

\global\newcommand\pozn[2][]{% 
  % zapneme si tu lomený konec "soukromě"
  \ifnum\theslashcommands=1\catcode`\/=13\slashcommandson\fi
  \def\tmpf{#1}% 
  \long\def\dvojka{#2}% 
  \def\mnepocitej{\thenepocitejpoznamky}% 
  \ifx\tmpf\empty
    \footnote{\relax\,#2}% 
    \message{<pozn\thefootnote>}% 
    % pokud je zakázáno počítání poznámek, 
    \ifnum\mnepocitej=1% 
      % zvýšíme počítadlo skrytých poznámek určené ke zpětnému odečtu
      \global\addtocounter{pocetskrytychpoznamek}{1}% 
      % \pocetskrytychpoznamek se pak použije v příslušném makru, 
      % které sázelo skrytý text, 
      % k odečtení od čítače \footnote
    \fi
  \else
    \footnote[\tmpf]{\catcode`\/=13\relax\nobreakspace#2}% 
  \fi
}% 


\newcommand\odectiskrytepoznamky{%
  %\message{^^Jfootnote = \thefootnote}% 
  %\message{^^J^^Ipocetskrytychpoznamek = \thepocetskrytychpoznamek}% 
  \global\addtocounter{footnote}{-\thepocetskrytychpoznamek}% 
  \global\setcounter{pocetskrytychpoznamek}{0}% 
  %\message{... \thepocetskrytychpoznamek}% 
  %\message{^^Jfootnote = \thefootnote^^J}% 
}

%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%
% diakritické značky %
%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%
\def\macron{\accent22}
\def\krouzek{\accent23}

\def\apostrof{\rq}
\def\ap{\apostrof}
\def\apd{\clq}
\def\apn{\crq}

\def\uvd{\clqq}
\def\uvn{\crqq}

%\catcode`\‚=13
%\catcode`\‘=13

%\def‚{\clq}
%\def‘{\crq}


%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%
% IPA - fonetická písmena
%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%

%\usepackage{graphicx}

\font\ipa=tipa10 at 10pt
\font\ipait=tipasl10 at 10pt
\def\sup#1{\raisebox{ .32em}{\footnotesize#1}}
\def\sub#1{\raisebox{-.2em}{\footnotesize#1}}
\def\schwa{\sup{\ipa @}}
\def\schwait{\sup{\kern.2ex\ipait @}\kern-.2ex}
\def\alef{\rq}
\def\Alef{\textglotstop}
\def\ajin{\lq}
\def\Ajin{\textrevglotstop}
\def\s{\kern.1ex\'{}\kern-1.1ex s}
\def\chatefpatach{\sup{a}}
\def\chatefsegól{\sup{e}}
\def\chatefqámec{\sup{o}}


%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%
% opakovací smyčka %
%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%
\newcounter{PocetOpakovacichSmycek}
\newcounter{opakovani}[PocetOpakovacichSmycek]
\def\opakuj#1#2{% 
\addtocounter{PocetOpakovacichSmycek}{1}% 
% 
%\def\SignaturaOpakovani{opakovani\thePocetOpakovacichSmycek}% 
%\def\SignaturaOpakovaniThe{the\SignaturaOpakovani}% 
%\newcounter{\SignaturaOpakovani}% 
% 
\loop% 
% 
%\def\ukazka{\csname\SignaturaOpakovaniThe\endcsname}% 
%\show\ukazka% 
% 
%\ifnum\csname\SignaturaOpakovaniThe\endcsname<#1% 
%  \message{<repetitio \csname\SignaturaOpakovaniThe\endcsname.>}%\read-1 to\xx
%  \addtocounter{\SignaturaOpakovani}{1}% 
%  #2% 
\ifnum\theopakovani<#1% 
% \message{<repetitio \csname\SignaturaOpakovaniThe\endcsname.>}%\read-1 to\xx
  \addtocounter{opakovani}{1}% 
  #2% 
\repeat% 
\setcounter{opakovani}{0}
}

\def\zapniapostrofovýkomentář{
\chardef\’=39
\catcode39=14
}


\def\zapniapostrofy{
\chardef\‚=`\lq
\chardef\'=`\rg
%\def\‚{`}
%\def\’{'}
\def\žežulička{žežulička}
\def\ŽEŽULIČKA{ŽEŽULIČKA}
}

\def\krát{$\times$}

%\def\skryj#1{\hphantom{#1}}
\newlength{\sirkaskrytehotextu}% 
\newcommand\skryj[1]{%
  \settowidth{\sirkaskrytehotextu}{#1}% 
  \makebox[\sirkaskrytehotextu][s]{}% 
}

\def\jakonic#1{{\makebox[0pt][l]{#1}}}

\def\misto#1#2{\jakonic{#2}\skryj{#1}}

\def\boxnasirku#1#2{\newlength{\delka}
\settowidth{\delka}{#1}
\rl{\makebox[\delka][s]{#2}}
}

\long\def\jakonicv#1{\vbox to 0pt{#1}}

\long\def\mistov#1#2{\vbox to 0pt{#2}\vphantom{#1}}

\long\def\slozv#1#2{\makebox[0pt]{#2}{#1}}

%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%
%% náhradní kerning %%
%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%

\def\posundoleva#1#2{\kern-#1#2\kern#1}
\def\posundoprava#1#2{\kern#1#2\kern-#1}


%definice rodin

\newcommand{\rodina}[1]{
  \renewcommand{\familydefault}{#1}
}

\newcommand{\Serif}{
  \renewcommand*\familydefault{\sfdefault}
}

\newcommand{\Times}{
  \renewcommand\familydefault{ptm}
}
\newcommand{\Helvetica}{
  \renewcommand\familydefault{phv}
}
\newcommand{\Palatino}{
  \renewcommand\familydefault{ppl}
}
\newcommand{\Bookman}{
  \renewcommand\familydefault{pbk}
}
\newcommand{\Courier}{
  \renewcommand\familydefault{pcr}
}


%definice rodin Luxi

\newcommand\Luxi{
\DeclareFontFamily{IL2}{lxr}{}
\DeclareFontShape{IL2}{lxr}{m}{n}{<-> flxrr}{}
\DeclareFontShape{IL2}{lxr}{m}{it}{<-> flxrti}{}
\DeclareFontShape{IL2}{lxr}{bx}{n}{<-> flxrbx}{}
\DeclareFontShape{IL2}{lxr}{bx}{it}{<-> flxrbxti}{}
\DeclareFontFamily{IL2}{lxm}{}
\DeclareFontShape{IL2}{lxm}{m}{n}{<-> flxmr}{}
\DeclareFontShape{IL2}{lxm}{m}{it}{<-> flxmti}{}
\DeclareFontShape{IL2}{lxm}{bx}{n}{<-> flxmbx}{}
\DeclareFontShape{IL2}{lxm}{bx}{it}{<-> flxmbxti}{}
\DeclareFontFamily{IL2}{lxs}{}
\DeclareFontShape{IL2}{lxs}{m}{n}{<-> flxsr}{}
\DeclareFontShape{IL2}{lxs}{m}{it}{<-> flxsti}{}
\DeclareFontShape{IL2}{lxs}{bx}{n}{<-> flxsbx}{}
\DeclareFontShape{IL2}{lxs}{bx}{it}{<-> flxsbxti}{}
\renewcommand{\rmdefault}{lxr}
\renewcommand{\ttdefault}{lxm}
\renewcommand{\sfdefault}{lxs}
\def\icircumflex{\kern-.05ex\hbox{\^{}}\kern-.75ex\i}
\def\aecircumflex{\kern.3ex\hbox{\^{}}\kern-1.3ex\ae}
\def\qamaes{\krouzek a}
\def\qamaescircumflexit{\kern.3ex\raise.7ex\hbox{\^{}}\kern-1.1ex\krouzek a}
\def\qamaescircumflex{\kern.2ex\raise.7ex\hbox{\^{}}\kern-1ex\krouzek a}
}

\newcommand\lantereo{
\DeclareFontFamily{IL2}{lantereo}{}
\DeclareFontShape{IL2}{lantereo}{m}{n}{<-> lantereoscript}{}
}


%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%
% přepis hebrejštiny %
%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%
\def\icircumflex{\kern-.05ex\hbox{\^{}}\kern-.75ex\i}
\def\aecircumflex{\kern.3ex\hbox{\^{}}\kern-1.3ex\ae}
\def\qamaes{\kern.15ex\krouzek{}\kern-.85exa}
\def\qamaescircumflexit{\kern.3ex\raise.7ex\hbox{\^{}}\kern-1.1ex\krouzek a}
\def\qamaescircumflex{\kern.2ex\raise.7ex\hbox{\^{}}\kern-1ex\krouzek a}
\def\hypermacron{\jakonic{\kern0.15ex\raise0.7ex\hbox{\macron}}}


%%%%%%%%%%%%%%%%%%%
% značka mé sazby %
%%%%%%%%%%%%%%%%%%%

\newsavebox{\saz}
\newlength\sirsaz
\newlength\vyssaz
\newcommand{\sazba}[1][]{% 
  \savebox{\saz}{% 
    \tiny
    \begin{tabular}{|l|}
      \hline\\[-.7em]
      Sazba \copyright\ Pavel Řezníček 2018~\\
      v~systému \LaTeXe\\
      \if#1l% 
        v~OS GNU/Linux%
      \else% 
        %wokna
      \fi
      \\\hline
    \end{tabular}
  }% 
  \settowidth{\sirsaz}{\usebox{\saz}}
  \settoheight{\vyssaz}{\usebox{\saz}}

  \begin{table}[!b]% 
    \hfill
    \begin{minipage}{\sirsaz}
      %\vbox to 0pt
      {\usebox{\saz}}
    \end{minipage}
  \end{table}% 
}

% Uvozovky

%\catcode132=13
%\def„{\clqq}
%\catcode147=13
%\def“{\crqq}
%\catcode150=13
%\def–{--}
%\catcode151=13
%\def—{---}

%A5 pro umíněný LaTeX2e
\newcommand{\apet}{% 
\newcommand{\pomerformatu}{.70707070707070707070707070707071}
\setlength{\paperheight}{210mm}
\setlength{\paperwidth}{148.5mm}
\setlength{\hoffset}{-1in}
  \addtolength{\hoffset}{\pomerformatu in}
\setlength{\voffset}{-1in}
  \addtolength{\voffset}{\pomerformatu in}
\setlength{\topmargin}{\pomerformatu\topmargin}%{0.25cm}
\setlength{\headheight}{\pomerformatu\headheight}%{1.5cm}
\setlength{\headsep}{\pomerformatu\headsep}%{.25cm}
\setlength{\textwidth}{\pomerformatu\textwidth}
\setlength{\textheight}{\pomerformatu\textheight}
\setlength{\marginparwidth}{\pomerformatu\marginparwidth}
\setlength{\marginparsep}{\pomerformatu\marginparsep}
\setlength{\oddsidemargin}{\pomerformatu\oddsidemargin}
\setlength{\evensidemargin}{\oddsidemargin}
\setlength{\leftmargin}{\pomerformatu\leftmargin}
\setlength{\rightmargin}{\leftmargin}
\setlength{\footskip}{\pomerformatu\footskip}
}

% moje vlastní odrážka
\def\odr{$\bullet$\hspace*{1ex}}

% nový vynález: odstavec do rámečku!!!

\newcommand\doramecku[1]{% 
  \hspace{-1\fboxrule}\hspace{-1\fboxsep}% 
  \fbox{% 
    \hspace{-1\leftskip}% 
    \vbox{#1}% 
  }% 
}

%%%%%%%%%%%%
% Šklebíky %
%%%%%%%%%%%%

\newcommand\pusa{% 
  \raise.5ex\hbox{% 
    \begin{math}% 
      \begin{array}[b]{c}
      {..}\\[-1.2em]_{_\smile}% 
      \end{array}
    \end{math}% 
  }% 
}% 
\newlength\sirkapusy
\settowidth\sirkapusy\pusa
\newlength\polovinapusy
\setlength\polovinapusy{0.5\sirkapusy}% 
% 
\newcommand\oblicej{% 
  \begin{math}% 
    \bigcirc
  \end{math}% 
}% 
\newlength\sirkaobliceje
\settowidth\sirkaobliceje\oblicej
\newlength\polovinaobliceje
\setlength\polovinaobliceje{.5\sirkaobliceje}% 

\newcommand\oci{% 
  ..
}


\newlength\odsazenipusy
\setlength\odsazenipusy\polovinaobliceje
\addtolength\odsazenipusy{-\polovinapusy}% 

\newcommand\usmev{% 
  %\mathop\noop{}%
  \kern-1.4ex% 
  \begin{math}
    \begin{array}[t]{c}
      \bigcirc\\[-.95em]
      \hat{\dot{}}\kern.8ex\hat{\dot{}}\\[-2.1em]
      \mathop{}\limits_{\mathop{}\limits^{\circ}}\\[-1.4em]
      \mathop{}\limits_{\mathop{}\limits^{\smile}}
    \end{array}
  \end{math}% 
  \kern-1.4ex% 
}

% Trik na ukázání druhého příkazu uvnitř makra.
% Příklad použití: \expandafter\showsecond\LaTeX
\def\showsecond#1#2{\show#2}

% Takhle probíhalo pátrání po poškozené značce LaTeXu, a to tak, že obsahovala
% nějak divně přidaný \hfill.

%\renewcommand{\TeX}{\latintext\org@TeX}

{\makeatletter
%{\expandafter\showsecond\latintext}
%\renewcommand{\latintext}{% 
%  \fontencoding {\latinencoding }\selectfont 
%  \def \encodingdefault {\latinencoding }% 
%}
%\expandafter\showsecond\selectfont
%\renewcommand{\selectfont}{% 
%  \ifx \f@linespread \baselinestretch 
%  \else 
%    \set@fontsize \baselinestretch \f@size \f@baselineskip 
%  \fi
%  \xdef \font@name {% 
%    \csname \curr@fontshape /\f@size \endcsname 
%  }% 
%  %\show\font@name
%  %\show\pickup@font
%  \pickup@font \font@name 
%  \size@update 
%  %\show\enc@update
%  \gdef\enc@update{% 
%    \ifx \cf@encoding \cs@iltw@ \cs@undoiltw@ \fi 
%    \show\cs@enc@update 
%    \cs@enc@update 
%    \expandafter \ifnum \csname l@\languagename \endcsname =\the \language 
%      \expandafter \ifx \csname l@\languagename :\f@encoding \endcsname 
%        \relax 
%      \else 
%        \expandafter \expandafter \expandafter 
%        \let \expandafter 
%        \csname \expandafter l\expandafter @\expandafter \languagename 
%        \expandafter \endcsname 
%        \csname l@\languagename :\f@encoding \endcsname 
%      \fi 
%      \language =\csname l@\languagename \endcsname \relax 
%    \fi
%  }% 
%  \enc@update % <- tady je chyba!
%}

%\gdef\enc@update{% 
%  \ifx \cf@encoding \cs@iltw@ \cs@undoiltw@ \fi 
%  \show\cs@enc@update 
%  \cs@enc@update 
%  \expandafter \ifnum \csname l@\languagename \endcsname =\the \language 
%    \expandafter \ifx \csname l@\languagename :\f@encoding \endcsname 
%      \relax 
%    \else 
%      \expandafter \expandafter \expandafter 
%      \let \expandafter 
%      \csname \expandafter l\expandafter @\expandafter \languagename 
%      \expandafter \endcsname 
%      \csname l@\languagename :\f@encoding \endcsname 
%    \fi 
%    \language =\csname l@\languagename \endcsname \relax 
%  \fi
%}% 

\gdef\cs@enc@update{% 
  \expandafter \let \csname \cf@encoding -cmd\endcsname 
  \@changed@cmd 
  \expandafter \let \csname \f@encoding -cmd\endcsname 
  \@current@cmd 
  \default@T 
  \csname T@ \f@encoding \endcsname 
  \csname D@\f@encoding \endcsname 
  \let \enc@update \relax
  \let \cf@encoding \f@encoding
}

}

%\csprimeson

%=============================
% Převzato ze stylu czech.sty
%=============================
\newif\iflte
\ifx\documentclass\undefined\else\ltetrue\fi
% ...
%\iflte
%  \def\defaultcsoption{T1}
%  %\DeclareOption{IL2}{\def\encodingdefault{IL2}}
%  \DeclareOption {T1}{\def\encodingdefault {T1}}
%  \DeclareOption{OT1}{\def\encodingdefault{OT1}}
%  \DeclareOption{nosplit}{\standardhyphens}
%  \DeclareOption{split}{\splithyphens}
%  \DeclareOption{nocaptions}{\let\cap@unchgd=\relax}
%  %\DeclareOption{olduv}{\let\cs@olduv=\relax}
%  \DeclareOption{cstex}{\relax} % Removed, lasts for compatibility
%  \ExecuteOptions{T1}
%  \ProcessOptions
%  \def\dms#1#2{\DeclareMathSymbol{#1}{\mathalpha}{letters}{#2}}
%  \ifx\encodingdefault\defaultcsoption
%    %\let\cs@warn=\@font@warning \let\@font@warning=\@gobble
%    %\let\cs@info=\@font@info    \let\@font@info=\@gobble
%    \SetSymbolFont{operators}{normal}{T1}{cmr}{m}{n}
%    \SetSymbolFont{operators}{bold}{T1}{cmr}{bx}{n}
%    \SetMathAlphabet\mathbf{normal}{T1}{cmr}{bx}{n}
%    \SetMathAlphabet\mathit{normal}{T1}{cmr}{m}{it}
%    \SetMathAlphabet\mathrm{normal}{T1}{cmr}{m}{n}
%    \SetMathAlphabet\mathsf{normal}{T1}{cmss}{m}{n}
%    \SetMathAlphabet\mathtt{normal}{T1}{cmtt}{m}{n}
%    \SetMathAlphabet\mathbf{bold}{T1}{cmr}{bx}{n}
%    \SetMathAlphabet\mathit{bold}{T1}{cmr}{bx}{it}
%    \SetMathAlphabet\mathrm{bold}{T1}{cmr}{bx}{n}
%    \SetMathAlphabet\mathsf{bold}{T1}{cmss}{bx}{n}
%    \SetMathAlphabet\mathtt{bold}{T1}{cmtt}{m}{n}
%    %\let\@font@warning=\cs@warn \let\cs@warn=\undefined
%    %\let\@font@info=\cs@info    \let\cs@info=\undefined
%    \dms{^^e1}{"E1}\dms{^^c1}{"C1}\dms{^^e8}{"E8}\dms{^^c8}{"C8}
%    \dms{^^ef}{"EF}\dms{^^cf}{"CF}\dms{^^e9}{"E9}\dms{^^c9}{"C9}
%    \dms{^^ec}{"EC}\dms{^^cc}{"CC}\dms{^^ed}{"ED}\dms{^^cd}{"CD}
%    \dms{^^b5}{"B5}\dms{^^a5}{"A5}\dms{^^f2}{"F2}\dms{^^d2}{"D2}
%    \dms{^^f3}{"F3}\dms{^^d3}{"D3}\dms{^^f8}{"F8}\dms{^^d8}{"D8}
%    \dms{^^b9}{"B9}\dms{^^a9}{"A9}\dms{^^bb}{"BB}\dms{^^ab}{"AB}
%    \dms{^^fa}{"FA}\dms{^^da}{"DA}\dms{^^f9}{"F9}\dms{^^d9}{"D9}
%    \dms{^^fd}{"FD}\dms{^^dd}{"DD}\dms{^^be}{"BE}\dms{^^ae}{"AE}
%  \fi
%\else
%  \def\gobble#1{}
%  \def\DeclareRobustCommand#1#2{\expandafter\def
%    \csname @\expandafter\gobble\string#1\endcsname{#2}
%    \edef#1{\noexpand\protect\expandafter\noexpand
%      \csname @\expandafter\gobble\string#1\endcsname}}
%  \ifx\ou\undefined \def\ou{\accent23u} \fi
%  \def\temp#1#2#3:{#1#2}
%  \edef\tempa{\string c\string s}
%  \edef\tempb{\expandafter\temp\fontname\tenrm:}
%  \ifx\tempa\tempb
%    \chardef\clqq=254  \sfcode254=0 \lccode254=0
%    \chardef\crqq=255  \sfcode255=0 \lccode255=0
%    \chardef\flqq=158  \sfcode158=0 \lccode158=0
%    \chardef\frqq=159  \sfcode159=0 \lccode159=0
%    \def\ogonek #1{\setbox0\hbox{#1}\ifdim\ht0=1ex\accent157 #1%
%       \else{\ooalign{\unhbox0\crcr\hss\char157}}\fi}
%    \chardef\promile=141
%    \def\DeclareTextCommandDefault#1#2{}
%  \else
%    \let\DeclareTextCommandDefault=\DeclareRobustCommand
%  \fi
%\fi
% ...
\DeclareTextCommandDefault\clqq{\leavevmode
  \set@low@box{''}%
  \setbox1=\hbox{l\/}\dimen1=\wd1
  \setbox1=\hbox{l}\advance\dimen1 by -\wd1
  \ifdim\dimen1>0pt\kern-.1em\box0\kern.1em
    \else\kern.1em\box0\kern-.1em\fi\nobreak\hskip0pt}
\DeclareTextCommandDefault\crqq{\edef\@SF{\spacefactor\the\spacefactor}%
  \nobreak\kern-.07em\hbox{``}\kern.07em\@SF\relax}
\def\set@low@box#1{\setbox2=\hbox{,}\setbox0=\hbox{#1}%
  \dimen0=\ht0 \advance\dimen0 by -\ht2
  \setbox0=\hbox{\lower\dimen0 \box0}\ht0=\ht2\dp0=\dp2}
\DeclareRobustCommand\clq{\leavevmode\set@low@box{\char'047 }%
  \box0 \kern.04em\nobreak\hskip0pt\relax}
\DeclareRobustCommand\crq{{\edef\@SF{\spacefactor\the\spacefactor}%
  \nobreak\char'140 \kern.17em\@SF\relax}}
\iflte
  \DeclareTextCommand{\clqq}{T1}{\leavevmode\kern.1em
    \char18 \kern-.0158em\nobreak\hskip0pt}
  \DeclareTextCommand{\crqq}{T1}
    {{\edef\@SF{\spacefactor\the\spacefactor}%
      \nobreak\kern.06em \char16 \kern.024em \@SF\relax}}
\fi
\iflte\else\let\if@compatibility=\iffalse{\let\fi=\fi}\fi
\ifx\cs@olduv\undefined
  \iflte
    \if@compatibility
      \DeclareRobustCommand\uv{\bgroup\aftergroup\closequotes
        \leavevmode\clqq\let\next=}
    \else
      \DeclareRobustCommand\uv[1]{{\leavevmode\clqq#1\crqq}}
    \fi
  \else
    \ifx\uv\undefined
      \def\uv{\bgroup\aftergroup\closequotes
        \leavevmode\clqq\let\next=}
    \fi
  \fi
\else
  \DeclareRobustCommand\uv{\bgroup\aftergroup\closequotes
    \leavevmode\clqq\let\next=}
\fi
\def\closequotes{\unskip\crqq\relax}
\def\prim@s{\prime\futurelet\next\pr@m@s}
{\catcode`\'=\active
\gdef\csprimeson{\catcode96=\active \catcode39=\active
  \def\pr@m@s{\ifx'\next\let\nxt\pr@@@s \else\ifx^\next\let\nxt\pr@@@t
    \else\let\nxt\egroup\fi\fi \nxt}}}
\def\csprimesoff{\catcode96=12 \catcode39=12
  \def\pr@m@s{\ifx'\next\let\nxt\pr@@@s \else\ifx^\next\let\nxt\pr@@@t
    \else\let\nxt\egroup\fi\fi \nxt}}
{\csprimeson
  \gdef'{\ifmmode\let\n@xt=\mathprim@\else\let\n@xt=\textprim@\fi\n@xt}%
  \gdef\mathprim@{^\bgroup\prim@s}%
  \gdef\textprim@{\futurelet\nxt\rightprim@}%
  \gdef\rightprim@{\ifx'\nxt\let\next=\douvr@
    \else\let\next\crq\fi\next}%
  \gdef`{\futurelet\nxt\leftprim@}%
  \gdef\leftprim@{\ifx`\nxt\let\next=\douvl@
    \else\let\next=\clq\fi\next}}
\def\douvr@{\crqq\let\next= }%
\def\douvl@{\clqq\let\next= }%
\csprimesoff
%===================================
% Konec přejímky ze stylu czech.sty
%===================================

%========================================================================
% Oprava problému s makrem \cline v prostředí longtable s českým babelem
%========================================================================
\makeatletter
\begingroup
\toks0=\expandafter{\@cline{#1}-{#2}\@nil}
\@ifpackageloaded{booktabs}{%
  \toks2=\expandafter{\@@@cmidrule[{#1}-{#2}]{#3}{#4}}%
}{}
\catcode`-=\active
\edef\x{\gdef\unexpanded{\@cline#1-#2\@nil}{\the\toks0}}\x
\@ifpackageloaded{booktabs}{%
  \edef\x{\gdef\unexpanded{\@@@cmidrule[#1-#2]#3#4}{\the\toks2}}\x
}{}
\endgroup
\makeatother

%===================
% Prostředí "citát"
%===================
\newenvironment{citat}[1]{%
  \long\def\paramjedna{#1}%
  \long\def\prazdno{}%
  \long\def\poznamka{\pozn{\paramjedna}}%
  \begin{quote}\textit\bgroup\clqq
  \ifx\paramjedna\prazdno\else
    \aftergroup\poznamka%
  \fi
}%
{%
  \crqq\/\egroup
  \end{quote}%
}

\usepackage{xparse}
\NewDocumentEnvironment{biblequote}{m}{%
  \begin{quote}%
  \begin{itshape}%
  \ignorespaces%
}
{%
  \def\paramone{#1}%
  \def\nothing{}%
  \ifx\paramone\nothing\else%
    \item[]\mbox{}\hspace{\fill}#1%
  \fi
  \end{itshape}%
  \end{quote}%
  \ignorespacesafterend%
}

\providecommand{\tightlist}{%
  \setlength{\itemsep}{0pt}\setlength{\parskip}{0pt}}

% Vlastní odrážky s~použitím emoji

\newcommand{\emojiitem}[1]{%
  \renewcommand{\labelitemi}{\emoji{#1}}%
  \renewcommand{\labelitemii}{\emoji{#1}}%
  \renewcommand{\labelitemiii}{\emoji{#1}}%
  \item%
}

\usepackage{listings}

\lstset{literate=
  {á}{{\'a}}1 {é}{{\'e}}1 {í}{{\'i}}1 {ó}{{\'o}}1 {ú}{{\'u}}1
  {Á}{{\'A}}1 {É}{{\'E}}1 {Í}{{\'I}}1 {Ó}{{\'O}}1 {Ú}{{\'U}}1
  {à}{{\`a}}1 {è}{{\`e}}1 {ì}{{\`i}}1 {ò}{{\`o}}1 {ù}{{\`u}}1
  {À}{{\`A}}1 {È}{{\`E}}1 {Ì}{{\`I}}1 {Ò}{{\`O}}1 {Ù}{{\`U}}1
  {ä}{{\"a}}1 {ë}{{\"e}}1 {ï}{{\"i}}1 {ö}{{\"o}}1 {ü}{{\"u}}1
  {Ä}{{\"A}}1 {Ë}{{\"E}}1 {Ï}{{\"I}}1 {Ö}{{\"O}}1 {Ü}{{\"U}}1
  {â}{{\^a}}1 {ê}{{\^e}}1 {î}{{\^i}}1 {ô}{{\^o}}1 {û}{{\^u}}1
  {Â}{{\^A}}1 {Ê}{{\^E}}1 {Î}{{\^I}}1 {Ô}{{\^O}}1 {Û}{{\^U}}1
  {ã}{{\~a}}1 {ẽ}{{\~e}}1 {ĩ}{{\~i}}1 {õ}{{\~o}}1 {ũ}{{\~u}}1
  {Ã}{{\~A}}1 {Ẽ}{{\~E}}1 {Ĩ}{{\~I}}1 {Õ}{{\~O}}1 {Ũ}{{\~U}}1
  {œ}{{\oe}}1 {Œ}{{\OE}}1 {æ}{{\ae}}1 {Æ}{{\AE}}1 {ß}{{\ss}}1
  {ű}{{\H{u}}}1 {Ű}{{\H{U}}}1 {ő}{{\H{o}}}1 {Ő}{{\H{O}}}1
  {ç}{{\c c}}1 {Ç}{{\c C}}1 {ø}{{\o}}1 {Ø}{{\O}}1 {å}{{\r a}}1 {Å}{{\r A}}1
  {€}{{\euro}}1 {£}{{\pounds}}1 {«}{{\guillemotleft}}1
  {»}{{\guillemotright}}1 {ñ}{{\~n}}1 {Ñ}{{\~N}}1 {¿}{{?`}}1 {¡}{{!`}}1
}

\lstset{
  basicstyle=\ttfamily,
  xleftmargin=\parindent,
  keywordstyle=\bfseries\color{green!40!black}
}

%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%
% Vodorovná čára k~souměrnému oddělení odstavců %
%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%

\newcommand{\hr}{\medskip\hrule\medskip}


%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%
% Příkazy `\text...` po vzoru `textbf` %
%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%

\newcommand{\textsmall}[1]{\small #1}
\newcommand{\textnine}[1]{\fontsize{9pt}{11pt}\selectfont #1}